Vocile pacienților și ale experților din România sunt tot mai clare: este nevoie de legalizarea canabisului medicinal și în țara noastră, pentru ca bolnavii români să nu fie tratați inferior celor din alte state. Astfel de cerințe apar în contextul în care, în ultimele decenii, comunitățile medicale și științifice au readus canabisul în cadrul medicamentelor prescriptibile moderne, în ciuda controverselor care au împiedicat utilizarea sa în mare parte a secolului XX. Această “renaștere” a interesului medical este un răspuns rațional la nevoia de alternative terapeutice, contra prejudecăților și a legislației prohibiționiste la care România încă aderă, tot mai izolată.
Istoria canabisului urmează în mare istoria omenirii, după cum identifică studiile geografice, izvoarele istorice antice și descoperirile arheologice care se întind încă de acum 12.000 de ani înaintea erei noastre. De-a lungul istoriei, canabisul este identificat drept având proprietăți medicinale și a fost folosit timp de milenii pentru efectele sale anti-inflamatoare, antiseptice și anti-convulsivante în numeroase afecțiuni. De asemenea, faptul că oamenii posedă în corp un sistem endo-canabinoid este probabil cel mai important artefact evoluționist asupra faptului că specia noastră a interacționat adesea cu această plantă, în diferite moduri, de-a lungul dezvoltării civilizațiilor omenești.
În prezent, canabisul medicinal este legalizat și folosit în peste 80 de jurisdicții din întreaga lume, însemnând peste 45 de țări și peste 35 de state din Statele Unite ale Americii – ultima țară care se pregătește acum să legalizeze și să utilizeze canabisul medicinal fiind tocmai Ucraina. Într-atât de răspândit și utilizat este canabisul medicinal încât doar în anul 2021 a fost prescris în Germania de peste 370.000 de ori, existând 138 de varietăți disponibile pacienților. În Statele Unite, de pildă, doar în anul 2022 existau peste 3.8 milioane de pacienți care foloseau canabis medicinal prin prescripție, putând fi utilizat drept tratament adjuvant sau paliativ pentru alzheimer, scleroză multiplă, HIV/SIDA, boala Crohn, epilepsie, glaucom, dureri cronice și greață/vărsături cauzate de tratamentul pentru cancer, printre altele.
Între aceste 2 segmente, cel istoric și realitatea prezentă, a existat însă o perioadă tumultoasă de câteva decenii în secolul XX, când canabisul a fost perceput de Statele Unite ale Americii, și pe cale de consecință comunitatea internațională, drept o substanță deosebit de periculoasă și fără proprietăți medicinale. Fiind inclusă ca substanță controlată în Convențiile Națiunilor Unite din 1961 și 1972, planta de canabis împreună cu cercetarea și uzul medical au avut de suferit în mod considerabil, pierzându-se câteva decenii de avansuri și descoperiri medicale și științifice. Motivele acestor schimbări abrupte ale acelei perioade transced scopul acestui articol, dar este suficient de menționat că sunt pe deplin incluse de infamul “război împotriva drogurilor” inițiat strict din considerente politice la acea vreme și constatat în prezent ca fiind pierdut, contra-productiv și dăunător, tocmai de către inițiatori.
Trecând peste acest segment nefericit al istoriei, comunitatea internațională abordează acum de zeci de ani canabisul medicinal drept tratament eficient și promițător – însă aidoma multor altor domenii, România prezentului a rămas blocată tocmai în acel trecut care dăunează celor mai vulnerabili dintre cetățeni: pacienții. Așa se face că în România nu există în acest moment canabis medicinal, de care ar putea beneficia sute de mii de pacienți cu diferite afecțiuni. Deși există încă din 2019 o propunere de lege (legea Victoria) care ar reglementa industria canabisului medicinal, aceasta a fost împiedicată sistematic din a înainta în circuitul legislativ tot de către același mari partide de guvernământ. Aidoma se întâmplă și cu o a doua propunere de lege depusă de Partidul REPER în 2023, care încerca să forțeze Guvernul să reglementeze acest medicament, dezincriminând totodată posesia în vederea consumul recreațional până în limita a 3 grame.
Motivele refuzului marilor partide nu includ argumente raționale (căci ar fi și imposibil de argumentat faptul că pacienții români nu ar trebui să aibă acces la acest medicament folosit de milioane de pacienți din țări dezvoltate), ci se limitează strict la invocarea unor mituri sau minciuni senzaționaliste, tocmai din infama perioadă istorică a secolului trecut. Observăm astfel că la Televiziunea Națională sunt invitați indivizi care aduc povești irelevante ale dependenței de heroină în dezbateri despre canabisul medicinal, că există persoane publice care par să împrumute propagandă a anilor 1930 invocând iadul în discuții despre canabis, și că România e acaparată de niște discursuri reciclate ale începerii unui război românesc împotriva drogurilor. Politic și criminologic, nu există vreo altă explicație decât faptul că majoritatea parlamentară și personajele apropiate acesteia consideră că astfel se câștigă capital de imagine, așa cum a funcționat electoral la acea vreme în America anilor 1970.
Pentru România, dauna colaterală a acestei abordări cuprinde însă tocmai totalitatea pacienților români care ar putea fi potențiali beneficiari ai canabisului medicinal. La fel cum acțiunile Statelor Unite de la acea vreme au distrus și scurtat mult mai multe vieți decât orice substanță ilegală conform lui Kofi Annan, fost secretar general al Națiunilor Unite, așa alege acum România să își pedepsească cetățenii și pacienții rămânând blocată în timp, tocmai într-un context internațional marcat de folosirea pe scară largă a canabisul drept medicament.
Cu atât mai trist este că până și unii medici din Parlamentul României, din comisiile de Sănătate, par să invoce fictivele relații diplomatice avansate ale României cu Statul Singapore, unde se impune (ineficient) pedeapsa cu moartea.
Observăm, din nou, cu tristețe că România trebuie să evolueze din punct de vedere medical în ciuda partidelor politice majoritare, și nu datorită lor. De data aceasta miza este sănătatea directă a celor bolnavi, împotriva războiului politicienilor pentru voturi pătate de sânge. Realitatea statistică este că nimeni nu a decedat din cauza intoxicației cu canabis, dar că anual se sting cel puțin zeci de mii de români pe care canabisul medicinal i-ar fi putut ajuta sau măcar alina suferința.
Recomand doua filme pe care le putyeti gasii pe yt. The Union si The Culture High
VIZIONARE PLACUTA!
Si pe aici se vorbeste de legalizarea canabisului, sunt mii de argumente, pro si contra.
Eu personal, un adept fanatic al libertatii toale, sunt pt legalizare.
Je préfère la liberté avec le danger que la paix avec l’esclavage. Rousseau
Dar, desigur est esi un factor periculos. Reglementarea producerii, comercializarii, controlului e extrem de complicata, va lega o armata de politisti, controlori, birocrati si, de ce sa n-o spunem, ar fi o poarta deschisa si pt excroci.
Dar daca ne gindim la prohibitia alcoolului din USA si consecintele acestuia parca merita sa se-ncerce!
Ai dreptate. Si ce daca…
Scoateti glaucomul de pe lista caci riscati sa va dea in judecata medicii oftalmologi.
Pentru aceasta grava afectiune oculara exista un singur medicament sub forma de colir, utilizabil pentru scurta durata . Medicamentul este un inhibitor de anhydraza carbonica DIAMOX . Unica solutie este bisturiul.
Scoateti si patologiile marcate de dureri acute.
Functioneaza Hublonul corect dozat. In ” occidentul civilizat” face parte din tratamentul artritei reumatoide, maladie genetica evolutiva . Ceaiul de Vervena, este un antianxiolitic eficace.
Politrucii Romaniei fac apel la aprozariste, sa interzica fumatul; definesc aiurea spatiile inchise si spatiile proprietatea personala; de ce ar legaliza canabisul? Si -automat- fumatul la interior. Este impotriva ordinel;or pe care le primesc.
La fel si cu Legea PROSTITUTIEI.
Probabil au retele de traficanti si prostituate, care le aduc venituri prea mari, fara nici o investitie, pentru a renunta la ele.
Ticalosi, drapati in hainele democratiei si apararii interesului general. Au devenit mamica si taticul natiunii, ideologic, pentru a-si proteja afacerile necurate.
Observatii pertinente si la obiect din partea autorului. Dar in Ro nu intereseaza starea reala de sanatate a natiunii. Astfel, avem medici de familie slab pregatiti in niste cabinete de familie in apart.de doua camere care nu au nicio dotare decat un tensiometru. Fara asistenti sau cu unii deveniti din fosti absolventi ale liceelor de biologie. Cu spitale publice lasate fara bani, cu liste lungi de asteptare, cu 15.000 medici plecati definitiv. Cei care se intorc nu sunt nici 1% din cei plecati. Iar parlamentarii in majoritate cu diplome scoase din camara, fara cultura si educatie nu ii intereseaza decat afacerile lor. Medicii din comisia de specialitate chiar daca spun ceva nu sunt luati in seama si nici nu vor sa isi piarda din privilegii. La noi democratia este mimata si avem multe forme fara fond.
Serios?!… Chiar ne intrebam de ce nu exista vointa politica pentru legalizare?!… Va dau eu cateva motive, la repezeala:
1. In Romania, politicul este interconectat, in adanc, cu clanurile interlope.
2. Presa ar face un tam-tam urias – „Se legalizeaza drogurile!”, provocand daune serioase partidelor implicate.
3. B.O.R. ar striga, din toti rarunchii, „Piei, Satana!”.
4. Bolnavii ce ar avea nevoie de canabis nu constituie, pentru politicieni, o masa electorala de luat in seama.
Cu toate acestea e posibil ca un nou partid, „Legalizati canabisul”, avand ca logo celebra frunza, sa fie capabil sa treaca pragul electoral, daca-si joaca abil cartile… :)
Cine scrie despre beneficiile unor medicamente trebuie sa dezvaluie cititorilor daca are interese legate de medicamentele respective.
1.consumati zilnic, din motive medicale sau ne-medicale?
2.aveti investitii in industrie?
3.primiti plata de la companii legate de industrie?
Canabisul este de fapt banala cânepă cultivată și folosită de mii de ani pe teritoriul României nu numai pentru proprietățile medicinale, dar mai ales industriale. Din câte știu n-a murit nimeni mâncând turte cu julfă la Crăciun (conform tradiției). Includerea acestei plante în rândul drogurilor este cel puțin curioasă.
Sunt mai multe specii de cânepă. ”Banala cânepă” (avea și bunică-mea în grădină) era Cannabis sativa, din semințele ei se făceau turte cu julfă. În timp ce specia cultivată pentru fumat e cânepa indiană, Cannabis indica.
Efectul obținut de la Cannabis sativa e minor, prin comparație. Dar printre vechii suporteri de pe stadioane exista expresia admirativă ”ăștia joacă de parcă au mâncat sămânță de cânepă”, deci avea un oarecare efect și ”banala cânepă”.
Sigur sunt interese in promovarea acestei terapii. Nu ma refer la autorul articolului ci la cointeresarea producatori-distribuitori in speta, farmacisti-medici.
Se va repeta dramatica istorie a prescrierii abuzive a Ritalinei .
Copiii sunt tinta. ” Nazdravania” a devenit un simptom al unei boli incurabile ce se impune a fi tratata pana la 15 ani cu Ritalina si dupa, cu CBD.
https://sanatateinfo.md/News/Item/3572
In urma cu doua decenii, studentii si medicii coplestiti de garzi isi „bustau” mintea cu Piracetam, medicamentul minune ce nu dadea dependenta, creat de medicul cercetator roman Corneliu Giurgea.
Astazi , doctorii nu il mai recomanda dar il iau ” pe şest”. Canabisul terapeutic si cel „recreativ” aduc profit pe toata filiera.
Exista cel putin cateva medicamente care contin subst.din canabis. Si in cantitati superioare oricarei tigari de life-style….
Dar…..nu creaza senzatia de „high” pe care o cauta utilizatorii de droguri.
Campania legalizarii a ceva RAU deghizat in ceva benefic e in plin mars. Asa a inceput si in US in anii ’90 cand se cerea insistent, in CA, Oregon, referendum pe aceasta tema a uzului medicinal, etc bullshit.
A auzit cineva legalizarea/autorizarea vreunui tratament medical prin vot popular ?!? E ridicol! Are publicul larg vreo competenta sa pronunte asupra vreunui uz de ordin medical ? Darmite un jurist ?
Dar asta e! Se numeste decadenta.
„de infamul “război împotriva drogurilor” inițiat strict din considerente politice la acea vreme și constatat în prezent ca fiind pierdut, contra-productiv și dăunător, tocmai de către inițiatori”
Dar nu am inteles de ce ar fi infam contra-productiv si daunator. Faptul ca lupta impotriva unui flagel este dificila inseamna ca e daunatoare, contra-productiva si infama?!? De unde concluzia asta? Sa luam cazul fumatului de tigarete, cigars, etc: tutun.
Si sa ne gandim ca fumatul nu duce la slabirea capacitatilor privind concentrarea, perceptia realitatii, etc.
Daca lupta impotriva inegalitatilor sociale, impotriva violentei conjugale, impotriva rasismului este dificila inseamna sa ne dam batuti si sa dam frau liber comportamentelor daunatoare ? Cum vine asta ?
Am votat cu USR, acum aveam de gand sa votez REPER. Not anymore!
Cu mare, mare, tristete constat ca dl.Lupu e avocat si cadru didactic asociat la Univ.Bucuresti.
In curand o sa ni se spuna ca traficantii condamnati au fost, „saracii copii”, victime ale unor politici infame, contra-productive si daunatoare. Sa militam sa fie pusi in libertate, despagubiti ptr.suferintele indurate si eventual dati exemplu de antrepenori de succes, de creatori de start-ups in conditii adverse, etc, etc.
Cum spuneam mai sus: decadenta.
„Vremurile bune nasc oameni slabi..”
Sau „când n-ai cu ce face scor electoral, te agăți de orice”!
Dacă se găsește careva să pună ștampila între două fumuri și asigură astfel un locșor…
Sara’h Blessing CBD este o afacere de zeci de milioane de $ si se afla in spatele promovarii acestui psihotrop comercializat sub forma de picaturi, guma de mestecat, bomboane.
Sediul societatii-mama este filant, cifra de afaceri incerta, stafful …
Principala locatie se afla la Londra. Promovarea se bucura de sustinerea miscarii LGBTQ+
Este posibil ca un cadru universitar deputat, membru in comisia de aparare ordine publica si siguranta nationala, sa nu estimeze corect importanta mesajului transmis prin articolul publicat pe contributors?
Deputat din partea carei formatiuni politice?
https://independent.academia.edu/AndreiR%C4%83zvanLupu. Prolific domnul deputat USR+ .
Oile dansului sper sa se asemene celor din benzile de desenate de F’MURR, ” Le genie des alpages”, deştepte si prudente .
Cam de câtă (sau ce fel de?) experiență de viață și profesională are nevoie cineva ca să se califice pentru temă?
Dle Lupu, n-ar fi rau sa va informati inainte sa publicati astfel de articole! Im Romania canabinoizii medicinali au o lege- cititi anexele la L 339/2005. Problema este ca nu s-a gasit un producator care sa le aduca in tara si nici procedura de aducere pe formular de nevoi speciale nu a fost ceruta de nimeni la MS. Mai lipsesc si normele de utilizare in domeniul medical a acestora. Dar, canabisul medicinal este de mult legalizat la noi in tara! Dat fiind ca acest lucru se stie, a continua discutia pentru „legalizarea canabisului medicinal” pare doar gest politicianist.