marți, iunie 18, 2024

Mesaj de 1 decembrie: pakistanizarea armatei şi serviciilor

Se zice că în Pakistan nu ţara are armată, ci armata are o ţară. Desigur, e un pic simplificator, pentru ca definiţia include şi alte instituţii de forţă, mai ales temutele servicii de informaţii, dar una peste alta corect. Marea familie a oamenilor care umblă în uniformă cu epoleţi (sau ţin una în dulap) cheltuie probabil jumătate din pateticul buget de vreo 20% din PIB pe care reuşeşte să-l strângă guvernul.

Exact nu se poate şti, pentru că multe activităţi ale complexului militaro-economic (CME) sunt extra-bugetare. Acesta deţine un sistem separat de educaţie, sănătate, locuinţe, loisir (cluburi), întreprinderi comerciale şi industriale. Practic, o viaţă separată. A intra în rândurile armatei sau serviciilor este echivalent cu a intra într-o mare famiglie, cu tot cu nevasta şi copiii, famiglie care se va ocupa de promovarea în carieră şi nevoile tale private, dar din care nu se iese decât cu picioarele înainte. Cum spune aici Anatol Lieven, armata e singura instituţie care funcţionează în Pakistan.

Politica, desigur, nu e printre lucrurile care funcţionează. Ea pare să fie o activitate recreaţională permisă într-un spaţiu bine delimitat de CME, îndeplinită de actori civili controlaţi şi aprobaţi de CME pentru roluri oficiale. Din când în când, dacă lucrurile dau să scape de sub control, CME încetează să mai fie „statul profund”, din umbră, şi devine statul la vedere – adică militarii preiau puterea. Incepe apoi o lungă şi incertă perioadă de „tranziţie către democraţie” în care actorii civili sunt re-disciplinaţi pentru rolurile lor.

Aceast model de guvernare în care „armata deţine un stat” nu e specific doar Pakistanului; el doar l-a perfecţionat la maxim. Multe ţări arabe care ţin să păstreze o faţadă de democraţie formală, de pildă Egiptul, l-au adoptat, în interes naţional (nu-i o glumă, sintagma era una standard în discursurile colonelului-preşedinte Nasser şi mai nou în ale mareşalului-preşedinte al Sissi), cele care nu se încurcă cu democraţia, precum monarhiile din Golf, neavand desigur nevoie de vreo faţadă. Iar modelul nu se schimbă după cum ţara are relaţii mai reci sau mai calde cu Occidentul (ceea ce, când e vorba de armată şi Realpolitik, înseamnă SUA). Nici nu e vorba de profesionalism individual, care poate fi înalt sau scăzut: faptul că aceste armate sunt împănate cu absolvenţi de Sandhurst nu le împiedică să fie politizate, corupte şi una peste alta ineficiente. Pentru că sistemul e cel care contează, nu calitatea umană.

N-ai cum să nu te gândeşti la acest model atunci când observi ce trendy a devenit în România de la o vreme încoace să treci prin structuri educaţionale gen Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (instituţie complet diferită de Academia Tehnică Militară, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” sau Academia Navală „Mircea cel Bătrân), Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Naţional de Apărare, dar mai ales Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”. Toate acestea, în România anului 2015, sunt entităţi independente de cercetare şi ştiinţă avansată pe deplin recunoscute, încadrate cu sute de cadre bine pregătite care ţin cursuri la nivel de vârf. Faptul că nu aţi auzit de ei nu înseamnă că ei nu există, nu dau din picioare şi nu iau leafă.

Ca şi în Pakistan, datele exacte sunt greu de obţinut, deoarece serviciile nu doresc asta: vezi aici păţaniile colegei Melania Cincea. Insă o estimare rezonabilă pare să fie că primele două universităţi menţionate scot cam o sută şi ceva de doctori pe an, adică 5% din titlurile acordate anual în România. La asta mai trebuie adăugaţi cei de la Informaţii, cu regim special de unitate militară, după cum reiese din materialul Melaniei Cincea, unde cu modestie predă dl vicepremier Dâncu (altfel semnatar al unei declaraţii de non-colaborare cu serviciile; dar nici macar nu este el cel mai slab pregatit de acolo, deci sa nu facem un caz personal din asta), plus numeroşii absolvenţi ai Colegiului Naţional de Apărare, cu statut post-modernist şi bolognez de „studii post-universitare”.

Se estimează că aproximativ 60-70 din parlamentarii civili ai României au trecut într-un fel sau altul prin aceste forme de socializare, împreună cu alte câteva mii care activează în administraţia centrală sau locală ori în sectorul privat. Există un partid (UNPR) care obişnuieşte să meargă în campanie (şi guvernare) cu oameni în uniformă, cărora le promovează agenda.

Instituţii militare de educaţie elitista există şi în Occident: vezi aici West Point, Sandhurst sau Saint Cyr. Dar curricula lor indică limpede care e scopul: recrutarea unor tineri super-selectaţi, cu aptitudini, pentru a-i forma în domenii de tehnică militară, leadership şi domenii conexe. Specializările ulterioare, inclusiv la nivel de doctorat, pe care puţini din ei aleg să le urmeze, sunt făcute în universităţi civile de top, eventual cu susţinere financiară din partea armatei care i-a angajat. In general, cele mai bune departamente de Defense Studies sau Istorie Militară le au marile universităţi civile, unde exista mereu şi doi-trei ofiţeri activi între cursanţi, deoarece o academie militară nu poate avea masa critică de expertiză pentru a susţine aşa ceva. Ce să mai vorbim de limbi străine, relaţii internaţionale, ITC sau alte materii tehnice; sau, pentru cei din poliţie, de domenii speciale în Drept sau Criminalistică? Este evident că toate aceste supra-specializări (pentru un ofiţer) trebuie făcute în universităţile civile pentru cele câteva duzini de cadeţi care vor studii post-universitare.

Paradoxul românesc este că în deruta post-revoluţionară totul a fost răsturnat şi arată ca o piramidă cu fundul în sus: pe umerii claselor de absolvenţilor legitimi, care chiar vor să ajungă ofiţeri de armată şi poliţie, s-a construit o întreagă reţea de recrutat civili trecuţi binişor de vârsta studiilor şi fără nici o intenţie de a mege pe front sau a se bate cu criminalitatea. In loc ca universităţile civile să preia şi să specializeze la nivel înalt tineri ofiţeri de armată şi poliţie, s-a pus în practică, absurd, opusul: o pleiadă întreagă de instituţii militarizate recrutează civili pentru a-i socializa întru exercitarea puterii. Ca în Pakistan, unde nu civilii educă şi folosesc armata atunci când cred de cuviinţă, ci militarii educă şi folosesc politicienii civili după cum consideră necesar.

Nu e clar ce învaţă oamenii ăştia la toate aceste academii şi colegii; după toate semnele, nu mare lucru, dacă ne apucăm să enumerăm absolvenţii lor de prestigiu, de la Udrea la Pandele, Calimente, Daciana sau Fenechiu. Nu trebuie să vă enervaţi pe o persoană sau alta, deoarece nici n-ar avea cine să le predea ceva, orice, la nivel occidental, construcţia având din start temelia strâmbă. Dar nici nu contează, din moment ce funcţia de bază a acestei morişti nu este educaţia, ci deschiderea de uşi în politică şi administraţia publică, în general la un nivel mult mai înalt decât ar permite competenţele stricte ale individului. O scurtătură pentru urcat în ierarhia politico-socială pentru cei ce n-au avut şansa să se nască din tată general sau fost ministru, deci trebuie să depună undeva pupătura de loialitate famigliei.

Cum comenta la un moment dat un prieten pe FB, ăştia încearcă să construiască ceva asemănător cu ce îşi închipuie ei că era odinioară francmasoneria – o structură paralelă de condus ţara – însă cu oameni de mult mai proastă calitate. De aceea nici nu trebuie să-i ţină în hăţuri ulterior, deoarece tipii suficient de abili şi şmecheri încât să realizeze că au ajuns pe o poziţie mult superioară calificărilor pe care le au (pare trăsătura dominantă a absolvenţilor, deci probabil e urmărită la recrutare) şi să ştie cui datorează asta, se strâng în mod natural ghem ca să apere sistemul, din convingere şi cu creativitate exuberantă.

Nu suntem Pakistan, dar trendul e îngrijorător. Ca să nu spuneţi că exagerez aveţi aici un exemplu de parlamentar şi cursant la Academia de Informaţii care susţine în această dublă calitate că demisia lui Ponta a avut rolul de a preveni o lovitură de stat urmată de fragmentarea României în fix trei bucăţi, plan care fusese pus la cale într-o universitate din Budapesta. După absolvire, omul va ajunge probabil în comisiile parlamentare de control asupra serviciilor şi va preda la rândul său cursuri la nivel post-universitar.

Dl Ninel Peiu, parlamentar, anul III doctorat Academia de Informatii

Distribuie acest articol

88 COMENTARII

 1. Ati atins o coarda sensibila, un fel de tabu.
  In genul „nu se discuta despre funie in casa spinzuratului”.
  Pai, nu contribuie Serviciile la combaterea coruptiei? nu ajunge?
  NB,
  dna Melania Cincea se zbate cam singura, ceilalti ziaristi de anvergura au alte ţinte; nu e indicat sa stirnesti muşuroiul Serviciilor.
  Ca nu se stie :P

 2. Foarte corect spus, dle Ionita, aveti curaj; doar ca armata din Pakistan este foarte prezenta in toate teatrele de operatii, pe cand domnii generali Oprea sau Ontanu et ejusdem farine se lupta (cu mare succes, ce e drept, saraca e desfiinata de-a dreptul) doar cu limba romana; si cu ceva copaci, in cazul primarelui de la sectorul 2, care si ei cad secerati la un singur semn al genialului strateg in rezerva.

  • Inteleg sensul comentariului, sunt de acord.
   Dar in subsidiar n-as pune baza nici pe armata pakistaneza. Dincolo de bomba atomica si grimasele alea fioroase, nu-mi amintesc sa fi castigat vreodata vreo batalie.

   • haha dl Ionita…intrebati ce batalii a castigat armata pakistaneza…pai v-ati raspuns singur! are bomba atomica!!! pe care o mai au oficial 5 tari si inca vreo 3-4 neoficial! deci este in Top 10 al armatelor de pe glob….restul e gargara jurnalistica!

 3. Great article – Sorin Ionita!!! Prima propozitie says it all.

  Si termenul de „pakistanizare” este foarte bine ales. Asa cum media s-a concentrat in ultima vreme pe lupta anticoruptie – in urma evenimentului de la Colectiv – cred ca este imperativ ca sa existe o dezbatere substantiala si la rece atat in societatea civila si media, cat si in zona politica asupra inscaunariatului si reprodusului din armata, politie si SRI. De multe ori nu este necesar decat sa te uiti la vizajele – acestor generali, chestori, si SRI-isti sa-ti dai seama ca baietii astia nu sunt numai fake – dar total pe dinafara – si ca vin din zone dubioase, putin spus.

  Atat timp cat aceste institutii nu vor fi reformate pe bune, nu va exista un progress substantial al statului de drept.

 4. Excelent punctat! Sunt foarte putine urechi fine si ascutite in tara aia care sa inteleaga mesajul. Punctul tau de vedere il sustin, si l am sustinut din totdeauna. Faptul ca in Romania se perpetueaza acest stil bolscevic- tu il numesti Pakistanizare- de a construii institutii care’ sub acoperirea faptului ca ele sunt aparatoarele natiei si securitatii cetateanului, opereaza ca un sistem capuse, cu toate beneficiile private platite de contribuabilul de rand, este un lucru atroce si daunator pentru insasi democratie.
  In tarile puternic democratice Canada, USA etc, nu o sa vezi huzurul institutional din Romania.
  Cum de mai exista in Romania secolului 21 spitale ale securitatii ?
  …Ma apuca scaraba !!!!!

 5. Te crucesti uitandu-te peste CVurile politicienilor nostri!

  1. CV Claudia Boghicevici

  Studii
  „1990 – 1995 – Liceul Şcoala normală “Dimitrie Ţichindeal” – diplomă bacalaureat
  1995 – 1999 – Universitatea “Aurel Vlaicu” – Facultatea de ştiinţe economice – secţia – finanţe bănci – diplomă licenta
  2002 – 2003 – Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, Facultatea de Stiinţe Economice – “Managementul financiar, juridic şi contabil al firmei”- master
  2003 – 2004 – Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, Facultatea de Drept “Drept administrativ şi statutul funcţionarului public”- master
  2004 – 2005 – Universitatea “Aurel Vlaicu” – Facultatea de ştiinţe economice – secţia – Management şi finanţare în administraţia publică- Master – diplomă master
  2004 – 2007 – C.E.C.C.A.R. – Curs expert contabil – diplomă expert contabil
  2004 – 2010 – Universitatea de Vest Timişoara – Facultatea de ştiinţe economice – secţia – „Finanţarea externă a serviciilor publice specializate de protecţia drepturilor copilului” – Doctorat diploma – titlu doctor
  2006 – 2009 – Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, Facultatea de Stiinţe Umaniste, Politice şi Administrative – Cunoştinţe despre administraţie publică şi ştiinţe politice / Relaţii internaţionale şi studii europene
  2009 – 2010 – Universitatea “Titu Maiorescu” Bucuresti – “Relaţii internaţionale şi diplomaţie “ – Master – diplomă master
  2010 – Universtatea Naţională de Apărare “Carol I“- Colegiul Naţional de Apărare – diplomă
  2010 – Academia Naţională de Informaţii – “Colegiul Naţional de Informaţii “- diplomă
  2010 – Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici – “Curs de Înalţi Funcţionari Publici”- diplomă

  2. CV Elena Udrea

  „Studii

  Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”, Masterat in Securitate si aparare nationala
  Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”, Colegiul de Management al Resurselor Apararii, Educational si al Achizitiilor
  Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”, Colegiul National de Aparare „Carol I”, seria a XIV-a, Expert in securitate si aparare nationala
  Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”, Bucuresti
  Liceul Teoretic Bogdan Petriceicu Hasdeu, Buzau

  Activitatea stiintifica

  Cinci lucrari stiintifice si articole in domeniul geopoliticii si globalizarii:
  „Geopolitica Spatiului Marea Neagra – Caucaz”, coautor
  „Mediul International si Uniune Europeana”, coautor
  „Profilul Geopolitic al Bazinului Marii Negre si Caucazului”, coautor
  „Perspectivele Strategice ale regiunii Marii Negre in viziunea S.U.A. Interesele românesti si miza resurselor energetice din regiune”, autor
  „Globalizarea – concept, dimensiuni si procese”, coautor”

  CV Roberta Anastase

  „Loc de muncă
  Parlamentul European

  Perioada
  2007 – 2008

  Funcţia sau postul ocupat
  Parlamentar european, membru Comisia de politică externă, vicepreşedinte Subcomisia de apărare şi securitate, membru supleant al Subcomisiei pentru drepturile omului (până în ian.2008), membru delegaţia interparlamentară UE – Ţările din Golf, inclusiv Yemen, membru supleant al delegaţiei interparlamentare UE – Armenia, Azerbaidjan şi Georgia; raportor Parlamentul European pentru „Sinergia la Marea Neagră”

  Roberta Anastase care nu stia sa numere, membru al Comisiei de politica externa a PE!!!

  Pentru conformitate, puteti consulta CVurile astea fantastice pe internet, sunt disponibile oricand!!!

  • Iata cateva CV care nu se leaga oricum ai da-o.
   Daca avem asa multi experti in studii de securitate, de ce naiba nu ii cheama intr-o seara la TV sa ne lumineze cum e cu orientul, Ucraina si alte chestii? ex dna Boghicevici de la protectia copilului? cum ajungi de la asta la universitatea ce pregateste cadre pentru Marele Stat Major?

   • Dar de „lucrarile stiintifice” ale E Udrea in domeniul „geopoliticii si globalizarii” , ce mai ziceti?!
    Acum ar fi vremuri numai bune sa ne arate expertiza pe subiect, sa ne arate cum a absolvit acele cursuri, cum a devenit „expert in securitate si aparare nationala”(!!!) si cum a ajuns sa publice lucrari stiintifice pe subiect!
    E Udrea era in curs de obtinere a doctoratului, cand in 2012 a izbucnit scandalul plagiatului lui Ponta si imediat ea a renuntat, recunoscand chiar cum se plagiaza:

    „Elena Udrea îşi recunoaşte plagiatul: “Asta e. Te ajută profesorii, colegii, de aceea am renunţat să mai fac doctoratul”

    Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a recunoscut la Gândul Live că lucrarea pentru care a fost acuzată de plagiat a fost scrisă de o colegă care s-a inspirat dintr-o altă lucrare.
    Ea a povestit că în 2005 a început să urmeze cursurile post-universitare la Colegiul Naţional de Apărare. „Am luat decizia de a începe o teză de doctorat, acestea erau lucrări pregătitoare. Asta e, te ajută colegii, profesorii. Mai scria când unul, când altul şi apoi publicam împreună şi cu sprijinul profesorilor. Neavând timp să-mi fac singură lucrarea am renunţat”, a dezvăluit Elena Udrea. Potrivit acesteia, a renunţat la doctorat tocmai pentru a nu i-l face alţii. În privinţa lucrării plagiate, ea a dat vina pe o „colegi”. „Probabil a fost eroarea unor colegi care m-au ajutat la vremea respectivă. Când voi dori îmi voi da doctoratul în turism”, a spus Elena Udrea.

    http://www.businessmagazin.ro/actualitate/elena-udrea-isi-recunoaste-plagiatul-asta-e-te-ajuta-profesorii-colegii-de-aceea-am-renuntat-sa-mai-fac-doctoratul-9796095

   • Doamna de la Protecţia Copilului este soaţa unuia de la instituţiile astea, care fac obiectul articolului şi se ocupă cu Protecţia Adulţilor. Sau nu ştiţi asta?

 6. EXCELENT articol!

  Nu stiu cum o fi in Pakistan sau in diverse tzari arabe / musulmane (nu e exclus ca fenomenul sa existe sau sa fi existat si in America de Sud – pe cand am predat eu ceva legat de geografie, in Bolivia, in 100 ani, fusesera nu mai putin de vreo 90 lovituri de stat!!) insa, in ce priveste fenomenul in Romania, a punctat LA FIX!

  De altfel, fenomenul a fost observat si de absolventi (mai vechi sau mai noi) ai Academiei Tehnice Militare! Am auzit din mai multe locuri referiri la cele doua nume cele mai cunoscute: Udrea si Oprea!
  Interesant ca aceia care au pomenit de acest „fenomen” si-au exprimat si opinia ca „staff-ul” acestor pseudo-universitati e compus in special din acel gen de fosti majuri-prostalai, niste brute inculte si needucate care abuzau de soldati pe timpul cand armata era obligatorie si care, bineinteles, nu s-au distins NICIODATA prin activitati specifice armatei! Nu – teren, nu – situatii-limita, nu – nimic! Pupatul in c*r al PCR, tras de sfori si cam atat!

  • Poate absolventii de Academie Tehnica Militara incep si ei sa maraie in front, ca sa ajute dezbaterea. E nedrept sa sufere cei care fac carte serioasa si vor sa fie ofiteri onorabili si profesionisti ai NATO din cauza unui sistem balcanic de reciclat rebuturi sociale

   • Mai degraba cred ca unii sunt deja in rezerva iar altii asteapta cu nerabdare sa ajunga tot asa :(
    In afara de asta… cred ca instinctiv functioneaza „spiritul de disciplina”, in sensul ca au rezerve cand e vorba sa „dea din casa”. Discutiile informale (la o nunta, la o cafea, la un autostop) nu „se pun”, bineinteles :(

    Dar… cine stie? poate s-o arata si minunea ;) Doamne-ajuta!

 7. Un exemplu de absolvent al Academiei Militare Tehnice este chiar pe acest site, domnul Mihnea Rudoiu. Al carui text – De Ziua României…despre Armata României – se poate citi cu mult folos. Cat despre cele scrise de domnul Ionita privitor la „pakistanizarea” armatei si a serviciilor de informatii, povestea este veche, isi are inceputurile in primii ani ai „erei Ceausescu” (nu trebuie uitate doctoratele lui N.C. si al E.C., precum si titlurile de academician, acordate acelorasi, de, inca in viata, membri ai Academiei Romane!), in post-decembrism si sub „tutela” iliesciana producandu-se dezmatul, dar nu numai in acest spatiu, ci in tot invatamantul superior, cu puzderia de „universitati” de stat si particulare!

 8. Ce s-a intamplat cu Ponta, dar cu Oprea , dar cu Mang dar cu TOBA noua speranta tehnocrata………..?!
  E acolo inca – TOBA de carte……..
  Asta o sa se intample cu toti ….adica NIMIC
  A fost distrus acest titlu si NIMENI din lumea academica nu se lupta pentru el.
  Curios este faptul ca nici macar presedintele actual – care este profesor.
  Mare abureala povestea cu educatia ……cladita dupa chipul si asemanarea plagitorilor si a celor care-i sustin…….
  Cand de ziua nationala te uiti la televizor si primesti mesaje de unire de la Zgonea, Dragnea condamnat in prima instamta, de la Iohannis presedintele care a pierdut case in instanta datorita actelor false cu decizie defintiva si irevocabila , cand il privesti pe Mihalache la parada mandru dar probabil treaz dupa ce ai vazut poza lui intins pe un scaun …….ce sa-ti mai doresti de 1 decembrie ?!

  Adica mai asteptati ca intr-o zi o sa sie bine si statul o sa aiba oameni competenmti ne spune Ciolos intr-un fel anume…..Nu-i dam afara numai de dragul de ai da afara ….cladim cu ei competentele.
  Dancu ne anunta ca de la anul Romania isi porneste motoarele …..Cu cine?!
  Metastazele nu se mai vindeca ………

 9. Niste retarzi cu galoane, pusi numai pe furat. Nu sunt in stare sa face niste proiecte simple pt Romania cum ar fi niste sosele sau autostrazi pt care cineva iti ma da si banii necesari.

 10. domnule, eu am informatii pe care plebea nu le are. asa ca nu mai vorbi de pakistanizare.
  informatia este secreta domnule, ca de aceea este informatie. daca eu iti spun c ai furat si n schimb te pun la butonat ca sa mi dai contracte si salarii babane, nu s „intelligence” ? ce i rau domnule daca toata populimea isi da bacul si doctoratul in aparare si informatii ? scade somajul.

    • Aia cu „marirea numarului de locuri de munca” (= „scaderea somajului”) era una din marotele lui Ponta… sunt curioasa la ce o fi vrand sa se refere romanul cel curajos ;)

      • :) domnule probabil Dvs ati inteles ironiile unui anonim triplu acoperit, spre deosebire de persoana de mai sus (altfel bine intentionata), care va tine isonul
       sint probleme sistemice si Dvs le ati pus bine in evidenta. cei platiti de oameni (parlament, servicii, politie…) nu inteleg ca rostul lor este sa i serveasca, sint slujbasi in solda cetateanului ! faptul ca formeaza o casta organizata, cu resurse financiare si acces la informatii nu i meritul lor. asta i problema reala a romaniei : „antreprenoriatul de stat” bazat pe extractia rentelor necuvenite in dauna celui privat bazat pe idei, perseverenta, munca, risc, etc. toate cele bune !

 11. Exagerati importanta acestor asa-zise institutii militare. Spre deosebire de Pakistan, la noi influenta lor in sistemul economico-social tinde spre zero. Sunt doar o sugativa de bani publici care produce niste rebuturi complete ( vezi Oprea, Udrea, Pandele si altii) pentru ca niste asa-zisi profesori sa incaseze lefuri grase. Deci nu exista vreun risc ca cei care au trecut pe la una din aceste institutii sa conduca ceva. Mai grav mi se pare faptul ca nu sunt sub controlul Min. Educatiei deci pot sa stoarca bani de la buget fara sa-i intrebe nimeni nimic si sa angajeze o gramada de neica-nimeni pe salarii babane. Dar problema asta e peste tot in sistemul universitar de stat.

  • Partial de acord, de aia am zis ca nu suntem Pakistan. In fond, n-avem nici bomba nucleara…
   Dar n-as zice ca nu conduc nimic. Ministerele sunt nimicuri? Ati uitat ca era cat pe-aci sa ne pomenim cu unul premier?
   (si nu vorbesc de Ponta, care a trecut si el pe la Colegiul de aparare)
   Uitati de teoriile care spun ca sistemul de educatie superioara nu are doar functie de invatare, ci si de socializare si networking

 12. DA, sistem balcanic de reciclat rebuturi sociale. Oare chiar nu va iesi nimeni in fata – din SRI, Armata, Politie – sa denunte porcaria asta care atarna de gatul nostru?

 13. N-ar strica sa-l intrebam pe generalul SRI Dumbrava Dumitru, care preda un curs de „etica in intelligence” la Academia de Informatii, cat de etic e sa ai o Comisie Parlamentara de Control al SRI ai carei membri sunt fie fosti ofiteri SRI, ca Savu Daniel, fie absolventi de Academia de Informatii a SRI, ca Pop Georgian, fie furnizorul de IT numarul unu, Ghita. Ce control poate sa exercite o astfel de comisie ai carei membri isi datoreaza existenta publica si financiara fix SRI-ului?

   • Poate vreunul din angajatii SRI care are sarcina sa citeasca pe zona asta ii da SMS generalului si intra omul sa ne lamureasca cum e cu etica si cu controlul parlamentar intr-o democratie. Ca nu suntem toti orbi, surzi si facuti din mamaliga, chiar daca „explodam” rar si ne odihnim des.

    • va ginditi cumva la explozia intregului popor din 89 ?
     ori doar la explozia provocata de valutistul iosif dan consilier al presedintelui patriei ?

 14. Bun articol, dar nu asa bun ca cel al parlamentarului PSD, doctorand anul III Ninel Peia! :D Multumesc pentru link, made my day.

 15. Nu stiu ce suna mai bine, mai convingator. O tara condusa de o armata sau o armata din cadrul unei tari. Cat timp in Pakistan majoritatea barbatilor sunt inrolati si cam doar asta fac, nu e de mirare sa aiba un astfel de renume. Oricum, la cum e situatia noastra, mi-e mai frica de sistemul nostru actual decat de ceea ce se intampla in Pakistan.

 16. Daca ar fi vorba numai despre studiile diversilor cretini cu functii de la noi, n-ar fi mare lucru, problema este ca lucrurile au luat-o cu totul razna de foarte multi ani. Deja nu se mai stie care din cei aflati la putere sau in opozitie este agent al carui serviciu, institutiile sint toate parazitate de oamenii ai organelor, incepind de la Cancelaria prim-ministrului pina la toate ministerele si agentiile din subordine. Cancelaria, cel putin, era plina de fosti securisti si actuali sri-isti de pe vremea lui Tariceanu si nici macar nu se stia cu ce ocupa ea, propriu-zis, asta era „la secret”. Acum vad ca a cistigat concursul pentru sefia ANI, cu maximum de puncte, un alt absolvent al celeilalte ANI, „MIhai Viteazul”, care picase cu succes la testarea precedenta. Si daca mai punem la socoteala cite servicii sint, citi oameni au – asta deja e secret – plus bugetul enorm care se da, an de an, atit serviciilor, cit si fostei si actualei Militii, cred ca avem o imagine mult mai buna asupra a cit de departe sintem pe calea Pakistanului.
  Dincolo de toate cele de mai sus, ceea ce ma frapeaza cel mai mult este comparatia care se poate face cu perioada lui Ceasca. E adevarat ca Securitatea de atunci avea alte puteri – pe care serviciile de acum nu le au, inca – si ca servea un stat dictatorial, dar ar fi totusi un avantaj pentru „baietii nostri” de acum. Atunci, Securitatea, atita cita era – mult mai putin numeroasa decit copiii ei postdecembristi – se afla sub strictul control al partidului si al lui Ceasca personal. Cine misca in front, zbura fara discutii. Nu spun ca sistemul ii avantaja cu ceva pe cei care se aflau sub supravegherea organelor, dar clar era ca, pe atunci, exista o forma de control asupra lor. Senzatia penibila pe care o ai acum, dupa 25 de ani, este ca baietii astia zburda liberi, fara sa dea nici o socoteala nimanui, si asta pentru a-si urmari propria agenda. Iar agenda asta noi trebuie sa-i credem pe cuvint, desi n-avem nici un motiv s-o facem, ar coincide cu interesele Patriei. Interese pe care numai örganele” le stiu cel mai bine. Ca nu e bine ca vreun partid sa controleze Securitatea noastra actuala sint perfect de acord, dar nu cred ca este in vreun fel o evolutie pozitiva faptul ca toate comisiile parlamentare de control al serviciilor de la noi sint subordonate cu totul organelor pe care ar trebui sa le supravegheze, iar dincolo de aceste comisii nu mai exista nici o autoritate care sa exercite vreo cenzura asupra activitatii lor. Evoluam, evoluam, dar decit sa plecam de la Ceasca numai ca sa ne ducem inspre un fel de Pervez Musharraf fara armata de-al nostru, si asta si de buna voie si nesiliti de nimeni, mai bine stam dracului pe loc. Si ceea ce este si mai de speriat este ca o evolutie asemanatoare se inregistreaza si pe la case mult mai mari decit a noastra – vezi scandalul interceptarilor CIA asupra comisiei Congresului care investiga actele de tortura comise de catre agentie, asta numai asa, ca exemplu.

 17. Paralela cu ARMATA PAKISTANEZA este exagerata. In Pakistan militarii au omorat-o pe doamna ex premier Benazir Ali Bhutto , dupa ce il executasera si pe tatal ei cu multi ani in urma. La noi omologii abia daca au reusit sa-l rastoarne pe Ponta – si asta numai dupa ce i-au promovat socrul (tatal socru) la Curtea de Conturi.

  l

   • până una, alta, mafia asta burlească și incompetentă trăiește regește pe spinarea celorlalți… casele și mașinile de lux, vacanțele exotice, banii grămadă pitiți prin paradisuri fiscale, toate astea nu sunt mai puțin plăcute pentru ei și nu cred că au mari apăsări privind calitatea propriilor prestații de leadrship… oricum nota de plată pentru impostură și incompetență o plătim tot noi, cei din afara castei…

   • Recitind postarea mea constat ca nu am spus esentialul. Iar esentialul este ca analiza Dvs concureaza la titlul de CEL MAI CURAJOS ARTICOL din cei 25-26 de ani. Concureaza si castiga.

 18. „functie socializare si networking” exemplu: in Franta, absolventii a ceea ce se numeste „grandes écoles” (adica invatamantul superior in care se intra prin concurs, spre deosebire de universitate unde te inscrii) formeaza o adevarata casta de jnalti functionari care populeaza toaaaaate posturile din administratie, in toate domeniile. Exista anuarul absolventilor si cei in functie pot opune un veto in cazul unor numiri pe unele posturi csre le sunt rezervate. E bine, nivelul fiind sigur acelasi si dialogul intre ei, functionarii, pe aceeasi lungime de unda – e rau, pt ca uneori nu sufla ceva mai mult vant de innoire.

  • Exact. Si noi vrem sa copiem modelul, doar ca in loc de ENA si Ecole Polytechnique punem Academia de Politie si Colegiu de Aparare?
   Sunt eu nebun ca vad o mare problema aici? dincolo de faptul ca si in Franta sunt anumite disfunctii, dar in tot cazul nu tin de calitatea excelenta a oamenilor si educatiei oferite?

   • Menirea acestor institutii este intr-adevar, mai degraba, socializarea si networkingul. Sa se cunoasca mai bine, sa stabileasca relatii de incredere intre ei, teoretic pentru propasirea tarii. Dar tare mi-e teama, dupa ce am vazut lista absolventilor, ca de multe ori, relationeaza pentru a verifica daca se pot baza unii pe altii in infaptuirea de faradelegi, isi vand ponturi de smenuri grase,etc.

 19. Ca absolvent de Academie Tehnica Militara, toate drumurile tale spre functii de conducere duc spre UNAp. Inclusiv masterul in conducere, pentru a ocupa orice functie de comanda, se poate face doar la UNAp si doar la Conducere interarme-forte terestre, pe aceeasi admitere/tematica/programa cu a lor. Sigur ca exista o frustrare foarte mare in randurile absolventilor ATM, de altfel o institutie cel putin de nivelul Politehnicii, daca nu peste aceasta. De aceea, multi aleg sa plece din sistem, in prezent rata demisiilor ajunge la 50% in 3-4 ani de la absolvire.
  Personal, am refuzat orice forma de invatamant organizata de UNAp si continui lupta, atat cat mai pot.
  La multi ani!

  • Eu zic sa nu amestecam tactica si strategia cu ingineria..tot respectul pentru absolventii ATM, mai ales pentru cei care au intrat in academie pe vremea „procentului”…(in urma cu ceva timp, la ATM aveau dreptul sa concureze DOAR absolventii de licee militare care se incadrau in primii 15% din promotie..mai nou am inteles ca poate candida si elevul cu cea mai slaba medie pe tara, dar, asta e, tre’ sa manance si ATM ul o paine..)
   Nu tin partea UNAp, am absovit cursurile facultatii de comanda si stat major, si as minti sa spun ca sunt extrem de mandru ca am fost acolo…
   Insa vreau sa aduc in atentie ca in lupta, batalia, razboiul, se planifica si se desfasoara dupa niste cutume si legi, nu doar dupa calcule matematice..iar tactica si arta militara se invata in camp, langa soldat, cand te confrunti cu tot felul de probleme, dar si in scoala (atat cat se face in facultatea de comanda si stat major…)
   Din pacate, domnii ingineri inca privesc de sus pe ofiterii de arma, inca exista o oarecare aroganta vis-a-vis de cei are stau cu lunile prin poligoane si aplicatii, domnii ingineri inca mai cred ca odata ce ai absovit ATM, ti se cuvine totul – functie de colonel daca se poate, indemnizatie de comanda, sporuri, asanari, reparatii, si cate si mai cate.-..chiar daca majoritatea noilor absoventi de ATM abia stiu sa poarte cascheta regulamentar…
   Inca o data, afirm ca UNAp nu e nici pe departe ceea ce pretinde…dar nici ATM nu mai e ce a fost odinioara..

 20. Unde este articolul (sau seria de articole) Melaniei Cincea? ca am cautat toata dupa-amiaza dupa el si nu l-am gasit – e drept, m-am „ratacit” nitzelush intr-o serie de alte arricole ale d-ei care mi s-au parut interesante ;)

 21. Când un absolvent de Academie, locotenentul AG, ieşea în Piaţă în uniformă acum 3 ani jumate, l-aţi tratat de nesănătos, în loc să vedeţi în asta un examplu şcoală de radicalizare atunci când chestiunile legitime sunt îngropate sub preş. Şi când spun chestiuni legitime, mă refer la problemele pe care omul, în inocența lui, le semnalase şefului SMG, în scris. Chestii legate exact de invazia impostorilor, pe uşa din spate, în instituţia numită Armată. Feţi Frumoşi care se trezeau ofiţeri după cursuri de 3-6 luni şi erau încadraţi direct pe funcţii mari, în dispreţul prostimii care bătea pasul pe loc de 10-15 ani. Nu cred că în armata Pakistanului se întâmplă minuni din astea….

 22. M-da, e o anumita ridiculizare, nu lipsita de un mesaj educational, o stim prea bine, ridendo castigat!, insa cel putin doua chestiuni ar trebui sa fie foarte clare. Unu, acesti oameni, apartinatori de clasa politica, cum o spunem, au nevoie de o pregatire teoretica de aparare si de securitate, subliniez teoretica, iar parcurgerea unor astfel de forme de invatamant nu este un lucru rau. Pe de alta parte, daca ne gandim la Ontanu, de pilda, el conduce ceva mai mult decat o divizie, daca ne gandim la faptul ca hraneste, imbraca, incalta samd un sector intreg, de sute de mii de oameni. Sigur, am exagerat, pentru a se pricepe mai plastic ce vreau sa zic.. Doi, acesti oameni nu vor ocupa niciodata un post din organigrama armatei, pentru ca acolo exista un ghid de cariera care stabileste clar traseul si vechimea practica pe fiecare functie, deci niciunul nu va ajunge sa comande forte militare in teatre de operatiuni etc. Deci niciunul nu castiga nici macar un leu de pe urma acestor demnitati militare, care sunt onorifice, dar si de adaugarea unor cunostinte specifice. Chestiunea se practica in toata lumea, iar pentru corpurile de cadre active este un castig, este un prilej prin care politicienii afla, chiar daca si sumar sau teoretic, cam cu ce se mananca domeniul, ce nevoi si ce greutati sunt, dar si ca haina militara este frumoasa sa o privesti, dar foartea grea sa o porti, ma refer la riscuri. Pakistanizare?! Nu, cred ca e nevoie de romanizare!

  • Ontanu ii imbraca si ii incalta pe cei 300.000 cetateni din sectorul lui?
   Iar chestia asta se practica in toata lumea, primarii sunt ofiteri de armata?
   De unde ati pescuit ideile astea, de la Colegiul de Aparare?

  • Eh, daca noi, in sectorul 6, nu avem norocul unui gheneral, ramanem dezbracati si infometati… ( scuzati-mi off-topicul, domnule Sorin Ionita, articolul dvs. este la fel ca altele mai vechi foarte interesant).

 23. n-am mai ras demult asa de bine.

  hint pentru dna Cincea, care se bate-n formalitati si legi pentru a accesa numele doctorilor si doctoranzilor..
  …o cafea si un buchet de flori la secretara scolii…
  se rezolva rapid.
  Cat despre institutiile respective, produsul intelectual… dacopati in serie ce sufera de conspirationite cu Ardealul care vrea sa fuga din Romania, care gasesc indicii ale geniului romanesc pana si prin piramidele de la Machu Pichu, ca sa nu mai amintim de proiectele secrete autohtone de la laseru cu care i-au batut pe rusi inainte sa invadeze la flacara violeta, Ce mai experti in psyops.
  bun, par un mixt de gandire nationalista de sorginte rusa si un tembelism de tip Mos Teaca cazon prusac.
  se spoteaza usor in social-media.
  -vena ingrosata automat la fraza nteresu national
  -uniforma reciclata si fata ncrutata’
  – de vina sunt ungurii si tiganii.

  Astia daca Caragiale ar trai, l-ar si tortura in numele nteresului national numa sa se lepede de originile grecesti ca nu da bine identitar.

  • lasa dom’le ca n ai vazut ca ala vroia sa puna bomba !?
   noroc cu organili care il urmareau de ceva timp si l au arestat in cinstea zilei nationale a romaniei
   in unguri sa n ai incredere ca e alta natie

 24. Cand a fost infiintat SRI in 1990, imi amintesc ca a fost dezbateri foarte mari cu privire la faptul ca SRI avea dreptul de a face afaceri (desfasura activitati economice) fara vizibilitate si fara nici un fel de control.

  S-a perpetuat aceasta „cutuma” si s-a extins si la SIE, SPP si celelalte nenumarate servicii similare din Romania ?

 25. Multumiri pt articol!

  1. Din sistem nu se poate schimba prea mult, decat reactiv, cum spunea ‘Stuxnet’ mai sus. Si asta doar pana la un punct, timp in care esti marginalizat si eventual indepartat. De aceea, va rog, ca societatea civila sa ceara insistent verificarea lucrarilor doctorale emise in ultimii 10-15ani. Exista, in opinia mea, foarte multe lucrari plagiate si/sau titluri obtinute fara indeplinirea conditiilor academice (articole, contributii reale etc).

  2. Aceste doctorate sunt urmate, in mod aproape automat, de un spor consistent si la salariu. Astfel, vorbim de imense foloase necuvenite cat si de alte aspecte penale (ex. abuz in serviciu). Dar nu sporul e cel mai important ci sistemul ermetic, in care pentru a mentine stabilitatea sunt asigurate functii atat de mari pentru obedienti incat se castiga chiar peste 4000eur/luna. Enorm!!! In afara de obedienti, exista un real si grav proces de ‘enclavizare’, in care un grup devenit cvasi-autonom isi acorda siesi avantaje, profitant de schimbarea ministrilor (de regula; uneori nivelul de secretari de stat estesuficient) sau de momentele de neatentie/vulnerabilitate a acestora.
  In verificarea veniturilor, rog nu va luati dupa salariile afisate/comunicate pentru ca sunt multe forme de rotunjire in sus care eludeaza regulile de transparenta, prea multe astfel de forme ;si metode pt a le enumera aici. Puteti lua, odata ce aveti numele persoanelor vizate, declaratia de avere, unde de teama falsului in declaratii sumele sunt, de regula, mai apropiate de realitate. Totusi, si acolo sunt mascate anumite venituri (gen diurne etc).

  3. Dincolo de titlul de doctor si de bani, acelasi regim il au diverse alte beneficii, gen grade (militare, profesionale), tituri oorifice si distinctii, acces la multe alte ‘beneficii’ ale sistemului si odata cu toate astea, imposibilitatea de a mai schimba acesti oameni pentru ca stacheta e ridicata cu fiecare ‘succes’ pe care ei il obtin. Riscul e cangrenarea totala si din pacate boala e avansata… Singura speranta e societatea civila… Politicul nu-si mai permite de mult sa riste cu ministerele de forta si am impresia ca partenerii externi cunosc situatia dar atata vreme cat interesele lor sunt satisfacute nu interfereaza, iar atunci cand o fac, se intampla tot pentru realiyarea interesului lor direct!

  Situatia ar fi de ras, daca nu s-ar petrece in Romania!

 26. Pot intelege ca, in mediul online (suprasaturat de continut de toate felurile), e important sa ai un titlu „catchy” si pot intelege ca nu-i usor sa vii cu un „unghi” proaspat. Dupa parerea mea, insa, abordarea ar trebui sa fie mai echilibrata.
  Lumea de astazi este asa cum este si seamana tot mai mult cu un camp de lupta. Zi de zi se poarta razboaie economice, informationale, de imagine etc., mai mult sau mai putin la vedere. In acest context, eu mi-as dori ca politicienii care ne conduc sa fie cat mai pregatiti pentru razboaiele astea.
  Nu stiu cat de mult retin politicienii din ceea ce invata la Academia nationala de Informatii, dar imi place sa cred ca pot asimila macar notiunile de baza.
  Ne place sau nu sa recunoastem, serviciile secrete conduc lumea, intr-un mod sau altul. Ne place sau nu sa recunoastem, grupurile de interese se organizeaza si actioneaza ca niste servicii secrete, iar unele dintre ele dispun de resurse importante si pot fi redutabile. Asa ca eu imi doresc niste politicieni pregatiti.
  Ce-am scris nu e o pledoarie in favoarea politicienilor care au trecut pe la diverse institutii de invatamant ce au tangenta cu siguranta nationala. Dar, in principiu, nu cred ca e un lucru rau ca un politician serios sa treaca printr-o astfel de institutie. Macar ca sa vada ce se invata acolo. :)

 27. Vedeti si comparatia pe care o facea CTP: pe vremea lui Iliescu, PCR inca mai controla Securitatea, dupa venirea lui Basescu la putere, Securitatea a inceput sa domine activistii de partid.

 28. Mai mult, aceasta plaga a infestat in unele locuri si administratia. Am lucrat cativa ani la Primaria sectorului 2 si cunosc bine pe cateva dintre personajele ce apar in fotografiile din articol. In timpul celor trei mandate succesive, Ontanu s-a inconjurat de o casta de fosti ofiteri in retragere si fosti activisti PCR, a impus un regim rigid de „ordine si disciplina” militara in care rolul precumpanitor il are respectarea ierarhiei. In acelasi timp oamenil cu personalitate care nu s-au supus regimului autocratic au fost hartuiti, li s-au vanat mici greseli, fiind in cele din urma obligati sa plece. Au ramas obedientii innascuti, delatorii si lingusitorii, cei slab pregatiti carora le e frica ca vor fi dati afara si n-au unde sa se duca, si cei care sunt prea tineri ca sa inteleaga sistemul mincinos si corupt in care tocmai au intrat. Sistemul – cu un scop clar profitocratic – incearca sa se perpetueze facand o selectie inversa.
  Totusi, in ciuda celor spuse mai sus, ceva indicibil in mine imi spune ca specia lui Ontanu si celor asemenea lui pe care ii va lasa in urma, e pe cale de extinctie. Sau poate e doar o speranta!

 29. Reamintesc un articol scris acum un an, pe aceasta platforma, din care citez finalul „Până atunci, politica ce trebuie să ghideze activitatea serviciilor de informații, a politicienilor și a societății civile este realizarea unei societăți, unde nimeni nu trebuie să fie deasupra legii. Vorba lui Cristian Ghinea: Eu votez D.N.A.!”
  http://www.contributors.ro/administratie/criza-sistemului-de-securitate-e%C8%99ecul-controlului-civil-sau-expirarea-contractului-postcomunist/

  • Mersi, Marian. Doar ca aici e vorba de ceva mai mult decat rule of law, pentru ca tehnic vobind mare parte din ce discutam noi aici nu-s incalcari de lege din partea respectivilor. Au construit o morisca de recrutare cvasi-legala

   • Deci trebuie ajuns la violenta maturei cu noua cozi?
    Trebuie dirijati cei din piatza in folosirea acestei maturi? Dar ai sti ce sa faci dupa ce matura si-ar face treaba? :)

 30. In Romania, oricine ajunge pe pozitii de conducere inalte, la ora actuala, este sub-calificat, indiferent ca ar fi sau nu capabil sa se descurce pe o astfel de pozitie. In Romania trebuiesc promovate persoane noi cu experienta conexa, dar care nu s-au plafonat in sistem si cand vor ajunge pe pozitii inalte, vor avea prea putina experienta pentru postul respectiv, prea putina in sistem.

  Problema este factura calitativa a acestor indivizi promovati pe banda rulanta. Multi dintre ei nu sunt capabili sa lege cateva cuvinte in limba romana si vina o are tocmai scoala pe care au facut-o pentru ca nu i-a pus in situatia de a fi nevoiti sa faca asta.

  Momentan, ma intereseaza transparenta inainte de a face judecati de valoare. Este bine sa publicati astfel de articole, dar hai sa ne concentram pe a afla detaliile si a pune presiune pe autoritati sa respecte legislatia si sa joace cu toate cartile pe masa.

 31. De ce nu se face o curatenie, de ce nu sunt dati afara toti incompententii cu epoleti si burta grasa carev isi fac siesta pe banii contribuabililor !
  Exista atatia tineri sau persoane cu doua-trei facultati si care nu gasesc servicii pe masura studiilor,putand fi incadrati in locul celor de mai sus !
  De cand e lumea se stie foarte bine,ca pentru a schimba un sistem trebuie sa schimbi in primul rand oamenii care l-au facut posibil .

 32. Din pacate autorul are dreptate. E o avalansa de diplome de tot felul. CV-uri kilometrice cu tot felul de studii in orice, un soi de salata de „competente” din domenii diverse
  Totusi, cine pe cine pacaleste? Sau e doar o chestiune de ego: tov. prof. univ. hab. dr. gen. samd

 33. Cred ca cel mai dezamagiti de aceasta stare de fapt sunt tocmai profesionistii acestui domeniu. Securitatea Nationala este un mare secret dar, doar in ceea ce-i priveste pe cei operativi in acest sistem (despre acestia nu avem voie sa stim nimic)! Am vazut un interviu cu unul dintre sefii SIE care marturisea ca „iesirile” din sistem sunt mai multe decat „intrarile”. Cum ar putea fi altfel? Alt sef spunea ca sunt necesari cel putin opt ani de pregatire a unui cadru operativ! Pentru ce? Sa-si riste viata ca sa aduca informatii unor submediocrii care pot face la vedere un „Master de securitate” dupa care sa spolieze statul român? Avem o legislatie prea permisiva (ca doar este facuta de ei pentru ei)! Votul nu poate rezolva problema asta caci nu putem vota decat ceea ce propun ei. Solutia ar fi dupa mine, „vot pozitiv” si „vot negativ”. Un anumit numar de voturi negative sa descalifice alegerea si sa blocheze dreptul de-a candida la urmatorul ciclu electoral altfel, „alegerile” nu reprezinta democratie ci un surogat de democratie! Ne trebuie o unealta de sanctionare a partidului care nu a propus un candidat potrivit!

 34. Generali de carton … urmasii armatei lui Ceausescu.
  L-ati uitat pe dl. dr.dr. Florentin Pandele care iata ce doctorate are conform
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Florentin_Pandele:

  „A urmat apoi cursurile de Masterat – „Securitate şi Apărare Naţională” din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Facultatea de Comandă şi Stat Major. În anul 2007 a obţinut titlul de Doctor în Ordine Publică şi Siguranţă Naţională – cu tema „COORDONATE JURIDICE ŞI STRATEGII PRIVIND NAVIGAŢIA MARITIMĂ”, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, iar în iunie 2008 a obţinut titlul de Doctor în ştiinţe Militare „Universitatea Naţională de Apărare” având ca temă „ROMÂNIA ŞI NOILE PROVOCĂRI GENERATE DE INTEGRAREA EUROPEANĂ”.

  Doua doctorate in 2 ani , e ceva….nici gen Oprea ,nici chestorul Toba nu au asa ceva.
  Nu le-a spus nimeni acestor domni ca adevarata armata ,si adevaratii generali se afla in teatrele de lupta, in fruntea soldatilor. Ieri de 1 Decembrie un general de aviatie a condus un avion de lupta in fruntea formatiei sale. Asta da general, nu Oprea (in Dubai) , nu Ontanu , si nu multi alti parveniti bogati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro