miercuri, mai 29, 2024

Pierde PDL voturi pe mana lui Funeriu?


Probabil da. Dar si castiga. In masura chiar mai mare. Sa ma explic.

Paradigma castigarii alegerilor cu pomeni electorale este pe cale sa se schimbe. Ce spunea Siviu Brucan, supranumit oracolul din Damaroaia?

„Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani”. Nu stiu cum a anticipat dar au trecut exact 20 de ani de la aceasta profetie. Si mentalitatea romanilor este pe cale sa se schimbe.

Recentul bacalaureat este o dovada a dezvoltarii acestui proces.

I-a trebuit o saptamana lui Emil Boc sa se hotarasca sa sustina public „isprava” ministrului Funeriu. Ca nu stia care va fi reactia presei si a marelui public. Cand a vazut sondajul IRES, din care rezulta ca majoritatea romanilor considera elevii si parintii responsabili de situatia de la bacalaureat, i-a venit inima electorala la loc. A vazut si  pozitia presei. Care, cu exceptia celor doua tv-uri stiute, a fost de acord cu masurile si modul de desfasurare a examenului de bacalaureat. Inclusiv invitati obisnuiti ai RTV le-au dat peste nas redactorilor afirmand clar si raspicat ca  frauda este  frauda, iar minciuna, minciuna. Nu mai e nimic de comentat.

Isteria cu care a fost linsat mediatic ministrul Funeriu, inclusiv  modul in care a luat bacalaureatul, arata ca mogulii si cei care se afla in spatele lor, inclusiv PSD, au simtit acut pericolul acestei treziri din prostirea ce a fost administrata romanilor prin media. (Curios este faptul ca PNL a tacut din gura, de data asta. O fi doar vacanta de vina?) Episodul respectiv s-a dovedit pana la urma o facatura ordinara, care descalifica definitiv postul tv. Adica, preiau o informatie anonima si fara sa fac vreo verificare o toc ore in sir la televizor, cu riscul de a se dovedi ulterior un mare fas. Cu solicitarea ca ministrul insusi sa se disculpe. Si pana la urma, ce relevanta ar fi avut? Si daca se descopera ca Funeriu a facut pipi in pat, pe la 2-3 ani, o iau de la inceput?

Vezi Doamne, Funeriu a falimentat sistemul educational! Daca prin sistem educational intelegem fabricile de diplome, atunci da, le-a falimentat si sper sa le falimenteze in continuare. Basescu e de vina, striga de la Cluj Andrei Marga. Ne-a nenorocit odraslele, tipa invitatii permanenti de la tv-urile de stiri!

Modelul Andronescu

Ecaterina Andronescu a construit sistemul actual de invatamant. A desfiintat scoala profesionala prin 2002, infiintand la schimb scoli de arte si meserii. Le-a desfiintat si pe acestea in 2009. A desfiintat admiterea la liceu, inlocuind-o cu examenul de capacitate, care a devenit „teze nationale”, testare nationala, evaluare nationala, ca le-am pierdut sirul. A dat liber la elevii aflati pe ruta progresiva, (scoala de arte si meserii), sa ajunga la bacalaureat, a micsorat numarul de probe (un lucru bun) si toata actuala structura de organizare si de probe ale bacalaureatului sunt ale domniei sale. Si toate astea pentru a asigura afacerea de un miliard de euro a fabricilor de diplome. Indiferenta la cerintele economiei, pietei muncii si posibilitatilor reale ale elevilor. Ce a facut Funeriu a fost un lucru important, ce nu facuse Andronescu. Le-a dat liber inspectorilor generali, sefilor de comisii si profesorilor din comisii, sa faca un examen cinstit. Iar judetul de bastina si de inima al ministrului Andronescu (si al meu), Mehedintiul, a picat de la 99% procent de promovare,  in 2009, la 27% anul acesta. Sic transit gloria mundi!

Tot Ecaterina Andronescu s-a opus cu vehementa la promovarea actualei Legi a Edicatiei Nationale. Care a schimbat cadrul si sistemul educational. Un exemplu. S-a opus cu indarjire la trecerea invatamantului obligatoriu, integral, la scolile generale. Ca nu mai „evadeaza” elevii din comunele in care s-au nascut. Ca si cum acesta era obiectivul (la fel au procedat comunistii), nu ridicarea comunelor, economic, social, educational, cultural, la nivelul oraselor. Sa depopulam satele si sa vina elevii la facultate. A obtinut doar abandon scolar, prea putini elevi aveau bani sa „evadeze”.

Ce face Funeriu?

Ce sa faca, ce-ar fi facut orice ministru neaservit grupurilor de interese. Ca a spus-o pe sleau Mihail Hardau, intr-o zicere memorabila: „universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si parlamentul Romaniei.

Ei bine, Funeriu nu este prizonierul grupurilor de interese, ca n-a papat bani nici cu Andronescu, nici cu Marga, nici cu alti rectori si parlamentari. In plus, a si vazut cum este prin alte tari, de la Europa pana in Japonia. Si-a dat seama ca doar asa poate elimina transeele construite cu migala atatia ani. Taind conductele de bani care mergeau spre fabricile de diplome.

E si tanar si incapatanat, nu are ce pierde, nu este sarac sa se capatuiasca  prin Romania, si a luat-o pe cont propriu. Apreciat de presedintele Basescu si, intr-un tarziu, de Emil Boc. Cu maraiturile de rigoare ale „activului” de partid. Fara greve  ale profesorilor, fara reactii violente ale parintilor si elevilor.

A promovat Legea Educatiei Nationale. Prin asumarea raspunderii, ca parlamentarii voiau s-o toace. Inclusiv parlamentari PDL. Ca nu e buna, nu mai asigura materie prima fabricilor de diplome.

Curios este ca si multi universitari il aproba. Chiar daca isi pierd clientii de la care isi luau salarii. De aici poate veni trezirea. De la oameni care inteleg ca minciuna, frauda, mistificarea ne duc cel mai sigur in prapastia in care a intrat Grecia si alte state.

De punctat si sustinerea actualei majoritati parlamentare. Notam trezirea la realitate (nu rtv) a unor ex-psd-isti de marca, Cristian Diaconescu, Marian Sarbu si altii.  Schimbarea la fata a oamenilor inteligenti si constienti. Spre deosebire de Ponta, Nastase, Geoana, acestia au inteles cum devine viitorul UE si al nostru. Sumbru, daca nu luam masuri curajoase si necesare.

Ii anunt pe aceasta cale pe rectorii fabricilor de diplome ca 10-15.000 de potentiali studenti au aplicat si pleaca la universitati straine, de bun ce este invatamantul romanesc, ca alti 15-20.000 nu au bani de aruncat pe diplome cu utilitate indoielnica, asa ca, raman circa 60-70.000 de candidati. M-as mira sa se ocupe mai mult decat locurile fara taxe din invatamantul superior!

Ce poate face guvernul Boc in continuare?

Sa mizeze pe aceasta trezire. Dupa cei 20 de ani ai lui Brucan. Chiar daca va pierde alegerile, ceeace nu mai este deloc asa de sigur, isi va rezerva un loc meritat in istoria Romaniei. Emil Boc sa ia taurul de coarne si sa dea de pamant cu ministri si functionarii care nu fac ce trebuie si ce este adecvat momentului. Ca asta i se reproseaza, este prea molau in comparatie cu cat este de reformat si modernizat in tara asta. Cu forta, daca nu se poate altfel. Cum a facut Balcerovitz in Polonia, al carui fan neconditionat sunt. Dupa care polonezii i-au ridicat statuie, datorita lui  au trecut prin criza cu fruntea sus.

 • Sa inlocuiasca ministri si functionarii incapabili sa atraga fonduri europene. Ar putea angaja experti polonezi sau din alte tari care stiu cum si ce sa faca si sa le dea mana libera;
 • Sa dea afara ministri care n-au facut investitii, desi aveau bani. Dar nu patinoare, sali de sport si locuri de joaca la sate. Investitii serioase in infrastructura rurala, de la care ne-ar putea veni salvarea. Adica de la agricultura ecologica. Este nisa noastra de piata, pentru care avem tot ce trebuie;
 • Sa privatizeze ultimele active ale economiei comuniste;
 • Sa  creeze pachete de avantaje fiscale si stipendii pentru investii straine mari si foarte mari. (terenuri gratuite, scutiri de taxe si impozite un numar de ani, etc.);
 • Sa ia exemplu de la Funeriu si sa inlocuiasca minciuna cu adevarul, in toate sectoarele de activitate. Adevarul aduce o sansa de lecuire, minciuna niciuna. Politica dusurilor reci.

Daca face toate aceste si multe altele de acelasi fel, eu unul il voi vota in 2012. Pentru ca stiu ca asta trebuie Romaniei de azi.

Dupa dusurile calde, marca PSD, dar pe burta goala, este momentul terapiei cu dusuri reci. Si ca mine judeca milioane de romani, viitori electori.

Distribuie acest articol

91 COMENTARII

  • Felicitari Domnule Funeriu!!

   Sunt satul de smecherii din tara asta care cred ca totul poate fi furat, ca ei sunt deasupra celorlalti si a legii!!

   In felul asta, o sa invete toti ca munca si respectul pentru lege si ceilalti este responsabilitatea fiecaruia! Nu ma astept ca tembeliziunile lui Voiculescu sa priceapa ceva, sper sa dispara odata ca au indobitocit atatia fraieri care au uitat ca au si telecomanda sa se uite ce un TVR2, TVR Cultural, BBC, etc etc de unde afla ceva interesant nu minciuni sfruntate de la un fost turnator la Securitate

  • Felicitari Domnule Funeriu!!

   Sunt satul de smecherii din tara asta care cred ca totul poate fi furat, ca ei sunt deasupra celorlalti si a legii!!

   In felul asta, o sa invete toti ca munca si respectul pentru lege si ceilalti este responsabilitatea fiecaruia! Nu ma astept ca tembeliziunile lui Voiculescu sa priceapa ceva, sper sa dispara odata ca au indobitocit atatia fraieri care au uitat ca au si telecomanda sa se uite la un TVR2, TVR Cultural, BBC, etc etc de unde afla ceva interesant nu minciuni sfruntate de la un fost turnator la Securitate

 1. Deh, e cam mult spus ca dl. Funeriu, facind un lucru numai in parte bun, impreuna cu fugacii PSD-isti relativ competenti ar ajuta soarelui sa rasara in tara asta. Dinspre PDL. No way, pentru ca PDL ii are si pe Igas, pe Ialomitianu, pe Boagiu, etc., etc. …

  Nu stiu unde au fost dusurile alea calde, ca eu unul nu le-am vazut. De cind ma stiu, o tin dintr-un dus rece in altul, si pe la scoli, si pe la diversele job-uri, ca asa e viata pentru intransigentii care se incapatineaza sa nu calareasca trena niciunui partid.

  Am vazut deja prea multe in tara asta ca sa ma astept la surprize pozitive notabile. Nu sint pesimist din fire, bien au contraire, doar ca sint prea patit ca sa mai dau drumul vreunei exaltari. Faptele vorbesc, si cu mici exceptii, nu prea sint fapte mai vechi sau mai noi care sa ma faca sa sper ceva de la cineva aflat in vreo functie in aceasta tara. De fapt, tara aceasta a evoluat intr-un mod deprimant in ultimii 21 de ani, ajungind la performanta suprema de a nu mai face nimic. PDL gestioneaza acum nimicul la care a contribuit.

  Sa ma astept la ceva de la ministerul care va gestiona bani europeni? Incerc o varianta: de acolo vor veni banii pentru alegeri in 2012, si probabil ca „investitiile” vor fi in ce nu va place dvs., dar in ce stiu ei mai bine sa faca, sali de sport, patinaore si parcuri in comune in care nu exista nici scoli, nici dispensare. Pun pariu si pe numele viitorului ministru, in caz ca asemenea sinistru chiar va fi posibil…

  Nu ma astept sa aprobe cineva o asemenea postare, nu e in ton cu „dezideratele actuale”. De fapt, noi ne indreptam spre franchism in Romania, si cred ca in citiva ani, cine nu va fi cu cine trebuie si nu se va duce la biserica nu va minca. Cititi memoriile lui Montserrat Caballe, ca sa vedeti cum a fost franchismul pentru omul de rind.

 2. Domnule Vlaston,
  de aceasta data (si nu e prima oara) sunt de acord cu dvs pana la punctul ultim.
  Nu exista alta cale de supravietuire decat prin victorie, nu e alt drum de urmat decat inainte.

  Daca’l socotim si pe Tudor de mai sus, suntem trei macar :D

 3. Incep prin a sublinia ceea ce chiar dvs recunoasteti dle profesor. Adica intarzierea horror prim-secr… pardon, prim-ministrului in sustinerea „cauzei Funeriu”. Si nici macar nu cred ca pozitionarea televuvuzelelor vis-a-vis de chestiunea in cauza (previzibila) i-a determinat asteptarea, dupa cum doriti sa induceti. Oamenii inteligenti ar considera demersul dvs (de a-i gasi „scuze” premierului) drept o insulta. Stiti f.bine care a fost cauza.
  „Reformele” actualilor ocupanti ai prim-jilturilor executive sunt la fel de eficace (sac!) precum frectiile aplicate picioarelor de lemn. Sau poate nici atat pt ca frectiile macar au un rezultat, respectiv lustruirea.
  De ce spun asta?
  Daca facem referire la domeniul atat de drag dvs respectiv noua lege a educatiei nationale are un mare defect. Trateaza efectele si ignora cu nonsalanta cauzele, aproape in totalitate. De acord ca parintii si elevii sunt vinovati pt rezultatele slabe. Doar ca vina lor este un efect. S-au adaptat sistemului. Acolo sunt cauzele, care se simt inca bine-merci pt c-au fost cvasi-ignorate de (vai!) noua lege. Si vor produce in continuare efecte.
  Daca facem referire la mult-trabitata modificare a codului muncii constatam (fara surprindere) acelasi „mecanism” ignorant al cauzelor si dur cu efectele. Fiscalizarea excesiva a muncii „produce” evaziune in oricare tara. Cu atat mai multa intr-o societate care se comporta „parinteste” cu infractorii. Sau cand cota de fiscalizare a muncii este similara cu a produselor „de lux” in state civilizate. Sigur ca „trebuie sa fie asa” pt a putea sustine cele 46% cheltuieli cu asistenta sociala din total buget. Si cuantumul venitului minim garantat mai mare decat salariul minim. Total cheltuieli cu salariile bugetarilor (inclusiv „darile” aferente) reprezinta doar aprox 28%. Sunteti profesor de matematica asa ca va las dvs placerea de a trage concluzii cu privire la eficacitatea „reformelor”. Iar pt a va stimula logica va mai „vand un pont”: cautati detalii cu privire la structura, pe ani, a emigratiei muncii, dpdv al calificarii, competentei si profesionalismului. Atentie: o sa va doara.
  Ignoranta vremelnic-chiriasilor din cladirile de lux, pe frontispiciile carora „troneaza” insemnele guvernamentale se manifesta „cu precadere” in domeniul care chiar ar putea scoate tara din criza, respectiv agricultura. Si culmea: intr-un timp scurt. Omenirea (asadar, nu numai EU) trebuie sa pape, inainte de a face fiare (cu doua sau mai multe roti), computadoare (cu unul sau mai multe procesoare), statii spatiale, avioane invizibile ori trenuri de mare viteza. Viitoarea moneda a lumii va fi crapelnita iar noi putem reprezenta noua Elvetie. Spuneti ca sunteti pensionar. Asadar, stiti, macar din auzite, ca programele pcr-ului faceau dese referiri la PIB-ul Romaniei din anul 1938. Nu stiu daca stiti ca-n acea vreme Wall-Street-ul cerealelor era la Braila.

   • – structura rigida a invatamantului preuniversitar
    – vechimea ancestrala a informatiilor oferite
    – suportul didactic cvasi-inexistent
    – „paralelismul” cu piata muncii, locala si nationala
    – „promovarea” elevilor prin aplicarea unicului tel de pastrare a nr minim, respectiv al normelor didactice
    (ex: sunteti profesor de matematica deci stiti despre puntea magarului din gimnaziu :-P …ori de conjugarea principalelor verbe sau de despartirea frazelor in propozitii, reforma agrara care a urmat rascoalei din 1907 … etc)
    – subfinantarea
    – „filosofia” notarii prin aprecierea reproducerii cantitative
    – demotivarea cadrelor didactice plus promovarile pe „criterii” care n-au legatura cu implicarea
    aici … si-n continuare ar fi mai multe de spus.

    • Nu e chiar asa.
     – structura rigida a invatamantului preuniversitar: a introdus-o si pastrat0o Andronescu. E rezolvata de Legea Ed. Nationale (LEN)
     – vechimea ancestrala a informatiilor oferite: nu e adevarat. La mate, romana, biologie, curricula este oarecum la curent cu e nou
     – suportul didactic cvasi-inexistent. aici chiar gresiti. Pt. ca n-avea ce sa faca cu banii, Adomnitei ne-a dat bani pt. laboratoare de tot felul. Calculatoare avem de circa 10 ani.
     – “paralelismul” cu piata muncii, locala si nationala. Aici asa este. LEN rezolva prin reintroducerea scolii profesionale.
     – “promovarea” elevilor prin aplicarea unicului tel de pastrare a nr minim, respectiv al normelor didactice. Paradigma moderna nu este sa-i dai afara, ci sa ii tii in scoala sa absoarba fiecare cat poate. Ca inv. preuniv. nu mai este un moft elitist ci o necesitate.
     (ex: sunteti profesor de matematica deci stiti despre puntea magarului din gimnaziu :-P …ori de conjugarea principalelor verbe sau de despartirea frazelor in propozitii, reforma agrara care a urmat rascoalei din 1907 … etc)
     – subfinantarea. Da, dar simultan cu controlul si ajustificarea banilor dati. Sa dai banii inainte, ca la…? Intai sa-i merite, apoi ii primeste.
     – “filosofia” notarii prin aprecierea reproducerii cantitative; asa este, dar s-a mai schimbat. LEN introduce probe la bac transdisciplinare, pt. care am militat si eu.
     – demotivarea cadrelor didactice plus promovarile pe “criterii” care n-au legatura cu implicarea
     aici … si-n continuare ar fi mai multe de spus. Da, asa este, politizarea dar nu in asa mare masura la cadrele did. obisnuite. Doar la manageri

     • Dle profesor ma faceti sa rad.
      Despre care „noi cunostinte” putem vb la mate si romana de nivel preuniversitar? Ori la istorie sau geografie? M-am referit la domeiile specifice.

      Paralelismul cu piata muncii se manifesta si-n domeniul universitar.

      Calculatoare de 10 ani?… poate nu stiti ca-n domeniul asta se manifesta cea mai apriga uzura morala. Ba chiar ala care e considerat cel mai bun premier al ro (desi a bagat tara-n incapacitate de plata) a emis niste norme de amortizare de maxim 5 ani pt tehnica de calcul. Plus ca laboratoare sunt necesare si la chimie, biologie, fizica, istorie, geografie, muzica, desen etc.

      N-am sustinut excluderea repetentilor dar asa s-a ajuns cu ei pana la BAC! De acord cu necesitatea dar in masura-n care e constientizata de catre elevi. Deocamdata ei mai mult speculeaza si… se adapteaza copiind.

      Promovarea cadrelor didactice pe alte „criterii” decat profesionalismul si daruirea se face si la acordarea gradelor. Sunt putine functii de director/sef-de-lucrari/conferentiar/sef-de-catedra/prof-universitar/rector

      De ce credeti c-as sustine finantarea fara CFP (aka Control Financiar Preventiv :-P )

      • Ma refeream la preuniversitar cu promovarea c.d. In universitar asa este. Dar au ramas fara resurse.

       Nu se poate totul dintr-odata. Important este ca s-a pornit de undeva. Asta e sensul articolului.

    • Din graba am omis taman precizarea la „infractorii” hidrogeni care umbla imperecheati pt a-l face prizonier pe nefericitul de oxigen. M-asteptam atunci la o initiativa parlamentara macar de „infierare cu manie proletara” a reprobabilelor actiuni intreprinse de sus-numitii suspecti. Zadarnicia asteptarii o pun pe seama absentei vreunui lobby in favoarea oxigenului.

     • @Gamer: ar trebui sa cauti niste informatii despre laboratoarele dotate de siveco. zici de laboratoare de chimie, fizica, geografie, etc. afla ca s-au dotat cu calculatoare fiecare liceu din tara, indiferent daca aveau sau nu un profesor de informatica sau un om care sa stie sa le porneasca (sa nu mai zic de miscat mouse-ul mai sus).
      pe langa calculatoarele astea (mult peste pretul pietei, doar au fost vandute de siveco), tot siveco a vandut si un soft care nu cred ca a fost folosit mai mult de 1 luna (in perioada verificarilor).

 4. Sunt foarte uimit, domnule profesor Vlaston, ca un om cu experienta dumneavoastra ajunge la concluziile din acest articol. Cu atat mai mult cu cat e foarte clar ca politicienii au avut nevoie pentru a lua o pozitie oficiala de un sondaj de opinie care arata dupa parerea mea cat de putin stiu cei care au raspuns sondajului despre scoala si despre ce ar trebui sa fie scoala intr-un stat modern. Daca poporul roman considera ca esecul scolar este vina elevului si a parintelui, asta inseamna ca poporul roman nu intelege de ce plateste un sistem educational, nu ca are loc o revolutie a adevarului.
  Faptul ca domnul Funeriu a dorit ca Bacalureatul sa fie un examen greu pentru a lasa fara candidati facultatile fabrici de diplome este din pacate un enunt fals, pentru ca o lista intreaga de facultati nu cer Bacalaureatul la inscriere.
  Ce revolutie credeti ca se va produce cu un popor care s-a obisnuit sa fie mintit si sa minta la randul sau atat de mult incat considera ca aceasta stare este normala, daca rezultatele la Bacaluareat sunt foarte proaste?! Se vor pune acesti parinti si copii cu burta pe carte de maine? Nu cunoasteti poporul roman daca aveti aceasta speranta, domnule Vlaston!
  Un exmplu: in liceele cu rezultate foarte bune nu au fost camere de luat vederi. Trecem peste comentariile doamnei Andronescu, sunt puerile. Ministerul Educatiei a organizat Bacalaureatul in mod incorect, domnule profesor, pentru ca nu a asigurat aceleasi conditii de examinare pentru toti absolventii de liceu!
  Doresc sa va intreb, in calitatea dumneavoastra de profesor, ce apreciati mai mult la un sistem de invatamant? Ca este corect si sanctioneaza pe cei care nu s-au pregatit sau ca este corect si produce absolventi de calitate?

  • „pentru ca o lista intreaga de facultati nu cer Bacalaureatul la inscriere.”

   Nu-i adevarat, bacul e obligatoriu la toate facultatile. S-ar putea postliceala sa nu ceara, dar e altceva.

   pai doar n-o sa invete „sistemul” in locul elevilor, sau sa controleze copiii in locul parintilor. Nu cereti cam mult sistemului?

   Au fost camere aproape peste tot. Si in liceele f. bune.

   Pana la a fi corect si a produce absolventi de calitate, intrebati-o pe dna Andronescu de ce nu este asa. Ca Funeriu e de 2
   ani. Iar liceenii nu trebuie sa ia toti bacul. Unde scrie? cei care stiu, vor si pot il iau. Ceilalti au certificat de calificare. Daca au si invatat maserie, se duc in piata muncii. Care e problema?

    • Faptul ca se da admitere nu inseamna ca nu trebuie si Bac-ul! In primul rand trecerea Bac-ul este o conditie obligatorie (evident, eliminatorie) pentru inscrierea la admitere! Asta inseamna o preconditie legala!

     In general (si asta se poate verifica la secretariatelor facultatilor respective), media de la Bac este a 3-a nota care conteaza in calculul mediei de admitere. Din cate stiu eu, Politehnica din Bucuresti (cu care incepe anuntul acela) are una din cele mai reduse ponderi ale Bac-ului in media de admitere: 20% Bac-ul si cate 40% celelalte doua probe. La facultatile care organizeaza admitere cele doua probe constau in examene de matematica (algenbra si analiza matematica) si o a 2-a proba la alegere (fizica sau geometrie si trigonometrie sau o alta materie de specialitate). La facultatile in care admiterea este pe baza de dosar, cele doua probe in cauza constau din notele obtinute de candidat la anumite materii (matematica si altele, dupa specialitatea facultatii) pe durata liceului.

 5. Domnule Vlaston, la educatie va pricepeti mai bine ca mine si oricum sunt de acord cu opiniile dvs, dar la politica mai aveti de invatat.. siretlicuri. Boc a facut bine ca nu a pus tot PDL-ul sa-l sustina pe Funeriu din prima zi. Funeriu a fost martirizat astfel, iar pedeleii n-ar fi avut oricum nici o ‘greutate’ pe subiectul asta, deci o sustinere directa ar fi provocat o reactie opusa pe masura si ar fi dus dezbaterea in acceasi zona a mahalagismelor politice dambovitene.

  Acum intrebarile corecte ar fi:
  1. cati ani pot rezista fabricile de diplome fara elevi (ca e posibil sa nu apuce Funeriu si bac-ul din 2012)
  2. se pot ‘reinventa’ privatii astfel incat sa ofere o concurenta reala universitatilor de stat?
  3. credeti ca o realitate ca asta (doar 60k elevi la buget) va ajuta mediul academic? nu sunt aceeasi profesori si la stat? vor veni mai des la ore? vor acorda mai multa atentie acestor tineri?

  Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faca Funeriu, cheia de bolta, este un sistem functional de scoli de arte si meserii. Sa le dea tinerilor o alternativa reala. Dupa 8 clase faci inca 2 la o scoala de meserii si iesi un mester cu diploma care castiga azi mai bine decat un medic. Ce poate fi mai tentant si util pentru un tanar caruia nu-i place teoria?
  Oricum, cu toata bunavointa investitorilor publici si privati, azi nu mai avem cu cine sa facem agricultura si autostrazi, manufactura si turism… pe bara stau doar zilieri necalificati si multi licentiati… in frecatul mentei.

 6. Domnule Vlaston, ma mir ca nu ati observat ca Emil Boc face declaratii doar la sfirsit de saptamina. La fiecare sfirsit de saptamina. In cursul saptaminii se gindeste. Singura vina ce i se poate aduce este ca se gindeste dupa ce se intimpla faptele si nu inainte. Sint convins ca daca va fi lasat sa isi duca „reformele” pina la capat o sa dispara si aceasta anomalie. Nu se va mai gindi deloc. La fel cu foarte multi dintre cei care i se afla in preajma.
  Pe de alta parte, ma surprinde faptul ca il asezati pe ministrul Funeriu in postul de culegator de voturi umblind cu galeata de plastic din casa in casa. Si pentru cine? Pentru Emil Boc?. Nu era vorba ca se face pe-acolo si un strop de reforma? Lasati-l sa faca, daca are ceva de facut. E plina tara de potentiali culegatori de voturi. Sau au picat toti la „bac”?
  Cum ati reactiona daca v-ati pomeni cu cineva la poarta care sa va spuna „Eu sint Funeriu, am fost un mare cercetator si acum am venit sa va spun sa-l votati pe Emil Boc”? Aveti ciine?

   • Votul este pentru Funeriu. Daca va considera necesar sa il ceara.
    As zice ca il are si pe-al meu. Nu sint alegeri acum asa ca votul este inca… potential.
    Insa, daca vine sa imi ceara votul pentru altii, asmut ciinele pe el. Votez strict „uninominal”.

 7. „Ca si cum acesta era obiectivul (la fel au procedat comunistii), nu ridicarea comunelor, economic, social, educational, cultural, la nivelul oraselor”

  Urmeaza ridicarea prostilor la nivelul desteptilor si daca tot ne-am dat drumul la brate, a uratelor la nivelul frumoaselor. Si lista poate continua….

  Mai e ceva de comentat la o asemenea ineptie?

  In rest din punct de vedre politic domnule Vlaston, macelul de la BAC a afectat PERSONAL negativ cateva zeci de mii de familii si a incantat vag si teoretic pe ceva mai multi. Calculul politic rece spune ca bilantul e negativ. Pentru ca pe mine, care n-am pe nimeni picat la BAC, faptul ca BAC-ul a devenit mai cinstit ma bucura la nivel abstract dar concret nu ma ajuta cu nimic. Ori intentia de vot e determinata in cea mai mare parte de chestiuni concrete. In schimb pe cei picati si pe familiile lor respectiva chestiune ii afecteaza foarte foarte concret si personal si am mari dubii ca vreun parinte de loaza picata la BAC va vota PDL.

  Asta nu inseamna ca nu sustin BAC-ul mai dur asa cum incearca Funeriu. Ca imi pare o masura buna dar insuficienta, asta e alta poveste. Ca arata incapacitatea PDL-istilor in general de a fi altceva decat niste militieni (e nevoie si de militieni, dar e nevoie si de altceva) nu mai spun. Dar strict din punct de vedere politic e o masura care costa nu aduce voturi.

 8. Domnule Vlaston, va rog sa nu ne considerati pe toti cititorii niste naivi incurabili. PDL avea dintotdeauna asigurat votul dvs. pentru 2012.

   • Imi permit sa nu va cred daca imi spuneti ca ati avut vreodata alta intentie de vot pentru 2012 decat PDL. (Alba ca Zapada nu intra in calcul pentru ca nu s-a materializat). Ma sprijin in aceasta afirmatie pe toata publicistica dvs. care chiar daca a mai si criticat PDL, uneori chiar aspru, este in ansamblu net favorabila partidului de guvernamant mai ales cand il comparati cu opozitia PSD/PNL pe care in mod evident o detestati.

    In ceea ce priveste o eventuala abstinenta electorala, un vot negativ prin neprezentare in cazul dumneavoastra il pot exclude cu o probabilitate foarte mare. O persoana atat de activa politic ca dvs. nu renunta la vot. Alege raul cel mai mic, voteaza negativ, dar voteaza. Chiar daca va pot crede ca in anumite momente ati contemplat absenteismul sunt convins ca v -a trecut repede.

 9. Stiti ce ma surprinde pe mine? Citind tot felul de articole si comentarii despre subiectul educatiei si urmarind tot felul de discutii, de fapt constat ca sint destul de multi oameni, de specialitate sau nu, care au mai multa coerenta si consistenta decit cei aflati la guvernare si cu decizia in mina in ceea ce priveste educatia. Oameni care au fost in contact cu sistemul sau inca sint, intr-un fel sau altul, si care stiu si spun destul de inchegat cam ce ar fi de facut, si oameni care stiu care e diferenta intre ce produce sistemul educational de la noi si ce se cere in piata muncii, si ce-ar fi de facut ca acestea sa se intilneasca cu succes… Oameni din acestia au tot existat si au tot spus cite ceva, cu nume sau anonim, si nimeni, dar NIMENI nu ia luat in seama. La noi e clar ca trebuie sa cinti sub bagheta unui dirijor, nu poti cinta in mainstream daca nu esti din mainstream. Nu vii nici macar la consiliere daca nu te trimite partidul. Partidul, care trebuie sa fie in tot si in toate. Si acum e la fel. Parerea cui nu e din gasca nu conteaza. Din cind in cind gastile se permuta, si outsiderii ramin tot outsideri. De-aia nu intra oameni de calitate in sistem, si numai se reshuffle-aza cei care exista.

  • Foarte bune obs.
   … cu precizarea ca nu numai ca nu-i baga nimeni in seama dar atunci cand o fac isi sustin cu tarie aberatiile … sau mobilizeaza postacii.
   Iar in ceea ce priveste suficienta, ignoranta si indolenta politicienilor
   deunazi l-am auzit pe unu’ (la radio parca) spunand ca baza administratiei e constituita din consilierii locali. Adica fix bagatorii de seama care intra-n „premarie” odata pe luna pt a ridica mana de cateva ori (in totala necunostinta de cauza) si pt a incasa indemnizatia. Care indemnizatie e mai mare decat salariul celor cativa angajati ai primariei (platiti cu salariul minim pe economie) si care trebuie sa stie de toate, incepand de la norme europene pt acordarea subventiilor agricole si pana la „tona” de legi, norme si prevederi urbanistice trecand prin formele de acordare a ajutoarelor sociale sau regulamentele de aplicare ale multiplelor ordonante fiscale. Si tot ei trebuie sa se simta obligati (din exces de patriotism, probabil) sa-ntocmeasca si proiecte pt absortia fondurilor europene.

  • stii unde sunt cei mai mari experti in fotbal? in tribune (intotdeauna)! din toti cei cu idei privind educatia e vreunul care s-a trezit in fata cu un buget care (in nicio tara si in niciun an) NU ajunge???. Iar ca sa tai acolo ca sa adaugi dincolo trebuie „cojones”. Intre toti „pareristii” de pe margine reusesti sa ajungi la un consens (bineinteles inafara de urletul unanim: „sa-l dea jos pe acela si sa ma puna pe mine”)???? Daca reusesti un consens ar fi o premiera pt. RO!!!!

 10. Citisem undeva pe niste forumuri ca asociatia EduCer a facut o investigatie proprie asupra diplomei de „doctor” obtinuta de Felix in SUA. Mi se pare ca am vazut si rspunsul guvernatorului Californiei care certifica faptul ca nu exista o asemenea universitate recunoscuta care sa acorde titlul de doctor. Era de fapt o scoala de perfectionare continua de apartament. N-ar fi cazul ca acum cand trusturile lui Felix il denigreaza pe Funeriu cu BAC-ul obtinut in Franta, EduCer sa scoata acele documente care dovedesc frauda si impostura lui Felix? Sau va temeti! Puteti sa-l somati inclusiv pe Funeriu sa faca o investigatie oficiala in acest sens fiind seful invatamantului.

 11. Adaugire referitoare la populatia studenteasca. Poate mai exista ceva resurse dintre cei mai batrani, care ar fi vrut sa faca facultate pe vremea comunistilor, insa nu au putut (din varii motive: unii care au picat de opt ori la medicina, ori altii care s-au decis sa-si continue viata pe alt traseu). Practic toate profesiile de un anumit nivel si-au schimbat limita inferioara de studii, de la liceale la universitare, asa ca profesionistii erau obligati sa-si ia diploma doar ca sa-si pastreze jobul ori, ca liber profesionist, sa-si pastreze dreptul de a profesa.
  Evident ca toti acestia mergeau unde era mai usor, seral ori ff. Problema este insa ca s-au cam terminat si acestia: in marea lor majoritate, cei care aveau nevoie de diploma si-au luat-o deja. In afara vanitatilor gen student la 70-80 ani ori multiple licente tip Haret (la ce bun?), educatia „subprime” romaneasca oricum se afla intr-o bula (si nici n-am vorbit de trendul demografic: rata nasteri si rata emigrari). Prin redirectionarea celor de la SAM spre liceu, Andronescu nu a facut decat sa amane spargerea bulei, care ar fi avut loc oricum.
  Funeriu a avut meritul de a o reglementa, spargand-o in mod calculat. Vechii posesori de bacalaureat pot inca sa-si continue studiile, insa chiar si acolo deja stacheta se va ridica.

  O alta sugestie ar fi posibila creare a unui traseu de calificare simplificat pentru profesionistii cu vechime. Adica, daca ai lucrat 25 ani ca si „X”, atunci sa existe criterii prin care experienta profesionala sa-i poata fi echivalata cu o licenta in X.

  • Nu cred ca se va schimba ceva in bine in universitati, in ceea ce-i priveste pe studenti. Din pacate. Cred ca universitarii sint disperati de reorganizare, si dupa ce s-a dat iama prin bisericutele de pina acum, cred ca sint paranoizati de nevoia de a-si face altele, din toamna. Aia pe care-i cunosc eu asa sint.

   Cit despre echivalarea experientei cu o diploma, nu mi s-ar parea o idee rea, dar depinde foarte mult de cine, cum si pentru cine o face. Si aici m-as intreba „who watches the watchmen?”. Sistemul, asa cum functioneaza astazi, a ajuns asa tot din pricina unor „inlesniri”, cum este si aceasta pe care o propuneti. Pina sa fiu luat din scurt, va spun ca performez fluent in trei limbi straine, din pasiune, si traduc si interpretez mai bine decit multi profesionisti ai domeniului, cunoscuti chiar, dar asta nu cred ca-mi da dreptul la vreo echivalare automata. Tot as spune ca o echivalare onesta ar trebui sa cuprinda dovezile experientei, cu sau fara recomandari, si niste teste…

 12. „Eu unul ii voi vota in 2012” – asta stiam deja,de ce era nevoie de articol pentru a spune ceva deja evident pentru toti? Sau era pentru a sustine imaginea de „alba ca zapada” a pdl? Nici o sansa, noi astia de jos ii vedem asa cum sint, nici o sansa sa ne prostiti! Poate chiar a avut dreptate Brucan.

  • „Daca face toate aceste si multe altele de acelasi fel, eu unul il voi vota in 2012”

   Nu trunchiati citatul. Fiecare are dreptul sa voteze cum crede. Asta e sensul democratiei. Eu nu incerc sa va conving sa sustineti ceva sau pe cineva, nici dv. nu reusiti sa-mi schimbati modul de a vedea lucrurile. Asa ca suntem chit.

   • „Nu trunchiati citatul” se refera la toti? Pentru ca ignorati partea cu albitul „albei ca zapada”. Faceti parte din sustinatorii pdl care ignora 99% din realitatea portocalie pe care o traim si va focusati pe ce gasiti facut bine de ei. Si incercati sa prezentati ca acel 1% e totul, restul nu exista.
    De exemplu, bac-ul cred ca a aratat realitatea invatamintului romanesc. Nu il consider personal pe Funeriu vinovat de asta, dar face parte din sistemul vinovat de stare. Si elevii sint vinovati, dar cu partea lor de vina, nu singurii vinovati.
    Iar partea ca „nici dv. nu reusiti sa-mi schimbati modul de a vedea lucrurile” ma intristeaza. Pe mine ma puteti convinge, dar cu argumente. Si cu viziunea completa, nu cu fragmente (exceptii care confirma regula!). Ma intristeaza pentru ca avem nevoie de logica, nu de fanatism.

    • Nu, era adresarea reverentioasa, la plural. Cititi-mi si articolele in care am criticat dur pdl-ul. Eu fanatic? Gresiti. Mai argumentat decat am facut-o in vreo 100 de articole, nu am cum.

    • curioasa teorie. Deci daca maine esti numit ministru esti automat vinovat, caci faci parte din sistem? deci politistul care denunta un coleg corupt e de vina (face parte din sistem)? Rezulta ca sefii de sindicat din educatie trebuie maziliti caci nu numai ca erau parte din sistem ba chiar il si protejau! Nu cumva nu-ti mai place propria teorie??

 13. Eu cred ca lucrurile vor continua asa:” Bac-ul inainte si dupa 2011″. Sa ne imaginam un viitor sinistru: vine Antoneasca inapoi ministru, iar BAC-ul 2012 va fi de 90% promovati… Ce bucurie, ce fericire, cata mandrie! Oare?O doreste cineva inapoi? Pai…sa-i luam pe rand, pe caprarii, pe cei 200.000 dintre aspirantii de azi, cu familii cu tot, asa cum doresc unii.
  Deci…cei ale caror rezultate sunt mai mari de nota 8. S-au bucurat si au fost mandri de ei, cum n-ar fi crezut…Ani de zile au fost umiliti, cand note mai mari ca ale lor luau numai cei care copiau. Sau care dadeau spaga, sau care aveau tupeul si obrazul mai gros sa ameninte profesorul…Copii buni, pe care habar nu aveam ca-i mai avem…Ce-i drept, putini. Atat de putini, ca daca ai citit ziarele 2 zile ii stii pe toti, dupa nume, dupa povesti. Si ce descoperi? Ca-s copii normali, cu bun simt, muncitori, cum ai dori sa fie si al tau..Ce mandri trebuie sa fi fost ai lor parinti…Crezi ca ei nu au plans? Si inca cum!
  Apoi cei care au scapat „la limita”, cum se spune…Care au fost intre tupeul de a copia si puterea lor de a invata. Atat cata putere au avut. S-o vrea pe Antoneasca? Pai de ce? Munca lor e chiar mai pretioasa decat a celui cu 10, care oricum se astepta la o nota mare…Chiar ieri am vazut o fata bucurand-se ca, dupa recorectare obtinuse 6.01…Aproape cazuse in genunchi! Era nota mare, era muncita si sperata! Era o nota respectata! Dintr-odata notele se apreciau altfel!
  Si vin si cei care au picat…Socul a fost cam asa: surpridere (sau nu), furie, cautare de vinovati, blamare, rusine si …cautare de solutii. Personal, cred ca au trecut deja de „faza de negare”, atat ei, cat si apropiatii lor. S-o doreasca ei pe Androneasca inapoi? Pai dupa ce s-au pus pe invatat? ASTIA sunt si mai rai cand vine vorba de rezultate…Munca lor, pe care n-au prestat-o niciodata, de altfel, e perceputa ca muuuult mai importanta si valoroasa! E exact aceeasi reactie pe care o ai la cheltuitul banilor daca sunt munciti cu sudoarea ta…parca nu-ti mai vine!
  Cat despre cei scosi din examen ca au furat? Aici, chiar nu mai vreau sa comentez…Nemernicii natiei..

  • Da, o vor dori inapoi, pentru ca eu cred ca numarul de locuri la universitati aproape egal cu numarul absolventilor de 12 clase este veacul de aur al universitatilor… Daca nu m-au inselat urechile, am inteles ca avem vreun sfert de milion de absolventi anul acesta (acuma ca n-au luat toti bacul, e vina lor) si cam tot pe-acolo locuri la facultate (stat, privat, cu si fara taxe). Deci o generatie intreaga de potentiali intelectuali, ce mai!

   Si am mai inteles ca doar un sfert dintre aceste locuri sint la universitati private. La calitatea serviciilor unoara dintre universitatile de stat si la „marfa” care iese de acolo, n-am inteles de ce ne mai plingem de USH.

   Anul acesta, facultatile din Sibiu, unde ma aflu, au produs undeva la 5300 de absolventi. AJOFM Sibiu a scos in luna iulie 30 de locuri de munca pentru cei cu studii superioare. In total, in anul de gratie 2010, in Sibiu s-au angajat, daca nu ma insel, vreo 300 de absolventi de studii superioare, si in 2011 va fi la fel, sau poate vor fi o idee mai mult. Pina la 5300 mai e, nu? As spune ca situatia nu e diferita nici in alte judete. Deci, tarii cit mai mult carbune!

    • Exact…Cred ca stiu unde „se taie” din facultati… Avand in vedere ca bac-ul „s-o luat” de cei cu olecuta de minte in cap, vor alege facultati de stat. Asta una la mana…A doua: cred ca s-o dus moda facultatilor care se ocupa cu …”comunicarea”. Europa tipa dupa ingineri! Chiar nu vreti sa castigati un ban dupa scoala? Nu cred ca sunt multi din cei 90.000 care au luat bac-ul care sa se vada taximetristi dupa facultate…Pentru ca sectiile alea care scot cu sutele de absolventi nu au nici o acoperire! Nu vreau sa nominalizez, ca se stiu si singure.

     • Nu cred ca „se taie” cum spuneti! Sigur, absolventii de Bac vor alege o facultate buna din domeniul care-i intereseaza, pentru ca acum pot alege usor! Dar nu inseamna ca domeniul care-i intereseaza pe ei va fi unul cerut de economie!

      De asemenea nu cred ca se vor indrepta spre inginerie, decat intr-o anumita proportie! Ingineria presupune matematica, si aici este o chestiune dureroasa! Nu vor f multi absolventi de liceu de la matematica-informatica ca sa acopere cerintele din inginerie! Realitatea este ca ingineria nu este singurul domeniu care are cerere in economie ,,,

      Pe de alta parte sunt mai multi care spun ca tot marile univerrsitati, cu traditie, vor avea capacitatea de a atrage absolventii de bac! Si cred ca este normal asa!

     • Europa tipa dupa ingineri? Pai sa tipe mai tare, s-o aud si eu, ce de cind am trecut de prima tinerete sint tare de urechi… :) Si sa fie mai hotarita, ca asa o sa manince si un inginer ca mine o piine decenta. In alta parte decit acasa, *****! (text autocenzurat)

  • Voturile pierdute ale celor care pierd din revenirea adevarului in locul minciunii si falimentarea fabricilor de diplome. Voturile castigate ale celor constienti ca doar asa putem progresa.

 14. Domnule Vlaston,
  Este excelent articolul pe care l-ati scris! La fel sunt si celelalte articole
  pe care le-ati scris pe aceasta tema! Sunt cadru didactic universitar si
  apreciez in mod deosebit afirmatiile pline de adevar pe care le-ati facut
  la adresa universitarilor in legatura cu fabricile de diplome, … .
  Din pacate lucrurile nu aveau cum sa se schime in bine imediat dupa
  1990, cu rezerva de cadre didactice universitare a Partidului Comunist
  Roman. Au trebuit sa treaca cei 20 de ani profetiti de Silviu Brucan
  (stia el ce spune).
  Totusi au fost si universitari care au refuzat sa faca pactul cu sistemul
  de furturi de la bacalaureat de dupa 1990. Putini, dar totusi au fost.
  Un coleg numit presedinte de bacalaureat la un liceu din Arad povestea
  cum, pentru a i se cumpara bunavointa, organizatorii bacalaureatului
  i-au oferit inclusiv eleve-prostituate.
  Nu am fost PDL-ist, dar daca ministrul Funeriu o tine asa ca pana cum,
  (sper ca bacalaureatul sa fie la fel de strict privind copiatul si la toamna)
  voi vota PDL la alegerile din 2012.

 15. Stam pe gard si mancam seminte….
  Timp in care mai tocam si ceva bani.
  Cam cu asta atuce pozitia d-lui Vlaston.
  Acum o vreme, tata imi spunea ca s-a saturat sa vada „da-stia cu paru’ alb, ca al meu, facand sau comentand politica”.
  L-am contrazis, din buna crestere… I-am spus ca experienta acestor oameni este necesara, ca n-au albit degeaba, ca pana la urma au construit ceva…
  S-a suparat pe mine; M-am suparat pe el…
  Mi-a trecut, dandu-i dreptate. Stie el mai bine ce spune. Lumea-i croita acum de oameni din generatia lui si a domnului profesor Vlaston. Am invatat sa furam nu de la noi si intre noi, ci de la ei, eventual impreuna cu ei, impreuna cu ei.
  Pana sa vina Funeriu, dom’ Vlaston posta si-si dadea cu parerea. De facut ceva… mai greu, ca lumea-i rea si nu-i lasa pe aia destepti sa-si expuna ideile salvatoare.
  A venit Funeriu, a facut ceva… alde’ dom, Vlston comenteaza de parca in sfarsit ar fi facut si dumnealui ceva… ca aia-i bine, ca aia-i rau… in sfarsit… d-ale dumnealui…
  Nu l-am mai comentat de multa vreme, de cand mi-a demonstrat ca nu prea suporta comentariile.
  Dar acum chiar simt nevoia, poate chiar din pricina educatie dobandite in afara sistemului din care dumnealui a facut parte, a albit si i-a fost bie… In lumea in care furtul este chiar considerat imoral, ceea ce faceti dumneavoastra domnule, se numeste „pigybacking”…
  Adica stai ca … nu stiu ca ce… pe spinarea purcelului si te lasi dus de el… munca-i a lui, osanza a lui, guitatul tot al luo, dar comentariile sunt ale tale, ca doar puricele din spinarea purceluilui l-a condus pe acesta din urma.
  Paler, in „Autoportret intr-o oglinda sparta” a avut revelatia vinovatiei finale… cand a putut face ceva nu a facut nimic (dandu-i exemplu pe altii care au facut ceva), iar cand altii au facut orice si oricum, s-a hotarat sa fie doar comentator.
  Domnul Vlaston este insa multumit cu dumnealui, in special atunci cand se asociaza cu munca altora…
  La meci, cei mai mari specialisti stau in tribuna, mananca samanta, mai scuipa, mai injura, mai da cu „hai ai nostrii”, mai da o indicatie arbitrului, antrenorului, presedintelui si Papei de la Roma… intre timp toti subiectii dizertatiilor ‘mnealor alearga prin teren sa-si dea duhul… mai bine, mai prost, poate chiar foarte prost; dar alearga.
  Cati dintre elevii dumneavoastra credeti ca au copiat la bac domnule Vlston. Cati din cei care vad ca scrieti de pe langa subiecte credeti ca pot fi si ei indreptatiti sa-si dea cu presupusul.
  Funeriu, indiferent de ceea ce face nu are nici o vina. Pe dumneavoastra oare de ce nu va-ncerca sentimentul asta?
  Acum multa vreme v-am rugat sa ne uimiti si cu ceva ce apartine creatiei dumneavoastra intelectuale, morale, …ale,… ceva acole. Scoateti ceva si de la dumneavoastra …
  Uimiti-ne !!!

 16. Mie mia placut Funeriu de atunci cand a dat „intereviu” in fata comisiei parlamentare petnru a ajunge ministru, se vedea clar ca este cu 2 capete deasupra tuturor. Dar invidia din ei nu a putut sa suporte asta

 17. Da, asa este Maeste. Poate ca mentalitatea romanilor incepe sa se schimbe. Da, datorita actualului Partid! Dar pentru ca actualul Partid a „ridicat pe cele mai inalte culmi” ceea ce predecesorii au mimat, au experimentat: HOTIA, MINCIUNA, TUPEUL, BUNUL PLAC. Si intr-adevar oamenii isi dau seama ca asa nu se mai poate.

 18. La noi in tara inca nu s-a ajuns atat de departe precum in Vest: acolo studentii fac credite si se indatoreaza pe termen lung pentru a face o facultate, care pana la urma este inutila unui om care doar vrea un loc unde sa petreaca 4 ani.
  Eu nu m-as teme ca raman facultatile particulare fara carne de tun. Cu siguranta patronii acestor firme isi vor face gradinite particulare, scoli generale si licee particulare care sa le furnizeze in continuare un cash flow bun. Pana la urma nici liceu n-are nevoie sa parcurga orice om, poate doar primele 10 clase (sa lasam totusi posibilitatea unor copii sa se maturizeze putin). Chestiunea nasoala este ca invatamantul „gratuit” i-a facut pe prea multi, atat parinti, cat si copii, sa creada ca altcineva decat ei au interesul sa invete ceva. Iar „gratis” inseamna ca de fapt altcineva plateste pentru toata aceasta risipa, nu ca nu plateste nimeni nimic! 5% din PIB pentru Educatie inseamna totusi peste 6 miliarde euro anual, bani care ne sunt tocati cu un randament de doar 40% (cred ca real ar fi vreo 30% daca s-ar studia putin promovabilitatea in unele judete unde s-a putut copia inca)!

 19. Domnule Vlaston, sunt de acord cu multe dintre afirmatiile dumnaeavostra si, in orice caz, cu masurile luate de ministrul Funeriu in ultima vreme. Cred insa ca exagerati cand acuzati cu atata vehementa fostii minstri ai invatamantului.

  N-am fost niciodata o mare admiratoare a doamnei Andronescu, insa exista cel putin doua lucruri care dovedesc bunele ei intentii:
  – bacalaureatul cu subiecte grila din 2003, cand a devenit imposibila corectarea exagerat de indulgenta a lucrarilor (indulgenta din indiferent ce motiv). Nu existau pe vremea aceea camere de luat vederi, insa numarul supraveghetorilor a fost marit la 3, in fiecare clasa. Urmare a scandalului generat de procentul scazut de promovati (elevii puteau afla dupa fiecare proba daca au promovat-o sau nu), Ecaterina Andronescu a fost schimbata chiar in timpul examenului de bacalaureat cu dl. Anastasiu;
  – organizarea admiterii computerizate in liceu, pe baza examenului de capacitate. Inainte, pe vremea examenelor de admitere organizate in fiecare liceu, era posibil ca un elev sa pice la Gh. Lazar cu media 9 si sa nu mai gaseasca locuri libere decat la un liceu agricol. In plus, in felul acesta au incetat presiunile de tot felul asupra corectorilor. La mine in judetul Tulcea, cel putin, gradul de corectitudine al corectarii a crescut de zeci de ori in felul asta.

  Ruta progresiva si desfiintarea ulterioara a SAM-urilor au raspuns presiunii parintilor si realitatii din teren: in SAM-uti nu se facea nici carte, nici meserie. Ce rost ar fi avut mentinerea SAM cand nimeni nu-si mai dadea copiii la ele? Eu nu-s in masura sa judec daca au fost masuri bune sau nu, insa impresia mea este ca au incercat sa raspunda unor probleme reale ridicate de beneficiarii directi ai educatiei: parintii si elevii.

  Legat de Adomnitei, pe langa faptul recunoscut si de dvs. ca a investit multi bani in dotarea materiala a scolilor, trebuie aduagat ca a investit destui si in activitati de formare si perfectionare a cadrelor didactice. Singurele cursuri care mi-au folosit vreodata la ceva sunt cele din perioada 2007-2009 (patru cursuri in total). Ba nu, mai e si unul de TIC din 2004.

  Ce are Funeriu in plus fata de predecesorii sai: un anumit gen de nebunie, de incapacitate (utila pentru noi, nu si pentru el) de adaptare la mediu. Ca sa duci razboiul pe care-l duce el acum, pe atatea fronturi, trebuie sa-ti lipseasca o doaga. Eu ii tin pumnii, in orice caz. Daca PDL-ul il va lasa sa faca ordine, are si el o bila alba din partea mea.

  P.S. Ca si dvs, Funeriu nu scapa niciun prilej sa lanseze acuzatii la adresa fostilor ministri ai educatiei. Asta ii decredibilizeaza discursul. Nu cu ei are de dus razboiul, ci cu inertia si mentalitatile majoritatii romanilor. Slava Domnului ca rezultatele sondajului IRES i-au fost cat de cat favorabile!

  • nu e chiar asa. La bacul cu grile, daca u primeai grilele de la comisie, rezultatul a fost ca anull acesta.

   repartitia computerizata are o mare hiba: nu distinge intre notele mari luate aiurea, fara merite.

   • Ehei, ce amintiri… Titularizare 2003 pe test grila… L-am mancat pe paine si am ocupat prin concurs un post care fusese creat pentru altcineva. Oricum, dupa aia pt respectiva persoana a fost gasit un post platit cu $800 lunar. Tot prin „concurs”.

 20. Domnule Vlaston,

  Urmaresc de multa vreme de peste ocean cruciada pe care ati pornit-o pentru reformarea reala a Romaniei.

  Fara o reforma sociala, politica si administrativa serioasa Romania se indreapta spre o groapa fara sfarsit, cu toata apartenenta la NATO si UE. Semnele se vad deja pentru cine are ochi sa vada:
  1. Elitele Romaniei pleaca. Funeriu este una dintr putinele exceptii care au acceptat sa se intoarca.
  2. Populatia Romaniei scade prin emigrare si imbatraneste. Deja predictiile sunt sumbre. Peste vreo cateva zeci de ani sistemele de pensii si sociale or sa fie in stare de faliment, pentru ca sunt mult prea putini contribuind comparat cu numarul de beneficiari.
  3. Calitatea invatamantului romanesc scade pe an ce trece. Fara invatamant de calitate, tara nu mai are un viitor. Am ajuns la trista performanta in care invatamantul liceal comunist e considerat mai bun decat invatamantul liceal prezent.
  4. Sportul romanesc e la pamant. Bute e o exceptie numai pentru ca aplecat in Canada. De cand nu mai e o echipa romaneasca de fotbal participand la vreun turneu final sau la fazele supoerioare din cupele europene? Singurul sport care ne mai reprezinta este handbalul feminin, insa si el trage sa moara sub morisca diverselor grupuri de interese. In rest, am pierdut contactul cu lumea reala, inclusiv la gimanstica, datorita coruptiei generalizate din Romania.
  5. De fiecare data cand vin in Romania plec deprimat. Oamenii sunt artagosi, pusi pe capatuiala prin servicii scumpe si de calitate indoielnica, nu mai exista respect pentru munca si oamenii sunt obisnuiti sa intinda mana in loc sa puie mana. Sunt tot felul de modele indoielnice in conditiile in care Moni si Iri tin capul de afis, Smecheria si nerespectarea legilor sunt foarte populare.

  Numai o vointa foarte puternica si o trezire a romanului de rand poate dinamiza schimbarea in societatea romaneasca. M-as astepta la o renastere a societatii civile. Ar trebui demonstratii de solidaritate cu judecatori onesti atunci cand sunt pedepsiti pentru sentinte drepte. Ar trebui demonstratii masive de protest impotriva unor judecatori corupti sau hotarari indoielnice. Romania nu are traditia asta.

  Mai sunt si alte lucruri care se pot face. Daca politicul nu se reformeaza, reforma poate porni de jos. Comunitatile locale pot vota candidati independenti sprijiniti de societatea civila. In timp or sa faca o majoritate in parlament si pot schimba legile si constitutia daca partidele nu se trezesc.

  Da, este loc de schimbare in Romania. Eu personal sunt prezent in fiecare zi pe forumurile romanesti sa sanctionez orice fel de derapaj, de oriunde ar aparea. Am vazut ca si alti romani educati din diaspora au inceput a face la fel. Ideea este de a arata celor de acasa ce inseamna normalitate tocmai ca sa stie ce sa caute. De multe ori suntem injurati ca la usa cortului de tot felul de cozi de topor, insa nu ne lasam pagubasi. Ajutam mult mai mult Romania din postura asta decat intorcandu-ne in realitatile romanesti si la legea junglei.

  Mai am o speranta pentru viitorul destul de apropiat. O parte din romanasii raspanditi prin lume se vor intoarce, deoarece ating varsta de pensionare si vor sa vina acasa. Multi dintre ei vin cu pensii bune din Europa si nu pot fi cumparati cu o punga de malai sau promisiuni goale. Au trait in societati normale si or sa vrea sa schimbe lucruri.

  Ma astept si ei sa fie un catalist pentru schimbare.

  Inca odata multumiri pentru cruciada pe care ati pornit-o!

  • „Sportul romanesc e la pamant. Bute e o exceptie numai pentru ca aplecat in Canada. De cand nu mai e o echipa romaneasca de fotbal participand la vreun turneu final sau la fazele supoerioare din cupele europene? Singurul sport care ne mai reprezinta este handbalul feminin, insa si el trage sa moara sub morisca diverselor grupuri de interese. In rest, am pierdut contactul cu lumea reala, inclusiv la gimanstica, datorita coruptiei generalizate din Romania.”

   E adevărat că „am” pierdut contactul cu lumea reală, sau mai bine zis „unii l-au pierdut”. Alţii, dimpotrivă, au deschis ochii :)

   De fapt, cam toată perioada 1989-2004 am fost „cu partea dorsală în două luntri”, nici cai, nici măgari.

   Pe de o parte fumigenele cu „învăţământul nostru (şcolar şi liceal), nu al proştilor de americani” (mit foarte răspândit în anii ’90), pe de altă parte fabrici de diplome. Pe de o parte „Iliescu e rău”, pe de altă parte „masonii / iluminaţii / americanii / şeicii / bubulii conspiră să ne sape”. Pe de o parte „Năstase e corupt şi hoţ”, pe de altă parte „Băsescu şi Tăriceanu sunt mai răi, fiindcă sunt cocalari şi asta e mai rău decât să furi discret şi cu stil”. Pe de o parte Abramburica, pe de altă parte „o fi Abramburica, dar mai bine mâna ei la butoane decât loazele cu tricou roz de capul lor…”

   Funeriu era mai necesar în 2006 decât în 2011. Între 2006 şi 2008, dacă spuneai cuiva că eşti student, riscai să fii bătut. Acum s-a mai întors roata, pentru cine vrea să facă studii se cere să demonstreze totuşi că e competent. :)

   ~Nautilus

   • Ei, da, pomeniti de Bute!

    Astazi a fost o intreaga controversa dupa multumirile lui Bute la adresa Dnei Udrea, urmate de fluieraturi consistente din partea publicului! Si ea a pornit de la legitima intrebare: „De ce?”

    Daca ma intrebati pe mine personal, v-as spune ca sunt sigur ca unul din motivele sprijinului Dnei Udrea a fost publicitatea aferenta evenimentului, pe care a mizat, dar ca nu vad un lucru rau acest lucru daca face ceva pentru un eveniment onest, cum a fost meciul lui Bute organizat in tara! Pana la urma este o pozitie rezonabila a unui politician !

    Pe de alta parte Dna Udrea este parte dintr-un guvern despre care oamenii au o opinie deja clara! Si este considerata un membru influent al acestui guvern! Faptul ca au dominat fluieraturile … n-ar trebui sa ne mire!

  • Spuneti ca sunteti de multi ani in strainatate! Si ca atunci cand veniti in tara va socheaza atmosfera de „neadecvare” (termenul imi apartine) al modului in care romanii traiesc si se manifesta! Pur si simplu nu sunteti de acord cu modul de manifestare si cu procedurile omului de rand din tara noastra!

   Din pacate Dl Vlaston mai degraba s-a ocupat de propaganda decat de nevoile reale ale oamenilor de aici, din tara! Da, aveti dreptate, dar va reamintesc o vorba tipic romaneasca: „Pestele de la cap s-mpute, dar se curata de la coada!”. Adevarul este ca omul de rand are exemple multiple in lumea politica autohtona pt asa ceva! Dar oamenii acestia nu ar raspunde nici in ruptul capului! Cum se schimba un guvern, cum se spune ca „ceilalti sunt de vina!” Dar oare asa este? Cei de acum nu au si ei partea lor de vina? Evident, in clipa cand pierd puterea devin dintr-o data vinovati pt toate relele de le Pamant! Adevarate sau nu! Dar sa nu uitam ca in clipa anterioara erau imaculati! Fecioare neprihanite!

   Realitatea este totusi una incitanta, dar si suficient de dura: de ce in perceptia Dvs (si in comentariile diasporei) nu apare o coincidenta, o sinergie intre opiniile celor din tara si in opiniile Dvs, din diaspora? Ca exista o diferenta de experienta de viata, da, sunt de acord! Dar asta ar trebui sa insemne ca cei din tara, care nu au experientaDvs, nu inteleg niste lucruri; in schimb Dvs ar trebui sa le intelegeti! Si lucrul acesta nu se intampla!

   Dan Puric vorbeste de „Romania profunda”! Si, din pacate, exista acest lucru, chiar daca el nu este f clar exprima, explicat si mediatizat! Faptul ca opozitia nu vrea drept de vot prin corespondenta, ar trebui sa dea de gandit diasporei! Personal nu cred in explicatia puerila a simplei lupte politice, pt ca asa ceva este contracarabil! Nu, exista aprecieri suficient de bine fundamentate al discrepantei dintre fatada si ce se afla in spatele ei!

   Din pacate Bac-ul din acest an si rezultatele lui se explica mai degraba prin trairea omului de rand (din care fac parte si majritatea liceenilor si familiile lor) si nu prin camere de luat vederi sau mai stiu eu ce magie a lui Funeriu (sau a altui politician, indiferent de culoare). Nu cu mult timp in urma se discuta de zor de „flacara violeta”! Acum a lovit la Bac!

   • Multumesc penru raspunsul amplu.

    Ceea ce trebuie sa inteleaga romanul simplu, si romanii de rand au inceput a se destepta de cand cu experienta Greciei, este ca o tara nu poate trai mai bine decat isi asterne plapuma.

    Sa luam exemplul Frantei. Intre cele doua razboaie mondiale, Franta a luat-o pe un drum foarte gresit. O societate care incepuse sa devina corupta, coloniala, cu un sistem politic invechit si o administratie inadecvata. Pretul platit de Franta a fost imens. Germania hitlerista i-a rapus rapus in cateva saptamani de razboi dupa care a venit regimul de la Vichy, care era si mai rau decat sistemul democratic inainte de razboi.

    Franta a avut noroc de un patriot adevarat cum a fost de Gaulle. Fara el, nu ar fi fost tara care este astazi. Sunt inca multe neregul cu statul francez si azi, insa este o democratie functionala in care coruptia e tinuta in frau.

    Din nefericre romanul nu se desteapta usor, si o face numai cand da cu capul de pragul de sus.

    Romanul de rand trebuie sa inteleaga ca o tara in care predomina legea junglei nu ajunge departe si trebuie sa ia taurul de coarne.

    Si acum exista parghiile democratice necesare unei reforme profunde a Romaniei. Nu vor partidele sa se reformeze? Exista vot uninominal unde independentii pot sa ajunga in parlament. Comunitatile locale se pot mobiliza prin societatea civila si pot trimite un parlament de independenti care pot schimba totul. In fata unei vointe de schimbare puternice, nici un partid sau coalitie nu poate face fata. Ori se adapteaza, ori nu mai intra in parlament.

    Ma uit la societatea civila in SUA. Este foarte puternica la ora asta, si greu de trecut peste ea. Oamenii au credinte foarte puternice si reformeaza sistemul de jos in sus. Nu le convine ceva? Ori se adreseaza tribunalului (si am vazut niste cazuri atingand curtea suprema de neconceput in Romania, despre simboluri religioase prin tribunale si alte cele), ori demit politicieni prin vot de respingere, ori imping initiative legislative la vot prin vot public.

    Asta ii trebuie Romaniei, credinta ca tara se schimba prin vointa oricarui cetatean, prin exprimarea fiecarui vot.

    Noi cei din diaspora putem sprijini miscarea asta, fie prin voluntariat in timpul nostru liber sau prin donatii, insa nu exista societate civila in Romania sa ia taurul de coarne si sa organizeze nemultumitii.

 21. Averile la control, pornind de la directorii de scoli pana la rectorii universitatilor. Cand dispare motivatia castigului ilicit, apare motivatia pentru pastrarea postului si frica de o noua confiscare!

 22. D-le Vlaston, imi pun intrebarea cati sunt cei care sprijina real noua LEN? Si cand spun ca sprijina neconditionat, ma refer la motive precum reformarea sistemului, imbunatatirea sistemului de invatamant, etc. Impresia mea este ca foarte multi o sprijina din motive demne de Romania ultimilor 20 de ani: ii schimbam pe cei vechi si venim „noi” la conducere, unde prin „noi” inteleg doar o categorie mai tanara, la fel de hrapareatza si lacoma.
  Cati dintre functionarii avand o pozitie importanta au fost schimbati din MEN? Si daca sunt astfel de oameni noi, as vrea sa stiu daca sunt la fel de performanti precum criteriile de performanta pe care le sustin. Sunt multi oameni vechi in MEN .. cu acestia credeti ca se va face reforma? Vor sprijini ei sa-si taie din veniturile lor?
  Am vazut un functionar care era foarte pornit impotriva celor vechi care „mananca banii”; sunt de acord ca se tocau bani la foc marunt, insa cine era persoana respectiva? Ce rezultate deosebite a avut, ca sa spuna ca face curatenie? Nu a ajuns la Minister prin sprijinul partidului, care orice promoveaza, numai profesionalismul nu?
  Este oare Universitatea din Cluj cea mai performanta din tara? Sa facem o statistica si sa vedem ca in toate comisiile sunt implicati oameni din centrul universitar Cluj. Mai important sa calculam si numarul acestora sunt versus reprezentantii celorlalte centre universitare?
  Va las pe dumneavoastra sa calculati cum isi vor imparti fondurile (de orice fel) pe baza „performantei si profesionalismului”.

 23. Ce nu inteleg eu…Copiii astia nu mai sunt copii, au peste 18 ani. Deci, ar putea si trebui raspunde penal pentru furt. Sau ma insel?
  Pentru ca pot intelege ca nu sunt pregatiti, ca profesorii nu i-au invatat, ca parintii i-au neglijat, ca materia-i multa, stufoasa, grea…ca ministru-i dusmanos…Dar sa fure? Asta cine i-a invatat? Caci se stie, era un furt aproape generalizat! Si inca cu ce metode! Internetul e plin de „oferte” care de care mai sofisticata, incat, pot sa cred ca profesorii au fost (unii din ei) depasiti…tehnologic.
  Cunosc universitati care, de cativa ani, au aparate de bruiaj ale telefoanelor celulare in salile de curs. Si majoritatea lor (exceptie facand amfiteatrele) si le-au cumparat profesorii din banii lor. De disperare! Pentru ca „bietii” elevi venisera din liceu cu niste apucaturi…

  • Asa si este! Problema este ca inca nu se spun toate lucrurile! Corpul profesoral nu vrea frauda! Profesionistii din invatamant (si inca mai sunt astfel de oameni) nu vor cu nci un chip sa accepte acest lucru! Problema este ca ei sunt dependenti de salariu, care este mic! Au familie, au nevoi, ca familia lor sa traiasca (ca economic asa se pune problema cu salariile din invatamant) trebuie sa inchida ochii daca sefii o cer!

   Din pacate acum pare ca supapa poate functiona pt ca se schimba „ciocoii”! Ii dizlocam pe unii ca sa vina altii! Si incotro ne indreptam? Catre „Ciocoii noi”? Sau ii pastram pe „cei vechi”?

 24. in tara asta jalnica in care cu greu iti gasesti ceva de lucru chiar si cu diploma de bac,ordinea era urmatoarea,,sa taie idiotii de la virf ,nu de la elevu care n are bani sa si faca un sendvish cu parizer,ce jeguri de politicieni,ma rahatilor faceti locuri de munca n tara asta de rahat,apoi cereti performanta,jeguri de politicieni jeg de tara,corupti cu diploma de bac copiata si cu facultati facute la ff,jegurilor CLASA POLITICA O MIZERIE SI O RUSINE ,NU ASTA E ORDINEA DE REFORMA,LUMEA MOARE DE FOAME,DEABIA SUPRAVIETUIESTE IDIOTILOR,TAIATI SI REFORMATI INTRE VOI JIGODILOR,CERETI INTIT PERFORMANTA DE LA VOI,POLITICIENI CORUPTI SI DE 2 PARALE ,IATA SINTEM CEI MA PROSTI DIN EUROPA DATORITA VOUA NU ELEVILOR ,IDIOTILOR!

  • oooo…da’ rau mai esti! Loc de munca am eu, esti inginer? Sau ce loc de munca ar trebui „sa-ti faca”? Cine sa-ti faca? Pe ce lume traiesti? Dar cu gramatica, cum stai?

  • Dupa cum singur te-ai numit, esti stiulete. in cazul in care nu stii, s-a iesit din cumunism de vreo 2-3 ani (nu am gresit: 2 sau 3 ani), si statul nu mai e obligat sa faca locuri de munca pentru toata lumea care termina o scoala.
   asa, acum, ca ai aflat ca am iesit din comunism, afla ca poti gandi si singur. daca nu poti ar trebui sa faci inca odata scoala si sa dai bacul. daca, prin absurd, gandesti, atunci afla ca politicienii sunt exact asa cum i-am educat noi. ai reactionat tu cand iliescu a acoperit toate furturile si privatizarile pe comisioane mari? nu, ca tu mancai seminte in fata lecede-ului luat pe credit cu buletinu.
   urmatorul pas: dupa ce ai aflat ca politicienii fac ce fac pentru ca noi le permitem, si ne lasam (unii, nu toti) cumparati cu o galeata si un kil de ulei (daca-ti ziceam de litru poate nu intelegeai), afla ca, copiii astia care tocmai au incercat sa fure la bac, sunt votantii din 2012. si sunt dupa chipul si asemanarea psd-ului: hoti, agresivi in limbaj, tupeisti etc.

 25. E clar ca Funeriu a impartit Romania in doua. Cei care fura si cei care nu. O fi oare „jumateatea” care fura mai mare decat cea care-i cinstita? Asa de rau am ajuns in 20 ani? Am un copil de scoala primara, si chiar ma ingrijoreaza pana si faptul ca-mi pun o astfel de intrebare. Pentru copil, mai ales…

 26. D-le Vlaston, stiti ceve de despre diploma de doctor pe care Voiculescu si-ar fi cumparat-o de pe Internet zicand ca a obtnut doctoratul in SUA? Multumesc!

 27. am o mica intrebare dle vlaston : cine sa atraga fonduri europene si sa faca investitii cu adevarat necesare , cand in ministere si mai jos au ajuns exact persoanele incapabile,cu diplome,masterate,doctorate tip „spiru Fieni” ?
  stiti foarte bine ca diplomele „spiru” au fost necesare pentru „baterea” in posturi cheie a pupilelor incapabile ! cine a fost capabil si-a facut studiile la stat sau in afara tarii si a gasit posturile ocupate !

 28. Eu cred ca problema este mai simpla:
  1. S-au desfiintat scolile profesionale pentru a creste numarul de absolventi de liceu;
  2. S-a permis fraudarea bac-ului pentru a creste numarul de posibili candidati la studii superioare; aici a intervenit si mentalitatea romanului frustrat si fudul care isi indeamna copilul sa faca o facultate/1-3 mastere eventual si doctorat ca sa nu ajunga la sapa sau la ciocan ci sef;
  3. S-au scos examenele de la facultate si s-a redus durata acestora pentru a atrage cat mai multi studenti; in paralel s-a creat situatia ca posturile de la stat sa fie platite mai bine decat in mediul privat si, in acelasi timp, nu poti ocupa un post administrativ (in general) fara o facultate iar un post de sef serviciu (sau pozitie similara) fara master;
  4. Examenul de absolvire al facultatii (la fel ca si bac-ul) a fost mai mult o formalitate, toata lumea trebuia sa il ia.
  De aici a rezultat o multime de probleme pe termen lung: inflatie de analfabeti cu diplome, neincrederea in diplomele emise de Ministerul Invatamantului si o piata saturata de absolventi cu studii superioare care acceptau un salariu de mizerie datorita carentelor din educatie, implicit tragand piata muncii in jos (atunci cand, la un post primesti 1000 cv-uri din partea absolventilor cu studii superioare din care doar 10 sunt acceptabile, ii greu sa ai incredere in acei 10, implicit ai marja de manevra mult mai mare la stabilirea salariului plus efectul psihologic: sunt multi care se bat pe un post chiar daca 1% sunt si capabili). Si acest lucru s-a accentuat dupa 2000 sub obladuirea guvernelor (majoritatea politicienilor au interese universitare intr-un fel sau altul).
  S-a incercat la un moment dat doborarea acestui sistem (cazul Spiru Haret si acum noua lege a educatiei care loveste direct in interesele multor politicieni si sateliti din jurul lor), nu s-a reusit mult (inca). Se incearca acum o noua strategie: lovim in sursele de finantare. Adica nu mai permitem fraudarea bac-ului, implicit numarul de studenti este foarte mult diminuat.
  Eu zic ca ceea ce a facut Funeriu acum este un pas pozitiv (destul de mare) spre normalitate. Si presimt ca este primul pas spre o reforma mult mai ampla in acest domeniu, reforma care isi va arata roadele in cativa ani.

 29. funeriu e un ministru si politician de calibru.asa a inceput si traian basescu cariera politica de succes (ministru si primar ) prin masuri dure dar corecte. felicitari daniel funeriu ne-ai impresionat pur si simplu , avem nevoie te dv.

 30. Daca tot vorbim de BAC, verbul a explica nu este reflexiv, deci nu inteleg cum va puteti explica singur. Oricum, bun artilcoul, atat cat am reusit sa citesc, adica pana aici:
  „Probabil da. Dar si castiga. In masura chiar mai mare. Sa ma explic.”

 31. ne surprind rezultatele bac-ului cand stim cu totii cat de jos s-a ajuns? stim cu totii ca si cei semianalfabeti sunt acum licentiati pe undeva si-si gasesc un loc de munca la stat…. bine platit….este groaznic… unde s-a ajuns…

 32. Domnule Vlaston bac-ul din acest an a aratat si managementul deficitar din varful ministerului. Statul s-a comportat cu elevii ca un jucator de fotbal ce trebuie sa execute o lovitura de la 11m dar in alte conditii, adica de la 3m si cu portarul legat la ochi. Portarul in cazul nostru sunt elevii iar jucatorul este statul. Daca nu ai asigurat conditii egale de examen peste tot, daca nu ai luat o masura de integrare a elevilor fostelor scoli de meserii a caror situatie o cunosteai de 2 ani de cand esti ministru ai legat la ochi pe portarul de fotbal si te-ai apucat sa il iei la tinta din 3 m. Daca asa demagogic mi-as conduce si eu afacerea as da faliment a 2 a zi. Numai ca eu trebuie sa am grija de oamenii mei, buni, rai, mai destepti, mai slabi, asa cum sunt, facem o echipa iar multumirea lor este si a mea.
  Politica de dambovita se face ca pe dambovita indiferent din ce zona provii si acest lucru se vede cu ochiul liber la guvernul acesta care a preluat politica in stil fanariot si a ridicat-o la rang de arta. Au aparut in schimb activistii de pe vremuri si putem spune ca sunteti unul pe care il recomanda si varsta si se vede ca aveti o vasta experienta in acest sens. Pe mine ma cam lasa rece articolele dvs. in care aduceti osanale partidului si mult stimatului. Pana la anul se reglementeaza si problema aceasta la urmatoarele alegeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro