miercuri, septembrie 27, 2023

E poporul defect sau elita stupidă?

Sinucidere colectivă vs. aroganţă şi detaşare de realitate:o dispută importantă şi un program de cercetare

De ce, dacă tot românul se vaită de corupţie, votează fără nici o problemă candidaţi anchetaţi penal, cu scoruri de peste 50-60%, şi nu dă atenţie unora noi, care chiar reprezintă schimbarea dorită? De ce ȋn Bucureşti, iar nu ȋn cine ştie ce cătun izolat, cu politică feudală şi clientelism local, este ales Dan Voiculescu ȋn dauna lui Iulian Crăciun, deşi dacă iei fiecare poporean ȋn parte, nu mai pridideşte să-ţi explice cum ar vrea el ȋmpospătarea clasei politice, cu oameni curaţi şi care chiar au făcut ceva onest ȋn viaţa lor? De ce n-a contat ȋn aceste alegeri vizibila diferenţă de tratament aplicată propriilor corupţi de cele două mari alianţe politice?

Răspunsurile nu-s uşoare iar dacă cineva vrea să facă ȋn ţara asta şi ştiinţă politică serioasă, nu doar comentariu lejer sau sondaje descriptive pe intenţii de vot (nici alea foarte reuşite), are aici ȋntrebări de cercetare cu duiumul, cu ajutorul cărora să construiască modele explicative, apoi să le testeze. Că aşa se face prin alte părţi, dar nu sunt sigur că mai e cineva interesat sau capabil.

Până atunci am adunat mai jos trei posibile seturi de explicaţii, ȋn polemică una cu alta, pe baza cărora se pot construi modelele explicative. Citiţi textele direct la sursă ca să aveţi toată argumentaţia autorilor.

1. De-o parte este Dragoş Paul Aligică. El ne spune aici că, pe scurt, poporul a optat greşit, adică ȋmpotriva propriului interes.

2. La cealaltă extremă este colega mea Otilia Nuţu, care ne demonstrează aici că, dimpotrivă, elitele politice sunt de vină pentru acest rezultat dezechilibrat ȋn Parlament.

3. Intre ei se află Vlad Mixich, mai puţin sanguin şi mai nostalgic, explicând totul prin fractura socială dintre poporul român europenizat (maxim 10%) şi mahalaua (majoritară) ȋnţeleasă ȋn sensul non-peiorativ al lui Maiorescu şi Boia.

Cu care din cei trei votaţi? Iar apoi, se apucă cineva de un studiu empiric, adevărat, care să ne spună cine are dreptate?

Distribuie acest articol

183 COMENTARII

 1. 1. Elita politica (ARD) e proasta, pentru ca nu stie sa isi promoveze valorile din partid.
  2. Poporul e prost, pentru ca nu se autoeduca, sa invete sa masoare puterea, sa puna in balanta ce e bine si ce e rau, sau raul mic si raul mai mare.

  • Subscriu intocmai! Otilia Nutu este din alt film, in ceruri poate cauta ingeri si sfinti! „Poporul e prost, pentru ca nu se autoeduca, sa invete sa masoare puterea, sa puna in balanta ce e bine si ce e rau, sau raul mic si raul mai mare.” – nu exista o capacitate de reactie a oamenilor, nici macar o minima imaginatie ca reactia poate exista. Lipsa exercitiului libertatii? Da, cu siguranta, la care adaugam individualismul, lasitatea, hotia patrunsa in fibra, lipsa constiintei de neam. Dar cauzele „fracturii sociale” despre care vorbeste Vlad Mixich care sunt?

  • Cam asa e!
   Titluri superficiale gen „E poporul defect sau elita stupidă?” sugereaza o falsa dihotomie … o falsa opozitie.

   Nu e vorba de „ori una ori alta” aici. Ambele sunt probleme reale.

   Diferenta intre cele doua, e ca de la mase („poporul”) nu ai de ce sa te astepti la mai mult. Nu s-au schimbat ele prea mult in ultimii 1000 de ani, nu se vor schimba nici intr-un an, doi … 10 sau 20 (ca prin tarile inapoiate din Africa si in opozitie cu pragmatismul si modernismul din Vest …dar si cu ambitia si voita de prin Orientul Indepartat/Estul Asiei)

   • Presupun si sper ca asta a fost si intentia autorului. Ar fi culmea sa ai un popor ‘defect’ cu o elita sublima.. sau o elita stupida intr-un popor de genii.. :)

  • sua se afla, cu obama, intr-o situatie similara, si aici este un discurs in care allen west cauta solutii s care este valabil si in romania, pentru elitele ‘scirbite’ de idiotenia poporului prost. problema este ca „elitele” nu traduc, nu isi fac treaba, iar ceata scriba superioara este cea mai paguboasa atitudine.

   allen west — “trebuie sa incepem sa explicam oamenilor ce inseamna guvern limitat, ce e responsabilitatea fiscala, ce e suveranitatea individuala, piata puternica, securitate nationala. si trebuie sa fim in stare sa ducem acest mesaj la fiecare persoana din sua si sa ii facem sa inteleaga de ce aceste lucruri le folosesc, pina la nivel personal. trebuie sa fie persional! trebuie sa vorbesti cu angajatii tai, trebuie sa le explici ce se intimpla cu sistemul de taxare, sa le spui ce se va intimpla cu legea sanatatii, sa explici de ce afacerile mici sint importante etc… iei aceste chestiuni foarte complexe si trebuie sa le explici intr-un mod foarte simplu pentru ca orice american sa le poata intelege. prea des vorbim in termeni grandiosi, discursuri care suna ca un avion de vinatoare in trecere pentru cei mai multi oameni din america. in armata, daca esti comandant ti se pune asta: trebuie sa poti vorbi cu joe si jane six pack . nu facem treaba buna cind vorbim cu joe si jane six pack (six pack e un carton de 6 beri, in romania e vorba de grataragiul mediu ). vorbim bine la conferinte, dar nu facem o treaba buna in a traduce acest mesaj eficient pentru toata tara. ” tot discursul aici http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/sorin-ionita-e-poporul-defect-sau-elita-stupida/#comment-74435

 2. In colegiul meu, D1 strainatate, candidatul ARD era mult mai corupt si mai traseist decit cel de la USL, asa ca am hotarit sa nu ma duc la vot, chiar daca as fi vrut si am votat de fiecare data din 90 si pina acum (CDR, DA … etc)
  Parerea mea este ca partea de populatie care se intereseaza de politica a dorit sa sanctioneze PDL pentru incompetenta, aroganta si hotie. Nu cred ca Romania sub USL si Rusia vor forma la loc URSSul. Nu cred ca ajungem inapoi in epoca de piatra daca Ponta va fi in continuare prim-ministru.
  Ideea ca poporul e prost si nu stie ce e bun este o aroganta de cea mai joasa speta tipica pentru PDL in ultimii 4 ani
  Votez 2 Otilia Nuţu

  • Multumesc pentru vot.
   Mda, atata doar ca l-ati sanctionat pentru incompetenta si hotie redistribuind non-votul dv catre Becali, Ion Stan si alti anchetati din partea ailalta, care vor sa desfiinteze DNA, ANI, etc. Ceea ce, fireste, va imbunatati lucrurile in tara… pe de alta parte… e complicat, vedeti?

   • Credxeti ca de ex Udrea si PInalti sunt mai buni decat Becali si Ion Stan. Hai sa fim seriosi. Toti o apa si un pamant. Sau corupti nostri sunt mai putin corupti decat coruptii lor. Tocmai ce vorbeati dumneavoastra de rau elitele.Imi permit sa fiu sincer: Una din prostia elitelor aq fost dubla masura.

    • Da, cred ca sunt mai buni.
     Macar nici unul din cei doi nu e cercetat penal…deocamdata, la momentul votului.

     In rest…sunt multe de spus si mi-e sila.

    • De unde stiti ca Udrea e corupta, hoata? De la Antena 3 sau chiar aveti dovezi? Banuiesc ca nu va place, inteleg! Votez D.P.Aligica!

    • @virgil:
     Da sunt mai buni. E diferenta – imensa – intre niste borfasi si o Mafie. Borfasii in timp, cu instrumentele potrivite, pot fi eliminati, chiar ajunsi la butoane. Mafia insa, in aceeasi pozitie, nu mai poate fi distrusa.

    • Nu stiu sa fi avut cineva de ales intre Udrea si Ion Stan (sau Becali). Cei care au votat coruptii au avut mai suficient spatiu de manevra decat ai vrea sa para, totusi au ales ce e mai rau.

   • @Ionita

    „Mda, atata doar ca l-ati sanctionat pentru incompetenta si hotie redistribuind non-votul dv catre Becali, Ion Stan si alti anchetati din partea ailalta, care…”

    Nu ati fost atent. L-a sanctionat pe „onorabilul” aredist pentru coruptie si traseism – citat: „candidatul ARD era mult mai corupt si mai traseist decit cel de la USL”.
    Cat despre „masurarea coruptiei” unora sau altora, cu siguranta se obtin valori diferite pentru acelasi subiect, in functie de epoca – numai un tampit (sau un fanatic, cam tot aia) ar putea sa mai creada ca sunt diferente semnificative intre „independenta procurorilor sub patronajul lui Basescu” (sa ne amintim de cele vreo 30 de minute cat a durat, prin 2004, ca Udrea-Cocos, trimis special al proaspat alesului presedinte, sa puna batista pe tzambalul procurorilor ce incercau sa gaseasca vapoarele flotei romanesti prin cate un paradis fiscal?) si „independenta procurorilor sub patronajul USL”

   • Dle Ioniţă, e acelaşi popor din 2004, 2008 sau 2009. Chiar e atît de greu de înţeles unde a fost (şi e) buba?

    • Cred ca sugestia e simplista. Pana si o caramida reactioneaza diferit la conditii de stress diferite. O campanie indecent-dement-negativa precum cea la care am asistat in ultimul an il facea votant usl pana si pe stejarul din Borzesti, nu doar pe civic-needucatul popor roman.

    • Nu! Nu e acelasi popor, domnule Iaru!

     Poporenilor din 2004 li s-au mai adaugat 8 generatii de scoliti garantati Vanghelie, din care, sa ne aducem aminte, 50% sunt anafabeti functionali iar alti 10-15% din cei cu ceva glagorie in cap au emigrat! Asa ca sunt foarte tentat sa votez Aligica… si as face-o daca n-as stii ca PDL a facut orice numai campanie nu (exemplul nesimtirii lui Blaga care n-a catadicsit sa calce prin Timisoara este pur si simplu gretos!)!

     Concluzia: romanii au conducatori dupa chipul si asemanarea lor!

     • De bună seamă faci parte din vreuna din „generaţiile” despre care vorbeai. Altfel ai fi ştiut că o generaţie cuprinde pe toţi cei care au vârsta apropiată (cca 25 ani) şi nu ai fi făcut confuzie între generaţie şi promoţie. Vezi dicţionarele.

   • Domnule Ionita, avem nevoie urgent si de alte optiuni de vot! Liberalizarea reglementarilor referitoare la partide este o urgenta de grad 0!

   • Ba nu e deloc asa complicat. Becali ia voturi prin redistribuire pt ca unii l-au votat si altii au votat USL, nu pentru ca vasilica s-a abtinut. Mi se pare aberant sa dai vina tocmai pe cel care se abtine pentru ca altii au votat cum au votat. Daca suntem vinovati de ceva, suntem vinovati pentru ca in loc sa ne abtinem am fi putut sa refuzam oferta intr-un mod constructiv, si anume candidand…

  • „a dorit sa sanctioneze PDL pentru incompetenta, aroganta si hotie”
   Vedeti dvs, in opinia mea principala problema a votului negativ este aceea ca s-ar putea sa nu-i pedepsesti pe politicienii PDL (hotii sunt de multe ori transpartinici), ci sa te pedepsesti pe tine insuti de fapt… Stiti vorba aia: eu te-am facut, eu te omor; pe cine credeti ca pedepseste de fapt parintele?!
   Poate ca romanii au votat in majoritate negativ, opaci la orice alt argument (rational sau ne; vezi scorul dlui Voiculescu). Sau poate ca majoritatea romanilor vrea sa se intoarca la comunism (http://www.money.ro/sondaj–53prc–dintre-romani-s-ar-intoarce-la-comunism_1225900.html) si au votat un guvern (socialist) in consecinta…
   Pe langa votul masiv acordat unor persoane cel putin dubioase (dl Becali, dl Voiculescu), este interesant de vazut ca de fapt PSD (cu PC) are cam acelasi scor ca in 2008 (http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/de-ce-merge-ponta-spre-udmr-88201.html), iar castigatorii neti ai acestei campanii sunt cei de la PNL. Care nu au acceptat decat candidati aproape la paritate. Ceea ce ii face sa aiba acum cam 25% din parlament, fata de doar 18% inainte. Ori PNL e, cel putin in teorie, de dreapta…
   Cum spune dl Ionita, e o problema complicata si chiar ar merita cercetat mai in detaliu…

  • Sa ne intoarcem in 2006 si sa mai citim o data ce declara domnul BOC lider PD la acel timp:
   <<>>
   citat de aici:
   http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1181996-liderul-nu-mai-sustine-tva-diferentiat.htm
   Apoi in plina criza economica mondiala domnul presedinte Basescu il propune ca prim ministru pe cine? (ghici ghicitoare mea?) – pe dl Boc iar la finante pe dl Pogea
   Credeti ca dl Boc a evoluat din 2006 in 2008 dintr-un afon intr-ale ecomoniei intr-un guru care sa merite functia de prim ministru pe timp de criza? Urmarea o vedem azi la alegeri si in buzunarele romanilor din tara pentru multi ani de acum incolo. In prezent, cu mici exceptii, toti cei implicati in politica romaneasca sint niste esuati in domeniile lor, veniti in politica doar pentru faima si privilegii.

   • citatul din boc nu a aparut, era:

    scaderea taxei pe valoarea adaugata, la unele alimente de baza, ar trebui sa se faca diferentiat, in functie de venituri.

    o prostie mai mare ca asta nu a mai zis nimeni

    • Decat sa dezgropati morti mai bine explicati care e viziunea economica a lui Ponta. Daca are asa ceva … sau daca te poti increde in declaratiile lui … care difera dupa auditoriu. O varianta pt guvern, o varianta pt TV, una pt Baroso …

  • Poporul a votat cu USL … dovada clara a prostiei. Apropo, indoctrinarea Antenelor nu este un mit, este o realitate pe care o constat cu dezamagire.

   • Ba ESTE un mit, chiar daca unul convenabil. Personal m-am plictisit de acest mod bizar de-a-i construi statuie lui Voiculescu si televiziunilor lui. De-abia domniile voastre il faceti sa se creada buricul pamantului si-un ins mai important decat este.
    Uitati-va pe cifrele de audienta si-o sa vedeti ca A3 (ca-cam despre astia e vorba-n propozitie) are o audienta mai degraba modesta, iar A2 aproape ca nici nu exista.
    Apoi mai uitati-va (si minunati-va) pe datele socio-demografice ale votantilor USL, in special in partea de sus – oameni cu studii universitare. Dupa aia o sa va mai treaca cheful de-a mai identifica votantii USL cu mahalalele si pe-ai ARD cu elitele fine, occidentalizate si neintelese de vulg.

  • Asa este, candidatul PDL din Diaspora 1 e acelasi pe care am refuzat acum patru ani sa-l votez (din acelesi motive ca dvs) si am votat candidatul partidului german care fireste nu a avut nici o sansa si nu s-a ales. Asta fiindca atunci imi permiteam sa votez estetic „pentru”. Ailaltaieri insa, din punctul meu de vedere, am avut de votat iar intre Iliescu si Vadim si, fiindca acum sint cu 12 ani mai in virsta m-am dus si l-am votat pe „Iliescu” in speranta ca tara sa nu intre pe mina lui „Vadim”, i.e. PSDul + acolitii sa nu ia majoritatea constitutionala. iata ca este in van si am ajuns „diaspora luminata de valorile vestului bla bla bla” sa fim reprezentati de un exponent al PP-DD. Frumos sade, nimic de zis…

  • „Ideea ca poporul e prost si nu stie ce e bun este o aroganta de cea mai joasa speta …”

   Nimic mai fals !
   Daca ati avea puterea sa priviti datele obiectiv, fara a recurge la „judecati” emotionale dar lipsite de baza reala, ati intelege si dvs asta.

   Masele, in ansamblul lor sunt:
   – sugestibile si impulsive

   – lipsite de simt critic

   – incapabile de forme non-triviale de obiectivitate si reflectie

   – incapabile sa observe nuante si sa faca diferentieri
   Exemplu: in mintea lor batalia era USL impotriva Basescu/ARD. Atat! General, ambiguu si abstract! … oamenii nu contau … asa se explica faptul ca Dan Voiculescu, Gigi Becali si alte personaje sinistre au intrat in Parlament in detrimentul unor oameni de 1000 de ori mai buni decat ei

   Masele sunt ghidate de reactii instinctive, exagerate si haotice, pe baza carora nu poti construi un viitor decent unei tari.

   Comunismul in Romania, ca sa dau doar un exemplu, a fost mult mai dur si mai inuman decat cel din Cehoslovacia si chiar si decat cel din Ungaria nu datorita conducatorilor ci din cauza maselor care il alimentau.

   Politicienii sunt oglinda societatii … ei intruchipeaza imaginea mai condensata a acesteia.
   Exact asa cum sunt ei, sunt si oamenii de rand.
   Cand o sa se schimbe oamenii de rand, abia atunci or sa inceapa sa se schimbe si politicienii … iar politicienii mai buni nu exista (in Parlament, Guvern) pentru ca nu exista cerere reala pentru ei.

   Votez cu domnul Aligica !

   • Cu ani in urma niste prieteni cautau sa ma convinga sa ma inscriu la Caritas, cum facusera ei. Eu am incercat cu un calcul matematic sa le demonstrez ca nu se poate sa fie returnati banii aia inmultiti de patru ori cum se promitea decat daca se inscria un numar de jucatori mai mare decat populatia Romaniei. Erau de acord, dar credeau ca macar ei isi vor capata banii si altii vor fi pacaliti. Cam asa si cu alegerile astea: votantii stiu ca uselistii sunt si mai corupti decat cei pe care ii inlocuiesc, ca unii vor fi pacaliti, dar spera sa nu fie ei aceia si risca tot: stabilitate economica, integrarea Romaniei, putina democratie care mai exista, doar le-o iesi si lor ceva! Evident ca vreo 90% la suta vor fi pacaliti. Nu stiu daca e mai mult prostie decat lacomie….. dar cred ca in maximum un an se vor lamuri cum a fost si Caritasul politic pentru care au votat.

   • Multumesc domnule LUCID.
    Marturisesc ca vreau sa ma ridic din gloata si de niste timp citesc multe texte din tabara elitelor.
    Am totusi o intrebare (probabil sufar de efecte post-manipulare), de ce in tabara elitelor nu apare (aproape) deloc formularea (va citez cu recunostinta): „in mintea lor batalia era USL impotriva Basescu/ARD. Atat!” ?
    Cu multa umilinta imi permit sa-l citez pe dl. Aurelian Pavelescu: „Cred că ne-a dezavantajat, pentru că mesajul principal al USL a fost «Jos Băsescu», iar apariţiile preşedintelui au făcut sens acestui mesaj.”
    Intreb respectuos, de ce opiniile dl. lider ARD nu se califica pentru inca o optiune in sondaj?

    Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu intrebarile mele.
    Este posibil ca intru intr-o stare de sevraj in incercarea de a ma indeparta de prostie dar promit sa lupt in continuare..

 3. E poporul defect sau elita stupidă?. Daca zic amandoua va suparati ?
  Practic Romania nu are elita (cei cativa intelectuali care nu s-au manjit cu diverse sinecuri nu pot forma numeric o elita. Din pacate chiar si cei de la care aveam alte asteptari si-u bagat nu numaio degetele in borcanul cu miere.
  Pe de alta parte poporul abrutizat de diverse non-valori ridicate de media la rangul de staruri (invepand cu Becali, terminand cu Presidentele) a ales asa cum se vede.

 4. pina la a judeca poporul si elita (doar auzul lor ma infurie – cine or fi astia ? ) hai sa facem altceva :
  – de exemplu sa nu lasam sa candideze „elite” care au furat in trecut (as fi adaugat si mintit, dar minciuna nu se poate masura tocmai usor)
  – la fel „elitele” care nu se pot exprima corect in limba romana (nu de alta dar trebuie sa comunice cu „poporul”)
  – daca reprezinta „poporul” la bruxel „elita” ar trebui sa dea si un test de engleza/franceza/germana sa poata comunica verbal si nu prin semne cu ceilalti.
  – daca „elita” este aleasa de „popor” sa i reprezinte in parlament, un test de aritmetica, economie, jurisprudenta ar fi la fel de util. sa nu se trezeasca „poporul” ca plateste din munca lui niste urangutani cleptomani care nu fac altceva decit sa toceasca scaunele capitonate (platiti cu salarii imense si mincare la cantina unitatii) fara sa aibe habar de legile pe care le voteaza in numele „poporului”
  – lista de propuneri ramine deschisa

  • Cred ca radeti in barba, d-le Ionita, nu?
   Reusita provocarea, nimic de zis; m-am oprit cu cititul comentariilor pe la jumatate, incantat de cele mai multe din ele (o placere pur intelectuala, desigur, ca altminteri purceaua-i moarta-n cotet si-a inceput deja sa puta…).
   Acum, sigur, dpdv tehnic articolul d-lui Aligica e de departe cel mai atent si mai ingrijit scris; al d-nei Nutu e la celalalt capat.
   DPA e imbatabil si din alt punct de vedere – spune in esenta ca, nu-i asa, cineva e de vina. Cineva e intotdeauna di-vina… hard to beat that. Pana la urma, elita aia care este face si ea parte din bobor si e prin urmare de vina la gramada cu restul plebei; cand poporul e defect, elita e si la ea la fel, oricat ar incerca dl. DPA sa sfideze logica.
   Pe scurt, articolashul d-nei Nutu e cel mai slab din toate punctele de vedere.
   Drept pentru care, ca poporean stupid, irational si defect ce ma aflu, il votez din toata inima (cu imbunatatirile propuse de Radu D mai sus).
   Fac asta dintr-un motiv foarte practic, anume ca, dincolo de nivelul descriptiv (bun si ala, da’ parca la un moment dat te cam saturi de-atatea analize si ai vrea sa afli si cam ce s-ar putea face), mult mai important e ala prescriptiv.
   Adicatelea, ce-i de facut, fratilor?
   Om fi ales gresit, noi, poporul, nu zic nu, ca prea zic atatia oameni destepti chestia asta. N-am votat ARD, totul e pierdut, suntem condamnati, nu ne ramane decat sa pastram ordinea in drum spre cimitir, sa nu se creeze panica…– si-acu’ ce-ati vrea sa facem, d-le DPA? Cate-un glont in fiecare teasta de alegator USL v-ar satisface? Sau mai bine un sac de verde de Paris in reteaua de apa potabila, ca e biodegradabil si nu se cade sa poluam mediul cu plumb?
   Schimbam poporul, sau schimbam elita?
   Or, d-na Nutu ne mai da de doi bani speranta, de altfel o solutie de bun simt – schimbi „elitele”, schimbi soferul baut cu unul mai sobru si poate mai ai o sansa totusi sa revii pe sosea – pe cand dl. DPA e de-a dreptul funest (mai sa-ti vina sa multumesti proniei ca se termina lumea saptamana viitoare si scapam de soarta cruda pe care ne-o prevesteste domnia sa).

   In alta ordine de idei si in completarea comentariului meu de mai sus. Treaba asta cu Antena 3 pare sa devina ultimul motiv de isterie nationala. Ma paste banuiala cum ca, de fapt, cei mai fideli telespectatori ai A3 sunt taman cei de pe-aici, sustinatorii infocati ai dreptei (sau ce se pretinde a fi dreapta in Romania).
   Altfel nu-mi explic tot felul de paradoxuri.
   Si aici, si pe HN, si pe politeia, toata lumea e la curent „la minut” cu ce mai ruleaza pe A3.
   Printre prietenii mei (si am de toate culorile politice), de departe cei care stiu cel mai bine ce-a mai zis Badea, sau Gadea, sau Grecu si care mai sunt pe-acolo sunt, cum altfel, cei mai de dreapta. N-are rost sa ma mai uit eu insumi, ca oricum ma plictisesc ei cu 1001 de detalii.
   Dai un search aici si unul pe, sa zicem, criticatac.ro, si constati ca A3 e invocata aici de 10 ori mai des decat acolo.
   Pare sa fie un soi de reactie sado-maso, un fel de fascinatie morbida pentru un prapadit de post de televiziune (drept e ca se poate chiar mai rau, daca ne uitam la Zero TV si ce monstru a iesit din acea gaura).
   Concluzia e ca nu doar poporul, ci si elitele pot fi foarte naive, sa nu folosesc un termen mai dur. E o chestie elementara ca orice medium are exact atat influenta cata ii este data de audienta sa.
   Asa ca stati, dragi dreptaci elitisti, si holbati-va zi si noapte, ba chiar si-n reluare la A3 ca sa vedeti si sa va indignati ce enormitati mai scot aia, iar dupa aceea minunati-va ca au audienta tot mai mare si sunt tot mai influenti, iar in final conchideti pe cat de doct pe-atat de aiuritor ca poporul e tampit si indoctrinat de A3.
   Raman la parerea ca apogeul carierei lui Iliescu si, cumva, victoria impotriva „tuturor dujmanilor lui” a fost in toamna lui 2000, cand pana si cei mai aprigi inamici l-au votat cu sarg. Si-acum, dupa 12 ani, cand il vad mi se pare ca inca nu s-a oprit din hohotele de ras provocate de-acel moment.
   Acum e randul lui Voiculescu. Cred ca nimic, niciodata n-o sa-i mai stearga de pe fata ranjetul de satisfactie ca taman adersarii lui ii cresc audienta, implicit popularitatea, ba-i mai baga si niste parai in buzunar…
   Asa ca, da, d-na Nutu are dreptate.

 5. Chestia asta cu votul, nu functioneaza rational la poporeni. In randul comunitatilor exista insi care sunt formatori de opinii si care reusesc sa induca si in mintea celorlalti optiuni de vot. Motivele sunt delirante uneori, unu’ de la aia galbeni i-a dat odata o galeata de plastic, sau unu’ de la aia rosii are o mustata deasa, pe cand aia de la portocalii i-a taiat pensia cu 10 lei.
  Oricine care are un pic de charisma poate deveni agent electoral, si pana la urma, batalia o castiga agentii astia din teritoriu si nu baronii de la centru. Pentru poporani, plagiatul lui ponta e un bun motiv de glume si replici sugubete, ce le pasa lor de furtul intelectual, nu-i afecteaza cu absolut nimic pentru ca ei oricum nu stiu cum merg lucrurile in cercurile academice.

 6. Nu, poporul nu e defect. Şi nici elitele nu sînt stupide – doar inadecvate. Ceea ce spun D. P. Aligică şi C. Ciucu trebuie văzut ca stînd sub imperiul momentului. Nu-i nimic: doare, dar trece, ca la dentist. Chestia e să înveţi din greşeli. Sau din economie, că tot vorbim de dreapta. Politica e şi ea o piaţă. Poţi să înjuri clienţii, să zici că sînt proşti şi nu observă avantajele (chiar relative) ale produsului tău, sau poţi să încerci să-ţi dai seama ce nu faci bine. Eventual să înveţi de la concurenţă. Şi să ai răbdare – Apple a avut rezultate foarte slabe mult timp pînă să devină fenomen de masă.
  Strîngeţi cinci ONGuri şi faceţi „învăţămînt apolitic” în licee, începînd cu a noua. Peste 4 ani o să aveţi măcar un nucleu de noi votanţi, pe care i-aţi îndoctrinat cu stat de drept, vot raţional, economie de piaţă, etică antiplagiat şi cu ce mai vreţi voi să le băgaţi în cap. Transpartinic, să nu vă sară ministerul în cap. (Dacă Funeriu, în loc să se certe cu profesorii, băga cursuri din astea în programă, lucrurile arătau poate altfel astăzi).
  Între timp aranjaţi partidul astfel încît dacă un membru local începe să prelucreze din pasiune oamenii în oraşul/cartierul/satul lui timp de 4 ani să nu se trezească în 2016 că vine şi-i ia locul un ştab de la Bucureşti (ăsta micul fiind obligat să-i mai care şi servieta prin colegiu).

 7. Eu votez cu Petre Tutea…

  1. „Mi-am dorit de multe ori să fac o teză de doctorat cu tema: aflarea în treabă ca metodă de lucru la români.”

  2. „Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniţă pentru un popor de idioţi! De asta numai eu am fost în stare…”

  Dixit!

  Cu bine.

 8. Care elita politica? Nici ARD, nici USL nu au asa ceva. O elita presupune ideea de educatie, clasa, stil, intelepciune, invatatura, modestie, etc Care elita ARD? Cristian Boureanu, tupeist pana in panzele albe si bagat in tot soiul de afaceri? Dna. Udrea e demonetizata deja. Si altii, plini de dosare penale sau alti „trasculesti”. Nu inteleg liderii acestui partid ca, degeaba ai 5 oameni buni si onesti, vine al saselea, si strica toata imaginea? Sunt in ARD oameni cinstiti si profesionisti, eu stiu unul, dar care stau in randul doi. Paleologu e cam marginalizat sau mi se pare mie? Cat despre „elita” USL, sa fim seriosi. Cantitate mai mare de hahalere pe metru patrat greu gasesti. Incepand cu Dragnea, sfarsind cu proaspata parlamentara Serbanescu, pupila de 24 de ani promovata…cum? :)

  • Doamna ARD nu e doar PDL si PDL nu sunt doar „nomina odiosa” citate. Daca nici MRU, Cristian Preda, Papahagi, Monica Macovei, Oprea nu sunt intelectuali cu diplome luate pe cinstite si realizari in cariera nu stiu cine mai e in Romania.. A stiu, Ponta, Sova, Dna Andronescu, si madam „Straford” cum o mai chema … Asa ca sa privim barna din ochii stangii chiar daca criticam si incercam sa reformam dreapta..

 9. 3 !
  cu precizarea că elita, dacă am avea asa ceva, ar trebui să găsească răspunsul potrivit la această dilemă existenţială…….
  – ce vrem să devenim:
  un popor , sau doar populaţia,
  ocupată ,primordial, doar cu,
  băutul, mâncatul şi copulaţia.
  ?

 10. Uf,adevarul este undeva pe la mijloc.Am votat dar votul meu si al familiei mele nu a mers nici spre USL si nici spre ARD,in speta PDL.Am constientizat cam ce impact ar putea avea anularea votului sau neprezentarea la vot,dar pentru asta am adunat si ceva informatii pentru care ,pe aceasta cale le multumesc prietenilor de pe Facebook.In circumscriptia de care apartin am avut de ales intre un fost colaborator la Securitate-dovedit(USL) si un domn PDList care a inteles sa duca o campanie distructiva,axata numai pe improscarea cu invective a adversarului.Lumea ,dupa parerea mea,cea care s-a deplasat la urne a votat din…..ura,disperare,s..amd.Analize politice se vor face in continuare dar responsabilitatea votului de duminica trebuie asumat si de populatie si de politicieni.

 11. Reiau pentru dumneavoastra ce am scris pentru domnul Ciucu:

  Sustin ca Iulian Craciun nu avea nici o sansa in fata lui Voiculescu. Lupta dintre Craciun si Voiculescu se aseamana cu lupta dintre finlandezi si sovietici din 1940. Au luptat finlandezii bine dar au pierdut. Impotriva lui Voiculescu trebuia un candidat care sa declanseze un razboi total. Cu spaga electorala, cu calomnii, cu batai,cu amenintari, cu tot tacamul… fara mila. Voiculescu nu trebuia sa ia peste 50%.
  USL si PPDD fac campanie de 2 ani de zile. Dar pe mine scorul USL si PPDD nu ma impresioneaza, impreuna au aproape 6 milioane. In 1990 FSN avea 9.353.006.
  Votul pentru Becali, Voiculescu, Dragnea fost politic, noi astia mai cu pretentii nu am avut ce sa votam(cazul meu). La vot s-au prezentat mai mult votantii USL(peste 4 mil), deci scoruri de peste de 60% mi se par normale. Asta nu inseamna ca cei care nu s-au dus la vot sunt “prosti” sau „needucati”. Mai bine nu te duci decat sa pui stampila pe Becali.
  Nu sunt de acord cu nici unul dintre cei trei pentru ca in alegeri au participat doar USL si PPDD. Despre ARD ce pot sa spun e ca la nici 24 de ore de la terminarea scrutinului s-a pus problema desfiintarii aliantei, va dati seama ce „forta politica” e.
  Concluzie: a fost un scrutin dedicat „mahalalei”.

  • Din contra, Armata finlandeaza a umilit Armata Rosie. Intr-adevar, sovieticii au ciuntit 10% din teritoriul finlandez (zona locuita preponderent de rusi), dar in cele din urma Finlanda si-a mentinut independenta si a ramas stat democratic de-a lungul celui de-al doilea razboi mondial. Un popor cu coloana vertebrala, numarul 1 in lume in ceea ce priveste sistemul de educatie public la ora actuala. Orice comparatie cu Romania o gasesc nepotrivita. Mai degraba trebuie sa ne uitam spre Orient pentru a gasi exemple mai potrivite.

   • @Lupul Monarhist
    Tratatul de pace de la Moscova din 12 martie 1940: URSS a castigat razboiul.
    Iulian Craciun a luptat, l-a umilit pe Voiculescu la capitolul CV, dar Voiculescu a castigat. In sectorul 4 prezenta la vot la a fost de 40%. De ce ceilalti 60% nu au iesit sa-l voteze pe domnul Craciun?

    • @Gabi M. – Castigul sovietic a fost minuscul (10% din teritoriul Finlandei, mai precis Karelia). Finlanda si-a conservat independenta, influenta sovietica a fost demontata, democratia a supravietuit. Cine a avut de castigat in cele din urma? Sibelius, Nokia sau Torvalds spun ceva?

     Dl. Craciun are toata simpatia mea, ca de altminteri toti romanii normali la minte. Din pacate masele gandesc primitiv, nu se uita la CV-uri, plagiat, etc., ci la promisiuni nerealiste si avantaje imediate. Reactia este una tipica unui popor needucat, din toate punctele de vedere. Acelasi rezultate se obtin de cand exista alegeri libere si in Haiti, Bahamas sau India. Cu bine.

     • @Lupul Monarhist
      Finlanda nu a avea resursele sa bata URSS, domnul Craciun nu avea resursele sa-l bata pe Voiculescu. Restul e istorie…

      • Ce inseamna sa bata URSS? Sa mearga pana la Moscova? Au jucat intelept si am explicat destul de clar ca au invins pe termen lung, finlandezii si-au salvat viitorul. Este nerealist sa poti crede ca in Romania dl. Craciun ar fi avut sorti de izbanda. Asa electorat, asa decizii, asa alesi.

      • Oare ce inseamna sa bata? Sa semneze tratatul de pace din postura de invingatoare. Pe termen lung solutia finlandeza a fost buna, nu va contrazic.
       „Este nerealist sa poti crede ca in Romania dl. Craciun ar fi avut sorti de izbanda. Asa electorat, asa decizii, asa alesi.”
       1. De ce l-a pus ARD pe domnul Craciun sa candideze impotriva lui Voiculescu?
       2. De ce domnii de la ARD si simpatizatii lor sustin ca poporul e „prost” ca l-a votat pe Voiculescu si nu l-a votat pe Craciun?
       3. Sa fie vorba de defetism, de blat, de pura prostie?

 12. eu votez cu explicatia lui vlad mixich. intamplator am fost in tara de alegeri. am reusit sa schimb cateva vorbe cu uselisti cu care nu ma cunosteam – in special cu taximetristi – ca pe aia pe care ii cunosteam i-am evitat de data asta. nu sunt oameni rai, nu ne-am luat la cearta, chiar am reusit sa schimbam amabilitati. e un progres fata de epoca FSN macar la capitolul asta. oamenii vor binele tarii, asa cum il inteleg. s-au saturat de coruptie si vor „dreptate”, dar si ideea de dreptate e in functie de viziunea fiecaruia asupra lumii. pentru moment dreptatea uselistilor e sa pedepseasca pdl-ul, care sunt „cei mai mari hoti”, si pe basescu, hotul numarul 1. progresele facute in epoca basescu sunt egale cu zero pentru ei, sau mai rau. ponta poate sa mai faca 10 plagiate si antonescu poate sa se alieze cu korea de nord. tot astia o sa iasa. pentru o mare parte din populatie, modelul european de civilizatie este un moft (mai putin salariile si autostrazile, vorba cuiva). lumea e mult mai sensibila la posetele elenei udrea decat la incalcarile constitutiei. din pacate in tara noastra nu se va putea pune nimeni cu antena 3 mult timp de acum inainte. iar basescu, cu cat insista mai mult, cu atat ii ajuta sa-si consolideze pozitiile. ar fi fost mai bine sa-si fi dat demisia dupa invalidarea referendumului. sper sa gaseasca o varianta sa o faca acum.

  • vezi ca boc a semnat acord cu corea de nord…cultural parca.
   asta ca sa fim corecti.
   tu ai impresia ca stii… de la taximetristi…si poate din ce citesti pe aci sau aiurea…
   eu zic ca daca vrei informatii corecte ,mergi la sursa si fa-o ca lumea. asa doar vorbesti din impresii si teorie.

   • mai stiu si de la aia, cam multi, pe care i-am evitat de data asta. i-am evitat cu motiv. cred ca pana la urma o sa ne evitam de tot. sa fim sanatosi si sa-si traiasca fiecare visul.

   • USL-istii cunoscuti de mine sunt exact ca ai dlui r2. A facut cea mai fidela descriere a antenistilor.

    Sutem unde suntem pentru ca in Romania populatia este majoritar captiva daniilor din bugetul de stat. Sfera privata e la pamant. Cine promite mai mult, ia voturile.

    Solutia ar fi ca cei care nu contribuie la buget (cum sunt cei cu ajutor social) sa nu aiba dreptul sa voteze.
    Daca nu dai bani, ce drept ai sa administrezi treburile comunitatii?

 13. E si una si alta, adica aroganta gratuita a PDL-istilor, care nu aveau absolut nici un motiv sa fie astfel, in afara de prostia pura care in acest partid da pe dinafara. Pe de alta parte romanii sunt un popor needucat si asta o spun toate studiile si luarile de pozitii pe plan international, numai in interior nu se vede mlastina aceasta. Cand examenul de bacalaureat si diplomele luate pe bani arata in ce hal ne mintim ca scoala chiar inseamna ceva, la ce sa te astepti ? Dar aici mai e si rolul bisericii ortodoxe – majoritara in aceasta tara – cu un cler obtuz si materialist, care nu face absolut nimic pentru educatia neamului. In timp ce bisericile catolice, protestante si neoprotestante merg si pe iluminarea credinciosilor in materie civica, biserica ortodoxa – in linia ei istorica, de altfel – a ramas o biserica de ev mediu, mult in urma evenimentelor actuale. Crimele, violurile, furturile si etilismul din mediul rural sunt si urmare a neimplicarii bisericii ortodoxe in ridicarea poporului. Care popor e undeva intre Ulan Bator si Alma Ata la capitolul civism.

 14. Mi-am pus aceleasi intrebari in ziua urmatoare a alegerilor. Am considerat insa ca distanta la care ma aflu fata de Romania ma impiedica «sa vad» raspunsuri clare. Nu cred ca un singur studiu empiric ar furniza vreun raspuns convingator, ci mai curand un program longitudinal de monitorizare a mecanismelor de formare si exprimare a opiniilor politice la romani ar fi important. Dar asa ceva necesita finantare si onestitate intelectuala. Le mai avem ?

  In ceea ce ma priveste, consider ca exista «defectiuni» importante atat in ceea ce priveste poporul cat si elita sociala si culturala a Romaniei de astazi.

  Mi se pare ca trecem cu vederea prea repede faptul ca avansarea noastra in democratie pana astazi s-a datorat, intre altele, si unei infuzii masive de elite sociale, politice culturale venite dinafara Romaniei, in anii imediat de dupa 1989. In timp, cu migala si poticneli, s-au produs usoare schimbari la nivel social si politic. Alegerile care tocmai s-au incheiat au beneficiat de suportul unei elite puternic fracturate de emigratie. Enorm de multi dintre cei care ar fi avut un cuvant de spus si ar fi stiut cum sa-l spuna nu se mai afla astazi in Romania. Au lasat locul unei elite care nu-si vede decat propriul interes si ce nu s-a dovedit capabila sa formuleze idealurile sociale care sa adune oamenii. Asimilarea Partidului National Liberal de catre PSD este, cred, exemplul cel mai clar al crizei elitei romanesti.

  De partea cealalta, a poporului, defectiunea consta in scaderea constanta a nivelului de educatie. Am spus-o adeseori aici, in Contributors, cu cat esti mai ignorant, cu atat esti mai usor de manipulat. Alegerile tocmai ne-au aratat cat de bine functioneaza principiul acesta in Romania de azi. Continuând sa distrugem educatia, avem toate sansele sa ajungem mai rau.

   • Elita defecta sa fie oare capabila sa inceapa un asemenea studiu onest ?

    D-l Ion Vianu, intr-un articol din Revista 22 de saptamana trecuta incerca o consolare spunand ca in alte dati am picat mai jos decat se prefigura in 9 decembrie si am reusit sa ne ridicam. Apare si studiul cu pricina cand incepem ridicarea…. Deocamdata cred ca abia am inceput scufundarea.

    • Fara ezitare Mixichi, desi il consider un pic cam domnisoara cu cine nu merita, mahalaua este mahala, needucata din toate punctele de vedere.

  • „In ceea ce ma priveste, consider ca exista «defectiuni» importante atat in ceea ce priveste poporul cat si elita sociala si culturala a Romaniei de astazi.”

   Elita face parte din popor si este cat se poate de reprezentativa nivelului de civilizatie (general) al maselor. Cum se spune in informatica, dezvoltare software si teoria sistemelor: Garbage In, Garbage Out.

   • In functie de nivelul de analiza, atat afirmatia dvs. cat si a mea sunt corecte. La un nivel sa-i spunem „macro”, elita face parte din popor. Daca insa coboram o treapta si incercam sa intelegem din ce este compus „poporul” acesta, atunci „elitele”, „varfurile”, „cei care au stiinta si putinta leadershipului social, politic, cultural, etc. si „masele” ori „poporul” in sens larg fac parte din categorii diferite.

    Si tot asa, putem face cate categorii vrem, dar nu ne prea ajuta sa formulam raspunsuri la intrebarile pragmatice puse in articol.

    • De acord cu dvs. Ma scuzati, eu nu am fost prea clar in ceea ce am vrut sa spun. M-am referit exclusiv la elita politica pe care o gasesc de foarte proasta calitate, indiferent in ce directie ne uitam. Nu exista diferente majore intre fortele politice, sunt construite din acelasi aluat. Elita politica este reprezentativa maselor. Schimbarea semnificativa nu poate aparea decat de jos in sus. Cand romanii isi vor schimba mentalitatea, stilul de viata, atunci putem avea sperante si in zona politicului. Acest proces de transformare -care vine numai prin educatie- este foarte lung, ia decade intregi, nu numai 23 de ani. E drept, am sperat in tot acest timp la formarea unui nucleu responsabil si in zona clasei politice, fenomen care din pacate nu s-a intamplat. Trebuie sa acceptam realitatea, oricat de dureroasa este. Cu bine!

     • Lupule, tare mi-e teama ca niciodata schimbarea nu se va petrece de jos in sus, ci invers, capetele luminate din elita sa inteleaga ca fara a ridica masele din mizeria morala si materiala nic lor nu le va fi mai bine. Altfel miliardarii vor pasi din castelele lor direct in cocina vecinului.

  • analize partinitoare pro portocalii, judecati de valoare bazate pe resentimente si impresii…
   habar nu aveti ce e in tara.
   mai toate scrierile dvs sunt sterile si habotnice…gen andreea pora. dovada si nr de cititori la ele si …si mai rau, de comentarii.
   scrieti, la fel ca si nea vlaston despre referendum…ca basescu a fost sustinut de cei 11 mil de cetateni care au stat acasa…
   acu, la vot, se vede cat au valorat vorbele lui,aprecierile si estimarile.
   ce nu realizati dvs este faptul ca sunteti folosita,dvs si multi altii gen tismaneanu, patapievici,liiceanu…etc. de o mafie portocalie care a furat la greu in ultmii trei ani.
   in timp ce dvs va „bateati” sa explicatii principii…ei ne bagau mana in buzunare pana la cot.
   miopia de care ati dat dovada in ultima vreme, va amplifica socul rezultatului,la fel ca un dus rece. daca incercati sa fiti mai aproape de noi, cei care aveam alta opinie aici pe contributors…poate nu se ajungea la asa ceva. ptr ca puneati presiune pe ei si poate o lasau mai moale.
   dvs si multi altii precum cei mentionati mai sus, sunteti sustinatorii morali ai mafiotilor portocalii. daca nu-i stiti, vi-i comunic eu:
   videanu,udrea,blaga,berceanu,branza,boureanu,oltean,pinalti,ridzsi,anastase,si protejatii lor din energie,de la drumuri, de la fonduri europene…de la oltchim, de la sncfr, de la tot ce e ban public in tara asta…
   nu va cunosc, poate sunteti o persoana onorabila, bine intentionata. asa ca va rog ceva…
   nu ne mai jigniti, pe noi cei ramasi acasa! ptr ca noi suntem cei care pastram fiinta nationala pe acest pamant…dvs,poate veniti o data la un an. urmasii dvs…si mai rar. se vor amesteca acolo unde v-ati cautat fericirea. noi am ramas aici, nu ptr ca nu putem reusi dincolo…ci poate ptr ca nu ne putem rupe…

   • Eu zic s-ati updatezi informatia, caci multi dinte „penalii” pedelisti au intrat in parlament acum sub flamura altor partide (vezi Banian, Ritzi, primarul Slatinei, etc.) Daca mai ia USL cativa „infiltrati” cum promite, s-ar putea sa ramana un partid destul de curatel ..

 15. nu inteleg de unde deriva ideea ca avem popor vs elita. adica poporul e cu USL iar elita este cu ARD?
  eu as avea alta intrebare: unde a fost elita de care vorbiti pe timpul guvernarii PDL? care a fost critica pe care a facut-o acesteia?
  oricum, opinia mea este ca puneti problema fals: nu e vorba, in articolul de mai sus, de popor vs elita, ci de votul cetatenilor vs elita partinica „de dreapta” ARD/PDL. cazul d-lui Aligica este, exagerand, cel al unui pedelist care nu prinde parlamentul si ii injura pe electori ca nu l-au votat.

  problema adevarata este de ce o elita partinica/ideologica nu isi poate controla propriul vehicul politic. aici ar trebui sa isi dea dl. Aligica cu parerea, nu sa judece „poporul”, care, apropo, a avut in 2000 buna idee si inspiratie de a vota contra „elitelor”.

  • Nici eu nu inteleg de unde deriva ideea asta: in titlu ma refeream la elita politica de la conducerea ARD, cea care n-a reusit sa obtina voturi. Iar Dragos Aligica nu-i nici PDList, nici n-a candidat pe undeva din cate stiu, deci n-are o problema personala cu votantii, cum presupuneti. In rest, ok cu ce comentati, eu doar am rezumat 3 pareri de la 3 oameni, nu mi-e clar de care sunteti dv mai aproape: sa inteleg ca de a Otiliei, colega mea de la EFOR?

  • Nu am nici o dovada, dar putem pune pariu ca orice studiu sociologic va releva in mare masura profilul alegatorului usl ca fiind din bobor, evident cu mici exceptii care nu fac regula.

   E relevant interviul cu oameni de pe strada (inclusiv tineri) care au fost intrebati cu ce se ocupa parlamentarii si au raspuns niste bazaconii de te inchinai. In acelasi timp sunt primii care voteaza si care stiu ca Basescu e cel mai rau…ma rog, aici e alta discutie.

   • @Aurel, ultimele studii care au aparut arata ca procentajul celor cu studii superioare din electoratul PDL este de 23%, in cazul USL, el fiind de 21%. dar 23% din 17% e mai mic decat 21% din 58%. cred ca gasiti studiile pe pagina celor de la IRES.

    • Ca multe alte lucruri din tara asta, si „studiile superioare” nu sunt ce par a fi. Mai corect ar fi procentajul celor acoperiti cu o diploma, poate de la Universitatea Bucuresti, poate de la BB sau poate de la Universitatea Crestina DC, sau de la Universitatea din Targu Jiu, sau poate dela Universitatea din Catania:-). Cu totii, posesorii unor astfel de diplome au ‘studiat superior’. Sau nu.

     • atunci ia la mana parlamentarii usl si pe cei ai ard…si fa comparatii.
      pleci de la igas= becali in sus.
      la usl se va termina cu un academician, cu cativa profi universitari …

      • Oooo… este plina tara si de profi univi: doamna Cati, doamna Nutzi, doamna aia dela universitatea Cantemir cu innotul, nenea Mang (leala?) dela celebra universitate din Oradea, si atatia multi altii. A, si sa nu uitam pe nedrept celebra Scoala Nationala (!) de Studii (!!!) Politice si Administrative (!) unde isi dau mana intr-o fratie atatia membri ai societatii civile (cand aud ‘societate civila’, imi vine sa scot pistolul :) :) :) )

 16. Pai nu cred ca trebuie sa votam cu vreunul din puctele de vedere. Cred ca sunt toate aspecte ale aceleiasi probleme. Sau realitati, cum vreti sa-i spuneti.

 17. Buna ziua tuturor
  Pai elita nu tot din poporul ala defect provine? Ca doar n-a rasarit din spuma marii (nici ea foarte curata in dreptul litoralului romanesc)? Deci e si poporul dfect si pe cale de consecinta si elita e stupida. Rezulta ca pauza s-a terminat. Sa bagam capetele la fund si sa simtim din plin binefacerile guvernarii USL.

 18. Aș înclina către Vlad Mixich. Aceasta contează prea puțin pentru că este doar o opinie între milioane de opinii. E nevoie de știință nu de opinii.

  Am mai scris și-o să mai scriu: e nevoie de abordări cantitative serioase ca să stabilim ce și cum. Altfel cîntăm după ureche. Elite? Lăutari…în aparatul statistic stă răspunsul.

  Cine să plătească aceste studii? Liberalii confirmați de mediul economic din România….Ăăăă… n-avem liberali sau nu vor să plătească? Iată un început de explicație.

 19. Oricum, daca-mi permiteti o sugestie, dragi cititori, aveti rabdare si parcurgeti cele trei texte in original la linkurile indicate, ele sunt mai nuantate decat am putut eu sa le rezum intr-o propozitie. Nu va rezumati la ea.

  • Le-am parcus cu atenție pe toate trei. Rămîn la aceeși opțiune –> Vlad Mixich. Este cel mai convingător pentru mine.
   Revin din nou și spun că nu contează ceea ce mi se pare mie căci MI SE PARE.
   Eu cred că sîntem într-o situație asemănătoare parabolei indiene cu orbii care au de descris un elefant: unul descrie coada, altul trompa etc.
   E nevoie de instrumente sociologice. Întrebarea este dacă există sau nu oameni cu bani care să investească în așa ceva, respectiv profesioniști capabili să facă aceste studii – aici e ca la fizică cu masa critică, ori există ori nu există.

   Pînă una-alta cîteva lucruri mie îmi sînt clare:

   1. Cine dorește să facă ceva, să pună mîna să facă, în mod individual și concret, să intre într-un partid sau să aducă plus-valoare în domeniul în care activează.

   2. Oamenii bogați din România nu au dorința de a lămuri aceste aspecte sociologice. Sînt sigur că informații există dar, din moment ce posesorii acestor informații au plătit pentru ele, e de înțeles că nu doresc să facă public ceea ce au, 1) pentru că ar pierde avantajul discreției, 2) pentru că le-ar pune în pericol acțiunea socială/politică/de afaceri ce derivă din cunoașterea „reflexelor populației” – ar crește concurența.
   ==> ne revine sarcina să ne îmbogățim pentru a avea acces la instrumente sociologice de anvergură.
   ==> pînă ne lovește o avere va trebui să ne bazăm acțiunile tot pe flerul personal.

   3. Există instrumente interesante care permit fel de fel ghidușii. Există de pildă SurveyMonkey și Google Analytics plus multe surse de informații deschise tuturor (tot încerc să nu scriu „open source intelligence”, tii, mi-a scăpat…). Ia să privim cu mai multă atenție…avem instrumentele mentale pentru așa ceva?

   În încheiere, după toate ce v-am spus, rămîn cu următoarea problemă: îl sun pe tata, om la pensie, și îl întreb cum a votat la alegeri. Îmi spune „Bă, io am votat cum mi-ai zis tu…dar eu vreau să-ți spune ție că, în viață, să știi de la mine, atunci cînd 8 din 10 fug într-o direcție tu trebuie să te iei și tu după ei”.
   Întrebări:
   1) Cu cine a votat tata? Răspunsul e complicat, acțiunea ce derivă din răspuns și mai complicată. Din toate astea rezultă că schimbarea, oricare ar fi ea, nu e sub controlul total al celui care o inițiază…precum si că, unele lucruri, d.p.d.v. practic al orizontului de așteptare subiectiv acceptabil de 1-3-5 ani pot fi considerate de neschimbat. Morala: eu trimit tatei bani din străinătate și de sărbători ei lăcrimează amândoi că au casa goală.
   2) Mi-a dat un sfat bun sau unul rău?

   Amu’ tac dar vă cetesc cu interes.

 20. Un anumit domn Brecht, prin 1953, oferea și cea de-a 4-a soluție. Respectiv, guvernanții și-au greșit poporul, ei desigur meritau un popor mai bun. Evident, vegetal, ca în Ana Blandiana.

 21. Dl. Ionita, culmea e ca toti au dreptate, nu se exclud. Intr-adevar, multi poporeni au votat prosteste, in turma (dar nu toti ! voi reveni la asta), conducerea PDL/ARD a fost sub orice critica, iar „mahalalele” trebuie educate. Dar… dupa opinia mea, oamenilor le-a pasat mai mult de „camasa” lor, decat de „surtuc”. Sa ma explic:

  – „camasa” e reprezentata de nevoile imediate – salarii, job-uri, ajutoare sociale – si cu USL-ul sunt mai siguri ca li se va „da”, in timp ce ARD-ul probabil le-ar mai fi „luat”, asa cum s-a mai intamplat. USL-ul e de stanga si va fi intotdeauna interesat sa-si tina electoratul aproape prin „pomeni”, este tipic pt. ei. Asta coincide cu mentalitatea „poporului” care asteapta sa i se dea, sa i se rezolve, etc. Efectele a 45 de ani de comunism nu trec de azi pe maine. Manipularea permanenta prin televiziune conteaza si ea.

  – „surtucul” e reprezentat de directia in care se indreapta tara, orientarea pro-europeana, pro-atlantica, proiectele pt. viitor, scara de valori. Nu-i intereseaza asta, din cauza tuturor motivelor insirate mai sus. „Poporul” se afla pe treapta de jos in piramida lui Maslow si n-are timp de „fineturi” intelectuale cat timp isi numara banii de la o leafa la alta.
  Concluzia mea e ca putini au votat „ca prostii”, cei mai multi au votat constient ca sa li se „dea”. Nu i-a interesat discursul despre coruptie si nici faptul ca au ales corupti sau infractori in parlament. Oricum, nu au incredere ca altii sunt mai breji. „Tot un drac !” zice poporeanul, „toti o apa si un pamant”. Ati vazut afisul acelui candidat care scria mare sub propria lui poza „Eu fur mai putin decat el !” ? Deci furatul e deja un fapt banal, acceptabil, facem diferenta numai la cat se fura, cantitativ.

  As vrea sa lamuresc ca am votat cu PDL intotdeauna, cu dreapta in general. Chiar si acum, desi candidatul ARD din colegiul meu era un neica nimeni (l-am cautat pe internet, m-am interesat), l-am votat, ca sa ajut dreapta sa se ridice putin.

  Cred ca e de la sine inteles ca sunt dezamagita, dar cel mai mult sunt furioasa. Nu pe USL, ci pe PDL, pe conducerea acestui partid care si-a batut joc de alegatorii lui, care s-a comportat prosteste si, in ultima instanta, ticalos, lasandu-ne pe noi, cei care i-am sustinut intotdeauna, complet expusi politicii USL-iste. Va dati seama ca ne paste un impozit pe salarii in trepte pana la 40% ? Ce placere le va face asta alegatorilor USL-isti care sunt mai toti pe treptele cele mai de jos ale impozitarului ! Ca sa nu mai vorbim de educatie, sanatate, dar mai ales justitie. Nesimtirea conducerii PDL a pus in pericol toate realizarile de pana acum. Am cele mai negre banuieli in cel priveste pe Blaga, care a fost intotdeauna simpatizat de PSD ca un om cu care „te poti intelege”. De ce oare ?! Credeti ca a fost intamplator ca guvernul MRU a cazut in halul in care a cazut, cu tradari si lucraturi ? Banuiala mea e ca d-lui Blaga ii era teama ca MRU ii va lua locul la sefia PDL, asa ca s-a facut ca nu vede tradarile care tocmai de intamplau sub ochii lui. Si-o fi zis ca-l avantajeaza si pe el. Acela a fost momentul de cotitura, de acolo totul s-a rostogolit la vale si bulgarele de zapada s-a prefacut in munte. Dl. Blaga poate acum sa fie sef peste nimic.

  Sper ca aceste cuvinte vor ajunge si sub ochii sefilor PDL, poate puteti dv sa le faceti o sinteza din opiniile exprimate aici. Multumesc.

  • vai ce idealist am votat noi…ca sa nu se prabuseasca dreapta…
   si mai jos…ne-ti lasat sa ne jupoaie cu 40% taxe…
   stai linistita…pana si cei de la psd au recunoscut ca 40% a fost o geseala. pnl a conditionat expres cota maxima de 16%.
   referitor la psd …si dacaa junge la putere dupa 2014…mai mult de 25% nu va adopta. ceea ce nu e mult. mi se pare rezonabil ptr castigurile mari si f mari.

   • Cine a spus ca am votat idealist ? Fara indoiala ca numai dreapta poate sa-mi apere interesele, odata ce n-am nevoie de ajutoare de la stat. Am spus numai ca am votat fara convingere candidatul ARD care era un neica nimeni. Cat despre impozitul maxim, daca va fi 40% sau 25%, mai vedem. USL-ul n-a asteptat decat 3 zile ca sa anunte majorarea impozitelor locale.
    Daca 25% este un nivel de impozitare „corect” sau daca se justifica sa impozitezi mai mult salariile mai mari este o alta discutie, pe care n-o s-o pornesc aici.

 22. Securitatea. Da, ARD, PDL, elite oricum ati vrea sa le spuneti, s-au luptat cu securitatea. Stie Otilia Nutu pe cineva care a luptat cu securitatea si a iesit invingator? In afara de Corneliu Coposu si gasca lui, care au iesit invinatori morali, nu si politici. Primul sicriu plimbat prin Bucuresti de securitate a fost cel al lui Corneliu Coposu, dupa aia au inventat diverse alte metode mediatice, pana la Capatos. Acum ne intorc in 1990, pentru ca justitia a ajuns la ei. Vis epare lipsit de importanta acel caz cu bancile in care este implicat un general, fost sef al lui Dan Voiculescu? Un partid normal nu se poate compara cu fostele structuri. E intamplator iesirea la vedere a lui Rosca Stanescu si ceilalti? S-a dat o strigare si toti s-au intors la matca. Dupa parerea mea asta e prima explicatie!
  Dupa aia, ca pentru 2 milioane jumatate de romani( conssider ca restul votantilor USL au intr-un fel sau altul legatura cu prima categorie) Europa, civilizatia, etc nu inseamna mare lucru sunt total de acord. Si pe ultimul loc, da liderii PDL s-au blocat nu stiu de ce, dar da au facut un puternic blocaj. Ceva s- aintamplat. Felix Tataru pe facebook, spunea ca „de parca le -ar fi fost jena” sa atace direct problema virari noastre spre Est. Chiar sa fie vorba de jena?
  PS> cand zic securitate nu ma gandesc( deocamdata) la oameni care fac acum sau se pregatesc de represiuni, ci de oamni care, au in comnu un trecut de ascuns si in prezent niste averi tot de ascuns. Vroiau sa fie si ei liberi in sfarsit sa isi foloseasca banii.

  • Și a fost o luptă cumplită, stimată doamnă, pentru că și-au tras palme în oglindă. Discutăm de securistul Băsescu, da : De securistul Boc care zâmbea plăpând și tâmp în uniforma militară a securității și care- așa cum bine știm- a intrat în facultate cu DOSAR ! ? De securista Mona Muscă, securistul Stolojan, securistul Silvian Iosifescu ? Păi oamenii ăștia au suferit mai mult ca în MISA, măcar ăia făceau spirale și chestii cu fluide corporale- în timp ce aici ia imaginați-vă că securistul Băsescu buf una peste bot securistului Boc. Care și el buf una peste mufă dlui. Videanu. Și tot așa. Cred că au suferit foarte mult când și-au dat seama că nimeni nu aprecia PD-L ul la adevărata lui valoare- partidul securității naționale….

  • Sunt situatii care te lasa mut, stimata Dana.
   Sunt situatii in care ai in fata ta doar ilogici si ramai dand din buze ca in fata unui
   maldar de ite incurcate pe care trebuie sa le descurci mai inainte de a se intoarce
   zmeul.
   Tara asta a suferit peste 50 de ani de cumplita indobitocire. Saltase un pic capul dar
   cei care-si trageau seva din acel tip de societate nu erau prosti sa-si scape victima
   din brate.
   Unde guverneaza socialismul distruge tot, mai rau ca o bomba atomica.
   In 8 ani de socialism, Spania a fost intoarsa in urma cu 100 de ani.
   Intelegerea vietii este ca si o limba. Degeaba vorbim aproape toti romaneste, pentru
   ca mai Turn Babel ca la romani nu va exista vreodata.
   Nici macar limba nu ne ajuta. Nu cunosc eu multe, dar din cat am studiat eu nu cred
   sa fie o inca o limba atat de duplicitara ca cea romana.
   Radacinile raului vin din adancimile istoriei. Asta nu scuza cu nimic
   contemporaneiatea.
   PDL, in fata tzatzismului usl a fost ca un om normal pus fata in fata cu copii lui
   Danila Prepeleac, sa se intreaca in injuraturi.
   Usl-ul pe tiganeala a marsat si, iata, tiganeala a castigat.
   Daca oamenii asa sunt, PDL nu avea de ce sa incerce sa-i machieze.
   Ce nu este, nu are rost sa fie.

 23. Problema nu e dilematica (sau mai bine zis nu doar dilematica) „sinucidere colectivă vs. aroganţă şi detaşare de realitate” ci prost pusa sau prost formulata – adica pur si simplu este o ” falsa problema” formulata de un „epistemolog epistemic-olog” …chiar si raspunsurile la care trimite sunt pur si simplu formulate doar dintr-o perspectiva reductionist-elitista (variatiuni de tip neocon)…
  Caci se stie, dezvoltand stil Monica Lovinescu cu ale ei „teze si antiteze la Paris” in „teze, antiteze si metateze in Micul Paris”, ca: „teza” – „pazeste-ma Doamne de falsa elita…”; „antiteza” – „pazeste-ma Doamne de poporul prostit” si „metateza”: „fereste-ma Doamne de falsa elita care sustine naiv sau sinecurist puterea corupta ce popurul a prostit…”, sunt mai actuale ca oricand !

 24. Vlad Mixich, dacă vorbim de cei 40% care au mers la vot. Dacă extindem până la 100%, cred că europenizarea a pătruns mai repede şi mai adânc la nivelurile inferioare ale societăţii, dar acest lucru încă nu se resimte şi la nivel politic. Văd un defetism care a cuprins societatea, şi asta graţie zgomotului propagandistic al lui Voiculescu. Oricâtă educaţie ar avea omul şi oricât de informat ar fi, când se duce la vot cu gândul de a face o alegere pentru un viitor sigur, şi trebuie să pună ştampila între un fost activist comunist cu n-şpe case, un şpăgar şi un altul care practică nepotismul cu neruşinare, ştiind că votul nul nu are nici un efect, mai bine stă acasă şi face ceva mult mai constructiv. Dar regret că un Iulian Crăciun sau Gabriel Biriş nu sunt bineveniţi în politica românească. Ne vedem în 2014, în speranţa că pe Antonescu îl va răpi somnul definitiv sau nu va ajunge în turul 2 (analog pentru Oprescu şi Diaconescu).

  • asa in somn…v-a tras-o antonescu. a inceput cu johannis si a reusit acum cu ponta…io zic sa-l lasati sa doarma ca daca se trezeste…o sa fie si mai rau.

   • Dupa limbajul intelectual elevat pe care-l folositi am inteles ca am de-a face cu un simpatizant al liberalismului tip USL, combatant in revolutia bunului simt a domnului Antonescu, fie-i somnul usor! N-are rost sa va contrazic deci.

    • am luat lectii si exemple de la basescu si de la boc…
     dar am dat o fuga pana acasa si mi-am recuperat cei sapte ani, asa cava rog sa ma scuzati.

 25. Care elite ? Alea autoproclamate ? :) E de-a dreptul fascinant sa vezi cum persoane altfel normale, isi pierd orice simt al ridicolului… :) Asa zisele elite o tin langa cu piesa clasica, poporul e tampit, nu stie ce sa aleaga, noi stim mai bine pentru el… Domnilor, avem noutati… Cica e democratie… Poporul e suveran… :) Are dreptul sa aleaga ce vrea el… Evident au si natafletii care se considera elite, dreptul la parerea lor… si dreptul sa cenzureze alte pareri, cum vad ca se poarta mai nou crezand ca realizeaza ceva cu asta… :) Sa zicem ca ARD-ul ar fi fost o optiune mai buna (nu e cazul, dar de dragul argumentatiei :) ) Inseamna ca tot el e de vina ca nu a reusit sa explice ce vrea, ce planuri are si sa convinga poporul ca viziunea lui e mai dreapta, mai curata, etc. Adica un grup de lideri politici ( cum se considera ei) nu e in stare sa explice coerent un plan, sa justifice niste masuri, singura placa fiind greaua mostenire, si aia cu raii de la televiziunile dusmane :) E clar ca nici de la USL nu putem avea asteptari dar deocamdata, i-am pus la colt pe astia… Si mai clar, ca pentru copii… Avem de-a face cu 2 borfasi care dau vina unul pe altul… astia sunt altii n-are tata, ca ne-ar da :) deci musai trebuie sa alegem dintre astia… unul ne-a talharit mai demult, si drept rasplata a stat pe bara cativa ani… Al doilea ne-a talharit acum, recent… si incearca sa ne convinga sa avem incredere tot in el, ca celalalt e hot… :)… pai varianta logica e sa-i dau peste mana astuia care m-a talharit recent si-n lipsa de altceva mai bun, lucrez cu celalalt, in speranta ca s-a invatat minte… si stau cu ochii pe el ca pe butelie…”bai baga-ti mintile in cap, ca uite ce-a patit alalalt, tu urmezi” :) :) Evident exista varianta sa n-am incredere in nici unul si sa stau acasa, dar tot suport consecintele indiferent cine iese…
  AAA… si nu vreau sa aud ca „ai nostii sunt mai buni „… asta deja e replica de retardati…

 26. Si ma rog din cine se compune elita aia „poporul român europenizat (maxim 10%)” ? Ce profesii au ? „Analisti” de diverse specii. sociologi psihologi si alti … ologi gata sa reverse potopu de citate de la Arednt la Zarahustra da care nu ar fi in stare sa schimbe o siguranta !! Ziaristi „morlai” plini de manie revolutionera da l;a cam atat se rezuma priceperea lor! Daca cica is economisti nu cred ca ar fi in stare sa faca un bilant!!
  Adia PROPAGANDISTI!!! Excat ca aia de „dinainte”.
  Pai de o pilda : se plag acum de parlament „dezechilibrat” uitand ca ei aus sutinut pre Basescu. basescu care a cerut uninomila. Care uninominal face ca parlamentl sa fie dominat de 2 mari partide. Acu nu le place ..
  A da. Si care – ca deh elite „europenizate” – uita micu amnunt ca USL nu este chiar USL . Sunt 2 partide care, dupa ce vor rezolva „motivul” uniriri lor isi vor lua cu bucurie gaturile.
  Elita.
  Care elita? Una defacta la idde adica propagandisti!!!
  A da. Am o proasta impresie despre propagandisti. De vreo 40 de ani de cand ma vazut ca ei dau din gura fara sa le pese de cum arata domeniu pe care vor sa il conduca – fie ca este vorba de utliaje tehnologie, fie ca este vorba despre prasila .. propaganistu STIE !!!

 27. Oamenii cinstiti si inteligenti voteaza candidatii cu dosare penale pentru ca maestrul Gadea , Radu Tudor , doamna Grecu , Mircea Badea le-au explicat ca acei candidati sunt – de fapt – persecutati de procurorii lu’ Basescu . Sigur , aici ar trebui sa intervina un filtru propriu . Da’ asta ar insemna prezenta discernamantului . Discernamantul presupune existenta unui sistem de valori , independenta de gandire , capacitate de analiza si sinteza , spirit critic . Probabil ca se incepe cu intelegerea faptului ca fiecare din noi este unicul responsabil pentru viata lui . Si ca fiecare alegere pe care o faci are o consecinta . Ca intr-o societate exista o zona de interese comune ale membrilor acelei societati , care nu functioneaza neaparat dupa criteriul ” si eu ce castig din asta ? ” . Asta s-ar numi minima solidaritate si presupune punerea in plan secund a interesului personal in favoarea interesului comun – adica al tuturor . Pentru ca – e simplu – asa functioneaza o societate . Asta ar fi o explicatie lunga . Explicatia scurta se numeste ” ipocrizie ” . Care , se stie , este ” reverenta pe care viciul o face virtutii ” . Adica , noi stim care sunt valorile bune intr-o societate . Partea proasta este ca e cam greu – si nu foarte rentabil – sa ne tinem de ele . Pai nu e mult mai simplu – si mai usor – sa stii ca Basescu e vinovat de toate . Asta iti da o binefacatoare liniste interioara , pentru ca tu nu poti sa gresesti . Niciodata . Si nu e grozav sa nu te incerce niciodata gandul ca tu esti responsabil de ceea ce se intampla rau in viata ta ? Cum sa nu-i iubesti – si sa-i votezi – pe oamenii aceia buni care iti spun ca tu esti o victima inocenta a Dicktatorului ? Pana la urma , alegerile noastre ne reprezinta . Partea buna a scrutinului de pe 9 decembrie este ca ne spune cine suntem . Pentru ca eu nu cred ca poti sa fii un mare caracter si sa votezi Voiculescu , Ponta , Antonescu , Fenechiu , Nicolaescu , Mazare , Constantinescu ….. Ma tavalesc de ras cand adevaratii intelectuali – cei de stanga – explica ca poporul , animat de inalte idealuri morale , i-a pedepsit pe Paleologu , Papahagi , Boagiu si i-a votat pe Sorin Rosca Stanescu si prietenii . Pentru ca , nu-i asa , Voiculescu este intruchiparea Binelui . Cat de plecat cu mintea trebuie sa fii ca sa inghiti asemenea texte ? Nu cumva suntem , ca populatie , in zona patologicului ? Ceva gen schizofrenie in masa ? Mult respect , domnule Sorin Ionita .

 28. Trebuie sa insemne ceva aceasta insistenta de a tine aprins focul frustrarii pierderii alegerilor.
  Nu votez cu nici unul dintre cei trei (de fapt, e un vot „intern”, eu sunt „extern”).
  Finalul articolului lui Aligica este stupefiant, psihiatric de a binelea, si are stilul lui Mixich (si formularea popor defect e in neregula destul de mult).
  Avand in vedere sursa si chiar destinatia articolului, cred ca mai corect ar fi sa spunem ca elitele sunt stupide.
  Iar despre popor, as cita din… Aligica, din acelasi articol, putin mai sus de pasajele nebunesti (altfel binevenite, stii cu cine ai de aface) de final: „In cazul de fata, orice criteriu politic, istoric si de bun simt spune un singur lucru: decizia colectiva luata de societatea romana pe 9 Decembrie 2012 este departe de a reflecta maturitate, responsabilitate si inteligenta politica. Asta e.”

 29. Cred ca poporul e defect. Nu ca am fi singurii, nemtii l-au adus la putere pe Hitler in mod democratic, rusii voteaza veseli pe Putin si pe comunisti, sarbii se incapataneaza in nationalism, ucrainienii nu o duc nici ei prea bine, francezii au dat-o in bara cu Hollande, exemplele pot continua.
  De ce e poporul defect?
  1. Asta e rezultatul comunismului si a ideilor bagate in capete bine de tot plus cei douazeci de ani in care propaganda nu a incetat nici o clipa ci s-a amplificat exponential. Cred ca subestimati puterea propagandei de tip comunisto-securist care se exercita timp de 24 de ore pe zi pe mai multe canale de informatie folosind argumente dragi oamenilor aflate in capul lor de pe vreamea comunismului. E mai rau pentru ca in comunism erau doar 2 ore de program tv si oamenii mai citeau. Comparati cu ce e acuma. Majoritatea se uita la TV si nimeni nu mai citeste.
  2. Elite politice nu vom avea nicodata. Nu vad vreun motiv rational pentru care o multime de oameni care sunt foarte competenti si foarte cinstiti sa se ocupe de politica (vor lucra in locuri unde sunt bine platiti si apreciati ca viata e scurta). Mai ales ca feedback-ul e foarte clar: ne doare in cot de cat de cinstit si competent esti noi il votam pe voiculescu si pe naiba mai stie cine ca asa vrem noi. N-avem chef sa facem vreo diferenta sa gandim un pic, facem ce zice la Antena 3 ca asa e bine.
  3. Oamenii cred ca li se cuvine si e dreptul lor sa primeasca candidati frumosi, destepti si cinstiti. Cred inca ca viata buna inseamna sa li se DEA tot ce e mai bun pe lume. Gresit! Ca sa ai ceva bun trebuie sa muncesti mult, sa te implici, macar sa gandesti un pic si sa te duci la vot, chiar daca marfa nu e prea buna. Multi romani sunt excesiv de mofturosi si stramba din nas la toti politicienii dar de ales aleg cum nu se poate mai prost. Si asa, fiind mofturos si plin de ifose ca nu primesti candidati imaculati pe masura persoanei tale, nu votezi si pe urma te miri cand te trezesti in faliment, in Belarus sau mai rau in lagar..
  4. De asemenea oamenii nu lupta si permit ticalosilor sa faca ce le trece prin cap. Si Hristos daca candida impotriva lui Voiculescu era facut troaca de porci si nu era votat. Deci ziceti-mi si mie, logic vorbind, ce folos sa ai elitele cele mai elite din lume in conditiile in care exista aparate ce arunca mormane de dejectii in capul lor astfel incat pana la urma par si ei la fel de negrii ca cei ticalosi? Nu ar trebui luptat in primul rand impotriva acestor aparate cu scop bine precizat care nu lasa sa creasca nimic? Ca asa e munca lui Sisif. Ce educatie sa faci cand majoritatea se uita holbati la televizor si pe urma vin si cotcodacesc voiosi fel si fel de ineptii pe un ton agresiv ca asa au invatat.
  5. Necazul e ca popoarele care au ales prost dupa cum le dictau umorile lor au patit tot felul de lucruri urate ulterior. Si acolo erau si cei care s-au mai gandit un pic la ce fac. In concluzie ma bucur ca a castigat USL-ul, daca-i bal, bal sa fie, imi doresc sa fie prapad in Romania, coruptia sa infloreasca, sa dam faliment mai rau ca si grecii, sa iesim din UE si tot ce poate fi mai rau astfel incat concetatenii mei sa se bucure pe deplin de alegerea facuta. Dupa aceea probabil ca vor alege USL cu 99%…Oricum mie imi convine, ajung rapid profesor fara sa mai am nevoie de sri, punctaje, basca mai copiez vreo zece articole si gata totul va fi ok.
  (Eu sunt de acord sa penalizezi pdl-ul, dar in niciun colegiu sa nu te gandesti ca poate cel de la usl nu e tocmai bun si poate ar trebui votat cel de la ard care e un om ca lumea? Asa ceva este inacceptabil si arata ca poporul a luat-o bine de tot pe aratura si nu are nici un fel de scuze)

 30. Eu votez pentru Vlad Mixich. Cu amendamentul ca cercul vicios al excluderii sociale (ăla de care era vorba inclusiv în raportul comisiei prezidenţiale aia cu riscurile) este o realitate crâncenă. Ăştia au ales sa-i învinovăţească exact pe cei excluşi pentru că sunt excluşi.
  Aţi uitat exact de articolul lui Voinescu.

 31. Bine a observat cineva că dreapta românească (sau mai bine zis intelectualii din jurul PDL) este singura mișcare politică din lume care speră să câștige alegerile înjurând alegătorii :)

  Votez mai degrabă pentru O. Nițu. De la popor n-am pretenții, dar de la elite da. Ele sunt defecte și ele sunt responsabile și de starea poporului.

  ARD/PDL putea să stea și în cap, tot nu ar fi câștigat aceste alegeri. Amintirile abuzurilor și hoțiilor erau prea proaspete în minte oamenilor.

  @incomod, bravo! Ai surprins foarte bine situația în care ne-am aflat, de a alege între doi borfași. Unii au stat acasă, nevrând să participe la mascaradă, iar alții și-au călcat pe inimă și au ales unul dintre ei.

  • PDL e vinovat doar pentru ca nu a acoperit oglinda prin fata careia alegatorul
   a trecut, sau ca nu a umblat dupa alegatori cu o oglinda din aceia care ii face
   pe scunzi – mai inalt, pe grasi – mai slabi si pe urati – mai frumosi.
   Altfel, daca-ti spune cineva ca esti gras iar tu stii ce inaltime ai, cati ani si ca
   te incadrezi in limitele normale pentru ce sa o iei ca jignire.

   Odata, priveam un meci. La una din porti apara baiatul lui Gigi Multescu.
   Mie mi s-a parut cam rotofei si am emis o parere vecinului de scaun.
   Acesta, un antrenor de fotbal, de profesie (fost un jucator- stindard) iar eu
   un simplu amator mi-a zis: „Daca el se simte bine in pielea lui, nu este gras,
   chiar daca nu este in „standarde”.

   Asa ca nu inteleg cum, daca PDL emite niste standarde in care lumea nu se
   regaseste ar fi o jignire.
   Nu vad unde, daca eu stiu ca 2 + 2 = 4 , si e si certificata de vreme treaba asta,
   si nu accept ca 2 + 2 = (cum vreo o majoritate) 3 sau 5, sunt cu ceva arogant.

   Ca pot fi torturat (nu neaparat fizic) si mi se poate smulge alt rezultat (cum se
   vrea smulge lui Basescu, se poate, dar adevarul (evidenta) in realitate tot aceea
   ramane.
   „E pur si muove”. Saracu Galilei, cum a fost el vindecat de aroganta si cu toate
   astea, Pamantul continua sa se invarteasca.

 32. Domnul Ionita organizeaza aici discutia intr-un mod foarte clar si constructiv si tin sa-i multumesc pentru asta.

  Cu nota ca pozitia mea reala este mai degraba asta:

  “In stiinta economica a fost candva o disputa : cine determina cu precadere formarea pretului, cererea sau oferta? Unii ca cererea, altii ca oferta…. La fel si la noi.

  Un mare economist, Alfred Marshall a rezolvat-o simplu: E ca o foarfeca, a zis, fiecare lama isi face treaba, ambele taie in acelasi timp, in conjunctie iti dau pretul.

  La fel si la noi, oferta elitei si cererea Poporului, fiecare si-au facut treaba. Bine de tot. In conjunctie dau rezultatul.”

  Dar pentru frumusetea si eficienta dezbaterii accept pozitia pe care mi-a dat-o Sorin (el avertizand de altfel cititorii dealtfel ca face o simplificare a celor 3 argumente.)

  Acestea fiind spuse, am o rugaminte pentru cei care cred literlamente ca politica este ca o piata. Metafora sau modelul are limite evidente care, observ aici, sunt abuzate in extaz. Cand mergi la piata si cumperi un produs de consum obisnuit, rosii sa zicem, nu afectezi in mod direct configuratia mesei de pranz a concetatenilor tai, nu-i obligi sa-ti accepte sau consume preferinta. E o chestie privata. Cand votezi (sau nu votezi) preferinta ta privata este convertita in preferinta publica, ea se transforma in ceva definitoriu si colectiv consumabil ca produs sau serviciu de intreaga comunitate din care faci parte. E o chestie publica.

  Ce inseamna asta pentru discutia de fata este intuitiv evident asa ca nu mai comentez.

  • Domnilor, mortu-i mort si a început deja sa pută , noi filozofăm pe marginea gropii. La asa popor, asa elita.

  • „Cand votezi (sau nu votezi) preferinta ta privata este convertita in preferinta publica, ea se transforma in ceva definitoriu si colectiv consumabil ca produs sau serviciu de intreaga comunitate din care faci parte. E o chestie publica.” Si ce solutie propuneti ? Credeti-ma, foarte multa lume ar fi preferat ca Basescu si masurile intelepte ale guvernelor Boc I-V sa fie consumate doar de cei care i-au votat. Dar n-au gasit nici o solutie pentru implinirea acestui deziderat. Luminati-ne ! Oferiti-ne o varianta fezabila care sa poata fi aplicata pe viitor in cazuri asemanatoare si ve-ti avea statuie !

  • Hmmm…daca eu si altii ca mine cumparam foarte multe rosii dar nu cumparam niciodata avocado, obiceiul nostru va umple piata de rosii si ca atare nu vei gasi avocado, nu? De ce ar aduce cineva avocado daca nu se vinde? Pina la urma partidele pun pe taraba doar ce se vinde, ca la piata. Voiculescu castiga, nu? Aaa, secretara lui Dragnea si ea. Udrea, parol.

  • Foarte frumoasă analogia cu foarfeca – o imagine poate să spună de multe ori mai multe decât o mie de cuvinte. Este evident că vina aparține atât poporului, cât și elitei – nu cred că poate fi vreun dubiu în această privință. Iar adepților ideii precum că mărimea sa ”Boborul” nu greșește niciodată le spun doar atât: ”prieteni, trăiți în Lala-Land!” – coborâți cu picioarele pe pământ… cu cât mai repede, cu atât mai bine. Boborul a făcut ”marea” revoluție socialistă din octombrie (1917) – vai cât de scump l-a costat în anii care au urmat! Boborul l-a adus, în mod democratic, pe Hitler la putere – ce a urmat se știe… un război mondial care a secerat zeci de milioane de vieți omenești și distrugerea unor țări întregi! Boborul a votat în duminica orbului în România, iar consecințele ne ard și astăzi. Aș putea să aduc și multe alte exemple, însă nu vreau să plictisesc pe nimeni cu lucruri foarte bine cunoscute.

   Întrebarea mea însă este următoarea: ”Cine poartă cea mai mare vină pentru ceea ce ni se întâmplă: poporul sau elita?” Iar răspunsul meu este următorul: ”Elita poartă cea mai mare vină”. Iată și justificarea.

   Istoria ne spune că niciodată nu s-a învățat niciodată din istorie. Deci această istorie din care nu se învață, din păcate, niciodată îmi spune următoarele: ”Luat în mod individual, un individ poate fi un om prost sau poate fi un om înțelept (de multe ori în ciuda tuturor adversităților și a condițiilor neprielnice care îi sunt împotrivă). Poporul însă, în absența unor elite care să-l tragă în sus, nu are decât o singură stare – PROSTIA.” Aceasta este lecția istoriei – fie că ne place, fie că nu ne place.

   Iar în privința formării elitelor, nu văd decât o singură soluție: ”Este o utopie să crezi că poți schimba o lume întreagă. Însă dacă totuși vrei să încerci, atunci există un lucru pe care sigur îl poți face: POȚI ÎNCEPE SCHIMBAREA DE LA PROPRIA TA PERSOANĂ!”

   O altă soluție nu există…

  • intuitiv asa…daca venea ciomu si v-o taia cu 25 pana la 40% asa…smechereste, dupa ce va promisese o lungire cu 50% cum era?
   dupa care se facea baiat bun si v-o lipea la loc in transe de cate 7-8%…
   era bine domnu aligica?

 33. Discutia asta e pur si simplu stupida.

  Nu poti certa poporul ca e „prost” si n-a votat cum crede elita ca ar fi „bine” sa voteze.

  Poporul nu este nici prost nici destept, el este suveran. Si punct. Asta este situatia si cu ea defilam. „Elitele”, daca vorsa impuna ceva poporului trebuie sa il CONVINGA. Asta e singura lor putere. Pentru ca dincolo de argumente in confruntarea intre un tractorist si un profesor universitar cu bata sau kalasnikovul tractoristul invinge. Pentru ca „e mai multi”. Mult mai multi.

  Poporul n-are obligatia sa asculte de nimeni si nu poate fi certat pentru ca la el sta puterea in forma ei ultimativa, puterea fortei (parca Nietzsche spunea asta).

  In ceea ce priveste chestiunea Craciun vs. Voiculescu treaba sta cam asa: A contat prea putin ca personal Craciun e un individ de valoare. Mult mai mult a contat cu cine s-a asociat. Spuine-mi cu cine te-nsotesti ca sa-ti spun cine esti. Si Craciun s-a insotit cu cine nu trebuie. Acum. @incomod are un argument foarte simplu: acum poporul a considerat ca trebuie sa ii sanctioneze pe PDL-isti si da, Craciun a platit pentru pacatele lui Basescu si Udrea. Peste patru ani s-ar putea ca un alt om de valoare sa plateasca pentru pacatele lui Voiculescu. C’est la vie…

  • Daca inteleg corect ce spuneti , romanii cu simt moral l-au penalizat pe imoralul Craciun – pentru ca s-a asociat cu ticalosii – si l-au rasplatit pe impecabilul – pe plan moral – domn profesor Voiculescu , reprezentantul Binelui . Sunt fericit sa aflu ca am sansa sa traiesc printre oameni cu un atat de inalt standard etico-moral . Sunt sigur ca au facut o alegere corecta pe plan etic si foarte buna / utila pentru existenta lor viitoare . Sunt fericit sa aflu ca oamenii de valoare se asociaza cu distinsul domn Voiculescu – presupun ca va referiti la maestrul Gadea , delicata doamna Grecu , inteligentul domn Piedone , subtilul domn Pelican . Ca si dumneavoastra , sunt convins ca preacinstitul domn profesor Voiculescu a fost calomniat prin acuzatiile marsave pe care i le-au adus procurorii Dicktatorului in cazul ICA .

   • Nu stimabile, majoritatea alegatorilor au preferat sa il penalizeze pe Craciun pentru asocierea facuta CHIAR DACA astfel il recompensau pe Voiculescu (pe care nu cred ca poporul il apreciaza). votau si foca de la circ, il votau si pe Rimaru intors din iad numai sa le dea peste bot PDL-ului si lui Traian Basescu.

    • E posibil sa incep sa inteleg . Deci votul nu a avut nimic de-a face cu morala – cum ma speriasem eu , pentru ca ma temeam de posibilitatea unei adanci confuzii . Dupa mine , pare ca votul nu a avut nimic nici cu ratiunea – eu zic ca e rational sa incerci sa identifici raul cel mai mic . Pana la urma , pare ca a fost un prilej ca oamenii sa-si descarce nervii . Asta este o reactie umana care poate fi inteleasa . Eu zic ca ramane intrebarea cat de adecvata – si cat de utila – este o astfel de abordare pentru existenta lor ulterioara , prin consecintele pe care le produce . Si eu am luat , pentru viata mea , decizii la nervi ; s-a dovedit , intotdeauna , ca nu au fost cele mai inspirate . Aveti dreptate , o sentinta gen ” poporul este prost ” nu ajuta cu nimic . Dar este exasperant sa vezi cat de inadecvat putem sa reactionam – dupa ce am trecut cateva decenii prin viata si nu am inteles un lucru simplu : e util sa ne controlam nervii . Cred ca sunt mai mult de 100 de ani de cand s-a spus ca ” marile probleme de inteligenta se rezolva cu calitati de caracter ” . Iar aici nici macar nu cred ca era o mare problema de inteligenta . Ma tem ca Poetul are , din nou , dreptate : ” Specia umana nu a iesit din preistorie / Nici nu are de gand sa iasa ” . Cred ca avea cel mult 25 ani cand a scris asta .

     • Maestre, esti artist. Multumesc Vietii ca pe aceasta „Planeta a gigantilor”
      mai dau si de cate un om de dimensiune umana.

      E complicata treaba. Probleme de optica. Dar nu de optica palpabila
      (adica „medicala”) ci de cea invizibila (adica „mentala).

      (Nota: Nu iti dau lectii, caut doar sa-mi explic vecinatatea, ca gandire)

      Si in una si in cealalta „optica” sunt prezbiti, miopi, vedere normala
      (adica, mai pe scurt, de toate dioptriile).

      Aflati intr-o aceeasi barca, trei insi ( acum imi pare rau ca n-am apucat
      sa citesc „Trei intr-o barca”) dintre care unul cu vedere normala, unul
      prezbit si unul miop, cum va putea „normalul” sa le arate ceea ce vede
      in zare daca ei nu au putinta sa vada ?

      Eu pe usl-ei nu-i condamn pentru handicapul mental pe care eu il vad
      la ei (iar ei sunt liberi sa vada acelasi lucru, la mine) cum nu poti condamna
      nici un fel de om nascut cu handicap fizic.

      Degeaba ii spui ca vezi apropiindu-se un ghetar, cu un suficient timp
      inainte spre a putea ocoli impreuna obiectul, pentru ca pana nu ajunge
      el sa il atinga cu mana si sa vada ca nu l-am mintit, e normal, e natural
      sa nu ma creada, daca prin tot ce anterior am facut, desi nu l-am fraierit
      vreodata, tot in indoiala traieste.

      In realitate, asa cum ne putem controla inaltimea, greutatea etc si ne
      putem aseza (daca vrem) in sir indian dupa inaltime, sau dupa greutate,
      tot la fel ne putem ierarhiza (daca vrem) si dupa minte.

      Castiga mai mult vreun actionar la Barça care ar putea cumpara, cu
      bani, locul (din teren) lui Messi) spre a i se pune in loc daca in loc sa
      i se puna in loc ramane actionar lasandu-l pe Messi pe post.

      Suntem oameni si, fiecare are partile lui bune si partile lui slabe.
      Cel mai eficient ne este daca ne identificam corect ce suntem si ne
      acceptam ca atare.

      E inutil sa fii fara picioare, dar sa tii mortis sa concurezi la 100 m plat, sa
      nu ai maini dar sa vrei sa concurezi la inele, sa nu ai carnet dar sa tii
      mortis sa conduci, sa nu stii sa inoti dar sa opresti sa concureze, pe
      cei ce stiu, sa fii orb dar sa tii mortis sa ii treci strada pe ceilalti.
      Primeste salutari de la un „obrero europeo de transporte”.

    • Scuze, dar eu nu cred ca s-au razbunat din cauza ca dl. Craciun s-a asociat cu cine nu trebuie. Cred ca adevarul e mult mai urat si n-o sa ma sfiesc sa-l spun aici: in tara asta nu exista respect pt. handicapati. Pt. multi, un handicapat, chiar numai locomotor, e tot un fel de retardat. E destul sa-l vada in caruciorul cu rotile si intorc privirea. Plus ca o persoana cu handicap e chiar antiteza machismului, nu ? Avem o tara care iubeste modelele macho, unde barbatul e barbat, iar femeia e la cratita. Prin contrast, Voiculescu, asa ticalos cum e, pare puternic (si chiar este), potent financiar si versat. In consecinta, alegatorii si-au zis „asta are puterea sa faca ceva si pt. noi, chiar daca isi trage el partea leului”. Josnic, dar sub puterea votului anonim, ce mai conteaza ?

    • Deci poporul e prost. Ok sa admitem. Asa si? Cu ce va ajuta constatarea asta? Puteti schimba asta? Categoric nu. Puteti sa impuneti poporului, pentru ca e prost, sa asculte de voi? Absolut nu.

     Prost sau destept cum o fi el, tot ce puteti face poporului e sa-l CONVINGETI . Mult succes, dar daca incepeti prin a-i spune in fata ca e prost mi-e teama ca succesul e foarte foarte departe….

 34. „Cînd Blaga vorbește despre capitalism si Videanu despre onestitate ce pretenții să ai de la popor?”. A spus-o Bleen, acum cateva ore. (Citatul e incomplet, mai era vorba de o a treia persoană, Neamţu, dar nu sunt de acord cu includerea lui în grupul „hipercredibililor”). As mai include-o acolo pe Udrea, vorbind despre „dreapta”. Dvs. ce parere aveti?

  • Videanu e baiat de la tara care, student fiind. nu se jena sa vinda varza in piata. Eu, elev la Liceui Lazar, muream de rusine daca ma trimitea mama sa duc vreo sticla la sticle goale. Pot sa crap de invidie pe spiritul de intreprinzator al lui Videanu, dar omul asta tras tare, nu a stat cu mina intinsa, ca voi astia PATRUY\ MILIOANE DE FOSTI ROMANI!

 35. Interesante comentarii, dar iat o parere mai obiectiva: poporul roman este un popor socialist, national, crestin, patriot si traditionalist. Cine nu urmeaza acestor valori pierde posibilitatea guvernarii acestuia. Nu stiu de ce nu se doreste intelegerea acestor aspect foarte importante si obiective!

  • Cind Antonescu, asta vara, in Parlament, si-a batut joc de cele sfinte, „poporul” roman i-a observat comportamentul? I

 36. Iar apropo de intrebarea Craciun vs. Voiculescu lucrurile sunt simple si la ele raspunde chiar Dragos Paul Aligica desi poate nu stia ca o face.

  Cititi articolul dansului „De ce sa mergi la vot. Exista argumente cu adevarat serioase” Schimbati in el doar ARD cu USL si veti gasi motivatia alegatorului de a vota cu oricine numai sa nu iasa ailalti. Doar ca „ailalti” au fost de data asta PDL/ARD.

 37. Persoanele cu oarece stiinta de carte si/sau cu credinta crestina (efective, nu doar declarative), au o scara de valori, in functie de care isi stabilesc elitele. Cei care cred despre ei ca sunt destul de educati, au incetat sa caute adevarul, pentru ca il stiu bine deja, se zbat intr-o promiscuitate morala, neavand repere solide de ancorare, indiferent de venituri sau categorie sociala. Acestia au o alta scara de valori, pe care isi plaseaza elitele. Rezultatul votului este expresia perceptiei populatiei asupra termenului elita (sau bastan, barbat, are …, cum spun altii).
  Cred ca cel mai grav lucru este neimplicarea majoritatii in exercitarea dreptului de vot, ceea ce denota ignoranta fata de politicile interne si regionale. N-ai dreptul sa fi scarbit, cand in joc e viitorul copiilor tai, doar daca ai o problema de morala, care te plaseaza in cea de-a doua categorie.
  Optiune: D.P.Aligica.

 38. Nu ma puteam nicicum hotara asupra articolului pe care sa-l votez. Inclinam spre cel al domnului Aligica mai mult pentru faptul ca il apreciez pentru intreaga serie de articole scrise. Noroc ca a aparut intre timp articolul de mai sus al domnului Miron Damian pe care il votez cu amandoua mainile. Si cu asta poate mai introducem in ecuatie si niste persoane. Propun Boc Blaga Basescu si Ungureanu

 39. Sunt ceva argumente in favoarea primei variante, anume ca elitele sunt de doi bani. Ma refer aici la proasta conditie a elitei politice, precum si la lipsa de caracter si pragmatism dovedite de mare parte din elita intelectuala.

  Care-i problema cu poporul? Logic vorbind, in timpul si de fapt si inaintea campaniilor electorale munca de convingere e una flexibila, sa vezi cum poti sustine avantajele planului tau de guvernare in fata unui electorat pe care in general il cam cunosti (ca nivel si nazuinte, ma refer). A banuit cineva ca in ultimii 4 ani poporul si-a schimbat radical structura, esenta? Ca a devenit mai ‘destept’, mai educat, mai informat (desi ar fi trebuit), mai putin dezamagit (adica si-a schimbat in mare opinia ca ca politicienii promit si nu fac nimic dupa ce sunt alesi?) ? Daca pornim de la premiza ca un politician de nivel cam stie caracteristicile de baza ale electoratului propriu, care evolueaza cu o inertie mare in general, ca orice sistem de masa mare, cum poti sa pui in carca electoratului esecul in alegeri? Mi se pare ca denota clar actiuni de informare si convingere neadecvate (sau in lipsa), o aroganta taxabila si eventual o imagine foarte proasta a liderilor locali in fata electoratului, adica o alegere a liderilor locali defectuoasa. Cu alte cuvinte nu avem multi politicieni de nivel, ci urechisti.

  Afirmatiile ‘poporul e prost’ sau ‘poporul nu are discernamnat’ presupune din start ca ar exista un anumit nivel ideal al poporului care ar trebui sa stie diferentele intre platformele propuse de dreapta si usl, ca are educatia necesara sa vada diferentele si sa citeasca printre randuri, ca are un set de valori bine definit si e principial (elimina uscaturile care doresc sa ajunga in frunte)… wow, aduce a fata morgana. Adevarul e ca poporul e un dat, si trebuie sa gasesti solutii ptr el asa cum e, nu asa cum ar trebui sa fie. Afirmatiile de mai sus au si marele dezavantaj ca nu aduc nici o solutie pe de o parte, iar pe cealalta incearca sa spele pe maini, in stilul pilat, problema majora a unei mari parti din elite, fie politica fie intelectuala: lipsa de caracter, de viziune si de strategie elementara. Lipsa de caracter: lipsa de flexibilitate minima si persiflarea celor de alta parere; standarde duble si impunsaturi ptr ciolan inainte de a avea vreun rezultat; sustinerea la nivel de oaie a unor lideri impusi si care nu au o minima credibilitate (nu-si castiga propriul colegiu) sau calitati de lideri – tandemul mru-neamtu (mru mai putin) e cel mai vizibil ca exemplu concret. Lipsa de strategie: e clara; desi au fost la conducere timp de mai multi ani, liderii dreptei nu au facut nimic sa elimine din carentele ‘acestui popor’, sa’l pregateasca ptr a fi mai informat si cu mai mult discernamant la alegerile ulterioare: nu un program de reintroducere a valorilor elementare, activism in teritoriu lipsa, comunicare directa cu electoratul pauza. Te mai miri ca electoratul a decis sa-i penalizeze la modul care a facut-o? Numai daca esti rupt de realitate.

  El popolo si-a ales fariseii ptr ca paradoxal in ultimii ani a trait mult mai prost, cand ar fi trebuit sa traiasca mai bine sau la fel. A cedat psihic, dezamagit si confuz la faptul ca nu vede o solutie. E inutil sa discuti la infinit despre calitati si concepte, ca in orice sistem dat trebuie sa-ti cladesti solutiile pe baza a ceea ce ai. Daca pdl’ul va fi in stare sa ‘analizeze’ – ei chipurile vor analiza, la ce nivel nu stim, ptr ca n-au fost in stare sa discearna semnele clare ale sondajelor si sa ia niste masuri, sperand prosteste in ‘electoratul ascuns’, ‘nedecis’, care in ‘viziunea’ lor ar fi dat o lovitura ‘puternica’ usl’ului – si mai ales sa se debaraseze de aceasta oboseala care s-a numit ard (nu te aliezi cu niste muste si defilezi sub sigla lor cand trecutul lor recent e fie aberant (pntcd) ori potenta lor e netestata), poate ca sunt sanse ca pdl’ul sa-si revina. Daca se va insista pe ‘unificarea’ dreptei cu caractere gen neamtu mai ales, pe o vehementa a discursului cu ochelari de cal, nu prea vad nici o solutie de viitor, doar o grupare insignifianta ce se va mentine la nivelul (%) a ceea ce a fost pnl candva.

  Cel mai probabil raspunsul e de fapt o combinatie a celor trei propuneri mentionate de autor, prima fiind cauzat de celelate doua.

 40. Poporul n-are nimic. E suficient de inteligent ca sa-si dea seama ca elitele, si de stanga si de dreapta, de fapt put la fel.

 41. E posibil ca ambele variante (din titlu) să nu se excludă reciproc și la fel să fie parțial adevărate ambele. În rest, vorbă multă (- sărăcia omului):
  PDL-ul și-o merita. Ne-am săturat de Iliescu și de PDSR în 96, de Convenție în 2000, dar am revenit la Iliescu de frica Tri(ne)bunului, de DA în 2004, de PDL eu mă săturasem din 2008, dar alții s-au săturat în 2012, iar mulți ne-am săturat de Băsescu deși unii l-au mai votat și în 2009 și n-au avut poftă să scape de el astă-vară. Da, multe voturi negative. Alea pozitive or veni când om avea încredere în „elită”. Până atunci rămânem un „popor defect”.
  De-aia s-au inventat alegerile: ca să dezlipim fundurile grase de scaune.

  Sorin Ioniță de la EvZ?

 42. Votez Otlia Nutu, bazat si pe dialogul pe care l-am avut cu Dl. Vlaston inainte de alegeri si continuat ieri:

  Good Point spune:
  06/12/2012 la 18:48

  Domnule Profesor,

  Cu tot respectul, parerea mea este ca Dvs. (candidat ARD la alegerile parlamentare) cu o astfel de abordare, nu aveti nici 1% sanse sa castigati pe 9 decembrie! Campania Dvs., bazata in principal pe plagiatul lui Ponta, fara a spune nimic despre ceea ce puteti oferi Dvs. si ARD, se desfasoara aproape exclusiv pe aceasta platforma unde va citesc aprox.aceeasi 2000-3000 de internauti, dintre care 90% va impartasesc opiniile! Pe voturile lor va bazati?

  O intrebare: imi puteti spune cum v-ati desfasurat campania, cum ati incercat sa-i faceti pe cei 40-50% dintre romani care intentioneaza sa voteze USL (cei numiti pe aceasta platforma – lenesi, asistati, needucati etc) sa-si schimbe opinia? imi puteti spune de cate ori v-ati intalnit cu ei “face-to-face” ?

  O seara buna!

  Stefan Vlaston spune:
  06/12/2012 la 18:52

  problema Romaniei nu este Vlaston, castigator sau nu. E Ponta, un autopropus premier, dar simultan plagiator, deci hot. Despre asta trebuie sa discutam non-stop, pentru ca are potential distructiv urias. Nu eu.

  Good Point spune:
  06/12/2012 la 19:01

  Nu mi-ati raspuns la intrebare, si prin cele afirmate de Dvs. ati intarit/adeverit cele spuse de mine!

  In alta ordine de idei: Nici Vlaston nici Ponta nu reprezinta problema Romaniei! Problema Romaniei o reprezinta clasa politica din Romania in tot ansamblul ei – fie ca estet de stanga fie ca este de dreapta, desi fie vorba intre noi toata clasa politica este de aceeasi parte a baricadei – si stiti foarte bine vreau sa spun!

  PS: Va rog sa-mi raspundeti la intrebarea anterioara!

  Stefan Vlaston spune:
  06/12/2012 la 19:08

  Nici nu va raspund, pt. ca nu are relevanta in contextul actual. Nu e de interes public, cum este hotia lui Ponta. Ponta este varful clasei politice, nu Vlaston

  Good Point spune:
  06/12/2012 la 19:15

  WOOOW!

  Pai cum nu are relevanta in contextul actual? Pai contextul actual il reprezinta alegerile parlamentare! Si eu ca potential alegator al Dvs. v-am intrebat:

  “imi puteti spune cum v-ati desfasurat campania, cum ati incercat sa-i faceti pe cei 40-50% dintre romani care intentioneaza sa voteze USL (cei numiti pe aceasta platforma – lenesi, asistati, needucati etc) sa-si schimbe opinia? imi puteti spune de cate ori v-ati intalnit cu ei “face-to-face” ?”

  Pai vreti votul meu? Considerati ca Dvs. ca un antivirus asa cum v-ati autodefinit puteti schimba ceva daca veti fi ales? Convingeti-ma…dar nu aratand cand de hot este Ponta (si este)…ci aratand ca Dvs. chiar PUTETI!

  Va rog raspundeti-mi la intrebare!

  Stefan Vlaston spune:

  06/12/2012 la 19:20
  Nu vreau votul dv.

  Continuarea dialogului o puteti gasi aici:

  http://www.contributors.ro/fara-categorie/victor-ponta-%E2%80%9Edaca-nu-dam-poporului-ce-asteapta-actuala-sustinere-se-va-transforma-in-ura%E2%80%9D/

  Cu ambele maini votez Otilia Nutu!

 43. Domnule Ionita,
  Ati uitat varianta d. nici unul nu are dreptate. Iata de ce:
  1. Aligica: Poporul ala „prost” are dreptul la o opinie. Dupa ce l-ai indoctrinat pe toate caile sa mearga la vot, sa sustina democratia sa isi expuna opinia, nu poti sa il faci pur si simplu „prost” . El, saracul e aidoma unui client buimac, care intra intr-o crasma de doua parale si e conditionat sa comande o bere. Daca are doar pisoarca A si pisoarca B, in final doar pisoarca bea. Inevitabil va alege intre ceea ce i se ofera si asta e tragedia politicii romanesti, ca aducem la varf lepre si mizerii( fie de la stanga, fie de la dreapta).
  Desigur, daca ati educa poporul sa genereze revolutii si miscari de strada, ca sa ii fi frica barmanului sa puna doar pisoarca la dispozitie, poate ati avea alte rezultate.
  2. Nutu: Dansa e mai aproape de adevar, insa uita ca pestele de la cap se-mpute si se curata de la coada. Elementul Basescu nu exista in analiza dumneaei. Sincer, pe majaoritatea i-a durut in koor de ARD (ce e aia, huh?) , au fost sa i-o traga lui Basescu. Majoritatii i se imbrehane de baselu si godacii lui compromisi. Analiza dansei e la nivel de tactica a ARD, insa in sine strategia e compromisa din cauza pozitionarii. Din kkt nu poti sa faci bici. Dansii au crezut ca poti pur si simplu sa iti recuceresti clientii, cu acelasi produs, impachetat intr-un staniol mai lucios. Nu merge, sorry. Domle sa te fereasca sfantul de clientul furios. Ala e omul care dupa ce realizeaza si isi asuma paguba, cand se razbuna e crunt. Analiza dansei nu e rea, dar as reformula, in sensul ca alegerile total neinspirate de candidati si asocierea cu personalitati compromise a adancit dezastrul ARD spre acest 16%. Insa Baselu e elementul simbolic principal in perceptia negativa a ARD. De aia pestele de la cap se-mpute.
  3. Mixich: Articolul mi se pare in tonul lui Aligica. Tre sa gasim noi o explicatie prin care masa sa fie plina de idioti ca sa ne simtim noi bine… Dar cand a votat poporul masiv basescu si portocala era dintr-o data european nu ? Hai domle lasa-ma…

 44. hm, dle ionita, poporul e verde si nescolit si foooarte traditionalist, dar are undeva pitit un simt care il ghideaza sa supravietuiasca. poporul nu trebuie judecat de la inaltimea phd-urilor, ci au contraire, trebuie inteles si acceptat asa cum este. doar trebuie aplicata o strategie care sa se potriveasca pentru un scop lucrativ comun spre bine. e simplu. cu poporul defilam ca pina la urma e suveran si daca asa cum este nu-l avem, atunci traim in star trek. intrebarea este ce facem cu elitele care citeodata peroreaza atit de aiuritor, din carti care sunt complet straine de intelegerile si caracteristicile acestui popor, incit mie, umil intelectual, imi tremura ecranul in fata ochilor? cum le aducem cu picioarele pe pamintul romanesc? dintre cei trei listati mai sus, niciunul nu se califica pentru votul meu. toate cele bune.

 45. Un popor este unit cand are valori ce il iau pe sine in considerare, adica patriotism, nationalism, socialism, respect reciproc, constiinta civica, sanatae, educatie. Astea sunt elitele preferate de popor. Se pare ca pe aici se inart multi ce politizeaza orice. Sunteti promotorii moralitatii, ai valorilor traditionale si nationale? Cine nu este nu e pentru romani si e demn de toata mila, caci are suflet in dos nu in piept! Elitele se formeaza pe aceste valori care au la baza frumosul, utilul si tot binele crestinesc! Cine are alte idei nu are decat sa le aiba si e clar ca vrea altceva, il deranjeaza acest ton sanatos de a fi cu adevarat o natiune! Cine nu e pentru binele poporului e impotriva lui, gura poporului se spune ca e gura Domnului, asadar, se pare ca prin popor Domnu zice ceva politicienilor: sunteti ratati in ochii MEI, suflete slabe si avare incapabile de a-si iubi aproapele!

 46. Ultima fraza a ta suna perfect (romanesc, evident): ”
  Cu care din cei trei votaţi? Iar apoi, se apucă cineva de un studiu empiric, adevărat, care să ne spună cine are dreptate? ” . Sa ti-o traduc? „Am si eu o nedumerire. Cine munceste sa mi-o spulbere?” Eu am o intrebare pe care o pun tuturor (mie nu): Ce-ar trebui sa faca ceilkalti ca sa mearga treaba bine in Ro? Hehe.

 47. „Iar apoi, se apucă cineva de un studiu empiric, adevărat, care să ne spună cine are dreptate? ”

  Intr-adevar aici este cheia raspunsului. Domnule Ionita de ce nu initiati acest studiu dumneavoastra? Ce poate fi mai urgent dacat asta? Discutiile cu partizanii extremelor precum Aligica nu fac decat sa ramana decat in tipicul eseismului steril.

 48. Eu votez Vlad Mixich. E foarte usor sa ii judeci pe altii, si sa spui ca „poporul este prost’, „hai sa emigram noi, cei destepti, si sa si uitam ca am fost vreodata romani”. E mai greu sa accepti ca „poporul” e needucat, lipsit de informatie, infometat, (iar 60% neinteresat), si sa incerci sa faci lumina, sa schimbi ceva.. Parerea mea este ca schimbarea trebuie sa vina de jos in sus, altfel putem astepta o mie de ani pentru o clasa politica decenta.
  Si apropo de ce spunea cineva mai sus: da, cand am vazut care este candidatul ARD pentru diaspora, colegiul 1, a trebuit sa ma fortez sa pun stampila pe el. As fi vrut sa ii tai pe toti, si sa scriu „RUSINE!” pentru asemenea candidati. (Dar acesta ar fi fost vot pro USL, la final). Este chiar lipsa de respect : diaspora i-a votat intotdeauna, si atunci ei propun asemenea candidati? Da, la sectia de votare, de unde in alti ani stateam intre juma’ de ora si o ora la coada, duminica nu era NIMENI.
  Un alt comentariu, vizavi de schimbarea care trebuie sa inceapa cu fiecare din noi: cum este posibil sa fie parcate atatea masini in zona noua pietonala a Bucurestiului, asa cum este ea?? Cum este posibil ca lumea sa fie impacata cu o asemenea situatie? Cum este posibil ca acele masini sa nu fie ridicate de politie + o amenda zdravana proprietarilor? Cum si cand au ajuns romanii atat nesimtiti, mitocani?

 49. Votez cu Vlad Mixich.

  E acelasi scenariu ca in vara: Desi toata lumea civilizata (atat din exterior, cat si din interior) reclama incalcarea statului de drept, in jurul meu era plin de rinoceri (zombi, pentru minunata generatie noua)

 50. Toata istoria populatziei de pe aceste meleaguri (foarte rare si scurte perioade cand s-a comportat ca un POPOR) este istoria supravietzuirii taratoare in fatza istoriei a unei entitatzi lipsite de FIBRA MORALA. Cioran a pus diagnosticul exact: in 1940: NEAM DE SLUGI si in anii 80 rememorandu-si tineretezea in „Mon Pays” : (poporul roman) O ENTITATE CARE NU POATE AVEA UN VIITOR.
  Nici abjectzia morala a celor 4.5 milioane de votantzi uslinosi ai infractorilor, securistilor si ticalosilor gen voiculescu, stan, miki shpaga si haita nu este o surpriza. Oltenii care au votat entuziasmatzi acum un gunoi plagiator sunt urmasii celor care l-au tradat pe Vladimirescu, livrandu-l eteristilor atunci cand incepuse sa le pedepseasca jafurile si betziile. Catzi au auzit de scena zguduitoare a ultimei intalniri Tudor-capitanii tradatori? Vazandu-l dus legat de oamenii lui Ipsilanti la martiriu, unul dintre vanzatori a avut o strafulgerare de constiintza si a inceput sa se jeleasca olteneste: oleoleu, slugere, pe noi cui ne lasi? Raspunsul a venit ca o ghilotina: CAINILOR SI CORBILOR.

 51. Votez cu d-na Nutu. Mi-a placut cum a pus problema.
  N-am votat. N-o zic cu mindrie. Mi-e cam jena, dar anu asta n-am mai votat, desi eram printre cei care ii impingeau pe altii altadata la vot. Votam cu liberalii. De cind cu Antonescu, nu o mai pot face. M-am uitat la candidatii PDL. Pur si simplu necunoscuti. Bun, inseamna ca votam politic. Inseamna ca ma uit pt.ce sta partidul. Sar peste programul economic, in care nu pot crede, si ma uit ce zice de stat, de justitie, de administratie. Si vad ca nu prea zice, ca ei stau la primire. Ca au socotit ei din sondaje ca le-ar veni 20% si ca asta e obiectivul (!) lor. Ca sa nu adorm, imi spun ei ca Ponta e catastrofa. Deci m-am infiorat tot de groaza. Ma uit la USL. Astia sint in campanie de ani de zile. Campanie centrata frumos, eficient, (desi cam monoton, cam pe o singura coarda) pe aversiunea pe citeva personaje din PDL si pe Basescu. USL te vrea nervos. Eu nu vreau asta. Imi dau seama ca daca vreau citeva lucruri simple: administratie mai putina, cheltuieli transparente, egalitate in fata legii, eliminarea privilegiilor si exceptiilor (ma opresc), sint invitat sa iau loc in tribune pt. ca ei au nevoie in teren de combatanti nervosi si loiali care sa sara din transee la nevoie.

 52. Cu respect pentru cei ce au amabilitatea de a citi si parerea mea, si cu multumiri pentru „risipa ” de inteligenta” a celor de pe acest forum , va prezint faptele doar din colegiul unde a candidat doamna Udrea (Roman si o comuna), eu fiind votant anti-comunism si anti stangism de cand ma stiu, doar cateva concluzii acum la rece:
  1. Desi a venit cam de la „centru” impusa , aici in colegiu fiind un deputat PDL modest ca exprimare nu si sarac, binenteles, totusi am fost surprins de amploarea mobilizarii de forte. Adica campanie ca la carte cu tot ce trebuie: primar, benere, plase, plimbare prin colegiu, dat mana cu oamenii, suport logistic mare si uite, ca victima perfecta a haznalelor lui felix a dat o lectie „bravilor barbati politici vechi din PDL”. Deci s-a putut, nu cred ca nu se putea face acelasi lucru macar acolo unde erau primari PDL. Doamna Udrea a luar doar cu 500 voturi parca mai putin decat uslasul parasutat de la Iasi.
  2. Ruptura lui Basescu cu poporul roman s-a produs inca din 2007 de la momentul primei suspendari unde, chiar daca a fost sustinut de multi oameni, totusi umilinta de a fi salvat iarasi de popor i-a stirbit definitiv din prestigiu; greseala capitala a lui a fost ESECUL de a coabita cu liberalii, constient fiind ca acestia erau cutre cu doua fete, infiltrati ai securitatii in „partidele istorice” ca si ciorbea si marga prin PNTcd, dar totusi puteau fi BAZA unei constructii de dreapta, constient fiind ca in Romania chestia cu dreapta este doar pentru elite, oamenii de rand votanti facand doar diferente clare de genul: psd-ul fura, e OK, stim asta dar ne da si noua, pe cand Basescu si ai lui fura doar pentru ei si nu ne dau noua nimic;
  Nu vreau sa mai continui ci doar sa spun ca dracul nu e asa de negru daca ne gandim ca am fi putut si acum sta si vota pe nicusor a lui ceausescu, impreuna cu prietenii lui intr- o frumoasa perestroika gen Gorbaceov daca nu punea piciorul in prag maerica condusa de republicani; bine ca in 1989 America inca nu cazuse si ea in patima socialismului ca acum cu Obama.

  • Revin tot eu cu niste precizari: Asadar sa nu credeti ca votanti din Roman, oras in majoritate pensionar si bugetar e diferit de alte orase dar totusi ARD cu Elena Udrea a luat la deputati 42,5 % iar usla 47,3% asta in conditiile in care senatorul psd ioan chelaru, de 8 ani in parlament si care nu a facut NIMIC, dar NIMIC pentru acest oras a luat scor astronomic, doar pentru ca era de-al nostru.
   Chestia e mai simpla cu politica vazuta de la firul ierbii: Pe romanul nostru, deloc prost asa cum ar vrea unii sa insinueze, il intereseaza 99% buzunarul si stomacul propriu si doar 0,9% comunitatea si 0,1 % Europa. Asadar politica facuta de ARD si Basescu cu Europa, stat de drept, lupta impotriva coruptiei, institutiile statului sunt VAX daca nu il satura pe „tugulan”.
   Eu intreb: de ce Boc incepand cu ianuarie 2012 nu a inceput politica de mariri salariale si pensii asa cu se obisnuieste pe la noi, de ce a trebuit sa vina ranjitul de poanta proasta si cacarau sa faca maririle chiar cele de 8%, de ce nu au dat ei inapoi cei 55 Ron la pensionari si asa mai departe? Stiu ca „suna ” anti European si anti FMI dar uite ca usla e la putere de 7 luni, e bine mersi, da inapoi tot felul de bani, promisiuni si SEVERUL FMI nu se mai revolta atata; eu cred ca PDL si chiar Basescu prea a luat in serios chestia cu disciplina financiara etc etc si uite unde s-a ajuns. Dar eu cred ca NU E FUNDUL GROPII, PDL-ului i se va cere acum chiar o actiune de lez-majestate si acuzarea si umilirea publica fata de popor, ruperea de Basescu daca mai vrea sa mai insemne ceva in aceasta tara. Nu va ganditi ca psdeaua odata reinstalata la carma tarii va mai putea fi data jos usor, cred ca nici 8 ani nu vor fi de ajuns sa se renasca spiritul Pietei Universitatii. Pentru a castiga un razboi mare intai trebuie sa lupti in gherila, prin piete, apoi liderii sa stabileasca o strategie si apoi poporul te urmeaza, asa cum a facut acum usla, ca buni strategi a avut. Infrangerea este 99% a lui Basecu, o spun cu mare durtere in suflet si pentru el personal ci pentru tara si oamenii minunati pe care ii are si care din pacate sunt lasi si neincrezatori in fata porcimii revarsata de zgura comunisto-nationalista de inspiratie ceausista venita acum cu usla.

 53. Buna seara,
  Eu vin cu o pozitie intermediara.
  Cred ca prin alegeri propriu-zise alegatorii decid putin in ceea ce-i priveste pe alesi. Decizia principala este la cei care hotarasc cine sa fie candidati.
  Alegerile propriu-zise vin dupa desemnarea candidatilor si ai gandi ca sunt determinante. Iau un caz extrem: sunt trei candidati (decisi de cei cativa conform modelului politic actual), toti trei niste ticalosi. Rezulta ca ales un ticalos. Atat timp cat decizia este partajata intre elita si alegatori, cu elita avand monopolul ofertei, nu pot sa atribui vina/defectul alegatorilor. Mai mult, oricum trebuie sa rezulte alesii: indiferent daca voteza 90% sau doar 10% va rezulta un ales. Ceea ce face ca alegatorii sa nu fie determinanti.
  Au si alegatorii partea lor de decizie, astfel incat raspunderea/vina/defectul este impartit cu partea mai mare/importanta/determinata: elita.
  Mai trebui adaugat ca modelul politic actual nu are revocarea unui ales in timpul mandatului, ceea ce faca ca sistemul sa fie aproape inchis! Ceea ce este foarte grav. Intr-o lume dinamica sa ai un sistem politic aproape inchis este sinucidere (=disparitie, diminuare).
  Sper ca lectiile ultimilor 20 ani si ceva sa fie invatate, iar cei care gandesc sa ia in calcul si alt sistem politic, in care alegatorii decid cine sa le fie alesii si pot sa-i trag ala raspundere. Nu vorbesc de democratie participativa, care bate la usa camerei nu la usa casei, ci de cea reprezentativa.

  Sa nu fie de mirare rezultatul: predominanta unui tip de caracter (parvenitul, mediocrul) din politica romaneasca. In toate societatile acestia exista. In cele in care regulile politice favorizeaza pe acestia in defavoare celor onesti este normal ca procentajul parvenitilor/tunarilor/mediocrilor in politica sa fie mai mare.
  Uitati-va in toate partidele din Romania (cele 3-4 principale). In toate oamenii politici decidenti practica ceea ce se vede pe scena mare/nationala/… . De aceea, pentru schimbare, solutia trebuie sa cuprinda si revocarea interna din functie de partid, in timpul mandatului (odata pe mandat si nu in primul an) si votul direct fara delegati in partide, la toate nivelurile.
  Parerea mea.

 54. In primul rand nu putem sa facem o analiza fara a ne uita un pic la statistica. Statistica spune ca din numarul total de alegatori s-au prezentat la vot cam 40.1%. O sa-i numim pe acestia cetateni „responsabili”. Dintre acestia cam 60% au votat cu USL. Daca raportam la numarul total de alegatori observam ca de fapt cu USL au votat cam 25%. Acestia sunt traditional, votantii partidelor de stanga din Romania, incepand cu anii ’90. Pana aici totul este normal. Daca aruncam o privire in partea dreapta a esicherului politic, constatam ca ARD („elita” din articol) nu a reusit sa convinga proprii alegatori ca reprezinta o optiune. Si nici macar nu sunt de criticat pentru asta. Au trebuit luate cele mai nepopulare masuri din ultimii 20 de ani pentru evitarea unui colaps, iar lucrurile astea, politic, se platesc, Acest lucru facand parte din normalitate in democratie. Si atunci, ce nu este in regula? Raspunsul ar fi cei 60% cetateni „iresponsabili” care nu au mers la vot, care nu au avut curajul unei alegeri, buna sau proasta. Si aici cred ca avem de a face cu o gresala a „elitei” (de data aceasta la modul general) care nu a depus eforturile necesare sa convinga cetatenii ca sunt importanti, ca fiecare din ei ca entitate reprezinta o rotita in mecanismul democratic. S-ar putea face o analogie cu elevii picati la examenul de bacalaureat (nu sunt vinovati doar copiii ca nu au invatat ci si profesorii lor ca nu stiut sa le trezeasca interesul pentru studiu). La fel se intampla in cazul de fata si cu elita care nu stie sa isi educe turma.

 55. Tot din logica asta a lui „de ce”, avem onoarea de a fi contemporani cu cu Eminenţa Sa, preşedinta Norvegiei, şi să-i ascultăm panseurile pline de înţelepciune la Realitatea TV. De aia…

 56. Si-una si alta.
  1. Popor stupid (explicabil la majoritatea romanilor din cauza saraciei, a-propos, ce asteptati de la votul unui om sarac? sincer intreb)
  2. Lipsa elita politica, fauna cocotata de 20 de ani in fruntea politicii romanesti NU poate fi considerata deloc „elita”.
  Niste indivizi ajunsi acolo prin relatii personale, de partid sau de afaceri, ATAT.

  Zicea bine despe clasa politica romaneasca Misu Negritoiu mai acum vreo cateva luni:

  „Mişu Negriţoiu, ING: În politică totul se reduce la promovarea unor membri de gaşcă

  Mişu Negriţoiu, 62 de ani, aflat la finalul a şase ani de mandat ca CEO al ING Bank România, spune că nu se gândeşte să revină într-un sistem politic în care dacă nu eşti din gaşcă, n-ai nicio şansă într-o poziţie de tehnocrat şi nici nu se pregăteşte să devină guvernator al BNR în 2014 când expiră actualele mandate.
  „Dilema României este că sunt foarte multe de făcut, dar sunt foarte puţini cei care înţeleg şi se angajează să facă. Nivelul de înţelegere a problemelor este mai în urmă ca acum 20 de ani”, constată bancherul acum când aproape se împlinesc 23 de ani de la schimbarea de regim politic din 1989.
  Având în spate o experienţă relevantă în administraţia dâmboviţeană de la începutul anilor ’90, Negriţoiu critică în termeni duri lipsa de progres a lumii politice româneşti.

  „Nu se poate ca o ţară întreagă să nu producă oameni competenţi şi să tot vii cu colegi de şcoală, să improvizezi.”

  http://cauta.romtelecom.ro/articol/mediafax.ro/economic/misu-negritoiu-ing-in-politica-totul-se-reduce-la-promovarea-unor-membri-de-gasca-10244828

 57. Democratia e problema. Democratia e decorul perfect in spatele caruia se ascund cei putini care decid totul. Cine are bani si controleaza mass media (si invatamintul suficient de mult timp) alege pe cine vrea, unde vrea. Exista deja o bibliografie vasta si mari experti in manipularea maselor. Katie Couric e platita cu $40,000,000 pe an si e doar una buc. din cei care mina turmele de votanti. Cit credeti ca a facut David Axelrod in ultimii ani? Axelrod ala care a intrebat acum citiva ani un negru de pe strada: mai, am nevoie de unul ca tine sa il fac presedintele US. Te intereseaza?

  Majoritatea celor „alesi” in Congress-ul US sint niste marionete care au fost puse acolo de minuitorii de bani. Unii sint de-a dreptul cretini (in sens medical), ii vezi si auzi pe Youtube prezidind comisii si ramii perplex. Exact ca in Ro. Si fac ceea ce li se cere, atunci cind li se cere. Intocmai si la timp daca nu vor sa zboare. Li se lasa, desigur, libertatea sa voteze cum ii taie capul in chestiuni ca mentinerea sau renuntarea la ora de vara. Dinu Patriciu stia ce zice cind ii numea pe politicieni jucatori de liga a doua.

  Cei cu bani ii folosesc pe propagandistii din media pentru a controla popoare profitind de ignoranta multimilor, de iluzia intretinuta ca in democratie optiunea omului conteaza, ca popoarele decid, ca ceea ce vrea insul stupid sa voteze e o decizie care chiar ii apartine si s-a nascut in capul lui destept si plin de informatie utila inca din nascare. Doar că, vorba lui Zarifopol, dobitocul nu-i în stare să-și clarifice că nimic din ce crede el că știe nu i-ar fi dat în gând lui singur, nici milioanelor de semeni stereotipi ai săi.

  Iar daca rezultatul nu e cel dorit, asta e! Inseamna ca apartii minoritatii. Nu poti sa faci nimic decit sa accepti obedient rezultatul votului pentru ca asta e jocul democratic.

  Pentru ca toata farsa asta sa functioneze e nevoie de cit mai multi atei si agnostici pe metru patrat fiindca When people stop believing in God, they don’t believe in nothing – they believe in anything. Le-ati vazut pe fetele alea care tipau si plingeau isteric dupa prima alegere a noului messiah de la Casa Alba? Au curs riuri de lacrimi de fericire extatica in America atunci. Si blondele fara Dumnezeu si educatie adecvata erau in primele rinduri.

  Dar sa nu disperam. Pentru ca:
  Democracy never lasts long. It soon wastes, exhausts and murders itself. There was never a democracy that did not commit suicide.
  John Adams, Letter, April 15, 1814

  • Ca sa raspund la intrebarea din titlu: Tel maître, tel valet. Indiferent care credem ca ar fi postura celor doua entitati din titlul articolului.

 58. Sunt in mod clar de acord cu optiunea 3 … pe landa faptul ca Vlad are articole extrem de convingatoare – cel putin in ceea ce ma priveste – chiar cred, asa cum am crezut si in vara cand a scris despre ‘cei 10%’, ca suntem mult prea putini cei care dorim intr-adevar schimbarea, si facem si ceva concret pentru asta.
  de ce Voiculescu a fost votat in colegiul sau … de ce E. Andronescu a iesit ‘fruntasa la voturi’ cum spunea plin de incantare colegul sau de ‘copy-paste’ … de ce poporul roman mai voteaza inca nulitati precum Becali, Antonescu ( si lista ar putea continua pana aproape de 500 de voturi pe cap de Parlament), de ce tot ceea ce s-a spus si s-a scris in ultimele luni (si nu a fost defel putin) despre planurile USL de a desfiinta si putinele lucruri bune si cele cateva institutii care inca mai functioneaza …. de ce … de ce … de ce …. La toate aceste intrebari nu pot raspunde decat cu un comentariu …. in majoritatea lor, romanii sunt inca ‘primitivi’ … voteaza un partid pentru a ‘pedepsi’ o persoana … spera ca viata li se va imbunatati dupa venirea USL, fara a incerca macar sa gandeasca o secunda si sa analizeze actuala situatie – faptul ca nici USL si nici un alt partid nu va putea in veci sa faca miracole intr-o perioada in care Romania trebuie sa fie multumita ca nu se afla in pragul falimentului (cel putin oficial) …. sustin securisti, hoti, mincinosi, parveniti … si zambesc zi de zi in fata televizoarelor satisfacuti de crime, furturi, cazuri a la Diaconescu care-i ‘hranesc’ spiritual si-i distrag de la viata reala. Romanii nu mai sunt in stare sa viseze, sa spere, sa aleaga si sa-si bazeze alegerile pe ceva coerent. Romania a devenit o turma in care cei 10% sunt luati in deradere de cei 59% asa-zisi ‘alesi’ … in care cultura, intelectul, arta, diplomatia sunt calcate in picioare si batjocorite de mojici al caror loc ar fi cel mult in vreo celula de la capatul Bucurestiului ….
  Sunt scarbita de tot ce citesc in aceste zile …. de ranjetele ‘invingatorilor’ si de asa-zisa fericire a celor care cred ca votandu-i, au invins si ei …..
  Speranta moare ultima? Si ce ne facem daca vazand toate acestea nu mai avem nici macar puterea de a spera? In ce?
  Poate doar in cei 10% … si intr-un miracol …

 59. Lui Churchill i se atribuie urmatoarea fraza: The best argument against democracy is a 5 minute conversation with the average voter” adica „Cel mai bun argument impotriva democratiei este o discutie de 5 minute cu votantul mediu.”

  Exista de asemenea un raspuns atribuit contelui de Halifax: „As one hundred lords with rifles are no better than one hundred peasants with the same, democracy is the only solution” adica „Pentru ca o suta de lorzi cu pusti nu-s mai buni ca o suta de tarani cu aceleasi arme democratia e singura solutie”

 60. Sindrom bipolar: una zice si alta face!
  Si IQ mic!

  Ce se dezbate atat timp cat PPDD castiga 14% din voturi.

  Elita te poate indruma, dar nu iti baga painea in buzunar!
  Mai mult, elita este putin numeroasa in raport cu „gloata” si practic as vrea sa vad un mijloc larg, oameni normali la cap, nu oameni cu fumuri si nici talibani alienati.

  Sunt pentru Aligica!

  Inca nu s-a inteles ca nu se poate cu furturi si minciuni, si mereu spera ca inca o data si inca o data se va repeta istoria si va fi ajutat de soarta, de…

  Hai inca una „mica” ca se poate, pare ca zice plagiatorul nostru celebru!
  Vezi si replica in care spune ca plagiatorii sunt mai votati decat cei „mai curati”…

  Sa mor ranit din dragoste de viata…

  A munci si a gandi sunt lucruri grele, considerate chiar periculoase…

  Uite asa isi taraie existenta natia romana, dar nu traieste cu adevarat!

  Sa aruncam o privire in alte „gubenii” si vom vedea altceva.
  Aia de au altceva au luptat pentru ceea ce au crezut ca le aduce binele si nu s-au lasat amagiti nici cu o floare care putea sa aduca o primavara…

  In fiecare zi ar trebui CONDAMNAT COMUNISMUL, zilnic va rog!
  Nu este o joaca, este o masura de preventie si de opozitie fata de incercare de spalare pe creier dispusa de latrina. Acum ca s-au sfarsit alegerile, urmeaza si mare epurare de la TVR si sa te tii nenicule ce vom vedea zilnic pe postul national! Ca pe vremea lui impuscatu’..

  Halal neam!
  Neam de neamul meu nu mai are ce cauta aici!

  • Ei asta si vor! Sa le lasam Romania pe mina lor. BA DA,. AM CE CAUTA AICI, IN NASUL SI CONTRA NASULUI LUI VOICULESCU, CARE SE VREA DICTATOR DE DIMBOVITA.
   USL NU are o „victorie zdrobitoare”, 4 MILIOANE SI, = MEMBRI DE PARTID, cei care vor mai curind sa fier sclavi decit oameni liberi.,
   1 MILION SI, OAMENI DESTEPTI SI HARNICI!
   In rest, „poporul” e , CITA VREME NU EXISTA UN PROIECT COMUN, EXACT O FICTIUNE JURIDICA, NESUSTENABILA PRIN ARGUMENTE PRAGMATICE, REALE.

 61. Este buna ideea acestui articol. In fond, propune trei opinii/explicatii, reprezentand imaginea realitatii romanesti, asa cum se contureaza ea privita din trei unghiuri distincte.
  Eu as vota toate cele trei variante, cu mentiunea ca aceea a d-lui Aligica reprezinta cauza imediata a victoriei USL, cea a d-lui Mixich include solutia laborioasa si de durata, dar absolut necesara pt a schimba starea, nivelul actual, mentalitatea populatiei (si calea de a avea pe viitor, cu adevarat, un popor). Problema cu clasa politica (varianta d-nei Nutu) ramane pe locul trei. Tarele clasei politice si consecintele acestora, s-ar ameliora intr-o masura multumitoare daca electoratul ar fi unul responsabil, matur, care sa-si cunoasca (intr-un procent decisiv) adevaratele interese.

  • As mai adauga ceva: schimbarea mentalitatilor fundamentale, care influenteaza decisiv o societate, o populatie, un popor, in intregul lor, dand notele definitorii, ingloband individualul, particularul in general, pt a fi una radicala si de durata, cred ca trebuie construita si consolidata pe doua cai: cea a coercitiei si cea a educatiei. Altfel spus, JUSTITIE si EDUCATIE. Doua zone esentiale. Se pare ca Stanga a inteles mai bine acest lucru. De aia vedem in fruntea Invatamantului oameni ca Andronescu & Co, de aia se da o lupta apriga din partea actualei puteri pt re-subordonarea politica a justitiei.

 62. Care e elita?Care e dreapta?Desi nu sunt deloc un fan Basescu el e singurul care a actionat cum face o Dreapta autentica.Si, dragilor….”poporul” ar fi marsat sa impinga la vagoanele dreptei daca ar fi inteles un mesaj coerent si credibil.Nu cred ca Rusia versus UE mai tine in ziua de azi.Orice amarit stie ca suntem pe un drum cu sens unic spre UE,politic vorbind si ca afacerile cu China sunt inca de viitor.

 63. In primul rand care este definitia „elitelor”?
  Cine defineste conceptul de :”elita”? Sau ea se autodefineste, ceva gen: „Eu DPA sunt elita, poporul e prost ca asa am zis eu!” ?
  In al doilea rand „elita” e musai „de dreapta”, daca esti „de stanga” automat nu faci parte din „elita”?
  Macar sa stim cum stam…

 64. Variantele 2 si 3 impreuna.
  Va felicit ca va puneti intrebari si cautati raspunsuri si nu va aruncati cu explicatii superficiale la probleme complicate si complexe.

 65. Cred că se caută explicații savante acolo unde nu este cazul deoarece sunt unii care au studiat mecanismul de vot și au ajuns la concluzia că, în mare alor majoritate, oamenii votează în primul rând partidul, nu candidatul, atunci când este vorba de vot în circumscripții (colegiil, cum este la noi) uninominale. Și, de data asta, oamenii au votat USL. Până la urmă tot e bine că poate așa se trezesc la realitate cei care susțineau sus și tare „uninominalul pur”. Dacă am fi avut așa ceva, acum parlamentul avea 90% reprezentați USL și niciun parlamentar de la a doua formațiune politică – ARD.

 66. Citez”majoritatea covarsitoare a romanilor,a ales……………..! din discursul dlui Crin.
  Nu sunt politician,si n-am fost niciodata politica,dar ca om al cifrelor,vreau sa demonstrez,cat de covarsitoare majoritate a ales pe cei care urmeaza sa conduca destinele Romaniei in urmatoarea perioada.Alegatori cu drept de vot pentru parlament,sunt 18.248.414 caetateni.Prezenta la vot fiind de 41,76%,reprezinta 7.620.538 votanti ,din care;4.467.921 au votat pentru USL,adica 58,68% din prezenta la vot pentru Camera Deputatilor.Dar fata de totalul celor cu drept de vot,acesta cat reprezinta? Reprezinta numai 24,48% La Senat,situatia este de 4.579.943 de voturi,adica un coeficient de60,10% fata de numarul votantilor si 25,10% fata de numarul populatiei cu drept de vot.Iata ce covarsitoare majoritate.Din cele de mai sus,rezulta clar(si din pacate acest lucru este extrem de important)ca 58,24% din populatia cu drept de vot,nu mai are incredere in politicienii din zilele noaste.Deci sa nu ne mai mandrim,cu ceia ce am realizat.Din pacate,o spun iaras,legea electorala are lipsuri.In situatia de mai sus,ar trebui ca in guvern,sa fie partasi,si partidele din opozitie,in coeficienti cu rezultatul votului.Si iaras si iaras,o spun ca nu numai etnia romana ,este indiferenta de actualii politicieni,ci si maghiarii au facut acelas lucru,mentinandu-se la 5% fata de nr.de votanti pe tara.Nu stiu daca cineva citeste aceste comentarii,insa cei care citesc,pot sa-si dea seama cat de dragi sunt politicienii,in fata poporului nostru.Si apoi si ce parlamet avem?Taranimea,muncitorii,breslasii si alte categorii sociale,nu sunt prezente.Toti parlamentarii nostri,sunt oameni cu bani multi,si vor si mai multi.”Vai de biet roman saracul,inapoi da tot ca racul,” sau „sarac in tara saraca”,zice Eminescu in „Doina” sa.Eu as zice sarac in tara saracita,asa cum este Romania acum.Totus mai exista si oameni care-si iubesc tara si n-au vandut-o la straini,la ei n-a patruns criza,si aceasta este in Europa si se nmeste Norvegia.ATAT!

  • Mai bine la straini decit sa devenim, prin votul prostimii ticaloase, sclavii unui alde Voiculescu!
   In rest aveti dreptate, asta zic si eu. „Victoria zdrobitoare” sta cocotata pe niscai 4 milioane plus ce-au mai furat prin Constanta la adapostul „referendumului”!

 67. Zdrobitoarea majoritate a celor care sustin usl sunt cei care nu suporta sa munceasca cinstit, adica puturosii hotii , mincinosii, oamenii fara scoala si fara o educatie sanatoasa etc. In orice tara civilizata se gasesc asemenea specimene si reprezinta cateva procente din populatia adulta, spre deosebire de RO unde procentul este de cca. 50%. Neavand o sursa sigura de venit si cum spuneam nici educatie acesti oameni sunt usor de manipulat
  . Aceasta este pe scurt consecinta faptului ca in 1990, Iliescu in loc sa puna oamenii la treaba si sa-i oblige sa respecte legile a facut exact pe dos : a dezbinat oamenii, specialistii au fost scosi la pensie, a aruncat cu bani in toate partile , a inchis ochii la jaful infaptuit in timpul celor 3 mandate etc, etc.
  Toate nenorocirile prin care trecem se datoreaza regimurilor iliesciene in timpul carora au fost elaborate Constitutia si legile dupa care se desfasoara toate activitatile in Ro. In general, legile iliesciene sunt neclare si interpretabile. Din aceste motive sunt greu de aplicat in viata. Legile trebuie sa fie scurte, clare si la obiect si sa impuna o finalizare fara interpretari. Asta a incearcat sa faca regimul Basescu in coditiile in care opozitia l-a sabotat din toate pozitiile.

 68. Votez 3 pentru simplul fapt ca V.Mixich are dreptate! Poporul roman (care a ajuns azi o populatie) a fost tinut departe de dezbaterile reale ale vietii politice, economice sau sociale prin simplul fapt ca nu a fost educat sa aiba spirit civic si, incepand cu anii ’80 nu a mai fost educat deloc ( pt ca Ceasca a ordonat sa treaca toti clasa…)! De-aceea s-a si ajuns la industria de diplome, doctorate etc careia i-a cazut victima bietul V.Ponta si 95% din clasa politica! Elite avem dar se ascund prin universitati si fac politica „de sertar”…dilematica, de peste…”22” de ani si se limiteaza la „contributii” virtuale la bunul mers al societatii! Pasoptistii ar muri a doua oara de depresie…!

  • La pasoptisti m-am gindit si eu zilele astea, cu multa durere in suflet. Cum au reusit, prin absenteismul lor, alea celelalte 10 milioane sa dea tara exact pe mina celor mai ticalosi dintre ticalosi…
   Postarea Dvs. a mai rispit din insingurare.

 69. Votez Otilia Nutu.
  DPA nu numai ca este arogant dar este si lipsit de originalitate.Silviu Brucan a fost cel care categorisea de prost poporul roman inca din decembrie 1989, iar DPA nu face decat sa repete chestia asta ca un tonomat. DPA ne considera pe toti prosti, asa de-a valma, intocmai unui alt geniu al natiei, catapultat in Parlament : Victor Socaciu.
  Iata demonstratia ca purtatorul de papion, pur si ultrapara occidentalizat are acelasi mod de manifestare si acelasi tip de panseuri ca tipii din tabara opusa.
  Poporul a ales prost pentru ca este un popor de prosti sau pentru ca i s-a prezentat o marfa proasta?Sa admitem intai ca propaganda politica este similara publicitatii in marketing.Fiecare doreste sa isi vanda produsul si stabileste o strategie.Iata cum vad eu rezultatul alegerilor din 9 decembrie:
  Firma A , firma B si firma C vand acelasi produs:oua.
  Firma A vinde oua de gaini stresate, cu termenul de valabilitate expirat, la pret umflat
  Firma B vinde oua ECO, insa si acelea sunt aproape stricate, la pret mai mare decat firma A.
  Firma C vinde oua total stricate, dar cu pret negociabil.
  Pe piata nu se gasesc oua corespunzatoare calitativ intrucat firmele A B si C nu permit intrarea pe piata a noi competitori, sa nu le strice socotelile.Daca nu cumpar de la niciuna, tot ele castiga.Daca aleg sa cumpar totusi vreo clocitura, risc sa ma imbolnavesc.Daca am cumparat sunt prost.Daca nu cumpar tot idiot se cheama ca sunt.Dar sunt un idiot sanatos.

 70. Domnule Agilica, nu va meritam! nici pe Dumneavoastra nici pe ceilalti Membrii ai Elitei si nici pe Domnul Presedinte Basescu.
  sa ne iertati.

 71. Ce mai vaiet, ce mai zbucium. Cam asta-i „dansul pe la noi”. Elitele tradeaza plebeii iar astia saracii fura si ei ce gasesc. Si cand au ocazia voteaza si ei „pe ceilalti” traind o minima satisfactie ca le-au platit politele conducatorilor. De aceea nu au ales asa-zisele elite. Experienta le spune ca o data ajunsi „sus” toti fura. Asa ca macar sa voteze pe unii cat de cat satui si cu cheag.
  Cat depsre sansele de schimbare – sunt fix zero.Iau ca reper Grecia. O tara apropiata noua geografic si religios. Ferita de gheara Stalinista si avand o permanenta deschidere spre Veest nu a fost suficient sa o protejeze de criza economica si morala.
  In concluzie, asa cum nu poti da vina pe vreme daca mergi in short la Pol, nu e cazul sa dam cu pietre in plebei ca nu au dat votul altei falangi securiste. In fond cu ce experienta se lauda MRU in afara de conducator de Serviciu ? A realizat ceva cu diplomele lui faimoase in mediul privat ? Din pacate majoritatea ar pune pe butuci si un biet butic de cartier daca ar avea pe mana. Si atunci de ce au pretentia sa le fie data tara pe mana ? Trist – sa alegi intre un tocilar las si o sleahta d ehoti in frunte cu un copy&paste.
  Dar cum ziceam, nimic nou pe aici prin partea asta de lume.

 72. Cel mai bun text despre infringerea PSD e tot a sefei dlui Ionita (poate fosta sefa, nu mi-e clar), Alina Mungiu, Cine a sinucis PDL? pe ziare.com. Si vorba aia, de la o persoana care a instrumentat din umbra mai multe victorii ale lui Base si acestei formatiuni…

 73. Votez DPA.

  Poporul a votat prost, dar a votat prost pentru ca a fost prostit cu televizorul, cu ziarele, la Biserica etc. In Romania, chiar intrata in UE, chiar primind bani de la UE pentru infrastructura si drept de munca in Vest, s-a dus o campanie insidioasa impotriva Uniunii Europene, impotriva democratiei, impotriva valorilor occidentale. Inca din 2009, cind Basescu abia a cistigat alegerile, printr-o minune, a fost clar ca poporul roman e sinucigas.
  Ginditi-va cu cita bascalie se pronunta UE, ca „…uie”, ginditi-va cum in conversatiile zilnice „Democratia” este mereu blamata pentru saracie, ginditi-va cum erau luate la misto valorile europene cind se vorbea de tiganii romani, care „i-o trag lui Sarkozy” etc. si veti avea explicatia votului de acum. Nu ARD a pierdut alegerile, ci ideea pro-europeana, si nu acum, in 9 decembrie, ci mai demult. Este clar ca democratia occidentala este o palarie prea mare pentru poporul acesta.

 74. Totusi, cred ca nu e corect sa se puna in competitie cele 3 articole pentru ca, de fapt, toate sint adevarate. Fiecare din articole reprezinta una din laturile a ceea ce ar putea constitui explicatia reala a scorului de la 9 dec.
  Poate cineva spune ca Dragos Paul Aligica greseste in articolul sau? Poate cineva sa spuna ca acuzele Otiliei Nutu aduse conducerii ARD nu sint corecte? Poate cineva spune ca lucrurile nu stau exact asa cum le-a descris Vlad Mixich?

 75. Din punctul meu de vedere, adevarul este pe undeva la mijloc, nu pentru ca adevarul ar putea fi relativizat, dar exista, in fiecare dintre cele trei articole un sambure de adevar. Nu sunt de acord ca ,,poporul este prost”, dar nici nu trebuie neglijat un aspect: foarte multi au votat impotriva PDL-ului si a lui Traian Basescu la aceste alegeri pentru ca au vrut sa se razbune. Pe strada, in magazin, in tramva, la scoala, peste tot am auzit numai injuraturi la adresa lui Basescu si Boc care au taiat pensiile si salariile! In ,,n” magazine sau baruri de prin piete, in sali de asteptare din spitale, in alte locuri publice, TV era setat pe Antena 3! Ma distreaza cei care sustin ca Antena 3 nu are cine-stie -ce audienta! Fals! Intr-o familie nu se uita unul singur, ci toti! Cat despre elite…depinde ce intelegem prin acest termen. Profesorii? Va spun eu ca nu au nici cea mai mica problema cu plagiatorii sau cu atacul impotriva statului de drept. Singurul lucru: Basescu na-a taiat salariile! Si ganditi-va ca ei ii influenteaza apoi si pe elevii(majori) si pe studenti (cea mai mare rezistenta in fata reformei in educatie si cele mai mari critici la adresa lui Funeriu au venit din mediul universitar, va mai mirati ca usl a fost preferat de studenti?). In sistemul sanitar, nu mai discutam. Functionarii, alta categorie de fanatici usl-isti-nu exagerez, astia oricum sunt psd-isti de cand se stiu – nu vor uita niciodata nu numai ca li s-au luat sporurile, dar si ca mai trebuia sa dea bani inapoi(va amintiti, printre primele masuri ale lui Ponta, ordonanta prin care angajatii din primarii nu mai trebuie sa restituie sporurile ilegale). Astia toti (pensionarii se includ automat) au iesit la vot si au votat usl! Sa nu uit si diversii asistati social. Vina PDL: calitatea oamenilor propusi drept candidati(nu generalizez, dar mi se pare culmea ca dupa ce ca au un procent infim, majoritatea celor care au intrat in Parlament sunt niste nulitati si principalii responsabili de ceea ce s-a intamplat!). Nu au stiut sa-si asume erorile, nu au crezut in masuri economice de dreapta, de fapt, majoritatea aveau o jena si erau de acord ca a fost o eroare. Aroganta lor, autismul. Nu stiu cat a fost blat in campanie, dar sigur a fost neputinta si lipsa de strategie! In loc sa se adreseze celor de dreapta, ei s-au adresat tot bugetarilor, pensionarilor, neintelegand ca acestia n-o sa-i mai voteze in veci! Dar astfel i-au facut si pe suporterii presedintelui sa stea acasa. Si s-a ajuns in acest punct de unde va incepe prabusirea. OK, ne-am razbunat pe PDL, dar cu ce pret? Poporului si elitei nu le pasa!

 76. Problema este mult mai simpla decat misterul de tip gaura neagra pe care va chinuiti sa il atribuiti.

  Poporul este prost : 50 de ani de comunism, distrugerea coloanei vertebrale a natiunii, taranimea, disparatia valorilor si rasturnarea ordinii sociale + dupa ’90 o educatie in cadere libere, lipsa totala de standarde de calitate, invatamant superior de masa.

  Toate acestea impreuna au contribuit la conturarea unei natii definite prin mizerie morala, plina de resentimente si complexata, aflata la ani lumina de valorile europene. O astfel de natie, nu poate avea viziune, sa se hotareasca unde vrea sa fie in viitor si ce pasi trebuie indepliniti pentru a ajunge acolo.

  In al doilea rand, politicienii nu sunt altceva decat reflectia poporului. Cine sunt politicienii la urma urmei ? Sunt profesori, medici, avocati, agricultori, jurnalisti, militari, pensionari, antreprenori, afaceristi, tati si mame, fii si fiice ale poporului roman. Nu au cazut din cer, nici nu s-au infiltrat dintr-o alta dimensiune. Sunt oglinda poporului roman. Garbage in = Garbage out.
  Nu-i vina lor ca sunt asa cum sunt, este vina poporului . Asta este tot ce poate sa ofere. Iar putinele cazuri de care mai citim in presa, despre romani de succes inafara, sunt exceptia care confirma regula. Sunt de succes cativa care pot fi prezentati in presa odata pe luna fiindca majoritatea sunt de rahat. Daca majoritatea ar fi mediocra ( si asta nu inseamna slab ) la nivel european, exemplele respective ar disparea intr-o mare de exemple similare.

  Am ajuns intr-un impas cu democratia : un popor atat de inapoiat ne-a introdus intr-o bucla fara de scapara. Poporul alege politicienii care promit cel mai mult pe termen scurt, politicienii au inteles ca trebuie sa promita cat mai mult pe termen scurt pentru a fi alesi. Vorbim de o tiranie a majoritatii, cea care gandeste doar in prezent si cu mana intinsa.

  Revenind la alegeri, toata lumea sustine ca avem cel mai slab parlament de dupa 1990. Tinand cont de cele de mai sus, nici nu putea sa fie altfel. Partidele sunt la acelasi nivel cu poporul, adica de rahat. PSD/PNL/PPDD nici nu incape indoiala, isi trag seva din cei fara de speranta si fara viitor, indiferent ca sunt tineri sau batrani, cu studii sau fara studii ( care nu mai semnifica nimic in prezent ).

  Dar ARD ? A intrat in jocul pervers al PSD/PPDD si se adreseaza aceluiasi segment al populatiei. Insa este o greseala fatala : sunt ageamii in populism si minciuna fata de adversari. Rezultatul s-a vazut la alegeri.

  ARD a uitat ca dreapta, PDL , PNL in zilele bune, a castigat si in 2004 si in 2008 si in 2009 oferind o viziune de viitor, aliniati dupa stindardul „suntem mai buni decat ei”. In prezent nu ofera nici o viziune de viitor, nimic care sa mobilizeze pe toti cei care cred ca pot avea un viitor mai bun. Ce viziune si ce motivatie poate oferi Igas clasei de mijloc ? Sau Blaga ? Sau Videanu ? Oameni compromisi total care incearca sa obtina voturi mergand pe aceeasi reteta precum USLul. Inevitabil au fost spulberati ca partid.

 77. In anii 2010 – 2012 a fost elita stupida. Daca imi aduc bine aminte, Nastase a pierdut in 2004 pe motivul imaginii de bogatas arogant, inteligent exploatata de posturile de televiziune „reformiste” (Realitatea + ProTV). Nu pentru publicitate mascata, nu pentru baroniada, astea au aparut mai incolo, si oricum nu au influentat publicul larg. In 2012, ARD a pierdut prin imaginea liderilor bogatasi si aroganti, inteligent – si exhaustiv- exploata de o alta televiziune.

  Poporul este prost prin definitie, un popor destept este cel care lasa elita sa il conduca. Dar cand elita e proasta, poporul este fortat sa treaca la volan, si o face desigur prost.

  Concluzie: votez Otilia Nutu. Si Mixich are dreptate, dar articolul sau n-are legatura cu intrebarea.

 78. Poporul este abia iesit din pestrei si intotdeauna se vor gasi profitori sa le traga o cacialma. La ce te poti astepta de la un popor care n-a fost in stare de nimic in toata istoria lui?

 79. Eu cred ca saracia ( sau mai bine zis saracirea inrtentionata a celor multi) inseamna lipsa de cultura, lipsa de informatie si imposibilitatea de a discerne intre bine si rau sau intre rau si raul mai mic

 80. 1.Problema este mai simpla decit pare la o prima vedere,fiindca elita nu este stupida,ci aplecata interesului de supravietuire personala.
  Poporul nu este defect,ci adaptat unei situatii extreme:saracie si lipsa de perspectiva.
  In aceste conditii nu se poate forma(si exista) o elita intelectuala,care sa fie interesata de prezent si viitor,intelectualii facind cariera in slujba celor care-i sustin material.
  In aceeasi masura,nu poate aparea „cetateanul european de factura liberala” de care vorbea prof. Valeriu Stoica,capabil sa „cenzureze” clasa politica,spre a o feri de derapaje.
  Blocarea Romaniei intr-o „crevasa” politica si economica postcomunista,se datoreaza proiectului economic si politic „Iliescu”,construit de PDSR prin programul economic/politic din 27 iunie 1992,care a spus NU reformei,privatizarii si modernizarii economice si politice.Acest program a spus DA,dezintegrarii economice si industriale,prin capusarea intreprinderilor de stat si coruptie,adusa de epigonii sai,liberali ori socialisti,la rang de politica de guvernare.
  2.Asa cum decaderea economica si sociala a condus la situatia de lumpen-elita si popor,aratata sugestiv de autor in titlu,numai revirimentul economic,poate readuce elita si poporul,la normalitate.
  Din pacete,despre proiecte economice si politice de acest fel,de reconstructia economica si industriala se vorbeste putin si rar – de parca aceste teme ar fi antiromanesti si antinationale!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro