vineri, august 14, 2020

Pinacoteca malefică: Victor Ponta, feldmareșal al țopenclaturii cleptocratice (Actualizat)

Gabriel Liiceanu are dreptate: mitomanul galactic Victor Ponta descinde direct din Ion Iliescu (bunic politic) si din Adrian Năstase (părinte politic si Doktorvater pentru o teza plagiată). Imprumut aici o formulă propusa de Tia Șerbănescu, această admirabilă doamnă a jurnalismului românesc, atunci cand scrie despre mizeria turpitudinilor demascate in ultima perioada, o mizerie, vai, transpartinica, dar dominată de abisala nerușinare pesedistă, ca fiind elementul care a dat actualei campanii electorale singura dimensiune reală, aceea înfățișând „chipul hidos al țopenclaturii românești”. O nomenclatura insolentă, grobiană, hulpavă, grotescă, meschină, cupidă, pleznind de nerușinare.

Intre atâția gangsteri, lachei, vechili si arendași, Victor Ponta este, trebuie spus, marele manager al netrebniciei. Minte de-ngheață apele, se hlizeste, chicotește, persiflează, insultă, transformă totul in gunoi, glod si mâzgă. Are vocatia pestiferării. Amoral, este incapabil să distingă intre bine si rău. Analfabet istoric, se joacă de-a epitetele: oricine nu-i convine este automat stigmatizat ca „fascist” sau „stalinist”. Se pretinde om al stângii, dar ignoră intreaga traditie a stângii democratice. Se jură ca este atlantist, dar face galeș cu ochiul spre Est. Este un piroman politic pentru care kitschul pompierist ține loc de ideologie. Personajul este neo-caligular.

Ce se va intampla in România daca (bat in lemn!) ar ajunge Victor Ponta presedinte? Nu este greu de anticipat. A arătat limpede care ii sunt prioritățile: recucerirea justiției de către penali, asa cum o cere marele sau amic Felix; amuțirea presei independente; neutralizarea Curtii Constituționale; lichidarea, prin sute de ordonanțe de urgență si legi strambe votate de un parlament al marionetelor, a statului de drept; trambițarea patriotardă a unei stupide forme de provincialism numita „mandria de a fi român”; spolierea la sange a avuției nationale; slăbirea legăturilor vestice si putinofilia devenită, ca pe vremea uselistă, politică externa oficială. Pe scurt, saracie, izolare, disperare.

Victor Ponta a fost, impreuna cu Crin Antonescu si Dan Voiculescu (Felix), artizanul loviturii de stat eșuata din iulie 2012. Ne spun unii că nu e momentul să mai amintim acel atac fără precedent la adresa statului de drept. Un fel de „cele rele să se spele”. Imi permit să nu fiu de acord cu ei. Adevărul nu trebuie ingropat din ratiuni de conjunctură politică. Unii au condamnat ceea ce Dan Tapalaga a definit drept revoluția borfașilor, altii au aprobat-o, direct, indirect, prin tăceri semnificative, prin eludări abile ori alte subterfugii. Aștept incă o delimitare francă a d-lui Klaus Iohannis de acea clipa de maximă rușine națională. Este vorba de claritate morală si de acuratețe istorică.

Pericolul este imens. Nu cred că există vreo sansă ca Victor Ponta, acest Arturo Ui de Dambovița, să trăiască o apostazie. In pofida vagii speranțe din finalul memorabilului articol al lui Gabriel Liiceanu, este imposibil de imaginat un Victor Ponta urmand modelul prințului Hal, devenit Henric al V-lea. Este omul pentru care principiile nu inseamnă absolut nimic. Spre deosebire de un Ion Iliescu, nu-l interesează cum va fi privit de istorie, il preocupă doar imbogățirea sa si a camarilei sale. Si-a facut cariera inițială ca spion (bine face Monica Macovei ca reaminteste apasat acest element biografic catusi de puțin neglijabil), a folosit mereu toate parghiile ascensiunii, indiferent de costuri in termeni de onorabilitate. Este parvenitul paradigmatic. Cei trei piloni ai regimului pontocratic sunt: autocrația, cleptocrația si profitocrația. Dacă Victor Ponta ajunge presedintele Romaniei, urmează eternizarea hegemoniei țopenclaturii.

Update: Pe blogul sau, jurnalistul Horia Ghibuțiu (de care mă leagă o trainică prietenie) se ocupă de osanalele isteroide cu care sunt inconjurați Victor Ponta si alti candidati prezidențiali, de insuportabilul miros de tămaie care emană din atatea emisiuni de televiziune si din nu puține pagini de ziare. In aceste conditii, cum sa nu observi sobrietatea campaniei Monicai Macovei, accentul pe probleme reale, nu pe spectacol ieftin, cum sa nu fii de acord cu concluzia articolului lui Horia, identica, in fond, cu aceea a articolului Otiliei Nuțu aparut aici, pe „Contributors”: „Când se petrec astfel de lucruri în această țară, unde doar cu un sfert de veac în urmă aveam un conducător mult iubit și stimat, mi-e rușine că sunt român. Din fericire, mai sunt atâția români demni, care nici nu pupă, nici nu se lasă pupați, încât rușinea poate fi spălată. Cred că Monica Macovei este unul dintre acești români integri. De aceea, o voi vota. Măcar le-a dat fiori și pupaților, și pupătorilor”. Asemeni lui Horia Ghibuțiu, astfel voi vota și eu.

In speech-ul sau de azi, la conferinta de presa de la sediul de campanie al Monicai Macovei, profesorul Marian Preda de la Facultatea de Sociologie a Universitătii din Bucuresti, a atras atentia asupta un fapt decisiv: sa ne gandim cu totii atent pe cine votăm intrucat in mana acestei persoane se va afla dreptul la gratieri si amnistii. Eu unul stiu precis, si sunt ca mine mii si mii de oameni, că Monica Macovei nu-l va gratia pe Felix, unul din marii jefuitori ai avutiei nationale si mastermind al loviturii de stat din iulie 2012. Nu-i va gratia nici pe Becali, Duicu, Fenechiu, Vantu, Copos si pe ceilalti mafioti.

Monica Macovei nu va deturna tara de pe drumul ei firesc si nu o va impinge spre Moscova si Beijing. Nu va face concesii presiunilor politicianiste. Nu a fost, nu este si nu va fi santajabilă. Nu este marioneta nimănui. Ea este ea insăsi si va lupta pentru dreptul nostru de a fi oameni liberi intr-o tară liberă.

http://macoveipresedinte.ro/

http://horiaghibutiu.ro/rusinea-de-fi-roman/

http://www.curentul.info/bref-tia-serbanescu/7084-topenclatura

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/pinacoteca-malefica-evitabila-eternitate-a-plagiatorului-ponta/

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/agentul-minciunii-impenetrabila-opacitate-a-ofi%C8%9Berului-acoperit-ponta-un-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan

http://www.evz.ro/omul-de-plastilina-pontocratia-ca-farsa-ideologica.html

http://www.revista22.ro/homo-prevaricatus-sau-falsa-seninatate-a-lui-victor-ponta-17939.html

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/che-guevara-in-balcani-pseudo-revolutia-lui-victor-ponta/

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/campionatul-national-de-chutzpah-competitie-stransa-intre-tariceanu-si-ponta/

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Aștept incă o delimitare francă a d-lui Klaus Iohannis de acea clipa de maximă rușine națională. Este vorba de claritate morală si de acuratețe istorică.

  Cred că mai trebuie să așteptăm… asta dacă o va face vreodată. Pentru moment, nu știu cât de oportun este să zgudui barca în timpul campaniei electorale. Vom vedea. S-au produs totuși schimbări: USL nu mai există, Crin Antonescu –creierul și mușchiul apropierii PNL de PSD– este scos din scenă, Gigi Becali, Sorin Roșca Stănescu, Relu Fenechiu au ajuns la mititica. Nu se mai aud gemete de durere când începe urmărirea penală a unui PNL-ist, nu se mai construiesc redute virtuale de apărare, nu mai încep discuții futile despre calitatea acțiunilor justției, etc. Alianța cu PDL. Tăriceanu a divorțat politic de partidul-mamă și zboară în compania PSD. Să fie primit! Klaus Iohannis vine cu un limbaj moderat (poate prea moderat după unii), atipic clasei politice de la București, clasă obișnuită să țipe și să „dialogheze” cu bâta pe genunchi. A afirmat că nu va interveni în justiție și a confirmat că nu va grația pe niciun individ condamnat pentru acte de corupție. Și ca orice candidat în această cursă și-a primit porția de atacuri care mai de care mai interesante: prea multe case, adopții ilegale, etc. Ultimul a fost primit joi seară, când Traian Băsescu a pus semnul egal între candidatul ACL și cel PSD. Posibil un puseu de ranchiună la final de mandat, ocazie cu care președintele nu a ratat să amintească întregii națiuni că toți candidații la președinție sunt foarte slabi. Adică, domnia sa este/rămâne cel mai bun! Paradoxul este că toate lucrurile bune la care TB a contribuit în ultimii zece ani s-ar putea să se pulverizeze brusc (puf!) dacă va continua cu astfel de ieșiri. Înțeleg că își susține franțuzoaica preferată până în pânzele albe, ca un alfa-mascul feroce ce este… dar chestia asta cu „nu votați în turul doi”, „votați pe amândoi VP și KI (anulați votul)” și „se reface USL” s-ar putea să degenereze în ceva advers care o să ne usture rău de tot pe toți pentru urmâtorii cinci ani. Atenție mare… Oricum, mult a fost, puțin a rămas.

  • Gresiti. Pentru voturile noastre, Klaus Johannis isi poate turna cenusa in cap. Haideti sa privim adevarul in fata. Pentru majoritatea politicienilor (iar KJ este doar unul dintre acestia), cuvintele si ideile nu au NICI o relevanta proprie, ci doar capacitatea comunicarii de a atrage sau respinge voturi si simpatie. Voturile sint totul pentru politicieni. In rest, valoarea ideilor si a principiilor este ZERO pentru marea majoritate a politicienilor.

   Deci KJ va poate indeplini usor dorinta unei marturisiri, dar aceasta nu va fi sincera. Si in 2012 ca si acum, KJ face orice este util d.p.d.v. politic. Eu banuiesc ca dorinta dumneavoastra se va indeplini, exact pentru a cistiga simpatizantii Monicai Macovei. Acestia din urma sint singurii care pot fi atrasi printr-un mesaj politic simplu si clar anti-coruptie. KJ ne va indeplini dorinta. E usor.

   • @DanielS – simpatizanții doamnei Macovei au de răspuns la o intrebare foarte simplă în turul doi: doresc pe Victor Ponta la Cotroceni sau nu? Această dilemă nu este rezultatul unei prezumtive campanii strălucite a lui Victor Ponta sau a lui Klaus Iohannis, ci a neglijenței, inconștienței și amatorismului forțelor „de dreapta” de a negocia pe tema desemnării unui candidat comun care să pună stavilă cancerului psd-ist. Din nefericire, egourile și ranchiuna țărănească sunt elevate în acea zonă… chiar presedintele insistă cu ieșiri neinspirate. Sper ca pocinogul Victor Ponta să fie evitat. Altfel, pregătiți-vă pentru cinci ani lungi de prostie, incompetență, minciună și furt.

    • Oricare candidat al dreptei trece de turul 1, il va bate si pe Ponta in turul 2. Nu va faceti griji prea mari. Competitia din cadrul dreptei este un indicator de sanatate sociala. Sintem cu mult mai puternici decit gloata uslamista.

  • Eu cred ca dl Johannis va face acest gest intre cele 2 tururi; de asemenea cred ca nu o va face din constiinta ci pentru voturi.

   • Ca sa parafrazez o vorba celebra, nu a lui Henric al V-lea al Angliei, fostul print Hal al tavernelor, ci despre Henric al IV-lea al Frantei, fostul hughenot, „Merită si Cotroceniul o liturghie…” :)

 2. Asa zisele partide de dreapta au practicat o politica de CAP-isti corporatisti adica totul pentru trusturile mari (Gabriel Resources, Chevron , Gazproom) in detrimentul micii proprietati. Amplasarea sondelor de foraj in Banat fara acordul proprietarilor(incalcarea proprietatii- dreptul la proprietate!) e o dovada clara si rezultatele astea se vad in sondaje.

 3. Domnule profesor va felicit inca o data pentru vitejia de a sustine adevarul impotriva unei puteri politice malefice.

  Cred ca sinteti constient ca daca Ponta va cistiga alegerile, va regasiti pe lista neagra a regimului uslamist. Fara gluma. Intr-un asemenea caz teribil, va rog insistent sa luati in considerare integritatea dumneavoastra fizica.

  Serviciile noastre secrete se supun slugarnic oricarei puteri politice. Iar principiile au valoare doar daca presedintele tarii le respecta. Viktor Ponta nu s-ar sfii sa ordone ORICE impotriva dumneavoastra. Acest om, asa cum bine il descrieti, e un ne-om. NU are scrupule.

  Apropo de serviciile noastre secrete, Traian Basescu a descris aseara realitatea. Presedintele vechi e deja parasit de servicii, in favoarea noilor candidati la presedentie. Nu ca as vota-o pe Elena Udrea. Dar publicarea in presa a pozelor de la Paris, asa zis compromitatoare, precum si prelevarea acestor poze, e rodul clar al profesionistilor de la SIE, in colaborare cu serviciile franceze. Detaliile tehnice ale operatiunii nici macar nu au mai fost ascunse. De fapt, mesajul politic al pozelor cu Elena Udrea Nu este indreptat atit impotriva candidatului. Acest mesaj politic sfidator este exact un mesaj de haita, care anunta animalic, printre colti si miriieli, schimbarea puterii prezidentiale.

  De fapt SIE a tradat clar presedintele inca de la elaborarea HG, prin care s-a protejat calitatea de ofiter acoperit al lui Ponta. Deci sa retinem toti. SIE se aliaza cu inamicul principal al presedintelui tarii, si ne referim aici la Viktor Ponta. SIE si Ponta nu s-au straduit sa-si mai ascunda colaborarea. SIE a emis un comunicat de presa impotriva presedintelui tarii. Iar Ponta a intarit imediat prin afirmatia publica ca presedintele este izolat, fara comanda politica. Ponta a insinuat public deschis ca servicille nu mai urmeaza ordinele presedintelui. Asta e realitatea. Iar Basescu face foarte bine ca lupta pina in ultima zi de mandate cu sistemul tribal, slugarnic, gata oricind de ticalosii la adresa oricui.

  Cei din tara sintem in mare pericol. Dar nici macar opozantii din afara tarii nu sint chiar in siguranta. Va rog sa fiti atent domnule profesor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației și Cercetării, în sprijinul cercetătorului Livius Trache

66 de cercetători din toată lumea semnează o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației și Cercetării și conducerii IFIN-HH în care își manifestă...

Gaslighting și puterea manipulării

But I saw you with my own eyes! Well, who you gonna believe?

Studiul lui Andrei Ursu, Roland Thomasson și Mădălin Hodor despre Contrarevoluția Securității în decembrie 1989 ar fi trebuit să-i oprească pe mistificatori. Ei rămân...

Numărul din 24 iulie-28 august al Evenimentului Istoric semnalizează cu litere mari un articol din interior cu titlul: „Operațiunea GRU din decembrie...

De ce să scriem despre lucrurile care dor

În preajma împlinirii unui secol de la semnarea tratatelor de la Trianon (care au sancţionat juridic dezmembrarea regatului maghiar la finele Primului...

Locotenenții Marelui Laser

Preambul În orice mare proiect științific, exista un Spiritus Rector, care împinge frontierele cunoașterii și...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.