sâmbătă, ianuarie 23, 2021

PNL, protectorul plagiatorilor?

La data de 29 martie 2018 am publicat pe site-ul „contributors.ro” articolul intitulat „TVR are un nou Consiliu de Administrație. Mai politizat ca niciodată”.
Un text în care deplângeam nu doar politizarea fără precedent a noului CA al TVR, subordonarea cvasi-totală a acestuia partidelor din arcul guvernamental grație manevrelor machiavelice ale d-nei Doina Gradea care, din postul de director general interimar, a conceput, coordonat și manipulat întreaga operațiune, ci și slaba calitate umană și profesională a celor pe care partidele, Guvernul, Președinția, salariații i-au desemnat să facă parte din organismul care, măcar teoretic, poartă sarcina redresării Televiziunii naționale.
Ce poate fi mai provocator de confuzie, de mirare, de surprindere și chiar de revoltă decât detaliul că doamna Christel Ungar Țopescu, desemnată în noul CA de dl. Klaus Iohannis în calitate de reprezentant al Președinției, a găsit de cuvință să îi dea votul domniei-sale doamnei Doina Gradea consolidându-i scorul cu care a fost desemnată președinte-director general al TVR? Ignoră oare d-na Christel Țopescu faptul că în cele șase luni de interimat, d-na Doina Gradea a condus TVR la cote inimaginabile de subordonare politică față de PSD și ALDE? Să nu fi știut oare doamna Christel Țopescu, angajată a TVR și fost redactor -șef al Emisiunii în limba germană, că în ziua Congresului PSD d-na Doina Gradea a decis personal câte ediții speciale vor fi consacrate evenimentului, cine sunt cei care au dreptul să îl comenteze și că aceeași d-na Gradea a cerut personal ca printre acesția să se afle dl. Ionuț Cristache, insul a cărui prestație zilnică compromite însăși ideea de jurnalism onest al cărui garant s-ar cuveni să fie Televiziunea Națională? Să îi fi scăpat oare d-nei Țopescu ghemul de minciuni lansat pe piață de aceeași doamnă Gradea spre a fugi de răspunderea care îi revine pentru faptul că TVR a difuzat două episoade din descalificantul interviu pe care Ion Cristoiu i l-a luat fugarului Sebastian Ghiță, o decizie care a plasat TVR în rândul organismelor de presă rău famate de genul România tv, Antena 3 sau Evenimentul zilei? Chiar nu știe d-na Țopescu tratamentul special de care beneficiază, din dispoziția aceleeași d-na Gradea, d-na Gabriela Firea care trebuie să fie prezentată drept o nesperată binefacere cu care au fost copleșiți bucureștenii?
Iată însă că în cursul săptămânii trecute, mai exact în Joia mare, ne-a parvenit știrea potrivit căreia Comisia de etică a Universității din Craiova a decis că ar exista suficiente argumente că dl. Cristian Petcu, la rându-i un apropiat al d-nei Gradea și angajat de aceasta pe căi obscure în calitate de consilier pe probleme de Centenar, desemnat în CA al TVR la propunerea PNL, ar fi plagiat teza de doctorat susținută la respectiva Universitate.
Se cuvine să reamintim că acuzațiile de plagiat și autoplagiat, operațiuni nedemne la care s-a dedat dl. Petcu în vederea colecționării a două diplome de doctor în științe, neacoperite, precum se vede, prin dovezi științifice concrete, ci doar prin furt și minciună, circulau nu numai în spațiul academic, ci și în cel public. Atunci când PNL și-a anunța decizia de a-l trimite pe atât de vulnerabilul moral domn Petcu în CA al TVR, numai și numai spre a-i da o sinecură în valoare de 3000 de lei pe lună, jurnalistele Sidonia Bogdan și Emilia Șercan i-au reamintit d-lui Ludovic Orban respectivele alegații referitoare la o posibilă infracțiune comisă de dl Petcu. Dl. Orban a preferat să le privească de sus, cu liberală superioritate. Între timp, iată a sosit și dovada. Nu se simte oare dl.Orban vinovat pentru scandalul în care desemnarea necugetată a d-lui Petcu în CA al TVR a târât partidul? A uitat oare dl. Ludovic Orban de tam-tamul făcut de partidul domniei sale pe tema codului de integritate? Știe oare dl. Orban că plagiatul înseamnă furt și că cel care fură se supune rigorilor legii penale? Sau a devenit PNL, așa, peste noapte, fiindcă așa dorește dl. Ludovic Orban, protectorul plagiatorilor și al penalilor?
P.S. Reamintesc și pe această cale Serviciului de comunicare din SRTV (Televiziunea Română) că aștept detaliile promise de d-na Samaranda Vornicu referitoare la condițiie juridice și financiare în care instituția a difuzat rușinosul interviu luat de Ion Cristoiu fugarului Sebastian Ghiță. Mai exact. Vreau să știu cum a fost plătită publicitatea făcută de Serviciul public de Televiziune cotidianului Evenimentul zilei.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Domnule Morariu,
  Nu inteleg cum de puteti avea pretentii reale in raport cu PNL si Ludovic Orban. PNL nu mai este o formatiune liberala de la sfarsitul razboiului. Intre doctrina liberala si „doctrina” PNL este o distanta cosmica. Doar denumirea de liberal nu este suficienta, realitatea faptelor aduce confirmarea (in acest caz infirmarea). Doctrina pe care si PNL o pune in practica este cea a celui putincios si este specifica celor crescuti in puful faradelegii si al permisiunii consfintit de multele decizii ale CCR.
  Ni se vara hotia prin toti porii. Si noi suntem impotenti si delasatori.

  • Altfel spus, toate partidele, dupa anul 1989 , au fost infuzate de neocomunisti/criptocomunsti
   naparliti ideologic, care au realizat consubstantialitatea in fiinta PCR. A vorbi de doctrina liberala
   la actualul PNL+PDL, este o aberatie.Ca mod de actiune si activitate, nu este deosebire -in fapt-
   intre partidele parlamentare, iar deosebirile formale respectiv de discurs nu au relevanta!

   • A mai fost Corneliu Coposu, care a spus raspicat ca el nu sta la masa cu FSN si cat a trait, PNT asa a facut. La un moment dat si PAC s-a dorit altfel, dar era condus de Nicolae Manolescu.
    Iar despre PNL, pana acum cred ca suntem cu totii de acord ca de cand s-a asezat la masa cu FSN, a fost un partid reformist doar la nivel declarativ. In fapt n-a reusit sa dea tarii decat personaje precum Mircea Ionesc Quintus sau Crin Antonescu, in timp ce Neagu Djuvara a fost marginalizat complet. Singurul rol al PNL in ziua de azi e sa sifoneze voturi de la partide care ar putea constitui o opozitie mai sanatoasa, dar sunt, in mod inevitabil, mici si putin vizibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”?

Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani...

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.