marți, ianuarie 31, 2023

Plagiatori, vi se pregateste ceva…


A trecut oarecum neobservata modificarea si completarea orin ordonanta 28 din 31 august 2011, aparuta in MO  628 din 02 septembrie 2011, a Legii 206/2004, privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.

Ordonanta contine prevederi extrem de dure impotriva plagiatorilor de meserie sau doar de ocazie, asa incat sper ca expunerea publica cat mai larga a prevederilor sale sa-i determine pe amatorii de „inspiratii” nelegale sa se gandeasca de doua ori inainte de a da „copy-paste”.

Abaterile de la buna conduita in   activitatea de cercetare-dezvoltare sunt detaliate intr-un supliment de articol:

„Art. 21. –

(2) Abaterile de la normele de buna conduita prevazute la art. 2 lit. b), in masura in care nu constituie infractiuni potrivit legii penale, includ:

a) plagiatul;

b) autoplagiatul;

c) includerea in lista de autori a unei publicatii stiintifice a unuia sau mai multor coautori care nu au contribuit semnificativ la publicatie ori excluderea unor coautori care au contribuit semnificativ la publicatie;

d) includerea in lista de autori a unei publicatii stiintifice a unei persoane fara acordul acesteia;

e) publicarea sau diseminarea neautorizata de catre autori a unor rezultate, ipoteze, teorii ori metode stiintifice nepublicate;

f) introducerea de informatii false in solicitarile de granturi sau de finantare, in dosarele de candidatura pentru abilitare, pentru posturi didactice universitare ori pentru posturi de cercetare-dezvoltare.

Descrierea este mult mai ampla, amatorii o pot gasi  aici.

De exemplu, „Art. 41 (2) O persoana nu poate participa in mod direct, ca expert evaluator, sau indirect, prin luarea de decizii nominale de selectie directa ori excludere a expertilor evaluatori insarcinati cu evaluarea unei institutii, unui proiect, unei oferte sau unui candidat, daca respectiva persoana face parte din lista de personal a institutiei, proiectului ori a ofertei evaluate sau a altor proiecte ori oferte depuse spre finantare in cadrul aceleiasi linii de finantare, licitatii sau cereri de oferta ori daca se afla in urmatoarea relatie cu candidatul sau cu persoanele din lista de personal a proiectelor, ofertelor ori institutiilor evaluate: sunt soti, afini sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv.

Cine cerceteaza abaterile?

Art. 42 (2) Consiliul National de Etica are obligatia sa analizeze sesizari sau contestatii in oricare dintre urmatoarele cazuri:

a) daca prima etapa a produs un raport in termenul prevazut la art. 11 alin. (3) si daca la sesizare sau contestatie este anexata o copie simpla, in format scris ori electronic, dupa raportul elaborat in cadrul primei etape;

b) daca prima etapa nu a produs un raport in termenul prevazut la art. 11 alin. (3).

(3) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica.

Care sunt pedepsele?

„Art. 14. –

(1) Pentru abaterile constatate de la buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare, Consiliul National de Etica stabileste aplicarea uneia sau mai multora dintre urmatoarele sanctiuni

a) avertisment scris;

b) retragerea si/sau corectarea tuturor lucrarilor publicate prin incalcarea normelor de buna conduita;

c) retragerea calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare;

d) retragerea titlului de doctor;

e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;

f) destituirea din functia de conducere din institutia de cercetare-dezvoltare;

g) desfacerea disciplinara a contractului de munca;

h) interzicerea, pentru o perioada determinata, a accesului la finantare din fonduri publice destinata cercetarii-dezvoltarii;

i) suspendarea, pe o perioada determinata de timp intre 1 an si 10 ani, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii superioare ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control sau ca membru in comisii de concurs;

j) indepartarea persoanei/persoanelor respective din echipa de realizare a proiectului;

k) oprirea finantarii proiectului;

l) oprirea finantarii proiectului, cu obligativitatea returnarii fondurilor.”

(12) Se interzice ocuparea posturilor de cercetare-dezvoltare de catre persoane care se fac vinovate de abateri grave de la buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare. Se anuleaza concursul pentru un post de cercetare-dezvoltare ocupat, iar contractul de munca cu institutia de cercetare-dezvoltare inceteaza de drept, indiferent de momentul la care s-a dovedit ca o persoana a realizat abateri grave de la buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare. Constatarea abaterilor grave si identificarea persoanelor vinovate se fac de catre Consiliul National de Etica, conform legii.”

Desi Ordonanta nu e foarte clara in privinta retroactivitatii ei, in sensul daca se aplica sau nu si pentru abateri petrecute inaintea aparitiei sale, exista in Legea Educatiei Nationale (LEN)

Art. 310. — Constituie abateri grave de la buna conduită în cercetarea științifică și activitatea universitară:

a) plagierea rezultatelor sau publicațiilor altor autori;

b) confecționarea de rezultate sau înlocuirea rezultatelor cu date fictive;

c) introducerea de informații false în solicitările de granturi sau de finanțare.

Art. 325. — Se interzice ocuparea posturilor didactice și de cercetare de către persoane cu privire la care s-a dovedit că au realizat abateri grave de la buna conduită în cercetarea științifică și activitatea universitară, stabilite conform legii. Se anulează concursul pentru un post didactic sau de cercetare ocupat, iar contractul de muncă cu universitatea încetează de drept, indiferent de momentul la care s-a dovedit că o persoană a realizat abateri grave de la buna conduită în cercetarea științifică și activitatea universitară.

Acea sintagma, „indiferent de momentul la care s-a dovedit” imi intareste convingerea ca, daca cineva a plagiat la greu, pana la momentul aparitiei LEN, nu inseamna ca se da reset si persoana repsectiva devine fata mare a cercetarii romanesti. Dimpotriva, va plati la greu, alaturi de toti ceilalti care au plagiat candva, in trecut,  sau plagiaza in continuare.

Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice ,Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii functioneaza in baza legii 206/2004  privind buna conduita in cercetarea stiintifica, isi inceteaza mandatul in 2011, este condus acum de Prof.dr.ing PĂUN OTIMAN – inginer agronom, economist.  Asteptam refacerea conducerii acestui important Consiliu, conform cap XI din LEN si voi fi primul care voi sesiza cateva cazuri de plagiat care-mi stau de mult pe inima!

Cum nu sunt chiar la curent cu toate dedesubturile plagiatului din Romania, astept ca cititorii sa-mi  scrie despre cazuri notorii de plagiat, cu link-uri potrivite, sa fac un dosar complet pe care sa-l prezint noului Consiliu National de Etica. (vlaston @ yahoo.com)

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Sa fi fost legea asta cand eram eu student si ma puneau profesorii sa le traduc materiale din revistele americane din anii ’70 pe care apoi le publicau ca cercetare proprie…

  Hilar era ca unii apelau la studentele de la litere care habar n-aveau de terminologie si traduceau total aiurea; unele „perle”, datorate in special unor subtilitati de exprimare incorect traduse ajungeau sa fie si publicate; aparent nimeni nu le citea cu atentie pentru a observa ca apareau contradictii in text…

 2. Se pare ca o universitate de stat din Bucuresti a informat profesorii (acum 3-4 ani?) ca nu mai au voie sa acuze pe altii de plagiat. Motivul ar fi ca cineva (acuzat se pare pe drept, cu dovezi) a dat in judecata pe colegul care a facut reclamatia la universitate si a castigat. Mi se pare aberanta alegerea urmatoarei motivatii pentru desconsiderarea acuzatiei de plagiat academic: daca persoana a carei lucrare a fost plagiata nu depune plangere nu poate altcineva sa o faca.
  Cred ca nu este normal o astfel de logica: cercetatorii din strainatate nu stau sa verifice daca niste „profesori” din Romania ii plagiaza sau nu vin in Romania sa-i dea in judecata pe cei care si-au scos un curs / carte „rezultat” al intensei lor activitati stiintifice (curs necesar pt obtinerea de grad didactic si care nu rareori poate fi un plagiat grosolan din articole internationale sau din cartile altora – in plus, nu trece inainte de publicare printr-un proces serios de peer-review).

  Ref. tupeul unor cadre universitare din Ro: mi s-a povestit acum cativa ani de cazul unui profesor (de fizica parca) de la o Universitate de stat care, pt un dosar cu lucrari necesare avansarii in grad didactic, a modificat pdf-ul unui articol important publicat in strainatate intr-un jurnal academic international renumit si … si-a trecut si numele lui langa ceilalti autori.
  Intamplator, un doctorand a gasit CV-ul profesorului pe net si mentiunea acelui articol celebru – impresionat de informatie a verificat in bazele de date internationale. Bineinteles ca a descoperit ilegalitatea. Ca urmare, se pare ca acel cadru universitar fost dat afara
  imediat dar acum e bine mersi la o alta universitate, unde isi continua ascensiunea, folosind acelasi dosar probabil…
  Mai sunt si alte exemple, mult mai celebre, de plagiat academic -presa le-a prezentat dar pana la urma situatia a ramas „in aer”. Ce se va intampla in cazul lor (al celor dovediti dar care au castigat in instanta sau nu s-a ajuns acolo), cf. noilor reglementari- avand in vedere ca pe baza unui dosar ce contine articole/carti plagiate se ocupa azi pozitii academice importante intr-o universitate?

  Cateva sugestii:

  – precizarea responsabilitatilor/ sanctiunilor coordonatorilor de lucrari de doctorat plagiate;

  -alcatuirea unei baze nationale cu toate lucrarile de doctorat -acces gratuit la continut pentru orice persoana afiliata la o universitate acreditata (nu doar la abstract – pentru a se descuraja plagiatul);

  – fiecare universitate sa mentina obligatoriu un „university repository” in care sa fie depozitate – macar cu o frecventa semestriala – toate articolele academice ale cadrelor didactice din acea institutie (preprint / post-print) si cel putin un
  rezumat (executive summary) al cartilor / cursurilor publicate. Exista deja solutii
  tehnice OA gratuite ce fac posibila arhivarea iar accesul la documentele arhivate
  trebuie sa fie gratuit pentru oricine are acces la internet.

 3. Poate n-ar fi lipsit de interes, daca tot va preocupa si aceasta problema, sa cititi urmatorul text:

  „Turnitin, plagiarism software released in 1996 and used by more than 10,000 universities and 20 million students, is now common in higher education. The popular system checks submitted papers against its catalog of millions of archived student papers, journals, periodicals and books, producing a “similarity index” that alerts professors to the percentage of corresponding work found in its database.
  But it’s Turnitin’s lesser-known student-only sister product, WriteCheck, that has some faculty members feeling betrayed, although the company says it is only trying to help students and professors.
  “They are warlords who are arming both sides in this plagiarism war,” Alex Tabarrok, professor of economics at George Mason University, said.
  The two products are owned by parent company iParadigms LLC, based in Oakland, Calif. Tabarrok wrote on his blog that WriteCheck basically gives students the ability to check their written work against the products’ shared database, allowing students to perfect their plagiarism enough to avoid Turnitin’s detection upon submission to instructors.”

 4. Dom’ profesor v-ati lamurit cum e cu procentele alea pana acum? Hai ca nu e asa de greu. Si dupa aceea puteti sa o ziceti si pe aia cu plagiatul.. fara numar

 5. Cum se poate anunta un plagiat fara a trece prin comisia de etica a universitatii la care activeaza plagiatorul?
  Se poate si anonim?

 6. Plagiatul e usor de depistat, mai ales la stiinte exacte.

  Dar ce te faci cand taticu si un prieten bun fac lucrari ISI fetitei si o avanseaza profesor universitar? Cand acest lucru e cunoscut nu numai de toti specialistii in domeniu din interiorul universitatii dar si de cei de la doua mari universitati din tara, din liga I? si totusi e profesor plin universitar desi e catastrofala stiintific? La sesiuni invata pe de rost lucrarile si le proiecteaza pe tabla. Tineri si batrani stiu asta, dar nimeni nu zice nimic. (Nu dau nume ca mai am inca rude in Timisoara…).

  Dar ce te faci cand un batran profesor pofticios isi ia o amanta tanara si-i produce pe banda lucrari ISI si granturi si asta ajunge conferentiar desi e catastrofala si ea (stiintific….). Si dupa ce avanseaza prin impostura mai si terorizeaza colegii mai mici in grad.

  In sfarsit si invers, tanar asistent exceptional, acuma associate-professor in SUA face lucrari ISI conducatorului sau de doctorat!!! Apoi, scarbit, se cearta brutal cu acesta si pleaca. Dar nu-i nimic, acelasi vulpoi batran gaseste un alt tanar, il ajuta cu pilele pe care le are la CNSIS sa obtina granturi si mai semneaza si el cate o lucrarica ISI, ca sa-si pastreze titlul de conducator de doctorat.

  Situatiile astea la care eu am fost martor ani de zile in Timisoara si care se petrec si acuma, in toata tara, astea, cum le combate ministerul????

 7. Am indoieli serioase ca procesul de validare a doctoratelor in Roimania post-comunista s-a desfasurat corespunzator (este suficienta o raportare a numarului de doctorate validate/articole publicate in jurnale internationale). Poate in viitor lucrurile se vor schimba –o posibilitate implica obligativitatea publicarii (ori a acceptarii intr-un issue viitor) a cel putin un articol intr-un jurnal international inainte de sustinerea doctoratului (cu candidatul ca prim autor). Astazi, in strainate, exista posibilitatea ca lucrarea de doctorat sa fie alcatuita din 4-5 articole publicate +introducere si concluzii.

  In acea baza de date in care toate universitatile trebuie sa depuna lucrari de doctorat sustinute in cadrul facultatilor lor, nu cred ca ar fi exagerat sa li se solicite toate doctoratele incepand cel putin cu anul 2000 (existau CD-uri si atunci – zac prafuite prin arhivele universitatilor). Cea mai buna protectie impotriva plagiatului consta in postarea materialului academic in zona publica – astfel cei interesati si cunoscatori ai subiectului abordat pot sa-si exprime un punct de vedere.

  Despre repository:

  http://itdw.mohe.gov.sa/WorkshopDocs/institutional-national-repository-OAI/institutional-national-repository-OAI002.pdf

  http://eprints.soton.ac.uk/16262/1/232elpub2005.content.pdf

  http://www-sk.let.uu.nl/u/D6C-1.1.pdf

  Universitatile ar trebui obligate sa aduca la zi site-urile lor, fiecare cadrul didactic cu CV si syllabus pt materiile predate, etc. Destul de rar gasesti o universitate care sa aiba un site pus la punct.

  In opinia mea, marea problema a absentei articolelor academice publicate international consta in absenta conectarii la fluxurile de informatie academica de pe plan international. Abonarea universitatilor la baze de date care sa includa obligatoriu jurnale publicate de Elsevier, Sage, Springer, Wiley, Taylor & Francis, Jstor nu va fi suficienta. Trebuie create SIG-uri (grupuri de interes) in cadrul fiecarei universitati sau inter-universitati si pornind de la discutiile din cadrul lor sa inceapa procesul finalizat printr-un articol trimis unui jurnal.

  Lasa de dorit, in unele universitati –pe anumite domenii, calitatea materialelor didactice folozite la nivel de licenta dar mai ales master si doctorat. Ministerul ar trebui sa cumpere (ca universitatile nu o fac, se pare) textbook-uri pe toate domeniile, dar doar cele folosite current la marile universitati alte lumii (exista clasificari ale universitatilor pe fiecare domeniu –ca reper). Aceste materiale, in format ebook, sa fie puse pe un site de unde pot fi accesate de fiecare universitate acreditata (eventual si un ordin de minstru care sa solicite acest lucru). Va asigur ca multi profesori vor apela la ele pentru inlocuirea informatiei depasite pe care o predau…pana acum probabil singura modalitate folosita in masa a fost obligarea studentilor (in special la nivel master) sa traduca articole (pentru cartea profesorului) si sa faca un pps ce urmeaza a fi prezentat de “studentul traducator” colegilor studenti. Suntem in urma cu 5-10 ani (cel putin) fata de cele mai importante universitati in ceea ce priveste calitatea materialului academic scris folosit …

  • Va focalizati prea mult pe plagiat si prea putin pe impostura. Exista oameni cu dosare beton care nu-si fac ei lucrarile. Pe aia cum ii va depista ministerul sau cine-o fi?

   Statistic, in Romania, toate universitatile sunt dominate de familii si sunt foarte putini savanti cu impact imternational. Formarea unei clase de savanti reali e o necesitate. Ca astia ii vor face doctori etc pe aia mai tineri.

   Asa ca nu stiu cine vor fi „arbitrii”, poate daca-i aduce din strainatate, ca la fotbal.

   Dar o idee buna, cum ati spus, e transparenta. Cer public ca toate examenele de abilitare pentru profesori sa fie filmate si puse pe internet si la TV. Si sa fie intrebati si din propriile lucrari sa vedem daca le-au inteles, daca stiu ce scrie acolo bine, sau au invatat pe de rost ce scriu altii.

   • @Iacob Merca -Impostura merge inca in Romania (de la lucrari de doctorat scrise de alte persoane pana la articole) insa ce te faci cand te duci la o conferinta internationala si esti intrebat despre ele (eventuale critici metodologice ale altor cercetatori, etc.)… ori nu te duci la conferinte internationale (ramai la conf. de pe Dambovita – unde nu se prea pun intrebari grele la final, dupa ce prezinti ceva)

    The „Highly Cited” list of psychologists
    http://www.psychologicalscience.org/observer/getArticle.cfm?id=1527

    Solutie de …criza (articole ISI)
    „If you want to get on the list, form a paper-writing club with some other big-name people. Say there are 10 of you. Each will write 10 papers per year and every paper will have 10 authors (or more). To keep it legal, you will read/edit/comment on the papers written by other members of the club. Suddenly, you’ll publish 100 papers a year and in 19 years, 1,900 papers. Oh, almost forgot: Remember to cite your earlier work!”

 8. Apropo de traducere de text tehnic de catre studentii de la litere(caz real la o companie din Cluj-Napoca)
  S-a tradus :electrostatic field in romana = pashune electrostatica
  Salutari!

 9. Nu cred ca sunt mai mult de 100 universitari din Romania pe http://academia.edu/
  Nu prea sunt interesati de networking cu cercetatori din alte tari ori sa se racordeze la noutatile din domeniul lor…Acesta este nivelul universitatilor din Romania si al dezinteresului unui numar mare din cei ce (din pacate) se recomanda (cu tupeu) „cadru universitar”!

 10. Exista undeva pe net o lista oficiala cu numarul doctoratelor aprobate de CNATDCU din 1990-2010? Poate cineva in tara asta sa verifice daca CNATDCU si-a facut treaba cand a aprobat pe banda rulanta doctoratele? Nu-mi vine sa cred ca miile de doctorate aprobate erau toate valide dpdv metodologic, fara vicii grave… Ce se intampla daca, dupa reglementarea plagiatului, curiosi vor reclama (unde?) probleme ref. activitatea unor cadre universitare -plagiere la lucrarea de doctorat de ex.? i se retrage titlul -cum se intampla in alte tari sau se merge in instanta si vinovatul castiga prin chichite procedurale? cat de transparent este tot acest proces, pentru a nu avea surpriza unei intalniri intre prieteni din care la final „mortul” este scos vinovat?

  cred ca universitatile – la cati bani primesc de la stat- ar putea depune efortul depozitarii de lucrari de doctorat in site-ul ministerului + alte activitati (vezi postuli anterioare)… dar nu cred ca se va intampla ceva semnificativ…in Ro minunile tin mai putin de 3 zile.

 11. MOTATAIANU MIHAELA – INSPECTOAREA ISJ DOLJ , PROTEJEAZA CUIBUL DE PLAGIATORI AL CELEBREI PLAGIATOARE ADRIANA STANOI (I)

  Grupul Scolar de Cai Ferate Craiova, sub oblăduirea plagiatoarei ADRIANA STANOI care este directoare fara concurs, a devenit grupul cu toţi profesorii plagiatori de top. Acest cuib este protejat de inspectoarea generala MIHAELA MOTATAIANU care i-a acoperit şi încurajat pe plagiatori iar oameni cinstiţi şi valoroşi au fost daţi afară din învăţământ. Oare în CV-ul d-nei MOTATAIANU MIHAELA se află plagiate de care nimeni nu s-a ocupat? Vom face cercetări.
  Noi cadrele didactice din judeţul Dolj suntem şocate de degradarea morală a celor ce se numesc impropriu profesori. Ei ne fac de râs. Directoarea Adriana Stănoi a transformat şcoala într-un grajd de rumegătoare care nu au timp să mai digere “înţelepciunea” acestei directoare fără scrupule. Acest cuib de plagiatori copiază tot, din orice domeniu şi publică sub alt nume lucrări celebre, chiar luate din presa scrisă cum este ADRIANA STANOI care a copiat în întregime un articol din Adevărul. Iar profesorul de sport PUIU OPRICA a devenit specialist în poluare electromagnetică, iar fosta inspectoare de specialitate, absolventă a facultăţii de mecanică, MARIANA NICULESCU, a devenit peste noapte specialistă tot în poluare electromagnetică. Părera noastră este că acest grup este bântuit de poluare morală şi Ministerul ar trebui să facă o deratizare serioasă pentru că bacteria poluării atinge şi pe cei aparent sănătoşi.
  Aceşti plagiatori au obţinut avantaje materiale şi funcţii, din care menţionăm câteva :
  1.Adriana Stănoi şi Niculescu Mariana – gradaţii de merit în anul 2011
  2.Adriana Stănoi – director cu delegaţie
  3.Mihai Ovidiu – sef de catedră, director adjunct şi membru în Consiliul de administratie
  4.Pătraşcu Cristian, Puiu Oprică (fost director)– membrii în Consiliul de administraţie

  Halal profesori, halal şcoală, halal învăţământ, halal ISJ Dolj!

  Prof. Niculescu Mariana a atins un record absolut cu care va intra în cartea recordurilor : a plagiat după un alt plagiat oferit de prietenii ei Pătrăscu Cristian (prof. dr.!!!!!) şi Puiu Oprica (profesor de sport).
  Pentru conformitate vă prezentăm doar câteva cazuri atât de celebre în manifestările lor de plagiatori că nu avem cuvinte să le mai descriem. Au copiat lucrări complete, cu semne de punctuaţie şi le-au publicat fără bibliografie. In top este profesoraşul MIHAI OVIDIU care sfidează legile gravitaţiei : în loc să cadă la cantitatea de plagiat, el urcă ca un fulguşor spre înălţimea de « director » sluga lui Adriana Stănoi.

  PLAGIATORUL NR. 1 : MIHAI OVIDIU
  1. PROF.GR. I . ING MIHAI OVIDIU –şef de catedră, director adjunct şi membru în consiliul de administratie
  ESTE DE RAS SA PUI CA DIRECTOR ACEST PLAGIATOR CELEBRU.
  GRUPUL SCOLAR DE TRANSPORTURI CAI FERATE
  Str. Constantin BRANCUSI nr. 15, CRAIOVA

  PLAGIAT NR. 1 (in totalitate)
  Lucrarea originală:
  STUDIUL PROCESELOR SEDIMENTARE DE PE LITORALUL SUDIC ROMANESC AL MARII NEGRE.
  Autori: Gabriela MAXIMOV, Adrian STANICA, Sebastian DAN, Glicherie CARAIVAN
  Apariţie: GEO_ECO_MARINA 14/2008- SUPLIMENT NR. 1, PG. 83-86
  Plagiatul:
  PROCESELE SEDIMENTARE DE PE LITORALUL SUDIC ROMANESC AL MARII NEGRE.
  Autor: Prof. Gr. I. Ing. Mihai OVIDIU
  Apariţie: cartea MAREA NEAGRA IZVOR DE VIATA. Editura Sitech, Craiova, 2010. ISBN978-606-11-0884-8
  pg. 64-69

  In ce constă plagiatul:
  Copiat rând cu rând, inclusiv bibliografia.
  Singura modificare: traducerea în engleză a unui ABSTRACT (tot plagiat)

  PLAGIAT NR. 2. Autor: Mihai Ovidiu

  Lucrarea originală:
  CONSERVAREA BIODIVERSITATII PE TERENURILE AGRICOLE SI FORESTIERE -PNDR
  http://www.fonduri-structurale-europene.ro/pndr/conservarea-biodiversitatii.html

  Plagiatul:
  CONSERVAREA BIODIVERSITATII PE TERENURILE AGRICOLE SI FORESTIERE CARACTERISTICI GENERALE ALE BIODIVERSITATII.
  Autor: Prof. Gr. I. Ing. Mihai OVIDIU
  Apariţie: volumul PROTEJAREA BIODIVERSITATII IMPERATIV AL DEZVOLTARII DURABILE. Editura Sitech, Craiova, 2010. ISBN 978-606-11-0651-6
  pg. 124- 127

  2.PROF.GR. I . ING ZINICA IACOV
  GRUPUL SCOLAR DE TRANSPORTURI CAI FERATE
  Str. Constantin BRANCUSI nr. 15, CRAIOVA

  PLAGIAT NR. 1 (in totalitate)

  Lucrarea originală:
  rezumat teza de doctorat:
  ANALIZA DE SUBSIDENŢĂ ŞI EVOLUŢIA TECTONICĂ-TERMICĂ A DEPRESIUNII ISTRIA (MAREA NEAGRĂ).IMPLICAŢII ÎN GENERAREA HIDROCARBURILOR
  (rezumat)
  Autor: Dorina TAMBREA
  Conducator ştiinţific:DR. SERBAN VELICIU
  Loc de muncă:
  Danubian Energy Consulting SRL
  2 Silvestru St., 6th Suite,
  Bucharest 2, Zip 020735
  Romania
  Tel: +4 031 80 54 201
  Mobile: +4 0721 638 240
  E-Mail: [email protected]

  Plagiatul:
  MAREA NEAGRA – ANALIZA DE SUBSIDENTA SI EVOLUTIA TECTONICA- TERMICA A DEPRESIUNII ISTRIA
  Autor: Prof. Gr. I. Ing. Zinica IACOV
  Apariţie: cartea MAREA NEAGRA IZVOR DE VIATA. Editura Sitech, Craiova, 2010.
  ISBN978-606-11-0884-8
  pg. 78-81

  In ce constă plagiatul:
  Copiat rând cu rând, inclusiv bibliografia.
  Singura modificare: traducerea în engleză a unui ABSTRACT (tot plagiat)

  3.PROF. DR. GR. I . ING CRISTIAN PATRASCU
  GRUPUL SCOLAR DE TRANSPORTURI CAI FERATE
  Str. Constantin BRANCUSI nr. 15, CRAIOVA

  CELEBRU: Publică două lucrări plagiate cu acelasi titlu, prima fără bibliografie, a doua fiind o parte din prima şi cu o bibliografie aiurea.

  PLAGIAT NR. 1 (două surse)
  Lucrarea originală:
  Sursa 1
  PROIECT DE CERCETARE AL INCDM “Grigore Antipa”
  Director proiect partea română: Viorel MALCIU
  Director proiect partea bulgară: Ivan GEORGIEV
  TITLUL PROIECTULUI:
  COLABORARE STIINTIFICA SI TEHNOLOGICA PENTRU STUDIUL VARIATIILOR NIVELULUI MARII SI A MISCARILOR CRUSTALE VERTICALE IN VESTUL MARII NEGRE
  Sursa 2
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+IM-PRESS+20100604STO75551+0+DOC+XML+V0//RO

  Galileo: alternativa europeană la sistemul GPS are nevoie de fonduri suplimentare
  Cercetare şi inovaţie – 08-06-2010 – 16:16

  Plagiatul:
  “STUDIUL VARIATIILOR NIVELULUI MARII SI A MISCARILOR CRUSTALE VERTICALE IN MAREA NEAGRA DIN PERSPECTIVA SISTEMELOR MODERNE DE OBSERVARE”
  Autor: Prof. Gr. I. Dr. Cristian PĂTRAŞCU
  Apariţie: cartea MAREA NEAGRA IZVOR DE VIATA. Editura Sitech, Craiova, 2010. ISBN978-606-11-0884-8. pg. 64-69

  In ce constă plagiatul:
  Copiat rând cu rând, inclusiv bibliografia.
  Singura modificare: traducerea în engleză a unui ABSTRACT (tot plagiat)

  PLAGIAT NR. 2 (lanţ de plagiate)
  LUCRARI CU ACELASI TITLU PUBLICATE IN VOLUME DIFERITE (a doua lucrare este o parte din prima).

  LUCRAREA ORIGINALA:
  “Poluarea electromagnetica a mediului”
  http://x-referat.ro/ecologie/poluarea-electromagnetica-a-mediului.html

  Primul plagiat, fără bibliografie: 10 aprilie 2010
  “EFECTELE CAMPURILOR ELECTROMAGNETICE ASUPRA MEDIULUI”
  Autori: Prof. Gr. I. Dr. Cristian PĂTRAŞCU, Puiu OPRICA (profesor de sport)
  Apariţie: volumul PADUREA, PAMANTUL PLANETEI. Editura INFO, 2010. ISBN: 978-606-8100-27-2 . 8 pagini, nenumerotate.

  Al doilea plagiat (extras din primul plagiat):
  “EFECTELE CAMPURILOR ELECTROMAGNETICE ASUPRA MEDIULUI”
  Autor: Prof. Gr. I. Dr. Cristian PĂTRAŞCU
  Apariţie: volumul “PROTEJAREA BIODIVERSITATII IMPERATIV AL DEZVOLTARII DURABILE – Studii Stiinţifice” . Editura SITECH, Craiova, 2010. ISBN 978-606-11-0651-6. pg. 134-138
  PLAGIAT NR. 3 (fara bibliografie)
  LUCRAREA ORIGINALA:
  POLUAREA ELECTROMAGNETICA A MEDIULUI
  http://www.scritube.com/stiinta/fizica/Undele-electromagnetice-Poluar81593.php
  PLAGIATUL:
  “POLUAREA ELECTROMAGNETICA A MEDIULUI”
  Autori: Prof. Gr. I. Dr. Cristian PĂTRAŞCU, Puiu OPRICA (profesor de sport)
  Apariţie: volumul PADUREA, PAMANTUL PLANETEI. Editura INFO, 2010. ISBN: 978-606-8100-27-2 . 8 pagini, nenumerotate.

  Realizarea plagiatului:
  toate propozitiile sunt copiate din trei referate de pe internet:
  http://www.scritube.com/stiinta/fizica/Undele-electromagnetice-Poluar81593.php

  4. DIRECTOR PROF.GR. I . ING ADRIANA STANOI
  GRUPUL SCOLAR DE TRANSPORTURI CAI FERATE
  Str. Constantin BRANCUSI nr. 15, CRAIOVA
  PLAGIAT NR. 1 (in totalitate)
  Lucrarea originală:
  “ Educatia pentru timpul liber”
  Autor: prof. Mihaela Iuliana FLOARE
  Scoala clasele 1-I- VIII, sat. RACOVITA, judeţ SIBIU
  Apariţie: 29.11.20072007, postat pe didactic. ro proiecte educationale

  Plagiatul:
  “Educatia pentru timpul liber”
  Fără BIBLIOGRAFIE
  Autor: Prof. Gr. I. Ing. Adriana STANOI
  Apariţie: Revistă Doljeană despre educaţie “EducaţiaPro”, Nr. 1, Noiembrie 2010, cu acordul ISJ DOLJ
  Editura Sitech, Craiova, 2010.
  ISSN 2069-1939
  pg. 9-10

  In ce constă plagiatul:
  Copiat rând cu rând, fără bibliografie.

  PLAGIAT NR. 2 (in totalitate)
  Lucrarea originală:
  TERMOCENTRALE CU APA DE MARE
  Apariţie: Adevarul.ro, Energie alternativă (publicat de eco7)

  Plagiatul:
  TERMOCENTRALE CU APA DE MARE
  Autor: Prof. Gr. I. Ing. Adriana STANOI
  Apariţie: cartea MAREA NEAGRA IZVOR DE VIATA. Editura Sitech, Craiova, 2010. ISBN978-606-11-0884-8
  pg. 10-13
  Bibliografie: nu este trecuta sursa
  In ce constă plagiatul:
  Copiat rând cu rând, inclusiv bibliografia.
  Singura modificare: traducerea în engleză a unui ABSTRACT (tot plagiat)

  5. CULMEA PLAGIATULUI: SA FACI PLAGIAT DUPA ALT PLAGIAT.
  REALIZATOARE:
  PROF. GR. I . ING. Mecanic MARIANA NICULESCU
  GRUPUL SCOLAR DE TRANSPORTURI CAI FERATE
  Str. Constantin BRANCUSI nr. 15, CRAIOVA
  Fostă inspectoare de specialitate la ISJ Dolj

  Primul plagiat:
  Lucrarea “POLUAREA ELECTROMAGNETICA A MEDIULUI” este un plagiat notoriu realizat de profesorii plagiatori Pătraşcu Cristian şi Oprica Puiu de la acelaşi Grup şcolar, publicata în volumul “PADUREA, PAMANTUL PLANETEI”, editura INFO 2010. Este o lucrare fără bibliografie, copiată de cei doi plagiatori în totalitate.

  Al doilea plagiat:
  Profesoara NICULESCU MARIANA în deficit de realizări ştiinţifice, pe baza bunelor relaţii cu plagiatorii colegi Pătraşcu Cristian şi Oprica Puiu, ia lucrarea sus amintită, se pune autoare singură şi o publică în revista DIDACTICA XXII editura REVERS 2011, nr. 19 sub acelaşi titlu.

  In numele asociaţiei ANT-PLAGIARISM
  Prof. Gr. I VIRGINIA DOBROTESCU
  CRAIOVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro