luni, mai 27, 2024

… patriotii de neam prost si sfintii dati dracului

… nici nu pot sa-i rostesc numele. De rusine. De rusine ca suntem amandoi romani: „„Sunt onorată să fac parte din echipa Partidului Social Democrat, o echipă a cărei oameni vor lupta la Bruxelles pentru România, pentru binele românilor, o echipă de oameni care își iubesc țara și rog pe această cale pe români să nu trimită în Parlamentul European, persoane care votează împotriva propriei lor țări. Să trimită o echipă de patrioți așa cum suntem noi, pentru că românii merită mai mult.”

Dimineata, pana ma mai invart prin casa, ascult intr-o camera stirile din America, iar in cealalta, pe cele din Romania. Le ascult doar cu o jumatate de ureche, si nu ma opresc decat daca vreuna imi atrage atentia. Ieri dimineata, treceam prin camera cu stirile din Romania, cu ceasca de cafea in mana, cand am auzit aceste vorbe: „patrioti asa cum suntem noi„.

Mi-a bufnit cafeaua si pe nas si pe gura, si am patat covorul.

Am avut un moment de „Iov in miniatura„. Nu, Doamne fereste! nu am blestemat ziua in care m-am nascut, dar, Doamne iarta-ma, am injurat printre dinti faptul ca nu m-am mutat cu treizeci de secunde mai repde in camera cu stirile din America. Pentru ca acele cateva cuvinte mi-au stricat toata ziua. Am fost cuprins de un nepermis sentiment de deznadejde cu privire la soarta tarii mele, Romania.

Pentru ca pe aceasta persoana o vor vota alti romani – nu-mi fac iluzii. Romani declarat patrioti si crestin ortodocsi.

Pai cum sa nu ti se rupa inima? Nu trebuie sa fi facut filosofie politica, nu e nevoie sa fii la curent cu stirile, si nici macar sa stii sa buchisesti, pentru a te oripila la auzul acestor cuvinte. E suficient sa fii crestin ortodox. Pentru ca orice crestin ortodox stie, pe de o parte, ca trufia e cel mai mare pacat dintre toate – cel care l-a aruncat pe Lucifer din ceruri, transformandu-l in Satana. Iar a te bate cu pumnul in piept, afirmandu-ti raspicat patriotismul, e cel mai mare semn de trufie politica – iar asta in Postul Pastelui! Pe de alta parte, orice crestin ortodox stie ca sfantul care se auto-proclama sfant s-a dat, in acea clipa, dracului. La propriu. Nu e nevoie sa-l fi citit pe Sfantul Ioan Scararul pentru a sti ca asa se pica de pe varful scarii spre cer in strafundurile Gheenei, „unde viermele nu moare si focul nu se stinge„.

Mi-am amintit de Bacovia:

Dormeau adânc sicriele de plumb,
Și flori de plumb și funerar veștmânt –
Stam singur în cavou… și era vânt…
Și scârțâiau coroanele de plumb
.”

S-a oripilat cineva? As! Au aplaudat! Patriotii de neam prost si sfintii dati dracului.

Dormeau adanc sicriele de plumb …”

In 1990, dupa mineriada din 13-15, la care am fost, printre altele, si arestat, am scris un articol intitulat „De Dumnezeu nu le era frica, si de oameni nu le era rusine.” Atunci, articolul a fost fotocopiat (am aflat mai tarziu, de catre Organizatia de Tineret a PNTCD) si lipit pe stalpi, prin statiile de autobuz. si pe vitrinele magazinelor.

Nu-mi fac iluzii. Nimeni nu va multiplica acest articol. Suntem in 2019. Si de Dumnezeu tot nu le e frica, si de oameni tot nu le e rusine.

si flori de plumb si funerar vestmant. Pentru Romania.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Aveti pacienta, dle Fumurescu; pacat de covor si de cafeaua irosita :D
  Am scapat de Leana si am dat peste Veorica. Cu Plumb :P Adica, mama prostilor e mereu gravida. Ne-o demonstreaza si Codriiin Stefaneeeescu.
  Iar patri(h)oti care sa se bata cu caramida in piept parca erau si pe vremea lui Caragiale. Deci nimic nou sub Soare.
  NB,
  nu mai zic nimic, sa nu vars si eu cafeaua si sa am probleme cu soacra. Norocul ei ca nu e pesedista, ca as face-o intentionat :D

 2. Iubesc patria pentru că n-au Dumnezeu și fură din această, ca atare, convingere religioasă. Dac-au obținut totul prin minciună, de ce s-ar schimba acum, când le e cel mai bine?

 3. „… si flori de plumb si funerar vestmant. Pentru Romania. ”

  Este o perspectivă…
  Cealaltă e nunta…
  „…..
  Să le spui curat
  Că m-am însurat
  Cu-o mândră crăiasă,
  A lumii mireasă;
  Că la nunta mea
  A căzut o stea;
  Soarele şi luna
  Mi-au ţinut cununa.
  Brazi şi paltinaşi
  I-am avut nuntaşi,
  Preoţi, munţii mari,
  Paseri, lăutari,
  Păserele mii,
  Şi stele făclii!”

  La urma urmei, tot aia e, dar pare mai vesel la nuntă decât la îngropăciune. Și ambele perspective caracterizează spiritul „dăinuitor” al poporului român.

  Dar, că veni vorba, nu găsim și noi un viteaz care „se mișcă mai cu talent” și se războiește cu vrășmașul, așa ca în baladele nordice?! Că de balade de astea deprimante am tot avut parte și, sincer, multora „li s-a cam tăiat”. Și ba au plecat pe alte meleaguri, ca să asculte și alt fel de balade, mai mobilizatoare, ori s-au mobilizat singuri prin Piața Victoriei.

 4. Nu e de mirare faptul ca niste fosti comunisti care prin constructie sunt atei, joaca rolul”patriotismului”,caci intr-adevar ;De Dumnezeu nu le este frica si de oameni nu le este rusine”
  Este trist faptul ca in continuare , romanilor le place sa fie mintiti frumos , iar din oportunism si din lenea de a gandi cu responsabilitate asupra propriului comportament crestinesc,imbratiseaza minciuna institutionalizata cu toate consecintele ei.
  Va mai trece multa apa pe Dunare (hai sa fie si Somes) pana cand romanii vor invata libertatea de a gandi cu responsabilitate.

 5. Oricât de trist ar fi: nu cedăm. Vă vedem!

  ..”.. “patrioti asa cum suntem noi“…”…

  Nu vor învinge. Nu vor birui până la bicentenar. Nu avem voie sa cedăm. Responsabilitatea faţă de tineri e mult mai importantă decât lozincile PSDiste, decât îngâmfarea tribală balcanică.

  “Moldova nu e a voastră,
  ci a urmaşilor urmaşilor voştri” ….

 6. Romanii din RO se impart in 2 categorii, perfect complementare: o majoritate de „yes-men” fricosi si neinstruiti, cu vocatie de subalterni, si o minoritate de „iYi” (intelectuali, deocamdata idioti), ale caror actiuni se limiteaza la a stramba din nas, dezgustati de atata prostime!
  Toti vor sa aiba dreptate, si fix doar asta au : dreptate!
  Abuzati, furati, batjocoriti, frustrati, nervosi, foarte nervosi, extrem de nervosi, dar cu dreptatea lor in brate…
  E clar ca nu trebuie sa fii prea sclipitor ca sa profiti de aceasta situatie, si sa te servesti cu tot ce vrei din aceasta biata tara, tu si clica ta de borfasi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro