marți, aprilie 29, 2025

Patriotism incult și kitsch. Scurt comentariu la un text anonim și viral despre limba română

Social media au făcut posibilă transmiterea textelor de orice fel.
Există un text viral, un text kitsch despre limba română. Toate popoarele se mai îmbată cu apă rece. Doar românii fac ciroză.
O să încerc să îl comentez, mai jos, pentru puținii care încă or mai fi știind carte :

„Emil Cioran zicea, mai în glumă – mai în serios: “…ca să treci de la limba română la limba franceză e ca și cum ai trece de la o rugăciune la un contract.”

E o simplă metaforă, nimic mai mult, fiecare înțelege ce vrea din ea. Frazele acestea vag metaforice ne induc în minte ceva ce se numește ”efect Forer” ni se pare că sunt mai profunde decît sunt realmente.

De ce e limba română așa o limbă unică?
Așadar, să auzim 11 motive, care saltă limba de baștină a lui Brâncuși pe podiumul “pietrelor” rare ale omenirii.

Gracious godness! Urmează un text nu kitsch, ci esență de kitsch. Poate l-ați văzut și citit de zeci de ori pînă acum, dar e timpul să auziți și un lingvist bombănind despre această tîmpenie.

  1. Română este singura, din grupul de limbi romanice, care a supraviețuit în părțile acestea ale Europei. Rămâne un mister: cum de s-a întâmplat așa, în condițiile în care pe-aici au trecut valuri peste valuri de barbari, cu ale lor limbi slavice (din estul Eurasiei) sau uralice (din nordul Eurasiei).

Da, despre o mie de ani de istorie a românilor nu știm nimic. Dar sînt o grămadă de ████ri despre care nu știm nimic, dar asta nu le califică drept ”mistere”. Pur și simplu, românilor nu le-a plăcut să scrie, nu s-au perceput, pînă mult după 1800, drept popor și națiune. Cînd au avut texte scrise în română, nu s-au gîndit să le păstreze. Invazia turcă din 1821 a ars și ea mănăstiri și arhivele lor, mitropoliții fanarioți au furat și au ars și ei hectare de hrisoave.

De asta istoria românilor e „un mister”: fiindcă pur și simplu românii nu au prea scris. Hanii bulgarilor au scris inscripții începînd din 837 – de pildă, inscripția hanului Presian – iar după 900 avem și cronici bulgărești. Românii nu au scris; rar, au fost menționați în cronicile scrise de alții, păstrate în arhivele altora. Preoții, pînă după 1800, abia știau să citească și foarte puțini dintre ei știau să scrie.

2. Româna-i veche de 1700 de ani. Și că-i veche n-ar fi cine știe ce motiv de lauri, dar e veche în acel fel în care, de-am călători în timp în Țara Românească acum 600 de ani, nu ne-ar fi chiar atât de deosebit de greu să înțelegem ce le spunea unul ca Mircea cel Bătrân ostașilor săi.
Poate vă pare de la sine înțeles, dar adevărul e că foarte puține limbi din lume și-au păstrat “trunchiul” întreg. Limba lui Shakespeare sau cea a lui Napoleon nu se pot lăuda cu așa o stare de conservare.

Româna nu e veche de 1700 de ani. Unu, româna nu provine din latina vorbită continuu în Dacia după retragerea aureliană din 271. După invazia goților din 249-250 în Dacia, provincia rămîne în suspensie. Populația ne-măcelărită și ne-înrobită de goți trece la sud de Dunăre, în Moesia, care nu era nici ea mai bine apărată. În tot secolul 3 statul roman e în criză, împărații domnesc cîte doi, trei ani, după care sînt uciși de garda pretoriană. Erau mult mai preocupați să nu fie otrăviți sau uciși noaptea decît îi rodea grija de depărtata provincie Dacia. Cînd Aurelian retrage trupele din Dacia, provincia se golise de vreo douăzeci de ani. ”Se retrage” așa cum radiezi din circulație Trabantul vechi și ruginit din curte în care cresc buruieni, ca să ți-l ia de acolo.

După 550, slavii invadează și ocupă Moesia, Tracia și Iliria, adică Balcanii în întregime. E pură naivitate să crezi că au rămas romanici în Dacia, cînd invadatorii luau ca sclavi pe oricine prindeau.

Procopius spune literal ”după înscăunarea lui Iustinian, slavii au năvălit anual în Balcani, ucigînd și înrobind cîte 200 mii de romei în fiecare an”. Do the math.

de-am călători în timp în Țara Românească acum 600 de ani, nu ne-ar fi chiar atât de deosebit de greu să înțelegem ce le spunea unul ca Mircea cel Bătrân ostașilor săi.

Elevii de liceu nu înțeleg ”balcîză și lălîie” din Creangă, ”sinețe, sacalușe” din Sadoveanu, ”păresimi” din Ion Barbu. Elevii fac în clasa XII-a Testament de Tudor Arghezi, și nu înțeleg ” răzvrătit, hrisov, plăvan, sarică”.  Din Caragiale, din Articolul 214 ” barej havai, tărtănaș conabiu, igliță, ristic, boieri” ; din Tudor Gheorghe, Carul cu flori, nu cred că înțelege nimeni nimic :

Gînjurile de-avrămeasă / Potîngul de cristeneasă,
Jiglele de cocorăi / La jug trag doi brebenei.

Predau la facultatea de litere, și pot să spun că nu e student care să poată citi fără glosar o pagină din Levantul lui Mircea Cărtărescu. Sînt o mînă de profesori bătrîni de literatură română veche care pot spune că țaruki-paluki din Levantul sînt luate din scrisorile lui Ion Ghica către Alecsandri.
Nu, nu e adevărat că românul de azi ar înțelege limba lui Mircea cel Bătrîn, devreme ce nu înțelege nici măcar Tudor Gheorghe.

3. Dintre limbile latine, doar româna are articolul hotărât enclitic, adică atașat la sfârșitul substantivului. Spunem “fata”, “băiatul”, “tabloul”, și nu “la fille”, “le garçon”, “le tableau”, cum ar fi în franceză.
Chestia asta ne conferă o melodicitate intrinsecă-n grai, plus o concizie-n exprimare. Practic, ne e de-ajuns un singur cuvânt, ca să ne facem înțeleși atunci, când ne referim la un obiect sau la o ființă anume. Ei, majoritatea popoarelor au nevoie de două cuvinte pentru asta.

Unele limbi au articol enclitic, albaneza, bulgara, româna, și asta e. Nu e mai bun sau mai prost ca altele. Oricum, articolul hotărît ( ille / ipse ) apare tîrziu după 400 AD. Din această pereche, ille/iste, ille se impune abia după 600. Existența articolului ne arată că româna nu se separă din zona romanică înainte de 500; Faptul că e enclitic, la sfîrșitul cuvîntului, arată că am fost vecini cu albanezii în Balcani, albaneza are articol hotărît enclitic.

4. “Se scrie cum se aude.” Se scrie cum se aude, dar vine la pachet cu sute de particularități de pronunție pe care noi, români fiind, le punem în aplicare ușor, natural, fără să le pritocim.
N-avem nevoie de manualul de fonetică la capul patului, pentru ca organul din cavitatea bucală să se miște într-un fel când rostim “ceapă”, și în alt fel când rostim “ea”. Chiar dacă grupul de vocale e același. Pentru vorbitorii de arabă, de pildă, regula asta se învață cu creionul sub limbă – sunt dintre cei cărora le vine greu.

Doamne Sfinte! Sînt sute de limbi care se scriu cum se aud, nu e nici un merit al nimănui. Și orice limbă are dificultăți de pronunție pentru străini.

5. Lingviștii spun că, cel mai și cel mai bine, româna s-ar asemăna cu dalmata, din care istoria păstrează doar câteva sute de cuvinte și propoziții. Problema cu dalmata e că nu mai circulă. Sunt 0 vorbitori de dalmată pe Terra în acest moment, și probabil c-așa vor rămâne până la finalul veacurilor.

Lingvistic, dalmata e extrem de complicat de descris (influențe friulane foarte vechi și structurale); și nu are nici un fel de legături speciale cu româna.


6. Româna e limba cu al treilea cel mai lung cuvânt din Europa. “PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ”, 44 de litere. Definește o boală de plămâni care se face prin inhalarea prafului de siliciu vulcanic.

Ce prostie! E un cuvînt inventat în 1935 de un anume Everett Smith, cu scopul de a crea un cuvînt lung. Cel mai lung cuvînt real utilizat e Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung, înseamnă amînarea repetării turului doi al alegerii președintelui federal, lucru care s-a întîmplat în Austria în 2016. Turul doi de la prezidențiale a fost contestat, anulat de tribunal, reprogramat, și apoi amînat.

7. Limba română e intrată în patrimoniul UNESCO, aidoma Barierei de Corali din Australia, Marelui Zid Chinezesc ori Statuii Libertății. Româna a intrat în patrimoniul imaterial al lumii prin două cuvinte. E vorba de “dor” și “doină”, două cuvinte intraductibile, concluzionează UNESCO.
“Dor” și “doină” se comportă mai degrabă ca niște diamante roz, decât ca niște alăturări de sunete – exprimă emoții, într-atât de specifice culturii noastre, încât traducerea lor în alte “glasuri” ar fi o contrafacere. Nu mai e nevoie să precizăm, că tot ele trec drept cele mai bogate în sens substantive din română.

Pur și simplu, nu e adevărat. UNESCO nu are limbi în patrimoniul imaterial. În patrimoniul imaterial al UNESCO intră diverse meșteșuguri, țesut nu știu unde, tîmplărie din artă parte, dansuri de aiurea, împletit pănușe, gătit, olărit, d-astea.

Nimenin-a declarat dor și doină intraductibile, sînt traductibile bine-mersi. Cam fiecare limbă are un sinonim pentru dor, unele sună bine, altele mai puțin, în fine. Doină vine probabil din bulgară, de la dojit’, a alăpta, ”cîntec de alăptat” cum ar veni. 

Toți analfabeții vor să creadă că româna e ceva limbă extraordinară, pasărea paradisului printre limbi. 

8. Alt aspect unic în lume, româna “dirijează” cuvintele latine după regulile balcanice. Vocabularul e, vorba vine, “italienesc”, dar rânduielile gramaticale sunt de tip slav. Apar și coabitări între cele două registre, latin și slav.
Concret, cazurile dativ și genitiv au aceeași formă (ca-n latină), timpul viitor și perfect se formează după o regulă hibrid între latină și slavă, dar infinitivul se evită (ca-n limbile slave).

Se vede că autorul nu e lingvist, nu așa se descrie o limbă. ”Cazurile dativ și genitiv” nu au aceeași formă ca în latină (autorul nu știe latină). Limbile slave nu evită infinitivul, doar o parte din limbile slave de sud, mă rog, omul scrie din auzite.

9. Nicio altă limbă nu folosește atâtea zicători și expresii. Româna e printre puținele limbi în care “câinii latră și ursul merge”. E limba cu cele mai absurde imagini proverbiale, dar și limba în care proverbele, deși tot un fel de metafore, sunt considerate limbaj accesibil, limbaj “pe înțelesul tuturor”.

Aiureli! Toate limbile au proverbe și zicători. Acest autor de texte kitsch, neștiutor de limbi străine, n-a citit zecile de antologii cu proverbe din orice țări am vrea. E tipic pentru inculții cu pretenții să dea verdicte despre alte limbi și popoare. Doar pentru dialectele italiene există zeci de antologii de proverbe. Zeci.

10. La fel de luxuriantă se dovedește româna și-n ceea ce privește numărul de cuvinte. Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, ne dă de înțeles că româna-i între primele 8 limbi ale lumii. Ultima ediție a “Marelui Dicționar al Limbii Române” adună 170.000 de cuvinte. Asta-n condițiile în care autorii au lăsat de-o parte diminutivele, și alea vreo 30.000.

Iarăși minciuni. ”Ultima ediție a marelui dicționar al limbii române” e un kitsch. Nu se numește ”Marele Dicționar al Limbii Române” ci Dicționarul limbii române și atît. Nu are ”ultima ediție”. Primele volume au fost retipărite și adăugate ultimelor volume, abia apărute, ca să existe o ediție completă.

Româna e mult mai săracă decît alte limbi, araba de pildă, cu tradiție scrisă de peste un mileniu, în zeci de țări. Ioan-Aurel Pop ”dă de înțeles” ?!  În ce carte, articol, la ce pagină, în ce conferință zice el asta?

11. La cât de veche e pe teritoriul european, româna ar trebui să aibă dialecte in interior, teritorial – adică limba locuitorilor din Banat, de pildă, să fie mult-diferită de cea a locuitorilor din Maramureș (vezi triada spaniolă-bască-catalană din Spania).

Româna are patru dialecte, istriotă, meglenă, aromână și daco-română.  Daco-româna nu are dialecte fiindcă românii au ajuns la nordul Dunării în jurul anului 1000 (mai devreme sau mai tîrziu) și s-au înmulțit.  Dacă ar fi rămas din Antichitate, româna ar fi fost mult mai dialectalizată.  Uniformitatea limbii române e dovada sosirii ei tîrzii la nord de Dunăre.


Și totuși, nu-i cazul limbii române, în “curtea” căreia există graiuri și regionalisme, însă nu dialecte. Filologi ca Alexandru Philippide și Alf Lombard susțin că, iarăși, din punctul ăsta de vedere, româna e un fenomen fără precedent în lume…“

Româna nu e ”un fenomen fără precedent în lume”.  Ce e fără precedent ? E fără precedent numărul de inculți patrioți gata să creadă orice prostii senzaționaliste despre română. Oricine e gata să creadă orice minciună, dacă asta îi măgulește patriotismul kitsch.

”Minte-mă, dar minte-mă frumos” s-ar putea intitula acest text.

Răspîndirea lui ne arată că nu prea există oameni adulți și cultivați, care să verifice datele pe care le primesc. Există doar o invazie de inși care se bucură că limba lor e cea mai unică de pe planetă.

E exact ca acel bovaric imn al Kazahstanului al lui Borat :
Kazakhstan, number one exporter of potassium
All other countries have inferior potassium.

Distribuie acest articol

186 COMENTARII

  1. Niciodata nu m-am gindit sa-mi fac un titlu de glorie ca folosesc, mai bine, sau mai prost, limba romana. De fapt virgulele ma omoara.
    Totusi, cindva, am fost obligat sa invat, vorbesc, folosesc lb germana, chiar daca n-am reusit pe deplin, cum zicea Mark Twain. Recunosc, lb germana suna latrator, intr-o lume civilizata ar trebui interzisa acustica acestei limbi, asa cum se interzice claxonul si zgomotul.
    Dar, cu riscul de a fi considerat tradator, putinist, fascist, liberschimbist, lb germana e extrem de bogata, in aceasta limba poti exprima nuante mult mai fine decit in lb romana.

    PS se pare ca-n lb romana si ungureasca sunt cele mai grozave injuraturi.

  2. Dan Ungureanu, ate pretenția ca face o analiza obiectivă. Nu vrea sa vada hiperbolele din articolul despre limba română, as fi vrut sa zic a noastră, dar se pare ca nu e si a Dumnealui.. Desigur, unele argumente par corecte.
    Ce frapează la Domnia sa, este atitudinea de demolator, la fel ca și la ” istoricul” Boia, tot ce e romanesc trebuie demolat, demitizat și dacă e posibil adus în derizoriu. Cu pretenții de istoric, ne spune ca am venit în spațiul carpato-transilvanean după anul 1000. Oare unde am mai auzit noi asta? În rest, ma întreb dacă pentru acest profesor franţuzit, limba romana are și ceva bun?

      • Mai degraba s-ar putea zice ca-i rusofil cand afirma ca gramatica limbii noastre este de sorginte slava. Cum mai afirma candva si marele academician de renume mondial Iorgu Iordan ca numele si prenumele romanesti sunt cam 80% bulgaresti, considerand probabil ca neamul romanesc cazuse de curand din copaci si au venit bulgarii sa ne invete cum sa ne deosebim romanii unii de altii astfel ca Stoianov al lor a devenit Stoia, Stoian si Stoenescu de la noi, de exemplu.
        PS. De unde stiu academicienii nostri limba dacilor de afirma ca aceasta limba s-a latinizat ? Au ei manuscrise, papirusuri, tablite cu scrierea in limba dacilor ca sa afirme ca limba romana este latinizata ? Care-i alfabetul dacilor ? Nu trebuie sa fii filolog ca sa-ti dai seama ca problema este politizata la maximum.

    • Hiperbole? Așa se numesc acum dezinformările, falsurile, exagerările tendențioase, afirmații inculte dar cu disperare voite a fi luate drept culte?

      Nenea spune doar că limba română nu e mai cu moț sau fără moț ca altele iar cei care proslăvesc limbi, oricare ar fi ele, sunt cel puțin dubioși. Foarte obiectiv! Că poeții, artiștii în general, eu și tu și toți muritorii mai zicem câteodată ”ce frumoasă e limba mea” în tot felul de moduri mai mult sau mai puțin artistice e altceva. Diferența dintre alea și textul criticat aici e că în el se trântesc falsuri cu pretenția de adevăruri lingvistice și culturale, pe care doar analfabeții culturali le cred. Asemenea „hiperbole” erau și sunt specifice dictaturilor comuniste și fasciste care rescriu adevăruri istorice, culturale, lingvistice pentru a le deturna în favoarea lor, să câștige emoțional masele. Ce bine că pe unii nu îi unge pe suflet povești aberante de genul ești ”ești cel mai bun, cel mai deștept, cel mai frunos” ci ”aici e bine, aici e mai puțin bine, acolo ar merge așa și pe dincolo, tu ce zici, hai să discutăm”

      • Exact de asta e vorba.
        Ana are mere.
        Asta e un fapt.
        UNESCO nu are limbi de patrimoniu, asta e un fapt.
        Româna nu are nici un fel de vocabular mai mare ca alte limbi,
        că s-a scris extrem de puțin în română, abia după 1600.
        Nu vorbim de exagerări pioase, pe care oricum ar trebui să le lăsăm copiilor de școală primară, ci de falsuri out and out.
        Ce știu analfabeții ăștia de Diwan Lughat al-Turk de Mahmud Kashgari ?

        • Domnule Ungureanu – Puteți să ne explicați pe ce va bazați afirmația ca romanii ar fi emigrat “la Nord de Dunăre pe la 1600” ? Cu părere de rău pentru străduința Dv. de a etala o largă paleta de cunoștiințe, inclusiv lingvistice, nu v-am mai citit în continuare “opul” după ce ați “decis” ca limbile basca și catalana sunt dialecte ale limbii spaniole !!! Chiar – la noianul Dv. de cunoștințe, n-ați auzit întâmplător de enigmă originii acestei limbi vorbită nu numai în Spania dar și în sud- westul Franței, pe unde se produce vestita o vestita sunca ?

    • Snobismul agresiv pe care-l practicati nu tine loc de contraargument ! Ca natie, singura cale de a ne indrepta catre demnitate contine un prim pas obligatoriu: acela de a cunoaste adevarul istoric despre originile noastre, adevarul nefardat, nu acela zugravit aiurea de fel si fel de pseudopatrioti si alte tipuri de mascarici autohtoni !

      Acest prim pas a fost ratat in mod constant pana acum! Din cauze de prostie crasa si populism inept! Vom fi oare capabili sa depasim acest inceput de drum in viitorul apropiat !? Ceea ce se intampla in Romania ultimilor 2 ani ma indeamna sa cred ca mergem exact in sens opus!

      Acest popor a fost mintit intens din 1945 incoace….si as putea sa afirm ca nu a opus nicio rezistenta, ba chiar se pare ca i-a placut! Asta nu inseamna insa ca din 1848 pana-n 1945 nu a fost indopat cu chestii istorice cu totul si cu totul trase de par, cu intentia( in principiu nobila) de a se inocula unui numar cat mai mare de romani ca am produs si noi cate ceva maret de-a lungul istoriei ( lucru care nu prea e deloc adevarat) . Totul cu scopul de a se crea un sentiment national in randurile acelui amestec dubios, care, pana prin anii 1750-1800, habar nu avea ca reprezinta un acelasi neam si o aceeasi limba…..cu exceptii care nu contineau mai mult decat cateva sute de persoane !

      Vorba lui Dan Ungureanu! Sa nu ne mai imbatam cu apa rece pana facem ciroza, pentru ca o facem degeaba, adevarul e unul singur, si asa cum e, favorabil sau defavorabil noua, trebuie sa-l cunoastem, sa ni-l insusim si sa-l acceptam asa cum este…..nu exista alta cale. De fapt exista….e calea extremista, a izolarii de civilizatie si a ignorarii principiilor democratice!

      • De unde știți și d-voastră, și dl Ungureanu, și alții, că până la anul 1800 (oare de ce nu până la anul 1721, 1801, 1793, 1806, dar mai la început, așa) românii nu aveau o conștiință națională? Pentru că nu a scris cineva din epocă, răcnind sus și tare, că românul are conștiință națională? Dacă nu e scris, înseamnă că nu a existat? Culmea e că a existat și dovezi scrise există, dar sunt ignorate de cei cu pretenții de oameni de știință care își dau cu părerea în articol și în comentarii. Oameni care înainte de a spune ceva, ar fi mai util să se documenteze temeinic înainte de a vorbi, pentru binele tuturor, nu doar pentru amorul lor propriu, care îi determină să pozeze în ceea ce nu sunt. Teza dlui Ungureanu, cum că românii au migrat la nord de Dunăre în jurul anului 1000 este nu doar complet eronată, dar ignoră dovezi istorice și arheologice, culmea, inclusiv lingvistice, de netăgăduit pentru orice persoană cu common sense. Amintim aici numai toponimele și hidronimele de origine română, care pur și simplu nu ar fi existat dacă zona ar fi fost golită de populația romanizată timp de 800 ani. Articolul în sine este rușinos și promovează o pseudoștiință.

        • ” De unde știți și d-voastră, și dl Ungureanu, și alții, că până la anul 1800 (oare de ce nu până la anul 1721, 1801, 1793, 1806, dar mai la început, așa) românii nu aveau o conștiință națională? ” – Pentru ca nu exista documente care sa certifice acest fapt! Daca dumneavoastra aveti acces la astfel de documente, pentru ca spuneti ca exista si dovezi scrise, va rog sa specificati acest fapt si sa ne spuneti care sunt aceste documente si unde pot fi consultate !?

          • informațiile respective sunt publicate în cărți scrise de istorici români, care indică în clar documentele. scopul nu este să fac o listă aici, cel care a scris articolul trebuie să se documenteze înainte de a face afirmații, ca un om de știință cum se pretinde.

          • O dovadă că „românii nu aveau o conștiință națională” o putem găsi în Pravila lui Vasile Lupu care este o culegere de legi cunoscută sub numele de Carte românească de învățătură, tipărită la Iași în 1646. A fost scrisă de mitropolitul Varlaam Moțoc, având ca izvoare legea agrară bizantină de la sfârșitul secolului VII și începutul secolului VIII și o lucrare a lui Prospero Farinacci.

            Iar în Hronicul vechimei a româno-moldo-vlahilor scrisă de Cantemir scrisă între anii 1719 și 1722 avem iar referire la acest lucru..

            Dar Ungureanu în acest text nu afirmă acest lucru!

      • Notiunile de neam, popor, natiune cam de pe atunci incep. Mai exact, de la Revolutia franceza. Pina atunci se circula relativ liber, iar limba de conversatie intre literati, filozofi si oameni de stiinta era… LATINA.

    • Nu poate fi contestat totusi faptul ca Romana este unica, o limba „romance” in aceasta zona a europei poate supravietui numai printr-o minune. Doar prin asta si este un tezaur al umanitatii.

    • Si aveti dovezi ca nu este asa?
      Tot sudul, adica Oltenia, Muntenia si Dobrogea erau parte a imperiului bulgar pana pe la anii 900, sunt chestii mult mai documentate decat scrisoarea lui Neacsu de la Campulung, de catre multiple surse.

      • Imperiul este un conglomerat de popoare si neamuri mai mult sau mai putin autonome. Daca taratul bulgar(primul) s-ar fi numit regat s-ar fi inteles de la sine care este componenta sa etnica majoritara. Altfel nici britanicii nu erau majoritari in sfertul lor de lume desi il stapaneau tot cu o mana de fier.
        Al doilea tarat isi expune mult mai evident componentele etnice dominante.

  3. Excelent articol pentru care autorul merita felicitari.
    Social media a deschis o cutie a Pandorei de unde se împrăștie un șuvoi de bazaconii patriotarde. Astfel, fiecărui prost cu pretenții i se oferă posibilitatea de a fi (în calitatea lui de roman „autentic”) unic, special, cu dotări/moșteniri genetice/culturale/istorice majore, cu spirit fin și naturelul simțitor.
    Cind ii vezi și auzi cum urla la beție din toti rărunchii „Noi suntem romani”, înțelegi ca la scara istoriei, cu astfel de indivizi, poporul roman a avut un mare noroc. În fapt nu suntem cu nimic mai buni sau mai rai decât alții.

    • @Stefan _ „Social media a deschis o cutie a Pandorei de unde se împrăștie un șuvoi de bazaconii patriotarde”

      Mult înainte de social media, național-comunismul ceaușist a organizat propaganda protocronistă printr-o direcție a Securității, iar Iosif Constantin Drăgan, spre exemplu, a avut un rol interesant la un moment dat în cadrul proiectului.

      Discuția asupra subiectului este reluată periodic…https://www.contributors.ro/la-vremuri-noi-tot-ei-resurgen%C8%9Ba-protocronismului/

      Dar, în egală măsură, există încă de înaintea dacopaților și protocroniștilor o intensă propagandă a Rusiei și a Ungariei care susține în mod aberant că odată cu Gallienus, Claudius Goticul, Aurelianus, „whatever”, administrația a luat și toată populația la sud de Dunăre, într-un loc aflat cam pe unde este Bosnia de astăzi.

      Astfel, populația daco-romană s-a risipit către nicăieri, lăsând pustiu pentru o mie de ani un imens și roditor teritoriu la nordul Dunării (în vreme ce în sudul Dunării s-a dezvoltat o înfloritoare civilzație bulgară), pe care maghiarii s-au așezat nestingheriți.

      Prin urmare, Transilvania aparține de drept Ungariei, Moldova, stat unitar, ar trebui să se afle sub suzeranitatea Rusiei, Banatul ar reveni sârbilor, iar Dobrogea Bulgariei. Conform acestei teorii propagandistice România este Valahia în care s-au întors din sudul Dunării doar câțiva vorbitori de limbă proto-română, în zona județelor Olt și Teleorman. Deci, cam atât ar trebui să fie România.

      Amuzantă teorie, nu-i așa?! Adică, ridicolă, am vrut să spun.

      • Nu există nici un „prin urmare”. Legătura de cauzalitate dintre istoria unui popor și teritoriile statelor din sec. XXI nu se poate argumenta ca fiind ceva rațional. Acestea sunt idei revizioniste ale unor oameni inadaptați, care se visează mici dictatori, mari strategi. Nu, teritoriile actuale nu „aparțin de drept” decât statelor actuale, orice altă idee este doar un pretext pentru a agita spiritele naționaliștilor și extremiștilor din diferite zone. Așa că haide să lăsăm istoria ca o poveste interpretabilă pe care fiecare o spune pe limba lui, în versiunea lui, și nu ca pilon al reorganizării teritoriale. Într-o Europă ce ar trebui să se îndrepte spre federalizare, într-o lume ce ar trebui să se îndrepte spre globalizare, noi mai stăm să scormonim după dovezi arheologice că vezi doamne eram primii, nu contează nene!

  4. De acord cu fiecare dintre comentariile la tezele textului kitsch. Singura obiecție e legată de reiterarea teoriei lui Rösler, combătută și de lingviști care, cu siguranță, n-ar subscrie textului kitsch. Altminteri, gura lumii slobodă.

  5. ”invadatorii luau ca sclavi pe oricine prindeau”

    Exact aici se află explicația: invadatorii nu luau ca sclavi decât pe cine prindeau 😀

    Invadatorii umblau pe văile râurilor, nu prin creierii munților. Și dacă la Mureș îi zice și azi tot Mureș, la Crișuri le zice tot Crișuri, iar la Argeș îi zice tot Argeș, înseamnă că a existat continuitate a populației de limbă latină pe malurile lor.

    Sigur că la Ialomița nu-i zicea Ialomița în antichitate, nici la Dâmbovița nu-i zicea Dâmbovița, regiunile acelea au fost complet ocupate de bulgari. Toată România de astăzi a fost ocupată de bulgari, pe la anii 800 – 850. Dar asta nu a exterminat populația locală decât în Bărăgan, în rest a fost doar o ocupație militară și atât.

    În zilele noastre, genetica a lămurit definitiv lucrurile: a existat continuitate a populației încă din neolitic. Numai denumirea de Ardeal au inventat-o maghiarii. nu și pe locuitorii regiunii. Însă pe 31 august e Ziua Limbii Române și trebuia sărbătorită cum se cuvine 😀

    • Dl. Dan Ungureanu are o teorie proprie publicata recent prin cartea „istoria limbii romane”. Despre soliditatea unor conexiuni si argumente este mai bine sa-i lasam pe altii a se pronunta:
      1. Dan alexe, cu opinii si elan dmitizator siituate oarecum pe aceeasi parte (+ o dusmanie similara fata de Sorin Paliga):
      https://cabalinkabul.com/2024/04/13/cateva-consideratiuni-despre-istoria-limbii-romane-a-lui-dan-ungureanu/
      2. Vintilă radulescu ioana – analiza de detaliu :
      https://dspace.bcu-iasi.ro/static/web/viewer.html?file=https://dspace.bcu-iasi.ro/bitstream/handle/123456789/27403/Vintila-Radulescu%20Ioana%2c%20Noutati%20despre%20Romana%20si%20dialectele%20italiene%2c%20SCL%2c%202018%2c%20An.%2069%2c%20Nr.%201%2c%20p.%20105-158.pdf?sequence=1&isAllowed=y

      Altfel e bine ca anumite aspecte sa fie demitizate dar nu printr-o mitologie opusa cu orice pret.

      La ardeal va inselati un pic mai mult. Mai cautati date pe tema.inclusiv trasformarea ad literam din maghiara a denumirii de dincolo de pădure este fortata iar erd(germanic)/ard(romanic) este rădăcina veche, ce poate fi regasita si pe la altii in ardeni -ardeche,
      Numai bine,

    • Râurile mari isi pastreaza numele, indiferent cine trece pe acolo, alea se transmit nu se schimba.

      Poate o fi existand continuitate, dar nu de români. Faptul ca 1000 de ani sunt in ceata spune ceva. Ideea nu e ca la nord de Dunare nu a existat deloc populatie, ideea e ca nu prea erau români pe acolo. Se sapa santiere de zeci de ani si nu s-a gasit nimic.

      • cum păstrezi numele unui râu dacă acolo nu ai populația care i-a dat numele, cine a transmis numele râului către niște nou-veniți? mai ales că râurile se întind pe zeci și sute de kilometri, iar numele e același pe toată lungimea lor. de unde să fi știut nou-veniții, care nu erau de origine latină, proto-română, vechile nume ale râurilor, respectiv toponimele cu numele vechi, dacă nu de la populația locală cu care a venit în contact? cum au venit românii după 800 ani ca să se așeze exact în aceleași vetre de sat de unde presupuneți unii că au plecat la sud de Dunăre? cum rămâne cu dovezile arheologice care nu arată lipsa totală a populației? de ce tocmai cronica lui Anonymus ne spune că Menumorut, conducătorul valahilor (alături de alte neamuri care serveau în oastea lui), se declară supus împăratului de la Constantinopole? de ce să fi trecut bizantinii Dunărea la nord în secolul IV și să ridice o întreagă rețea de fortificații puternice pe teritoriul românesc actual, dacă acolo nu exista populație locală?

        • Anonymus nu spune ca Menumorut era conducatorul valahilor…..doar ca erau si valahi in oastea sa….iar despre valahi (vlahi, vlasini) nu se spune explicit ca ocupau teritorii in zona de putere a lui Menumorut. Poate erau veniti din alta parte si luptau alaturi de el….si poate asa si au ramas in zona de vest a Maramuresului si in Bihor (Apuseni)…..unde poate s-au reintors, dupa multe generatii….nu se stie.

          Cert este ca vlahi se aflau si la sud de Dunare…..o spun cronicile sarbe !

          Sa nu ne ambalam, pentru ca putinele date pe care le avem nu ofera nicio certitudine! Deranjanti sunt cei care abunda in afirmatii patriotarde fara acoperire, fara dovezi clare in spate!

          • N-a existat niciun Menumorut și nici ceilalți, sunt personaje inventate. De existau si erau asa importanți erau menționați și în alte cronici. E asa de „bine documentat” poporul roman ca numa în jurul unei singure legende se invarte. De arheologie nici nu mai vorbesc, aia nu spune nimic.

        • E cam stupid ce susțineți.
          1. Sunt destule denumiri schimbate de-a lungul timpului (unele chiar din cronica amintită de dvs.).
          2. Dacă ați fi citit traducerea textului la care faceți referire cred că n-ați fi folosit sintagma „Menumorut, conducătorul valahilor”.
          3. Nu știu de ce simțiți nevoia să inventați tot felul de chestii care n-au fost spuse. Nicăieri autorul n-a susținut că zona României de astăzi ar fi fost nelocuită.
          4. Cât despre ce e scris în articol, toate cele 11 puncte și argumentarea lor ați ales să tăceți mâlc.

          Și pentru dumneavoastră și alții ca dumneavoastră, atât teoria rosleriana cât si cea a continuității daco-romane pe teritoriul României de astăzi au lacune. Ambele sunt niște instrumente politice inventate pentru a ațâța giboni naționaliști. A pretinde că știi cu exactitate ce s-a întâmplat pe acest teritoriu de la retragerea Aureliană până prin secolul XV e stupid pentru că pur și simplu nu există suficiente izvoare. Știm că parțial teritoriul a fost locuit. Ce nu știm cu exactitate este de cine, câți, ce compoziție etnică și multe alte aspecte. Cert este că s-au perindat mulți prin teritoriul României de astăzi de-a lungul timpului. Mai mult, dacă protoromânii de origine daco-romana ar fi fost un popor sedentar, România de astăzi ar fi fost mult mai mică. Și, dacă ar fi să dăm crezare cronicarului anonim, nu știu în ce măsură vlahii ar fi fost majoritari pe domeniile lui Glad, Menumorut și Gelu.

          Și dați-mi voie să subscriu la ceea ce a spus Flat. Faptul că nu știm totul cu exactitate sau că la un moment dat unii sau alții au fost majoritari pe aici nu știrbește în nici un fel autoritatea statului Român peste teritoriile actuale. Și ar fi mai sănătos să încercăm să schimbăm istoria sau să inventăm teorii pentru un „interes național” închipuit.

        • Nu era spațiu vid acolo, erau alte triburi. Sunt nume de râuri păstrate din Antichitate, asta nu înseamnă că acolo a fost aceeași populație mereu.

          Menumorut n-a fost vlah și nici conducător al vlahilor, a fost un personaj inventat de Anonymus. Nimeni nu-l mai menționează altundeva. A propos, cati romani știi tu cu numele de Menumorut?

        • Trece un rau pe langa localitatea Piscu de Ilfov – e pe langa Ciolpani, Manastirea Tiganesti – niste rude straine de zona au decis sa se mute acolo. Au intrebat diversi sateni cum se cheama raul care trece foarte aproape de casa lor. Garla! Nu stiau numele „garlii”, ca nu-i interesase niciodata. „Garla” se numeste oficial raul Ialomita, gasesti imediat daca cauti pe o harta. Cei din Piscu n-au dat ei numele raului, cum nici numele Dunarii n-a fost dat de locuitorii din Giurgiu. Satenii, locuitorii din vechime n-au dat ei numele cursurilor de rauri din proximitate, poate doar vreo balta mai acatari din preajma locuintei sa fi primit nume, la vreun moment dat, nu e sigur ca in prezent mai are acelasi nume.

      • Se uită pe tăblița de la capul podului și gata, preia numele! Tare asta! cap ai, minte ce-ți mai trebuie!
        Altfel, mai știi un teritoriu comparabil, nelocuit o sută de ani, nu o mie?

        • N-ai înțeles nimic, n-a zis nimeni ca nu a fost locuit. Nici tezele contestatare n-ai fost în stare sa le înveți cum trebuie. Nici nu-i de mirare ca ai votat-o pe Sosoaca.

    • Bulgarii si avarii controlau sever teritoriile noastre; de asta maghiarii infrinti -de bugarti aliati cu avarii- au ocolit zona si au debusat in Pannonia prin pasul Dukla!
      Desigur, control militar. Populatia aborigena era alta.

    • Excelent comentariu. Văd cǎ se găsesc tot felul de epigoni ai lui Dan Alexe care îi preiau tezele. Articolul are și lucruri bune dar partea istorică este absolut jalnică.

    • Stimate dle Harald, cum a rezolvat genetica problema ? Nu numai ca n-a rezolvat-o ci a si balmajit-o. Populatia romaneasca este mai veche in balcani decat bulgaarii, sarbii, croatii etc si daca vei cauta care esste ADN-ul romanesc nu-l vei gasi pentru ca nu exista desi exista ADN de bulgari, sarbi, slovaci, munteneegreni, etc. Exista ADN balcanic. Ce-i aia balcanic ? In balcani sunt si greci si albanezi si bulgari si sarbi, si romani. etc. Imi este ca noi, romănii suntem pusi pe făraș si urmeaza sa fim excluși din istorie pentru ca nu exista ADN romanesc.
      PS. Stie cineva care haplogroup este specific românesc si nu bulgaresc, sarbesc sau maghiar ?

      • Se consideră că dacii făceau parte din grupul balto-slavic. Probabil erau ceva gen lituanienii de astăzi. Dacii au apărut în istorie cam cu 800 de ani î.Hr., cultura Cucuteni nu aparținea în niciun caz dacilor.

        ”care haplogroup este specific românesc si nu bulgaresc, sarbesc sau maghiar ?”

        Nu cred că există așa ceva. La fel cum în ziua de astăzi există nume ca Turcu, Tătaru, Rusu, Bulgaru, Neamțu, Leahu, Boicu, Huțanu etc, tot așa trebuie să fi fost și în Evul Mediu.

        Și la maghiari e la fel: Horvath înseamnă „croatul”, Toth înseamnă ”slovacul”, Lengyel înseamnă ”polonezul”, Török înseamnă ”turcul” ș.a.m.d.

    • Nu, ziua Limbii Române trebuie sărbătorită cu mistificari de 2 lei și propaganda ceaușista și AUR, asa se sărbătorește corect.

      • @Menu – ”mistificari de 2 lei și propaganda ceaușista”

        Te rog să citezi, cu dată și oră. comentariile mele în care apar ideile din propaganda ceaușistă. Sau nu contează faptele, contează doar să faci acuzații?

        În altă ordine de idei, știi că Anonymus are statuie la Budapesta? Era cronicar de curte, regele Ungariei n-ar fi ținut un păcălici pe postul ăsta. Ai aici cronica lui Anonymus, Gesta Hungarorum, tradusă în engleză.

        https://discovery.ucl.ac.uk/id/eprint/18975/1/18975.pdf

        Despre referințele geografice din Pannonia și Crișana (munți, cetăți, râuri etc.) ce părere ai, sunt tot inventate? Căpeteniile maghiare menționate în cronică sunt tot inventate?

        • Propaganda naționalistă ceaușista, asta e.
          S-au ridicat statui peste tot inclusiv unor personaje legendare, nu demonstrează nimic asta.
          Pentru cele aduse în discuție de tine exista și alte surse, nu doar Anonymus și fix asta e ideea, nu ai alte surse pentru Menumorut și ceilalți. Cronicari care au amestecat lucruri reale cu legende sunt destui. O singura sursa nu spune nimic, nu e confirmata de nimic altceva iar șansele sunt mari sa nu existe.

          • @Menu – ”șansele sunt mari sa nu existe”.

            A găsit sau nu Arpad o cetate la Biharea și alta la Satu-Mare? Era doar o câmpie netedă și pustie, iar Arpad nu s-a luptat cu nimeni? Care e versiunea ta? Ai ajuns să-ți negi istoria și cultura propriului neam, doar în speranța că ai să câștigi o dispută cu românii? 😀

            Cronica lui Nestor e tot ”o singură sursă”?

            • A se slabi cu mistificari ale culturii si propriului neam. Nu ai nicio dovada pentru personaje ca cele mentionate. Transilvania nu era pustie cand au venit maghiarii, Menumorut nu-i nume romanesc, in caz de ar fi existat. Sunt descoperite biserici din lemn de peste un mileniu in alte tari, arheologia nu ajuta cu nimic astfel de teorii. Mergi si vezi ca nu s-a gasit nimic pe șantierele arheologice. Iar dacă nu crezi du-te tu și sapa poate găsești.

    • Ambele variante sunt corecte și pot fi folosite, mai pune mâna pe o carte inainte de a-I face pe altii inadaptati și nu te rezuma numai la ce citesti pe tik-tok.

    • Domnule Un ins, cunoașteți poziția din 1993 a Institutului de Lingvistică și cîți academicieni lingviști au votat pro la Hotărîrea aceea? Dacă nu, puteți afla de net. Or fi fost și ei agramați, frondeuri or inadaptați la pulsiunile politice ale zilei?

    • În cazul meu personal e frondă.

      Regula actuală e o struțo-cămilă (dar nu numai cea actuală, ci și cea cu „î” din „i” din anii comunismului): Unul din principiile limbii române este scrierea fonetică. Care ar fi opusul scrierii fonetice? Cea etimologică, aș spune eu. Eh, regula actuală, cu „â” din „a”, e un fel de scriere etimologică dar logica nu este dusă pînă la capăt. E un fel de scriere etimologică „statistică”, „majoritară”, adică în majoritatea cazurile se potrivește, în majoritatea cazurilor „â-ul” din mijlocul cuvîntului provine dintr-un „a” în latină (e.g. „pâine”, „cântec”, „român”). Dar nu înseamnă nici că toate „â-urile” din mijloc vin din „a” în latină și nici că „î-urile” inițiale sau finale nu ar veni din „a” în latină. În plus, ce ne facem cu „î-urile” care sunt în cuvinte care nu provin din latină? Apoi excepțiile alea absurde că scrii „î” dacă e final, dar scrii „â” în cuvîntul derivat. De exemplu „a coborî”, dar „coborâre”. (Care aparent nu vine din latină, ci din slavă, pe linia „gora” (munte, ca în Crna Gora, adică muntele negru, țara Muntenegru) care a dat „a pogorî” (care, dacă tot vine din „gora”, ar trebui să fie „a pogorâ”) și de acolo „a coborî”.)

      Uitați cîteva contraexemple la regula de azi:

      „Înger” din „angelus”. Ar trebui scris „ânger”.
      „A râde” din „ridere”. Ar trebui scris „a rîde”.
      „Pământ” din „pavimentum” și „mormânt” din „monumentum”. Ar trebui scrise „pămênt” și „mormênt”.

      (Am un evangheliar apărut în română în Ardeal înainte de Unire și chiar folosește genul ăsta de scris etimologic dus la extrem, cu „ê” din „e”, și cu „Dumnedzeu” de la „dominus deus”, și „dziuă” de la latinescul „dies”.)

      Fronda a fost și în sens invers: în anii 80 rîdeam de bunicul meu (născut în 1908) că scria cu „â” din „a” tot la 30 de ani de la suprimarea acestei litere prin decret (1953).

      Eu zic că problema nu are soluție: Dacă ar fi să menținem strict principiul scrisului fonetic atunci ne-ar trebui o literă unică, dedicată acestui sunet. Dacă am fi nebuni atunci ar trebui să inventăm un semn nou, nu să folosim diacritice peste un semn existent. Adică principiul din alfabetul chirilic, în care au un semn dedicat acestui sunet, ы. (Pe cînd româna se scria în alfabetul chirilic aveam un simbol dedicat sunetului „ă”, nu era o vocală cu diacritice. https://ro.wikipedia.org/wiki/Alfabetul_chirilic_rom%C3%A2n) Dar sunetul apare în numele țării și străinii n-ar ști să-l pronunțe. Atunci ar trebui să fim mai puțin extremiști și să folosim diacritice, ceea ce și facem. Dar orice vocală alegi, ai situații în care altă vocală ar fi mai potrivită (conform contraexemplelor date mai sus). Altă „soluție” ar fi să renunțăm la principiul fonetic doar pentru acest sunet și să deschidem ușa la „î-uri” din „a”, „i”, „e” și poate chiar alte vocale. Ar ieși un mic haos, deci și asta îmi pare o soluție suboptimală.

  6. Un articol care arata decaderea culturala a Romaniei. Un intelectual autentic, profesor universitar, lingvist autor al unui studiu fundamental pierde vremea si se simte obligat sa raspunda la niste prostii de pe internet, scriind un text fara cap si coada, ca de blog, adresat atat semidoctilor care dau share la respectivul text, cat si publicului general. Valoarea educativa a textului este, insa, inexistenta. Publicul general nu va intelege mai nimic, iar un singur paragraf despre latina din Dacia si asa zisa ontinuitate este prea putin. Sunt doar bombanelile unui om serios enervat de imbecili. Lingvistul nu are insa de ales aici – ori ramane in turnul de fildes si diseaca dialectele italiene, ori se ocupa serios de promovarea intelegerii corecte a limbii, pentru mase: conferinte, emisiuni radio-TV-youtube, articole accesibile, mai serioase, dar fara frustrari si liste de 11 puncte. Un text de blog ca cel de mai sus este prea putin.

    • Iata ca „bombanelile unui om serios (DU) enervat de imbecili” au provocat binevenite replici (poate de la unii imbecili) mult mai interesante decat orice ar mai putea produce seriosul DU urmand sfaturile lui Get Beget. Si asta nu arata decadere culturala, ci dimpotriva o oarecum neasteptata emulatie pigmentata si de multe naivitati, dar toate aduse aici cu multa buna credinta. Sa mai scrieti D-le Ungureanu, caci generati aici comentarii savuroase.

      Cel mai mult mi-a placut insiruirea de regionalisme pe care, evident, studentii si elevii de oras nu le inteleg si deci nu ar putea vorbi cu Mircea cel Batran la o adica. Dar un om nascut la tara cunoaste aceste cuvinte de mic copil, stie ce inseamna iglita (croseta), brebenei si cocorai. Nu exista taran roman care sa nu stie sa foloseasca „paresimi”. Cel putin ei (+DU) s-ar intelege cu Mircea cel Batran.

      • N-as pune pariu cu paresimile – sateni intrebati ce se sarbatoreste de Florii au raspuns „se mananca peste”. La ortodocsi nu se facea/face la biserica scoala de duminica, catehism, sa fi invatat aceeasi „partitura” cu totii. Nici nu cred ca ar fi mers – personal cred ca romanii ortodocsi sunt mai degraba superstitiosi si ocultisti.

  7. Cred că trebuie regàndită civilizația Cucuteni de pe teritoriul țării noastre! Fiind cea mai lungă, de aproape 3000 de ani, ar trebui să-i acordăm mai multă atenție, având o mare importanță și pt Europa. Dar în special pentru faptul că avem 50% ADN de la această civilizație.
    Cititi cartea lui Mihai Netea “ O istorie genetica(incompleta) a romanilor” și cred că vă va schimba opinia!
    Preistoria e fascinantă pe teritoriul țării noastre!

    • bai nene, Cucuteni s-a format din Gumelnita si Petresti; a fost ultima cultura neolitica din Romania; lasa dracului tracomania!

  8. Ar fi interesant ce ar avea de spus Dl Acad. Ioan Aurel Pop, nu despre pct 10 din prezentarea de fata, ci despre locuirea daco-romanilor, coabitarea cu slavii si alti migratori si despre venirea lor abia acum o mie de ani, aducand cu ei inclusiv obiceiuri si cuvinte dacice?!?
    Textul analizat este scris de un lingvist amator, dar critica desi este valida lingvistic, nu pare corect raportata la evenimentele istorice majore deci pare facuta de un istoric amator (si nu prea patriot). Iorga, Xenopol, Parvan si multi altii prezinta istoria poporului roman altfel, in contradictie cu istoricii unguri si sovietici/rusi.
    Iar vecinatatea cu albanezii pare o fictiune, de fapt este si mai mult, suntem si noi si ei urmasi ai neamului tracic, suntem rude si avem in comun multe.

    • Nu înțeleg ce legătură ar fi între patriotism și adevărul istoric. Exact asta au făcut comuniștii: au falsificat adevărul pentru ca istoria să „gâdile” sentimentele patriotice ale populației.

  9. Felicitari domnule Ungureanu ! Unii or sa spuna ca sunteti cam ungurean fiindca confirmati indirect teoria Roesler care afirma ca romanii au migrat in masa de la sudul Dunarii ( in Transilvania dupa navalirea tatarilor din 1241, așadar dupa venirea ungurilor in Transilvania).
    Nu pot fi de acord cu dumneavoastra in aceasta privinta. Este exagerat cum este exagerat si textul Kitsch despre care scrieti.
    Nu cred ca romanii au fost un popor migrator. Exista dovezi istorice ale perpetuarii sale pe teritoriul tarii decla retragerea romana pana astazi. Poate a fost o perioada in care era mai rarefiat si mai putin organizat. Posibil ca o ramura sa se fi format la sudul Dunarii, ramura care in diverse momente ale istoriei s-a alaturat romanilor de la nordul Dunarii.
    Oricum la subiectul principal al articolului – textul kitsch viral sunt intru totul de acord.
    Cu stima,

    • @Adevar absolut:
      nu cred ca supusii lu Burebista si Decebal, bautori inraiti de zeama de struguri, ar fi parasit ei colinele Tărnavelor ca sa lase licoarea aia ungurilor, tatarilor si citi or mai fi fost (cum sa pleci de acolo si din racoarea padurilor sa te duci in cimpie/pusta/baragan si sa mai si treci Dunarea cu bacu)…deci, n-aveau cum sa vina ”în spațiul carpato-transilvanean după anul 1000”, pentru că n-au plecat niciodata…din motive absolut obiective, cum se vede mai sus, explicate stiințific !
      Iar nea Stefan, și mai sus, in al sau comentariu, ne confirma ca si azi urmasii daco-romanilor urla (confirma !) la beție din toti rărunchii „Noi suntem romani”,

      Iar felicitarile sunt pentru ce ?!…care e mesajul pe care s-a chinuit sa ni-l transmita si la ce ne ajuta ?…limba ce-am invațat-o si-o vorbesc mi-e suficienta sa ma fac inteles cu tovarasii de beție, chiar cu subtilitati. Fara a fi filolog, doar bețiv, dar vorbind/citind/utilizind frecvent 2 limbi straine (excluzind limba moldoveneasca-netrecuta in CV), am ajuns la convingerea ca cum o dai cum n-o dai, nu poti traduce/reda/descrie/simți/imagina/etc. ceva dintr-o limba in ceva similar = identic in alta limba. Adica sinonimele ”intre limbi” NU EXISTA !…cred ca inclusiv Dl. D.U., s-ar putea sa fie de acord cu kitsch-ul meu, chiar daca a ”Fost lector de limba română la Universitatea Paris IV ”. Sa vedem ce mai gasim in articol:

      – ”…Româna nu e un fenomen fără precedent în lume. Ce e fără precedent ?…” pai, as zice ca este fara precedent, pentru ca exista asa cum e/a evoluat și ca n-a mai fost nimic identic inainte…cum zisei mai sus (E UNICĂ !..ca orice alta limba !…n.a. am lasat intenționat iandvertențe gramaticale, ca sa ”zgirii” cititorii la urechi))
      – ”… E fără precedent numărul de inculți patrioți gata să creadă orice prostii senzaționaliste despre română. Oricine e gata să creadă orice minciună, dacă asta îi măgulește patriotismul kitsch….”
      Eeeheeee, aici am o problema, să nu zic gaura mare, in cultura mea, atita cită și dacă e: aș dori sa mi se explice asocierea ”inculți patrioți”…adica intre noi or fi (si chiar sunt !) si ”inculții nepatrioți”, sau ”culții patrioți” sau ”culții nepatrioți”…de ce sunt discriminati unii oameni (patrioti/nepatrioti) si ii jigneste pe altii (incorectitudine politica ?! nu-i asa ?! – culti/neculti…What,s the point ?

      ”…Răspîndirea lui ne arată că nu prea există oameni adulți și cultivați, care să verifice datele pe care le primesc…” …AȘA E !!…dar, ”cultivați” in ce ?

      ”…Există doar o invazie de inși care se bucură că limba lor e cea mai unică de pe planetă…”
      Je suis invadateur !…chiar mă bucur (ca un prost !) ca limba româna este cea mai unica pe planetă…SI CHIAR ESTE !… in ciuda lu D.U

      ..o fi un kitsch la un kitsch ?

  10. Poate ar mai trebui adăugat că mare parte din vocabularul de azi al limbii române este format din așa-zisele neologisme, împrumutate din franceza secolului XIX, atunci când s-a făurit și mitul veșniciei națiuni române, cu limba ei de aur. Este și unul din motivele pentru care n-am pricepe o iotă din ce vorbea Mircea cel Bătrân. Pe de altă parte, toate astea sunt irelevante. Fiecare nație are plăcerea de a se bate cu pumnii în piept, cu cât de unică este ea, și noi nu ne diferențiem cu nimic. Sunt ridicole toate poveștile astea? Normal că sunt, dar nu cred că trebuie să ne pierdem somnul din cauza lor. Sunt, în același timp, și un subterfugiu necesar, care ajută pe cei din cauză să nu vadă realitatea deprimantă a prezentului. Cea din urmă da, ar fi un motiv destul de bun, ca să ne pierdem somnul. Mai bine adormim crezându-ne urmașii lui Traian, Decebal, Burebista, Zamolxe și Babei Vrâncioaia.

    • Chiar credeți ca n-am înțelege o “iota” din vorba unui supus de-al lui Mircea cel Bătrân ? Nu mă convingeți ! În timpul liceului (1948 !) am învățat la lb română un trimestru “CRONICARII – literatura română veche și am citit, fără greutate texte din vechile cronici (din Cartojan – Istoria Literaturii Vechi). Neologismele, grecești, franțuzești sau din alte limbi au completat limba, dar n-au modificat baza. Și, probabil, nici n-ar fi putut exista la Curtea, sau în Principatul lui Mircea, ca fiind “forme fără fond” ! Așa cum in multele peregrinări prin România m-am bucurat învățând “specialități” ale graiului (nu dialecte, eu le-am recunoscut ca “graiuri” locale, sau cum le definea Eminescu : “cum se zice pe acolo” !) ca să “prind” modul local de exprimare. Intre graiuri nu sunt diferențe mari și ne putem înțelege fără probleme, baza lingvistica fiind aceeași . Și …. sunt ferm convins ca m-as putea înțelege și cu un supus al lui Mircea cel Bătrân !

  11. Saneață vine de la sân, evident. Nu e corect săneață.
    Dar șoldan de la ce vine? Pariu că nu știți ce e aia sineală! Logic e vorba despre vreun defect – șleampătă, strabism – lălăie toată lumea știe ce înseamnă. De Smetie recent am auzit și am intuit imediat ce înseamnă.
    Oricine poate alătura cuvinte inventate, însă brebeneii trebuie să fie un soi de dovlecei. Pariu că oltenii nu știu de ștevie (dragavei), iar voi credeți că toți pepenii sunt harbuji, daca nu cantalupi!
    (pepeni sunt doar castravetii)

  12. Am verificat, e într-adevăr plin internetul de năsărîmbele alea despre limba română. Bineînțeles, nesemnate. Înțeleg reacția DV, dar prostovăniile alea nu merită nici o atenție. Cît despre citatul din Cioran parcă era „să treci de la limba română la limba franceză e ca și cum ai scrie o scrisoare de dragoste cu dicționarul” – poate memoria mă înșeală.

    • Ne reproșează toată lumea nouă specialiștilor că lăsăm aceste aiureli să se răspîndească.
      Ei, na, nu le lăsăm.

      Dacă nu contrazici și amendezi aceste cretinății, lumea, publicul nu are de unde ști ce e știință și ce e minciună.

      • Nu știu dacă cea mai bună strategie este transformarea lingviștilor in plutonieri ai științei care taie amenzi celor ce circulă cu limba scoasă și băloasă prin public. Zic și eu, nu de alta, dar rumânii nu prea iubesc polițiștii.

  13. „Româna e printre puținele limbi în care “câinii latră și ursul merge”.
    Cam ca si rusa, in care „sabaca laet, caravan shagaet” sau in franceaza , unde „les chiens aboient et la caravane passe”; ca sa ma refer, cu mantinela, si la efectul acestui inspirat text asupra „patriotilor kitsch”.
    Doar ca autorul, ” en passant par la Lorraine…”, in loc sa planteze ” un bouquet de „marjolaine” ( origanum majorana), baga batzu prin gardu’ de langa drum ( inexistent pe vremea marului lui Beniuc M. din acelasi loc – ce pare ca mai „rodeste” inca) si zgandare ” continuitatea poporului roman la nord de Dunare”.
    Acu’ sa vezi patriotisme, neamuleeee !

  14. Fie și doar pentru demitizarea că dor nu se poate traduce în alte limbi printr-un singur cuvânt, articolul e un deliciu. Cu restul, mă simt de parcă am mâncat copios tot felul de bunătățuri sănătoase.

    Prostia cu dorul e rostogolită mereu, și în prezentarea video pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene https://vimeo.com/310599792

    Toate cuvintele din orice limbă se pot traduce în orice altă limbă, printr-un singur cuvânt sau prin expresii. Sunt alte cuvinte românești, mai vechi sau mai noi, ca unele dintre cele de la punctul 3, care nu se pot traduce printr-un singur cuvânt în alte limbi, dor nu este printre ele, iar ele nu fac limba română specială pentru că orice limbă are astfel de cuvinte. Și dacă totuși nu s-ar putea traduce printr-un singur cuvânt, dor tot nu ar fi doar al românilor pentru ceea ce înseamnă, ci ar fi al nostru doar pentru simplul fapt că face parte din limba română. La fel ca și bibilică este al nostru, creangă, spital, posomorât, cozonac și… incult tot ale noastre sunt.

    Cuvântul dor se traduce prin cuvinte care cuprind toate semnificațiile cuvântului dor din limba română, iar în alte limbi chiar există mai mult cuvinte pentru ceva specific. O altă prostie e că dor n-are sinonime în limba română și toți românii îl folosesc la fel.

    Așa cum există psihologie populară (pop psych) cu teste psihologice în reviste și pe internet, așa există și lingvistică pop, plină cu prostii d-astea.

  15. Domnule Ungureanu, articolul dumneavoastră e foarte binevenit, ar trebui citit de gloatele de rromâni verzi. O singură observaţie: basca şi catalana nu sînt dialecte vechi ale spaniolei, ci limbi de sine stătătoare!

    • @dna.stela: considerindu-ma parte din gloata verde de rromâni verzi, nu reusesc deloc sa asociez logic, cu bun simt, pentru creerea unei imagini, idei sau mesaj de orice fel, termenii ”Patriotism incult și kitsch” …și ce este asta ?

      Adicătelea, cum vine ?: patriotismul e cult dar si incult, depinde de practicanți…si/sau viceversa (adica incultura sau cultura e si d,aia si d,aialaltă)…, iar in context, ce vrea sa spuna adaugarea borșului numit kitsch peste oricare din cele de mai sus…n-are importanța proportia ?

      Eu unul (fiind un biet inginer – deci prin definiție incult) nu inteleg, m-a tăușit de tăt titlul dat de un cult…și mi-ați face un mare hatîr sa ma luminați cum se-nbucă cei trei termeni, plasați in vocabulare, ca sens, la distanțe ani lumina.
      sau o fi un răspuns kitch asumat la un kitch anonim (si viral, de ne-a virusat pe toți aștialalți verzii), la care n-are nici o noimă sa comentezi, ci, mai degraba sa comentezi comentariile, asa, pour le fleurs de coucou

  16. Cum ați ajuns la concluzia legata de ,,sosirea târzie la nord de Dunăre”?
    Oamenii se simt bine când li se spune că sunt speciali, chiar dacă e o compilație de sofisme și informații neverificabile. Până la urmă multi cred orice dezinformare le da sentimentul de unicitate, putere și cunoaștere.

    • mda, acuza romanii ca nu se vad in documente, dar el trage concluzii fara documente-?!!!_ ; unde scrie ca am venit in sec. X sau XII? bizantinii mucles, maghiarii muclkes, Papa mucles;
      dar Anonymus scrie negru pe alb ca maghiarii au gasit slavi si vlahi la venirea or in Pannonia; deci, croim pe materialul clientuilui, nu?
      Si daca romanii au venit in sec. X sau XII, cum naibii aveau cetati in care rezistau maghiarilor? De Menumorut ati auzit?

      • ” Când Menu Morout auzise aceasta prin soli scăpati prin fugă, s-a aruncat într-o mare teamă. Si a trimis solii săi cu diferite daruri la Usubuu si Velec si i-a rugat pe acestia să favorizeze ei însisi pacea si să dea drumul solilor si să meargă la ducele Arpad, care să-i anunte acestuia că Menu Morout, care la început a încredintat ducelui Arpad, prin solii săi proprii, cu inima mândră bulgărească, că refuză să-i dea pământ cât încape într-un pumn, acum, prin aceiasi soli, învins si distrus, nu se îndoieste să dea întregul regat si pe fiica sa lui Zulta, fiul lui Arpad.” Traducere P.L. Tonciulescu de pe fotocopia originalului de la Viena.

        • Nu cred că pasajul acela cu ”inima bulgărească” trebuie interpretat ad litteram. Se referă mai probabil la spirit, la atitudine. În traducerea în engleză apare ”with a Bulgarian heart”, nu ”his Bulgarian heart”, cum ar fi trebuit să sune, dacă ar fi fost o referire la originea etnică:

          ”Menumorout, who had before haughtily with a Bulgarian heart sent word through his messengers to Duke Árpád refusing to give him a fistful of land ”

          https://discovery.ucl.ac.uk/id/eprint/18975/1/18975.pdf

          Este disponibilă public și versiunea în limba latină, dar nu știu latină, deci nu-mi pot exprima o părere. Textul latinesc sună așa:

          ”menumorout qui duci arpad primo per legatos proprios bulgarice corde superbe mandando, terram cum pugillo se daturum negabat, ”

          https://la.wikisource.org/wiki/Gesta_Hungarorum

  17. Chapeau, domnule Dr. Ungureanu! Deși este cât se poate de evident că la popoarele vestice care progresează și se dezvoltă continuu „faptele vorbesc” în primul rând, noi ne încăpățânăm de ceva vreme (aș zice din ’45, de când a venit molima comunismului peste noi) să tot „ne îmbătăm cu apă rece până la ciroză”, după cum foarte bine ați punctat de la bun început. La recorduri negative și la răstălmăcitul realității în moduri din ce în ce mai fantasmagorice nu ne mai întrece nimeni – astfel că pare că ne îndreptăm accelerat pur și simplu către un nou Ev Mediu Întunecat! Din păcate, excelentul dvs. articol -atât d.p.d.v. logic, cât și prin numeroasele și variatele referințe „strecurate” abil pe tot parcursul său- nu cred că va mai avea impactul atât de necesar în România, țara din care adevăratele elite (cele meritocratice) au emigrat masiv, în urma exasperării generate de situația probabil perpetuuă de a ne „fura căciula singuri” – mai rea chiar decât în țările aflate în război, precum Siria sau Ucraina… Oricum, eu vă mulțumesc mult pentru demantelarea „ca la carte” a multor aberații și bazaconii ce se tot propagă pe la noi (verbal sau on-line), dar mai ales ptr. lecția de civilizație și istorie oferită (eu făcând școala în comunism și imediat după, nu am avut parte de prea multe alternative la „istoria oficială” oferita pe atunci de sistem)! P.S.: gândindu-mă la situația actuală și aflând din articol că teritoriul României a fost depopulat practic și re-colonizat în jurul/după anul 1000 AD, îmi vine imediat în minte o analogie cu Australia – dar clar cu situația de la începuturile ei!…

      • Da, scuze – la final m-am grăbit și m-am exprimat trunchiat. Corect este, în opinia mea actuală: teritoriul României aflat în exteriorul arcului Carpaților (mai ales zonele de câmpie) pare logic să fi fost depopulat -cel mai probabil parțial doar!- în fața valurilor numeroase de migratori puși pe jaf și distrugere, oamenii refugiindu-se fie în Transilvania (care era mai ușor de apărat și în ai cărei munți probabil existau numeroase locuri unde putea fi suținută o rezistență de nezdrobit), fie la sud de Dunăre – către Bizanțul aflat în plină înflorire imperială (căci Roma era deja istorie!).
        Așadar, a existat o continuitate populațională pe teritoriul României, probabil intensă în Transilvania și în munți, dar și în tot felul de „buzunare” (mai mult sau mai puțin „neîntinate” de amestecul cu diverși invadatori) în restul teritoriului românesc.
        Când toată nebunia intensă a migrațiilor și a amestecului populațional s-a mai domolit, probabil că o (bună) parte din urmașii celor forțați să se refugieze la adăpostul munților/dincoli de ei și la sudul Dunării (care sunt convins că, în ciuda vremurilor crunte ce veniseră peste ei, și-au păstrat cu temeinicie rădăcinile, tradițiile și limba integrală în aspectele esențiale ale ei) au repopulat teritoriile pustiite – laolaltă cu cei rămași în „buzunarele” menționate anterior.
        Concomitent sau ulterior au venit și hunii în câmpia Panonică și extinderea lor în părți din Transilvania.
        Cert e că și noi, și maghiarii de azi avem o moștenire genetică variată (ca majoritatea popoarelor, de altfel, cu mici excepții extreme – de tipul indienilor amazonieni izolați sau al eschimoșilor), iar acest lucru ne face mai puternici ca specie și mult mai rezistenți decât am fi fost altfel!
        De menționat și faptul că mai târziu (în secolul al XIII-lea) au năvălit și peste noi, și peste maghiari, mongolii – în urma cărora nimeni de pe aici și din Ungaria nu cred iarăși să mai fi rămas la fel; dar, istoria fiind de multe ori fluidă (în sensul că, pe măsură ce se descoperă și sunt validate noi izvoare istorice, imaginea pe care o avem asupra trecutului devine din ce în ce mai apropiată de realitatea petrecută), se pare mai nou că mongolii au avut și un rol civilizațional și evolutiv, ei luând și aplicând ideile bune și practice ale multor popoare subjugate – spre deosebire, de ex., de ruși!

  18. Recunosc că pe mine m-a păcălit textul la care se referă articolul. Mi-ati ruinat o iluzie frumoasă, dar îmi revin. Pentru mine limba română rămâne o minune. O fi existând și alte minuni, dar din păcate mai cunosc cât-de-cât numai limba maghiară, despre care tot așa circulă texte, c-ar fi un produs de vârf. Îmi pare rău numai pentru că limitele timpului și minții mele nu-mi permit să mă bucur cât aș vrea de aceste două daruri, uneori aș zice divine.

  19. Deci românii s-au refugiat toți la sudul Dunării, apoi s-au întors cu toții, pe teritoriul de azi, în anul 1000. Asta așa, ca o mare „plimbare de colo-colo”. Iar părinții din acele vremuri, le-au transmis copiilor că ei veneau de fapt, de la nord de Dunăre. Și timp de o mie de ani, au tot cercetat, din tata-n fiu, dacă vechile lor teritorii au scăpat de incursiunile altor populații. Și, desigur, pe la anul 1000, toate aceste teritorii erau neocupate, astfel că românii nu au avut decât să își aleagă fiecare unde să se așeze. Sau dacă existau deja alte populații, acestea i-au invitat pe români să se așeze unde vor ei, ca pe cei mai buni prieteni și i-au mai poftit și „să se înmulțească”, că doar aveau toate resursele din acele teritorii la dispoziția lor. Așa este sau am înțeles eu greșit?

    • In general , o populatie asezata lasa urme, neperisabile: de locuire (in viata si dupa), de lacasuri/obiecte de cult, de obiecte casnice ( oale, ulcele), de unelte necesare traiului, de podoabe, de tezaure, de inscrisuri, de etc…,Gen Dobrogea greceasca. Ori, tocmai acestea lipsesc pe teritoriul ex-Daciei. Dar e pacat sa stricam o poveste frumoasa cu un adevar cam neplacut.

      • Toate popoarele migratoare care au trecut prin Dacia cate urme au lasat? Am impresia vaga ca mai putine decat numarul popoarelor in sine.

    • Nu te poți pune cu genetica!
      Întrebarea e cum de au reușit aia să treacă strâmtoarea Bering și peste sute de râuri mari că să ajungă în Argentina, înainte că sa reveniți voi din sudul Dunării?!

  20. Dottore,

    Afirmatiile tale sunt la fel de bazare pe fapte ca si cele pe care le comentezi-critici. Inainte de a scrie macar documenteaza-te despre istoria pana la anul 1300 a populatiei la nord si sud de Dunare. Da o simpla cautare despre Tabula Peutingeriana. Restul sunt „teze de doctorat”

  21. Textul „viral” e unul care seamana cu logoreea danpuriciana si pe care l-as fi sarit fara vreun dubiu. Interesant e insa ceea ce scrie autorul articolului.

    Nu stiu de unde vine urmarea logica a faptului ca daca albanezii au articolul hotarit enclitic noi am fost vecini cu albanezii. De ce nu cu bulgarii, care au si ei acelasi articol (care nu exista in sirbo-croata) si cu care am fost chiar impreuna in taratul lui Petru si Asan?

    As intelege din argumentatia autorului ca de fapt limba romana s-ar fi format pe undeva pe linga Albania si, daca continuam cu argumentatia sa de la pct 2, intelegem ca de fapt locuitorii „neinrobiti de goti” fug toti la sud de Dunare. Asa sa fie oare? A devenit un fapt incontestabil teoria roesleriana a formarii poporului roman si a limbii romane la sud de Dunare?

    E chiar de ris faptul ca nu e deloc clar cum de limba romana a putut sa apara intre atitea limbi diferite si fara vreo continuitate teritoriala cu celelalte limbi romanice? Si daca s-ar fi format la sud de Dunare, cum se sugereaza la pct. 13, tot ramine un mister …

    Dor se traduce f bine prin „saudade” in portugheza. Si ei zic ca e intraductibil:)

    La pct 11 as intreba care e diferenta intre grai si dialect? O intrebare personala, fara vreo legatura directa cu restul: De ce se vorbeste romana in Basarabia? Sinteti sigur ca un taran roman din Basarabia se intelege usor cu un taran roman din Banat? Eu m-am conversat cu romani din Banatul sirbesc si cu basarabeni de la tara si nu sint convins ca le-ar fi usor …

    Povestea exaltatului autor al textului kitsch in care se leaga de basca si catalana e ridicola pina la absurd, basca si catalana fiind limbi si nu dialecte.

    Poate gasiti un pic de timp sa raspundeti la citeva din intrebari, Multumiri anticipate!

    • Ai grija cu gotii!
      Cultura Santana de Mures-Cerneahov, atribuita gotilor, se continua si in sec. V. Sunt trei santiere arheologice (2 in Muntenia si unul in Transilvania) care au scos piese de inventar tipice pentur inceputul sec. V. Asta inseamna multe. Dar nu intru in arheologie, ca baiatul asta e rupt de realitate. Nu stie nimic. Nici izvoare literare, nici arheologie.
      Dar minte …

      • Constantin cel Mare a construit pod peste Dunare in secolul 4 iar Justinian in secolul 6.
        Probabil ca erau pastilati daca au bagat atatea resurse pentru acces intr-un teritoriu nelocuit… si cine trecea pe aceste poduri? chinezi? nu, romani, bineinteles, inca nu era grecizat imperiul, iar din 333, capitala era la Bizantium si nu la Roma. Adica mult mai aproape decat va imaginati!
        Si pentru ca dumnealui e lingvist, termenul de valah provine din walha. Initial termen care-i desemna pe celti. Dupa cucerirea Galiei, sensul se modifica desemnandu-i pe locuitorii vorbitori de limbi romanice de la frontiera, vezi valon, velș. Adica pe cei de la limita imperiului, dar mai ales dincolo de ea, dar care inca pastreaza limba si obieciurile romanice.

    • Mergeti in satul Sighistel din Apuseni ( pe drumul dintre Arieseni si Stei, la vreo 4 km dupa ce treceti de Nucet o luati la drepta si mergeti cam inca 3 km). Cautati persoane in varsta, cu varsta de peste 70 de ani, si daca va intelegeti cu ele in limba romana, dati de veste. Sunt moti, e o zona prin care maghiara nu a avut influente, dar ceea ce utilizeaza ei mi s-a parut a fi in mod clar un dialect romanesc. O teorie consistenta privind dialectul vorbit in satele izolate de moti nu am vazut nicaieri….poate totusi exista. Daca insa mai pierdem vreo 20 de ani si nimeni nu studiaza problema, sansele sa cercetam acest fapt vor dispare in mod natural( sau in mod complet nenatural, depinde din ce unghi privim lucrurile, pentru ca depopularea satelor izolate este consecinta saraciei, a lipsei de infrastructura, a lipsei de respect a autoritatilor fata de traditii si graiuri locale unice).

      Dupa ce traversati satul, daca avansati un pic, veti gasi un frumos canion, lung de peste 3 km, foarte stramt in final, de o frumusete remarcabila. De-a lungul sau au fost descoperite zeci de pesteri, cateva cu lungimi de kilometri. Daca intrebati batrani din sat de canion, nu vor sti sa raspunda, pentru ca in limba lor cuvantul canion nu exista…..nu am reusit sa inteleg cum denumesc ei canionul…..tineri nu am gasit, si am fost de 2 ori pe acolo.

      In legatura cu originile, intre Neajlov si Arges veti gasi sate aflate la doar cativa kilometri distanta unele de altele, cu populatii in mod evident de origini diferite. E suficient sa le studiati fetele si se observa diferenta, obiceiurile sunt complet diferite. Unele sunt sate bulgaresti, dar sunt cateva ciudate complet, in care se practica obiceuri precrestine referitor la cultul mortilor si nu numai….un prof de istorie din satul Morteni mi-a spus ca din ce a reusit el sa studieze, crede ca e sat de cumani. Intr-adevar, sunt bruneti, cu fete prelungi……e suficient sa vezi fresce ce-i reprezinta pe Vlad Tepes si pe tatal sau si asemanarea e evidenta.

      Ar trebui sa recunoastem ca, din nefericire, date certe nu prea exista, asa ca doar un studiu interdisciplinar complet, facut de persoane fara interese de tip nationalist, ne-ar putea lumina cat de cat!

      Nu credeti in N. Iorga ! Multe falsuri a lansat Iorga din punct de vedere istoric……cu buna intentie, de a prezenta romanii intr-o lumina favorabila…..si nu e singurul din interbelic ce a facut asta…..cat despre perioada comunista, orice scriere istorica si lingvistica e un fals grosolan!

      • ”Cautati persoane in varsta, cu varsta de peste 70 de ani, si daca va intelegeti cu ele in limba romana, dati de veste. ”

        Am făcut armata în Maramureș, iar acolo era aceeași problemă: aveai nevoie să stai acolo măcar o lună întreagă pentru a-i înțelege pe localnici. Dar asta nu înseamnă că nu vorbeau limba română. Acei localnici, când se duceau la Cluj, nu aveau nevoie de translator și nu-i punea nimeni să explice termeni gen ”canion”.

        Nu cred că în limba latină există ”canion”. Termenul ”canion” e un americanism de secolul 19, chiar dacă i se poate trasa o etimologie până în franceza secolului 13 și a ajuns în America datorită spaniolilor. Termenul e foarte rar folosit în Mexic și complet necunoscut în Spania sau America Latină, spaniolii de azi l-au întâlnit doar în filmele americane.

        Problema serioasă e alta: activismul anti-creștin și anti-românesc ar trebui marcat ca atare, la fel cum trebuie marcată publicitatea.

        • Nu comparati cu Maramuresul, am fost des acolo, nu se pune problema sa nu te intelegi cu ei. La Sighistel e altceva, nu intelegi nimic si nici ei de la tine! Am intrebat de Cheile Sighistelului, ca sa nu mai utilizez cuvantul canion, aceeasi tacere si apoi raspunsuri care utilizeaza cuvinte pe care eu nu le-am auzit niciodata, regionalisme pe care numai un lingvist le poate descifra si analiza……..si am fost in multe zone din Transilvania, locuite tot de moti…..nicaieri nu mi s-a intamplat asa ceva! Total inedit si interesant!

          PS A spune ca anume lucruri se bazeaza pe minciuni flagrante si manipulari evidente nu reprezinta niciun fel de activism. Sunt doar constatari necesare! Ca ele deranjeaza pe unii, asta e cu totul altceva!

          Daca studiez comentariile de pe contributors cu atentie, sunt nevoit sa spun ca peste 50% dovedesc ca cei ce le emit nu suporta libertatea de exprimare, nu sunt in stare sa gandeasca conform unor percepte democratice elementare…..tipic pentru cei dresati si educati in spirit national-comunist!

      • Pai d-aia l-au si asasinat pe Iorga, ca sa nu ne mai lumineze. Vad ca nici mort nu-l iarta si ne indica sa nu-l ascultam.

        • Făclia care lumina mințile românilor a fost preluată si dezvoltata cu succes de cel mai mare istoric al românilor, Sergiu Nicolaescu. Datorita ingratitudinii sorții a plecat din mijlocul iluminaților săi tocmai când era pe cale să descopere intrarea în tunelurile dacice.

      • ”un frumos canion, lung de peste 3 km”

        ”Canionul” acela se numește Cheile Sighiștelului. Așa-i zice în românește, ”chei”.
        As in Cheile Bicazului, Cheile Râșnoavei, Cheile Galbenei etc.

        Sighiștel, în sine, pare un diminutiv românesc aplicat la un nume de origine maghiară (Kisszegyesd) dar comuna Câmpani, din care face parte satul Sighiștel, este atestată în anul 1600, ca fiind locuită de români ortodocși. La 1600, Transilvania era sub suzeranitatea Imperiului Otoman, în timp ce Budapesta și Habsburgii nu aveau niciun cuvânt de spus. ”Câmpani” înseamnă ”cei de la câmp”, deci nu e un nume maghiar.

  22. Foarte bun articolul. Numai ca imediat va vor sari in cap daco-romanii pentru una din ultimele afirmatii, cea cu sosirea limbii romane la nord de Dunare undeva in jurul anului 1000! Eu am demult o alta dilema, daca la vreo 1359 romanii de la sud de Carpati aveau prima Mitropolie ortodoxa(pana atunci erau pe mixt) de ce vlahii din Transilvania erau majoritari ortodocsi? Ca sa nu mai zic de Sf. Andrei care a crestinat din Georgia pana in Romania, mai eficient ca Imperiul Otoman!

  23. Îmi pare rău, dar constat existența mai multor inexactități, mai ales istorice. Ceea ce depășește totuși caracterul de inexactitate, fiind mai degrabă un fals repetat, este reprezentat de teza formării poporului român la sud de Dunăre.
    Această teză se bazează pe un mit al perfecțiunii. Adică toată populația de la nord de Dunăre s-a retras odată cu administrația și armata romane. Nu vorbim despre dovezile arheologice, numeroase pentru cine dorește să le vadă, ci despre bun simț. Este de bun simț să nu crezi ca toată populația, ci doar o parte a acesteia s-a retras la sud de Dunăre. De ce? Nici măcar în perioada contemporaneității nu există dispariții/retrageri totale ale unor grupuri mari de oameni dintr-un anumit teritoriu. Nici măcar nazistii, desi s-au străduit, să omoare toți evreii, cum nici bolșevicii nu au reușit să-i extermine pe toți adversarii lor politici. Adică perfecte. O teorie a bunului simț spune ca perfecțiune există în ceruri sau în iad. Plus sau minus absolut. Teoria tabula rasa nu există decât în închipuirea unora care preferă să epateze sau chiar sunt interesați să o promoveze.
    Așa ca sugerez mai multă moderație când este în discuție comportamentul uman. Nu cred ca puteți convinge pe cineva ca, la un ordin al nu știu cui sau inspirați de o necunoscută divinitate, toți locuitorii Daciei s-au încolonat și au plecat spre sud. Repet, asta nu se întâmplă nici măcar în zilele noastre.
    Nu mai aduc în atenție și alte argumente, ci doar bunul simț. Este suficient.
    Spor la treabă tovarăși!

    • Nu vi se pare ca sunteti cam pretios in exprimare? „Teza formarii poporului roman”…..Cum adica „teza” ?….De ce e o „teza”?…..De ce nu se numeste „teorie” ?….Sau altcumva ?

      Ziceti „Spor la treaba tovarasi” ! Cred ca este exact invers! ” Tovarasii” erau( si sunt inca, pentru ca nu au disparut ca prin farmec dupa dec 89) cei mai mari iubitori si creatori de „teze” !

      Nu exista adevar fara dovezi ! Fara dovezi, bunul simt in studiul istoriei nu are nicio valoare, are doar valoare manipulatorie, sau ca sa fim mai blanzi, are doar valoare de ipoteza de cercetare!

        • Domnule Cristescu, nu eu am lansat ideea la care faceti referire! Sunt de acord cu dumneavoastra ca , in principiu, habar n-avem ce limba vorbeau dacii, dovezile sunt infime si interpretabile ( in sensul ca nu prea pot fi numite dovezi)!

    • Radu Varga- Historia: „De-a lungul timpului, estimările privind populația Daciei pre-romane au variat dramatic, de la cei 100.000 de locuitori propuși de Nicolae Iorga, la 2.500.000 de oameni estimați de E. Panaitescu. Ambele valori sunt exagerate, o estimare realistă, deși laxă, plasând populația regatului lui Decebal între 500.000 și 1.000.000.”
      Poate cunoasteti ca- in conditii mult mai putin critice- Ucraina a fost parasita de peste 6,5 mil de cetateni- in numai 2 ani de razboi-, conf. Agentiei ONU pentru refugiati. Cei ce au parasit Rusia sunt estimati la cca. 1 mil..
      „Așa ca sugerez mai multă moderație când este în discuție comportamentul uman. ” Aveti dreptate!

    • Ceea ce nu vor să înțeleagă unii ‘telectuali români este că progresismul este tot o ideologie, deci un instrument de forță/putere utilizat de unii contra altora. Din ignoranță, sau poate dinadins, autorul aruncă gaz în focul disputei româno – maghiare, respectiv cine a fost primul în teritoriile vlaho-panonice. Deci, dacă este precum zice autorul, atunci maghiarii sunt primii fiindcă au venit prin anii 900 și nu românii care au venit după anii 1000. Ergo, maghiarii au dreptul asupra Ardealului, fiind veniți primii! Curat-murdar coane Ungurene!…

      • Lucifer, nu contează cine au venit primii, aceste idei revizioniste nu mai sunt acceptate în Europa actuală! Drobul ăsta de sare pe care îl aveți este ridicol, indiferent cine interpretează istoria în direcția dorită de un popor sau altul, teritoriile nu pot fi modificate pentru că „au dreptul istoric”. Asemenea argumente sunt folosite numai de dictatori scelerați pentru a avea pretexte să pornească eventuale operațiuni speciale, și au aceeași valoare cu „argumentul” nazismului sau al extratereștrilor. Zero!

        • Domnule, chiar credeți că sunt un nătărău? Chiar nu vedeți ce se întâmplă prin Europa și prin Lume? Păi Rusia a atacat Ucraina ca să-i ia teritorii. Hungaria își agresează vecinii( Ucraina, Slovacia, Serbia și mai ales România) pentru teritorii, fiind revanșardă și revizionistă. Chiar nu vedeți că în Europa există o axă revanșardă și revizionistă formată din Germania,Austria, Hungaria și Rusia?
          Și, ca să fiu corect, chiar Polonia, România, Finlanda, Serbia,etc se uită ” peste gard”…

  24. Nu exista dovezi scrise a limbii romane. Dar exista limba romana! E o dovada a legaturii romane in teritoriul Romaniei de azi! Muntii Carpati sunt cei ca au pastrat populatia si limba romana in aceasta regiune, in ciuda invaziilor. Da, romana a fost influentate de slavi, dar a ramas latina mii de ani. Asta nu poate fi negat! Desi muti se chinuie, ungurii, rusii si alti inamici mileniali a Romaniei. Continuitatea nu poate fi negata – in lipsa ei, limba romana nu ar exista… Imi place sa numesc asta „language forensics! – evidenta exista in ziua de azi – nu poate fi negata!

    • „Continuitatea nu poate fi negata – in lipsa ei, limba romana nu ar exista”. Oare?! Pai, lb. engleza- cu mari „discontinuitati”, si de 15 mii de km. distanta de patria muma- a continuat sa existe: si-n Ameria, si-n Australia, Noua Zeeland, Africa de Sud. A fost de-ajuns ca populatia migratoare sa continue s-o vorbeasca; uneori, s-o si scrie.

  25. O fi textul comentat aici „viral” dar eu îl văd pentru prima dată (asta e, nu mă-nvârt prin cercuri de patrioți inculți). Și nu prea mă interesează cine l-a scris și nici bâzdâcul politicianist al celor care l-au produs/combătut. Voiam doar să zic că un asemenea comentariu care se pretinde cult (?) sfârșește lamentabil și kitschios printr-o trimitere la…Borat! Sigur comparația asta savantă m-a convins!

    • Autorul are si carti de specialitate pe care mai mult ca sigur nu le-ati deschis, unde scrie cult, asa cum aveți dvs pretenția sa se scrie. Ăsta e un articol care urmărește sa arate cât de penibile pot fi unele teorii despre limba română iar recursul la Borat e cât se poate de ok în aceasta direcție. Faptul ca nu ați realizat acest lucru simplu arata ca nu aveți tangente nici cu cartile culte dă specialitate și nici cu un articol ușor de înțeles și scris cu umor.

      • Mă scuzați, dar nu știu de unde ați înțeles că eu aș avea asemenea pretenții. Iată, o spun foarte clar: nu am deloc pretenția ca un text de pe contributors să fie scris intr-un registru academic, chiar dacă autorul este foarte cult.

        Cât despre umorul acestui text: lipsește cu desăvârșire, fiind vorba de o diatribă, de un atac virulent asupra „patrioților inculți” anunțat incă din titlu. Cum majoritatea românilor sunt inculți, rezultă că autorul țintește curajos un segment foarte larg de populație. Dar nu o face satiric, căci un om cult nu este neapărat dotat cu simțul umorului și e destul de dificil să fii ironic fără o anume relaxare, ci recurge la vorbe de ocară și îl aduce pe Baronul Cohen să suplinească deficitul său spiritual. Dacă ați fi urmărit seriile satirice Borat și Ali G -ca orice om recent cult-ivat- probabil ați fi remarcat că domnul Cohen critică derapajele sociale, ipocrizia, extremismele la modul universal, fără a ținti vreo o etnie/națiune anume. In fapt, americanul de rând iese mai prost decât țăranul kazah. Dar, rămâne un fapt: operele de televiziune ale domnului Cohen sunt extrem de kitschioase (chiar dacă este un kitsch căutat) și sunt aduse in discuție chiar in contextul acuzării kitschului local.

        Părerile dumneavoastră despre mine nu mă interesează, iar faptul că v-ați decis să le faceți publice deși nu mă cunoașteți spune mai mult despre emițător.

  26. Pseudo patrioti, pseudo lingvisti, pseudo profesori, pseudo academicieni ….. dar asta nu inseamna mai nimic in raport cu milioanele de „romani mandri”, care nu numai ca sunt convinsi ca spuselor acestor „pseudo” sunt adevarate, ci sunt si indarjiti aplicanti si sustinatori ai ineptiilor sustinute de acesti mancatori de c . . . . !

    Prostul gust ne carcterizeaza in mod majoritar, apetenta la manipulare si credulitatea extrema de asemenea, tupeul conferit de lipsa de educatie( sau din cauze de educatie prost facuta) si de cultura minimala sau inexistenta este majoritar !

    La cum evolueaza situatia, viitorul pare a fi si mai urat! Tara fara sanse, popor majoritar format din trogloditi, lipsit de orice urma de respect fata de scoala de buna calitate, fata de valorile autentice, lipsit de respectul pentru ceea ce inseamna demnitate autentica, democratie autentica!

  27. Am primit si eu textul analizat mai sus. L-am șters după prima afirmație transanta despre superioritatea limbii romane.
    Acum îl citesc în întregime atacat la baioneta, pe buna dreptate, de domnul Dan Ungureanu.
    As face totuși doua observatii la critica domniei sale.
    Referitor la romana din sec 14-15. Oamenii de rand foloseau un număr limitat de cuvinte. Exemplele date de autor nu sunt cuvinte folosite frecvent nici pe vremea lui Vodă Caragea. Sunt azi si erau si atunci curiozități lingvistice.
    Nu sunt nici eu convins ca romanii de azi ar înțelege bibe cu vorbitorii din timpul lui Mircea cel Bătrân dar argumentele folosite sunt departe de a fi tranșante.
    Un vorbitor de azi înțelege destul de bine 80% din ce scria Miron Costin.
    Ideea ca romanii au migrat dupa anul 1000 de la sud de Dunăre are un contraargument de ordin istoric greu de combătut. Romanizarea s-a facut atât in Valahia cât și în Moldova, dinspre Transilvania și nu invers. Legenda lui Negru Vodă venit din Transilvania și migrația unui grup condus de Dragoș și apoi se Bogdan din Maramureș se bat în cap cu migrația unor latinofoni de la sud de Dunăre iar cronicile bulgare nu menționează un astfel de fenomen. Primele mențiuni ale unor lationofoni in spatou Romaniei de azi sunt in zone montane departe de Dunăre. Pana Gesta Hunnorum et Hungarorum sugerează ca latinofoni existau în Transilvania când maghiarii au venit dinspre vest.

    • Romanii sunt traci latinizati!
      Latinizarea s-a facut peste tot unde au fost traci si puterea romana.
      La nord si sud de Dunare, in Pannonia, nordul pontic.
      Vlahii au fost stersi din zonele limitrofe in cursul sec. XIX-XX, de state intolerante. Care au deznationalizat fortat populatia ce vorbea latina populara. Ideea statelor nationale ne-a adus Romania, dar a si sters urmele noastre la vecini. Orice spada are doua taisuri.
      Ca un amuzament: in sec. XVIII, orasele din Ungaria (sub austrieci) erau alcatuite din germani, slavi si romani. (Catagrafii austriece. Puteti gasi materiale pe tema la Muzeul Militar Central.) Ungurii erau doar tarani…
      Situatia de azi e mult diferita de situatia istorica. Nu se judeca (istoria) prin prisma realitatilor contemporane. Si a mentalitatilor de azi.
      Si credeti ca francezii inteleg scrierile din sec.X-XV? Sau englezii?
      Eu am avut la paleografie greaca (prof.Nasta) cativa colegi greci. Nu stiau nimic din ce citeau. Se descurcau doar cu dictionarul.

  28. Aflu periodic, uneori cu vreun pretext menționat, alteori aparent fără vreun motiv, că odată cu plecarea romanilor de pe meleagurile aflate la nord de Dunăre au urmat o mie de ani de pustiu.

    În vreme ce în sudul Dunării se dezvolta o înfloritoare civilizație bulgară, nimeni nu a mai avut curaj după romani să mai traverseze Dunărea de teama urșilor râșilor și pârșilor.

    Te doare mintea! Nimeni nu a mai avut curaj să cultive lunca nord-dunăreană, la fel de roditoare precum cea sudică, nimeni nu a mai dibuit după romani tehnologia necesară pentru a trece fluviul și pentru a ocupa spațiul rămas gol după plecarea lor, carevasăzică fără a întâlni vreo împotrivire, până la venirea glorioasă a maghiarilor.

    Sper să nu-mi spună cineva că bulgarii nu au trecut Dunărea pentru că s-au temut de migratori, căci aceia atacau doar zone locuite de populații sedentare, de unde puteau să jefuiască. Așadar, dacă au existat atacuri ale triburilor migratoare înseamnă că au avut ce jefui, iar dacă civilizația bulgară nu s-a dezvoltat și la nord de Dunăre, înseamnă că a existat acolo o populație sedentară care s-a opus.

    Într-adevăr, așa cum spune autorul articolului, a se crede că odată cu armata romană au plecat și păstorii cu oile și agricultorii care cultivau pământul cu mii de ani înainte de venirea romanilor este o prostie la fel de mare precum dacopatia și protocronismul. …Dar despre acestea, ori despre Tunelul din Carpați și Poarta Stelară s-a vorbit atât de mult încât mereu mă mir când aflu că cineva tocmai le-a re-redescoperit.

    • „Sper să nu-mi spună cineva că bulgarii nu au trecut Dunărea pentru că …” .
      Sigur n-o sa va spuna, caci bulgarii chiar au trecut-o; timp de cateva sute de ani, atat in perioada Primului Tzarat, cat si in a celui de-Al Doilea ( sub Petru si Asan). Cu intreruperi.

    • autorul se pozitioneaza la extrema opusa parerilor exprimate intr-un alt articol; din pacate reactia este si ea plina de interpretari si neacademica; cum altfel se explica infierarea mai degraba tovaraseasca ca „ultima editie” a dictionarului nu este „Ultima editie” a dictionarului…
      socant insa la acest nivel este insa ca autorul afirma ca limba romana este forma de comunicare a unei populatii retrase timp de 600 ani la sud de Dunare, care dupa schisma catolic-ortodoxa a repopulat teritoriul vechii Dacii (Procopiu dixit ca la inceputul celor 600 ani barbarii migratori tot omorau si inrobeau 200.000 localnici pe an, …aproape la fel de multi cati romani au emigrat din 1990…)
      …in lipsa dovezilor lingvistice propun sa ii lasam autorului bucuria de a gasi dovezi arheologice, genetice, documente, (a auzit oare de Gelu Vlad Menumorut?), etc (pe care din pacate nici ai nostri nu se omoara sa le caute, noroc cu sapaturi la autostrazi, cladiri noi, etc)

  29. Autorul greseste partial si cade „din lac in put”, apropo de proverbele romanesti. Dupa el, combaterea (de altfel necesara desi nu atat de exagerata) a unor prostii patriotarde ale unora de pe net, trebuie dusa la extrem si desfiintat tot ce e romanesc. Ne-patriotismul ignorant si arogant e insa la fel de gresit si de ridicol ca si „patriotismul incult si kitsch”.
    In aceasta privinta, autorul e pe „filiera” Boia, un alt tip foarte exagerat si cu niste teorii anti-romanesti false.
    Sa fiu bine inteles, nu iau apararea prostiiilor patriotarde scrise de unii pe net, ca romana ar fi o limba unica in lume sau ca are printre cele mai multe cuvinte si proverbe, etc. Cunosc f.bine engleza, franceza, si ceva italiana, germana si spaniola. Fiecare limba are particularitatile sale, proverbele si expresiile sale, nu mi se pare nici bine nici rau ca o limba are mai multe cuvinte sau proverbe. Eventual poate denota un pic imaginatia vorbitorilor sai.

    Dar de aici pana la a desfiinta orice e romanesc, inclusiv istoria si lb romana, mi se pare o prostie gogonata.
    Cica romanii au venit de la sud de Dunare dupa anul 1000, exact teza iredentistilor unguri… si cica romana s-a format alaturi de albaneza! FALSE ambele afirmatii!
    Atat albaneza cat si romana au cuvinte de origine tracica, tracii/getii /dacii fiind un popor care locuia pe un teritoriu mult mai are decat Romania din prezent, includea si mare parte din Balcani (Bulgaria, Albania, Serbia), R. Moldova, o parte din Ucraina si o parte din Ungaria.
    La autorul articolului, tracii/dacii/getii nici nu exista, omul se „informeaza” de la Boia si de la „istoricii” rusi sau austro-ungari…
    In plus autorul face niste supozitii total nefondate, cica slavii cand veneau prindeau pe oricine a.i „nu a mai ramas populatie daco-romana in Romania”. Total fals, nu exista niciun izvor istoric care sa afirme asta. Slavii si alti migratori nu veneau in mase mari compacte ca o armata moderna. Ei in general jefuiau, apoi plecau, rar se stabileau aici. Slavii cautau sa ajunga la sud de Dunare in Imperiul Bizantin care era mult mai bogat, cu pamanturi manoase. POpulatia daco-romana fugea de navalitori in munti, apoi revenea pe locurile lor. De ce au ramas multe denumiri vechi latine de rauri (Arges, Olt, etc) la nord de Dunare, daca populatia ar fi fugit la sud de Dunare?!

    S-au facut analize genetice ale romanilor (vezi M. Netea, O istorie genetica a romanilor), si s-a dovedit ca genetic romanii provin din populatiile vechi neolitice (culturile Cucuteni, Gumelnita, Petresti, etc) pe care s-au altoit populatii ulterioare indo-europene (tracii, dacii, romanii), si mai putin populatii migratoare din Evul Mediu timpuriu (slavi, cumani, bulgari, maghiari, turcici, etc).
    Apoi in Transilvania au fost consemnati duci ai valahilor si ai altor populatii (cumani, etc) chiar de unguri in Gesta Hungarorum in sec 13, Gelu (nume clar romanesc), Glad si Menumorut.
    Deci mai multa informare de buna calitate, si mai usor cu „concluziile” si cu pianul iredentist pe scari.

    • „Gelu” e transliterarea românească, se pare că se pronunța mai degrabă Ghilo sau Ghilău. Eu cred că „Gelu” al valahilor era pur și simplu Gyula al valahilor, adică șeful, conducătorul, ducele lor.

      • Atunci de ce in cronica ungureasca nu ii zice Gyula, care e un nume unguresc si deci mai familiar ?! Din moment ce ii zice Gelu, originea valaha (romana) e clara.

        • Gyula este traducerea numelui Iuliu. Gyla, era altceva, posibil functie militara in triburile turanice (inclusiv la pecenegi si cumani si apoi si la cele maghiare, ca doar au impartit acelasi areal nord pontic o perioada). E posibil ca pronunția numelui Gelu sa fi fost Ghelău dar cine mai poate ști.

      • Mă scuzați, dar eu cred că Gelu este Angelu’, prescurtat din latină, că dacă ar fi venit de la Gyula ne-ar fi rămas in limbă numele propriu Julă, nu Gelu.

    • Domnule Thor,

      Autorul nu vorbeste de genetica. Este de asteptat ca genetica unor populatii sa ramana in linbii mari stabila in anumite zone geografice. Genetica populatiilor care traiesc acum in Anatolia este foarte apropiata de genetica celor care traiau in Anatolia acum 2000 de ani. Insa anatolienii de azi vorbesc o limba de la mii de km distanta, din Asia Centrala.

      Autorul vorbeste in primul rand de transmisia unei limbi de-a lungul unui areal geografic, o limba care s-a format la sud de Dunare, nu de migratia unui popor.

      Nespecialistii obisnuiesc sa suprapuna lingvisticul pe genetic, insa nu stiu ca transmisia limbilor este un fenomen mult prea complex ce arareori are de-a face cu geneticul. In marea majoritatea a cazurilor, limba se transmite prin contact cultural (a unei minoritati), foarte rar prin inlocuiri masive de populatie. Transmisia limbii romane de la sud la nord de Dunare ramane un subiect deschis.

      • @DanDare. Stiu ca autorul nu vorbeste de genetica, dar greseste; ar trebui inclus si acest aspect pentru a demonstra continuitatea romanilor la nord de Dunare. Teza autorului ca toti au plecat dupa retragerea aureliana e falsa, nu exista dovezi in acel sens. Un teritoriu intins si manos nu ramane sute de ani gol. Iar daca ar fi fost ocupat stabil de migratorii germanici, pecenegi, huni, sau slavi, atunci ei ar fi determinat limba vorbita in prezent, si nu am fi avut o limba latina. Mult mai realist e ca populatia daco-romana se retragea in munti sau continua in anumite zone izolate.

        Sunt de acord ca o populatie poate avea o anume structura genetica si sa vorbeasca o limba total diferita de alte populatii cu aceeasi structura genetica. Un exemplu ar fi maghiarii, care genetic sunt foarte apropiati de romani, sarbi, etc, dar limba e extrem de diferita fiind fino-ugrica. Amprenta genetica din Asia e f.mica in Ungaria.
        La fel cum azi toti in SUA vorbesc engleza, desi genetic din insulele britanice sunt doar aprox 20-25% din populatie.

        In cazul lb romane lucrurile stau insa invers. Daca teritoriul de la nord de Dunare ar fi fost golit intre sec 5-10, atunci la cati migratori au trecut pe aici, in mod sigur unii din ei ar fi determinat limba actuala; de exp daca teritoriul ar fi fost asa gol, de ce nu s-au extins ungurii in toata Valahia? Sau bulgarii, care chiar au detinut Valahia in Imperiul lor prin sec 8-10. De ce astazi nu vorbim bulgara?
        Teza ca ar fi venit o populatie romanizata de la sud de Dunare dupa anul 1000 e pur si simplu o prostie. In primul rand, acea populatie ar fi trait sute de ani in Bulgaria, deci ar fi adoptat lb bulgara, nu ar fi ramas la o limba latina care nu se mai vorbea in zona si cu care nu se puteau descurca in relatia cu Taratul Bulgar, si nici cu Imperiul Bizantin (de lb greaca). In al doilea rand, cum a ramas un teritoriu intins si manos la nord de Dunare asa gol timp de sute de ani, ca sa se aseze apoi acolo romanii de la sud de Dunare?
        Autorul nu e istoric si se hazardeaza pe niste ideologii fanteziste slab argumentate, si nu pe date concrete sau pe istorie comparata.

  30. Felicitări pentru acest articol! Ca inginer, apreciez rigoarea demontării punct cu punct a tâmpeniilor naționaliste. Româna nu este nici mai specială, nici mai frumoasă, este o limbă ca oricare alta, cu bune și rele. Un amic italian zice că este „bruta”, prin comparație, italiana sună mai bine, mai melodic. La fel și spaniola. Iar dacă vreți să știți o limbă cu adevărat unică în Europa, eu învăț acum letonă – care nu are legătură cu nimic, este pur și simplu pe o ramura separată față de orice trunchi lingvistic.

    • Daca „rigoarea demontarii punct cu punct” inseamna, pentru un inginer, pur si simplu negarea punct cu punct, consecventa, integrala si fara argumente (de fapt intoarcerea la 180 de grade) a unor afirmatii facute de cineva cu care in mare parte nu esti de acord… halal inginerie!
      Daca observati, mai sus, majoritatea comentatorilor sunt hiper-selectivi, chiar si in interiorul unui subpunct.
      Dar faptul ca articolul este semnat de o persoana de rangul domnului Profesor, este si mai tragic. Pe dumnealui nu putem sa-l suspectam de inocenta.

  31. Limba româna este pentru mine UNICĂ pentru că este limba părinților mei , a bunicilor mei , a bunicilor bunicilor mei și așa mai departe.
    La un text considerat kitsch se răspunde in aceeași manieră. O analiza fără valoare adăugată.
    O singură observație ( sunt sigur că specialiștii in domeniu ar putea să scrie analize serioase , fundamentate , pentru toate cele 11 puncte din textul incriminat ) vreau să fac referitor la punctul 2 .
    Argumentația domnului profesor este , ca să fiu elegant , total nepotrivită. A căutat tot felul de arhaisme ( cu o utilizare foarte rară si cred că și regională ) pentru a demonstra ca era imposibil să ne înțelegem cu cei care vorbeau româna acelor vremuri. Îmi aduc aminte de scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung ( despre care am învățat in liceu , nu sunt sigur dacă la Sorbona este cunoscută ) care din cele 190 de cuvinte românești 175 sunt de origine latină si perfect inteligibile pentru cititorul de azi . Cuvinte obișnuite, cu uz extins si care au rămas practic neschimbate peste ani. Sunt 500 de ani de atunci !
    In rest numai de bine.

    • foarte buna observatia cu procentul 175/190 din scrisoarea lui Neacsu!
      …cred ca se poate intelege destul de bine si documentul „Io, Mircea cel Batran, cu voia Domnului domnitor […] pana la marea cea mare….”
      este insa greu de inteles ca in loc sa analizeze vocabularul de baza al limbii (1000 -5000 cuvinte cu structura, etimologii, proportii, etc) cu care de fapt comunica o natiune, autorul consemneaza cateva arhaisme, regionalisme, etc in baza carora autorul ajunge la concluzia ca asa ceva nu exista….

  32. Pe mine nu mă deranjează chiar așa teoria că populația vorbitoare de o limbă derivată din latină, și care a stat la baza a ce a devenit apoi poporul român, a intrat în spațiul carpato-danubian la anul 1000. Doar că mi se pare cam tîrziu, eu aș zice că a venit de la 800 încolo, odată cu incursiunile țaratului bulgar. Pînă la urmă ce dacă Ardealul ar fi fost gol cînd au venit maghiarii? Ce, Kosovo n-a fost 100% ortodox și albanezii au făcut mai mulți copii? Ca să vorbim doar de preluare demografică, nu militară. Dacă includem și modificările demografice în urmă cuceririlor atunci exemplele sunt multe: Imperiul roman de apus, Turcia, Egiptul, Irlanda, Americile, Levantul, Magrebul.

    Ce mă deranjează sunt bazaconiile cu „popor născut creștin”. Toate popoarele din Europa au avut un moment de creștinare, cînd clasa conducătoare a adoptat în mod oficial creștinismul, numai noi, vezi Dne, n-am avut nevoie de un așa moment pentru că etnogeneza și creștinarea ar fi fost simultane. Și pe ce se bazează asta? Pe niște dovezi arheologice și documentare din Dobrogea, care are o istorie aparte față de restul teritoriului actual al României, fiind pământ imperial roman (bizantin), cu viață urbană pe toată durata răspîndirii creștinismului în imperiu. La anexarea Dobrogei în 1878 doar 21% din populația ei era formată din români. Apoi au mai fost găsite alte artefacte creștine în afara Dobrogei (https://adevarul.ro/stil-de-viata/magazin/cand-a-aparut-de-fapt-crestinismul-la-romani-pana-2270199.html) post-retragerea aureliană, însă cantitativ puține pentru intervalul de 600 de ani de la retragerea aureliană la primul țarat bulgar.

    Mult mai probabilă îmi pare creștinarea după 864, data creștinării primului țarat bulgar, odată cu extinderea acestui stat peste teritoriul nostru. (Care a fost prima formațiune statală după 271. Nu știu dacă goții sau avarii au avut o organizare care să poată fi numită stat, cu administrație, infrastructură, impozite.) Prea a fost slavonă biserica noastră și nu greacă. Prea a depins administrativ de Ohrid și nu de Constantinopol la începuturi. Ocazie cu care poate c-au migrat și românofonii dinspre sud, și poate că „bulgarii” ăia care au fondat și extins țaratul să nu fi fost o masă omogenă de migratori slavizați bine, ci să fi fost un amestec între migratori slavizați și autohtoni proto-români, de la sud și de la nord de Dunăre.

  33. Argumentele lingvistice indică destul de limpede că limba română s-a format la sud de Dunăre. Mai precis, că focarul din care limba s-a difuzat e localizabil acolo, între Dunăre și linia Jirecek. Dar asta nu înseamnă că toți românofonii au venit din sudul Dunării. Ce, toți hispanofonii din America Latină au venit din Spania? Limba cuceritorului e impusă celor cuceriți, care și-o însușesc cum pot. Kanakii vorbesc franceza fără să fi venit din Franța, hawaienii engleza fără să fi venit din Anglia. Deci faptul că limba s-a format la sud de Dunăre prin secolul al Xlea și că ea se vorbea în sec al XIVlea la nord de Dunăre implică trecerea Dunării de către o etnie românofonă care s-a amestecat cu autohtonii nord-dunăreni pe care i-a cotropit, punând astfel bazele poporului român. Pentru că, într-adevăr, ideea părăsirii complete a Daciei traiane și a rămânerii nelocuite a acesteia vreme de un mileniu este falsă și ridiculă.

    De ce să nu vedem în voivodatele precum cele ale lui Litovoi și Seneslau exemple de „descălecare”, precum mai târziu matca lui Dragoș în Moldova? De ce descălecătorii n-ar fi putut fi românofoni veniți din Țaratul bulgar, probabil într-o perioadă de instabilitate politică, probabil după căderea Bulgariei sub bizantini ? Dacă limba română vine din Balcani, asta nu înseamnă că românii sunt urmașii numai ai românofonilor balcanici. E ca și cum ai spune că un ins e urmașul numai al tatălui său. Tatăl lasă numele copilului, însă gene îi lasă și mama. Pe partea maternă, ca să păstrăm analogia, românii descind din populația nord-dunăreană, probabil un amestec etnic cu componente tracice, slavice și turcice. Nu văd în ce o asemenea ascendență ar fi rușinoasă.

    În ce privește teza „stăruinței românilor în Dacia Traiană”, care răspunde dorinței naționaliștilor ca limba română să se fi format (și sau numai) la nord de Dunăre, ea a fost importantă în cadrul unei polemici despre cine are „drepturi” asupra Transilvaniei: românii sau ungurii? Fiecare încerca să arate că a fost primul ocupant, în ideea că ocupația aboriginală creează dreptul de proprietate. Astăzi putem spune că ne doare în cot de această polemică, dreptul României asupra Transilvaniei fiind recunoscut prin tratate internaționale pe care le-a semnat și Ungaria, în virtutea dreptului la autodeterminare, exersat de transilvăneni după căderea Imperiului Austro-Ungar și care a condus la unirea cu Regatul României. Și dacă, prin absurd, ungurii ar fi găsit Transilvania nelocuită (ca să vezi: o asemnea țară mănoasă îi aștepta tocmai pe unguri, cadou divin, nu alta, alții nu fuseseră în stare să o descopere și să o colonizeze), asta tot nu le-ar acorda niciun drept azi. Iar dacă ungurii nu au găsit Transilvania nelocuită, atunci ocuparea ei prin forță nu le-ar da niciun drept, fiindcă, cum scria Rousseau, „force ne fait pas droit”. Pe scurt, chestiunea „dreptului” asupra Transilvaniei e obsoletă, prin urmare nu mai sunt rațiuni ideologice pentru a ne crampona de teza formării limbii la nord de Dunăre.

    • Teza formării limbii române exclusiv la sud de Dunăre scârțâie în mai multe puncte. Venirea unei populații importante din sud presupune cucerirea zonei. Nu există niciun fel de informații despre așa ceva. Eroarea provine din faptul că se confruntă două ideologii, nu două teorii. Mie mi se pare mult mai probabil ca româna să se fi format simultan la nord și la sud de Dunăre. În această ipoteză, posibila mișcare de populație dinpre sud ar fi putut fi mai pașnică, relativ. Poate ar trebui să ne întrebam și despre românitatea din Moldova, de dincoace și de dincolo de Prut, teritorii care nu au fost niciodată romane. Nu mai vorbesc despre oazele de românitate din Ucraina, și mai greu de explicat.

      • Domnule Deliu,

        Formarea limbii romane la sud de Dunare este un subiect bine cunoscut de lingvistii internationali. Dan Ungureanu este primul lingvist roman care aduce concluziile in atentie, demonstrate riguros prin noi informatii accesibile numai in ultimii 10 ani, datorita digitizarii manuscriselor. Unde s-a format limba romana este, in proportie de 99%, un subiect inchis din punctul de vedere al lingvisticii. Concluzia este una singura „la sud de Dunare”, mai exact in zona sudvestica-vestica a Balcanilor.

        Cum s-a transmis limba romana la nord de Dunare este un subiect ce trebuie inca discutat si ramane loc de noi studii si demonstratii. Este important ca atunci cand discutam lingvistica sa separam acest lucru de genetic. Limba se transmite atat prin migratie de oameni, cat si prin influenta culturala (a unei minoritati). Exista numeroase situatii bine documentate a modului cum se transmite o limba in diverse arii culturale. Lingvistica bine consemneaza faptul ca, in marea majoritate a cazurilor, limbile NU SE TRANSMIT geografic prin migratii semnificative de populatie. Pentru nespecialisti, care isi inchipuie care limba = genetic, acesta este un lucru contra-intuitiv. Orisicum, mecanismele transferului romanei la nord de Dunare, fie ele prin migratie sau influenta culturala a unei minoritati, raman de discutat.

        • Convingerile de 99 la sută dau foarte rău la un asemenea subiect, e un fel de dacopatie inversă. Prefer ipoteze de lucru, fără certitudini și fără bătut cu pumnul în piept de nicio parte. În ce mă privește, doar mă întreb, încerc să înțeleg niște procese. Tot nu înțeleg cum s-a latinizat Bucovina, de exemplu. Sau cum au apărut acele mici zone românesti prin Ucraina, hăt departe. De asemenea, mi se pare extrem de suspectă, ca să nu zic mai mult, siguranța cu care se afirmă: cei rămasi la nordul Dunării erau orice, numai români nu. Dubito ergo cogito.

        • Atunci când romanii au ocupat Dacia, au inființat castre, tabere militare. Castrul de la Porolissum, de lângă orașul Zalău de astăzi, avea 5.000 de militari aduși din Spania, din Britania și din Galia (Franța + Belgia de astăzi).

          Întrebare pentru 25 de puncte: în ce limbă se înțelegeau între ei militarii veniți din regiuni atât de diferite ale Imperiului?

          Mai departe: romanii făceau armată până la 40 de ani, după care primeau teren agricol și își întemeiau o familie tot pe lângă castrul unde își desfășuraseră serviciul militar, luându-și neveste dintre localnice. Pe lângă castrul de Porolissum există urme arheologice ale mai multor sate, înființate după ce castrul exista deja.

          Altă întrebare pentru 25 de puncte: în ce limbă se înțelegeau veteranii cu propriii lor copii? Învățau la bătrânețe dialectele locale sau copiii lor învățau de mici latina vulgară? Bonus (double or nothing): de unde provine termenul ”bătrân”, folosit în limba română de astăzi?

      • Atlasul istoric Duby (Larousse) tradus si tiparit si la noi in Editura Corint, Bucuresti, 2015, prezinta Dacia cucerita de Traian si la limita sau in afara teritoriului sunt 6 limesuri (granite fortificate si pazite de armata romana), situate conform geografiei actuale: in nordul Banatului, in Bucovina, in Dobrogea, in vestul Munteniei, unul in sudul Basarabiei (de la Prut la Mare) si altul de la Prut la Nistru (cam pe la sud de Chisinaul de azi). Limesurile de pe Mures si cele din sudul Basarabiei functioneaza si dupa retragerea romanilor, pana in sec V contra invaziilor barbare asiatice, germane si slave) [pag 52,54,58,59]
        Deci contactul romanilor cu dacii a fost aproape pe tot teritoriul locuit de daci. Demografic, dacii erau numerosi, istoricii greci scriau ca Burebista putea strange 200 000 de soldati iar Decebal doar 100 000, deci populatia totala era de cca 1 milion. Romanii au venit cu 2 legiuni din care una dubla, deci cam 30 000 luptatori si probabil cam tot atatia auxiliari si civili, iar ulterior functionari si negustori, care s-au amestecat cu autohtonii.
        Nu este plauzibila plecarea unei populatii de cca 1 milion de oameni, (ci doar militarii si functionarii romani) care isi parasesc gospodariile si pamantul (mostenit sau primit de veteranii romani) ca sa mearga pe pamantul altor populatii (ar fi insemnat invazie si razboi!)

  34. Dar despre poporul „moldovean” locuitor pana la Nistru si Bug de ce nu gavareste nimic atot cunoscatorul care ne face, pe noi poporul roman, „migranti” acum 1000 de ani? Acest „popor moldovean” – adica popor roman din partile estice ale Europei, de ce nu spune unde a „migrat”? Dan Ungureanu, dute si iar dute, ……….. istoria poporului roman este departe de tine, ocupate de ceea ce te-a ridicat: studiul limbii romane, iar istoria poporului roman lasa poporul roma sa o scrie in continuare! PA!

  35. Textul de față este, în mare parte, o reluare a unui alt articol, mai vechi, în care autorul își expune aceleași marote.
    Problema este însă alta, în opinia mea. Autorul este cadru didactic universitar; în consecință, în virtutea acestei profesii, ar trebui să dea dovadă de acribie, rigurozitate și o anumită rezervă necesară, mai ales când afirmațiile (sentențioase !) se referă la un alt domeniu decât cel al pregătirii sale. În orice caz, atunci când formulează considerații de ordin istoric (tabula rasa, geneza sud dunăreană), ar fi trebuit să indice sursa, întrucât afirmațiile exced domeniului pe care îl păstorește. Orice autor serios, atunci când emite o opinie personală, amintește, în mod obligatoriu, opiniile contrare sau diferite ale altor autori asupra aceleiași chestiuni.
    Citeam, zilele trecute, că România nu intră cu nici o universitate, în topul 1000 universități în 2023, realizat de Academic Ranking of World Universities (ARWU). Păi, în condițiile ăstea, e de mirare ?

    • Asta este principala problema a articolului. Toate subiectele sunt foarte sensibile, autorul are opinii clare si riguros demonstrate cu privire la originea limbii romane (volumul sau recent este monumental), insa modul cum acestea sunt transmise publicului necesita mai mult decat o abordare de tip blog, facebook, pe baza de lista, cu o incheiere din Borat.

      Autorul are de lucru serios in explicarea tezelor sale pentru mase si mai ales de multa rabdare, tact, consideratie pentru credintele publicului caruia i se adreseaza.

      99.99% din romani echivaleaza geneticul cu limba, ecuatia daci + romani ca fiind fara cusur si, dupa ani de propaganda cu continuitatea milenara, nu inteleg altceva. Lipseste evident si o cultura istorica generala, apar de asemenea toate temerile legate de unguri si altele. Le putem considera provincialisme, semne de incultura, dar acestea sunt realitatea. Autorul se adreseaza acestui public, iar zeflemeaua nu ajuta deloc. Din contra.

      Toti marii intelectuali care si-au dorit promovarea ideilor au facut eforturi pentru a le transmite in articole, aparitii media, conferinte. Desigur e un efort logistic/financiar, de alocare a timpului… dar sper ca dl. Ungureanu va reusi. Miza este mult prea mare. Acest articol este un inceput, stangace, dar de ce nu, poate fi continuat printr-o serie mai ampla, scrisa pe intelegerea maselor.

      • ati pus punctul pe i din a: conteza enorm de unde vin banii pentru raspandirea tezei X sau Y, in special atunci cand vrei sa faci o lucrare cu pretentii monumentale, care vrea sa dovedeasca ceva in lipsa dovezilor materiale (si in special cand „miza este mult pre mare”)
        este adevarat insa ca educatia autohtona sufera, in special daca ignoram milioanele de romani care au gasit un loc in alte parti ale lumii in ultimii 30 ani

      • IN primul rand autorul articolului ar trebui sa-si revizuiasca serios tezele si sa nu mai dezinformeze nonsalant. Da niste verdicte fara nicio baza, cica romanii au venit dupa anul 1000 de la sud de Dunare… ca provincia Dacia s-a golit de populatie dupa retragerea aureliana… Whaat?!…
        N-am mai auzit astfel de enormitati decat la iredentistii maghiari.
        Adica dupa autor populatiile de pe teritorii intinse isi parasesc tam-nesam locurile de bastina si pleaca in pribegie cu catel si purcel. Asta nu s-a intamplat niciodata in istorie atunci cand populatia avea un refugiu natural, muntii, aproape. POpulatia daco-romana fugea in munti cand navaleau barbarii, apoi reveneau, uneori inglobau si elemente straine, alteori plateau tribut, etc. Ca nu au ramas multe dovezi e normal cand foarte des esti calcat de navalitori salbatici si cruzi de toate neamurile, goti, huni, pecenegi, slavi, maghiari, cumani, etc.
        In Evul Mediu timpuriu nu exista o conducere centralizata si niciun stat centralizat. Mai frecvente erau micile ducate/tinuturi care erau independente sau semi-independente.
        Primii voevozi romani au fost de origine cumana, asa cum si in Franta regii erau de origine straina (franci), nu din populatia majoritara galo-romana.
        De ce in Maramures sunt si au fost dintotdeauna majoritatea romani? in mod normal daca populatia daco-romana ar fi fugit in masa la sud de Dunare, Maramuresul care era cel mai departat si cel mai expus, ar fi trebuit sa fie primul golit; iar ungurii ar fi trebuit sa fie acolo f.numerosi, dar nu sunt si nu au fost niciodata.
        Autorul face deci niste simple SUPOZITII nefondate, dintr-o ideologie fantezista de tip Boia. Cade din dacopatie si patriotism kitsch in falsuri grosolane anti-romanesti. Asta inseamna dupa autor „a fi cult” drept opus la „patriotismul incult si kitsch”?!!

        • in Maramures (…) ungurii ar fi trebuit sa fie acolo f.numerosi, dar nu sunt si nu au fost niciodata.

          Ungurii au apărut în Maramureș după ce regii Ungariei au înființat orașe pe Tisa, cu dreptul de a lua vamă de la plutele care coborau pe râu cu transporturi de sare. Pe la 1300+, așa au fost înființate Vișc și Teceu, pe malul drept al Tisei (astăzi în Ucraina) respectiv Câmpulung și Sighet, pe malul stâng al Tisei (astăzi în România).

          În secolul 19, ungurii au construit calea ferată de la Satu-Mare la Halmeu și apoi la Sighet, pe malul Tisei, după care au mai construit o cale ferată îngustă între Sighet și Ocna Șugatag, cu o ramificație spre Coștiui, pentru a aduce la depozitele din Sighet sarea de la exploatările de-acolo și lemnul de la exploatările forestiere.

          Practic, ungurii au adus industria în Maramureș, dar ei au rămas întotdeauna o minoritate urbană. Câmpulung la Tisa a decăzut foarte mult și a ajuns astăzi comună, are sub 3.000 locuitori, dar maghiarii sunt 75% acolo pentru că fusese oraș regal unguresc, pe vremuri. Oricum, ungurii din Maramureș sunt foarte civilizați, nu există dispute cu ei.

          La origine, Maramureșul era complet separat de Ardeal. Baia-Mare nici nu se află propriu-zis în Maramureșul istoric, dar a ajuns astăzi reședință de județ după ce 2/3 din Maramureș a rămas în Ucraina, pe vremea lui Stalin.

          • Asta ziceam mai sus ca ungurii nu au fost niciodata majoritari in Maramures. Maramuresul a fost o regiune istorica separata si cat se poate de daco-romana. De acolo au venit fondatorii Moldovei. Stiu ca in Evul Mediu era mai mare decat partea actuala din Romania.
            Autorul lanseaza petarde tampenii pe piata ca lb romana s-a format la sud de Dunare. Daca Maramuresul ar fi fost gol de populatie, ar fi fost ocupat total de unguri, fiind chiar in drumul lor.

            • Nu ti-a ramas altceva decat sa te consolezi ca ai avut stramosi care au fost printre primii pe undeva, candva, daca…E si asta o treaba, trista ce-i drept

  36. Daca era o pledoarie imotriva extremistilor nationalisti romani, intelegeam. (Adica impotriva tracomanilor si a istoricilor „triumfalisti”.) Dar este un atac murdar impotriva romanilor, de pe pozitii extremiste maghiaromane si panslaviste.
    Nu poti ataca un nationalism cu altul. Un extremism cu altul.
    Asta arata ca in cultura romana, ca si in mass-media si politica, puterea este -inca- a Moscovei si Budapestei.

  37. Monsieur le Professeur,
    Am citit cu atentie articolul dvoastra si am incercat sa inteleg, dupa mintea mea de practicant de meserii exacte, ce ati vrut de fapt sa demonstrati.

    Cine spunea ce spunea Cioran? Gura internetului?

    Daca afirmatia e din folclorul de internet, atunci mi se pare cam chinuita demonstratia dvoastra daca-mi permiteti, si ca sa folosesc o zicala nemteasca, ati cam tras cu tunul dupa puisori de ratuste. Ma gandeam, dupa umila mea parere, ca e totusi mai bine sa-i lasati pe cei care fac ciroza band apa, s-o faca, in fond e alegerea lor.

    Acum sa presupunem ca Cioran chiar asa a zis. Daca a si spus-o pe bune, atunci e alta treaba, afirmatia intrand la alta categorie nemai incadrandu-se la grupa de „comentariu pe text”. Poate ar trebui o alta abordare, filozofica, poate mistica? En tout cas, francezii n-au nici o treaba cu cu credinta, cu rugaciunea, ei sunt pe text, pe contract, pe moda -adica specialisti in cele lumesti. Asa sunt ei de mai multe sute de ani, nu-i bai, la fel ca si la multe alte popoare „avansate” si bogate din Vestul Europei. Nu-i judecam noi pe ei, e treaba lor.

    Datoria noastra insa ca cetateni vorbitori de limba romana – mai ales a intelectualilor de pe contributors.ro-, este sa intelegem profund, sa prezervam si sa prezentam intr-o nota pozitiva noua meta-atributele definitorii ale poporului astuia…. daca tot vorbim de patriotism, altfel riscam sa ajungem la dezolare si sau la dizolvare. Asa fac toate popoarele/natiunile mari si destepte, isi apara trasaturile definitorii de grup, cultura, limba, istoria, etc. si nu se dezic niciodata de ele.
    Daca insa nu mai simtim ca avem aceasta datorie, findca suntem moderni, atunci sa ne informam bine de tot cind scriem in spatiul public pe chestii sensibile, cum ar fi aparitia romanilor pe teritoriul de astazi.

    Bien a vous, un Roman.

  38. O prea amanuntita analiza a unui text de propaganda! Dar e evident de pe pozitii prea putin ingaduitoare.
    Pe cand o analiza similara pe text a imnului Romaniei?

  39. Un text serios despre unul neserios avand ca tema de meditatie limba romana. Hai sa urmarim argumentele.
    1. misterul dainuirii lb romane. Autorul comuta pe istoria romanilor, despre care afirma ca timp de 1000 de ani n-a produs nimic. Adica romanii erau niste lenesi carora nu le placea sa scrie. Ghinionul nostru, norocul altora care au nascocit teoria imigratiei tarzii pentru a umple „golul”.
    Autorul ne demonstreaza ca mai erau si elevi silitori prin Balcani, de la care am fi putut lua notite. De exemplu hanatul bulgaresc.Dar aici autorul incurca planurile fiindca el pomeneste de un stat, in timp ce noi n-aveam nici unul! Si atunci cine sa scrie? Pastorii analfabeti?
    da limba romana era vorbita de cineva, iar despre vorbitorii de lb romana nu „stim” decat ca s-au carat din Dacia dupa retragerea stapanirii romane si au revenit dupa circa 1000 de ani!
    Pana la urma exista un mister: de ce se cramponeaza autorul de o teorie explicativa asupra nasterii poporului romanesc, veche de vreo 200 de ani. Chiar n-a mai descoperit stiinta nimic de atata vreme? Cum am zis, mister.
    Totusi romanii si bulgarii au intemeiat un stat comun in Balcani, imperiul vlaho-bulgar, dar care n-a durat decat vreo 60 de ani, foarte putin la scara istoriei. Iar tarul Ionita Caloian a corespondat cu papa de la Roma. Deci ceva, ceva au scris si romanii atunci cand au avut un stat. Dar cum zicea autorul: testis unul, testis nullus.

    2. Intelegerea limbii vorbite de stramosi.
    Am invatat la scoala despre informarea lui Neacsu din Campulung destinata sefului sasilor din Brasov la 1521. Cam la 100 de ani dupa moartea lui Mircea cel Batran. Nu mi s-a parut a fi scrisa in lb chineza. „i pak dau stire domniei tale za lucrul turcilor, etc”
    deci cum ramane cu intelegerea?
    Pai ne lamureste autorul: „româna nu provine din latina vorbită continuu în Dacia după retragerea aureliană din 271. După invazia goților din 249-250 în Dacia, provincia rămîne în suspensie.”. Dupa autor, majoritatea civililor fug de groaza gotilor. Aia care erau mai inceti de picior (si la minte) raman. Ptobabil astia au fost cei care vorbeau latineste. Si tot probabil ca tot lor li se adresa un sef barbar: „veniti, semanati si secerati fara frica, noi nu va vom lua decat jumatate din recolta”. Un soi de contract de genul pactului „petrol contra armamemt” incheiat de noi cu nemtii in 1941. Sau o taxa de protectie avant la lettre.

    Dar grozavia abia acum urmeaza.
    „Cînd Aurelian retrage trupele din Dacia, provincia se golise de vreo douăzeci de ani. ” Cum sa se goleasca, daca autorul sustine ca „cineva” mai vorbea latineste dupa fuga cea mare?
    Dar tot nu-i suficient: „După 550, slavii invadează și ocupă Moesia, Tracia și Iliria, adică Balcanii în întregime. E pură naivitate să crezi că au rămas romanici în Dacia, cînd invadatorii luau ca sclavi pe oricine prindeau.”
    Nu sunt un naiv. Deci dupa 550 putem pune cruce latinofonilor din fosta provincie romana. Daca picau in gheara slavilor, erau obligati sa-si uite limba si sa gavareasca pe slaveste. Asta daca erau prinsi, dar localnicii nu pareau a fi niste ageamii, fiindca aveau antrenament de vreo 200 de ani.

    Finalul e nebunie curata.
    „Procopius spune literal ”după înscăunarea lui Iustinian, slavii au năvălit anual în Balcani, ucigînd și înrobind cîte 200 mii de romei în fiecare an”. Do the math.”
    O fi literal dar numarul e exagerat. In acel ritm, imperiul bizantin trebuia sa se topeasca rapid. Pierdea sa zicem in 5 ani, un milion de cetateni, printre ei si latinofonii nostri. E doar aritmetica.
    Si ce faceau slavii cu robii? Fie ca ii tineau in jurul casei, fie ca ii carau inapoi in Dacia, cum ii hraneau? In Balcani nu era posibil. Economic povestea lui Procopius e un nonsens. Un nonsens bun sa sprijine teoriile indragite de unii sau de altii. Deci asa s-ar fi reumplut fosta Dacie: cu romeii capturati de slavi.
    3-10 sunt prostii, de necomentat.
    11. povestea cu dialectele.
    „Daco-româna nu are dialecte fiindcă românii au ajuns la nordul Dunării în jurul anului 1000 (mai devreme sau mai tîrziu) și s-au înmulțit. Dacă ar fi rămas din Antichitate, româna ar fi fost mult mai dialectalizată. Uniformitatea limbii române e dovada sosirii ei tîrzii la nord de Dunăre.”
    La fel de bine uniformitatea poate fi si dovada ca romanii n-au plecat nicaieri, si ca au circulat pe tot teritoriul locuit de ei.
    Ce ne facem cu romanii din Maramures? Nu-i cam lung drumul din Balcani pana-n Maramu?

  40. Să mergem pe firul logicii

    Românii sunt urmașii latinității estice.
    Care cuprinde și restul populațiilor vorbitoare de dialecte ale limbii române din așa zisa peninsulă balcanică.
    Continuând,
    românii sunt urmașii dacilor, despre care se știe că erau flower-power, niște gingași, care în momentul în care se simțeau nedoriți, își făceau imediat bocceaua și lăsau loc liber ălora de se încruntau mai urât la ei, și a coloniștilor romani, foști legionari, despre care se știe clar în istorie că au dominat bazinul mediteranean și jumătate de Europa prin vorbă bună, pace și înțelegere. La fel ca și dacii, romanii, cum întâmpinau ostilitate, își cereau scuze de deranj și plecau de unde au venit…deci, e normal că populația din nordul Dunării, cum a avut de întâmpinat migratorii fioroși, cum a trecut Dunărea înot, cu mic, cu mare….
    Sarcasm cât Casa Poporului, asta să nu fiu înțeles greșit.

    Da’ de ce nu spuneți că după retragerea administrației romane, cei rămași, ocupați fiind cu supraviețuirea în fața valurilor migratorii, nu prea le mai stătea gândul să scrie manuscrise, și să creeze a doua bibliotecă ca mărime după cea din Alexandria.
    Nu nene, au plecat, și după sute de ani, s-au întors.
    Așa, din senin, s-au întors la nord de Dunăre. De ai naibii, să îi deranjeze pe unguri…. probabil în decursul veacurilor petrecute la sud de Dunăre și-au pierdut bunul simț avut față de migratori în trecut.

  41. Din respect pentru viitorul romanilor, prefer nationalisti ridicoli dacopati cu 4 clase si simt exagerat al propriei superioritati decat globalisti fara neam, tara sau limba servind diverse interese transcontinentale.

    Am sa explic aceasta opinie posibil nepopulara: viitorul apartine celor care nu isi pierd radacinile, nu isi toarna cenusa in cap si mai pot manifesta o anumita capacitate pentru violenta. Spre exemplu „vestul” este deja pe cale de disparitie, societatea si cultura le-au fost cotropite de vinituri cu care au mai nimic in comun, in afara de faptul ca apartin aceleiasi specii. Vesticul domesticit inca viseaza marea Utopie globala in care toti ne vom tine de mana intr-o mare fericire, uitand ca pentru asta e nevoie de valori comune, de un tel comun, de toleranta care a permis ridicarea si mai apoi declinul „vestului” generic.

    Culturile importate se vor impune prin demografie si forta printre ruinele vestului decrepit. Vor supravietui numai culturile neatinse de slabiciuni postmoderne, cu un anumit simt de superioritate (meritat sau nu) si care nu si-au pierdut un spiritul combativ. Ca sa supravietuiesti trebuie sa fii un pic nesimtit, asta e.

    Din nou cadem in marea eroare de a ne considera ajunsi la finalul istoriei. As fi spus ca razboiul declansat de rusia ar fi trebuit sa trezeasca pe mai multi la realitate. Nu s-a schimbat mare lucru in felul in care curge istoria!

  42. Am crecut într-o familie de istorici și pasionați de istorie. Am început a ronțăi de pe 7 ani biblioteca de câteva mii de volume din care jumate tratau trecutul, mai mult sau mai puțin academic. La început o făceam cu bucurie, din pură curiozitate; apoi, vreme de vreo 5 ani, pentru școală, olimpiade și examene (bac și admitere), deci profesional, iar in cele din urmă din inerție, dintr-o curiozitate intelectuală asumată, dar fără nicio pasiune. Acu vreo 30 de ani am început a pune la îndoială valoarea de adevăr a tuturor cele scrise sub titlu de istorie: mi-a devenit clar că ceea ce studiez pentru examene nu are nicio logică, nicio fundamentare solidă, nicio metodă realmente științifică. Aproape toate volumele scrise in perioada modernă de diverși istorici (și nu e vorba numai de cei români) sunt doar crâmpeie sofisticate ale unei noi mitologii de rit național. Asta pentru că însăși apariția națiunilor se leagă intrinsec de dezvoltarea acestui mod de a scrie istorie. Nu am învățat istorie, ci teze sau elemente de doctrină infuzate in programe.

    Și acum asupra poporului român. Este un neam extrem de bovaric, seminomad, poltron, nesrios și bășcălios, sălbatic dar nu crud, ci refractar la orice set de norme sau principii, relativ tolerant și deschis, împrăștiat, incapabil de organizări durabile. Este bovaric căci, nemulțumit întruna de propria trăire și înfățișare, încearcă să fie altceva, așa cum o demonstrează chiar și autorul acestui text care probabil se simte mai puțin român respingînd o teză naționalistă neaoșă și adoptînd o alta, tot naționalistă, dar străină, deci mai șic, pentru că, deh, e tare dificil să fii om de știință in sfera literelor și mult mai simplu să fii cult și irațional (adică tezist xenofob/xenofil).

    Când înveți la școală măreața istorie a mărețului popor rumân, la fel ca și altor popoare intrate in era naționalismului, ți se prezintă un trecut glorios, plin de eroi fantastici. Sunt basme moderne. Primul basm naționalist român se referă chiar la numele nostru, pentru că se pretinde că ar veni de la Roma. Ceea ce este imposibil, căci, înainte de a se numi români, băștinașii s-au numit pe sine in diferite feluri -geți, bessi, gepizi, ardeleni, valahi, pecenegi, munteni, moldoveni- și pentru ca noul nume să fie adoptat intr-un asemenea spațiu fragmentat statal ar fi fost nevoie de o conștiință colectivă a originii comune. Efectiv imposibil in evul mediul! Numele de ‘rumân’ s-a răspândit și a fost acceptat treptat de toți locuitorii acestui spațiui doar pentru că aveau intr-adevăr ceva in comun cu toții, dar nu obârșia: ci bovarismul, batjocura și autoironia. Rumân nu vine de la Roma, ci de la Constantinopol, adică de la Rum, căci așa era cunoscută metropola bizantina in arealul persan, mai târziu turcesc. Asta pentru că e foarte posibil să fi existat o migrație masivă din sudul Dunării către Nord, dar nu din cauzele firave născocite de unii istorici, ci pentru că grupuri masive de populație de limbă getică -numită in vreme pecenegi de către unguri și greci- au fost forțate să fugă din Imperiu de frica represiunii și masacrelor ce au urmat trădării mercenarilor pecenegi in timpul bătăliei de la Manzikert (1071). Deci migrația a fost reală, dar ‘migratorii’ erau refugiați, iară nu cuceritori, și au căutat adăpost in ‘Valahia’ nu întâmplător, ci pentru că știau că acolo se întorc printre rude. Numai că rudele i-au primit cam urât. Au făcut mișto de faptul că ei se dădeau bizantini, ‘romei’, i-au făcut iobagii lor și le-au zis ‘rumâni’ in batjocură și pentru a-i diferenția de ceilalți localnici (dintre care unii erau ungureni, adică evadați de sub sub stăpânirea maghiară). Așa se face că la origine acest termen nu era un etnonim, ci desemna o populație de fugari mizeri, lipsiți cu totul de proprietăți. Fataliști și autoironici, ceilalți băștinași au început a utiliza termenul și cu privire la orice individ sărăcit, rămas pe drumuri, in afara oricărei stăpâniri. Probabil după invazia mongolă, in anarhia ce a urmat toți autohtonii au inceput a se simți și denumi pe sine rumâni. Dar prima țară românească a fost cea in care vechii rumâni erau majoritari. In Ardeal -țara regului Arda- in secolul 13 incă se numeau bessi sau blahi, iar in Moldova nici in secolul 19 nu au acceptat pe deplin identitate rumânească.

  43. Cu exceptia scaparii despre aparitia romanilor la nord de Dunare dupa anul 1000, autorul are perfecta dreptate in pricina patriotismului lingvistic.

    Patriotismul e gaunos si chiar pagubos daca ajungem sa ne consideram buricul lumii si cei mai ce, inclusiv in privina limbii romane. Ne iubim limba pentru ca am crescut cu ea si e limba parintilor nostri, insa la urma urmei nu e nici mai buna, nici mai rea decat alte limbi, fie ele si romanice.

    Daca a avut cineva curiozitatea sa citeasca clasici britanici sau francezi, ar ramane uimiti de bogatia vocabularului in limbile engleza sau franceza. Am citit romane clasice scrise de autori cum ar fi Thomas Hardy dupa locuind ani buni in SUA si vorbind engleza fluent. Daca nu am folosit dictionarul de 30 de ori pe pagina, nu l-am folosit deloc, pentru ca engleza literara e mult mai bogata in termeni care nu sunt folositi in vorbire sau chiar comunicare scrisa sau jurnalism.

    Insa asa rau cum kitch-urile patriotice legate de limba romana apar in scrierea autorului, se poate si mai rau. Mai prin anii 90, unii dacopati o luasera pe aratura si spuneau de fapt ca limba dacilor e chiar mai veche si e radacina sanscritei si chiar a latinei, lucru care era un delir mental, nu altceva.

    Singurul lucru pe care il regret la limba romana din ziua de azi e englezirea peste masura. Am plecat in 2000 din Romania si nu am mai apucat sa folosesc excesiv termeni englezi cand exista termeni perfect adecvati in limba romana. Acum cativa ani in urma am avut o intalnire cu colegi de liceu de multi ani. Oamenii au ramas uimiti cat de curat puteam vorbi limba romana chiar dupa multi ani de locuire in strainatate. Asta a venit din faptul ca in viata de zi cu zi nu a trebuit sa folosim termeni tehnici in limba romana si limba folosita a ramas nepoluata.

    Altfel, ma zgarie pe urechi cand mai merg prin Romania si aud intrebarea prin restaurante sau magazine daca vreau sa platesc cash, cand exista termenul numerar, mult mai adecvat.

    • Mi-a plăcut comentariul dumneavoastră. De aceea îndrăznesc să chestionez ‘regretul’ exprimat aici:
      „Singurul lucru pe care il regret la limba romana din ziua de azi e englezirea peste masura. ”

      Sunt sigur că dumneavoastră cunoașteți in mare structura etimologică a limbii române. Probabil sunteți dintre cei ce admiră bogăția lexicală a unei limbi. Dar atunci este de neînțeles de ce regretați recentul aport al limbii engleze la îmbogățirea limbii române. De ce ar fi acceptabil împrumutul din felurite limbi slave, din greacă și persană, din turcă și maghiară, din franceză și italiană dar nu din engleză? Ceea ce se întâmplă astăzi in vorbirea curentă contaminată de lingua franca a globului s-a întâmplat continuu de-a lungul a 2000 de mii ani de ați ajuns să vă exprimați intr-un grai ce exprimă toleranța, deschiderea, bovarismul poporului care niciodată nu a acceptat creațiile bolovănoase ale unor culți patrioți de tipul „de-gât-legău”, ci a preferat să preia, adesea calchiat și stâlcit, născocirile altor popoare și să folosească liber orice cuvânt ce-i dădea bine la ureche. Așa se face că p__la și-a tot băgat-o pe latinește, dar de iubit a făcut-o in slavă. Nimeni nu a simțit vreo contradicție, ori vreun fior patriotic in fața acestei stări lingvistice. De aceea ‘fuck’ e foarte probabil să facă pui in română și nepoții noștri să-l utilizeze in construcții ingenioase.

      Nu avem de ce să ne simțim amenințați de expansiunea englezei, nu suntem nici francezi, nici spanioli să avem vreo memorie imperială de apărat. De aceea nimeni nu cere serios in România dublarea filmelor la teve. E ok dacă avem subtitrări, merge chiar și fără.

      Nu e nici cazul să fim complexați: totuși pentru un popor atât de divizat istoric și dezbinat psihic am reușit a produce destul de multă maculatură in limba română, ba chiar și câteva opere imaculate și universale. Dacă e să ne comparăm cu lumea și cultura anglo-saxone moderne e firesc să nu ieșim bine, dar de ce am face-o? Nu mai bine ne bucurăm că putem avea acces la această lume mult mai facil decât alte neamuri, mai numeroase și mai cultivate?

      Nu prea văd pericolul anglicizării limbii române, dar, dacă s-ar întâmpla…nu văd care ar fi problema, de ce ar trebui să stopăm/frânăm un fenomen ce afectează comunicarea următoarelor generații. De ce ne-am agăța disperați de o limbă nedorită și uitată (dar, repet: nu e cazul nostru)? Iar dacă totuși limba asta ar ajunge pe moarte…apăi e suficient ca un grup de sacerdoți culți la cap și nostalgici să creeze o Biserică in care limba străveche să fie declarată limba de cult, chit că nu va mai fi vorbită de nimeni, nu-i așa?

      • Eu de fapt nu am spus ca nu sunt de acord cu englezirea, insa sunt in dezacord cu englezirea peste masura. Sa luam un singur exemplu pentru edificare, domeniul IT. Deja exista termeni consacrati in limba romana: calculator, tastatura, monitor. Pare foarte deplasat folosirea unor termeni cum ar fi computer, keyboard, display. Insa e perfect legitima folosirea unor termeni cum ar fi mouse sau hard disk, pentru ca nu exista termeni echivalenti in limba romana.

        Faptul ca sunt deranjat de englezisme este faptul ca in realitate e o chestie psihologica la mijloc, care nu are nimic de a face cu termenii folositi. Cel putin generatiile mai noi sunt atat de dezgustate de multele realitati negative din Romania, incat au ajuns sa respinga limba parintilor lor. In momentul in care propria mea fiica adulta, ramasa in Romania la propria cerere, foloseste termeni cum ar fi WTF (cand sunt termeni perfect colorati in Romania cum ar fi „ce puii mei”, asta imi arata dimensiunile dezastrului.

        E pacat sa lasam limba romana sa moara. Altfel ajungem ca in alti 500 de ani urmasii nostri sa nu fie in stare sa inteleaga un text in limba romana din ziua de azi.

        La final, nu prea sunt de acord ca am fi putut intelege limba lui Mircea cel Batran. Era greu de inteles chiar si scrisoarea lui Neacsu din Campulung, aparuta 200 de ani mai tarziu. In primul rand, stramosii nostrii foloseau termeni tehnici pentru lucruri pe care le foloseau zi de zi care au disparut din uzi de veacuri bune, legate de unelte casnice sau agricole, activitati economice, sau chiar termeni militari. In al doilea rand, chiar si in scrisoarea lui Neacsu erau o gramada de vorbe slavone care nu s-au pastrat in limba romana. Tot asa cum romana veche e greu de inteles, am probleme mari in a intelege engleza sau franceza veche. Daca nu ma credeti, incercati sa il cititi pe Shakespeare in editie originala. Limba engleza s-a schimbat funamental in ultimii 500 de ani, atat in ce priveste vocabularul, cat si regulile de conjugare a verbelor, articole sau chiar pronumele.

  44. 1. “Dan Ungureanu : Dacă nu contrazici și amendezi aceste cretinății, lumea, publicul nu are de unde ști ce e știință și ce e minciună”

    ..autorul procedeaza ca un bun chirurg care e convins ca toate bolile se pot rezolva din foarfece, pensa si bisturiu. In cazul fenomenelor pe care le supune atentiei nu e vorba de stiinta infailibila. Lucrurile reale sunt ipoteze, conjecturi care si ele functioneaza in anumite cadre, paradigme. Chirurgul foarte bun stie bine care sunt limitele artei sale..

    2. “Elevii de liceu nu înțeleg ”balcîză și lălîie” din Creangă, ”sinețe, sacalușe” din Sadoveanu”…

    Elevii de liceu, si de azi si din secolul trecut, nu pricep mirarea lui jupan Dumitrache cand se intreaba “A manca… sfânta Constituțiune.. Adică, cum s-o mănânce?” In acest caz e vorba de un frantuzism demult pierit la fel ca si sineta si sacalusele lui Sadoveanu. Mor si cuvinte imprumutate la fel si cuvinte si expresii din popor. E treaba profesorului sa explice ce de ce si cum..

  45. https://en.wikipedia.org/wiki/Uprising_of_Asen_and_Peter

    E foarte interesant de comparat versiunile in bulgara si romana ale articolului din Wikipedia. In romana sint strecurate tot felul de sopirle despre vlahii de dincolo de Dunare, etc., care nu apar in textele din celelalte limbi.

    https://historymuseum.org/en/838-asen-petar/
    Aici cei de la Muzeul National de Istorie al Bulgariei zic ca:

    In any case, the old – mainly in Romania – idea of ​​the state, restored by the Asenevtsi brothers as a kind of „Vlach-Bulgarian Empire” today is not supported by any serious European scientist and must be recognized as having finally outlived its time.

    O discutie interesanta despre termenul „Vlach” apare si aici:

    https://thehistoryofbyzantium.com/2022/12/13/episode-253-the-second-bulgarian-empire/

    unde unul dintre comantatori neaga faptul ca termenul de „vlah” ar avea vreo legatura cu originea lingvistica ci doar cu ocupatia grupului respectiv (pastori) …

    https://www.britannica.com/topic/Vlach

    Aici zic autorii „The overall syntax and lexicon of Aromanian are closer to Albanian, Greek, and Macedonian than those of Romanian, which in those respects patterns more with Bulgarian.”, fraza care oarecum se bate cap in cap cu teoria dlui Ungureanu, cea cu asemanarea romanei cu albaneza din cauza articolului enclitic.

    Cred ca articolul dlui Ungureanu necesita un alt articol scris pe un ton ceva mai serios si care sa clarifice pozitiile nesustinute din articolul de fata.

    • V-as sugera in acest caz, in care un subiect pe wiki e viciat de pozitiile opuse a doua natii, sa sariti la niste referinte fundamentate: Florin Curta – dincolo de The making of the slavs. Apoi, cartea Eastern Europe in the Middle Ages este exact ce trebuie pt a intelege, urmărit an cu an sau la intervale de cativa ani, ce s-a întâmplat si in zona noastră itre 500-1300.
      Bineinteles ca si dansul are criticii lui, bulgari etc. dar mult mai putin. In plus, bibliografia ultimei cârti este excelenta.
      Nu este singurul slavist (specializat in) dar este cel mai actualizat si pregătit la aceasta ora.

  46. 1/pe la anul 200apare edictul si expresia CIVIT ROMANUS SUM .Pe anumite plaiuri s-a transformat in SUNT ROMÂN.
    2/Teritoriile sud Dunărene au dat împărati romani
    3/imperiul Bulgar a avut teritorii prin partile noastre dar nu uitati la ei de prezenta unei populatii care ii va determina sa devina romano-bulgari
    4/prezenta vlahilor pina la Adriatica,recunoasterea lor,implicarea in formarea unor forme de statalitate sirba sau bulgara este de necontestat recunoscuta documentar.
    5/de episcopie vlaha ( PE LA 900) aveti cunostință???
    6/ Dabisa preot, și Păcurariu Cătunarul sef (VLAHI) pe care arhivele Dubrovnicului ii consemnaza inainte de anul 1000 ati auzit??? cititi să stiti si sa nu bateti câmpii

    • Indrumar de batut campii. Care este noutatea? Nu este contestata romanitatea populatiei sud dunarene din imperiul roman. Ulterior acesti au fost denumiti vlahi de catre observatori din exterior. Notiunea consolidata de Român a aparut abia in sec XIX. Traducerile din documente ale denumiri de vlah prin cel de roman sunt abuzive si cum spune cineva,determinate de motivate bovarica. Romanii de azi sunt urmasi ai unor diverse grupuri de vlahi, dar nu pot pretinde reprezentativitate si unicitate pentru toate populatiile in cauza. Alaturi de armâni )armâni! nu aromâni ) si vlahii Serbiei si respectiv ai Bulgariei sunt singurele grupuri romanice supravietuitoare in Balcani.

  47. „Pur și simplu, românilor nu le-a plăcut să scrie, nu s-au perceput, pînă mult după 1800, drept popor și națiune.”
    Aș vrea să zăbăvim oleacă asupra acestei afirmații emise atât de tranșant.

    Pur și simplu, nimeni nu a cunoscut rumânii atât de îndeaproape incât să afle dacă le-a plăcut sau nu să scrie. Acest text și comentariile din subsol cam contrazic această teză. Singurul fapt cunoscut despre ‘culturalizare’ in evul mediu, dar fără să putem fi siguri de valoarea de adevăr a celor relatate, este că la schimbarea de regim -politică sau religioasă- era uzual ca urmele scrise ale trecutului să fie distruse. Cel puțin așa reiese din ce povestea Dimitrie Cantemir despre arderea scrierilor in alfabet latin de către Alexandru (zis) cel Bun. In rest nu avem cunoștință despre existența unor școli in afara celor ținute de Biserică. La fel in cazul tuturor popoarelor europene in tot evul mediu. Biserica deținea, se pare, monopolul cunoașterii și al scrierii. Nu era un factor de progres, ci de înlănțuire. In cazul rumânilor nu avem nicio informație despre perioada pre-creștină a istoriei lor, căci e probabil să fi fost distruse toate documentele produse in orice alfabet diferit de cel chirilic, iar in Ardeal toate cărțile pre-catolice. Deci dacă scrierea era cunoscută și folosită in acest areal înainte de anul 1432/1000 noi nu avem cum să știm, dar putem specula pornind de la ce relatează Cantemir că ar fi existat niște arhive latine.

    In privința conștiinței etnice a rumânilor aș zice că e păcat ca un om cult să omită toate documentele produse de cancelariile țărilor din zonă (inclusiv cele maghiare) care vorbesc de Vlahii și valahi, semnalînd astfel prezența unor populații înrudite in jurul și înauntrul Carpaților și să presupună că cei ce trăiau acolo și se defineau ca valahi nu aveau deloc in cap noțiunile de neam, popor (termen atestat incă din secolul 17), obârșie (de ce ar fi fost descriși astfel dacă ei înșiși nu se afirmau ca atare?). E adevărat, nu erau incă naționaliști, dar asta era firesc, căci conceptul de națiune nu era răspândit niciunde in Europa. Nici italienii și nici germanii nu se priveau ca națiuni la 1800. Și erau și ei majoritar analfabeți pe la 1700. A fost nevoie de niște împărați vag luminați care să spargă monopolul Bisericii și să ducă in fiecare cătun școala.

    Pe de altă parte, eu înțeleg din tonul autorului că absența conștiinței naționale ar fi un element frustrant, dezamăgitor, negativ al istorie noastre. De ce? Ideologia naționalistă a produs incă de la apariție mișcări de independență, cucerire și/sau secesiune, state-națiune, războaie naționaliste și epurări sinistre pe criterii etnice, propagandă naționalistă continuă, precum și falsificarea sistematică a istoriei in sensul afirmării unei poziții cât mai ridicate in imaginara și aberanta ierarhie a națiunilor. Nici astăzi nu s-a terminat competiția sângeroasă a națiunilor. Deci, de ce am deplânge atașamentul slab al rumânilor analfabeți de la 1800 față de o ideologie trecătoare a unei modernități deja eșuate?

  48. @euNuke
    Nu domnule eu…, nu sunt un cititor consecvent al d-voastre, insa comentariile d-voastra sunt remarcabile; cu deosebire prezentul comentariu, care iese din tiparul triumfalist obisnuit practicat de majoritatea cetatenilor statului roman. Se poate spune ca sfidarea sentimentelor nationale colective, este un act de curaj dar ce insemna national? Expunerea dv – desi succinta – expune pe baze aproape exclusiv logice evolutia populatiilor care alcatuiesc astazi majoritatea natiunii romane; caci si ungurii fac parte din natiunea romana , nu-i asa? Totusi cateva observatii sunt necesare: 1 Rum este cu siguranta derivat din Roman si deformat pe filiera Asiei de vest si a Egiptului. 2 Cred ca toponimicul Ardeal este mai degraba determinat de maghiarul Erdely decat de regele Arda. 3 In momentul in care vlahii au trecut in nordul Dunarii datorita motivelor expuse cu multa pertinenta acolo nu ii asteptau fratii vlahi ci cu totul alte grupuri etnice. Cu exceptia Daciei intracarpatice romanii nu au trecut Dunarea decat ocazional deoarece fluviul oferea cea mai buna aparare fata de invaziile din nord si est.
    Oricum postarea, care va apropie mult de opiniile cu caracter demitizant- nu antiromanesc cum sustin infocatii patriotismului puritan – ale lui Lucian Boia. Mentiunile la informatiile eronate transmise de istorici cu renume necontestabile, sunt extrem de justificate, tinand cont ca acesti monstri sacri ai istoriografiei romanesti au contribuit, la construirea si consolidarea unor mituri temeinic implantate in constiinta majoritatii cetatenilor. Amintesc aici doar doua cazuri evidente de – sa-i spunem – pripire in elaborarea concluziilor: localizarea unei ipotetice Posada de catre N Iorga si acea celebra inscriptie „ Decebalus per Scorilo”= Decebal fiul lui Scorilo, care au indus si inca mai induc in eroare milioane de patrioti, cu sau fara studii superioare.
    Astazi datorita unei intense, eficiente si uneori nedrepte propagande nationaliste desfasurate imediat dupa 1918, majoritatea romanilor considera unitatea de teritoriu si origine ca fiind imuabila, sine qua non, dar care contravine logicii determinate de limitele istorice si geografice ale perioadelor in cauza. Am mai facut referinte la generatiile depozitare ale memoriei istorice si culturale ale colectivitatilor in care traiau. Am sesizat o referire la anul 1948?! Imi amintesc de povestirile Mosului meu , ardelean intelectual, nascut pe Campie ( Campia Transilvaniei) Cine cunoaste astazi semnificatia acestei regiuni? Nici macar locuitorii ei pervertiti (bovaristi) de iuresul evenimentelor succesive nu mai sunt constienti de importanta ei in istoria romanismului. Aflata in centrul Transilvaniei, aceasta enclava a fost ocolita de influentele periferice pastrandu-si limba si obiceiurile relativ sarace si arhaice. Mosul meu imi poveste de multe ori despre perioada de adaptare – la varsta de 11 ani – la rigorile limbii romanesti impuse de sistemul scolar romanesc ce se implementase in Transilvania. In scopul omogenizarii – unilaterale – lingvistice, in scolile transilvanene fusesera detasati mii de elevi din Regatul Romaniei. Mosul vorbitor de grai romanesc zonal, spunea ca nu pricepea absolut nimic din ceea ce vorbeau temperamentalii lui noi colegi, iar temele nu le putea intelege si rezolva decat cu ajutorul unui dictionar: probabil roman …roman. Pana in ultima zi de viata, mosul meu spunea Pâne, nu Pâine! Chiar si astazi in zona se folosesc cuvinte care nu sunt mentionate in DEX, dar care se regasesc in limbi romanice din vest. Graiurile si temperamentele diferite intalnite in diverse zone ale Romaniei moderne, trimit tocmai spre origini romanice diferite. Ca o parere absolut personala consider ca vorbitorii nativi de romana au 5 origini diferite. Romanii din Transilvania sunt cu siguranta urmasii populatiei romanizate din Dacia Traiana ( Transilvania) la care s-au adaugat slavi si alte popoare.Temperamentul si perfectul simplu utilizat in campia Tisei duc inspre zona romanizata din sudul Dunarii-Timoc. Oltenii par a fi romanizati stabili la care s-au adaugat fratii lor din zona Vidin, iar muntenii par a fi urmat o filiera asemanatoare. Cu exceptia Transilvaniei se pare ca toate grupurile au fost silite sa se deplaseze sub impactul efectului de extrudare exercitat de bulgari si slavi. Moldovenii si Moldova sunt un mare mister al istoriografiei romanesti rezolvata simplu prin metoda nodului gordian: sunt urmasii dacilor liberi romanizati prin contacte economice. Concluzia este marcata de superficialitate si incompetenta. Aparitia moldovenilor intr-o zona neocupata de I Roman poate fi explicata tocmai prin teoria extrudarii. Sursele timpului indica prezenta slavilor in campia Panoniei, zona controlata de I Roman .La venirea ungurilor populatia de slavi romanizati a fost nevoita sa cedeze locul migrantilor mai bine organizati. Traseul urmat de acestia se pare ca a fost orientat spre nord, prin sudul muntilor Tatra- Carpati, spre est si cum zice cronicarul s-au scurs in jos pe raul Moldovei. Pentru un cunoscator mediu de limba rusa si de geografie europeana, Moldova sugereaza un cuvant compus alcatuit de molodoi=tanar si ava = apa. Faptul ca simfonia ceha Valtava se mai numeste si Moldava, ca in Slovacia exista un orasel numit Moldava, sprijina aceata ipoteza -cu totul si cu totul personala, dar care probabil ca va fi preluata de un amator de doctorat- a venirii moldovenilor din zona Dunarii mijlocii. Ca o curiozitate, in actuala Ucraina subcarpatica traieste o populatie de romani blonzi numiti Volohi. Cum spune mult hulitul L Boia: de undeva au venit , dar nu se stie de unde.
    Revenind la discutia despre denumirea de roman trebuie mentionat ca romanii din Transilvania se numeau pe ei insisi Vlahi. Vezi Supplex Libellus Valachorum. Pretentia de unitate etnica fara fisuri , promovata de anumite grupuri este daunatoare insasi ideii de unitate, creand sentimente de frustrare. Unitatea bazata pe forta, ignorare, inlocuire de valori si marginalizare determina aparitia unor resentimente care maresc distantele intre romani. Sa nu uitam ca la baza statului roman sta declaratia de unire de la Alba Iulia, care chiar si atazi nu este respectata in litera ei.
    Extrudare= redistribuire ca urmare a exercitarii unei presiuni.

    • Vă mulțumesc pentru replica amabilă și bine argumentată, domnule Fathom.
      pe scurt și pe puncte continui polemica:
      1) Rum, in opinia mea, vine pe o fileră turco-persană din Asia Centrală.
      2) Ardeal poate să provină foarte bine din ungurescul Erdely, căci eu nu am niciun argument bazat pe atestări in privința originii gepide (Arda, rege gepid -adică get proto-ardelean conform lui Jordanes- parcă de prin secolul 5 din câte imi aduc aminte), ci doar speculez oferind etimologii alternative.
      3) aș zice că erau așteptați ȘI de alte grupuri etnice (precum cumanii). vlahii erau acolo, dar nu se identificau ca atare, căci ‘valahia’ era deocamdată un termen politico-administrativ (de sorginte probabil indo-iraniană, echivalentul medieval al noțiunii moderne de stat), nu un etnonim.

      „romanii din Transilvania se numeau pe ei insisi Vlahi. ”
      da, asta susțin și eu intr-un alt comentariu, doar că nu din momentul in care am învățat să credem. Până la invazia mongolă, după părerea mea majoritatea proto-românilor își spunea bessi, iar cei din Moldova (toponim ce apare abia in secolul 13) erau cunoscuți ca ‘bessarabi’, asta pentru că cei de acolo trecuseră la mahomedanism. Și mulți dintre bessi-pecenegi migrați din Imperiul Bizantin la sfârșitul secolului 11 erau tot musulmani (dar mai molcomi așa, mai la firul ierbii, fără preluarea Quranului).

      și adaug puntul 4) referitor la apariția moldovenilor in…Moldova :) Eu cred că acei slavi menționați de dumneavoastră chiar au trecut Carpații spre est, dar nu proveneau din Pannonia, ci din sudul Ardealului, fiind rămășițe ale dispersării veneților in secolele 7-8. Cea mai mare parte a veneților au urcat spre Nord, in Polonia și Silezia, dar e probabil ca multe din triburile deja bine amestecate cu triburi locale de geți să fi rămas in zonă și să fi fost dizlocați de maghiari începînd cu secolul 11. Moldova cred că vine de la ‘mold’, adică mocirlos, nu de la tânăr. Eu nu admit teoria slavilor migratori și nici teoria migrațiilor continue. Mi se pare că proto-rumânii erau o populație mult mai mobilă decât slavii, semi-nomadă, mai ales dacă me gândit că ne-am arat ogoarele cu…plugul slav. Deci trecerea spre Răsărit se datorează mai degrabă elanului colonizator al clanurilor mișcătoare de geți neliniștiți și speriați de avansul maghiar. Au făcut același lucru și spre Sud, au ‘descălecat’ și acolo. Dar distanțele acestor expediții sunt in general reduse, fiind lipsiți de resurse și metodă de organizare. Singurii geți capabili de organizare militară au fost pecenegii (numiți așa de iscodele maghiare din stepele Mării negre, spre a-i diferenția de bessi cei mici, insignifianți de la poalele Carpaților), dar conducerea și elitele le-au fost decimate de greci.

      Incă o speculație de final. De unde vine termenul ‘slav’? Este posibil să fi fost un alt exonim construit in mediile geto-latine din peninsula balcanică pornind de la cuvântul ‘scară’? pentru că, dacă citim cu atenție izvoarele aflăm că la început acești ‘sclavorum’ erau tineri răpiți de peste Dunăre de către bande tâlhari și prădători goți (=geți) și vânduți pe șantierele romane din Dalmatia, unde deveneau lucrători la ‘schelă’, adică…schei. Unde anume au fost numiți slavii ‘schei’ până prin secolul 18? Și apropo de identitatea etnică a slavilor….Procopiu știa oare despre ce slavi vorbea? se referea la ei ca la o anume națiune/etnie sau pur și simplu nu avea alt termen pentru barbarii ce năvăleau in masă din Nordul Dunării?

  49. Autorul vine cu niste teorii false si abracadabrante in genul lui Boia, nesustinute de dovezi istorice si nici de comparatia cu istoria altor popoare. Doar cateva ineptii din articol, desi ar fi mai multe:

    1) „Dupa retragere aureliana, Dacia s-a golit, populatia a fugit la sud de Dunare”. „Romanii au revenit de la sud de Dunare dupa anul 1000”. FALS.
    Daca ofiterii romani si administratia romana s-au retras la sud de Dunare, nu inseamna ca toata populatia daco-romana s-a retras cu ei, de fapt e absurd. De exp in sec 4 e.n Sf Sava Gotul a fost ucis in Buzau, populatia acolo fiind deja crestinata si fiind o populatie mixta daco-romana si gotica.
    Iar Dobrogea a continuat sa fie parte a Imperiului Bizantin multe sute de ani dupa retragerea aureliana, acolo populatia era amestecata daca/geta, greaca si romana.
    Valahia, Dobrogea si parte din Transilvania au fost apoi pe la 800-900 in Imperiul Bulgar. Daca Dacia ar fi fost complet golita de populatie, cum de nu s-au asezat acolo permanent ungurii, sau bulgarii?! Mai ales ca bulgarii au si detinut Valahia.

    2) „Lb romana s-a format la sud de Dunare”. FALS.
    La sud de Dunare in Taratul Bulgar si/sau Imperiul Bizantin, cum putea o populatie sa-si pastreze sute de ani lb latina, foarte diferita atat de bulgara cat si de greaca (lb bizantinilor dupa sec 6-7) ?!
    Orice populatie care traieste sute de ani intr-un stat adopta pana la urma lb statului respectiv, bulgara sau greaca, mai ales in Evul Mediu. Populatia daco-romana amestecata printre atat de multi slavi si-ar fi pierdut in 500 de ani orice limba a lor diferita si ar fi devenit bulgari. De ce azi nu vorbim bulgara, si vorbim o limba latina ?!
    Fiindca lb romana s-a format in special la nord de Dunare. Nu are legatura cu albaneza ce zice autorul; atat romana cat si albaneza au printre precursori lb tracice.

  50. „Cînd au avut texte scrise în română, nu s-au gîndit să le păstreze.”

    Faptul ca D. U. are un doctorat in „lingvistică istorică despre fiabilitatea statistică a reconstrucțiilor lingvistice” si face afirmatia de mai sus spune multe.

    Cum anume stie Dlui ca „nu s-au gandit sa le pastreze”?

  51. Exceptionalismul si demitizarea sunt doua fete ale aceleiasi monede.

    Hai sa facem un exercitiu de logica:

    1. Care este alt caz in istorie in care o populatie paraseste de buna voie si ireversibil o zona plina de resurse, iar aceasta ramane nepopulata timp de secole? Cu atat mai mult cu care zona ofera nu doar resurse, ci si munti si paduri impenetrabile in care te poti ascunde cu usurinta?

    2. Cat de frecvente sunt cazurile in care o populatie provenind dintr-o arie geografica mica, reuseste sa colonizeze o zona de cateva ori mai mare? Pe neobservare, fara forta militara sau politica, dar cu traista in spate. Pentru ca apoi sa dispara aproape fara urma din propria vatra?

    3. Tinand cont ca migratiile razboinice veneau dinspre nord si est, nu era logic ca acea populatie sa migreze spre sud, unde era mai protejata? In schimb migreza spre nord, in calea razboinicilor, unde, nu-i asa, mai fusesera odata nimiciti.

    4. Cum se face ca o migratie de asemenea proportii nu a ramas consemnata? Ca sa devii majoritar pe un teritoriu, disputat cu nimeni altii decat slavii (adevarate termite), e obligatoriu fie sa-i invingi militar, fie sa-i depasesti numeric intr-o maniera categorica. O asemenea victorie militara, sa fi trecut neobservata? Iar daca excludem varianta militara (n-avem incotro), inseamna ca a existat un adevarat pod aerian, prin care mii si mii de romani soseau zi de zi. Si asta timp de secole, pana au sufocat orice alt navalitor. Ce motivatie, ce efort, ce logistica sa fi fost in spate? Si chiar nimeni n-a observat si consemnat acest fenomen?

    5. Bastinasii (cei care de voie, de nevoie, traiau prin aceste locuri) sa fi fost atat de bucurosi de oaspeti? Aaa, uitasem, teritoriul era pustiu, nimeni nu observase de ce resurse dispune… Sau poate cand au plecat romanii, au lasat un bilet pe usa, „we’ll be back”?

    6. Cum au reusit slavii sa devina majoritari in Balcani, sa-si impuna limba, ba chiar pe locurile unde se presupune ca romanii s-au format, dar n-au reusit sa ocupe un teritoriu liber? Poate le placeau provocarile… Ar fi fost prea simplu sa ia un teritoriu gol…

    7. Romanii vin sa colonizeze Transilvania dupa unguri. Bun. Aici iar avem o premiera absoluta, una dintre cele mai razboinice populatii, de care se teme intreaga Europa, este depasita numeric in doar cateva sute de ani, pana in punctul in care devine minoritara. Si asta fara sa cedeze conducerea politica si militara nicio secunda. Sa vezi si sa nu crezi.

    8. Cum se face ca migratia slovacilor, svavilor in Transilvania e consemnata, dar a romanilor nu?

    9. Si pentru ca o premiera nu era destul, mai avem una. De obicei populatiile migreza de la rau spre bine. Iata ca romanii migreaza dinspre o zona in care, cat de cat, sunt stapani, catre una (Transilvania) in care sunt o populatie tolerata si fara drepturi. Asta da perseverenta si viziune strategica.

    10. Exista recensaminte de pe vremea austriecilor care arata ca natalitatea in familiile de romani si unguri era similara. Cum puteau romanii (deja supusi procesului de maghiarizare) sa ajunga la majoritate absoluta in doar cateva sute de ani? S-au mai intamplat astfel de cazuri, dar numai cu forta (mergand pana la genocid).

    11. Cum spunea si Neagu Djuvara, intotdeauna „veneticul” are un avantaj fata de bastinasi. Cum se face ca romanii, in calitate de „invadatori”, dand dovada de o abilitate strategica cu totul exceptionala (nu e putin lucru sa reusesti sa te extinzi pe o asemenea suprafata, intr-un interval atat de scurt, lasand fara replica populatii mult mai puternice si mai numeroase), n-au reusit totusi sa-si formeze un stat, sau o forma politica articulata? Alta premiera.

    12. Nu in ultimul rand, exista un studii genetice (eg Relu Cocos, Sorina Schipor et all.) care indica faptul ca populatia Transilvaniei este mai apropiata genetic de populatia central-europeana decat de cea din Moldova (unde ADN-ul slav este mai prezent, deloc surprinzator) si Muntenia (unde ADN-ul balcanic este mai prezent). Cum se explica aceste diferente (care sunt preistorice pana la proba contrarie), daca romanii au venit din sud, fara a avea conducerea militara sau politica sau alte mijloace de a se impune? Or fi avut o strategie de invaluire? De la sud prin nord-vest?

    Si lista ar putea continua…

    Daca cele de mai sus ar fi adevarate, concluzia n-ar putea fi decat una singura: poporul roman ar fi unul cu totul exceptional. Cum altfel, fara putere militara sau politica, fara o natalitate iesita din comun, fara alte mijloace, a reusit sa cucereasca un teritoriu considerabil, sa respinga natii razboinice si valuri migratoare, sa-si impuna limba in fata celor care si-au impus-o in jumatate de Europa?

    Cand incerci sa combati „exceptionalismul” cu argumente indoielnice, nu faci decat sa intorci cealalta fata a monedei. N-ar fi mai bine sa lasam specialistii (si bunul simt) sa decida?

  52. Suntem obișnuiți să privim trecutul raportandu-ne la prezent. Nu avem date despre mărimea populației dacice, iar informațiile referitoare la Dacia si la războaiele cu I R provin exclusiv din surse externe, cu predilecție romane. Putem fi siguri că faptele de vitejie ale trupelor romane nu au fost amplificate in scop propagandistic de către serviciile de specialitate ale I R? Oare atunci nu funcționa manipularea si dezinformarea ? Cetățenii Romei nu aveau nevoie de victorii si motive de mândrie colectiva. Se pare că marile războaie cu fioroșii daci erau supraevaluate pentru opinia publică romana. I A Pop in istoria Transilvaniei vorbește de o populatie recenzata
    la 1850 de cca 2 mil . In mod logic la anul 100 , o populatie daca de 100 000 pare a fi acceptabilă in mod rezonabil. Daca se iau în considerare si dificultățile de comunicare si de mobilizare, putem sa imaginam o alta realitate si anume o expediție de urmărire si pedepsire a unor grupuri reduse de bărbați slab organizați si echipati. Informațiile trecute de cenzura militară au prezentat faptele ca pe un moment istoric epocal. Parcă suna cunoscut. Urmarea a fost o colonizare rapida si eficientă cu coloniști purtători de civilizație romana care i-au integrat fara dificultăți pe nativii locului. SI iată-ne.

  53. Discutiile despre continuitatea populației române imi aduc aminte de ce zicea acum 100 de ani Wittgenstein : Despre ce nu poti vorbi, trebuie să taci.

  54. Doua lucruri ma nedumeresc cel mai mult la acest articol. Se spune aici ca migratorii luau pana la 20 mii de prizonieri intr-o campanie, atunci cand pradau si jefuiau comunitatile de autohtoni , care erau eventual foarte dispersate si mici. Cum ii numarau, de unde ii luau si unde ii duceau? Au lasat ceva dovezi? Apoi cu relatarea precum ca autohtonii au trecut in masa Dunarea posibil timp de generatii. Si evantual, s-au si intors, fiecare de unde au plecat sau intr-un teritoriu intre Tisa si Nistru, unde se vorbeste limba romana. Cu ce, cu ce scop? Exista ceva palpabil care sa sustina aceasta enormitate? Migratii in masa au facut doar populatiile nomade precum mongolii, hunii, ungurii, avarii, cumanii, care timp de secole tot au migrat mii de kilometri si au lasat dovezi.

  55. Ca brasovean cu relatii foarte vechi in Scheii Brasovului, sunt convins ca scheienii sunt urmasii bulgarilor veniti sa construiasca Biserica zisa Neagra. Cum este normal opiniile sunt diferite. Informaiile mele in legatura cu Cergau Alba conduc in aceeasi directie.
    „În problema aceasta spinoasă a lămuririi originii cuvîntului „schei”, Ovid Densuşianu are cu totul altă părere. El afirmă: „Credem că este imposibil să considerăm daco-romanul „schiau”ca reprezentant direct al latinului„sclavus”, cum socotesc Miklosich şi Tiktin. După părerea noastră, „schiau”nu este altceva decît albanezul „sk’a”, folosit ca şi forma românească corespunzătoare, pentru a desemna pe bulgari”22• La fel vede lucrurile şi C. J. Jirecek, care-i arată pe vecinii noştri sud-dunăreni denumiţi de români „Skjeji”,iar de albanezi „Skjau” „
    file:///C:/Users/Alex/Downloads/014-Studii-si-articole-de-istorie-XIV_1969_197.pdf
    Referitor la Moldova si moldoveni. Dv spuneti ca au plecat sub presiune ungureasca peste Carpati. Inseamna ca au plecat romanizati cel mai devreme dupa anul 900. Intrebarea este de unde au plecat, oare din terra Blacorum et bissenorum inainte de 1222? Paul Lendvay vorbeste de colonizare sudului Transilvaniei doar cu cumani care au parasit Transilvania dupa marea invazie mongola; nu spune nimic despre geti. Aveau getii o mobilitate atat de mare? Se stie exact ce si unde erau? Erau inrudirti cu pecenegii? Eu nu cred in teoria marelui popor get extins si peste Carpati; este dificil sa-i traversezi si astazi. Deci presiunea ungureasca nu se putea manifesta decat in bazinul intra carpatic panonian. . Fizionomia si graiul moldovenilor indica mai degraba o ascendenta slava. Dar doar in Panonia documentele maghiare mentionau existenta masiva a slavilor probabil romanizati. Patrunderea ungurilor in Transilvania s-a facut tarziu la la vest spre est si subiectii eventualelor dislocari nu puteau fi decat blachii, bissenorii sau cumanii, or nici un indiciu nu exista in acest sens. Trimiterea la originea derivata din mold =mocirlos pare foarte improbabila data fiind distanta dintre englezescul mold si ipotetica mocirla a descalecarii, la fel ca germanul mulde sau cateaua Molda. Mai aproape de adevar pare traducerea din cronicar care vorbeste de ţânca Molda, ţânca fiind asimilata cu o catea sau poate o tanara ( molodaia) . Ce se stie este faptul ca descalecarea a fost reala, ca au fost implicati doi lideri maramureseni ( Maramuresul istoric se intindea pana la pasul Veretzki) purtatori de nume slave autentice, des intalnite in onomastica poloneza si cea ucraineana: Dlugosz preluat in romana ca Dragosh si Bogdan.

  56. In Transilvania au fost confirmate aproape 2 secole de absenta a așezărilor locuite stabil (7 si 8). Studiile arheologice sunt disponibile si indubitabile. Populația de limba latinofona a fost tot timpul prezenta in Balcani. Justinian si Justin au fost țărani de (o) limba latinofona. Invazia bulgara nu a asimilat (sau, mai bine zis, cea slava nu a slavizat) toata populația latinofona. Dovada: Aromânii, cu toate versiunile lor. E clar ca, in Balcani, au coexistat comunități slavofone, grecofone si latinofone. Dasemenea, e clar ca Khaganatul Bulgar era întins die la Nistru pana la Carpati. Sub Krum, a deporta o întreaga populație armeana (din care a facut parte primul Vasile al dinastei Macedonene) la nord de Dunăre nu e contestata (ungurii nu veniseră, asa ca nu aveam cu cine sa ne certam.) Krum a preluat, la intelegere cu francii, Transilvania. Tot ce e arheologic confirmat despre exploatările de sare, de la Tarnave la diversele Slanicuri (Slon, de pilda) au fost bulgărești. Intreb: de unde concuzia”logica” ca existenta urmașilor ocupației romane e unica explicație. Poate fi o ipoteza, insfa e oarte slaba. Cel mai plauzibil pare ca taratul bulgar a păstrat o componenta substanțială latinofona, fara ca aceasta componenta sa devina preponderenta, pana la Asanesti. Asanestii insasai s-au refugiat la nord de Dunăre in prima faza. E clar ca erau familiari cu zona. Dar asta nu inseamna ca erau acolo de dupa retragerea Aureliana si nici ca invatasera limba materna acolo…

  57. Două evenimente majore petrecute recent în online-ul românesc mi-au reactivat o multi-lemă ireconciliabilă.
    Unul este candidatura Doamnei Lasconi la președinția României, iar celălalt, disputa acerbă pe Facebook și contributors despre originea poporului român.
    Deci de unde și până unde. O las pe doamna Lasconi la urmă. Posibil ca ea să fie cea mai faimoasă dintre noi. Noi ăștia cu numele românesc sfârșit în sufixul „-oni”.
    Disputa, acum iar în vogă pe Facebook, e veche: și despre cum suntem noi, românii, continuatorii, de mii de ani aici stăpâni, sau am urcat în sus pe hartă și pe Carpați, venind din Balcani, Moesia – cum îi ziceau romanii.
    Tema de moment a disputei este acum limba română, cum că ea nu avea cum să apară în Carpați după retragerea aureliană, ci a apărut ca limbă romanică mult mai târziu în Moesia și a urcat și ea pe hartă odată cu migratorii din respectiva provincie. Din punct de vedere atât istoric, cât și lingvistic nu știu, că n-am diplomă.
    Dar având puțină logică mă pronunț pe doamna Lasconi.
    Doamna Lasconi este din orașul Hațeg, județul Hunedoara, și mi-a fost vecină, că noi în Hațeg toți am fost vecini și deci competitori. Adică care ajunge primul om cu faimă. Se pare că doamna ne-a luat-o bine înainte și dacă ajunge președinte atunci clar Hațegul va deveni o adevărată Mecca a României. Pentru că lângă Hațeg, la mănăstirea Prislop, îl mai avem și pe cel mai vizitat mort din țară, Arsenie Boca.
    Bun. De ce contează doamna Lasconi? De fapt nu ea contează, contează numele ei. Acesta conține terminația, sufixul “-„-oni”.
    Așa. Ce are special acest sufix, această terminație. Păi următoarele: se întâlnește exclusiv în două regiuni de pe planetă. În Italia, sute de nume formându-se prin adăugarea „-oni” la un cuvânt de bază dând mai ales nume de familie ca Berlusconi, Donadoni, Trapattoni, ca să citez doar câțiva mai faimoși. Și în România, pe aceiași aceeași structură, cuvânt plus sufix, avem zeci de nume, citând câțiva faimoși, Lasconi, Todoni, Grozoni. Toate aceste nume având origini în inima Carpaților, mai precis acolo unde se loviră ăștia unii de alții, ăi meridionali cu ăi occidentali românești, adică zona Retezat-Godeanu, Poiana-Ruscăi, o parte din Apuseni, și o parte din munții Banatului. Având epicentrul în Lunca Cernii, aia din județul Hunedoara. Zicem noi ăștia de acolo, Luncani, adică din Lunca Cernii. Care, ce să vezi coincidență, este exact peste deal de capitala română romană a provinciei Dacia, Sarmisegetusa Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Popularitatea acestor nume în această zonă este descrisă și de Ovid Densușianu într-o lucrare despre numele de familie din Țara Hațegului.
    Sufixul acesta păstrează un model foarte vechi de a forma numele oamenilor prin adăugarea unor litere sau silabe, care însemnau ‘„al lui”, „a ăluia’ăluia”, ‘„al lor”, „al ălora”’, fie la începutul cuvântului, spre exemplu la celți avem O’ ex. O’Brian sau MacDonalds, care sunt rprobabil nume mult mai vechi decât cele ale latinilor, sau moldovenii care spun, să zicem, Anistoroaiei, moldovenii fiind de altfel cei mai sinceri în această privință, referindu-se la maternitatea ființei de care ești întotdeauna sigur, fie la sfârșitul cuvântului, spre ex. noi mai avem și mult mai faimosul „-escu”, dar îl au și alții, cum ar fi nordicii cu ‘-„-son”, „-sen’sen”.
    Deci terminația „-oni” foarte posibil să fie o declinare genitivală (sper că am numit-o corect, adică s-a adăugat unui cuvânt din limba respectivă pentru a forma un derivat genitiv însemnând în latina vulgară „al lui”, „a ăluia”, „al lor”, „al ălora”). În Italia, din ce am găsit, ca nespecialist, sufixul provine într-adevăr dintr-o variantă de latină vulgară târzie, atestată documentar mult după retragerea aureliană din Dacia, aproximativ cam anul 271 după Hristos. Ceea ce nu înseamnă că această latină vulgară nu se vorbea anterior pe scară largă, însă fără a fi documentată. La fel de clar că o variantă de latină vulgară se vorbea și în provincia dacică după cucerirea romană din 106.
    Bun. Pe teritoriul nostru nu putem știi exact de unde provine acest sufix „-oni”, că nu avem dovezi cum au italienii, dar avem următoarele variante logice:
    ● Este o pură coincidență și terminația s-a ivit din neant și subit, fără nici o explicație, exact în zona capitalei romane a Daciei, la sute-mia de ani după retragerea romană;.
    ● A emigrat, sufixul, din sudul Dunării cu cei denumiți valahi și s-a așezat fix și mai ales EXCLUSIV, adică numai aici și niciunde altundeva, peste deal de capitala romană a vechii Dacii, într-o zonă bine protejată de munți. Adică, ca și cum acești valahi cu nume latin „-oni”, s-ar fi întors doar și EXCLUSIV în exact aceleiași locuri ale străbunilor lor, părăsind total și fără urmă Balcanii sau alte zone străbătute în drumul lor din și spre oala Carpaților, așa cam ca americanii care vin în Irlanda să caute de unde le-au plecat predecesorii..
    ● A emigrat ulterior imigrației populației latine din Moesia spre Carpați, dar nu din Moesia, ci din Italia, unde apar dovezi că exista aproximativ 400 A.D., și tot așa s-a oprit fix și EXCLUSIV exact în mijlocul probabil a celei mai greu de accesat zone a Carpaților și tot lângă rămășițele aceleiași ancestrale capitale a Daciei Felix;.
    ● A emigrat el așa, sufixul, cu populațiile peste tot din Albania în Maramureș, dar a fost făcut dispărut de către terminații mai sănătoase, cum ar fi „-escu” sau „-ean”, și tot așa doar și exclusiv s-a păstrat în zona Hațegului..
    ● S-a ivit din altă structură lexicală, cum ar fi „Bărboniu”, adică cuvânt și terminația „-oniu”, la care s-a pierdut u-ul, cum mi-a zis odată un profesor lingvist. Căruia i-am răspuns simplu, „- Păi dacă cumva s-a pierdut și vreun -s, pe acolo, pe după –u, și aveam de fapt „-onius”?” Care pare a fi așa aproape latină vulgară, de nici nu-mi vine să cred. :). De menționat că există câteva nume românești de sorginte grecească, ex. Teodosiu, Eftimiu etc., care își au originea in Teodosie, sau Eftimie, dar nici unul nu are această structură cu terminația exactă „-oni”, cum au numele din zona SarmisegetusaSarmizegetusa..
    ● Sau, evident, cel cea mai de neconceput, că provine dintr-o structură a unei variante de limbă latină vulgară care se vorbea în acea vreme, secolul 1, și pe teritoriul actual al Italiei, dar și pe cel actual al României, în zona capitalei romanei Dacii, aici fiind vorbită de populația locală, dintre care niște nebuni, mai bătrâni, așa, care n-au vrut ei în ruptul capului să plece cu armata romană la sud de Dunăre, ca bunică-mea care n-a vrut și n-a vrut să se mute la bloc.
    Ca să fiu direct, mie îmi plac lucrurile greu de conceput, deci îmi place să cred, emoțional implicat bineînțeles, că ultima variantă este ce s-a întâmplat de fapt. Un grup de băștinași vorbitori de latină vulgară au rămas după plecarea armatei romane în munții din zona în care m-am născut, zona SarmisegetusaSarmizegetusa, fiind apărați până în zi de azi de aceștia, care s-au îmbârligat într-adevăr ulterior cu slavii, multe din cuvintele de bază din aceste nume fiind de origine slavă veche, ex. „Vlăiconi”, dar care au păstrat această modalitate structurală de a se denumi, cu sufixul „-oni”, izolați fiind, din vremea acelei variante vechi a latinei vulgare similară cu cea păstrată pe teritoriul Italiei. La care să se fi adăugat ulterior și alte cuvinte de altă origine, biblico-ebraică ex. „Ilioni” sau chiar bizantin-grecească, păstrând însă exact aceiași aceeași formulare cu sufixul „-oni”.
    Adică pe scurt explicația lui Neagu Djuvara despre originea poporului și limbii române.

  58. BARBARII DE TIRANI..
    Orice limbă vor fi vorbit dacii şi dacoromanii, cert este că noi n-am interzis nimănui să ne numească români, considerând cuvântul ca pe un atribut ruşinos şi infamant sub care se-ascund jaful şi bestialitatea, dar şi trufia aceasta oligofrenă, izvorând doar dintr-o încărcată istorie de sifilis congenital, ridicat, iată, la rang academic, obţinut la seralul fără frecvenţei de la Academia SRI. Încerc să vă răspund pe limba voastră – care o fi aceea – că, oricum limba română nu o ştiţi nici la nivel de uşa cortului. E clar!
    Scythia Minor , Constanţa

  59. 1. “Dan Ungureanu : Dacă nu contrazici și amendezi aceste cretinății, lumea, publicul nu are de unde ști ce e știință și ce e minciună”

    ..autorul procedeaza ca un bun chirurg care e convins ca toate bolile se pot rezolva din foarfece, pensa si bisturiu. In cazul fenomenelor pe care le supune atentiei nu e vorba de stiinta infailibila. Lucrurile reale sunt ipoteze, conjecturi care si ele functioneaza in anumite cadre, paradigme. Chirurgul foarte bun stie bine care sunt limitele artei sale..

  60. Orice limbă vor fi vorbit dacii şi dacoromanii, cert este că noi n-am interzis nimănui să ne numească români, considerând cuvântul ca pe un atribut ruşinos şi infamant sub care se-ascund jaful şi bestialitatea, dar şi trufia aceasta oligofrenă, izvorând doar dintr-o încărcată istorie de sifilis congenital, ridicat, iată, la rang academic, obţinut la seralul fără frecvenţei de la Academia SRI. Încerc să vă răspund pe limba voastră – care o fi aceea – că, oricum limba română nu o ştiţi nici la nivel de uşa cortului. E clar!
    Scythia Minor , Constanţa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dan Ungureanu
Dan Ungureanu
Bursier al École normale supérieure, Paris. Studii aprofundate la École Pratique des Hautes Études, Paris. Asistent la catedra de limbi clasice a Facultății de Litere, Universitatea din Timișoara. Doctorat în lingvistică istorică despre fiabilitatea statistică a reconstrucțiilor lingvistice. Fost lector de limba română la Universitatea Paris IV și la Universitatea Carolină din Praga. Articole (selectiv) : ”The four layers of the lexical substrate in Romanian” în Loanwords and Substrata, Proceedings of the Colloquium Held in Limoges (5th-7th June, 2018) Innsbruck, 2020. Comunicări (selectiv) : Cognitive biases and statistical innumeracy in comparative Afroasiatic linguistics, NACAL, The North American Conference on Afroasiatic Linguistics Conference, Leida, 2014 Cărți (selectiv) : Româna și dialectele italiene, Editura Academiei, București, 2016 Autorii mei preferați sînt Emmanuel Todd, Nassim Taleb, A. O. Hirschman și Fons Trompenaars.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro