joi, mai 6, 2021

Parteneriat strategic cu economia reala – O investitie in incredere!

Mediul investitional si de afaceri din Romania a fost adesea criticat de catre reprezentantii companiilor straine si de catre ambasadorii din Franta, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii acreditati la Bucuresti. Instabilitatea si impredictibilitatea fiscala, birocratia excesiva fac concurenta atu-urilor pe care Romania le poate oferi companiilor, astfel ca nu putine au fost cazurile in care tarile vecine s-au ales cu investitii considerabile in detrimentul nostru. Lipsa infrastructurii rutiere si renumele prost in materie de coruptie au avut de asemenea un aport important in decizia de relocare a productiei sau a serviciilor unor mari companii.

Cu toate acestea, Romania are multe de demonstrat si de oferit, cu atat mai mult cu cat aceste deficiente pot fi reglementate printr-o macro-strategie coerenta si aici tin sa fac o precizare – nu o strategie de dragul de a exista ci niste pasi simpli, de bun simt, care sa asigure o buna colaborare intre stat si companiile din spatiul economiei reale.

Crearea unui dialog intre institutiile guvernamentale si companiile straine prezente in Romania poate constitui un pas in acest sens si nu presupune un efort imposibil, ci din contra, este o initiativa fireasca. In cel mai concret si practic mod ma refer la semnarea unor protocoale de colaborare, a unor parteneriate strategice care sa urmareasca stabilirea unui climat confortabil pentru investitorii straini. Scopurile unei astfel de initiative sunt diverse si se pot multiplica, de la securizarea investitiilor straine, pana la sporirea ocuparii fortei de munca, impulsionarea exporturilor si reinvestirea profiturilor la nivel local.

Nu inventam apa calda. Ca si exemplificare, guvernul ungar si-a propus ca pana in 2025 sa isi dubleze PIB-ul si considera ca cei mai buni parteneri in realizarea acestui obiectiv sunt companiile straine, care vor ajuta economia maghiara sa se orienteze pe calea cresterii. Pana in acest moment au reusit sa creeze o retea formata din 40 de companii straine, printre care se regasesc nume precum : Coca-Cola, Alcoa, Daimler, Suzuki, Hankook, General Electric, Microsoft, Stadler, Tesco, IBM, Tata Consultancy Services, Gedeon Richter, Nokia Siemens Networks, s.a.

Nici ungurii nu au creat apa calda! Acest tip de parteneriat strategic intre stat si companiile reprezentative din mediul economic este o practica frecventa in toate economiile dezvoltate. Este, daca vreti, o masura clasica de buna guvernanta. Astfel ca, ungurii nu au creat o super strategie, cu actiuni complicate, cu studii de impact sau alte asemenea. S-au intalnit cu acesti oameni si le-au transmis ca sunt foarte seriosi in intentiilor lor ca impreuna sa consolideze economia din Ungaria (poate nu in termenii folositi de mine, dar cu siguranta ceva asemanator).

De ce este atat de important un parteneriat al statului cu companiile din economia reala? Pentru ca formarea unei astfel de retele poate deveni un instrument important:

 • in cresterea exporturilor;
 • in crearea locurilor de munca;
 • in cresterea PIB-ului;
 • in mentinerea unei relatii mai bune cu companiile reprezentative din economie;
 • in sporirea investitiilor straine;
 • in crearea unui mediu investitional si de afaceri stabil si prietenos;
 • in transferul rapid de initiative constructive dinspre mediul de afaceri catre guvern;
 • in imbunatatirea considerabila a comunicarii atat din punct de vedere cantitativ, dar mai ales calitativ;
 • in institutionalizarea unui barometru extrem de fin al mersului si sanatatii economiei;
 • si in cele din urma, in cresterea economica atat de mult dorita.

Impactul acestor parteneriate nu este de neglijat. Companiile percep un sentiment suplimentar de siguranta, iar prin faptul ca prezenta lor, buna lor functionare si bunele practici pe care le implementeaza sunt importante pentru cresterea economica nationala, acestea primesc garantia identificarii unor obiective comune si, mai ales, garantia implementarii unor actiuni comune pentru atingerea obiectivelor.

Cred ca este cel mai potrivit moment ca parteneriatele strategice intre statul roman si companiile importante din economia reala sa inceapa sa prinda contur!

Pentru ca cel mai important activ al unui mediu de afaceri sanatos si care se doreste in dezvoltare este – mai presus de capitaluri, tranzactii financiare, legislatie sau orice altceva – INCREDEREA!

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. D-le Dobre, eu zic ca sunteti naiv, altfel nu imi explic acest text. In primul rand, Romania are nevoie de companii care sa investeasca pe termen lung nu de companii care sa vina si sa vrea profit dupa prima luna iar dupa un an se muta in alte zone mai convenabile. Adica lacuste. Si noi cam tot din astea am atras. Si de companii autohtone care sa poate functiona fara sa fie omorate din start de stat. Si aici este din vina politicului (a statului in general) clar. Si, tinand cont de cine a ajuns la putere (istoria nu minte, orice om cu mintea la cap poate sa isi dea seama de asta) nu exista nici o sansa. Politica psd-ului a fost intotdeauna clientelismul, furtul, saracia prostimii (si mentinerea dependentei acestora de stat), omorarea oricarei initiative private care nu cotizeaza dreptul, spaga etc. Asta arata istoria si prezentul. Eu zic ca vorbiti de chestii sf: „Crearea unui dialog intre institutiile guvernamentale si companiile straine prezente in Romania…” :)) Ma faceti sa rad: tocmai le-a demontrat inca de la 1 ianuarie cum se face dialogul. Puteti sa imi spuneti pesimist sau fatalist dar eu vad ca singura sansa de supravietuire a tarii doar falimentul statului si a celor dependenti de el. Cu toate consecintele de rigoare.

 2. VAX ! GOGOȘI !
  Vezi comentariul de mai jos despre „Finantele pregatesc un sistem simplificat de impozitare pentri IMM si o analiza in vederea reducerii CAS din 2014 cel mai probabil”.

  NU-I CRED ! NU ! (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:10)
  Acest sub-monstru, parte a giganticului monstru numit „administrație”, este doar o colecție de mancurți ceaușist-bolșevici unde tinerii funcționari învață doar cum să chiulească, terorizeze și, prin consecință, să ia șpagă. Că unii nu ajung chiar așa ține de variabilitatea individuală – dar nici nu vor promova în funcții înalte.

  Orice idee, oricît de bună și frumoasă, ÎNTOTDEAUNA a fost transformată de către MF în contrariul ei prin cele mai perverse metode de sorginte clar leninistă.

  Nu uitați zicerea lui Vladimir Ilici: „Vom zdrobi burghezia între pietrele de moară ale inflației și taxelor”. CE FACE MF DE 23 DE ANI ? EXACT ASTA (cu o mînă de ajutor și din partea RESTULUI administrației – nu degeaba au fugit din țară milioane).

  Politicienii ? Păi TOȚI provin din administrație. Astfel România este spintecată în două tabere: cei ce vor să muncească și să fie liberi, și cei ce vor să șușlenghere belengheru´ în calitate de semi-sclavi. O „slujbușoară”, o „lefșoară”, o „căscioară” (vorba lui Petru Popescu) – PE RESTUL SĂ-I IA DRACU` !

 3. Sunt oripilat de negativismul prezentat. Orice idee sau propunere pentru remedierea lucrurilor este respinsa din start, sau numita naiva. Oare nu ar fi mai bine sa fie sprijinita si sustinuta de cat mai multe voci, care aduc argumente puternice in favoarea sa?!
  Cu siguranta ca initiativele puternice isi vor face loc in prim-plan si vor avea un impact pana la urma.

  • Gresit. Poporul care nu isi cunoaste istoria este sortit sa o repete. Acum uitati-va putin in ultimii 23 de ani, vedeti cine a fost la putere 20 de ani din 23 (intr-un fel sau altul), analizati performantele lor si apoi spuneti-mi sa fiu optimist.
   Imi pare rau, ma vad nevoit sa ma repet: poporul care nu isi cunoaste istoria este sortit sa o repete. Si cum doar tampitii tot dau cu capul de pragul de sus si nu invata… trageti singur concluzia de ce sunt pesimist.

 4. Domnule Dobre,

  Pentru ca statul sa construiasca parteneriate cu firme mari trebuie sa reduca taxarea muncii si a capitalului din Romania. Eliminand taxele mari pe munca si capital compensatoriu ar trebui taxati oamenii bogati si averile mari si/sau nejustificate din Romania sau redus aparatul de stat si cheltuielile guvernamentale. Nu am inteles din cugetarea dumneavoastra catre care solutie optati ?

  Intrucat asezarea taxelor pe tot ce creaza valoare in economie este politica de stat si este de nezdruncinat in ultimul sfert de secol, cum credeti dumneavoastra ca, intr-o dimineata, guvernul ca incepe sa faca exact opusul acestui lucru, pentru ca, nu este asa, ar fi un mediu mai bun pentru companiile ce activeaza in Romania ?

  Ce bine ca v-ati gandit dumneavoastra la acest lucru si ce util ar fi daca vreun consilier al primul ministru ar avea acces la acest material redactat de catre dumneavoastra si l-ar distribui si altor colegi si factori de decizie ! Ar fi bine sa fie bine pentru cetateni, nu-i asa ?

  Cine se apuca sa dea sfaturi economice tarii ar trebui sa aiba viziune, nu doar curaj !

  Trend

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai”

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Bursa din America – gazda unicornilor

Listarea UiPath a încântat publicul avizat din România, unde s-a comentat în termeni de ”o listare de succes”, ”finanțare de miliarde”, ”avalanșă...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro