miercuri, iunie 12, 2024

Plafonarea de-a-ndoaselea!

Pe scurt, daca ai un consum mediu de energie electrica mai mare de 300 kWh/luna (ai fost „fraier” sa  „autocitesti” contorul pe bune, daca „rostogoleai” erai jmeker!) nu doar ca nu ti se plafoneaza nimic,  vei plati mai mult decat pretul din contract, chiar daca e contract cu pret fix!

Nu e gluma, nu e vreo interpretare „savanta” este din experienta, „treaba” e confirmata atat de furnizor cat si de ANRE.

 Am citit contorul pe bune, nici nu mi-a trecut prin cap sa mint (asta cu „rostogolirea” am auzit-o nu de multa vreme, de la un amic, mi s-a parut o aiureala) am 347 kWh/luna media de consum pe 2021-martie 2022), pe aprilie-mai s-a aplicat „plafonarea”, nu s-a plafonat practic nimic, a iesit si un pret cam cu 30% mai mare, in conditiile in care am contract  cu pret fix pana in iarna asta.

Prima intrebare: de ce consum atat de mult? Ma simt vinovat cumva…

E mult sau nu?

 Daca ma incadram in plafon nu era nicio problema…sau era?

Locuiesc la tara si in afara de  curent si asfalt nu avem alte utiltati.

Consumam  mai mult curent  pentru ca nu avem utilitatile de la oras, nu avem apa rece potabila in retea,  apa calda ne-o preparam singuri, caldura la fel. Vaci, animale, udat gradina (din fantana proprie)…se aduna!

Nu poti sa compari consumul de energie electrica al cuiva care are caldura si gaz din retea cu al altcuiva care trebuie sa foloseasca (si) energie elctrica pentru a-si prepara acele utilitati. Plus un consum suplimentar specific traiului de la tara.

Ca sa nu mai vorbim de actualul context in care o parte buna din gaz vine de la rusi si trebuie sa scapam cumva de povara asta…cum?

 Inlocuind o parte din gaz cu altceva..cu ce?

Electricitate…dar noi taxam consumurile mai mari care se datoreaza si faptului ca nu folosesti gaz  si nu ai alte utilitati la retea.

Exista metode de a scadea consumul, le vom discuta in alt articol, necesita investitii consistente, mentenanta in plus… e mult de scris, nu le vom amesteca.

In a doua faza, dupa ce am eliminat „vinovatia”, macar partial,  am sesizat in scris furnizorul,  poate era o greseala, in fond aveam un pret fix pe partea de componenta negociata, care depinde de furnizor, iar componenta reglementata nu putea sa  creasca in halul asta ( restul de costuri, introducere in retea, extragere, distributie, TVA, acciza etc)

Vazusem in factura o rubrica suplimentara ciudata „Dif=pret final facturat conform OUG 27/2022-pret contract” care se adauga la pretul din contract, poate aici era buba.

Furnizorul mi-a raspuns rapid (bravo lui, pana acum am colaborat foarte bine) cum ca  plafonarea se aplica automat, dar ca nu ma incadrez in plafon iar OUG 27/2022 il obliga sa factureze la un pret calculat dupa un anumit algortim, indiferent de pretul din contract.

Daca o sa ma incadrez sub 300 kWh in viitor o sa se faca o regularizare in 2023, ma „baga” la plafon…

Bun, nu ma incadrez, nu voi avea pretul plafonat…dar de ce imi creste pretul peste cel din contract?

Ce plafonarea lu` peste e asta…ti se aplica desi nu te incadrezi si, coalc peste pupaza, iti mai si creste pretul peste cel stabilit in contract!

Ceva nu e cusher!

Apoi stai si te intrebi si alte „chestii”:

– ce se intampla daca ai fost in plafon in perioada 2021-2022 si in 2022-2023 nu o sa mai fii?

La regularizare o sa ti se anuleze subventiile primite incepand cu aprilie 2022? In  2023, cand se face regularzarea, poti sa te incadrezi in plafonul de 300 kWh/luna desi in 2021-2022 nu te-ai incadrat, primesti banii inpoi, OK..dar daca te-ai incadrat in 2021-2022 si nu te mai incadrezi in 2022-2023 ce se intampla? Dai subventia inapoi? M-as mira, ar fi un circ colosal…dar cine stie,  nu scrie clar nimic nini in privinta asta.

-sunt consumatori care obisnuiesc sa „rostogoleasca” autocitirea, citind mai putin, platind mai putin, fie amana pentru ca nu au bani in acel moment, dar vor avea mai tarziu, fie amana sperand ca se va intampla „ceva”, scade pretul, am intalnit diverse „variante”, comun era ca toti erau mandri de „metoda”…ei se vor incadra in plafon pentru ca au mintit.

Au platit mai putin pana acum, vor plati mai putin si in  perioada 2022-2023 decat daca ar fi fost corecti si ar fi citit pe bune.

Pai nu esti fraier sa citesti ca boul exact cat ai consumat? Esti…

OUG nu a impus o verificare a contorului la inceput si safarsit de perioada, macar o poza cu data trimisa odata cu autocitirea, daca vrei sa intri la plafonare, cei care obisnuiesc sa rostogoleasca  au fost si vor fi subventionati in continuare, „fraierii” care citesc pe bune nu.

S-o fi gandit legiuitorul la treburile astea?

E o greseala sau este intentionata treaba asta cu plafonul comun indiferent de cate alte utilitati (posibil subventionate si ele) mai ai?

Si de ce se legifereaza alt pret, mai mare ca cel din contract?

Mi s-a parut aiurea logica, o fi interpretat furnizorul legea ca sa-i fie lui bine, asa  ca am sesizat  si ANRE-ul insistand pe intrebarea daca e legal sa facturezi la un  pret mai mare, descompus practic in doua, fata de cel din contract?

ANRE mi-a raspuns trimitand sesizarea la furnizor, desi anexasem raspunsul primit de la furnizor, era o conditie ca sa poti sesiza la ANRE,  dand si un lung  copy-paste dupa OUG…dar neraspunzand  la intrebarea de fond, ca nu e treaba”lui” asta, ci a alora de la protectia consumatorului.

Zilele astea am primit si raspunsul final de la furnizor, ca asa ordonase ANRE-ul, in acelasi ton ca si primul: OUG 27/2022 il obliga sa foloseasca un algoritm de pret indiferent de pretul din contract. 

Clar si la obiect.

Asa ca am platit, sa nu ma si deconecteze cumva, toata discutia asta m-a dus dupa termenul de scadenta.

Si poate ca au dreptate!

Dar am si solicitat rezilierea contractului si mutarea la Hidrolectrica, singurul furnizor de electricitate cu preturi decente.

 Cat o mai fi!

Tot cu contract cu pret fix, iarasi nu ma voi incadra in plafon, dar riscurile ca pretul din „algoritm” sa fie sensibil mai mare ca cel din contract sunt mai mici, pentru ca Hidrolectrica e si producator.

Dar … cine stie?

Ideal ar fi ca OUG 27/2022 sa fie modificata, daca pretul din contract e mai mic ca cel din algoritm sa ramana valabil contractul.

 Adica nu intri la plafonare… OK, dar macar sa nu-ti „plafoneze” in plus!

Nu e vorba doar de mine,  sunt convins ca sunt zeci de mii de consumatori care au optat pentru contracte cu pret fix si depasesc plafonul de 300 kWh.

De aceea am scris acest articol, poate ca unii nu au intrat in detalii, factura la curent nefiind foarte usor de inteles in ultima vreme.

Bun, sa vedem cam ce zice OUG asta care il „obliga” pe furnzor sa scumpeasca curentul pste pretul stabilit chiar de el prin contract:

OUG 27/2022 zice asa:

„ținând cont că este imperios necesară asigurarea unei discipline riguroase a pieței de energie și a unui înalt nivel de protecție a cetățenilor în calitatea lor de consumatori, în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public și constituie o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată,în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată,Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Articolul 1

(1) Prin derogare de la prevederile art. 80 alin. (2) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizori este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici

 (2) În cazul în care prețul din contractele în vigoare încheiate cu clienții finali prevăzuți la art. 1 este mai mic decât prețul maxim prevăzut la art. 1 alin. (1) și (2), se aplică prețul contractual.

(9) În cazul clienților casnici care nu pot beneficia de prevederile alin. (1) lit. a) și b) în funcție de consumul anului 2021, dar al căror consum înregistrat în anul 2022 se încadrează în oricare din tranșele de consum prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), precum și în cazul clienților casnici și noncasnici racordați începând cu data de 1 ianuarie 2022, furnizorii emit în luna februarie 2023 facturi de regularizare a consumului facturat anterior aferent perioadei de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, utilizând prețul final conform tranșei aferente de consum, și facturează consumul înregistrat după data reîncadrării la prețul final corespunzător tranșei de consum.

Articolul 2

(1) Prețul final facturat prevăzut la art. 1 alin. (1) și (2) se stabilește de către fiecare furnizor ca sumă a următoarelor componente, după caz:

a) componenta de achiziție stabilită în condițiile prevăzute la art. 3;

b) componenta de furnizare stabilită în condițiile prevăzute la art. 4;

c) componentele reprezentate de tarifele reglementate/ stabilite conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei în vigoare pe perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, pentru serviciile prestate de către operatorii rețelelor/sistemelor de distribuție și transport al energiei electrice/gazelor naturale, inclusiv pentru serviciile prestate de către operatorii depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale;

d) componentele reprezentate de TVA, accize, contribuția aferentă schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă, contravaloarea certificatelor verzi aferente sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile

(2) În cazul în care prețul din contractele în vigoare încheiate cu clienții finali prevăzuți la art. 1 este mai mic decât prețul maxim prevăzut la art. 1 alin. (1) și (2), se aplică prețul contractual.

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/252777

Hopa, deci pretul cel mai mic e luat in consideratie (am bolduit textul unde „zice” ca se aplica pretul din contract, daca e mai mic) la cei cu consumul sub 300 kWh!

Ce se intampla daca ai peste 300 kWh?

 E precizat „prin omisiune”, cam ambiguu in  Art1 alin (9)…unde nu se face nicio referire la faptul ca daca pretul din contract e mai mic decat cel calculat se va aplica pretul din contract, ca la cei sub 300kWh.

 Se spune doar ca daca te incadrezi se va face o regularizare. Daca nu, se subantelege ca nu se regularizeaza nimic si ramai cu cat s-a facturat.

Art 2 mentioneaza logica dupa care se factureaza pretul, in general.

Cam necalara si imbarligata formularea, oricum, repet,  nu se face nicio referire expresa  la cei cu peste 300kWh cum ca se va aplica pretul din contract daca e mai mic.

Furnizorul s-a folosit de acest text facturand un pret dupa algoritmul de la Art2.

Ca sa fenteze legal contractul (care prevedea expres  un pret fix  propus chiar de el, la expirarea celui vechi, la care se adauga ce e reglementat) a impartit pretul in doua: a facturat prima data pretul din contract apoi a mai facurat rubrica aia ciudata „Dif=pret final facturat conform OUG 27/2022-pret contract”, ca fiind o reglementare.

Pentru ca OUG 27/2022 a omis sa precizeze explicit ca si in cazul celor care depasesc plafonul se va aplica pretul din contract daca e mai mic ca  cel  rezultat din algortim. Asa cum a mentionat explicit  la cei sub 300 kWh.

De ce nu s-a mentionata asta?

 Avem de-a face cu o scapare sau e ceva intentionat?

Inclin sa cred ca e ceva intentionat.

Pe de o parte cred ca se doreste plafonarea acunsa, nedeclarata, a consumului (sa tragi sa intri sub plafon in viitor), nestiind „treaba” cu rostogolirea, autocitirea incorecta a contorului. Sau ignorand-o.

Pe de alta parte, mai grav, daca diferenta intre pretul facturat si ala plafonat (daca reintri cu consumul in plafon) va fi mai mare este evident ca si valorile ce se vor compensa de stat sunt mai mari.

Furnizorul oricum va incasa ce se factureaza + ce se compenseaza de stat.

Nu mai facturezi pretul mic din contract ci pe cel mare din algoritm…cam ciudat, pierzi si tu, consumator, pierde si statul cu compensarea mai mare.

Castiga furnizorul, cat se poate de legal, pe o OUG care declara ca vrea sa sprijine consumatorul!

Sa centralizam un pic:

-OUG doreste o disciplina riguroasa… obligand furnizorul sa nu respecte conditiile contractuale. Asta e „disciplina riguroasa”, sa nu respecti contractul?

-OUG asigura un „inalt nivel de protectie al cetateanului” scumpindu-i curentul, in anumite cazuri, peste ce a stabilit el cu furnizorul. Ce protectie e asta?

-OUG tine cont de aspectul cum ca pretul din contract poate fi mai mic decat cel din algoritm dar se aplica doar la cei care consuma sub 300 kWh…la cei peste 300 kWh nu. Plafoneaza consumul sau e o greseala prin omisiune?  sau o „soparla” dedicata?

-OUG introduce plafoane general valabile, care nu tin sema de ce utilitati mai ai pe-acasa, (ne)subventionate si alea!

Unii vor avea 3 forme de energie subventionata (caldura, gaz, curent) altii nimic!

Si pentru ca nu era de ajuns s-au legiferat si preturi majorate peste contract!

Intrebarea e daca vorbim de o scapare a celor care au gandit „schema  de sprijin”, sau este ceva elaborat pentru a aduce mai multi bani furnizorului sau statului ( via TVA,  majorarea asta e si multiplicata prin TVA)?

Pentru a nu avea dubii asupra celor relatate postez si factura (consum pe 2 luni)

Plafonarea conform „schemei de sprijin” a dus la o crestere cu 197,43  lei la care s-a adugat si TVA, normal!

30% in plus, din pix, bani care se impart intre furnizor si stat, via TVA.

Si nu poti sa zici ca furnizorul e de vina, OUG 27/2022 e gandita prost… sau cu interese ascunse?

Si ANRE nu se baga, nu sesizeaza aceste aberatii… sau le sesizeaza dar are alte interese?

In urmatorul articol vom discuta mai pe larg despre componentele facturii la energia electrica, impact, ponderea fiecarei rubrici si cum se poate scadea costul energiei elctrice ordonand costurile si urmarind unde merg banii.

Pentru ca sub masca crizei energetice, a costurilor mari de productie, reale, se ascund si …”soparle”

Distribuie acest articol

61 COMENTARII

 1. Asumarea unui contract este in mod cert o decizie personala . Necunosterea legilor sau a termenilor contractuali nu te eschiveaza de aparitia procedurilor .Exista si partea de procedura ce iti poate , tot ca decizie personala , recalibra consumul .In perioadele de mare consum pe energie electrica iti poti doza transmiterea dar asta doar daca in perioadele ce nu implica un mare consum te-ai incadrat undeva sub cei 300 de kw deveniti plafon .Aceasta plafonare imi pare a fi binevenita si ea capaciteza un numar important de cetateni ce nu sunt mari consumatori de energie dar care uneori din motive personale pot depasi usor plafonul .Corectia le este la indemina .Cei care depasesc plafonul isi asuma consumul exagerat si evident au si resursele materiale spre a face asta .

  • Se pare ca nu ai inteles nimic. O persoana care are apa de la sistemul public, gaze la fel, apa calda la fel, caldura etc consuma mult mai putin curent decat o persoana care nu are toate aceste utilitati. Si trebuie sa-si fabrice totul cu ajutorul curentului electric. Si normal ca sare usor de 300kwh. Asta nu inseamna ca are resurse materiale si are de unde sa plateasca.

   • Bună
    Plafonarea la 300 kwatti nu tine cont de situațiile în care, mai multe familii locuiesc la aceeași adresa și au loc de consum comun.
    Este cazul familiei mele, la aceeași adresa și același loc de consum sunt 3 familii, părinții mei, fratele meu cu sotia și nepotul meu cu familia lui.
    În aceste cazuri unde totul este dublat/triplat și fără utilități în modul centralizat, plafonul este ridicol de mic.
    Ar trebui sa ceara separarea pe locuri de consum distincte? Ce conturi presupune aceasta operațiune?

 2. Vedeți articolul 5 din OUG pentru formula de calcul pentru cei cu consum peste 300 kWh.

  OUG-ul a pornit de la premisa că toți trebuie să plătim același preț, prețul mediu de achiziție, preț care devine un fel de plafon, și apoi selectiv a reintrodus prețul contractual mai mic și o plafonare suplimentară (0.68 lei/kWh, respectiv 0.8 lei/kWh) doar la cei cu consum sub 300 kWh.

  Furnizorul este compensat doar pentru cei cu consum sub 300 kWh.

  In Parlament OUG-ul a fost amendat și a rezolvat oarecum parțial problema.

  • Nu, nu avem un pret mediu universal „ca un fel de plafon”, nici vorba.
   Sper ca nu sunteti parlamentar si asta vi s-a spus cand ati votat :P
   O sa dezvolt un pic algoritmul de pret, poate vor intelege si altii ca e putreda rau de tot OUG asta.
   Art 5 ne spune cum se formeaza pretul se impune un algoritm unic (nu un pret unic, mediu, de referinta etc), ca suma a 4 termeni:
   P=p1+p2+p3+p4
   p1=componenta de achizitie (conf art 6, o suma de 3 termeni) care difera de la furnizor la furnizor, functie de pretul pe care-l plateste la producator, in principal. Poti sa cumperi la 0,3 lei /kWh sau la 3 lei kWh, 30 lei…nu exista o limita de pret de achizitie
   p2=componenta de furnizare (conf art 4 e 73 lei/ MWh, adica 0,073 lei/kWh)=profitul furnizorului, asat e limitat pentru toti.
   p3=componente reglementate de ANRE, comune, stabilte de ANRE
   p4componente reglementate de stat (TVA, acciza etc), cumune, stabilte de stat prin birurile clasice.
   Suma lor ne da pretul facturat si nu este „acelasi pret”, „pret mediu de achizitie” sau ce ati inteles dvs. pentru ca prima componenta p1 nu e comuna, medie, e speciifica fiecarui furnizor functie de cat plateste energia la producatorii cu care face afaceri (mai mult sau mai putin pe sub masa, ca sa fie clar)
   Pretul va diferi de la furnizor la furnizor, functie de cat de scump cumpara el energia de la producator, doar restul de componente este identic (profitul=componenta de furnizare, TVA etc)
   Aici este alta soparla, furnizorul poate cumpara acum la orice pret, iti va pasa apoi tie pretul ala mare, ( la sub 300kWh nu poate daca pretul din contract e mai mic, OUG spune clar, la peste 300…poate,da? OUG il obliga chiar sa nu respecte pretul din contract, care poate fi mult mai mic, asat e ciudatenia mare) nu te intereseaza ptr ca statul va compensa toata diefrenta pana la 0,8 lei, daca esti sub 300kWh.
   Daca esti peste 300 kWh iti pasa, normal, nu intri la plafonare, compensare, si vrei pretul din contract, nu P=bla, bla, al din contract e mai mic, corect, stabilit, batut in cuie.
   Daca s respecta pretul din contract furnizorul nu va mai cumpara de oriunde, la orice pret, ptr ca va iesi pe minus daca iti vinde sub costuri. va avea grija si piata concurentiala va functiona.
   Dar OUG il lasa, ba chiar obliga (!) acum sa iti majoreze pretul peste cel din contract…tu, consumator, pierzi, platesi mai mult pentru o marfa pentru care te-ai „tocmit” la alt prete, pentru ca statul a dat mana libera furnizorului la cumparat la orice pret p1 ( e loc de nenumarate „inginerii financiare” cu ocazia asta) cu conditia ca furnizorul sa-si adauge o marja mica de profit p2, comuna la toti.
   Praf in ochi!
   Marja mica si pret mare nu inseamana pret final mic, pretul final nu e plafonat, mediu sau ce ati inteles dvs.
   Doar marja de profit a furnizorului e limitata.
   S-a lasat si o portita, tot art 5 zice
   „(3) La solicitarea clienților finali, furnizorii pot încheia contracte de furnizare și în alte condiții decât cele prevăzute în prezentul articol.”
   Eu vreau contractul in conditiile initiale, nu vreau plafon, nu vreau compensare. Pot? Nu. ptr ca furnizori „pot” incheia de acum incolo, adica toata poliloghia asta se poate si fenta, daca „vrea” muschii furnizorului, oricum nu sunt obligati sa respecte conditiile contractuale initiale.
   Sper ca ca acum va e mai clar ce e cu art 5 :P
   O porcarie, OUG 27/2022 e plina de soparle si aberatii, de aia a si fost gandita atat de stufos, sa ascunda ce se vrea de fapt!

   • Ăsta e statul socialist, în toată splendoarea lui. Într-o lume de oameni normali, discuția asta n-ar fi fost necesară. Așa cum nu sunt necesare discuții despre prețul pachetului de cafea sau despre prețului kilogramului de banane.

    Piața energiei e sever alterată în toate statele europene, asta e rădăcina răului. Dar ”oamenii de bine” nu vor o piață reală, funcțională și concurențială. ”Oamenii de bine” visează în continuare la subvenții și compensări, fără să înțeleagă că își fură căciula singuri. În condițiile astea, urarea e simplă: la cât mai multe eoliene și cât mai la mult hidrogen, așa cum visează Comisia Europeană.

    Tranziția energetică va fi în cele din urmă abandonată, la fel cum a fost abandonată construirea societății socialiste multilateral dezvoltate. În Europa vor exista termocentrale pe cărbune și peste 50 de ani, atât timp cât oamenii vor totuși energie electrică. Dar următorii 10 ani de mizerie economică ar fi putut lipsi, dacă ”oamenii de bine” nu ar pune umărul la implementarea tuturor aberațiilor ideologice.

    • Bre Harald, cărbunele e pentru stomac, nu pentru curent. „Tranziția energetica”, cum predici mata, e inevitabila din cauză de ….închis gazul rusesc! Cumva, energia produsă pe gaz trebuie înlocuită cu altă…energie! Că e verde, roșie, kaki sau fucsia va trebui să înlocuiască energia produsă din gaz rusesc. Și pe cea produsă din cărbunele și petrolul rusesc. TOT ce e rusesc va dispărea. Eu m-am adaptat: mă încălzesc cu lemne la iarnă. Nu ca n-am gaze trase ci că nu mi le permit. La mine, Tranziția a început : anul următor, montez panouri fotovoltaice și centrală pe peleti. Că n-am încotro! Degeaba trollezi tot ce înseamnă civilizație. Degeaba crezi că fără ruși nu se poate. Acești nemernici vor fi trimiși în evul mediu, unde le e locul. For ever! Înțelegi, KGB-istule?!

     • Well, psihologia modernă a demonstrat validitatea unui proverb românesc vechi de generații: ”cine spune, ăla este”.

      Toată strădania ta e destinată să crească prețul cărbunelui și încasările Rusiei, iar ea a dat deja rezultate, deci tu ești cel care lucrează în favoarea Rusiei, chiar dacă ai învățat să vorbești și să scrii în mocirla de pe Dâmbovița.

      Nu există ”închis gazul rusesc”, asta e doar cacealmaua lui Rogozin și asta demonstrează cine te plătește și cine ține telecomanda cu care funcționezi. O să repet special pentru tine: România nu cumpără nimic de la Gazprom. Rușii înșiși vând gazul rusesc pe ascuns în UE.

 3. 1. nu poti rostogoli mult timp autocitirea pentru ca la fiecare 3 luni are loc citirea (de catre distribuitor)
  2. Daca nu ai trecut pana acum la hidroelectrica inseamna ca ti-ai permis sa platesti mai mult
  3. Da, este o dovada de mare nesimtire din partea autoritatilor care nu au plafonat corect tarifele celor care nu dispun de furnizare de gaze. Corect era plafonarea pe un numar de kWh consumati lunar indiferent daca proveneau din energie electrica sau gaze
  4. sugerez autorului sa ia in calcul energia eoliana, solara, etc
  5. Calculul si procedura plafonarii este apropoape imposibil de inteles pentru un om de nivel mediu, regulile s-au tot schimbat fata de prima varianta legiferata, consumatorul nu are timp sa verifice periodic ce ineptii introduc autoritatile in lege, practic este imposibil sa-ti calculezi consumul astfel incat sa fii la limita sub nivelul la care beneficiezi de plafonare, motivul fiind ca nu e clar in lege care este acel nivel.

  • 1. 6 luni este perioada maxima, adesea nu se respecta nici asta. De ce? Nu stiu, la noi era o firma privata angajata sa faca citirea, poate ca distribuitorul face economii :P
   2 initial diferenta intre enel si hidroelectrica era mica, enel are servicii de plata mult mai bune (prin my account). am optat ptr enel. Hidroelectrica nu avea mai nimic in afara de pretul bun. Acum au mai progresat, dar inca nu am vazut ceva la nivelul enel. Diferenta de pret la energie a crescut mult si justifica deranjul mai mare la plata.
   3. imi dau seama ca era destul de greu sa combini bazele de date de la energie electrica cu energie termica, contractele pot fi pe persoane diferite, Dar nici asa nu merge…
   4 e luata in calcul…mai lipsesc banii de investtie :P Oricum, fotovoltaicele au „sarit” pe locul 2 in lista de investitii, termen 2024 cu posibilitate 2023,(as vrea ceva mai mare, nu ala de 5kWp)
   5. de acord, de aceea mi-am propus, cand voi avea timp, sa detaliez un pic factura, exista solutii sa o faci sa fie pe intelesul oricui.

   • eu as lua în considerare și variante mai neortodoxe:

    6. aș încerca să divizez instalația electrică în doua sau chiar 3, sa închei contracte de furnizare pe numele mai multor persoane și astfel sa ma încadrez în limita de consum care îmi da dreptul la preț plafonat
    7. aș schimba furnizorul de energie de mai multe ori pe an, mizând pe faptul ca nu-și transmit unul altuia istoricul meu de consum și nu vor ști în 2023 dacă în ultimele 12 luni m-am încadrat în limitele de consum pentru care (din câte am înțeles) se va recalcula retroactiv dreptul la preț plafonat.
    8. aș lua (cumpăra) curent de la un vecin care consumă puțin și i-as plăti factura (un prelungitor puțin care as alimenta câțiva consumatori)

    • Nu sunt amator de variante neortodoxe, sunt mai paguboase in final, in plus orice spit in fund e un pas inainte :P si suntem imbolditi sa gasim solutii pe bune.
     Poti sa schimbi furnizorul in fiecare zi, aluia nou trebuie sa-i trimiit ultimele facturi, cred ca pe 1 an inainte, el se va ocupa de mutare, preia istoricul tau..asa e si corect.

 4. Exact asa mi s-a intamplat si mie. Si eu credeam ca statul nu putea interveni in contracte intre terti, Ciudat cum pszdistii imi vor doar binele si eu nu ma las…

 5. plafonarea nu e pentru chiaburi, dragă domnule Modan. Statul (socialist) are grijă de săraci, nu de matale. Iar disciplina e un eufemism pentru reeducare (și dați semne că ați priceput: deja vă gândiți cum să vă reduceți consumul ca să deveniți sărac guvernamental abonat la pomeni).

  • vedeti unde am ajuns? daca consumi 301 kWh esti chiabur..daca consumi 300 kwh esti sarac
   Al dreacu kilowatt…cum te face din om neom :P

 6. La energia electrica am un registru propriu in care de 4 ani imi trec consumul lunar. In felul acesta am si dovedit ca asa zisa regularizare la 3 luni era de a plati cativa kw trecuti din condei. Deci iti poti deduce corect o medie de consum lunar. La gaze, la majoritatea blocurilor vechi nu exista contoare individuale de gaze si greu de estimat cat consuma fiecare apart. mai ales ca nu exista contract decat pe asociatie. Statul roman putea sa includa in PNNR bani de contorizari gaze dar nu a vrut. Au trecut alte prostii nefolositoare.

 7. „Pentru ca OUG 27/2022 a omis sa precizeze explicit….De ce nu s-a mentionata asta?”

  Pai de ce sa mentioneze ? nu va incadrati nicaieri, rezulta ca vi s-a aplicat abuziv ceva ce nu e prevazut in lege si deci nu se poate opune contractului in vigoare, care trebuie respectat intocmai in continuare

  • in ce priveste rostogolirea, daca nu ma insel, ar trebui sa existe pe undeva o alta reglementare care impune citirea contorului de catre furnizor cu o frecventa minima, de ex. 1/3luni; nu stiu cum e cu autocitirea, ca eu n-o folosesc, dar fara autocitire mie mereu mi s-a facturat estimatul pe baza consumului din anul anterior; ciudat a fost doar cand am schimbat furnizorul la gaz, care in primele luni mi-a facturat niste consumuri ridicole, incat am suspectat ca incearca sa rostogoleasca el ceva; dar la regularizare a fost ok si imi factureaza si in prezent pretul din contract care imi este evident avantajos, mult mai mic decat pretul spot; m-am lamurit ca n-a preluat si istoricul de la furnizorul anterior;

   • Exista, e la max 6 luni din cate stiu, pe electric, dar nu se respecta.
    La gaze nu stiu, ca n-am…si cu circul asta poate ca e mai bine, esti obligat sa gasesti solutii alternative.
    Ma gandesc foarte serios la un „binom” fotovoltaice pompa de caldura vs la ce am acum, lemne. Inca nu am ceva clar.
    La lemne citesc contorul zilnic, iarna :P

   • „Art.1… (9) În cazul clienților casnici care nu pot beneficia de prevederile alin. (1) lit. a) și b) în funcție de consumul anului 2021….”

    mai intai trebuie observat ca regularizarea se refera la un consum mediu lunar, nu la consumul efectiv dintr-o anume luna;
    deci, in lipsa citirii, se face incadrarea in functie de consumul mediu lunar din 2021;
    – daca e sub plafon, se factureaza prezumand ca si in 2022 consumul se mentine sub plafon; dar ulterior se face regularizarea cu consumul mediu, deci daca ai rostogolit ceva, se regularizeaza in sensul ca nu se va mai aplica plafonarea;
    – daca e peste plafon, nu se aplica nici o plafonare, ca „nu se mentioneaza” a se aplica ceva in cazul consumurilor peste plafon;
    singura posibilitate de a vi se regulariza ceva, este cea in care ati fi beneficiat anterior de o plafonare iar la regularizare media lunara efectiva rezultata conduce la conluzia ca per ansamblu nu beneficiati de plafonare (eventual ati rostogolit consumul) si in acest caz ar trebui sa vi se factureze diferenta pana la pretul de contract de care ati beneficiat anterior;
    nu rezulta de nicaieri ca trebuie sa vi se aplice vreo formula de calcul care sa modifice pretul contractat;

    • erata: „plafonarea se refera la un consum mediu lunar,”

     – plafonarea se refera in prima faza la un consum mediu lunar estimat (cu observatia ca autocitirea e tot o estimare)
     – regularizarea se refera la comparatia consumului mediu lunar efectiv cu consumul estimat si reevaluarea incadrarii in plafon

 8. Si eu ma incadrez in aceasta categorie si am parcurs cam aceeasi pasi cu cei descrisi in articol. Cu aceleasi rezultate. Insa, in plus, am scris o petitie catre Ministerul Energiei. Rapunsul prompt indica in mod clar ca, in viziunea lor, in cazul in care tariful contractual este mai mic decit cel din oug ca prevala. La art 5 si 6 este un alineat care specifica in mod clar ca furnizorii pot semna contracte ci tarif diferit de oug. Lucru pe care l-au facut in cazul nostru.

  • Puteti detalia un pic?
   Furnizorul a revenit si a corectat factura? Ati trimis raspunsul de la minster, ca argument?
   Aveti un raspuns clar de la minster care specifica ca daca pretul din contract este mai mic nu se mai aplica „pretul final” ?
   Asta ar fi chiar tare…in baza lui am putea sesiza toti ANPC-ul…daca ANRE-ul nu percuteaza.

 9. Citirea de regularizare este reglementată prin alte ordine ANRE la casnici la maxim 3 luni, costuri recunoscute și incluse in tarifele de distribuție aprobate. Dacă nu o fac, operatorul de măsură (distribuitorul) trebuie sa plătească compensații clientului final pentru neîndeplinirea indicatorilor de performanta. Uneori e nevoie de o sesizare, dar plătesc de fiecare data. Problema mare la interpretarea OUG este de fapt râca ANRE-ului cu guvernul pentru că chipurile nu au fost consultați la elaborarea legii, așa că acum refuza să își asume vreun răspuns clar. Plus că OUG le-a dat destul de mult de lucru, avizarea compensațiilor solicitate de furnizori, fapt ce nu le convine. Și eu sunt în aceeași situație (consum peste 300 și preț fix sub plafon asumat de furnizor pe 2 ani) dar furnizorul meu încă nu a avut astfel de idei „crețe”, încă…

  • Puteti detalia? Ce compensatii platesc? Un link ar ajuta…e bine de stiut!
   Aha, ma miram de ce sunt asa de pasivi aia de la ANRE… râca explica treaba :P

 10. Trebuie mentionat modul in care s-a stabilit cifra asta de 300 KWh lunar. Pentru ca una e sa consumi curent pe o persoana fizica intr-o garsoniera de 35 mp, alta intr-un apartament de 120 mp cu 4 persoane (ambele sunt exemple de consumatori casnici). Aer conditionat (cel putin 3KW pe ora pe camera) respectiv radiator iarna (1-2 KW pe ora pe camera) sigur dau peste 10 KWh pe zi/300 KWh/luna, in special ca RADET nu isi mai poate onora promisiunile de caldura si apa calda.
  Asta mi s-a intamplat mie, 15 ani am consumat pana in 200 KWh pe luna, apoi iarna trecuta a trebuit sa suplimentez caldura cu radiator electric si am sarit de 300 KWh pe luna…nici nu ma gandesc cum este la familii cu apartamente mari si mai multi copii, speram insa ca se (raz)gandesc cei care stabilesc regulile, in special ca iernile blande nu sunt garantate.

 11. 1. Consumurile pot fi „rostogolite” pentru perioade de maxim cateva luni. Cand vine regularizarea trebuie sa platesti tot ce ai consumat din urma si eventual sa dai inapoi si banii de la plafonare/ compensare. Cine face „rostogoliri”, le face pe riscul lui.
  2. Furnizorii includ in contracte posibilitatea de a majora preturile pentru situatia in care lucrurile o iau razna. Probabil ati semnat un contract care permite modificarea pretului. Daca e contract cu pret fix, e vina furnizorului ca nu respecta contractul, nu a OUG-ului. DACA aveti contract cu pret fix, se rezolva prin reclamatii/ in instanta sau pur si simplu prin schimbarea furnizorului pe motiv ca e neserios.
  3. Nu este foarte clar OUG-ul? Da. Se putea mai bine si mai clar?Evident! Tot timpul e loc de mai bine. Dar asta nu explica faptul ca dvs. nu mentionati macar trecator in articol tensiunile internationale si efectul lor asupra pretului energiei/ gazelor. Incercati „de-a-ndoaselea” sa dati vina pe un OUG pt. marirea preturilor, fara sa luati in considerare ca, indiferent daca aparea sau nu OUG, cei mai multi furnizori ar fi marit oricum preturile. In acelasi timp ignorati efectul benefic pe termen scurt al OUG-ului pt. majoritatea consumatorilor.
  Nu sunt afiliat politic.

  • SI vara trecuta ce tensiuni internationale justificau pretul f cescut al facturii mele ?! Ca vara trecuta am inceput sa platesc dublu! Si am asteptat degeaba „regularizarea” .. ca tot „estimare”

  • Contractul era enel fix online, pret fix 12 luni (pe componenta care depinde de furnizor)
   Fara posibilitatea de majorare (tot la componenta care depinde de furnizor)
   Furnizorul a facturat de doua ori:
   -prima data pretul din contract, ala fix, o,5 lei/kwh
   -a doua oara o rubrica „Dif=pret final facturat conform OUG 27/2022-pret contract” ,adica inca 0,27 lei/kwh, ca sa atinga „pretul final” impus de OUG.
   ziceti ca nu OUG e de vina? :P
   Exact in baza ei a a venit majorarea…nu tensiunile internationale sau alte generalitati, contractul e ceva mai riguros decat niste pareri
   Exista in orice contract clauze de forta majora, forta majora este clar definita…nu e cazul.
   S-a facturat in doua pentru a scapa de reclamtii si procese.
   Poti sa interpretezi ca furnizorul a respectat contratctul, facturand pretul fix dar OUG a reglementat (lucru care nu mai depinde de furnizor) un pret mai mare, in favoarea furnizorului, nu o majorare a pretului fix .furnizorul nu a avut incotro, a plans, s-a dat de pamant dar nu a avut incotro si a trebuit sa respecte legea incasand mai multi bani, evident si statul a incasat un TVA mai mare in final.
   Ar trebui sa-i dai in judecata pe aia care au semnat OUG…adica Ciuca, „ala” de la energie et comp.
   Si da, am schimbat furniorul,,,dar nu vorbim aici de problema, mea , punctuala, nu asta a fost scopul, am folosit exemplul pentru a semnala aberatia cat mai concret, poate se sesizeaza cineva si corecteaza OUG, sunt zeci de mii de oameni care au patit la fel, poate nu inteleg factura si o lasa moarta… si asta nu e bine.

   • Mii de scuze da parca OUG aia a foxat un pret maxim .
    Din 2 una :
    – ori eu nu am habar ce e ala pret maxim samd
    – ori furnizorul; este un .. bisnitar!!!

 12. se intelege din text ca nu sunteti un consumator casnic ci…un mic fermier.
  ca aceste scheme au probleme, este indubitabil, insa sa te prezinti drept consumator casnic defavoritzat cand tu, de fapt, ai o activitate mai intensa si un consum mai ridicat este derunatat.
  premisa falsa => concluzie falsa

  • Din textul tau se intelege ca nu stii ce inseamna viata la tara. Mama sta singura si nu are alte activitati in afara de traiul cotidian. In conditiile similare unui locuitor de la oras (centrala electrica pentru incalzire – nu exista gaze si boiler electric pentru apa calda) si utilizand un tembelizor plus masina de spalat o data pe saptamana poate, un frigider si o lada frigorifica are un consum mediu lunar de 680 kw. Platesc uzual peste 1500 de lei iar la regularizare mi-a venit factura de 3300. Pensia ei e mai mica decat factura la electricitate. Cine e de fapt beneficiarul acestei legi populiste? Oraseanul care sta in apartament si nu are aer conditionat sau nu-l foloseste.

   • Nu va faceti sange rau, puneti pe primul plan ce puteti face dvs. ca sa rezolvati problema (mare)…asta conteaza in primul rand.
    Mutati-va la hidroelectrica, eu asa am facut, am deja o luna!
    Pretul va fi ala din contract + reglementrarile(in cazul dvs, ptr 680 kwh/luna veti avea un pret final de 0,71 lei/kwh, adica 480 lei/luna)
    Fara algoritm si alte aiureli.
    https://www.hidroelectrica.ro/article/978b5449-841c-8d34-2548-8ea9d20735f9
    Un pic mai greu cu plata, dar merita!
    Ei nu au aplicatia foarte OK de la enel, dar se pot folosi aplicatii al BT sau BCR, plus Self Pay, daca aveti in zona
    In loc de 1500 veti plati sub 500 lei/luna!!!
    ca sa va convingeti intrati pe comparatorul de tarife de la ANRE
    https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife
    Introduceti consumul de 680 kwh lunar, data de la care vreti (data de astazi, de ex), zona unde locuiti si veti avea ‘raspunsul”
    Mutarea se face relativ simplu, tot online, dar daca mama dvs e titularul de contract toate documentele vor fi ale dansei.
    Bafta!

 13. Se pare ca se aplica „legea pietii” in stilul „ca pe Cocioc” .. adica ao n-ai platesti ca „asta este pretul pietei”. Si asa este fiinca avem ca dovada ca oamenii nu isi reduc consumu, nu renunta la contracte si nu se intorc la lampa de gaz!!!
  Si justificarea este ca „investitorul” oso va lua jucariile si va pleca acasa la el .. si nu va avea coine sa ne vanda buleftrica!!!!
  Si este oficial ca Fenomenul sărăciei energetice în România s-a acutizat în contextul pandemiei şi s-a ajuns în situaţia în care trei din zece gospodării (33,3%) se află în sărăcie energetică, potrivit unei analize a Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE), remisă, joi, AGERPRES.

  Aceşti consumatori au ajuns în sărăcie energetică după ce au cheltuit peste 10% din venituri doar pentru plata facturilor la energie, în 2020, conform celor mai recente date statistice oficiale disponibile, procent în creştere faţă de anul precedent (27,4%).
  Eu am avut luni in care am kentuit si 25% din venitul lunar (pesnie) pe buleftrica .. findca chiar daca am urmat sfaltul Marelui Carmaci – mai [puneti o haina (aveam 2 pulovere „siplomentare”) tiot cam darfdaima sub obladuirea edilului zis, pe bina drep-tate, Frigushor.

  Si sa mai zoc ceva – in cazul meu timp de 10-12 luni toate factrarile au fost „estimate”.. inc;lus „regularizarile”..
  Vina mea ca nu citesc … asa sa imi intre in cap ca „ovestitiru” strain poa fi mai nashpoa decat statu socialist (vreme de vreo 20 de ani citeam toineam evidenta banuind ca statu socialist ma fura .. ) apoi prin 83-86 m-am relaxat…

 14. Astazi am mai invatat ceva important; e musai sa-ti faci cont si la distribuitor, nu doar la furnizor.
  In cazul meu distribuitorul este e distributie banat…cred ca tine tot de enel :P
  OK, la partea de informatizare sunt buni.
  In cont vei vedea o groaza de chestii:
  -furnizorul actual (uraaaa, vad ca sunt deja mutat la hidroelctrica, pret fix 0.70653lei/kwh, cu TVA, certificate si toate alea! aproape jumatate ca la enel, a venit „incheierea” cu enelu pe 350 kWh la 1,34 lei/kwh)
  -puterea aprobita, fac pariu ca majoritatea dintre dvs nu o stiu…eu o banuiam, acum o stiu f clar
  -situatia cu autocitirile tale, data si nr de kWh pe contor cititi de tine (asta apropo de ce zicea @ o parere, nu mai trebuie nici un registru, le ai in cont pe toate.
  -situatia cu citirile lor…inca n-am priceput ce si cum, sunt 4 cereri emise de distribuitor, cui? ca abia azi am facut cont, la 1 luna distanta una de alta, toate in lucru…citiri realizate de fapt zero.
  -vrei majorare de putere? OK se poate face online
  Concluzie: schimbati furnizorul instant daca face figuri de genul celei povestite in articol.
  Aveti alternativa in jur de 0,7 lei/kWh pret final…am fost un fraier ca am asteptata atat!
  Apropo, am intrat pe calculatorul de oferte de pe ANRE, oferta enel fix online a ajuns la 2,16 lei pret final
  Prima e la Hidroelectica cu 0,71 lei, urmeaza CEZ cu 1,49 lei…la dublu adica..ultima, atentie, e la 11,02 lei/kwh!!! CINTA ENERGY SA
  De ce asa de mult? Ptr ca CINTA functioneaza pe piata de echilibrare? Bun, dar ce e cu oferta asta „concurentiala” pentru clienti casnici?
  La fel si CIGA ENERGY SA, tot cu 11,o2 lei
  Bun, sa vedem si EWIND SRL, asta e 100% regenerabil, ca Hidrolectrica
  „Ewind este proprietarul parcului eolian Pantelimon, situat in judetul Constanța. Parcul eolian Pantelimon are o putere instalată de 123 MW, generată de către 41 turbine eoliene.”
  OK..pretul? 5,77 lei, tot oferta concurentiala
  Intelegeti care e „bataia pestelui”? Cumperi la 11 lei, 8 sau 5 lei,esti sub 300 kWh, platesti 0,8 lei si diferenta de 10, 7 sau 4 lei o compenseaza statul. Daca sari de 300 ai pus-o! Nu cred ca se risca nimeni..casnic. Poate doar din aia agatati la preturi mici si apoi…pac, iepurele!
  Dar daca esti firma ai plafon 1 leu indiferent cat consumi, poti sa cumperi si la 11 lei 8 sau 5 ca tot 1 leu platesti…restul e compensat de stat…aha.
  OUG „telefonata” pentru anumiti producatori via furnizori no name sau de pe piata de echilibrare care vor sa vanda si la casnici! Asa imi da mie….pot sa spun ca am avut noroc cu aia 1,34 lei :P

  • OUG nu a cerut marirea pretului celor care aveau contracte cu preturi mici. Este un caz subiectiv, o inventie a furnizorului ca sa poata sa va mareasca pretul si sa ocoloasca pretul fix asumat anterior. Macar la energie, daca furizorul e incorect, mai ai de unde sa alegi, pt ca exista Hidroelectrica.
   Partea cu compesarea platita furnizorilor de catre stat, in functie de pretul din contractul clientului final, este reglementata cam pe muchie. Clientii casnici pot sa accepte orice pret, oricat de mare, dar vor plati pretul din OUG. Statul va plati compensatii, care depind de pretul „negociat” de clientul final cu furnizorul. Practic clientii finali, fara sa stie prea clar care e treaba, au un rol in a decide cati bani va primi furnizorul lor de energie, de la stat. Este o idee inedita. Cand decizia e a tuturor, nimeni nu e vinovat.
   Cred ca baletul asta, al reglementarilor din energie, este cauzat si de obligatia, impusa de UE, ca autoritatile sa nu poata stabili/ reglementa preturile din contractele clientilor finali. Pare sa fie o reglementare indirecta si formulata evaziv. Politicienii pot sa ceara voturile consumatorilor pt. ca au reglementat preturile. Daca UE demareaza o procedura de infringement, vor spune ca nu au reglementat preturile ( gen : „uite domnule care vii din partea UE! piata e libera, clientii semneaza in continuare contracte la ce furnizor vor ei. Totul e conform regulilor UE”). Vor sa impace si capra romaneasca si varza de Bruxelles.

   • Asa am crezut si eu initial, ca furnizorul e de vina.
    De aia am sesizat la ANRE explicit acea rubrica de care pomeneam : „Dif=pret final facturat conform OUG 27/2022-pret contract”, daca e legal sa o aplice furnizorul in factura.
    Pentru ca adunand pret din contract+pret final-pret contract=pret final :P
    Nu mai conteza pretul din contract.
    ANRE nu a raspuns la obiect, a lalait cum ca trimite la furnizor si mi-a dat un lung copy-paste din OUG. Participa dar nu se baga, cm zice vorba aia de autobaza :P
    Nu pot sa reproduc nimic din corespondenta cu ANRE sau cu furnizorul pentru ca am fost atentioanat ca dscutia e „la secret”, nu am voie sa reproduc nimic fara acordul lor…e clar ca e ceva putred macar din acest motiv!
    Am recitit OUG de-am invatat-o pe de rost…este vina celui care a scris OUG, nu exista niciun aliniat care sa spuna clar ca pretul din contarct are prioritate fata de algoritm, daca e mai mic.
    Dupa mine e ceva ce tine de DNA, e o facatura care ii avantajeaza clar pe producatorii care au preturi mari, umflate si care nu ar vinde nimic.
    Stiu cazuri in sat (nu doar eternitatea s-a nascut la sat ci si prima retea de socializare, „givanul”, nimic nu ramane secret mai mult de juma` de ora) de oameni care au fost agatati la preturi comparabile cu cele mai mici, apoi au fost umflate de cateva ori, furnizorul a fost amendat cu 800.000 de lei (nu dau nume, se gaseste in presa)oamenii vor sa se mute inapoi (dar si acolo pretul este acum mare) si ii tot plimba cu zaharelul, ca stai sa vezi ca daca scazi sub 300 primesti banii inapoi, bla, bla…
    La sat oamenii nu sunt asa de „skilluiti” ca aia de la oras, sa intre pe net, pe calculatorul ANRE, sa vada unde e mai ieftin, sa trimita solicitari de schimbare a furnizorului (trebuie sa scanezi buletin, sa adaugi fisiere…nu stie nea Ion sa faca asta in vecii vecilor) oamenii raman captivi la snapanii astia si e nasol de tot pentru ei.
    Putina lume vad ca intelege ca la tara daca consumi peste300kwh /luna nu e vreun semn de risipa sau bogatie, nu ai incotro, nu ai facilati si trebuie sa incalzesti apa la bucatarie cumva, boileru e cel mai comun, mai bagi o aeroterma iarna, mai un bec la pui, la purcel…toti vecinii mei consuma peste 300kwh/luna.
    E grav si vad ca putina lume pricepe ce se intampla!

    • @MirceaM – nu e grav, e contactul binemeritat cu realitatea. Ne uităm pe la articolele din urmă cu câțiva ani, să vedem cum s-a ajuns aici?

 15. Update! S-a aprobat LEGEA nr. 206 din 8 iulie 2022
  https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/257435
  Mai exact, la articolul „buclucaș” art. 5, cel după care furnizorii ne-au calculat facturi mai mari consumatorilor cu peste 300kwh medie lunara in 2021, s-a adăugat un nou alineat:
  La articolul 5, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
  (4) În cazul în care prețul din contractul de furnizare în vigoare încheiat cu clienții finali prevăzuți la alin. (1) este mai mic decât prețul final rezultat prin aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, se aplică prețul contractual.

  Eu tocmai le-am dat reply celor de la ENEL la mailul pe care l-au formulat in urma sesizării pe site-ul ANRE, cum ca as vrea sa-mi recalculeze factura la care au adăugat 450ron in plus conform OUG (suntem 2 familii in aceeași casa pe un singur contract).
  Sunt foarte curios ce mai au de comentat in urma modificării respective :))

  Toate cele bune!

  • Fain!
   Voi raspunde si eu la ultimul mail al furnizorului in care mi se explica inca odata aiureala cum ca pretul din contract nu mai „custule” nimic :P
   Deci se poate!
   Multumesc pentru informatie, betoooon…

 16. Iata ce apare mai nou pe site-ul enel

  „Pentru clienții cu un consum mediu lunar pe 2021 de peste 300 kWh, începând cu consumul din 14 iulie 2022, se aplică prețul final prevăzut în contract, doar în situația în care acesta este mai mic decât prețul final stabilit în conformitate cu dispozițiile articolului 5, alin. 1 O.U.G. 27/2022.”

  Asta inseamna ca inainte de 14 iulie… se tarifeaza cu cat vor ei …
  Si eu am factura ~dublata prin acea diferenta de calcul adaugata pesta tariful din contract, am reclamat acum 40 de zile, nu am primit raspuns, in schimb ma anunta ca ma debranseaza pentru neplata…
  Si a venit si factura urmatoare, calculata la fel, cu acea diferenta adaugata in plus la tariful din contract…
  Astazi le-am facut sesizare la ANRE dar…

  • Nu are rost, ultimul raspuns (de la enel) la sesizarea in care aminteam de legea 206 a venit in sensul ca pana in 14 iulie se plateste aiurea, dar conform legii in vigoare la acea data (OUG 27/2022) dupa algoritmul lui peste, netinand seama de pretul din contract
   ANRE mi-a raspuns foarte „ametit”, dar am inteles ca nu se baga, sa reclam la ANPC.
   Pierdem vremea si facturile vin…
   Solutia? mutare la hidroelectrica…energie verde, ieftina si buna
   Sa stea enelu`pe carbuni si gaze ca sunt mai ieftini, zic fosilistii de rup platforma :P
   Prima dupa oferta hidro (0,71 lei/kwh cu 100% energie verde) e RCS&RDS la 1,5 lei/kwh (0% energie verde)..enelu e si mai departe 1,94 lei/kwh, tot 0% energie verde)
   Sa notam ca enel fix online, la care am cam fost mai toti, ca era mai ieftin, acum e…2,93 lei/kwh!!!
   Ca sa stim o treaba :P

 17. O alta mare tampenie care nu stim cine sau cum a gandit, intelegem ca un consumator casnic cu un consum de 299 kwh va aduce o factura de 240 lei , si un alt consumator cu un consum de 301 kwh adica cu 2 kwh mai mult va plati o factura de peste 600 lei diferenta fiind de peste 400 lei pentru 2 kwh .Asta e maxima e tipic romaneasca , e unica fratilor asa ceva vezi rar , puteau si corect era sa fixeze pretul de 0,8 pentru toti consumatorii pana in 300 si peste 301 sa te factureze cu pret mai mare ,doar pt diferenta consumata peste acest prag.Daca ai consumat 350 , 300 sa fie pe 0,8 si dif de 50 pe un pret mai mare. Sarim peste faptul ca in unele familii sunt mai multe persoane si asta trebuia luat in calcul , sau daca ti vine vreo ruda in vizita ii grabesti plecarea pe motiv ca daca mai intarzie cateva ore la tine ai putea sa depasesti pragu de 300 si sa.platesti cu cateva sute lei mai mult.E o distantare sociala tehnica si o descurajare ca familiile tinere sa faca mai multi copii ….
  Legat de hidroelectrica aveti idee care e pretul daca depasesti 300kwh sau nu au acest prag?
  Toate bune

  • La fel e si la Hidroelectrica, acum am primit prima factura, dupa 5 luni de la semnarea contractului, si este rubrica separata pe factura: ‘ Diferenta valoare energie electrica’ unde se mai factureaza cu 0,025560 lei/kwh in plus fata de tariful din contract. La cei peste 300kwh/luna.

 18. Asta este raspunsul Enel, cu privire la Dif din factura…

  ” Plafonarea pretului pentru clientii rezidentiali conform OUG27 / 2022 se realizeaza automat (fara cerere) pentru consumul aferent perioadei 1 Aprilie 2022- 31 Martie 2023.
  Conform OUG27/2022 media este calculata pe consumul facturat la aceasta adresa indiferent de titularul de contract.

  Astfel, locul de consum mentionat anterior a fost incadrat in transa de consum: peste 301 kWh.

  Pentru aceasta categorie plafonarea, care apare pe factura cu denumirea: Dif=pret final facturat conform OUG 27/2022 -pret contract, se calculeaza ca diferenta intre:

  Energia activa + TG + Rezervare – Componenta de achizitie – Componenta de Furnizare.

  Pretul final facturat va fi calculat lunar ca suma a elementelor componente stabilite conform art. 5 din O.U.G nr. 27/2022, de aceea pretul platit de dvs. poate sa varieze, de la luna la luna, in perioada aplicarii masurilor de sprijin conform O.U.G nr. 27/2022 (1 aprilie 2022 – 31 martie 2023)*

  Pretul final facturat, stabilit conform art. 5 din O.U.G nr. 27/2022, este compus din urmatoarele:

  – Componenta de achizitie conform conditiilor prevazute la art. 6 O.U.G nr. 27/2022

  – Componenta de furnizare conform conditiilor prevazute la art. 4 O.U.G nr. 27/2022

  – Componentele reprezentate de tarifele reglementate conform reglementarilor ANRE pentru

  serviciile prestate de catre operatorii retelelor de distributie si transport a energiei electrice

  – Componente reprezentate de TVA, accize, contributia aferenta schemei de sprijin pentru

  promovarea cogenerarii de inalt? eficienta pe baza cererii de energie termica utila,

  contravaloarea certificatelor verzi aferente sistemului de promovare a producerii energiei din

  surse regenerabile

  *Mai multe detalii poti gasi pe http://www.enel.ro sec?iunea “Nout??i legislative”.

  Este util sa te asiguri ca transmiti periodic indexul aferent consumului tau, ca si pana acum.

  Pe factura dvs. cu nr xxx05026xxx se regaseste in plus valoarea de 126.42 lei deoarece factura se emite conform OUG27/2022 in baza costului de achizitie energie electrica (componenta de achizitie) care este variabil de la o luna la alta si difera in functie de furnizorul de energie electrica si, totodata, in conditiile actuale, este mai mare decat tariful dvs. din contract.”

 19. Conform completarii OUG 27/2022 la art 5. cu alineatul 4 (din Iulie), eu inteleg ca aceasta Dif … nu trebuie aplicata, gresesc?

  „(4) In cazul in care pretul din contractul de furnizare in vigoare incheiat cu clienti finali prevazuti la alin. (1) este mai mic decat pretul final rezultat prin aplicarea prezentei ordonante de urgenta, se aplica pretul contractual.”

 20. Am constatat cu stupoare ca si Hidroelectrica practica acele diferente, conform OUG: https://imgur.com/a/UwyM11f
  Am facut plangere la ANRE, in legatura cu Enel, am primit doar raspunsul Enel-ului (template, binenteles), ANPC nu s-a sinchisit sa-mi trimita nici un raspuns, o sa intreb un avocat daca se poate face ceva, eu ma incalzesc cu pompa de caldura si panourile fotovoltaice nu produc nimic iarna.

 21. Buna ziua. In luna iulie 2021 am semnat un contract pe 3 ani cu pret fix pentru furnizare enerie electrica. Indiferent de costul stabilit, consider ca a fost ceva asumat de catre mine atata timp cat stiam ca 3 ani pot sta linistita. Am fost linistita pana anul acesta cand factura pe luna iunie a venit la un pret dublu fata de cel din contract. Explicatia furnizorului a fost ca ordonanta 27 este de vina, normal(depasesc 300Kwh). Am inceput sa ma interesez sa vad ce pot face pe langa a stinge becuri si a scoate din priza. Am luat masuri de reducere drastica a consumului, dar ce sa credeti, nu a contat pentru ca au aparut in factura urmatoare consumuri raportate la anul trecut 2021, nereale cu consumul efectiv. Deci o noua factura cu costuri duble fata de pretul stabilit in contract. Cumnata mea care este la alt furnizor a avut un consum de 500 kwh si a platit pretul stabilit in contract. Ca de obicei, orice lege in tara asta este interpretata dupa bunul plac al unora.

 22. OUG27/2022 este intr-o zona gri. Practic a scos in afara legii contractele cu pret fix, desi nici o lege nu are voie sa aiba efect retroactiv.
  Justificarea cu reducerea consumului este o mizerie, pentru ca si la un consum de 100KWh tot vei plati pretul marit pentru ca ai avut o medie mare in 2021. Deci nu ai de ales.

  Nu se vorbeste de acest articol 5 din ordonata nicaieri, desi asta a fost scopul principal, nu ajutarea oamenilor.
  Acest articol a fost bagat de baietii destepti din energie ca sa desfiinteze contractele cu pret fix.

 23. Problema nu cred ca este faptul ca se plateste un pret/kw mai mare de catre cei care au o medie pe anul anterior mai mare de 300 kw/luna.
  Ok, se stabileste un pret mai mare pt acestia, problema e ca pe langa acest pret mai mare trebuie sa platesti inca o diferenta (mare si aceasta) doar pt ca anul trecut ai consumat mai mult. Ce legatura are? Platesti cat ai consumat anul acesta, dar la un pret mai mare pt ca nu ai fost „cuminte” anul trecut. Atat. Parintii mei consuma mult pt ca tata e batran si sta mai mereu cu caloriferul electric pornit, ii e frig… Au pensii mici. Si acum sunt pedepsiti pt ca sunt batrani si frigurosi :( Uart. Si urat din partea celor ca re comenteaza aiurea, oamenii nu au bani sa plateasca ce nu ar trebui sa plateasca.

 24. Buna seara,
  Sa inteleg ca pana la urma situatia nu a fost rezolvata nici cu Enel, nici cu ANRE, nici cu ANPC? Si eu sunt in aceeasi situatie, consum mediu lunar in 2021 peste 300kw si pret in contract mai mic decat plafoanele din OUG 27/2077. Asa ca din am peste 150 lei in plus pe luna la ultimele facturi, din diferenta fata de pretul din plafon. A reusit cineva sa primeasca un raspuns favorabil? Multumesc!

 25. buna dimineata,

  trec printr-o situatie similara la ENGIE.
  am scris la anre, la anpc care nu a raspuns inca, la engie……..

  redau din adresa Direcţiei Generale Control – AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI,
  Nr. de ȋnregistrare ANRE: 124249 / 28.07.2022
  Domnului Eric STAB, Președinte Director General, ENGIE ROMÂNIA S.A.
  Spre știință:
  Domnului Petru

  …..” Pe piaţa concurenţială (liberă) a energiei, contractele de furnizare a energiei electrice şi a
  gazelor naturale se încheie prin acordul de voință al părților. Prin semnarea contractului de furnizare
  a energiei electrice/gazelor naturale în regim concurenţial, părțile își asumă toate clauzele contractuale,
  obligațiile și drepturile financiare care decurg din acestea rămânând în vigoare până la
  modificare/stingere sau, în caz de litigiu, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive. ”…….

  CODUL CIVIL :

  – ” Art. 1.167. – (1) Toate contractele se supun regulilor generale din prezentul capitol. – (2) Regulile particulare privitoare la anumite contracte sunt prevăzute în prezentul cod sau în legi speciale.

  – Art. 1.170. – Părţile trebuie să acţioneze cu bună-credinţă atât la negocierea şi încheierea contractului, cât şi pe tot timpul executării sale. Ele nu pot înlătura sau limita această obligaţie.

  – Art. 1.191. – (1) Oferta este irevocabilă de îndată ce autorul ei se obligă să o menţină un anumit termen. Oferta este, de asemenea, irevocabilă atunci când poate fi considerată astfel în temeiul acordului părţilor, al practicilor statornicite între acestea, al negocierilor, al conţinutului ofertei ori al uzanţelor. – (2) Declaraţia de revocare a unei oferte irevocabile nu produce niciun efect.

  – Art. 1.270. – (1) Contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante. – (2) Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părţilor ori din cauze autorizate de lege.”

  trebuie mentionate si obligatiile partilor semnatare ale contractului.

  sper sa va fie de folos.

  fara a fi tendentios se pare ca reglementarea in discutie este numai in folosul initiatorilor si avizatorilor nu si in al clientilor finali !!!!!!!!!!!!!!!!

 26. Salutare,
  Sunt intr-o situatie similara. Am contract de furnizare cu Engie la pretul de 0.285lei/kw pana la data de 31.12.2023. Totodata sunt prosumator de la 1 iunie 2022.
  In Iunie a venit vactura la un pret mai mare decat in contract si anume 471.19 lei pt 273kw. Pretul conform contract ar fi fost in jur de 192 lei.
  Contractul este reparafat odata cu contractul de prosumator ei urmand sa cumpere kw-ul cu pretul din contract. Pana acum nu am primit nici o factura de prosumator in conditiile in care am injectat 6Mw in retea.
  Le-am scris in portal despre factura si de ce nu primesc facturi de minus si am primit raspunsul urmator:

  „Buna.

  Iti confirmam inregistrarea compensarii cantitative pentru consumul inregistrat in luna iunie.

  Factura in acest sens se va emite in cel mai scurt timp. Intarzierea in emiterea facturii s-a datorat problemelor tehnice cauzate ca urmare a implementarii modificarilor necesare pentru aplicarea compensarii cantitative dintre energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate in reteaua electrica de prosumatorii persoane fizice si juridice care detin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrica instalata de cel mult 200 kw pe loc de consum.

  Am analizat situatia descrisa de tine, astfel, consumul mediu lunar pentru locul tau de consum a depasit 300 kWh/luna in anul 2021, fiind de 492 kWh/luna. Conform OUG 27/2022, pentru clientii care au inregistrat un consum mediu lunar mai mare de 300 kWh in anul 2021, pretul final este diferit de cel contractual, fiind stabilit conform prevederilor de la art. 5 si 6 din ordonanta.

  Mai precis, pretul final de energie electrica facturat a fost calculat in functie de costul mediu de achizitie pentru intregul portofoliu de clienti al ENGIE Romania, cost ce poate sa varieze de la luna la luna, in functie de mixul de achizitie. In prezent, costul de achizitie este unul ridicat, pe un trend in continua crestere si influenteaza in aceeasi maniera pretul final de furnizare care este format din urmatoarele componente:

  • componenta de achizitie (energia activa) care este stabilita lunar, conform conditiilor prevazute in art. 6 din OUG nr. 27/2022;
  • componenta de furnizare, in valoare de 0,073 lei/kWh, ce reprezinta costul pe care compania noastra il are pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, conform conditiilor prevazute la art. 4 din OUG nr. 27/2022;
  • componentele reprezentate de tarifele reglementate si stabilite conform reglementarilor ANRE pentru serviciile prestate de catre operatorii retelelor/sistemelor de distributie si transport a energiei electrice;
  • componentele reprezentate de taxe, accize si contributii, inclusiv contributia aferenta schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila si contravaloarea certificatelor verzi aferente productiei de energie din surse regenerabile;
  • componenta TVA, care reprezinta 19% din pretul final.

  ENGIE Romania a venit in sprijinul clientilor sai cu un consum mediu lunar mai mare de 300 kWh/luna in 2021, mentinand in luna aprilie pretul actual din contract pentru a oferi timpul necesar alegerii celei mai potrivite oferte de furnizare energie electrica.

  De asemenea, la data de 11.07.2022, a fost publicata Legea nr. 206/2022 de aprobare a OUG nr. 27/2022, care a adus anumite modificari, care vor intra in vigoare incepand cu data de 14.07.2022.

  Printre modificarile intervenite fiind si modificarea art. 5 din OUG nr. 27/2022 , prin introducerea unui nou alineat, respectiv alineatul 4, care prevede ca: ,, În cazul în care prețul din contractul de furnizare în vigoare încheiat cu clienții finali prevăzuți la alin. (1) este mai mic decât prețul final rezultat prin aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, se aplică prețul contractual.,,

  Incepand cu data de 14.07.2022, consumul inregistrat incepand cu aceasta data se va factura raportat la pretul contractual, conform modificarilor aduse prin Legea nr. 206/2022.”

  Am platit factura din iunie partial -192lei cat am considerat, conform pretului din contract.
  De atunci nu am mai primit nici o factura, in schimb astazi au venit sa ma deconecteze. A trebuit sa platesc diferenta de 278 lei.

  Este cineva intr-o situatie similara care a mai primit facturi in ultimul timp si la ce pret kw-ul? S-a respectat pretul din contract dupa ce s-a modificat legea?
  Multumesc,

 27. Sunt consumator care a avut media consumului pe 2021 mai mare de 300kwh.Si eu am pretul din contract la Engie, mai mic fata de cel calculat ca si cost mediu pentru portofoliu de clienti…. deci conform L206/08.07.2022 publicata in Monitorul Oficial pe 11.07.2022 ar trebui sa fiu facturat la pretul cel mai mic (adica cel din contract). Am observat ca toti furnizorii sunt setati fix pe aplicarea neretroactiva a legii, incepand cu 14.07.2000 de zici ca sunt cartel . (probabil se bazeaza pe vreo perioada de intrare in vigoare…..7zile de la data legii /3zile de la publicare). Si e a 3 a factura de regularizare cu preturi in crestere in perioada in care suntem neacoperiti ,cei cu consum >300kwh, si anume 01.04.2022-celebra zi de 14.07.2022. Sa stiti ca pe perioada 1. 11.2021-31.03.2022 suntem acoperitzi de OUG118/2021. OG27 /2022 pare sa fi fost ,,lucratura” nu omisiune, pt ca in 118 era protectie a pretului din contract (evident , pt ca legistia aparuta avea scopul de a scadea costurile consumatorului, nu pt cresterea profitului furnizorilor). Deci shmecherii/hotomanii imi fac recalculari a 3 a oara, in oct 2022 pt consumuri , din per 1.apr -14.iul2022, tot crescand pretul, retroactiv, dar nu tin cont de L206/2022 care ne protejeaza prin art.5 alin 4, nou introdus in OG27/2022.
  Nu au dreptate furnizorii cand tot o dau cu neretroactivitatea inainte 14 iulie. De ce? Pentru ca L206/2022 nu este o noua legislatie in domeniu ci este legea care „modifica, completeaza si aproba OUG27/2022 ….pentru perioada 01.04.2022-31.03.2023″ nu intre 14.07.2022-31.03.2023 cum sustin furnizorii.
  Deci forma finala, aprobata prin lege a OUG27/2022 ne protejeaza , iar ei, culmea, invoca faptul ca in baza ei au fost anulate preturile contractuale. Ok, aveau dreptul pana in 08.07.2022, dar apoi sunt obligati trebuie sa regularizeze dupa forma finala a OUG27/2022 careia titlul i-a ramas ,,… masuri aplicabile in perioada 01.04.2000-31.03.2023” , 14.07-2022-31.03.2023, pt ca puteau sa scrie asta in lege daca asa se dorea.
  Din contra sunt obligati sa regularizeze costurile la minimul dintre contract si pretul mediu pe portofoliu…
  Intrebare, a pus cineva o intrebare de genul acesta ;la ANRE/ANPC? si ce raspuns a primit

 28. LEGE nr. 206 din 8 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei Parlamentul României adoptă prezenta lege. Articol unic Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27 din 18 martie 2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 274 din 22 martie 2022, cu următoarele modificări şi completări: 1.La articolul 2, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins: „(3) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice şi a gazelor naturale, care să fie uşor de înţeles de către consumatorul mediu şi să cuprindă informaţii relevante pentru acesta cu privire la depăşirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoştinţă de cauză faţă de toate elementele de facturare într-un mod clar şi precis. (4) Pentru clienţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2), preţul final facturat de către fiecare furnizor de gaze naturale este valoarea minimă dintre: a) preţul final maxim prevăzut la art. 1 alin. (2); b) preţul contractual; c) preţul final calculat conform prevederilor art. 5 şi 6. ”

  2.La articolul 5, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
  „(4) În cazul în care preţul din contractul de furnizare în vigoare încheiat cu clienţii finali prevăzuţi la alin. (1) este mai mic decât preţul final rezultat prin aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, se aplică preţul contractual.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Modan
Mircea Modan
Antreprenor, inginer proiectant.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro