marți, mai 21, 2024

Picioarele de lut: 100 de zile de agresiune ruscistă

Mă întreba recent un prieten ce-i cu paturica pe care o tine Putin peste picioare. A avut-o la Beijing, la Jocurile Olimpice. A avut-o si pe 9 mai, la parada din Piața Roșie. Eu cred ca încearcă să ascundă si să-și protejeze picioarele de lut. Lasand gluma deoparte, sunt cateva lucruri care trebuie reamintite periodic. Regimul putinist este un bolșevism de extremă-dreapta. Liderul suprem este un kaghebist imbatranit in rele, un adversar ireconciliabil al democrației. Sistemul politic, dacă il putem numi astfel, este rigid, ultra centralizat, controlat draconic de grupul de la varf. Nu exista o separație a puterilor, iar opoziția este criminalizata. Criticii sunt asasinați, prigoniți, terorizati. Se duce un război de uzură împotriva societății civile. Memoria este cauterizata. Economia Federatiei Ruse a fost si este jefuită de banda parazitica a oligarhilor controlati de Putin.


Personaj periferic in KGB, Putin și-a visat sa detina puterea absoluta. Se consideră omniscient si infailibil. Umilit încă din copilărie de către cei mai tari (fizic ori mental) decât el, omul suferă de varii complexe. A testat in Cecenia, Gruzia si Siria cele mai eficiente forme de omor in masa. Le practica paroxistic in Ucraina. Violenta este sacralizata, adevarul este batjocorit, este exploatata la maximum credulitatea celor neinformati. S-a crezut pe cai mari. A calculat greșit, agresiunea s-a izbit de o formidabilă rezistenta ucraineană. Unitatea Vestului l-a uimit si l-a scos din minți. A crezut ca aventura militară va dura maximum doua saptamani.


A venit ziua 100. Ofensiva impotriva marilor orase a dat faliment. Infrangerea de la Kiev (Kyiv) va intra in analele incompetenței militare. Propaganda rusa e rudimentara, anacronica, ridicola. In opinia mea, aceasta grotesca poveste se apropie de sfarsit. Putin nu a anticipat ceea ce numesc războiul civic de rezistență al Ucrainei democratice. Nu a luat in serios curajul carismatic si inteligenta morala ale lui Volodymyr Zelenski. Nimeni nu cumpara aiurelile despre „nazistii” din Ucraina. Fascismul domnește la Kremlin. Termenul care il descrie este ruscism. Putin a făgăduit salvarea Rusiei. A realizat prăbușirea ei. Vladimir Putin a pierdut pariul cu istoria. Dacă acest text suna precum un necrolog, vă asigur ca aceasta chiar a fost intenția mea. Palatul de gheață se topește sub ochii noștri. Descompunerea merită fotografiata…
Au trecut șapte ani de cand, impreuna cu Marius Stan, am scris aici, pe Contributors, despre ispita fascistă a tovarășului Putin. Ambasadorul Federației Ruse a explodat. Nu exageram atunci catusi de putin. În martie 2022 scris in revista online American Purpose despre esența fascistă a putinismului. E vorba de intentii, practici, metode.
https://www.americanpurpose.com/articles/putin-and-fascism/

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Istoricul Thierry Wolton afirma intr-un interviu recent ca Europa Occidentala poate ar fi sacrificat Ucraina de „dragul” relațiilor cu Putin, daca razboiul ar fi fost unul „curat”, însă atrocitățile comise de rusi în Ucraina i-au șocat pe marii lideri europeni, unindu-i și mai mult împotriva Rusiei. Cu toate acestea, dacă vrem ca războiul sa se termine cu adevărat, iar Putin sa fie învins definitiv, trebuie ca liderii vest europeni sa-si schimbe abordarea fata de regimul de la Moscova și sa rupă orice colaborare cu acest regim. Tare mi-e teama ca vom asista la trădarea Ucrainei, lucru care se întâmplă oarecum. Noroc cu americanii, pentru care nuanțele si interesele nu exista în raport cu regimul Putin.

  2. Poate e de învățat ceva din istoria lipsurilor. La 2 iunie 2022 se împlinesc 60 de ani de la masacrul de la Novocerkassk, când aparatul de represiune sovietic a ucis vreo 30 protestatari din mulțimea revoltată după ce cu o zi înainte Hrușciov a scumpit carnea și untul!

  3. Mă bucur că este condamnat sus și tare Putin. Daca ar putea fi condamnat un pic mai tare putinismul m-aș bucura și mai mult. Și prin putinism înțeleg ce urmează. Dogma etno-teologică ortodoxistă care a bântuit și România și a revenit la moda după 1989. Etnocentrismul mistic, ontologic, cu accente anti-occidentale, revenit și el la moda după 1989 când s-au republicat masiv intelectualii fascizanți ai anilor ’30. Teoria conspiarției zisă a „marxismului cultural” și teoriile conspirative conexe (marea înlocuire, Qanon, etc). Toate chestiile astea care au făcut din Putin campionul supremațiștilor albi. Și m-aș mai bucura că derapajele intelectualilor publici să fie sancționate mai dur. Când rinocerii publică Dughin și Carvalho și îi elogiază public cineva să le mai dea peste coarne.

    • @Margicu – până la urmă, care e chestia cu formula asta magică, ”teoria conspirației” ? După asta vă recunoașteți între voi, cine o folosește înseamnă că e ”de-ai voștri” ? :)

      În ce privește ortodoxia, nu e cazul să-și facă nimeni griji: a existat mult înainte de Marx și mult înainte de Revoluția Franceză și va continua să existe și după ce ”marxismul cultural” va mai putea fi găsit doar în cărțile de istorie.

      ”Accentele anti-occidentale” ale românilor au legătură cu derapajele occidentale de astăzi. Pe vremea lui Ceaușescu se numea ”delict de opinie”, când aveam altă părere decât regimul. Chiar crede cineva că românii nu văd reînvierea autoritarismelor marxiste? Marxiștii (fie ei mai vechi sau mai noi) nu pot câștiga cinstit alegeri. Ei au neapărată nevoie să golească de conținut democrația, altfel nu se pot menține la putere.

  4. O himera parșivă cu origini neregulate bântuie continentul. De patru secole, de când a apărut pe hartă, arătania mastodontica, înfiorătoare, haplea hulpava hamesita își umflă burdihanul cu hălci din trupul popoarelor. Aceasta „Închisoare a popoarelor” are un picior in trecut și celălalt în aer, gata oricând să-l tranteasca peste oricine îi stă în cale. Un Dictator megaloman con-duce aceasta creatura vi-rus-ata. Ros de molii și de vicii, numai peticul/ păturica a rămas, bolnav de mesianism și revizionism, bătrân și psihotic, Lucifericul Dictator nu face decât să continue politica tradițională de expansiune și exterminare. Degeneratul macho socoate că între el și Ivan cel Groaznic exista o mare asemănare. Dorește ca supușii săi să-l simtă mereu undeva în spatele lor, să nu poată manca, bea, respira, iubi, bârfi fără să se gândească la el, maniaco-depresivul fariseu plasticat, gonflat, fardat. Or, fariseul este singurul om pentru care nu exista mers înainte. Disprețuitul despot care nutrește un dispreț total pentru viața oamenilor acționează și după principiul hitlerist: „Să mă urască, dar sa se teama!”. Ei bine, încă nu a reușit să răspândească vi-rusii fricii panslaviste printre pinguinii din Antarctica, in rest , și-a pus amprenta terorismului rus peste tot. Terorismul refulat de bolnaviorul r(n)atiunii ,stârvul PolPotin, a devenit, in Fosa Abisală Rusă, Ciuma colectiva.

  5. Rusia e o nenorocire pentru toate natiunile care au avut nenorocul sa fie vecine cu aceasta. Nu-mi dau seama cum poate fi rezolvatā povestea asta dar va continua sa fie o problema pana cand Rusii vor inceta sa se comporte ca niste primitivi. Aroganti dar primitivi.

  6. “Regimul putinist este un bolșevism de extremă-dreapta.”
    Alaturarea a doua ideologii aparent antagonice este justificata fie si prin cateva exemple pe care le-am cules de la inceputul agresiunii.

    Elemente de bolsevism
    Atitudinea administratiei militare de ocupatie este similara cu cea sovietica din Polonia si Basarabia de la inceputul celui de-al doilea razboi mondial : Functionari ucraineni, inclusiv primari si politisti, pe a caror loialitate fata de Rusia nu se poate conta, sunt ridicati de la domiciliu si in majoritatea cazurilor li se pierde urma. Mai ales in regiunea Mariopol, dar exista si exemple din Herson, un numar mare de cetateni sunt deportati catre regiuni indepartate ale Rusiei, in multe cazuri impotriva vointei lor.
    La fel ca si la nord de Kiev la inceputul lui Aprilie 2022, in vara lui 1941 cand Armata Rosie se retragea din regiunile ocupate in 1939 si 1940 din actualele regiuni vestice ale Ucrainei (Lvov), Basarabia (Chisinau), Tarile baltice, beciurile si curtile NKVD-ului sunt intesate de prizonieri politici impuscati in ceafa, evident proveniti din elita politica, militara, administrativa, clericala si intelectuala.
    In teritoriile ocupate, administratia militara sau cele civile-marioneta, restaureaza monumentele imagisticii sovietice, mai ales pe ale lui Vladimir Ilich si pe cele legate de “marele razboi pentru apararea patriei”. Pe unele blindate rusesti apar steaguri sovietice sau chiar cu “Parintele Popoarelor”. Dupa 24 Februarie toate unitatile militare din Transistria au arborat steagul RKA (Armata Muncitoresc-taraneasca a bolsevicilor).
    Ca si in vara lui 1940 in Basarabia, copii ucraineni primesc manuale adaptate narativului minicinos al Kremlinului in care se elimina capitolele despre originile statului si poporului ucrainean, Holodomorul sau multele episoade din contenciosul ruso-ucrainean din cel de-al doile razboi mondial care nu convin narativului promovat sub bagheta asa zisului negociator-sef in trativele ruso-ucrainen si propagandist incurabil Mendinski.

    Elemente de national-socialism
    Este de preferat compararea cu ideologia a NSDAP si mai putin cu cea fascismului italian deoarece Putin deja se dovedeste a fi mult mai letal decat Mussolini si camasile sale negre. Crimele de razboi savarsite de armata italiana in Libia si Etiopia inainte de 1939 sau in Yugoslavia intre 1941 si 1943 palesc in comparatie cu cea au facut rusii trei luni in Ucraina.
    Putin si-a pregatit si justificat agresiunea dupa modelul perfectat de Adolf Hitler. A a avut sansa unor conciliatori mai iresponsabili decat Chamberlain si Daladier. Am in vedere aici in primul rand pe Frau Merkel, pe cabotinul presedinte Sarkozy, pe naivul pana aproape de stupiditate Macron si altii. A avut parte de acorduri a la Muenchen 1938 (e.g. Minsk) pe care le-a incalcat asa cum dupa jumatate de an le-a incalcat Fuehrerul, care a invadat ce a mai ramas din Cehia in Martie 1939. Diferenta a fost ca in timp de Emil Hascha si armata ceha au ramas pasivi si tara lor s-a transformat peste noapte in “Reichsprotektorat al Boemiei si Moraviei”, presedintele Zelenski si armata ucraineana i-au zadarnicit planurile de invazie rapida si transformare a Ucrainei intr-un mozaic de gubernii-republici ale narodului, asa cum le concepuse “Tarul sangeros” si acolitii sai. In momentul in care dictatorul moscovit anunta invadarea Ucrainei, tot devreme dimineata ca si invazia Poloniei din 1 Septembrie 1939, se aduc argumente de acelasi tip ca acelea aduse de Fuehrer si propaganda sa : minoritatea germana este persecutata, Polonia ca si Cehoslovacia inaintea ei nu isi justifica existenta, este manipulata de puterile “plutocratice” Anglia si Franta, care la randul lor sunt controlate de “Das internationale Judentum-Evreimea Internationala”. In cazul de fata Ucraina este cf. viziunii lui Putin “un stat artificial creat de Lenin” – o minicuna si “care este un stat marioneta al SUA si NATO”.
    Pentru ca ucrainenii opun o rezistanta neasteptata hoardelor “euro-asiatice” propagandistii de la televiziunile lui Putin si membrii cei mai extremisti din Duma cer pe un ton imperativ solutii ferme privitioare la “nazistii” ucraineni (incarcerare si chiar lichidare fizica) precum si izolarea si sterilizarea cetatenilor Fed.Ruse care nu se conformeaza politicii “Russkiy Mir-Lumii ruse” a presedintelui Putin. Acesta insusi declara ca “tradatorii trebuie scuipati ca niste ganganii care iti intra in gura”.
    De 9 Mai intr-un oras de provicie din Rusia au defilat unitati asemanatoare cu Batlioanele de Asalt (Sturmabteilung) ale lui Ernst Roehm, cu diferenta ca pe brasarda “patriotilor” rusi se afla litera Z in loc de Swastika.
    Prin aventurism si lipsa de calcul militaro-politic Vladimir Vladimirovici se aseamana cu “Conducatorul” german si aproape deloc cu “Unchiul Joe”. Eventual doar cu tanarul si ne-experimentatul Stalin, komisar pentru probleme de nationalitati ale Rusiei sovietice care a primit bobarnace pe fronturile razboiului civil si ale razboiului ruso-polonez, din cazua incompetentei sale in chestiuni militare.
    Ca si propaganda lui Joseph Goebbels din ultima perioada de existenta a celui de-al Treilea Reich, propagandistii de la televiziunile Kremlinului se vaita ca toata lumea este impotriva lor si ca “o lume fara Rusia nu merita sa existe”. In ultimele clipe de viata, inainte sa se sinucida cu sotul sau in curtea Cancelariei Reichului, Magda Goebbels spunea ca “viata fara Adolf Hitler si National-Socialsim nu merita traita”.

  7. Lumea a luat-o razna, persoane de la cel mai înalt nivel din Germania, Franța și alte țări europene pactizează cu agresorul rus, în România se preconizează legislație de poliție politică, ba chiar și fotbalul s-a dus de rîpă pe-aici! Nu mai aștept nimic, că numai rău poate veni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro