luni, martie 20, 2023

Patru scenarii pentru 2014

Scenariile de mai jos au rolul de a sintetiza ce a fost scris pe Sociollogica apropo de prezidenţiale, precum şi observaţii pe care nu le-am prezentat niciodată ca atare. Ele nu reprezintă predicţii, ci avertismente – rute virtuale. Realitatea se va încadra probabil între două din aceste scenarii.

Cifrele din scenarii nu sunt scrise la întâmplare.
 • Scenariul A. Absalom (câştigător: Crin Antonescu). USL nu se rupe iar PPDD suferă masiv datorită închiderii OTV. Prin forţa împrejurărilor, partidele din ARD se regrupează sub alt nume, unul deja rezervat. În numele prudenţei, Traian Băsescu evită o divizare inutilă şi îl susţine pe principalul oponent al lui Crin Antonescu. Candidatul USL, superior în planul organizării şi consultanţei, ocupă locul unu în ambele tururi de scrutin. Absenteismul este covârşitor.
Turul 1:
Crin Antonescu (USL) 61%
Mihai Răzvan Ungureanu (ADA) 23%
Dan Diaconescu (PPDD) 9%
Alţii: restul.
Turul 2 (aici explic de ce va fi un tur doi, chiar şi în asemenea circumstanţe):
Crin Antonescu (USL) 69%
MRU (ADA) 31%
_____________________________________________
 • Scenariul B. Baccarat (învingător: numele său nu este vehiculat public în clipa de faţă). Traian Băsescu şi Mişcarea Populară propun un candidat acceptabil atât pentru electoratul preşedintelui în funcţie cât şi pentru segmente importante din structurile PSD, PDL şi poate chiar PNL. Oficial vorbind, USL nu se rupe. Din motive diferite, leadership-ul PDL şi FC nu susţin planul preşedintelui şi colaborează în turul unu, democrat-liberalii intrând oficial în ADA.
Turul 1:
Crin Antonescu (oficial vorbind: USL) 38%
Domnul X (oficial vorbind: Mişcarea Populară sau independent) 35%
MRU (ADA+PDL) 11%
Dan Diaconescu (PPDD) 9%
Alţii: restul.
Turul 2 (PNL/Crin Antonescu şi jumătate din PDL contra tuturor. Declaraţiile lui Dan Diaconescu devin o miză importantă. În ziua votului lupta este strânsă şi depinde de organizare):
Domnul X 51%
Crin Antonescu 49%
Observaţie: acest scenariu este cel mai puţin plauzibil şi are şansele cele mai mici de concretizare în clipa de faţă.
_____________________________________________
 • Scenariul C. Crahul social (învingător: Antonescu). Probleme economice importate şi/sau importante reduc susţinerea pentru PSD. Crin Antonescu speculează momentul şi utilizează mesaje largi pentru a capta cât mai mult din electorat. Stânga e nevoită să apeleze la Sorin Oprescu pentru a pune un obstacol preşedintelui PNL („nu dorim să ne pomenim cu un nou Băsescu!”).
Dreapta anti-PNL, divizată pe axe pro- şi anti-MRU, nu are un discurs credibil pe tema principală a momentului – economia. De fapt, candidatul PDL doreşte doar să demonstreze că are un control puternic asupra câtorva procente care să poată fi negociate în turul doi. Influenţa lui Traian Băsescu se concretizează printr-o susţinere dată cu jumătate de gură lui MRU.
În tot acest timp, Dan Diaconescu face opoziţie de stânga la „guvernarea PSD”, cu destul de mult succes.
Turul 1:
Crin Antonescu (PNL) 33%
Sorin Oprescu (PSD) 26%
Dan Diaconescu (PPDD) 21%
MRU (ADA) 9%
Adrian Videanu (PDL) 5%
Alţii: restul.
Turul 2 (în care se activează alianţa PNL+PDL iar preşedintele Băsescu dă mesaje puternice pro-Oprescu. Elementul decisiv este electoratul PPDD, pentru care Antonescu devine trompeta furiei, un mijloc de o răzbunare pe o stângă percepută drept incompetentă şi coruptă):
Crin Antonescu (PNL) 61%
Sorin Oprescu (PSD) 39%
_____________________________________________
 • Scenariul D. Divide et impera (câştigător: Victor Ponta).Începând cu vara lui 2013, fiecare aruncare de zar pare să fie norocoasă pentru oponenţii USL. Uniunea Social-Liberală se rupe, Crin Antonescu devine o fantomă în sondajele de opinie, Dan Diaconescu îşi pierde suflul din 2012…
… dar opoziţia non-pepededistă, ronţăită pe dinăuntru de orgolii, are patru candidaţi, fiecare încercând să demonstreze că el/ea este adevăratul candidat al dreptei, fiecare sperând să obţină mitologicul „bilet de dreapta” pentru turul doi (… toţi ratează).
Traian Băsescu, singurul care ar mai fi putut teoretic să pună ordine, e ocupat să o promoveze pe Elena Udrea, întâi în PDL (eşec) şi apoi sub forma unei candidaturi independente la preşedinţie care-i face până şi pe unii fani radicali ai preşedintelui să ridice din sprâncene. Câteva filiale PDL o susţin, dar degeaba.
Turul 1:
Victor Ponta (PSD) 35%
Crin Antonescu (PNL) 20%
Elena Udrea (Traian Băsescu) 11%
Dan Diaconescu (PPDD) 8%
MRU (ADA) 7%
T. Stolojan (PDL) 5%
Mihail Neamţu (NR) 3%
Alţii: restul.
Turul 2: ca şi în scenariul C, vorbim de o luptă invizibilă între mesajele preşedintelui („Votaţi-l pe Ponta, orice şi oricine e mai bun decât Antonescu!”) şi eforturile maşinăriei de partid a PDL (pro-Antonescu). Spre deosebire de scenariul C, influenţa PPDD nu mai este decisivă.
Victor Ponta (PSD) 64%
Crin Antonescu (PNL) 36%
Articol aparut pe blogul Sociollogica

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

  • Nu-mi permit să suspectez că n-ai citit cu grijă articolul (Crin Antonescu nu este câştigătorul preconizat în două scenarii din patru). În mod sigur te referi la probabilitatea ca Antonescu să nu candideze la preşedinţie deloc. O consider extrem de redusă.

   • M-am referit la faptul ca Antonescu este prezent in toate patru scenariile, nu ca este castigator. In scenariul meu, Antonescu va fi marele pierzator, iar Ponta va candida din partea PSD si va fi next president!
    In momentul de fata dreapta nu conteaza (din pacate), pentru ca nu exista!

 1. Adevarul este ca scenariile astea ne aduc cu picioarele pe pamint si ne descriu cam cum sta dreapta de la noi la ora asta. Ideea e ca trebuie facut cu mult mai mult daca ne dorim ca viitorul sa arate altfel.

 2. Scenariul R : de la „realitate” (nu de la Realitatea TV si nici de la pictorialul
  cu acelasi nume ci de la realitatea-realitate.
  Domnule Barbu Mateescu, stiu ca da bine sa legati intre ele numele
  „Udrea cu Basescu” si nu doar ca „da bine” ci chiar „foloseste” (cel putin
  cat a fost de utila „legatura” „Boc-Basescu” (sau invers) desi cu aceeasi
  oca se poate masura si legatura „Antonescu-Ponta” sau „Constantinescu
  – Radu Vasile sau/si Ciorbea”.
  Dar, cum lovitura „pe rever” (in fapt, „pe revers”) face parte din joc, desi in
  politica este departe de a avea aceeasi curatenie ca in tenis, n-avem ce
  sa facem si acceptam si hentzul, si faultul si „mana lui Dumnezeu” ca
  …. „condimente” de care omul ar putea sa se lepede (ca de Satana) dar,
  cum vazuram in Ivan Turbinca, a da iadul pe rai te lasa cu prea multe
  regrete (chestie de gust). Exista vreun scenariu preconizat care sa fi
  ajuns la suprapunere cu vreo evidenta realitate?

  • ca de obicei un comentariu ce te face sa apelezi la cele mai fine mijloace ale hermeneuticii ptr a observa combinatia fantastica dintre claritate si incomprehensibil.

 3. scenariul A – normal
  scenariul B – imposibil; d’nul X nu poate lua voturile USL din aer decat daca va fi de o prezenta publica extraordinara – cum nu mai e timp de afirmare la asemenea nivel, bye.
  scenariul C – fara sens; pnl e la guvernare
  scenariul D – fortat cu sanse extrem de mici; nimic din trecutul lui Ponta nu sustine o asemenea evolutie. Daca era basescu, da, insa ponta e team-player.

  propun scenariul E – dreapta s-a divizat puternic intr-un moment in care avea nevoie disperata sa stranga randurile. intransigenta pozitiilor face ca dreapta anti-usl sa aiba sanse sa vada lumina la cotroceni in apropiere de 2019, impreuna cu asteroidul NT7 (cu precizarea ca daca asteroidul ajunge primul, stinge lumina dupa el). Felicitari echipei basescu-blaga ca ne conduc spre bezna.

  • B e cel mai posibil … eheee .. ultimele arestari de judecatorese de la Trib Buc, au aratat (ca si in cazul alegerilor din 2009) ca se poate interveni in sistemele informatice ultrasecurizate, dar nesigure
   Si asa dragii mosului, se poate bloca … si se pot canaliza unele voturi … .Iti trebe doar oameni si servicii .Si uite asa … poti sa faci ceva comparabil cu adversarul, care nici el nu doarme (doar in dec 2012 ne-a arata clar ca e vigilent).
   Nu mai filozofati puisori, ca vremea Carrefoururilor, a Selgrosurlor si Metrourilor a apus. Vine o alta era, care se cam cazneste sa isi faca loc. Dar va razbi ea .
   Tine cont Crapule, ca nu conteaza cine voteaza , cine ala care numara voturile. Iar voturile e numarate electronic, automatic, … . Care si astia are programe, … facute de oameni cu probabilitate de eroare si posibilitate de defectare (sau de inchidere a sistemului; sanchi, ia-o cum vrei).
   PS Da’ ce stiu pustii astia ?

  • Daca nu trece Constitutia, adica cad regiunile si vice-regii in hazna, si mai ales ramane mandatul de cinci ani scenariile isi pot schimba prioritatile. Va dori PSD sa aiba pe Crin in coasta pt. cinci ani? cu un CCR, ICCJ, CSM asa cum sunt azi?

 4. M-as baga si eu in discutia asta, desi sint un profan total in materie de comentariu politic. Totusi, se pare ca multa lume vede un alt tablou decit cel ce se vede de la mine din sufragerie. In tabloul meu, in USL exista roluri clare in care pozitia candidatului la presedinte ii revine exclusiv PNL-ului. As lua-o mai din urma ca sa argumentez. Celor 2 lideri, Ponta si Antonescu, li s-a explicat (ori poate au inteles singuri) ca este mai bine sa paseasca alaturi unul de altul, si nu unul in urma celuilalt. Adica, sa-si imparta atributiile si sa aiba autoritate si raspundere fiecare pe zona lui. Astfel, PSD-ul si-a ales administratia, partea cea mai consistenta a puterii executive, impartirea bugetului si gestionarea marilor cheltuieli. PNL-ului i-a revenit un rol de gestionar al temelor politice, in perfecta concordanta cu ambitiile lui Antonescu de a fi la Cotroceni, dar si cu lipsa lui de apetit pentru functiile administrative. In hirjoana de vara trecuta, PNL-ul a fost cel caruia ii revenea intreaga coordonare. Cum a rezultat cu un mare esec pentru ei, s-a vazut clar cine era la comanda din furia celor care au iesit sa camufleze esecul. Doar liberali, unul si unul (ca a iesit si europarlamentarul Ivan al PSD, arata ori ca este prea indatorat lui Fenechiu, ori ca nu a priceput cine trebuie sa scoata castanele din jar; prima varianta i-ar fi favorabila). Au iesit cavalereste la injurat ba pe Merkel, ba pe Reding, ba pe Macovei, ba pe Aspazia Cojocaru, intimplator doamne, dar nu mai conteaza cind ai de aparat onoarea sefului. Nu cu Europa au ei ceva, ci cu cei care le-au zadarnicit planul. Lor le-ar conveni, fireste, sa pozeze in eleganti si desavirsiti in maniere, iar Basescu sa fie cel certat cu manierele. Dar cum aventura suspendarii s-a terminat intr-un fiasco pentru ei, iata PNL-ul angajat intr-o campanie de imagine care sa acopere acest mare esec al gruparii lor si al sefului Antonescu in particular. Sef care este atit de debusolat, incit nu mai are chef sa faca campanie electorala si trebuie dus in parlament sub aripa ocrotitoare a lui Dragnea (fireste ca din prietenie; numai persoane indatoritoare gasesti in cercul lor). Aventura s-a incheiat cu un mare minus pt.Antonescu si liberali, insa rolul lor ramine, dar cu un plus de responsabilitate. PSD-ul nu are nevoie de un alt candidat, din moment ce PNL-ul este un partener apasat de vinovatie (sa-i zicem stingacie). PSD-ul are satisfactii mai pamintesti la impartirea tortului bugetului, nu are sens sa coaca ambitii prezidentialiste. PNL-ul are beneficiul si in acelasi timp insarcinarea sa furnizeze candidatul la presedinte: fie ca este Antonescu, fie ca este altul (Iohanis, de exemplu).

 5. 1. Absalom – este cel mai plauzibil. Eu as diminua un pic procentele obtinute de MRU: nu cred ca poate obtine mai mult de 15%. In primul rand electoratul de dreapta va absenta masiv, din lipsa unor candidati credibili. In al doilea rand, MRU s-a dovedit a fi la fel de impostor ca si Ponta, doar mai slefuit, dar de acelasi calibru intr-ale imposturii: programul economic plagiat de pe site-ul CE, plus preluarea D.A. ului, care nu-i apartinea, dar pe care si-a insusit-o, plus faptul ca s-a lepadat de Basescu, iar electoratul de dreapta este pro-basist in mare parte. 15% cel mult.

 6. Eu vad 3 scenarii mari si late:

  1. Basescu e inteligent. Intelege ca ura pe care a acumulat-o nu are cum sa se stinga in opinia publica pana in 2016 si implicit orice formatiune pe care o va patrona sau se va asocia fatis cu ea va fi respinsa de 80% din electorat. De aceea practic distruge toate formatiunile politice pe partea dreapta prin propuneri gen Udrea presedinte PDL in timp ce formatiunea lui MRU (care a ramas succesorul lui favorit dar pe care public il ignora tocmai pentru a nu ii transfera imaginea negativa) coaguleaza toata nemultumirea anti-USL ca un fel de a treia cale… In alegeri MRU aduna atat voturile dezamagitilor de USL cat si in turul doi pe cele ale basistilor. in plus, USL care crede ca a scapat de Basescu pentru ca formatiunile pe care le sprijina sunt in disolutie, se sparge. si candideaza separat. Sanse pentru MRU de a castiga in turur doi: 50/50.

  2. Basescu e prost si in pierdere accelerata de influenta. Nu intelege ca nici o formatiune care il are ca mentor nu mai poate recupera electoral. Dreapta e pulbere, MRU care nu e afiliat direct taberei prezidentiale nu are sprijin financiar si logistic, restul n-au priza la public din cauza de basism. USL lipsit de inamic se sparge: Castiga candidatul PSD Victor Ponta fara mari probleme.

  3. Basescu e prost, dar ramane influent in sfera serviciilor si a procuraturii. In fata asaltului basist USL ramane unit. Dreapta are paispe candidati si USL unul singur. Antonescu castiga lejer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro