sâmbătă, august 20, 2022

Partidul-mamut si riscul dictaturii

Scopul FSN-ului a fost, din prima clipa, inlocuirea partidului unic cu partidul mare. Acest obiectiv continua sa inspire strategia PSD. Vom vedea daca USL, in pofida frustrarilor lui Crin Antonescu, va rezista actualelor tensiuni interne. Probabil ca da si din ratiuni destul de simple, intre care ambitia acapararii totale a puterii si a neutralizarii statului de drept. Cine crede ca luptele politice ale anului 2012 au fost simple capricii individuale se inseala. A fost vorba, din partea USL, de un plan precis, bine pus la punct, cu scopuri si metode atent gandite. Nu vad motivele pentru care duumvirii ar renunta la aceste scopuri tocmai acum, cand pot invoca legitimarea electorala, pe baza de hiper-majoritarism, a agendei lor politice cleptocratic-autoritariste.

Revenirea la timpuri de trista amintire se petrece vertiginos. Renasc metodele staliniste. Libertatea presei este, pentru uselisti, libertatea de a-i ridica in slavi pe Ponta si pe Crin, eventual pe Felix, dar mai ales de a-l ataca pe Traian Basescu, zi de zi, ceas de ceas, secunda de secunda. La fel cum presa comunista ii demoniza pe liderii partidelor istorice in anii 1944-1947. Vizibil si invizibil, direct si indirect, renasc tehnicile de suprimare a libertatii de expresie. Sincer, nu cred ca lucrurile se vor calma curand.

Institutia se numea Directia Generala a Presei si Tipariturilor si se ocupa cu cenzura. Era unul din pilonii sistemului totalitar din Romania. A fost condusa vreme de decenii de sumbrul stalinist Iosif Ardeleanu, nu degeaba poreclit Iosif Vissarionovici. A fost unul dintre cei mai incuiati propagandisti dintr-un partid dominat de personaje marginite si inchistate. Noua cenzura se manifesta acum tot mai impertinent.

Nimic nu detesta mai mult comunistii si fascistii decat gandirea libera. Urmasii lor de azi grupati in USL actioneaza exact in aceasta directie atunci cand impiedica difuzarea „Evenimentului Zilei” in marile orase. Le displace linia acestui ziar. Intelectualii uselisti, marturisiti sau cu pretentii de „echidistanta”, il numesc „trompeta Cotroceniului”, fara sa-si dea seama ca de fapt sunt ei insisi goarnele neo-autoritarismului cleptocratico-securist, tovarasii de drum ai unei dictaturi in statu nascendi. Maine poate veni randul „Adevarului”, al „Romaniei Libere”, al revistei „22”, al platformei „Hotnews”.

Libertatea este o vorba fara sens daca nu este libertatea de a spune adevarul. Intr-un articol, in mai multe texte, intr-un volum. De pilda, dreptul de a proba ca Victor Ponta nu este un om de stat respectabil, ci un plagiator demascat fara putinta de tagada, un aventurier politic si un mitoman incorigibil. Ori ca USL reprezinta o constructie oportunista nascuta din ambitii hipertrofiate si fobii maniacale.

Nu idealizez ARD, se poate vorbi, fireste, despre erorile acestei aliante. Au fost destule si trebuie analizate. Dar nu ARD este azi la guvernare in Romania, ci USL. Nu ARD, ci USL pare sa fie tot mai indatorata mostenirilor regimului Dej-Pauker-Groza. Nu ARD, ci USL a organizat lovitura de stat esuata din 3-6 iulie 2012. Cititi articolul lui Sorin Ionita, publicat aici, pe „Contributors”, despre concluziile Comisiei de la Venetia pe acest subiect. In curand voi publica articolul meu care urmeaza sa apara in revista „World Affairs” pe acest subiect. Pentru duumviri si pentru acolitii lor, este o chestiune extrem de importanta definirea a ceea ce s-a petrecut atunci, respectiv negarea faptului ca a avut o avalansa de actiuni care, privite in succesiunea si semnificatia lor, au echivalat cu un puci parlamentar avortat:

„In July 2012, the Romanian Government and Parliament adopted a series of measures in quick succession, which led to the removal from office of the Advocate of the People, the Presidents of both Houses of Parliament, a limitation of the competences of the Constitutional Court, changes on the conditions for a referendum on the suspension of the President of the Republic and the suspension of the President itself. The Venice Commission is of the opinion that these measures, both individually and taken as a whole are problematic from the viewpoint of constitutionality and the rule of law.”

Este, se intelege de la sine, o chestiune importanta pentru prietenii societatii deschise in eforturile lor de a apara statul de drept. Regimul Ponta-Antonescu isi viseaza o tara fara opozitie, de fapt o noua dictatura condusa de un partid-mamut cu o identitate ideologica deliberat imprecisa. Nu o vor avea.

Versiune actualizata a articolului aparut in editia online a revistei „22”:

http://www.revista22.ro/partidulmamut-si-riscul-dictaturii-21200.html

Distribuie acest articol

56 COMENTARII

 1. Domnule profesor,
  Asteptam cu interes sa vad cum va arata primul articol scris de dumneavoastra dupa alegerile din 9 decembrie si dupa nominalizarea candidatului la functia de prim ministru. Intr-o oarecare masura va inteleg supararea. Ati cheltuit multa energie, timp si chiar nervi sa ne explicati in zeci de articole ce pericol ne paste daca acest popor nestiutor si usor manipulabil o sa voteze USL, iar cea mai mare nenorocire ar trebui sa fie ajungerea unui megaplagiator si mincinos notoriu in fruntea guvernului. Se pare ca presedintele tine mai mult la scaunul sau decat va inchipuiti. Reprezentanti de seama ai UE au dat mai multe declaratii in care afirmau ca vor avea o buna colaborare cu Ponta. Am inteles ca a fost si o binecuvantare a reprezentantului SUA. Comisia de la Venetia (parca asa se numeste) a spus recent ca evenimentele din vara au fost democratice si constitutionale. „Aparatoarea ” statului de drept si marea dezinformatoare Monica a disparut. Ati mai auzit ceva de MRU, tanara speranta a politicii romanesti salvat de o lege electorala stramba ?
  Eu cred ca America este prea departe pentru ca lucrurile sa fie vazute asa cum sunt de fapt in realitate. In conditiile in care obtinerea unui titlu de doctor este o chestiune ce conteaza intr-o lume restransa, iar majoritatea populatiei (votantilor) nu este interesata de acest subiect sau cei care stiu cate ceva considera ca si acest titlu se obtine tot cam asa ca si un bacalaureat, adica mai copiem ne mai intelegem si noi ca doar oameni suntem, de ce va mirati ca acuzatia de plagiat a avut un impactul minim?
  Rezultatul de la locale si referendum prefigurau in cea mai mare parte si pe cel de la alegerile generale. Oricat s-a vrut sa se evite aducerea in discutie, in orice analiza, a subiectului TB, toata politica romaneasca se invarte tot in jurul lui. Nesocotirea, prin modificarea in ultima instanta aregulei cvorumului, a rezultatului referendumului a accentuat votul negativ la adresa ARD, iar PDL fara TB nu exista in mod semnificativ. S-a incercat o pacalire a votantilor prin crearea ARD, modificarea siglei etc, dar n-a tinut si consecintele s-au vazut.
  Chiar credeti in intoarcerea la statul totalitar sau este doar un semnal de alarma? Daca sunteti convins de acest lucru cred ca temerea nu se justifica. Stiti ca mai exista si alte publicatii decat Ev.z, Adevarul , 22, Romania libera ? Alte publicatii vorbesc invers decat acestea si probabil ca realitatea este, ca de obicei, la mijloc.

  • Benny draga, ca altfel nu imi vine sa ma adresez, si in 1947 au continuat sa apara publicatii. Cele care ridicau osanale regimului. Exista si atunci presa libera. Libera sa laude regimul. Ba chiar bine platita ca sa o faca. Da o dictatura vine , daca e lasata sa traiasca doar presa care lauda regimul. Iar cand regimul e Dan Voiculescu, ar cam trebui sa va ia cu frig. Fiindca o sa fie vai si amar. De frica suspendarii credeti ca l-a numit Basescu pe Ponta? Sau pentru ca asa a decis poporul, adica fiindca asa e democratic?

  • Va multumesc pentru atentia cu care urmariti scrierile mele. Nu sunt catusi de putin suparat. Urmaresc atent situatia din Romania, ca si evolutiile din alte state post-comuniste. Evident, Dvs si cu mine interpretam diferit aceste evolutii, cel putin in cazul romanesc. Eu am o perspectiva istorico-comparativa. Nu o cunosc pe Dvs.

   Plagiatul a dus la demisia presedintelui Ungariei si ministrului apararii din Germania. Faptul ca in Romania este considerat o bagatela (de catre unii), spune multe despre cultura politica si respectul pentru lege la acest ceas istoric. Indiferent de zambetele diplomatice, toata lumea stie care este adevarul despre „doctoratul” lui Ponta. Ar fi fost mai bine si pentru el si pentru tara daca facea un pas inapoi. Dar tema articolului este diferita si as propune revenirea la ea.

     • Păi asta spuneam că nu merită folosit ca exemplu pozitiv deoarece a fost numai o încercare de spălare a imaginii guvernului german. Omul e bine mersi ascuns în birocrația europeană că doar contribuabilul european e mai puțin demn de respect decât contribuabilul direct neamț. Pentru că folosirea unui astfel de exemplu mă duce cu gândul că dacă Victor Ponta și Ecaterina Andronescu ar fi demisionat dar ar fi ajuns ceva șefi de directorat al Comisie totul ar fi fost în regulă. Mie nu mi se pare.

    • O mica precizare, ca sa evitam confuziile: fostul ministru german zu Guttenberg nu este angajat al Comisiei Europene, ci consiliaza un comisar european, si anume pe doamna Nellie Kroes, in calitate de expert.

     Astfel, nu primeste un salariu de la CE, ci i se ramburseaza cheltuielile de cazare (maximum 150 euro pe zi) si transport (un bilet de tren/avion la clasa economica) pentru conferintele si intalnirile la care participa, plus o diurna de 100 euro pentru fiecare zi de conferinta, dar nu mai mult de 3 zile consecutive.

     Comisarii sunt liberi sa-si aleaga maximum 3 astfel de consilieri speciali, care nu au statut de angajati ai Comisiei Europene, nu au drepturile si obligatiile functionarilor europeni, nu beneficiaza de asigurari de sanatate si de pensie in cadrul sistemului de securitate sociala al institutiilor europene etc.

     In cazul in care in viitor vreun comisar va avea nevoie de sfaturile lui Ponta despre cum se pot castiga alegeri democratice dupa un puci care a speriat lumea intreaga, va fi liber sa o faca – dar asta nu inseamna ca Ponta va deveni angajat al Comisiei fara sa fi trecut printr-o foarte riguroasa competitie oficiala de selectie, organizata periodic si deschisa oricarui cetatean european.

     • Domnule Eu-Ro faceti aceeasi precizare falsa pe care am mai citit-o acum catva timp, precizare legata de prezenta in CE a fostului ministru german, plagiator.
      Acesta nu este consilierul doamnei Neelie Kroes cum afirmati dv ci este propus de aceasta ca sa dirijeze o comisie.
      Nu inteleg de ce continuati sa difuzati aceasta minciuna, este suficient sa citesti presa europeana ca sa afli adevarul.

      http://www.rtbf.be/info/monde/detail_un-ex-ministre-allemand-accuse-de-plagiat-engage-par-l-ue?id=7231213

      In consecinta, Karl-Theodor zu Guttenberg este un plagiator angajat pe usa din dos ( dar angajat) de CE.

      Inchei cu un citat din articolul mentionat mai sus semnificativa pentru increderea acordata unui plagiator.

      „Je fais entièrement confiance Karl-Theodor zu Guttenberg”, a répondu Nellie Kroes, interrogée par l’AFP sur la crédibilité de l’ancien ministre allemand pour accomplir la tâche qui lui a été confiée par Bruxelles.”

      • Dvs. aveti dreptate —el nu e consilier al madamei , ci lucreaza pentru „Numerical Agenda” , si are drepturi si asigurari sociale ca ale unui angajat , NU ca al unui exxternal expert.

       Se ocupa de drepturile in spatiul virtual . E posibil sa aiba treaba si in RO —cum dl. prof. Tismaneanu intrevede un regim „autoritarist” , atunci numai bine se potriveste cu mandatul sau.
       Adica se va ocupa cu discriminari si cenzura in cyberspace —nu degeaba le-am recomandat asta-vara celor care administreaza „Contributors” sa relaxeze accesul la comentarii, si vad ca de 2-3 luni au inteles si e foarte vizibila schimbarea in bine …

 2. Istoria arata ca, acolo unde democratia esueaza, urmeaza inevitabil o dictatura. Mai are cineva dubii ca democratia in Romania a esuat lamentabil? Parca nici n-a fost.

 3. Doua deosebiri intre epoca lui Iosif Ardeleanu si cea de acum. Una salutara, anume ca gustul pentru libertate fara de care suntem ca si morti poate fi intretinut si exersat azi pe aceste platforme. Daca ei ataca o platforma, infiintam alta si tot asa. depuinde cat de mult tinem la libertatea noastra si cat de multi sunt cei care tin la ea.
  Alta deosebire este ca acum suntem dupa 70 de ani de comunism si portsomunism din care se dovedeste ca noi romanii NU AM INTELES NIMIC! Asta e dezesperant.

 4. dan tapalaga dixit-„Leul de la Cotroceni care ragea fioros inainte de alegeri sfarseste prin a scoate un mieunat penibil,”
  asta spune totul despre basescu, despre ard si despre
  politica de dreapta din ultimii 4 ani.

   • Dan Tapalaga, isi expune si el punctul de vedere (privit din perspectiva lui). Actualul model de republica semi-prezidentiala cu alegeri defazate si lupte perpetuale intre palate nu este prea eficace. Liderii USL au anuntat reforme insitutionale autentice, printre care se numara si reformarea Parlamentului si reformarea Constitutiei, etc. Tinta anuntata (de liderii USL) este transformarea Romaniei intr-o democratie parlamentara dupa modelul UE. Si ei vor investi eforturi in acest sens (indiferent ca i-o place lui Dan Tapalaga sau nu)

    • Am avut in vara o „avanpremiera” la tipul de „republica parlamentara” pe care il doreste (si nu am dubii ca se va si stradui in acest sens) USL. Nu pare sa fie vorba de o democratie (autentica), ci de o dictatura parlamentara :(

  • @tandala. Si care e concluzia? Inainte spre socialismul victorios? Asta vrem/votat? Unde difer eu de dl.prof.Tismaneanu este ca -IN PLAN ECONOMIC- masuri de tip marxist nu sunt posibile decat daca se inchid granitele. Cum mai spuneau si altii, in ziua in care se face benzina 3 lei, ea dispare de pe piata, caci care e nebunul sa o vanda la 3 lei in RO, cand se poate vinde la 6 lei in HU sau BG? Idem franzela, malai, zahar, etc. Daca suprataxezi pe unii ei pleaca (Hollande i-a facut deja pe unii sa plece in Belgia). Asa ca, politici experimentate de Nastase nu mai sunt aplicabile azi, iar daca o iei pe infringment nu capeti bani europeni. NB. Dupa cum vezi nu am discutat de optiuni politice ci doar de economie.

 5. Faceti o greseala sau o rastalmacire, pentru ca nu despre un „partid mamut” este vorba, ci despre o majoritate absoluta obtinuta de o alianta electorala intr-un sistem pluripartidist, in urma unei competitii. Cred ca discutiile pe sofisme nu-si au rostul. Veti ajunge la concluzii corecte daca nu veti eluda ineludabilul, vointa electoratului, si daca veti avea in vedere legea actiunii si reactiunii in politicile economice si sociale.

 6. La tema : USL este o alianta care se poate destrama usor. Votul a fost mai mult anti-TB si anti-PDL decat pro-Usl si asta pentru ca au avut mare incredere in cineva care le-a spus in esenta doua lucruri : „sa traiti bine” si „arde-i pe corupti”. Au constatat (electorii) ca de trait bine se intampla numai la corupti indiferent ai cui sunt. Deci nu exista pericolul partidului mamut. Supravegerea derapajelor de la democratie si instaurarea dictaturii se face din exterior unde este si „zaharelul” si „biciul”. Asa vad eu.

 7. Ceea ce vine pe valul nemultumirilor populare tot asa se duce.
  Multimea este inselatoare intotdeauna pentru ca nu se ghideaza dupa principii ci dupa emotii, si emotiile se shimba. Intodeauna se schimba.

  De emotii nu ducem lipsa. De principii insa da. Si emotiile sunt legitime… adesea.
  Cand nu mai ai nici o speranta mai ales… emotiile devin importante.

  Presedintele spune ca votul uninominal a fost o greseala. Evident ca a fost o greseala.
  La fel cum tot o greseala a fost sa incepi sa faci reforma unui sistem ticalosit cu ticalosi, cu oameni de stransura si de scursura. Cativa capitalisti acolo a caror averi sunt absolut dubioase, cativa veleitari, o multime de traseisti si restul doritori de parvenire… cu asa ceva nu poti face reforma unei tari, mai ales reforma unei tari mutilate 50 de ani de comunism. Trebuie ceva mai luminos, ceva mai… insufletit de idealuri, de o imagine despre cum trebuie sa arate acesta tara. Aceasta imagine nu exista si nu a existat. Sloganuri de solidaritate… dar din varful buzelor sau din membranele megafoanelor. Idei adoptate de prin te miri ce cotloane ale liberalismului bancar, liberalism care habar nu are unde este Romania si cum arata ea.

  Asa ca tara prospera in vreme ce tinerii plecau din ea. Economia crestea in vreme ce productia scadea. Casele au ajuns la niste preturi astronomice, nu mai vorbesc ca sunt cele mai mici din Europa. Profesorii… o sedinta de pomina a parlamentului ii identifica ca fiind cei cu salariile cele mai mizere. Ce urmeaza? Le sunt micsorate si alea… cu 25%. E o gluma evident 25%. De fapt au fost cam 40-50% pentru ca ei erau si obligati sa tina o serie de ore la plata cu ora care dispar si ele. Si culmea, toti inghit! Cu exceptia pinguinilor usl-isti… care ilustreaza degradarea resurselor umane din invatamant, toti au inchis ochii si au strans din dinti. Incultura si impostura au devenit atat de mari incat in fine abia acum se potriveste titlul cartii „Romania o miciuna mare cat un secol”. Acum avem si premierul pe care’l meritam… un plagiator. Se indoieste cineva ca peste 50% din tezele de licenta sunt plagiate? Se indoieste cineva ca alte 30% sunt maculatura ordinara, conspecte fara valoare. Se indoieste cineva de calitatea proasta a invatamantului? Si ce pretintii putem avea?

  De unde principii, de unde idealism, de unde valori sociale pe care sa se cladeasca o societate.
  Nici umbra de ele. Criza politica e un moft. Criza societatatii e cea care va produce de aici inainte atat crize politice cat si crize economice pana la disparitia acestui stat prea imatur sa invete din propriile greseli, pana la dislutia unei societati care nu mai are nimic care sa o adune la un loc.

  Cum ziceam acum un an… care sunt virtutile civice promovate de dreapta noastra ? Dar cele promovate de stanga ? Care ? Si mai ales care sunt oamenii care le intruchipeaza ? Care sunt ei? Astia !? Oameni simpatici, unii (rarisimi) dintre ei… dar total nepotriviti in rolul de „personalitati”. Cei care s’ar fi potrivit poate sunt demult in alte tari. Sunt oamenii care nu suporta jigodismul, netrebnicia, impostura. Ei au plecat demult iar cei care cresc acum asemeni lor vor pleca si ei.

  Pentru cei ramasi… dictatura poate fi dezirabila. De ce nu? Pe cine sa deranjeze lipsa drepturilor? Atata vreme cat ele sunt inlocuite cu speranta privilegiilor asigurate de neposme ieftine, drepturile nu au nici un sens.

  Aruncati o privire pe lista celor aflati in posturi de consilieri parlamentari… in consilii de administratie, in… toate aceste institutii ale statului pline de trepadusi alunecosi. Mergeti o data la Corpul de control al primului ministru. Ah… acum e mai greu. Am fost eu… ce fauna!!! ce jungla!!! Ce democratie !? Care democratie !?

  Romania va esua lamentabil si povestea se va termina intr’un mare sictir ori printr’o violenta sociala care sa aduca noi emotii care la randul lor sa poate mobiliza societatea intr’un sens sau altul.

  Eu unul nu cred in rolul maselor… eu cred in rolul liderilor. Ei bine, acest rol a fost mai mult decat jalnic in ultimii 2-4-8-20 de ani. Atat de jalnic incat as putea spune ca ei nici nu au existat. Personalitati de mucava, propulsate pe sticla de unul sau altul, fara nici o viziune pentru tara sa.

  Romania da faliment asa ca o brutarie al carui proprietar se crede patron si nu brutar…. care risipeste in loc sa adune, care nu se gandeste decat cum sa speculeze o oportunitate sau sa o intinda pana la Paris. Asta e Romania ! O risipa care va avea insa sfarsit… un sfarsit natural.

  • Rezultatul alegerilor este cam acelasi in ultimii 22 de ani.
   FSN este constant la putere in aceasta perioada indiferent de mici schimbari de nume.
   Aceasta are o semnificatie.

   Putem sa punem in aceeasi categorie Corneliu Coposu, Traian Basescu, Tariceanu sau Boc ?
   Nu putem sa distrugem valorile si sa le asimilam cu nechezol.
   Corneliu Coposu a fost o exceptie pentru ca sa se intareasca regula.Politicienii romani sunt dupa cum bate vintul.Un exemplu este tradatorul Campeanu.

   • Corneliu Coposu a fost o mare personalitate care merita mult respectul nostru.
    A fost invocat de multi dar si o tara intreaga l’a injurat copios.
    Chestionabil daca a fost un lider politic.
    (Tindem sa atasam uneori acestor termeni de lider elita &c si o valoare. Eu nu as face asta).
    Nu a avut puterea si nu a reusit sa reproduca acea putere. Era un om deosebit pentru ca avea o biografie deosebita si stia in ce crede. Era un exemplu ! Dar lumea l’a uitat. A uitat exemplul lui. Cei din jurul lui… care il lingusesc acum mai mult cauta sa se perie pe ei acum.
    Nici vorba de ceva consubstantialitate intre credinta lor si a lui Corneliu Coposu.
    Vi se pare ca Zoe Petre sau Emil Constantinescu readuc in memoria noastra pe Corneliu Coposu? Radu Vasile trezeste si el asa amintiri? Victor Ciorbea ? Eu nu cred.
    Asa ca eu evident nu il pun in borcanul cu nechezol.
    Cum ziceam, din nefericire era prea tarziu pentru noi sa il avem drept lider. A fost pentru o scurta perioada un model intr’o lume avida de modele… o lume care inventa modele din orice si oricine. Era de suprafata… vorba dumneavoastra… dupa vant ei se inclina.

    • Minunat ati scris, minunat! Numai ca sinteti prea optimist! Cred ca 80% din lucrarile de doftorat sint plagiate si tot atitea maculatura, elucubratii jalnice, cumplite, niste traznai scrise din pestera, de oameni demni de pestera (in care se pare ca ne tirasc si pe noi). Am citit cu bucurie un articol, tot pe Contributors al D-lui Cusuta care ne invita sa ne scoatem capul din pamint. Nenorocirea asta n-am facut-o noi, sa ne scuturam de ea.

     • am fost politicos. Sa fiu sincer estimarile mele sunt mult mult mai negre.

      Cat despre ideea ce a ne scutura… de ceva care e pe noi… nu o impartasesc.
      Acasta este o idee populista. Suna ca naiba populista dar poporanista suna si mai rau. Cuvantul este völkisch. Adica noi poporul suntem buni, silitori si muncitori si deasupra noastra stau cei rai, lenesi, indolenti… patura superpusa cum ar fi spus Eminescu. Dar Eminescu era aproape ce povestea asta völkisch pe cand noi cadem in ridicol (Cum cade Ilie Badescu de pilda).

      Or, nu este adevarat. Poporul este riguros tot atata de viciat cat si clasa lui conducatoare. Nici mai mult nici mai putin. Nu avem de ce sa ne scuturam… suntem tot noi numai ca nu ne place ce vedem cand ne uitam in oglinda. Atunci inchidem ochii si visam la noi in alt fel. Da, sunt si oameni cumsecade. Doar ca aceasta cumsecadenie e tare rara si e mai mult naturala decat cultivata.

      Pentru a ne desmetici va trebui un efort de a inchide fabricile de iluzii… sa inchidem televizoarele si sa ajungem sa ne intalnim semenii, sa rainvatam sa traim impreuna, si sa reinvatam ce e acela respectul. Injurandu’ne unii pe altii pentru ca altii se injura in numele nostru… nu ajungem nicaieri. La cat de penibile sunt comentariile de la televizor este chiar ingrijorator ca atatia oameni urmaresc aceste emisiuni. Eu l’as pune un indicator (70) in colt joc cu rosu… numai pentru varta a treia, eventual pentru surzi.

      Cum poate o asemenea lume sa supravietuieasca? Oameni in toata firea adoptand un comportament juvenil dominat de hormoni. Sau macar vocabularul juvenil… teribilist. Chiar oamenii astia au uitat sa vorbeasca? Da au uitat. Ei nu percep vulgaritatea pentru ca ei insisi sunt vulgari. Bine este un peonasm „popor vulgar” dar este un popor care si’a pierdut valorile, modelele, respectul. Scoala le’a pierdut. Lumea intreaga le’a pierdut.

      Asa ca … sunt tare sceptic ca ne putem scutura de ceva. Din nefericire. Ar fi fost asa de simplu!

      • Poate Razvan ar trebui sa aiba o pagina proprie pe Contributors. Imi regasesc multe idei necristalizate in comentariile lui.

      • Va dati seama ca au trecut 10 ani !? si ca noi tot acolo suntem
       Ma felicit ca nu mai pierd timpul cu comentariile. A fost atunci o nebunie. Se vede treaba ca nu au nici un rost. Ce e virtual virtual ramane…
       Acum doar cautam ceva in marea virtuala si cumva am regasit acest comentariu. Un dus rece.

 8. In sfarsit, dupa atatia ani in care ati atacat cu sarguinta opozitia, ne explicati cum e de datoria dvs. si a noastra sa atacam puterea. ‘Numai de-ar tine!’ Banuiesc ca trecerea nu va fi brutala, si nu veti ataca puterea in integralitatea ei. Presedintele, nu-i asa, trebuie aparat de valul uslasilor care-au pus mana pe putere. Ma intrebam mai deunazi daca va asumati cumva vreo vina in caderea ARD-ului! Daca nu stiti inca ce s-a intamplat, cum de-a fost posibil, va recomand cu caldura: „Apel catre Lichelul”. scris de Doru Buscu in ‘Catavencii’. Si stiti ceva, culmea e ca desi sunt liberal si opozant declarat al actualului presedinte, consider ca, in situatia de fata, avand in vedere puterea enorma pe care USL o are in parlament, pentru echilibrul puterilor in stat si implicit pentru binele meu ca cetatean, e bine ca Traian Basescu sa ramana la Cotroceni!

  • Nu fac apel la nimeni pe cine sa atace. Nu e nici vocatia, nici placerea mea. Propun o analiza, diagnostichez un sindrom pe care, eu unul, il socot alarmant. Puteti fi sau nu de acord cu mine, nimeni nu va constrange nici sa ma cititi, nici sa ma aprobati. Ganduri bune.

 9. Domnule Tismaneanu,
  Rezultatul acestor alegeri este consecinta unei vointe seriose a unei majoritati a cetatenilor de a respinge PDL-Basescu si politicile respective. Se adauga pierderea sprijinului pentru cei de mai inaninte intr-o mare parte a electoratului care votase anterior cu ei.
  Din conjunctia celor doua tipuri de atitudini/vointe mentionate mai sus a aparut rezultatul alegerilor. Poate ca acest rezultat nu ar fi fost coplesitor daca politicienii de varf ai PDLsi dl. Basescu nu s-ar fi jucat cu vorbele si cu prevederile constitutionale.
  Va amintiti cand unii pretindeau ca nu ajunge ca un partid/o coalitie sa obtina o majoritate relativa pentru a fi primii invitati sa formeze guvernul?
  Va amintiti cand unii spuneau ca nu ajunge o coalitie electorala, ci trebuie sa fie una politic asi inregistrata la tribunal? A aparut..USL
  Va amintiti cand unii pretindeau ca nu ajunge ca o coalitie castigatoare a alegerilor sa aiba o majoritate calificata, ci trebuie ca un partid sa aiba o majoritate de 50% +1?
  Electorii, furiosi si decisi sa elimine PDL din orice formula de guvernare, s-au straduit sa indeplineasca toate aceste fantezii. Asa a aparut rezultatul alegerilor recente, stimulat de vorbele fara cap ale unora. Gura bate c…, asta e!
  Daca sunteti cu adevarat preocupat de calitatea democratiei din aceasta tara, nu mai bateti aceeasi si aceeasi moneda mereu. Ajutati PDL sa se reinventeze, ajutati dreapta politica sa nu mai faca aceleasi greseli. Lasati aceasta majoritate guvernamentala sa-si dea masura, criticile vor urma si vor fi credibile doar daca vor fi fundamentate pe fapte. Lasati drobul de sare, lucrati la alternativa daca puteti.

  • „Lasati aceasta majoritate guvernamentala sa-si dea masura, criticile vor urma si vor fi credibile doar daca vor fi fundamentate pe fapte. Lasati drobul de sare…”
   Nu stiu cat va trebuie dumneavoastra sa va lamuriti (am doar ceva banuieli :P ).
   Nici vorba de „drob de sare”: avem deja fapte. Dar nu ma mira ca nu le-ati remarcat.

 10. Atentie! Daca guvernarile bazate pe partide mamut pot degenera in autoritarism sau despotie, succesele electorale care au adus acestor partide asemenea scoruri cum pot fi explicate? E limpede ca nu ideea de libertate care anima masele de electori sau suprafata intelectuala a ofertei useliste. E dramatica alegere intre doua ticalosii si incercarea primitiva de a ajunge la masa ospatului. Parol!

 11. Poate Ponta vrea dictatura, sau mai probabil afaceri sau megaafaceri (ceva la nivelul Statelor Unite ale Europei – asta e a lui Basescu, deocamdata cel putin), si sigur pentru mine este ca dintre liderii politici nici unul nu vrea binele pentru romani.
  Am citit undeva (am fost surprins, inca nu am acceptat afirmatia, in sensul de a intelege, nici pana acum) ca unul dintre lucrurile care afecteaza cel mai mult discernamantul, inteligenta, nu mai retin formularea exacta, este de a alege intre doua variante rele (cum este obligat si se complace poporul roman de multa vreme).
  In acelasi timp dumneavoastra sustineti una dintre variantele rele – taberele politico-mafiote din Romania.

  • Incerc sa fiu cat mai realist si cat mai putin subiectiv. Daca nu reusesc, regret. Nu am indemnat pe nimeni cum si pe cine sa voteze la aceste alegeri. Dar, evident, puterea se afla acum, indubitabil, in mainile unei anumite tabere despre care stim foarte multe lucruri. O tabara care a organizat, in vara anului 2012, ceea ce dl Ion Vianu numea, intr-un remarcabil text din revista „22”, „asaltul faradelegii”. Deci echidistanta mi se pare inadecvata analitic, dar mai ales moral. Ganduri bune.

 12. Domnule Profesor,

  Scenariul Dvs. este aproape „apocaliptic”, dar imposibil de pus in scena (si acest lucru il stiti si Dvs) pentru un singur motiv: Romania este parte a UE!

 13. Paralela FSN USL este sesizata corect.Dar USL nu este singur ci este aproape intre parlament poate cu unele exceptii din fosta conducere.
  Avem o coalitie mai puternica si mai solid constituita decit FSN.
  Dar este o forma de conducere care ni se potriveste.
  Asa cum nationalist-comunismul a fost creat de sovietici tocmai pe masura noastra noua forma democratica este o adaptare la conditiile locale.
  Acesta forma slujeste celui care apasa pirghile istoriei indiferent ca se afla la est sau la vest.
  Convingerea generala este ca valori declarate precum democratie, presa libera, libertate de expresie, de miscare, drepturile omului sunt niste gaselnite teoretice fara aplicare in practica pe care le folosim numai inainte de alegeri si in rest aplicam „curat constitutionalul” adica suntem discretionali.Stalin a intrebat „cite divizii de tancuri are Vaticalul” si aceasta pentru a arata ca numai forta bruta are importanta.
  Actuala coalitie are un rol de salvare a intereselor clasei politice conducatoare.
  Pe plan secundar va incerca sa dea ceva faramituri clientelei.
  Pe plan intern nu vom avea surprize.Numai pe plan extern vom asista la un joc politic interesant de tatonare intre puterile regionale si incercarea de pastrare a echilibrului de forte care poate scoate din joc Franta si Marea Britanie.
  Practic in Europa de Est conteaza numai Rusia si Germania si in acest contest ROmania se poate astepta la orice.

 14. Re-postez un comentariu la un articol mai vechi de-al Dvs. (putin „updatat”):

  „Vreti sau nu vreti trebuie sa acceptati ca daca acest scenariu se va adeveri, se va datora in primul rand Domnului Basescu si PDL-ului care prin comportament i-au determinat pe cei iesiti la urne sa voteze nu pro-USL ci anti-ARD(PDL). Si apropo de comportament, iata cum un candidat ARD a reusit sa sa indeparteze un potential votant:

  http://www.contributors.ro/fara-categorie/azi-furi-un-citat-maine-furi-un-stat/#comments

  Good Point spune:
  06/12/2012 la 18:48
  Domnule Profesor,

  Cu tot respectul, parerea mea este ca Dvs. (candidat ARD la alegerile parlamentare) cu o astfel de abordare, nu aveti nici 1% sanse sa castigati pe 9 decembrie! Campania Dvs., bazata in principal pe plagiatul lui Ponta, fara a spune nimic despre ceea ce puteti oferi Dvs. si ARD, se desfasoara aproape exclusiv pe aceasta platforma unde va citesc aprox.aceeasi 2000-3000 de internauti, dintre care 90% va impartasesc opiniile! Pe voturile lor va bazati?

  O intrebare: imi puteti spune cum v-ati desfasurat campania, cum ati incercat sa-i faceti pe cei 40-50% dintre romani care intentioneaza sa voteze USL (cei numiti pe aceasta platforma – lenesi, asistati, needucati etc) sa-si schimbe opinia? imi puteti spune de cate ori v-ati intalnit cu ei “face-to-face” ?

  O seara buna!

  Răspunde
  Stefan Vlaston spune:
  06/12/2012 la 18:52
  problema Romaniei nu este Vlaston, castigator sau nu. E Ponta, un autopropus premier, dar simultan plagiator, deci hot. Despre asta trebuie sa discutam non-stop, pentru ca are potential distructiv urias. Nu eu.

  Răspunde
  Good Point spune:
  06/12/2012 la 19:01
  Nu mi-ati raspuns la intrebare, si prin cele afirmate de Dvs. ati intarit/adeverit cele spuse de mine!

  In alta ordine de idei: Nici Vlaston nici Ponta nu reprezinta problema Romaniei! Problema Romaniei o reprezinta clasa politica din Romania in tot ansamblul ei – fie ca estet de stanga fie ca este de dreapta, desi fie vorba intre noi toata clasa politica este de aceeasi parte a baricadei – si stiti foarte bine vreau sa spun!

  PS: Va rog sa-mi raspundeti la intrebarea anterioara!

  Răspunde
  Stefan Vlaston spune:
  06/12/2012 la 19:08
  Nici nu va raspund, pt. ca nu are relevanta in contextul actual. Nu e de interes public, cum este hotia lui Ponta. Ponta este varful clasei politice, nu Vlaston

  Răspunde
  Good Point spune:
  06/12/2012 la 19:15
  WOOOW!

  Pai cum nu are relevanta in contextul actual? Pai contextul actual il reprezinta alegerile parlamentare! Si eu ca potential alegator al Dvs. v-am intrebat:

  “imi puteti spune cum v-ati desfasurat campania, cum ati incercat sa-i faceti pe cei 40-50% dintre romani care intentioneaza sa voteze USL (cei numiti pe aceasta platforma – lenesi, asistati, needucati etc) sa-si schimbe opinia? imi puteti spune de cate ori v-ati intalnit cu ei “face-to-face” ?”

  Pai vreti votul meu? Considerati ca Dvs. ca un antivirus asa cum v-ati autodefinit puteti schimba ceva daca veti fi ales? Convingeti-ma…dar nu aratand cand de hot este Ponta (si este)…ci aratand ca Dvs. chiar PUTETI!

  Va rog raspundeti-mi la intrebare!

  Răspunde
  Stefan Vlaston spune:
  06/12/2012 la 19:20
  Nu vreau votul dv.

  Good Point spune:
  06/12/2012 la 19:25
  Si de ce nu vreti votul meu? Pentru ca v-am intrebat sa imi spuneti: “cum v-ati desfasurat campania, cum ati incercat sa-i faceti pe cei 40-50% dintre romani care intentioneaza sa voteze USL (cei numiti pe aceasta platforma – lenesi, asistati, needucati etc) sa-si schimbe opinia? imi puteti spune de cate ori v-ati intalnit cu ei “face-to-face” ?”

  sau pentru:

  “Pai vreti votul meu? Considerati ca Dvs. ca un antivirus asa cum v-ati autodefinit puteti schimba ceva daca veti fi ales? Convingeti-ma…dar nu aratand cand de hot este Ponta (si este)…ci aratand ca Dvs. chiar PUTETI!”

  Prin rapunsul Dvs. stiti ce ati reusit? Ca ARD sa piarda un vot! Oricum nu voi vota USL! Voi merge la vot si voi anula votul! Prin reactia Dvs. mi-ati dovedit ceea am spus mai devreme: clasa politica din Romania este toata o apa si pamant, adica: mocirla!

  Oricum va urez succes in alegeri!”

  Dl. Vlaston nu a avut succes la alegeri, dar eu stiu ca mi-am anulat votul!

  O seara (dimineata) buna!

  • Se pare ca una din probleme e ca Romania nu are politicieni.
   Dupa parerea mea d-l Vlaston a facut un rau dreptei si Romaniei spunand ca nu vrea votul unui alegator.

    • Dupa intelegerea mea – un politician este un om dispus sa munceasca pentru voturile alegatorilor sai. Din pacate in cultura romana este foarte prezenta ideea ca trebuie sa primesc pentru ca „mi se cuvine” – altfel spus – pe bogdaproste. Asta e in esenta cultura cersetoriei. Nici nu e de mirare ca Romania ajunge pe mana unor parveniti. Ma tem ca Romania nu va scapa de aceasta situatie pana nu va scapa de aceasta cultura a cersetoriei.

 15. Temerile dumneavoastra sunt intemeiate, iar dovada acestor previziuni am urmarit-o chiar astazi in direct la un post tv, la putin timp dupa ce Victor Ponta a fost desemnat prim ministru. O lauda dezgustatoare adusa lui VP de un moderator. Liantul conglomeratului politic USL (alianta de centru stanga si alianta de centru dreapta, dupa ultima exprimare a celor doi copresedinti), este lacomia, impostura, parvenitismul si dorinta oarba de inavutire materiala. Cauza esentiala a unirii acestor politruci fara scrupule o constituie miliardele de euro venite pentru dezvoltare de la UE. Degradarea accentuata a procesului democratic in Romania a inceput odata cu aderarea la UE, si cu siguranta asa cum sustineti in articol se va accentua in viitor.

 16. In tarile occidentale sunt psihologi si oameni de marketing care analizeaza optiunile pietei si alegatorilor pentru a explica fenomenele observate si pentru a dirija strategiile viitoare. As vrea sa vad un astfel de studiu privitor la alegerile din Romania. Ideea ca „oamenii au votat contra PDL” nu mi se pare suficient de satisfacatoare. Contra ce din PDL?

 17. Revenirea la dictatura este un scenariu nerealist. S-a votat in dusmanie din motive pe care altii le-au articulat mult mai bine decat eu le-as putea enumara intr-un biet comentariu. Victor Viorel si Crin s-au potolit, cel putin pentru moment, si cum era de asteptat au intors-o ca la Ploiesti cu UE si aliatii nord-atlantici. Nu pot exista fara ei! In plus, noul prim-ministru declara ca nu vrea sa fie considerat „un ticalos” in Europa. Bun! Then stop acting like one, mister! . De partea cealalalta, PDL/ARD este la stadiul de moloz, trebuie sa se reinventeze. Sub bagheta d-lui Blaga-Degeaba sansele de redresare sunt minuscule catre nule, de aceea domnilor „de dreapta” nu le prevad un viitor roz. Se pare ca si Presedintele Basescu a invatat ceva dupa doua suspendari cu cantec, si anume ca scandalurile pe care le-a declansat si intretinut nu sunt benefice nimanui si intelept este sa accepte dorinta celor care au votat, fie ca ii place sau nu. Asadar, conform celor declarate in limbajul sau ultra-colorat, trebuie sa inghita un porc.

  In alta ordine de idei…mi-a sosit prin posta Lumea Secreta a Nomenclaturii si dupa primele pasaje parcurse pot sa spun ca lucrearea este absolut captivanta. Nici nu ma asteptam la altceva. Fotografiile personale de la sfarsitul cartii le gasesc foarte bine alese. Cu bine.

  • Multumesc pentru comentariu si pentru cuvintele generoase despre Lumea secreta. Nu spun ca s-ar pregati o dictatura traditionala. Mai degraba ceva in genul Chavez ori Evo Morales. Acum vreo luna cineva ma intreba aici, pe forum, daca, in opinia mea, dl Basescu va refuza, oricare ar fi rezultatul votului, sa-l numeasca pe Ponta premier. Am spus atunci ca va proceda constitutional. Ceea ce s-a si intamplat. Ramane acum de vazut daca premierul va respecta, la randul sau, acelasi document fundamental. Ganduri bune.

   • Dl. profesor, vom vedea. Parca domnul Plesu spunea ca Romania ramane suprinzatoare si asta nu neaparat in sens negativ. Pentru actuala opozitie, le doresc refacere rapida. Sper ca domnii Voinescu, Preda si Paleologu sa aiba un cuvant de spus in urmatorii ani la constructia unui veritabil pol liberal. Sunt tineri, foarte activi pe retelele de socializare, discuta cu publicul, schimba idei, ceea ce este incurajator. Probabil vor fi nevoiti sa astepte cativa ani pana la retragerea din activitate a anumitor personaje intepenite in trecut, dar asta este. Le va veni vremea sa se faca auziti. Fie ca tot ce s-a intamplat in acest an 2012 sa nu se mai repete niciodata si neo-scandalagismul dambovitean sa fie inlocuit de un dialog civilizat.
    Revenind la lucrarea dvs…fotografia cu ‘La Pasionaria’ in vizita la Bucuresti este foarte reusita. Stiam ca s-a intalnit cu Ceausescu, nu stiam ca a avut intrevederi cu fostii interbrigadisti. In fiecare zi invatam ceva. Daca nu mai avem sansa sa mai comunicam pana la finele anului, va doresc Sarbatori Fericite si un 2013 fabulos!

 18. Politica romaneasca trece printr-un fenomen de antagonizare similar cu cel de la inceputul anilor ’90. Atunci situatia s-a detensionat dupa castigarea alegerilor de catre Conventie-cu „ajutorul” determinant al disparitiei Seniorului si a constientizarii de catre mase a autenticitatii acestui om si al mesajului sau. Acum e mai complicat.
  Tot raul vine, dupa umila mea parere, de un singur lucru-lipsa legii lustratiei, care ar fi avut repercusiuni enorme si benefice. Aceasta deparazitare a societatii nu s-a facut la timpul potrivit, iar asta ne-a costat enorm si ne va mai costa inca multa vreme de acum incolo. Si asta pentru ca nu avem o societate civila autentica si sanatoasa. Pana si in Bulgaria, prin ’98, daca nu ma insel, s-au publicat dosarele parlamentarilor pe internet. Poate si ale membrilor guvernului. Noi am preferat smecheria, sportul nostru national. Rezultatul? Ne-am pacalit singuri.
  Acum avem doua tari. Una irespirabila si fara proiect, Romania geografica. Si alta in care s-au refugiat cei mai capabili dintre noi, din toate domeniile-Romania diasporei. E adevarat, impanata si ea cu interlopi si infractori ce ii afecteaza imaginea. In timp, aceste Romanii se vor separa tot mai mult, iar cea geografica se va consacra tot mai mult ca una de tip bananier. Partidele stat, diviziuni ale partidului republican revolutionar-mama, se vor succeda la putere manate de acelasi ideal al eternizarii la putere.
  Solutia mea- sa ne facem fiecare treaba cat mai bine si sa fim onesti in relatia cu ceilalti. Si vom respira in insula pe care ne-o vom crea singuri departe de zarva celor n constitutii ce se vor derula fara noima de-acum inainte. La vot se vor duce doar acei insi foarte informati, 30-40%, ce vor fi conectati permanent la cele doua canale ale ministerului adevarului. Cand domnii vor lipsi, pentru a combate vehement prin carciumi, doamnele lor le vor tine locul impletindu-le pulovere.
  Meritam mai mult?

  • Nu cred ca masele au sonstientizat ceva; de fapt nu cred in constiinta maselor.
   In 1996 tot criza economica a jucat rol de constiinta.

   Ceea ce s’a intamplat asta vara poarta un nume….

   „DAISY (lui Bérenger): Ce’aţi vrea să cred? (Către amândoi bărbaţii:) Am o veste să vă dau: Botard s’a facut rinocer.
   DUDARD: I’auzi!
   BÉRENGER: Asa ceva nu’i cu putinţă! Era contra. Probabil că dumneata confunzi.
   Botard protestase, tocmai mi’a spus Dudard adineauri. Nu’i asa, Dudard?
   DUDARD: Asa e.
   DAISY: Ştiu şi eu că era contra. Totusi, a devenit si el rinocer, la douazeci şi patru de ore dupa domnul Papillon.
   DUDARD: Deci şi’a schimbat părerea! Oricine are dreptul să evolueze.
   BÉRENGER: Bine, dar, atunci înseamnă că ne putem astepta la orice!
   DUDARD (lui Bérenger): Vorba dumitale: e un om curajos, nu? Parca asa spuneai.
   BÉRENGER (iui Daisy): Mi’e greu să cred. Te’a mintit cineva.
   DAISY: Dar l’am vazut cu ochii mei.
   BÉRENGER: Atunci, el e cel care’a minţit. S’a prefacut.
   DAISY: Ba avea un aer sincer. Cel mai sincer aer din lume.
   BÉRENGER: A dat vreun motiv?
   DAISY: A spus textual: „Trebuie să fii cu timpul tău!” Au fost ultimele lui cuvinte omenesti.”
   (Eugen Ionescu, Rinocerii)

   Numele est acestui fenomen este rinocerizare. De aceea azi suntem ca o mare gradina zoologica.

   Totodata nu cred in coerenta si intentionalitatea USL. Ar insemna sa atribui atribute umane, in primul rand individualitate, unei constructii heterogene. Ce avem aici? Inteligenta materiei ? Nu, este o solidaritate ad-hoc impotriva unui regim anterior cu care fiecare are ceva de impartit, si acel ceva e de fiecare data altfceva. Eu nu cred ca au un plan anume. Eu cred ca habar nu au cu trebuie sa arate un stat. Vorba lui Murphy: daca un fenomen poate avea drept cauza prostia atunci cu siguranta prostia este cauza acelui fenomen. Eu nu vad pe nimeni din USL sa teoretizeze partidul mamut. Nici macar pe Iliescu. Asta mergea poate in anii ’90 cand partidul se baza pe intreprinderile de stat, pe o intreaga patura de asa numiti tehnocrati, in fapt niste amarati de trepadusi. Vladimir Pasti incercase sa produca o interpretare cu aceste elite… mizerabile. O maculatura de prost gust a iesit. Dar azi… cand coruptia, nepotismul si clientelismul sunt in floare… chestiile astea nu se teoretizeaza. Cum sa teoretizezi cleitelismul pentru a funda pe el un partid.

   Un partid… e normal sa vrea sa castige alegerile cu un scor car mai mare. Este asta surprinzator ? Nu am fi vrut si noi in 96 desfiintarea FSN? Nu am fi vrut si noi in 2004 desfintarea PSD? Nu am fi fost multumiti, razbunati &c?

   E logica electorala mai ales in situatia in care taberele sunt antagonizate. Din 89 pana acum alternativele politice se prezinta ca alternative morale ba chiar apocaliptice. Fiara Apocalipsei, curva Babilonului, &c. … orice infrangele ia proportii apoteotice dintr’un simplu motiv: Romanii nu si’au rezolvat problemele cu trecutul. Si atunci abordeaza un stil patetic prevestind catastrofa politica. Catastrofa este dar politica este parte a problemei nu solutia…. deocamdata.

 19. Puci sau nu important e ca o asemenea situatie sa nu se mai poata produce. Ne trebuie o legislatie „mai aplicata” si mai putin interpretabila. Pe de alta parte sistemul democratic capitalist „franeaza” de multe ori luarea unor decizii urgente si adesea radicale, cum impun in general, situatiile de criza. Si nu in ultimul rand mai zic baietii aia despepti de la Venetia ca nu era nevoie de 50%+1 pentru al demite pe Basescu…

 20. Am uitat ceva: nu exista decat o singura Romanie, cu tigani, cu unguri, cu manelisti, cu parveniti, cu emigrati si emigranti. Intradevar opiniile pot fi diverse, dar ele n-ar trebuie sa submineze un anumit tip de „solidaritate”(cuvantul patriotism e mult prea pretentios)…

 21. Domnule Tismaneanu,

  Am citit articolul dvs si am unele nedumeriri. Si dvs, ca si domnul Ionita, aveti o interpretare ciudata a reactiei Comisiei de la Venetia. In speta, Comisia spune:

  „The Venice Commission is of the opinion that these measures, both individually and taken as a whole are problematic from the viewpoint of constitutionality and the rule of law.”

  „Problematic”, adica ridica intrebari. Nu e clar ca s-a incalcat constitutia, nu vorbim de puci, nu vorbim de dictatura. Sunt avocat, sunt obisnuit cu nuantele, am fost educat in Anglia, stiu ce inseamna ‘problematic’ si in ce nota trebuie citit. Exista, in limba engleza, formulari mult mai dure – nu grobiane, dure – care sa transmita o pozitie mult mai clara, mult mai ferma fata de actiunile din vara.

  Nu sunt dintre cei care considera ca poti ‘grada’ incalcarea constitutiei, nu vad cum ai putea incalca doar usor constitutia, dar ‘problematic’ nu inseamna ca a fost constatata o incalcare, nu inseamna nici macar ca e extrem de probabil ca o incalcare sa fi avut loc.

  Nu in ultimul rand, cat de interesant ar fi ca demiterea presedintelui sa fie decisa de CCR, asa cum sugereaza membrii Comisiei? Ales de milioane de oameni, dat jos de 9 oameni numiti politic. Superba sugestie…

 22. „the customer is always right”, la fel cu decizia alegatorului. Este vina exclusiva a opozitiei ca nu a putut contra forte FSN / PSD si nu s-a implantat in constiinta alegatorului, decât cu mici exceptii. Electoratul Roman rămâne șocat de evenimente, de sărăcia generalizata si votează, când votează, din disperare, nu din convingere.
  Întrebarea este cum un popor, in general credincios, moral, accepta furtul/plagiat si votează pe aceeiasi persoana? Poate pentru ca „justiția” este un deziderat, iar aceste cazuri flagrante de corupție au apărut pe fondul unei lupte politice apoplexice. Firesc, cetateanul de rând, foarte circumspect, s-a întrebat cum aceste cazuri sunt „servite” la acest moment, drept care au fost ignorate.
  Va înțeleg ingrijorarea, dar nu cred in reintoarcerea anilor 90.
  Merry Christmas!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro