marți, iunie 25, 2024

Poti fi acuzați cei patru parlamentari români care au mers la Ambasada Rusa de act de trădare?

„Dacă există vreun oficial român care în acest moment dorește să apere Ucraina, este cel mai mare trădător al națiunii române și trebuie arestat imediat pentru înaltă trădare!”[1]

Diana Iovanovici Șoșoacă

Niciodată nu am crezut pe de-a-ntregul măsurătorile care arată cât de covârșitor de pro-euro-atlantist este poporul român; dar, pe de altă parte, nu pot să nu constat cu amărăciune cum, în fața dovezilor clare ale revizionismului violent al Federației Ruse, se găsesc atât de mulți români care să-i cânte ode Kremlinului, disprețuind evidența: și anume că România, ca și Ucraina, sunt pentru imperiul rus în aceeași oală, adică simple ținte ce trebuie readuse sub ascultare și incluse în spațiul său vital.  

Delirul care scuză, dacă nu cumva glorifică, acțiunea militară a Rusiei ce distruge casă cu casă orașele Ucrainei pe care le vrea cucerite nu mai este o raritate la noi, canalele media sau de socializare care promovează astfel de materiale sunt atât de numeroase încât este greu să le mai poți contabiliza.

Există, totuși, o diferență între agenții de propagandă ai puterii de la Kremlin – deși „munca” lor susținută reprezintă un ajutor neprețuit pentru Moscova – și un demnitar al statului român, ales al poporului, care în disprețul mandatului și obligațiilor sale legale înțelege să se pună – și încă public – la dispoziția acestui agresor periculos, care de altfel a întocmit și o listă cu „state neprietenoase”, pe care se regăsește și România.

Miercuri, 30 martie ac., patru parlamentari români, un senator – Diana Iovanovici Șoșoacă și trei deputați – Dumitru Coarnă, Mihai Lasca și Francisc Tobă, au solicitat și, bineînțeles, au primit o audiență la ambasadorul rus Valeri Kuzmin, căruia i-au prezentat o propunere de mediere a păcii între Rusia și Ucraina – demers denumit „Pacea de la București” -, insistând pe următorul aspect: „neutralitatea” României față de acest conflict.

Dar cel mai util ar fi să parcurgem, în întregime, comunicatul dat publicității joi, 31 martie ac., de doamna senator Șoșoacă, înainte orice analiză asupra a ceea ce ar trebui să fie un adevărat scandal parlamentar[2]:

„Astăzi, 30.03.2022, orele 11,00, o delegație formată din 4 parlamentari români: Senator Diana Iovanovici-Șoșoacă, Deputat Dumitru Coarnă, Deputat Mihai Lasca și Deputat Francisc Tobă, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Federației Ruse, Domnul Valery Kuzmin, pe tema Memoriului transmis cu privire la Neutralitatea României, Pacea de la București
În acest cadru, partea română, a prezentat poziția de neutralitate, în sensul neimplicării României în războiul dintre cele două state beligerante: Federația Rusă și Ucraina, astfel cum o solicită majoritatea românilor, precum și propunerea de începere a tratativelor de pace în cadrul neutru al României, în Casa Poporului, în vederea încheierii Păcii de la București. Partea română a menționat ca demersului celor 4 parlamentari s-au alăturat și ONG-uri și personalități din peste 70 de țări.
La rândul său Ambasadorul Federației Ruse și-a exprimat punctul de vedere privind tema expusă, menționând că la acest moment sunt în discuții tratative în Turcia, mulțumind pentru implicarea parlamentarilor români.
De asemenea, partea română a conchis asupra neutralității și neimplicării României în conflictul din Ucraina, precum și speranța că acest conflict se va încheia cât mai curând, astfel încât să se evite pierderea de vieți omenești de ambele părți, precum și evitarea extinderii conflictului.
Precizăm că întâlnirea a avut loc la solicitarea părții române, adresată prin Memoriul menționat, Memoriu și solicitare de întâlniri care au fost transmise tuturor statelor implicate și vecine statelor beligerante, prima Ambasadă care a acceptat discuții, fiind cea a Federației Ruse.”

Prima întrebare care-ți vine în minte este ce anume i-a mânat pe „cei patru” la acest inedit – și fără mandat din partea statului român – demers pe lângă Ambasada Rusă și mă tem că răspunsul cel mai comun și banal este și cel real: au făcut-o de frică!

Da, cei patru parlamentari se tem pentru pielea domniilor lor, mai ales după ce au citit pe Facebook postarea unui alt fost parlamentar, Ioan Pop, care a calculat că odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina a pornit al treilea război mondial.

Sursa: newsweek.ro/educatie/liviu-pop-conspirationist

După experiențele noastre cu precedentele două războaie mondiale, este probabil inevitabil – nu-i așa? – să ne trezim cu trupele ruse pe la noi, venind mai degrabă cu gânduri de „eliberare”, ca-n Ucraina; așa că cei patru parlamentari s-au gândit că nu ar strica să se facă remarcați la Moscova ca „prietenii de la București” ai imperiului.

Lăsând gluma la o parte, mă tem că nu putem exclude în niciun caz ca cei patru să se fi pus voluntar la dispoziția părții ruse, și nu de ieri de astăzi – dar acest lucru trebuie să fie stabilit și dovedit de instituțiile în drept ale statului român: serviciile de informații și DIICOT.

În orice caz, demersul „celor patru” de miercuri, 30 martie ac., în condițiile în care nu a existat un mandat parlamentar sau măcar unul politic (din partea partidelor, acolo unde parlamentarii mai sunt membri de partid) pentru a discuta la Ambasada Rusiei un statut de „neutralitate” față de o putere străină militaristă și violentă, care a anunțat public că (și) România este pe o listă de „state neprietenoase”[3], pare că reprezintă un „act de trădare”, conform definiției dată de Codul Penal.

Codul Penal, parte integrantă din Legea nr.286/2009 (text actualizat la nivelul anului 2022), oferă următoarea definiție pentru infracțiunea de „trădare”, conform articolului 394[4]:

„Fapta cetățeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizație străină ori cu agenți ai acestora, în scopul de a suprima sau știrbi unitatea și indivizibilitatea, suveranitatea sau independența statului, prin:
a) provocare de război contra țării sau de înlesnire a ocupației militare străine;
b) subminare economică, politică sau a capacității de apărare a statului;
c) aservire față de o putere sau organizație străină;
d) ajutarea unei puteri sau organizații străine pentru desfășurarea unei activități ostile împotriva securității naționale,
se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.”

Pentru a cerceta dacă cei patru parlamentari se fac vinovați de trădare, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se poate autosesiza, la fel o poate face și DIICOT, așa cum procurorii știu prea bine.

De asemenea, serviciile de informații, SRI în primul rând, dar nu numai, pot transmite sesizări parchetelor, pentru a demara astfel cel puțin o cercetare penală și, dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii, să se treacă la urmărirea penală.

Trei din cei patru parlamentari sunt, din ceea ce rezultă din fișele domniilor lor postate pe pagina de internet a Camerei Deputaților, membri în diverse comisii permanente:

(i) Francisc Tobă este membru al comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională;

(ii) Dumitru Coarnă este membru în comisia de muncă și protecție socială, dar până de curând a fost secretar al comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională;

(iii) Mihai Lasca este membru în comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții.

Pentru senatorul Diana Iovanovici Șoșoacă nu există date publice din care să rezulte că este membru într-o comisie parlamentară permanentă.

Sursa: orniss.ro/legislatie/legi-ordonante-hotarari

Ca membri ai comisiilor permanente, cei trei parlamentari au sau pot avea acces la informații clasificate. Acțiunea lor de miercuri, 30 martie ac., îi descalifică pentru accesul la informații clasificate, iar măsura retragerii accesului poate fi luată de ORNISS imediat, în conformitate cu prevederile Legii nr.182/2002 (privind protecția informațiilor clasificate) și a articolelor 159 și 160 din HG nr.585/2002 (standardele naționale privind protecția informațiilor clasificate în România).

Cel puțin în cazul deputaților Francisc Tobă și Dumitru Coarnă măsura ar trebui aplicată imediat, pentru că cei doi au avut / au acces la informații clasificate extrem de sensibile din sfera apărării, ordinii publice și securității naționale.

Războiul de la granițele noastre este o realitate mult prea evidentă pentru ca societatea noastră să își mai permită ezitări; securitatea statului român și a națiunii este în pericol. Să permiți derapaje evidente care slăbesc statul este un semn de mare slăbiciune, care nu doar că dă un avantaj Federației Ruse, dar îi pune în pericol pe aliații noștri, de la care așteptăm să moară pentru noi, apărându-ne.

Cazul celor patru parlamentari trebuie să devină o pildă de aplicare a legii, tocmai din acest motiv. Personal, am să urmăresc cu atenție reacția instituțiilor abilitate ale statului român în acest caz.


Note:

[1] https://ziaristii.com/delirul-rusofil-al-senatoarei-iovanovici-sosoaca-cine-vrea-sa-apere-ucraina-este-cel-mai-mare-tradator-rusii-acuma-lupta-pentru-teritoriile-lor-nu-au-facut-jocurile-ocultei/

[2] https://newsweek.ro/politica/sosoaca-doi-deputati-aur-si-psd-istul-coarna-in-audienta-la-kuzmin-omul-lui-putin-la-bucuresti

[3] https://www.digi24.ro/stiri/externe/romania-alaturi-de-toate-tarile-ue-sua-si-marea-britanie-pe-lista-tarilor-neprietenoase-cu-rusia-1862929

[4] https://lege5.ro/gratuit/gezdmnrzgi/art-394-tradarea-codul-penal?dp=gqytsojwgeyta

Distribuie acest articol

59 COMENTARII

 1. Cei 4 trădători trebuie cercetați cu celeritate și deferiți justiției. Atribuțiile lor parlamentare trebuie retrase imediat ! Conducerea parlamentului, membrii acestuia și conducerile partidelor parlamentare să se ocupe de treburile serioase ale României, nu să facă circ cu schimbarea unor personaje politice ! Nu sunt vremuri pentru jocuri politice !!!!

 2. Rusia are si in Romania- ca de altfel in toate tarile – angajati care au drept obiectiv agitatia si provocarea de dezordine publica , de fapt orice ar putea servi destabilizarii.

  Intra aici manifestatii publice fara noima, atacarea verbala sau amenintarea unor personalitati publice, demersuri internationale care fac valva si asa mai departe. Este un arsenal intreg pe care cei in cauza fie il invata, fie le este servit actiune cu actiune.

  Cine sunt cei platiti de rusi in Romania? E simplu sa ii recunosti: cand cineva actioneaza inexplicabil iar rezultatul este doar agitarea spiritelor, acela/aceea este!

  • @Dedalus, sunt mai multe tipuri de plăți:
   – bani cash. Daca cineva începe să cheltuie mai mult decât câștigă, daca ii „spala” sau depune personal in conturi sume mari de bani nedeclarați, poate fi verificat de ANAF.
   – bani prin conturi bancare. Detectarea sursei banilor de are usor de verificat.
   – favorizarea pentru ei și / sau cei din familie. Și acest lucru poate fi relativ ușor de depistat.
   – donații cash sau transfer bancar. Donațiile trebuie declarate, in cazul persoanelor publice. Daca nu, serviciile de filare ar trebui să își facă treabă
   – donații bunuri mobile sau imobile. Iar, trebuie declarate.
   Dar cel mai probabil, omuleții fac acest lucru din convingere.

   • nu uitati furtul din bunul public (local sau central) si protectie prin procurori/judecatori aserviti; extrem de raspindit, dupa ’89; de asta „reorganizarea” Justitiei e o necesitate; scapam de agentii rusi din domeniu, care sustin coruptia

   • Este extraordinar de usor sa platesti pe cineva fara ca banii respectivi sa miroasa in vreun fel. Li se pierde urma. A se vedea tranzactiile cu arme.

    Daca toti cei care cheltuiesc mai mult decat castiga ar fi sanctionati de ANAF ar ramane Romania fara clasa politica. :-)

    ===
    Este suficient sa platesti 10-20 de agitatori, acestia vor fi urmati de „idiotii utili” in numar foarte mare.

 3. Șoșoacă a dat glas multor cadre din armata politie servicii si alte institutii „de forta”. Acum cateva zile fusese (intre timp ingropat) un scandal cu profesoara de la ”Universitatea Națională de Apărare Carol I” care era goarna Moscovei afirmand ca Zelenski e de vina pentru atacul Rusiei. Si ca ea sunt sute de lucratori, e suficient sa cauti pe Facebook si sa vezi ca dau Like la toate conspiratiile cu dacii liberi ,neutralitate, agresiunea Nato si SUA etc etc. E mult de curatat in grajdurile statului, alte tari au inceput deja, Bulgaria, Cehia

  • Lucrătorii aia se identifica cu Rusia pentru ca si-au obținut funcțiile datorită mitei si corupției. Pentru ei Rusia e de vis!

 4. AUR pare să fie într-adevăr exponentul unui naționalism pravoslavnic teatral, dirijat de la Kremlin. Însă România e deja controlată de serviciile secrete, de sus până jos, la fel ca Rusia. Sigur e o idee bună să continuăm tot pe model rusesc și să implicăm serviciile secrete și mai adânc în politică ? Atunci când s-a apucat de ghilotinat în dreapta și în stânga, Robespierre și-a marcat foarte clar drumul propriu spre ghilotină. ”Cine scoate sabia …”

  Ar fi o bună ocazie ca România să adopte o lege pe modelul Foreign Agents Registration Act din Statele Unite. Însă cu ocazia asta deschidem cutia Pandorei: dacă se înregistrează doar cei cu telecomanda la Kremlin, iar cei cu telecomanda la Budapesta sau la Berlin nu se înregistrează, cum procedăm?

  Cât despre urmărirea cu atenție, ar fi o mică problemă, vizibilă pe la case mai mari: numai Adrian Năstase a făcut închisoare, Gerhard Schröder nu a făcut închisoare. Traian Băsescu a readus atmosfera de la vremea lui Dej: implicarea serviciilor secrete în justiție și implicarea justiției în politică, dar se pare că în prezent tocmai a primit ceea ce merita. Ca și Robespierre.

 5. Sau poate ca nu . Libertatea de exprimare ca si cea de deplasare este inca libera in Romania .Pedepsirea unor cetateni (fapta lor iese din contextul actual al deciziilor statului roman ) ce se duc „cu jalba in bat ” la Ambasada Rusa poate fi parte a unei actiuni in justitie adresata ,de catre orisicine, Procuraturii Statului sau poate fi supusa judecatii in cazul in care cei in cauza au incheiat un consens scris pe o tema anume ce este cuprins ,in textul legal ,ca pasibil de pedeapsa , aratat noua mai sus .Se poate cere si transcriptul discutiilor de unde va rezulta o posibila invinuire daca este cazul .La nivel politic Partidele ,din care acesti cetateni fac parte, si-au spus deja cuvintul .

  • @gica. Acești oameni nu sunt niste simpli „cetățeni”. Ei sunt parlamentari, au anumite funcții de reprezentativitate politica. Daca doreau să rămână simpli „cetățeni”, nu mai candidau la alegeri și mergeau liniștiți la ambasada ori de câte ori doreau. Dar, prin funcția reprezentativa pe care o au, și-au asumat o responsabilitate de a respecta limitările date de funcție.

   Orice poziție, de la simplu muncitor, la CEO, vine cu limitări de natură etică în raport cu funcția asumată. Exista peste tot, in orice companie și instituie administrativă, un Cod de Conduita. Cod care este diseminat anual către orice angajat și care, desigur, trebuie respectat. Cel mai probabil și Parlamentul României are un astfel de Cod de Conduita, pe lângă restrângerile etice aferente funcției.

   • Este treaba partidului lor sa analizeze, sau a Parlamentului unde nu au partid. Dar cred ca le dam prea mare importanta unor agitatori subdotati intelectual.

    Intr-o democratie solida astfel de derive nu sunt relevante, se regleaza. Este democratia romaneasca una solida? Nu stiu.

  • Da, si libertatea de exprimare si cea de circulatie trebuie sa existe. Dar NUMAI in nume personal. Ori aici se pare ca ei nu au cerut si fost la intalnire in mod personal, ci in calitate de membri ai parlamentului. Iar la partea cu solicitarea transcriptului esti chiar distractiv! Chiar crezi ca ambasada va furniza acest transcript, sau daca va furniza un transcript va fi cel real?

 6. Din punctul meu de vedere, asemenea indivizi ar trebui pusi sub acuzare pentru subminarea puterii statului roman in toate formele la cere ne putem gandi, de la vandalizarea institutiilor, pana la inalta tradare si subminarea sanatatii publice (daca exista asa ceva prin vreo unul dintre codurile romanesti in continua schimbare).
  De ce nu se intampla asta? Pentru ca statul roman e slab si corupt. Iar ei o stiu.

 7. „… se găsesc atât de mulți români care să-i cânte ode Kremlinului”

  Pai, se găsira 4. Sunt chiar atat de multi?…

  Eu cred, totusi, ca romanii, alături de polonezi, sunt printre cei mai putin prietenoși fata de Rusia dintre cetatenii europeni. Desi se tot înghesuie unii sa demonstreze contrariul.

  • Da, uneori e greu cu numaratul… Despre 4 e vorba aici. Dar e suficient sa vezi cati sunt de acord cu invazia rusa citind comentarii la articole, declaratii date de diversi.

 8. Avem membri ai Parlamentului cu viziuni globale, ba sunt și mari diplomați.
  Mme Șoșoacă, ca si prefericitul Teodosie de la Constanța, au încălcat de mai multe ori legile tarii, dar abaterile lor au fost tolerate din oportunism politic de guvernul liberal precedent liberal și cel al struto-camilei actuale. Maine poimâine ne pomenim ca Teodosie se duce sa discute pacea cu patriarhul Kiril. Si propune locul de intalnire in cazinoul din Constanța, vizitat cândva de ultimul țar. Mediator va fi bineinteles Radu Mazăre, iar pe post de bucătăreasă și chelnerita Diana Sosoaca.

  • N-ati citit, probabil, stirile despre desele vizite ale inca actualului sef al CC a psd la Kremlin. Bolsevicul Dorneanu a trait o viata in slujba URSS si a firimiturilor ei de dupa `90. Acum va parasi presedintia CC si va fi plasat de partid, ca si tovarasul Sirbu, pe undeva, in „slujba” Romaniei, asa cum ne-a obisnuit de 80 de ani. Fosta Securitate, ca pe stil cekist, enkavedist , kaghebist sau fesebist n-a murit si nici nu-si va lasa fii credinciosi in mizerie. Uite ce-a facut partidul din fiul tortionarului securist, impostorul Rafila, sau Secu`din licheaua Citu! Isi mai aminteste careva, ca Sebastian Ghita, actualul cetatean sirb, era, inainte de a-l „pierde” SRI in Serbia, seful Comisiei de supraveghere al Serviciului? S-a intrebat, careva, cu ce documente clasificate a fugit asta la sirbi, ce i-a placut lui Putler atat de mult la el, incit i-a ordonat lui Vucik sa-i dea, in regim de urgenta, cetatenia, ca sa nu poata fi executat mandatul de arestare european lansat de Romania? Ei. bine, exact asa cum au fost pedepsiti astia, tot asa vor fi pedepsiti si cei patru: deloc. Vor intra intr-un con de umbra, li se va ordona „ciocul mic, niciun joc de glezne” si-si vor pastra privilegiile.

 9. Depinde de ce ordine primește justiția independentă. Pot înfunda pușcaria sau pot fi numiți miniștri cum este cazul UDMR care este o filială română a partidului lui Orban cel Rău. Pe ăia de la UDMR nu-i anchetează nimeni atunci cînd vor revizuirea Trianonului, așa că nu văd de ce i-ar băga la bulău pe idioții ăștia cu pacea de la București. Dacă nu ar fi o bășcălie pe față, punctul (b) subminare economică, politică sau a capacității de apărare a statului; ar fi umplut pușcăriile în ultimii treizeci de ani, dar din cîte văd stimabilii care s-au ocupat și se ocupă cu treburile astea sînt senatori, deputați, miniștri sau oameni de afaceri care își rumegă liniștiți banii furați și pensiile speciale și nu sînt deranjați de nimeni. În concluzie, să ne vedem de treburile noastre și să așteptăm mediatizările dosarelor celor care vor vota cu cine nu trebuie la următoarele alegeri sau a biznismenilor care nu vor să mai cotizeze acolo unde le indică ”structurili” și ”sistemul”. Pînă la acest debut al viitoarei stagiuni, în cazarmă e liniște și justiția independentă doarme pe masă cu chipiul dat pe ceafă. Relâche, vă rugăm nu deranjați!

 10. Urmărind, așa, distant, modul agresiv de exprimare al susnumiților, ca și agresivitatea cu care auriștii intră peste oamenii și instituțiile statului, raportat la agresivitatea cu care rușii au invadat un stat vecin/prieten/frate, pot spune că situațiile aparțin acelorași doctrine medievale, care rămân nepedepsite.

 11. O mare parte a poporului român a rămas cu genele comunismului biruitor, deci ale bolşevismului rusesc. Alţii urăsc din tot sufletul lor chinuit capitalismul şi democraţia. Şi unii şi alţii privesc Rusia şi China ca atracţii mai mari decât capitalismul şi democraţia occidentală. Acestor oameni este prea mult spus să le zici trădători, mai degrabă pot fi denumiţi inadaptabili.

 12. Nu! Dar pot fi ținuți minte cu numele întreg si cu numele partidul din partea căruia au candidat, astfel încât sa nu mai fie niciodată votați!
  Nici ei, nici partidul din partea căruia au candidat sau mai au intenția sa candideze vreodată!
  Sănătate si nu ai de bine sa auzim

 13. Este cu atat mai grav daca cei doi au avut acces la informatii clasificate, pentru ca ar trebui investigati de urgenta de catre institutiile abilitate. Exista o stare de tensiune maxima, de razboi in Europa, iar Romania alaturi de aliatii ei se mobilizeaza pe flancul estic al NATO pentru a asigura securitatee. In astfel de conditii, putem vorbi de inalta tradare. Cum se cheama atunci cand mergi la ambasada statului agresor in calitate de parlamentar? Singurii mandatati oficial sa discute cu ambasadorii sunt ministri de externe, in sediile ministerelor lor, atunci cand il cheama pe ambasador pentru a-i comunica diverse lucruri. Eu asa stiu. Probabil ca mai exista si cale neoficiala, prin serviciile de informatii, insa acolo doar in situatii speciale. Ce cautau 4 parlamentari romani la Ambasada Rusiei??

 14. Da, sunt destule suspiciuni rezonabile ca să poată fi declanșată o anchetă penală. Insă io am auzit de una și mai gravă, o dau aici deși e ceva incredibil: cică la un moment dat un oarecare președinte al Senatului, carevasăzică numărul 2 in stat, care gargamentar era și vicepreș la CSAT, a dat o fugă in Rusia putinistă, pasămite intr-o vizită privată, iar călătoria și întâlnirile ar fi fost aranjate de un fost caghebist cu ceva șmenuri prin România. Nimeni nu știe cu cine anume s-a întâlnit (poate omul o fi nevinovat: s-a dus la Moscova doar pentru curvele faimoase ale rușilor, plus votcă) și ce a discutat acest individ, cert este că mai târziu, in loc să fie acuzat de trădare (sau măcar subminarea turismului românesc), a fost propulsat intr-o foncție călduță tocmai in …NATO. Sau poate am visat eu povestea asta, mă scuzați..

 15. Voi juca din nou rolul de avocat al diavolului:
  1. Un parlamentar, un senator se supune doar propriei constiinte. Asta e una din radacinile democratiei..
  2. Mie mi se pare ca ce au facut cei patru e o ticalosie, dar nu am argumente solide, legislative sa spun ca ar trebui condamnati pt inalta tradare.
  3. Condamnarea se face, intr-un stat democat, nu pe baza votarii, nu pe baza sondajelor de opinie, ci pe baza unui proces juridic.
  4. Cineva mai slab de inger ar putea considera ca amaritii de parlamentari au dorit sa salveze tara, au dorit sa se asigure ca Romania ar capata un statut de neutralitate si nu ar fi implicata intr-un dezastru.

  Traim vremuri fierbinti, am face bine, fiecare dintre noi, sa incercam sa fim mai calmi, sa gindim la rece. Mai putina inima si mai mult creier!

 16. Nu e tradare, e nesimtire. Adica o tara intreaga ii ajuta pe refugiatii ucrainieni cum pot si cu ce pot, si ei merg acolo ca sa ce? Pentru o pace la Bucuresti? Sa declare ca il iubesc pe Putin? Sunt putini, penibili, nu merita sa scrieti despre ei. Sunt insa parlamentari,dar nu asta este expresia poporului roman. Daca s-ar face un referendum cu o singura intrebare : Este Vladimir Putin un criminal? 90 la suta vor spune da, restul sunt sosocii de la aur care aduna scursura intelectuala a Romaniei.
  P.S. Madam Sosoaca are nevoie de un consult psihologic urgent!,

 17. Sunt mai mult de 4 romani care se gasesc in situatia de mai sus!
  Cititi comentariile articolelor!
  Stati de vorba cu oamenii!
  Personal, am fost uluit de cat de multi sunt in acest grup anti-ucraina(mai degraba decat prorusia).
  Si sunt si oamenii cu multe lecturi la activ, profesori universitari, ingineri, militari…etc
  E jale!

 18. buna ziua tuturor, in primul rand. apoi, dupa parerea dvs, domnilor si domnelor, ce specie este aceea, „parlamentar roman„?
  doi, si cel mai dureros, toata lumea vorbeste despre putin, nimeni despre poporul (…sau ce-o fi) rus!
  omul are o sustinere precum iliescu in anii `90. asa ca, amenintarea nu dispare – si nu va disparea, decat daca dispare poporul (sau ce-o fi) rus.
  ori, asta suna, vorba aia, a nazificare.
  suntem, oameni buni, intr-o fundatura…
  regret si astept toate oprobiile firesti, dar Europa nu va avea pace daca rusia nu va disparea definitiv. cu toti rusii (sau ce-or fi) laolalta!
  judecati daca asa ceva este probabil (nu posibil). am o multime de argumente, dar la ce ar folosi?
  asadar, nu mai sperati! nu in timpul vietilor noastre!
  rusul, precum covidul, vine, dar nu mai pleaca…
  s-auzim de bine!

 19. Coloana a V- cea rusă e bine înfiptă în România.
  Peste tot.
  Dar cazarma aia de la Târgoviște mai exista ?
  Poate e ora să se reîmprospăteze memoria unora cu ” dulcele glonț al patriei”.

 20. După părerea mea personajele afiliate Rusiei se pregătesc deja sa împărătească bucatele pe malul Dâmboviței. Cu Rusia la Galați e dificil… o armata practic inexistenta și servicii nule pe zona de est…. îți trimite doi ceceni care te împușcă pe fereastra propriei case/mașini. Și e doar o chestiune de joc geopolitic nimic personal. Tot lidershipul de la București o va lăsa muuult mai moale cu „principiile” (oricare ar fi alea). Sunt convins ca vom avea si posturi de radio (posibil pana la București) cu propaganda rusa Sputink – Vocea Rusiei în românește. Da, frica de bâta dar și morcovul…

 21. Toate aceste acțiuni de agitație presupun venituri din vizualizări și donații Patreon. Fiecare click de vizualizare presupune banuti in conturile acestor oameni. Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, TikTok, sunt in toate rețelele. Și se aduna.

  Toate scandalurile, despre masca, despre vaccin, cu jurnaliștii italieni, cu scandaluri in parlament, culminând cu Ambasada Rusiei, intretin Followeri (urmăritorii) de pe rețelele de socializare și banii care intra in conturi. Bani care ar putea spala și alte surse de venituri, desigur.

  Toți acești nativi care urmăresc zilnic aceste istericale, nu înțeleg că este vorba strict despre bani câștigați de pe urma clickurilor lor. „Regele e gol”, dar banii nu au gust și nu au miros.

  Repet din comentariul de mai sus: fiecare meserie presupune un Cod de Conduita, cu sancțiuni specifice. De asemenea, meseriile de reprezentativitate sunt reglementate prin lege. Aceste 4 persoane ar putea fi primele persoane date afara din Parlament pentru că au încălcat regulamentul de ordine interioare / Codul specific de Conduita. Plus punerea sub acuzare pentru nerespectarea legilor specifice. Un precedent care ar curata puțin viața politică.

 22. Treaba e că luni președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, se va adresa Parlamentului României. Mă tem că România va fi făcută de râs printr-un circ de felul celui care a fost orchestrat Vadim Tudor&Co atunci când președintele României, Traian Băsescu, a condamnat oficial comunismul. Chiar nu-mi dau seama cum parlamentarii AUR ar putea fi împiedicați de la manifestarea unei măscări în timpul discursului președintelui Ucrainei. Vom fi văzuți de toată lumea, aici e durerea.

  • E de bine că vor fi văzuți de toată lumea, va fi ca interviul cu Călin Georgescu al lor la Hâdea la Aneta 3. Se vor face de cacao.

 23. Statul ie cu noi ! (adica cu ei)

  Statul inca mai tine ascunse gropi comune facute de …stat. Cu ajutorul ambasadei ruse/sovietice.
  Statul a inabusit in sange revolta populara contra COMUNISMULUI, Gorby vrand doar caderea „tiranului”, nu si a Tiraniei. Statul a ucis in spitale ranitii, cei in care tot el a tras – a venit sa curete urmele. A fost a doua moarte a Romaniei, pentru ca, dupa aceea, ea sa apuce usurel si pe nesimtite „calea tranzitiei”. Cine s-a prins, si-a facut bocceaua si dus a fost. Eu, personal, m-am intors – si rau am facut. Caci Romania, pe langa trairile masochiste cu crimele si criminalii, mai este si de-o prostie incomensurabila: sunt specialisti in orice si oriunde, vestul e putred, gunoaiele sunt aur (si invers, as zice), samd, cunoasteti retorica.
  Dupa umila mea parere, serviciile au deja liste – si ele ! – cu cei dusmanosi regimului. Cum care ? Cel ce va sa vina.

 24. Nu cred ca natangii au incalcat vreo lege.
  Au arata clar ca un partid populist, nationalist este impotriva intereselor tarii. Votul cetatenilor i-a adus in functii, votul cetatenilor trebuie sa-i trimita acasa.
  Ca si masura de securitate, SRI are acum motiv legal sa-i monitorizeze.

  • Cetatenii gandesc ca si ei, asta daca se poate vorbi despre gandire.
   Suntem o tara si o natiune gregara, in proportie mult prea mare ca sa mai poate fi intoarsa situatia in favoarea unei schimbari in bine.

 25. Oficial, ei nu sunt tradatori. Afirma ca Romania este neutra (si este, ca tot NATO) si doresc pacea in Ucraina, oferind gazduire conferintei de pace. Toti dorim pacea. In ce priveste gazduirea tratativelor, nu ne aduce nici un deserviciu.
  Ilegalitatea este la alt nivel: nu au fost mandatati de nimeni sa solicite intrevederea (poate FSB/GRU sa le fi dat ordin). De asemenea, au facut declaratii dubioase, ce pot fi anchetate. Dar parlamentari fiind, au dreptul la libertatea cuvintului.
  Cred ca Parlamentul ar trebui sa le retraga calitatea de alesi, daca avem astfel de prevederi in Constitutie, Codul penal sau statutele de functionare ale Camerelor.
  Faptul ca Parlamentul nu ia masurile necesare impotriva colegilor ce au abuzat de putere si au sfidat ordinea constitutionala, arata ca nici el nu este prea curat. E bine sa fie dati afara din partidele ce i-au adus acolo, dar trebuie ceva mai mult.
  Afara din Parlament!

 26. Dar daca mergeau presedintele Romaniei, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, membrii CSAT, presedintii Comisiilor de Aparare din Parlament si cine mai conteza, ar fi fost tradare?
  Este tradare de facto, daca nu de jure.

 27. Pe Diana noastră o cheamă Sosoaca dupa soț, numele de fata e Ivanovici. Vedeti unde e răspândit acest nume. E interesant ca in Ucraina e extrem de rar. Însă in Transnistria si Rusia…

  • Ivanovici e nume sârbesc, la fel ca Popovici, Djokovici și altele asemenea. În Rusia, echivalentele acestor nume sunt Ivanov și Popov.

   Originea familiei ei e macedoneană, a explicat asta de mai multe ori. Macedonia fiind o fostă republică iugoslavă, unde numele de Ivanovici este destul de răspândit.

   • later edit: numele corect e Iovanovici, iar asta e o nouă dovadă despre originea sârbească. Iovan este echivalentul sârbesc pentru Ioan.

 28. In nicio tara dezvoltata cu politicieni copti la minte nu se apuca nicio ginta sau bisericuta politica formata din niste tampiti conspirationisti sa purceada la discutii politice externe fara functie competenta sau/si fara acreditare oficiala din partea statului. Mai ales discutii cu o tara care declara sau se afla in razboi unde discutiile trebuiesc sa fie mai delicate si cantarite bine in spiritul legislatiei internationale.
  Trebuie dati afara din institutiile statului si pusi sub urmarirea serviciilor secrete. N-au decat sa isi propage ideologiile la colt de strada.

 29. “ Precizăm că întâlnirea a avut loc la solicitarea părții române, adresată prin Memoriul menționat,”
  Ce vrea sa zică asta? In ultima vreme ca zic rușii e chiar pe dos.

 30. De ce nu se duce la Ambasada Rusiei o delegatie care să solicite inapoierea Bucovinei de Nord către România?! Bucovina de Nord a fost ruptă din trupușl tarii de catre URSS, in 1941. Am inteles ca si Ungaria doreste ca Transcarpatia sa revină la Ungaria…

  • gRESIT ! bUCOVINA de Nord si Basarabia au fof JEFUITE de BOLSEVICI in conformitate cu Pactul Ribbentro – Molotov si Protocolul Secret dintre Germania lui Hitler si URSS= Rusia lui Stalin semnate la 23 Aug. 1939 la Moskova ! Actele care au decis inceperea celui De-al Dolilea Razboi Mondial NU NUMAI de Germania CI SI DE URSS=Rusia !! Raptul s-a produs – in urma Ultimatumului sovietic di Iunie 1040 ! Si a fost urmat de o ocupatie RAPIDA si AGRESIVA – si de masive deportari de romani in Siberia !!

 31. Din cate stiu, atributiile pe politica externa apartin presedintelui, parlamentarii nu aveau ce sa caute in audienta la ambasada Rusiei, la fel cum nu au ce cauta la ambasada Germaniei sau a Frantei sau la alte state unde au trimis memoriul.

  Tradare, conform definitiilor din cp subliniate de catre autor, se produce de vreo trei decenii in tara noastra si nimeni nu a fost tras in vreun fel la raspundere. Demersul e chiar putin ironic daca ne uitam in urma.

  Tonul articolului e cam agresiv, autorul omitand faptul ca nu exista declaratii oficiale de razboi ale nici uneia din parti, NATO nu e in razboi cu FR (presupun) iar Romania nu e in razboi cu nimeni exceptand propriul popor. Astept cu incredere, in viitor, aceeasi incriminare a tuturor vizitelor pe la ambasade a diversilor țuțeri din politica romaneasca si nu numai. Un gand bun pentru conationalii nostri din Bucovina si Bugeac.

 32. Nu este vorba de Ioan Pop ci de Liviu Marian Pop.
  Cei patru pot fi acuzati, dar nu pot fi condamnati doar pt ca au vrut pace intre doua puteri straine.

  • Cei patru, care au creat prejudicii statului roman, prin adoptarea unei poziții contrare celei a structurii militare și politice din care România face parte, ar trebui pur și simplu dați afara din Parlament. În acest fel vor putea face tot ce-și doresc, în calitate de simplii cetățeni.

 33. O realitate dureroasă : 60% din clasa politică din România a fost creată de servicii. Nivelul corupției este inimaginabil. Prin plecarea din țară am crezut că am sancționat mizeria. Din păcate… 😔. Mulțumiri din diaspora pentru aceste articole care ne mențin conectați la actualitatea românească. 🤗

 34. Solutia este simpla: Avem 3 parlamentari exAUR si mai nou 1 parlamentar exPSD. Acestia au falsificat aritmetica ultimului scrutin parlamentar ei ne mai fiind mandatati de poporul suveran. Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) se sesizeaza din oficiu, invalideaza mandatele celor 4 persoane si concomitent VALIDEAZA mandatele urmatorilor 3 de pe lista AUR si a urmatorului de pe lista PSD, restabilind astfel aritmetica politica stabilita de poporul suveran. Solutia ar trebui aplicata tuturor persoanelor fizice care populeaza Parlamentul si care au deturnat (falsificat) vointa alegatorilor. Cei 4 raspund in fata autoritatilor competente din pozitia de simpli cetateni (si nu platiti de mine cu impozite si taxe)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro