vineri, ianuarie 28, 2022

Portret de Președinte la capăt de mandat

Vă mai amintiți cum a arătat sfârșitul anului 2004? Și-atunci, ca și la alegerile de acum două săptămâni, o parte din populația României vedea abisul istoriei căscându-i-se sub picioare. Ne păștea, cu victoria lui Năstase, mexicanizarea României: urma să devenim o țară colonizată de fiarele lăcomiei  scăpate de sub orice control.
După primul tur de scrutin, cel de pe 28 noiembrie, Adrian Năstase conducea cu 40%, iar Traian Băsescu, pe locul doi, avea 34%. Pe 12 decembrie, Traian Băsescu a câștigat cu 51, 23%, iar Adrian Năstase a terminat pe locul al doilea cu 48,77%.

Culoarea draperiilor de la Cotroceni

Între cele două tururi, Dana Năstase alegea deja culoarea draperiilor de la Cotroceni, iar garajul viitorului președinte (nu era nici un dubiu: urma să fie premierul de atunci) primea în dotare încă vreo zece mașini de lux. Totul părea să meargă ca uns. Până și durata mandatului prezidențial a fost mărită cu un an: cinci, în loc de patru.
Ca și la alegerile de acum, din 2014, logistica era integral în mâna guvernului, adică a unuia dintre candidați. Nu era loc pentru nici o surpriză. Nu puțini dintre ziariştii care înainte de 2000 erau tare vehemenţi (după 2004 au devenit de-a dreptul sângeroşi), atunci, în „epoca Năstase”, au tăcut mâlc vreme de patru ani, de teama că ziarele lor nu vor mai primi tainul care lua forma banilor de reclame venite de la Ministerul Economiei, al Transporturilor sau al Comunicaţiilor. Ce ingenios! Cu bani de la buget erau mituite ziarele. Ca și acum Ponta (dar mai cu mănuși), Năstase se alegea președinte pe banii noștri.
Era şi epoca ziariştilor bătuţi – a celor câţiva, care-și asumaseră riscul meseriei – şi a altora, din Timişoara, dispăruţi.[1] Mai era epoca în care la una dintre televiziuni rula nu ştiu ce serial italian (Caracatiţa?). Priveai și făceai, frisonat, analogii între tehnicile mafiote de acaparare a instituţiilor statului, descrise în film, şi felul în care se organiza, tentacular, corupţia la noi. Justiția nu se atingea pe atunci de înalții funcționari ai statului, iar PNA-ul, odată înființat, a devenit o instituție pur decorativă, o sperietoare pe care se așezau ciorile. Drumul banilor, care ducea de la bugetul statului la firmele particulare ale politicienilor, ale rudelor lor și ale congregațiilor de amici, fusese bine bătătorit. Pe la sfârșitul lui 2001, fostul premier Radu Vasile, care tocmai predase manuscrisul cărții Cursă pe contrasens, mi-a spus oftând: „Ei, dom᾽le, furam și noi, da᾽ furam ca găinarii! Ăștia fură ca profesioniștii de clasă!” În glasul lui se împleteau în chip straniu regrete, admirație, invidie, poate și un dram de dezaprobare. Era limpede. „Profesioniștii” furaseră țara și se pregăteau acum pentru o domnie lungă și un jaf pe măsură. Marile averi atunci s-au făcut. Aveam aerul unei țări turnate definitiv în betonul corupției. De fapt nu mai eram o țară, eram o pradă.
Iar Adrian Năstase întruchipa modelul despotului oriental, trecut prin strunga istorică a comunismului și drogat de putere. Se apropia de deţinerea unei funcţii supreme într-un stat necopt democratic. Înainte de al doilea tur, se instalase deja, psihologic, deasupra oamenilor, uitând că prin failibilitate istorică şi prin caracterul trecător al trupului, nu era, aşa cum suntem, în fond, cu toții, decât un biet omuleţ. Numai că el, omulețul acesta ceva mai înalt, mai burtos și mai falnic ca ceilalți, ingurgitase o supradoză de putere. Cine-l putea opri?

Și atunci miracolul s-a produs. Un personaj cu privirea șuie și cu o meșă trasă de-a curmezișul capului, care părea mereu binedispus și care râdea zgomotos și legănat, l-a făcut harcea-parcea pe omul nostru, la televizor, într-o seară de iarnă, în fața întregii națiuni. Viclenia greoaie a lui Năstase a rămas încleiată în noroiul trufiei sale, în timp ce Băsescu, înarmat ușor și mânuind perfect săgețile otrăvite ale unui cabotin de geniu, a încheiat partida victorios, plângând de mila poporului român care, iată, trăia drama prezidențialelor trebuind să aleagă între doi foști comuniști…
Ceea ce Băsescu nu mai era demult.

Ce vor spune despre Traian Băsescu istoricii viitorului

Dar ce era el atunci? Ce vor spune despre el istoricii viitorului? Lucruri pe care parte din presa vremii și din opinia publică le-a spus încă din timpul vieții sale. Așadar, ei vor repeta pesemne la nesfârșit – și propozițiile astea vor intra în manuale – că e omul care, după ᾽90, a așezat ferm România pe orbita Vestului; că a activat mecanismele anti-corupție ale justiției, desprinzând actul judecătoresc de influența clasei politice; că a condamnat simbolic comunismul ca „regim politic ilegitim și criminal”, într-un parlament care, huiduindu-l, se autodenunța ca majoritar comunist; că a pus la dispoziția populației arhivele Securității comuniste; că, în timpul crizei economice globale din anii 2008 – 2011, a cerut guvernului, asumându-și răspunderea și consecințele gestului, măsuri de austeritate, vrând să evite falimentul țării într-un al doilea pas; că a făcut asta știind că își va pierde întreg capitalul politic. Istoricii viitorului vor mai spune că parlamentul, pe care unii ziariști îl numeau în epocă „parlamentul borfașilor”, l-a suspendat în două rânduri, încercând să-l înlăture de la cârma țării și să pună astfel capăt raziilor pe care justiția începuse să le facă prin averile și afacerile lor borfășești.
Această descriere este una empiric corectă. Istoricii viitorului nu vor uita să spună că Traian Băsescu nu fusese nici el un înger. De altminteri nu îngerii sunt chemați să curețe grajdurile Istoriei. Vor vorbi, așadar, de „mahalagismul” lui (care, ce straniu!, nu reușise niciodată să-i anuleze demnitatea), de plăcerea de a se lua în gură cu toată lumea, de a provoca și de a răspunde înzecit la orice provocare. Vor vorbi despre voluptatea lui de a da bătălii și de a se lupta mai abitir cu cât era înconjurat de mai mulți dușmani. Avea alura unui învingător și când era pus cu spatele la zid. Vor aminti (în treacăt) și că își trimisese fiica în Parlamentul Europei, fără ca o calitate anume s-o fi recomandat pentru acest rol. În schimb, se vor opri pesemne mai mult, căutând (zadarnic) o explicație plauzibilă (contemporanii nu o găsiseră) pentru opțiunea pe care o avusese, la finalul mandatului său, în alegerile prezidențiale din 2014 ; o explicație, dar alta decât cea simplistă – a unei prea omenești „slăbiciuni” –, incompatibilă cu un om de stat ce dăduse mari bătălii.

O pană strecurată în mașinăria Ticăloșiei

Cam așa cred că vor vorbi istoricii viitorului despre Traian Băsescu. Dacă ar trebui să spun ceva pe cont propriu în privința rolului istoric jucat de acest președinte, aș spune și eu, desigur, toate lucrurile astea. Dar aș adăuga ceva. Aș spune că pe parcursul celor două mandate ale sale, Traian Băsescu a jucat rolul unei pene. Da, cred că ați auzit bine: al unei pene. O pană, aș spune, adusă de apele tulburi ale istoriei noastre și care urma să intre în mașinăria Ticăloșiei și s-o gripeze. Și-acum, ca să ne lămurim la ce fel de „pană” mă gândesc, am să dau un citat:

„Faptul că opera bunului Dumnezeu nu e perfectă este un adevăr banal. Deschide doar fereastra și aruncă o privire asupra lumii pe care a creat-o. Dar că nici opera lui kakόs demiurgόs, a Dumnezeului ticălos, nu e perfectă, asta este într-adevăr surprinzător, asta nu e banal. E practic de necrezut că, din când în când, se poticnește până și mașinăria cosmică a Ticăloșiei. Iar acest defect nu este o greșeală de interpretare statistică, ci manifestarea unei așa-zise mari legi.”[2]

„Așa-zisa mare lege” e cea care ține cumpăna, pe această lume, în lupta dintre Bine și Rău. Mai precis, e cea care face ca Răul să nu cucerească definitiv Pământul. Ea e „marea lege” în virtutea căreia omenirea, apucându-se, asemeni baronului Münchhausen, singură de păr și săltându-se afară, reușește să se tragă din infernul pe care și-l creează și în care se rostogolește periodic. Ce forțe nemaipomenite, invizibile cu ochiul liber și insondabile cu ajutorul sondajelor, se strâng în sufletul misterios al unui popor și care, când totul pare pierdut și încăput pe mâna răufăcătorilor bine organizați – tupeiști, mincinoși, hrăpăreți, jefuitori de speranță și schingiuitori de cuvinte –, răbufnesc într-un val, nebănuit până atunci, al indignării, care mătură tot în calea lui și curăță terenul istoriei, pregătindu-l pentru un alt destin și pentru o altă construcție decât cea proiectată cu minuție în culisele Răului.

Câteva cuvinte despre „miracol”

Această auto-apucare-de-păr-și-extragere-de-sine din toate prăpăstiile Istoriei românii o numesc minune sau miracol. Sondajele sondează în ascuns și-n invizibil și de aici și precaritatea lor. Invizibilul, nedetectabilul și nemăsurabilul – toate accesibile doar ochilor inimii – pregătesc laolaltă terenul miracolului, unde se întâlnesc orgoliul celor disprețuiți, îndârjirea, ura și scârba lor. Miracolul este „lucrul” nemaiașteptat, care se coace în tăcerea nebănuitului. Iar forța lui este de a uni.

Unirea nu se face însă prin sugestie, nu se face prin sloganuri de campanie, nu se face cu afișe lipite pe ziduri și cu lozinci clamate pe străzi. Unirea se produce între oameni care se amușină de departe și care află că simt la fel; oameni care, în virtutea „așa-zisei mari legi”, se întâlnesc vertiginos, deși bâjbâind și pe pipăite. Și care, culmea, se unesc separând. Unirea se produce când apare un pol al Răului care se vede deposedat peste noapte de rolul harismatic al minciunilor sale. Utopia unirii absolute nu se face decât cu biciul și sub cupola unei tiranii. Altminteri, în libertate, unirea se face prin dez-binare și prin alegerea apelor. Adevărul este că alegerile le-am câștigat noi de câte ori ne-am pomenit uniți prin acea extraordinară forță de aglutinare pe care o produce eminența Răului: Ceaușescu, Iliescu, Năstase, Ponta…
În economia acestei alchimii și a acestui început de despărțire a apelor, Băsescu a jucat un rol aparte.

Odată ales, Băsescu s-a confruntat cu o problemă care se numea „România furată”. Și am senzația că, odată cu trecerea timpului și pe măsură ce a urcat treptele puterii, Traian Băsescu a căpătat un grad sporit de răspundere față de funcția sa. Spre deosebire de cei ce alcătuiesc fauna politică a României, lui chiar i-a păsat. Și-a adecvat armele de luptă la tipul de bătălie pe care urma să o dea. A știut să devină înalt când trebuia și să coboare când trebuia, cu voluptate, la mitocănia celor din jur.
Era firesc ca, după perioada de liniște pe care o instituise Iliescu – facem toate porcăriile din lume en douceur, victima jefuită trebuie să tacă, fericită de liniștea care domnește în jur –, țara să explodeze. România lui Băsescu a fost, într-adevăr, o țară care și-a dat poalele peste cap.
Dar nu asta trebuia să se întâmple? Nu trebuia să aflăm ce era sub poalele bine trase în jos ale României lui Iliescu, Năstase și Ponta? România căreia Băsescu i-a dat poalele peste cap a țipat, aparent pudică și ultragiată, din o mie de guri. Cum ar fi putut fi altfel, dacă îți propuneai să scurmi gunoiul, să întorci cu plugul justiției brazda netrebniciilor care, odată răscolite, numai frumos nu puteau să miroase? Mirosea tare urât sub poalele ridicate ale României post-comuniste. Ce viermuială, ce șerpăraie, ce faună colcăitoare crescută la întuneric și deranjată deodată de pala de lumină căzută peste ea! Era într-adevăr nevoie de-un comandant de navă care, atunci când îl întrebai de primul drum pe care-l făcea odată ajuns într-un port, să răspundă însoțind cuvintele cu hăhăitul lui inconfundabil: „Primul drum? La bibliotecă!”. Era nevoie de cineva care să tragă cu un gest hotărât vălul de pe „biblioteca” PSD-ului, lăsând să apară în fața întregii lumi teribilul bordel al României tranziției.
Adevărul e că primul drum al lui Băsescu ajuns președinte al României a fost în bordelul politicii românești. Într-un fel, și-a mutat biroul de lucru acolo. Și este oare atât de greu de înțeles că omului care i-a deranjat și i-a stârnit pe cei care prestau înăuntrul onorabilei instituții i s-a răspuns cu o ură-cult? Ne place sau nu, gestul acesta al înlăturării vălului, pe care-l presupune emergența adevărului, Băsescu este cel care l-a făcut. Tot restul, toate vorbele de clacă strânse în jurul lui de-a lungul celor zece ani sunt superflue, sunt fasoane ale frustraților care vorbeau și vituperau în timp ce el făcea.
Și voi merge atât de departe, încât voi spune că pana strecurată mortal de Băsescu în mașinăria autohtonă a Ticăloșiei a funcționat, urmând modelul odată creat, și în momentul în care, cu prilejul ultimelor alegeri, el se pregătea să iasă pe poarta Istoriei. Scenariul gripării mașinăriei Ticăloșiei a fost cel pe care-l inaugurase la sfârșitul lui 2004. N-avea importanță că, de astă dată, în locul lui Năstase, apăruse fiul Ponta. Mecanismul miracolului a funcționat asemănător. Într-un fel, pe terenul astfel pregătit – pe câmpul de luptă pe care-l lăsase în urma lui –  au fost câștigate acum alegerile prezidențiale.

Scriind toate acestea, mă lasă rece de pe acum huiduielile unei părți dintre contemporanii mei. Le pun dinainte în paranteză sau mi le asum, știind că peste câteva decenii, când nici eu și nici huiduitorii nu vom mai fi, ele vor fi fost deja absorbite în praful timpului.

_____________________


[1] Vezi Mălin Bot, Ziariști amemințați, ziariști bătuți, Humanitas, București, 2004.

[2] Imre Tόth, Sunt lucruri care nu se fac. Și care totuși se fac, Humanitas, București, 2014, p. 209

Distribuie acest articol

276 COMENTARII

  • Da, este meritul unui om de litere sa toarne in cuvinte potrivite ideile marete, sa aduca argumente unde banuim adevarul, sa dea glas simtirilor celorlalti, ingineri, medici, chimisti sau alti profesionisti de ne-litere.

   Sunt cativa astfel de oameni mari in cultura romana, si mi-ar place daca si Cartarescu si-ar lasa scarba la o parte, si sa se inhame din nou la editorialele sale.

   SUbiectul Basescu incepe deja sa intre in istorie, e bunic, incet-incet iese din viata urbei. Nu chiar cu fruntea sus, insa unui om mare istoria ii va ierta pacatele omenesti.

  • Da, intr-adevar foarte frumos si la obiect. Prin acest articol au fost cristalizate gândurile multora. Sa nu uitam si de ceilalți eroi: Monica Macovei, Morar, Kovesi si doamnele de la ICCJ si altii din justitie. Merita si ei un articol cel putin la fel de elogios. Si sa nu uitam ca războiul inca nu-i castigat. Sper sa putem spune acest lucru dupa 5 ani.

   • Nu vom putea spune niciodata ca razboiul e castigat. Insa sper ca peste 5 ani sa putem spune ca merge mai bine.
    Subscriu si comentariului de mai sus. Chiar a fost redifuzat saptamana trecuta o emisiune a Eugeniei Voda cu dl. Cartarescu. Mi-ar placea sa-l citesc din nou si in politica.

   • Toti cei mentionati de tine mai sus, ar fi fost nimeni, daca nu exista Basescu sa-i puna in functii, daca nu exista regimul construit de Basescu. Cum bine a zis cineva, ar fi fost un strigat in desert.

    Dle Liiceanu , va multumesc pentru acest articol ! Marturisesc ca-l asteptam ! Il asteptam din partea mai multor ziaristi sau oameni de cultura cinstiti din aceasta tara. Este exact ceea ce am gindit tot timpul, dar bineinteles, nu am putut sa ma exprim, in micile mele comentarii stingace, de-a lungul vremii, la nivelul de maiestrie a unui Maestru. Venind din partea dvs, adica a unuia care face parte din tezaurul nostru cultural la cel mai inalt nivel, care face parte din mindria noastra nationala, nu mai astept nimic. Ma declar total multumita ! Cu multa stima si respect,

    • Domnule Gabriel Liiceanu, pe linga multumiri ca existati, multa stima si consideratie, va doresc cu ocazia Sarbatorilor de iarna, multa sanatate, bucurii alaturi de cei dragi si multa putere de munca in continuare !

  • Exceptional portret!!
   Ma uitam la Presedinte la Ziua Nationala:coboara din masina si vine spre soldati,singur pe drum,cu un umar usor intr-o parte …saluta…am avut sentimentul ca e un om maret…
   Ma gandeam ca am incredere in el ca si cum mi-ar fi parinte..ma gandeam ca daca Romania ar fi fost intr-un razboi in acesti ani ,el ne-ar fi dus la victorie cu mijloace putine si cu inteligenta lui..ar fi fost un razboinic redutabil…de fapt,asta a fost…
   eu ii multumesc….

   • Aveti dreptate: presedintele nostru a fost „un razboinic redutabil”! ii sint recunoscatoare pentru toti acesti ani,la fel si pentru bataliile duse ca primar general,singur impotriva unui Consiliu pesedist potrivnic!

  • Mda… Este foarte just punctul acesta de vedere. Îmi pare numai ca este oarecum partial, în masura în care domnul Basescu este mult mai departe de îngeri decât îl situati dumneavoastra. As aminti doar o conferinta de seara din 1990 undeva în aula facultatii de Arhitectura, când va luati la trânta cu lichelele si cu încremenitii în proiect. Domnul Basescu apartine unei alte specii de lichele dar taxonomia lichelismului îmi apare ca secundara apartenentei la specia-mumã. Cât despre încremenirea domniei sale în proiect, îmi apare ca un eufemism de o angelica îngaduinta. Voind sa fie altefl gainar decât ceilalti, altfel milionar, altfel lichea, domnul Basescu s-a înnoroit în propiile inovatii, ceea ce l-a obligat sa se opreasca, stea locului, adica sa încremeneasca. Personal consider ca înceremenirea în proiect sau în realizarea proiectului este incompatibila cu existenta si am impresia ca d-l Basescu a încetat sa existe. Îmi era si mie simpatic, am apreciat si eu tonul sugubat si privirea suie. Am apreciat vitalitatea si dorinta de schimbare fie si în interesul sau propriu, începuse sa-mi fie scârba de aceiasi oameni cu aceleasi interese, ma gândeam ca o schimbare de tortionar mi-ar face bine. Sa mai dea si pe alaturi de vechile cicatrice, sa am si eu ceva senzatii noi. A fost cum a fost, dar a devenit repede previzibil si în locul vechilor cicatrice vesnic redeschise au aparut altele, cele ale basismului. Nu, Basescu nu a fost doar rau. Dar Basescu a fost. Gata. Sa-l lasam istoriei. Nici Ponta nu este raul intruchipat. A facut cu Basescu exact ceea ce Basescu a facut cu ceilalti, dupa bine cunoscutul principiu local- sa crape si capra vecinului. Dar gata. Cei care au ales „neamtul” sunt în principal tinerii. Vor avea si ei parte, fara îndoiala, de doza obligatorie de deziluzii, de amaraciune… Dar este doza lor. Jurnalistii straini se înghesuie sa sublinieze ca ete primul Presedinte extras din minoritatile nationale… Aproape ca lumea întreaga a adoptat ideea dichotomiei între cei care au mâncat salam cu soia si ceilalti, privilegiatii. Cred ca d-l Johannis este ceva mai român decât era Carol când a intrat în tara, mult mai român decât hoardele de domnitori fanarioti ai caror urmasi sunt astazi personagii de vaza ale noii-vechi ciocoimi locale si mai ales dâmbovitene. Asa ca sunt cu totul alaturi de dumneavoastra: sus inima! Numai ca nu prea vad unde îsi va gasi noul presedinte colaboratori care sa nu fie macar amenintati cu puscaria printre politicienii locali…
   Cu multa stima
   David Gabrie Kavafy

  • Sunt 100 % convins ca nu veti publica mesajul meu dar totusi voi testa atasamentul domnului Liiceanu (si al redactorilor Contributors) fata de dreptul meu la libera opinie.
   Poate ca lucrurile se vad mai clar de aici de la Toronto de la10 mii de km. distanta de Bucuresti : Traian Basescu si rolul sau in istoria Romaniei nu se poate inca evalua pana cand nu vom afla rezultatele dosarelor ramase suspendate din cauza imunitatii pe perioada exercitarii mandatului de presedinte al Romaniei asa cum doamna Kovesi declara pentru Romania Libera : http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/kovesi–dosarele–flota–si–casa-din-mihaileanu—investigate-cand-basescu-nu-va-mai-avea-imunitate-320826.
   Sunt tare curios sa vad reactia intelectualilor basisti atunci cand Traian Basescu va ajunge (eventual) la Rahova…:-)

   • Daca Basescu ajunge la Rahova, se datoreaza , culmea, tocmai lui! Pt ca a pus Justitia pe drumul eliberarii din sclavia politica in care se afla. Fara actiunile lui in favoarea DNA, nici el, nici ceilalti condamnati din politica nu ar fi avut nimic de suferit. Asa ca, daca sunteti asa de clar vazator de la Toronto, la momentul ala (eventuala intrare la puscarie a lui Basescu) ar trebuii sa spuneti MULTUMESC Domnule Presedinte Basescu ;)

  • Eu am mai multa incredere in creionarea personajului Traian Basescu de catre doamna Aurora Liiceanu, un psiholog de marca. Ar fi foarte interesant sa cunosc punctul de vedere al domniei sale. Cred ca am alte criterii de stabilire a valorilor. In primul rand raportul cu divinitatea, ceea ce da harul unei persoane.

 1. Da, a fost cel mai mare om politic al Romaniei postdecembriste. (Un mare politician se caracterizeaza prin capacitatea de a prelua si exercita puterea in sensul interesului national. Un outsider animat de bune intentii nu e un mare politician). A ancorat ferm Romania in clubul occidental, a promovat statul de drept si independenta justitiei, etc. Diminuarea salariilor in 2010 a insemnat sfarsitul lui politic. Desi anuntase ca isi asuma pierderea popularitatii, a continuat sa creada ca mai poate juca un rol. De aici infiintarea PMP si sustinerea Elenei Udrea. S-a terminat. Adio, Base! Respect pentru toate lucrurile bune pe care le-ai facut.

  • Reducerea salariilor a insemnat ca a castigat un razboi, razboiul pentru o RO sustenabila- dar a insemnat o retragere strategica, poate o pierdure efemera a bataliei in fata popularitatii – pierdere pe care si-a asumat-o la scena deschisa, inainte ca cineva sa poata sa inteleaga ce se intampla.

   Razboiul se joaca pe termen lung si poate este o dovada ca este arta unui mare razboinic – castigi la MTO si pierzi STO.

   Cat despre Nuti, ehe, inclin sa cred ca ea nu este decat un praf, se va pierde in istorie, alaturi de toate can-can-urile legate de ea.O miza mult prea mica pentru o cauza atat de mare – RO!

 2. Exceptional articol,domnule Liiceanu ! Am ramas fara cuvinte ! Va felicit din inima si,va rog,mai scrieti pe astfel de teme !!!

 3. Nu noi basistii ii vom asigura gloria presedintelui. Dealtfel nici nu avem inclinatii ditirambice.

  Omul si-a depasit contemporanii prin viziune, curaj, putere si credinta. Dintre noi toti, el este cel care a crezut orbeste in statul de drept, justitia independenta si lepadarea de comunism. S-a aruncat vitejeste in lupta, si-a jertfit capitalul politic prin austeritate, cu o energie fantastica. Nu gasesc nici o explicatie pentru incapatinarea lui Basescu. Ii recunosc calitatile intelectului si curajul, dar calitatea sa cu adevarat exceptionala a fost credinta in bine. A crezut si atunci cind era la pamint, cind toti credeam ca s-a terminat cu justitia independenta. O lectie profunda pentru noi toti si mai ales pentru intelectualii tarii: CREDINTA in bine. Credinta oarba in bine, inexplicabila.

  Dar dupa atitea fapte concrete, nu noi simpatizantii, ci OPOZANTII basismului i-au asigurat gloria presedintelui. Au vorbit atita despre el, incit l-au impus definitiv in memoria colectiva. Inevitabil, viitoarele decenii se vor raporta la Basescu si la vremurile noastre de razboi anti-coruptie. Am cistigat impreuna o lupta incrincenata, dar Basescu a fost si va continua sa fie paratraznetul fulgerelor mafiote.

  Asteptati oleaca dupa terminarea mandatului. Veti observa un fenomen lent dar extraordinar. Multimea mare si neinstruita, cea care inca il mai uraste, va re-incepe sa-l iubeasca pe Basescu. Garantez 100% ca Basescu va fi adorat peste citiva ani. As paria pe chestia asta.

   • Numai un pirat nebun ar fi fost in stare sa atace coruptia, tinind cutitul in dinti. Orice ratiune predictiva indica un singur lucru. Basescu trebuia sa dispara demult, inghitit de mafia atot-puternica.

    Basescu e un pirat nebun care ne-a lasat pe toti cu gura cascata. I-o fi placut cam mult de Elena Udrea? Probabil ca da. Dar si diva e frumoasa foc. Inima piratului nu s-a muiat insa fata de coruptie. Iar corabia alearga in vint pe directia impusa de Basescu. Un presedinte pacatos si genial. 7,4 milioane de uslamisti inca se mai intreaba cine i-a invins. N-avem deocamdata puterea sa aplaudam. Ca la finalul pieselor de teatru excelente, spectatorii nu aplauda imediat. Se lasa o pauza lunga, urmata de ropote asurzitoare. Noi traim inca in pauza lunga, dinaintea ropotelor.

    • Admirabil articol! Va multumim.! O singura remarca: nu cred nici o secunda ca numirea Elenei Udrea are de a face cu „slabiciune”. . A fost o miscare bine gandita de derutare a antibasistilor asa cum au fost si criticile aduse lui Johannis. Dorinta lui de a scapa tara inainte de a pleca de Ponta si ai lui era prea mare si stia ca numai Johannis o poate face. Jocurile politice subtile l-au caracterizat. Da , trimiterea fiicei la Parlamentul European a fost o greseala pe care si-a permis-o dar numai pentruca nu avea consecinte negative pentru tara.
     \

     • As vrea si eu sa intreb, cu ce este mai prejos EBA decit Daciana Sirbu, Maria Grapini sau Corina Cretu de ex ? Cine erau acestea daca nu erau puse pe o lista ? Adica ce mari policiene sunt acestea ? Ce legi, ce proiecte care au ajutat Romania au facut ele, ca sa fie in PE ? Si mai sunt si altii care au candidat pe liste si nu le stie nimeni numele si ce invirt. De EBA parca am auzit ca nu si-a facut tara de ris, a avut o prezenta impecabila ( putea sa zica ca e fata lu’ tata si sa fie toata ziua la schoping ) si a avut o groaza de luari de cuvint, chiar daca poate a fost ajutata. Dupa parerea mea, s-a straduit. Parca am inteles ca a fost o militanta activa si in ceea ce priveste relatia cu Rep. Moldova. Asa ca, de ce atitea reprosuri, numai pentru ca o cheama Basescu ? Chiar si Monica Macovei, TRU sau Cristian Preda , nu ar fi ajuns niciodata in PE daca nu era partidul pe care Basescu l-a adus de la 7% la 35 %. Basescu a trimis atitia in PE, I-a facut pe atitia ministri, ce daca a candidat si fata lui? Si mai intreb inca odata : Cu ce este EBA mai prejos de toti acei necunoscuti care au candidat pe listele de la toate partidele, ca erau prieteni, amante sau erau incuscriti cu cei de pe la conducerea partidelor ?

      • Nu se pune problema asa, dar EBA chiar s-a straduit si si-a luat rolul in serios. EBA face si ea parte din clasa politica pe care o are Romania. Astia ii avem, astia candideaza ! Dintre astia alegem. Cum slabi au fost si candidatii la alegerile prezidentiale din acest an. Dar ce sa facem, a trebuit sa alegem dintre cei care s-au asezat la start ! Asa si la PE, am ales cei pusi pe liste. Ca a mai scapat unul ca TRU printer ei, cinste tarii, dar in rest astia sunt, cu astia defilam ! Nici unul in Campania prezidentiala n-a fost mai breaz ca altul. Toti, fara exceptie, au fost de toata jalea ! Deci, inca odata spun : cu ce sunt mai breze Corina Cretu, Daciana Sirbu sau Maria Grapini, de ex, decit EBA ? La luarile de cuvint in PE, EBA le-a intercut pe toate ! Asta ca EBA e asa si pe dincolo, cred ca este un mit, pe care ea l-a doborit, dar nu I se face publicitate. Dimpotriva, I se face numai publicitate negativa, pentru ca e fata lui Basescu. Odata intr-un interviu a stilcit niste cuvinte din cauza emotiei, iar toata lumea a sarit de fund in sus si I-a pus eticheta ! Se poate intimpla oricui ! si deci sa-l atingem pe Presedinte unde-l doare cel mai tare, asa, ca sa-l mai razbunam pe varan si pe alti frustrati .

  • Cati oare l-or fi iubit pe vlad tepes in timpul vietii?
   Daca ar fi fost contemporan cu a3 aia l-ar fi facut varza in trei episoade. dar legenda retine forta cu care s-a impotrivit coruptiei si ii iarta excesele.
   Va mai curge apa pe Dunare pana cand va mai aparea un politician dipus sa se expuna in asemenea hal opozantilor asa cum a facut-o Presedintele 10 ani (plus anii de dinainte cand a fost tinut intr-o continua adversitate ca ministru si ca primar; dar, speram sa nu fie nevoie de asa de mult doar din partea unui singur Om

  • Da, genial – CREDINTA in bine!

   Si as mai adauga CREDINTA in bine + LUPTA continua cu raul = Base.

   Poate multi ar avea credinta in bine, dar prea putini sunt cei care ar putea sa lupte atat de hotarat si un interval atat de lung, in asemenea fel, cu fortele raului…

   Nu pot sa uit ultimul miting pe care Base l-a sustinut pe 4 Dec. 2008 – practic a racnit pret de 1,5 ore in Piata din fata Atheneumului avand credinta ferma ca va castiga in fata lui Geoana… Cred ca erau prea putini cei care credeau in aceea victorie.

   Si a castigat!

 4. Cu tot respectul pentru d-l Liiceanu, cam „basista” analiza.
  Sunt uitate/eludate multe aspecte printre care faptul ca s-a inconjurat(dupa ce multi consilieri valorosi ex Plesu l-au parasit) de nulitati ex Udrea.Si-a promovat nulitatea de fiica(care a candidat „independenta”) in pozitii in care s-a facut nu numai pe ea de ras…si sunt multe alte aspecte.Nu mi se pare nici pe departe o figura de tinut minte ca exemplu de urmat…

  • cea mai grava magarie comia de Basescu, foarte greu reparabila, a fost invrajbirea romanilor pe categorii: pensionari vs. tineri, elevi vs. profesori, medici vs. pacienti, angajati vs angajatori samd; asta nu i se poate ierta pentru ca nu are nici o justificare in afara de divide et impera; nici relaxarea pedepselor din Codul Penal nu este o isprava laudabila.

   • @ Murphy

    Eu as zice ca, de cand lumea si pamantul, a existat conflictul intre generatii, elevii nu si-au apreciat mereu profesorii, pacientii au avut ceva de impartit cu medicii, iar angajatii n-au avut chiar aceleasi interese cu angajatorii. :) Si tot de cand lumea si pamantul, politicienii au speculat disensiunile intre diverse categorii sociale. (Cand votam Ion Ratiu, eram „in conflict” cu parintii mei, care votau Ion Iliescu.) :)

    Cat despre „invrajbire”, nu stiu daca Traian Basescu a fost cauza sau „anti-basistii” au exacerbat-o si au tras foloase de pe urma ei… Un fel de dilema a oului si a gainii… :)

    Codul Penal?… In timpul mandatului lui Traian Basescu, am vazut ceea ce nu mai speram a vedea, vreodata: „intangibili” (aparati de bani, functii si relatii) tarati prin tribunale si bagati in inchisoare.

   • … si de obicei destepti contra prosti…
    Imi pare rau dar era necesar, nu ne putem imperechea anapoda la nesfarsit. Se strica specia nenica.

    • :)
     pacat ca pe aici nu se pot da calificative la comentarii.
     Intr-adevar intodeauna va fi vrajba intre harnici si hoti,prosti si destepti samd.

     Ilici a fost singurul presedinte cae ne-a garantat linistea.
     Reclama „Dormiti linistiti .FNI vegheaza!” o mai stiti ,dle Murphy? Mai stit cine acstigat bani de pe urma „somnului linistit”? tocmai a iesit un pic la lumina acum o saptamana…..

   • Hai ca asta cu Basescu i-a invrajbit e funny. Da’ ce ei nu au mai mult de 18 ani sa judece cu capul lor?
    Ce sunt niste fiinte mici si incapabile?

   • Domnule, poate iesiti putin din logica Antenei 3 si incepeti sa ganditi si singur.
    Daca vreti sa fiti convingator, poate dati si niste linkuri din care sa reiasa ca Base a invrajbit aceste categorii despre care spuneti dvs.
    Altfel, e doar adevarul antenist, minciunile repetate zilnic, care au devenit intre timp adevar in mintea prostimii.

   • @murphy. In ignoranta mea imi spui in care tzara si in care epoca istorica a existat paradisul descris de tine?
    In care tzara cei taxati [contribuabili] nu sunt in contradictie cu cei ce nu contribuie AZI dar incaseaza azi [adica pensionari, asistati social etc]?
    In care tzara elevii nu se plang de „despotismul” profilor, iar profii de dezinteresul elevilor?
    In cuvinte ultrasimplificate TB le-a arata romanilor OGLINDA si multi au incepu sa urasca oglinda. Te-ai oglindit murphy?

  • Da Niki, basista, dar asumata. Pentru ca e corecta. De altfel deja basismul nu mai este un termen peiorativ ci dezirabil. Basismul poate dezgropa adevaruri neplacute dar preferabile minciunii crase, dezinformarii si mutilarii constiintei.
   Respect domnule Liceanu, respect Base. Un lucru nu vom uita: acum stim ce este piatra si ce e apa.

 5. Chapeau.

  sa ne gandim numai cateva minute ce-ar fi insemnat ca Basescu sa abandoneze dupa prima suspendare sau ca suspendarea sa fi reusit.
  Unii vor spune si acum ca ce bine, ca am fi scapat de tiran mai devreme. Dar istoricii vor spune mai multe peste cativa ani si probabil altfel.
  Si, n-ar fi de mirare, ca peste 3-4 ani sa plangem dupa acest presedinte.

  • Subscriu din tot sufletul. Atat eu cat si familia mea. Suntem niste basisti inraiti care am fost printre rude si cunoscuti „ciumati” datorita basismului nostru. In ultimii ani cautam cu disperare pe cineva in jurul nostru care sa gandeasca la fel. Ii multumim domnului presedinte Basescu pentru sacrificiul pe care l-a facut pentru tara.

   • Suntem mulți cei care am rămas fără niște prieteni din cauza băsismului atroce.
    Suferim în continuare, deși printre lacrimi apare și câte un zâmbet.

    Băsismul ar trebui făcut Marcă Înregistrată la OSIM.

    Poate că ar fi bine să înființăm Partidul Băsist.
    Sună nașpa dar dușmanii chiar ar avea frisoane înainte de a emite diverse ironii de mahala.

   • Pentru mine Base va ramane presedintele salvator. Am iesit in strada pentru el, de fapt pentru increderea pe care mi-a dat-o in el, de fiecare data cand a fost suspendat. Am petrecut ore pe hotmail discutand cu prieteni necunoscuti. Ii raman profund recunoscatoare, eu si copii mei.

 6. Despre cel ce pleacă numai de bine, dar un bine care are nevoie de un …„ceasornicar” ca să elimine piesă cu piesă acest mecanism al ticăloșiei. ..în „pană”. E concluzia certă a acestor alegeri. Au fost ultimii zece ani, anii funcționării „în pană” a ticăloșiei? Ori cu…„pană”? O „pană” blochează ori …înaripează. „Împănarea”… consolidează, întărește, canalizează, dă gusturi alese…Și culmea „împănării” este „împăunarea”. Am văzut-o des în acești ani…dar nicicând ca în desemnarea succesiunii…Ce pană!!!!

 7. si trebuie sa mai spun ca
  Basescu a facut apostolat cu Constitutia in mana.
  Eu asa am invatat Constitutia Romaniei si limitele ei!

  Pentru acest lucru nu exista indeajuns de multe multumiri.

  • Un plus de la mine pentru aceasta adaugire obligatorie. Adevarul e ca Traian Basescu a luptat mereu impotriva sistemului ticalosit cu constitutia in mana asa cum pe vremuri se duceau razboaie cu crucea in mana. Niciodata presedintele n-a incalcat litera ei, asa cum a aratat si curtea constitutionala de atatea ori, si de acea ticalosii din fratia borfasilor (uslasi, pesedisti, penalisti – hm, cum mai pute sintagma asta „noul pnl” de-ti muta nasul) au trebuit sa se agate de sintagme ca „spiritul” ei pe care numai coruptii ca voiculescu il vedeau si numai ei erau in masura sa spuna cand a fost incalcata aceasta sfanta stafie – desi curtea constitutionala s-a pronuntat si in aceasta privinta in favoarea presedintelui. Astazi, il vad pe „noul” presredinte al „noului pnl” (jumatatea uslamista cosmetizata impotriva vointei ei) umbland mult prea des cu „spiritul constitutiei” in gura. Am doar un mesaj pentru dumnealui: sa respecte litera ei si sa-i oblige si pe altii sa o respecte pentru ca nu ma intereseaza ce spirite crede ca vede dansul!

 8. Mulțumim, domnule Liiceanu, că sunteți purtătorul nostru de cuvânt și că ați ales și domnia voastră să pășiți în piața publică și să vă puneți măiestria în folosul oamenilor.
  Mulțumim!

 9. Nu se putea descrie mai bine, mai exact ceea ce se va numi „era Basescu”. In politica romaneasca (of, Doamne!) n-a existat personaj care sa se articuleze mai clar, mai precis , mai documentat. Ceilalti latrau, bateau apa-n piua, in vreme ce El zicea lucrurilor pe nume. A foast, in calitatea lui de Presedinte al unei Romanii plina de convulsii, un razboinic vajnic, singurul care in asemenea vremuri a putut tine piept celor care se credeau de neinvins. Sa-i recunoastem meritele , care au fost mult mai insemnate decat greselile lui. De ne place, ori nu, el a insemnat un pas mai departe pentru Romania.
  Multumesc, dle Liiceanu pentru cele scrise.

 10. Cum il ascultam fascinat imediat dupa `89 la tv pe dl Liiceanu si aveam impresia ca ne„ toarna cultura in cap cu palnia„ [mai ales cultura politica de care nu mai avusesem parte] !La fel si in fata articolului acesta pe care doar il astepta [aproape]toata lumea ,banuind continutul pot sa zic:jos palaria.Sunt sigur ca atunci cand il va citi si Traian Basescu va fi impresionat de frumusetea stilului si va avea o lacrima in coltul ochilor asa cum il stim.Merita cu prisosinta acest articol. Prin ce forme de regret vom trece cand nu-l vom mai vedea la pupitru de la Cotroceni ?Va depinde peste putin timp de noul ales!

 11. Prea des auzim „popor”, „natiune”, „romani”, in gura politicienilor. Si, inevitabil, prin uzitare intensa, cuvintele se uzeaza. Iar daca cei ce le tot folosesc sunt de-credibilizati, cuvintele chiar isi pierd sensul.

  Unii s-au grabit sa inventeze si sa foloseasca precum o jignire eticheta „basist”. „Basismul”, desi se dorea a face referire la un nume, a ajuns a defini un cumul de principii si deziderate, impartasite de o parte a societatii. Si, fiindca nu era bine sa recunosti ca esti „basist” (fiindca „Basescu a taiat salariile si pensiile”), „basismul” a alunecat intr-un soi de ilegalitate. Nu a disparut, dar s-a retras in subteran. Si asa i-a pacalit pe cei ce-l doreau redus la tacere.
  Consider ca, fara sa fie constienti de asta, multi au fost „basisti”, in 16 noiembrie 2014. In sensul de aderare la niste valori, nu la o persoana. Un soi de izbuc, de dimensiunile unui fluviu, a iesit la suprafata, surprinzandu-i pe cei ce-l credeau invins.

  Dincolo de slabiciunile omenesti, dincolo de ajutorul primit sau nu din alte zari, dincolo de hahaieli si vorbe de duh indoielnice, dincolo de patimile starnite, Traian Basescu s-a dovedit a fi un luptator aprig si neobosit. A intrat in mocirla si a luptat folosind armele jocului. Si cred ca a reusit sa se ridice la inaltimea functiei. Si, parca, a redat substanta unor cuvinte ca „popor”, „natiune” si „romani”.

 12. In 22 decembrie voi fi in Piata Unirii din Cluj-Napoca, pentru a-l saluta simbolic pe domnul Capitan, la coborarea de pe nava. Sper sa fim mai multi.

 13. Va multumesc pentru ca in mod atat de inteligent si argumentat ati pus in pagina ce stim ca s-a intamplat in acesti 10 ani,dar ce ma bucura cel mai mult este scriitura Dvs,va rog fiti activ in societate ,ajutati tot mai multa lume sa-si ia valul manipularii de pe ochi.

 14. PORTRET
  Foarte interesanta analiza si la obiect.O parere personala:schimbarile actuale sunt influientate si de actiunea unei noi generatii de patrioti, cumulata cu actiunea lucida a Diasporei care a urmarit in permanenta evolutiile politice din Romania si a actionat impotriva jafului generalizat si a distrugerilor in toate domeniile, prin care a trecut tara.

  • Da, acum, in 2014, diaspora a facut ca sa existe diferenta semnificativa.
   (Sper sa se lase si cu alte consecinte…)

   Si un ultim comentariu pentru cei anti-basisti: uite ca tot din cauza lui Basescu a crescut si a inflorit diaspora, naspa rau de tot, pentru ca Base i-a trimis afara din tara daca vor altceva….

 15. O analiza perfecta, totala… la fel ca toate spiritele luminate, dl Liiceanu reuseste sa materializeze in cuvinte (alese) toate gandurile nostre, toate temerile, dubiile sau sperantele si izbanzile noastre. Felicitari lui si, evident, multumiri presedintelui. Sa dea Dumnezeu, maestre, ca si peste 10 ani (sau 15 sau 20:), cand veti face bilantul presedintelui Johannis, sa ne delectati cu acelasi discurs.

 16. Probabil ca articolul a fost scris inainte de recenta butada de 1 Decembrie, aruncata in fata doamnei Andreea Pora: „Macoveismul este forma prosteasca a basismului”. Autor: acelasi Traian Basescu.

  • TB a fost omul potrivit la locul potrivit la timpul potrivit. Pentru noi, boborul, bineinteles. Dl. Liiceanu face o radiografie a 10 ani de mandat. Dvs. priviti cu microscopul un neg.

   Nu cred ca incearca cineva sa-l ‘curete’ pe TB, nici dl. Liiceanu, nici alti oameni rationali. A fost si nepoliticos, si galagios, si are cu siguranta si alte defecte (cateva mai pronuntate le-a enumerat si dl. Liiceanu). Ideea ramane ca a fost:

   omul potrivit la locul potrivit la timpul potrivit.

  • Nu , dezinformezi , a zis ca macoveismul e forma extremista a basismului .” E mai rau decat basista.. e macoveista ” „macoveismul este forma extremista … nu ai ce sa le faci .
   Daca basism inseamna justitie atunci ok ,o justitie dusa la extrem intr-o tara ca asta nu are cum sa fie rea .Bineinteles nici nu o sa aiba priza mai mare de 10% caci deh , tara de hoti .

   https://www.youtube.com/watch?v=M3ZmaasaRgY

  • Autorul subliniaza si asta: „În schimb, se vor opri pesemne mai mult, căutând (zadarnic) o explicație plauzibilă (contemporanii nu o găsiseră) pentru opțiunea pe care o avusese, la finalul mandatului său, în alegerile prezidențiale din 2014 ; o explicație, dar alta decât cea simplistă – a unei prea omenești „slăbiciuni” –, incompatibilă cu un om de stat ce dăduse mari bătălii.”

   Un articol de altfel marca Liiceanu – mereu placut de citit.

   • O explicatie destul de logica a dat-o Ion Cristoiu in urma cu cateva zile, pe blogul sau sau in Ev. zilei (nu mai retin unde): sustinerea Elenei Udrea a fost o capcana intinsa lui Ponta, urmarind ca acesta sa nu-si dea seama ca sprijinul lui Basescu era pentru Iohannis. Mai pe sleau zis, Udrea a fost un „iepure”. Vezi toate argumentele lui Cristoiu!
    Altceva: i-am adresat, prin email, lui Basescu, felicitari cu toate ocaziile posibile (zi de nastere, An Nou, Paste etc etc); mi-a raspuns la toate, multumindu-mi. Voi continua sa o fac si de acum inainte.

  • Haide domnule sa fim seriosi. De parca se poate sterge cu buretele vreo ceva de pe tabla istoriei scrisa pentru romani de Traian Basescu…

   Ati dori sa stea inert ca un bibelou? Are planurile lui politice, chiar daca nu i le impartasim. Mai bine cu el activ decat fara.

  • Domnul Lucian Miulescu, aveti grija cand preluati citate din surse indoielnice. (plec de la speranta ca nu dvs sunteti „autorul”)

   „E mai rau. E macoveista. E mai rau decat basista. Forma teoretica extremista (macoveismul) cu care n-ai ce sa faci.”
   https://www.youtube.com/watch?v=M3ZmaasaRgY

   Dle Miulescu, in acea scurta replica Traian Basescu le-a acuzat pe Andreea Pora si pe Monica Macovei de idealism, nu prostie.

   • Asa am crezut si eu, initial, insa am reascultat si am surprins momentul cand se intoarce catre Andreea Pora si-i spune raspicat: „Este forma prosteasca a basismului”, cu un gest cu degetul in jos, care nu lasa loc de dubii. Raspunsul d-nei Pora a fost numai un fel de „wow!”.
    M-a deranjat „gluma”, pentru ca si Pora, si Liiceanu, si multi alti intelectuali tarati in noroi de propaganda antenista pentru a-l fi sustinut pe Basescu, s-au raliat „macoveismului”…

    • Am urmarit inregistrarea dar nu apare si ceea ce spuneti Dvs.
     Nu am alta sursa in afara de ceea ce spuneti Dvs.

     Dar sa revenim la subiect.
     Articolul este despre Presedintele Basescu si nu despre ceea ce ii va urma lui Basescu.

     Ati incercat marea cu degetul?

     P.S.
     Apele se vor limpezi in curand – adica dupa plecarea de la Cotroceni, Base va putea sa mai creasca sau sa decada – nu exista alte variante. Base va alege singur ceea ce va vrea sa faca mai departe iar acum este inca prea devreme sa ne exprimam, nu este asa?

    • La multă lume am auzit expresii de genul „mai prost decât …” , „prost ” , „PROSTESC” … făcânduse defapt referire la o mai slabă calitate a unui lucru față de „original” … LA O MAI SLABĂ CALITATE FAȚĂ DE ORIGINAL ! D-nul Președinte Traian Băsescu a folosit acest sens al expresiei. Nu s-a referit la „prostie” cu sensul propriu-zis. -Coercitiv- are dreptate. Dacă continuați așa sigur veți primi un scaun în studiourile de la Antena 3. Baftă ! și la cât mai multe Executări Silite !!

  • Da, dar a completat spunand ca forma prosteasca este forma „extremista a basismului cu care nu ai ce face”. E posibil sa aiba dreptate.

  • Doamna Pora n-a inteles ce contributie a avut Basescu la alegerea lui Iohannis. Dumneaiei era obsedata doar de lupta dintre Udrea si Macovei, incercand sa ne explice de ce nu trebuie sa ajunga o blonda la Cotroceni. Nici macar n-a inteles ca Basescu a hotarat rocada Diaconescu-Udrea. Ce a facut Basescu pentru alegerea lui Iohanis se poate numi Lovitura Diavolului(pentru cine stie Bridge). Basescu stia ca Udrea si Macovei impreuna nu vor aduna 10% dar ca Diaconescu il putea depasi pe Iohannis in turul intai ca apoi sa piarda sigur in turul doi. Planul a fost simplu dar genial. 1) Basescu nu-l sustine pe fata pe Iohanis. 2) Iohannis tace. 3) Basescu e cel care-l face zdrente pe Ponta. Diaspora a fost un plus binevenit.

  • Pina la urma ce e macoveismul?Spuneti dv.Dar mai bine vedem ce a zis Macovei”basism fara Udrea”Ce lupta de idei!Dupa asa o declaratie Basescu a avut dreptate.Cind te impiedici de gentile Udrei ,in politica esti mic.Daca esti democrat accepti competitia ,e loc pt toata lumea.Eu credeam ca scopul candidaturii d,nei macovei e scoaterea din jocul pt Cotroceni a lui Ponta nu infringerea d-nei Udrea.Cind d-nul Papahagi a spus „un vot mai mult decit Udrea”am crezut ca glumeste dar vad ca a spus adevarul.E grea politica!

 17. Absolut corect, domnule Liiceanu, DAR… eu cred ca este vorba (si) despre altceva. Popoarele au doza lor logica de mediocritate, chiar placerea de a se scalda in laturile complicitatii vicioase din cauza propriilor vicii. Numai ca exista, acolo, in strafunduri, un instinct al Binelui care-l scoate la suprafata. Poporul roman s-a complacut in acceptare lasa si tacere masochista timp de 25 de ani cu presedinti ca Iliescu, Constantinescu si Basescu (da, si cu Basescu!), iar acum – sper! – s-a trezit. Toate caracteristicile lui Basescu sunt ale poporului roman, dar el are meritul de a fi facut – avand aceleasi pacate ca toti cei pe care i-a aratat lumii in toata grozavia lor – pasul inspre o necesara mantuire. Ca sa fiu putin, doar putin, marxist, spun ca a fost o legitate perioada din 1989 incoace, un soi de vindecare tacuta, o cicatrizare fara strigat, o recreare a organului omenesc al simtirii si judecatii. Basescu trebuia sa existe ca etapa, e bine ca a fost. Acum, sper doar ca Johannis sa insemne normalitatea.
  P.S.: Ce bine era daca dumneavoastra si ceilalti intelectuali erati mai mult in arena! Poate ca vindecarea dura mai putin.

 18. Multumesc domnule Liiceanu pentru analiza mandatelor dlui Basescu. Si eu il respect pentru speranta si siguranta pe care ne-a dat-o mie si familiei mele.

 19. Sunt partial de acord cu afirmatiile dumneavoastra. Basescu a sprijinit intotdeauna o justitie independenta. Dar de fapt reforma a fost inceputa de doamna Macovei la presiunile UE si ale societatii. In parchete vezi DNA si procuratura Basescu s-a folosit de succesele oamenilor de acolo pentru a castiga capital politic iar reforma este cred exclusiv meritul celor 2 sefi de la DNA Morar si Kovesi, a se citi mai mult Kovesi in mandatul careia chiar se observa o accelerare si o atitudine nepartinitoare a anchetelor. Colapsul statului din criza economica: cum bine ati spus a fost colapsul sistemului de management al statului care a gasit ca si rezolvare: marire TVA, taieri de salarii, introducere taxe nastrusnice (vezi Pogea). Ce au facut firmele private in timp de criza: au eficientizat activitatile, au concediat cat mai putini oameni posibil, au scazut costurile si implicit preturile. acum judecati si dumneavoastra cine a procedat mai bine, in conditiile in care in Romania nici o banca nu s-a dus cu mana intinsa la stat sa ceara bani (vezi majoritatea tarilor europene care au salvat banci).

  • Mda, stilul tipic antenocurist de inversare a realitatii in scopul uramaririi propriului „adevar” – scobit in nisip cu degetele si protejat cu ce au la dispozitie de valurile naturii. Cat poti sa tii plaja uscata cu diguri din carton? Cat sa mai invarti la deruta, pe fata si pe dos dilema oului si gainii?

   Din fericire dilema s-a spart iar valul a trecut naucitor peste ei pe 16 noiembrie. Minciuna s-a sters. Deocamdata…

 20. Ce cuvinte, ce scriere mareata, si cat de convingator…
  Stiu ca Maestrul Liiceanu are acest har, dar nu este numai harul aici ci si adevarul despre care scrie.
  Sunt lucruri pe care poate le gandim mai toti. Cum ar fi exemplificarea „miracolului” nesperat al esecului fortelor raului. Noi poate ii spunem noroc dar adevarul este ca numai un miracol se putea intampla ca Ponta sa nu fie votat de cei 70% de „antibasisti” care ne-au blagoslovit cu parlamentarii rusinii. Adica, sa ai un Guvern, un Parlament si aproape toate administratiile locale, cea mai feroce televiziune comunisto-securista si alte atatea avantaje in buzunar si sa pierzi alegerile. Asta nu mai este ghionion ci un fel de hotarare a unei pronii ceresti…
  Ca, dupa acest articol, vor urma huiduielile unora iarasi nu ma mira. Cum altfel, trebuie sa-si justifice in felul lor mizeria proprie incercand sa o arunce, ca talharul care striga primul „hotii”, asupra celui ce ridica valul de pe hoiturile lor urat mirositoare.
  Iar daca este cert ca huiduielile huliganilor vor fi „absorbite in praful timpului”, cu siguranta vorbele Maestrului vor intra in „Letopiseti”.

  • Si din reactiile la acest articol se vede limpede ca in marea lor majoritate cei care odinioara credeau orbeste in regimul Mincinosilor si se lasau antrenati, cu voie sau fara de voie, in jafurile fara de egal sunt confuzi si nu au inca clara o scala a valorilor.

   Ochii lor ar trebuie sa fie ajutati sa se deschida – sa vada adevarata lumina!

   Poate pentru impunerea unor valori adevarate in societate ar trebui sa ne concentram eforturile pentru ca merita – se fac diferente importante, tot asa cum diapora a aratat un alt comportament si o alta vointa de a vota.

   Este doar o batalie castigata si fata este, inca, un mare razboi!

   • Ma bucur sa va reintalnesc.

    Sunt de acord cu dvs. si, desi de multe ori am spus, fiind dezamagit de diverse, ca nu ma mai intereseaza nimic, dupa o scurta pauza, poate necesara reincarcarii bateriilor, incepe sa-mi pese.
    Educatia este poate singura care poate sa-i ridice pe oameni deasupra nivelului de minima existenta spirituala iar comunicatia astazi, prin internet si alte forme de socializare in masa, poate contribui activ la schimbul de idei si acordul fin intre oameni.

    Este un moment critic si hopul nu este trecut. Mai trebuie sa strangem putin din dinti si sa ne straduim sa impingem carul ceva mai departe…

 21. Multumesc pentru articol. Ati pus in perspectiva timpului ceea ce gândesc multi contemporani.
  Sunt convins ca istoria va confirma.
  Este confortabil sa cred ca va exista si o istorie a raului. Cineva va analiza perioada acestor 25 de ani ( sper ca va fi suficient !) si va pune in istorie chipuri urate, material didactic pentru generatiile viitoare.

 22. Base nu a avut o slabiciune pe final de Mandat prin optiunea facuta publica. Asta a fost firul rosu care i-a definit intreg mandatul. Departe de a fi un curatitor de grajduri, cu mahalagismul aferent, a fost un inlocuitor de corupti. Artizan al justitiei romanesti i-a incoltit, pe foarte mult drept, pe coruptii alorlalti si a incercat sa-i inlature, insa doar pentru a face loc propriilor corupti. Ca, pentru salvarea aparentelor, a ales nevoia de consolidare a justitiei, e adevarat, dar dincolo de aceasta sceneta oferita presei se distinge clar incercarea sa de a musamaliza cazurile ce ar fi putut conduce in proximitatea scaunului propriu. Vendetta inceputa pe final de Mandat impotriva unor servici care au incetat sa-i mai fie fidele, in cautare fiind de un nou sef, dovedeste afrimatia mea de inceput. Nereusind comasarea alegerilor si anticipand pierderea legislativelor si-a protejat inca o data optiunea, desi era mijlocul mandatului abia, lasand sefia PDL pe mana lui Blaga, sperand ulterior intr-o rocada pe Motiv de esec in alegerile legislative. Nu i-a iesit pasienta si a mizat pe ultima sa carte: PMP, pregatita in maneca Ioanei. Dovada a premeditarii si interesului propriu. Cel public a fost doar unul adiacent, o necesitate pentru imagine si dus de nas.
  Portert de presedinte?! Nicidecum!

  • Hantzi,
   flecitari, esti consecvent in a-ti pastra ochelarii de cal cu privirea doar spre Latrina 3 si portita lu` Ghita :P

    • @hantzy
     Era normal ca avand in vedere enormitatile analizei tale(cea cu „musamalizarea” justitiei e antologica ) sa nu stii nimic nici despre ochelarii de cal.Ei NU dirijeaza privirea ci o obstructioneazaSi ignorant si politruc.

    • Când aud replici de genul ăsta nu pot să mă gândesc decât la scena din Moromeții din Poiana lui Iocan când Țugurlan (parcă) era convins că regele iese la prașilă în curtea palatului și că i-a păstrat și ”lu’ ăla micu” (Mihai) câteva pogoane.
     Problema atunci când ești limitat este că ai senzația că absolut toți ceilalți au exact același orizont ca și tine și cel mult merg în altă direcție.

  • „Artizan al justitiei romanesti i-a incoltit, pe foarte mult drept, pe coruptii alorlalti si a incercat sa-i inlature, insa doar pentru a face loc propriilor corupti. Ca, pentru salvarea aparentelor, a ales nevoia de consolidare a justitiei, e adevarat, dar dincolo de aceasta sceneta oferita presei se distinge clar incercarea sa de a musamaliza cazurile ce ar fi putut conduce in proximitatea scaunului propriu”

   Omule, pomul se cunoaste dupa fructe si omul dupa rezultate. Ce ramane dupa el.

   Ca Basescu nu e usa de biserica, asta e clar. Si poate nu cunoastem cu adevarat resorturile interne reale care l-au impins/il imping pe Basescu.

   Dar rezultatele sunt uriase. Basescu a ales sa sparga limitele care pareau de nedepasit si a setat limitele extreme de sus in materie de libertate a justitiei prin promovarea unor oameni precum Macovei, apoi Morar. Kovesi sau Predoiu.. Care sunt astazi limitele in materie de justitie, odata ce Vantu, Nastase si Voiculescu au facut puscarie? Fratele lui Basescu la puscarie mai pare ceva incredibil? Sau Udrea la puscarie mai pare de neimaginat? Basescu insusi la puscarie, daca ar fi cazul, mai e de neimaginat, ca asteptare publica?

   Ganditi la ce s-ar fi intamplat cu Nastase si PSD la putere din 2004 incoace. Da, acelasi Catalin Voicu ungea la ICCJ, acelasi PNA si slugile sinistre gen Botos si Amariei, in care anticoruptia se oprea la doctori si nasi de tren, iar procurorii care nu cedau isi lua zborul (Panait) sau erau otraviti cu aluminiu si mureau in chinuri (procuroarea Sega)

   Ca Basescu a permis si a fortat sa intre „dujmanii” politici in puscarie? Nu stiu daca e asa si daca a putut avea un asemenea control diabolic ce trecea de la procurori si pana la ICCJ.

   Dar, daca e asa, atunci bravo lui! A avut cojones sa faca ce Iliescu si Nastase nu ar fi avut in veci, DE FRICA SA NU SE INVARTA ROATA.

   Plus ca, eu nu ii vad pe Vantu, Nastase sau Voiculescu ca victime politice, faptele au fost probate si au fost condamnati in N instante.

   Doi: Basescu a setat foarte sus si asteptarile privind libertatea de exprimare.

   Da, libertatea de exprimare. S-a tras cu tunul asupra lui si a familiei sale si nimeni nu a patit nimic. Noul PSD, venit la putere in 2012, ar vrea sa revina la sistemul Nastase: „reclama de stat” catre media si ranga in gura alora prea caposi.

   Dar e al naibii de greu. Toate asteptarile publice sunt foarte sus. Daca in presedinte s-a dat cum s-a dat in ultimii 8-10 ani, atunci de ce nu s-ar putea in Ponta, Dragnea si compania? Cum adica, sa ne tinem gura ca sa nu ii suparam? Sa nu postam pe net PDF-uri cu plagiatul lui Ponta?

   Epoca Nastase, in care multi tremurau cand distribuiau pe net un nenorocit de document incropit de Ciuvica, a apus demult.

   Da, Basescu a terminat prost, foarte prost ultimul mandat. Si, odata nebunia pornita, au iesit inevitabil destule la iveala despre el si apropriati, lucruri murdare rau de tot.

   Dar ce a facut Basescu nu poate sa fie negat. A blocat 8 ani de sistemul PSD-ist ce parea de neclintit si care ne-ar fi tinut ani de zile pe loc, daca nu mai rau. A destructurat acel sistem, in cea mai mare parte, in asa hal ca nici acum nu se mai poate aduna de pe jos.

   Si a facut-o cam pe persoana fizica, luptand singur cu media cumparata de PSD, in perioada cand internetul si facebookul practic nu existau. Omul a castigat alegerile in 2004 si 2009 cand nimeni nu mai credea in victorie si cand multi dintre aliatii politici deja negociau cu PSD-ul.

   Basescu a fost absolut necesar pentru perioada prin care am trecut. O eventuala noua epoca „Iohannis”, mai curata si mai uscata, nu avea cum apara fara controversata epoca Basescu.

   P.S. Fara legatura directa cu ce am postat. Am un gust amar cand vad fost „basisti”, adica sustinatori ai lui Basescu, care nu pot sa se detaseze. L-au sustinut cu patima ieri, il urasc cu patima azi, ca le-a inselat asteptarile. Nu se pot detasa usor de epoca Basescu, pentru a vedea la rece ce a fost bine si ce a fost rau.

   Dar, rabdare. Timpul le rezolva pe toate.

  • Domnule,bati campii! asta ca sa spun pe sleau ce cred despre ce-ai scris.
   Daca ar fi dorit sa inlocuiasca coruptii „nostri” cu „ai lor” nu ar fi chemat-o pe MM sa reformeze Justitia si nu ar fi protejat-o pe ea sau pe altii sa definitiveze ce-a inceput.

   Ar fi putut foarte bine sa cante acelasi fals ca si Nastatse : pui niste penibili si santajabili la conducerea si te faci ca refomezi ca sa fie multumita UE.cu putin noroc o pacaleai,trgeai de timp ,ratai momentul 2007 si poate prindeai momentul 2008.Si daca il ratai si pe asta ,parca ce conta?? Importanta era ca tu si cu oamenii tai aveati ceam mai mare bucata de „prajitura” si erai inca la comenzi.Va suna cunoscut cantecul asta? Il canta foarte reusit P$D-ul? Bineintels ca da, exerseza la partitura asta din decembrie 89 incoace.

   Dar nu a fost asa.Si nu cred ca a fost o itnamplare sau ca „trebuia2 sa faca asta.Sa fium seriosi : cati politiceni romani fac ceea ce trebuie?
   daca ra fi urmarit doar interseul propriu nu ar fi avut fratele in puscarie acum.Ati mai auzit de vreun sef de stat roman care sa aiba fratele in arest?Eu unulnu.si am o banuiala ca nu toti au fost sfinti sau nu otit au avut frati/surori /nepoti cu comportamente ireprosabile.

   Asa ca lasati teoriile astea cu iz conspirationist si panseuri de genul „las ca stiu eu..ce parca aia sint mai buni?”.Nimeni nu e perfect,dar unii dintre noi isis fac datoria mai bine ca altii.Nu sintem toti in aceeasi troaca . Transmiteti-i salutari lui Gadea !

  • M-am distrat de minune cu niște prieteni citind comentariul lui Hantzy. Avem și o vorbă nouă pentru momentele în care mai scapă careva vreun „vânt”. Ați ghicit. Haaaaantzy !!!!

 23. Exceptional, domnule Liiceanu! Ati scris tot ce gandesc eu fara ca eu sa pot vreodata sa astern pe hartie macar o fraza din ceea ce ati scris dumneavoastra. Sunteti mare, domnule!

 24. Imi amintesc perfect cum era sfarsitul lui 2004. Aveam 23 de ani si simteam coruptia sufocanta a regimului Nastase. Am fost printre cei care au crezut cu adevarat in sloganul „Arde-i pe corupti” si am votat plin de speranta cu Basescu. Sunt in totala concordanta cu dumneavostra pana la capitoulul „Ce vor spune despre Traian Băsescu istoricii viitorului”. Continutul ulterior nu a facut decat sa-mi doresc sa am la indemana un emetiral. Pentru ca ce a urmat incepand cu 2005 a fost pentru mine o crunta dezamagire. Voi mentiona cateva momente care au contribuit gradual la aceasta stare de fapt:

  1. Suspendarea dosarului Flota in ciuda promisiunilor din campanie ca neavand nimic de ascuns se va prezenta in fata justitiei pentru clarificarea lucrurilor
  2. Obtinerea de facto a imunitatii totale in fata justitiei pe durata mandatului prin interpretarea abuziva a legii de catre pionii pusi de el (Morar si apoi Kovesi). El este in fapt singurul ce are superimnunitate, in vreme ce parlamentarii au putut fi urmariti penal si condamnati (vezi cazurile George Becali sau Catalin Voicu) asa ca super imunitatea parlamentarilor este doar o propaganda a presei aservite lui.
  3. Preluarea sistemului ticalosit pe care a promis in 2004 sa-l destructureze si folosirea lui in interes propriu (vezi cazul re-evalaurii lui Gabriel Oprea dupa ce prin 2004 il numise „seful mafiei personale a lui Adrian Nastase); perfectionarea acestui sistem, ajuns pe noi culmi ale abjectiei.
  4. Refuzul de a acorda interviuri unor televiziuni critice si participarea doar la emisiuni unde avea asigurata prietenia moderatorului (fara intrebari incomode). Daca media in vremea lui Nastase era servila, cea din vremea lui Basescu a devenit de-a dreptul odioasa. Practic pentru opinii critice la adresa regimului am ajuns sa nu avem alternativa decat televiziunile Varanului.

  Voi incheia cu un set de intrebari adresate oricarui sustinator al lui Basescu:

  1. Cum poti sa afirmi ca justitia e independenta cand in cazul Mircea Basescu DNA nu a miscat un deget pana cand Antena 3 a difuzat imaginile inregistrate de clanul Bercea Mondial, in conditiile in care inregistrarile respective fusesera depuse la dosar si mai mult decat atat existau inregistrari suplimentare facute chiar de SRI? De ce i s-a luat dosarul procurorului Iacobescu, tocmai cand se apropia de investigarea legaturilor clanului Bercea Mondial cu familia prezidentiala, iar ulterior s-a incercat scoaterea lui din magistratura, ajungandu-se in final la o solutie de compromis constand in pensionarea sa?

  2. Cum poti afirma ca justitia este independenta cand in cazul Alina Bica DNA s-a autosesizat abia in Octombrie 2014 desi problemele respective fusesera spuse public cu ani inainte pe diverse canale: Becali la RTV, reportaje ale Antena 3 si chiar Ponta in urma concluziilor corpului de control ? De ce nu avem niciun arestat din mafia retrocedarilor estimata la 4 miliarde de euro (cu exceptia lui Hrebenciuc & co)?

  3. De ce nu este niciun vinovat in dosarul ALRO, unde prejudiciul estimat adus Hidroelectrica este de 1 miliard de Euro? De ce au disparut de la dosar interceptarile Elenei Udrea? De ce procurorii care s-au ocupat de caz au fost scosi din magistratura si dosarul a fost inchis? De ce nu se redeschide dosarul, de ce nu sunt chemati in fata justitiei Udrea, Videanu, Stolojan si chiar Boc in calitate de prim minstru al guvernului ce a aprobat vinderea energiei Hidroelectrica rusilor de la ALRO sub pretul pietei si chiar sub cel de productie (in final cu greu a fost salvata dupa trecerea in insolventa)

  4. De ce nu sunt chemati in fata justitiei pioni mai mici (gen Blejnar de la ANAF sau Duta de la CNAS) ? Sumele in cazul lor palesc in comparatie cu miliardele de Euro de mai sus, dar sunt totusi zeci sau sute de milioane de Euro. De ce DNA nu acheteaza sesizarile facute de guvernul Ponta in privinta neregulilor gasite pentru perioada 2009-2012? Macar sa stim ca sunt nevinovati si sa nu mai planeze suspiciuni asupra lor.

  5. Pana la urma de unde provine averea familiei Basescu? De unde penthouse-ul de 800.000 Euro, de unde terenul de la Nana? A obtinut Ioana Basescu din notariat milioane de Euro in cativa ani? Daca da, au fost obtinute legal sau au fost doar o acoperire legala pentru mita prezidentiala? Ce venituri ii genereaza in prezent terenul de la Nana? Acopera aceste venituri rata lunara de 6.500 de Euro? Daca nu, din ce surse plateste rata? Pana la urma metoda de imbogatire legala „Ioana notar public” a fost copiata de Basescu de la Tariceanu (doar ca acolo era sotie, nu fiica), dar pana la a justifica toate milioanele de Euro prin activitatea notariala de cativa ani mi se pare un salt fantastic comparativ cu Tariceanu.

  Sigur ca justitia a inceput in timpul lui Basescu sa inchida cativa dintre pestii mari, de multe ori fara probe convingatoare, desi fapte penale au fost din pacate din plin (pana la urma dosarele Trofeul Calitatii sau Zambaccian sunt o gluma proasta in comparatie cu magnitudinea furtului din epoca Nastase). Dar de aici pana la a afirma ca este independenta e totusi cale lunga si pana nu voi primi raspunsuri convingatoare la intrebarile de mai sus imi voi mentine parerea. In ceea ce priveste opiniile istoricilor viitorului asupra lui Basescu, cred ca depinde in mare masura de ce se va intampla dupa ce Iohannis preia mandatul. Daca justitia ramane la fel focalizata pe o singura tabara iar propaganda media continua in acelasi fel, atunci probabil va fi cum spune domnul Liiceanu. Daca in schimb justitia va acheta si tabara protejata in ultimii ani atunci cred ca istoricii viitorului vor avea cu totul alta perspectiva asupra lui Traian Basescu.

   • Dupa cum bine vezi nu am afirmat nicaieri ca doar Antena 3 a divulgat coruptii, justitia si media pro-Basescu au divulgat si ele multi corupti (Nastase, Voicu, Becali, Hrebenciuc, Duicu, etc.) insa doar din tabara adversa. Singurul lucru ce doare este faptul ca fauna din tabara Basescu (Basescu insusi, Udrea, Videanu, Blaga, Boagiu, etc) este considerata in continuare cinstita si morala, iar justitia este considerata independenta. Faptul ca Basescu a intrerupt practica „o mana spala pe alta” de la precedentele alternante la putere (CDR in 96 nu a gasit corupti din epoca Vacaroiu, PDSR in 2000 nu a gasit corupti din epoca CDR) este doar primul pas. Astept in continuare lichidarea sistemului ticalosit iar in acest sens ar trebui inceput cu cei din tabara Basescu. Altfel riscam ca in cativa ani sa avem o stanga cat de cat frecventabila dar o dreapta absolut pestilentiala prezentata de propaganda drept salvatoarea democratiei si a justitiei independente. Oricum, astept in continuare cu cea mai mare buna-credinta raspunsurile la intrebarile de mai sus. Iar in cazul in care justitia va face curat si pe partea dreapta, crede-ma voi vota PNL in 2016 la fel cum am facut in toata perioada 2000-2012; altfel voi sta acasa, ori daca DNA mai face curat in PSD s-ar putea chiar sa votez cu ei.

    • „spune-mi cu cine te insotesti ,ca sa-ti spun cine esti”
     Parafrazand : „spune-mi de unde te informezi,ca sa-ti spun ce bine informat esti”.
     Fara suparare ,dar cand citati din A3,RTV ,Beacli si altii asemena,chiar credeti ca va ia cineva in serios pe aici? Incercati la Latrina 3 sau la nea Ghita,acolo sigur veti fi apreciat cu comentariul „obiectiv”.

     Basescu sigur nu e usa de biserica.Daca va fi cazul justitia va decide si in cazul lui.Eu zic sa aveti un pic de incredere in justitie.Sau faptul ca nu si-a putut „salva” fratele nu e convingator?Noroc de A3 ca pune „presiune” ca de nu demult era fratele lui in libertate.
     Noroc tot de A3 ca Varanul plateste pentru hotiile facut?Sau in cazul asta nu se mai aplica?

     Eu zic sa iesit sa votati P$D-ul in 2016 ,asta ca sa stim si noi cati sintem cei care chiar dorim o tara curata.In felul asta veti fi foarte convingator : anti-Nastase in 2004 si pro P$SD in 2016 :))) No comments!

    • Doamne, cat timp ai…Ti-as raspunde punctual l-a intrebarile tale dar,..nu meriti.
     Ai la Antena 3 toate raspunsurile …Nu inteleg de ce trebuia sa miste din degete, doar nu trebuia sa se amestece in treburile justitiei…doar pentru ca Antena 3 a difuzat nu stiu ce…doar pentru ca Antena 3 a zis…interesant mod de gandire!

    • Dupa atata perdaf ce ar fi sa va schimbati nikname-ul..mai bun ar fi de ex. extraveral ca barem nu e supozitor ca actualul..

  • @ Emetiral

   …Un comentariu lung. Stradania dumneavoastra este de apreciat. Citind in diagonala, as zice ca RTV si Antena 3 sunt ultimele bastioane ale democratiei, iar corifeii Gadea, Badea si Ciuvica sunt cei ce se jertfesc pentru popor, spunand adevaruri.

   Inainte de a face procese de intentie Justitiei, eu va propun sa asteptam un verdict in cazul Mircea Basescu, sa asteptam sa plece Traian Basescu de la Cotroceni (si sa vedem ce spune Justitia in dosarul „Flota”) si sa vedem daca ajung in faza finala si dosare de PDL -isti.
   Justitia lucreaza in ritmul ei, iar unele procese ajung in faza finala dupa ani buni. PSD a fost primul la guvernare, dupa 1989. Gandind cronologic, as zice ca e normal ca dosarele sa vina intr-o anumita ordine: PSD, CDR, PDL. :)

   Cat despre pastile, eu nu le recomand. E de preferat ceaiul de tei.

  • Da, te ia amețeala, nu-i așa ?

   Mai ales când rămâi în urmă cu ”informările” și constați că ai rămas singur cu minciunile celorlalți care, vai oroare, deja au spălat putina !

   Chestia de la punctul 5 cu ”terenul de la Nana” îmi arată că degeaba ai un calculator dacă-l deschizi mult mai rar decât Curtea Justiției Supremă și Independentă de la Antena 3.

  • Nu esti un nelamurit.Din contra.Imi este de neconceput a iti raspunde la intrebari fabricate in tehnica dezinformarii anteniste.Am facut-o de atitea ori,incit ma intreb ,la ce iti serveste??Chiar faci pe naivul,daca vii cu cioraba asta,reincalzita de postaci si vuvuzele,de zeci de mii de ori..
   Ca sa dau un singur exemplu de falsitate si inducere in eroare :

   citez:
   5. Pana la urma de unde provine averea familiei Basescu? De unde penthouse-ul de 800.000 Euro, de unde terenul de la Nana?

   Chiar sa nu stii,sa nu fi aflat ,dupa cita manipulare a facut Gidea si ai lui ,,ca terenul de la Nana a fost achizitionat prin un imprumut facut la CEC?? Chiar NU STII??

  • @Emetiral

   Relativ la intrebarile 1 si 2 omiteti un pion important SRI. Daca SRI-ul nu stia de activitatile lui Mircea Basescu si a Alinei Bica e un act de rea vointa sa pui activitatile mai putin onorante ale celor doua persoane in carca presedintelui.

  • Nu te-am citit in intregime (nici cu predicile lui Gadea, vai, n-am rabdare asa c-am ramas nepocaita) si brusc am nevoie de un emitiral. Se ia la greata, nu?

  • Doar atât ai reușit să vomiți ? Păi, ești slab … Tu trebuie să fii de stilul lui Voiculescu. Scrie o carte cu un titlu pompos cu îngenuncheri de președinți … și, Hop ! el intră în Parnaus. Ha, ha, ha …

 25. Un articol mai important si mai drept ca toate lectiile de istorie strambe (inca!) invatate in 8 ani de scoala postdecembrista! Un articol corect si simplu, dar atat de frumos prin adevarul lui spus fara cosmetizari inutile care l-ar fi coborat in dizgratiosul odelor siropoase! Acest articol este ca o alifie pentru sufletele oamenilor obisnuiti ca mine si ca domnul profesor Liiceanu, cei care au dat luptele acestea zi de zi alaturi de presedintele nostru. Presedintele Traian Basescu a fost cel care a stiut sa ne ridice mereu din tristetea unei infrangeri si sa ne conduca spre victoriile importante si necesare in luptele impotriva fratiei coruptilor ale ultimilor 10 ani. Batranul lup de mare nu va fi uitat de istorie, pentru ca razboinici fac istoria, nu oamenii calduti. Multumim inca o data, domnule profesor, pentru acest text maret si necesar, pentru ca el se intalneste cu toate credintele noastre care ne-au animat din 2004 si pana acum!

 26. Sa nu uitam de asemenea ca Presedintele-inca-in-functie a fost primul conducator al Romaniei care in ultimii 40 de ani (de la momentul magic din 1968) a avut curajul sa denunte politica Rusiei si sa i se opuna acesteia.

  • ..si i-a invatat pe ameriani sa pronunte Moldova (nu Moldavia, ca in serialul Dinasty ), cred ca le-a aratat si unde e pe harta; iar de curand i-am vazut pe sefii NATO vorbind, in sfarsit, de importanta Marii Negre. Cred ca i se datoreaza tot insistentei sale incapatanate macar o parte din drumul Moldovei catre UE si faptul ca pe 1 Decembrie n-am sarbatorit doar ziua nationala dar si castigarea alegerilor de catre pro-europeni la Chisinau, in ciuda eforturilor Moscovei.
   I-a iesit cam tot ce a incercat, i s-au implinit aproape toate profetiile, cat l-a costat asta in plan personal o vom afla poate candva …

 27. Daca romanii s-ar opri o clipa din privitul la televizor si ar citi apoi gandi la cele scrise, Romania ar avea sansa de a arata altfel. Huliti si batjocoriti, „intelectualii lui Basescu” sunt dovada si speranta ca Romania poate deveni o tara normala. Continuati si ignorati mizeria cu care sunteti improscati- aveti alaturi oameni care au nevoie de scrieri si analize ca aceasta.

 28. Foarte bine scris…
  De dragul unei idei este inaltat un monument.
  Ce conteaza ca modelul poate nu este la inaltimea ideii.
  Oamenii vor retine ideea nu omul. Asa s’a intamplat si cu Cuza Voda.
  Mai conteaza azi defectele de caracter ale omului?
  Iar ideea este legitima.

  Au existat in istoria recenta si alte monumente. Nu toate legitime. Unul a fost Ceausescu. Da… a renationalizat Romania, a avut o distanta fata de sovietici, a dezvoltat (sau a vrut sa dezvolte) industria nationala, &c. Dar cu ce costuri… E doar un exemplu de monument.

  Nu vom intelege ce a fost epoca asta decat cand vom iesi din ea. Cand adevarata semnificatie va deveni evidenta prin consecintele benefice sau malefice ramase in urma. Deocamdata nu putem decat sa alegem aceasta semnificatie dupa principiile pe care ni le asumam.

  A fost si un pret de platit. Udrea, Videanu, Olteanu, vamesul, succesuri-le, &c. Dar este adevarat ca a fi impotriva lui Basescu te pune in schimb intr’o companie extrem de neplacuta. S. O. Vantu, Voiculescu, Nastase, Vadim, Voicu, Ponta, Antonescu, Gadea &Co, Badea el insusi, si alte multe persoane nefrecventabile. Persoane care votau in 2012 cu ambele maini impotriva actiunilor anit-coruptie.

  Cu siguranta ca intors in timp in 2004, in 2009, sau in 2012 as vota la fel (in 2012 m’am abtinut dar partizan), adica tot cu Traian Basescu. Dar asta nu ma face sa nu am multe retineri in privinta politicii intamplate in acesti zece ani. La momentul actual, in ceea ce priveste dreapta, imi doresc disparitia PDL si a tuturor liderilor lui, imi doresc sa nu mai aud in veci de Elena Udrea… si daca Traian Basescu se incapatineaza sa graviteze in jurul ei… ei bine, imi doresc sa nu mai aud in veci nici de el.

  Facem monumentul dar pastram doar ideea. Ideea pentru care oamenii s’au jertfit nu detaliile meschine care merita uitate. Traian Basescu nu a reprezentat o idee, el s’a folosit de o idee, si asta chiar fara scrupule uneori.

  Fireste ca trebuie sa vorbim de bodelul de pe vremea lui Nastase. Dar, sa’mi fie cu iertare, si bordelul mai recent trebuie curatat. ANPR de pilda… da da… pentru ca condamnarea comunismului doar din varful buzelor este o impietate, o bataie de joc. Condamnarea trebuie sa aiba si efecte juridice clare. Or, aceasta claritate nu prea s’a vazut. Nu, nu zic ca este vina presedintelui asta. Dar oamenii partidului lui au lasat multe ruine in urma si au si furat in draci. Si bordelul asta trebuie curatat. Si mai avem si totala desfranare a regimului Ponta din ultimii doi ani.

  Vestea buna este ca sunt atatea de facut in tara asta… vestea proasta este ca de 25 de ani numai lichelele si profitorii au populat scena politica a tarii incat au pus insasi ideea de democratie sub semnul intrebarii. Am insa speranta ca cetatanii oricat de umiliti si lasati fara aparare au inca un sens bun al vietii noastre impreuna. Cand oamenii vor simti ca daca esti harnic si silitor ai mai multe de castigat decat daca esti misel si necinstiti… ei bine, atunci si numai atunci o vom lua pe panta ascendenta a destinului nostru.

 29. Traian Basescu nu a fost un presedinte imaculat. Dar cred ca a fost presedintele potrivit pentru perioada in care si-a exercitat mandatul. Ma indoiesc ca in Romania anului 2004 un presedinte mai lustruit, mai cu morga, mai reticent in a intra in conflicte cu mafia politica ar fi obtinut rezultate similare.
  In ceea ce ma priveste ii voi fi mereu recunoscator pentru faptul ca a candidat, a castigat si ne-a salvat de la 10 ani de coruptie generalizata. Nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi aratat azi Romania cu doomnul Nastase presedinte si PSD-ul la putere.

 30. Ma consider unul dintre „alesi” fiind contemporan cu Dvs. domnule Liiceanu. Citindu-va luarile de pozitie (pe care le faceti publice atunci cand isi au rostul) imi dau seama ca gandim la fel, numai ca Dvs. aveti harul de a pune gandurile in ordine.
  Va multumesc.

 31. Va multumim Domnule Liiceanu. Ati exprimat gandul si credinta noastra despre epoca Basista.
  Ma doare sufletul ca exista atatia romani ” bolnavi, cu creierile spalate” de Antene. Au reusit sa insufle atata ura si dezbinare. M-au consternat si ingrozit ura de moarte , suspendarile presedintelui ales de popor. Am incercat sa identific si bune si rele la Presedintele nostru.
  Am admirat puterea sa de rezistenta in fata dusmanilor interni si externi ai lui personal , extinsi la dusmanii Romaniei si a Romanilor. Este Presedintele care a pus Romania pe drumul Democratiei si a Statului de drept. Dar cu ce sacrificiu si umilinte indurate! Cred ca aceasta putere a primit-o de la profesia de Capitan de nave, pe care le-a adus intotdeauna la tarm.
  LA MULTI ANI DOMNULE PRESEDINTE !

 32. Domnule Liiceanu nu o sa pierd timpul felicitandu-va caci ati atins excelenta demult. In adevar D-nul Basescu a fost omul potrivit pentru deceniul scurs. Dar in 2004, 2009 si acum in 2014 eu vad dincolo de omul ales, mina lui Dumnezeu peste acest popor si peste aceste meleaguri. Daca tot ne impopotonam cu titulatura de crestini este momentul sa recunoastem miracolul cind apare caci prea mult ne plingem ca Dumnezeul viu nu isi mai arata fata.
  Va doresc o zi binecuvantata.

 33. In 2004 din pacate nu am putut vota, iar in 2009 nu l-am votat pe Domnul Presedinte Basescu in primul tur, ci doar in al doilea. In timp, am inteles ca acest Om, asa imperfect cum era el, a fost cel mai mare presedinte post-decembrist. Si ca a luptat singur impotriva caracatitei neocomuniste, cu o abnegatie si un curaj incredibile. Noi nu l-am inteles intotdeauna, uneori l-am criticat si l-am parasit, dar el a continuat perseverent sa piarda multe lupte pentru ca in final sa castige razboiul… „Ponta nu castiga alegerile”, spunea el prin februarie. Ca de obicei, a avut dreptate.
  Multumiri din suflet Domnului Presedinte pentru ca i-a pasat de Romania mai mult decat orice altceva, multumiri si Maestrului Liiceanu ca a pus in cuvinte ceea ce simteam déjà si nu reuseam sa constientizez.
  Asa cum dupa 2009 am devenit „basist”, la fel si in 2014, nu am votat Iohannist decat in turul 2 si sper sa devin „iohannist”. Doamne-ajuta!

 34. Frumos, adevarat, multumim.
  Referitor la aspectele negative, opinia mea de cititor amator de istorii este ca istoricii nu vor mai mentiona „mahalagismul” si faptul ca „se lua in gura cu toata lumea” – ceea ce pe contemporani desigur ca i-a (ne-a) socat, ci poate numai neputinta politica de a uni si de a construi (un partid), sau faptul ca nu a atins treapta cea mai de sus a unui lider – sa lase un mostenitor politic.

 35. Multumesc domnule Liiceanu!
  Eu cred ca acest „miracol” a fost posibil in primul rand, datorita pozitiei fara echivoc a oamenilor de cultura precum dumneavoastra, dl Plesu, dl Patapievici, dl Cartarescu.

   • Da, perfect adevarat!

    Miracolele nu sunt posibile fara actiunile oamenilor.
    Unii sunt mai vizibili, sunt persoane publice, altii, mai multi, mai putin vizibili, dar la fel de importanti, si aici ma refer, in special, la cei multi care au crezut in votul lor!

    Multumesc!

 36. Fara indoiala, ca Presedintele a fost omul vremii, in batalia (juridica) contra coruptiei si furtului banului public.
  Din pacate, in aceeasi masura a fost inexistent in domeniul fundamental al acestei functii:expertiza economica, capabila de a da avint dezvoltarii economice, ca forma principala de schimbare pozitiva a unei tari.Probabil ca fiind incapabil ca politician-tehnocrat, a cautat sa compenseze acest deficit, prin constructia unor instrumente de asediu institutional asupra marii coruptii.Cred ca istoria va pastra imaginea sa politica, in aceste doua dimensiuni.
  In lipsa competentei sale economice, trebuie sa ne multumim si cu buna competenta in lupta anticoruptie, cu speranta ca noul presedinte o va continua, dar va fi capabil si de ceeace n-a fost in stare sa ofere Basescu:,,Sa traim bine!”
  In ce priveste ,,huiduielile contemporanilor”, ele nu vor exista fiindca evaluarea este corecta si unica observatie poate fi ca fiind partiala, ceeace nu justifica huiduieli, ci impun completarea ei.

  • „din pacate” nu cunoasteti Constitutia si ceea ii atribuie ca sarcini unui presedinte in Romania.
   „Din pacate, in aceeasi masura a fost inexistent in domeniul fundamental al acestei functii:expertiza economica, capabila de a da avint dezvoltarii economice”
   Presedintele are atributiile astea? pai dece mai are tara guvern?

 37. Un articol foarte bun, un rezumat concis si corect a doua mandate de luptator pentru statul roman. Nu a fost capitulard precum Constantinescu si nici nepasator ca Iliescu. Pentru lupta nebuna pe care a dus-o, multi inocenti i-au multumit cu teribile injuraturi.

 38. Tocmai ce mi-am dat seama ca, in ultima vreme, uitasem multe dintre motivele pentru care-l (re)votasem pe Base, ca mi se estompasera din memorie multe dintre actele sale de bravura pe care le privisem cu admiratie, ca pierdusem din vedere chiar si propriile-mi argumentele ce ma transformasera intr-o sustinatoare basesciana, si toate acestea din cauza acelei „prea omenesti slabiciuni”. Asa suntem noi oamenii cu semenii nostri, le uitam marile fapte (publice) din cauza unor biete metehne personale, devenind foarte morali si intransigenti cand este vorba de celalalt.
  Domnule Liiceanu, va multumesc pentru aceasta aducere-aminte si ca m-ati extras din ingratitudinea in care confortabil ma instalasem.

  (lipsa comentariilor cu huiduieli ma face sa cred ca se mareste numarul celor ajunsi la maturitate: sociala, politica … )

 39. De acord cu tot ce ați spus. Aș vrea să ating alte două subiecte care cred că le-ați scăpat.
  1. Relația cu Republica Moldova. Dacă ar fă să analizăm DOAR ce a făcut Băsescu pentru Republica Moldova și ar fi suficient. Ați observat cum este primit el acolo? Asta spune totul. În plus, dați-mi voie să cred că după terminarea mandatului își va canaliza 90% din energie pentru aducerea Republicii Moldova pe drumul european și alături de țara-mamă. Asta este nu părerea, ci convingerea mea.
  2. Neutralizarea lui Vadim. Aduceți-vă aminte cât lătra Vadim până să devină Băsescu președinte și cum s-a făcut un cățeluș care mai schelălăie când și când, cam la 5 ani o dată. Că l-o avea cu ceva la mână, că o fi aplicat vreo altă metodă, important este că l-a neutralizat pe acest individ.
  Vi se pare puțin? Hmmm…

  • Basescu e istorie , iar Iohannis o sa-i dea clasa.
   Nu avem de ce sa-i multumim, daca ar fi vrut o justitie functionala s-ar fi intamplat de mult toate arestarile astea, a stat 10 ani la carma tarii si sub el , oameni ca Blejnar, Udrea , Cocos , au devalizat tara.
   Nu ne ajuta cu nimic istoria romantata a unui deceniu de mizerie.
   Domnule Liiceanu, pastrati-va suflul pentru un presedinte care chiar o sa merite .
   Din pacate generatia voastra are nevoie permanenta de un tatuc cu mana de fier, care sa o indrume.
   Noroc de noi astia cu partidul facebook, spalati pe creier, si prea putin dispusi sa ridicam piedestaluri indiferent cui.
   In rest numai succesuri tuturor basistilor nostalgici !Ne auzim dupa cinci ani de normalitate.

   • @ diana

    Daca pe Klaus Iohannis il votau doar „iohannistii”, ramanea primar.

    Sper din suflet ca domnul Iohannis sa fie mai mult decat a fost Traian Basescu! Dar nu pot sa-i contest meritele, lui Traian Basescu. La fel cum nu-i pot nega defectele.
    Tragand linie, dupa „epoca Basescu”, mie imi da „cu plus”.

    As zice ca o „mana de fier” trebuie sa fie si domnul Iohannis, chiar daca trage o manusa pe deasupra. Va reamintesc (sau, in caz ca sunteti prea tanara, va informez) ca am mai avut un presedinte democrat care s-a declarat „invins de sistem”.

    Nu vorbim de piedestaluri, vorbim de lumea reala… deocamdata, domnul Iohannis este la categoria „sperante”, in timp ce Traian Basescu a confirmat. Cum spuneati, „ne auzim peste cinci ani”. Sper ca atat „basistii” cat si „iohannistii” sa fie multumiti, atunci. :)

   • Draga Diana,
    sa nu spunem hop pina nu sarim groapa.
    Una peste alta Basescu a contat in istoria acestei tari si indrznesc sa fiu de acord cu dl Liiceanu : una peste alta bilantul iese pozitiv.

    Despre Ki ,vom vedea.Te rog nu-mi spune de cum a gospodarit el Sibiul si ca de aia merita sa fie presedinte.Nu de alta dar altfel mai bine facem concurs pentru cel mai bun gospodar de urbe in loc de alegeri prezidentiale.
    Sper ca KI sa nu dezamagesaca.Ce stim pina una alta este ca are un dosar deschis de ANI si in care atat CC cat si ICCJ amana termenele de pronuntarea.Probabil ca dl KI va vae cinci ani de linste,din punctul asta de vedere.Sper sa-i foloseasca cu folos pentru cei care au nevoie de el.
    Mai vorbim la final de mandat.

    • Iohannis a pastorit Sibiul cu mai mult succes decat a facut-o Basescu pe vremea cand era primar.
     Ma mira amnezia admiratorilor lui base, usurinta cu care trec peste atatea si atatea mizerii ( nu am nici timp nici chef sa le enumar, oricum aveti explicati pentru fiecare dintre ele )
     Eu sunt profund dezamagita de fostul presedinte, poate fiindca am avut asteptari atat de mari atunci cand l-am votat in 2004 ( si da am votat si pentru suspendare desi nu sunt PSD-ista ).
     Si pentru ca sunt optimista visez si sper la o tara normala , fara stiri senzationale poate un pic plictisitoare… si Iohannis e omul care ne poate duce acolo .

     P.S nu sunt Firea ,ma simt jignita de comparatia cu femeia cu gura de stiuca
     Pur si simplu nu imi place Basescu nici ca om ( e extrem de urat ) si nici ca presedinte

     • Atentie, caci s-ar putea sa faci o greseala de apreciere!

      RO este prea aproape de Rusia- tara care nu te lasa se te plictisesti!
      Regretele mele pentru starea de liniste/ comoditate pe care vrei sa o incerci in permanenta!

      Si dl. Liiceanu vorbeste despre linistea de dinaintea Presedintelui Basescu, dar in alti termeni…

      Viata este mult mai frumoasa cand este variata si are dinamica, dar fara ingerinte rusesti, va rog!
      Evident ca diferentele de opinii fac parte dintr-o viata dinamica!

   • .

    ce „convenabil” e partidul asta facebook … !

    n-are lideri, n-are responsabilitate, n-are program, iar bruma de program din declaratia de la Cluj a fost repede bagata la sertar, sa nu cumva sa prinda la „masse”, sa le miste creierii spre alte idei decat bucataria si shoppingul

    daca basescu lasa dupa el macar o forma de idealism – compromisa sau nu, e reala, are carne si oase, facebook-ul n-a sa lase nici macar atat, pt. ca Iohannis e doar o forma goala pe care facebook-ul n-o poate umple cu nimic

    ce bine i-ar fi prins lui Basescu un facebook ca asta, sa le zguduie putin aroganta PSD-istilor in ultimii 10 ani. dar l-a el „n-a fost voie”. e voie doar acum ca vine razboiul si facebook-ul trebuie sa dea substanta unui patriotism fara sens, care-i apara doar pe altii, aici la granita im-periilor,

    in niciun caz pe romani

 40. Stiti cum se mananca ciocolata, cand faci cate o pauza ca sa savurezi gustul. Asa am citit articolul. Cu pauze, urmarind cursorul lateral cu parerea de rau ca se termina. As mai adauga portretului intelegerea fenomenelor in profunzime si claritatea exprimarii, foarte rara la politicienii nostri. Altfel, un om viu!

 41. Un rechin, un bully politic care a câștigat cu mare dibăcie toate confruntările electorale. A învățat foarte mult din mers și foarte repede. Fără îndoială, Traian Băsescu a împins România pe culoarul vestic, a luat decizii potrivite în premieră pentru reabilitarea statului de drept și a condamnat regimul comunist.

  Din nefericire, toate aceste performanțe de necontestat nu pot fi disociate de o administrație dezastruoasă pe plan intern, de atmosfera scandaloasă, de braserie de cartier, pe care TB a promovat-o la cel mai înalt nivel în mediul politic. Eliminarea colaboratorilor valoroși care l-au ajutat de-a lungul timpului, ranchiuna țărănească care a dominat relațiile cu dușmanii săi (că de adversari nu poate fi vorba), fie reali, fie imaginari, nu fac parte din arsenalul unui președinte de țară europeană. Finalul mandatului și alegerile prezidențiale din 2014 au arătat lumii întregi un lider uzat și controlat de slăbiciuni, luând în serie decizii nepotrivite sau având (a câta oară?) ieșiri publice nedemne de instituția pe care o reprezintă.
  Trebuie să mărturisesc că, deși l-am votat și l-am anti-suspendat mă bucur să îl vâd plecând. Vânt din pupa și călătorie sprâncenată!

 42. tot ce am gindit noi de-a lungul acestor 10 ani ati spus dvs,dl.Liiceanu in acest articol si pentru asta va multumim,nu am incetat nici o clipa sa-l sustinem chiar si atunci cind era la 5%simpatie,am stiut ca este presedintele care va scoate Romania noastra din miinile mafiei instalate.Va multumim dl.Presedinte Traian Basescu pentru tot ce ati facut pentru tarisoara mea.

 43. Vă grăbiţi. Istoria se scrie pornind de la documente – unele ştiute, multe neştiute acum! – şi de la confruntarea faptelor seci cu interesele ţării. Se va face o aritmetică limpede a câştigurilor şi pierderilor pentru România.
  Aţi scris un text remarcabil în luxurianţa argumentelor moi. Nu va rezista probei istoriei, iar nepoţii dumneavoastră vor găsi justificări omeneşti.

 44. Ecce Homo !

  Își mai amintește cineva scena din plenul Parlamentului României din ziua de 18 Decembrie 2006 când Vadim-Tudor flutura o cârpă murdară care sugera că Băsescu va ajunge după gratii în timp ce Președintele ținea un discurs la tribună ?
  De ce erau supărați comuniștii ?
  Pentru că li se spunea adevărul în față !
  De la tribuna Parlamentului Traian Băsescu prezenta concluzia Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România: Regimul comunist din România a fost ilegitim și criminal.

  A fost zi memorabilia în Istoria României.

  Evenimentul ar fi putut avea un efect uriaș în lumea întreagă: președintele unui stat fost comunist solicită Parlamentului adoptarea unor măsuri pentru asanarea societății românești după deceniile de dictatură comunistă.
  Comuniștii au refuzat.
  După 120 de zile l-au suspendat pe Băsescu, în mod fraudulos (Curtea Consituțională nu a validat motivația suspendării).
  După alte 30 de zile electoratul românesc își reafirmă suveranitatea și își reconfirma președintele prin Referendum cu 74,84% voturi împotriva suspendării.

  (Faptul că doar 44,45% dintre cei cu drept de vot arată cât de bolnavă era societatea româneaqscă și cât de necesară a fost initiativa Președintelui de a înființa Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România).

  Dar răul fusese făcut: Băsescu pășise deja pe drumul Golgotei neamului iar comuniștii și-au pus cohortele de biciuitori în calea sa.
  De șapte ani Băsescu poartă crucea mântuirii neamului de deșeurile comunismului care continua să infecteze România. Suportând cu stoicism loviturile nemiloase și ticăloase ale urii comuniștilor El a sângerat sub ochii nostril dar nu a căzut.

  Minunea s-a petrecut !
  S-a petrecut atunci când dușmanii jubilau văzându-l la capătul puterilor, văzând cum se lepădau de el apostolii săi și cum poporul plângea din ce în ce mai lipsit de speranță !

  Domnul Gabriel Liiceanu a văzut-o și acum ne-o împărtășește și nouă.
  Colegul Ovidiu (03/12/2014 la 10:33 ) a extras-o din textul filozofului și a subliniat-o în comentariul său.
  Se cuvine să mărturisesc și eu că – fiind un adept fidel – am înțeles care este de fapt supremul sacrificiu, ”pana” cu care El a despicat inima Răului:

  Iat-o, exprimată cu o sublimă subtilitate de Gabriel Liiceanu:
  “În schimb, se vor opri pesemne mai mult, căutând (zadarnic) o explicație plauzibilă (contemporanii nu o găsiseră) pentru opțiunea pe care o avusese, la finalul mandatului său, în alegerile prezidențiale din 2014 ; o explicație, dar alta decât cea simplistă – a unei prea omenești „slăbiciuni” –, incompatibilă cu un om de stat ce dăduse mari bătălii.”

  Oare a ajuns la capătul drumului ?
  Vom reuși Noi să-i preluăm mandatul și să-l transmitem viitorului Președinte ?

 45. In principiu sunt de acord cu autorul insa as adauga si cateva greseli majore facute de Presedinte.

  In primul rand, masurile de austeritate au fost excesive (cele mai dure din Europe, desi Romania nu avea cele mai mari probleme) iar datorita fortei pe care o avea in 2009, nimeni de langa el nu a avut curajul sa-l contrazica. Puterea l-a intoxicat intr-o mica masura iar pricipalul efect este majoritatea PSD de azi.

  In al doilea rand, cu exceptia justitiei, statul este inca nereformat. In loc sa impuna masurile de austeritate, Presedintele putea impune restructurarea agentiei care se ocupa cu retrocedarile, spre exemplu.

  In ultimul rand, Elena Udrea. Nu inteleg si nu cred voi intelege vreodata promovarea constanta a acestui personaj toxic, inconjurat numai de corupti.

 46. Cam prea … dulce pentru gustul meu.
  L-am apreciat intotdeauna pe Base (chiar asa, nu simt nevoia sa ii spun domnul presedinte Basescu si asta este un mare plus pentru el ;)). Dar l-am vazut ca pe un barbat direct, instinctual, corect, fara finetzuri acoperitoare, fara ascunzisuri. Nu spunea intotdeauna adevarul, dar o facea prin evitare, nu prin mintire. Ceea ce este o calitate fina.
  Om „iesit”, cunostea foarte bine viata civilizata din „vest”. De aceea o tinea (si o tine) incontinuu cu: civilizarea – spre UE si puterea – spre NATO.
  A, si adaptabil. Accepta pareri exterioare daca veneau cu logica si cu explicatii inteligibile. Nu se considera a-tot-destept si a-tot-cunoscator. De multe ori am simtit schimbare dupa un timp in optica lui de perpeptie a lucrurilor. (cand si-a tuns mesa, am stiut ca omul este decis sa se schimbe pentru a face treaba!)
  Dap, mare figura!

 47. Istoria face cele mai bune portrete , ale noastre , ale tuturor. Fie ca suntem mici, fie ca suntem mari.Mi s-a luat o grea piatra de pe inima odata cu aceasta schita de portret.Credeam in nefirescul istoriei care ne insoteste, ca acest portret nu ne va fi ingaduit curand.M-am inselat.

 48. With all due respect, dle Liiceanu, ia lasati la o parte gandurile despre proximitatea disparitiei in praful timpului, etc. La 72 de ani sunteti inca in putere, iar cu un pic de grija mai aveti mult de mers si de facut. Luati-l bunaoara pe Neagu Djuvara drept exemplu; bate suta en passant, ne-ngroapa pe toti. Spor la treaba.

 49. Citeam undeva, ca a avea rabdare, inseamna sa stai pe malul riului si sa astepti sa vezi venind plutind cadavrul dusmanului tau.Traim vremuri cu sufletul la gura, Basescu nu-si putea permite sa aiba aceasta rabdare, dar lasa, fara putinta de tagada in urma, o Romanie care stie mai mult, mai increzatoare, mai curajoasa.
  Si, ca orice invingator cu slabiciuni, s-a dovedit si generos: si-a invitat alaturi de prietenii fideli si criticii, chiar si dusmanii la Ziua Tarii. O zi care a fost si a lui.

  Va multumesc, d-le Presedinte. Ati fost angajatul meu cel mai bun. Unul care mi-a dat batai de cap, pe care mai, mai sa-l concediez, pe care l-am bombanit, dar tot cu admiratie, respect, sustinere, caruia i-am recunoscut mereu vointa de a ma servi bine, potrivit asteptarilor mele, investiitiilor mele de suflet. Ma plec cu multumiri.

  Si in fata Dv. Domnule Liiceanu ma plec, pentru curajul de a scrie pentru noi, cei multi, care nu-si gasesc mereu cuvintele perfecte. Hut ab!

 50. eu sper un singur lucru: sa nu-l regretam. Sa nu ne faca astia sa ne para rau dupa Basescu, ca inseamna ca ne intoarcem de unde am plecat. Mai sunt inca sperante ca nu va fi cazul.
  Mai discutam peste vreo cativa ani, sa vedem daca Iohannis va ridica stacheta pe care oricum a setat-o destul de sus basescu.

  • Nu ai motive să-l regreți așa cum creștinii regretă că nu mai pot să atingă mantia Mântuitorului.

   Nu El este factotum. În umbra lui au ”sângerat” mulți tineri și mai puțin tineri magistrați care au suportat șfichiurile batjocurilor emanate din direcția dușmanilor românilor și au continuat să aplice singura forță care îi poate disloca din pozițiile pe care le-au uzurpat: Legea.
   El a fost doar Zidul care i-a protejat pe acești tineri magistrați atunci când erau foarte vulnerabili.
   Acum Ei au devenit Zidul.
   Iar Noi suntem protecția acestui Zid.

 51. Multumesc, D-le Liiceanu.
  Asteptam gandurile acestea intr-un articol. Mi se parea nedrept sa nu i se recunoasca meritele unui om care a facut enorm pentru tara sa in ciuda huiduielilor, a jignirilor si a urii atroce manifestata in media zi de zi.

  Referitor la acea „explicație plauzibilă (contemporanii nu o găsiseră) pentru opțiunea pe care o avusese, la finalul mandatului său, în alegerile prezidențiale din 2014 ; o explicație, dar alta decât cea simplistă – a unei prea omenești „slăbiciuni” –, incompatibilă cu un om de stat ce dăduse mari bătălii” cred ca ar fi posibil sa o primiti la o discutie in GDS cu Dl. Basescu invitat, asa ca pentru final de mandat. Si noi, „basistii” de rand, suntem curiosi sa aflam „explcatia plauzibila”.

  Multumesc inca o data.
  Cu respect,

 52. foarte frumos articol. cred ca orice om normal a intuit sau simtit aceste lucruri.
  nici o masina de propaganda nu poate pacali un om bine asezat in propriile convingeri, lucid.
  mai mult – aducandu mi aminte de vremea copilariei cand eram la scoala (pionier), cand nu credeam o iota din ce ne spunea ceausescu, chiar daca ne supuneam cu un fel de voiosie ironica regililor de atunci – cred ca nici pe copii, care au detectori naturali ai minciunii, nu i poti pacali. cei inselati sunt cei care nu sunt oameni intregi (prosti, dependenti, hoti, etc)
  inca ceva: o noua propaganda incearca sa impuna idea unei manipulari pe facebook pentru Iohannis, oamenii astia nu renunta niciodata.. :)

 53. Da. N-am uitat nimic. Nici macar amestecul ala de disperare si perspectiva moarta din timpul mandatului Iliescu-Nastase. ramE avocat, aveam 30 si umpic de ani, in contact zilnic cu societatea, cu autoritatile administrative si judiciare, ma gandeam serios sa plec din tara, cu riscul de a o lua cu totul altfel de la capat. Mafia politica pe care Nastase o asezase peste tara devenise de netrecut. Era in tot si-n toate, bine organizata.

  Prin 2003, totusi, mi-a mijit o speranta: primarul nostru cu privirea suie si suvita aia rebela, care parea de nedoborat in fata astora. Pe la inceputul lui 2004 ma intrebam: astia din alianta DA sunt nebuni? Nu vad ca Basescu-i singurul care le poate tine piept? Ce cauta cu Stolojan candidat? Cand au facut rocada in toamna, atunci chiar am inceput sa sper ca e poate.

  Pe mine Traian Basescu nu m-a dezamagit. N-avea cum. Imi aduc aminte ca azi ca tot ce asteptam de la el era sa-i incurce sistematic (PSD si mafia transpartinica), sa-i „ajute” sa se demanteleze treptat, si sa vireze incet cu tara pe drumul celalalt, spre Occident. A facut-o peste asteptarile mele. A facut-o avand impotriva nu doar opozitia politica ci si buna parte din propriul partid si media majoritar ostila. La fel a si rezistat, tot peste asteptarile mele. Si s-a regrupat de fiecare data cand am crezut ca a cedat. Nu stiu niciun om politic sau personalitate pe care atunci sau in 2009 sa-l fi putut credita cu misiunea asta, la asa tara grea.

  Iar daca pe final de mandat a avut o optiune electorala bizara (da, inca mai incerc s-o inteleg si nu pot), i-am multumit in gand pentru toate celelalte, si am optat altfel, dupa capul meu, si iata, nu-mi pare rau. Ceva imi spune ca nici lui Traian Basescu nu-i pare rau deloc.

  Deci nu, n-am uitat nimic, nici de dinainte, nici din ultimii 10 ani. Si parcurgand textul dvs exact asa ne-am rememorat si pe noi, si pe acest presedinte. Doar ca eu n-as fi putut niciodata sa-mi astern memoria pe hartie atat de bine.

  Era nevoie de aceasta limpede si onesta aducere aminte. Ma bucur ca ati facut-o dvs. Cu plecaciune, dle Liiceanu.

 54. De acord.

  Eleganta (in gandire si in exprimare) si corecta analiza. Intotdeauna am admirat talentul special al Domnului Liiceanu de a prezenta intr-o forma simpla (simplu in acest caz are o valoare pozitiva) un lucru complex. Denota multa putere de intelegere, analiza si redare. Uneori prezentarea este atat de simpla ca ma simt stanjenit „era atat de simplu, cum de nu am inteles”.

 55. Incercand sa sintetizez cat mai la rece cei 10 ani de mandat Basescu:
  – orientarea ferma spre Vest si pozitia la fel de ferma fatza de Rusia (Basarabia e inclusa aici)
  – de-griparea mecanismului justitiei MARI (anticoruptia)
  – „mana buna” in alegerea personajelor-cheie din Justitie – Monica Macovei, Koevesi, Daniel Morar si catzi mai sunt; daca presedinte erau nastase sau ponta aveam in posturile cheie pe de-alde tiberiu nitzu si amariei
  – punerea diagnosticului si incercarea de reforma a invatzamantului prin legea Funeriu; contra-reforma de acum arata din pacate ca majoritatea cadrelor didactice NU DORESC COMPETITIA CORECTA intre ele si institutiile lor
  – punerea diagnosticului pentru sistemul sanitar; nu conteaza ca acum arafat il garanteaza pe ponta, drama este ca majoritatea medicilor si a pacientilor doresc pastrarea „plicului” si a coruptiei endemice in general chiar daca zilnic sistemul ucide oameni
  „Cheia” evolutiei Romaniei spre un stat modern ramane binomul EDUCATIE-SISTEM DE SANATATE. Va avansa Iohannis in aceasta privinta? Greu de spus astazi.

  • educatie-sanatate? nu cumva cele mai numerice, mai CORUPTE si mai conservatoare sindicate? si cele mai politizate [spre stanga]?
   nu cumva succesul in aceste domenii trece prin reformarea DRASTICA a acestor sindicate?

 56. Minunat !

  Două observaţii:
  1. Susţinerea pentru d-na Udrea consider că a fost o manevră menită să facă din ea ţinta antibăsiştilor, tocmai pentru ca această ţintă să nu fie d-l Iohannis. A fost un joc riscant, dar a reuşit. D-l preşedinte a lovit în el ca să pară a-i fi oarecum duşman. Aşa nu se putea spune că-i este continuator. Poate nu a făcut-o de dragul d-lui Iohannis, dar sigur a făcut-o de dragul României.
  D-l Ion Cristoiu are chiar azi un articol pe tema asta în evz.ro.

  2. Istoria îşi aduce aminte de marii ei eroi nu prin slăbiciunile personale sau prin gesturile mici faţă de familiarii lor, ci prin victoriile pe care le-au avut. Sună pompos să-l numim pe d-l preşedinte erou, dar adevărul e că nu a pierdut nicio bătălie. Şi nu am simţit mai acut (sic!) mândria de a fi român decât atunci când am călcat pe cadavrul politic al d-lui Ponta.

 57. Frumos articol..eleganta scrisului si nevoia destainuirii au dat un produs care numai in spirit si inteligenta atrage ,impresioneaza si confirma..

  Simt un soi de mindrie ca am fost,sunt si voi fi alaturi de Traian Basescu.

  Ma felicit pentru perceptia ,pentru intuitia si alegerea mea.Si,intr-un fel,fata de loialitatea mea ,definita a fi o trasatura de caracter din primele rinduri..
  Investia de incredere a facut pui primind la schimb tot ce ma asteptam sa se intimple,tot ce imi doream sa faca sau sa nu faca OMUL Traian Basescu,in calitatea sa de ministru,parlamentar,primar si Presedinte al Romaniei..

  Fiindu-i alaturi , cu spiritul si inima ,cu gindul si dorinta,cu speranta si nu de putine ori,neimplinirea mea, am trait curajulnebunesc,neinfricarea,durerea dar niciodata resemnarea sau abandonul ,succesiv cu atacurile mizerabile ,cu duritatea loviturilor directe si pe la spate ale celor care s-au cocotat pe fruntea Romaniei ,puind cu repeziciune pe toata intinderea sa ,paraziti nesatui,lacomi,tilhari ,escroci si vinzatori de tara si popor.

  Am purtat si port cu mindrie nominaliz rea de basist si nu de putine ori am fost etichetat ca si extremist sau lingau..
  Cei care au facut-o habar nu au ce inseamna a crede simtind cu sufletul crezul.

  Pentru ca lingaul este un tip ce nu are nici o legatura cu sinceritatea ,cu fidelitatea si loialitatea..
  Lingaul este interesat material,de moment si cu dese traiectorii in schimbare..
  Lingaul este recunoscut prin schimbari de directii catre domeniul de putere in care are interese..
  Lingaul este cea mai scirboasa reprezentare ascunsa in minciuna si fals.
  Lingaul scuipa si apoi linge.
  .
  Tipologia completa in exercitiu o puteti afla la Trustul Intact,in deosebi la Antena 3..

  Sunt multe muste care isi lasa mizeria pe cele mai curate suprafete..si care din limite de gindire si atrase
  de catre butoiul haznalelor anteniste se strofoaca de indignare,atunci cind gasesc aprecieri si alaturari fata de Traian Basescu,de profilul de granit al acestuia si de mersul sau inainte ,fara poticneli,fara sovaieli in marea sa dragoste fata de neam si patrie..

  Raman ceeace sunt: muste dezorientate,fara gindire de analiza proprie,fara perspectiva,atrase sau de false lumini sau de mirosuri putride..efemeride…rebuturi umane..

  Nu am sa repet acum ce stie romanul deschis la minte..sub ochii lui,in prezenta lui s-au petrecut evenimentele,s-au desfasurat ostilitatile si s-au aplicat masuri de austeritate dure ,greu de inteles pentru muste..filmul unui razboi psihologic dus de un sistem ticalosit,mafiot,corupt impotriva unui singur OM…

  Un mare om politic.conducator de stat ..Traian Basescu a schimbat traseul Romaniei de la Est la Vest…a proiectat destinul Gradinii Maicii Domnului acolo de unde nimeni nu va mai reusi sa il intoarca..vizionar,strateg,patriot si adevarat conducator..

  Traian Basescu este OMUL care a scris ISTORIA Romaniei pentru o etapa ce defineste VIITORUL..prin modernizarea si reforma statului si functionalitatea justitiei eliberata de sub comanda politica abuziva si corupta.

  Poporul a fost slujit de catre Traian Basescu, iar Traian Basescu a fost mereu sustinut de catre popor ,o simbioza care a produs efecte majore in societatea romaneasca si a facut posibila scoaterea din perfuzii a Romaniei…IMPREUNA..cuvintul magic la care Presedintele nu a renuntat niciodata..

  Sunt mindru a fi fost si a mai fi BASIST!
  Va multumesc,domnule Traian Basescu Presedinte al Romaniei..

 58. O pata pe istoria romaniei… si corect, la cate a facut, e cel mai mare om politic, dar nu stiu daca neaparat in sensul bun.

  • il judecam pe Carol I prin intemeierea regqatului sau prin reprimarea rascoalei din 1907?
   il judecam pe Ferdinand prin Marea Unire, improprietarire sau Grivita 1933, Strousberg, Zelea-Codreanu?
   A fost De Gaulle fara repros, Churchill fara pacate si Roosevelt impecabil?
   N-a fost JFK „afemeiat”?
   Ai elaborat un evaluator al perfectiunii oamenilor politici?
   Ce a FACUT TB stim, ce n-a facut Constantinescu stim, despre KWJ putem doar PRESUPUNE. N-as juca la o casa de pariuri luand asteptarile drept CERTITUDINI.

 59. Minunata fila de istorie scrisa prin acest articol dle Liiceanu. Ne-am bucura sa-l insotiti si pe dl Iohannis cu vederile dvs. Cetatea poate sa se uneasca impotriva Ticalosiei avind „lupa” dvs.

 60. Extrem de parțială analiza. Nu mai repet toate erorile & abjecțiile deja evocate. Adaug una, pe care o consider importantă: ticăloșia cu regele Mihai „slugă la ruși”. Până la evaluarea istoricilor profesioniști, iată că istoricul improvizat Băsescu rescrie istoria și atacă mizerabil un simbol național. În paralel, pentru ca ticăloșia să fie completă, îl cultivă asiduu pe impostorul Paul Lambrino.

  • … și de ce nu admirația nerezervată a lui Traian Băsescu vis-a-vis de primii 10 ani ai administrației Ceaușescu. Din categoria celor care au condamnat comunismul în Parlamentul României dar gândesc „ușor” altfel.

  • Inainte sa te mai inchini la statuia lui Mihai,mai cauta sa intelegi ce a spus de fapt Presedintele:a facut o actiune pripita(armistitiul nesemnat de nimeni in 23 august 1944:abia in septembrie s-a semnat,in niste conditii umilitoare pt Romania),prost gandita,lasandu-si armata pe frontul rusesc(rusii,in momentul ala ne erau dusmani nu aliati),ceea ce a dus la uciderea si caderea in prizonierat a 120000 soldati.
   Era comandantul Armatei:cum se numeste Regele ce-si abandoneaza armata dusmanului?si il mai si preda pe seful armatei,Antonescu,dusmanului?
   Presedintele a inteles asta inaintea tuturor;nici istoricii nu ne spusesera asta public,inaintea lui,era prea umilitor pt „statuia”Regelui.nu-i asa?
   nimeni nu-l intreaba pe Rege despre asta,de ce?
   Am respect pt Carol si Ferdinand,nu pt Mihai,un las…

 61. Excelent articol! O radiografie literara a „fenomenului romanesc” in perioda presedintelui Basescu, asa cum numai un filosof de talia D-lui Liiceanu o putea ilustra, de parca nici nu mai lasa loc comentariilor, atat de clara este analiza; Mi-as dori ca aceasta visiune sa fie inteleasa si impartasita la nivel national, nu numai de o parte a societatii civile.

 62. In acest an am trait momente speciale. Nu am crezut ca va veni ziua in care sa pot vedea cum sunt saltati, pe rand, borfasii care au pustiit tara timp de 25 de ani, si pusi dupa gratii. In ultimul an nu am incetat sa ma uimesc cum, aproape zilnic, mai aparea stirea arestarii unuia sau altuia. Cand vedeai ca dureaza si 10 ani finalizarea unui dosar, nu puteai sa speri ca vreodata vor fi condamnati. Si cand a inceput – a fost ca la principiul dominoului . Oricum, a fost un regal!

  Traian Basescu are, indiscutabil, meritul de a fi declansat mecanismele care au dus la asa zisa mica reforma din justitie. Alaturi de el, ii consider patrioti pe toti procurorii, judecatorii care au muncit si finalizat dosarele, si care au riscat mult in plan personal, atat ei cat si familile lor.

  Si mai cred ca numai cineva din interior, din sistem, ca Basescu, putea sa zdruncine masinaria ticalosiei. Ca in mafie – numai daca cineva din interior tradeaza, poate sa slabeasca reteaua, s-o expuna. De asta cred ca l-au si urat asa de tare.

 63. Domnule Liiceanu, va multumesc pentru ca v-ati tinut promisiunea de a publica in continuare pe contributors. Articolul de mai sus este magistral, m-am bucurat citindu-l, va multumesc.

 64. Multumesc,domnule Liiceanu! Multumiri pentru taria pe care ati avut-o,in toti acesti ani,de a ramine unul dintre „intelectualii lui Basescu” -probabil ca cel mai lucid,dar si cel mai generos! Presedintele nostru avea nevoie,la acest sfirsit de „epoca” de o recunoastere publica a meritelor sale esentiale in a scoate Romania din feudalismul pesedist in care eram ingropati cu totii,in a proteja tara de mafia comunisto-securista care devaliza tara,in a orienta Romania definitiv spre Vest,cu indeminarea si incapatinarea unui comandant de nava! Multumiri si pentru atitudinea din campania prezidentiala! E minunat sa constati ca oamenii pe care i-ai admirat pentru meritele lor intelectuale incontestabile,sint si ramin niste CARACTERE! Textele Dvs.veneau ca „o gura de oxigen”, mai puteam respira ,mai puteam spera! Scrisul Dvs.s-a alaturat,in mod natural,fenomenului Facebook si asa am putut cistiga algegerile!

 65. Oameni de stat mai mari decat Basescu in istoria Romaniei moderne n-au fost decat intregitorii de neam. Si s-ar putea sa devina si intregitor de neam peste cativa ani, daca Basarabia va reveni la patria mama, fie direct, fie indirect prin integrare in Uniunea Europeana. Pentru ca daca aceasta aspiratie normala se va concretiza intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, nu va putea fi uitata contributia enorma a lui Traian Basescu la promovarea unor relatii privilegiate intre Romania si Republica Moldova, proces care va fi condus in final la indeplinirea acestui deziderat legitim al romanilor. Ar fi minunat ca la cate drepturi la recunostinta romanilor a acumulat Traian Basescu in cei 10 ani de mandat sa se adauge si acela de intregitor de neam.

 66. Hai sa fim seriosi,n-a avut si el falitii lui! pe care DNA-ul nu i-a vazut?vezi Parasuta care ne-a ras in nas si ne-a tapat de bani,aburindu-va cu piruetele si zambetele ei…;Videanu cu borduriada, care a distrus si furat cat a putut si altii,ca sa nu mai spun de…flota si tiganiada care a fost in largul ei s.a.m.d

  • Donilor, sunteti teribili, ce sa zic ! Daca ar exista o incarnare (?) a zicalei „idei putine, dar bine fixate” dumneavoastra sunteti acea incarnare. Si iata de ce : Dosarul „Flota” este incheiat . Flota aceea minunata (depasita din punct de vedere tehnic, ruginita,neperformanta, a carei intretinere costa cat nu facea) a fost vanduta cu acordul celor ce aveau dreptul sa o faca la vremea aceea : numele de Paul Teodoru, nu vaspune nimnic ? Nici acela de Nicolae Vacaroiu ? Ei bine acestia erau responsabilii ce si-au pus semnaturile pe acordurile de instrainare a navelor , primul in calitate de ministru al transporturilor, celalalt in calitate de premier al Romaniei.
   Venerabililor, stimabililor neicusorilor, puisorilor dosarul „Flota” s-a judecat, s-a incheiat, Basescu Traian (la vremea aceea deputat) a renuntat la imunitatea parlamentara si s-a pus la dispozitia justitiei tocmai pentru ca lucrurile sa fie judecate complet fara nici o ingradire si sa se ajunga la o decizie/ sentinta finala corecta.
   Ce naiba mai vreti acum cu ciorba asta sleita si alterata de atata amar de vreme de tot incercati s-o incalziti?Nu o mai consumam!

 67. n-as spune ca Basescu a fost cel mai mare om politic ai ultimilor 25 de ani, as spune insa ca si-a castigat locul in istorie ca cel mai reformator om de stat ai ultimilor 65 de ani, daca nu mai mult mai mult (tinand cont ca in periada de „aur” interbelica de fapt ne-am indepartat de progres). altii au fost poate oameni politici mai capabili dpdv ai ideologiei servite, insa el a fost un om doxat orientat spre bine si progres care a functionat ca om de stat ptr 10 ani, ferindu-ne de hazna.

  daca stai sa te gandesti bine, un intelectual n-ar fi facut nici cat o ceapa degerata, tinand cont de ceata de golani si hahalere ce s-a perindat la un moment dat prin parlament. si nu ma refer la unul cum a fost Constantinescu, slab de ingeri, partinic si plin de morga. am avut noroc cu un individ logic, cu o pregatire superioara, si cu un stil de management profund realist, slefuit de experienta indelungata cu oameni de toate soiurile. scrierile lui jack london n-ar fi fost exceptionale daca nu s’ar fi inspirat din propria experienta. cred ca experienta a facut diferenta. a luat o nava in deriva, Romania, si a condus-o cat de bine a putut prin bosfor, prin egee, pe langa malta si spre gibraltar, cu echipaje ocazional ‘turcite’ si marsave, un gen de aventura cu pirati-baroni si tratative cu mai marii locurilor carora vrem sa ne alaturam.

  ca in orice carte profund realista, eroul nu e niciodata perfect. uneori cade’n sant si’si provoaca buna parte din propria’i mizerie, insa consistenta pozitiei pe care o are in viata referitor la lucrurile fundamentale, il face sa fie catalogat automat in mod pozitiv, ptr ca asta e, indeplineste criteriile. eliberarea justitiei prin reinstaurarea statului de drept e cea mai mare realizare, fara de care, etapa a doua a lui iohannis probabil nu s-ar fi putut indeplini corespunzator. kudos lui basescu, ca vrut sa-si puna nava’n port asa cum a vrut muschii lui, si nu ai altora. stiu, anumiti ‘maestri de dreapta’, adevarati ciang nguen, fumega ptr declaratiile referitor la macovei. asta e natura lor insa, intelectuali deziluzionati care cred ca prin vorbe se face primavara; s’o face in neverlandul imaginatiei, nu in Romania..

  • M-as bucura mult sa-mi spuneti cine „a fost cel mai mare om politic ai ultimilor 25 de ani” – una, doua, trei exemple, daca se poate; multumesc!

  • Corect !
   Traian Băsescu a fost ”cel mai reformator om de stat ai ultimilor 65 de ani”.

   Cât despre
   ”un intelectual n-ar fi facut nici cat o ceapa degerata, tinand cont de ceata de golani si hahalere ce s-a perindat la un moment dat prin parlament”
   putem spune că România a avut din nou un noroc masiv cu acest T.Băsescu apărut la momentul potrivit care a avut ambiția de a-și construi cariera politică pe măsura calităților sale și de a se pune total și necondiâionat în serviciul țării.

   • Basescu a fost mereu prezent in politica, din 1991 pana la momentul in care a devenit Presedinte.

    Mereu era nemultumit si vroia mai multe, de aceea poate a reusit atatea.

    Interesant ar fi de stiut daca Basescu are sa isi reproseze ceva important in calitate de Presedinte.

 68. Lacrimi de fericire la citirea acestor randuri ce-mi aduc aminte de sperantele de mai bine
  traite in PIATA UNIVERSITATII inainte de lua drumul bajeniei…

 69. Mie imi e scarba de ce vad in presa … Interviuri cu Vantu, lingusirea care pregateste prabusirea … Discutii la limita suportabilitatii intre membrii partidelor legale din Romania.

  Un Stat viciat, un sistem de legi stufos care lucreaza mai mult contra cetateanului decat in favoarea lui. Orice om normal la cap ar avea idei de implementare mai bune, mai simple, mai umane. Se intretine o gandire retrograda aclamata talamb de presa.

 70. Cred ca cei care si in 2000 intelesesera diversiunea psdist -iliesceana si nu s-au dus la vot in turul doi, stiu deja ceva, nu de acum ci de mai inainte, ceace si azi pare unora de neinteles, ceva fara de care poate ca Iohannis nu ar fi castigat, adica de ce a avut dl Basescu acea optiune la finalul mandatului său, în alegerile prezidențiale din 2014, adica au o explicație, dar alta decât cea simplistă – a unei prea omenești „slăbiciuni” –, incompatibilă cu un om de stat ce dăduse mari bătăli. Explicatie care insa nu este nevoie sa fie data acum.

 71. Am citit articolul…in linia agitatorica cunoscuta. Am citit si comentariile. Cu cateva exceptii evidente, sunt vomitive. Basescu este exact opusul a ceea cred sectantii lui. Dar nu mai polemica…gata! Duca-se…si bine ca s-a terminat cu aceasta abjectie la cel mai inalt nivel al politicii romanesti. Intram, sper, in normalitate.

  • „Sectantii” lui Basescu au votat Macovei, Udrea, Iohannis. As zice ca nu-i semn de indoctrinare. Si as zice ca indoctrinare este, mai degraba, „Basescu e de vina”. Avem si o sansa de „normalitate”, cu un CNA functional, de exemplu. :)

 72. Presedintele nostru al tuturor romanilor timp de 10 ani grei merita o asemenea confirmare la sfirsit de mandat(e).
  Multumesc si felicitari, d-le Gabriel Liiceanu, scrierile dumneavoastra au claritatea si profunzimea simpla pe care putini le pot cumula. Si mai ales,respect! Ati fost murdarit ca „basist” si „criticat” in fel si chip, nu v-ati dezis. Nici noi n-o vom face niciodata.
  Slabiciuni are orice om, dar numai orbii nu pot vedea partea incredibila a luptei acestui – inca – presedinte, citeodata chiar singur, cu ticalosia care statea sa ne inghita.
  Eu cred ca inca mai asteapta, lingindu-si ranile si schimbindu-si pielea. Sa asteptam si sa vedem din ce e facut noul nostru presedinte, avem acum nevoie de mai mult decit o pana.

 73. Felicitari domnule Liiceanu pentru articol!
  Oamenii uita repede,iau prea des lucrurile „for granted” si e bine ca le reamintiti „cum mergeau lucrurile” pe la noi.
  Nu trebuie uitat ca justitia era o caricatura inainte de a veni Basescu si ca majoritatea politicienilor erau „tabu”.Mai erau condamnati asa unu-doi cat sa nu se zica ,ca nu e condamnat nici-unul.Am stat multi ai in „linistea” cangrenoasa promovata de tovarasul Iliescu.
  In vremea lui Basescu a inceput adevarata deratizare.
  Este un sentiment minunat sa vezi ca poti sa progresezi ca stat .
  Lucrurile nu se misca de la sine,progresele nu vin singure .Cat despre contributia presedintelui Basescu la cursul istoriei statului roman am un singur cuvant: IMENSA!

 74. Articolul dlui. Liiceanu mi se pare obiectiv, corect si echilibrat. Ma surprind comentariile care nu retin din cei 10 ani de mandat prezidential decat faptul ca dl. Basescu adezbinat societatea opunand anumite categorii profesionale si sociale altora. Mie mi se pare ca, da, asa a facut. Dar e foarte normal ca hotii sa fie mereu in conflict cu cei care pot trai fara sa fure si invers. Cam la asta se reduce toata dezbinarea provocata de presedinte. Ar fi fost bine ca Basescu sa fi fost primul presedinte dupa 1989, nu dl. Iliescu. Bilantul celor doua mandate pe care le- a avut e net pozitiv. Dl. Iohannis porneste acum cu un avans pe care dl. Basescu nu l-a avut. Cu atat mai mar e este meritul sau.

 75. Domnule Liiceanu nu cred ca aveti rabdare sa cititi toate comentariile la magnificul dvs.articol. Si e pacat.Pentru ca ati vedea ca „PARANTEZELE” intre care ar salaslui eventualele huiduieli sunt inutile.Iar lucrul asta este formidabil.Cu respect, un pensionar oarecare, dintre multi altii care poate s-au inzdravenit la cap citindu-va.

 76. Iulie 2009 – Ambasada Romaniei la Praga.

  L-am intalnit absolut intamplator, eram in vacanta acolo si a acceptat imediat sa faca o poza cu noi (SPP-istii erau cam incruntati), intrebandu-ne ce ne-a adus pe la Praga.

  I-am adresat atunci o rugaminte: sa mai aiba rabdare cu romanii.

  A zambit si a spus ca un adevarat capitan de nava: „Eu nu abandonez niciodata pe nimeni, mai ales pe ai mei”.

  Se pare ca a reusit.

  Respectele mele, domnule Presedinte.

 77. Un articol superb, ca de obicei, domnule Liiceanu ! Da, cand timpul va separa bobul de neghina, adevarul de minciuni si iluzii, asta este ceea ce va ramane in memoria omenirii. Esentialul.

  • Am citit cam tot ce ati publicat de-a lungul timpului, d-le Liiceanu, cu mare placere.
   De aceea, nu pot sa nu raman mirat de usurinta cu care, ascutit spirit critic cum va stiu, treceti peste fapte pe care le cunoasteti bine si pe care, daca ar fi fost comise de catre adversarii politici ai d-lui Basescu, le-ati fi facut obiectul tot atator articole manioase.
   Din capul locului trebuie sa va spun ca am votat de doua ori cu dl Basescu.
   Dar, cum puteti sa treceti peste manipularea dovedita a alegerilor pentru Parlamentul European in favoarea fiicei cele mici si agramate a presedintelui?! Va simtiti cumva mandru ca ati fost reprezentat de acest vlastar din familia presedintelui?
   Dar peste evidenta folosire a functionarilor presedentiei pentru achizitionarea celor mai bune terenuri din Baragan de catre familia presedintelui?! Asta ca sa spun doar atat, nu am probe pentru mai mult, sper ca justitia isi va urma cursul si vom afla adevarul si in aceasta afacere. Daca nu cumva lucrurile au fost deja transate la masa verde, odata cu predarea-primirea functiei. In opinia mea, acest caz, casa din Mihaileanu si altele se vor constitui intr-unun examen pentru mandatul d-lui Iohannis.
   Au mentionat altii aici mai multe aspecte, nu as vrea sa le reiau.
   Vreau doar sa va spun ca m-ati dezamagit prin tonul ditirambic, vadit partizan si prea putin filozofic cu care aduceti efectiv osanale unui personaj (omulet si el la randul lui, cum bine spuneti despre dl Nastase), pana la urma banal si pe alocuri trivial, din murdara politica romaneasca. Mi-ati amintit de osanalele aduse odinioara „carmaciului” Nicolae.
   Dar, ca un „omulet” ce sunteti, veti fi avand si dumeavoastra de platit mici favoruri. De exemplu, editura Humanitas…

   M-ati mai dezamagit cu dipretul ne-disimulat, as spune cu un aer elitist, pe care il afisati pentru eventualii contestatari ai articolului, declarand ca veti pune in paranteza comentariile lor. Prietenul dvs, dl Plesu spunea candva ca (citez aproximativ) trebuie sa avem indoieli, ca nu prea sunt de luat in seama cei care au prea multe certitudini. Prin siguranta asta pe care o aveti ca ati spus intregul adevar, v-ati pus chiar pe dvs insiva intr-o mare paranteza, fiindca sunt prea multi cei care nu sunt (in totalitate) de acord cu dumneavoastra.
   Voi citi in continuare cu placere scrierile dumneavoastra ne-partizane.

 78. Sincer, sunt cam uimit de acest tip de articole, aproape omagial.
  In plus minimalizerea dinamicii macroeconomice in perioada mandatului Lui Basescu este iarasi de neinteles.
  Pe langa meritele incontestabile enumerate (mai ales pe politica externa si justitie….desi avem si aici ceva dubii, fratele, ginerele au probleme grave, ma rog, nu e implicat el, dar era de preferat sa nu avem asa ceva in apropierea imediata a Presedintelui. Sa ne gandim ca asa ceva s-ar fi intamplat in Germania, Mutti ar fi fost la fel de linistita?) se trece mult prea usor peste gravele deficiente de intelegere macroeconmica care au amplificat criza si efectele ei.
  Cica Presedintele nu are nicio treaba cu economia, ca nu scrie in Constiutie, e treaba guvernului bla, bla…fals. Sa ne uitam in programul presedintelui ales Iohannis Are treaba din greu cu zona economica? Are… Sa nu-mi spuneti ca incalaca Constitutia.
  Spicuiesc un pic:
  „alinierea strategiilor sectoriale și a politicilor publice la imperativul dezvoltării sustenabile, creșterea nivelului de trai, schimbarea paradigmei prin punerea cetățeanului înaintea statului,”
  „Un ciclu politic de 10 ani va trebui să însemne şi redefinirea rolului pe care dorim să îl jucăm în interiorul UE, redefinirea priorităţilor noastre în ceea ce priveşte finanţările, atragerea de fonduri, oportunitățile economice şi relaţiile intracomunitare.”
  „- susținerea elaborării unui Plan de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 10 ani, care să cuprindă atât obiectivele acoperite prin fonduri europene prin Acordul de Parteneriat, cât și pe cele care urmează a fi acoperite din bugetul de stat. Voi invita actorii implicați (cu precădere partidele politice) să-și asume acest Plan – un veritabil contract cu și pentru societate, pentru a nu se mai face cheltuieli în afara obiectivelor sale, adică în scopuri electorale sau clientelare;
  – asumarea unei date clare pentru adoptarea monedei euro agreată de toate partidele și BNR, pentru a stimula pregătirea economiei românești la presiunile competitive ale pieței comune și a recupera deficitul comercialactual;
  Este indamisibil să nu putem genera proiecte care să utilizeze în integralitate fondurile europene alocate. Nu putem rata această importantă șansă de dezvoltare sustenabilă, de modernizare și creștere a prosperități”
  De la pag 46 la pag 55p resedintele ales vorbeste exclusiv de economie, apoi pana la pag 58 de politici fiscale, apoi de agricultura, sistemul de pensii etc.
  „Ca Președinte al României, voi chema toate forțele politice să decidem împreună viitorul sistemului de pensii. Spre exemplu, este important de stabilit ca obiectiv strategic conservarea actualului sistem care se bazează pe principiul solidarităţii între generaţii, aşa-numitul sistem pay-as-you-go (în care plata pensiilor este plătită din contribuțiile celor aflați în muncă) sau
  trecerea la un sistem de conturi individuale de economisire prin investiţii prudenţiale, centrat pe principiul contributivității, al responsabilității individuale şi al definirii şi garantării beneficiilor”
  „Ca președinte, voi încuraja dezbaterea cu privire la introducerea unui sistem de pensii ocupaţionale și a unui sistem de asigurări sociale pentru activităţi ocazionale. Susţin introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale, prin statutul profesional şi/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, bazat pe contribuția asiguratului și a angajatorului, inclusiv a statului, acolo unde angajatorul este statul.”
  „Ca Președinte al României, consider că sistemul de pensii și preocuparea pentru pensionari nu este nici o chestiune de ordin ideologic și nici una pentru care este suficientă o gestionare curentă și o privire în prezent”

  Sa vii acum si sa spui ca un presedinte de tara nu are ca cauta in aceste domenii este aberant. Nu e o papusa care sa-si asume meritele sau nerealizarile unui guvern din pozitia de spectator
  Or in mandatul de 10 ani al lui Basescu, (un jucator, nu?), am avut grave derapaje macroeconomice in perioda de expansiune(2004-2008) carea au amplificat criza economica „normala” ce a urmat(2009-2011). Cand s-au luat alte masuri aberante de reparare dezechilibrelor macro provocate in prima perioada, postuland ca altfel nu se putea. Ba se putea. Se trece prea usor peste aceste aspecte, presupunand ca Presedintele nu are treaba in domeniul economic. Are…si inca multa, poate sa dea inapoi bugete, poate sa respinga legi, poate sa produca studii prin consliierii sai . Poate coagula diverse forte in vederea stabilirii unei strategii antionale etc
  Ati trecut prea usor peste aceste aspecte. Prea multe laude si prea multe scuze pentru neimpliniri.

  • O gluma buna: programul economic al lui Iohanis. Deocamdata il aplica la Palm Beach.
   Daca doriti sa produceti un panegiric presedintelui ales scrieti un articol de sine statator. E un act de politete minima fata de Gabriel Liiceanu si fata de noi, cititorii dansului.

   • Nu sunt nustiuce fan Iohannis, are si el bubele lui (dar programul e bunicel, sa vedem insa si faptele) am reprodus acele pasaje pentru a argumenta afirmatia cum ca un presedinte are, si e foarte bine ca are, preocupari economice in fisa postulu , multa lume crede contrariul.
    Sigur ca acele capitole, destul de tehnice, au fost scrise de consilierii D-sale, este o bila alba ca au sens. Sper sa le dezvolte in viitor, mai la concret. A atins probleme de fond extrem de importante.
    N-am inteles in ce masura am fost nepoliticos…ma rog, daca a-ti exprima o opinie diferita e nepoliticos, atunci, da, am fost nepoliticos.
    P.S. Am dubii ca puhoiul de „opinii” dulcege sunt politicoase ! Obedienta e una, politetea alta.

    • Obedienti fata de cine? Ne-a platit Base sa scriem toate astea? Poate Liiceanu? Obedienta, linguseala, parvenismul si alte cele s-ar putea manifesta la adresa celui care vine la putere, adica domnul Iohannis, si nu fata de cel care pleaca. Daca ura dumneavoastra va intuneca mintile asta nu inseamna ca trebuie sa va faceti de rusine revarsand venin pe aici. Pastrati-va calmul ca deveniti ridicol.

  • Scrieţi dvs un articol care să propună alt punct de vedere, pe care îl credeţi obiectiv. Cred că un articol de acest gen la final de mandat după toate luptele uriaşe care au fost este ceea ce trebuie.

   Oamenii care au fost batjocoriţi în media cum a fost Băsescu, atacaţi în cel mai abject mod, e momentul să primească un cuvânt bun acum, după ce au dus ţara la liman.

   • Oamenii din media ar trebui sa-i dedice un articol lui Basescu, cel putin tot atit de corect ca al d-nlui Liiceanu, in care sa-i multumeasca pentru libertatea presei, pentru faptul ca toti, dar toti fara exceptie, ne putem exprima liber, fara frica, in toate felurile posibile. Libera exprimare, libertatea presei, este unul din cistigurile imense pe care le-a dobindit Romania in Epoca Basescu. Vorba lui Basescu : ” presa si-a luat liberatate atita cita a vrut „.

   • Nu am timp, ma „lupt” cu un articol mai tehnic la care tin mult mai mult.
    Am remarcat insa ca este al doilea articol „omagial”, aici, pe platforma, care minimalizeaza (aproape prin omitere) rolul jucat de Basescu si PDL-ul obedient, la acea data, in amplificarea si apoi „rezolvarea” crizei.
    Nu am nimic cu omul, are si merite evidente (au fost pomenite cu prisosinta) dar si multe neimpliniri. Care chiar tineau de „fisa postului”. Cinstit e sa le pomenim pe toate, doar era vorba de un portret, nu de un necrolog….

    • Aveti dreptate, merite si neimpliniri. Fiecare dintre noi le poate pune in balanta sau putem trage o linie si vedem daca ne da cu plus sau cu minus. Fiindca ati scris „SI merite”, urmat de „MULTE neimpliniri”, deduc ca dumneavoastra va da „cu minus”. Poate aveti dreptate. Poate sunteti mai informat sau mai luminat decat cei carora le da „cu plus”. Dar poate nu.

     Cat despre caracterul „omagial” al articolului, va spun sincer ca prefer oricand sa citesc un astfel de articol, scris de domnul Liiceanu, decat o poezie despre „galaxia Ponta”, scrisa de Mircea Cosma. Daca ar fi sa imi las la o parte parerile personale si sa aleg a judeca oamenii politici in functie de calibrul celor care ii sustin, tot n-as avea vreo ezitare sa aleg intre Gabriel Liiceanu si Radu Beligan (de exemplu).

     • Da , pe partea economica imi da cu minus. Unul mare de tot. Si,da , cred ca sunt un pic mai informat, este un domeniu care ma pasioneaza, citesc mult, asta nu inseamna ca e musai cum spun eu, desi as putea aduce ca argument ce spun alti specialisti recunoscuti in domeniu (de la BNR, Consiliul fiscal, de exemplu). Este problema fiecaruia cat de informat vrea sa fie.
      La o simpla cautare pe net veti gasi explicatii privind derapajele pe deficitul de cont curent, deficitul structural etc.
      Sunt chestiuni cunoscute, de unde si relativa surpriza ca dl. Liiceanu a trecut asa de usor peste ele. E optiunea D-sale, dar asta nu inseamna ca trebuie toti sa fie de acord.
      Nu tine de faptul ca-l „urasc”, sau ca „strugurii sunt acri”…sau alte bazaconii de care sunt „acuzat” .Dimpotriva, este un om pe care-l respect foarte mult, mai ales dupa ce am vazut ,acum multi ani, „Exercitiu de admiratie” . Dar asta nu ma face un yesman…
      Alta surpriza a fosta aceasta reactie virulenta, aici, pe contributors, unde discultam relaxat, nu? impotriva unei opinii diferite. Nu foarte acida , dar suficient incat sa fiu facut in toate felurile.
      Cine iese din rand, cine nu se da de pamant sau nu ridica osanale este antibasist, nu? Si trebuie pus la colt…OK, dar care-i atunci diferenta intre un cititor de contributors, rasat si relaxat, si un privitor de A3, cu ochii injectati deura?

      • Domnule, nu este vorba ca suntem incrincenati impotriva celor cu opinii ca ale dvs, dar suntem satui de 10 ani sa faceti din alb negru si invers. Suntem satui sa mai auzim adevaruri spuse numai pe jumatate, adica suntem de-a dreptul enervati de manipularea pe care o practica de 10 ani unele televiziuni, publicatii si asa zisi formatotori de opinie, intelectuali platiti ca sa spuna adevaruri trucate. Suntem satui de ciuvici, ciutaci, greci, gidisti, nistoresti, chiriaci si alte specimen ca astea, platie regeste, ca sa spele creiere mai sarace cu duhul si neinformate. Dvs ne-ati socat putin cu publicarea pe acesta plaforma a unor comentarii de genul celor mentionate mai sus. Asta este tot !

      • @Mircea M. Nu este vorba despre o punere la colț pentru o opinie diferită, ci de o sancționare a relei-credințe pe care v-o afișați prin atitudinea dv. Ca toți antibăsiștii, dv insistați pe nerealizările din mandatele lui Băsescu. Dar întotdeauna aveți grijă să ignorați faptul că din cei zece ani de mandat ai lui Băsescu, abia dacă au fost doi ani în care „ai lui” au fost la guvernare, în condițiile în care chiar și acea „guvernare” a fost o formulă împinsă la limită prin „soluții imorale” care au infectat guvernul cu cei mai înverșunați dușmani ai președintelui și ai proiectelor vizate de președinte. „Guverne” formate cu „aliați” năbădăioși, gata în orice moment să rupă orice înțelegere dacă nu li se făceau poftele… „Uitați” că pînă și în acești prăpădiți de doi ani din zece, adversarii lui Băsescu au fost mereu suficient de puternici pentru a-i sabota în mod eficient orice demers. „Uitați” că în realitate, în nici o secundă din cei zece ani de mandat, Băsescu nu a avut o putere reală egală măcar cu o fracțiune din puterea pe care în mod curent au avut-o Iliescu sau Ponta. „Uitați” că în realitate propriul partid al lui Băsescu nu i-a fost un sprijin și un aliat necondiționat, el fiind infestat cu „coloana a cincea” a inamicilor lui Băsescu, care l-au sabotat din răsputeri din interior conjugîndu-și efortul cu cel al inamicilor din exteriorul partidului… Pot fi scrise cărți întregi pe acest subiect…
       Și dacă vreți, pot să continui cu exemplele… Băsescu a avut dușmani redutabili în exterior și dușmani perfizi în propriul partid, nu-i mai numesc că se știe cine-s. La ce mari realizări ar fi trebuit să ne așteptăm de la Băsescu în condițiile în care avînd puteri limitate de prerogativele lui constituționale, întreaga perioadă a celor două mandate a fost marcată doar o luptă continuă împinsă la extrem atît împotriva inamicului din atotputernica „stîngă” cît și a „prietenilor” din propriul partid, luptă împinsă la paroxism în cursul celor două tentative de suspendare… O luptă în care Băsescu a fost obligat să-și angajeze toate resursele pentru a reuși să supraviețuiască politic, iar nu pentru a-și atinge propriile lui obiective… O luptă în care adversarii nu s-au împiedecat de nici o regulă, în timp ce Băsescu a fost obligat să le respecte pe toate. În aceste condiții este o adevărată performanță că Băsescu a reușit chiar și parțial să realizeze ceva, fiind singur împotriva tuturor. Dar și asta se vede că ați „uitat”…
       Așadar d-le Mircea M, sînt mult prea multe cele pe care aveți grijă să le „uitați” atunci cînd faceți apologia nerealizărilor din mandatele lui Băsescu, pentru a nu avea eu sau alții motive temeinice de a vă bănui de o crasă rea-credință. Așa că acea „punere la colț” de care vă plîngeți, nu pote să fie decît o reacție firească vis-a-vis de un demers vădit subiectiv și manipulator…

   • „Oamenii care au fost batjocoriţi în media cum a fost Băsescu, atacaţi în cel mai abject mod, e momentul să primească un cuvânt bun acum, după ce au dus ţara la liman.”

    A-ha, deci faptul ca a fost atacat abject in media ar trebui sa il scuteasca pe Traian Basescu de critici pertinente. Nu trebuie sa se spuna nimic de derapajele grosiere ale acestui individ si despre „ispravile” administratiei sale. Cuvinte bune? Le sugerez celor care se pregatesc sa devina orfani de presedinte pe 22 decembrie sa il puna pe Traian Basescu pe piedestal la ei acasa.

  • Cred ca nu vreti sa va aduceti aminte, sunteti de rea credinta, ca Basescu din 10 ani de mandata a avut guvern favorabil numai vreo 3 ani cu Emil Boc. Deci, nu prea a putut sa-si impuna vointa din punct de vedere economic. In guvernarea Boc, impreuna cu acesta s-au pus bazele ec modern : legea salarizarii, legea educatiei, legea sanatatii, care din cauza mafiei, a clacat si au mai fost si altele. Ce tot spuneti de 2004-2008 ? Tariceanu furat impreuna cu PNL, PSD tot ce mai ramasese, a lasat visteria goala. Guvernul Boc a avut o mare problema cind a venit la guvernare, din aceasta cauza. Apoi, ce sa intoarca bugete si legi ? Nu avea voie decit o singura data, apoi PSD si PNL ii rideau in nas. Sa produca studii , ziceti dvs. Pai a produs tomuri intregi de studii : sanatate, educatie, condamnarea comunismului etc. Iar la urma urmei, nu erati voi cu gura mare pe la Latrine, ca un presedinte nu trebuie sa se amestece in treburile guvernului ? Ca ar trebui sa stea ca o papuse in vitrine la Cotroceni ? Acum vad ca inventati tot felui de chestii. Le suciti, le rasuciti, le dati la intors, faceti sin alb negru si invers. Gata, s-a terminat cu manipularea ! Chiar nu pricepeti ? Prea credeti ca toti oamenii au amnezie sau sunt prosti. Cum o da Basescu, nu e bine ! Ma mir de dvs, ca daca sunteti afiliat la Contributors.ro, ar trebui sa fiti mai informat si mai cinstit. Nu prea aveti ce cauta, dupa parea mea, alaturi de dl Liiceanu pe Contributors.ro. Jurnalul National as zice ca v-ar fi numai bun !

   • Am inteles, sunt necinstit. Faina treaba!
    Probabil ca va asteptati ca orice „afiliat” sa fie un yesman cand vine vorba de dl. Liiceanu…oooo, va multumec ca existati, am plans cand am citit, bla, bla…
    Dimpotriva, din respect real pentru D-sa imi „permit” sa fiu de alta parere. SI sa fiu cinstit, spunind ce cred, nu sa-l perii cu platitduni, care, sunt convins, nu-i pica prea bine…

    • Sunteti si neobrazat, bla, bla bla… Am inteles, aveti ceva cu domnul Liiceanu, domnul presedinte e doar victima colaterala. Sunteti patetic pentru ca va revarsati micile frustrari aici si asa. Mergeti domnule la antena3 ca va primesc cu bratele deschis, o sa plangeti unul pe umarul celalalt, o sa aveti si rating. De ce va faceti inima rea aici? La varsta dumneavoastra e si periculos.

    • Nu, ma astept ca orice „afiliat ” sa fie cel putin la inaltimea Clubului select in care a intrat , adica Contributors.ro. ! Sa iti apara cite un text sau comenatriu intr-o publicatie in care scriu deobicei Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici si Vladimir Tismaneanu, este o onoare. Cred ca ati gresit usa. Dupa cite imi dau seama, clubul dvs este Antena 3, unde alaturi de Gidea, Ciuvica @ co va puteti desfasura la capacitate maxima. Si da, sunt fan Gabriel Liiceanu ! Cuvintele pe care I le-am adresat d-lui Liiceanu sunt minime, fata de cita admiratie, pretuire si consideratie am fata de domnia sa. Ce sa faceti, nu e usor sa fii Gabriel Liiceanu si va inteleg ! Dar nici sa spuneti tot timpul ca strugurii sunt acri !

    • Si bineinteles ca-i multumesc pentru ca exista, ca ce ne-am face daca am fi inconjurati numai de mediocritati ? ! la cine ne-am mai raporta ? Tara asta are nevoie si de valori autentice, nu numai de Antena 3 !

   • In zece ani de mandat, Base a avut toate guvernele posibile, de toate coloraturile (luand in calcul doar partidele mari). Din acestea doar vreo 5 ani de guvernare au fost de partea sa:
    – guvern pnl pdl – favorabil, 2 ani;
    – guvern pnl – defavorabil, sprijinit de psd, 2 ani;
    – guvern pdl psd – mai degraba defavorabil, psd-ul a pus bete-n roate, 1 an;
    – guvern pdl – favorabil, 2 ani si jumatate;
    – guvern psd pnl – defavorabil, 1 an si jumatate;
    – guvern psd – defavorabil, 1 an.
    Ar fi ceva sa mai prinda cateva zile un guvern pnl pdl inainte sa plece! :)

  • „Or in mandatul de 10 ani al lui Basescu, (un jucator, nu?), am avut grave derapaje macroeconomice in perioda de expansiune(2004-2008) carea au amplificat criza economica”.
   Acum, serios, eu cred ca dvoastra aveti ori amnezie pentru perioada 2004-2008 (cum se zice „ati lipsit de la lectia aia”), ori sinteti rautacios.
   Ca atare nu vad dece ati fi im masura sa faceti analize corecte.

   • Nu sunt amnezic, dimpotriva. Va dau doar un exemplu: dinamica deficitului structural. Veti vedea cat se poate de clar cand se mareste ecartul (intre 1998 si 2004 fiind relativ constant) intre ce trebuia sa fie ce s-a intamplat de fapt. Daca nu aveti chef sa va informati, datele sunt cat se poate de clare in studii ale Consiliului fiscal, va spun eu: in 2004.
    Culminand cu anul 2009. Ne-au trebuit apoi 3 ani sa ne revenim din acele dezechilibre majore, amplificate de guvernele din acele perioade. Si revenirea s-a facut tot aiurea, taind amboulea si din venituri, marind aiurea si preturile produselor. In vreme de criza. Cine vrea sa priceapa pricepe, ca nu e nu stiu ce filosofie, cine nu, nu…nu-i bai.

    • Si ce are guvernarea cu ce trebuia sa faca Presedintele ? Era treaba lui Basescu sa guverneze ? Reprosati-i lui Tariceanu, lui Ponta , de ce lui Basescu ? Tot ce a putut sa faca Basescu a fost sa iasa la ora 18 si sa mai ridice putin fusta guvernarii si sa atraga atentia ca ceva miroase. Apoi imediat Latrinele si Parlamentul il umpleau de ocari ca de ce se baga. Ba l-au mai si suspendat pentru asta. Singura data cind s-a bagat efectiv Basescu si si-a asumat austeritatea, a fost numai vreo 3 ani din 10 , cind s-au facut ceva pasi cu legea salarizari, legea educatiei etc,( cred ca istoria va reevalua guvernarea Boc ) si tara nu s-a prabusit. Lui Basescu reprosati-i ceva, daca aveti ce, de politica externa. Asta era in fisa postului. Asa, sa veniti cu comentarii a la Ciuvica, nu prea tine, pe aceasta platforma.

     • Doamna, nu stiu ce soune CIuvica& co, in schimb citesc regulat analize ale BNR si Consililului fiscal. Plus fmi, banca mondiala, pwc etc. Mi-am format o parere, buna sau rea, despre ce inseamna stabilitatea macroeconomica, cicluri economice, inegalitatea si dezvoltare. Toate sunt masurabile. Si pot fi evaluate in tandem cu cine a fost la butoane in perioadele in care s-a sarit calul. Dovedit pe cifre.
      Eroarea dvs, a celor care, probabil, nu citesc nimic in domeniul economic, si se bizuie doar pe informarile de la ora 18 este ca aveti impresia ca Presedintele nu are „treaba” cu economia.
      „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”
      Stiti ce a „aia” autoritate publica? Uiatti aici
      http://www.dreptonline.ro/institutii/prezentari/autoritati_institutii_cuprinse_autoritate_publica_centrala.php
      Buna functionaera a autoritatilor publice inseamna, dupa mine, si buna functionare a guvernului, in sensul unei „vegheri”ca sa nu fie depasite anumite praguri, dezechilibre, care pot aduce atingere chiar securitatii nationale. O criza de amploarea celei din 2009-2010 , bazata, repet ,si pe dezechilibre masurabile, acumulate in perioada 2004-2008, poate fi considerata o proasta functioanare a statului, autoritatii centrale, aia care trebuia „vegheata”, nu?
      In plus medierea intre societate, aia care plateste toate oalele sparte, si stat, adica si guvern, ii da dreptul sa ridice probleme economice sau sa respinga legi care pot aduce atingere securitatii nationale, componenta de sustenabilitate economica, finaciara la nivel national, fiind o componenta de securitate narionala. Nu trebuie sa faca el pliticile economicela milimetru , dar trebuie sa atentioneze (nu la televizor, ala e circ) si sa actioneze, in limita mandatului oferit de lege. Adica sa respinga legi de la promulgare, chiar daca ele se reintorc a doua oare el isi va fi facut datoria. Indiferent ce guvern docil sau nu are, el trebuie sa vegheze, de aia are, platit din banii nostri, consilieri pe probleme economice. Daca nu avea nicio treaba pe economie nu mai era necasa, nu? De aia am si dat exemlele din programul lui Iohannis, nu ca ar fi vreun sfant, dar asa este normal, un presedinte sa aiba si o viziune economica.
      Nu ma intereseaza cum il cheama pe presedinte, nici ca si ceilalti nu si-au facut treaba, de pomina fiind mandatele lui Iliescu, dar nu poti sa omiti acest neimpliniri mari. Din fisa postului.
      Asta era tot..daca vreti sa pricepeti, bine, daca nu, nu, dati-o inainte cu garagara cu antibasismul, cu cat de grozava fost. O fi fost in alte domenii, dar pe macroeconomic a fost varza.

 79. Domnue coleg, articolul ete stilistic perfect, suna a panegiric.Am doua intrebari

  1. Sanogeneza necesara , amorsata dar neincheiata, nu putea fi facuta fara poale peste cap ?

  2. „Noi” ne vedem in oglinda Domnului Basescu sau „ei” ?

  Ce este sigur e ca „noi” -am dat jos pe Nicoale Ceausescu, pe Adrian Nastase, l-am afus la putere pe Traian Basescu, -am trimis la plimbare pe Victor Ponta, si nu vom sta pe loc, doar ca „noi” ne manifestam ca electori in ritmul constitutiei, si alegem din ce „ei” ne propun.

  Traian Basescu, o personalitate puternica, a fost ales pentru acesta particularitate evidenta, de doua ori, si suspendat o data, de „noi’. O personalitate puternica nu insemneaza implicit si armonica. Dar in perceptia „noastra” , pentru ce este o natiune in interregnum, cu riscurile acestei stari, si in tranzitie, cu sacrificiile necesare, si incidentale nenecesare, intr-o lume in schimbare, in care nu este ceva cu adevarat functional si ansamblul este neagregat, o personalitate puternica poate fi persoana potrivita. Traian Basescu a spus in scurtul discurs de la CCR, ca avem o constitutie pe care uneori a fortat-o pina la limitele ei. Un discurs inteligent si sobru, ca si ultimul discurs de la receptia de 1 Decembrie. Ne despartim de 10 ani din vietile”noastre” petrecuti impreuna cu Traian Basescu. Sa avem sus inima !

 80. Cam encomiastic! Basescu, un baiat istet, versatil, a prins directia in care batea vantul si a actionat in consecinta! Asa a facut si pe vremea Biruintei si a Anvers-ului! I-a iesit de fiecare data! Al dracu’, dom’ Basescu! Om cu noroc, vorba lu’ nea Iancu.A fost ajutat masiv din spate! Cu toate aceste intamplari, cronicarul face un tablou, cum isi inchipuie el ca au fost vremurile. Cum se intampla cu toate personajele. Dar fondul problemei ramane tot nerezolvat. Toata lupta asta anticoruptie, stat de drept, etc., daca nu este asumata si asimilata la nivelul Romaniei profunde, ramane o aflare in treaba spulberata de prima bataie de vant a istoriei! Nu s-a lucrat in strafunduri! Pana cand puterea nu va fi data cetatenilor sau ei nu o vor pretinde, ar fi mai corect, totul va fi un joc steril de-a statul, de-a politica! A se vedea istoria Romaniei! O manastire care se prabuseste in fiecare noapte!

  • Dle Jegu, aveti o putere de patrundere exceptionala!
   Chaperon (avec) bas (de nylon)! Permiteti-mi doar o modesta adaugire: pentru a castiga timp, nu credeti ca ar fi mai bine ca puterea, in loc sa fie impartita cetatenilor, sa fie data direct copiilor lor? Ca stim cu totii ca Ro nu e a lor (a cetatenilor), ci a copiilor lor! Mda….si a copiilor copiilor lor, asa e…Atunci sa se dea puterea direct nepotilor cetatenilor de azi!!!
   Cu tot respectul, cred ca dl Liiceanu ar trebui sa tina cont de exceptionala interventie a dlui Jegu.

 81. Va multumesc domnule Liiceanu pentru acest articol si pentru toate cartile dv. care sunt o hrana spirituala de mare valoare. Va citesc de fiecare data cu o imensa placere.
  Multa sanatate si la multi ani !

 82. Domnule Liiceanu, mi-ati taiat respiratia cu scrierea dumneavostra. Ca si alta data, de fapt. Va multumesc. As zice si eu ca presedintele Basescu a fost un fel de Vlad Tepes al zileleor noastre, pe care netrebnicii l-au urit din zori si pina in noapte.

 83. Vă mulțumesc, domnule Liiceanu, pentru acest portret făcut omului de stat, președintele nostru, al românilor !
  Dacă noi, citind, am fost impresionați, sigur, domnului președinte i se vor înroura ochii.
  Cum, la fel de sigur, va simți recunoștința noastră, a celor mulți, că nu s-a dat bătut și, cum bine ați spus, cu un curaj nebun, pirateresc, a ținut barca/țara, pe linia de plutire.
  Un spin în inimă tot am: de ce se vorbește la trecut despre domnia sa?!?!?
  La mulți ani, cu sănătate și putere de muncă!

 84. Stimate Domnule Presedinte,
  V-am urmarit cu mult interes intreaga dvs activitate,sentimentele de iubire pentru noi toti romanii, pentru care ati suferit de foarte multe ori umilinte nemeritate, forta extraordinara cu care v-ati redresat si ati continuat lupta pentru realizarea proiectelor majore de bunastare si securitate nationala. Este foarte trist ca ati fost lasat de cele mai multe ori singur in fata unor greutati insurmontabile, create de politicienii romani abjecti, corupti si neinteresati decat de propriile buzunare prin distrugerea patrimoniului tarii. Am fost fericita de cate ori faptele dvs. au fost apreciate de mari personalitati europene sau americane. Va declar,fara modestie, ca de cele mai multe ori am gandit asemenea lor. Dumnezeu v-a inzestrat cu un talent extraordinar si rar intalnit de a prevedea dificultatile reale si a lua cele mai potrivite masuri. Eu consider ca nu va va putea nimeni inlocui. Mi-as fi dorit sa puteti candida din nou si sa impliniti tot ce v-ati propus pentru noi. Cu scuzele ca noi romanii in majoritate nu stim sa ne apreciem valorile, sa fiti sigur ca suntem intelectuali, nu foarte multi, dar foarte loiali dvs. si speram sa aveti sanatate si viata lunga sa puteti reveni cu o alta generatie de politicieni valorosi, pentru a asana societatea romaneasca si a ajunge la acea normalitate, pe care v-ati dorit-o si dvs, si noi pentru copiii si nepotii nostri. Cu infinit respect dar sicu regretul ca nu ma mai simt ocrotita de un presedinte ca dvs,, Mariana Iova

 85. Stimate domnule profesor,
  Am reprodus mai sus scrisoarea mea trimisa presedintelui Basescu, pentru a va convinge ca intotdeauna am nutirit aceste sentimente sincere (fara a fi un omagiu de conjunctura, ca in vremurile cumplite pe care le-am trait). De asemenea, doream sa stiti ca, citindu-va opera si toate articolele pe care le-ati publicat, am regasit ideile si sperantele pe care le-am simtit si eu si m-am bucurat ca exista personalitati geniale, ca dvs., domnul Andrei Plesu si alti cativa, care au harul de a exprima cu claritate si mult farmec ceea ce gandesc multi romani. Va admir si va respect si pentru ca, dupa filozofie, ati hotarat sa studiati limbile clasice, specialitate in care am lucrat ca cercetator 45 de ani si care mi-a intarit convingerea ca este stiinta esentiala in intelegerea tuturor fenomenelor vietii sociale, culturale, polititce, stiintifice contemporane.De altfel, fiind de aceeasi varsta, ne-am intalnit de multe ori in viata editoriala si a patrimoniului cultural, dar m-am retras de fiecare data, fiind constienta de uriasa diferenta de valoare.
  Va doresc multa sanatate, viata lunga si puterea de a crea in continuare opere remarcabile si de a fi”purtatorul nostru de cuvant” in exprimarea adevarului si in trezirea romanilor. Un infinit respect de la Mariana Iova.

 86. Imi regasesc opiniile in aceest articol si nu pot sa spun simplu si conscis ca am avut Presedinte un mare om politic.Ma intreb retoric, ce ar fi facut daca ar fi condus tara in conditii de respect si colaborare reala cu guvernul.Greselile facute cu intentie sau din inertie se vor estompa in timp si vor aparea la capitolul diverse.

  • ….nu pot sa spun simplu si concis, decat ca am avut ca Presedinte un mare om ploitic.In rest e precizat in articolul scris de domnul Liiceanu.

 87. Numirea ELENEI UDREA in fruntea PMP si sustinerea ei la presedentie nu a fost o slabiciune ci un joc politic de derutare a anti-basistilor. Doar ie este stiuta inteligenta! Nesustinindu-l pe Johannis , desi stia ca numai el il poate invinge pe Ponta la protejat pe acesta de anti-basisti.

 88. Da, se pare că unii dintre comentatori ezită să se alinieze corului encomiastic.

  Se pare că mai există sceptici printre comentatorii Contributors ! Pentru unii dintre ei acest scepticism poate că are o justificare dar pentru ceilalți el este doar o mască sub care se ascunde fața hâdă a anti-băsismului care, din punctul meu de vedere, este de fapt anti-românism. Scepticii aceștia vor să estompeze sau să distrugă Adevărul ”băsist”.

  Înainte de a defini ceea ce cred eu că înseamnă Adevărul ”băsist” să ne acordăm un răgaz pentru a omagia Omul.
  Noi, ”băsiștii”, pe 22 Decembrie, când va ieși de la Cotroceni după ce va preda cheile destinelor noastre viitorului Președinte, putem să fim de față pentru a-i adresa mulțumiri pentru Inegalabilul Serviciu prestat.
  Sper ca și el să înțeleagă că fiecare ”Mulțumesc, domnule Președinte !” nu-I este doar lui adresat ci și armatelor de ”macoveiști”, ”morariști” și ”băsiști” care au obținut Victoria

  Nu ar fi existat ”macoveism” fără ”băsism” dar nici ”băsismul” nu ar fi avut impactul decisiv de astăzi fără ”macoveism” și fără ”morarism”.

  Macoveism = Încăpățânarea de a refuza pactul cu baronimea de carton.
  Morarism = Munca teribilă prestată ani de zile în anonimat timp de 24/24-7/7 în condiții atroce de către procurorii DNA, sub o continuă presiune psihologică și sub ploaia de intimidari mortale, pentru descâlcirea ghemului corupției care sufocă societatea românească.

  Adevărul ? Noi toți nu am mai fi purtat astăzi acest dialog dacă nu ar fi existat ”morarismul”, ”macoveismul” și ”băsismul”.

  Adevărul ?
  Tinerii bucureșteni au asediat Ministerul de Externe în noaptea de 6 spre 7 Noiembrie !
  Diaspora a asediat porțile ambasadelor în 16 Noiembrie !
  Tinerii din țară au luat cu asalt Secțiile de votare în 16 Noiembrie !

  Adevărul ?
  Asta a fost adevărata revoluție românească: Alegeri Libere 6 – 16 Noiembrie 2014.

  Securitatea comunistă a regizat revolta din Decembrie 1989 pentru a se descătușa de sub jugul camarilei ceaușiste chiar cu prețul de sânge plătit de timișoreni, sibieni, brașoveni, ieșeni și mai ales bucureșteni și a prelua exclusivitatea asupra jafului.

  Adevărul ?
  Concetățenii nostri maghiari din Harghita și Covasna au înțeles să ni se alăture în acest uriaș Front împotriva minciunii, dezinformării și furtului iar acest mesaj cântărește foarte mult în ochii celor care ne privesc din afara țării.

  Adevărul ?
  Actualul leadership al clasei politice a primit un avertisment decisiv !

  Adevărul ?
  Noi, Electoratul din România, trebuie să ne învățăm bine Lecția !
  Orice alegeri care vor urma trebuie să le abordăm cu și mai multă hotărâre ! În caz contrar cinismul de tip V.V. Ponta va reapare așa cum reapare mucegaiul pe care nu l-ai stârpit cu focul.

  Adevărul ?
  Portretul acestui Președinte nu va atârna pe pereții patriei iar dedesubt să mișune din nou fauna lupilor cu blană de oaie !
  Acest Portret trebuie să fie spart în milioane de cristale, fiecare fiind păstrat de fiecare dintre Noi, cei care trebuie să continuăm să arătăm cu degetul goliciunea împăratului.

  Pe 22 Decembrie 2014 ”băsismul” trebuie să dispară.
  În locul său vom fi Noi, Electoratul din România.

 89. Domnule Liiceanu,
  Domnul Presedinte este in om valoros ,care a facut multe lucruri bune pentru tara si
  pentru noi ,romanii. Pot sa il ”barfesc” numai de bine, in toate situatiile pe care le prezinta in fata tarii tocmai pentru respectul pe care il am fata de dansul .
  Va multumesc pentru articol si pentru toate faptele bune care le-ati facut pentru noi,cititorii ,cunoscute si recunoscute de toata lumea.

 90. Stima liderilor de opinie care au curajul sa spuna adevarul. Gabriel Liiceanu este unul dintre ei, poate cel mai credibil si valoros, care are o masina germana de cea mai buna calitate. Masina germana – presedinte german , si uite asa evoluam. Din celelalte comentarii am retinut ideea cu Partidul Basistilor.

 91. Am citit opiniile critice la adresa lui Basescu si nerealizarilor, esecurilor lui. Liiceanu ar fi scris un articol prea elogios nepomenind de acestea. Criticii invoca dreptul la propria opinie dar domnului Liiceanu nu ii dau acest drept.

  Domnilor critici! Desigur ca Basescu a fost un presedinte atipic in comparatie cu modelul sefilor de stat occidentali. Si asta pentruca si tara e atipica. Un politician vestic , credincios fisei postului, n-ar fi realizat nimic in Romania. Romania e o tara cu „instructiuni de folosire” cu mafia ei comunisto- securista mai veche si mai noua infiltrata peste tot si cu o buna parte a populatiei ignoranta. Ce a reusit decentul Constantinescu ? Basescu s-a dovedit de o inteligenta politica exceptionala si s-a comportat in singurul mod posibil pentru a putea face ceva pentru tara.

  Nu-i reprosati ca nu a facut mai mult. Ar fi vrut dar nu a putut. Nimeni altul nu numai ca nu ar fi putut face mai mult dar nici macar cit a facut el.

  Aveti libertatea unei alte opinii dar si altii au dreptul sa va argumenteze dece cred ei ca nu aveti dreptate.

 92. Un articol impresionant. Ma bucur ca il pot trimete tuturor „prietenilor” antibasisti. Il asemuiesc cu Declaratia de Independenta (a SUA), mai elegant insa datorita unor fraze de superba frumusete. Va ramane un eseu classic. Multumesc!

 93. Tabloul n-ar fi realist daca n-am adauga faptul ca, nici in calitate de pana, Traian Basescu nu putea sa faca fata masinariei comuniste, reformata de Ionica Iliescu in democratie de tip mafiot, daca nu era din acelasi material. Parerea mea e ca masinaria a iesit slabita din „iepoca dictatorului” Basescu. Ca societatea ii va recunoaste „contributia” sau nu, depinde si de felul in care viitorul presedinte va sti sa aduca statul sub conttrolul legii.
  Eu as incepe prin inlocuirea sintagmei justitie independenta prin „justitia supusa legii si numai legii”, pentru ca doar judecatorii trebuie sa fie independenti ierarhic in primul rand si responsabili pentru daunele morale sau materiale provocate justitiabililor din rea-credinta (coruptie) sau incopmetenta.
  Statul trebuie sa dispuna de mecanisme eficiente care sa-i oblige pe judecatori sa-si respecte juramantul depus la investire si sa-i pedepseasca (fara a mai astepta pedeapsa divina invocata – Asa sa-i ajute Dumnezeu!)
  Justitia actuala functioneaza cat de cat datorita lui Basescu. Crede cineva ca, daca ajungea presedinte Ponta isi lasa fratele sau socrul sa stea la puscarie pentru prostie ca Mirciulica sau pentru implicarea in grupul de corutie organizata ca „tata socru”?
  Daca „Santa” Klaus va dori sa-si protejeze pretinii, sponsorii si partenerii, credeti ca-l va impiedica justitia (usor de pus sub control prin schimbarea sefilor „basisti” si cateva modificari structurale? Acum …. ai pus sub control ICCJ si CSM, reorganizezi DNA si gata!

 94. Mexicanizare, lacomie necontrolata, abis istoric! Basescu ne-a scapat de toate astea si inca de multe altele. Dar de cate nu ne-a scapat el: de justitia Stanoaiei si a Noricai, de Marius Oprea si de mafiotul ala de Chiuariu, de viata linistita a hotilor, de Bechtel si de autostrada, de rafo si de Tender, de demnitate si de speranta, de flota ne-a scapat cu profit chiar, de Mihaileanu, ne-a mai scapat de cresterea economica, de echilibrele structurale, de tainul dat altora, de spiritul de hoarda si de unitatea strazii, de slugile la rusi, de gazul scump rusesc, de idiotii din scolile cu filosofi, de Tariceanu si de Ponta cand i-a numit premieri, de Iohannis cand nu l-a numit. Un geniu.

 95. „vezi ca nu am trait degeaba, ca am avut dreptate de la inceput”
  cuvinte la prima vedere cu un bun prieten
  multumiri multe domnule Liiceanu si mai multe presedintelui
  rcampeanu

 96. Exceptional,d.le Liiceanu! Va multumim din suflet…Dl.Presedinte merita un astfel de articol,la incheiera celor 10 ani.Sper, din toata inima,ca aceasta inspirata si autentica pagina din istoria noastra contemporana , nu va lipsi din manualele nepotilor nostri…
  LA MULTI ANI D.le LIICEANU!
  LA MULTI ANI D.le PRESEDINTE BASESCU!

 97. Gabriel Liiceanu nu este un analist politic (per se) ci un simplu observator (civil) atent, onest, implicat și curajos. Este poate cel mai just observator politic (civil) atent, onest, implicat și curajos din ultimii 25 de ani. Fiind un intelectual remarcabil (varianta plenară), găsește (aparent în mod magic, aparent fără niciun efort) calea de a reda cu concizie și claritate esența realității observate. N-a făcut abuz de acest instrumentar, găsind, cu inteligenta, momentele cheie, optime, de a evalua și reda realitatea socială, reușind și performanța de a nu se îmbată de succesul unor astfel de prestații (așa cum li s-a întâmplat unor indivizi/ziariști mărunți din galeria CTP-ista). De la înălțimea precedentului sau articol (vizualizat de peste 300 de mii de ori), scris cu o rigoare înspăimântătoare, cu disperare, dar, în același timp și cu o nepăsare deplină, la fel de monstruoasă, fată de masa amorfă a unei parți masive a inevitabilului public, inaptă de practicarea în libertate a unor asemenea lecturi (din rea-voința sau din simpla prostie), Gabriel Liiceanu reușește iarăși, sa-si scrie sie însuși un articol admirabil. Dincolo de luciditate, onestitate, curaj, clarviziune, mult mai importanta mi se pare abilitatea lui Gabriel Liiceanu de a se considera pe sine însuși publicul țintă al articolelor sale. Nu ai nici cum și nici de ce sa minți un astfel de public. Nu ai nici cum și nici de ce să-l tratezi cu milă sau cu răutate, sa-l desconsideri, sa-l protejezi sau sa cedezi impulsului de a-i cânta în strună. Nu-l poți privi de sus ori cu teamă. Procedând în acest fel, autorul este eliberat de orice constrângeri în raport cu adevărul de exprimat. Poți astfel să exprimi, cu maxima eficientă de care ești în stare, lucrurile pe care le ai de etalat, sperând eventual (în secret) că se vor găsi martori compatibili cu tine însuți și mai ales cu adevărul de exprimat, ceea ce n-ar putea fi decât un mic si agreabil bonus complementar reușitei de fi redat simplu, clar, concis, elegant, esența unei realități observabile cu ochiul liber, de către toți cei care trăiesc constrângerea de a avea „ochiul liber”.

  P.S. Este remarcabila usurinta cu care o samå de prizonieri (de buna ne/voie – soiul orbilor cu vederi, eventual „social-liberale”) comenteaza liber, incecand (marea cu degetul) sa rastalmaceasca ceea ce textul propus de catre Gabriel Liiceanu a talmacit pe inteles fata cu cruda realitate. Cuminte, dl. Liiceanu ramane surd la protestele orbilor.

  • Sunt întru totul de acord cu caracterizarea dlui Liiceanu, făcută în deschiderea comentariului, dar am totuși îndoieli că „portretul” ar fi adresat sieși. Mai ales când articolul e scris de la înălțimea celui precedent, vizualizat de treisutedemii de ori. Până la urmă, Dl Liiceanu imprimă prezentului articol remarcabila sa autoritate tocmai pentru a susține public punctul său de vedere, dar și pentru a anula eventuale huiduieli. Nu mă îndoiesc de buna-credință a domniei sale, dar nu pot totuși sa trec cu vederea o strategie ușor manipulativă de-a lungul întregului articol și, în cazul domniei sale, mi-e greu să cred că ar fi vorba de scăpare.
   Concret, dl Liiceanu își începe dizertația apelând la viziunea doar a unei părți a populației, transformând-o însă rapid în stare de fapt pentru toți: mexicanizarea României. Nu mai e doar ipoteză, ci realitate contrafactuală.
   În continuare autorul enumeră cu multă acuratețe evenimente legate de mandatele prezidențiale ale dlui Băsescu, amintind cu plăcere cele pozitive și minimalizandu-le pe celelalte, ca fiind inevitabil reluate peste ani de istorici. Elementul esențial este însă trecut sub tăcere și anume că, implicându-se profund în chestiunile executivului, președintele a sacrificat creșterea economică pe altarul justiției, al dezvăluirilor arhivelor și al „condamnării comunismului „. E una mai importantă decât cealaltă?! Cel mult pentru ce puțini, eliberați de grijile materiale zilnice. Datoria publică imensă, adunată în contul populației pentru niște scopuri, pe care cei mai mulți le consideră decorative, ar fi trebuit amintită. Pentru că acestă povară poate gripa motorul economic al autoturismului național de dragul unor centuri de siguranță sau a unui computer de bord funcționale.
   Și, nu în ultimul rând, afirmațiile ca lui Băsescu i-a păsat (de) și a făcut induc, în lipsa complementului direct cerut de verbele tranzitive, ideea că tot ce ni s-a întâmplat bine ar fi fost din vina lui, dar pentru că trăim mai rău ca în 2004 sunt responsabili alții.

   • @Hantzy – Sa-mi fie cu iertare (sau nu), dar (acum in luna cadourilor) impresia mea este ca comentati la „punct fix”. Aveti un punct fix si va folositi inteligenta (o risipa) pentru a aduce (colecta) argumentele care-l slujesc si care, bagate in fata, au darul de a estompa sau ascunde argumentele pentru viceversa. Lucrurilie sunt, in realitate mult mai simple si mai clare, decat apar ele la a doua vedere (obtinuta prin inundare cu comentarii, majoritatea la punct fix). Sistemul ticalosit era pe cale sa consfinteasca, intru ireversibilitate, o realitate sociala dramatica cu o stratificare clara in care o elita politica, gregara si total si iremediabil corupta se situa (mult, enorm) deasupra legii si deasupra tuturor celorlalte straturi (organizate si ele la fel, mimetic). Ar fi o imensa pierdere de timp sa incerc aici explicitarea sau argumentarea acestei perspective apocaliptice care ameninta structura sociala din Romania anului 2004 (intru convingerea cuiva care nu vede si/sau nu intelege si/sau accepta ca acela a fost un punct de inflexiune de exact aceasta natura si anvergra). Spectatorii textului propus de catre dl. Liiceanu se impart clar, fara exceptie, in doua grupuri: unul format din indivizi care vad, inteleg si accepta ca directia pe care nucleul elitei politice de teapa luiAdrian Nastase (in plina dar nu deplina putere in 2004) incerca sa impinga Romania este cel descris mai sus – si – un alt grup format din indivizi care nu vad si/sau nu inteleg si/sau nu accepta starea Romaniei din 2004. Pentru cei din a doua categorie articolul d-lui Liiceanu este inutil, lipsit de supstanta, un simplu pretext de a se baga in vorba pentru a comenta colateral si de a relua reprtitiv si obositor detaliile deceniului pitrocite si amplificate in „laboratoarele” media si meta-media ale sistemului ticalosit. Desigur ca toate reprosurile facute „dictatorului” au acoperire in fapte: iepurasul n-a avut bascuta (exact asa dupa cum i s-a tot reprosat de un deceniu, incepand din campania cu ursul din 2004). Doar ca toate acestea sunt detalii, lucruri neesentiale in context. Nu au ponderea si anvergura redada amplificat si insistent de catre goarnele sistemului. Traian Basescu (un grobian) a fost omul potrivit la momentul potrivit. Prioritatea numarul unu, sarcina capitala, era, inainte de orice alte obligatii conventionale sau organice asignabile unui lider politic, aceea de a impiedica (cu orice pret) consfintirea starii prin care elita politica, gregara si total corupta sa-si permanentizeze imunitatea absoluta in fata legii de care ajunsese deja sa benficieze in 2004, cu consimtamantul tacit al unei societati anesteziate (popor de gura casca), A dracului fatalitate, milioane de gura casca. Era nevoie de cineva capabil sa accepte ruperea brutala a legilor nescrise care proteja mafia politica (si, he-he, s-ar fi gasit dintre acestea care sa vrea – Mircea Cartarescu presedinte he-he) dar care sa fie totodata capabil sa nu doar sa doreasca curatenia ci sa sa fie in stare sa o faca (sa nu se scarbeasca dupa ce râneste doua lopeti de balega) dar mai ales sa aiba abilitatea de a se infiltra in sistem si de a rezista reactiunilor nimicitoare ale sistemului imunitar ale acestuia. Cum ar fi putut arata oare un asemenea exemplar? Ca un Fat-Frumos sau ca Traina Basescu? Aceea a fost misiunea, acesta a fost personajul. Treaba lideului politic providential al acestui deceniu era de natura simbolica ca sa zic asa (!), adica sa-i bage la puscarie pe Nastase, pe Vantu, pe Patriciu, pe Voiculescu, pe Voicu, pe Fenechiu, pe Becali, pe Becali, pe Copos, pe Borcea, pe Gica Poescu, pe Basescu, pe Cocos… Sa demonstreze prin contra-exemple ca „ei si ai lor” nu sunt imuni, nu sunt mai presus de lege si daca nu ei atunci nimeni. Treaba marea a lui Traian Basescu (omul deceniului) asa a fost sa pregateasca societatea romaneasca pentru ca in anul 2014 sa fie apta de a avea ca presedinte un baiat cuminte, civilizat, ordonat, gospodar (iara nu un impostor absolut nascut din contactele in contra naturii dintre Iliescu si Nastase). In comparatie cu aceasta treaba mare toate celelalte trebuiri pentru care este blamat Traian Basescu sunt treburi mici. Daca lui Traian Basescu nu i-ar fi iesit aceasta treaba mare (pentru care s-a scremut pana in ultimul moment) da, ar fi meritat sa fie luat la bani marunti, sa i se reproseze si sa-i fie scoase pe nas rateurile la treaba mica (… cele multe si marunte)… Dar pana la urma i-a iesit. Nu are cum sa mai conteze ca s-a… udrea, ori ca l-a-njurat de mama pe Majestatea sa, ori ca a fost prea jucator… ori ca, ca, ca… Iata omul: Traian Basescu, luand asupra sa tot rahatul lumii (lumii noastre dambovitene), purificat prin bai cu rahat, reuseste sa lase in urma lui o Romanie in care nimeni nu e mai presus de lege, o Romania care-si ingaduie sa aiba un presedinte normal, gospodar, si care poate in fine sa se dedice lucrului bine facut. Daca vrea. Nu-i putin lucru. Nu s-ar fi gasit multi in stare de asemenea performante. Acum, la iesirea din scena, „grobianul dictator”, merita aplauzele publicului si omagiul onest si decent pe care dl.Liiceanul i-l aduce, intr-un text auto-adresat, in primul rand auto-adresat. Huiduielile celor(lalti) care cred ca dipotriva, nereusitele si slabiciunile sale intrec ce-a facut bun (daca o fi facut ceva bun) sunt bune si ele. Vor contribui in egala masura la consolidarea statutului de personaj istoric al fostului presedinte al Romaniei.

    • Dle, mulțumesc pentru răspunsul amplu, dar modul cum aleg să -mi risipesc inteligenta aici e dreptul meu. Țin la dreptul ăsta cum ții dumneata la principiul că nimeni nu e mai presus de lege. Toți trăim în logica argumentului care ne sprijină prioritățile personale. Dar și dumneata și eu dorim să trăim mai bine. Și toți ceilalți așijderea. Sunt mai multe poteci ce duc spre culme, iar fiecare ar jură la poala muntelui ca cea aleasă de el e cea optimă. Unul vrea potecă sigură, marcată legal, altul o vrea pe cea rapidă, cu bandă pentru depășire. Dacă le-ai putea acum da romanilor să aleagă între Năstase în pușcărie și Autostrada Transilvania finalizată de acesta, cred ca mai mulți ar opta pentru a doua variantă. Ar închide ochii la Zambaccianul său, din aceleași motive pentru care consideră Mihaileanu o treabă mică, la Trofeul Calitatii din același motiv pentru care nu vor sa audă de scena lui Ridzi și campania lui EBA. Iar dacă ar mai și primi un bonus, care sa le ostoiască stea de dreptate, rezolvandu-se cu celeritate și pe placul lor dosarul flota, ar putea sa afirme că România ar fi deja un stat de drept și nimeni nu e deasupra legii. Paradoxal, nu?!

     După cum poate observi, nu discut omagiul onest al autorului, ci mă mulțumesc să dezbat în cercul nostru mic, de comentatori anonimi.

 98. Din nou ma bucur sa citesc punctul de vedere al Domnului Liiceanu care imi valideaza convingerile din ultimii ani.
  Mie imi rasuna in urechi promisiunea Presedintelui nostru luptator ca va aduce Nava(Romania) cu bine in port . ASA A FACUT . Iti multumesc domnule Presedinte TRAIAN BASESCU.
  Cu parere de rau constat ca nivelul de educatie,mai ales politica, a multor Romani este foarte scazut,dar eu cred ca e normal fata de intunericul in care ne-a tinut comunismul.Apoi am constatat o meteahna generalizata la Romani si anume un orgoliu nemasurat.Ce energii imense s-au consumat spre a demonstra ca x are dreptate,fara nici o intelegere a raului produs.Apoi, am cunoscut destui oameni,inclusiv intelectuali care fac greseala elementara de a se opri la ce spun politicienii si nu la CE FAC .Presedintele nostru luptator a facut atitea lucruri de o importanta MAJORA asa cum a aratat foarte bine domnul Liiceanu.
  Din pacate cred ca abia acum incepe greul si munca de calitate cu care nu sintem obisnuiti.Totusi e un inceput de drum pe o fundatie solida construita cu greu de Presedintele Basescu si se simte o umbra de speranta.
  Sa ne construim un viitor asa cum meritam, dupa atitea suferinte.

 99. Pe domnul Liiceanu îl puteți vedea și citi în multe locuri. Dacă îmi permiteți vă recomand – Povestea Sovietelor – Pleșu Liiceanu Ștefanescu-
  Despre cele două legislaturi ale D-nului Președinte Traian Băsescu zis Piratul Băse îmi rămâne doar imaginea Piratului urcânduse ziua în Amiaza Mare pe bărcoiul corupților, tâlharilor, batjocoritorilor de Țară. Iar aceștia strigând de frică. Nu. Nu era Piratul Băse. Era D-nul Președinte Traian Băsescu !
  Marinari când iau o direcție de navigație spun ceva de genul „Compas …”
  Avem Compas !!!

 100. Daca la continutul exceptional al acestui document istoric,foarte putine s-ar mai putea adauga,mi-as permite sa emit o modesta apreciere stilistica:
  -forta metaforei D.lui Liiceanu(„…sub poalele bine trase-n jos ale Romaniei lui Iliescu,Nastase,Ponta…”) este de-a dreptul fantastica,iar termenii folositi au o putere
  de sugestie, aproape olfactiva, ba chiar vizuala(„viermuiala,serparaie,fauna colcaitoare..”).
  Ceeace vreau sa subliniez , este faptul ca, in afara importantei sale istorice incontestabile,eseul are si o valoare literara deosebita….

 101. Cred ca niciun om nu cunoaste binele absolut si raul absolut asa ca nu apreciez maniheismul articolului care plaseaza cu prea mare lejeritate personaje de o parte si de alta.

  • @Alfred Singer – Super-bå pseudo-logicå d-le Singer, in linia si conduita unei mari parti a mediei dâbo-vitzene din ultimul sfert de veac. Care va sa zica ca nimeni neavand acces la binele absolut si raul absolut inseamna ca articolul nu e bun si ca cei care-l apreciaza a fi bun (corect, apreciabil) nu sunt buni si corecti, ci rai si gersiti, iar cei care cred ca e rau sunt buni. Nu? Cum nu asta ati vrut sa spuneti? Nu tot o judecata maniheista ati incercat sa practicati in baza ideii (sub-intelese) ca ati detine (prin cunoastere) binele si recunoaste (prin cunoastere) raul? Nu? Dar ce ati vrut sa spuneti? Viceversa? Ca articolul nu e nici bun nici rau, nici de apreciat, nici de detesta, si ca nu exstea personaje de o parte si de alta (in limita in care le pot distinge observatorii umani, dl.Liiceanu fiind om) si ca toti, toate si totul sunt otova, si ca orice diferentiere e un abuz? Ar fi interesant daca ati clarifica, intrucat, dupa cat puteti constata, nu e clar. De retinut ramane credinta d-voastra ingenua despre faptul „ca niciun om nu cunoaste binele absolut si raul absolut”, si ca acest pro-fund adevar filozofic, poate fi oricand premisa potrivita pentru orice… orice implicatie logica, judecata sau pre-judecata…

  • Alfred Singer Nu stiu din ce tara veniti, dar romanii onesti stiu foarte bine ca domnul Lieceanu are dreptate si ca plaseaza personajele nu cu „lejeritate” de o parte si de alta, ci cu amaraciune. Romanii care nu inteleg care a fost raul si binele in acesti 25 de ani domnule Alfred Singer nu sunt romanii prosti ci Lichelele. Lichelele care indiferent de statutul social, au furat si i-au inselat pe conationalii lor, i-au vandut si i-au dispretuit cu orice mijloc le-a stat la indemana…si continua sa o faca. Iar dumneavoastra imi spuneti ca intre golanii profitori si victimele jefuite este numai o diferenta de interpretare. Nu este numai „opinia” dumneavoastra, vorbiti o limba care ne este bine cunoscuta.

 102. A facut multe acest om. Ai scris unele chestii interesante pe care nu le stiam , iar unele care nu mi se par neaparat adevarat . Dar in esenta ai scris ce trebuie . Sa nu uitam ca Basescu a incercat sa puna capat Mafiei din parlament si nu a reusit din cauza ca era prea mare aceasta grupare a imbecililor .
  Dar ce a inceput Basescu o sa termine Klasu si sper ca incet incet acasta rasa de politicieni oridinari si corupti sa iasa de la conducere cat mai rapid.

 103. MULTUMESC Domnule Liiceanu… Respect!
  Respect Dumneavoastra, Domnului (unii o sa maraie aici :) Traian Basescu („pana” norocoasa… chiar daca nu tocmai de soim ci mai degraba de ratoi :) si tuturor celor care in aceasta toamna tarzie s-au urnit din case si ni s-au alaturat celor care de cand putem vota „liber”, am votat „contra LOR” (fara Ei „cerul” nostru ar fi aratat altfel astazi si asta se vede „de pe Luna”). .
  Pentru „carcotasii” de mai sus iau doar un exemplu: Casa din Mihaileanu…
  Chiar asa de miopi putem fi sa punem in balanta „greutatea” lui Base in traiectoria Romaniei din acesti 10 ani cu parlita aia de casa?!?… Si daca ne facem ca nu vedem rolul lui TB, macar comparatia cu furaciunile altora care au „cateva zerouri in plus” si e destul… Asta daca n-am chiulit la matematica incepand din clasa a 3-a.
  Eu chiar sunt unul care ar trebui sa fiu „suparat” pentru acea casa… Dar nu sunt… De ce?
  Pt ca pe vremea lui Ceasca, fiindca nu am suportat sa traiesc in casa „altuia”, adica a statului, „in chirie”, mi-am cumparat un apartament si pt ca Ceasca declarase Bucurestiul „oras inchis” si nu se mai vindeau apartamente „de la Stat” m-a costat echivalentul a cca. 8000 USD (munciti la rupere zi si noapte, 7 zile pe saptamana).
  Dupa asa zisa Revolutie, Bunicutza a facut cadou tuturor chiriasilor (sute de mii la numar) apartamente ca al meu sau mai bune (spatiu/locatie) cu sume sub 1000USD.
  Da domnilor „carcotasi”, unul ca mine s-a simtit „furat” de toate aceste sute de mii de Romani bine „adaptati” comunismului… Apartamentele acelea nu valorau doar 1000USD, iar diferenta au platit-o cei ca mine care n-a fost „cadorisit frateste” de catre Ilici. Deci nu vad nici o diferenta intre Base cu al lui Mihaileanu si alte sute de mii de romani… Daca n-am oftat pentru ceilalti, de ce as ofta pt Base… Sa fie primit!… Amin!
  Revenind la „ceilalti”, la Domnul Liiceanu si la respect: tot pentru ISTORIE va rog sa nu uitati ca povestea lui TB nu ar mai fi fost aceeasi, si probabil nici „traseul” Romaniei, fara o Femeie extraordinara… nu va speriati!… nu este Elena Udrea :) este Aspazia Cojocaru! RESPECT

 104. Bucuresti,09.12.2014.

  De la credulitate, la a nu avea nimic sfant.

  Citesc anumite postari relativ recente pe Net si ma surprind intrebandu-ma: oare ce fel de oameni scriu astfel de lucruri;sunt ei tineri sau maturi,intelectuali sau semidocti,din familii bogate sau medii,cu antecesori securisti,poate chiar fosti tortionari,sau,pur si simplu oameni saraci,comunisti de conjunctura,consumatori ai unui anumit canal TV imund,ori doar niste internauti teribilisti,carora le place sa se auda, sa “se dea mari”,sa ne impresioneze, aratandu-ne cat de “trendy” sunt ei, cu pseudo-ateismul lor de ocazie?(a se vedea aici si nick-name-urile,cat mai fanteziste cu putinta!)
  Acestor oameni,pe care eu ii vad,majoritar tineri,le place sa amestece culorile peisajului social sau moral descris,ca acel pictor ,fara talent,care foloseste in exces anumite tonuri inchise,dupa care tabloul creat da sensatia de iremediabila murdarie,fara sansa de a mai putea fi reparat,oricate nuante de alb sau galben,s-ar mai adauga…
  Sigur ca, aceasta “placere”sadica(poate chiar masochista,la unii) de a murdari totul, de a nu crede in nimeni si nimic, poate ascunde o anumita ideologie in mod las si nemarturisit ascunsa,care poate proveni dintr-o slabiciune de caracter,sau pur si simplu dintr-o descendenta politica, de o anumita culoare,greu,sau chiar imposibil de afisat, in contextul actual.
  Poate gresesc eu, dar , numai astfel as putea caracteriza , acele postari care minimalizeaza(eufemistic vorbind),ba chiar isi bat joc ,de acel miracol divin ce a avut loc ,cu ajutorul retelelor de socializare, pe data de 16.11.2014!
  Acesti tineri ,care s-au mobilizat comunicand, intr-un numar atat de mare intre ei ,precum si cu rudele si cunoscutii lor,intr-un termen atat de scurt si cu rezultate atat de eficiente si spectaculoase,nu cred ca au fost calauziti decat de o netarmurita dragoste de tara, insuflata lor de insusi DUMNEZEU,care doar le-a revelat, numai pentru o clipa , acel segment din mentalul colectiv al natiei noastre, care insemna ideia de identitate nationala,prosperitate ,democratie si dreptate sociala.
  Fiti siguri ca, tot astfel s-a intamplat si in 1859,1866,1877 sau 1918! Caci Romania este vesnica,iar , in momente cruciale, cum a fost acesta ,DUMNEZEU nu ne lasa,ne ajuta si ne ia de mana…
  Puteti numi oricum cele afirmate mai sus: patetism,naivitate sau credulitate.Mie(noua)nu ne pasa!
  Ne pasa insa de tara noastra , de viitorul ei si de regasirea identitatii noastre nationale,pierdute intr-o zi rece si oribila de Decembrie 1947.
  Asa sa ne ajute DUMNEZEU!

  Basist incurabil.

 105. Numai un Liiceanu putea sa puna intr-un text gandurile de respect pe care le am fata de Dl.Basescu.16 Dec. n-a fost un miracol ci o urmare fireasca a celor 10 ani de mandat ai dansului.Ii doresc o viata lunga si aceeasi vitalitate in luptele pe care va trebui sa le mai dea si pentru propria imagine.Va multumesc,Domnule Liiceanu!

 106. „Base a fost un om vechi, si a avut consilieri slabi.” Asa il vor caracteriza probabil istoricii viitorului. Nu l-am votat decat atunci cand au vrut sa il demita, prin 2007. Dar voturile mele au fost toate proaste (am sustinut la inceput PNL din principii, fara sa stiu ca Patriciu, Stolo si Tariceanu). Si am ajuns sa votez in pe Monica la ultimele (daca era in PDL nu as fi votat). Iar Iohannis nu are nici un like/vot din partea mea. Cred ca unii dintre voi intelegeti ce spun. Partidele astea din RO sunt partide vechi cu oameni vechi. Se vor innoi dar eu voi fi prea batran, iar copii mei crescuti prin straini sunt straini de tzara.

  Base nu a facut nimic pentru mine: nu a reformat cercetarea, mediul academic, si nu a imbunatatit nici mediul privat. A incercat sa treaca criza si avast! a spart corabia. Nu am avut niciodata asteptari de la omul asta, asa ca nu ma declar dezamagit. Nici de la Iohannis nu am asteptari. Sa traiti putin dar bine, vorba romanului! E tot ce puteti, acolo in RO, ou tout est pris a la lejere.

 107. Aveti, ca de obicei, dreptate Domnule Liiceanu! Cel mai bun presedinte al Romaniei de pana acum si nu cred ca se va mai ridica vreunul la inaltimea sa (daca ne uitam cine ii este consilier lui Ionahis….stim deja cu cine avem de-a face!)

 108. Jignirile voalate practicate in articol sint generate de necunostere.
  Nu e vorba de kakos ci de kekos(fursecuri lb.germana).

 109. Ma bucur ca am prilejul sa ma adresez Dvs., Domnule Gabriel Liiceanu !
  Subscriu fara rezerve si va felicit pentru portretul facut fostului presedinte al tarii, Traian Basescu., care a avut extraordinara forta morala si inteligenta politica de a se lupta cu toti nostalgicii comunisti ( delimitandu-se el insusi mai intai de vechile sechele) , salvand tara de pericolul (atunci) de a ne intoarce la epoca „de trista amintire” si scoatand-o din imobilismul daunator, instaurat cu buna stiinta de Ion Iliescu, sub haina caruia colcaia hotia, impostura, parvenitismul si demagogia in formele lor cele mai agresive.
  Va admir – si v-am admirat intotdeauna –
  forta si profunzimea gandirii (proprie doar aceluia caruia ii e familiara gandirea umanitatii ), dar si uimitoarea putere de a transmite explicit orice judecata, rationament sau concept, facandu-le astfel lizibile, intelese celor ce va citesc. Eu ma numar printre cititorii Dvs. cei mai constanti si fericiti de a avea in mana o carte semnata Gabriel Liiceanu, atat pentru probitatea morala pe care o emana, cat si pentru frumusetea si adancimea gandurilor si supletea stilului.
  La Multi Ani ! Nina-Nicolina Preda

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro