marți, aprilie 22, 2025

Pesimismul și economia României

Pesimismul este un sentiment sau o stare adânc înrădăcinată în ADN-ul societății românești. Exista expresii si exprimări frecvente în limbajul de zi cu zi care exprimă și fixează pesimismul. În educația fragedă a fiecăruia dintre noi a fost la un moment dat inclusă Miorița și Meșterul Manole, poeziile lui Bacovia, și alte nenumărate exemple care inspiră melancolie, dramă și tragedie. Este oare pesimismul un factor în economia României?

Pesimismul și economia
Este cunoscut și documentat faptul că pesimismul sau așteptările negative influențează comportamentul consumatorilor și al investitorilor. Ceea ce este documentat se referă de obicei la schimbări de atitudine ale societății care influențează comportamentele care duc la inițierea și finalizarea tranzacțiilor care alcătuiesc fundația economiei la nivel de ansamblu.

În context, dacă ne referim la o societate definită de pesimism, consumul probabil este mereu sub potențial, pentru că oamenii mereu preferă să consume mai puțin decât ar consuma dacă ar avea așteptări pozitive.

O altă influență a pesimismului este asupra investițiilor. Există cel puțin două căi prin care investițiile sunt afectate negativ de pesimism. Prima este efectul fluctuațiilor consumului asupra profiturilor, a doua este efectul direct al pesimismului (sau optimismului) asupra așteptărilor de viitor ale investitorilor. Cele două influențe pot fi contradictorii.

Consumatorii și investitorii au acces la informații de calitate, natură și extindere diferite, și, implicit o perspectivă diferită asupra viitorului. Un eveniment care generează pesimism la consumatori pe termen scurt poate genera optimism la investitori pe termen lung.

Pesimismul, mai exact neîncrederea, care este o fațetă a pesimismului, este un factor care influențează semnificativ investițiile în sens negativ. Efectul psihologic este extrem de simplu, pesimismul se traduce in neîncredere in profiturile viitoare ceea ce duce la reducerea investițiilor. Acest fenomen poate să coincidă cu sentimentele consumatorilor sau nu, pentru că, după cum am arătat, consumatorii și investitorii au perspective diferite.

Situațiile în care pesimismul este generalizat sunt situațiile care trebuie evitate cu orice preț. În astfel de situații o economie poate intra în vrie și se poate instala o criză profundă.

Problema pesimismului generalizat poate fi descrisă ca un proces de auto-corelație între scăderea profiturilor, scăderea investițiilor și scăderea consumului. Un astfel de fenomen s-ar manifesta printr-o scădere a consumului, care generează o scădere a profiturilor, care generează o scădere a investițiilor, care generează o scădere a salariilor care generează o scădere a consumului și ciclul se reia pe un palier mai jos, din nou și din nou până se atinge un nivel de rezistență a consumului sau până la un colaps total al oricăror tranzacții și revenirea la nivelul de prosumator al tuturor consumatorilor.

Sunt Romanii pesimiști? Cum am putea măsura pesimismul?

Probabil cea mai importantă măsură a pesimismului, dincolo de sondaje, este emigrația. Este clar că neîncrederea în viitor într-o anumită locație duce la mutarea persoanei spre o locație cu perspective mai bune. E clar că încrederea în viitor e diferită în Cluj față de Gura Humorului, sau București față de Luduș, la nivel de localități, în mediul rural e clar că este mai mult pesimism decât în mediul urban. Oamenii aleg să își construiască un viitor acolo unde cred ei că există un viitor.

Ceea ce poate fi un semnal clar în privința pesimismului este emigrația netă. Se observă că în România în ultimii 20 de ani emigrația a fluctuat de la -7 la mie la -1 la mie, fiind în trend descendent în ultimii ani. Nu se poate aprecia dacă trendul descendent se datorează refacerii optimismului privind viitorul României sau pur și simplu a scăzut numărul de persoane care pot sau sunt dispuși să emigreze.

Fig 3. Rata emigrației la 1000 locuitori, Evoluția anuală a ratei emigrației la 1000 locuitori -Romania Net Migration Rate, (Sursa: www.macrotrends.net/countries/ROU/romania/net-migration)

Dacă ar fi să ne luăm după emigrație e clar că au fost valuri masive de pesimism în societatea românească.

Pe de altă parte emigrația nu e neapărat un indicator bun, pentru că de multe ori emigrația este generată de calcule foarte pragmatice, dincolo de stări de spirit. În situația în care venitul nu acoperă costul vieții, emigrația este o soluție perfect rațională, ceea ce exclude pesimismul sau optimismul. Există indicatori măsurați prin sondaje, cum ar fi ”Încrederea consumatorilor Așteptări financiare”, care pot fi folosiți pentru a aproxima starea de spirit a populației. Între  ”Încrederea consumatorilor” si starea de optimism sau pesimism există o legătură certe, dar ele nu sunt 100% echivalente. 

Fig. 4. Încrederea consumatorilor Așteptări financiare (https://tradingeconomics.com/romania/consumer-confidence-financial-expectations)

Graficul din fig. 4 ne arată valuri masive de neîncredere și valuri mai mici și mai scurte de încredere.

Se poate observa că intervalelor de scădere a încrederii le corespund intervale de creștere a emigrării și intervalelor de creștere a încrederii le corespund intervale de scădere a emigrării.

Deci, dacă luăm în calcul ca indicatori care reflectă optimismul sau pesimismul cetățenilor (consumatorilor) emigrația și încrederea consumatorilor, rezultă că românii sunt în mare parte pesimiști.

Putem presupune că cel puțin parțial dezvoltarea economică a României este atenuată sau redusă de acest pesimism.

Pesimismul, profeția care se auto-împlinește

Așteptările negative duc la rezultate negative. La nivel personal  sau la nivel social negativismul generează decizii și indecizii. Iată câteva exemple de procese critice pentru societate care generează fenomene economice care pot fi reprezentate ca spirale descendente :

  1. Natalitatea. Persoane perfect fertile si cu o situație materială relativ bună decid să amâne conceperea unui copil din cauza pesimismului asupra viitorului. Dacă pesimismul este un fenomen social, adică numărul persoanelor care amână decizia este suficient de mare asistăm la o scădere masivă a natalității. Datorită diminuării generației tinere, situația economică din viitor va fi afectată negativ. Situația negativă generează mai mult pesimism.
  2. Consumul. Pesimismul duce la reducerea consumului, ceea ce reduce veniturile companiilor și ale statului ceea ce duce la pesimism și declinul se accelerează.
  3. Investițiile: pesimismul duce la reducerea investițiilor care reduce consumul intermediar care duce la reducerea investițiilor în consumul intermediar (bunuri de producție). Reducerea investițiilor duce la stagnare și declin economic care duce la pesimism, și ciclul se accelerează.

Mecanismul pervers al pesimismului, prin care duce la declin este în esență simplu. Deciziile influențate de pesimism sunt în esența lor decizii care au consecințe negative. Consecințele negative duc la legitimizarea și aprofundarea pesimismului. Fenomenul poate fi descris ca un bulgăre de zăpadă care se rostogolește pe o pantă fără zăpadă, va pierde strat după strat și la un moment dat se va sfărâma.

Dar, în toate situațiile în care vorbim de efecte cauza este o fluctuație semnificativă a fenomenului presupus cauzal. Dacă o doză de pesimism este constantă în societate, nu putem spune cât anume și în ce fel influențează dezvoltarea economică. Ceea ce putem spune este că o creștere a optimismului (opusul pesimismului) ar influența pozitiv natalitatea, ar scădea emigrația, ar stimula consumul și investițiile.

Pesimismul în administrația publică

Administrația publică este și ea lovită de pesimism, la un nivel subtil, dar care poate fi devastator. Procesul administrativ prin care o idee ajunge de la faza inițială la faza de execuție și finalizare este un proces dificil, anevoios, cu extrem de multe decizii individuale de natură birocratică. Am numărat la un moment dat într-o instituție 126 de semnături (cu sau fără ștampile) pentru achiziția unui sul de hârtie igienică. Poate e un caz extrem, o cifră rezonabilă este probabil mai aproape de 60-70 pentru un produs similar într-o instituție cu o piramidă ierarhică mai aplatizată.

Dar câte semnături și avize sunt necesare pentru o investiție publică majoră? Nu am găsit nicăieri o listă completă, dar estimez cifra la nivelul miilor, având în vedere întregul circuit. Vorbim de 8-38 de avize eliberate de instituții diferite necesare numai pentru un aviz de urbanism. Fiecare aviz are în medie trei semnături, fiecare solicitare are in medie două semnături, la care se adaugă dosare de dimensiuni diferite cu un număr de semnături care variază. Ori în tot acest mecanism, se cere unor funcționari să își exprime acordul pentru ceva ce în final implică răspunderea lor. Aici intervine factorul intangibil reprezentat de pesimism. Un funcționar pesimist, care nu are încredere în semnăturile dinaintea lui și analizează cu foarte mare diligență toate aspectele cerute de lege ale unui document, chiar dacă ele au fost verificate anterior de alți funcționari va decide în două zile ceva ce ar putea decide în două ore, și are o probabilitate ridicată să respingă documentul și să-l trimită înapoi pentru corecții sau completări, ceea ce presupune și repetarea întregului proces până la punctul respectiv. Decizia este legal impecabilă, dar efectul este prelungirea procesului decizional. La nivelul unui proiect de investiții publice se poate întâmpla ca durata întregului proces să se extindă. La 1000 de semnături prelungirea în medie cu o zi pe semnătură înseamnă minim  1.000 de zile, adică aproape trei ani prelungire a procesului de decizie. Asta înseamnă că o decizie de investiții are o probabilitate de 75% să implementată după mai bine de 5 ani, dar, foarte frecvent ideile de investiții mor din fașă pentru că arareori inițiatorul are determinarea de a duce la bun sfârșit întregul proces, și uneori, persoana care inițiază proiectul își termină mandatul sau își schimbă locul de muncă.

Efectul cumulativ al miilor de decizii implicate numai în sectorul public poate fi devastator mai ales atunci când statul ar trebui, cel puțin teoretic, să intervină cu rapiditate, în crizele economice. Între inițiativă și execuție se creează un interval de timp care face practic tardivă intervenția.

Propagarea pesimismului

Există un fenomen documentat în domeniul financiar, dar cunoscut în domeniul economic în general, fenomenul de contagiune socială. Acest fenomen presupune că oamenii se influențează unii pe alții, stări de spirit se propagă de la un om la altul si in acest fel o stare de spirit la nivel social.

Acest fenomen, a cărui manifestare este exemplificată cel mai bine de situațiile de panică bancară, documentate peste tot în lume, a devenit mult mai pregnant de-a lungul timpului și în mod special în ultimii ani datorită rețelelor de socializare. Rețelele de socializare sunt un canal de propagare foarte rapid la nivelul întregii societăți a unor mesaje care transportă stări de spirit și le distribuie tuturor persoanelor expuse.

Un alt canal de transmisie al stărilor negative, cum este și pesimismul, îl reprezintă mass-media. Oamenii sunt mai receptivi la pericol și negativitate și tind să le dea mai multă atenție decât știrilor pozitive.  O opinie pesimistă va fi privită în genere cu mai multă receptivitate decât o opinie optimistă. Chiar dacă o agenție de știri sau un portal de știri va publica un număr egal de știri pozitive și negative, publicul va tinde să dea atenție și să rețină știrile negative mai degrabă decât cele pozitive.

Rețelele de socializare și nu numai, utilizează algoritmi care oferă utilizatorilor informațiile care selectează din multitudinea de mesaje distribuite pe acelea care le atrag cel mai mult atenția. Implicit, utilizatorii vor antrena ei înșiși algoritmii în direcția selectării mesajelor negative sau pesimiste.

Probabil în acest mix de fenomene oarecum normale sau naturale apar și situații de natura războiului informațional. Pentru un stat sau o organizație aflată în conflict demoralizarea inamicului este o metodă veche de când războiul. Ori în zilele noastre o astfel de acțiune este extrem de facilă. Stimularea conflictului intern și pesimismul pot fi devastatoare pentru capacitatea unui inamic de a se apăra.

Putem presupune că pe măsură ce conflictele se amplifică și se generalizează vom fi din ce în ce mai mult bombardați cu știri și mesaje care au intenția să ne demoralizeze.

Nu putem evita să constatăm că suntem într-o perioadă pre-electorală. În astfel de perioade situația este agravată semnificativ de războiul civil informațional specific unei campanii. Chiar fără stimuli externi, fiecare partid în cele din urmă încearcă să demoralizeze electoratul competitorilor, și să inducă o stare de pesimism asupra capacității competitorilor de a guverna cu succes. La o privire de ansamblu, rezultă o demoralizare și decredibilizare reciprocă.

Câteva recomandări

Prima recomandare este să evitați mesajele negative. Va trebui să antrenați algoritmii rețelelor de socializare să vă aducă altceva în față. Nu comentați, nu reacționați și nu vă pierdeți vremea în general cu orice știri catastrofiste. Ajunge Ro-Alert pentru asta. Știu sigur de câte ori un urs hălăduie pe străzile orașului meu.

Personal, pentru că am studiat crizele economice și implicit am căutat materiale despre crize am ajuns în situația ca minunatele rețele de socializare să-mi servească non-stop așa ceva. Am ajuns ca inclusiv căutările mele să-mi servească numai rezultate negativiste. Este absolut imposibil să fii obiectiv și realist sub un astfel de bombardament informațional.

În acest context, oare, nu avem o viziune prea pesimistă despre România? În ultimul timp, de când evit să hrănesc bestia algoritmilor pesimiști au început să apară pe fluxurile mele de informații o mulțime de opinii pozitive. Oare realism înseamnă neparat să pui răul în față? Oare să spui lucrurilor pe nume înseamnă să achiesezi la curentul ”toți sunt hoți”, ”Viitorul e pecetluit”, ”nu poate ieși nimic bun”, ”totul e rău”, ”era mai bine înainte” și multe, multe, altele.

E demonstrabil că românii nu sunt în general leneși, hoți, proști sau lipsiți de imaginație. E demonstrabil că nu toți funcționarii publici, și nu toți politicienii sunt corupți. E demonstrabil că fără implicare largă politicul este mult mai puțin eficient și mult mai puțin reprezentativ decât am vrea.

Oare, nu ar trebui să avem încredere în noi, într-un destin pozitiv, și să învățăm că balansul între pesimism și optimism este realism. Există o expresie britanică: ”Hope for the best, expect the worst” (Speră să fie bine, așteaptă-te să fie rău). În interpretarea mea noi acum ne așteptam la rău fără să speram destul la bine.

Și, poate ar trebui să ne aducem aminte de obiceiul dacilor de a trage cu săgeți spre cer dacă aveau impresia că divinitatea nu e la datorie. Dacă e să fie negativ destinul, dați-mi și mie un arc și săgeți.

Distribuie acest articol

327 COMENTARII

  1. Pesimismul este un fel de lene ancestrală a sufletului unui popor, în cazul nostru al unui popor mioritic, ortodox și manelist. Adică pesimismul este opus capitalismului a cărui esență este lupta. Economic vorbind, pesimismul aduce o valoare negativă în efortul oamenilor spre propria lor dezvoltare. De aceea nu ne place democrația europeană, este grea și de neînțeles, în plus trebuie să muncești în draci. Mai bine lipsă….

    • ”Pesimismul este un fel de lene ancestrală a sufletului unui popor”

      Nu cred. E un context social. Daca transplantezi romani in mediul potrivit, funcționează perfect. Aici mai greu, in străinătate fără cusur.

      • Istoric vorbind, eu am dreptate, o spune și Imnul național: Deșteaptă-te române din somnul cel de moarte, La care te-osandira barbarii de tirani.
        Sufletul românesc este într-un moment paradoxal: pe de o parte este la cel mai ridicat moment de prosperitate din istorie, pe de altă parte nu-i place asta. Poporul român nu prea știe ce vrea pentru viitorul lui. Vrea o țară ca afară, dar să i-o facă alții, el doar să stea la umbra nucului bătrân lălăind manele.

  2. Ar trebui sa va completati studiile – cum Danaila cu Filosofia la 40 de anisori – studiind barem psihologia!
    Toate bune si frumoase, insa Bacovia era un postsimbolist mai ceva ca Baudelaire si Todor Arghezi pe scara evolutiei – un avangardist!

    • În mod cert Bacovia e fascinant. Dar problema e sentimentul acela lacustru… nu prea are ce căuta în afara cercurilor de literatură și artă. În mod cert nu are ce căuta în economie. Poate fi un fior de gheață când vezi că vine ziua de plată a salariilor, sau când un client iți respinge o livrare sau intra în insolvență și ai de încasat o avere de la el. E mai bun un fior dinamic, azi extaz, mâine agonie, adrenalină nu melatonină nu infiltrație de umezeală de baltă, nu mucegai, nu băltire sau mers prin mlaștină, nu igrasie și putreziciune.

  3. Pesimismul romanilor ?!Liceu, – cimitir Al tinereţii mele ne zicea cindva Bacovia .Pesimismul este si el doar un fel de a spune .Romanul nu este pesimist din fire ci mai degraba ranchiunos . Ni se potriveste chestia aia cu „capra vecinului ”mai mult decit dragostea pentru Tintirim .Exemplul cel mai bun ni-l ofera chiar situatia politica la zi .Romanul nici macar nu voteaza functie de interesele sale personale .Romanul isi doreste de veacuri exact inversul a ceea ce ii poate produce bogatie si dragoste .Din ranciuna , mai degraba fals motivata , romanul este in stare sa isi faca rau de unul singur .„Ne dam de ceasul mortii ”sa ne aratam lumii destaptaciunea dar dam cu„ mucii in fasole ”de fiecare data . Ne-am chinuit ,atita amar de vreme, sa scapam de comunisti si sa ne integram acolo unde ne este locul in Europa , i-am privit cu ochi „negri ”pe sovietici sau chiar pe rusi sute de ani si acum vrem sa votam Sosoaca sau Simion doar din simpla ranchiuna ca unii sunt mai bogati decit noi .Nu vedem nimic din ceea ce ne inconjoara si nu suntem in stare sa facem comparatie .Cascam gura la „sfintele moaste” mai ceva ca la Bruxelles sau ne lasam inselati de parca am avea doar ciitiva anisori .Ranchiuna ne este sfetnic de mii de ani .

    • Din păcate nu am nici un indicator sau proxy pentru ”ranchiuna”.
      ”Romanul nici macar nu voteaza functie de interesele sale personale”

      Românii tind să cred că votează profund sentimental, pe simpatii și antipatii personale. Votul este sub-estimat si paradoxal, supra-estimat.

      Votul este subestimat de cei care nu merg la vot, Contează enorm să alegem bine, si contează enorm să legitimăm pe cine trebuie. Dar, cu sau fără votul meu sau al oricui, cineva va vota și cineva va primi legitimitatea legală și, oricât de deplasat ar părea unora, legitimitatea morală să guverneze. O țară nu poate funcționa corect cu 60% din populație în opoziție, fie ea și pasivă.

      Votul este supra-estimat de cei care cred că au votat și ajunge. Fe stânga, fie dreapta, votul presupune mai mult decât un fel de acțiune ”fire and forget”. Cei care votează o direcție trebuie să o și practice în acțiunile lor de zi cu zi. Este inutil să votezi cu dreapta și să ceri suplimentare de pensii, ajutoare sociale și să te plângi de condițiile din spitalele de stat. E inutil să votezi cu stânga și să nu te implici în mișcări sindicale, să nu plătești CAS, CASS; și altele pentru că nu-ți convine, sau să conduci o firmă în care salariul minim pe economie e salariul maxim.

      • Iar incepeti?
        Legitimitatea morala a unora de a guverna? Adica cum? Ce e moral in faptul ca un Gicuta, fie el ales sau numit de un ales, ajunge sa conduca ceva, o companie de stat sau o agentie a statului? Unii o dau pe dupa gard cu „nobila minciuna”, „necesitate politica” uneori numita chiar „arta politica”. Serios?
        – Se opune Catavencu si trebuie un act artistic pentru a guverna?

        Nu, trebuie doar niste suturi in c*ru-ul astora politici care-si inchipuie ca e ceva de capul lor. Nu e, majoritatea ar muri de foame fara politica.
        – Apare o scrisoare pierduta si se duce niabii giudetul? Nu, nu se duce, giudetul merge incotro are treaba deseori impotriva alora de la giudet. Harmalaia din politica, presa si din „mediul” politic, kestie care e mai degraba un soi de multime aiuritor de nedefinita, vaga, permisiva cu orice tantalau, orice Gotiu, R Bogdan, Viorica sau Tudose, oricare fufa, oricare tata, orice toapa, orice tutalaie foliculinica si mai nou orice obraznicatura obez a si avocatiala (avem traditie aici, dom’le, VCTudor redivivus), orice tomberonier si oricare haimana isi gasesc locuri caldicele, drept la cuvint, urmaritori si sustinatori.
        Dumneavoastra doriti ca eu sa votez o hazna.

        • „Dumneavoastra doriti ca eu sa votez o hazna.”
          Nu aveti obligatia legala de a participa la procesul electoral dar am si o veste proasta: cei care au puterea pot schimba legea electorala si pot chiar suspenda Constitutia . Este vorba despre „vreau si pot”.
          Cei care administreaza puterea mass-media si financiara au o singura vulnerabilitate: cea fizica , biologica. Politica este doar o unealta si o abilitate a unor persoane.
          Mi-a zis mie un vecin mai demult ca cine isi tranzactioneaza libertatea pentru siguranta le pierde pe amandoua.

          „Nu, trebuie doar niste suturi in c*ru-ul astora politici care-si inchipuie ca e ceva de capul lor. Nu e, majoritatea ar muri de foame fara politica.”

          Intrebarea este cat de bine ati minca dvs si eu fara politica.
          Astia politici pot trimite o haita de ciomagari cu lampase ori o companie de mascati ca sa va potoleasca. V-am mai spus de ce si cum: ii convinge cu mass-media si cu bani.

          • Bun, atunci sa facem asa: dam Legea politicianului
            Articol unic: toti politicienii indiferent de functia in stat sint platiti cu salariul minim pe economie. Se elimina plata oricaror alte sume, de orice fel, pentru deplasari la serviciu, „in teritoriu” sau in strainatate, chirie, diurne, telefonie/IT, sedii de partid, presa si orice le mai poate trece prin cap.
            In cazuri exceptionale se pot acorda bonuri de masa. Acordarea bonurilor de masa se aproba prin referendum individual pentru fiecare politician.

            Completare in Codul Penal: detinerea sub orice forma si in orice moment de catre un politician a unei sume mai mari decit salariul minim pe economie (plus bonuri de masa daca este cazul) constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare.

            Norme de aplicare CP:
            – fiecare leu in plus sau hirtie de valoare, actiuni, titluri de credit, titluri de comert, bonuri de masa (+dolari, euro, alte valute si monede in echivalent la cursul BNR din data pronuntarii sentintei) gasit asupra politicianului se confisca si se converteste intr-o zi de inchisoare cu executare imediata la cursul 1 leu=1 zi indiferent de rata inflatiei. Plata cazarii si hranei in timpul executarii pedepsei privative de libertate se retine din salariul infractorului.
            – la investirea politicianului Fiscul va efectua obligatoriu inventarul tuturor bunurilor lui si ii va pune poprire pe conturi. Poprirea va fi ridicata in termen 60 de zile de la data eliberarii de catre Fisc a adeverintei de plata a impozitelor pe parcursul mandatului. Termenul de 60 de zile curge din ziua eliberarii din functie a politicianului.
            – daca pe parcursul exercitarii functiei politicianul sau rudele pina la gradul 4 inclusiv a/au facut datorii, acestea se constituie venit la bugetul statului iar imprumutatorului i se confisca tot ce are. Daca imprumutatorul este o institutie financiara, bancara sau nu, aceasta este desfiintata de drept iar activele si pasivele ei trec in proprietatea Bancii Nationale.

            • Ar fi antisemitism . Occidentul este organizat dupa iudaism , exista un popor deci niste indivizi alesi de Iehova sa fie conducatori de popoare , politicieni, judecatori, de-astea , ei au imunitate absoluta pe pamint. Restul populimii sint goim, adica semi-animale , turma.
              Deci nu.

      • ”contează enorm să legitimăm pe cine trebuie.”

        Well, când cei care stabilesc ”cine trebuie” sunt oamenii lui Putin de la Berlin, în România oamenii decenți or să stea acasă.

        Așa cum nu m-am dus să votez în 2000, în competiția Iliescu vs Vadim, tot așa nu m-am dus să votez nici în 2019, în competiția Iohannis vs Dăncilă. Are cineva impresia că PSD-ul o vedea într-adevăr președinte pe Viorica Dăncilă? A fost un non-combat decis la alt nivel, Iohannis era deja președintele ”care trebuie” și nu era cazul să fie inoportunat cu vreo competiție electorală reală.

        În 2014, are cineva impresia că Traian Băsescu o vedea pe Elena Udrea președinte? A fost același tip de non-combat, așa și-a negociat el viitorul politic. O mulțime de oameni l-ar fi votat pe Cristian Diaconescu la momentul 2014, însă ”interese superioare” au decis că ”premierul Grivco” e ”cine trebuie” să conducă România pentru următorii 10 ani.

        ”Votul este supra-estimat de cei care cred că au votat și ajunge.”

        Majoritatea vede lucrurile altfel. Am avut ocazia să discut cu oameni simpli, care înțelegeau însă foarte bine lucrurile: ”La ce să mergi la vot? Oricum se aleg ei între ei”. În realitate, într-o competiție electoral total falsă, cum e în România de azi, cei care insistă asupra votului sunt tocmai oamenii bine conectați cu sistemul, care are nevoie de legitimitate. Iar absenteismul tocmai asta reprezintă, refuzul oamenilor decenți de a legitima prin vot niște autorități care nu-i reprezintă.

        • Bine dar si legitimitatea e supraevaluata , nu e nevoie deloc de acceptul oamenilor decenti. E preferabil ca sclavii sa faca de bunavoie ce li se cere , dar nu e neaparat nevoie: se poate institui o pandemie , un razboi, o stare de urgenta , de necesittate , o lege martiala -toate astea plus cateva altele fac ca legitimitatea sa nu mai fie necesara. „Justificarile” astea cu morala , cu legea , cu legitimitatea , sint pentru prosti. De-aia stapinul te vrea prost si optimist.

          Ai un teritoriu cu resurse si ai o comunitate care traieste acolo. Sat, comuna , judet , tara , popor. Astia iti platesc sau nu-ti platesc dreptul de smecher. Daca devin prea destepti si recalcitranti ii prostesti si ii disciplinezi sau ii inlocuiesti , ca e plina Africa de prospatura.

          Daca suntem optimisti merge economia mai bine. A lor, a smecherilor, nu a noastra. De la noi se asteapta si se pretinde sa fim bucurosi ca suntem furati legitim , legal , moral si democratic.
          Stiti, lucrurile cica se petrec ciclic: dupa soare vine canicula , la inceput e rau dar nu va ingrijorati , va fi si mai rau. Credeti ca mai rau nu se poate ? Fiti optimisti: se poate.

          • LOL deci dupa rau vine si mai rau si dupa aia mori si n-ai mai apucat ciclul ala bun…. asa cum au patit generatii si generatii de optimisti care au murit muncind si suferind asteptand sa rasara soarele intr-o dimineata si pe strada lor.

            https://www.youtube.com/watch?v=wYGK3GvgaII

            Linda Ronstadt

            „i’ve been cheated , been mistreated….
            When will i be loved ?!
            i’ve been put down ,
            i’ve been pushed ‘round,
            When will i be loved ?!”

            Ceva trebuie facut acum, ne trece viata pe linga noi si traim din ce in ce mai rau.

      • „Contează enorm să alegem bine, si contează enorm să legitimăm pe cine trebuie.”

        „Din păcate nu am nici un indicator sau proxy pentru ”ranchiuna”.”

        Pentru „sa alegem bine” si pentru „sa legitimam pe cine trebuie” , aveti ? Avem ? Indicator.
        Daca aveti, ne spuneti si noua care este ?

        Ca sa nu continuam inutil in cercul asta vicios al retoricii haideti sa dezvaluim secretul lui Polichinelle: vine un strain la poarta si zice „eu vreau sa fiu capitanul vostru , va rog sa semnati aici ca sinteti de acord ca de maine eu va fac legile , va iau impozit si taxe , bir, va iau ficiorii la oaste si eventual daca voi considera eu necesar va castrez pe voi sau va sterilizez nevestele ; dar nu va ingrijorati: am si un frate cu care ma puteti inlocui peste 4 ani ”

        Noi fiind optimisti suntem de acord , deoarece strainul ala precis ne vrea binele si e si competent , are o diploma de studii galactice.

      • „Contează enorm să alegem bine, si contează enorm să legitimăm pe cine trebuie.”

        Ba nu. Singura alegere este daca mai dam sau nu cu zarul intr-un joc masluit.
        Daca din comoditate , inertie, wishfull thinking , ne mai iluzionam sau nu cu speranta ca sistemul ar putea fi imbunatatit „de jos in sus”.
        Vorbim despre un sistem care este fundamental rau . Nu poti apuca un rahat de partea curata. Alegerea este daca il distrugem sau nu.

        • Ideea de baza nu este sa distrugi „zidul”eventual cu capul .Ideea de baza este daca ai cum pune altceva mai bun in loc .Daca esti in stare sa imi spui care este acest altceva si cum poate fi acest altceva benefic pentru Romania zilelor noastre chiar am sa iti multumesc .

          • I-am spus direct lu Romania zilelor noastre , de la om la om , ce punem in loc , dupa ce am contactat-o si mi-a confirmat ca nu esti nici avocatul nici reprezentantul ei.
            Deci nu poti vorbi in numele Romaniei .

          • @ esop – nu ma intereseaza binele „Romaniei” , ma intereseaza binele meu si al familiei mele. De binele Romaniei se ocupa altii care apropos imi iau bani pentru asta. Si se ocupa atit de bine ca „Romania” imi dauneaza direct si iremediabil mie si familiei mele.
            Asadar nu am nici un interes sa pun in loc „altceva” deoarece oricum nu as controla eu ci tot ei acel altceva. Asadar imi este indiferenta s „Romania” . Nu este a mea. Nu-mi foloseste la nimic. Imi este daunatoare si ostila.
            Intrebati-i pe stapanii Romaniei ce vor face cand sistemul lor se va prabusi.

    • Participarea cetateanului la vot este esentiala .„A sta ascuns sub pat ”si a critica uneori inert , fara rezultat , categorii sau persoane care si-au asumat postura de politicieni este o eroare .Politicianul din ziua de azi are in fata imense probleme interne si exterene de a caror rezolvare este raspunzator in fata natiunii .Nu a-si dori sa fiu in situatia nicunui politician roman aflat la virf .niciodata in istoria Romaniei nu a existat o asa de mare nevoie de politicieni care sa poata tine Romania pe drumul ei european si transatlantic .A vota doar din ura nu este benefic .Votul oferit natiunii ,in numar mare, regleaza si responsabilizeaza politicile de partid .Una este sa iti respecti promisiunile in fata unui numar mic de votanti si alta este obligatia ce deriva din numarul mare al celor care te-au votat .Pe de alta parte un numar mare de votanti scoate din jocul politic pe acei „ incurca lume ” partide mici ce stiind ca nu pot dirija politica la virf incearca fie sa impiedice deciziile importante fie sa se atasaze unora sau altora din spectrul parlamentar in functie de interesele lor personale si nu de cele cetatenesti .Decizia astfel luata este adeseori complicata si ea contine si interventionismul micilor partide ce nu au in plan imediat dorinta cetateneasca .Sa incercam sa fim si noi aidoma votantilor din Turcia sau Franta .Vreti sa va fie respectate cerintele nu trebuie decit sa iesiti la vot in numar mare .Abia atunci Clasa Politica va tine cont de cetatean .Ati ascunde capul ca „strutul in nisip ”nu este o solutie .Vor profita unii de acesta decizie de noncombat chiar daca tu ca si cetatean crezi ca le-ai tras-o .

      • „Politicianul din ziua de azi are in fata imense probleme interne si exterene de a caror rezolvare este raspunzator in fata natiunii ”

        Cum anume raspunde politicianul in fata natiunii?

        Dincolo de cazurile penale, un politician poate face orice prostie, legislativ sau executiva, dupa care pleaca si vine altul. Votul nu e bazat pe competenta alesilor, cei mai multi nu ar avea ce cauta acolo, votantii aleg dintre cele cateva rele puse la dispozitie. Orice persoana ce mai crede in ‘puterea votului’ are cel putin o problema de memorie, sau sa zicem un optimism tembel, pentru a contrazice putin pesimismul evidentiat aici prin cifre si socoteli. De cate ori trebuie sa repeti aceasta actiune a votarii pana intelegi ca e irelevanta?

        Daca votul ar schimba intradevar ceva, ar fi devenit demult ilegal…altcineva a spus-o.

        • „…… este raspunzator in fata natiunii ”

          Cum anume raspunde politicianul in fata natiunii?”

          Cu voce tare ( de exemplu poate spune „ghinion” sau ” asa a vrut muschiul meu , alte intrebari ? hai pa, conferinta de presa s-a incheiat” )
          sau isi scrie memoriile, asa e democratic.

          Este vorba de un rafinament juridic. Una e sa fii raspunzator , alta e sa fii responsabil si cu totul altceva este sa si raspunzi. Sa platesti daune. Sa suferi o pedeapsa. Chestii de semantica.

          Codul Penal si Civil zic ca nu esti raspunzator.
          Daca esti sau nu esti responsabil e o trasatura de caracter a persoanei.
          Ca sa mai si raspunzi cand ai comis ceva deci ca sa suferi o pedeapsa , o consecinta cand nu te poate pedepsi nimeni , trebuie sa fii dus rau cu pluta. Ce faci, te duci la oglinda si iti tai singur madularul cu care ai pacatuit ?! Mina cu care furi ?! Capul cu care ai comis prostia ? Inima cu care ai comis rautatea ?
          De frica cui ai face asa ceva ?!

          Politicianul raspunde…. politic , iar judecatorul raspunde …. in fata propriei constiinte.

        • @ Optimistul
          „Dincolo de cazurile penale,”

          De ce „dincolo” ? Kovesi nu a tinut dosarul Microsoft la sertar pina fapta a fost prescrisa ? Politicienii decid ce este penal si ce nu este penal , si tot ei decid cand se aplica sau nu legea. Tot ei fac legea prevazuta cu portite . Ei ofera gratieri.

          Politicienii sint deasupra legii. Si sint aruncati din sferele inalte in ghearele legii cand il deranjeaza pe Zeus. Sesizati firul naratiunii ? Cititi Kurt Vonegut despre firul rosu al tuturor povestilor, miturilor , naratiunilor -daca nu ati facut-o deja sau daca nu ati ajuns prin mijloace proprii la aceleasi concluzii .

          Nu exista democratie nici macar in sferele inalte.

    • Eu cred ca votul descurajant de mare prevazut azi pentru Simion este un instrument manipulat de unii dintre sondorii nostrii toxici, menit sa demonstreze tendinta de fascizare a Ro. Odata oficializata tendinta aceasta prin alegeri, pasul imediat urmator ar trebui sa fie “denazificarea”. O asemenea problema va capta atentia si ar putea fi “rezolvata” de catre specialistii de azi in denazificare. “Extremismul” aplicat lui Simion este doar acoperirea eufemizata de acum pentru eticheta de legionarism/fascism de maine, chiar momeala pe care si-o agata Ro ca sa asmuta rapitorul care pandeste din Est. Vezi “denazificarea” Ucrainei.

  4. „Este cunoscut și documentat faptul că pesimismul sau așteptările negative influențează comportamentul consumatorilor și al investitorilor.”
    La fraza respectiva m-am lamurit si n-am mai continuat lectura.

    Ati „uitat” de producatori. Ati semnat un articol care preamareste camatarii si parazitii.

    • Cam greu să fie producători fără investitori.
      Capitalismul presupune ca antreprenorii, optimiștii de profesie, să găsească capitaliști care să le dea banii cu care să înceapă (investment angels), și, mai apoi să iasă pe bursă cu afaceri pe care posesorii de capital le finanțează. Băncile adaugă levier financiar la întreaga poveste, adică multiplică profitul investitorilor prin creditare și canalizează fluxurile de încasări și plăți. Așa funcționează capitalismul.
      Cămătarii sunt un pic altceva, ei au o aversiune la risc totală prin definiție, îți dau un leu, iți iau doi lei sau un kil de carne de pe tine.

      • ” Așa funcționează capitalismul. ”
        Nope. Asa functioneaza un sistem financiar-bancar occidental , ceea ce este doar o parte si nici macar una indispensabila a economiei sale.

        • Am o carte neterminată despre finanțele islamice. Au și ele logica lor, și nu e chiar de subestimat. Doar că nu văd instituțiile financiare islamice ca o alternativă la cele clasice, ci mai degrabă ca o specie reinventată din finanțele medievale europene, dar care ar putea avea un loc și un rol într-un ecosistem financiar sănătos. Ca tehnici de asigurare a unor funcții de capitalizare și finanțare, sau, mutualizare a unor riscuri, cu sau fără eticheta ”islamic” aș vedea niște instituții perfect adaptabile la noi dar nu ”in loc de” ci ”alături de”.

          • @Bradut Bolos
            Multumesc pentru dovada de deschidere si orizont cultural.
            Sper ca si comentatorul Adrian Popescu sa citeasca cu atentie sporita ceea ce se poate afla fara mare efort cu ajutorul Chat GPT.
            Extras din interactiune mai jos:

            Absolutely, let’s focus on what the Old Testament says about loans and interest. There are several passages in the Old Testament that discuss this topic:

            – **Exodus 22:25**: „If you lend money to any of my people with you who is poor, you shall not be like a moneylender to him, and you shall not exact interest from him.”
            – **Leviticus 25:35-37**: „If your brother becomes poor and cannot maintain himself with you, you shall support him as though he were a stranger and a sojourner, and he shall live with you. Take no interest from him or profit, but fear your God, that your brother may live beside you. You shall not lend him your money at interest, nor give him your food for profit.”
            – **Deuteronomy 23:19-20**: „You shall not charge interest on loans to your brother, interest on money, interest on food, interest on anything that is lent for interest. You may charge a foreigner interest, but you may not charge your brother interest, that the LORD your God may bless you in all that you undertake in the land that you are entering to take possession of it.”

            These passages make a distinction between loans offered to fellow Israelites who had the potential for paying the loan back, and charity offered to those who had no means of paying it back¹². The subject of charity is addressed through other means in the Old Testament, such as gleaning (Lev. 19:9-10), sabbatical year (Exod. 23:10-11), and triennial tithes (Deut. 14:28-29)¹².

            The interpretation of these passages has been a subject of debate. Some believe that the Old Testament taught a complete ban on any interest on loans¹², while others argue that the ban only applied to loans to fellow Israelites¹², or only to loans to the working Israelite poor¹². The term „usury” historically meant the same as „interest,” until about the eighteenth century, when „usury” began to mean excessive interest¹.

            Source: Conversation with Bing, 07/02/2024
            (1) What does the Old Testament say about Loans and Interest? Part 1. https://www.biola.edu/blogs/good-book-blog/2017/what-does-the-old-testament-say-about-loans-and-interest-part-1.
            (2) What Does the Old Testament Say about Loans and Interest? Part 2. https://www.biola.edu/blogs/good-book-blog/2017/what-does-the-old-testament-say-about-loans-and-interest-part-2.
            (3) Interest on Loans in the Old Testament | Oikonomia Network. https://oikonomianetwork.org/2018/08/interest-on-loans-in-the-old-testament/.
            (4) What Does the Old Testament Say About Loans and Interest? Part 1. https://tifwe.org/old-testament-loans-interest-part-1/.

            Mai sunt si subtilitati in limba ebraica intraductibile sau „lost in translation”.
            De exemplu: tzedek – dreptate, tzdaka – caritate, tzadik -om drept/just/integru.

            Intrebari:
            1. Care este legislatia in Romania pentru faliment personal?
            2. Imprumuturile de la UE nu ar trebui sa fie fara dobanda ca doar sunt in familia europeana? Sau frati, frati dar branza e pe bani.
            3. Becali nu trebuie considerat un tzadik? :))

            P.S. Subscriu viziunii pozitive pentru Romania.

            • Durak: „Multumesc pentru dovada de deschidere si orizont cultural.
              Sper ca si comentatorul Adrian Popescu sa citeasca cu atentie sporita ceea ce se poate afla fara mare efort cu ajutorul Chat GPT.
              Extras din interactiune mai jos:”

              Ca sa intri intr-o discutie cu un cadru didactic universitar, doctor in finante (prezent aici cu nume, prenume, fotografie si rezerve incredibile de politete chiar si fata de cei care ar merita cite un sut in fund, nu explicatii binevoitoare), evaluindu-i – en passant -, de undeva de foarte sus si intr-o maniera offensively condescending (patronizing), deschiderea de spirit si orizontul cultural, nu-ti trebuie, dupa cum se vede, decit un nickname, multa ignoranta (sa nu stii si sa nu stii ca nu stii), aere, fumuri si obraznicia unui domn Goe prost crescut de mam’mare, mamițica si tanti Mița.

              Si ca sa nu fie nici un dubiu ca omul e SI dus departe, raspunde „deschiderii de spirit si orizontului cultural” al dlui Bolos cu un… citat din ChatGPT (!), cu aerul ca interogarea dracoveniei care pina mai ieri, cind i s-a pus o caroserie high-tech ca sa ia ochii prostilor, se numea google ar necesita vaste cunostinte de specialitate si o inalta maiestrie la care doar duracii au acces.

              Cam măricică amprenta de carbon a lui Durak pe Contributors…

            • @A.Cornel: Dl Durak face parte din tagma negaţioniştilor ecologici, astfel încât se chiar mândreşte cu o amprentă cât mai mare…

        • „E de preferat Sharia banking care nu are dobanzi?”
          „… nu ”in loc de” ci ”alături de”. ”

          Inseamna ca intr-o familie cu doi copii pe unul il ingrijiti iar pe celalalt il violati.
          Sau mai precis unul dintre parinti este un violator. Parintele vitreg.

          • Interdicția împrumutului cu dobândă (riba) definit ca murdar (haram) este o prevedere legală în societatea islamică. Sharia este legislația aplicabilă în aceste societăți.
            Poate nu știți dar sf. Thomas Aquinas (sf Toma D*Aquino) a scris destul de mult pe tema împrumutului cu dobânda, si influenta lui a fost foarte puternica. Interdicția bisericii catolice asupra acestui sistem a fost aplicabila pana in secolul XIX și până mergea la excomunicare.
            În acea perioadă s-au inventat sisteme de finanțare care ocoleau această restricție drastică.
            Aici nu e vorba de o ideologie, ci, dacă vreți, de rafinamente juridice care permit ca anumite operațiuni necesare să se desfășoare.

            • Multumesc. Aveti cred dreptate si nu este vorba de ideologie , totusi lucrurile decurg cu variatiuni unele din altele deci dintr-un fundament. Din cateva intrebari si raspunsuri fundamentale.
              Daca lucrurile si optiunile ar fi fost clare , n-ar mai fi existat nici articolul nici comentariile.
              Poate ne explicati de ce ar fi bine ca cei pesimisti sa fie mai putin pesimisti. Cum anume i-ar ajuta asta pe ei personal si cum ar ajuta asta societatea. Cu economia m-ati convins , o sa o duca mai bine. Poate. Cum ramine cu oamenii , cu vietile lor ? Ii chinuim pe ei ca sa o duca economia bine ? Aveti cumva numarul de telefon al economiei, ca sa o felicit ?

      • Vă spun eu cum dispare pesimismul. Întîi facem un ”pe de trei”, nu chiar ca la poker, dar cu 300k$, 300k€ și 300K CHF, deja dispare jumătate din angoasă. Încă 3 chile de XAU .999 și cîteva proprietăți bine plasate și am scăpat de stress. Lăsăm bani în bancă doar pentru utilități și shopping, niciun sfanț în plus fiindcă banii din bancă nu sînt ai tăi ci ai lor și numai un nebun le dă banii lui unor tipi care îl servesc cu 10.000 lei/zi, altminteri tre’ să faci cerere ca să iei banii tăi. În rest, îi las pe educații financiar să joace la bursă, fonduri de investiții, obligațiuni, etc. și le urez mult succes, eu aplic rețeta de mai sus și mi-e bine. Mai am ceva de lucrat la incomig, altminteri totul decurge conform planului și învățăturilor lu’ bunicu’ care mi-a spus ”atîta timp cît idioții ăștia dau aur și pămînt pe niște hîrtii tipărite, ia tot ce poți!”

        • E o opțiune de plasament speculativ, cu mențiunea că forma de plasament aleasă nu produce nimic util societății, este ca să zic așa capital inutil. Incontestabil, nivelul de stres asociat este redus.
          Warren Buffet dă explicit rețeta lui și nu seamănă deloc cu a dvs.

          • Impresia mea este că cetăţeanul turmentat a scris comentariul doar pentru a atrage atenţia asupra faptului că deţine(?) cam un milion de Euroi, 3 chile de XAU.999 şi câteva proprietăţi bine plasate. Am luat, cu mult şi invidios respect, notă de asta.

            • Nu vreau să atrag nicio atenție, că doar nu sînt nebun! Spun doar că așa e bine pentru orice amărăștean care a tras toată viața brazdă îngustă și adîncă și reușit să mai lege gura sacului, fără să fure sau să dea țepe. Nu trebuie să te întinzi la mai mult din lăcomie, nici să stai sub asta, decît dacă n-ai încotro. Să luăm exemplu de la cetățenii elvețieni!

      • „Cam greu să fie producători fără investitori.”
        O fi greu . Dar indispensabil si cel mai important. Fara producatori nu aveti nici in ce investi si nici ce consuma. Globalizarea a esuat iar opinia mea este ca a fost doar un pretext . Fiecare trage spuza pe turta lui . Fiecare Stat.
        Nu avem motiv de optimism. Dedolarizarea si realitatea multipolaritatii au ca efect accelerat faptul ca industria financiar-bancara extractoare de valoari reale a ramas cu un teritoriu si o massa mult mai mica de fraieri de jupuit si tepuit.
        Nu exista pe lume niciun alt investitor decat Statul. Restul sint camatari, paraziti. „Investitorul” care de fapt foloseste bani imprumutati de la o Banca ce nu apartine Statului respectiv este doar un agent al acelui camatar.
        O institutie financiar-bancara care nu este utila societatii trebuie desfiintata si interzisa deoarece intr-o societate ori esti cu noi ori impotriva noastra. Nu exista neutralitate intr-o familie.

        • Nu prea știu la ce tara si economie va referiți, si cred ca nu prea aveți idee de afaceri.
          „Fără producători nu aveți nici in ce investi si nici ce consuma”
          Nu contesta nimeni asta. Va pot spune relativ documentat ca un producător fără investitori si credit are o probabilitate minima sa reziste concurentei unui alt producător care are investitori si credit.

          „Nu exista pe lume niciun alt investitor decât Statul.”
          Ignoranta dumneavoastră este absolut amuzanta.

          „ori ești cu noi ori împotriva noastră.”
          Oficial sunt împotriva tuturor mișcărilor politice care au aceasta deviza, la stânga si la dreapta, porumbei ai păcii sau șoimi ai războiului. Deci sunt împotriva dumneavoastră. Întrucât sunt împotriva dumneavoastră va spun de pe acum, aveți dreptate, veți pierde, nu aveți nici o șansa, soarta, destinul, Dumnezeu va condamnat. Si liderii voștri sunt cei mai corupți. de fapt v-au vândut deja ocultei internaționale. Nu mergeți la vot, oricum votați cu hoți si corupți si ticăloși.
          Noi, romanii moderați, toleranți, europeni, civilizați, cărora ne place sa discutam problemele si sa le rezolvam nu sa ne dam ca prostii in cap unii altora avem treaba.

          • ‘…„ori ești cu noi ori împotriva noastră.”
            Oficial sunt împotriva tuturor mișcărilor politice care au aceasta deviza ‘

            Wow. N-am stiut ca sunteti impotriva SUA si a Israel , aceasta fiind politica oficiala si declarata public a Statelor respective.

  5. Ar fi interesant să analizăm cât de mult sunt distorsionate sondajele privind optimismul/pesimismul consumatorilor români de către segmentele populaţiei care sunt oarecum protejate faţă de evoluţiile normale ale pieţei şi evoluţiei economiei. Procentul mare de pensionari şi mai ales politica social-democrată super-protectoare, o bună parte a bugetarilor, la rândul lor protejaţi de politicieni, segmentul mare de „afacerişti” care depind de stat şi de buna relaţie cu reprezentanţii lui, „afacerile” care trăiesc în mare parte în afara sistemului oficial, la negru. Aş fi foarte curios în ce direcţie se exprimă toţi oamenii ăştia şi, mai ales, cât de sinceri sunt.

    • Tind să cred că românii sunt mai pesimiști decât ar trebui. E cam la modă să fim pesimiști. Cred că pesimismul e ”dezirabil social” la noi, ceea ce ar putea într-adevăr distorsiona răspunsurile.

      Dar, realmente, nu vă pot răspunde eu la întrebare, ci, poate cei care efectiv au proiectat studiile respective și le-au efectuat.

      • Numarul de institute serioase de sondaj generate de Ro si care au acaparat grosul pietii este, cum sa zic….subunitar (nu am gasit o masura mai potrivita). PalanuPieleadaDanble&Bucu<1, rezulta clar prin reducere la absurd: partea de sondaj este o fractiune minuscula comparativ cu partea mercurial-propagandistica.

  6. In principiu relatia pesimism-economie e corecta. Se aplica si la bursa, sunt o multime de studii pe aceasta directie.
    Cred insa ca romanii sunt atipici si deci lor nu li se aplica aceasta regula, chiar din contra.
    Un roman adevarat, verde, atunci cind este prost dispus merge sa-si cumpere ceva. Acel ceva poate fi un nimic dragut, sau ceva f scump pe datorie. Drept urmare pesimismul lui duce la cresterea cererii.

    Nu as face legatura emigratiei cu pesimismul. Eventuala scadere e legata si de faptul ca-n tarile unde emigreaza romanul s-a cam stricat jucaria si pur si simplu uneori nu mai renteaza sa muncesti la straini, unde conditiile de viata, la inceput sunt f grele si exista o mare ingradire a libertatii! Stiati ca daca sunteti prinsi ca faceti pipi in padure, in Ge, sunteti pasibili de inchisoare pina la un an, https://www.msn.com/de-de/lifestyle/reisen/im-wald-urinieren-diese-strafe-droht-dir-wenn-beim-wildpinkeln-im-wald-erwischt-wirst/ar-AA1jky7E#comments
    Asa ca face fiecare pipi in padurea lui!

    Si mai e ceva, sunt inca f multi romani car emuncesc prin strainatate, dar muncesc perioade limitate si nu ajung la statutul de emigrant!

    • Fenomenul cumpărăturilor în stare de depresie sau ca metodă de combatere a stresului emoțional e cunoscut și cercetat. Nu e românesc, dar se aplică și la noi. (Depression shopping, compulsive shopping disorder, Emotional spending, Compulsive buying disorder).

      • Este un fenomen care apare de multe ori si datorita tratamentelor medicale atasate starii de depresie dar uneori el este benefic pentru cel suferind .In cazurile de depresie cantitatile recomandate ca si tratamet medicamentos pot fi uneori eronat prescrise .Suferindul (a) are insa posibilitatea sa constate singur care este doza suficienta ce ii produce un bine permanent si atunci , o data identificata aceasta doza (cu ajutorul medicului ), lucrurile pot capata o mai mare doza de normalitate .

      • De admirat acest răspuns la obiect, care evită orice polemică băşcălioasă.
        Să încerc şi eu, dar nu promit nimic.
        Sigur că da, îngrădirea libertăţii în ţările unde emigrează românii a atins cote nemaiîntâlnite, nu ai voie să faci pipi în pădure, să arunci mucuri de ţigară sau gumă de mestecat pe trotuar! Pe când la noi, poţi defrişa zeci de hectare de pădure, construi cabane unde te taie capul sau aprinde tone de cauciucuri la marginea Bucureştiului şi n-are nimeni trebă cu tine.
        Cred că ne vom bucura în curând de un val de remigranţi.

  7. Manole? Ala cu jertfa alteia de-a facut-o disparuta-ntre caramizi si care unde-a cazut s-a facut gaura-n pamint? (Cred ca la Cornel Udrea am intilnit expresia).

    Zice c-a fost asa: zece mesteri mari, calfe si zidari, si asa, tralala-lala, construiau legal, va sa zica aveau autorizatie de constructie de la Voda al Negru, adica „faceti-o aici ca va ia dracu”, doar ca n-aveau studiu geo-tehnic. Asa ca zideau ziua da’ pica noaptea. Azi asa, miine-asa pina cind pe Manole l-a vizitat o muza-n vis si-aia i-a zis:
    – Ba, nu merge-asa, da-le dreq geotehnica si calcul de rezistenta, tie-ti trebuie o jertfa, asa o sa tina.
    Asa ca Manole s-a retras, s-a gindit citeva zile si dupa aia la intrarea in schimb s-a suit pe cuvenita darapanatura din noaptea precendenta si le-a tinut lucratorilor un discurs motivational:
    – Bai, sa stiti ca nu merge-asa. Da’ las’ c-o mermelim noi, nu refacem proiectul ca aia dureaza, depasim deadline-ul si-o-ncurcam cu ala. Facem altfel ca la astia zice ca lucrurile ori se fac cu ceva misticaraie volitionala ori nu tine si pica sandramaua. Asa ca puneti mina si scrieti-le nevestelor sa vina sa ne-aduca de mincare si care-ajunge prima, aia e. Eu la a mea i-am scris de-alaltaieri.

    • Alegoria tragică a lui Manole mă deranjează profund. La fel și Miorița. Un cioban care știe că va fi atacat povestește cu miorița lui în loc să-și ascută baltagul și să țină flămânzi niște dulăi. Dar, acestea sunt creații artistice, și rolul lor este să ajute oamenii să-și exploreze negura sentimentelor. Ca exercițiu intelectual, au și ele rolul lor. Ca arhetip de comportament, uneori oamenii chiar procedează așa, în ciuda oricărei rațiuni.

      • Fiecare astfel de creatie are in componenta sa si o doza minimala de adevar partial sau de intimplare existenta cindva .Desigur nimeni nu crede cum ca Don Quijote de La Mancha chiar s-a invirtit printre paletele Morilor de vint dar mesajul universal transmis este foarte clar .Evident ne este cum nimic din toate acestea nu au deaface cu ratiunea pura sau cu puterea de judecata .Sentimentalismul nostru milenar si desuet ne lipseste uneori de aceste calitati .

  8. Articolul atinge un punct interesant, si anume influenta psihologiei colective a unui popor asupra economiei sale. Romanii sunt relativ pesimisti, desi in ultimii 10-20 ani vad schimbari in bine mari. Romanii ar trebui sa fie insa mult mai optimisti, economia Romaniei a crescut foarte mult si e acum racordata la toate fluxurile de bani si tehnologie occidentale. Bucurestiul e in partea superioara dupa nivelul veniturilor in UE (dupa PPP-purchasing power parity).
    Din acest punct de vedere al puterii de cumparare, Bucurestiul e peste multe alte capitale (Varsovia, Budapesta, Berlin, LIsabona, Madrid, etc) si peste mari zone din Franta, Italia, Germania, etc. Si alte cateva orase mari sunt comparabile (Cluj, Timisoara, Sibiu, Iasi, etc.)
    Unde exista inca venituri mici e la tara in general, sau in orasele mici mono-industriale, care nu au inca joburi bine platite. De aceea multi tineri au emigrat in orasele mari, sau in strainatate. Aici ar trebui lucrat la nivel guvernamental, la uniformizarea economica si a veniturilor in tara, a.i sa nu fie o disparitate a veniturilor de 3:1 intre Bucuresti si Teleorman de exp.
    Romania per ansamblu e insa o forta economica, si e deja alaturi de Polonia cea mai puternica tara din Estul UE. Deja a inceput sa atraga multi muncitori straini, un fenomen care a aparut de cativa ani.
    Psihologia e ceva foarte relativ si schimbator, a.i e de asteptat sa se schimbe in viitorul apropiat.

    • ”Romania per ansamblu e insa o forta economica, si e deja alaturi de Polonia cea mai puternica tara din Estul UE.”

      Am văzut că există astfel de opinii, și argumente destul de convingătoare în această direcție. Poate ar fi momentul să nu ne mai privim așa de negativ pe noi înșine.

      Pe partea de distribuire a beneficiilor dezvoltării, e clar că ele sunt concentrate la un procent din populație și în anumite locații. Asta poate deveni o problemă, sau este o problemă care va trebui rezolvată cumva.

      • Chestiunea cu privitul negativ, atasat propriei persoane ,chiar este o mare pacoste la nivel individual asa cum este si vaicareala de fiecare zi .UF!Asta chiar este depresie .Unde mergi si pe unde iti tot intorci privirea primul cuvint aflat este cit de obosit este interlocutorul si cite necazuri ii provoaca lui politica la virf de parca ar putea el sa inteleaga mare brinza din ea .Ce mai „tura -vura”constatam cu uimire cum o mare parte dintre cunoscutii noastri, atunci cind ii intilnim peste ani ,ne vor spune exact acelasi lucru pe care ni l-au spus cindva , cuvint cu cuvint , si acum .

      • Impozit progresiv !
        In viziunea democrat-crestina cei care au reusit in afaceri sunt datori societatii – si semenilor lor – care le-a creat conditii favorabile reusitei lor.
        Modalitatea de aplicare, nivelul de la care se porneste si limitele/proportia impozitului pot fi subiect de discutie. Poate ca in Scandinavia se exagereaza?!
        Si sa nu ne limitam la salariati . La toate beneficiile !
        Cred ca firmele romanesti s-au capitalizat suficient in ultimii 30 de ani si nici creditele nu sunt inaccesibile. Si sa nu-mi veniti cu argumentul ca va creste numarul falimentelor. Proportia lor e mare peste tot, nu oricine poate reusi oricand !

        • Impozitul progresiv ar fi normal, eu de mult sustin acest lucru. Impozit fix mai are doar Rusia parca si inca 1-2 tari. Cei care au multi bani trebuie sa dea inapoi societatii mai mult, si in SUA e impozit progresiv si in toate tarile din Vest. Unuia care are venitul minim daca ii iei 15% conteaza, dar la unul f.bogat 15% e practic nimic. Nu chiar 60% cum e in unele tari, dar sa existe vreo 5 trepte de impozitare, 16%, 20%, 25%, 30% si 35% de exp. Iar banii colectati sa fie folositi cu cap.

  9. Confirm, din experienta proprie, ca aceasta societate ucide si cel mai nemasurat optimism. Totul este atat de critic si atat de putina bunavointa, incat si daca ceva e bine, sigur pe undeva e prost chiar daca nu e. Din critica asta continua nici nu mai poti vedea ce e bun. Cum sa fie optimism? E nepotrivit. Nu se asorteaza cu vremurile, ba chiar e de prost gust. Asa se ucide optimismul. Cu ridicari din spranceana, cu critica de dragul criticii si cum spunea cineva mai sus, cu o lene infinita, de a face ce e de facut ca sa ne fie bine.

  10. Deunăzi un nene, mare inventator, voia și el să introducă o metodă științifică de orientare profesională. Interesatul, pasa-mi-te client, punea palma pe aparat și acesta îi livra proiecția viitorului; pentru ca ridicolul să fie complet instituții educationale și de presă au popularizat ‘invenția’ frenetic cu aerul că luminează poporul.
    Acuma, chiar dacă suntem bombardați cu relatări care ne pot afecta emoțional, genul de articol care implică românii în ansamblu, trăsăturile lor psihologice și diversele corelații cu ‘realitatea’ nu face altceva decât să piardă vremea, să omoare timpul fără să adauge nici un strop de valoare.
    Și când în jocul ‘explicațiilor’ se prind minți -altminteri educate- fără ca jena sau rușinea să pună un prag nici autorilor și nici comentatorilor rămâi visător și te întrebi dumnezeu se face ca totuși lumea funcționează.

    • ”genul de articol care implică românii în ansamblu, trăsăturile lor psihologice și diversele corelații cu ‘realitatea’ nu face altceva decât să piardă vremea, să omoare timpul fără să adauge nici un strop de valoare.”

      Valoarea este întotdeauna subiectivă. În mod cert ”valoarea” conținutului produs de mine este pe piața actuală a informației sub cea a unui video cu o pisică care vomează, întrucât acel video este monetizat, în timp ce conținutul creat de mine nu este.
      Din punct de vedere al atenției pe care o acordă publicul, prin comparație, nimic creat de mine nu a reușit să atingă milioane de vizualizări precum acel video luat ca ”benchmark”, de fapt cred că maximum de vizualizări a ajuns undeva la nivel de zeci de mii pentru un articol de-al meu, comparativ cu milioane de vizualizări pe care le realizează pisica cu probleme de digestie.
      Deci, critica dumneavoastră pare să fie impecabilă și demonstrabilă.

      Din alt punct de vedere, asta mă preocupă pe mine, și, poate o mică dezbatere pe acest subiect nu strică, strict din punctul meu de vedere, strict cu cele câteva persoane care au opinii relative la subiect.

      • La subiect: optimismul creste pibu’ , pibu’ pleaca la export , nivelul de trai scade.
        Investitoru’ iti da bani pe datorie, cu dobinda , cu banii aia cumperi si consumi tot de la el produse si servicii supraevaluate , vine nota de plata si te scarpini in cap.
        Se numeste „datorie odioasa” , o denunti si faci curatenie.

        • Faceți câteva confuzii:
          – Investitorii nu dau bani cu împrumut, asta fac creditorii.
          – Nu obligă nimeni pe nimeni să cumpere nimic.
          – Dacă cumpără cineva ceva pe credit are responsabilitatea propriei decizii.

          ”pibu’ pleaca la export” probabil sună bine la electorat, dar e greșit, PIB vine din export și pleacă din import.

          • Este irelevant cum se numesc in termeni tehnici ingineriile financiar-bancare prin care se jefuiesc resursele si valoarile reale .
            Aveti dreptate nu ne obliga nimeni sa mincam sau sa ne incalzim.
            Propria decizie ? Nu stiu de nici un referendum prin care am fi decis noi sa dam 50 de miliarde de euro lui Zelenschi. Am decis noi sa importam gaz din SUA ? Mere din Polonia si rosii din Turcia ? Nu imi amintesc sa o fi votat-o eu pe Von der Ursula .

            • Amice probabil ca nu intelegi ce se intimpla sau cum functioneaza lumea si economia .Fa bine si priveste de unde am plecat in 1989 si unde am ajuns acum si poate atunci sa intelegi cu ce se maninca economia de piata si cum functoneza o societate capitalista .

      • https://www.youtube.com/watch?v=Aps874uj1S4

        Telefone mudo.

        Cu permisiunea dvs . Cred ca exprima , explica neparticiparea la procesul electoral.

        Vreau să-mi stergi numarul din agenda
        Uită-mi telefonul, nu mă mai suna
        Pentru că m-am săturat să fiu medicamentul
        Cu care iti vindeci plictiseala
        Când iubirile tale nu te mai satisfac

        M-am săturat să fiu clovnul tău
        Fă ce vrei si ce ți-ai dorit întotdeauna
        M-am săturat să-ți curat mizeria
        Când nu te simți tu fericit

        De aceea m-am hotarat
        Sa-mi dezactivez telefonul,
        Vei incerca de cateva ori
        Sa ma apelezi ….
        Un telefon inchis
        Nu poate raspunde.

  11. Meșterul Manole nu are nimic de-a face cu pesimismul. Tema este ce a sacrificiului ca necesitate pentru a crea ceva de valoare. Tema sacrificiului este prezenta in mai toate culturile (din Asiria, apoi in Levant in Vechiul Testament si Creștinism). De altfel variante ale aceste balade exista in multe tari din Balcani de chiar de mai departe. La fel si cu Miorița.
    Rezistenta la consumul imediat nu este numaidecât un exemplu de pesimism, mai degrabă de sacrificiu.
    In economie cel mai reprezentativ tip de sacrificiu este munca. Muncesc acum si economisesc sau invertesc banii in loc sa stau cu burta la soare in speranța ca acest sacrificiu îmi va aduce o viata mai buna mai târziu.
    In parabola talanților, data ca exemplu de incurajare de către Iisus a inițiativei si capitalismului există si o interpretare alternativa. Cel care îngroapă talantul este poate pesimist, dar in vremuri de inflație mare, crize economice majore sau războaie, el este singurul înțelept. Daca aș avea acum un bulion de aur l-as îngropa si nu l-as juca la bursa ca sa obțin niște hârtii cu valoare in euro sau dolari (poate doar in franci elvețieni).

    • Interpretarile mele:
      Miorita – ciobanul avea o oaie AI vorbitoare (proof-of-concept reusit). Doi alti ciobani (cu antecedente penale?) vin sa il omoare si sa ii fure oaia POC si celelalte oi. Ciobanul are certitudinea ca dintr-un motiv sau altul politia nu o sa ajunga la timp si mama lui poate o sa vina doar la inmormantare. Robin Hood/Wilhelm Tell/Andrii Popa nu sunt emulati. Intrebare: i-a trimis ciobanul branza, cas, lapte batut, urda, cascaval etc lui maica-sa si la rude?

      Mesterul Manole – au existat plangeri repetate ale zidarilor ca nevasta lui Manole are un serviciu de catering neperformant si ca nu si-a declarat la fisc conflictul de interese. Manole era la un pas sa devina falimentar din cauza costurilor cu materialele si forta de munca si decide ca sa dea vina pe nevasta si sa o ascunda ca sa nu o gaseasca politia.

      :))

      • Bune explicații!. Se pare ca ciobanul nostru era in tratative cu Elon M sa vânda prototipul oii AI. Serviciile secrete maghiare (posibil aliate cu cele valahe) au aflat si l-au scos din peisaj. O statuie a oilor furate si a ciobanului ungurean exista si azi in Budapesta.
        https://www.flickr.com/photos/38940360@N08/48436911987
        Soția msterului Manole n-a fost zidita decat pentru vreo 5 min cat sa plece ceilalți zidari in pauza de masa si un pui de somn. Manole a scos-s si a trimis-o acasă. Ana a fondat o alta firma de catering si livrează si acum mâncare la scoli, armatei si pe la hotelurile de pe litoral. De unde toate cazurile de E coli luate din apa marii, raportate de la Antena 3 – CNN, canal TV de reputație planetară.

  12. Pe cat de interesată e lumea să-și vândă în câștig marfa sau prestațiile pe atât de mulți sunt amatorii care vânează chilipiruri și mocăciuni. Mie, cel puțin, îmi este clar că dacă nu bag mâna în buzunar nu pot găsi decât gunoaie materiale sau intelectuale.
    Chiar și când sunt dispus să plătesc, sumedenie de stratageme de marketing-publicitate-media îmi insuflă idea că vânzătorul se zbate să viețuiască în limita unui mic profit simultan cu mascarea cheltuielilor nenecesare sau chiar luxuare integrate în factură. Toată meseriasii vor scule noi, toți sunt rezonabili și decenți și nu ostenesc în a-și lustrui statuia.
    Dacă vor, prin asta să provoace, atunci reușesc o dată, de două, de nouă ori după care fraierii ori își iau câmpii ori se retrag și hibernează. La țară cu două capre și zece găini, la oraș cu veșnicul ceai cu biscuiți.

  13. La aia ca „nu toti politicienii sunt hoti/corupti” m-ati pierdut. Ba chiar prin natura lor de lichele si sobolani sunt corupti, de aceea si aleg cariera de politician.
    Chiar toti…

    • Esti in afara subiectului .Invata sa nu generalizezi .Raspunderea faptelor este personala .Poate , daca esti tineral , ai tot timpul sa intelegi asta .Decizia faptelor este singulara nu colectiva iar pedeapsa nu se aplica grupurilor organizate decit in masura in care incalca legea ca si persoanelor ce fac acelasi lucru .

      • E vorba despre ce fac sobolanii , nu despre raspundere. Toti sobolanii fac aceleasi lucruri asa cum tot ce naste din pisica soareci maninca. Cine se aseamana se aduna. Trebuie ca om sa fii croit intr-un anume fel ca sa-ti poti dori o cariera in politica si sa mai ai si succes. Trebuie sa fii nascut sobolan.
        Cand astia se inmultesc si se ingrase prea mult si devin obraznici si agresivi e nevoie de deratizare.

        • Termenii ”sobolani” sau ”gandaci” sau ”serpi” sau ”lepre” si alte apelative sunt consacrate ca metoda de dezumanizare a adversarilor politici. Limbajul dvs este din fericire limbajul unei minorități pe care ca un optimist ce sunt o consider irelevantă și ineptă.

          • Este vorba doar despre neputinta .Eu unul nu ma simt in nici unfel deranjat de acesti termeni .Unii dintre sobolani pot fi chiar mai buni . Un limbaj atasat urii personale si neputintei . Ii doare rau pe unii asa cum bag sama .

    • Dacă ar fi să acceptăm aserțiunea dvs. ar rezulta următoarele acțiuni posibile:
      1. Retragerea și condamnarea definitivă la a fi subordonat unor astfel de persoane
      2. Implicarea și depunerea candidaturii ca persoană
      3. Identificarea unui candidat corect și susținerea lui
      Opțiunea 1 este fundamental pesimistă. probabilitate de schimbare a viitorului în sensul dorit este nulă.
      Opțiunea 2. este optimistă. Există o probabilitate non zero de atingere a obiectivelor. Este nevoie de resurse financiare, de timp și suport care poate există, poate nu.
      Opțiunea 3. este optimistă. Există o probabilitate non-zero de atingere a obiectivelor. Există riscul ca persoana investită cu suport să fie coruptă ulterior.

      privind lucrurile din punctul meu de vedere, puteți fi pesimist și să nu investiți pe nimeni cu nimic, și rezultatul este complet diferit de cel dezirabil, sau, dacă sunteți optimist. este posibilă să vă atingeți obiectivele.

      • „Dacă ar fi să acceptăm aserțiunea dvs. ar rezulta următoarele acțiuni posibile:
        1. Retragerea și condamnarea definitivă la a fi subordonat unor astfel de persoane
        Opțiunea 1 este fundamental pesimistă. probabilitate de schimbare a viitorului în sensul dorit este nulă.”

        Asta numai daca ar fi sa luam de buna asertiunea dvs cum ca sistemul asta care promoveaza sobolani la conducere ar fi indestructibil , etern. Care e „sensul dorit” si de catre cine e dorit ? Nu de alta dar 60-70% din electoratul occidental refuza sensul ala „dorit de sus”.

        • Daca nu va implicați in procesul democratic, asta este concluzia. Exista o alternativa pe care am omis-o într-adevăr, schimbarea ne-democratica. Alternativa respectiva este cea mai proasta alternativa. In mintea mea e atât de proastă încât nici nu merita menționată.

          • Inteleg ca nu va convine si inteleg si de ce nu va convine alternativa. Inteleg de ce preferati „schimbarea democratica” , este deoarece puterea controleaza mass-media si banii si violenta deci controleaza emotiile si reactiile demos-ului. Deci se asigura ca nu se schimba decat palaria Mariei. Asta merge numai pina la momentul in care e prea mult circ si prea putina paine si speranta.
            60-70% din electoratul occidental se opune deocamdata pasiv conducerii si oricat de proasta ar fi in viziunea celorlalti 30-40% alternativa la sistemul actual , sistemul se destrama indiferent de actiunile concrete ale majoritatii. Inactiunea , greva , evitarea si eludarea legilor si a reglementarilor etc. Coruperea autoritatilor locale etc. Emigrarea. Sistemul dvs a incurajat lenea , prostia si necinstea , acum culegeti roadele. De la greve si proteste pina la nesupunere vadita nu este mare distanta. Ii puteti numi extremisti, teroristi, comunisti , antivaccinisti, putinisti , nu conteaza : ati pierdut credibilitatea.
            1- nu mai are nimeni incredere in voi
            2- ati pierdut neo-coloniile din care prin jaf aduceati o spoiala de bunastare unei foste azi inexistente clase mijlocii.
            3- oamenii judeca un regim si o guvernare dupa rezultatele din portofel si dupa perspectivele percepute , nu dupa ideologii si promisiuni si justificari.
            4- nu mai controlati total informatia , desi va straduiti din rasputeri prin cenzura si dezinformare.
            5- europenii au invatat ceva din ce a facut sistemul financiar-bancar -curat democratic – Greciei.

            P.S. ca sa nu fie iarasi confuzii, nu ma refer la dvs personal.

            • Alternativa la democrație si vot este dictatura si violența.
              De regula in astfel de situații intelectualii sunt executați la pachet cu proaspăt etichetații ”inamici ai poporului”, foștii politicieni, de către noii ”revoluționari”. Deci, există o probabilitate semnificativă să fiu pe o listă neagră să primesc un glonț in cap într-o pădure sau într-o fabrică părăsită. Nu as putea să spun ca as susține asemenea alternativă. Singura sa-i zicem consolare este că revoluționarii urmează după mine. Istoria e plină de salvatori providențiali de libertate și epurări mai mult sau mai puțin vizibile.
              Ce mă deranjează pe mine este că sunt oameni care chiar folosesc termenii consacrați de naziști și staliniști și cred că nu-i vede nimeni. Etichete ca ”șoboani”, ”gandaci”, sau alte lighioane sunt primul pas spre condiționarea executanților spre a lichida ușor și cu satisfacție oameni, Homo Sapiens, cu familii, cu copii, cu vise, cu idei.

            • Chiar daca lucrurile ar sta asa cum le descrieti dvs -poate da poate nu- intrebarea este: „noi” cei din sferele inalte , administratorii si cvasi-stapanii sistemului , am facut asta din incompetenta dar cu buna-credinta ? Ori am facut acele lucruri avand o anume agenda ascunsa dvs si ostila dvs masselor largi ?

          • Găsiți chiar pe Contributors articole documentate, conform cărora democrația românească este cea mai disfuncțională din toată Uniunea Europeană. Pentru cetățeanul obișnuit (”the man in the street”) nu există un drept real de a candida decât la nivelul de consilier de comună. Tot ce depășește nivelul ăsta este filtrat și validat de către partide, prin lege!

            Nu se votează oameni reali, doriți de căre electorat. Se votează lista lui Ciolacu, lista lui Ciucă sau lista lui Drulă. Recentul scandal cu Elena Lasconi a demonstrat asta din plin. Amenințarea cu schimbarea nedemocratică este parte a problemei, nu parte a soluției. Alternativa reală este alta: revenirea la democrație prin eliminarea prerogativelor acordate azi partidelor, de a controla procesul democratic.

            Însă revenirea la democrație nu se poate realiza atât timp cât tabăra pro-Rusia din serviciile secrete românești face și desface politica românească. Există exemplul Italiei din anii ’90: când puterea Uniunii Sovietice s-a prăbușit, toate partidele vechi au fost măturate de pe scena politică. Asta nu înseamnă că Italia a devenit nedemocratică, genul ăsta de amenințări tot dinspre serviciile secrete vin.

            • Democratia este peste tot in Europa disfunctionala , grevele multiple fiind un semnal extrem de puternic.
              Mai peste tot in Europa se voteaza liste unde partidele sunt la putere si stim bine care sunt conditiile ajungerii pe listele electorale, mita si spagile fiind cele mai frecvente.
              Intre timp se recurge la alte metode, precum in Irlanda, tragera la loz a celor care doresc sa se implice in viata politica.
              In opinia mea este mult mai democratic sistemul lozului, si plebiscitul decat instaurarea unei artistocratii de partid timp de 4-5 ani in fruntea unei tari fara nici o raspundere, nici macar morala !

            • Intr-adevar, cazul Elenei Lasconi va reprezenta un turnesol al functionarii partidelor politice romanesti.
              Context: nu mi-e deloc simpatica, asta inca de pe vremea cind ea si altele ca ea se spalau de singe dupa ce apareau la Stirile de la ora 5 insa in mandatul ei de Primar oraselul ala (il stiu de multi ani, am facut si o practica la carbuni pe vremuri si-am tot trecut in drum ori spre Iezer ori spre Piatra Craiului) s-a schimbat mult in bine. Foarte mult. Femeia asta ALEASA DIRECT s-a dovedit a fi o femeie de isprava si un administrator bun. Chapeau! Exista toate motivele sa fie realeasa, asa incit, Catalin, ai o problema urita in ograda partinica. Ai si citiva oameni buni dar, Dumnezeule Mare, si citi idioti! Despre M-me Pruna, cea cu „decarbonizarea prin electrificare”, lucru mare, autoare Contributors, ce sa zic? Trimite-o la Bruxelles sa nu mai scrie pe-aici ca-ti scade partidu-n sondaje :))))

          • Stimate Bolos, ce inseamna proces democratic pt dumneavostra ? votul din 4 in 4 ani ani si intre nimic ? decat supunere in fata autoritatilor.

            • În linii mari, da. Dar între timp, se pot emite opinii și construi mișcări politice alternative. Să știți că guvernanții cam țin cont de opinia publică și nu controlează chiar atât de profund instituțiile statului pe cât ați crede.
              Ce propuneți? Revolte, incendii, răniți, morți, gaze iritante? Am răspuns mai jos unui domn care visează la anarhie. Sper că nu aveți și dvs. astfel de vise.

            • „…Zair 07/02/2024 La 16:00

              In mintea mea anarhia e mai buna decat sclavia.
              Răspundeți

              Bradut Bolos 07/02/2024 La 16:38

              Probabil vă place ideea să fiți jefuit pe stradă, să intre cine vrea prin casă si să vă pună cuțitul la gât. ”

              Cum a facut Geoge Floyd in SUA cu femeia aceea insarcinata.. Imi place sa imi dinamiteze guvernul casa , cu familia mea in casa , sub suspiciunea ca poate e vrun terorist ascuns in pivnita. Si imi place cand guvernul sta cu bratele incrucisate privind cum hoarde de infractori imi incendiaza casa pe motiv ca acum vreo doua sute de ani cineva a spanzurat un ne…. pardon , afro-american.

              Democratia e buna , deoarece guvernul mi-a promis ca o sa-l prinda pe raufacator dupa comiterea faptei.
              Anarhia e rea, deoarece ma apar impreuna cu un grup de vigilantes din cartier iar fapta nu se mai comite. Si il judecam si executam noi pe infractorul prins in flagrant delict , ceea ce desigur ca ar fi foarte nedemocratic si drepturile omului.

              „Ce propuneți? Revolte, incendii, răniți, morți, gaze iritante?”
              Nicidecum. Ii propunem Puterii sa abdice si sa fie de acord cu tranzitia pasnica la anarhie. De la dictatura mascata la anarhie .

              P.S. Disclaimer: Acesta este un pamflet, un exemplu de argumentare. Autorul acestui comentariu iubeste din rarunchi , ficat si pancreas democratia, constient ca numai democratia si guvernul Central European cu sediul in Washington ne apara de infractori, de virusi si de Putin.

            • Probabil vă place ideea să fiți jefuit pe stradă, să intre cine vrea prin casă si să vă pună cuțitul la gât. Anarhia înseamnă că nu există nici lege nici ordine, nici sistem medical, nici scoli, totul devine foarte simplu si sălbatic. Sunt optimist, cred că nu se va ajunge la așa ceva în viața mea în România.
              Ce sclavie?

  14. Dupa ce am citit ieri articolul, iar astazi comentariile, constat cu placere ca mai e loc destul pentru optimism. Va-sa-zica, a meritat. Buna treaba, bun articol, bune comentarii!

  15. Articol bun, felicitari. As indrazni sa adaug la reteta optimismului inca doua ingrediente care ar putea fi importante: renuntarea la retelele sociale si renuntarea la posturile TV(romanesti si nu numai).

  16. E destul de greu sa nu fii pesimist dupa ce am suferit (si inca mai sintem intr-) o inflatie care a redus mult puterea de cumparare. Dupa ce incompetenta si coruptia guvernantilor si a politicienilor locali continua indiferent de cine e la putere. Dupa ce datoria publica s-a dublat in ultimii patru ani.
    Bineinteles ca nu sint toti hoti sau incompetenti dar cel putin la virf se vad clar urmele incompetentei.
    PS Spre deosebire de „cetateanul turmentat” eu recomand investitiile la bursa care compenseaza destul de bine inflatia. Milionul pe care nu l-ar fi investit dinsul ar fi adus 10% in ultima luna daca era investit in (unele) actiuni americane:)

    • Datoria Romaniei are in compozitie posibilitatea de dezvoltare .Privesti in jur si nu mai recunosti ceea ce cu citava vreme inainte iti era familiar .Faci comparatie cu trecutul imediat si nu mai recunosti acest trecut devenit inexistent .Nu e greu .Vei intelege altfel cum sta treaba cu imprumuturile .

      • Tot ce vad cind privesc imprejur e facut de privati. Ce-are statul de-a face cu blocurile noi (de locuinte sau de afaceri)?
        Mergind pe Magheru vad aceleasi cladiri ca inainte de ’90, majoritatea cu bulina si neconsolidate de peste trei decenii. Mergind spre Moldova vad ca nu exista 1 km de autostrada. Mai vreti exemple?
        Unde merg banii? Uitati unul din miile de exemple: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/presedintele-cj-prahova-iulian-dumitrescu-a-ajuns-la-dna-sora-si-cumnatul-sau-sunt-audiati-de-mai-multe-ore-2671845
        Cred ca inteleg economia mult mai bine ca dv.

        • Majoritatea banilor sunt ingropati in statul social de tip socialist si tocati de firme abonate la bugetele locale cat si nationale.
          Intre alegatori si stat exista o simbioaza numita democratie care nu prea mai are legatura cu libertatea individuala, viata autodeterminata responsabila si activitatile economice pe baza unor contracte accepate intre indivizi liberi, a se citi economie de piata libera.
          Statul socialist atotputernic si atotcuprinzator reprezentat prin baronimea si aristiocratia de partid conduce dupa bunul plac destinele noastre, alimenteaza pe cine crede de cuvinta in functie de interesele de partid, ale grupurilor de influenta pecum sindicate, ONG-uri , mass media abonate la discursul politic.

          • „Fonciire – inseamna taxe și impozite la primarie./stat
            Ilie Moromete era dator la primarie nu isi platise texele si impozitul.”
            Impozit si taxe pe avea privata, propriul pamant , pe propriile venituri private obtinute din munca, cu alte cuvinte, vanzarea de timp de viata stiut fiind faptul ca acesta este foarte limitat si scurt !
            Impozit pe propria viata !!
            Biruri, taxe si impozite excesive omoara, produc saracie !

  17. @esop

    Nu te cunosc si nu esti amicul meu

    „Amice probabil ca nu intelegi ce se intimpla sau cum functioneaza lumea si economia .”

    Pentru mine functioneaza rau , ce altceva si pentru ce altceva m-ar interesa ? La cat de rau functioneaza , din partea mea se pot duce naibii toate trei: si economia , si capitalismul si piata libera.

    • Acest „Horia” nu este acelasi cu mine, Horia de mai sus. Nici exprimarea nu ma caracterizeaza. In consecinta, cineva doreste sa induca comentatorii in eroare. Situatia ma depaseste. Eu personal nu o pot controla.
      Horia – optimist incurabil.

      • Depun marturie ca Horia de mai sus nu sunt eu, eu am fost tras pe roata , am martori pe Closca si pe Crisan.

        Horia – decedat tragic, fatal si iremediabil.

        V-as arata si buletinul -nu de vot, ca sunt cetatean austro-ungar – dar n-aveti autorizatie de prelucrare a datelor cu caracter personal privat.

  18. Pesimismul nu este caracteristic numai Romaniei si economiei sale, este un fenomen european
    si va dau un exemplu de optimism.
    Malaesia este considerat ca fiind al 4 lea stat cu cele mai bune conditii de investitii.
    Pretul energiei este subventionat de stat astfel incat un litru de motorina costa 50 de centi iar KW/ora de curent undeva la 4 – 5 centi, fiscalitate redusa la un minim necesar.
    Sistemul de invatamant performant care produce specialistii de care este nevoie in economie de este privat iar sistemul de sanatate mai bun decat in multe tari europene.
    Dansii nu concep si inteleg cum simboluri culturale pot fi distruse si manjite de activisti de mediu asa cum nu inteleg cum in Europa unde temp medie este de 10 grade ii este frica ca se va „praji” daca temp va mai creste cu unu pana la 2 grade, temp medie in Malaesia fiind intre 28 – 30 grade tot anul.
    Au preocupari intense pt protejarea mediului insa incalzirea globala nu este tematizata, oamenii sunt optimisti iar economia prospera impreuna cu oamenii.
    Europa este din 2008 in criza continua, criza bancara, criza euro, criza datoriilor suverane, criza covid, criza conflictului din Ucraina, criza economica mai mult sau mai putin continua, proiectul politic UE esuat, institutiile EU transrmate in autocratii care se amesteca pana in vietile personale ale cetateanului.
    Sunt generatii de tineri care de cand sau nascut si percep realitatea nu cunosc altceva decat criza.
    In aceste conditii intrebarea referitoare la pesimismul din societatea romaneasca si in general cele europene
    este explicabila una din cauzele pricipale, statul social expansiv care produce erodarea libertatilor individuale, a activitatilor economice prin birocratizare excesiva atat nationala cat si la nivel UE, legislatie tot mai nepatrunzatoare, scaderea nivelului de trai, inflatie, suprataxarea energie etc.etc.
    Romania se afla intr-o situatie „buna” are crestere economica de ca. 3 % care este peste media europeana insa pesimismul se datoreaza greutatilor cauzate in primul rand insasi de stat asupra activitatilor economice cat si individuale.
    Dupa cate vedem Europa si-a depasit apogeul dezvoltarii, „muzica” canta in alte locuri din lume.

    • De cate ori treci kilul de cartofi ucraineni prin cinci firme fantoma „romanesti” , de atatea ori creste si economia. Si scade nivelul de trai si perspectivele bune pentru viitor.
      Nu exista viitor bun cand cumperi energie de peste ocean.
      Nu exista viitor bun cand dai miliarde de euro fara garantii unui regim nazisto-terorist care nu e nici in UE nici in NATO .
      Din ce si cum vom plati camata si datoria impuse noua de catre chiar cei care ne-au distrus industria si educatia si care ne-au obligat sa vindem teritoriu agricol national ?
      Va mai amintit cum a anulat ambasada SUA un referendum de demitere a slugii lor tradatorul Basescu ?

      • Romania este in Europa UE, NATO asa a vrut si e bine numai ca intre timp asa cum am scris mai sus probleme s-au accentuat datorita neputintelor romanesti precum si a amestucului tot mai pronuntat a autocratiei bruxelleze in mersul economiei si al vietii sociale.
        In anii 90 dupa caderea comunismului a fost o euforie si optimism general care a generat acordul de la Maastricht si altele, au fost incluse inca 10 tari in UE si NATO, a fost adoptat EUR .
        In anul 2005 parca, datorita referendumilor nefavorabile din Franta si Olanda constitutia europeana n-a fost adoptata, unele parti preluate in Tratatul de la Lisabona .
        A fost momentul in care proiectul politic european a inceput sa esueze, criza financiara 2007/08 scotand la iveala sovinismul fiscal european si impartirea Europei in state „bune” si „rele” precum cele din sudul continetului.
        Restul evenimentelor, crizelor care au urmat le-am enumerat mai sus.
        La ora actuala UE in actuala ei forma este cea mai mare piedca in dezvoltarea Europei, a crearii unei noi stari de optimism general.
        Ar trebui sa inceapa discutarea unui proiect european sub umbrela NATO, o republica europeana cu regiuni puternice si autonome pe modelul subsidiaritatii, a unei noi politici de securitate si emancipari europene.
        Rusia nu va putea fi „mutata” de langa Europa, suntem vecini usa in usa.
        Ridicam o noua Cortina de Fier, ne inarmam pana in dinti in loc sa investim in bunastarea noastra generala ? sunt multe intrebari care nu si-au gasit inca raspunsul pt ca nu exista vointa politica.
        In schimb se discuta de razboi, inflatie, costuri suplimenare datorat schimbarilor economice din cauze incalziri globale, alta baliverna, energie tot mai scumpa si mai cate si cate.
        Oamenii devin pe zi ce trece tot mai suprasolicitati si surmenati, neincrederea in tot a pus stapanire pe tot.
        In aceste conditii si clase politice de la mediocru in jos la ce ne putem astepta de la urmatoarele alegeri ?

  19. Pesimismul in societate este dat in mare parte de volatilitatea legilor, lipsei predictibilitatii financiare, lipsa meritocratiei si existenta unei coruptii cvasi generalizate. In Ro inca nu avem democratie si economie de piata adevarata. Restul abordarilor sunt speculatii filozofice.

    • In Grecia antica in urma „superdemocratizarii” a fost creata institutia graphe paranomom care avea ca scop sa condamne legile prost facute, sa traga la raspundere pe cei care le-au intocmit pana la aplicarea unor sanctiuni drastice.
      Se spune ca inaintea oricarie legi puse in aplicatie, alte 2 ar trebui abrogate pt ca nu-i asa, noua lege doreste o imbuntatire. De aici porneste ce numiti volatilitatea si adaug intransparanta tot mai profunda a legilor, rezultatul fiind birocratia exorbitanta.
      Leguitorul este ales democratic sub acest aspect devine insasi cel mare pericol al democratiei si libertatii insa fara a fi putea fi tras la raspundere asupra faptelor, masurilor . legilor adoptate, frustrarea individuala devine tot mai mare datorita neputintei in fata puterii politice. ( neparticipare tot mai mare la vot)
      Votul din 4 in 4 ani este singura posibilitate de schimbare insa fara consecinte directe si vedem bine cum cei iesiti din politica prospera in continuare. Grecii antici au fost aici mai intelepti si pragmatici decat procedurile asa numite moderne si civilizate.
      In mediul economic privat incompetentele sunt sanctionate prin demitere imediata respectiv indivizii pot fi trasi la raspundere in fata legii.
      Democratie si libertate nu este totuna cum multi au impresia asa cum statul social nu poate fi democratic.
      Cu cat statul este mai democratic si social in conceptia actuala cu atat devine mai periculos pt libertate pt ca faciliteaza accesul la putere a grupurilor de interese, al partidelor politice care raspund in fata membrilor nicidecum in fata individului.
      Luptele de impartire a resurselor finaciare devin tot mai complicate si acerbe nemaivorbind de intransparenta si coruptia profunda care apar si este tot mai multa nevoie de metode coercitive pt asigurarea ordinii statale.
      Vezi deunazi revoltele taranesti din Romania si Europa, greve tot mai multe fiind inceputul.
      Totul produce erodarea statului, a cresterii neincrederii in fortele politice, produce dezinteres pana la delegitimarea instutiilor, vezi politie, fisc, armata etc.etc. pana la distrugerea economiei libere de piata.
      Nu va suna cunoscute actuale sloganuri ale miscarilor socialiste-ecologiste ?
      ” Birul a fost sursa cea mai însemnată de venit a Țărilor Române feudale și una dintre cele mai crâncene metode de exploatare a maselor” dupa Wikipedia.
      Astazi cu , cote stat, biruri, in Europa intre 40 – 60 % in unele tari scandinave si mai mult, fiscalitatea statului social omoara din ce in ce mai mult initiativa privata atat comuna cat si cea individuala cu efecte directe asupra dezvoltarii economice.
      Putem concluziona ca statul social in actuala sa forma socialista ne omoara bunastarea si dezvoltarea.

  20. Japonezii sunt la fel de pesimisti se pare, adica pun mereu raul inainte, insa este de inteles avand in vedere ca natura le este dusman uneori (seisme, tsunami-uri, etc.), insa Dunezeule!, vorbim de Japonia. Nu ca noi in Romania nu am avea cutremure, insa daca am avea macar 1% din „pesimismul” japonezilor, ne-am reveni ca tara si societate si am ajunge si noi la nivelul Austriei. La japonezi, legenda Mesterului Manole nu „sta in picioare”, ca sa zic asa. In Japonia, orice se darama astazi (for instance, Fukushima), se reface dupa cateva zile/saptamani (infrastructra, cladiri, economie, vietile oamenilor, etc.). La noi in Romania, vorba lui Hagi: „ce construim ieri, se darama alaltaieri”. Adica la noi este un fel de blestem voodoo care ne arata ca nici nu mai trebuie sa construim in viitor, pentru ca totul este deja daramat. Este ca si cum am trai in prezent intr-o proiectie a unei lumi din trecut, o lume din prezent inexistenta si nici macar nu ne dam seama de asta. De aceea si basmele noastre incep cu „A fost odata ca niciodata”. Hagi are dreptate: noi romanii ne-am nascut daramati.

  21. Inteleg ca o sa plateasca Bucurestiul Clujul si Iasul datoria externa si dobanda , ca ei au beneficiat. Noi am beneficiat doar de terenuri de fotbal in panta si sali de baschet in sate cu 60 de locuitori din care 59 peste 80 de ani iar unul fix 80.
    Iar noi astia optimistii o sa plecam la razboi ca sa aparam vilele si conturile in valuta ale politicilor si specialilor pusi la putere de SUA.
    Ca sa nu ne invadeze Rusia care vrea sa ne fure… ceva. Nu se stie exact ce.

    • Având în vedere unde se colectează cele mai multe taxe și impozite, da, probabil Bucureștiul, Clujul și Iașiul vr plăti mai mult ca restul.

      Cine a votat o persoană cu imbecilitate cronică și/sau coruptă, asta merită.

      Un invadator are întotdeauna ceva de jefuit. ”Davai ceas davai ghieduska” era refrenul in 1944.

      • N-am ceas si n-am nici conac la Snagov. Nu beau deci din partea mea rusii pot jefui podgoria lui Isarescu. N-am nici conturi in valuta deci nu ma deranjeaza nici ca au fost rusii deconectati de la SWIFT.

        • Cate maini are fetita africana de 8 ani taiata in bucati , transata ca un animal in fata tatalui ei recalcitrant la ordinul regelui Leopold al Belgiei ?

          „Leopold’s administration of the Congo Free State was characterized by atrocities and systematic brutality, including forced labour, torture, murder, kidnapping, and the amputation of the hands of men, women, and children when the quota of rubber was not met.”

      • @Bradut Bolos

        Multumesc ! Excelent argument !

        „Cine a votat o persoană cu imbecilitate cronică și/sau coruptă, asta merită.”

        Exact din acest motiv nu votam: ca sa nu mai spuneti „da, ne-am dovedit a fi imbecili si corupti , dar o meritati deoarece voi ne-ati votat” .

        Ati dat explicatia perfecta a motivului pentru care sa nu votam . Pe nimeni.

          • Pai candidatul e un strain, nu-l cunoastem personal deci nu putem sti apriori cat de destept si de cinstit este.
            Cum anume ar fi asta „meritul” sau „raspunderea” noastra ?!

            Dvs numiti „democratie” acest sistem in care „alesul” nu e pus de noi pe liste , nu numaram noi voturile, nu-l cunoastem pe candidat iar timp de 4 ani ne poate face ce vrea muschiul lui. Sa semneze orice tratat international fara sa ne consulte si fara sa raspunda.

            Eu numesc acest sistem „dictatura mascata”.

            Acest sistem nu ne permite nici un mijloc si nici o parghie prin care sa intervenim , sa participam la decizia politica. Deoarece puterea doreste sa se perpetueze si sa creasca .

            Acuma spuneti-mi dvs unde gresesc sau cum anume putem noi oamenii de rand , „poporul” , sa-l convimgem pe cel / cei de la putere sa imparta pasnic puterea si ciolanul cu noi ? De ce ar face-o ? Le bate obrazul cineva, ii trazneste Zeus , sau ce ?

          • Ce a mai ramas cu referendumul de pe vremea lui Basescu?
            Parca trebuiau redus numarul de parlamentari, nu?
            Daca s-ar reduce numarul de parlamentari nu ar creste cumva calitatea lor?
            Struto-camila constitutionala a tovarasului Iorgovan cu mimetism galic face bine?
            :))

            • „Parca trebuiau redus numarul de parlamentari, nu?”

              Nu.
              Ati confundat sondajul de opinie cu legea. La cat de cult va dati pe net ar fi trebuit sa cunoasteti legea inainte de a deschide gura.
              Hint: „consultativ” versus „decizional” va spune ceva ?
              Va cam incadrari la definitia trollului , si dv si amicul @judex si amicul @Harald. Postati din redactia saitului cumva ? Vorba dvs , „intreb pentru un prieten” .

  22. eu nu prea pricep graficul ala cu proportionalitatea inversa intre consum si pesimism
    ca nu m-am prins inca daca o fi vorba de vreun pesimism metaforic, iar mie mi se intampla mai degraba invers;
    daca as fi pesimist as simti nevoia sa acumulez cat mai multe, sa ma asigur, sa-mi fac rezerve, sa-mi cumpar scule, sa investesc in proprietati si utilitati, in cunoastere, sisteme de securitate, eventual chiar si sa ma inarmez cu ceva;
    daca as fi optimist as fi mai flower-power si as savura toate bucuriile marunte, tralala ce frumoasa-i viata

    • Eh…. nu pricepi dumneata deoarece este o chestie complicata , ca sa prinzi spilul trebuie sa fii cel putin doctor in ceva. Macar in literatura.
      Treaba sta asa: increderea se prezuma, nu se castiga. Daca n-ai incredere in democratie si in alegeri inseamna ca ai ceva la cap , o depresie , un pesimism , o boala.
      La fel stau lucrurile cu homofobia , fobia e o boala la cap.
      Ideea este sa stigmatizezi prin folosirea unor termeni din psihiatrie.
      Pe vremuri te bagau la glumeti daca criticai regimul sau daca iti exprimai public dezacordul.
      Nici o persoana sanatoasa la cap nu poate contesta binefacerile alegerilor si ale democratiei. Doar unii pesimisti mai fac asta , fara argumente rationale desigur: ci doar ca e ei asa , mai pesimisti.
      E an electoral, nu ?

      • A nu avea încredere in nimeni si nimic este o afecțiune mentală.
        Sunt de acord cu dumneavoastră, numai un om deranjat mental crede că există o alternativă mai bună ca democrația.
        Cei care contestă democrația vor dictatură. Evident au iluzia că vor fi favorizații regimului. Așa credea și Trotsky despre regimul lui Lenin…

        • Nu contesta nimeni democratia insa intre timp democratia este pervertita si golita de continut.
          Democratie inseama supunerea oamenilor liberi de buna voie in fata legii.
          Despre aceasta propozitie se pot scrie carti intregi.
          Ce inseamna om liber, ce inseamna lege si care sunt relationarile in acest context.
          Piata libera poate fi un raspuns si forma minimalista a statului, experiment pe cale de implementare in Argentina, rezultatul il vom vedea, ori va fi razboi civil or tara isi va reveni. Miscarile de protest actuale nu sunt altceva decat luptele grupurilor de interes pt putinele resurse ale statului.
          Revolutia industriala pornita in Anglia in sec al 17/18 lea a fost posibila datorita unei cote de stat de ca. 20 % , adica a unui stat minimalist si libertati maxime pt mediul economic.
          In contextul sec. 21 este nevoie de redefinirea acestui concept si pus in relatie cu realitatile actuale alfel ne vom trezi intr-un al 3 lea Razboi Mondial care va incepe cu miscari sociale.

        • „A nu avea încredere in nimeni si nimic este o afecțiune mentală.”
          Si ce legatura are asta cu neincrederea in asa-zisa democratie si in politicienii produsi de sistem ?

          „Cei care contestă democrația” contesta existenta „democratiei” , nu democratia. Trebuie mai intai sa demonstrati ca democratia exista. Pentru asta trebuie sa incepeti cu definitia.

          „vor dictatură.” Nu stiti asta. Unii vor monarhie , altii anarhie , altii republica.

          • Nu, a fost atacată democrația nu Legea electorala din Romania sau Legea partidelor. Sunt suficient de atent la ce s-a scris. Legile care pun în practică democrația sunt perfectibile. Chiar și Constituția e perfectibilă. Dar, sistemul democratic, alegeri libere, separația puterilor, statul de drept, sunt valori fundamentale incontestabile. Calea corectă e prin asociere, suport popular și vot. Restul sunt elucubrații.

            • „Calea corectă e prin asociere, suport popular și vot. Restul sunt elucubrații.”
              Este parera dumneavoastra personala, o parere absoluta care nu accepta altceva chiar daca exista alternative si nu cum le numiti elucubratii.
              Valorile fundamentale sunt dreptul la proprietate privata, dreptul la o viata in siguranta si dreptul apararii familiei. restul fiind masuri asiguratorii.

            • @Ursul Bruno

              Ceea ce văd că reiese aici este un fel de curent anti-democratic. Eu asta nu pot accepta intelectual. Tot ceea ce accentuați poate fi obținut democratic. Dar, trebuie să acumulați suportul unei mase largi a populației. Oricum, fără a apărea cu această propunere, și mecanisme viabile de a pune în practică idealurile, în fața națiunii, prin vot, vă previn că riscați să distrugeți exact nivelul de siguranță, proprietate privată, și familie care există.

        • „Cei care contestă democrația vor dictatură. Evident au iluzia că vor fi favorizații regimului. Așa credea și Trotsky despre regimul lui Lenin…”

          Asa a crezut si Franco , dictatorul Spaniei. Istoria a dovedit ca a fost bine si pentru el si pentru Spania.

  23. „On Monday, the Georgian State Security Service said that the country’s law enforcement agencies had seized a cargo of explosives en route from the Ukrainian Black Sea port city of Odessa to the southern Russia city of Voronezh through the territories of Romania, Bulgaria and Turkey. The explosive devices contained military-grade C-4 plastic explosives, which can be set off with an electric detonator and a special timer. The total weight of the explosives was 14 kilograms.”

    Sunt optimist: din banii mei finantez terorismul. Dupa ce am finantat ISIS si aventurile de trilioane de dolari din Afganistan , Irak, Libia , Siria etc. Precis asta imi va aduce o gramade de bunastare.

    • Nu mai cumpărați C-4. Are tendința de a exploda și de a distruge lucruri utile. Totuși lista e incompletă, nu a trecut și prin Canalul Panama, portul Osaka și Singapore? Sunteți foarte sigur de asta?

      • Pai da, sunt sigur, reprezentantii mei democratici de la UE au spus ca Georgia e un stat care merita sa intre in UE deoarece impartasim aceleasi valori. Adevarul, de exemplu. O valoare europeana. Ma insel ?!

  24. „Ce mă deranjează pe mine este că sunt oameni care chiar folosesc termenii consacrați de naziști și staliniști și cred că nu-i vede nimeni. Etichete ca ”șoboani”, ”gandaci”, sau alte lighioane sunt primul pas spre condiționarea executanților spre a lichida ușor și cu satisfacție oameni, Homo Sapiens, cu familii, cu copii, cu vise, cu idei.”

    @Bradut Bolos

    Ambasada SUA si a Israel au luat nota de faptul ca-i acuzati de nazism si stalinism.
    La fel redactia Contributors care a propagat asemenea discursuri cand „inamicul” erau rusii, musulmanii , chinezii sau chiar Presedinti de State.

    Amuzant cum sistemul isi acuza oponentii de exact ce face sistemul.

    • Dacă a luat cineva notă de ceva, ar lua notă de niște răstălmăciri copilărești și atribuiri de afirmații fără suport. Serios, dacă vrei să discutăm serios nu vă mai victimizați așa, veniți cu argumente, idei, ceva ce are cap și coadă legat cat de cat de tema in discuție. Contraziceți tema in discuție, nu teme care vă trec prin cap aleator fără nici o legătură cu nimic.

  25. @Bradut Bolos
    „Ce sclavie?”

    Ati facut niste afirmatii, ati pus o intrebare apoi ati inchis posibilitatea de a replica.

    Asadar raspunsul la intrebarea dvs l-ati dat chiar dvs. Voluntar ? Involuntar ?

    • Nu am închis nici o posibilitate, după cum este evident.

      Nu înțeleg de ce va chinuiți cu atâtea pseudonime. Așa se învață la școala de troli politici? Daca va antrenați pentru campania electorala va pierdeți vremea. Nu intenționez să candidez la aceste alegeri. Oricum in campanie astfel de comentarii nu se obosește nimeni să le analizeze/răspundă, se șterg si se blochează trolul.

      • Evident este ca la postarea dvs la care am facut referire a disparut butonul „raspundeti”
        si la fel de evident este ca stergeti comentarii care fusesera deja afisate sau care nu contineau absolut nimic indecent sau ofensiv ci doar va contraziceau argumentat tezele.

        Daca nu e opera dvs ci a saitului, raspunderea este a dvs deoarece clamati o dezbatere in timp ce ati ales un mediu stalinist. Exemplu de democratie cu pumnul in gura.

        • Așa funcționează dintotdeauna.
          Nu e nici un blocaj. Deviați dezbaterea spre altceva. Argumente? Încă nu am auzit nici un argument ci doar devieri spre alte subiecte care nu privesc nici articolul meu, nici nimic. O dezbatere nu înseamnă ca toata lumea vorbește in afara subiectului.

        • Domnule cum v-o fi chemând, lucrurile sunt foarte simple. Dispariţia butonului „răspundeţi” e dată de softul platformei, de la o anumită lungime(lăţime) a thread-ului, niciun autor nu poate să facă asta. Nu vă place site-ul? Plecaţi. Nu vă place articolul? Nu-l citiţi. Nu vă place autorul? Ignoraţi-l. Dar încetaţi să vă lamentaţi şi să faceţi afirmaţii ca „mediu stalinist”, „democraţie cu pumnul în gură” şamd. Nici site-ul, nici autorul şi nici ceilalţi comentatori nu vă sunt datori cu nimic în afară de politeţea elementară pe care dvs, între noi fie vorba, nu o respectaţi.

          • Softul platformei este facut de oameni cu un anumit scop iar limitarile din diferite motive, dorite.
            Aveti o pozitie stranie fata de parerile altora care nu rezoneaza cu toate ca domnului Bolos nu i se poate reprosa nimic, numarul foarte mare de comentarii aparute fiind un mare plus iar comentariile sunt foarte pertinete si cu tinuta necesara aceastei platforme.

            • Citez: „Softul platformei este facut de oameni cu un anumit scop iar limitarile din diferite motive, dorite.” Sigur că da. Atât doar că şi scopul, şi motivele pot fi nu numai manipulative, aşa cum mi se pare că insinuaţi dvs, dar şi banale, „nevinovate”. Oricum ar fi, platforma de discuţii contributors (la fel ca multe alte de acest gen) ne face o ofertă GRATUITĂ, pe care o putem accepta sau nu şi are tot dreptul să definească condiţiile limită. Dacă cineva se simte cumva manipulat de softul folosit, n-are decât să evite interacţiunea.
              În ceea ce priveşte aprecierea dvs că aş avea „o poziţie stranie” faţă de părerile altora, aş menţiona că nu m-am legat, prin comentariul meu de mai sus, de părerea cuiva, ci de felul nepotrivit prin care acesta şi-a exprimat-o. Dar chiar dacă m-aş fi referit la opinia potrivit căreia anarhia este de preferat democraţiei şi aş fi calificat-o drept absurdă, asta ar corespunde dreptului meu de opinie. Iar dvs aveţi, bineînţeles, dreptul să găsiţi asta straniu, dacă aşa vă convine.

            • @Mihai Lungu

              Indiferent de forma de proprietate (privata) si de administrare (tot privata) a unei carciumi , atita vreme cat servciile oferite se adreseaza publicului larg prin acces liber , este un spatiu public supus reglementarilor specifice: spre exemplu nu se fumeaza. Indiferent ce fumati dvs -daca fumati- faceti-o in spatiul special amenajat.
              Nu se fumeaza nici in parcuri si locuri de joaca pentru copii , deoarece copiii pot auzi si spune lucruri traznite.
              Aveti totala libertate de opinie si o foarte limitata libertate de exprimare a ei in spatiul public. In special ca prestator de servicii publice.

            • @Lungu. Sunteti cam radical si cu o atitudine de „unu’ care le stie pe toate”, ceea ce va face necredibil. Si pe scara blocului am unul tot asa, un nene instalator… Ziceti de exp la misto mai sus „dle cum v-o fi chemand”, ceea ce e stupid. Aproape toti (in afara de autori) suntem aici sub niste pseudonime, inclusiv probabil dv. Apoi in alt comentariu spuneti „superior” ca exista multe reguli in Vest, pe cand in Romania poti face „orice”. Vorbiti aiurea, nu e asa. Multitudinea de reguli birocratice UE nu e insa ceva normal sau benefic. Se vede asta si in revolta fermierilor din multe tari acum. Deci mai usor cu pianul pe scari si cu parerile radicale de detinator al „adevarului absolut”!

            • @Dan
              Nu, eu nu scriu aici sub pseudonim, lucru uşor de verificat. Şi da, am dreptul să mă adresez cuiva care foloseşte mai multe pseudonime (şi se mai şi trădează) cu „dle cum v-o fi chemând”. Vă citez: „Vorbiti aiurea”. Asta vă descalifică, din punctul meu de vedere, pentru o continuare a conversaţiei.

      • Unde scrie in politica saitului ca nu sint permise nick-uri multiple , iar daca sint interzise de ce nu impuneti autentificare ? Sau asa e in democratia dvs , invocam o lege care nu exista dar o si incalcam cand ne convine ?
        Si cum justificati importanta acordata nick-ului in defavoarea ideii din comentariu ?

        • Dacă nu aveți tăria să vă expuneți ideile în persoană, nu credeți în ele realmente. Sunt ideile altora?
          Nu înțeleg, sau (sau ințeleg prea bine) de ce deranjează optimismul și speranța. Agenda alegerilor pare să fie disperarea indusă, panică, victimizare, teme virale, ușor de vândut până la alegeri, total ne-practice pentru o guvernare responsabilă.

  26. Bradut Bolos: „Alternativa la democrație si vot este dictatura si violența.”

    Daca tot aveam nevoie de exemple de pesimism…:)

    Intr-o societate atat de evoluata tehnologic, cum de nu s-au gandit iubitii conducatori sa instaureze un control riguros si transparenta tocmai la functiile de conducere? In schimb auzim de un control tot mai temeinic al populatiei, CBDC, identitate digitala, amprenta de carbon, pentru ca ea, populatia, e de vina pentru tot ce nu functioneaza, de la revolutia industriala incoace!?

    Alternativa la democratia reprezentativa? Elvetia are elemente de democratie directa ce se pot dezvolta in continuare. Cum cineva bine a mentionat intr-un comentariu aici, de ce populatia nu este intrebata despre cheltuielile publice, cum sunt bani aruncati Ucrainei pentru un conflict chior menit doar sa dea apa la moara analistilor si politrucilor in a mentine iluziea altei crize din care avem cu totii doar de pierdut. Ideea e sa acceptam ca de vina e intotdeauna un factor extern. Se poate consulta usor si ieftin populatia prin intermediul tehnologiei, au ba? Bine in schimb ca dam like-uri pe facebook.

    Daca tot vorbim de pesimism in context economic, de ce nu mentionam despre aspectul practic al economiei, unde orice problema se rezolva cu profesionisti, nu cu politicieni. Ce-ar fi sa delegam construirea propriei case unor politicieni, inlocuim licitatia prin vot. Ah, nu ne permitem sa facem asta la nivel de gospodarie, afacere, dar o facem la nivel de judet, tara, UE…!?

    O alta problema majora a oricaror alegeri este contextul, setul de probleme, datorii in crestere, ce au fost create in trecut si ar trebui eventual corectate. Aici nu vorbim de ‘clean slate’, in sensul ca apar noii alesi si sunt liberi de orice constrangeri, tratate, acorduri, contracte din trecut. Au countraire. In plus, pe langa balacareala mostenita, ar trebui facut ceva si pentru viitor. Nu credeti ca e cam mult pentru un ‘politician’, al carui scop principal e sa fie ales? Alternative sunt, cum ar fi mandate pe termen limitat si pe subiecte concrete, ca si in economie, un fel de contracte, cu recompense dar si penalitati, in limitele unor bugete acceptate de beneficiarii lor.

    Pentru ca guvernarea cu Inteligenta Artficiala bate la usa, vorbim oricum despre o specie pe cale de disparitie, acesti parveniti de moment numiti politicieni nu vor fi cu nimic diferiti de restul populatiei. Pana atunci insa, democratia ofera protestul pasnic, petitii, vot, o mass-media sub forma de gluma, un pasaport ca sa veniti cu ce veni inapoi dupa ce va luati lumea in cap:)

    • Dacă chiar vreți democrație reprezentativă, sau mandate limitate, sau orice, adunați destui oameni, faceți un partid si propuneți asta poporului. Faceți frumos un document doctrinar, găsiți un jurist sau doi care să vă facă un statut, mergeți in fiecare sat si oraș si convingeți lumea. Nu vă oprește nimeni. Nu aveți bani? Convingeți oameni cu bani să vă sprijine. E plină Europa de partide noi.

      Sau, vă înscrieți într-un partid existent și faceți manevre și jocuri și calcule și faceți același lucru. Dacă aveți voința, stăruința și puterea de convingere necesară, în două trei tururi de alegeri puteți ajunge acolo unde se decide efectiv ceva, și, atunci dumneavoastră faceți regulile.

      • Modelul democratiei reprezentative este tot mai contestat, asa numitii reprezentanti o data alesi uita de de ce au fost trimisi in parlament si guvern altfel cum va explicati multitudinea de greseli majore si extreme pe care dansii le fac.
        Daca guvernarea ar fi cat de cat acceptabile oamenii ar fi mai relaxati si nu din ce in ce mai mult pe strazi revendicand drepturile lor.
        In cea mai mare democratie, in SUA , 2 partide isi revendica pe rand locul in fruntea tarii, actualmente tara fiind politic blocata cu repercusiuni directe asupra noastra in Europa.
        Credeti ca modelul partidelor politice doctrinare mai aste unul care merita urmat ? acesta forma de democratie este una se sus in jos si nu are nici o legatura cu principiul subsidiaritatii, principiu ancorat in statutele UE insa calcat in picioare.
        Partidele europene de care vorbiti nu au sanse, establishmentul politic si presa mainstream facand tot posibilul sub fel si fel de pretexte sa le discrediteze din start.
        Oamenii incep sa inteleaga ca s-a ajuns intr-o fundatura politica, o tot mai accentuata centralizare a puterii de o casta de politicieni profesionisti sustinuti de cei care au interese directe legate de dansii.
        Irlanda, Belgia nu au avut guverne ani de zile si tarile au functionat, poate mai bine decat cu un guvern stabil. In Olanda se prefigureaza acceasi situatie, vom vedea.
        Oamenii doresc implicare democratica insa nu pe modelul propus mai sus, cel al reprezentativitatii, al partidelor politice pt ca incep sa inteleaga ca ele sunt insasi problema.
        Oameni doresc mai multa democratie directa, prin plebiscite si alte forme precum tragerea la loz al reprezentantilor, alegerea directa, demiterea directa si implementerea responsabilitatii individuale in fata legii a politicienilor pt actiunile, legile nocive pe care le produc zi de zi.
        Cu alte cuvinte economia functioneaza dupa criterii de performanta, ale pietii , legile dupa care functioneaza politica sunt cu totul altele, este normal ?
        Fiscul iti blocheza contul pt 1 leu datorie, politicienii distrug miliarde de euro fara nici cea mai mica mustrare de constiinta, este normal si credeti ca votantului ii mai trec cu vederea aceste fapte ?
        „… puteți ajunge acolo unde se decide efectiv ceva…” cinica abordare, de trimitere undeva, undeva in sfere inalte ale puterii, asta numiti democratie ?

        • Poate oamenii vor democrație directa, dar, ca să parafrazez un comentator de mai sus, cine va sta sa studieze mii de pagini de documente ca să voteze o lege? Dacă oamenii care ajung in parlament ii presupuneți incompetenți sa facă asta, credeți că 7.000.000 vor fi mai competenți? Și dacă toată nația se ocupă cu citit și comentat legi, cine duce gunoiul, cine schimbă scutece, cine spală vase, cine toarnă beton, cine schimbă cauciucuri? Democrația directă e o himeră pentru majoritatea problemelor practice.
          Da, trimiți pe cineva in sferele înalte, si sistemul trebuie conceput in așa fel încât cel din sfera înaltă sa fie responsabil in fata ta..

          • Cel din sfara inalta nu poate fi decat un monarh, autocrat sau dictator si nimeni nu trebuie sa studieze mii de pagini de legi de care nimeni nu are nevoie, tocmai aici este problema, tot mai multe legi instransparente si neinteligibile chiar si pentru specialisti.
            Orice lege poate fi supusa controlului democratic spre exemplu de o adunare formata ad hoc in urma trageri la sorti si acordarea timpului necesar unui studiu aprofundat si fiti convins ca oamenii vor decide ce le este bine si asta sub toate aspectele incepand de la cele morale pana la cele economice cu conditia ca legea sa fie inteligibila.
            Oameni au simtul legii mult mai pronuntat decat credem, societatile functionand dupa legi naturale , traditii si obiceuri iar legile „manufacturate” nu sunt altceva decat cei unii si altii isi inchipuie ca pot reglementa prin ele.
            De unde atata suspiciune in fata a ceace britanicii numesc „comon sens” a increderii in gandirea lucida si drepata a omului de rand.
            „Un rege isi poate intari tara prin dreptate insa cine impune tot mai multe biruri o distruge” Vechiul Testament
            „Statul este cea mai mare fictiune cu ajutorul careia fiecare incearca sa traiasca pe seama altuia” Frederic Bastiat
            Elvetia demonstreaza cu prisosinta ca sistemul poate functiona daca exista vionta politica si renuntare la putere in favoarea democratiei.
            Probleme practice se rezolva de regula la nivelul comunitatilor locale, pragmatic fara dogme sau ideologii, partide politice si jocuri de culise.
            Rolul politcii mari ar trebui sa se concentreze asupa securitatii interne si externe, a infrastructurii si crearea cadrului legislativ in care omul de rand si poate executa cat mai liber activitatile zilnice.
            Asta inseamna retragea completa in primul rand din economie, reducerea fiscalitatii de toate felurile la un mimim necesar si sustenabil insasi teoria catolica sociala exprimand aceste aspecte prin vocea papei.

            • Nu înțelegeți mecanismul prin care legile se acumulează, nici mecanismul prin care se formează si funcționează o dictatura. Și nu înțelegeți deloc consecințele economice ale șocurilor.

              Pot să spun că tranziția însăși a ceea ce descrieți ar însemna o perioadă de o sărăcie absolut incredibilă, la nivel de foamete cu mii de morți. Fără separația puterilor în stat, orice guvern ar fi corupt și fără nici un mecanism de curățare viabil. Puterea în sine corupe, și puterea absolută este cea mai puternică formă de corupție.
              Vorbiți de Elveția, o țară care nu a mai avut războaie și revoluții de sute de ani. Asta în sine este calea spre bunăstare, și, asta e forța democrației. Tranziția non-violentă a puterii. Asta e marea slăbiciune a monarhiei mai ales a unei monarhii tinere, și inevitabil a unei monarhii fără legitimitatea unei tranziții non-violente.
              Oricum, nu cred deloc că românii, dincolo de o masă de nemulțumiți de orice prea instabilă și contradictorie pentru a fi coezivă, ar susține așa ceva. Poate sunt optimist, dar prefer să cred asta.

          • Democratia directa era doar nuanta de gri la alternativele ‘democratie reprezentativa’ si ‘anarhie’. Mai sunt nuante de gri, cum bine le-a identificat Ansel Adams, un fotograf ce a exprimat in alb negru ceea ce multi nu resusesc in color:)

            Din „Propaganda” lui Bernays, 1928:

            „THE conscious and intelligent manipulation of the
            organized habits and opinions of the masses is an
            important element in democratic society. Those who
            manipulate this unseen mechanism of society consti-
            tute an invisible government which is the true ruling
            power of our country.”

            „IN the days when kings were kings, Louis XIV
            made his modest remark, „L’Etat c’est moi.” He
            was nearly right.
            But times have changed. The steam engine, the
            multiple press, and the public school, that trio of the
            industrial revolution, have taken the power away
            from kings and given it to the people. The people
            actually gained power which the king lost For
            economic power tends to draw after it political
            power; and the history of the industrial revolution
            shows how that power passed from the king and the
            aristocracy to the bourgeoisie. Universal suffrage
            and universal schooling reinforced this tendency, and
            at last even the bourgeoisie stood in fear of the com-
            mon people. For the masses promised to become
            king.
            To-day, however, a reaction has set in. The mi-
            nority has discovered a powerful help in influencing
            majorities. It has been found possible so to mold
            the mind of the masses that they will throw
            their newly gained strength in the desired direction.
            In the present structure of society, this practice is
            inevitable. Whatever of social importance is done
            to-day, whether in politics, finance, manufacture, agri-
            culture, charity, education, or other fields, must be
            done with the help of propaganda. Propaganda is
            the executive arm of the invisible government
            Universal literacy was supposed to educate the
            common man to control his environment. Once
            he could read and write he would have a mind fit to
            rule. So ran the democratic doctrine. But instead
            of a mind, universal literacy has given him rubber
            stamps, rubber stamps inked with advertising slogans,
            with editorials, with published scientific data, with
            the trivialities of the tabloids and the platitudes of
            history, but quite innocent of original thought. Each
            man’s rubber stamps are the duplicates of millions
            of others, so that when those millions are exposed to
            the same stimuli, all receive identical imprints. It
            may seem an exaggeration to say that the American
            public gets most of its ideas in this wholesale fashion.
            The mechanism by which ideas are disseminated on a
            large scale is propaganda, in the broad sense of
            an organized effort to spread a particular belief or
            doctrine.”

          • „Poate oamenii vor democrație directa, dar…..”
            Aha. A aparut si un „dar…” . Sa fie democratie , dar cu obiectii si limitari.
            Poporul nu are dreptul sa faca alegeri gresite. Deoarece…. chiar, de ce nu ? Nu e poporul , suveran ? Cine hotaraste ce e gresit ? Dictatorul ? Minoritatea politica legitimata cu 20% din optiunile electoratului ?
            Poporul suveran isi exprima suveranitatea prin ce vrea el inclusiv prin violenta, nu prin reprezentanti care nu se lasa alungati de la ciolan.
            La o participare electorala de sub 51% nu aveti legitimitate , nu reprezentati poporul suveran. Luati-va cei 23% din alegatori pe care i-ati prostit si emigrati. Asta e democratia. Ne descurcam si fara voi. Si daca nu ne descurcam, e alegerea noastra . Sau nu avem voie sa alegem ?

            • „La o participare electorala de sub 51% nu aveti legitimitate , nu reprezentati poporul suveran. ”

              Ba da, avem.
              Se numeste acordul prezumat. Copilul care nu plinge nu-i da ma-sa tita. Chiar daca ar veni la vot doar doi cetateni si-o baba , atita vreme cat restul de 99,99999 % nu comenteaza si nu se zburlesc inseamna ca sint de acord cu alegerea facuta de baba aia. Inseamna ca ne acceptati .

          • „Și dacă toată nația se ocupă cu citit și comentat legi, cine duce gunoiul, cine schimbă scutece, cine spală vase, cine toarnă beton, cine schimbă cauciucuri? ”

            Johanis. A avut 5 case din salariul de profesor si din meditatii , la cati bani a dat pe ele precis nu i-au ramas bani sa plateasca o firma de zugravi deci le-a zugravit el. Deci se pricepe macar la dat cu trafaletele. Cu betonul nu stiu , si nici cu scutecele , ca de constrit n-a construit nimic. Nici cu gunoiul din propria ograda nu-l trage inima.

            • „dacă toată nația se ocupă cu citit și comentat legi”

              Pai nu este asta o obligatie constitutionala si legala ?!
              Cetateanul este obligat sa cunoasca si sa respecte legile tarii iar atunci cand le incalca nu poate invoca in apararea sa necunoasterea legii.

              Rezulta ca suntem indemnati sa incalcam Constitutia si legile ca sa-i mearga bine sistemului financiar-bancar. Deoarece daca am cunoaste legile nu mai are cine turna beton si schimba scutecele. Democratic.

          • „Da, trimiți pe cineva in sferele înalte, si sistemul trebuie conceput in așa fel încât cel din sfera înaltă sa fie responsabil in fata ta..”

            Fabulatii si utopii de dragul apararii unei minciuni numita pompos democratie.
            Aveti vreun exemplu macar pe lumea asta de vreun asemenea sistem ? Saui vreun model ipotetic cat de cat fezabil macar teoretic ? Ma refer la „responsabil in fata ta” .

            Constitutia democratica obliga fiecare cetatean la cunoasterea si respectarea legii iar dvs tocmai ati spus ca e imposibil. Dar ca „trebuie sa gasim o solutie” . Deci democratia nu exista dar trebuie.
            Amuzante sofisme – si toata echilibristica asta doar ca sa ne faca sa mergem la vot. Ca sa perpetuam dictatura sobolanilor , a porcilor si a dulailor.
            Ferma Animalelor.

            • „Da, trimiți pe cineva in sferele înalte, si sistemul trebuie conceput in așa fel încât cel din sfera înaltă sa fie responsabil in fata ta..”

              Totusi pare o idee foarte buna. Apetisanta.
              Sa vedem: noi nu putem sa facem sistemul ala, deoarece asa cum spune dl Autor numai cei din sferele inalte se pricep , treaba noastra e sa turnam beton si sa votam.
              Deci trimitem pe unul mai destept in sferele inalte si il face el , de-acolo de sus.

              Apare o problema :

              noi il trimitem sa faca un sistem prin care el sa raspunda in fata noastra , deoarece pina acum n-a vrut sa raspunda in fata noastra. Poate de maine vrea . Deoarece…. ma rog, intr-o zi dictatorul o sa zica : „-ce tare ma plictisesc… ia sa fac eu un sistem prin care sa raspund in fata alegatorilor…. ”

              Ok, haideti sa fim optimisti si sa mergem la vot, cine stie, poate viitorul ales se hotaraste sa raspunda in fata noastra. Are si de ce sa faca asta , numai ca pina acum nu i-a venit ideea.

            • @Nene 10/02/2024 La 9:25

              „Pai nu este asta o obligatie constitutionala si legala ?!
              Cetateanul este obligat sa cunoasca si sa respecte legile tarii ”

              Gresiti enorm.
              In democratia de piata libera cetateanul este obligat sa cunoasca legile …. prin reprezentanti.
              Sa va explic: daca aveti bani platiti un avocat care cunoaste legile si va apara drepturile in timp ce turnati beton si schimbati scutece .
              Daca aveti si mai multi bani platiti un judecator , ca oricum nu raspunde decat in fata propriei constiinte.
              Daca n-aveti bani…. asta e, ghinion. Turnati mai mult beton .

              Asta e partea cu drepturile. Partea cu obligatia de a respecta legea e invers: daca incalcati legea raspundeti dvs personal, nu prin reprezentanti.

              Toata afacerea asta se numeste Stat de Drept Democrat Liberal Minimal si ajuta foarte mult economia.

      • Conform legii, un partid nou nu se poate înregistra decât la Tribunalul București, egal dacă fondatorii sunt de la Zalău sau de la Rădăuți. Iar în practică, Tribunalul București nu va aproba decât partide cu epoleți, așa merg lucrurile în ”democrația” românească.

        Partea și mai frumoasă este că în sala de judecată va fi prezent și un procuror, care va avea și el dreptul să formuleze obiecții cu privire la înființarea partidului. Fiindcă așa prevede legea: în România, înființarea unui nou partid e un fel de procedură penală 😀

        P.S. Trebuie și cazier pentru înființarea unui nou partid, partea cu procurorul prezent în sala de judecată nu e întâmplătoare.

        • Nu a zis nimeni ca e ușor. Dar, au reușit unii si alții. Nu cred ca are rost un partid de penali de la înființare. Este vreme după…

        • Probabil că amănuntul cu înregistrarea la București are și el semnificatia lui simbolică, dar evident că nu înființarea partidului e problema. Au fost genul ăsta de discuții și referitoare la înființarea de firme, lucrurile s-au simplificat, acum e relativ ușor să înființezi o firmă, dar astea sunt activități pe care le faci o dată. Greul vine după :) Câteva din partidele care au avut ceva de spus pe scena politică, ca de pildă Alianța Civică sau USR au fost mai întâi asociații. Nu mai zic de Dan Diaconescu Direct. Problemele lor au fost însă altele, nu înființarea. E complicat să îți construiești baza de masă fără de care orice partid, oricât de bine intenționat ajunge tot un partid de „fripturiști” pentru că în lipsa oamenilor care fac asta pe lângă profesia lor zilnică partidele sunt acaparate de persoanele care nu au nici o altă treabă. E oarecum inevitabil să lași pe altcineva care are timp să se ocupe în locul tău câtă vreme nu ai un set de idei extrem de clare despre ce poți permite și ce nu.

      • Revolutia si lovitura de stat ce au ? Ca vad ca lovilutia din ’89 si Maidanul sint considerate legitime. Mai intai rasturnam regimul si ordinea de Stat constitutionala prin violenta apoi organizam alegeri si modificam si Constitutia. Toata lumea in afara de dvs. zice ca e legal si ok . Democratic si financiar-bancar. Sau trebuie mai intai sa platim datoria externa ca sa fie ok ?

        • Revoluție? Lovitura de stat? Veniți voi să ne salvați de libertate? Care monarh?

          Problema cea mai mare a oricărei mișcări de genul celei pe care o sugerați este ca nemulțumirea este un capital politic foarte șubred. Nemulțumirea este din orice, și va rămâne nemulțumire, pentru că oamenii nu sunt coagulați in jurul unor idei constructive ci destructive.
          Nu mă pronunț social, politic, dar economic ceea ce descrieți dvs. ca platforma ar duce România la o sărăcie absolut abjectă pentru că nu este deloc un model funcțional.

          • Este exact ceea ce a facut Romania . Deci Dvs sustineti ca modelul economic al Romaniei este nefunctional . De acord. Asa se explica si dinamica indatorarii externe.
            Dar mai sustineti tot implicit si ca in Romania avem o saracie absolut abjecta.
            Daca asa stau lucrurile , de ce intretinem cu bani de la buget „refugiati” care se plimba in masini de 250 000 euro ?
            Economic vorbind , nu socio-politic. Inteleg ca vreti sa abordam lucrurile separat.

            • ”Deci Dvs susțineți ca modelul economic al României este nefuncțional”
              Îmi atribuiți afirmații care nu imi aparțin, sau trageți concluzii pe un sistem de raționament care nu reușesc să-l înțeleg.

              haideți să încerc să vă iluminez, deși, am senzația că sunteți convins (convinsa) ca aveți toate răspunsurile si soluțiile.

              După Revoluție sistemul a fost disfuncțional, chiar mai disfuncțional decât sistemul comunist. DAR, a existat un model dorit de Români atunci, Democrație, economie de piață, capitalism, adică a existat o direcție, o agendă, o strategie. Acum, după mai bine de 30 de ani, in sfârșit sistemul nou, a ajuns să fie mai bun decât cel anterior, literalmente la toate capitolele demonstrabil. Ceea ce propuneți dumneavoastră este să renunțăm la acest sistem tocmai când începe să producă rezultatele pentru care s-a pierdut atâta timp și s-a plătit cu atâta suferință.
              Nemulțumirea pe care o folosiți ca vehicul este acumulată din perioada în care procesul de tranziție a fost implementat.
              Diferența este că dumneavoastră propuneți o revoluție la un sistem necunoscut, nedefinit, pentru care nu există nici măcar un nume. Deci propuneți o tranziție spre altceva care de fapt înseamnă un salt în necunoscut. Las la o parte problemele sociale și politice incredibile pe care le-ar presupune, ceea ce propuneți exclude orice investiții economice pentru o perioadă de 20 de ani minim. dacă natalitatea este scăzută acum va scădea și mai mult din cauza incertitudinilor și sărăciei. În fond propuneți sinuciderea economică a unei națiuni. A mai existat așa ceva, sunt exemple în Africa și America de Sud,.
              Pe de altă parte vă înțeleg. Atât pe dumneavoastră cât și curentul al cărui exponent sunteți. Sistemul vă defavorizează și încet încet șansele de a reuși să obțineți puterea se destramă, pur și simplu pentru că resursele necesare unei campanii electorale de succes devin prohibitive. Așa încât aplicați strategii vechi și cunoscute, Machiavelli, a formulat un sistem care poate fi descris cam așa: dacă ești într-o poziție inferioară generează haos pentru a crea oportunități. Dacă ești într-o poziție superioară generează ordine.
              Prin urmare hai să descifrez agenda politică. Românii trebuie să creadă că o duc rău. Asta e simplu, le arăți Elveția ca model, nu Chile sau Argentina. Trebuie inventată o amenințare, asta e simplu, e război. Trebuie creat un dușman, (corupții, bogații) și dezumanizat (șobolani, lepre etc). Mai departe trebuie controlat mesajul, și asta se face atacând personal pe oricine produce mesaje care nu corespund agendei (optimismul e periculos), sau deviind dezbaterea prin schimbarea subiectului ori de câte ori nu sunt argumente. Una dintre tehnicile ”shmechere” este să generezi iluzia că sunt o mulțime de oameni care au aceste opinii. In online e simplu, chiar banal. Aceeași persoana poate produce opinii sub oricâte identități dorește, de unde și dialogul cu schimbarea numelui la fiecare mesaj.
              Sincer, mă plictisiți. V-ați ales lupta greșită. Astea sunt meschinării politice de doi bani. Probabil sunt eficiente, dar nu au un element esențial, dacă preluați puterea, ce faceți cu ea? puteți câștiga oricâte batalii politice, în final, e inutil.
              Sau poate vă subestimez, pentru că nu văd decât un soldat troll care are generali inteligenți în spate.
              Sau poate mă plictisește prostia din jur.
              Ar trebui sa filmez o pisică mieunând manele. Pentru 99,99% ar fi pasionanta.

            • Este evident cum comentatorii ce nu inteleg democratia si modul ei de functionare nu pot spune ce ar trebui pus in locul democratiei si in locul capitalismului .Romania a sarit etapele .Ceea ce au azi Francezii sau Luxemburghezii nu s-a construit peste noapte asa cum se intimpla in Romania .„Sutele de ani de „cosit iarba si de reimprospatat gazonul” le-au asigurat occidentalilor aceasta actuala bunastare .Romania ii prinde din urma rapid .Actuala guvernare are o viteza de modernizare a Romaniei fara de egal .Niciodata Romania nu a putut moderniza tara in acest ritm . Fara banii obtinuti din PNRR(parte granturi parte imprumuturi cu dobinda mica si termene laxe de returnare pina in 2050 si fara atragerea banilor din cotele oferite de catre UE eram inca la „ coada vacii ”.Nu pot sa ii inteleg pe acesti presupusi concetateni ce scriu pe SITE cum naiba nu vad adevarul .Cind „ mama dracului ” a avut Romania o astfel de bunastare si o astfel de dezvoltare .Pacat ca nu se intelege ce ar deveni Romania fata NATO si UE .Romania ar fi dezmembrata instantaneu .Ati uitat hartile prezentate noua de maghiari sau pretentiile teritoriale ale altora ? Desigur unii conducatori vor sa conduca doar „Vlasca si Teleormanul ” dar asta nu este pentru noi toti o solutie .Fara UE si NATO toata agoniseala noastra din cei 34 de ani de dupa revolutie dispare .

          • „Revoluție? Lovitura de stat? Veniți voi să ne salvați de libertate?”
            De ce nu ? Asa cum si „dvs” ati venit si „ne-ati salvat de socialism.”
            Sau cumva democratia are standarde si norme duble , dupa interesul clasei conducatoare ?

            ” Care monarh? ”
            De exemplu Regele Cioaba. Sau Printesa Mercedesa. E interzis ? Economic si financiar vorbind pare un model economic de succes. Chiar optimist. Daca doriti va pot demonstra cu grafice colorate cresterea economica si financiara a modelului respectiv.

            • Esop, democratia si capitalismul nu sunt legate una de alta, modelul socio-economic chinez demonstreaza exact inversul.
              Capitalismul are multe forme de manifestare de la cel de stat chinez, la cel oligarhic rusesc si american pana la cel social de tip european.
              Capitalismul este o forma de organizare a economiei, democratia a unei organizari sociale care interfereaza intre ele.
              Cu cat aceasta interferare este mai mare cu atat este mai in defavoarea capitalismului si a pietelor libere.
              Nu asociati termenul democratie cu statul, statul la randul sau fiind o forma organizatorica a unor comunitati incepand de la ce numim noi democratic pana la cele dictatoriale tip Corea de Nord.
              Exista omul liber intr-o democratie condusa de niste reprezentati alesi de cat mai putin oameni ? si suntem obligati sa ne supunem in fata unor legi pe care majoritatea le considera inutile chiar ilegale ?
              Multiplele apelari ale Curtii Constitutionale fiind expresia acestor neajunsuri.
              Sunt intru totul de acord ca Romania astazi o duce economic mai bine ca nici o data iar alaturarea de UE si NATO ne sunt benefice dar.
              Personal am probleme tot mai mari cu UE datorita schimbarilor de traiectorie ale acesteia.
              Nu doresc desfiintarea UE din contra insa modelul actual,
              a asuat si nu sunt convins daca moneda EUR va mai rezista unor crize precum celei din 2007/08.
              Technocratia bruxelleza devine pe zi ce trece tot mai sufocanta in dorinta ei de suprareglementare a vietii economice si sociale iar miscarile sociale din ultima vreme nu au picat din cer au cauze obiective una din ele fiind birocratiea debordanta si va intreb si pe domnul Bolos, toata lumea vorbeste si doreste debirocratizare, cum se poate infaptui practic ?
              conform celor constatate de Hannah Arendt, birocratia este cea mai cumplita forma de conducere pt nimeni nu este raspunzator de nimic, si eu adaug principiul iresponsabilitatii politice fiind ridicate la culmi maxime si va dau exemple, este cineva tras la raspundere pt tocarea a miliare de EUR cu vaccinurile anticovid ? da , Pfizer ca entitate privata a trimis statul roman in judecata din considerente economice, practica zilnica intr-o economie privata in caz de litigiu.
              Este vre-un politician tras la raspundere penal datorita greselilor majore pe care le face in procesul de legiferare ?
              in urma legilor adoptate se produc pagube majore sociale si economice.
              De ce nu functioneaza principiul responsabilitatii individuale in acest caz ? si nu ar fi o idee daca statul ar putea functiona dupa criterii economice si mai putin politico-doctrinare, ideologiile de partid fiind principala cauza a catastrofelor din sec al 19 si 20 .
              Suntem in sec 21 si pe cale ca IA sa preia multe functiuni, ideologii si partide sunt in acest context ca niste dinozuari pe cale de disparitie.

            • @Ursul Bruno

              Birocrația este o consecință a evoluției statului de drept și mai exact a acumulării de legislație și jurisprudență. Nu prea contează ce sistem e, democrație sau dictatură.
              Mecanismul e relativ simplu, se adoptă o lege, cineva trebuie să o aplice. În contact cu realitatea apar tot felul de situații neprevăzute. Oamenii reali vor să evite restricțiile legale și găsesc tot felul de tertipuri care nu au fost imaginate de legiuitori. Legea este amendată, unele din tertipuri sunt prevenite, altele sunt legiferate. În practică asta presupune avize, autorizații, vize, controale, rapoarte, un întreg sistem prin care executivul aplică legea.
              In fiecare an apar mai multe și mai multe legi care se adaugă la cele existente si formează un labirint care face administrarea traseului prin labirint tot mai anevoioasă, și implicit se cer tot mai multe documente, avize, autorizații, rapoarte, controale, etc, deci mai multă birocrație.
              Simplu spus, tot sistemul se complică inexorabil și implicit birocrația crește inexorabil.
              Probabil va veni un moment in care întreg sistemul se va prăbuși sub propria greutate birocratică.
              Mă faceți să râd cu inteligența artificială. Dacă funcționărimea abia mai poate fi urmărită sub aspectul responsabilității, ce faci cu o inteligență artificială? Nu mai răspunde efectiv nimeni de nimic. Cine răspunde dacă greșește inteligența artificială? Și va greși masiv la un moment dat.
              Există un banc negru care spune că comisia numită să simplifice un raport de 150 de pagini a generat un raport nou de 350 de pagini.
              Probabil marele pendul politic va oscila in sens invers, de la legiferare și control, la de-reglementare și libertate.

            • Stimate Bolos, aici aveti perfecta dreptate, mecanismul legiferarii ne omoara economia, existentele.
              Dupa cate inteleg nu aveti o alta solutie decat resemnarea.
              Este mecanismul care da moara la apa partidelor extremiste care in Europa sunt pe val, au solutii simple pt lucruri complicate.
              Cei care pretind ca actioneaza corect si moral nu sunt in masura sa inteleaga ?

            • Ce joc de cuvinte ! Freud ar avea o explicatie
              Este mecanismul care da apa la moara partidelor extremiste ….

            • @Ursul Bruno

              Există o explicație, a funcționat foarte bine până acum. Doar că intră în funcțiune o lege economică, una din cele care nu prea țin cont de ce vor politicienii. Legea randamentelor descrescătoare. Adică pentru primele legi au obținut beneficii disproporționat de mari pentru economie, apoi efectul pozitiv scade, și, pentru aceeași unitate de efect trebuie date mult mai multe legi. În final, se va ajunge (sau s-a ajuns deja) ca fiecare lege să crească pierderile.
              Ce vor extremiștii este puterea pentru ei. Ei habar nu au ce să facă cu ea, dincolo de eliminarea adversarilor. Dacă vor avea puterea vor pica in aceeași capcană birocratică a controlului care generează mai multă nevoie de control, deci a spiralei birocratice. Diferența este că în dictaturi de la putere se pleacă numai cu picioarele înainte, și cel mai adesea mult mai repede decât ar crede dictatorii.

            • Vad va exista explicatii pt tot, cu solutiile cum ramane ?
              Explicatiile nu reduc nici deficitele enorme ale statelor asa cum nu rezolva probleme acute.
              Suntem prinsi in niste paradigme vechi, asa cum spuneti, au functionat pana acum insa nu inseamna ca vor functiona si in viitor si ma gandesc la teoriile lui Schumpeter, inainte sa fie mai bine, trebuie sa fie mai rau, adica distrus tot sa ai de unde recladi.
              Printre putinii care a inteles pietele si a putut anticipa corect evolutiile este Friedrich August von Hayek laureat premiul Nobel si reprezentantii scolii economice vieneze.
              Din pacate nici liberalii nu sunt in masura sa puna in practica aceste idei datorita unei majoritati cu vederi socialiste.

            • ”Vad va exista explicatii pt tot, cu solutiile cum ramane?”

              Soluția nr. 1 e stabilitate și aruncarea la gunoi a abordării la repezeală, de urgență a legilor.
              Soluția nr. 2. Sistematizarea legislației. Republicarea tuturor legilor in formula lor actuala.
              Soluția nr. 3. Schimbarea funcției unei camere (de ex. Senat) în vederea organizării legislației în coduri.
              Soluția nr. 4. Realizarea circuitului tuturor documentelor.
              Soluția nr. 5. Eliminarea vizelor redundante și inutile.
              Soluția nr. 6. Informatizarea proceselor de decizie,
              Soluția nr. 7. Simplificarea deciziilor.
              Soluția nr. 8. Introducerea unei prevederi legale care să oblige la eliminarea a două avize pentru fiecare aviz nou introdus.

            • Stimate Bolos, perfect insa fara vointa politica a celor care ne reprezinta si pe care ii tot votam, nici o sansa.
              Ajungem iar la inceputul discutiilor, care sa fie solutia politica care poate pune in aplicare cele sus mentionate.
              Nici dumneavoastra si nici eu n-o sa mai apucam, momente precum cel 89 care a produs o schimbare de sistem in Romania si estul Europei nu sunt tocmai frecvente, de regula aceste schimbari fiind violente precum si revolutia franceza de la 1789 – 1799

          • A: ” vad ca lovilutia din ’89 si Maidanul sint considerate legitime. Mai intai rasturnam regimul si ordinea de Stat constitutionala prin violenta apoi organizam alegeri si modificam si Constitutia.”

            BB: „Revoluție? Lovitura de stat? Nu mă pronunț social, politic, dar economic ceea ce descrieți dvs. ca platforma ar duce România la o sărăcie absolut abjectă pentru că nu este deloc un model funcțional ”

            A: „Este exact ceea ce a facut Romania . Deci Dvs sustineti ca modelul economic al Romaniei este nefunctional .
            Dar mai sustineti tot implicit si ca in Romania avem o saracie absolut abjecta.”

            BB: „Îmi atribuiți afirmații care nu imi aparțin, sau trageți concluzii pe un sistem de raționament care nu reușesc să-l înțeleg. ”

            Acesta este dialogul. Plus celelalte in care faceti afirmatii apoi negati ca le-ati facut.

            • Toate comentariile sunt acolo. Le poate citi oricine. La fel și interpretările pe care le prezinta cineva ca fiind afirmațiile mele.
              Celelalte?

      • @Bradut Bolos – ”tot sistemul se complică inexorabil și implicit birocrația crește inexorabil. Probabil va veni un moment in care întreg sistemul se va prăbuși sub propria greutate birocratică.”

        După teoria asta, Statele Unite ar fi trebuit să se prăbușească de vreo 5 ori până acum, ceea ce evident că nu s-a întâmplat.

        Birocrația este într-adevăr necesară, trebuie să știm cui aparține fiecare teren și cui aparține fiecare autovehicul aflat în trafic. Dar în România, organizarea Oficiului de Cadastru este destinată a genera șpăgi pentru funcționarii de-acolo. Vă imaginați alegerea șefului de la Cadastru prin votul electoratului din județ? În Statele Unite așa se întâmplă, în unele state și în unele comitate (counties) se votează și șeful de la Cadastru. Pentru că altfel, în România, partidul aflat la guvernare numește șef la Cadastru tocmai un personaj deja condamnat pentru corupție, în exercitarea aceleiași funcții!

        Evidența autovehiculelor: în România oamenii își iau concediu ca să își înmatriculeze mașina personală, iar la DRPCIV sunt tot polițiștii de la Rutieră, deși ar trebui să fie instituție civilă de vreo 30 de ani. În UK, deținătorul autovehicului trimite un formular V62 prin poștă la DVLA și în 4-6 săptămâni primește noua carte de identitate (V5) pe numele lui. Fără poliție, fără Registrul Auto și fără șpăgile aferente.

        Birocrația este necesară în orice stat, dar ea trebuie ținută sub control. Birocrația nu trebuie organizată spre a genera șpăgi, nici pentru angajare, nici pentru numiri în funcții de conducere, dar în România exact ăsta este scopul ei real.

        • Intre timp aceste servicii se pot digitaliza complet, birocratie sub control nu cred ca poate exista, cel putin in Europa unde leguitorul inventeaza legi mai ceva decat pe banda rulanta mai ales cei din institutiile europene de la Bruxelles care intre timp au trecut la faza urmatoare, incep sa interzica prin lege pana si progresul technologic.
          Nu ducem lipsa de legi, sunt prea multe motiv pt care incercarile de eludare devin tot mai frecvente.

          • @Bradut Bolos – și Dvs, în calitate de economist, susțineți că toate contoarele acelea reprezintă date reale, în timp real? Studenții Dvs ce părere au, când le prezentați acel site la cursuri?

            • ”Evergrande și celelalte” aspirau economii chineze, care acum caută alte debușee. Investitori speriați, inflație în scădere, e posibil să crească cererea de titluri US.
              Pentru mine sunt prea multe necunoscute. Nu pot previziona.

            • @Bradut Bolos
              Dezvoltarea in regiunile Chinei este impusa de partidul comunist.
              Dar nu de niste analfabeti dpdv economic.
              Xi a schimbat de curand garda din jurul lui.
              Si nici nu s-a lansat in aventuri cu Taiwanul.
              Cu perspectiva ca dobanzile o sa scada si inflatia la fel drept consecinta, evident ca este rentabil sa se cumpere titluri de stat americane sigure.
              Kissinger s-a dovedit inca o data genial pentru cum s-a inteles cu Deng.
              Si aceeasi politica este replicata de Janet Yelen.
              China este un sistem dictatorial dar este preferabil lui Putin-KGB.
              Dar exista si riscurile de furt de intellectual property si penetrarea cu spioni la companiilor americane.

              P.S. Lacul Tei nu mai are valize cu trupuri dezmembrate ca in anii’ 90. :))

            • Deocamdata Yandex a fost vanduta rusilor iar plata a fot facuta in… yuani.

  27. „…Există o expresie britanică: Hope for the best, expect the worst (Speră să fie bine, așteaptă-te să fie rău). ”

    Interesanta expresia asta britanica, nu am auzit de ea pana acum. Americanii au si ei o expresie similara, formata din acelasi joc de cuvinte ca si cea britanica, dar care este mult mai profunda si care cred ca ii caracterizeaza destul de bine ca o natie de „calculated risk-takers”.

    Expresia americana este „Prepare for the worst, but hope for the best”. Adica „Pregateste-te pentru ce-i mai rau, dar spera sa iasa scenariul cel mai bun”. Cuvantul cheie aici este „Pregateste-te” care implica o actiune constienta de a atenuare a riscului unui scenario nefavorabi, spre deosebire de versiunea britanica cu „asteapta-te”.

    In aceeiasi ordine de idei, Thomas Friedman spunea ca „Pesimistii au mai totdeauna dreptate, dar optimistii sunt cei care schimba lumea”. Iar George Moore spunea ca „A winner is just a loser who tried one more time.”

    Acuma, nu imi inchipui ca poporul roman „o sa schimbe lumea” prea curand, dar mi-ar placea enorm de mult sa fie „looser-ul care a mai incercat inca o data” si care a tras lozul castigator.

  28. La ora actuala in Ro este o democratie aparenta. 1. Nu mai exista adevarate partide de opozitie, privilegiile sunt mai atractive decat abordarile doctrinare.2. Mandatul presedintelui trebuia sa ramana la durata de 4 ani. 3. Acum UDMR vrea si la primari mandate de 5 ani. 4. Comasarea alegerilor din acest an nu este un semn de democratie. O dovada a clasei politice ca nu se respecta regulile decat propriile interese partid si de afaceri. 5. Sistemul de referendumuri utile un Ro nu exista. 6 Sistemul democratic din Ro este putred si de fatada.

    • Esti in eroare maxima .Alegerile pot fi comasate .Constitutia Romaniei si respectarea ei nu are nici o restrictie in acest domeniu .In alte tari din Europa deja s-a facut asta .Democratia functioneaza , printre multe altele , in baza unor Alegeri la care cetatenii sunt chemati sa alega si evident nu pot alege decit din oferta politica aparuta in Piata .Acesti politicieni au , in acest moment , o sarcina extrem de dificila si alegerile(deciziile ) politicului din Romania ne arata viitorul tarii . Puneti-va doar cinci minute in locul lor .A participa la vot este un factor ce responsabilizeaza politicul.Participarea masiva la vot este o datorie nu o modalitatea de a te ascunde in fata adevarului .A ti mesteca , in singuratatea imobilului ,propria ranchiuna nu este o alegere .Vrei sa existi voteaza .

      • Nu sunt in eroare. Este ceea ce se vede clar. Mai avem opozitie coerenta si constructiva cand Pnl si Psd isi dau mana sa conduca la comun?!! Mai avem proteste reale ca in 10 august 2018 ?!!! Sub semnul stabilitatii avem o guvernare care schimba legile din 4 ani in 4 ani. Cred ca dle Esop va place democratia de tip sovietic si aceasta o demonstrati cu fiecare text de pe acest blog. Pt dv totul este bine si este roz. Daca functiona cu adevarat democratia aveam mai multa onestitate si munca si mai putina coruptie si prostie. Si nu plecau 4,5 milioane de romani din tara.

  29. @BBolos
    Chile nu e nici pe departe un „basket case” ca Argentina (lasam la o parte dictatura trecuta si vorbind doar de economie). E o tara cu un GDP per capita cu 30% peste cel al Romaniei si cu doua universitati in top 200. Altfel perfect de acord cu dv in mai toate privintele.

  30. @Corneliu Cazacu
    Nu stiti sa folositi ChatGPT? Inca un „pieton” cognitiv pe forum?
    :))

    The Gross Domestic Product (GDP) of Chile was worth **$301.02 billion US dollars** in 2022³⁴. This value represents 0.13 percent of the world economy³. Please note that GDP can fluctuate based on a variety of factors, including economic performance, market conditions, and others. For the most current data, it’s recommended to refer to official sources or financial institutions.

    Source: Conversation with Bing, 08/02/2024
    (1) Chile GDP – TRADING ECONOMICS. https://tradingeconomics.com/chile/gdp.
    (2) Chile GDP – Worldometer. https://www.worldometers.info/gdp/chile-gdp/.
    (3) GDP (current US$) – Chile | Data. https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=CL.
    (4) Economy of Chile – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Chile.
    (5) Chile Economy: GDP, Inflation, CPI & Interest Rates – FocusEconomics. https://www.focus-economics.com/countries/chile/.

    The Gross Domestic Product (GDP) of Romania was worth **$300.69 billion US dollars** in 2022². This value represents 0.13 percent of the world economy². Please note that GDP can fluctuate based on a variety of factors, including economic performance, market conditions, and others. For the most current data, it’s recommended to refer to official sources or financial institutions.

    Source: Conversation with Bing, 08/02/2024
    (1) Romania GDP – TRADING ECONOMICS. https://tradingeconomics.com/romania/gdp.
    (2) GDP (current US$) – Romania | Data. https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=RO.
    (3) Economy of Romania – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Romania.
    (4) Romania GDP – Worldometer. https://www.worldometers.info/gdp/romania-gdp/.
    (5) Romania GDP – Gross Domestic Product 2022 | countryeconomy.com. https://countryeconomy.com/gdp/romania?year=2022.

      • Intotdeauna am considerat Croatia ca fiind cea mai apropiata tara de Romania in ceea ce priveste GDP/capita si rankingul pasaportului. Probabil ca sint diferente mari intre Dubrovnik si sate, cam asa cum e si in Romania intre Bucuresti ori Cluj si sate.

        • Poti alege ce vrei ca masura de comparatie. Daca vreau sa zic ca nu avem destul nisip compar cu Sahara e Vest, daca vreau sa zic ca nu avem destula apa, compar cu Bahamas, daca vreau sa zic ca e prea cald compar cu Islanda, daca vreau sa zic ca e prea rece cu Dubai.
          Eu punctam o idee, daca vrei sa demonstrezi ca ne merge prost, faci comparație Elveția sau Danemarca. Tehnologic compari cu Japonia sau Coreea de Sud.

    • https://georank.org/economy/chile/romania dar probabil ca datele sint gresite. Ce nu e gresit e ca Chile are economia cea mai buna in America de Sud si universitati mult peste cele din Romania.

      Daca va place OpenAI:

      „In terms of GDP per capita, Chile tends to have a higher income level compared to Romania. Chile has benefited from its stable economic policies and favorable business environment, while Romania has faced challenges in modernizing its economy and addressing structural issues.”
      As of my last update in January 2022, Chile’s GDP and Romania’s GDP were as follows:

      Chile’s GDP: Approximately $300 billion USD

      Romania’s GDP: Approximately $250 billion USD

      „These figures give a rough indication of the relative sizes of the two economies. However, it’s worth noting that GDP figures can fluctuate due to various factors such as economic growth rates, currency exchange rates, inflation, and changes in economic policies. For the most accurate and up-to-date information, I recommend consulting recent data from reliable sources such as the World Bank, International Monetary Fund (IMF), or respective national statistical agencies.”

      Peste citeva saptamini plec in Argentina, Chile, samd, asa ca o sa pot face o comparatie intre nivelul de trai din Romania si Chile. Am mai fost de doua ori dar mai mult in trecere …

  31. „Neamțul revenit în România după 36 de ani de exil. „Aici trăim mult mai bine decât în Germania“
    Din ziarul „Adevarul” de astazi, o stire care ma face optimist !!
    ttps://adevarul.ro/stiri-locale/hunedoara/neamtul-revenit-in-romania-dupa-36-de-ani-de-exil-2338153.html

    • Sigur că da, cu banii câştigaţi acolo, cu casa moştenită şi cu pensioara, cât o fi ea de mică (că doar nu le-o fi lăsat-o nemţilor)…
      Eu voi deveni optimist când vor veni şi lucrători germani să muncească la fermele româneşti. Deocamdată este doar invers.

      • Agricultura germana se bazeaza pe forta de munca sezoniera din Romania si Polonia.
        In Germany, a large part of the **286,000 seasonal workers** who work in fruit, vegetable, and wine production every year come from Romania and Poland². These foreign workers are crucial for the agricultural sector in Germany².

        Additionally, in 2023, there were **554,000 employees** in agriculture, forestry, and fishery in Germany³. However, this figure includes both domestic and foreign workers³.

        Please note that these figures are estimates and the actual numbers can vary. The number of foreign workers in agriculture can depend on factors such as immigration policies, labor market conditions, and the demand for labor in the agricultural sector. For the most current data, it’s recommended to refer to official sources or labor market research.

        Source: Conversation with Bing, 09/02/2024
        (1) German farms need nearly 300,000 seasonal workers – Euractiv. https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/german-farms-need-nearly-300000-seasonal-workers/.
        (2) Number of employees in agriculture, forestry and fishery in Germany …. https://www.statista.com/statistics/669298/employees-agriculture-forestry-fishery-germany/.
        (3) Agriculture in Germany – statistics & facts | Statista. https://www.statista.com/topics/8289/agriculture-in-germany/.
        (4) Germany fears seasonal labour shortages as Ukraine war rages on. https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/germany-fears-seasonal-labour-shortages-as-ukraine-war-rages-on/.

        Deci circa jumatate sunt germani si restul din Romania si Polonia.
        O sa publicati datele astea pe vreunul din blogurile d-voastra si cu consideratii de ordin filozofic?

      • Ne intereseaza daca Lungu e optimist tot asa cam cat ne intereseaza daca o capusa l-a intepat pe Lungu, chiar mai putin (a doua varianta e mai amuzanta!). Ce sa spun… l-a infiltrat superioritatea „nemteasca ariana” pe Lungu…. un caraghios..
        Bre, vezi ca nemtii pleaca cu miile (mai ales tineri) prin Brazilia, Canada, SUA, etc, ca n-au joburi acasa in germania; si sunt destui expati nemti care lucreaza si in Romania, deci nu mai aburi pe aici cu cliseele tale!

        • De obicei nu răspund cuiva care mă interpelează cu „bre”, dar am să fac, în cazul dvs, dle Socrate, din milă creştinească, o excepţie. Unică. (Consider că trebuie întotdeauna să-i ajut pe cei care au nevoie de ajutor, ceea ce, în cazul dvs este evident.) Chiar dacă, aşa cum spuneţi dvs, nemţii ar pleca cu miile să lucreze în străinătate (afirmaţie, între noi fie vorba, eronată), această cifră este cu mult mai mică decât cea a românilor plecaţi din ţară, care a ajuns să fie ordinul milioanelor. Ar fi bine, deci, să vă revizuiţi cunoştinţele de aritmetică. Poate vă ajută comentatorul Durex de mai sus cum să folosiţi inteligenţa artificială, dacă cea nativă vă lipseşte.

          • @Lungu. Lasa bre gargara pe site-uri, poate ai altceva de facut din ce ti s-a trasat, alta propaganda, ca doar cu asta te ocupi. Stai linistit, incurci aritmetica cu statistica. Ce sa spun, lungu repeta „doct” ceea ce stie toata lumea ca au plecat multi romani. Nu te mai lauda de ca si cum ai fi mai cu „motz” ca stai in germania. Pune mana pe carte si informeaza-te ca esti habarnist, sunt sute de mii de nemti (in special tineri) care au emigrat in ultimii 10-20 ani in alte tari (incl in Brazilia, Chile, SUA, Canada, Romania, Ungaria, Cehia, UK, etc), din cauza ca nu gasesc joburi in germania.
            Deci lucrurile sunt complexe, mai lasa cliseele fasaite!

      • ”Eu voi deveni optimist când vor veni şi lucrători germani să muncească la fermele româneşti.”

        Probabilitatea apariției unei astfel de situații este quasi-nulă în timpul vieții dumneavoastră. Atât Germania cât și România au rate ale natalității care tind să ducă la scăderea populației. Ambele țări au nevoie de emigrație pentru a ține forța de muncă la un nivel funcțional pentru economie. Si asta nu se va schimba in bine in viitorul previzibil.
        Deci, sunteți condamnat la pesimism pe acest criteriu.

      • Aud invidie in comentariul dumneavoàstra ?
        Sasul a plecat pt ca acea pensioara cum o numiti nu ii ajunge sa-si platesca cele necesare incepand cu chiria, intretinerile, asigurarile dealtminteri sa-i ajunga bani de trai. Ca a avut norocul sa mosteneasca ceva, mostenirea este un drept natural sacrosant pe care statul incearca sa-l acapareze prin taxe si impozite tot mai mari pe mostenire , cu ce drept ?
        In alta ordine de idei, pensia pe care o incaseaza de la statul german este un drept si nu este pomana, a platit zeci de ani in fondul de pensii iar la sfarsitul vietii nu-i ajung banii pt un trai in Germania, de accea in Romania ii este inca mai bine, poate trai.
        Poate nu stiti, guvernul maghiar si Ungaria ofera posibilitati pensionarilor germani de stabilire in tara, intre timp numarul acestora fiind in crestere continua.
        Romania este intre timp o destinatie de luat in seama pt pensionarii occidentali care nu-si mai pot plati traiul in tarile lor datorita politicilor sociale nesustenabile, a dorintei schimbarilor modului din viata din partea guvernantilor, in Romania exista mai multa libertate decat in occident si asta ma face sa fiu optimist atata timp cat Romania nu incerca sa imite modele de viata occidentale, sa rupa cu traditiile si obiceiurile locului.

        • @ Ursul Bruno
          Invidie? De ce? Face fiecare ce vrea. Insinuare fara sens. Ma rog, fiecare judeca cum poate.
          In Romania este mai multa libertate decat in Germania? De ce, daca legile au fost in mare parte adaptate la UE? Poate pentru ca legile nu se aplica? Asta nu e libertate ci coruptie.

          • @lungu. Esti doar unul din romanii plecati care spun numai prostii si fac o imagine urata a Romaniei in strainatate. Coruptie este peste tot, si in Germania, si in USA (ohoo!), si in Romania, in Italia, etc. In Romania s-a redus coruptia in ultima vreme, nu mai e ca in anii ’90, desi evident mai e de lucrat. In Germania a crescut coruptia, care e la la nivel inalt, adica de milioane/miliarde euro; vezi de exp schroeder care era in board-ul Gazprom, sau coruptia si minciuna uriasa de miliarde de euro a Volkswagen cu emisiile la masini, etc.

            • Cred că am contribuit, prin activitatea mea din Germania şi prin recunoaşterea de care m-am bucurat şi mă mai bucur, cu mult mai mult pentru o imagine pozitivă a României decât vă puteţi închipui dvs, dle Marc. Ştiţi cine ne strică imaginea ţării în străinătate? Să vă dau un exemplu: https://paulmelian.de/blog/?p=20. Aşa că să mă lasaţi în pace cu chestia asta. Iar pentru modul în care mi vă adresaţi, nu pot decât să vă compătimesc. Îmi pare rău că nu pot să vă plătesc cu aceeaşi monedă, mă împiedică buna creştere.

            • @MihaiLungu. Un blog nu e vreo realizare, mai ales cand e foarte slab si pretios. IN plus nimeni nu scrie acolo, nu atrage prin ceva. Oricum nimic nu va justifica atitudinea fata de Romania, vazuta si la alti conationali care se pripasesc prin strainatate.

          • Stimate Lungu, incercati sa intelegeti termenul de libertate in afara contextului aplicarii oarbe a unor legi, mai ales europene , antidemocratice si care nu mai respecta principiul subsidiaritatii, principiu insasi formulat in tratatele europene.
            Incercati sa intelegeti ce inseamna o lege buna in fata careia suntem dispusi sa ne supunem si a altor legi pe care nu la mai acceptam pt ca ingradesc interesele noastre, au impact masiv asupra proprietatii private, asupra veniturilor obtinute legal, a distrugerii familiei etc.etc totul numit birocratie, forma crunta a exercitarii puterii pt ca functioneaza pe principiul iresponsabilitatii.

          • In cazul acesta ce te priveste pe dumneata de cate ori intru eu intr-un spatiu public si ce haine sau mustata port eu de fiecare data ? Cum anume e opinia mea mai putin credibila sau demna de atentie daca nu arat tuturor actul de identitate ? Daca dumneata iti dai datele personale la liber pe internet , asa te face cumva mai credibil ?
            Si nici macar nu vorbim de credibilitate , vorbim de tentatva dumitale de a insinua ca persoana care foloseste unul sau mai multe nick-uri ar fi vreun soi de rau-voitor cu o agenda ascunsa deoarece , nu-i asa , domnule, daca esti cinstit de ce nu ne spui si CNPul ? Numele si adresa si unde lucrati va rog, inainte de a posta un comentariu la un articol de opinie. Repet: de opinie. Privata.
            Autorul insusi a ales de buna-voie sa-si popularizeze numele si performantele profesionala si a facut-o strict pentru interesul dumnealui personal , nu pentru noi. A vrut sa-i ascultam si sa-i comentam opiniile si a vrut sa stim cine este dumnealui.
            Ei bne , noi nu vrem sa stiti dvs cine suntem noi.

            Ce ai incercat dumneata se numeste „asasinare media” , balacariti vorbitorul cu acuzatii, fara legatura cu nimic , cand nu-i puteti contrazice argumentele.
            Metoda asta este folosita de informatorii si subofiterii serviciilor.
            Adica numai un prost mai practica asa ceva in ziua de azi.
            Deoarece are efect doar la prosti.

            • Nu poate exista ”asasinare media” a unei persoane fără identitate.
              Din punctul meu de vedere contează mai mult opiniile decât identitățile. DAR lipsa de asumare a opiniei prin identitatea proprie scade considerabil valoarea opiniilor, pentru că implicit emitentul opiniilor nu are curajul și coloana vertebrală să iasă în față.
              Există identități virtuale, sau persoane care au o identitate recognoscibilă online fără ca aceea să fie identitatea personală, dar care dincolo de fațada unui nick-name au o consistență în opinii și exprimare. asta ar fi o variantă oarecum mai acceptabilă. Dar, cei care rotesc nume trase aleator din pălărie ca să creeze impresia falsă că sunt o mulțime de oameni cu opinia respectivă, folosesc o manevră tipică politrucilor online (trolii politici in argou), ceea ce face ca valoarea opiniilor să fie negativă sau nulă în cel mai bun caz.

  32. vad ca s au adunat ceva comentarii, asa ca mai adaug si eu unul. ce s ar intimpla daca fiecare stat al USA, ar avea aparatul administrativ/functionaresc/bugetaresc/militienesc/securistic/judecatoresc/…(mai adaugati dvs ce mi a scapat) Romaniei? raspuns : ar fi o tara „latino” cum sint vecinii ei sudici. or, nu este asa, ci o tara unde te poti muta din est in vest, sud nord, pe un continent, fara sa simti schimbari majore. oamenii au alte preocupari, n o sa auziti minut de minut, cum/cind cresc pensiile „specialilor”, ce lefuri minime trebuie sa incaseze orice prostovan etc etc etc. special e ala ce si gestioneaza singur viata, nu trepadusii ce stau cu limba scoasa si mina ntinsa la „stat/guvern”. nu bagati de seama/va sare n ochi mascarada romaneasca?

  33. Repeta. Romania a „ars ” rapid toate etapele ce duc catre dezvoltare .Romania nu a avut niciodata in Istorie ei o forma de bunastare comparabila cu cea actuala .Comparatiile trebuiesc facute nu numai cu cei care au reusit in sute de ani sa aiba o anume formula juridica politica , economica si sociala ce le ofera bunastare dar si cu cei care azi nu au mai nimic .Exemplele sunt multiple .Fara imprumuturi nu te poti dezvolta .Fara a invata , in timp , din greselile altora la fel .Fara sa ai rabdare si fara sa doresti a respecta legislatia nu poti progresa .Fara UE si NATO Romania nu ar mai exista .Este o vorba ce ne zice cum : „nemultumitului i se ia darul” .Cind te vei trezi fara nimic din ceea ce acum te inconjoara atunci sigur vei intelege .Ideea unora ce inca mai cred ca totul li se cuvine doar findca exista este paguboasa .

  34. 1. Constat că optimismul deranjează sistemic. Orice urmă de optimism se cere distrusa, combătuta, persoana optimistă trebuie atacată, ideile optimiste trebuie anihilate. Chiar și ideea că ar fi bine să fim optimiști deranjează.
    2. Constat că nici unul din argumentele prezentate împotrivă nu este de natură economică, ci de natură politică, subcategoria tehnici de manipulare. Sunt dezamăgit pe tema asta.
    3. Constat că organizarea statală a României este o preocupare pentru foarte multă lume. Există însă un paradox insolvabil: majoritatea românilor vor un stat intervenționist (de ce statul nu face x sau y, sau de ce nivelul serviciilor x sau y nu e mai bun) și majoritatea vor reduceri de taxe sau să nu plătească deloc. Evident populiștii vor susține că rezolvă miraculos acest paradox prin eliminarea ”șobolanilor” care sunt de vină. Din păcate să execuți fizic sau mediatic oameni este posibil și ieftin, să rezolvi problemele reale nu.

    Cu aceste trei observații vă mulțumesc tuturor pentru observații, comentarii, participare la dezbatere, in mod special celor cu care nu sunt de acord. Aștept argumente mai bune data viitoare.

    • Domnule draga…. va rog sa-mi permiteti , va spun cu toata simpatia si consideratia , le meritati din plin…..

      1- Problema este ca si optimismul si pesimismul sint prosti sfatuitori , cel mai bun este realismul.
      2- Nu puteti separa economia de politica , politica este activitatea de organizare si administrare a polisului, economia este doar unul din aspectele societatii. Economia nu se face de amorul artei, are o menire , un scop . Politic.
      3- Preocuparea pentru organizarea statala a acestui popor si teritoriu este un semn bun. Este bine sa cunoastem lumea in care traim. Dar mai inseamna ceva. Inseamna ca societatea este nemultumita de starea natiunii , de economie , de leadership si de perspective. De UE si de SUA care influenteaza foarte mult economia si societatea. Daca ar fi multumita si-ar vedea de betoane si de scutece . Iar dvs ii propuneti unei societati majoritar anxioasa , frustrata , sceptica si pesimista , ii propuneti sa fie …. optimista.
      Si nu aveti alt argument decat….. democratia.

      E ca si cand i-as spune eu nefestii : Ana, fii barbat !

      • 1. Aveți dreptate.
        Completez doar, ca să ajungem la realism, când pesimismul este dominant, trebuie optimism… Un realist e optimist in comparație cu un pesimist. Nu am propus nici o clipă să devenim un fel de visători si nu am insinuat că în România o să umble câinii cu covrigi in coadă și că o să curgă vin din cișmele și bere din țâșnitoare.
        2. Aveti dreptate în privința imposibilității separării economicului de politic. Economia însă nu are scopuri politice, ci, ar trebui să aibă ca scop bunăstarea nației. Politicul are ca scop puterea. Economicul și politicul merg împreună doar dacă politicul vrea bunăstare pentru națiune. Altfel, dacă politicul consideră că puterea este mai bine menținută sau asigurată prin sărăcie, nu.
        3. ”dvs ii propuneti unei societati majoritar anxioasa , frustrata , sceptica si pesimista , ii propuneti sa fie …. optimista” nu chiar, să nu mai fie fundamental pesimistă, pentru că asta are efecte negative.

        Discuția cea mai aprinsă a fost legată de modalitatea schimbării, eu susțin în comentarii că, cu toate problemele, calea schimbării spre bine este democratică, democrația reprezentativă și nu accept calea violentă, revoluția. Probabil faptul că am petrecut cea mai mare parte a vieții mele în perioada post-revoluție își spune cuvântul. Nu aș dori ca copii mei să treacă și ei prin ce am trecut eu. Sunt absolut sigur că România ar fi fost mult mai dezvoltată dacă era o cale non-violentă de tranziție. Eu nu mai vreau să văd sute de mii de români dați afară din fabrici, cum am văzut, nu mai vreau să văd inflație de peste 150%, cum am văzut, mineriade și Piața Revoluției, cum am văzut, corupție și furt fără limită cum am văzut.
        Am un argument, am trecut prin mizerie o dată, îmi ajunge.

        • Ce sa ma zic. Sint chestiuni in care rezonez. In opinia mea recurgerea la asa-numita democratie este o eroare deoarece nu exista democratie. Este o imposibilitate obiectiva in comunitati mai numeroase de 20-30 persoane. Credinta ca exista are insa o mare putere. In cele din urma dar si in primul rand toti dorim civilitate.
          Va datorez un dar si va rog sa acceptati o dedicatie.

          https://www.youtube.com/watch?v=Kp9G0zkorio

          Blue Bayou

        • Stimate Bolos, daca clasele politice politice europene raspandesc cel negativ narativ de dupa caderea Cortinei de Fier cum putem cere oamenilor un optimism pe masura ? daca multi incep sa inteleaga ca situatia materiala este periclitata iar spaima razboilui ne este zilnic prezentata de braking news.
          Vietel noastre sunt puternic politizate pana in patul conjugal, atunci de unde atata optimism si renumita raza de lumina la capatul tunelului ? Un pesimist ar spune, sunt farurile trenului care vine inspre noi.

          • Eu nu cer, nu impun, nimic nimănui.
            Eu sugerez doar că lucrurile nu stau numai rău, nu e totul negru, târâș, grăpiș, cu mers de bețivan, cumva lucrurile merg înainte. Și suntem mai aproape de destinație decât de punctul de plecare.
            Totdeauna au existat războaie, molime, catastrofe de fel și chip, și spectrul lor există întotdeauna.
            Da, știrile prezintă în mod special aspecte negative, pentru că la asta atrage atenția. Pe nimeni nu interesează un articol care spune că totul e ok, nimic nu s-a întâmplat, azi dimineață au fost culeși 200 de pepeni, apa curge normal pe Mureș în jos.
            Asta creează o imagine falsă, cum că peste tot ar fi doar dezastre.
            Politic vorbind, această imagine convine de minune pentru că se poate invoca forță majoră și se pot lua decizii care altfel nu ar fi niciodată acceptabile pentru populație.
            Exemplu1: E dezastru ecologic! Scoatem mașinile vechi din uz forțat că sunt poluante și vă vindem mașini noi care costă dublu, rezistă doar câțiva ani, și care sunt cu zero virgulă ceva la sută mai puțin poluante.
            Exemplu 2: Guvernarea e un dezastru! hai să facem o revoluție, omorâm șobolanii care sunt de vină, și ajungem noi la putere, confiscăm și băgăm în buzunarul nostru averile șobolanilor, și după aceea vindem noi mașinile alea scumpe și proaste.
            În numele Dezastrului Cataclismului și al Fricii se pot face cele mai mari mizerii.

            • Corect. Pesimismul e o plaga, trebuie sa scapam cat mai repede de el. Un realism optimist e cel mai potrivit. Din cauza pesimismului si a auto-flagelarii si a coruptiei care e un corolar al celorlalte, romanii si-au vandut toata fabricile si industria la pret de nimic. Romanii au crezul ca automat tot ce e strain e mai bun. Fals!
              Din cauza asta si pleaca f.multi romani. Ar fi trebuit sa incerce sa faca o tara mai buna in Romania, sau sa plece o perioada si apoi sa se intoarca si sa contribuie la economia Romaniei, in loc de a altor tari. Nu-ti convin politicienii? stai aici fa-ti partid, incearca tu sa fii mai bun si sa schimbi lucrurile. Mentalitate de invingatori, asta ne trebuie. Nu sa stea cu mana intinsa sa le dea statul, sau strainii, sau cerul.

            • Atitudinea lui ‘lasa ca e bine’ convine de minune oricarei agende mai putin la vedere, populatia nu trebuie sa fie preocupata de lucrurile fundamentale, ci sa ramana in anumite tipare ale gandirii, ‘social engineered’.

              Cand se vorbea acum cativa ani despre existenta Agendei ONU 2030 (semnata in 1992 de catre toate tarile membre), cei mai multi spuneau ori ca e ‘conspiratie’ ori ca a fost doar o declaratie politica. Din 1992 incoace agenda se implementeaza in paralel cu ce apare in presa, prin schimbari in legislatie si aparatul administrativ, publicatii mai mult sau putin cunoscute, intr-un mod suficient de subtil sa nu deranjeze populatia cu anumite idei de schimbari majore in perceptie, comportament, si intr-un final mod de viata.

              Astazi sunt tot mai vizibile influentele Agendei 2030, exemplul e scorul ESG la companiile listate pe stock market, Blackrock isi impune politicile globaliste companiilor la care detin actiuni, site-uri oficiale ale guvernelor sau diferite publicatii, mentioneaza cele 17 obiective SDG si alinierea la indeplinirea lor. Inclusiv orasele de 15 minute au adeptii si promotorii lor, conceptul e prezentat in publicatii din toata lumea.

              Despre ESG…”Environmental criteria consider how a company safeguards the environment, including corporate policies addressing climate change, for example. Social criteria examine how it manages relationships with employees, suppliers, customers, and the communities where it operates. Governance deals with a company’s leadership, executive pay, audits, internal controls, and shareholder rights. „. E o redefinire a capitalismului, mentionata la Forumul Economic Mondial ca ‘stakeholder capitalism’. Prin urmare vedem anunturi de angajare pentru a promova diversitatea, respectiv pozitii in care ‘gender-fluid’, membrii LTBQ, etc, au exclusivitate. La multe scoli, inclusiv in Romania, au scazut standardele de admitere pentru a face loc anumitor minoritati, sa le zicem de optimisti, ca aia pesimisti, de cele mai multe ori ‘albi privilegiati’, au devenit dintr-o data ‘vinovati’ si ‘responsabili’ pentru orice alt nenorocit din tara lor sau lumea larga.

              Sa luam doar datoriile celor mai mari economii ale lumii si conceptul de ‘own nothing’ e cu atat mai concretizat. Iar noi sa discutam despre carpirea prin vot a unui sistem ce oricum v-a fi schimbat dar nu printr-o vointa populara, sau democratica, ci de acea mana invizibila ce-l sustine pe presedintele US sa nu se prabuseasca de pe scara avionului, un fel de umbra, dar nu a lui Mircea..

              Frank Zappa: “The illusion of freedom will continue as long as it’s profitable to continue the illusion. At the point where the illusion becomes too expensive to maintain, they will just take down the scenery, they will pull back the curtains, they will move the tables and chairs out of the way and you will see the brick wall at the back of the theater.”

        • „Discuția cea mai aprinsă a fost legată de modalitatea schimbării, eu susțin în comentarii că, cu toate problemele, calea schimbării spre bine este democratică, democrația reprezentativă și nu accept calea violentă, revoluția.”

          Mi-ati dat de gandit. Obiectiv si realist vorbind , „dreptatea” este de partea dvs.
          Deoarece pina la urma ce altceva am putea face sau ar fi preferabil a face , altceva decat sa speram ca sferele inalte vor lua si implementa deciziile optime ? Decizii care includ si violenta , si revolutiile de diverse culori si moliciuni.

          Increderea in ele , in sferele sau poligoanele alea , este un cec in alb. Numai viitorul poate arata ce va iesi din combinatia asta. Personal, raman un asa-zis realist. Un realist constient ca nu am acces la informatii cu adevarat relevante.
          Ceea ce automat ma obliga sau ma constringe sa-mi proiectez asteptarile doar la
          viitorul apropiat si la propria piele. Un autor de haiku a scris mai demult ceva care suna aproximativ asa: „tara azi a disparut, raurile copacii si oamenii sint tot acolo unde se aflau si ieri.”

        • @ BB: „…..Am un argument, am trecut prin mizerie o dată, îmi ajunge…..”

          Si daca sferele inalte decid sa mai treceti/trecem odata , inclusiv printr-un razboi devastator ?

          Retoric:
          Va amintiti de „regimul de austeritate” ?
          Percepeti discursul de azi care ne impinge spre razboi al sferelor inalte , partial reprentante cu o legitimitate de 18% si partial auto-numite ?

          De unde increderea asta in acele sfere inalte ? Stiti foarte bine cate esecuri si rateuri au UE si BCE la activ , la cazier.

          Toate utopiile se transforma in distopii. Ideea unei UE si a unei BCE este o utopie. Deoarece puterea fara raspundere -nu responsabilitate , raspundere- este totala. Si actioneaza totalitar chiar daca incremental. Asta duce inevitabil ori la sclavie totala ori la revolta violenta.
          Dvs aveti tot dreptul sa va complaceti , este firesc si natural dupa toate mizeriile prin care ati si am trecut.
          Dar si altii, cei sceptici , au dreptul sa atentioneze Puterea ca refuza a se mai supune orbeste.

    • @Bradut Bolos. Sunt de acord cu dvs. Setarea default a populatiei ar trebui sa fie acum optimismul, nu pesimismul gen Mioritza si mesterul Manole ca acum sute de ani. Deja observ ca se schimba mentalitatile, cel putin in Bucuresti lumea e mai optimista ca acum 20 ani. Realism exact nu are cum sa fie, nu suntem roboti sa privim lumea ca un sir de 0 si 1… De aceea e important ca, desi oamenii sa fie realisti, sa fie si optimisti in general. Romania e acum in cel mai bun loc din istoria sa, e membra NATO si UE, are zone bogate raportat la restul UE (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, etc), economia merge bine. POti calatori oriunde in lume, nu ni se mai cer vize sau daca se cer se vor scoate in cativa ani, si in tara poti sta la hoteluri si pensiunii noi frumoase. Ce trebuie sa se schimbe sunt inca mentalitatile, care tin de educatie, si cu ele se vor schimba si politicienii (deja prin varsta biologica comunistii s-au cam dus).

      • Cu toate acestea egalitarismul incînta inca pe multa lume chiar si pe unii tineri ce au senzatia ca nimic nu ii poate atinge si ca tot ce exista in jur li se datoreaza numai lor .Nu putem fi liberi pentru ca nu avem cunosterea sau posibilitatea singulara de a fi liberi .Traim in„ cercul nostru strimt ”fara sa intelegem nimic din ceea ce ne inconjoara totul spre a creea de unii singuri iluzii si himere si culmea este ca ne si place crezind ca avem intotdeauna dreptate .Cam asa sta treaba cu cei care isi creaza iluzii de unii singuri .

  35. Deși m-am abținut o vreme, cred că sunt prea optimist ca să tac.
    „Deci, dacă luăm în calcul ca indicatori care reflectă optimismul sau pesimismul cetățenilor (consumatorilor) emigrația și încrederea consumatorilor, rezultă că românii sunt în mare parte pesimiști.”
    Deci nu. Nimic nu-i adevărat. Emigrația nu-i un indicator pentru nivelul de pesimism intr-o societate și nici românii nu-s vreo nație mai pesimistă ca altele doar pentru că ‘migrează’ mai mult ca alții. Dimpotrivă, așa-zisa migrație a românilor in Europa denotă optimism, cutezanță, curaj, spirit intrepid și este in fapt o extraordinară mobilitate socială, NU migrație. Uniunea Europeană este nu o destinație exotică, ci propria țară a rumânilor care, iată, se dovedesc cei mai europeni dintre toți europeni, căci ei se mișcă cel mai mult in toată Europa asta nouă, profitînd de cel mai prețios dar al vremurilor: libertatea de mișcare. A califica rumânul plecat la muncă in Spania ca emigrant e ca și când l-ai numi pe buzoianul așezat la București barbar rătăcitor (când el e doar un barbar cuceritor). Cei mai mulți români ‘plecați’ in străinătate au rămas români și visează să se intoarcă in sat cu banii strânși acolo, motivația lor principală venind chiar din optimismul lor nezdruncinat. Chiar și cei care au rămas in Vest vreme de decenii in care și-au intemeiat cariere și familii au același vis, de a se intoarce măcar la pensie in România (și mulți deja au pus in practică acest vis). Toți sunt stăpâniți de credința oarbă că mai_binele este posibil, iar mai_binele, pentru cei mai mulți dintre ei, este legat de spațiul mioritic.

    Încrederea consumatorilor. In ce? in calitatea produselor? in moralitatea birocraților/inspectorilor ce le autorizează intrarea pe piață? in buna-credință a marilor retaileri? Simțul critic tot mai exacerbat al rumânilor pare că nu a afectat consumul: deși la fiecare scandal de piață se găsesc mii care amenință cu boicotul corporațiile după câteva săptămâni uită și-și reiau expedițiile de pradă in malluri.

    Dar da, avem foarte puțină încredere, spre deloc, in politruci, birocrați și alți șarlatani cu gulere albe, inclusiv în ăia din Centrala de la Bruxelles. Dar suntem optimiști că vom scăpa cumva de ei și de planurile lor tâmpite și distructive (precum greendeal). De aceea nu ne grăbim să scăpăm de mașinile noastre (poluante, nu-i așa?), de sobele noastre (chit că ni se coace iarăși birul medieval al fumăritului), de animalele noastre (ce otrăvesc planeta, nu-i așa?), de copiii noștri (poluanți și ei, nu-i așa?), de mâncarea noastră grasă (și poluantă și nesănătoasă, nu-i așa?), de obiceiurile noastre ce tulbură liniștea unor boșorogi psihopați (gen grătare și paranghelii la iarbă verde). Ba mai mult: suntem atât de optimiști încât cei mai mulți dintre noi continuă achizițiile, își iau alte mașini (dar tot d-alea poluante), mai mari (gen suvuri), ca să incapă familiile tot mai numeroase, își cumpără terenuri unde visează să-și trântească ditamai conacul unde să încingă nepoții chiolhanuri nemaiauzite.

    Deci, cine susține -fără niciun argument faptic, bazîndu-se doar pe interpretarea speculativă a unor mituri- că majoritatea rumânilor sunt pesimiști nu face altceva decât să-și ilustreze propriul demon fatalist.

    • In primul rând vă mulțumesc pentru un răspuns foarte bine articulat, și să vă felicit pentru o critică reală a articolului meu. Este genul de comentariu care chiar îmi face plăcere.

      Nu există după știința mea un indicator măsurabil care să reflecte perfect pesimismul sau optimismul. Din acest motiv am folosit indicatori apropiați dar imperfecți ai pesimismului. Ați sesizat corect imperfecțiunile analizei, deși, în text am fost destul de clar că sunt niște indicatori proxi, deci apropiați dar nu perfecți.

      Legat de emigrație și pesimism. Emigranții sunt indiscutabil pesimiști cu privire la viitorul lor în România. Nimeni nu pleacă în străinătate lăsând acasă familie și prieteni, pentru a merge între străini, dacă are o speranță de mai bine în țară. Speranța de mai bine, este optimismul, lipsa ei poate fi considerată pesimism. Asta nu implică un pesimism general în structura personalității, ci un pesimism legat de contextul local, social, economic lăsat în urmă.

      Legat de încrederea consumatorilor. Este un indicator determinat prin sondaje destul de abstract. Este în mod sigur corelat ca variație cu starea de spirit definită prin optimism sau pesimism, dar, conține și multe alte păreri și sentimente mai mult sau mai puțin identificate/identificabile.

      Viitorul nu este pre-determinat. Deciziile UE nu sunt definitive și irevocabile. Problema este că o persoană pesimistă decide să nu lupte, pentru că nu are speranța de a reuși, în timp ce o persoană optimistă va încerca să construiască viitorul pe care are speranța să îl trăiască. Asta influențează mii de decizii conștiente sau inconștiente. Pesimismul, ca o componentă a depresiei, scade productivitatea oricărui individ, și este catastrofal pentru potențialii antreprenori.

      Eu nu am un demon fatalist, dar, trebuie să recunosc că mă lupt de multe ori cu astfel de demoni. Am descris cu alte cuvinte acest proces în articol și vă redau pasajul:
      ”Personal, pentru că am studiat crizele economice și implicit am căutat materiale despre crize am ajuns în situația ca minunatele rețele de socializare să-mi servească non-stop așa ceva. Am ajuns ca inclusiv căutările mele să-mi servească numai rezultate negativiste. Este absolut imposibil să fii obiectiv și realist sub un astfel de bombardament informațional.”

      Ca o notă finală. de multe ori nu trimit materiale spre publicare pentru că constat că sunt influențate de propriile mele sentimente. Încerc, pe cât pot, să fiu realist și rațional, pe cât posibil să elimin propriile mele sentimente în ceea ce scriu. Dacă reușesc sau nu îmi este greu să spun, dar sper că am reușit să evit raționalizări ale propriilor sentimente.

      • Probabil ca distributia pesimism-optimism depinde de momentul ales, structura populatiei, starea psihologica de moment a fiecaruia, tonul general mass-media,…Ca urmare greu de evaluat la nivel macro. Raman de considerat, insa, analize de moment pe cazuri concrete, punctual in timp. Eu as fi curios de rezultatul unei analize asupra actualei perceptii publice despre cazul Rosia Montana, daca acest caz alimenteaza pesimismul sau optimismul, pe categorii de populatie: politicieni, mineri, bancheri, investitori, strategi economici de nivel local-national-european-canadian,…Ce parere aveti?

        • Nu știu cât de multă greutate are Roșia Montana în opinia publică în acest moment.
          Pot face speculații, dar luați-le ca ceea ce sunt, speculații:
          Pentru unii (nu știu câți, sau ce procent) probabil 2.000.000.000 de USD pierdere financiară pusă în balanță cu distrugerea mediului e o afacere bună.
          Pentru alții, (nu știu număr sau procente) era bine să fie o afacere, să creeze locuri de muncă.
          Probabil un procent sau mai puțin are impresia că România în general ar fi avut un câștig net din afacerea asta în orice situație.
          Oricum o iei pe orice parte cianurile sunt un subiect toxic prin definiție…
          Oricum, impactul economic pozitiv imediat este anihilat de pierderile pe termen nelimitat generate de acumularea de deșeuri toxice industriale în bataluri care trebuie întreținute zeci sau sute de ani după ce exploatarea s-a închis, profiturile s-au încasat, comisioanele au fost cheltuite pe vile, bolizi, calatorii luxoase și servicii sexuale de top.
          Ce rămâne este o bâlbâiala guvernamentală datorată schimbărilor frecvente din politica de pe Dâmbovița.

      • „Este genul de comentariu care chiar îmi face plăcere.”
        Păi și eu vă mulțumesc pentru replica amabilă.

        Chestia cu demonii era doar o ghiulea retorică.. :) ca să anime oleacă comentariile…

    • @eunuke: mobilitatea exceptionala a romanilor in interiorul UE este, asa cum zici, dovada increderii/sperantei lor ca (UE, dar si ei personal) “se indreapta intr-o directie buna”. N.B.: inclusiv UE.
      Valabil si in cazul polonezilor si a altor oameni veniti din spatele zidului din Berlin. Cum poti crede ca oameni cu atata curaj, simt intreprinzator si un nas obisnuit cu miasmele marxism-comunismului nu ar mirosi ceea ce tu (printre altii, cu care te amesteci intr-o companie putin respectabila si mai toti pesimisti in privinta viitorului UE) nu ar mirosi “neomarxismul UE”? Trump, Orban si Fico sunt adevaratii “neomarxisti” ai acestor zile, sustinand “denazificarea” Ucrainei, la unison cu autoritarismul desuet neomarxisto-putino-stalinist.

      • Cum poti crede ca oameni cu atata curaj, simt intreprinzator […] nu ar mirosi “neomarxismul UE”
        Eu nu am pomenit nimic de neomarxismul elitelor UE. Rumânii se duc să muncească in Occident, nu ca să amușine ideologii. Și in general nu prea au contact cu nomenklatura si directivele ei, deci direcțiile Uniunii le percep abia când le afectează pielea.

    • „chit că ni se coace iarăși birul medieval al fumăritului”
      Uitasem de birul asta!
      Dar avem deja birul asta in UE cu poluarea cu CO2 si creditele CO2.
      Vor sa mareasca birul din nou la Bruxelles?
      „Se da” mai mult la PNRR?
      :))

  36. „mobilitatea exceptionala a romanilor in interiorul UE este, asa cum zici, dovada increderii/sperantei lor ca (UE, dar si ei personal) “se indreapta intr-o directie buna”. N.B.: inclusiv UE.”

    Bateti campii ca pe lapte dar nu iese unt deoarece va lipseste substanta:

    est si sud-est europenii au plecat in vest ca era salariul mai mare , munceai o luna iar cu euroii aia puteai trai bine 6 luni. Li se rupea si li se rupe lor in exact paispe in ce directie se indrepta atunci sau se indreapta azi uie.

    In secunda in care munca pe o luna le aduce venituri si putere de cumparare aproape ca in Romania , se intorc acasa. De-aia nu mai poate romanul plecat pentru bani ca e Orban sau Trump marxist.

    Va alintati si va mintit singuri domnilor , sau va prefaceti neconvingator. N-a plecat nimeni , absolut nimeni de dragul nu stiu carei ideologii , asa cum n-a plecat nimeni, absolut nimeni in Kosovo sau Afganistan pentru democratie libertate si bla bla: au plecat pentru bani. Repeta dupa mine: bani.

    In secunda in care in Romania vor avea un nivel de trai comparabil vor navali inapoi ca mustele la…. in fine.

    N-are nici o treaba cu nicio ideologie. Cu niciun partid. Iar evolutia economiei Romaniei n-are absolut , dar absolut nici o treaba cu partidul de la guvernare sau din Parlament. Zero. Butoanele energei, materiei prime, pietelor, capitalul financiar, toate butoanele macro se afla in alta parte , in alte maini.

    • La plecare foarte puțini au realmente vreo certitudine. Pleacă în necunoscut, cu o tolbă de speranțe (încredere) și lasă în urmă un loc unde nu au speranțe de mai bine (neîncredere). Sincer, știu asta pentru ca am trecut prin asta si am trăi printre oameni care au trecut prin asta.

      Aveți dreptate într-un punct esențial, nu e vorba de doctrine sau politici, sau ceva abstract, ci de ceva concret, salar, condiții de viață. Oamenii părăsesc certitudinea sărăciei spre promisiunea unui trai bun.

    • …si de ce nu pleaca romanii pe capete in alte parti decat UE, US sau UK? De exemplu Dubai, Qatar, Africa de Sud sau China? crezi? Acolo nu sunt bani? Sau le e frica de mersul cu avionul? Cati se-ntorc? Ai vreo statistica? Crezi ca raman in UE ca sunt orbi de optimisti? Va cam place margarina…

      • Intreaba-i pe aia care nu -de ce anume nu. Era vorba despre aia care da.
        Pentru ce naiba as pleca eu tocmai in China pentru 2000 sau 3000 de euro cand ii fac la o ora-doua distanta de Romania ?!
        Pentru ce as pleca eu in niste zone unde nu sunt obisnuit cu limba , clima , obiceiurile si unde concurenta cu localnicii e acerba ?
        „Ai vreo statistica?”
        Cu care sa demonstrez ce , si cui anume ? E un articol de opinie si un comentariu de opinie , fiecare e liber sa creada ce vrea dupa propria experienta.
        „Crezi ca raman in UE ca sunt orbi de optimisti?”
        Raman un uie si nu pleaca in alte locuri exotice pentru ca fac socotala avantaje-dezavantaje. Cei care ramin in uie. Cei care nu, fac aceeasi socoteala. Adica toti sint….realisti.
        „Va cam place margarina…”
        Probabil ca sa o ajung in iad din cauza asta , mai ales daca nu ma iertati dvs :D

        • @Sice: dovediti superficialitate. Peste poate. “Raman in uie si nu pleaca pentru ca fac socoteala avantaje-dezavantaje…sint realisti.” Treceti cu vederea ca cei de care vedeti nu numai lucreaza in “uie” (7.5h/zi, 5z/7), dar in restul timpului mai si traiesc, vorbesc, isi fac prieteni, se casatoresc,…Chiar daca nu iti intra barna-n ochi, este evident ca in “uie” aceste lucruri sunt compatibile cu stilul lor de viata si comportament. Implicit, ei muncesc si fac bani acolo pentru ca munca in UE le ofera viata pe care o vor: dreptul de libera exprimare si asociere, un acoperis pe gustul lor, moravuri, cultura,…Adica politica, pe scurt. Clar?

          • Fals. Omul a scris ca emigrantii isi fac socoteala avantaje-dezavantaje. Toate avantajeje si dezavantajeje iar calitatea vietii si inconvenientele asumate fac parte din acea socoteala. Nivelul de trai nu se rezuma la doar bani. Iar emigrantii inghit foarte multe mizerii pentru banii aceia oricum, nu e totul roz in strainatate.
            Va este straina limba romana ? Este deja a treia sau a patra oara cand comentati fara obiect. Doar ca sa tot repetati ca diaspora are incredere in politica de la Bruxel. Pregatiti terenul pentru inseminarea ideii ca diaspora ar fi vreun soi de entitate politica ?

            • “ Doar ca sa tot repetati ca diaspora are incredere in politica de la Bruxel. Pregatiti terenul pentru inseminarea ideii ca diaspora ar fi vreun soi de entitate politica ?”
              Eu nu sunt agricultor, @Ghena, asa ca nu ma pricep la lucratul terenului. In schimb, remarc un fir calauzitor anti-UE pe axa cu traficul cel mai mai intens al Contributors.ro: Cranganu (anti GreenDeal) – ProRo (recunosc, doar prin asocierea cu ex-PRU/USL-istul Ponta) si corul acompaniator asurzitor care vede in UE fie un cuib neomarxist @Harald), fie un ucigas al libertatii(@eunuke), fie o cloaca pe drumul spre dezumanizare, fie un agresor al pasnicei Ru (@neamtu tiganu, @JB),…Solutiile propuse de acestia sunt, respectiv: separarea Ro de politica economica a UE de a se separa de petrolul rusesc, Roexit, defaimarea liderilor politici ai UE, #josScholzneomarxistul!, anarhia, homofobia, oprirea inarmarii Ucrainei si reluarea negocierilor cu Ru.
              Daca e vorba de vreo optiune politica coerenta in spatele diversitatii contributorilor, atunci aceasta transpare, in fundal, a fi promovarea discursului siamezilor AUDMR.
              In schimb, remarc audienta mediocra pe Contributors.ro a unor autori care vad in indestructibilitatea SUA-NATO-UE calea de urmat, ajystarea economiei Ro la directia generala a economiei occidentale (ecologie, mobilitate electrica, energii regenerabile,….): Ionita, Gussi, Gosu, Chifu, “contributori” europeni sau americani ca Lucas sau Umland. Ingrijorator. Parerea mea.

  37. Bradut Bolos 12/02/2024 La 16:02

    „Nu poate exista ”asasinare media” a unei persoane fără identitate.”

    Exact pentru acest motiv folosesc nick-uri multiple si incetez total comentariile cand un sait impune nick unic .

    Va explic: in momentul in care valoarea prezumata sau perceputa de cititori a unui comentariu este prin obisnuinta legata de numele comentatorului , saitul sau alte persoane interesate pot impersona si decredibiliza acel nick prin postari false.
    Pe scurt: reputatia are consecinte si vulnerabilitati. Cand ati (nu dvs evident) conditionat apriori valoarea unei idei sau unui comentariu de orice altceva decat de continut , ati comis ori o eroare ori o dovada de rea-credinta.

    Sa va spun un secret (sper sa nu ne auda nimeni lol ) : am 8 clase si torn beton pe santier. Din fericire am si simplitatea in gandire a unui pui de taran care vede viata la firul ierbii. Cu tot cu balega din ea.

    Nu intentionez sa intru in polemici de dragul polemicii si sper sa observati ca-mi lipseste narcisismul de a ma bate cu nick-ul in piept.

  38. Teza articolului este ca optimismul creste economia. Eu daca sint optimist inseamna ca am rezolvat casa , masa , mi-am asigurat familia, viitorul copiilor , si dupa toate astea mi-au ramas si niste bani. N-am motive de ingrijorare , viitorul este luminos.
    Deci plec in concediu . La bulgari, la greci, la turci sau in Dubai. Imi cumpar chiloti Armani. Si o cutie mare cu praline vieneze.
    Cum naiba cresc astea economia Romaniei ?!
    Dvs cand sunteti optimist ce faceti: faceti ceva pentru sufletul dvs , ori va mai luati o slujba si un imprumut la Banca ?!

    • Nu intelegeti deoarece nu ati citit articolul.
      In articol nu scrie ca ar creste economia Romaniei.
      Scrie ca ar creste consumul si ar atrage investitori in…. marirea consumului si a datoriei. Investitorii isi vand la noi produsele lor. Pe caiet , cu dobanda. Investitorul vrea un profit pentru banii pe care ti-i da. Noi nu mai avem industrie ori agricultura nationale. Nici sistem financiar-bancar national care sa investeasca.
      Romania nu produce , doar consuma -pe datorie. Externa.
      Si nici nu are perspective de imbunatatire. Populatia scade ca numar si imbatranim , tinerii sint tembelizati si necalificati si dornici de emigrare . Economic suntem prizonierii UE si ai SUA care nu doresc binele nostru sau al popoarelor din Europa ci raul Rusiei. Si al Europei. Suntem un proxy , o colonie bananiera care nu mai produce nici macar banane. Un teritoriu frums si bogat dar populat cu cine nu trebuie.

      • Sigur nu scriu ce spuneți dumneavoastră. Interpretarea vă aparține și este esențial greșită.
        Consumul reprezintă două lucruri, pe de o parte bunuri și servicii care sunt cumpărate de populație pentru nevoile proprii, pe de altă parte sursa de venit pentru companii și de impozite pentru stat. Ceea ce este de dorit este creșterea consumului fără creșteri de prețuri (fără inflație).
        Investitorii sunt cei care finanțează capitalul companiilor. Normal că vor profit. Rolul lor nu este să crediteze cu dobândă, pentru asta există bănci.
        ”Noi nu mai avem industrie ori agricultura nationale.”
        Asta e tembelism. Avem industrie, care chiar produce și exportă. Avem agricultură, si asta se poate vedea în pozele recente cu coloanele de tractoare. Credeți că au cumpărat oamenii tractoare ca să se dea cu ele prin curte?

        ”Nici sistem financiar-bancar national care sa investeasca.”
        Ba chiar avem sistem bancar, care, printre altele au finanțat multe din tractoarele tractoarele agricultorilor prin leasing. As spune chiar că avem unul dintre cele mai performante sisteme bancare din Europa, și unul dintre cele mai sigure.

        Mai avem și sărăcie, și latrine în curte, și câini vagabonzi, și exces de populiști.

          • Nu evit cuvântul ”național”. Încerc să înțeleg la ce vă referiți.
            Probabil vă referiți la o economie care să fie deținută de capitaliști români, investitori români, acționari români. O să fie, dacă evităm revoluțiile.
            Problema noastră reală, care abia începe să se rezolve este acumularea de capital național. Dacă vă referiți la un sistem bancar deținut de capitalul național, la industrie deținută de capital național, la o economie deținută de capitalul național, mi-as dori așa ceva, dar va lua mult timp. Nu putem sta fără economie până se întâmplă asta.

            • „O să fie, dacă evităm revoluțiile.”

              China a realizat a treia cale fara revolutie. Si fara invazii si fara imperialism. Posibil sa existe si a patra cale. Lasati-ne sa cautam.

              „Nu putem sta fără economie până se întâmplă asta.”
              Foarte adevarat. Insa economia butonata de puteri supra-nationale lucreaza impotriva economiei nationale.
              Ca doar n-or fi prosti sa se sinucida.

              ” mi-as dori așa ceva ”
              Imi doresc un leader care sa ia Puterea ca sa renunte la ea. Sa eleveze massele si apoi sa spuna:

              „v-am crescut, v-am dat painea si cutitul, sinteti oameni mari de-acuma , pe picioarele voastre; descurcati-va, va urez si va doresc succes.”

    • Sunt mii de decizii ale fiecărui om care sunt influențate de starea de spirit. Optimismul înseamnă în primul rând încredere in viitor.
      Câteva exemple:
      Când ai încredere în viitor iei un credit cumperi casă, când nu ai, nu îndrăznești.
      Când ai încredere în viitor investești, când nu, ții banii la saltea, unde nu produc nimic.
      Când ai încredere muncești mai productiv, când nu ai muncești mai puțin productiv.
      Când ai încredere faci unul sau mai mulți copii, când nu ai, aștepți să vină vremuri mai bune.
      Paradoxul este că dacă nu ai încredere amâni acțiuni așteptând timpuri bune, dar timpurile bune vin numai dacă întreprinzi acțiuni care să aducă timpuri bune.

  39. Am ajuns exact la dialogul sau dezbaterea sau confruntarea a doua optiuni politice.
    Nu este cazul si locul sa facem un seminar de finante . Stim exact ce sint BCE si BNR. Nu este cazul sa ajungem la WEF nici la Clubul de la Venetia sau Roma.
    Personal dezaprob tratatele de la Maastricht si de la Lisabona.
    Consider ca BCE si UE sint institutii nu numai profund antidemocratice ci si depasite istoric deci neadecvate la nevoile si provocarile lumii de azi. Ale popoarelor europene, ale Romaniei.
    Si eu si dvs putem aduce argumente in favoarea si defavoarea oricareia dintre cele doua opinii fundamental nu doar diferite ci opuse si adverse una celeilalte.
    Nu putem toti avea studii superioare in economie si banci-finante. In politologie, sociologie, psihologie, antropologie , istorie etc. Putem insa intelege notiunile fundamentale si conexiunile . Si putem constata direct, nemijlocit, ce efecte au deciziile BCE si a diverselor alte cluburi si think-tankuri private , nealese de nimeni, lipsite de orice obligatie sau raspundere in fata Stalelor si a popoarelor.
    Pentru o clipa am fost tentat sa va intreb de unde rezulta necesitatea unei inflatii , fie ea si de 2 % , atita vreme cat exista progres tehnologic . Dar ajungem tot la politica , deoarece acei 2% nu pot fi altceva decat ori camata ori fond de investiti , cazuri in care apare intrebarea: cine este BCE ca sa ne perceapa camata sau sa decida total independent si suveran in ce investeste banii , munca si viitorul nostru ?

    • ”de unde rezulta necesitatea unei inflatii , fie ea si de 2 % , atita vreme cat exista progres tehnologic . Dar ajungem tot la politica , deoarece acei 2% nu pot fi altceva decat ori camata ori fond de investiti , ”

      Din constatarea că în practică se manifestă principiul enunțat de Matei, în Evanghelia care îi poartă numele: ”celui ce are i se va da și va avea din belșug, însă de la cel ce n-are se va lua chiar și ce are.” Așa funcționează lucrurile pe Pământ și așa funcționează în tot Universul: orașele mari se dezvoltă pe seama celor mici din apropiere, țările mari se dezvoltă pe seama celor mici, stelele mari se dezvoltă pe seama celor mici din apropiere etc.

      Inflația de 2% este un mod de a devaloriza bogăția deja acumulată, tocmai pentru a permite dezvoltarea și pentru cei care nu au acumulat bogăție. În lipsa inflației, bogăția viitoare poate fi acumulată numai de cei care o dețin deja. Progresul tehnologic va fi confiscat tot de cei care au banii, iar în sistemele economice marxiste lucrurile devin sinistre pentru că singurul care are bani este statul.

      Problema reală este alta: cum sunt folosite fondurile publice care au generat (sau vor genera) inflație? De exemplu, pot fi folosite pentru construirea de autostrăzi, care vor aduce dezvoltarea unor regiuni care nu dispun de banii necesari pentru a construi acele autostrăzi sau pot fi folosite pentru a cumpăra zeci și sute de milioane de doze de care n-are nevoie nimeni, pentru a instala moriști și panouri de care n-are nevoie nimeni etc. etc. În al doilea exemplu, se ajunge la a lua de la săraci și a da la bogați, deci principiul lui Matei este încurajat să se manifeste în practică, în loc să fie atenuat.

      • Pai si @Finn n-a scris exact aceleasi lucruri ?
        Intrebarea lui a fost „cine este BCE sa decida acese lucruri in locul nostru dar pe pielea noastra ? ”
        Intrebarea mea este : efectiv , concret, cu ce santajeaza consortiile de Banci private numite Fed si BCE Statele suverane ? Consortiile acelea sint doar un mic grup de cativa bosorogi psihopati. De ce asculta Statele de ei ? O fi din cauza ca tot ei sint cei care numesc Presedintii si aproba componenta Parlamentelor ?
        Sistemul este deturnat , exista zero sanse de a-l imbunatati sau schimba prin mijloace non-violente. Ei emit si controleaza bani, mass-media si conducerea politica a Statelor. Nici un caine nu pleaca de buna-voie de linga macelarie .

    • O imagine de ansamblu te lamureste rapid .Deciziile personale nu au ce cauta, ca si argument , atunci cind facem referire la cea ce numiti camata iar imprumuturile statale sunt parte a dezvoltarii mai ales atunci cind ele au o dobinda mica si termene laxe de returnare sau cind sunt bani nereturnabili sau cind fac parte din sumele puse la dispozitie de catre UE.Deci fara UE si fara NATO Romania nu se putea dezvolta si nici apara de una singura .In rest poti cere ce doresti dar realitatea bate iluzia .

      • ” imprumuturile statale sunt parte a dezvoltarii mai ales atunci cind ele au o dobinda mica si termene laxe de returnare sau cind sunt bani nereturnabili sau cind fac parte din sumele puse la dispozitie de catre UE.Deci fara UE si fara NATO Romania nu se putea dezvolta si nici apara de una singura .”

        Sa ma scuzati ca incerc sa scot UE din dvs , dar faptele arata asa: banii dati de BCE , FMI , WB etc vin intotdeauna cu conditii precise economic si politic. Si respectarea acelor conditii este monitorizata. Rezulta ca asa-numitul investitor , cel care ne-a imprumutat cu bani, a cerut in mod expres sa construim terenuri de fotbal in panta . Si sa tembelizam populatia.

        Inteleg si pot accepta prezumtia ca poate s-a dorit creerea unei clase mijlocii , a unei clase de mici-capitalisti si de unde altundeva sa-i capitalizezi decat din averea poporului ? Insa la atatea decenii de la lovilutie sa continui cu incurajarea si protejarea coruptilor si a hotilor incepe sa miroasa a altceva. A mafie.

        • Din fericire nu asa functioneaza lucrurile .UE stie cu exactitate unde si cum trebuie investiti banii si ofera acesta ,minunata cunostere (nu toate natiunile au acesta experienta in domeniu )tuturor natiunilor componente .In acelasi timp cheltuirea acestor sume de bani este controlata .Va inselati singura .

          • @esop , nu se inseala, a spus exact acelas lucru. Mai cititi odata.
            ” banii dati de BCE , FMI , WB etc vin intotdeauna cu conditii precise economic si politic. Si respectarea acelor conditii este monitorizata. „

    • @Finn: ” cine este BCE ca sa ne perceapa camata sau sa decida total independent si suveran in ce investeste banii , munca si viitorul nostru ? ”

      Este partenerul de proiect de tara cu care constitutional si intru vasalitate s-a combinat reprezentantul nostru ales democratic .

      @Gina: „cu ce santajeaza consortiile de Banci private numite Fed si BCE Statele suverane ?”

      Cu priceperea, cu experienta, cu plasa de relatii si cu pozitia de raul cel mai mic . Daca nu esti super-putere singura alegere pe care o ai este sa alegi vasalul cui sa fii. In unele cazuri nu alegi ci esti ales. Sau tranzactionat.

      Cineva ar putea intreba de ce nu se face un refendum inainte de o asemenea combinatie.
      E simplu: din cauza inertiei masselor; deoarece ca sa fie cu succes trebuie ori sa pui massele in fata faptului implinit si sa le ascunzi intentiile reale pina ii determini sa accepte noua paradigma , ori sa le pregatesti , sa le obisnuiesti din timp cu ideea, prin „manufactured consent”.
      In ’89 eram copti, taman buni de cules, s-a profitat de starea de fapt , massele habar nu aveau cu ce se maninca capitalismul iar democratia suna frumos. Ce putea fi pentru noi mai de dorit decat bogatia si libertatea din vest si satisfactia de a da jos partidul si conducatorul printr-un simplu X pe buletinul de vot ?

      Acuma traim o perioada de recul in mentalul colectiv si este posibil si ca esecurile evidente ale vestului sa nu fie neaparat dovada unei rele-intentii a sau a unei incompetente. Cel putin teoretic.

  40. sfirsitul perioadei Bretton Woods (cu acoperire in aur) si trecerea la „fiat currency” marcheaza inceputul jafului legiferat. bancile centrale iti reduc agoniseala, iau de la cei bogati si dau la cei saraci. atentie insa (!) sarantocilor le dau banii tipariti cu dobinda pe viata. astfel le atirna lantul de git si i fidelizeaza (ei sint votantii scursurilor autointitulate social democrate). odata cu sclavii fericiti se naste aristocratia bugetara (aia platiti peste masura) ce tine cu dintii sa perpetueze acest sistem al privilegiilor nemeritate. marx reloaded!

  41. Mi se pare fascinant și paradoxal modul în care vezi lumea. Să le luăm pe rând:
    1. Băncile centrale iți reduc agoniseala.
    E adevărat numai dacă alegi să ții banii la saltea. Orice formă de plasament cât de cât rațională iți înmulțește banii. Sistemul este creat pentru a te forța să investești în capital productiv și sa nu tezaurizezi monedă. De altfel, Keynes a fost foarte clar în această privință.
    2. sărăntocilor le dau banii tipăriți cu dobândă pe viață
    Nu e chiar așa. Doar cine vrea mai mult decât își poate permite devine dator. Cu un stil de viață frugal se poate trăi fără credite și chiar acumula avere. Dar asta înseamnă să renunți la aproape orice plăcere, și toți avem senzația că merităm câte un pic de plăcere, dacă nu noi, copii noștri sau cei dragi in genere.
    3. aristocrația bugetara
    Aristocrația bugetară sunt în primul rând corupții, și ghici cine corupe? Iți garantez că nu cei fără bani.

    Privilegiile nu sunt niciodată meritate din punctul de vedere al publicului larg, ci din punctul de vedere al celor care au puterea.

    • „Aristocrația bugetară sunt în primul rând corupții, și ghici cine corupe? Iți garantez că nu cei fără bani.”

      Cam ieftină scuza asta pentru corupția larg răspândită printre bugetari. Când o directoare de la un ANAF regional le spune direct subordonaților ”de încredere” că: ”m-a costat suma X postul ăsta, trebuie să mi-i recuperez”, asta demonstrează că originea corupției românești nu e la cei cu bani, e la cei cu funcții în politică și în sistemul bugetar. Nu oameni de afaceri a mituit ea cu suma X.

      Din practica respectivei instituții: o firmă are 2 milioane de lei obligații neachitate la buget. Se duce în control ”cine trebuie”, obține achitarea a 50.000 din restanțe și încă 50.000 pentru ei și șefa lor, iar după control firma respectivă mai poate funcționa încă 2 ani, tot ca până acum. Inutil de menționat că plângerile depuse la DNA chiar de oameni din instituție au rămas fără niciun fel de urmări.

      Statul român e capturat de funcționarii corupți, iar o parte dintre ei au și epoleți pe sub cămașă. De asta se pensionează ”specialii” la 45 de ani, ca să fie aduși tot în instituțiile statului, pe funcții de conducere. Modelul e același ca în Rusia lui Putin și e construit intenționat. Exact cum era Patriciu pe vremuri cu rafinăria, ghici cine are acum treabă cu Ministerul Transporturilor din Kazahstan? 😀

      Patriciu era omul sistemului încă dinainte de 1990, el nu trebuia să cumpere funcționarii statului.

      • In primul rând nu există scuză pentru corupție. Eu nu am formulat o scuză ci o constatare. Corupția are două dimensiuni, coruptul și corupătorul. Trebuie să existe ambele pentru ca fenomenul să existe.

        ”Din practica respectivei instituții: o firmă are 2 milioane de lei obligații neachitate la buget. Se duce în control ”cine trebuie”, obține achitarea a 50.000 din restanțe și încă 50.000 pentru ei și șefa lor, iar după control firma respectivă mai poate funcționa încă 2 ani, tot ca până acum.”

        Și cine este privilegiatul real? Cei doi funcționari corupți care încasează 50.000 lei sau cel care plătește și rămâne cu 1.900.000 lei? Răspuns corect, toți.
        Dar, cel mai probabil în instituția respectivă, sunt alți 4 inspectori corecți care nu iau șpagă și care sunt trimiși la cei care nu plătesc șpagă. Și care probabil nu vor fi niciodată promovați.
        Dar, acestea sunt probleme juridice, nu economice. Problema economică e alta, mult mai perfidă și mai gravă
        Cel care NU plătește suma de 1.900.000 la stat are un avantaj competitiv, și, probabil va scoate de pe piață alți câțiva concurenți cinstiți care nu au acest avantaj. La un moment dat, pentru a supraviețui, unul sau mai mulți vor copia comportamentul evazionist, și așa apare un fenomen pe care eu îl numesc multiplicarea fenomenului de corupție prin contagiune. Așa se dezvoltă o economie esențialmente bolnavă, dar (sunt optimist) nu incurabilă.

        • ”Cel care NU plătește suma de 1.900.000 la stat are un avantaj competitiv”

          Fiscalitatea actuală e nesustenabilă, atât în România, cât și în restul Uniunii Europene. Ideologia marxistă din Europa de astăzi nu mai e cea din 1948, nu se mai naționalizează prin forță mijloacele de producție. Acum se folosește fiscalitatea și inflația pentru a expropria agenții economici privați. Din perspectiva asta, corupția e un fenomen de autoreglare în societate: acei 1.900.000 chiar nu pot fi plătiți fără a închide porțile definitiv, de aceea nici nu sunt plătiți.

          Singurele companii imune la exproprierea asta mascată sunt cele aflate în proprietatea statului. Acelea nu-și plătesc obligațiile la buget, nu dau șpagă și nici nu au ce păți. Starea transporturilor feroviare in RO e cel mai bun exemplu: statul e cel mai bun angajator 😀

          • @Harald. Ma intreb cu ce te ocupi, daca te ocupi cu ceva, sau esti somer si doar pierzi vremea pe site-uri toata ziua. Vad ca esti extrem de activ pe aici comentezi foarte des si in mod constant pe diverse teme. Esti o adevarata fantana a cunoasterii in orice domeniu.. Vedeam mai demult ca iti dadeai cu parerea si relativ la articolele stiintifice, acum si cu economia, romsilva, etc, etc…
            Ma intreb ce cunostiinte „enciclopedice” trebuie sa ai… sa te pricepi la atatea domenii !
            Si mai constant ca ai si niste obsesii, de exp cea cu neomarxistii… daca te pun sa definesti ce inseamna concret neomarxism, habar n-ai (sau trisezi uitandu-te pe n siteuri). Ai un comportament de troll, poate cu asta te ocupi, esti troll platit. Obsesia si cautarea atentiei online insa ramane..

            • @Aikido – asta cu troll-ul e fumată demult, caută ceva mai nou. Sau mai bine uită-te într-o oglindă: la al câtelea nickname ești?

              Hai să definim rapid neomarxismul: ești în favoarea căsătoriei între persoane de același sex? Statele neomarxiste europene au legalizat căsătoria între persoane de același sex și tot ele sunt cele care expropriază avuția privată prin inflație și fiscalitate aberantă.

              ONG-urile neomarxiste trimit activiști pe forumuri, iar acești activiști folosesc câte 10 nickname-uri și tot ei acuză pe toată lumea de trolling. Hai, zi că ești împotriva căsătoriei între persoane de același sex, să vezi cum te felicită coordonatorul tău 😀

            • @haraldo. Slabut raspunsul, ma asteptam la ceva mai creativ din partea unui troll ca tine! doar ai o intreaga echipa de trolli in spate, plus ca in mintea ta ai mai multe personalitati…
              Atat se rezuma neomarxismul la tine, casatoria intre persoane de acelasi sex? slab, foarte foarte slab, patetic…
              Ai idei putine si fixe, foarte simpliste, cum se zice…
              Personal sunt impotriva casatoriei intre persoane de acelasi sex. Dar toate tarile din Vest au legiferat-o sub o forma sau alta, toate sunt „neo-marxiste” dupa capul tau?!
              Pai atunci du-te in Rusia sau China, ca acolo nu e..
              In afara de asta, ce mai inseamna neo-marxism la tine? Clovnul Trumpo e bun, nu e neomarxist?
              Cica „expropriaza avutia privata prin inflatie si fiscalitate aberanta”… adica e mai bine o rata fixa de taxare ca in Rusia, unde cei care fac jocul lui Putin sunt lasati sa se imbogateasca obscen, iar marea majoritate a populatiei sa fie in saracie. Asa e ok dupa neuronul tau singuratic, nu?! hai sictir.

              Hai, lasa comentatul pe aici, ca iti da tatuca banii oricum, esti catel cuminte…

            • @Aikido – bunică-mea avea o vorbă: ”cine spune, ăla este”. Comentariile tale nu sunt generate de reflecțiile unei persoane reale, ele sunt bazate pe șabloanele predate la instruire, în ONG-uri neomarxiste.

              Povestea cu Rusia e exact un astfel de șablon. În realitate, tocmai politicienii neomarxiști (Merkel, Scholz, Timmermans, Rutte etc.) sunt oamenii Rusiei, de asta nu ai voie să scrii nimic critic despre ei. Putin a virat spre fascism, dar a preluat controlul asupra politicienilor marxiști vest-europeni crescuți de Brejnev și i-a folosit în permanență, în ultimii 25 de ani. Comentarii ca ale mele nu se pot obține pe bani, restul concluziilor le tragi tu singur.

            • Ai obsesii bre, altceva in afara de „neomarxisti” nu vezi.
              Teoria conspiratiei, asta e tot ce zici pe aici.
              Comentezi toata ziua la orice, te pricepi la orice, te cunoaste toata lumea ca pe un clovn si troll…

            • @Aikido – ți-ar plăcea ție să fie așa 😀

              Până una-alta, neomarxiștii fac spume când citesc comentariile mele, deci sunt mai mult decât utile. Iar limbajul tău suburban îți face o reclamă grozavă, ai să primești 100 de milioane de voturi la alegeri, o să guvernezi singur toată galaxia. Keep up the good work! 😀

        • ”Corupția are două dimensiuni, coruptul și corupătorul. Trebuie să existe ambele pentru ca fenomenul să existe.”

          În România de azi nu e valabilă teoria asta. În România, corupția este generată chiar prin lege. Este virtual imposibilă încadrarea în prevederile legii, astfel încât șpaga pentru funcționarii publici devine singura metodă de a desfășura o activitate economică.

          La Romsilva e un exemplu foarte bun: acolo există un sistem piramidal de cotizații, fiecare pădurar trebuie să aducă niște mii de euro cash, ca sarcină (informală) de serviciu 😀 . La vârful Romsilva se adună câteva milioane bune de euro, pe care nu-i păstrează conducerea pentru ea. Evident, ”cotizațiile” respective nu provin din salariile pădurarilor. De câte ori vedem știri despre pădurari bătuți sau omorâți, înseamnă că au cerut prea mult pe căruța cu lemne. În pădure nu se întâmplă nimic fără știrea pădurarului.

          Există totuși și niște mici motive de optimism, dar ele sunt sub forma frustrărilor exprimate tot de funcționarii de la ANAF: ”ăștia mari-mari nu mai dau șpagă, preferă să plătească niște case de avocatură străine, care au reprezentanți și la București și ne judecăm cu anii, fără să mai scoatem nimic de la ei”.

          • „Este virtual imposibilă…” n-are niciun sens în limba română, englezescul „virtually” se traduce prib „practic”. Este practic imposibilă e deja altceva si are sens.

            • Situația practică poate fi doar o speță concretă, o situație practică necesită un studiu de caz privind firme reale și date economice reale.

              Situația virtuală este o situație ipotetică, așa cum am prezentat-o eu, fără exemple concrete. La asta se referă ”virtual imposibil” , la situații virtuale, ipotetice.

              Exprimarea nu are legătură cu engleza, ea se bazează pe o analogie cu domeniul opticii, unde există imagini reale și imagini virtuale. Ce am prezentat eu în acel comentariu este o imagine virtuală.

    • @Bradut Bolos
      :) asa sint eu mai naiv si rupt de realitate. e unul, apare pe teveu, debordind de voie buna, ce i indeamna pe romani sa si investeasca lefurile si sa si diversifice portofoliul! ar fi de ris daca n ar fi de plins. dvs ati discutat vrodata cu oamenii simpli ce si cistiga existenta singuri, neconectati la sistemul bugetar? sistemul camataresc asta face, fura munca celor cinstiti cu hirtii fara valoare, iar banii reali/truditi astfel extrasi si i insusesc (avind grija sa mparta si niscaiva firimituri leprelor ce i sustin/protejeaza)

  42. Tare nostim ne este critica raportata la Bancile ce iti asigura stabilitatea si existenta sumelor de bani depuse ca doara nu o sa le tinem ascunse sub cotetul ciinelui aflat in lant in fundul curtii .Investitiile personale sunt obligatorii ele fiind parte a vietii cotidiene dar ele pot reprezenta si un viitor pentru copiii si nepoti nostri .Corupti exista de cind lumea si pamintul doar ca acum este greu sa te mai ascunzi si sa iti mai ascunzi furaciunile .Desigur exista si investitii paguboase dar asta se datoreaza uneori ghinionului sau alteori alegerilor personale eronate .Nu mai dati vina pe altii .Alegerea buna sau rea (gresita )este a voastra si numai a voastra .

  43. Asemenea dezbateri precum cea de aici si cea de la articolul precedent (despre Milei si Statul Minimal) ar trebui purtate si mediatizate si in alt cadru , mai larg , cu vizibilitate mai mare. Asta daca ii pasa cuiva din sferele inalte. Franta facea asa ceva la televizor inca de prin anii ’60. Oamenii inteleg lucrurile cand sunt explicate . Ii provoaca sa gandeasca.

    Stiti ca exista chesta aceea „daca te porti ca un animal te tratez ca atare – dar daca ma tratezi ca pe un animal ma port ca atare” , Sau „ii dam publicului ceea ce doreste, cere si ii place – dar gusturile se mai si formeaza si se educa”

    Spuneati despre mieunatul pe feisbuci. Ei bine, cum ii cresti asa ii ai. Sa nu-mi spuneti mie ca imbecilizarea nu s-a facut cu premeditare . Si se face si azi, mai abitir. Exact de catre sferele alea , da-le-ar Darwin sa se intepe intr-un spin si sa faca poc , na.

  44. Constat că mă aflu în minoritate în calitate de avocat al democrației capitaliste. Cunosc două alternative, anarhia și dictatura.
    Anarhia înseamnă slăbiciunea statului, slăbiciunea statului înseamnă invazia unui stat vecin, în cea mai fericită situație ca să facă ordine, dar, cel mai probabil ca să ia tot și să te facă sclav. Anarhia este întotdeauna o situație tranzitorie. De obicei duce la cealaltă alternativă, dictatura.
    Dictatura înseamnă direct sclavie. Dar nu sclavia de care vorbea cineva mai sus, folosind ”oversimplification”, nu, o versiune mult mai apropiată de cea adevărată.
    Sunt de acord că democrația noastră este defectă, dar, asta înseamnă că trebuie să ne luptăm pentru o democrație mai bună. Știu sigur, și cu exemple, cum s-a furat la noi după 1989, și știu sigur că genul acela de furt nu mai funcționează acum. Acum suntem într-o fază diferită, dar cu resentimentele acumulate din fazele anterioare încă prezente.

    Nu m-au convins argumentele unor interlocutori. Am fost amuzat să identific o serie de tehnici propagandistice la care le cunosc numele doar în engleză, asa că le enumăr cum le știu: ”Big Lie”, ”Eufemism”, ”Appeal to prejudice”, ”Agenda Setting”, ”Appeal to fear”, ”Demonising the enemy”, ”Disinformation”, ”Firehose of falsehood”, ”Half truth”, ”Oversimplification”, ”Quotes out of context”, ”Scapegoating”, ”Semantic satiation”, ”Whataboutism”, ”guilt by association”, și nu sunt sigur că le-am identificat pe toate.
    Propaganda este întotdeauna minciuna amestecata un adevăr. Am lăsat să treacă aproape toate comentariile pentru că eram curios dacă sunt intenționate sau rezultatul unei condiționări, adică dacă dezbat cu păpușari sau păpuși. Am rămas cu concluzia ca dialogul este ”spamat” de o fermă de troli. Asta înseamnă că am făcut ceva bun, am atins un punct sensibil. Nu sunt exact sigur pe cine, dar clar ideea de optimism deranjează agenda cuiva. Ar fi interesant să demantelez agenda cavernei cu troli, cred ca ar fi chiar amuzant.

    • ” Nu m-au convins …….Am lăsat să treacă…. ”

      OMG. Realizati ca va erijati in jucator si arbitru simultan ?

      Nu este deloc vorba despre a va convinge pe dvs. Pentru asta am purta dialogul in privat, la o bere, nu in public in gura mare.
      In democratie trebuie sa ii convinga pe cititori , nu pe dvs. Si nu v-a conferit nimeni autoritatea de a cenzura si arbitra dupa pofta inimii. Faceti abuz de putere profitand ca detineti tehnic butoanele cenzurii.
      Cand declarati ca ati propus spre dezbatere publica o idee si o opinie personala, privata, daca incercati a inchide gura celor care dezbat, propagandistul sinteti dvs. Nu sinteti dvs ministerul adevarului.
      In spatiul public nu este etic sa cenzurati altceva decat expresiile injurioase, ofensatoare . Iar daca spatiul public este online trebuie sa aveti accesibil de catre oricine un folder unde sa putem vedea ce contine comentatiul cenzurat.
      Sau puteti edita partea injurioasa , dar numai atit.

      • Atacurile la persoana și etichetările pot fi eliminate fără nici o problemă.
        Nu aduc nimic valoros dezbaterii. Dimpotrivă, coboară nivelul.

        • Nu trebuie sa fiti deranjat de astfel de ziceri .Priviti totul ca pe o binefacere .Cu cit mai multi troli cu atit mai bine .Cine vrea sa inteleaga va intelege cine nu ? -nu-i bai .

        • Desigur, si terorismul . Si agentii lui Putin. Si WDM. Trolii. Troliile. Troleurile. Bugetarii grasi. Dusmanii democratiei. Dusmanii poporului. Dusmanii planetei. Ai ursilor Panda. Toti trebuie redusi la tacere , iar faptul ca au fost redusi la tacere este dovada ca erau vinovati.
          Oh scuze , uitasem de antivaccinisti.

        • „… eliminate fără nici o problemă.”

          Merge unul Stalin si-i zice: -tovarase , avem niste oameni care creeaza probleme, cum rezolvam ?
          Stalin: -mai exact ce probleme ? Pun bombe ? Saboteaza fabricile ? Vand capitalistilor secrete de stat ?
          -nu , tovarase , nimic ilegal, dar raspandesc si discuta idei periculoase….
          Sttalin: – in acest caz e foarte simplu: ca sa dispara problemele faceti sa dispara oamenii.

          • @uitasem si de asta
            Asta e ”Guilt by association” nu-i asa? cu o doza de ”Quotes out of context” pentru ca eu vorbeam de ”Atacuri la persoana si etichetari”.
            Dumneavoastră mă comparați cu Stalin??? E hilar.
            @the meek
            Asta e ”firehose of falsehood” exemplificat magistral.

            Nimic de zis ati citit manualul sovietic de propaganda.

      • „Sau puteti edita partea injurioasa , dar numai atit.”

        Si noi de unde stim ca partea stearsa ii injura pisica , ataca valorile europene, incita la ura sau spunea adevarul ?

        Nah…. vrem sa vedem si sa auzim tot , inclusiv pisica , vrem sa ne formam propriile pareri . Vrem sa fim expusi la toate informatiile , inclusiv la cele care ne-ar putea pune in pericol credinta nestramutata in viitorul luminos sau ar putea ofensa .
        Daca se pretinde de la noi si ni se impune sa muncim, sa platim, sa murim in razboaie ca niste adulti , atunci suntem suficient de adulti ca sa decidem singuri cine este troll, propagandist etc. Nu avem nevoie de cineva care sa ne arate , prin decret , cine e „dujmanu” .

        „Dumneavoastră mă comparați cu Stalin???

        Mersul biped nu va face comparabil nici cu Stalin nici cu Hitler. Metoda folosita de dvs se numeste „reductio ad Hitlerum”
        Nu pe dvs ci doar metoda. Educatia se face prin propaganda si manipulare. Ambele sint instrumente. Neutre.

        „Nimic de zis ati citit manualul sovietic de propaganda.”

        M-ati demascat :( Marturisesc ca l-am citit si pe cel de aritmetica . Am facut antrenamente in aritmetica la KGB. Urma sa fac si un curs de caligrafie subversiva dar na, daca am fost demascat …… ghinion . Ma primiti in tabara dvs ?

        • Avem o tabara deschisa de geometrie, daca va intereseaza. Pentru simplificare am renuntat la literele grecesti, le-am inlocuit cu diacritice. In loc de ‘pi’, determinarea ariei cercului foloseste ‘ăăăă…’, dupa cat e de mare. Includem si pe cei cu profil uman cu conditia sa spuna ‘Nț, nț, nț’ ori de cate ori identifica o forma geometrica dar nu-i stiu denumirea.

          • Ma intereseaza. Nu voi uita niciodata pancarta aceea din sala de lucru manual , pancarta pe care scria „Invatati, invatati, invatati”.
            „Nici friptura nu-i ca ceapa si nici vinul nu-i ca apa.” e un alt citat placut inimii mele.
            Sau „pe la spate”

        • #licurici – suntem suficient de adulti ca sa decidem singuri .
          Sunteti o laie. Individual unii sunteti altii nu sunteti , ca gloata sunteti ca niste copii. Turma infantila. Daca n-ar fi asa ne-ati conduce voi pe noi sau v-ati conduce singuri.
          Nu aveti si nu puteti nimic , obisnuiti-va cu ideea ca sa scapati de un stress inutil.
          Fiti fericiti ca v-am pus si azi nutret in iesle si ca nu v-am programat pentru saptamana aceasta o excursie la abator.

        • licurici 16/02/2024 La 4:42

          ” vrem sa vedem si sa auzim tot ”
          Vreti, cum sa nu vreti . Dar de putut , puteti ? Unde va credeti ? In democratie ?! Fara putere ce vreti dvs este egal cu zero.
          Veti spune ca e imoral, ne-etic, incorect etc.
          Well….. sometimes life sux. Daca pina acum n-ati aflat asta inseamna ca nu sunteti adult.

    • Mare noroc cu aceasta cruciada impotriva pesimistilor, a fost descoperit un alt inamic, respectiv o lupta noua isi gaseste motivatia politica: „the war on trolls”. Exista dealtfel un istoric ale acestor razboaie, sa mentionam doar cateva…’war on terror’, ‘war on drugs’ cu variantele Reagan si recent Iohannis, ‘war on terror’, ‘climate war’, ‘war on disease’.

      Participarea la un grup de discutii a fost suficienta pentru a ‘deranja anumite agende’ prin confruntarea directa cu nimic altceva, decat optimism. Da-i trolului optimism si apare ca un licurici la lumina. Pentru a se apropia de lampa spune-i ce grozavi sunt politicienii, trimite-l la vot, da cu tamaie de capitalism democratic, cand crezi ca a inteles repeta.

      Asteptam liste, vrem nume, si daca se poate sa facem in asa fel incat in aceasta capcana sa nu cada doar trolii, dar si acea opozitie tacuta, care desi nu zice nimic stim ca e acolo. Un trol e intotdeauna pesimist si niciodata singur. Pe ei!

      • Am folosit termenul ”demantelare” nu alt termen.
        Nu e nevoie de nici un fel de liste. Este nevoie de rațiune și argumente împotriva minciunilor propagandistice. Am o fărâma de rațiune, și îmi pot alege ușor luptele astfel încât sa am destule argumente. Și este amuzant.
        Una din problemele tulumbei de minciuni propagandistice este că funcționează doar în discursul televizat, și trolii o folosesc în Social Media, unde rămâne și poate fi demontată în tihnă.

        • Asa este. Sa revenim la topic. Era despre optimism si pesimism. Ambele sint stari de spirit trecatoare , volatile, generate de emotii. Pina si expunerea la lumina naturala te poate face optimist. Alimentatia. Un zambet. SI invers.

          Scepticismul si precautia, prudenta , sint generate de ratiune.

          Deciziile majore , importante , care implica consecinte mari pentru individ trebuie luate rational , nu sub imperiul optimismului nici al pesimismului.

          Asta inseamna ca individul trebuie alimentat cu informatii reale, obiective , si trebuie antrenat in capacitatea de a gandi critic. A-si depasi optimismul si pesimismul.

          Cum naiba se face ca la un topic despre binefacerile optimismului ajungem mereu la politica ? Politicile educatiei publice in cazul asta. Deoarece aici si acum influentam publicul.
          Fiecare dintre noi are o agenda . Dar nu toti suntem inregimentati in vreun partid sau serviciu ale caror agende sa le servim .
          Agenda mea este sa indemn oamenii sa-si folosesca mai mult ratiunea si mai putin optimismul si pesimismul. Deoarece pe astea nu le folosesti. Te folosesc ele pe tine. Prin emotii suntem ori manipulati ori sfatuiti prost.
          Eu resping egal si pesimismul si optimismul induse de altii.

          • Nu am un răspuns clar, dar am ipoteze:
            1. pesimismul face parte din starea de spirit țintită de o forță politică.
            2. Oamenii sunt ființe emoționale, și, sunt destul de atașați de sentimentele lor. În perioadele de campanie partidele încearcă să manevreze emoțiile. Întrucât un partid devine asociat cu o emoție, unii percep atacul la emoția respectivă un atac la propriul eșafodaj politic.
            3. Auto-victimizarea este foarte la modă, peste tot, nu numai in România. Există un atașament pervers față de starea de victimă, pentru că permite multor oameni să atribuie propria stare de nefericire altora. Practic se atribuie unor surse externe propria nefericire. Opusul ar fi asumarea responsabilității pentru propriile greșeli. Politica este un ”scape goat” convenabil.

            • Va rog frumos sa nu va suparati, nu caut „nod in papura” dar emotia si sentimentul sint lucruri diferite , la fel cum diferite intre ele sint pesimismul cu scepticismul. Nu spun asta degeaba.
              Sper ca am inteles corect punctul #3 : partidele si serviciile si actorii economici ne exploateaza emotiile si sentimentele , de multe ori induse noua chiar de ei , si nu o intotdeauna cu intentia de a ne face noua bine.
              Intrebare naiva: oare ne exploateaza si emotiile si sentimentele asa-zis pozitive ? Optimismul de exemplu.

            • @Chiar A
              Nu neapărat cu intenția de a ne face bine, sau intenția de a ne face rău, ci cu intenția de a ne manipula spre propriul lor interes.
              Punctul 3 nu are legătura cu vreo manevra politica per-se. Punctul 3 este ceva ce este deja imprimat in noi.
              Dintr-un punct de vedere stânga considera oamenii victime ce trebuie protejate, dreapta considera oamenii capabili să își poarte singuri de grija, de unde și abordarea diferita a statului. Problema apare atunci când dreapta ”capitalizează” victimele statului si câștiga. Apare un paradox, electoratul vrea sa fie protejat de stat, de către stat.

      • @Optimistul , ma prind mai greu de poanta unui banc , de cele mai multe ori am nevoie sa-mi fie explicata. Consolarea mea este ca nu sunt singurul . Mersic. Apreciez.
        @Bradut Bolos , aveti dreptate , trebuie sa fim vigilenti. Asa ajungem sa ne urim pe noi insine cautand vinovati externi. Cum zice manualul : „self hating people”.
        Multumesc ca m-ati ajutat sa inteleg ca sursa nefericirii mele sunt eu. Mi-ati insuflat optimism.
        Daca doriti totusi lista aceea o pot publica aici, no problemo , ma pocaiesc, am folosit vreo 10-15-20 de aliasuri numai la articolul dvs.
        Doar dati-mi un semn .

        Pina atunci: Willin , Linda Ronstadt – i’m still on my feet, just show me a sign :)

        https://www.youtube.com/watch?v=kMP8JsV7wbg

        • Ideal ar fi să fim obiectivi, raționali.
          Știu ca ați folosit aliasuri, dar nu m-am obosit sa le număr. Nu știu exact de ce va e frica, sau de cine. Mai degrabă am senzația ca e o strategie, ca să generezi (nu folosesc varianta ”generați” nu din lipsa de politețe, ci pentru că ar fi plural) iluzia ca sunt mulți oameni care susțin opiniile tale.

          • „…iluzia ca sunt mulți oameni care susțin opiniile tale”

            Motiv pentru care refuz sa-i raspund lui gonzalez mai sus, din momentul in care incepi sa-i scrii constati ca vorbesti singur, interlocutorul e deja plecat, ramane doar muzica de el. Mai tarziu, daca mai apare, e altcineva in schimb, venit sa mai adauge la conversatie. Se sare peste prezentari si are aerul ca te cunoaste deja. Un ‘guerilla dialogue’… (pentru cine nu stie engleza nu e nici gorila nici godzila).

            Un lucru nu mi-e clar cu anumiti ‘troli’… suntem gata sa le raspundem oricand intepaturilor, opiniilor contrare, pregatiti in general pentru acte de agresiune, dar cum reactionam cand dintr-o data flutura steagul alb? Beware!?

  45. 1- nu va aflati in nici un fel de minoritate , valoarea nu se decide prin vot democratic
    2- propaganda nu implica neaparat minciuna , si adevarul poate fi folosit in propaganda , inclusiv cu buna-credinta si intr-un scop bun. Educatia copiilor mici se face prin propaganda. Propaganda este doar o unealta , un instrument
    3- concluzia cu care ati ramas este eronata , nu va luptati cu persoane ci cu idei , le demantelati demonstrand validitatea ideilor dvs. Convingand . Cu argumente din logica invocand exemple din istorie si din actualitate si facand trimitere la informatii factuale, verificabile .

    Incerc sa va conving ca nu am nici un fel de parti-pris politic sau de alta natura . Si in nici un caz nu-mi permit sa „dau lectii” cuiva , sa o fac pe desteptul . Prezint lucrurile si ideile si opiniile asa cum le vad eu , constient ca pot gresi. Caz in care ma astept si doresc sa fiu corectat . Sa mi se arate convingator unde si cu ce gresesc.

    Faptul ca ne-ati oferit timpul si priceperea dvs prin replici si prin numarul lor este un semn bun pentru aceasta platforma si va multumesc.

  46. Vedeti cu cit de multa usurinta „camasarea ” a modificat rapid intentia de vot a cetatenilor .Acum, romanii nu mai voteaza programele Partidelor aflate in alegeri ci se situeaza unii impotriva celorlalti pe subiectul numit comasare .Practic comasarea devine scopul si motivul alegerilor din 2024.

    • Nu folosesc nikuri multiple sau fake. Comentez cu aceeași identitate inclusiv la alte articole.
      Motivul?
      Îmi asum opiniile. Asta le dă altă valoare.

    • Nu. Deoarece desi are puterea si interesul, il mustra constiinta si ii este teama ca il va judeca Istoria. In plus , ar fi nedemocratic.

      • Nu am iluzii că m-ar judeca istoria. Pentru asta ar trebui sa fiu important. Nu sunt atât de important.

        Tocmai pentru că cred in libertatea de exprimare mă expun cu nume și prenume și identitate reală. Dacă dispar după ce exprim o opinie, măcar o să știți că s-a terminat.

        Dacă cineva chiar s-ar obosi sa afle cine e in spatele unei identități anonime pe internet, ar fi floare la ureche. Cu tot cu scule șmechere gen VPN sau chiar mai șmechere de atât.

        • Bun. Tocmai ati demonstrat ca Puterea este discretionara , dictatoriala , autoritara , autocratica , totalitara.
          Nimeni nu il judeca pe judecator, nu il areseaza pe politist , nu ii face dosar procurorului. Intr-o societate organizata piramidal.
          Este posibila o altfel de organizare ? Mai buna ? Democrata cu adevarat ? Da, este.

          • Nu am demonstrat nimic. ”Qui custodiet ipsos custodes”, e o întrebare foarte foarte veche. In Democrație exista separația puterilor in stat.

            • Cu mentiunea ca in democratie nu exista Stat iar in Stat nu exista democratie.
              Si cu mentiunea ca in Stat nu exista separatia puterilor.

            • Si raspunsul e la fel de vechi: nimeni.
              Separatia este doar un alt mit . Cele trei puteri plus a patra si a cincea private -massmedia si Bancile- se cartelizeaza si devin transnationale apoi supranationale apoi incearca sa devina globale.
              Cancerul omenirii.

              Iar dvs sustineti acest sistem ca sa nu treaca si copiii dvs prin ce ati trecut dvs. Nu doresc asa ceva nimanui dar devine din ce in ce mai probabil ca vor si vom trece prin mai rau.

  47. Sa facem diferenta intre un autor ce este obligat fie sa foloseasca numele din Buletin (CI)fie sa scrie sub pseudonim si un comentator ce nu are acesta obligatie .Un comentator poate scrie folosind orisice formula doreste atita timp cit este obligat sa completeze o casuta ce ii permite aparitia unui comentariu .In unele cazuri autorii(Contributors) opresc comentarii chiar daca acestea nu sunt purtatoare de insulte .Anonimatul comentatorului trebuie respectat .In cazul comentatorilor nu este mereu vorba despre asumare .Uneori numele real este considerat fals atita timp cit comentatorul nu este persoana publica .

  48. Stimate d-le Bradut Bolos
    Am citit adineauri o stire in care se pretinde ca SUA a confiscat bani din depozitele bancare ale Rusiei inghetate in SUA.
    Poate fi adevarat asa ceva ? Avand in vedere ca in ultimul timp pare ca legile internationale , tratatele si chiar mandatele si rezolutiile ONU nu mai conteaza foarte mult , daca o tara poate confisca banii altei tari cu care nu se afla in razboi , ce efect ar avea asa ceva asupra sistemului financiar-bancar global ?
    Recent d-na Yelen a declarat ca o asemenea initiativa ar fi ilegala ; dar daca totusi asa ceva s-ar intimpla , ar fi asta un motiv de optimism ?

    • Am citit comunicatul emis de DOJ si din el rezulta ca suma a fost confiscata legal , fiind vorba de bani folositi la comiterea unei infractiuni.
      Asadar inca un exemplu de cum pot fi manipulate emotiile publicului larg.

  49. @wow
    Nu cunosc detaliile operațiunii în sine. În marele joc al relațiilor internaționale rușii joacă șah, americanii joacă poker, chinezii joacă GO, și noi jucăm Lapte Gros. Mi-e imposibil să spun că ne privește sau nu. Dacă America sau Germania sau UE sau oricine ar confisca banii Rusiei din țara sau uniunea sau ce o fi respectivă, ca să ne deconteze aurul rămas la ei după primul război mondial cu dobânda aferentă unui secol, aș fi tentat să cred că ne privește în vreun fel. Nu e cazul de așa ceva.
    Optimismul meu nu privește ce face America, sau Rusia, sau UE, ci ce fac în cele din urmă Românii. În cele din urmă, reușim să avem din nou o industrie, alta decât cea cărată în URSS, alta decât cea distrusă de revoluție, reușim să avem o economie care concurează cu Ungaria sau Portugalia, țări care erau la mare distanță de noi cu puțin timp în urmă.
    Încă avem corupție și diverse scheme de devalizare în buzunare proprii a statului, dar parcă nu mai e jaful mizerios de după Revoluție și descompunerea pe care le-am trăit.

    • Este evidenta dezvoltarea fara precedent a Romaniei .Cine zice altceva este fara indoiala fie rauvoitor fie extrem de naiv .Nu trebuie decit sa privesti in jur si totul devine extrem de vizibil .Nu avem alta alternativa .Reintoarcerea la URSS este nu numai paguboasa dar si extrem de viclean aratata de catre unii dintre politicienii la zi cu sprijinul partial dar si el viclean al Mediei din Romania . Avem imensul noroc de a ne afla in UE si NATO.Pina si Suedia si Finlanda au inteles aceasta nevoie de apartenenta .Cu toate acestea vedem in Romania o recrudescenta a politicilor comuniste .Coruptie exista peste tot in lume dar aceea coruptie, salbatica ,de la inceputuri , incepe sa isi piarda din elan .Am ars toate etapele .Ceea ce marile natiuni europene au reusit sa faca in sute de ani noi facem in zeci .Bine ca am avut de unde sa ne imprumutam (granturi si dobinzi extrem de mici – dezvoltare cu banii altora)si bine ca am avut parte de expertiza si experienta economica europeana impreuna cu tehnologiile aferente acum si militare oferite de catrte UE .Va imaginati cum ar fi aratat Romania daca trupele Rusiei cucereau Kievul ? Am fi pierdut tot ceea ce am acumulat timp de 35 de ani la nivel personal si de tara .Si-au lovit rusi proprii lor frati de origine slava daramite pe noi natiune latina .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Bradut Bolos
Bradut Bolos
Economist, Doctor în Finanţe, absolvent al UBB Cluj Napoca, lector la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş vreme de 13 ani, a activat în cadrul AIESEC şi SMUCR a fost Assistant Professor la Universitatea din Buraimi, Oman, în prezent cadru didactic asociat al UMFST Târgu Mureș

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro