duminică, octombrie 1, 2023

Paradoxul Coronavirus

1. În sezonul de iarnă 2019-2020, Italia a avut 3.000.000 de cazuri de gripă. Sursele minimale spun că au murit 240 de oameni; sursele maximale estimează numărul morților la câteva mii (datorită unor boli asociate).
Acum, Italia are 47.000 de bolnavi de virus Corona. Au murit 4.000.

Dacă virusul Corona ar infecta la fel de mulți italieni precum gripa, așadar dacă Italia ar avea 3.000.000 de cazuri de coronavirus, la o mortalitate de 8,5% (cât e acum), ar muri 255.000 de oameni.

Asta ar trebui să încheie orice discuție despre gripă vs. coronavirus.

2. Reacția noastră, a tuturor, în fața virusului vine din caracterul lui paradoxal:

– e ceva aparent atât de neînsemnat, cu rate tot aparent mici de mortalitate (estimate la 3,4% – ceea poate că pare puțin, dar e deja foarte mult – iar în Italia e de 8,5%) – însă cu efecte de blocaj global enorme – disproporția asta paradoxală între ceea ce pare și ceea ce este boala asta ne dă și reacția de neîncredere, de suspiciune, de activare a conspirativitei;

– ne pune în situația, tot paradoxală, de a ne regândi tot discursul despre acceptarea refugiaților / imigranților etc; ne venea foarte greu până acum să acceptăm venirea aici a străinului, care în ochii multora dintre noi aducea cu el necunoscutul & răul; acum, trebuie să învățăm să gestionăm întoarcerea acasă a compatrioților noștri – dintre care o parte aduc cu ei boala & răul;

– ne pune în situația de a învăța izolarea ca mod esențial de acțiune – de a vedea izolarea ca mod esențial de a avea grijă de ceilalți; dar, retrăgându-ne în micile adăposturi confortabile ale caselor noastre, restrângând la minimum spațiul, se lărgește deodată enorm timpul – iar această dilatare gigantică a timpului transformă pe neașteptate spațiul protector & paradisiac în infern; suntem așadar puși în situația de a ne gestiona, din mijlocul confortului personal, o viață supraîncărcată cu timp – și nu mai știm să facem asta – viața noastră anterioară ne-a dezactivat gena procesării timpului & a intimității – și eșuăm, paradoxal, în frustrare & furie; (spun paradoxal, fiindcă ajungem la furie în ceea ce ar trebui să fie inima microarmoniei);

– de fapt, unul dintre cele mai periculoase lucruri care ni se întâmplă, la fel de periculos ca boala însăși de care ne ascundem, e următorul: retrași printre cei dragi, avem deodată senzația că viețile noastre private sunt irelevante; ni se pare irelevant mai tot ce facem fără să ieșim, ca înainte, în spațiul public – și, convers, tot ce făceam în acel spațiu public ni se pare relevant; e paradoxul cel mai dureros & mai frustrant: în inima celei mai prețioase microarmonii private, acolo unde relevanța vieții noastre ar trebui să fie maximă, ne simțim deodată irelevanți.

3. Răspunsul la toate paradoxurile bolii ăsteia e, pentru mine, tot un paradox: și ceilalți suntem tot noi.

Încât, având grijă de ceilalți, avem grijă de noi. Și, având grijă de noi, avem grijă de ceilalți.

4. Prin urmare, să înțelegem că viețile noastre sunt relevante numai alături de cei dragi – că abia izolați alături de ei suntem, așadar, relevanți – să avem grijă de ceilalți – și, astfel, să avem grijă de noi.

Să ne revedem sănătoși.

Distribuie acest articol

65 COMENTARII

 1. acum o sa vedeti hirciogii ce vor sa „traiasca” cu orice pret. vad ca zidurile inespugnabile ce i separau de semeni au devenit inutile in lupta c un pricajit de virus. vor tipari in disperare bani sa sature pe toata lumea, vor iesi cu lingourile de aur din caverne, doar, doar, amaritul de virus n o sa i omoare

 2. In Italia ar trebui sa fie cam 1.500 de decese pe zi, in conditii normale. Cum se impart ele pe cauze? De unde aveti datele pentru iarna actuala? In UK inca sunt provizorii si datele pentru iarna 2018-2019, abia datele pentru iarna 2017-2018 sunt definitive. Cand au murit peste 49.000 de oameni din cauza frigului (excess winter mortality) numai in England si Wales. Ce servicii de statistica are Italia, capabile sa furnizeze date in timp real?

  • P.S. matematica asta e si ea cu schepsis, daca in 3 luni ajungem la 250 de milioane de decese in Italia, sr trebui sa mai reflectam un pic :)

  • https://www.epicentro.iss.it/influenza/flunews

   Datele arata aproximativ 6.935.000 de cazuri de infectari cu gripa pana in saptamana 10 din 2020.
   Pana in saptamana a 9-a pare-sa ca au fost 169 de cazuri grave (ce au necesitat terapie intensiva) si 35 au decedat.
   Cei mai multi dintre cei decedati aveau si alte boli asociate (diabet, cancer, boli cardiovasculare, alte boli cronice).

   Pe de alta parte, nu exista insa statistici care sa indice cu exactitate cati dintre cei decedati au fost infectati de gripa. Cei 35 de decedati din sezonul acesta au fost cazuri in care efectiv s-a testat prezenta virusului, dar in cele mai multe cazuri nu se testezeaza (se condidera ca decesul a survenit in urma bolii cronice de care suferea pacientul).
   Prin urmare se estimeaza ca in realitate cca 8000 de decese survin in Italia in fiecare an datorita gripei si complicatiilor ce vin odata cu ea.

   Chiar si asa, comparati cele 8000 de decese anuale cu cei 3400 decedati in ultima saptamana de Covid-19, iar cifrele continua sa creasca de la o zi la alta.
   Sau comparati cele 169 de cazuri de infectati cu gripa ce au necesitat terapie intensiva (incepand din octombrie 2019) cu cele cateva mii de cazuri Covid-19 ce necesita terapie intensiva (incepand de cateva saptamani incoace).

   • @Sorin – bunica-mea avea o vorba: „imi ajung minciunile mele, nu-mi mai trebuie si ale altora”. In Italia ar trebui sa fie o medie de 1.772 decese pe zi, dupa cum a calculat cineva mai jos. Doriti sa sustineti ca in ultima saptamana au fost 3.400 de decese in plus, numai de Covid-19, in afara de cele 12.400 de decese normale?

   • Un experiment inchis perfect a fost nava de croaziera Diamond Princess .
    Conditiile de transmitere au fost favorabile virusului , toata lumea era „inghesuita” in acelasi loc dar toti au incercat sa se protejeze cum au putut .Seamana cu orasele aglomerate .
    Din 3500 oameni 700 au fost pozitivi ,din acestia 400 asimptomatici !!! . Restul au avut simptome variate in gravitate pana la cele 8 cazuri de deces , toate la oameni peste 70 ani .
    Se poate lua in calcul rata mortalitatii de 1% cu doi factori :
    1 . Toate cazurile au fost tratate adecvat , fara spitale supraincarcate si fara triaj la morga (asta ar insemna ca in lumea reala cifra ar fi mai mare)
    2 . Mostra de populatie aflata la bord e mai batrana decat populatia reala ceea ce implica faptul ca in lumea reala cifra ar fi mai mica .
    3. Prezenta multor cazuri in acelasi loc nu are nici o influenta asupra evolutiei bolii !!! Cum nu te poti „infecta” de la propria masca infectata si nu te poti trata scuipand virusi non stop asa nu te intereseaza ca te-ai atins de o suprafata infectata de altul .E acelasi virus.

    • @gamma – nu a pretins nimeni ca te infectezi de la propria masca, dar ai dificultati supllimentare in a lupta cu virusul, odata ce exista schimburi permanente cu alti pacienti. Inclusiv schimburi de alti virusi, plus bacterii si ce mai au ei. Nava aceea nu era spital, nu era sterilizata mereu. Si chiar spital sa fi fost, cele romanesti si cele britanice sunt vestite pentru infectiile intraspitalicesti.

     Nu uita ca in orasul in care exista singurul laborator de virusologie BSL-4 din toata China, tu preferi sa crezi ca epidemia a fost declansata de „un singur animal, mancat de un singur om”. Asta spune totul despre evaluarile tale.

     • Cine spune ca pacientii grav bolnavi au fost tratati la bord ?! Toti au fost evacuati cand simptomele au devenit grave si au murit dupa saptamani / luni dupa contaminare (nr 8 acum cateva zile )
      In plus in lumea reala toti pacientii sunt tratati in spitale , langa alti pacienti de catre doctori care circula intre ei . Faptul ca nu exista izolare perfecta e demonstrat de cadrele medicale ce se imbolnavesc . Deci nava = lumea reala . Termina cu BS -ul si livreaza ceva link-uri cu statistica
      despre cum multipli pacienti in acelsi spital au sanse mai mici decat pacienti singulari .

      Cat despre teoria conspiratiei eu n-am probleme psihologice :
      https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0963721417718261

     • @gamma – nu faci decat sa te afunzi in propriile mistificari. Pacientii erau contagiosi mult inainte de a avea simptome vizibile, statisticile duc la interpretari aberante chiar si atunci cand sunt facute cu buna credinta, iar in China nu exista nicio modalitate reala de a verifica versiunea promovata de autoritati. In esenta, tu ai adoptat versiunea guvernului chinez si o promovezi cu insistenta.

 3. Acest trist poem mi-a amintit un desen.

  AICI E DESENUL.

  Cind renunti de buna voie la o parte din libertatile tale in schimbul promisiunilor goale ale guvernantilor ca iti vor asigura securitatea e bine sa te gindesti la vorbele lui Franklin:

  „Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.”

  • Fie! Deocamdată se estimează că rata mortalității provocată de infecția cu coronavirus este de 3%. Să zicem că este exagerat procentul și în realitate ar fi de 1%. Dar această infecție se poate răspândi în scurt timp la circa 70% din populație, fapt necontestat de cei care susțin că 3% ar fi exagerat.
   Un mic experiment: o cutie de tic-tac are 100 de pastiluțe. Doar una singură este otrăvită. Câți dintre cititori ar înghiți 70 dintre pastilele aflate în cutie?
   Și nu doar atât! În momentul când cineva se decide să încerce totuși, el angajează pe toți cei cu care vine ulterior în contact să înghită și ei câte 70 de pastile dintr-o nouă cutie de tic-tac. Câte o cutie pentru fiecare! Modific ușor întrebarea mea: Câți dintre cititori ar înghiți 70 dintre pastilele aflate în PRIMA cutie?

   Libertatea cetățeanului se termină exact acolo unde încep libertățile celorlalți. În spațiul public, pericolul de a infecta pe un altul este cel care impune restricții, nu „promisiunile goale ale guvernanților”.

   • @ Grettel Deci toata populatia va fi imunizata, mai putin tu, care ramai in casa. Si in situatia asta propui sa stea si restul, fiindca iti incalca liberatatea. Good one! Nu te supara.

    Cred ca autorul threadului pleaca de la o intuitie corecta. Prea repede, ori poate prea neexplicat, ne-am bagat picioarele in libertatea de miscare. De exemplu, din propozitia ta ca oricine il pune in pericol pe celalalt se deduce ca nimeni nu mai poate fi in spatiul public. Deci, nu mai exista spatiu public si nici libertate de miscare. Insa poate sunt oameni care vor sa riste – n-are importanta ca tu ii consideri idioti (poate chiar sunt asa) – si semneaza o intelegere. Cum ar fi sa declar (ca tot se poarta) ca imi asum orice imbolnavire, adica o sa am prioritatea cea mai mica la spital in caz de ceva. Fireste ca cineva care semneaza asa ceva, o sa respecte normele sa nu-i imbolnaveasca pe cei care sunt in spatiu public obligati prin natura meseriei lor, dar nu au semnat asa ceva. Poate sa nu aiba acces nici in mijloacele de transport, nici in institutii, nici in nimic. Dar o sa se poate apropia de oamenii care au semnat asa ceva si o poata sa mearga pe unde au chef.

    Sper ca observi cat de scump as plati acest chef. O forma de atac ar fi ca sunt iresponsabil si nu pot fi lasat sa semnez asa ceva. Mi-e greu sa formulez o aparare serioasa, si nici nu se preteaza in spatiul de aici – cumva te-as forta sa alegi intre doua definitii pentru om, alta idee n-am. Alt atac este ca nu merge intocmit un asemenea document pe genunchi la lumina felinarului. De acord, dar tot mi-ar placea sa fie posibil.

    In final, „ma amuza” sa-mi amintesc de milioanele de oameni care au murit pentru libertatea noastra (e un motiv pregnant, cat l-as indulci spunand ca-i propaganda) si acum blitz, dupa o saptamana, multi vor taburi pe strada. Raspunsul cel mai dur e ca nu a fost niciodata castigata-inteleasa, ci doar oferita. Si ca sa fie clar, nu am o solutie in 3 puncte pentru problema asta, ci doar observ cat de putina lume si-o pune. Fireste ca esti libera sa consideri ca suntem vite si meritam mai mult, caci ne e indeajuns sa traim. Si intr-adevar, fiindca asa fac si ceilalti (din exterior, nuantele sunt foarte importante) e supersad.

    • @baraka, de ce să nu vedem situația din cealaltă parte?! Eu, împreună cu soțul, suntem deja pozitivi. Și, tocmai pentru a asigura libertatea compatrioților, ar trebui să nu amestecăm în mulțime. Tocmai pentru a apropia cât mai mult momentul când toată populația ar deveni „imunizată”. Good another one! Nu vă supărați nici dumneavoastră.
     Dacă @How sad chiar pleacă de la o intuiție corectă, atunci rezultă că majoritatea dintre noi nu merităm nici libertate, nici securitate. Pentru că mulți dintre noi am semnat un contract de muncă, în urma căruia am renunțat la o parte din libertate, tocmai pentru acea siguranță. Mai reflectați!

     • Daca sunteti imuni si vindecati, nu vad vreun motiv sa nu aveti voie sa mergeti oriunde cand aveti chef. Este inca un caz pe care ordonanta actuala nu-l surpinde.
      Daca sunteti pozitivi, dar nevindecati, trebuie sa respectati carantina.
      Repet, poate nu a fost clar cum am spus – problema mea e cu cei netestati (sau testati negativ), fara simptome. De ce li se suspenda libera circulatie?

      Cat despre contractul de munca: l-ati semnat, nu v-a fost impus. Mai mult, puteti sa plecati oricand. Prin urmare, nu cred ca v-a fost in vreun fel limitat dreptul la libera circulatie. Asta e si miza discutiei, libertatea de … Caci altfel si despre simplul fapt de-a sta pe loc (sa zicem in statia de autobuz) s-ar putea spune ca limiteaza libertatea de miscare. Cam atat am de spus.

      Cred ca lucrurile se vor schimba, daca nu acum, cel putin la urmatoarea pandemie. Acum, atat ne-a taiat capu’.

   • Analogia ta e falsa, cutia ta de Tic-Tac e de fapt ruleta ruseasca. Stii sigur ca o pastila e otravita si se subintelege ca e 100% fatala. Exact asa se deosebeste minciuna de adevar, cand vezi unul ca foloseste analogii false si nick-name-uri alese instantaneu la plesneala, ce sanse sunt ca narativul lui sa reflecte adevarul? :)

    • P.S. in plus, inghitirea pastilei de Tic-Tac e un act 100% voluntar, alta similitudine cu ruleta ruseasca. Ai nevoie de povesti mai bune de-atat, ca sa pacalesti pe cineva.

    • @Harald, fie nu ați citit cu atenție cele scrise, fie citiți degeaba. În ambele cazuri ameliorarea depinde exclusiv de dumneavoastră.
     Din punctul meu de vedere, mi-e suficient că mi-ați răspuns de două ori. E o dovadă că cele scrise chiar au prins.

 4. Covid-19 a fost creat de armata Americana la ordinele lui Trump pentru a sabota economia Chinei. Au reushit: Toate uzinele din Wuhan s-au inchis. Specialishtii militari Americani au ales acest virus foarte contagios dar nu foarte letal pentru ca stiu ca bolnavii, care infecteaza shi pe altzii, dauneaza economiei mult mai mult decat mortzii. Se spera ca in urma crizei economice care va cuprinde toata lumea America va ieshi „first” shi China shi UE se vor scufunda in saracie shi shomaj.

  • Muntene, tu esti un ” fake news generator” asa ca s- ar putea sa fii întrebat. Ar fi bine sa suferi o „corecție” ca sa te inveti minte. Mai esti si prost! Crezi ca americanii au facut virusul sa fie atacati in propria tara? Oare n- ar fi facut inainte de a – i da drumul” nu făceau si un vaccin? Unii ca tine ar trebui sa nu faca umbra pământului.

   • Iar tu esti un biet troll isteric cu comportament de militian cu scoala primara facuta la seral. Daca ar fi scris ca rusii sau chinezii au creat virusul, eventual la comanda piticului cracanat Putin, l-ai fi aplaudat.

    Ca sa vezi si tu ca internetul nu incepe si nici nu se termina in locul asta si nu tu esti seful lui, iti ofer o lista cu titlurile de pe (doar) prima pagina a site-ului

    http://www.unz.com

    The Unz Review: An Alternative Media Selection
    A Collection of Interesting, Important, and Controversial Perspectives Largely Excluded from the American Mainstream Media

    in care autori diversi discuta taman despre acest virus si despre originea lui:

    9/11 Truth, Coronavirus Truth: Zionist Hysteria, MSM Lockdown
    War on the Horizon?
    Kevin Barrett • March 18, 2020

    China Locked in Hybrid War with US
    Pepe Escobar • March 17, 2020

    Was Coronavirus a Biowarfare Attack Against China?
    OldMicrobiologist • March 13, 2020

    Is the Global Pandemic a Product of the Elite’s Malthusian Agenda and U.S. Biowarfare?
    Max Parry • March 16, 2020

    Who Made Coronavirus? Was It the U.S., Israel or China Itself?
    Philip Giraldi • March 5, 2020

    Bats, Gene Editing and Bioweapons: Recent Darpa Experiments Raise Concerns Amid Coronavirus Outbreak
    Whitney Webb • January 30

    Was the 2020 Wuhan Coronavirus an Engineered Biological Attack on China by America for Geopolitical Advantage?
    Metallicman • January 27, 2020

    Looking at the Military Aspects of Biological Warfare
    The Saker • March 14, 2020

    Who or What Started the Wuhan Coronavirus Epidemic?
    On the Condemnation of „Conspiracy Theories” as a Device for Protecting Officialdom’s Lies, Disinformation, and Obfuscation
    Tony Hall • March 2, 2020

    IT’S OFFICIAL: Chinese Scientists Find Genetic Explanation for Coronavirus Discriminating By Race
    Lance Welton • March 4, 2020

    E plin internetul american de astfel de articole. PLIN!!!

    Dar voi, aliatii strategici (ce mai tropaiti!), sinteti mai catolici decit Papa. Exact asa cum ati fost si fata de poporul sovietic eliberator. Si inainte fata de turci. Si miine-poimiine din nou fata de rusi. Sau fata de chinezi.

    Si de ce sa sa sufere o “corecție”, ma???
    De ce e prost? (vezi ca s-ar putea sa aiba mult mai multa scoala decit tine)
    Si ce vrei sa spui cu versul „Unii ca tine ar trebui sa nu faca umbra pământului.”? Zi mai tare, ca nu te aud prea bine!

    P.S.
    Mai e si varianta cu laboratorul canadian in care ar fi fost produs si din care nu mai stiu cum ar fi ajuns la Wuhan.

     • Asa erau, deschise, foarte deschise, si pe vremea lui Ceausescu daca fluierai in biserica socialismului biruitor. Te aspirau imediat.

      Dar tu le stii pe astea…

    • Este prost, nu pentru că are sau nu școala, este prost pentru ca debiteaza tampenii. Dacă el chiar crede în astfel de tampenii (poate nu crede, dar le scrie), să și le țină pentru el. Stiu: libertate de exprimare bla bla. Și aia cu „pamantul plat” tot proști sunt, la fel de prosti, nu ca nu ar avea carte, ci pentru că sunt proști.

     Hai să-ți mai dau un exemplu: cine naiba mai scrie „și” în acest fel: „shi”? Mai ales că deja în chrome este un autocorrect destul de eficient în ceea ce privește diacriticile.

     Dacă se uita la efectele economice produse de acest virus in SUA, ar analiza puțin și si-ar da seama că afirmația lui este o tampenie, Dar nu este capabil de așa ceva: de aceea este prost.

     Titlurile si link-urile pe care le-ai dat, sunt exemple de trollism, de prostie și de ticăloșie din partea unora care raspandesc astfel de „teorii”, fiind conștienți ca sunt neadevărate și ar trebui închise, așa cum a fost închis și acel site la noi in tara. Pline de minciuni și jumătăți de adevăr.

     Dacă e adevărat ce spune, mai ales ca el nu posteaza o părere/opinie, ci face o afirmatie, să prezinte dovezile, să prezinte sursele de unde și-a luat informația. Dar nu are de unde, pentru ca nu exista așa ceva.

   • Mai jos ai o mostra de trolare platita, de la care putem invata si cum se dau directivele de propaganda pentru destabilizare.

    Desigur, pretentia ar fi ca „armata” sa fie ceva mai desteapta pe aici decat pe HN, dar nu e. Asta, pentru ca petrecerea unui timp indelungat la tastatura de catre cei cu care ai intrat in „discutie” provoaca disfunctii cognitive majore, pentru cei pusi sa scrie ceea ce nu doresc.

    Este interesant de studiat tactica „in furculita” – adica un trol arunca nada, cineva ii raspunde si un alt avatar raspunde postarii. Pare desteapta, dar e o mostra de tampenie. Ce sa ii faci, de la cei care cred ca urina de iapa ii va salva de coronavirus nu poti sa te astepti la mai mult.

    Dupa postarea mea, trolii vor avea de ales:
    – daca imi raspund, indiferent ce, imi confirma ce am scris
    – daca nu imi raspund, iarasi confirma, pentru ca e clar ca au iesit din directiva

    Chiar sunt curios ce vor face, prostia lor mi se pare amuzanta.

    • Iote, eu sînt troll și nu îți răspund, deși postarea asta este un răspuns. Zi ce faci, că se lasă cu dileme!
     N.B. Bună remarca cu ”la fourchette”, e schemă clasică de-acu’ dar continuă să-i turbeze pe fraierii care pun botu’ și încing/ rup netu’ ( cum zice hipsterimea) cu comentarii.

  • Cu prostul care n-are scoala,
   Te lupți putin și-ai castigat
   Dar duci o luptă còlosala
   Cu prostul care are scoala.
   Unde mai pui la ” socoteala” ca scoala ta s-a făcut sub lozinca : Stalin si poporul rus
   Libertate ne- au adus!

 5. Un mesaj de speranță de la un tovarăș din îndepărtata Americă:

  Day 5 of the COVID-19 apocalypse. I have self-quarantined in order to avoid the plague. I ran out of toilet paper over a week ago. I’ve been reduced to using my remaining dress socks and cardboard from the amazon boxes I keep getting in the mail. I knew all these survival/prep books I’ve been buying would come in handy.

  Unfortunately, there is little food left in the house. Just the leftover chinese food from last week. Normally I’d just go out to eat, but they’ve all been closed in an attempt to contain the virus. Can’t travel, I’ve already siphoned the fuel from my vehicle in anticipation of the coming grid collapse. I’ll be able to start a fire with the fuel, when others are freezing.

  I’ll subsist on the house plants for now while others fight each other in the streets for their rations.

  Work keeps calling, asking where the fuck I am. Those poor fools have no idea. They congregate, when we’ve been told to isolate. It’s so hard to be rational while others are not so.

  The headache and cough keep getting stronger, and my ass is bleeding continuously now. I hope I can make it through the winter. I must survive to vote for Bernie in November. The revolution must live on. A final, bitter test we must overcome in order to implement our utopia. I just hope enough of us have the gumption to see this plague through to the end.

 6. In comparația cu gripa trebuie utilizată aceeași formula: fie decese pe cazuri totale confirmate, fie decese pe cazuri totale estimate. Altfel comparam mere cu pere. Discuția nu e chiar atât de incheiata, și graba de ani încheia bune neaparat de bun augur.

 7. „ne pune în situația, tot paradoxală, de a ne regândi tot discursul despre acceptarea refugiaților / imigranților etc; ne venea foarte greu până acum să acceptăm venirea aici a străinului, care în ochii multora dintre noi aducea cu el necunoscutul & răul; acum, trebuie să învățăm să gestionăm întoarcerea acasă a compatrioților noștri – dintre care o parte aduc cu ei boala & răul;”

  Propun, cu îngăduința autorului, să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă, ușor diferită.

  O lungă perioadă am vizitat frecvent Sibiul. Nu știu ce spaime au apărut în oraș în ultima vreme, dar mi-l amintesc ca un spațiu cosmopolit, fără teamă de străinii care vorbesc pe străzi în diversele limbi ale Pământului, fără nicio reținere și sunt priviți cu simpatie de localnici. Dimpotrivă.

  În imobilul în care trăiesc am vecine două familii chineze și una persană. Nu ne speriem unii de alții când ne vedem, ci, din contra, ne salutăm, povestim despre copii și tradiții, sărbătorim Revelionul de mai multe ori pe an șamd.

  Articolul este scris la plural și sper că nu vorbește în numele întregului popor… cel puțin eu, după cum am arătat, nu am spaime față de străini. Și nici nu-mi consider viața privată irelevantă.

  Dar nici cei din Ditrău, manipulați de presa de la Budapesta, NU aveau spaime față de rudele lor întoarse de la muncă din Europa. Prin urmare, a pretinde o similitudine între musulmanii refugiați din Asia și copiii noștri întorși din Europa de Vest este, după părerea mea, un derapaj logic.

  Nu știu care este rata de mortalitate a COVID19, pentru că nu știe nimeni câți s-au îmbolnăvit. Dar, ceea ce se știe sigur este că până va exista un vaccin, aproximativ 70% dintre noi ne vom fi îmbolnăvit deja. Cu morți și imunizați natural cu tot…

  O.K. Acum evităm suprasolicitarea sistemului medical și sperăm în descoperirea unui tratament cât de cât eficient (atât cât poate fi împotriva unei viroze).

  Dacă vorbim despre paradoxuri, oare cât crede cineva (inclusiv autoritățile comuniste din China) că poate fi înghețată economia unei țări (sau a planetei – dar China a reluat deja producția) fără a crea anarhie și haos?

  …Dar suspendarea drepturilor și libertăților cetățenești? https://romania.europalibera.org/a/rom%C3%A2nia-suspend%C4%83-drepturile-omului-urmeaz%C4%83-scenarii-dure-activarea-art-15-din-cedo-/30500019.html

  • Închipuiți-vă următoarea situație: de pe puntea unui vas, ați scăpat portmoneul într-un râu plin de crocodili. Ați sări în râu să îl recuperați? Deși greutățile de a reveni în țară, de a vă legitima și a plăti pentru serviciile pe care le veți solicita sunt, evident, previzibile?

   • @Grettel Tintinberg _ „Închipuiți-vă […] un râu plin de crocodili”

    Păi, am avut în vedere tocmai un calcul cost-beneficiu [social] atunci când am scris comentariul. … Și am ținut cont de lungimea crocodilului, de dificultatea obținerii pașaportului provizoriu, de adâncimea apei, de suma de bani aflată în portofel șamd.

    Iar rezultatul calculului făcut de autoritățile române este, după cum am scris, că e preferabil ca, în loc să facă eforturi (cât de cât) pentru a exista kituri de testare în spitale, mănuși și măști în farmacii … ce să mai zic… aparate pentru susținerea respirației, paturi ATI, spitale specializate… cele 4 (patru) mari spitale regionale (!)… Ei, bine, nu! Autoritățile noastre au ajuns la concluzia că cea mai bună strategie de luptă cu virusul (războiu, zise dl Președinte al Republicii), este să ne ascundem de el!

    …Tactica strămoșească… Fugim în munți, ne ascundem în păduri, ne pitim sub pământ.

    Dar, pentru că păreți că vă pricepeți… Astăzi am recitit Constituția României. Ajutați-mă, puțin, vă rog. Nu am găsit nicăieri pe-acolo sintagma „Ordonanță militară”. Puteți să-mi spuneți dacă este prevăzută în vreo altă lege ?!

    Dar, „ordonanță militară” fiind, iar dl Ion Marcel Vela, parcă fiind civil… Oare de când s-a militarizat?! Sau, domnia-sa ne militarizează pe toți când vrea mușchii domniei-sale?!

    Ori, ne-a luat cumva „virusul cel nou” mințile tuturor și ne băgăm picioarele în ele, drepturi și libertăți cetățenești?!

    • @Constantin, aveți și dumneavoastră oarece dreptate.
     Dar când a trecut iarna și nu ne-am făcut car, e nefiresc să mai cumpărăm hamuri. La fel, dacă nici nu am învățat să înotăm, nu are niciun rost să mai apreciem lungimea crocodilului sau adâncimea râului.

 8. S-ar putea ca porturile italiene in urmatoarea vreme sa devina linistite, s-au intors delfinii si pestii, in Venetia apa a devenit dintr-o data curata.
  S-ar putea ca datorita carantinei si izolarii oamenii sa reflecteze asupra comportamentului pana la aparitia crizei si de acum inainte sa fie mai solidari, sa se ajutoreze mai mult decat pana acum au facut-o, egoismele sa devina mai putine si sentimentul comunitatii sa devina mai puternic.
  S-ar putea ca datorita reducerii zborurilor si a poluarii accentuate a aerului dintr-o data multi oameni sa poata privi dupa mult vreme iar cerul albastru pt cei care locuiesc in preajma marilor aeroporturi linistea pe care o simt acum fiind binevenita.
  S-ar putea ca datorita inchideri scolilor si a gradinitelor parintii sa.si descopere copiii, calitatile acestora, aptitudinile si caracterul adevarat , aspecte care pana cum datorita modului de viata trepidant fiind de mult ori ignorate.
  S-ar putea ca economia sa fie confruntata cu pagube enorme insa este momentul sa intelegem ce este important in viata noastra, o crestere economica continua si absurda care alimenteaza doar consumul ? am devenit marionetele economiei.
  Este timpul sa intelegem ca mai putin este mai mult.
  Este timpul sa intelegem ca valorile conteaza mai mult decat produsele.
  Datorita incetinirii la nivel global a activitatilor umane pamantul poate respira si incepe faza de regenare de care a avut atata nevoie.
  Cineva spunea ca pamantul se apara impotriva oamenilor, este reactia naturii impotriva noastra care de zeci de ani doar am violat-o si ne-am batem joc de ea, mormanele de gunoi aruncate fiind un exemplu concludent, poate acum e momentul sa ne gandim cum le putem elimina.
  In Barcelona au aparut mistretii pe strada, mult vietati avand curaj sa patrunde in spatiile din care defapt noi oamenii i-am izgonit.
  De ce mor mai mult barbati decat femei, de ce mor cei bolnavi si in varsta ?
  In opinia mea asistam acum la razbunarea naturii asupra noastra si poate intelegem ca ar fi mai bine sa traim cu natura impreuna si nu impotriva ei, oricum nu avem sanse.

   • Am o furie interioara imensa pt toti si toate autoritatile care au dormit din ianuarie incoace si n-au facut nimic sa ne apere.

   • @Bruno
    apropo de consumerismul capitalist
    dupa ce infiintati o afacere si apoi ii suspendati activitatea, verificati cam ce costuri se incapataneaza sa va solicite regulat buzunarul, la venituri zero
    sau verificati ce facturi, impozite si rate aveti de platit daca timp de un an v-ati muta la o ruda

    socialismul ar putea functiona perfect daca s-ar desfiinta statul
    la fel cum pustiul de pe Marte e paradis in lipsa vietii

    • Nu cred ca fie multi care inteleg amplitudinea crizei, toate masurile care acum sunt trambitate in lume fiind doar pt. linistirea spirtelor, cand intradevar va fi nevoie de bani atunci vom vedea cum vor fi distrubuti si dupa ce criterii.
     Decamdata gandim in tiparele inaintea crizei, tipare care acum nu mai sunt aplicabile, este nevoie de alte solutii, solutii de avarie cum ar fi spre exemplu, stoparea platii ratelor. a chiriilor, a facturilor pana oamenii isi vor reveni si vor avea iar venituri.

 9. „Asta ar trebui să încheie orice discuție despre gripă vs. coronavirus.”

  Serios? Nu dați și un Decret in acest sens? Io zic că ceea ce ați trântit in capul articolului abia deschide discuția.

  1. In primul rând, de unde aveți informațiile despre gripa italiană? De ce nu indicați sursa, cum ar fi firesc in vremurile astea afectate de panică?

  2. Cele 3 milioane de cazuri de gripă sunt ‘estimări’ sau cazuri evidențiate prin analize de laborator, cu nume și prenume?

  3. Aveți cumva și informații legate despre incidența comună a celor 2 agenți patogeni in rândul celor 47.000 de italieni virusați recent?

  4. Sunteți conștient că un bătrân ce abia a ieșit dintr-o gripă nasoală are sistemul imunitar slăbit și că astfel e cu atât mai susceptibil să cedeze in fața unui virusache chinezesc ce ivește la sfărșitul iernii?

  5. Epidemia de gripă a fost tratată tot cu potop de știri macabre, cu carantine, cu măști de proastă calitate și cu spitale cu aspect de abatoare?

  In rest nu am de ce să comentez. Nu aveți decât să vă retrageți undeva, intr-o peșteră aseptică, dotată cu conexiune 4G minim -visul de aur al troglodiților de modă nouă- și să așteptați să vă rezolve Statul angoasa și epidemia. Nu văd de ce m-aș pune eu in calea fericirii unora.

  • I want you to panic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Chiar nu intelegeti??????????????????????????????????????

 10. Speram la un articol mai curajos, dar am gasit un om pleostit. Imi pare rau pentru tine, autorule.
  Matematica ta uita sa spuna ca media de varsta a primilor 2500 de oameni decedati in Italia este de 79,5 ani si 99,2% din ei aveau cel putin o boala cronica; doar 8 dintre ei aveau sub 50 ani.
  Din nou, imi pare rau ca un literat adauga doar oboseala, psihozei generale. Respect civismul dvs., prezenta la mitinguri, dar speram la mai mult curaj si claritate.

  • Toti oamenii in varsta au o boala cronica. Corpul uman e facut sa traiasca pana pe la 40 de ani. Dupa aia, cedeaza incetul cu incetul… Si nu inteleg ce sustii? Daca oamenii cu boli cronice mor din cauza complicatiilor date de coronavirus, acest lucru nu este o problema? Ii lasam sa moara, ca vezi tu, ei sunt deja „bolnavi”??? WTF??

   • De unde ai scos-o pe asta cu boala cronica dupa 40? Poate in Romania unde micii, porcii, suncile si rachiul sunt pe meniul zilnic. Nu ec hair asa, dupa 60 esti cnsiderat batran cam in toata societatea occidentala.

   • „Daca oamenii cu boli cronice mor din cauza complicatiilor date de coronavirus, acest lucru nu este o problema? Ii lasam sa moara, ca vezi tu, ei sunt deja “bolnavi”??? WTF??”

    Nu, nu îi lăsăm să moară, ci ne unim cu toții, strângem din dinți, facem economii si le construim 1000 de spitale in 30 de zile iar apoi școlim in regim de uregență 100000 de doctori care să-i trateze! Sigur o să ajungă pentru vreo 9 milioane de pacienți. WTF??? de unde atâția panicarzi domne? ce naiba or difuza agitatorii publici din televiziuni de s-a ajuns la semenea hal de angoasă?

 11. Buna ziua tuturor.

  Una dintre cele mai grele practici mistice este solitudinea. Daca nu cea mai grea! Majoritatea celor care au incercat-o fie au renuntat, fie au sfarsit in nebunie.

  Din acest punt de vedere, autorul aplica ratiunea ca metoda de observatie, unor gesturi irationale. Adica nu explica nimic!

  Ne bazam pe interactiunea sociala cu semenii pentru a tine mintea in ordine.Poate ca asta raspunde intrebarilor si/sau dubiilor autorului.

  E momentul sa manifestam incredere si incurajari, nu critici.

  Stay safe, be brave!

 12. Domnule,
  Daca mortalitatea era de 8.5% nu mai apucati sa scrieti acest articol. Procentul nu este real deoarece ati folosit cifra celor TESTATI POZITIV si nu a celot infectati. Sunteti sigur ca doar 47000 sunt infectati in Italia?

  • Bine inteles ca e sigur. De gripa cica au murit 240 sau cateva mii , se stie cu certitudine pe surse ca cifra poate fi oricat , de zece ori mai mica sau mai mare . Certitudinea e deplina: trei milioane e precis . Aveati 3 milioane de lei in cont si din ei iarna asta ati cheltut 240 lei…. sau poate de vreo zece ori mai mult. Deci trebuie sa fiti atent la fiecare leut.
   Stim precis cati au gripa: 3 milioane.
   Nu stim cati au murit de ea: cateva sute sau cateva mii. Sau zeci de mii. Sau milioane. Nu stim. Cand cauza mortii se poate determina cu o precizie de ….. „atit sau de zece ori mai multi”.
   Altfel stau lucrurile la covid19: au murit exact 2653 virgula 2 persoane. Din precis 250 000. Sa moara muza daca va mint, na, m-am jurat pe renumele meu de poet.

 13. Apar in urma atacului produs de catre virus infectii de natura bacteriana ce nu pot fi tratate decit cu antibiotice , dar asta in faza a doua sau a treia de dezvoltare a bolii . Faza incipienta, comparativa cu banala raceala ,trebuie imediat tratata empiric , pe modele vechi si nu pe modele medicale noi . Medicul poate interveni medicamentos doar in fazele tirzii ale infectiei . Asadar ,la cel mai mic semn de raceala (asa cum il stim cu totii ) similar vechiului guturai , este obligatorie propria interventie imediata , ce are ca scop incalzirea (prin vecea metoda empirica de prisnite cu sare super incalizita atasata pe portiunea de corp numita piept) ,asa cum faceau batrinii nostrii , modalitate ce produce o super incalzire a locului cel mai atacat de virus si anume plaminii . In acelasi timp trebuie crescuta temperatura ambientului , a camerei unde locuim . ATENTIE cea ce spun este doar o parere netestata niciunde , dar care nu produce nici un fel de pagube sanatatii nimanui (incercarea moarte n-are , zice o veche vorba romaneasca ) Daca acceptam ideea nonrezistentei virusului la temperaturi de peste 20 de grade celsius si stiind cu totii problemele corporale ale batrinilor ce includ si o raceala aparenta a corpului unui batrin (oricine stie atunci cind isi imbratiseaza bunicul ,bunica ce stare de rece simte ) este posibil ca in prima faza de raceala aparenta, aceste masuri spuse sa fie benefice . Doar incercam nu poate face nici un rau .

 14. Cu ceva vreme-n urmă cam vizionat un documentar ce părea că ţine de science-fiction. Ideea era că fiinţa umană (întreaga umanitate) e de fapt creaţia şi plămada în care sălăşluiesc atotputernicele virusuri. Adică noi oamenii am fi fost creaţi pentru a fi folosiţi (şi astfel toleraţi în mod temporar) ca suport necesar pentru civilizaţia virusurilor. 

  Într-un fel care scapă percepţiilor noastre, virusurile au colonizat a treia planetă din ceea ce noi numim cu nefundamentată mândrie „sistemul nostru solar”. Şi, precum un harnic grădinar, au pregătit răzoare pe care să cultive nişte animăluţe pe care să-şi continue experimentele lor în domeniul de bio AI, modelarea ADN-ului. 

  Amu, trebuie să acceptăm că ceea ce numim noi „timp” curge altfel în civilizaţia viruşilor. Probabil că faptul că ceasul umanităţii ticăie mult mai rapid decât cel al viruşilor a făcut ca unele îndrăzneli ale animăluţelor să scape atenţiei consiliului director al viruşiilor. Astfel „omenirea” a ajuns să-şi creeze propriile ierarhi (total nerelevante pentru atotstăpânitorii viruşi). 

  Din când în când (o sută de ani pentru omenire – o zi pentru virusuri), viruşii ne mai plesnesc câte o labă, dar ca nişte tutori grijulii ne mai fac şi corectări pline de substanţă, un fel de cadouri.

  Azi, un prim cadou, simplu şi direct: eliberarea omenirii de oleacă din povara ce-o reprezintă populaţia mult prea îmbătrânită.

  Al doilea cadou, un sfat încărcat de înţelepciune: băi omenire, lăsaţi mândria la o parte, nu vă mai daţi mari că voi faceţi şi dregeţi, că puteţi înmuia legile naturii, că puteţi organiza natura şi planeta şi clima după bunul plac. Nu sunteţi decât o adunătură de creaturi egoiste şi ipocrite.

  Vă văitaţi că nu aveţi sisteme de sănătate PENTRU TOŢI, sisteme capabile să asigure servicii medicale fără de limite şi care să vă garanteze sănătatea veşnică. Vă trimitem un virus oarecare (mai de la ţară, cum aţi zice voi) să vă dovedescă cât de plăpânde sunt de fapt sistemele voastre de sănătate. În 2019 Italia a înregistrat 647 mii de decese, o medie de 1772 decese pe zi (fără ajutorul semnificativ al virusurilor). Oameni care, în marea majoritate, au murit în paturile lor, în accidente sau după spitalizări care rareori au avut nevoie de terapie intensivă. Şi iată cum sistemul de sănătate italian este îngenuncheat de câteva mii de cazuri în ATI ce produc câteva sude de decese zilnic (aproape 800 pe 21 Martie), asta în raport cu cele 1772 produse zilnic în 2019. în condiţiile sugerate mai sus. Unde-i măreţia sistemelor de sănătate visate de Macroni, Obami sua Sanderşi? Cât de departe sunteţi de acest deziderat? Nici nu vă daţi seama de utopia acetsor visuri.

  Vă văitaţi că îmbuibăreala tot mai accentuată în care vă răsfăţaţi cu toate bunătăţile „civilizaţiei” tehnologice tot mai avansate duce la „otrăvirea” planetei; dar nu aţi renunţa la nici-o fărâmă din luxurile în care vă desfătaţi. Vă îmbulziţi în spatele unei fetiţe cu mintea plăpândă ce colindă „ecologic” lumea cu o duzină de valize (ce-o căra în ele?), dar nu renunţaţi la iphone-uri, la aer condiţionat, la limuzine, etc… Voi vă uitaţi la politrucii ipocriţi ca la nişte zei răi cerându-le să salveze ei planeta (ca şi cum ei ar putea să facă asta) fără să vă răpească nici-unul din răsfăţurile cu care v-aţi dedulcit. Prostul credul şi preţios vs hoţul perfid – o înfrăţire în ipocrizie.

  Vă văitaţi că populaţia lumii creşte periculos de mult în zonele cele mai nefericite, dar nu vă duceţi să-i educaţi pe acei amărâţi ce trăiesc şi se înmulţesc precum animalele sălbatice.

  Şi iată că vine virusul ăsta şi vă dă cu tifla. Sunteţi buni de aproape nimic, nişte erori răsfăţate.

  Furia cu care se luptă azi omenirea e generată mai degrabă de constatarea (ce nu scapă politrucilor gen Trump) că virusul ucide în special pe cei de vârstele lor, şi că, la virusul ăsta nu merge cu pile. Dacă te-a plăcut la peste 70 de ani, cam ăla eşti, poţi să ai tu miliarde.

  • @Niculae Cojocaru – da, toate observațiile din lumea reală confirmă o asemenea teorie: caii există ca să aibă pe cine înțepa tăunii, câinii există ca să aibă cine transporta purecii, deci și oamenii există ca să aibă condiții de trai virușii. E cel mai potrivit comentariu pentru un asemenea articol :) :)

   • Exact asta vroiam sa spun si eu, sa speram ca virusii sunt suficient de inteligenti sa nu-si taie craca de sub picioare.
    Facind parte din generatia peste 70, stiu ca oricum inCORONAT sau nu, zilele-mi sunt numarate. Ma astept ca si altii sa simta la fel, indiferent de cite miliarde detin.

    • Din experiențele mele prin Germania, nemții apreciază halba de bere ”înnobilată” cu 50 gr. de rom. Cunoșteam nemți-nemți care beau toată ziua Cola la serviciu, dar și aceea era ”înnobilată”. Și tot cu rom, evident. Chiar vreau să văd virusul capabil să coexiste cu așa ceva :)

     • Da, nemtii beau mult, dar, paradoxal, se-mbata mai putin decit romanii. Oricum ipoteza ca alcoolul ar ajuta imi da curaj sa ies un pic din zona de risc.

    • Paraziții nu își omoară gazda, dar virușii nu sunt paraziți. La limită, ei nu sunt nici măcar viață, structura lor, deși organică, nefiind în stare să se replice de una singură. Ei conțin doar o informație pentru replicare, dar neavând nucleu vegetativ, nu se pot înmulți decât în interiorul unei alte celule pe care o „reprogramează”. Însă extracellular virionii se răspândesc doar ca structuri abiotice. Iată de ce antibioticele nu au niciun efect asupra lor.

     https://www.youtube.com/watch?v=aezikcoCr4o

     Nu doar alcoolul, ci și tutunul pot ucide virusul. Tras cu sete în plămâni, fumul de țigară curăță tot! Dar, ca și alcoolul, inclusiv gazda.
     Eu vă doresc din tot sufletul, mai bine să rămâneți negativ!

   • Să-mi fie iertată îndrăzneala de a folosi metafora SF. Ce doream să transmit era bucuria ce-o simt când observ cum tremură budigăii pe politruci precum Trump, IPCC scientists, încălzirişti, etc… Apropos, ce-o mai face Tăriceanu?

    • Ma scuzati dar noi , incalziristii suntem incantati de evenimente !
     Ca daca tot abunda net-ul de teorii ale conspiratiilor una mai idioata decat cealalta eu pot sa furnizez singurul scenariu cu logica . E un virus facut de Greta , elimina doar fosilele care nu-s interesate decat de prezent , lasa integral noua generatie in viata , lucreaza suficient de finut cat sa nu genereze panica si loveste in cea mai energointensiva parte a activitatii umane – transportul . Arma ecoterorista perfecta .

     Pamflet .

     • @gamma – e un virus facut de guvernul chinez, nu de Greta. Si scapat din laborator datorita inaltei constiinte socialiste a cercetatorului chinez, care probabil a rotunjit colturile in materie de biosafety.

      • Repet un comentariu de la un articol precedent.

       Nature Medicine din 17 martie concluzioneaza:

       However, since we observed all notable SARS-CoV-2 features, including the optimized RBD and polybasic cleavage site, in related coronaviruses in nature, we do not believe that any type of laboratory-based scenario is plausible.

       Nu e nimic clar, dar e mai probabil ca NU a fost realizat in laborator. Desigur urmeaza cercetari mai detaliate.

      • @F.G. Savu – și omul folosește material genetic de la cimpanzei în proporție de 98% sau cam pe-acolo. ”Creat de guvernul chinez” nu trebuie interpretat la modul ”creat moleculă cu moleculă”. Probabil că e un virus natural la origine și studiau diverse modificări asupra lui.

 15. Citat din expunerea domnului Radu Vancu: de fapt, unul dintre cele mai periculoase lucruri care ni se întâmplă, la fel de periculos ca boala însăși de care ne ascundem, e următorul: retrași printre cei dragi, avem deodată senzația că viețile noastre private sunt irelevante; ni se pare irelevant mai tot ce facem fără să ieșim, ca înainte, în spațiul public – și, convers, tot ce făceam în acel spațiu public ni se pare relevant; e paradoxul cel mai dureros & mai frustrant: în inima celei mai prețioase microarmonii private, acolo unde relevanța vieții noastre ar trebui să fie maximă, ne simțim deodată irelevanți.

  Trist adevăr grăirăţi aici domnule Radu Vancu. Probabil că vă mai trebuie vreo 30-40 de ani de viaţă pentru a degusta întrega grozăvie a ceea ce bunghiţi aici dintr-un unghi aparte. Da, lumea abia aşteaptă să dea cu cizma-n gura celor ce ies la „pensie”. Valori imense sunt obliterate pe tărâmul „sictir, acum e rândul nostru”. O dovadă în plus întru nimicnicia spiritului uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Răul" (Humanitas, 2021).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro