vineri, decembrie 6, 2024

Palme pentru victime: Pensiile securistilor si activistilor (Updated)

Motto: „Ei sunt extraordinari numai fata de cei fara aparare si sunt in stare sa-si infiga ghearele numai intr-o victima prinsa in capcana.”–Nadejda Mandelstam

Cine crede ca lupta pentru decomunizare a inceput acum, sub bagheta magica a USL, se inseala amarnic. Nu suntem toti mancurtizati. Au trecut cativa ani de cand s-a lansat, in ianuarie 2010, un apel pentru reducerea pensiilor fostilor securisti si activisti comunisti de rang inalt. Aflam acum ca fostul sef de lagar comunist, colonelul in rezerva Ion Ficioru, continua sa primeasca o pensie de peste cinci mii de lei pe luna. Fostul director al penitenciarului de la Ramnicu Sarat, alt ofiter MAI in rezerva, Alexandru Visinescu, are si el o pensie substantiala. Timp in care, cum imi scrie un prieten, neostenit istoric al atrocitatilor comise de Securitate, „eroi ai rezistenței precum Marina Chirca mor în mizerie…” Ultimul sef al Securitatii din Bucuresti, colonelul in rezerva Gheorghe Goran, este liber si se bucura de bunastarea unui pensionar respectabil, respira aer curat la Breaza. Ultimul sef al Departamentului Securitatii Statului, generalul Iulian Vlad, este liber, fericit, multumit de sine. Asasinii lui Gheorghe Ursu raman liberi si de nimeni tulburati. „Anticomunismul” uselist, versiune reciclata a anti-anticomunismului de tip Daniel Barbu, nu include si acel capitol. Cum nu include nici Partidul Comunist Roman.

Despre Marina Chirca, stinsa din viata la 98 de ani, singura femeie care a ajutat ne­întrerupt, din 1949 și până în 1958, Grupul de partizani an­ti­co­muniști din Munții Făgăraș, con­dus de Toma Arnăuțoiu, fost ofi­țer în Armata Regală Română, condamnată de Tri­bunalul Militar la 15 ani de mun­că silnică, recomand articolul istoricului Armand Gosu:

http://www.revista22.ro/lec539ia-de-curaj-537i-demnitate-a-marinei-chirca-31107.html

Am citit incitantul articol semnat de Vlad Mixich pe HotNews. Sigur, este odios, revoltator si scandalos faptul ca fostii tortionari isi ingaduie sa participe la baluri platite, nu cred ca ma insel, din bugetul statului care a condamnat regimul comunist drept ilegitim si criminal. Banuiesc ca dl Mixich este la curent cu faptul ca proiectul Legii Lustratiei a fost mai intai amputat, apoi amanat, tergiversat, sabotat, votat cu poticneli si sughituri in Camera Deputatilor, in fine respins la Curtea Constitutionala. Banuiesc ca nu sunt singurul care stie ce oprelisti au fust puse in calea actiunilor CNSAS de a-i desemna pe turnatorii Securitatii drept turnatori. Fostul ministru penelist al justitiei, Tudor Chiuariu, a avut un rol de seama in aceasta emasculare a Colegiului CNSAS. Legea privind imprescriptibilitatea omorului deosebit de grav a fost redactata, in faza de proiect, de Monica Macovei si Ioan Stanomir. Fara aceasta lege, nici Visinescu, nici Ficioru nu ar fi avut de-a face cu justitia. Domnul Tiberiu Nitu ne-a zambit gentil, lui Ioan Stanomir si mie, atunci cand ne-am dus sa-i cerem, in numele IICCMER, deschiderea anchetei impotriva lui Gheorghe Enoiu, seful anchetelor speciale (departamentul tortionarilor) din MAI. Se prevala de absenta unei asemenea legi. Acum exista.

Pensia unui personaj abominabil precum Ficioru este o palma pentru victime. Dar, nu mai putin, palme pentru victime sunt pensiile nerusinate ale fostilor securisti din anii lui Ceausescu, inclusiv Iulian Vlad si colaboratorii sai. Palme pentru victime sunt pensiile fostilor activisti ai PCR, intre care, la loc de frunte, Ion Iliescu, mentorul premierului Vctor Ponta, presedinte de onoare al PSD. Ce pensie va fi avand Emil Bobu, fost ministru de interne sub Ceausescu?

De acord cu Vlad Mixich cand scrie: Ieri premierul Victor Ponta a aprobat un proiect prin care tortionarii ramasi in viata la doua decenii de la caderea comunismului, au mai ramas doar 35, vor plati din pensiile lor despagubiri victimelor. In acest proiect si in momentul aprobarii lui sta concentrata toata ipocrizia neagra a politicienilor romani. Neagra cum doar noaptea sufletului poate fi. “Sunt doua cazuri, poate ca o sa fie mai multe” a spus Victor Ponta. “E tarziu, dar e important. Mai bine mai tarziu”. Dar e tarziu si pentru ca Victor Ponta nu a insistat pentru aceasta masura in anii in care a fost ministru in guvernul Romaniei. E tarziu pentru ca Traian Basescu s-a limitat la o condamnare verbala fara alte masuri practice. E tarziu pentru ca Emil Constantinescu si-a gasit scuza perfecta: “m-a invins sistemul”.

Pentru mine, declaratia lui Victor Ponta este cinica, grotesca, fariseica. Cu alte cuvinte, oportunista si manipulativa. Nu se atinge cu o floare de mai mult decat dubioasa autoritate a batranului bolsevic Ion Iliescu, ii trimite mesaje entuziaste de ziua de nastere si de Sf. Ion, se rezuma, convenabil, la calaii utilizati de partid…

Suntem destui cei care, de ani de zile, protestam impotriva acestei situatii. Lupta pentru adevar si demnitate n-a inceput saptamana trecuta. In niciun caz nu a fost declansata de diversii fenechii si de oamenii lor. Amnezia intretinuta de Ion Iliescu se intalneste azi cu o selectivitate bizara in definirea crimelor din trecut. Se deschid actiuni de pedepsire in justitie a unor tortionari. Este ceea ce trebuie facut. Dar nu trebuie sa ne limitam la indivizi, la instrumentele umane ale sistemului. Trebuie discutate institutiile, cine au fost sefii lor, cati dintre acesti granguri (ideologici, politici, securisti) sunt in viata. Nu tortionarii Enoiu, Bistran, Ficioru si Visinescu defineau ce inseamna „dusman al poporului”. De acest lucru se ocupau cei de la Comitetul Central. Va cuteza Victor Pointa sa puna in discutie pensia fostului secretar al CC al PCR Ion Iliescu?

Reiau aici ce scriam pe blogul meu in ianuarie 2010:

Le-a fost cumva mila de acesti martiri diversilor Soltutiu, Nikolski, Enoiu, Butyka, Vanatoru, Briceag, Dulgheru, Plesita, Craciun, Postelnicu, Merce, Achim, Stanescu, Vlad? Ori patronilor lor de la CC al PCR? Multi au murit, dar mai sunt destui care isi primesc, ranjind satisfacuti, pensiile copioase. Statul roman nu are dreptul sa rasplateasca asasinatul. A sosit clipa ca acest stat care, prin cea mai autorizata voce a sa, a condamnat regimul comunist, sa spuna categoric si irevocabil: Ajunge!

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-15606226-balul-tortionarilor.htm

http://tismaneanu.wordpress.com/2010/01/19/o-reparatie-pentru-victimele-comunismului-reducerea-pensiilor-celor-responsabili-pentru-regimul-ilegitim-si-criminal/

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/marturia-unuia-dintre-cei-mai-duri-comandanti-de-lagar-comunist-nu-regret-nimic-308893.html

Cat priveste sanctiunile pecuniare propuse de Ministerul Justitiei pentru fostii tortionari care vor fi condamnati (cati? cand?), iata ce scrie istoricul Mircea Stanescu:

http://mircea-stanescu.blogspot.ro/2013/09/normal-0-false-false-false-en-us-x-none_1374.html

Update (19 septembrie 2013): Daca Guvernul Ponta, prin Ministerul Justitiei condus de dl Cazanciuc, a decis sa actioneze in directia pedepsirii fostilor tortionari (macar pe cale financiara), am o intrebare: De ce nu propune acest guvern, care se bucura de o covarsitoare majoritate parlamentara, anularea pensiilor fostilor angajati ai Securitatii? Daca Securitatea a fost o institutie criminala, de ce primesc pensii cei care au lucrat pentru varianta romaneasca a NKVD-ului (ori a Gestapo-ului)? Daca „Realitatea TV” este atat de interesata de condamnarea criminalilor comunisti, de ce nu il invita la o discutie in studio pe Ion Iliescu? Mi-ar place sa asist la un dialog intre Rares Bogdan, Sorin Iliesiu si alti invitati din perimetrul uselist, pe de o parte, si presedintele de onoare al principalului partid guvernamental. Stiu, unii vor spune ca sunt simple interogatii retorice. Poate. Nu vad insa motivul pentru care le-as pastra doar pentru mine.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Exact. Am citit si eu articolul (admirabil!) domnului Mixich. Am inteles ca mai sunt 35 de tortionari in viata? Este un gest care nu rezolva nimic, mai cu seama atata vreme cat ei vor continua sa primeasca pensie de la stat (deci statul ii recunoaste inca drept fosti angajati, prin urmare statul insusi nu se delimiteaza de ei! cu alte cuvinte statul este el insusi vinovat!), insa li se va lua o parte din ea. Asa cum statul german si-a asumat regimul nazist si si-a condamnat vinovatii si a platit despagubiri, asa ar trebui judecati toti cei care au facut parte din aparatul comunist, incepand cu Iliescu, sa fie judecati si statul roman sa plateasca despagubiri tuturor victimelor. Legea cu pricina nu este decat praf in ochi, cred ca pana se vor dumiri macar cine sunt cei 35, si astia care au ramas vor trece la cele vesnice. Ma rog, nu si Iliescu, el e etern :(

  2. Raspunsul meu la ultima dvs. intrebare este „Nu, dr. in plagiat Ponta nu se va atinge de Iliescu si nici de vreun alt fost sef al sistemului criminal.
    In ceea ce priveste legea aprobata de prim ministru de care vorbeste Mixich trebuie s-avem rabdare pt. ca eu nu cred ca va trece de Parlament sau in cel mai bun caz va fi tergiversata introducerea pe ordinea de zi invocandu-se chichite legale. Ponta va zice ca a vrut sa dea legea pe care Basescu n-a dat-o dar ca Parlamentul decide.
    In ceea ce priveste nemernicia Iliesciana si a celor mositi de acest reprezentant al iadului pe pamanturile mioritice (astept de mult sa fie rechemat de la post cum am asteptat si in cazul lui Ceausescu) nu pot spune decat ca sunt pesimist ca bizonii carpato-danubiano-pontici cu drept de vot vor amenda la alegeri acest „grup infractional organizat.” In orice caz, adevarul trebuie spus necontenit si va admir ca puteti face acest lucru cu atata energie si devotament.

  3. Oricum, proiectul de lege este asa de idiot formulat incat nu va apuca sa atinga pe niciunul din cei vizati. E o simpla frectie la picior de lemn, adica un pic de fard pe obrazu-i purulent de prim ministru plagiator.

Comentariile sunt închise.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro