miercuri, ianuarie 20, 2021

Pe urmele panglicarului Brucan: Despre Victor Ponta si fascismul primordial

Sa-ti compari adversarii cu Rosenberg si Goebbels este o tactica binecunoscuta.  In perioada de dupa 23 august 1944, in paginile Scanteii, aceasta era metoda utilizata de Silviu Brucan si colegii sai intru denigrare pentru a-i elimina din viata publica pe Iuliu Maniu, Dinu Bratianu si Titel Petrescu.  Spiritul democratic era denuntat drept colaborationism fascist.  Victor Ponta nu are alte argumente impotriva criticilor sai decat insulta grosiera, analogiile aberante, comparatiile suprarealiste.  Cand nu ai argumente logice, psihologice si istorice, improsti cu noroi. Dupa ce a esuat lamentabil in efortul de a deturna in scopuri meschin-politicianiste miscarea de protest sindicala, Ponta se rasuceste in fel si chip, arboreaza masca unui justitiar sans peur et sans reproche.  Este vorba de un stingheritor, jalnic travesti.

Apologetul lui Che Guevara (un profet al violentei, fondator al politiei secrete a regimului Castro), nascocirea lui Adrian Nastase, a reactionat furibund impotriva criticilor perfect justificate formulate de Mircea Mihaies si Mircea Cartarescu in articolele lor aparute in Evenimentul Zilei. Ce spuneau cei doi intelectuali? Nimic altceva decat ca avem de-a face cu o teaca de fasole goala, lipsita de substanta reala, cu un discipol al autoritarismului de sorginte fesenista, cu un stranepot al nomenklaturismului rapace care mizeaza pe sustinerea unor aventurieri declasati, cu un politician firav ca oferta intelectuala si jenant de precar ca perfomanta ideologica, cu un automat care se crede oracolul unei social-democratii sui generis. Pe Ponta nu-l intereseaza traditia democratica, ci doar un fel de socialism de mucava (si acela dubios).  Asemeni lui Ion Iliescu si celorlalti magnati fesenisto-pesedisti, Victor Ponta nu a exprimat vreodata nici cea mai vaga urma de compasiune pentru martirii adevaratei social democratii romanesti, ai adevaratului sindicalism pieriti in inchisporile comuniste.  Nu cred ca de fapt Ponta are o vocatie doctrinara cristalizata. “Bolsevismul cu breton” despre care scria Mircea Mihaies este unul al parvenitismului oportunist si al salturilor mortale ariviste.

“O ura de sorginte si de exprimare nazista” – asa defineste Ponta viziunea celor pe care a decis sa-i puna la stalpul infamiei. In plus, cum nu-si poate controla basescofobia galopanta, el ii numeste pe M. Cartarescu si M. Mihaies “intelectualii Führerului”.  Nici o diferenta cu lexicul exterminismului social al anilor 40 si 50, cu discursurile imbibate de pofta razbunarii ale unor Dej, Ana Pauker, Chisinevschi, Rautu, Nestor Ignat, Silviu Brucan, Sorin Toma.  Se crede acum buricul pamantului, isi clameaza o pozitie de astru principal al unei galaxii a revolutiei strazii. Nu mai vorbeste de Lenin si Guevara, a invatat intre timp sa-i invoce pe Gandhi si Mandela. Cum s-o fi impacand filosofia non-violenţei sustinuta de Gandhi cu chemarile belicoase ale lui Victor Ponta numai el o stie. A vorbi de “Base-Jugend” este o blasfemie. Victor Ponta agita sloganuri antifasciste fara sa-si dea seama ca el insusi se comporta cu un mic Capitan de oaste anarhica.

Am recitit zilele trecute, impreuna cu studentii mei, un eseu de Umberto Eco intitulat “Ur-Fascism” (aparut in 1995 in New York Review of Books).  Nici una dintre trasaturile fascismului primordial detectate de ganditorul italian nu se regaseste in zona mult-hulita a “intelectualilor lui Basescu”.  Le descoperim in schimb in spatiul locuit de Victor Ponta si partizanii sai: actiune de dragul actiunii; diabolizarea dezacordului; respingerea modernismului; apelul omogenizant si demagogic, tipic peronist, la toti cei frustrati, marginalizati, la “osanditii soartei”, la descamisados; jignirea inteligentei critice prin incurajarea fiecarui saltimbanc sa se creada erou; colectivismul populist intemeiat pe resentiment social; manipularea conceptelor si recursul la ceea ce Orwell numea Newspeak. Sa ne mire atunci ca Sorin Oprescu, alta vedeta (re)suscitata din campul pesedist celebreaza verticalitatea morala a trambitasului ceausist VadimTudor?  Sa ne mire ca Victor Ponta profereaza cuvinte de ocara la adresa unor straluciti intelectuali democratici cata vreme nu mi-l amintesc sa fi scos vreun cuvant critic despre Vadim ori despre colegul sau de partid, Adrian Paunescu, conducatorul sarabandelor indobitoricii colective numite “Cenaclul Flacara al Tineretului Revolutionar”?  Nu era Paunescu de fapt menestrelul fascismului renascut?  Victor Ponta poate sa fie linistit: nici Mircea Cartarescu, nici Mircea Mihaies, nici alti intelectuali critici nu-l urasc. Ura si dispretul sunt lucruri diferite. Nu cred ca N. Carandino, directorul Dreptatii, l-a urat pe Brucan, panglicarul instigator la crima politica de la Scanteia. Dar in mod cert l-a privit cu dezgust.

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

 1. Asa este Maestre, dar e numai atat?
  Oricat ma gandesc la primordialul Ponta, cu ancestrala-i ideologie, imi vine in minte si posibilitatea existentei unei patologii. De curand, pe tribune, micutul Titulescu, vibra transfigurat cand anunta 30.000 de oameni ca sunt in bataia pustilor. Inteleg in ce se erija, dar parca ochi ii licareau bolnavicios (parea mai mult decat „sindromul puterii”). Asta ma ingrozeste, mai cu seama ca sansele acestuia de a deveni prim-ministru sau presedinte in urmatorii 5 ani sunt mari.

  • Pentru a nu avea un prim-ministru ca Victor Ponta este necesar sa fie pus in lumina in fata oglinzii astfel incat sa straluceasca in toata splendoarea hidoseniei lui.Comentariile la activitatea unor politicieni precum Ponta, Sova, Antonescu, Mazare , Banicioiu, etc., nu sunt suficiente doar in locuri civilizate cum este acesta ,ele sunt mult mai necesare
   la editiile online ale ziarelor unde persoane platite „se produc” cu un limbaj trivial pentru a indeparta cetateanul onest si a crea impresia unei majoritati suburbane ,favorabila partidelor incapabile sa se reformeze.Un articol la care se depun 200 de comentarii este citit de cateva mii sau poate zeci de mii de cetateni apartinand „clasei de mijloc”(din punct de vedere al educatiei si al valorilor morale impartasite -economic clasa de mijloc are o pondere nesemnificativa ).Nu toti avem timp si abilitatea de a obtine informatii corecte despre actorii scenei politice ,dar majoritatea consideram o datorie cetateneasca prezenta la vot si este de preferat sa nu votam „emotional ” ci in cunostiinta de cauza.

  • al doile articol al autorului pe care-l parcurg si deja nu-mi pot reprima o intrebare fireasca : cum puteti confunda comunismul cu fascismul ? … iertata-mi fie indrazneala, dar in ritmul acesta in scurt timp il veti infiera pe Umberto Eco pt ucenicia sub lumina fasciilor .. trist, tare trist

 2. Crudul adevar in sfarsit spus. Credeti ca poate cineva sa-l auda cu adevarat si sa vada peste interesele personale pe termen scurt?
  Cred ca avem reprezentantii pe care ii meritam. In cazul acesta pestele de la coada se impute.
  Ne place sa ne comparam cu alte natiuni in toate cele: justitie, sanatate, educatie, economie etc. Dar uitam cu desavarsire ca un pitic nu se poate compara cu un urias asa cum un izvor nu poate sa fie fluviu. Pasul de inceput este sa privim in jur sa vedem unde suntem, ce avem acum si unde vrem sa ajungem.
  Din pacate zgomotul de fond ne impiedica sa auzim ceva.

  • Orice urias inainte de a creste a fost pitic , orice fluviu are ca origine un izvor . Societatea romaneasca are peste 2000 de ani si nu este cu nimic inferioara altor societati europene ( de la Ganditorul neolitic la Masa tacerii avem un lung sir de confirmari constante ale valorii noastre ). Nu avem voie sa dezertam ,in momente dificile cum este acesta ,trebuie sa luptam pentru democratie, fara insa a-i incalca regulile.

 3. mie mi se pare mai curand ca Ponta incearca un PERONISM de mileniul 3. Si argumentez chiar cu INSOMAR: voteaza majoritar PSD cei sub 10 clase ducatie, cei peste 50 de ani, zonele RURALE sarace. In plus, anatemizarea clasei mijlocii, a celor cu educatie superioara, a capitalului aduc voturi si de la cei 41% din romani care cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. Mai adaugam ceva nationalism MURDAR („legea educatiei este antiromanesca”) si amestecul devine exploziv. NOROC ca: exista UE si noile restrictii bugetare impuse de aceasta, ceva infringment pt. sovinism si mai gasim.

  • Datoria „elitei „este de a servi drept model „vulgului”. Si cei cu mai putin de 10 clase pot sa faca deosebirea dintre adevar si minciuna dintre corect si imoral ,trebuie doar sa fie prezentate faptele intr-un limbaj accesibil.

   • limbajul accesibil al PSD este: „va dam, doar votati-ne”. Iar educatia se vede la incaierile cand se da ceva de pomana, Avem o cultura ” sa ni se dea” provenita de la indobitocirea comunista timp de 50 de ani. Cand tatal cere „sa i se dea” si chiar si obtine, cam ce imagine despre lume isi face copilul sau??? Cand mesajul PSD este: „nu va bateti capul cu economia de piata, cu obtinerea unui loc de munca, cu munca fara chiul+betie+furt, doar sa venim noi la guvern” care crezi ca va fi raspunsul vulgului???

    • Da aveti dreptate dar ,,vulgul” suntem si noi de fapt,o conexiune internet ne ofera informatii pe care le procesam in functie de educatia de acasa si interese de grup.Clasa conducatoare,nu a avut, nu are si nu va avea interes intr-o renastere nationala.Motivul este forte simplu, vor trebui sa dea socoteala institutiilor abilitate DE MODUL CUM AU GESTIONAT ROMANIA.
     In aceasta conjuctura trebuie ca noi care formam societate civila sa incercam in primul rind sa contribuim la aratarea directa de la om la om a realitatilor politice.Trebuie gasite modalitati ca informatiile reale fara manipulari sa ajunga la toata lumea.La sfirsitul Constitutiei scrie: NECUNOASTEREA LEGILOR DIN ROMANIA NU ABSOLVA PE NIMENI DE RASUNDERE.Deci inplicit si pe noi, in Constitutie la initiativele legislative se specifica:SE POT DEPUNE INITIATIVE LEGISLATIVE CU 100.000 DE SEMNATURI.deci?

 4. Se pare ca noi toti am mers la scola de care se pomenste mai sus:scoala de propaganda „Brucan”; scoala de argumentatie „Iliescu” ;scoala de logica „VaNGHELIE”. Si stinga si dreapta. Exista aceiasi agresivitate, lipsa dialog, imaginatie si visiune in ambele tabere. Dupa ce am compromis „original” socialismul si stinga sintem pe punctul de a compromite si capitalismul si dreapta.
  Nici nu ne imaginam cit de mult semanam cu cei pe care-i urim atit de mult.
  Sintem deja inoculati cu fascism.

  Respectele mele d-le Tismaneanu!

 5. Un articol exceptional ! Ce ne facem, domnule Tismaneanu, ca si Crin Antonescu plus sustinatorii sunt la fel ? Ce variante avem, dupa Basescu ? Intelectualii nu vor sa intre in aceasta masina de tocat, iar de politicienii actuali ne-am dezgustat. Si ce ne facem cu hoardele care au invadat net-ul, cu chipul si asemanarea lor, folosind acelasi limbaj si argumentatie ?

 6. Felicitari pentru analiza.

  Dar Ponta spune multe si despre noi, ca popor. Nu e interesant faptul ca un individ atat de netalentat politic, lipsit de educatie, cultura, inteligenta, moderatie, ba chiar si de carisma este un prezidentiabil in Romania.? Nu e fascinant faptul ca extremismul lui nu impiedica PSD-ul sa fie pe primul loc in sondaje? Nu ne da de gandit ca aceste tactici utilizate rand pe rand de catre fascisti si comunisti, de demonizarea adversarului, de incapacitate de a accepta diferenta de opinii, de incercare de hipnotizare prin repetare samanica a cantecului „X este raul absolut” are asemnea priza in societatea noastra? Nu e infricosator faptul ca Ponta pare gata sa porneasca o lovitura de stat violenta, incitand masele la atac?

  Si daca Ponta nu e deloc idiotul satului, asa cum pare, ci un autentic Che Guervarra? Un individ, sigur, primar, needucat si lipsit de profunzime, dar cu o istetime nativa si o capacitate imensa de a utiliza violenta in interese personale? Daca el stie ca poporul nostru, intr-un fel sau altul, vrea sa vada nasuri insangerate si el este gata sa le dea gatlejuri insangerate?

 7. Slavă Domnului că mai există voci în spaţiul public românesc cu dorinţa de a contracara nenorocirea roşie.

  Vă citesc cu nesaţ domnule Tismăneanu.

 8. Ponta incearca sa utilizeze inagini tari.
  Comparatiile lui nu au legatura nici cu fascismul nici cu comunismul. Cred ca are vre-un consilier care i-a bagat asta in cap si pace.
  Ceva vreme in urma il compara pe Basescu cu Ceausescu. Acum Basescu este Hitler.
  Pe strada jandarmii primesc gloante iar revolutia bate la usa.
  Deci asta-i sensul. Nimic legat de ideologii sau convingeri.

  Poate doar de convingerea ca in lupta politica orice este permis si ideologia conform careia cine nu-i cu noi e impotriva noastra.

  Nu-i prima data cand vedem asta. Prin 90 „bande de legionari” devastau Bucurestiul iar masele populare rezolvau conflictul politica plantand panselute in Piata Universitatii. Bandele de legionari proveneau din opozitia democratica anti-iliesciana iar poporul venit sa salveze democratia din mina. Si „de chemat, stim cine le-a multumit”.
  Nimic nou, nimic doctrinar sau ideologic. Si adevarul trist ca daca atunci nu am inteles exact ce se intampla (eu unul stiu ca eram destul de confuz), acum vedem consecintele. Chiar daca nu ne convine, intr-o buna masura cei ce ne conduc sunt expresia directa a idiosincraziilor noastre.

 9. Domnule Tismaneanu! Nu credeti ca intelectualii progresisti de care aminteati si altii ca ei, ar trebui sa coboare din turnul de fildes in care stau si sa inceapa sa explice si celor debusolati in ce consta eroarea pe care le-o prezinta un Ponta si un Antonescu drept adevaruri absolute? Degeaba scrieti pentru un numar mic de oameni care inteleg perfect si numai ca inteleg, ba chiar si gandesc ca Dvs. daca ceace scrieti nu ajunge si la pensionarul X si la badea Y si la doamna Z sau la lelea Q. Rezultatul va fi acelasi. In urechea celui necajit si sarac intra mult mai usor promisiuni desarte decat adevaruri spuse de intelectuali sau politicieni responsabili. Eu cred ca reactia celor care se opun lui Ponta si Antonescu este foarte slaba in comparatie cu vivacitatea activitatilor dezinformative ale lor. La o minciuna spusa de ei ar trebui sai se raspunda cu zece adevaruri spuse nu neaparat la radio sau Tv. ci acolo pe loc in sate si orase prin scrisori personale adresate fiecarui cetatean al acestei tari, prin obligarea justitiei sa isi faca datoria si sa condamne pe toti hotii care au pradat averea nationala. Si pentru ca veni vorba la insolenta si tupeul afisat de unii magistrati ar trebui sa li se raspunda cu aceiasi moneda. Eu nu cred ca unui magistrat ii este permis orice blastamatie facuta in numele justitiei. Pentru ca neincrederea populatiei in sistem se datoreaza tocmai acetor justitiari care condamna o babuta pentru ca nu a cedat o palma de pamint, dar lasa in libertate oameni vinovati de devalizari de banci sau mai stiu ce fonduri mutuale.

  • si tu crezi ca M.Cartarescu poate fi ascultat si sau inteles in satul in care TOTI au certificat de orb??? sau in satele unde 41% cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului?

 10. Asta avem , cu asta defilam !. Prin filtrari succesive cu filtre din ce in ce mai fine la urna de vot ,in final vom obtine o clasa politica care sa ne reprezinte ,care sa creada in aceleasi valori in care credem si noi.

 11. Cu cat e mai titrat cu atat e mai periculos …

  Pana la urma problema de baza e democratia insasi. A da oricarui om dreptul de vot a devenit o problema. Un om incult cu un IQ limitat e usor de manipulat si usor santajabil. Pe langa asta se mai aduna si cei cu pomenile electorale.
  Democratia trebuie modificata ca sa fie democratie. Ca poporul sa fie la putere trebuie sa ii excludem de la vot pe cei manipulabili si sa gasim o soluti la manipularea prin pomeni electorale. Cam radical, stiu dar priviti unde ne ducem

 12. Orice analist politic impartial (nu e cazul !) ar fi remarcat inainte de iesirea in decorul revolutionar al lui Ponta , situatia mai mult decat catastrofala in care se afla Romania confuza, condusa spre o situarie imposibil de prevazut, dar usor de anticipat, deocamdata dusa cu zaharelul atat de puterea portocalie, cat si de cea verde-bancara a unor organisme internationale care gireaza (cu inconstienta ?!) toate actele de ingenunchere a poporului roman. !
  Ca urmeaza si etapa biciului pe spinarile tot mai costelive ale romanilor, saraciti intr-o proportie care ar fi ingrijorat pana si pe niste conducatori de lagare comuniste (si nu numai !), este doar o problema de timp, iar ceea ce fac astazi unii ca Tismaneanu, Patapievici, Andrei Cornea,Mihaies si Cartarescu, seamana prea mult cu ceea ce intr-un moment de slabiciune indrazneste sa critice autorul, spre a-si mari doza de credibilitate aflata in mare suferinta, deci seamana prea mult cu activitatile ideoplogice antinationaliste ale unor Dej, Ana Pauker, Chisinevsci, Draghici, Chivu Stoica, Rautu, Sorin Toma, Nestor Ignat si nu ultimul, profetul ideolog Silviu Brucan ( in afara de Dej, dupa stiinta mea nici unul roman, fata de situatia de acum cand procentele tind sa fie cam de 60 la 40 ).

  „.Nu cred ca N. Carandino, directorul Dreptatii, l-a urat pe Brucan, panglicarul instigator la crima politica de la Scanteia. Dar in mod cert l-a privit cu dezgust.”
  Se pare ca istoria se repeta in nepermis de scurt timp !
  E drept ,cu alti actori….

  • Felicitari,comentati in spiritul Romania Mare,Vatra Romaneasca si alte ,,oficialitati”.Imi permit pentru o corecta informare sa va supun atentiei niste fapte si date.In luna martie „90 cind inca nimeni nu se dezmeticise dupa decembrie (ma refer la oamenii obisnuiti) ziarul RomaniaMARE isi instala sediul deasupra ELECTROLUX,in fostul sediu ARCOM,cind noi am dorit sa inchiriem spatiu pentru G.I.D. ni s-a spus ca fiind cladire apartinind statului nu ni se pot inchiria spatii.Sa revenim la apartenenta etnica,vehiculati vechile lozinci,pentru a escamota vina regimului comunist,nu a comunistilor daca citim atent istoria atit cit ni se ofera, cu armata sovietica in tara NU NUMAI EVREI AU FACUT NENOROCIRI,ci si ROMANII,dupa 52-54 au fost inlaturati din aparatul de stat raminind functionari fara drept de decizie politica.Personal am informatii ca CEAUSESCU,incalitate de loctiitor politic, la colectivizare a fost complice la mitralierea unor sateni care au refuzat sa se colectivizeze.Va rog sa-mi spuneti toti tortionarii erau evrei?Dupa o statistica a comunitatilor evreiesti din „92 in Romania mai traiau 25.000 de evrei de unde ati scos raportul 6o% 40%, LASATI MANIPULARILE.

 13. Buna seara:

  Multumesc pentru comentarii. Ar fi multe de spus, ma voi margini la cate reflectii si o precizre factuala.

  Danon: Problema cu Victor Ponta nu este lipsa sa de educatie, ci versatilitatea, arivismul, oportunismul. Agresivitatea sa verbala vrea sa compenseze un chinuitor complex de inferioritate. Cine este la urma urmei Victor Ponta? Inainte de a deveni lider al PSD, Mircea Geoana a avusese o cariera diplomatica reala. In comparatie cu un Adrian Nastase, a carui ambitie era sa faca PSD-ul credibil ca partid socialist european, Victor Ponta este indiferent la acest subiect, putin ii pasa cum va fi privit de stanga democratica internationala. Jocul sau se numeste putere cu price pret (si cat mai repede). Che Guevara era educat (facuse medicina) si avea convingeri utopice inflexibile. Era un ideolog marxist suta la suta, un true believer, un exaltat autentic, un spirit mesianic. Victor Ponta este guevarist din ratiuni de PR, de moda, de T-shirts si postere, ma intreb sincer daca a citit vreun rand din Guevara, Castro, Frantz Fanon, Camilo Torres sau tanarul Regis Debray. Tiers-mondismul sau este mimetic, cabotin si usor abandonabil. De acord asadt cu cei care vad in el un practicant al peronismului renascut, adaptat sec. XXI. Peron spunea: Am doua maini, una stanga si una dreapta, le folosesc dupa nevoi.” Il putem asadar vedea pe Victor Ponta imbratisand motivele, tematica radicalismului sovin daca asa ii vor dicta interesele de moment. Este la fel de socialist cat era un Milosevici.

  Gabriel: Am fost elev la Liceul „Petru Groza” intre 1958 si 1963. Veti concede ca, nascut fiind in 1951, aveam pe atunci o varsta ce nu-mi ingaduia sa ma angajez in polemici cu Silviu Brucan ori cu altii ca el. Tatal meu a fost anchetat pentru „fractionism” incepand din septembrie 1958 si a fos exclus din PMR in februarie 1960. Despre Brucan am scris critic inca din anii 80, la „Europa Libera”, in revistele „Orbis” si „L’Autre Europe” etc Subiectul dezbaterii de azi de pe acest forum nu este insa Brucan, ci Ponta. Brucan este amintit un arhetip al violentei simbolice, al propagandei desantate menite sa criminalizeze orice actiune care intereselor comuniste (ori ale mostenitorilor politici ai PCR).

  • Domnule Tismaneanu,

   In interventia Dvs. va referiti la faptul ca tatal Dvs. a fost exclus din PMR/PCR in anul 1958.
   Ceace nu mentionati,insa sunt urmatoarele :
   – majoritatea membrilor PMR de origine evreiasca au fost exclusi din PMR intre 1957-1959,inclusiv parinti mei
   – majoritatea lor au fost,insa, reprimiti si re-instituiti cu toate drepturile de ‘fosti luoptatori anrifascisti’ (FIAP) la scurt timp dua moartea lui Gh-Dej.
   Va rog sa specificati daca tatal umneavoastra a fost reprimit in PMR/PCR sau a refuzat sa redevina membru al PCR – bineinteles ca un act de curaj si demnitate .
   daca DA,, jos palaria.
   daca NU, jos demagogia

 14. Buna ziua,

  Ma scuzati dar cred ca discutam prea mult despre un produs al ,,putregaiului politic” din ROMANIA ,a fost intoxicat de
  ,,greii „partidului referitor la riposta jandarmilor in cazul fortarii parlamentului.Riposta care ar fi avut loc daca PSD-ul era la guvernare si noi poporul in strada( parlamentul majoritar din „92 a votat si presedintele a promulgat o lege care le permite sa deschida focul fara a fi acuzati de genocid,lege impotriva demonstrantilor contestatari)de aceea PONTA banuia ca jandarmii au munitie de razboi .Asa ca in final ce a facut nu a fost decit o instigare grosolana la tulburari de strada,mai ales ca responsabilitatea actiunilor revenea sindicatelor care erau organizatorul protestelor (oficial).Faptele lui se incadreaza perfect in Codul Penal la instigarea violentei,cu circumstante agravante avind in vedere pregatirea profesionala si functia politica.Ca PSD-UL se vedea la putere in urma acestei actiuni,nu contest,dar consecintele imprevizibile a reactiilor populare ar fi generat un haos necesar manipularilor cu care partidele din opozitie jongleaza de mult timp in detrimentul reformelor sistemului legislativ si politic din ROMANIA.

 15. Ce atata valva cu micutul Titulescu? Daca n-ar fi posturile alea 2 disperate sa dea in Basescu 24/7 nici n-ar sti lumea despre el. E un mic maimutoi tupeist care n-a scos nimic inteligent pe gura de cand a aparut in prim-plan, e folosit de papusarii din PSD cat o fi nevoie dupa care va fi trecut in fundu clasei. Daca va uitati bine la el, nu numai ca incepe sa semene cu Badea si Ciutacu lingvistic vorbind, dar parca si fizic incepe s-aduca cu ei :D

 16. Da poate sunt de acord cu comentariul,dar chiar merita atata zgomot ?•Nu putem obtine pace in lume pana nu facem pace in noi insine•Cand inveti sa fii tolerant, dusmanul tau iti este cel mai bun profesor.
  •Daca poti ajuta, atunci ajuta. Dar daca nu poti face asta, cel putin nu fa rau.

 17. Cun toate ca nu am urmat medicina, ci farmacia, imi permit si eu un diagnostic asupra multora din clasa noastra politica: SINDROMUL CIORII VOPSITE. Se dau nu ce sunt ci ce ar vrea sa fie. Noroc ca vremurile nu prea mai tin cu ei. O zi buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”?

Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.