marți, noiembrie 30, 2021

Pericolul terorist in Europa

Ultima tragedie din Franta la Toulouse, lichidarea lui bin Laden,  “festivalurile” media care le-au urmat si bineinteles articolele pe care le-am scris in ultimul timp  m-au indemnat sa aprofundez putin si sa cercetez cat de mare pericol a fost bin Laden si cat de priculos este terorismul pe continentul European. Dupa ce am gasit datele, le-am verificat fata de datele americanilor aliati (inca) ai Europei, m-am frecat bine la ochi, am citit de cel putin trei ori materialele si  am hotarat sa va impartasesc si voua aceste date fara nici un comentariu. Va las pe voi sa hotarati asupra pericolului terorist in care se afla Europa si cat de influent a fost primul terorist al lumii libere.

Deci, catastrofa din 11 septembrie 2001 petrecuta in New York si Washington, eveniment terorist care a ucis 3000 de oameni (inclusiv cei 19 teroristi sinucigasi) si a ranit alte 6000 de persoane poate fi considerata ca evenimentul terorist cel mai mare de pana acum.

In acest deceniu au avut loc in Europa doua evenimente teroriste de proportii, primul la data de 11 martie 2004, la Madrid, soldat cu 191 de morti si 205o de raniti si al doilea in Londra anului  2005 in ziua de 7  iulie, soldat cu 56 de morti si 700 de raniti.

Dupa aceste evenimente groaznice, ambele de sorginte islamista, au fost luate probabil masuri drastice care au lichidat total acest soi de terorism, eradicandu-l aproape in totalitatea in  Europa si in Statele Unite.

Deci date:

In anul 2007 au avut loc in Europa 581 de atentate sau incercari de atentat pe tot teritoriul Uniunii Europene.

In anul 2008 au avut loc in Europa 441 de atentate sau incercari de atentat pe tot teritoriul Uniunii Europene.

In anul 2009 au avut loc in Europa 316 de atentate sau incercari de atentat pe tot teritoriul Uniunii Europene.

In anul 2010 au avut loc in Europa 249 de atentate sau incercari de atentat pe tot teritoriul Uniunii Europene. Raportul pe anul  2011 inca nu a fost publicat.

In tot acesti ani numai 4 atentate au fost de sorginte islamista – unul in Italia si trei in regiunea Scandinava (2 in Danemarca si unul in Suedia).

Restul atentatelor (in aceasi perioada)  au fost de origine separatista – 397, politice ale stangii extremiste – 95 si ale dreptei extemiste – 4. Datele sunt din sursele Europol (rapoarte anuale) si corespund datelor publicate de FBI. Vezi linkurile de mai jos.

Subiectul Osama bin Laden:

Fara indoiala Osama bin Laden era cel mai proeminent terorist al secolului in primul lui deceniu, in afara victimelor atribuite organizatiilor Al-Qaeda in SUA si Europa, care ajung la cateva mii. In Orientul Mijlociu si intreaga lume Islamica au murit 40 000 de oameni in atentatele organizatiilor care s-au considerat Al-Qaeda sau afiliate la acesta organizatie, inclusiv evenimentele teroriste din Indonezia (Bali) si India (Mombai).

Cu toate acestea, “priza” pe care a avut-o Osam bin Laden in lumea musulmana a fost in continua scadere de la o maxima autoritate si incredere in 2003 la un minim la inceputul anului 2011. Vezi mai jos graficul publicat de The Economist, bazat pe un sondaj Pew.

Cateva concluzii:

1. Perceptia terorismului islamic in Europa nu este sustinuta de datele concrete . Exista un pericol islamic fara doar si poate, el este insa de o alta natura pe care o voi discuta intr-un alt articol, bazat pe alte date. Violenta latenta exista, precum si canalele care pot deveni active extrem de rapid pentru ca aceasta violenta sa se manifeste.
2. Focarele de terorism islamic s-au mutat din sudul, centrul si vestul Europei spre Scandinavia. Acesta este un lucru cert si sustinut si de cifrele, destul de minore, dar existente. Vezi in special arestarile in aceasta zona.
3. Osama bin Laden a fost la apusul  popularitatii sale in lumea careia ii apartinea cam cu doua saptamani inaintea lichidarii sale. Singurul stat din lume in care influenta “metodelor” sale a crescut in ultimul an a fost Egiptul. Fenomenul este extrem de ingrijorator. La fel de ingrijorator este faptul ca Africa musulmana, cu Nigeria, considera ca metodele lui au fost corecte, intr-un procent uluitor de aproximativ 50%.
4. Avand in vedere victimele terorismului conceput si promovat de Osama bin Laden, indiscriminarea si felul in care aceste victime si-au gasit sfarsitul, lichidarea lui fizica era absolut justificata,  etic si moral, indiferent  de ce afirma ciudatul Rowan Williams, arhiepiscopul Angliei, avocatul shariei in Marea Britanie.

Bibliografie:

Raportul Europol 2009 pentru 2007-2008
Raportul Europol 2010 pentru 2009
Raportul Europol 2011 pentru 2010

Articol publicat pe Politeia Europeana

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

 1. Greu de combatut anxietatea europeana fata de pericolul terorist islamic cu argumente rationale si statistici dupa un deceniu in care care „razboiul impotriva terorismului” s-a identificat cu lupta impotriva lui bin Laden si lumii islamice in oarecare masura.Foarte bine ales graficul legat de increderea in bin Laden :)

  • Buna Ziua,
   Inteleg ca Africa este subiectul preferat / cunoscut de dumneavoastre. Aveti dreptate in ceea ce priveste „industra anti-terorismului” care se intretine din amploarea temerilor umane. In Afirica, lucrurile stau complet diferit si acolo vorbin de mii de victime ale unui terorism incredibil de crud.

 2. Asa dupa cum stiti, am un deosebit respect pentru eruditia Dumneavoastra si pentru modul inteligibil in care prezentati lucruri complicate („ca pentru ingineri”, imi place sa spun, cu auto-ironie).

  Cred ca deja ati observat ca sunt un adept al lui Chomski, lucru care este suficient pentru unii ca sa imi lipeasca o eticheta si sa renunte la dialog. Acesta este contextul in care va rog sa definiti ce intelegeti Dumneavoastra prin „terorism”.
  – Eu cred ca cel mai evident caz de terorism caruia i s-a refuzat acest nume au fost actiunile separatistilor UCK. Care dintre atributele terorismului nu li se aplica oare ?!
  – Apoi ma intreb daca in definitiile oficiale uciderea oameniloor de stiinta iranieni intra la terorism, sau la „actiuni legitime de lupta” …
  – Nu in ultimul rand, ma intreb daca realizarea si raspandirea de virusi informatici care au afectat nu doar centrifugele iraniene, intra sau nu in categoria de ciber-terorism ?
  – Un exemplu mult folosit, este cel al partizanilor din WW2: ei au fost sau nu teroristi ? unii ii numesc „luptatori pentru libertate”, dar asa se numesc si „teroristii” afgani, care lupta impotriva trupelor de ocupatie.

  In sfarsit, am convingerea ca sunteti si Dumneavoastra de acord ca folosim dublul-standard in a ne defini inamicii ca „teroristi rai”, iar aliatii ca „luptatori buni”. Intrebarea mea este care ar putea fi criteriul obiectiv dupa care am putea defini teorismul, astfel incat sa cuprinda inclusiv interceptarea navelor cu ajutoare din apele internationale, si grupurile de „civili” inarmati care lupta impotriva unui guvern recunoscut international si poate chiar si uciderea a multor zeci de mii de irakieni nevinovati, in numele unei cauze false.

  Va multumesc si va asigur de respectul meu, chiar daca veti decide sa ma „certati” pentru stangism (?) :-)

  • „”Criminal acts intended or calculated to provoke a state of terror in the general public, a group of persons or particular persons for political purposes are in any circumstance unjustifiable, whatever the considerations of a political, philosophical, ideological, racial, ethnic, religious or any other nature that may be invoked to justify them.”
   Asta este definiţia acceptată de Naţiunile Unite.
   Interesant articolul şi interesante statisticile.

   • Cu definitiile se ivesc multe probleme…
    Bunaoara, lovitura de stat din Mali e „discret” ilustrata in mainsream media.

    http://www.reuters.com/article/2012/03/23/us-mali-army-idUSBRE82L09C20120323

    In urma unui articol un cetitor Reuters are o dilema:

    joekanuck wrote:
    So only US or Western backed coups are legitimate? Darn..someone should have made the rules a bit clearer. Starting a war to change the regime in Iran is cool…but an internal Mali revolution is evil. Saddam was a friend but when he decided to start selling oil in Euros, he was evil, and had to be invaded, resulting in a hundred thousand or so deaths…many times that wounded.
    Libya was bad…then they were ok…then they were bad again. Now, after the US led bombing campaign, the country is fractured, death squads rule much of the country and there is little evidence of a democratic central government…but that was an American led coup…so that’s ok.

    I guess the Mali military should have gotten permission from the West before revolting…silly people.

  • Salut Petronius,

   1. Nu am nici o problema cu valoarea lui Chomski ca om de stiinta. Ma deranjaza (profund) ipocrizia enorma de care de dovada. Ipocrizia unui cetatean care isi judeca tara absolut in modul cel mai fascist posibil (fascismul nu a fost niciodata de dreapta :) ) si etnia mai rau decat Torquemada. Este daca doriti „fratele geaman” a lui Soros;
   2. Accept fara rezerve definitia postata de @Doubting Thomas, definitie de care m-as fi folosit si eu;
   3. Articolul meu este un demers facut pentru a demitiza „luptele / razboiul” impotriva terorismului a unora care slujesc o “industra a anti-terorismului”, pe care am mentionat- mai sus si care se intretine din amploarea temerilor umane;
   4. Nu exista “teroristi rai” au “teroristi buni” (ma rog, luptatori), exista numai teroristi rai!

   • categorice incadrari!!
    e ca aia cu constitutzia,e constitutzie trebe respectata.o pot schimba numai cei care au facut o.
    doar ca lumea e in continua mishcare.

  • Salut alex,
   ce pot zice? Stanga este mai organizata? Nu cred! Probabil ca multe din aceste cazuri apartrtin „anarhistilor”. Raportul nu include actul de teror al nenorocitului Norvegian, care este de departe cel mai ucigator in ultimii ani. Anders Behring Breivik, a fost un nenorocit de nationalist de dreapta :(

     • Banuiesc ca mi-ati citit ultima replica pe care ati refuzat sa o postati. Mi-e totuna ca publicati sau nu devreme ce atat articolul dvs cat si comentariile nu au nicio vaolare devreme ce d-ta nu-ti dezvalui numele si pregatirea academica, mi se pare bizar ca Hotnews.ro permite asa ceva, iar eu nu-mi dezvalui numele si pregatirea academica. Insa tin sa va aduc la cunostiinta ca nu prea aveti habar despre ce vorbiti iar tipul acesta de manipulari sunt deja evidente pentru toata lumea. Asa s-a intamplat si in cauzul dementului din Arizona ca dupa care sa se dovedeasca ca citea Marx si Hitler. Ne-am cam plictisit de platitudni de genul acesta, de pseudo-sondaje a la americain pe care le putem foarte bine lua exact de siturile de unde le luati si dvs cata vreme niciuna dintre referinte nu va apartine si nici nu aveti vreo contributie directa. In plus ne cam doare in cursul saptamanii ce pareri au amaratii de la Pew despre Europa.. Dealtfel Pew research center este recunoscut pentru manipulari grosiere dovedite in nenumarate cazuri inclusiv alegerile din 2010 cand au batut toba ce mare succes au socialistii americani ca la urma sa vedem cum au fost maturati din office dupa nici macar doi ani..
      Fapt este ca nu aveti niciun argument real si nici macar nu va intereseaza, Bateti campii cu deznadejede incercand sa probati nici mai mult nici mai putin ca socialismul si comunismul sunt ideologii bune si cat de rea e dreapta. Insa faptul ca nici macar nu aveti curajul sa scrieti sub numele real spune totul.. In general am remarcat ca articolele dvs sunt tipice pentru diletantii de stanga (vezi Yahoo news, MSNBC, etc ) care cauta disperati un motiv sa mai existe. Inainte insa mai scrieti fleacuri de genul asta va sugerez sa cititi V Tismaneanu. Sau macar aveti decenta sa publicati sub nume real inainte sa vanturati aberatii de genul celor mai de sus. Sau luati un curs serios de doctrine politice, va pot sugera nume in SUA si Europa.
      Best
      Daniel

     • Daniel,

      Bateti campii cat cuprinde! Sunt un om de dreapta dar nu incerc sa falsific faptele asa cum incercati dumneavoastra. Incec sa fiu politicos si nu am cenzurat nici un comentariu care nu este insultator, desi comentariul acesta este la limita.

      Despre opiniile mele politice puteti citi aici:

      http://theophylepoliteia.wordpress.com/opiniile-politeia/de-ce-sunt-conservator/

      Folosirea pseudonimului este principiala. Nu cred ca ideile au nevoie de un nume si sunt la purtator! Pew este reprodus de The Economist, sau nici acesta publicatie nu va satisface?

      Cred ca discutia noastra a ajuns la punctul lipsei de consistenta. Din punctul meu de vedere sunteti un domn neserios, care probabil doreste ca lucrurile sa arate asa cum cred ei ca trebuie sa arate!!

 3. Articolul nu trateaza decat terorismul islamist, nu terorismul in Europa, dupa cum se intelege din titlu. Mai exista potential si cazuri reale de terorism non-islamist:
  – cazul din Norvegia e un exemplu
  – terorismul cecen; nu e islamist, are alte cauze si Moscova e fix in Europa
  – potentialul unor alte cazuri de tipul celui din Norvegia, unde un cetatean extrem de nemultumit de situatia curenta (in orice aspect) si fara o perspectiva reala de a imbunatati lucrurile pune mana pe o pusca sau pistol si incepe sa faca, din perspectiva lui, „curat”. Poate fi orice anti-comunist european satul de taxe de 50-70%, poate fi un roman care e nemultumit de donatiile guvernului sau ale primarului de Bucuresti pentru catedrala ortodoxa (care poate nu il reprezinta, dar pe care fortat o plateste), poate fi un italian, spaniol sau francez nemultumit de influxul de africani care influenteaza negativ piata muncii, asistenta sociala si securitatea; poate fi un grec nemultumit de programul de austeritate, un sarb nemultumit de pierderea provinciei Kosovo, un basc separatist, poate chiar un ungur nemultumit. Si inca alte cazuri care pot genera frustrare si nemultumire, iar in lipsa supapei de siguranta pot exploda la propriu.

  Concluzia personala este ca nu pot fi neglijate potentiale cazuri de terorism si nu poate fi facuta o echivalare grosiera terorism=terorism islamist, chiar daca e cel mai vizibil (intentionat?) si mai usor de blamat (intentionat).

  • Domnule Adi,
   cred ca aveti nevoie de ochelari sau poate nu intelegeti bine limba romana! Cititi va rog inca o data articolul, poate la o a doua citire il veti si intelege!

   exermplu:

   Restul atentatelor (in aceasi perioada) au fost de origine separatista – 397, politice ale stangii extremiste – 95 si ale dreptei extemiste – 4. Datele sunt din sursele Europol (rapoarte anuale) si corespund datelor publicate de FBI.

 4. Din lipsa de timp m-am uitat rapid peste site-ul europol (apropos pare sa fie o problema de link in articol). Nu am gasit statistici cu pierderile de vieti umane in functie de „tipul” de terorism.

 5. Cred ca dupa 9/11 si atentatele din Europa sistemul a inceput sa ia serios in considerare prevenirea si anihilarea unor potentiale centre. Cred ca linistea de astazi este rezultatul unor mari zbateri din perioada 2002-2006. S-au invatat multe lectii, retelistica inca functioneaza dar pare ca unele capete au cazut ceea ce face un joc mai usor.

  Ma surprins in ultimul grafic faptul ca tocmai UK, care este extrem de organizat si clasifica totul, are 40 de incidentele clasate la altele… Ne aflam intr-o alta perioada de dezvoltare a terorismului, inca dificil de clasificat?

  Nu apar atacurile de tip cyber – iti mananca timpul si banii/alte resurse un acest fel de terorism si poate merge si mai departe. Sa fie mai putin considerata aceasta amenintare?

 6. Vorbiti de parca ati reprezenta SUA, nu zic ca nu exista terorism, dar nu la nivelul la care este facut sa para, atentatul de la world trade center lasa destul de multe semne de intrebare si le da americanilor justificarea perfecta pentru ce au facut…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro