vineri, septembrie 30, 2022

Pe marginea unei polemici.

Titlul precum şi subtitlul articolului „Istorie afectivă : Dumitru Popescu (Dumnezeu ) şi indignarea anticomunistă” ( Articol publicat in Revista Cultura nr.32-33 din 11.09.2014, autor Alexandru Matei) îl determină pe cititor să spere că va afla punctul de vedere al autorului asupra unei polemici privind ultimile articole ale lui Dumitru Popescu. Din nefericire, speranţele nu se realizează fiindcă Alexandru Matei nu comentează mai deloc polemica la care ne referim, ci prezintă un amalgam confuz de idei care, în esenţă, pledeaza fără echivoc în favoarea comunismului.

Iată cum comentează Alexandru Matei la începutul articolului un citat din opera lui Dumitru Popescu:  „Acest pasaj îi aparţine lui D.P. şi în bine şi în rău, el realizează prin scriitură o sensibilitate care este cea a României urbane post staliniste(… ) istoria României ceauşiste nu este una de fapte”.

Este evident că textul de mai sus nu are nici o legătură cu polemica la care se referă autorul în subtitlul articolului. Dacă avem însă puţină răbdare şi citim mai departe constatăm că A.M. încearcă să ajungă la  „cestiune” prin pasajul pe care îl cităm în continuare : „In urmă cu câteva săptămâni bune Romănia literară a găzduit un eseu prelung al celui mai intelectual dintre membrii CPEx(….) Laudat între alţii chiar de criticul en titre al României Literare Cosmin Ciotloş (…) Dumitru Popescu i-a pus pe cap lui Nicolae Manolescu câteva voci ale Societăţii Civile … Redacţia s-a făcut mică şi a tăcut, după care a publicat un drept la replică a unui fost deţinut politic”.

Cam asta este tot ce ne spune autorul despre polemică. A fost polemică sau nu  şi în ce a constat ea ? Mister !

Mai departe A.M. citează (de ce?) câteva rânduri scrise de Nicolae Manolescu fără să ne spună unde şi când . Iată citatul : „ Filozofia lui Marx şi Engels are forţa şi adevărul geniului(….) Avem nevoie de filozofi mari, de filozofi demiurgi(…,) lupta revoluţionară, întotdeauna plină de greutăţi, de riscuri şi de primejdii are nevoie de titani ai convingerilor” .

Fără intentia de a polemiza cu Nicolae Manolescu, nu putem să nu subliniem aberaţia afirmaţiei privind opera „ demiurgilor”  Marx şi Engels care au elaborat, începând cu Manifestul Partidului Comunist (1848), lucrări care au destabilizat dramatic echilibrul mondial din secolele XIX şi XX , ducând la haos, sărăcie şi sute de milioane de victime. Citându-l în continuare pe Nicolae Manolescu, A.M. scrie : „ Dostoievski în Demoni, demonstrează o cutremurătoare şi izbitor de actuală forţă de convingere tragedia rolului de executant” .

Oare trebuie să înţelegem că este vorba despre „ executanţii”  din perioada comunistă , adică despre securiştii comunişti care au practicat metode monstruoase de tortură (vezi „ Reeducarea” prin tortură permanentă de care am „beneficiat”şi eu la penitenciarul Piteşti in anii 1949-1950 ) ?

Mergând mai departe,  A.M. arată : „ Există în eseurile lui D.P: câteva manevre demonstrativ „ la stânga”  dar cred că în cazul ăsta numai una cum îi şade bine, secundară. Dumitru.Popescu vorbeşte o limbă care îşi revendică literaritatea ca pe un blazon de suveranitate (….) a celui care îi pare bine că este şi se miră că este, în sfârşit, cumva „ stăpân pe ţara lui” şi, desigur maestru al  propriei limbi”.

Este foarte adevărat că Dumitru Popescu era „stăpân pe ţara lui” fiind complice sau chiar coautor la politica de sărăcire şi umilire a poporului român :  o jumătate de milion de oameni încarceraţi în puşcăriile politice comuniste unde foarte mulţi şi-au pierdut viaţa; mii de femei victimele rigorii „ politicii demografice” care şi ele au fost ucise; zecile de biserici şi miile de case din Bucureşti şi alte localităţi din ţară care au fost demolate în ultimii ani înainte de 1989; foamea şi frigul îndurate de populaţie din ordinul lui Nicolae Ceauşescu şi al complicilor săi;  cultul personalităţii după modelul Nord Corean şi propaganda demenţială pe care conducerea de partid o practica pentru anularea oricărei gândiri libere; imensul aparat represiv , cenzura implacabilă, penuria alimentară din deceniul nouă etc. etc.

Toate aceste  „realizări” au ceva comun cu „valoarea conferită factorului naţional în dezvoltarea unei republici socialiste capabilă să iasă din sfera de influenţă a imperiilor”..

În articolul său, Alexandru Matei amestecă voit lucrurile (una caldă, una rece) conform unei tehnici de manipulare magistral descrise de George Orwell în romanul său „1984” : Big brother – şeful suprem al superstatului comunist imaginat de Orwell – lansează câteva lozinci menite să-i dezorienteze total pe oameni :” Pacea este războiul” , „Puterea este slăbiciunea” ,  „Libertatea este supunerea” , cam aşa sună, dacă îmi aduc bine aminte, lozincile lui Big Brofher.

Oare A.M. este un discipol conştient a lui Big Brother sau, el însuşi o victimă a diversiunii imaginate şi conduse de alţii ? Indiferent care este răspunsul la această întrebare articolul lui A.M. reprezintă o veritabilă jignire faţă de cei care au luptat si/sau au murit în confruntarea cu sistemul comunist. Şi nu numai faţă de aceştia ci şi faţă de întreaga opinie publică din ţară (în special tinerii) care pot fi dramatic influenţaţi de texte ca cel la care ne referim.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Noii „ideologi” nuanţaţi ai Comunismului.
  Alexandru Matei, Paul Cernat & Comp. şi alţii., Dumitru Popescu(„Dumnezeu”) şi complicii lor
  Nicolae Manolescu (şi „România Literară) şi alţii.
  Mulţi sînt astăzi cei care re-educaţi şi re-însănătoşiţi, mai în vîrstă, cu state monumentale în ale culturii româneşti, deţinători de scaune şi piedestale(sic!) chiar academincoase, celebri sau mai puţin, cu nenumărate experienţe şi „înţelepciune”, foşti complici (deci „criminali) ai crimelor comunismului, re-publicaţi şi reabilitaţi „stilistic” şi „nuanţat”, şi alţii, destui, tinerei cu vorba dulce şi-ascuţită, şuie şi-mbîrligătoare să reanime-n cercurile strîmte ale unei Noi elite-intelectuale, stafia unui comunism bun cu faţă umană, răspîndindu-i astfel subtil şi atrăgător intelectualiceşte, miasmele, ambiguităţile şi capcanele mai mult decît sclipicios-apetisante.
  Pericolul care paşte super-fragila „democraţie originală” este cu mult mai MARE decît pare.

  • @ Petre GRIGORESCU,
   cred ca este o magarie sa sustineti ca printre „Noii „ideologi” nuanţaţi ai Comunismului” s-ar afla si „Nicolae Manolescu (şi „România Literară)”
   Sinteti constient de ceea ce scrieti?

 2. dle profesor, va felicit pt. acuratetea analizei. Am fost in 1968 stagiar la dvs, iar agerimea spiritului dvs nu s-a tocit. Din nume stiti cine sunt. Cele bune…!

 3. Da dle Boldur Latescu, aveti dreptate in ce spunet i si cine vrea sa inteleaga mai bine unele lucruri ar fi bine sa citeasca catea dvs : Genocidul comunist in Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gheorghe Boldur Latescu
Gheorghe Boldur Latescu s-a nascut in 1929 la Botosani, dintr-o familie cu vechi radacini in istoria Moldovei. A facut studile liceale la Bucuresti, dupa care fiind student la Politehnica in anul 1949 a fost arestat si condamnat la 2 ani inchisoare, pentru participarea la miscarea de rezistenta anticomunista. Dupa eliberare si-a terminat studiile si a devenit inginer constructor, lucrand pe diverse santiere. In anul 1964 devine cercetator stiintific, apoi isi ia doctoratul in economie - in anul 1970. Devine Conferentiar Universitar la Facultatea de Cibernetica Economica in 1972. Dupa revolutie, devine Profesor Universitar la aceeasi facultate. Este autorul a numeroase lucrari stiintifice publicate in tara si/ sau strainatate. Dupa 1990 elaboreaza 4 volume intitulate "Genocidul comunist in Romania" din care doua au fost publicate in limba engleza, la o prestigioasa editura din New York. A elaborat numeroase articole de analiza sistemului comunist in Romania, in presa autohtona. Este membru fondator al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si al Aliantei Civice.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro