De câteva zile, o întrebare nu-mi dă pace: Dacă pe vremea lui Noe ar fi existat internet, Facebook, Twitter, YouTube, Google, Wikipedia, telefoane inteligente, bloguri, canale TV ș.a., cum ar fi fost oare descris potopul biblic? La fel de global ca și pandemia COVID-19? Cu hărți actualizate la minut despre creșterea nivelului oceanelor în diverse locații de pe glob? Cu contabilizarea celor înecați pe bază de vârstă și boli anterioare? Cu declararea stărilor de urgență pentru construirea rapidă de bărci și colaci de salvare?
Potopul lui Noe (Facerea, 6 – 9) a fost doar una dintre catastrofele geologice similare pe care le-a suferit pământul de-a lungul istoriei sale. Existența potopului a fost plauzibil sugerată în 1996 de doi geologi de la Columbia University, William Ryan și Walter Pittman. Utilizând informații geofizice, date arheologice și legende orale, cei doi au avansat ideea că ultima interglaciație a produs o invazie rapidă a apelor din Marea Mediterană prin strâmtoarea Bosfor într-un lac cu apă dulce acum 7.600 ani. În câteva luni, cel mult doi ani, nivelul lacului a crescut considerabil, a inundat câmpiile înconjurătoare și a atins dimensiunile actuale, devenind Marea Neagră.
În consecință, au sugerat geologii, oamenii din regiune au trebuit să fugă, iar acest lucru ar putea explica răspândirea rapidă a agriculturii timpurii în estul și nordul Europei. A fost chiar posibil, au mai spus ei, ca aceea catastrofă să devină o parte a memoriei colective, inspirând mitul inundațiilor babiloniene în epopeea lui Ghilgameș și, în timp, istoria biblică a lui Noe. (1)
O implicație majoră a popularității potopului biblic a constituit-o elaborarea teoriei catastrofismului ca mod de evoluție a vieții. Încă din 1812, Georges Cuvier („părintele paleontologiei”) a demonstrat că fosilele studiate de el prezintă patru caracteristici majore, care le fac în principiu incompatibile cu gradualismul: stazele, apariția subită a formelor fosile, dispariția subită a formelor fosile și absența (raritatea) formelor tranziționale. Pe baza acestor descoperiri, Cuvier a raportat că au existat probabil catastrofe majore în istoria Pământului, gen potopul lui Noe, care au făcut ca grupuri întregi de specii să dispară brusc din roci și să fie înlocuite la fel de brusc cu noi grupuri care au repopulat planeta. (2)
O lecție pe care și potopul lui Noe și pandemia COVID-19 ne-o servește zilele acestea este îngrozitor de dură: Suntem complet la cheremul Naturii, și azi ca și acum 7.600 ani. Ideea romantico-ecologică despre așa-zisa Mama Natură (Alma mater), care ne-ar hrăni și îngriji ca pe proprii ei copii este îngrozitor de falsă:
Nu există nici un climat în care omul să fie adaptat ideal, în sensul că i se va garanta o calitate decentă a vieții. Natura – Mama Natură, cum o alintă unii! – nu vrea ca noi să avem o speranță de viață de 75 ani sau o rată de mortalitate infantilă sub 1%. Natura, ca sumă a tuturor lucrurilor de pe Pământ, nu se sinchisește de ființele umane în nici un fel și ne atacă permanent cu ape infestate cu bacterii, cu călduri excesive, cu secete sau inundații, furtuni, uragane, sau tornade, insecte și alte animale purtătoare de boli, un mare număr de predători etc. Astăzi, privim moartea cuiva înainte de 30 ani ca pe o tragedie; în timpurile mai „naturale”, aceasta era speranța de viață. (3)
Biblia ne spune că
Potopul a ținut pe pământ patruzeci de zile și patruzeci de nopți și s-a înmulțit apa… Și a crescut apa mereu și s-a înmulțit foarte tare pe pământ… Și a sporit apa pe pământ atât de mult, încât a acoperit toți munții cei înalți, care erau sub cer… Iar apa a crescut mereu pe pământ , o sută cincizeci de zile…
Iar în anul șase sute unu al vieții lui Noe, în ziua întâi a lunii întâi, secând apa pe pământ, a ridicat Noe acoperișul corabiei și a privit, și iată se zbicise fața pământului.
Când „apa” COVID-ului se va fi zbicit, ce peisaj vom descoperi?
Granițe închise? Democrații totalitariste?! Naționalisme extreme? Sisteme de sănătate în colaps? Economii în prăbușire? Tensiuni inter-generaționale (No country for old men)? Depresii cauzate de izolare, carantină sau pierderea slujbei? Renunțarea la turismul transfrontalier? Decesul Uniunii Europene? Abandonarea globalizării (The world is flat) în favoarea insularizării?
Sunt posibile cel puțin trei scenarii:
1. Ne vom întoarce de unde am plecat, adică la un sistem și o ordine mondială care au fost imaginate și implementate pentru o lume care azi este total diferită de cea din 1945 și care rareori s-a confruntat cu situații pandemice.(4)
2. De-globalizarea se va accelera și, concomitent, naționalismul, sub forma unor soluții locale, va lua avânt prin întărirea controalelor la graniță, stoparea emigranților, creșterea puterilor statului asupra societății civile etc. Evident, soluțiile globale la probleme globale disruptive (d. ex., pandemii, protejarea mediului, schimbări climatice, resurse energetice ș.a.) își vor pierde semnificațiile.
3. Experiența câștigată și lecțiile învățate la finele pandemiei COVID-19 ar putea fi folosite pentru o resetare a sistemelor, instituțiilor și uniunilor de tot felul (sociale, economice, politice etc.) pentru a le aclimatiza cu condițiile secolului al 21-lea. Chiar și știința, care a evoluat întotdeauna de-a lungul istoriei, va trebui să-și regândească statutul și componentele ei într-o societate post-pandemică. O știință post-normală va îngloba vechea știință „normală” (kuhniană sau „aplicată”), adăugându-i noi strate, care vor mări calitatea cercetărilor prin diminuarea incertitudinilor metodologice și epistemologice.(5)
Personal, prefer ultimul scenariu. Primul mi se pare îndoielnic, iar al doilea îmi trezește teama.
Comparația dintre potopul lui Noe și COVID-19 ar trebui să se oprească aici. De ce? Pentru că, după ce Noe a făcut legământ cu Dumnezeu (Facerea, 9) și a primit curcubeul din nori ca semn al legământului, urmează breaking news despre ce au mai făcut oamenii în perioada post-potop: Turnul Babel. Amestecarea limbilor (Facerea, 11), respectiv, Sodoma și Gomora (Facerea, 18-19).
Concluzii
Lecția potopului biblic și a altor catastrofe similare este că viața pe pământ nu cunoaște doar o evoluție lentă și gradată à la Darwin. Necunoscutul pândește la fiecare colț existențial imaginabil pentru a declanșa noi cataclisme.
Sunt convins că ingeniozitatea umană va găsi, în cele din urmă, soluții acceptabile și fezabile pentru unele crize actuale, precum cea climatică. Ceea ce însă oamenii nu vor putea niciodată rezolva este o lebădă neagră negativă – inversarea polilor magnetici, un nou asteroid ca cel care a omorât dinozaurii, o nouă glaciație, o pandemie fără leac…
NOTE___________________
1 – Ryan, W., and W. Pittman, 1998, Noah’s Flood: The New Scientific Discoveries About the Event that Changed History, New York: Simon & Schuster, 319 p.
2 – Crânganu, C., 2018, Ibisul sacru african și prima testare a evoluției
3 – Crânganu, C., 2016, Patru mituri esențiale ale schimbărilor climatice: edenic, apocaliptic, babelian și themistian
4 – Crânganu, C., 2017, America – O super-putere singulară pe cale de a deveni o super-putere absentă
5 – Funtowicz, S., and J. Ravetz, 1993, Science for the post-normal age, Futures, vol. 25, no. 7, pp. 739–755.
Scenariul 4: globalizarea va continua, dar o perioadă va fi mai lentă.
Hantzy, globalizarea e doar o notiune, nu joaca nici un rol, globalizarea nu e un scop in sine, ar fi doar un mijloc de a ajunge undeva.
Aici vine intrebarea, nu, nu ne intrebam unde vrem sa ajungem, ca stim ca nu conteaza ce vrem, ci unde PUTEM ajunge, cu bune si rele.
NT, așa este! Dar globalizarea este vehiculul care poate împlini cele mai multe aspirații ale locuitorilor planetei: bunăstare, putere de cumpărare, siguranța, democrație, acces la tehnologie și acces la resurse și care ar mai fi. E drept și ca idealizarea fiecăruia dintre aceste obiective le transformă in utopii, ele nedevenind simultan posibile pentru absolut toți pământenii, dar ne putem apropia, cred, cel mai mult de ele doar prin globalizare. Ea asigura detensionarea dintre lumi diverse, așa cum între polii diferiți ai unei baterii diferența de potențial furnizează energie pentru funcționarea oricăror procese înseriate.
Hantzy, fostul meu patron Siemens spunea „Für augenblicklichen Gewinn verkaufe ich die Zukunft nicht. ” Pt un cistig momentan nu vreau sa vind viitorul.
Din pacate, de multe ori, globalizarea se reduce la acest cistig momentan. Si Siemens a vindut licenta de ICE chinezilor, a luat citeva miliarde si acum chinezii ii concureaza la singe.
Imi imaginez ca poate aceasta criza sa schimbe ceva din conceptie, adica sa reduc globalizarea doar la ce nu-mi trebuie neaparat. Adica sa nu ma bucur ca eu, mare Vorstandvorsitzende am avut profit anul asta, am luat milioane si la anul oricum ies la pensie si nu ma mai intereseaza.
Sa ne gindim si la Greta, ea oricum nu va fi in veci in stare sa muncesca ceva sa-si cistige piinea.
Globalizarea este, într-adevăr, o modalitate de a reduce decalajele. Simultan tranzacțiilor se pierde ceva din diferența aia de potențial de care vorbeam. Fie nu se vinde nimic, dar atunci trebuie să investim exponențial într-un „izolator” performant, fie acceptăm că decalajul, care deocamdată avantajează occidentul, se diminuează cu fiecare schimb comercial. Singurul reglaj pe care-l putem seta, dar și acesta numsi parțial, este reprezentat de viteza diminuării decalajului.
Prima lege obiectivă economică este cea a cererii și ofertei. Niciun eveniment sau catastrofă nu o poate reseta. Maglevul a avut și el un preț. Îmi vine greu să cred că acel Vorstanvorsitzender care a decis să îl vândă nu știuse ce face. Alternativele erau probabil mai proaste: chinezii să cumpere un Auslaufmodell de la japs și să îl perfecționeze sau să îl dezvolte ei înșiși. Au suficient teren să experimenteze și suficienta voință politică să o facă. Mai devreme sau mai târziu tot reușesc.
Modelul de business european este exportul de tehnologie. Nu avem nici forță de muncă ieftină precum asiaticii, nici o populație tânără precum americanii, pentru a putea valorifica pe deplin în interiorul uniunii know-how-ul european. Singura resursă pe care eu o văd pentru Europa este dezvoltarea continuă de noi tehnologii, iar trendul este astăzi cel verde. Reducerea momentană a poluării cu codoi este poate singura revelare la nivel global care poate fi remarcată în urma pandemiei. Iar cine reușește să aibă un nas în fața competitorilor, chiar și „la fotografie”, are cele mai multe șanse să câștige noua competiție. China pregătește concurență pentru Google, pentru fb există deja tiktok. Europa nu are giganți comerciali după modelul nord-american și poate transforma asta în rapiditate și flexibilitate.
Și, după mine, e singurul mod prin care putem menține un decalaj față de China, anume modificând continuu, nu valoarea în modul a acestuia, ci însăși natura decalajului. Miliardele luate pentru maglev trebuie reinvestite într-o nouă tehnologie sau în perfecționarea uneia existente, de exemplu tidal energy. Nu ar mai fi nevoie de moriști pe dealuri, dar am avea o sursă de energie astrală practic inepuizabilă și reliable /zuverlässig (sorry, nu găsesc în românește un cuvânt care să exprime exact atributul). Carantina mă sufocă deja și mai am cel puțin 4 zile de homeoffice.
„Reducerea momentană a poluării cu codoi este poate singura revelare la nivel global…”
Codoiul NU este un poluant, ci un gaz esențial pentru menținerea vieții pe Pământ. Poluanți sunt NOx, microparticulele, monoxidul de carbon etc.
@Tescovin
Codoiul este un contribuitor la invelitoarea serei in care traim (nocorc cu gazele de sera, altfel, climatul varfului Everest din zilele noastre ar fi un paradis in comparatie cu cel al planetei). In fine, expertii in materie, sustin cu subiect si predicat ca emisiile imense de codoi, pe de-o parte deregleaza ciclul carbonului, iar pe cealalta parte, ingrosarea invelitoarei contribuie la fenomenul incalzirii globale actuale. https://royalsociety.org/topics-policy/projects/climate-change-evidence-causes/
P.S.
In ceea ce priveste arderea combustibilului in motoare prin incinta oraselor, in viitorul apropiat se va scoate tot mai mulöt in evidenta si nr oamenilor care se imbolnavesc anual (de boli cardiace, pulmonare, etc.) in urma inhalarii noxelor si a praticulelor fine. https://www.youtube.com/watch?v=qlKGDGENI-4
@Renew – să vezi când o să descoperi că roțile care rulează pe asfalt generează tot particule poluante și la automobilele electrice. La fel și utilizarea frânelor.
Cât despre efectul de seră, e al atmosferei în ansamblu, nu al CO2-ului în mod special. Răcirea rapidă din ultimele săptămâni provine din reducerea emisiilor de căldură ale activităților industriale, nu din emisiile de CO2. De-aia se face frig când se stinge focul, pentru că nu se mai generează căldură. CO2-ul generat încă e acolo, dar nu te poți încălzi la el.
Tescovin, la începutul secolului XVI Paracelsus spunea “ Totul este otravă: nu există nimic neotrăvitor. Numai doza face ca otrava să nu aibă efect.” Otrava constă deci in cantitatea, nu in calitatea substanței. La o creștere cu 45% a concentrației de Codoi in atmosferă intr-o perioada scurtă de timp, se poate vorbi de poluare, de otrăvire. Puteți avea, desigur, altă opinie, dar argumentul prezentat de dumneavoastră nu este valid in acest sens. Chiar și banala apă potabilă devine fatală pentru cel care bea mult într-un interval scurt de timp.
@Harald
1. Un vehicul diesel emite mai multe particule, noxe si alte gaze toxice in comparatie cu un vehicul electric (ne ajuta cu ceva daca ne ascundem dupa cires?)
2. Daca arderea fosilelor contribuie la incalzirea globala, atunci este cam nasol – indifferent de interpretari, c-or fi emisiile de co2, sau caldura emisa direct pe furnale, cosurile cladirilor si tevile de esapament (sau o combinatie a celor doua variante). https://www.nsstc.uah.edu/climate/2020/march/202003_bar.png
P.S.
ce facem la urmatorul El Nino (in 2021/2022) sau chiar si pana atunci asa cum arata si graficele (haus on fire?) Nu ma pot impaca cu ideea intreruperii activitatii economice in fiecare an (eu nu sunt pensionar, bugetar si nici afaceri cu statul nu am). Putem supravietui dpdv economic cu pauze anuale de 2, 3, 6 luni sau de cate or fi nevoie?
@Renew – degeaba încerci să eviți adevărul: energia produsă de eoliene și energia produsă de hidrocentrale se transformă în final tot în căldură, fără excepție. De asta isteria împotriva CO2 e inutilă. Ce-ai să faci, ai să renunți la eoliene și la hidrocentrale? :)
Strategia dementă a neomarxiștilor, de a provoca o criză economică majoră pentru a prelua puterea pe termen nelimitat, ar fi putut foarte bine să reușească, dacă ar fi fost Hillary la Casa Albă. Dar ați cam avut ghinion, asta este :)
energia produsă de eoliene și energia produsă de hidrocentrale se transformă în final tot în căldură, fără excepție 0
Nu e decât, cel mult, jumătate de adevăr. Mai exact, eolienele și hidrocentralele nu produc energie, ci transformă o parte din cea cinetica a vântului și a apei în energie electrică. Chiar și în lipsa acestor centrale energia cinetica se transforma în final tot în căldură și tot fără excepție. Dar fără a produce codoi, precum termocentralele.
@Harald
Energia produsa in termocentrale pe carbune tot in caldura se transforma, doar ca trebuie sa mai adaugi in plus si o cantitate de caldura cam la fel de mare pentru cresterea presiunii in cazane (la eficienta Complexului Energetic Oltenesc de ex. depasesti lejer pragul de 100%). De asemenea, nu este jobul politicienilor sa elimine din ecuatie impactul cresterii concentratiei de CO2 (asa din pix si dand din mana cu ceva explicatii politicianiste). Basca 95% din randul cercetatorilor (cu expertiza in materie) mint din considerente politice (sunt neomarxisti), iar ei (politicienii) sunt nepolitizati si cunosc adevarul stiintific. De-a rasu’ plansu’!
P.S. incaodata graficul https://www.nsstc.uah.edu/climate/2020/march/202003_bar.png
– in perioada 2000-2010, valorile au oscilat intre -0,2 (in faza La Nina) si plus 0,5 (in faza El Nino). In faza „neutrala” valorile medii au fost in jur de 0,2.
– in perioada 2010-2020, valorile au oscilat intre -0,2 in episodul La Nina; si plus 0,85 in El Nino. In faza „neutrala” valorile medii au oscilat in jur de 0,4, in ultimii doi ani s-au mutat chiar in zona 0,5-0,7
Conform trendului, pe parcursul urmatorilor 10 ani, prognozele recente arata astfel:
0,2-0,4 in episodul La Nina,
0,7-1,0 in faza neutrala,
iar in episodul El Nino valorile pot urca pana la 1,5.
P.P.S. Exista Masterplan-uri la nivelul guvernelor si al „politicienilor” in cazul in care prognozele si modelarile climatologilor se adeveresc? Tranzitia energetica nu poste fi realizata int-run an, doi, masinile si echipamentele de pompieri costa si ele bani seriosi si nici peste noapte nu pot fi procurate (asa cum se procura astazi mastile, combenizoane, butosei si alte articole de protectie). https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-03/china-wildfire-provokes-public-anger-as-19-emergency-workers-die?srnd=premium-europe
@Hantzy – deocamdată ai început prin a elimina centralele nucleare, probabil tot din cauza CO2. Hai să vedem, câte eoliene și câte hidrocentrale mai poți instala în Europa, astfel încât să compensezi lipsa centralelor nucleare și să elimini și termocentralele pe cărbune?
În practică, Statele Unite vor elimina mult mai repede termocentralele pe cărbune, iar nepoții tăi le vor avea în continuare în Europa, ca urmare a entuziasmului cu care ai pus tu umărul la interzicerea centralelor nucleare și la construirea Nord Stream. Lași moștenire generațiilor viitoare tocmai termocentralele pe lignit și prețul mărit al energiei electrice, pentru că scopul real a fost să cotizezi la bunăstarea Rusiei.
@Harald
Ma indoiesc ca Hantzy joaca vreun rol important in definirea strategiei energetice a Germaniei. Fii convins ca inginerii germani au un Masterplan pus la punct (pe termen mediu si lung) nu au nevoie de consultatiile comentatorilor de pe acest blog (Germania nu este o tara bananiera;) Spre ex, masuratorile recente din satelit arata ca panouri solare montate numai pe suprafetele acoperisurilor existente, pot acoperi in jur de 40%-50% din cererea anuala de electricitate. In ceeea ce priveste logica mentinerii centralelor pe carbune (in prima faza a tranzitiei) este integrarea regenerabilelor – avand in vedere ca centralele nucleare au o viteza foarte lenta de reactie. Vezi graficul https://www.energy-charts.de/power.htm
Intre timp, s-au mai dezvoltat si f multe componente smart-grid, sisteme inteligente de stocare (baterii inteligente – vezi sonnen.de, etc), sisteme de ancorare a turbinelor eoliene offshore in apele adanci (Germania are resure eoliene uriase in Marea Nordului), samd. In urma crizei, multe noi locuri de munca vor fi mobilizate/create in domeniul tranzitiei energetice (tehnologiile sunt disponibile, Germania nu duce lipsa de surse-regenerabile si nici de bani).
Alte economii dezvoltate (UK, Olanda, Franta, Italia, etc) imping si ele tranzitia energetica, in urmatorii 15 ani nu cred ca vom mai vedea centrale pe carbune prin vestul Europei. Pe langa izolarea cladirilor si integrarea fotovoltaicelor si a pompelor de caldura in cladiri, vestul Europei dispune si de resurse uriase eoliene offshore (de-a lungul coastei Oceanului Atlantic). In SUA, companiile de utilitati imping si ele trendul (nu se lasa) „retorica” administratiei Trump in acest sens a devenit mai mult sau mai putin irelevanta.
In ceea ce priveste Romania, dispune si ea atat de surse solare imense ce pot fi valorificate usor pe perioada intregului an – in special in sezonul cald, cat si de resurse eoliene imense (in special prin Moldova, pe crestele Carpatilor si offshore la Marea Neagra) pentru ar putea a servi o mare parte a cererii in sezonul rece. Finantarea tranzitiei energetice in Ro, poate fi asigurata in mare parte cu fondurile propuse de CE – in cadrul noului pact „Green Deal” (dar sa vedem ce mai spun polacii).
@Renew – asa se incheie totdeauna propanganda neomarxista, cu o promisiune despre „viitorul luminos” peste „15 ani”, ca doar nu te doare mana sa scrii o cifra oarecare. Peste 15 ani termocetralele pe lignit or sa fie la locul lor in Germania, predictiile oficiale pentru exploatarea de la Garzweiler erau 2045.
Cred ca ti-am mai scris asta de vreo 10 ori, nu ai nicio urma de rusine. Scrii minciuni sub zeci de nick-name-uri diferite, te victimizezi tot tu, dupa care vii cu un nou set de minciuni, de parca nimic nu s-ar fi intamplat.
Renew, e iluzoriu să credeți că argumentele contează. Interlocutorul nu dorește adevărul, ci cotonogeală online. Eu nu am pomenit absolut nimic de Nord stream, de bunăstarea rușilor, așa cum nu am spus nimic de globalism sau neomarxism. Toate aceste noțiuni au fost pomenite pentru prima dată pe acest thread de către interlocutorul respectiv. Și, ca o dovadă a obrăzniciei extreme, tot el este cel care vă acuză că ați recurge la „strawman”.
Un singur fapt trebuie însă remarcat în actuala criză: modul cum a procedat guvernul german este de preferat celui american. Merită deci să i se acorde încredere. Restul e vrăjeală ieftină.
@Harald
asa se incheie totdeauna propanganda neomarxista, cu o promisiune despre “viitorul luminos” peste “15 ani”, ca doar nu te doare mana sa scrii o cifra oarecare. Peste 15 ani termocetralele pe lignit or sa fie la locul lor in Germania, predictiile oficiale pentru exploatarea de la Garzweiler erau 2045
Daca tii neaparat sa demonstrezi ca esti „patetic” este problema ta (eu nu am cum sa te opresc;) Majoritatea parlamentara impreuna cu beneficiarii /operatorii centralelor pe carbune si Bundeslandul NRW (cea mai mare zona carbonifera a Germaniei) au batut palma pentru decomisionarea succesiva a centralelor pe carbune in timp de 15-18 ani. Care-i baiul? https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/kohleausstiegsgesetz-1717014
P.S. tu te numeri printre obsedatii perioadei in care tehnologiile erau categorizate pe culori politice (o prostie cat casa). Ar fi cazul sa-ti faci un upgrade.
@Renew – deci au devenit deja ”15 – 18”, nu mai sunt doar 15. Iar asta doar în Germania, nu în toată Europa de Vest, cum susțineai mai sus. Cât despre considerațiile ad hominem pe care le faci, vezi că de data asta ai uitat să te victimizezi pentru ”împroșcături” :) Nu faci decât să confirmi o lipsă totală de rușine.
Exact cum prezentai parcuri fotovoltaice care urmau să intre în exploatare în 2022 de parcă erau deja funcționale și profitabile în 2019, la fel e și acordul tău între politicieni. Gata, ”au bătut palma”, înseamnă că e deja realizat, termocentralele pe cărbune sunt ca și oprite în Germania.
@ Harald
Conform ENBW, cel mai mare parc solar din Germania (locat langa Berlin) va fi racordat la retea si comisionat la finele acestui an. Tin sa iti ramintesc ca parcul cu pricina este dezvoltat fara beneficii fiscale din partea guvernului federal sau a Landului.
https://www.enbw.com/media/presse/docs/dokumente-zu-pressemitteilungen/2020/20200212_fact_sheet_weesow-willmersdorf.pdf
In concluzie, parcuri fotovoltaice de acest gen pot functiona chiar si in Romania (unde radiatia solara si productivitatea este in medie cu 20%-30% mai mare decat in regiunea Berlinului).
P.S. Strategiile energetice prin restul tarilor din vestul continentului sunt chiar mai ambitioase – au stabilit inchiderea centralelor pe carbune pana la finele acestui deceniu. Asadar, ramane cum am stabilit: tehnologiile nu au culoare politica (trebuie sa iti faci un update).
Chestia e ca au fost multi care au spus chiar si inainte de criza asta ca nu e bine ca un mare Vorstandvorsitzende a avut profit anul asta, a luat milioane si la anul oricum iese la pensie si nu-l mai intereseaza. Sa nu ne prefacem ca inainte de coronavirus nimeni nu-si imagina asta.
Si chiar si astazi sunt multi care zic ca nu e bine ca un mare Benzin-Vorsitzende a avut profit mare anul asta si peste 20 de ani iese la pensie si nu-l mai intereseaza clima.
Globalizarea (fenomenul economic și social) a existat întotdeauna. Negustorii transportau deja mărfurile pe mii de kilometri și în antichitate, probabil făceau asta și în preistorie. Mercenarii luptau pentru regate aflate la mii de kilometri, diverse populații erau strămutate organizat tot la mii de kilometri etc.
Globalismul (ideologia) e problema reală, iar asta are o bună ocazie să dispară. Sau măcar să ia o pauză. Chiar și pentru neomarxism, criza actuală ar putea să fie cântecul de lebădă.
@Harald
Legaturile intre evolutia tehnologica (stampila primariei); si marxism (coada vacii) sunt doar imaginare (in mintea unora).
Pauza evolutiei technologice nu cred ca va fi mai lunga de cateva luni, maximum un an (sectiile R&D lucreaza si in aceasta perioada). In final, tot sectiile de cercetare vor gasi si antidotul Covid-19 (nicidecum „ideologii”, politicienii, gazetarii, etc). Mai discutam spre finele anului, sau la anul viitor pe vremea asta.
Cu certitudine, anul acesta si in urmatorii ani, guvernele din jurul lumii (incl. China, Rusia, Turcia, Iran si alte puteri regionale cu ambiitii revizioniste) vor investi mai mult in sistemul sanitar, foarte probabil in defavoarea industriei militare. Asa cum observam, asigurarea sanatatii oamenilor a devenit o prioritate de top la nivel global (cam aceasta ar fi noua paradigma adusa de criza virusului Corona). https://www.nato.int/
P.S. in rest, evolutia tehnologica si transformarile socioeconomice de rigoare isi continua nestingherit cursul (bineinteles gradual, nu peste noapte). https://www.weforum.org/platforms
@Renew – unde am scris eu ceva despre marxism, domnu’ geotermist straw man? Vezi ca mai jos @Corson a inteles si acceptat referirea la Scoala de la Franfurt. In rest, asa-i ca firma din Panama nu plateste pentru certificate de carbon, cum platesc oamenii simpli?
@Harald
„Globalismul (ideologia) e problema reală, iar asta are o bună ocazie să dispară”.
Lasa-o asa cum a picat. Fenomenul globalismului (schimburile comerciale, migratia) este un instinct natural (al fiintei umane) nicidecum o ideologie asa cum afirmasesi mai sus. http://americansforfreetrade.com/wp-content/uploads/2019/08/AFT-Tariff-Escalation-Delay-Letter-to-President-Trump-Final-082819.pdf
Printre „antiglobalistii” de astazi se numara glugile negre (vezi demonstratiile pe marginea intilnirilor G7) si bineinteles cei care cad prada la mangleala unor populisti /oportunisti de la coltul strazii (gen Salvini, LePen, Farage, Breitbart, George Friedman, Steve Bannon, et al).
Cat despre adeptii scolii de la Frankfurt -de la inceputul secolului trecut- acestia sunt o minoritate nesemnificativa.
P.S. in rest, cine acuza se acuza. Atacurile si improscaturile „eronate” la persoana te descalifica (evident, te afli in lipsa de argumente;)
@Renew – cand in comentariul meu fac distinctie in mod expres intre globalizare si globalism, pe cine crezi ca pacalesti insistand ca sunt acelasi lucru? Pana si pe Wikipedia gasesti doua articole diferite pentru ele. Dar le cauti singur.
@Harald
Lasand la o parte limbajul si distinctiile aberante ale ideologistilor, satul global /globalizarea nu poate functiona fara sistemul comun de plati (SWIFT), fara norme comune de contabilitate, fara norme si reglementari comune in privinta protectiei consumatorului, a propietatii intelectuale, a mediului, samd. Desigur, vechiile institutii internationale (WTO, WHO, UN, et al) au lacune si trebuie reformate /modernizate in pas cu realitatea zilelor noastre. Primul pas care l-as face ar fi reformele WTO, WHO precum si eliminarea drepturilor de veto al castigatorilor WW2 – la UN Security Council.
P.S. celulele fotovoltaice, hidrocentralele, turbinele eoliene nu au fost inventate de liderii partidelor verzi, asa cum nici institutiile internationale nu au fost inventate de stangisti. Members si fellows la think-tankurile „ideologiste” de toate culorile, reactioneaza la anumiti „termeni” precum satenii africani in fata maestrului Wodoo cand le arata gaina (asta este, trebuie sa isi argumenteze si ei cumva honorariile si painea).
.
Erata
„Lasand la o parte limbajul si distinctiile aberante ale ideologistilor”. La ideologistii-politici ma refer in general (si la think-tanklurile „laboratoarele” partidelor politice in mod special).
Harald, pata ta pe Scoala de la Frankfurt e la fel de vizbila cum era pata Lui Gorbi (tarile baltice, pe care secretarul general PCUS nu si le putea scoate din cap, spune un banc din epoca).
Iar cum petele nu sint rationale, pe oamenii cu pata ii tratez cum merita. Cu umor.
Ceea ce am acceptat (de mult) pe Contributors e ca „Harald + Scoala de la Frankurt = love”.
@Corson – atât timp cât Școala de la Frankfurt e promotoarea ideilor pe care îți bazezi tu agenda politică, așa-zisa ”pată” a lui @Harald e doar o încercare naivă de a-l discredita. În buna tradiție neomarxistă: ”@Harald are idei fixe, nu vă uitați la ce zice el”.
În realitate e vorba doar de putere politică: vă bateți joc de oamenii simpli cu tot felul de măsuri aberante de inginerie socială, bazate pe idei adease contradictorii, așa că e de înțeles să te deranjeze @Harald, pentru care intențiile tale sunt cât se poate de transparente. Nu-ți face griji, că oamenii simpli știu să deosebească instinctiv adevărul de minciună și de data asta n-ai să ajungi prea departe cu ingineria socială.
Harald, ca om simplu, declar public ca sint adept al Scolii de la Barbizon. Cu speranta ca mi-e mai accesibila. Ca sa ma pronunt despre Scoala de la Frankfurt ar trebui sa citesc prea multe rafturi cu ce au scris reprezentantii ei. Probabil nici n-as intelege mare lucru, deci ar fi pierdere de timp.
De ce nu plec urechea la opiniile criticilor ei? Tot pen ca ar trebui sa citesc prea multe rafturi, cu acelasi rezultat, in pricepere si pierdere de vreme. Ideologiile si ismele si disputele pe marginea lor sint pentru carturari si pentru wannabe. Eu sint un om simplu, cu placeri pe masura. Printre ele e bagatul batului prin gard, cind mi se pare simpatic griveiul. Sa nu i se moleseasca spiritul de luptator.
Mi se filfiie de ingineria sociala si de puterea politica. Daca-mi pasa, intram in cimpia muncii in domeniu. Unul din motivele pentru care n-am facut-o e ca necesita credinta si pasiune. Fara structura de apologet/detractor nu razbati departe.
Cum spuneam, prefer Scoala de la Brabizon. Pe ea pot sa-mi reazem ochiul si simtirea. O fi bine, o fi rau… „Dumnezeu stie”, vorba marxistului.
Scenariul 5: globalizarea va continua intr-un ritm mai accentuat.
Scenariu nu numai de dorit, dar putin probabil sa poata fi oprit. Scoala de la Frankfurt e noua arca. Portile ei sint larg deschise, inca.
Nu ne ramine decit sa speram ca vor urca, chiar si in ceasul cel mai de pe urma, ratacitii ultra-ortodoxismului capitalist.
@Corson – ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se întâmple :) La ultima experiență similară, Karl Liebknecht și Rosa Luxemburg au ajuns martiri ai cauzei. Nu de altceva, dar ”cine scoate sabia …”. Ți-a predat Marcuse și așa ceva sau ai rămas la experiențele extatice cu necunoscuți ale lui Foucault? :)
Si eu cred in scenariul 4 –
Cu observatia ca va continua cu aceeasi viteza indiferent de ceea ce declara unii politicieni – stiinta si comunicarea au devenit globale.
Ne-am inchis in casele/granitele noastre, dar virusul tot a intrat in noi,
Sa ne facem bine si ne vom relua deplasarile in afara parametrilor fixati arbitrar.
Nu mai inghitim astfel de limitari si asta este bine pentru ca arata ca vrem sa iesim din ceea ce avem in prezent spre un altceva dorit, mai asteptat, mai …Deci ne dorim sa evoluam chiar daca nu stim exact spre ce ne indreptam,
Argumente in favoarea continuarii globalizarii cu aceeasi viteza
– materialele sanitare se transfera in afara granitelor – nu le mai producem numai intern
– testele le aducem de la cei care au fost mai rapizi
– informatiile initiale le-am cules de la cei care cu greu dau acces la propriile lor info si totusi acele inforamtii preliminare cred ca ne-au ajutat sa ne facem o imagine initiala a ceea ce inseamna acest virus.
– a existat un schimb formal sau informa de informatii legate de modul in care raspundem si tratam pacientii
Si probabil ca mai sunt si alte argumente
Globalizarea va continua, la fel sau poate mai abitir.
Nimeni care pana acum lua un produs din China cu 10 lei si-l vindea cu 100 de lei in alta parte a globului nu va renunta la schema asta minunata de imbogatire. Nici o entitate comerciala care produce textile nu va renunta la Bangladesh sau India ca loc de productie cu 1 leu si a le vinde cu 10 in alte locuri din lume.
Nici un outsourcing nu va pleca din Romania atata vreme cat aici gaseste suficienti amarati dispusi sa munceasca pe 1/4 din banii din alte tari. De ce? Pentru ca: lume multa (si proasta, slab educata/specializata) pe un teritoriu cu business putin = salarii mici. Ecuatia asta a fost si va fi etern valabila.
M-am perindat in ultimii 10 ani prin 5 multinationale (din care una de outsourcing). Ei bine, credeti-ma, lacomia top managementului „n-o poate satura decat pamantul”, ca sa reiau o replica din „Vlad Tepes”.
La ultima multinationala (productie utilaj petrolier / pompe / compresoare / HVAC si altele), CEO are 20 de milioane USD pe an, CFO are vreo 5 milioane USD, iar ambii au tot felul de alte avantaje pe langa aceste sume – actiuni etc. Daca va imaginati ca personajele astea vor renunta si se vor multumi cu cateva sute de mii de USD pe an, va inselati amarnic. Lacomia multinationalelor (si a actionarilor lor) este de neoprit. O masina de 6 luni e veche. O casa cu mai putin de 10 camere devine rapid mica. Cuplul de 600Nm ai ultimului BMW cumparat devine rapid „obsolete” pentru lacomiile acetei categorii de oameni.
Lacomia va exploda SI mai mult, iar asta se va traduce intr-o stoarcere si mai mare a planetei, fapt ce implica un nivel de globalizare cel putin la fel cu cel anterior covidelui.
exact, buturuga mica rastoarna carul mare. omul nu poate trai fara microbi, e drept unii te pot intoarce cu rotile n sus. dar ce te faci c un virus care nici macar nu se autoreproduce, ii lasa gazdei aceasta placere. in unii se nsuruba spiritul in altii nu :)
Am înțeles! Ca să-l scape de belea, God l-a băgat pe Noe în carantină pe barcaz (sau l-a ”carantinat” după cum sună cuvîntul nou inventat) vreme de 40 de zile, apoi urmașii lui Noe s-au apucat de manufactură globalizată cu proiectul Babel Tower Residence și au primit încă una după ceafă (putem denumi globalizarea lor ”babelizare”?), după care au încercat și manevra cu LGBT și au mai luat una în goarnă cu Sodoma și Gomora, de unde avem și cuvîntul ”sodomizat”. În zilele noastre repetăm clasa fiindcă nu ne-am învățat lecțiile și o luăm iar de la capăt cu carantina și globalizarea, așa că dacă nu sîntem atenți pe unde umblăm, în final urmează să fim sodomizați. Concluzia este ca în bancul cu iepurașul și cu ursul, adică ori sîntem nebuni, ori ne place.
Povestea potopului lui Noe pare să fi fost bazată pe evenimente reale, iar peste câteva zeci de ani asta o să devină common knowledge. La fel cum în urmă cu 100 de ani nu știa nimeni, dar azi știm despre vikingii ajunși în America mult înainte de Columb, deși Snorri Sturluson și Adam din Bremen scriseseră de mult tot ce aveau de scris. Numai că nu se obosise nimeni să și citească :)
Motivul pentru care povestea potopului s-a păstrat a fost probabil altul: oamenii trebuiau să înțeleagă că la un moment dat o societate sau alta poate ajunge atât de degenerată, încât eforturile pentru regenerarea ei nu se mai justifică. E de preferat dezagregarea completă a acelei societăți și construirea alteia, iar exemplele abundă chiar și în epoca modernă: Germania nazistă și Uniunea Sovietică au fost exact astfel de societăți, imposibil de regenerat.
Întrebarea ar fi dacă ne aflăm într-un astfel de moment sau nu. Iar răspunsul cel mai probabil e unul destul de nuanțat: încă nu, dar ne străduim în direcția asta. Stânga radicală pare să fi găsit o bună ocazie pentru a împlini visul de aur al lui Marx și Lenin, acela de a declanșa un fel de revoluție mondială, destinată să distrugă sistemul capitalist. În timp ce extrema dreaptă abia așteaptă să pună mâna pe arme, ca să înceapă să facă ordine. Abia combinația asta e rețeta pentru dezastru.
În urmă cu vreun an am mai avut câteva comentarii pe tema asta. Însă pe-atunci păreau destul de fanteziste (”paranoice”, în viziunea neomarxistă a unor ”paleoliberali” de pe-aici). Pentru că la vremea aceea nu auzise nimeni de coronaviruși, deși ei existau și-atunci, la fel ca în exemplul cu vikingii de mai sus. Și pentru că personajul meu favorit, din toată Biblia, e chiar Noe, poate ar trebui să începem prin a înțelege un lucru simplu: el a construit arca înainte de potop.
Faptul că Noe și-a construit arca înainte de potop nu e mare scofală, înseamnă doar că a lucrat la pont fiindcă era băgat în combinație. Eu sînt fan Noe pentru că era meseriaș bun, a lucrat arca aia singur cu mîinile lui, fără planuri de fezabilitate, avize de la toți conțopiștii și alte aiureli, iubea animalele și le-a cărat după el peste tot pe unde a umblat și mai ales pentru că a inventat vinul și îi plăcea să tragă la măsea, mai puțin faza cînd s-a îmbătat pas cu pas pînă a căzut lat cu cămașa ridicată și le-a arătat copiilor programul lui de guvernare (Geneza 9.21). Cred că știa să pună și faianță la o adică, deci ce s-o mai lungim, era băiat de băiat!
@cetățeanul turmentat – Noe (…) a lucrat la pont fiindcă era băgat în combinație.
Ai mai multă dreptate decât crezi, Noe ”mergea cu Dumnezeu”, așa a primit pontul. Acum zi drept: a fost ideea ta sau ai tras cu ochiul în Biblie? :)
comentariu de comentariu!
Nu pot da LIKE-ul de care am inceput sa devin dependent.
E timpul sa ne cunoastem lungul nasului
Aveți o greșeală – nu prea puteau apele din Mediterana să ajungă între Tigru și Eufrat prin Bosfor. De fapt, nu avea cum să ajungă deloc acolo.
Mulțumesc, am corectat (era o informație rămasă dintr-o versiune anterioară a articolului).
Geologii Ryan și Pittman știau că agricultura se practicase în regiune pentru cel puțin o mie de ani înainte ca apele Mediteranei să invadeze lacul care va deveni Marea Neagră. Oricine trăia în acea zonă fertilă va fi fost forțat să fugă împreună cu animalele din gospodărie înainte ca lumea lor să fie înghițită de apele care creșteau. Arheologii au descoperit că acest timp a coincis cu începutul migrației inițiale a populațiilor de agricultori în Europa și în câmpiile Mesopotamiei. Pe baza acestor considerente, cei doi geologi au propus inundarea Mării Negre ca o explicație rezonabilă pentru potopul lui Noe.
Nu prea se potrivește timing-ul. Agricultura nu s-a practicat înainte de potopul lui Noe, iar ăsta e exact genul de informație care n-are cum să fie uitată sau răstălmăcită. Cel mai probabil, potopul descris în Biblie a fost în prejma perioadei pe care o numim azi Younger Dryas și pe care ați menționat-o în alte articole.
Marea Neagră poate să fi luat naștere în urma unei inundații, dar cu mii de ani mai aproape de vremurile noastre.
Ca orice ipoteză îndrăzneață, și ipoteza Ryan-Pittman are susținători și critici. Părerile sunt împărțite.
Citez din Abstractul unui articol scris de trei geologi români (Liviu Giosan, Florin Filip, Stefan Constantinescu):
Was the Black Sea catastrophically flooded in the early Holocene?, 2009, Quaternary Science Reviews, vol. 28, pp. 1-6.
Arheologul Albert Ammerman de la Universitatea Colgate, a studiat presupusa legătură dintre diluviu și migrații în Europa. El a subliniat că există o discrepanță de 200 de ani între momentul inundației din Marea Neagră și cele mai vechi dovezi pentru așezări, în centrul Ungariei, a ceea ce este cunoscut sub denumirea de Linear Pottery Culture. Conform lui Ammerman, membrii acestei culturi acestea au fost persoanele care se pare că au introdus agricultura în Europa.
@Constantin Crânganu – vă mulțumesc pentru precizări. Ăsta un alt motiv pentru care apreciez articolele Dvs, aveți întotdeauna un volum imens de detalii pe fiecare subiect, spre deosebire de ce se întâmplă pe la alte articole.
Ce susțin cei trei geologi români poate fi perfect valabil, nu contestă nimeni aserțiunile lor. Însă era vorba de altă inundație, Geneza nu se referă la introducerea agriculturii în Europa, ci la practicarea ei de către strămoșii poporului lui Israel.
De asemenea, în Geneză, Luna și Soarele au fost create după potop, iar curcubeul la fel, deci perioada anterioară trebuie să fi fost una foarte caldă, cu un strat permanent de nori. În timp ce potopul lui Noe a fost provocat de același eveniment care a generat o răcire severă a climei și a adus primele experiențe de cer senin pentru acele populații. O răcire severă a climei nu se poate corela decât invers cu introducerea agriculturii în Europa, probabil Europa a înghețat sever la începutul Younger Dryas.
later edit: probabil de asta au și avut nevoie să treacă la agricultură abia după potop.Înainte de potop vegetația trebuie să fi fost mult mai abundentă, astfel încât culegeau tot ce le trebuia, nu avuseseră nevoie să cultive ei înșiși nimic.
Detaliul cu vița-de-vie pare și el important, tot răcirea climei a dus-o mai spre tropice.
@ Harald
M-a surprins afirmația că „în Geneză, Luna și Soarele au fost create după potop”. În Geneza, 1,16: Dzeu a făcut cei doi mari luminători…ca să stăpânească ziua și…noaptea”, iar la 19: „Astfel a fost seară și a fost și a fost dimineață: ziua a patra”. Deci Soarele și Luna n-au apărut după Potop, însă, cu siguranță, curcubeul…
În rest, articolul rămâne incitant doar prin titlu, comparația și concluziile fiind anoste, dar sunt impresionat de discuția avută cu autorul, care se dovedește încă o dată un causeur foarte bine informat.
O să verific textul, știu că în românește apare ”luminători”, ceea ce presupune obiecte, corpuri cerești, dar în engleză apare light, greater light și smaller light, ceea ce nu presupune obligatoriu obiecte.
Dacă pe vremea lui Noe ar fi existat internet, Facebook, Twitter, YouTube, Google, Wikipedia, telefoane inteligente, bloguri, canale TV ș.a.,
Cred ca pe vrema lui Noe a fost extrem de plictisitor, e drept ca nu stiu sa fi fost nevoit sa stai in casa, ai fi putut sa te duci pe arca si sa stai de vorba cu multe creaturi, … ca de fapt, discutiile despre statistici, harti sunt doar prilej de socializare, nici draqu nu mai crede in ele. Ori fara internet nu ai fi putut afla ce zice vecinu despre asta. Deci era misto pe arca lui Noe.
Odata in plus se dovedeste volatilitatea termenului de expert, fie el 97% sau, din partea mea, 3%.
Asta ar fi concluzia mea, nu suntem decit pameni… nici mai mult, nici mai putin.
pe vremea lui Noe stirile globale erau difuzate cu maxima celeritate, de regula chiar mai rapid decat sa se intample si cu o audienta de cca.97% likeri, pe canalele oficiale ale profetilor conectati la baza de date a divinitatii; restul de 3% dislikeri e probabil ca se hazardau sa acorde mai mult credit instinctelor animalelor, ca pe-atunci era mai firesc ca oamenii sa socializeze mai degraba cu animalele decat cu vecinii;
Trebuie sa intelegem ce ii mana pe oameni in lupta. Democratizarea „attention and validation seeking behavior” prin social media, internet, accesul la branduri exclusiviste de consumerism sunt cele care ne fac azi sa ne vindem tot mai mult din timpul liber pentru aceasta Fata Morgana numita atentia si validarea celorlalti. Competitia a devenit deschisa si nu mai exista limite. Practic, cu cat investesti mai mult in directia asta, cu atat obtii mai putin, fiindca apare invidia celorlalti, cu totii simtim presiunea competitiei. Ce faci in schimb ? Iti iei o masina si mai tare, o vacanta si mai scumpa, doar doar vei primi mai multa atentie si validare, insa tot ce obtii e sa ii pierzi pe cei din jurul tau. Ramai cu cativa fix ca tine, care de frica sa nu ramana nici ei singuri, vor accepta fitele si narcisismele tale. Credeti ca ei sunt sunt „de succes” ca si voi si de aceea va acceptati unii pe altii. In realitate sunteti niste sclavi care v-ati vandut toata omenia pentru niste sclipiciuri si care traiti intr-o mare nesiguranta.
Se spune ca aceasta retragere in izolare e un prilej bun de meditatie si de ce nu, de vindecare a nevoii de atentie si validare care e tot mai pregnanta. Bineinteles, oamenii nu prea constientizeaza asta si rationalizeaza in fel si chip, negand orice ar putea fi in neregula cu ei. Ei sunt „sociali”, „au prieteni”, dar nu stiu sa asculte, sa se conecteze cu ceilalti. Tot ce fac, fac din reciprocitate, imi dai Like, iti dau Like, Dumnezeu stie de fapt ce e in spate. Dar daca ar fi sinceri cu ei insisi, ar intelege ca 95% din actiunile lor sunt generate de nevoia asta de atentie si validare. Ar putea mediteze si sa raspunda la intrebari de genul:
De ce iti iei o masina cu 200+ cai ?
Cum ar mai fi vacantele daca nu ai avea social media unde „sa faci share” ?
De ce iti iei o masina cu 200+ cai ?
Pt ca imi place si-mi pot permite.. ce legatura are masina de 200 de cai cu virusul.. voi, comunistii, nu pierdeti nici o ocazie, fie ca se potriveste, fie ca nu, sa-i invatati pe oameni cum trebuie sa traiasca.
Lasati-i in pace, fiecare traieste cum vrea si cum poate.
Baga si ceva cu Greta, sa fie mai emotionant!
circula o vorba prin gaska baietilor cu masini puternice: sa simt ca mi se scoala cand apas pedala!
deh, fiecare cu fantasmele si preferintele lui erotice
daca a fi echilibrat, introspect, prietenos si empatic cu cei din jur, cumpatat si critic la adresa consumulul nebun, se numeste a fi comunist, atunci e posibil ca acest tip de comunism sa devina tentant pt multa lume.
@Misu Haiduce` – este îndeobște cunoscut că o mașină de 2 tone și 200+ cai transforma destule femei în nimfomane. Unele sunt instinctiv mai interesate de a se afla în acea mașină chiar decât posesorul ei. Nu e vorba de valoarea mașinii, e vorba de o problemă psihologică având probabil originea pe vremea cimpanzeilor :) O mașină mare și puternică le excită la modul cel mai propriu.
Ce nu pot înțelege progresiștii este că nu le revine în niciun fel atributul de a stabili ce mașină să conducă alții. Cine vrea să conducă Logan, e liber oricând să conducă Logan, dar nu să le impună altora să conducă Logan.
Misule, vrei sa sugerezi, precum colegu tau Gigel, ca virusul a aparut din cauza consumerismului? Vrei sa sugerezi ca acest virus nu ar fi aparut in comunism?
Ce legatura are ce masina imi iau eu, cu virusu? ca despre virus discutam.
Pina una alta, China e cam comunista, si nici cu consumerismul nu sta prea bine, comparind cu restu lumii, si de acolo a venit virusu. Am putea concluziona, dupa logica unora ca tine, ca comunismul e de vina.
Si daca eu sunt bun, muncesc, si cistig o galeata de bani, ce vrei sa fac cu acei bani? sa-mi iau trotineta?
Asta ai inteles, ca as fi sugerat ca virusul a aparut din cauza consumerismului ? Il inteleg pe „colegul” de mai sus care ma face comunist. Are sens – te opui consumerismului, nu poti fi decat comunist, haha, dar tu nu ai inteles nici macar cat el. Nicio problema, nici nu mi-am propus sa fiu inteles de cei ca voi.
Da tu ai inteles ce ai vrut sa spui!? Ai gasit ocazia sa te manince pizma ca unii au si altii nu? sau e ziua ta de filozofie ieftina.. e fumata, o fumam la 20 de ani, cu Thoreau, cu padurea, cu plete, chitara etc. Daca nu ai, nu poti, sau nu vrei, masina babana e treaba ta, daca nu vrei sa consumi, nu consuma, nu-ti trebuie prieteni bogati, ia-ti din aia saraci, care-i problema? Te-ai gindit vreodata ca consumeristii platesc impozite!?
Daca trotineta e prea mult ia-ti tricicleta esti mai in siguranta
Daca ti-ai luat-o deja, asta e. Ca sa nu te enervezi prea tare, poti sa te gandesti la alte intrebari de genul acesta, poate iese ceva, desi ma cam indoiesc. Daca crezi ca cineva iti da lectii de viata, nu le accepta. Traieste in felul tau. Nu inteleg de ce mai stai pe forumuri, doar ca sa ii „plesnesti” pe altii ?
DA –
Apreciez si meditez.
Noe este de vina! – glumesc.
Mai degraba aceasta nenorocire numita coronavirus ar trebui sa ne aminteasca de mortalitatea de peste tot in lume produsa de o bacterie (yersinia pestis ) – CIUMA – aparuta si in Europa intre anii 1348-1351 cind au murit undeva intre un sfert sau jumatate(dupa diferitele informatii ) dintre cetatenii de atunci ai Europei . Revenind la ceea ce o sa fie dupa , totul se va desfasura intr-un scenariu diferit functie de durata pandemiei . Daca pandemia se opreste undeva la jumatatea lunii mai si nu mai recidiveaza undeva in toamna tot asa de virulent , omenirea este capabila sa revina incet , incet la viata cunoscuta noua de zi cu zi . Daca insa pandemia capata caracter de catastrofa umanitara cu un numar mare sau foarte mare de decese atunci lucrurile se complica si in prima faza vor rezista tarile ce sunt intr-o uniune intr-o comuniune si care se pot ajuta o perioada de timp . Tarilor singuratice , inchise si care nu au sisteme proprii de aprovizionare si de productie multilaterala (nu imi place cuvintul ) si a caror existenta se bazeaza doar pe exportul de resurse se vor prabusi . Neajunsul cel mai mare in cazul al doilea (sa speram ca nu se va intimpla ar fi groaznic )ar fi reprezentat de revoltele populare ce apar daca statul nu mai poate gestiona hrana de zi cu zi .
sa ne aminteasca de mortalitatea de peste tot in lume produsa de o bacterie [..] aparuta si in Europa intre anii 1348-1351
Acum imi amintesc, parca a fost ieri, eram f tinar atunci..
Ca sa iti amintesti ceva trebuie inainte de asta sa citesti ceva si apoi sa poti intelege ceva, cit despre amintirile tale personale , evident ca nimeni nu este interesat .
Carevasazica ca nu le are ?
1. ar trebui mastile sa fie produse in mai multe locuri pe glob, nu suntem in stare sa producem in UE masti dupa 3 luni si ceva sau chiar mai mult, acelasi gand pentru USA. (nu e vorba doar de masti, dar si de haine de protectie, detergenti, ce mai trebuie). Productia sa aiba mai multi poli UE, USA, america latina, africa, cativa in asia.
2. mi se parea ca virusii si acest domeniu e stapanit destul de bine de medici, nu inteleg cum de nu au stocuri, nu stiu ce sa faca …, azi zic 1.5m maine 2m …? Protectia civila, medicii, armata ar trebui sa stie exact ce trebuie facut in aceste cazuri. Sau ne spun ce sa facem gresit ca sa rezolve alte probleme, gen sa nu cumparam masti ca sa aiba si ei.
3. La nivel mondial ar trebui sa fie o monitorizare mai buna a bolilor, bolnavilor, monitorizare in general a diversi parametri, seismici, meteo, asteroizi, de toate, indiferent ce tara este, globalizare la nivel de monitorizare, cunostinte, date. Si fara politica. Asigurare medicala care sa functioneze oriunde pe glob nu doar la tine, sa fie universala, care nu are ne imbolnaveste pe toti … Un standard de curatenie si igiena la nivel global, nu vrei inchis si izolat sa nu iasa nici musca de acolo.
4. Toata populatia si mai ales incepand cu copii, trebuie sa studieze si sa se mai antreneze pentru diferite tipuri de probleme, ce sa faca in caz de incendiu, inundatie, epidemie, etc. Reducem din taxe sa zicem daca faci niste cursuri de prim ajutor, te inscrii pe lista de ajutor pentru spital daca ceva, cu ce poti. Incurajat de mici copii sa inteleaga pe ce lume traim ce riscuri sunt (virusi, asteroizi, etc.) sa se orienteze spre stiinta nu spre fotbal si carciuma
5. Statele si business planurile sa aiba un capitol riscuri, si sa fie clar ce se intampla cand se materializeaza anumite riscuri. Se pare ca unii au cazut de pe alta planeta si nu stiu ce sa faca, interpreteaza regulamentele si nu inteleg nimic in ele. Legislatia trebuie sa fie foarte clara si neambigua! Terminat cu hatisul legislativ si birocratia.
6. Introdus masiv digitizarea, lucrul de acasa, robotizarea. Trebuiesc intreprinderi de cu totul alta natura, mai mici (sa poti sa ai acasa, sa fugi cu ea rapid la cateva sute de km daca trebuie), flexibile (azi produci ceva, in cateva ore ai reprogramat pe masti sau aspiratoare). Sistemul de distributie a marfurilor facut automat si fara contact.
Un asteroid relativ mic, care cade in ocean si produce un tsunami urias este suficient ca sa dea peste cap omenirea. Nu e nevoie de asteroidul care a dus la disparitia dinozaurilor. Multe aspecte din Apocalipsa par sa descrie impactul unui asteroid si consecintele sale.
Se pare ca a fost o cometa, suficient de fragmentata incat sa provoace vreo 50 de impacturi diferite, in mai multe locuri de pe planeta. Civilizatia tehnologica de la vremea aceea a fost distrusa, iar supravietuitorii au ajuns in postura de zei, pe la diverse triburi suficient de inapoiate incat sa fie capabile sa supravietuiasca unui asemenea cataclism.
Probabil s-ar intampla la fel si astazi, ar supravietui triburile din Andaman sau din jungla Amazonului, nu orasenii care stiu doar sa-si cumpere alimentele din supermarket.
Cand ai dreptate, ai dreptate! Dar asta nu inseamna ca se credibilizeaza si altele :)
Spiritul pare ca este inca viu la majoritatea comentatorilor – zica ca suntem ca si iesiti din criza.
Sanatate si sarbatori cu bine, dupa posibilitati!
Alte catastrofe tip potopul lui Noe, necunoscute marelui public
@Harald spune:
Aș vrea să avansez o altă explicație:
Mitul potopului lui Noe a rezistat timpului și a devenit un loc comun al istoriei civilizației iudeo-creștine pentru că a fost scris într-o carte – Biblia – care este best-seller-ul absolut al tuturor timpurilor. De două mii de ani, fiecare nouă generație iudeo-creștină citește/studiază Biblia, implicit ia cunoștință de mitul potopului.
Așa cum am menționat în articol, istoria geologică și cea umană s-au confruntat cu catastrofe numeroase de tip potop. Dar, pentru că acele evenimente au avut loc în zone populate de oameni a căror cultură era doar orală, dovezile peremptorii nu s-au păstrat cu autoritatea culturii scrise a poporului evreu.
Doar două exemple:
1. În Oklahoma, unde am lucrat vreme de opt ani, locuiesc membrii a circa 40 triburi de Native Americans. Oamenii aceștia sunt depozitarii unor informații istorice de lungă durată despre teritoriul continentului nord-americane. Din păcate, toate informațiile pe care ei le pot transmite sunt orale, anecdotice, folclorice, pentru că acele triburi nu au un alfabet propriu în care să-și „sape în piatră” vorbele lor.
În aceste condiții, geologii sunt cei chemați să refacă istoria orală a diverselor triburi pentru că „rocile nu mint”.
J. Harlen Bretz a fost un geolog de teren care, în 1923, a descoperit dovezi imbatabile ale unui potop gigantic în estul statului Washington (uriașe roci granitice aruncate peste un platou bazaltic – nici un ghețar nu ar fi fost capabil de asemenea mega-transporturi). Bretz a emis ipoteza potopului Spokane, care ar fi creat ceea ce azi se numește Columbia Plateau și valea Willamette (de unde mai cumpăr struguri toamna :-)).
Dar când Bretz și-a prezentat ipoteza sa, bazată de studii de teren, în 1923 în fața Societății Geologice din America, el a avut parte de același tratament ca Alfred Wegener în Germania în 1912: totală desconsiderare și neîncredere. Pentru că „consensul” geologic de atunci (97%?) era axat pe teoria uniformitarianistă, emisă de Charles Lyell în geologie și adoptată rapid de Charles Darwin pentru evoluția biologică. Catastrofele, invocate de Cuvier încă din 1812 ca forțe profund transformatoare ale geologiei și biologiei, nu existaseră și nu trebuiau de aceea luate în considerație.
Bretz a fost „încolțit” de consensul geologic cu o întrebare-încuietoare: de unde a venit atâta apă pentru a produce mega-potopul din Washington și Oregon? La fel a pățit și Wegener, care a fost întrebat ce forță existentă pe pământ ar putea produce deriva continentelor. Dacă ipoteza lui Wegener a trebuit să aștepte circa 50 ani pentru a găsi răspunsul la întrebarea-cheie, ipoteza lui Bretz a fost confirmată mai repede de un alt geolog, Joe Pardee. Acesta a indicat ca sursa de apă prezența unui fost lac glaciar, Missoula, în statul Montana. Bretz a continuat cercetările sale de teren mulți ani pentru a confirma cu date tari existența mega-potopului Spokane. De-abia în 1979, când împlinise deja 96 ani, Bretz a primit a fost onorat cu Penrose Medal, cea mai mare decorație oferită de Geological Society of America.
Primii misionari care au ajuns în estul statului Washington au raportat că indienii Yakama și Spokane aveau tradiții orale despre un mare potop și au descris diverse locații unde supraviețuitorii s-au refugiat. Similar, alte triburi – Nez Perce, Shoshone, Santiam Kalapuya – au legende orale despre un potop catastrofic. Din păcate, nu există nimic scris de partea triburilor respective și, de aceea, considerarea și coroborarea științifică a acelor mărturii nu este posibilă.
2. Yu cel Mare (c. 2123 – 2025 BC), cunoscut și ca Yu – cel care controlează potopul, a fost un erou legendar al folclorului chinez și întemeietorul dinastiei Xia. Despre Yu, legendele spun că secat apele care inundau ținuturile joase, creând astfel terenuri care puteau fi plantate cu orez și a dragat râurile ca să poată fi canalizate spre ocean.
O versiune a istoriilor despre Yu spune că a existat un potop care acoperit întreaga lume cu ierburi sălbatice și păduri în care locuiau păsări și animale sălbatice. Îmblânzirea apelor a permis domesticirea culturilor și expansiunea așezărilor umane – ambele aducând ordinea pe pământ. Istoriile acestea despre supunerea naturii haotice spre binefacerea oamenilor contrastează puternic cu miturile Mesopotamiei, unde un potop ucigaș este trimis de un Dumnezeu răzbunător ca pedeapsă pentru păcatele oamenilor. Nefiind chinez, am luat cunoștință despre mitul lui Yu cel Mare și potopul chinez numai foarte recent (2006):
Lewis, M. E., The Flood Myths of Early China, Albany: State University of New York Press.
Potopul din Scandinavia
Mitologia nordică povestește despre un regat de gheață, condus de un rege de gheață, ocupa odinioară Scandinavia. Când zeul Odin și frații săi au ucis regele de gheață, sângele lui (apa) a țâșnit cu putere și a înecat pe ceilalți uriași de gheață.
Într-o altă istorie, Odin și frații lui au folosit sprâncenele înghețate ale uriașului ucis pentru a construi un zid care să separe pământul gheții de pământul oamenilor. Această graniță ar avea un echivalent pe teren în morenele glaciare (ridicături din bucăți de rocă transportate de ghețari) produse de topirea ultimelor ghețari din Suedia și Finlanda.
Cântece și povești ale vikingilor au fost scrise și păstrate în Islanda înainte de anul 1250. Ele ne spun că lumea modernă început când Odin și frații lui au hăcuit uriașul de gheață, producând un potop uriaș care a inundat ținuturile joase și a înecat animalele.
În termeni moderni, aceste mega-inundații (Marea Neagră, America de Nord, Scandinavia, China) sunt efectele ruperii unor baraje de gheață care zăgăzuiau lacuri imense umplute cu apa ultimei glaciații. La o scară mai mică, putem observa și în țara noastră ruperea podurilor de gheață de pe Dunăre și alte râuri interioare, cu inundații mai mult sau mai puțin extinse.
https://youtu.be/B1gb2f57NAk
Ce bine sa va vedem sanatos si activ, dl. profesor!
Pt. descretirea fruntilor, un nou video „scandinav” de la talentatul Silviu Gherman, asta e cam suprarealist dar reusit:
https://www.youtube.com/watch?v=yQ7_8G1vubE
1.Sunt interesante la potopul biblic cateva particularitati A. apele cresc si apoi se retrag= deplasari masive de apa oceanica / topiri bruste de ghetari si apoi ingheturi masive evident in alte zone .2 a plouat 40 de zile si nopti in continuu=apa multa in atmosfera =dezghet brusc?
B. apare curcubeul.Cum se poata asta? Si-a schimbat apa proprietatile fizice sau zona in care traia Noe dupa potop a permis vizualizarea curcubeului ceea ce nu se putea inainte?
Cred ca explicatia ar fi ca axa de rotatie a pamantului si-a schimbat unghiul si in felul asta calota glaciara a americii s-a topit , oceanele au primit multa apa ,atmosfera a primit multi vapoti de apa prin sublimarea ghetii, bref ploaie multe si cresterea nivelului marii deci potop global
2.E posibil sa fi fost si inundatii locale aparute la distanta de marele eveniment, cum ar putea fi Missoula flood, inundarea lacului pontic, golirea lacului Agassiz
3.Interesant ce civilizatie umana era inainte de potop, cred ca doar arheologia submarina ne-ar da o idee
3.Interesant ce civilizatie umana era inainte de potop, cred ca doar arheologia submarina ne-ar da o idee
Timp de 15 ani (1999-2014), faimosul arheolog marin Dr. Robert Ballard, cel care a descoperit în 1985 epava Titanic-ului, a studiat zona Bosforului pentru a proba ipoteza Ryan-Pittman.
Printre numeroasele descoperire ale echipei sale, Dr. Ballard a identificat o linie de țărm ante-potop, împreună cu locuințe, bărci și ceramică aparținând civilizațiilor umane care au locuit de-a lungul ei, la 20 km de țărmul turcesc al Mării Negre. O dovadă puternică în favoarea ipotezei Ryan-Pittman.
Un reportaj-interviu cu Dr. Ballard poate fi găsit aici: Evidence Noah’s Biblical Flood Happened, Says Robert Ballard
,,Arheologia ” sufleteasca cine o practica ? Se teme cineva de ceea ce i-ar putea ,,oferi” ?
Nu vad nici o legatura intre potopul lui Noe si acesta pandemie, potopul fiind un eveniment desprins din imaginatia noastra, pandemiile fiind ceva real.
Virusurile sunt parte a naturii, o natura care nu tine cont de sentimente si dorinte umane, ea exista. Decat se ne ocupam cu aspectele mistice ale vietii noastre ar fi ma indicat sa lasam acum stiinta si cercetarea sa.si spuna cuvantul, informarea corecta fiind mai la indemana,
Cum va arata lumea dupa pandemie ? nimeni nu dispune de sfera magica, asa cum nu ajuta nici ghicitul in carti sau cafea, sunt „sporturi” in vremuri normale.
Paleta parerilor este de la el mai negru scenariu pana la cei care vad o mare sansa pt, intrega omenire.
Daca tot veni vorba de mult discutata digitalizare, acum aportul acestei pandemii este covarsitor in comparatie cu incercarile statului, a mediului de afaceri sa forteze implementarea ei.
Pana ieri multe aspecte ale digitalizarii au fost doar discutate, intoarse pe toate fetele, acum aproape instantaneu au fost implementate, de frica, de necesitate, nu conteaza, si culmea, multe functioneaza.
Serviciile secrete occidentale dintr-o data se ocupa mai putin cu vanatoarea de teroristi si alti indivizi dubiosi, acum ele „vaneaza” masti si echipamente medicale, culmea, tocmai in China, la „inamicul public NR 1” si chiar credeti ca, globalizarea se va restrange ?
Din contra, la nivelul cercetarii in domeniul medical probabil va avea loc un schimb nemaintalnit de informatie la nivel global, globailzarea cercetarii fiind un aspect de ordin vital.
Deocamdata fiecare incearca mai mult pe cont propriu sa se descurce, numarul crescand al decedatilor fiind probabil o marime necesara astfel incat presiunea pe decidentii politici sa devina insuportabila astfel incat sa fie cautate modaliati comune de gasirea in timp record a unui medicamet si vaccin.
Economia isi ve reveni, va dura ceva timp pana treburile se vor reaseza si isteria comuna care a cuprins intreg pamantul se va linisti.
La inceput relansare va fi mai timida insa cu cat va trece timpul ritmul ve devenii din ce in ce mai sustinut insa nu dupa deviza, sa recuperam ce am pierdut, este nevoie de solutii si masuri inteligente atat la nivel european cat si global.
Retragerea acum intr-un izolationism si nationalism ar fi fatal pt statele respective, o colaborare si implementarea unor sisteme comune la nivel mondial fiind indicata si dau numai un exemplu, fabricarea echipamentelor medicale trebuie redistribuita astfel incat dependenta de un stat sau regiune sa nu mai existe, cu alte cuvinte o globaliare astfel incat in cazul unor evenimente similare care vor apare cu sigurtanta si in viitor statele sa fie mai bine pregatite si sa existe destule alternative de apovizionare si intrajutorare si ca ultim aspect, madam von de Leyen, sefa comisiei europene si-a cerut scuze public in presa italiana de lipsa solidaritatii cu acesta tara, un gest care poate fi un inceput iar povestile cu potopul sa.i lasam pe popi sa le povestesca in continuare.
Politician trebuia sa te faci; ai talentul de a bate apa in piua si a incerca sa ne convingi ca vei obtine unt.
Altceva mai convingator ???
@Ursul Bruno – chiar articolul de față e mult mai convingător. După ce aproape toată comunitatea științifică acceptă în prezent că potopul biblic e o relatare bazată pe evenimente reale, vine și ”Chruschtschow” să spună că ”potopul fiind un eveniment desprins din imaginatia noastra”, pentru că așa a învățat el la cursurile de marxism-leninism la care era coleg cu Merkel.
Asa cum accepta si incalzirea globala, ma lasi !! Pe unde a mai a trecut potopul lui Noe in afara fantezei celor care cred in el.
@Ursul Bruno – nu mai bine citești tu despre Younger Dryas și ipoteza impactului care l-a provocat? Uite, în germană, ca să-ți fie familiar:
https://de.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCngere_Dryaszeit
Dacă e prea lung articolul, mergi direct la Einschlagshypothese
Ai dat singur raspunsul „Einschlagshypothese” !!! Nimic real !!!
@Ursul Bruno – voiai înregistrări video păstrate 12.000 de ani, ca să admiți că a fost real? :)
Hai s-o lasam balta, NIMENI n-a demostrat vreodata stiintific existenta unei divinitati asa cum NIMENI nu poate sa nege acest fapt ca ea totusi ar exista, undeva, totul existand numai in puterea noastra de imaginatie.
@Ursul Bruno – existența unei divinități nu se demonstrează științific, exact de asta m-am referit la cursurile tale de marxism-leninism. Existența unei divinități se postulează, ea reprezintă o axiomă, baza pentru a construi un sistem de valori.
La fel cum există mai multe geometrii, bazate pe axiome diferite, tot așa există și mai multe religii, bazate pe divinități diferite. Cu excepția religiilor abrahamice, care au toate aceeași divinitate, pentru că au o origine comună.
Nu poți construi un sistem de valori postulând lupta de clasă și negând divinitatea, pentru că ajungi la masacre. Adică sistemul tău marxist de valori e unul patologic. Iar cel neomarxist, de asemenea.
@Ursul Bruno – Altceva mai convingator ???
Faptul că ți-ai dat arama pe față, propunând testarea medicamentelor pe deținuți, e mai mult decât convingător. Existau cazuri când până și stăpânii de sclavi refuzau munca cu deținuți, dată fiind situația lor, iar argumentele erau tocmai unele creștinești. Asta e diferența între un marxist pentru care nu s-a demonstrat științific existența vreunei divinități și un creștin care nu are nevoie de demonstrații.
Inversarea polilor magnetici nu mai este tocmai o lebădă neagra. E mai degrabă gri ai tinde puternic spre alb, în sensul ca ea (inversarea) deja se petrece. Evident, nu brusc, dar procesul a început, polul nord (magnetic) chiar se Indreapta spre Siberia. Efectul acestei inversari nu a apărut încât, dar va apărea și va fi creșterea (temporara) a radiațiilor cosmice ceea ce creste dramatic nr de cancere umane. Adevărat, nu se știe exact perioada de timp a acestui proces, dar ca are loc deja se știe. Deci e o lebădă gri.
Confundați inversarea polilor magnetici cu migrația lor.
Polii magnetici sunt în continuă migrațiune (wandering) pe suprafața pământului și în prezent, polul nord magnetic se îndreaptă către Siberia cu circa 55 km/an. Similar, și polul sud magnetic migrează cu o viteză asemănătoare undeva dincolo de Cercul Antarctic.
Inversarea polilor magnetici, evocată în articolul meu, înseamnă un fenomen complet neașteptat și relativ rapid, când polul nord își schimbă polaritatea, devenind polul sud și viceversa. Aceste fenomene sunt bine cunoscute și studiate de geofizicieni. Prezența și duratele variabile ale inversiunilor magnetice sunt documentate pe baza analizelor paleomagnetice ale rocilor cu conținut de minerale feroase. În ultimii 83 milioane de ani au avut loc 183 inversări geomagnetice. Ultima, numită Brunhes-Matuyama (după numele descoperitorilor), s-a petrecut acum 780.000 ani.
Dar nimeni nu știe deocamdată cauza inversărilor și de aceea, nimeni nu știe când va avea loc următoarea. De aceea am numit-o o lebădă neagră negativă.
Civilizația actuală nu va supraviețui viitoarea inversări a polilor magnetici. O palidă, nereușită reprezentare, Hollywood-style, o puteți urmări în filmul The Core (2003).
De ce ar fi inversarea polilor un fenomen brusc si catastrofal? La 55 km/an, in vreo 180 de ani polul nord magnetic ar ajunge deja dincolo de ecuator, daca deviatia isi pastreaza in acesti 180 de ani directia. Iar in 363 de ani se poate atinge o inversare completa, daca se pastreaza directia.
Pe baza cifrei mentionate, 78.000 de ani, sistemul ar tolera chiar si rate mult mai lente, de exemplu o inversare completa in 4.000 de ani ar necesita o deviatie constanta de numai 5 km/an.
Migrația polilor nu are loc de-a lungul unui meridian, ci de-a lungul unui traseu sinuos vest-est. Adică, până la inversare, polul respectiv nu-și părăsește emisfera.
Inversarea polilor, care poate apărea și sub forma unor excursii de câteva sute de ani în interiorul unei perioade de normalitate-inversiune, ar crea, printre altele, poli magnetici multipli și o slăbire până la dispariție a scutului geomagnetic al pământului. Fără acest scut, radiațiile din spațiul cosmic vor distruge majoritatea celulelor vii de la suprafață. Pe scurt, va avea loc o apocalipsă geomagnetică. Pentru a supraviețui, va trebui să umblăm îmbrăcați ca Matt Damon în filmul „The Martian”.
Nu trebuie sa fie de-a lungul unui meridian, ortodroma intre doua puncte are cam aceeasi lungime, iar meridianul e doar un caz particular de ortodroma. Traseul sinuos urmeaza cu aproximatie ortodroma, dar diferenta de lungime nu poate fi prea mare. Exact cum o poteca intre doua sate trece peste deal si prin padure, dar lungimea ei nu e exagerata, comparativ cu linia dreapta.
Un dinam demontat s-ar putea dovedi edificator, nu au de ce sa apara multipoli magnetici. Acela ar fi alternator si ar fi de la inceput construit asa. Un alternator nu se poate obtine dintr-un dinam pentru ca nu are de la inceput destule infasurari pentru asta. Polii magnetici ar fi capetele axului de la dinam.
Dacă migrația poziției polului magnetic nu are loc de-a lungul unui meridian, traversând ecuatorul, rezultă că locația sa la un moment dat va fi tot în aceeași emisferă (nordică sau sudică). Pentru acest motiv, polaritatea polului nu se schimbă.
Inversiunea magnetică presupune schimbarea polarității fără traversarea ecuatorului prin migrație: polul nord actual devine polul sud și viceversa. Sau, cu alte cuvinte, dipolul geomagnetic își va schimba polaritatea: (+) devine (-) și viceversa.
Sa ne ingrijim de apocalipsa din sufletele noastre ……
Care ar fi acel lucru care ar declansa inversarea brusca a polilor magnetici? Procesele tectonice sau vulcanice aparute brusc pot declansa inversarea? Sau poate niste furtuni geomagnetice puternice? Oricum, astazi in urma analizelor liniilor de camp, se pare ca nordul magnetic este de fapt sud, si invers.
Cauzele inversiunilor magnetice nu sunt cunoscute, există doar câteva ipoteze. Totul provine din faptul că geofizicienii nu au identificat încă mecanismul de producere a câmpului geomagnetic. De ce Pământul are acest câmp, în timp ce Marte nu-l are? Mecanismul acceptat astăzi este unul de tip magneto-hidrodinamic dinam. Dar nu toate observațiile (datele) de teren sunt explicabile prin acest model (tot așa cum actualele modele climatice nu explică toate datele existente).
Simulări pe modele ale interiorului planetei, cu diverse temperaturi, viscozități, densități, și viteze de convecție ale nucleului intern, respectiv extern, au indicat apariția bruscă a inversării polarității magnetice din cauza efectelor magnetohidrodinamice (de ex, modelul lui Gary Glatzmaier și Paul Roberts, UCLA).
Vulcanismul și procesele tectonice sunt procese care afectează litosfera (100 km adâncime) și astenosfera (cca 200 km de la suprafață). Nucleul extern este situat mult mai adânc (cca 2.890 km de la suprafață).
Probabil Marte nu are nucleu metalic. Un dinam are neaparata nevoie de elemente bune conductoare de electricitate.
Asadar, cauza este interna, undeva in nucleul intern al planetei. Din modelarile seismice rezulta faptul ca acest nucleu are o mare densitate, dar are la exterior o zona in care vitezele undelor P scad mult, ceea ce inseamna ca materia este mai putin densa. Asadar o zona de anizotropie. Probabil ca exista si diferente de temperatura in zona nucleului , iar acest lucru duce la formarea celulelor de convectie. Probabil ca procesele sunt lente, insa ceva declanseaza inversarea brusca a polilor magnetici (variatii rapide de densitate sau temperatura…?). God knows better…
Nucleul terestru are două componente: nucleul extern, compus dintr-o materie care se comportă ca un fluid, și nucleul intern, care este solid. Căldura necesară curenților de convecție din nucleul lichid provine în principal din căldura primordială (flux geotermic) existentă de la formarea planetei (dacă vreți, trăim pe o „așchie” solară în curs de răcire). Transmiterea prin conducție a acestei călduri este variabilă, ceea ce conduce la variații de temperatură și densitate în nucleul extern. Din această cauză, curenții telurici și câmpul geomagnetic produs de dinamul cu auto-excitare nucleu intern/nucleu extern sunt de foarte variabili, dincolo de orice predicție pe care oamenii de știință au încercat s-o modeleze.
Înseamnă că un dinam nu e o aproximație destul de bună pentru ce se întâmplă acolo. Sunt mai degrabă două dinamuri, concentrice. Un dinam în centrul altui dinam, ceva de genul ăsta. Axele celor două dinamuri sunt probabil aliniate la un mod destul de lax, adică tind să se dezalinieze din diverse motive, iar atunci sunt posibili și multipolii despre care scriați mai sus. Precum și bascularea + / – a unuia dintre dinamuri în raport cu celălalt.
Noi ne aflăm undeva pe vopseaua de pe carcasa exterioară a dinamului din exterior :)
@Constantin Cranganu spune: „Aceste fenomene sunt bine cunoscute și studiate de geofizicieni. Prezența și duratele variabile ale inversiunilor magnetice sunt documentate pe baza analizelor paleomagnetice ale rocilor cu conținut de minerale feroase”
iertati-ma de profanel, dar ceva nu prea se leaga in teoria dinamului;
in primul rand, din cate stiu eu, dinamul e un alternator la care curentul alternativ este convertit in curent continuu printr-un sistem de comutatie mecanic sau electronic; daca miezul metalic s-ar roti ca un dinam, ar rezulta un camp magnetic alternativ; daca miezul metalic ar fi el insusi sursa unui camp magnetic continuu, inversarea magnetica ar echivala cu inversarea geografica;
in al doilea rand, nu suntem in situatia de a cauta efecte electrice ale miscarii nucleului, ci de a cauta curentul electric care genereaza campul magnetic; dupa indragita regula a tirbusonului, un asemenea curent ar trebui sa aiba o traiectorie solenoidala cu spire infasurate de la est spre vest in jurul axei polare, cu sensul dinspre nord catre sud;
in al treilea rand, campul magnetic ar putea fi generat de atmosfera ionizata; intensitatea sporita la poli ar putea fi efect Coriolis;
in al patrulea rand, liniile de camp fiind circulare iar nucleul metalic excelent conductor electric, la marginea nucleului liniile de camp ar trebui sa aiba sens opus campului de la suprafata terestra; caz in care o mostra de adancime sau o eruptie rapida ar putea furniza o polarizare inversa si asa s-ar explica rezultatul analizelor paleomagnetice, fara sa fie vorba de o inversare a polilor;
@PF – dinamul e un alternator
Cred că în Viața Studențească era o colecție întreagă de perle din astea, prin anii ’80:
Nu e cârmă ca macazul și nici rock cum este jazz-ul
Nu-i dulceață ca pelteaua și nici slip cum e cureaua.
Chiar că nu-i dinam ca alternatorul, da’ n-am găsit nicio rimă care să se potrivească :)
@PF – am găsit analogia potrivită: nu e pară cum e mărul, nici dinam c-alternatorul :) :)
La modul serios, merele și perele sunt foarte apropiate ca specie. Există mere care arată ca perele și pere care arată ca merele. Și da, există alternatoare care arată ca dinamurile :)
@Harald
pana scrii tu o enciclopedie, eu o sa ma multumesc cu asta
https://en.wikipedia.org/wiki/Dynamo
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Wechselstromerzeuger.jpg
The first dynamos
Hippolyte Pixii’s dynamo. The commutator is located on the shaft below the spinning magnet.
The first dynamo based on Faraday’s principles was built in 1832 by Hippolyte Pixii, a French instrument maker. It used a permanent magnet which was rotated by a crank. The spinning magnet was positioned so that its north and south poles passed by a piece of iron wrapped with insulated wire.
Pixii found that the spinning magnet produced a pulse of current in the wire each time a pole passed the coil. However, the north and south poles of the magnet induced currents in opposite directions. To convert the alternating current to DC, Pixii invented a commutator, a split metal cylinder on the shaft, with two springy metal contacts that pressed against it.
@PF – nu tre’să scriu eu nicio enciclopedie, nu sunt responsabil pentru lipsa ta de cunoștințe tehnice. Ideea e că alternatorul nu are magneți și e trifazat. Restul sunt vorbe de clacă, în încercarea de a-ți bandaja tu orgoliul rănit :)
@Harald
inteleg ca nu e treaba ta sa scrii enciclopedii, dar ce treaba ai sa scrii caiete de sarcini ? cumva ar trebui sa aiba si o curea de cauciuc si sa fie fabricat de Siemens ?
https://educalingo.com/ro/dic-en/alternator
https://ro.wikipedia.org/wiki/Alternator
@PF – demontează un alternator de mașină și nu mai bate câmpii. Dacă nu înțelegi ce e în el, du-te la un electrician auto, să-ți explice ce face fiecare componentă. Ești exact genul de inginer pe care îl trimit eu la plimbare, la fel ca și neajutoratul celălalt din Canada, care are impresia că lumea reală e așa cum a citit el în cărți.
Când nu știi despre o componentă sau alta, recunoaște că nu știi și încearcă să vezi cum arată respectiva componentă în lumea reală. Alternatorul din poza aia pusă de tine cred că are mai mult de 100 de ani.
@Harald
nu eram in vizita la tine
si nici n-aveam treaba sa-ti dau explicatii si rapoarte
Nu mai încercați să întrați în dialog cu Harald. Vă expuneți inutil unei replici grobiene.
@DSK
nu ma expun la nimic: si eu si Harald suntem doar useri anonimi; daca dlui. vrea sa fie si jucator si arbitru n-are decat: meciul e pe convingeri, nu pe bani si nici macar pe orgolii;
de suferit are doar subiectul si dezvoltarea lui, daca se ajunge la rivalitati personale; altfel, din contradictii poate rezulta valoare adaugata;
dar observatia lui Harald e in mare parte corecta: cineva pe ici si pe colo a schimbat etichetele la mere si pere;
insa nu sunt eu acela si nici nu pun mare baza pe etichete;
dealtfel, interpretarea clasica a functionarii dinamului conduce la o pista falsa;
in final, cu ajutorul dlui Profesor, imi rezulta ca mecanismul producerii campului magnetic terestru corespunde definitiei dinamului;
si cu ocazia asta am mai invatat ceva ieri-astazi
@DSK – respectul se câștigă, nu se revendică. Trebuia să te gândești la asta atunci când ai publicat replici la comentariile lui @Svejk înainte ca acelea să fie afișate pentru toată lumea :)
@Harald
uite aici un alternator monofazat, in caz ca ai curiozitatea sa-l demontezi: https://www.cezo.ro/piese-generatoare/7383-alternator-monofazat-stager-s2000-20-kw.html; sau poate ai pe-acasa un generator de sudura;
dar discutia era despre definitia dinamului, care in RO, conform dex este: DINÁM, dinamuri, s. n. Mașină electrică rotativă, generatoare de curent continuu. – Din fr. dynamo.
conform acestei definitii, chiar si alternatorul auto este de fapt un dinam, pentru ca trebuie sa incarce o baterie si in acest scop este prevazut cu o punte redresoare pentru conversia c.a. in c.c.
nelamurirea mea era legata de faptul ca nu-mi era clar de ce mecanismului de producere a campului magnetic in nucleul terestru i se atribuie titulatura de „dynamo” (si nu vad de ce m-as jena ca nu intelegeam mecanismul, mai ales in contextul in care nu puteam sa-l demontez sau sa intreb un electrician auto)
Raspunsul dlui Profesor m-a condus la:
The Karlsruhe Dynamo Experiment
care reproduce in laborator generarea curentului electric continuu prin miscarea unui anume fluid conductor
gaseste dumneata linkul potrivit, ca descrierea experimentului e in fisiere pdf; si probabil ca exista un motiv pentru care un link la un fisier pdf a impiedicat publicarea unui comentariu pe care am incercat sa-l postez anterior
si rog mai putina tensiune in comunicare, chiar daca ne streseaza coronavirusul
@PF – încearcă să înțelegi că dinamul e cu magneți permanenți, în timp ce alternatorul nu, el are niște înfășurări dedicate în loc de magneți. De asemenea, nu cred că o să găsești vreun dinam trifazat (sau multifazat, la modul general). Nu cred că ai nevoie să-ți explic eu de ce alternatoarele trifazate sunt superioare celor monofazate, chiar și atunci când generează doar 12 Vdc pentru un autoturism, folosind o punte de 6 diode pentru redresare.
Last but not least, insistența de a demonstra că dinamul e un alternator (iar para e un măr) dovedește că te încadrezi perfect în categoria descrisă mai sus. Dacă vrei tu, așa e. Ia-ți o catedră de mașini electrice în București și asta să le predai studenților tăi, că dinamul e un alternator :)
@Harald
in cursurile universitare masinile electrice rotative se clasifica de principiu in generatoare si motoare (considerate reversibile), cu rotor indus sau inductor, mono sau trifazate, stea/triunghi sau comutabile, sincrone sau asincrone, de c.c. sau c.a.;
constructiv exista nenumarate alte criterii de clasificare (numar de poli, tipuri de bobinaje etc)
clasificarea generatoarelor in dinamuri si alternatoare o gasesti pe wiki la https://ro.wikipedia.org/wiki/Generator_electric
sau poate la atelierul auto; numai ca nici pasionatii de mecanica auto nu sunt neaparat de aceeasi parere cu dumneata:
https://newpartsauto.wordpress.com/2012/10/14/dinamul/
de fapt, clasificarea uzuala a mecanicilor ar fi ca:
dinamul are rotorul indus, iar alternatorul are rotorul inductor;
cum schema cu rotor indus are inconveniente constructive si eficienta limitata, notiunea de dinam a cam disparut din terminologia mecanicilor si practic se mai foloseste doar termenul de alternator; dar stii vreun mecanic care ar numi „alternator” un generator de sudura ? sau urmeaza sa-mi tii teoria generatorului care e altfel decat alternatorul ?
si iata ca exista si varianta cu magneti permanenti, cu rotor inductor:
http://www.icpe.ro/ro/masini-electrice-speciale/generatoare-electrice/
care dupa definitia ta ar fi un dinam trifazat :)
@PF – unde scrie ”alternator” în link-ul de la ICPE pus de tine? Ai ajuns ca @Renew și ca @Hantzy, nu fi surprins că începi să primești același tratament :)
@Harald
pai de ce trebuie sa scrie ca e alternator ? e un generator electric cu stator trifazat;
nu scrie nici ca e de curent alternativ: rezulta ca e de curent continuu ?
sau rezulta de undeva ca un generator cu magneti permanenti e un dinam ?
poate ca e un dinam doar pe motiv ca e construit cu magneti permanenti, sau poate nici nu are vreo importanta;
dar in caz ca e un dinam, scrie ca e trifazat, uite asa, ca sa pacaleasca oamenii ca ar exista si dinamuri trifazate;
multzam de tratamente, in cele din urma n-am nimic altceva de facut decat sa ma lipsesc de argumente care chiar lipsesc
@PF – vezi ca ai pierdut sirul :) Hai sa recapitulam: tu sustii ca dinamul este un alternator. Deci trebuie sa definesti alternatorul, ca sa stim ce e dinamul. In pagina ICPE nu scrie nimic despre alternatoare. Cine a hotarat ca acelea sunt alternatoare? Tu insuti? :)
@Harald
gresit!
eu am facut referire la un generator pe care surse decente il numesc fie dinam atunci cand genereaza cc, fie alternator cand genereaza ca;
mi-e indiferent daca s-ar numi alternator, generaltor, generalternativ, contingen, continuator etc;
tu mi-ai contrazis terminologia fara nici un argument rezonabil si ai toata libertatea sa fii convingator sau nu;
eu in schimb n-am destula libertate de exprimare daca lui @Harald nu-i convin termenii pe care ii folosesc si imi impune un limbaj de mecanic auto
@PF – ti-am spus ca ai pierdut sirul si ca ai ajuns ca @Hantzy. In comentariul din 04/04/2020 la 0:04 ai scris „dinamul e un alternator”, de la asta a pornit disputa. Ce e „gresit!” in asta? Vezi ca ai mai in susul paginii acel comentariu, verifica-l. Nu poti avea pretentia sa fii luat in serios daca nu-ti recunosti propriile afirmatii, de-aici si comparatia cu @Hantzy.
Presupunand ca ai incerca sa afli in mod onest ce este un alternator, ai incepe de la unde se pot gasi ele: la automobile si la vagoanele de tren sunt cele mai comune exemple. Dar tu te comporti ca la scoala, incerci sa faci cat de cat fata pe un subiect pe care nu-l stapanesti.
@Harald
multi ar pierde sirul comentariilor la cat te sucesti si rasucesti
dar putini ar pierde sirul cuvintelor dintr-o singura propozitie precum o faci dumneata;
mai incearca o data, de la cap la coada
PS: dinamul de la bicicleta este de fapt un alternator care genereaza c.a., ca nu are nevoie de conversie in c.c.
@PF – indiferent ce mașină ai, îți garantez că are alternator, nu dinam. Ultima mașină pe care o știu eu să fi avut dinam a fost Dacia 1100. Până și un copil înțelege din asta că dinamul diferă de alternator, chiar dacă nu știe el de ce.
@Prototipescu Fanel
Întrebările dvs. necesită un spațiu mult mai mare decât un comentariu uzual și pentru a le răspunde mă văd nevoit să presupun că sunteți familiarizat cu principiile fizicii magnetohidrodinamice. Acceptând această presupoziție, voi indica doar principiile generale care „alimentează” dinamul geomagnetic cu auto-excitare (auto-întreținere) și mecanismul inversiunilor.
1. Efectul Zeeman.
2. Principiul fluxului înghețat sau teorema lui Hannes Alfvén (1942): Într-un fluid cu o conductivitate electrică infinită, câmpul magnetic este înghețat în fluid și trebuie să se miște împreună. Numărul Reynolds magnetic din nucleu este suficient de mare pentru a considera că câmpul geomagnetic și fluidul conductor se mișcă împreună.
3. Nu există o inhibare a curgerii fluidului de-a lungul liniilor de câmp pentru că în acest caz nu se generează forțe electromagnetice. Mișcarea care intersectează liniile de câmp este inhibată de inducția electromagnetică (legea lui Lenz).
4.Mișcarea ar fi complet oprită numai într-un superconductor; într-un conductor normal, are loc o difuzie a câmpului prin conductor, generând curenți electrici care produc disiparea ohmică a energiei.
5. Acțiunea dinamului este posibilă numai dacă principiul fluxului înghețat prevalează în comparație cu difuzia câmpului.
6. Pentru ca acțiunea dinamului să fie efectivă, procesul de regenerare a câmpului trebuie să fie suficient de rapid pentru a învinge difuzia câmpului în afara conductorului.
7. Rotația diferențială între partea internă și partea externă a nucleului modifică liniile câmpului inițial poloidal pentru a produce un câmp adițional toroidal în zona de forfecare dintre cele două nuclee.
8. Câmpul toroidal este controlat de mișcări convective cu o anumită viteză. Efectul Coriolis imprimă fluidului o mișcare elicoidală, cu o componentă rotațională, care, în emisfera nordică, are un sens contrar acelor de ceasornic.
9. Inversiunile magnetice sunt probate pe baza magnetizării termoremanente a rocilor, cărămizilor, vaselor de lut. Efectul Curie este important de studiat pentru a înțelege „memoria magnetică” a mineralelor cu conținut de fier.
10. Teoria dinamului explică ușor inversiunile, pentru că un câmp cu o anumită polaritate (+ sau -) poate fi menținut efectiv egal de oricare pattern al mișcării sau forțelor angajate.
11. Tot ce trebuie pentru a produce o inversiune este o instabilitate oarecare în funcționarea dinamului.
12. Existența variațiilor seculare ale câmpului geomagnetic demonstrează că nu există un steady state în funcționarea dinamului, dar inversiunile nu par să fie doar manifestări extreme ale variației seculare normale, deși cele două fenomene sunt prezumate a fi conectate între ele.
13. Creșterea, descreșterea și migrația câmpului non-dipolar și cel al dipolului ecuatorial sunt fenomene continui și axa dipolul axial fluctuează de asemenea ca intensitate. Dar inversiunile dipolului axial apar la 5.000 ani, uneori la intervale mai scurte, de sute de ani. Acest pattern de comportare sugerează un sistem haotic care se schimbă neregulat între două stări quasi-stabile. Există, totuși, variații extreme în frecvența inversiunilor – dare ele necesită explicații suplimentare. Mai las și pe altă dată…
departe de a fi familiarizat cu efectul Zeeman si fluxul inghetat…
dar mecanismul pe care il descrieti astfel este mult mai incitant :)
ma rog, deocamdata imi pot imagina un fluid extrem de vascos cu proprietati de histerezis;
dar pana la toamna poate se inverseaza situatia…
va multumesc !
@ Cranganu
O lamurire, please! Ce rol are aici efectul Zeeman? Multumesc!
Am menționat la început efectul Zeeman (separarea liniilor unui spectru în mai multe componente prin aplicarea unui câmp magnetic) pentru că teoria dinamului geomagnetic își are originea în 1908, când George Ellery Hale (fondatorul și directorul Observatorului astronomic Mount Wilson din California) a raportat că separarea liniilor spectrale produse de petele solare a putut fi produsă numai de câmpuri magnetice foarte puternice.
Descoperirea făcută de Hale a declanșat speculația că mecanismul de generare spontană a câmpurilor petelor solare este datorat mișcării unui fluid conductor. În 1919 Joseph Larmor a sugerat că observațiile lui Hale s-ar putea aplica nu doar câmpului magnetic solar, ci și câmpului magnetic terestru. Fluidul conductor va fi fost nucleul extern lichid al Pământului, care fusese deja descoperit în 1913 de Beno Gutenberg.
Aha, cum s-ar zice, indirect. Multumesc din nou!
Cel putin pentru cativa ani problema poluarii planetei este rezolvata. Din cate inteleg, exista locuri in care acum apa este limpede „ca cristalul” si chiar potabila, iar pana acum cateva saptamani era neagra. Probabil ca si natura reactioneaza la un moment dat si se apara de excesele noastre. In goana dupa putere si bani natura nu mai conteaza si devine doar un simplu cadru existential.
Oricum, consider ca umanitatea avea nevoie de o resetare. Ramane de vazut cat va dura aceasta si daca la sfarsit sistemul va arata diferit.
@mike – well, Europa avea deja o tendinta severa de imbatranire si reducere a populatiei, insotita de o creste a impaduririi si a numarului de animale salbatice. Daca o sa ramana doar o statiune turistica in care sa vina rusii si chinezii, e greu de crezut ca asta foloseste cuiva. Europa a incaput pe mana unei tabere neomarxiste care doreste distrugerea civilizatiei occidentale, iar aceasta tabara trebuue inlaturata de la putere, exact cum au fost inlaturate regimurile comuniste in urma cu 30 de ani. As simple as that.
Nu sunt convins ca poluarea sa fie rezolvata pe urmatorii ani, in momentul cand vom primi „liber” nebunia va incepe cu si mai multa inversunare decat a avut loc pana cum.
Toti vor umbla inebuniti sa.si refaca pierderile in urma crizei, vor incerca sa ocoleasca toate obstacolele care pana cum au fost ridicate din diferite motive.
Nu sunt convins ca vor fi trase invatamintele crizei si ca oamenii isi vor schimba naravurile, cel mai bun exemplu, in China pietele in care sunt comercializate animale de tot felul colcaie in continuare, urmatoarea pandemie fiind programata.
Cele 3 scenarii sugerate nu se auto-exclud. Putem include foarte ușor și scenariul 4 precum și scenariul 5.
Ce cred eu că se va observa și mai mult după această criza?
a. Polarizarea tot mai mare între statele sarace și cele bogate.
b. Polarizarea tot mai mare între țările orientate către toți cetățenii și cele orientate către proprii politicieni/caste.
c Polarizarea tot mai mare între țările dinamice -orientate către economie si țările pasive -orientate care „așteptare”.
Exagerările nu își au rostul. Se vorbește despre ciuma, holera și gripa, despre anii 1300 și anii 1900. Să ne amintim totuși că trăim în orașe/comunitati cu apa curenta, că avem medicamente și dispozitive capabile să minimizeze efectele acestei crize de sănătate (ele există, poate puține și păstrate pentru „elite” în cele mai multe țări, dar exista). S-a redus ipoteza că puricii de animale sa ne transmită boli, cum se intâmpla în evul mediu, după primul și al doilea război mondial în comunitățile foarte sărace. Probabilitatea că din mizerie sa răsară voi viruși se va reduce și mai mult daca vom înțelege că ecologizarea ne va proteja de viitoarea mutație.
Ceea ce face diferența între trecut și prezent, dar și între prezent și viitor este strict modul de abordare al problemelor. Virusurile au apărut și vor apare în mizerie. Ele vor fi din ce in ce mai puternice și mai „devoratoare” pentru că mutațiile din mizerie vor fi neașteptate. Statele pozitive b. si c., (care au investit deja în igiena, în spitale și în cercetare) vor putea mai ușor să își protejeze cetatenii. Începând cu izolarea granițelor și continuând cu stimularea imunității propriilor cetățeni. Dezvoltând medicamente antivirale, vaccinuri și tratamente adecvate.
Lumea viitoare va fi polarizata și mai mult. Cu tabere de refugiați în mizerie dar și cu cetățeni protejați de propriile state. Cu slamuri și cu cartiere de lux.
Îmi place mentalitatea statelor nordice care își încurajează cetățenii să meargă cu bicicleta și în timpul iernii, pentru stimularea imunității. Apreciez de asemenea statele care oferă posibilități tinerilor și noilor familii de a sta singuri in case, nu cu părinții (2-3 generații în aceeasi locuința, că în Italia și România).
După cum se vede, aglomerările urbane sunt cele mai riscante dpdv al răspândirii virusurilor, precum și comunitățile prea strânse, unde se crează o dependenta nesănătoasă între membrii comunităților, religioase sau familiale.
Iar apreciez țările care au reușit să se digitalizeze în ultimii ani astfel că pot oferi angajaților posibilitatea de a lucra de acasă, fără a opri viața economică a țărilor (și aici avem tot exemplele țărilor nordice cu servicii publice digitalizate și companii digitalizate).
Desigur, nu toate muncile pot fi digitalizate, vidanja e cea mai căutată în aceste zile de stat acasă, dar interacțiunile umane sunt reduse la minimul necesar.
Așa cum deja contează cartierul in care locuim pentru că suntem arondati unei școli mai bune și poate că unei clinici medicala decente, așa va conta tot mai mult tara in care traim/locuim pentru că vom fi protejati (sau nu) de către stat. Știu, unde ne naștem nu este alegerea noastră, dar va trebui sa fim mult mai conștienți că unde se vor naște nepoții noștri vă depinde și de noi.
Putem filosofa pe teme politice, pe teme de corupție, pe teme de virusuri. Dar țările orientate spre acțiune vor înainta tot mai mult și țările orientate spre pasivitate vor rămâne tot în filosofii.
Virusurile sunt in natura si fac parte din ea, explicatia cu mizeria nefiind una convingatoare.
Daca privim in China, in pietele din care a pornit pandemia cel putin versiunea oficiala , se poate explica rational si stiintific modelul de propagare al acestuia.
Un lucru pe care multi oameni il ignora, sistemele imunitare ale animalelor sunt mult superioare celor ale oamenilor, ele avand mai putine probleme cu acesti virusi.
Pandemiile sunt cauzate ca. 70 % datorita mutatilor acestor virusi care au reusit sa infecteze omul animalul fiind de multe ori purtatorul si multiplicatorul acestuia, spre exemplu liliecii cu cele peste 1000 de specii si populatii numeroase fiind adevarate „bombe biologice” , litereatura de specialitate poate fi consultata de cei interesati.
Acesti lilieci sunt consumati in Asia si Africa in cele mai improptii conditii de igiena, cine poarta vina majora omul sau animalul ? Este omul cel care provoaca datorita obiceurilor proaste / traditii aceste pandemii si nicidecum animalele.
Omul si-a extins activitatile intr-un mediu in care nu are ce cauta, distruge habitate intregi ale animalelor in loc sa le protejeze, comercializeaza animale intr-un mod iresponsabil incepand cu porcii si pana la cele mai exotice animale pe care nu le cunoaste iar acum intra in panica.
Oricum, consider ca umanitatea avea nevoie de o resetare
Daca vrei sa te resetezi nu ai decit, mergi in minastire, mai ia si pe altii cu tine.
In ceea ce ma priveste, daca supravietuiesc catastrofei ma voi arunca si mai tare in prezent, voi trai viata si mai intens.
Mie mi-a aratat aceasta criza zadarnicia, ipocrizia si prostia salvatorilor planetei.
Mi-a aratat cit de absurd e sa faci planuri pina in 2050, cind se pot intimpla atitea, de la acest virus nenorocit, pina la o cometa, care nu-mi mai pare imposibila, sau cutremure, descarcari electrice, tzunami, sau sa-mi fuga nefasta cu un artist.
Mi-a aratat timpenia exaltatilor naturisti care vor sa salveze gindacii, musculitele, floricelele. Nu, bai naturistilor, nu gindacii trebuiesc salvati, ci oamenii, voi vreti sa salvati planeta si sa moara omenirea!
Mie mi-a aratat aceasta catastrofa ca codoiul miroase frumos, si noxele miros frumos, ca le pot lasa copiilor si nepotilor mei o lume in care, pur si simplu, sa traiasca, sa zimbeasca, sa se poata juca cu bunicu.
Mi-e dor deja de mirosul de benzina, de galagia dupa strazi, de femeile imorale si dezbracate.
Mie mi-a aratat aceasta catastrofa ca nu vreau sa traiesc sanatos, ci vreau pur si simplu sa traiesc, ca mai bine traiesc citiva ani intensivi, decit o suta in eprubeta.
De abia astept, daca supravietuiesc, sa ies cu 200 la ora pe autostrada, sa-mi vibreze scaunul sub cur, sa simt decolarea avioanelor spre departari, sub privirile consternate ale calugarilor.
Da, voi face fripturi de vaca, voi uita de ficat, de colesterol, de vitaminele C, D si A, voi minca slanina, voi bea tuici, daca o sa supravietuiesc.
„daca o sa supravietuiesc.”
Sper sa ai norocul, ca bine le zici, de-o sa-i doara la pipota pe cei care tot vor sa ne salveze :D
Eu sper ca toata lumea sa supravietuiasca, chiar si salvatorii planetei.. ca si de ei e nevoie, la munca de jos,,, ca altceva nu sunt in stare..
Frumos le ziceti, Conu’ Neamtu’.
Cred ca e adevarat ca fiecare autor Contributors are cititorii pe care ii merita.
Cu toate ca nu sint intotdeauna de acord cu ei, mai degraba as polemiza cu EuNuke, cu Maresalul, cu AT, cu Neamtu’, cu Harald, cu Cap de Locuitor. . . decit sa fiu de acord cu autori paleo-pseudo-liberali care se angajeaza in mistocareala ieftina cind proprii cititori scriu mai bine decit ei.
Hai sa mai avem una de ris, ca de plins e destul:
https://www.scena9.ro/article/patriarh-daniel-pandemie
In ceea ce ma priveste, daca supravietuiesc catastrofei ma voi arunca si mai tare in prezent, voi trai viata si mai intens.
Don’t hold your breath (traducere: asta nu se va intimpla prea curind).
Asa sperau oamenii si la inceputul primului razboi mondial, si la inceputul celui de-al doilea, si la instaurarea dictaturilor comuniste: ca nebunia va trece rapid, ca un foc de paie, si vremurile bune vor reveni. De trecut au trecut intr-un tirziu, dar calcind peste cadavrele a sute de milioane de victime pentru care vremurile bune nu au mai revenit niciodata.
In a new interview, Bill Gates authoritatively states that mass public gatherings will not come back „at all” until we have mass vaccination.
https://twitter.com/MangustaLamb/status/1246290152726675459
Ajunsi in punctul asta, eu zic ca e mai bine sa-l ascultam pe SELCO.
Bosniacul Selco Begovic a supraviețuit războiului balcanic din anii ’90 într-un oraș aflat sub asediu, fără electricitate, apă curentă sau distribuție de alimente. În cursul său online, el oferă o perspectivă din interior a realității supraviețuirii în cele mai dure condiții. Examinează ce funcționează și ce nu, vă împărtășește lecțiile dure pe care și le-a însușit și modul în care se pregătește astăzi. Nu a încetat nici o clipă să învețe despre supraviețuire și pregătirea pentru situații extreme după terminarea războiului. Indiferent ce s-ar întâmpla, aveți șanse să nu treceți niciodată prin situațiile extreme prin care a trecut Selco. Dar aveți ocazia să învățați de la el și să aflați cum a înfruntat moartea luni întregi. Supraviețuirea reală nu este romantică sau idealistă. Este brutală, dură și nedreaptă.
https://player.vimeo.com/video/139351441
Selco avea niste arme care il amenintau destul de direct, de asta a suportat conditiile respective. La fel si in cazul celor doua razboaie mondiale, la care totusi unele tari n-au participat. Bill Gates se alinta degeaba, carantina pe care o viseaza el se poate mentine numai prin forta militara, iar asta nu depinde de unul ca el.
Unele tari vor elimina restrictiile destul de repede, iar cele care nu o vor face vor ajunge destul de repede la razboi civil. Marea Britanie a mobilizat 3.000 de rezervisti pe care ii avea oricum in vedere pentru Brexit, dar in Londra nu se poate mentine ordinea cu 3.000 de oameni. Stanga radicala viseaza cai verzi pe pereti, ei nu constientizeaza ce se intampla cand un regiment oarecare ajunge la alta opinie decat a guvernului. Ceausescu a fost nevoit sa fuga cu elicopterul atunci cand comandantul unitatii de transportoare blindate le-a retras din jurul cladirii CC din proprie initiativa, dupa ce se anuntase „sinuciderea” lui Milea.
Si in Romania ministrul de Interne pare destul de iresponsabil cu ordonantele lui militare, sunt destule sanse sa emita una care sa irite armata. Care nu poate fi tinuta sub control cu serviciile secrete, indiferent ce crede el.
Daca cum vor fi disparut multe specii la Potop sau la alta catastrofa nu e greu de imaginat ca doar si azi poate chiar zilnic dispar specii, aparitia cu aceiasi rapiditate de noi specii este mai greu de inteles. Rase poate mai repejor, dar specii? Ma refer doar la viteza de aparitie nu si la realitatea aparitiei lor.
Vremea lui Noe avea si ea avantajele ei.
Daca te lovea vreo catastrofa sau pandemie, habar nu aveai ce te loveste sau de ce. In cel mai bun caz era vina vreunei zeitati negative la moda in vremea respectiva. Pentru economie asta era bun, pentru ca o catastrofa in Australia nu avea cum sa loveasca ecomomia europeana sau americana de exemplu.
Intr-o lume integrata asa cum e acum, o boala cum a aparut in China se raspandeste in toata lumea, si o criza locala se transforma repede intr-una globala.
Trump a inchis granitele Americii si a crezut ca virusul nu prinde picior in SUA. La ce i-a folosit? Cum zic doctorii, boala nu tine cont de granite inchise. Si a mai facut o greseala, lasand statele americane sa se lupte cu molima de unele singure.
Banuiesc ca o consecinta a pandemiei curente este ca o criza globala de magnitudinea curenta nu poate fi rezolvata decat tot la nivel global. Bagand capul in nisip si infruntand criza singur nu rezolva ceva, Situatia din SUA o dovedeste pe deplin.
@John Doe – habar nu aveai ce te loveste sau de ce. In cel mai bun caz era vina vreunei zeitati negative la moda
N-ar fi mai bine să citim noi textul din Geneză, ca să ne lămurim ce i-a lovit și de ce? Cât despre ”vina vreunei zeități negative”, cred că am mai scris de vreo 5 ori până acum că ”Noe mergea cu Dumnezeu”. Ăsta e aspectul cel mai instructiv din toată povestea, de asta îl tot repet, până și un copil de școală primară îl poate înțelege. Se pare însă că tocmai adulții sunt cei care au dificultăți la capitolul ăsta.
În criza actuală nu e nimic de rezolvat la nivel global, bătrânii vor continua să moară de pneumonie și peste 5 ani, la fel cum mureau și în urmă cu 5 ani. Câte din decesele astea au fost trecute aiurea în contul virusului actual vom afla probabil abia peste un an. Marele noroc cu Trump la Casa Albă e faptul că va ridica restricțiile mai devreme decât oricine altcineva în locul lui, iar neomarxiștii europeni vor trebui să se potolească, la rândul lor. Dacă ar fi fost Hillary în locul lui, abia atunci am fi avut cu toții o mare problemă.
”La nivel global”, se pare că în China s-a cam reluat activitatea peste tot, iar dacă europenii vor să ia vacanță toată vara, e doar problema lor. Mă uitam azi pe stradă, englezii își bat joc de oameni exact cum făcea Ceaușescu. În magazine de cartier de 60-80 mp, e clar că oricum oamenii vor respira același aer cu cei dinantea lor. Dar peste tot puteai vedea 2-3 oameni puși să stea la rând afară, la 2 metri unul de altul. Efectiv îi umileau de parcă ar fi cerșit alimentele alea, nu le-ar fi plătit. Iar în timpul ăsta vezi mașini de poliție trecând aiurea pe străzi, cu încetinitorul, pentru ăștia există bani, la fel cum există și în România pentru jandarmi.
@Harald,
Postarea domniei tale m-a luminat de unde îți vin tendințele misogine și homofobe.
Am o remarcă. Noe știa el de unde și de ce, însă ciobanul care își păștea oile undeva pe malul lacului care era Marea Neagră nu avea de unde să știe și nu era nici măcar israelit. Tot la fel și pentru alte catastrofe de care zice dom profesor pe undeva in forumul ăsta.
Dacă tot ai deschis domnia ta subiectul mai sus citându-l, pe unde mai este soldățelul Svejk? Nu l-am mai văzut postând de ceva vreme deja, și am crezut că doar a luat o pauză. Era țuțărul cel mai credincios la articolele domnului Crânganu.
@John Doe – arsenalul neomarxist de bază: demonizarea interlocutorului prin acuzații de homofobie și misoginism. ”Pe ce te bazezi?”, ca să zic așa? Citează un fragment din comentariile mele care denotă homofobie și altul care denotă misoginism. Eu am subliniat deja abordarea ta care denotă neomarxism.
@Harald,
Nici usturoi n-ai mancat, nici gura nu-ti miroase. M-am razboit cu domnia ta de nu stiu cate ori pe forumurile astea pe teme misogine si homofobe. Mai ramane sa demonstrezi ca sunt neomarxist. Nici nu-mi pasa de eticheta pe care incerci sa mi-o pui. Stiu mai bine realitatea, tovarase Harald.
@John Doe – am înțeles, nu ai găsit în comentariile mele citate care să-ți justifice acuzațiile. Tot ce-ai reușit să produci a fost un fel de ”ba tu ești”, ca la grădiniță. Nu te alinta degeaba, nu ești tovarăș cu mine.
În arsenalul neomarxist al vremurilor noastre, pe lângă acuzațiile de homofobie și misoginism, acuzațiile de comunism sau de cârdășie cu Rusia sunt la fel de uzate și uzitate. După asta se recunoaște, de altfel, activistul neomarxist: un repertoriu extrem de rudimentar, pe care îl poți întâlni la sute de inși, fără nicio contribuție personală.
@Harald,
Nici nu a trebuit sa caut departe, materialul clientului de mai sus, spus de guritza domniei tale, de la Halald citire la articolul curent:
„Ți-am mai spus de câteva ori că imaginea ta despre Marea Britanie a fost ultima dată valabilă pe vremea lui Margaret Thatcher, dar nu vrei să înțelegi. Nu vii tu în vacanță pe-aici, după ce se termină carantina? Îți găsesc drept ghid o agentă de pază lesbiană de-aici de la universitate, te duce ea pe la cupluri de gay căsătoriți și cu copii adoptați, îți face ea cunoștință cu preoți homosexuali instalați în bisericile anglicane, te duce și la Londra să vezi crime cu cuțitul ziua în amiaza-mare etc. etc. Ce zici?”
Ce mai de spus? Ciocu’ mic, Harald, macar recunoaste ca esti homofob, nu te mai da dupa cires. Daca recunosti ca esti homofob, ma ofer sa ma recunosc neomarxist. Deal?
@John Doe – i-am oferit lui @victor L ocazia să ia contact cu realitățile de pe-aici. În ce constă ”homofobia”? Ce judecăți de valoare am emis eu, cu privire la starea de lucruri din UK? I-am prezentat niște realități despre care nu avea cunoștință și care în mod sigur nu existau pe vremea lui Thatcher.
Am menționat inclusiv crimele cu cuțitul comise în Londra, tot fără a emite judecăți de valoare. Numești cumva asta ”crimofobie”, dacă menționarea preoților homosexuali din bisericile anglicane reprezintă ”homofobie”? Îți e cumva rușine cu preoții homosexuali din bisericile anglicane, consideri că nu ar trebui menționați homosexualii cu activități religioase care ajung până la nivelul preoției?
Există două posibile explicații: ori nu înțelegi ce este aceea ”fobie”, ori folosești acuzația de ”homofobie” pentru a marca puncte în conversație, deci apelezi la comunicare patologică cu scopul de a-ți promova agenda ideologică. Pentru mine e evident că te încadrezi în a doua explicație.
Îți sunt mai mult decât recunoscător pentru comentarii, mi-ai oferit ocazia să explic pe înțelesul tuturor cum arată comunicarea patologică folosită de activiștii neomarxiști. O mulțime de oameni decenți, care simțeau că sunt păcăliți, dar nu știau să explice cum și de ce, au acum demonstrația și argumentația la dispoziție.
Really, @Harald,
Nu stiu cum se face, insa de cate ori vrei sa dai un exemplu, gasesti numai duduci mai mult sau mai putin imbracate, homosexuali, si vreun negru ocazional, toti dati ca exemple negative. Or toate astea au nume foarte exacte in venacular, pe care nici nu mai merita sa repet. Replica domniei tale nu face decat sa confirme exact ceea ce spun. Si mai ai tupeu sa ma chemi pe mine neomarxist. Pentru informatia domniei tale, sunt absolut independent politic in SUA. Am votat de-a lungul timpului si cu dreapta, si cu stanga. Insa in nici un caz nu as vota cu un candidat de extrema, atat de dreapta, cat si de stanga. Alde Bernie Sanders e nepalatil pentru mine tot la fel ca si neamul lui Roy Moore. Mai canta la alta masa cu neomarxismul, ca te faci de ras.
@John Doe – hai să vedem, unde e exemplul cu ”negrul ocazional” în comentariile mele? :) L-ai inventat la plesneală, chiar în timp ce scriai comentariul :)
Nu mă interesează în niciun fel cu cine zici tu că ai votat, Obama se declara creștin, Merkel se declară și ea creștină, faptul că unul care-și spune @John Doe zice că a votat și cu dreapta și cu stânga e perfect paralel cu problema activismului neomarxist pe care îl exemplific eu folosind comentariile tale.
Și ca să-ți dai seama cum te încurci în propriile mistificări: de ce ți-ar păsa ție dacă mă fac eu de râs? Chiar vrei să convingi pe cineva că te preocupă imaginea publică a unui interlocutor anonim, pe care tocmai l-ai acuzat de misoginism, homofobie și cârdășie cu Rusia? :)
Dimpotrivă, ai numai de câștigat dacă mă fac eu de râs. Iar îndemnul ”cântă la altă masă” e un exemplu mai mult decât relevant pentru toleranța nemaivăzută pe care o practică neomarxiștii, ca și pentru respectul neomarxiștilor privind diversitatea de opinii :)
Exact de asta s-au prăbușit regimurile comuniste și tot de asta se vor prăbuși la rândul lor și regimurile neomarxiste: din cauza propriilor contradicții. Ceea ce faci tu la scară mică, în 4-5 comentarii, emițând aserțiuni care se contrazic unele pe altele, exact asta fac și guvernele neomarxiste la scară mare. Astfel încât nu trebuie făcut nimic special împotriva lor, se vor prăbuși singure, din cauza contradicțiilor interne.
@Harald,
Stii vorba aia ca cel mai destept cedeaza. Am incheiat discutia cu tine. Cred ca mai ai vreo cateva batalii deschise pe forumul asta, si cred ca pierzi razboiul. Curand o sa iei calea lui Svejk, pentru ca nu mai esti credibil pe platforma asta. Orice discutie cu tine sfarseste cu tine incercand sa puna pumnul in gura interlocutorului, in pura traditie bolshevica, sau chiar fascista. Stii tu cum spuneau bolsevicii: „Dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine”. Da-i inainte, tovarase, sau mai degraba, camarade, daca stii sa distingi nuantele.
@John Doe – se pare că ți-ai epuizat complet repertoriul, dacă n-ai reușit decât să repeți ce scrisesei deja în alte comentarii. Însă până acum lipsea victimizarea tipic neomarxistă, așa că nu puteai rata ocazia: tu ești cel care scrie ”cântă la altă masă”, dar tot tu ești cel care se lamentează că i s-a pus pumnul în gură. Dincolo de vulgaritatea expresiei în sine, doar insistența de a comunica patologic este din nou de remarcat.
@ Harald,
despre englezii care-ti creiaza tie cosmaruri exista si alte opinii ale unor romani ce locuiesc si muncesc in perfidul Albion.
https://copaculdinpadure.wordpress.com/2020/03/27/cv-3-full-time-off/
Si ca sa vezi obraznicie: locul oamenilor a fost luat de salbaticiuni :D
https://life.hotnews.ro/stiri-prin_oras-23767728-covid-19-coronavirus-capre-salbatice-invazie-oras-tara-galilor.htm
@victor L – ai fost crescut să aibă grijă statul de tine și nu se așteaptă nimeni să schimbi ceva la vârsta asta. Ai prins cozile de la Alimentara de pe vremea lui Ceaușescu, te-ai înghesuit entuziast împreună cu cei ca tine, așa că e de înțeles cât de familiară și caldă ți se pare situația.
Ți-am mai spus de câteva ori că imaginea ta despre Marea Britanie a fost ultima dată valabilă pe vremea lui Margaret Thatcher, dar nu vrei să înțelegi. Nu vii tu în vacanță pe-aici, după ce se termină carantina? Îți găsesc drept ghid o agentă de pază lesbiană de-aici de la universitate, te duce ea pe la cupluri de gay căsătoriți și cu copii adoptați, îți face ea cunoștință cu preoți homosexuali instalați în bisericile anglicane, te duce și la Londra să vezi crime cu cuțitul ziua în amiaza-mare etc. etc. Ce zici?
@ Harald,
sa ma tai si nu inteleg ce are prefectura cu ceea ce scriam eu.
Si, cu regrete, ti-o spun: cind e vorba de perfidul Albion, tu esti mai denigrator decit Scinteia.
Si dau mai multa incredere altor romani din Insula.
@victor L – e treaba ta cui ”dai încredere”, nu dețin eu monopolul asupra relatărilor din UK. Dar când simți nevoia să mă caracterizezi drept ”denigrator”, ia zi tu, de unde provine asta? De ce simți nevoia să faci asta, te-ai întrebat vreodată?
Harald spune: „Motivul pentru care povestea potopului s-a păstrat a fost probabil altul: oamenii trebuiau să înțeleagă că la un moment dat o societate sau alta poate ajunge atât de degenerată, încât eforturile pentru regenerarea ei nu se mai justifică. E de preferat dezagregarea completă a acelei societăți și construirea alteia, iar exemplele abundă chiar și în epoca modernă: Germania nazistă și Uniunea Sovietică au fost exact astfel de societăți, imposibil de regenerat.”
Total de acord. Cred ca ne aflam azi pe o astfel de panta si alunecam repejor la vale. De aceea cred ca CO-VID19 nu este potopul, ci semnalul ca va urma „potopul” in curand. E un avertisment de Trezire pentru umanitate. De aceea scenariul cel mai bun ar fi cel de reiantoarcere la Dumnezeu, de care ne-am indepartat pana la a-L scoate din ecuatie. Stiinta si Laplace au spus ca nu au nevoie de „ipoteza Dumnezeu”. Omul se crede Dumnezeu si asta ii este suficient. CORONA-VID e un strigat care ne avertizeaza ca „Regele e gol”. Interpretarea nu cred ca e greu de dedus chiar din denumire. Ar fi bine sa tinem cont de ea, dar ma tem ca nu o vom face ….
Reîntoarcerea la Dumnezeu o vor reuși abia generațiile viitoare. Oamenii normali, dintre care mulți trăiesc la țară, își cresc copiii așa cum trebuie. Am văzut asta în satele din Midlands, am văzut asta în satele din Bavaria și am văzut asta în satele de pe lângă București. Disperarea neomarxiștilor de a provoca distrugeri maxime în societățile occidentale tocmai așa pare să se explice, le cam ajunge funia la par.
@Harald
„oamenii normali, dintre care mulți trăiesc la țară, își cresc copiii așa cum trebuie. Am văzut asta în satele din Midlands, am văzut asta în satele din Bavaria și am văzut asta în satele de pe lângă București”.
Nu stiu cum este prin Midlands sau in satele de pe langa Bucuresti, in ultimii 30 de ani insa, viata cotidiana a oamenilor din satele pitoresti ale Bayern-ului de odinioara s-a schimbat foarte mult. Nr fermelor a scazut (o familie, doua lucreaza toate terenurile din jurul satului) iar restul oamenilor fac naveta sau au emigrat in orase. Evident, tineretul (milenials si zenii – viitorul de maine) a abandonat traditiile si nadragii bavarezi /Lederhose… si nici idee nu ai cat de bine tin ei astazi ritmul beats- urilor cu tineretul din München, Berlin, London, sau New York. https://www.youtube.com/watch?v=Sh7DP9OKHls
P.S. Traditiionalistii pierd teren pretutindeni -in satul global- chiar si talibanii au inceput sa piarda monopolul asupra gandirii, a muzicii si a stilului de viata (lasati tineretul sa se miste si sa gandeasca liber). https://www.youtube.com/watch?v=x9VYKrtziSg
În documentarele de pe vremea lui Honecker se mai poate vedea abordarea asta, de-acolo a învățat-o șefa ta, așa a ajuns atribuție de serviciu pentru tine. Niște macarale, ceva? :)
Evolutia trendurilor actuale (vizibile cu si ochiul liber de altfel) sunt abordate de institutiile si de consultantii internationali de specialitate (OECD, IMF, McKinsey, PwC, KPMG, Deloitte, World Economic Forum, Asociatiile oamenilor de afaceri, samd).
Cat despre Merkel, ea a fost aleasa sefa Uniunii Crestin Democrate germani CDU (este evident ca membrii partidului nu au avut motive sa se simta deranjati de biografia ei). In fine, asa cum ti-am mai explicat si in trecut, continuitatea guvernelor germane (indiferent cine este la carma coalitiei de guvernare) este garantata de consultantii institutionali /apolitici. Asadar, „telectualii” conservatori din estul UE s-o lase mai moale cu „demagogia” si sa isi vada de mizeria din propria lor ograda. Tatucu’ Petrov Basescu si consilierii (Udrea, Dan Andronic, Buzaianu, Cocosii et al) de ex.au reusit sa compromita dreapta romaneasca pana in maduva oaselor, prin Ungaria, Polonia, etc, bantuie putinismul (valori precum respectarea statului de drept sunt maturate sub pres) iar ei -telectualii conservatori din estul UE- se schimonosesc cu copilaria lui Merkel.
@Renew – apreciez faptul că ai recunoscut public cine este șefa ta. Eu nu menționasem pe nimeni în mod expres :)
Cu toate ca in SUA ma plasez mult mai mult de partea crestin conservatoare, din motive rationale, de sanatate economica si sociala, imi repugna orice folosire ideologica a acestei tragedii biologic-umanitare-economice, create de iresponsabilitatea (daca nu mai rau) clasei conducatoare criminal-maoiste care guverneaza China.
Chestia cu „strigatul de avertizare” e la fel de strident naiva si manipulatoare, indiferent daca se emotioneaza Greta sau Papa de la Roma, daca ni se pare ca ne mustreaza Dumnezeu Tatal sau Mama Gaia, ca am pacatuit prin necredinta sau prin folosirea demonului „plastic”.
Virusul e virus.
Interpretarile apocaliptic-escatologice, talibanoecologiste sau literalist pseudo-biblice, de stinga sau de dreapta, sa le mai lasam; cit va mai suporta si Internetul asta pina se scurtcircuiteaza de tot, de ne intoarcem la papirusuri si la papi rusi?
Virusul o fi virus, dar masurile sunt luate de oameni, nu de virus. Aproximativ jumatate din populatie traieste de la o luna la alta, nu are multe de pierdut. Pana dupa Pasti autoritatile mai pot intinde pelteaua, tocmai fiindca sarbatorile vor fi respectate de credinciosi.
De acord cu ce spuneti aici, Harald. Subiect diferit de predicile religioase.
La modul cel mai sincer, niciodata n-am vazut astfel de informatie contradictorie, covirsitoare, pe care sa-mi fie greu sa o procesez si nici nu cred ca am facut-o inca.
Virusul exista, e contagios cu toate ca nu chiar asa cum pretind panicatii, e oribil atunci cind chiar prinde pe cineva mai slab de plamini etc.
Mortii nu sint inventati, cu toate ca sint numere subestimate mult in China si posibil supraestimate in Europa si in special in SUA.
In acelasi timp se intimpla lucruri – masuri absurde, power grabs, abuzuri, exagerari, manipulari media, sabotaj economic – care nu pot tine numai de incompetenta ci si de sabotaj intentionat, tradare pur si simplu, pe o scara inimaginabila. (Poate si pentru ca Inamicul nr. 1 era de neimaginat pina pe 15 iunie 2015.)
Intre toate operatiile de dezinformare de care am cunostinta, de acum si din trecut, aceasta (in care realitatea si minciuna sint imbinate in feluri incredibil de „organice”) cred ca e pe primul loc in perniciozitate si putere de otravire a mintilor si de distrugere a asumptiilor sociale care ne-a facut viata oarecum libera si destul de frumoasa.
…asumptiilor sociale care *ne-au* facut viata oarecum libera si destul de frumoasa.
16.Fecitque Deus duo luminaria magna : luminare majus, ut praeesset diei : et luminare minus, ut praeesset nocti : et stellas. … 17. Et posuit eas in firmamento caeli, ut lucerent super terram, … 18. et praeessent diei ac nocti, et dividerent lucem ac tenebras. Et vidit Deus quod esset bonum. … 19. Et factum est vespere et mane, dies quartus. …
@Harald
@Mihail Dumache – nu se inventase limba latină pe vremea când evreii începuseră să-și scrie amintirile de mii de ani ale triburilor. Nici măcar manuscrisele de la Qumran nu erau ediția princeps :)
Nu am găsit încă sursa unde citisem asta, dar un text în limba latină nu e o dovadă pentru nimic, atunci când vine vorba de textele sfinte ale evreilor. Măcar atâta lucru s-ar fi cuvenit să înțelegeți.
@Harald Poți lua și sursa ebraică, Torah (ce e mai sfânt pentru evrei?), unde găsești aceeași traducere: 8.22 Cît va fi pămîntul, nu va înceta sămănatul şi seceratul, frigul şi căldura, vara şi iarna, ziua şi noaptea!„
(https://sites.google.com/site/thorahebraicromanonline/2-pericopa-parasa-noach-geneza-capitolele-6–cap-11-vers-32). Domnul o spune „în inima Lui” în contextul sfârșitului Potopului, mulțumit de jertfele în animale pe care I le oferă Noe. E un legământ cu Sine, că nu va mai blestema pământul din cauza oamenilor (S-a ținut de cuvânt, se va ține? Eu cred că Și-a ținut cuvântul dat). Problema noastră, care te-a derutat, este că D-ul se repetă în privința zilei și a nopții (1.16-18). Deci Luna și Soarele n-au fost create după Potop, ci în ziua a patra.
@Mihail Dumache – continui să nu înțelegi problema de fond, iar dacă repeți o idee de 5 ori, ea nu devine cu nimic mai valabilă. De asemenea, nu e relevant niciun text în română, în latină sau în orice altă limbă vrei tu. Ar fi nevoie de cineva care înțelege ebraica veche la un nivel suficient de aprofundat, încât să facă distincție între ”lumină” ca efect (opusul întunericului) și ”lumină” ca obiect (sursa de lumină). De ex. când spui ”am văzut o lumină în depărtare” te referi la sursă. Poate era bec, poate era lanternă (deci tot bec) însă era cu siguranță un obiect, nu lumina ambiantă.
În materialul pe care-l citisem, ideea era că Dumnezeu crease o lumină mai mare ziua și o lumină mai mică noaptea, dar era vorba de lumină ca efecte, nu de corpuri cerești. Autorul materialului pretindea că asta se corelează și cu legendele nu știu căror triburi, care spuneau direct că Soarele și Luna au fost create după potop. În Biblia Regelui James (1611) traducerea în engleză permite exact o asemenea interpretare, termenul folosit e ”light”. Dacă e înnorat ziua, nu vezi Soarele, dar e lumină, o lumină destul de mare (greater light). Dacă e înnorat noaptea, nu vezi Luna, dar e o lumină mai mică (smaller light).
Mai mult decât atât, o noapte senină fără Lună e de fapt mult mai întunecată decât o noapte înnorată. Iar anticii știau astronomie, știau că Luna nu e tot timpul noaptea pe cer. În timp ce un cer permanent înnorat asigura tot timpul lumină și noaptea. Asta permite și o explicație foarte simplă pentru curcubeu, altfel e practic imposibil să explici de ce nu exista curcubeul înainte de potop. Despre detaliul cu stelele, opinia autorului că acela fusese adăugat în text mai târziu, mult după potop, doar pentru a nu lăsa lucrurili neexplicate: toate au fost create de Dumnezeu, asta era important să rezulte din text.
Povestea e mult mai amplă, ar trebui să mai scriu încă de vreo 10 ori pe-atât, așa că mai lăsăm și pentru articolul viitor :)
Cateva idei, aplicate strict pe textul autorului, cu voia domniei sale: (1) Unda de parodiere, detectabila in primul paragraf, nu cred ca este justificata din partea cuiva care se afla in epicentrul pandemiei (SUA). Nici chiar daca nu este afectat, e nevoie de compasiune si ingrijorare fata de concetatenii americani. (2) Comparatia dintre un fenomen natural din vremurile biblice, potopul, care a avut o limitare regionala, cu pandemia de coronavirus actuala, care este globala, nu mi se pare potrivita pentru a desprinde concluzii pentru ce este si va fi. (3) Nici diferentele cauzale dintre potop si pandemie nu ne incurajeaza sa amestecam merele cu perele. Potopul a avut cu certitudine cauze naturale, in timp ce in legatura cu cele ale pandemiei sunt indoieli. Nu dezvolt, dar daca la mijloc nu ar fi fost oameni, pandemia nu ar fi avut loc. (4) Deh!, “mama natura” i-a purtat de grija umanitatii de la nastere si pana in perioada copilariei inclusiv. Dar o data ce umanitatea a devenit adulta, lucrurile se cam schimba, ea trebuie sa aiba grija de natura, care, desi varstnica, tot mama ii ramane.
(5) “Granite inchise”? As raspunde printr-o remarca medicala: Doar microbii traiesc din circulatie! “Democratii totalitariste”? Foarte probabil si chiar necesar, daca acest lucru va insemna controlul resurselor proprii, a sistemului politic si a proiectelor de dezvoltare, care trebuie sa redevina de sine statatoare. “Nationalisme extreme”? Nu!, daca sunt sovine, egoiste, intrigante, lacome, unilateraliste, suprematiste, provocatoare de razboaie, revolutii, lovituri de stat, asasinari de lideri politici (ex: Kennedy) si militari (ex: Suleimani), dispretuitoare ale vietii, distrugatoare de normalitate (familiala, sexuala, traditionala) etc. Da!, daca ele cultiva avantajul reciproc, multilateralismul, coexistenta si securitatea pe baze egale, pacea, buna vecinatate, intrajutorarea (ex. de salutat in pandemie: Rusia-SUA, China-Europa etc.), respectul vietii, spiritul constructiv etc. “Sisteme de sanatate in colaps”? Fara indoiala ca pe unele pandemia le-a supralicitat si pe altele le-a slabit, dar tuturor le-a aratat ca in pandemie securitatea biologica este in varful securitatii nationale. Desi, in cazul portavionului USS Theodore Roosevelt, comandantul suprem Donald Trump si secretarul marinei Thomas Modly au facut o greseala strategica, care unuia ii va zgudui realegerea si celuilat functia, de a ignora legatura vitala si indestructibila dintre securitatea biologica si securitatea militara. Cei doi au aratat lumii intregi ca nu dau doi bani pe viata marinarilor americani. Dar pandemia va muta accentul dinspre privat spre public in domeniul sistemelor de sanatate si pe alocarea din cei 2% din PIB cheltuieli pentru aparare spre resortul securitatii biologice. In treacat, aceeasi obtuzitate in a desconsidera nefondat ca securitatea biologica este o parte a securitatii nationale, si colective in cazul Aliantei, a fost recent remarcata si la ambasadoarea SUA la NATO, care a sustinut ca in pofida pandemiei cheltuielile militare trebuie sa creasca, referindu-se strict la armament si tehnica de lupta, nici ea nevazand ca securitatea biologica e parte intrinseca a securitatii militare!
(6) Privind cele trei solutii imaginate, cred ca fiecare va avea o cota parte in schimbarile care vor urma dupa pandemie. Probabil ca unele institutii, principii si fundamente de ordine mondiala de dupa 1945 vor disparea, in mare parte, si altele vor fi pastrate, in mica parte, ca o conexiune procesuala de tip continuitate-discontinuitate. Poate surprind, dar si globalismul si comunismul au avut cateva lucruri bune, in pofida celor mai multe rele, deci ce va urma nu va fi pe loc gol, va prelua ceva din solutia 1. A impaca “resetarea” cu “aclimatizarea” (sol. 3) mi se pare ceva imposibil, ceea ce se ia de la zero si ceea ce se adapteaza cu plus sau minus, implicand un fond preexistent, cred ca sunt doua lucruri diferite sau care ne duc pe solutia 2. Pe aceasta solutie de mijloc sunt lucruri interesante, in primul rand prin reabilitarea natiunii si statului, mediile politice, juridice si etnice fara de care globalizarea este o abstractie. Orice resursa pentru globalizare vine din aceste parti, care cu cat vor fi mai puternice vor face si intregul mai puternic. Pe de alta parte, drepturile omului, focalizate pe un individ sau grup de oameni, au dat chix, deoarece s-a lovit, si autorul a fost globalismul, exact in cine trebuiau sa le garnteze, natiunile si statele. De aceea va trebui sa vorbim de drepturile natiunilor, care vor avea o mai buna acoperire pentru majoritatea cetatenilor. Va fi de preferat ceea ce este public, de masa, comparativ cu individul, cu grupul, cu minoritatea de lux, care traieste cu aroganta in afara vietii reale, dar pe seama marii majoritati pe care o dispretuieste. Acest viitor posibil va insemna natiocratie, in care se vor regasi toti conationalii. (7) Uniunea Europeana? Nu va disparea, dar nu va avea un numar de telefon la care sa se vorbeasca cu ea. Vor exista tot atatea prefixe telefonice cate state si natiuni europene sunt, iar in interiorul lor tot atatea numere de telefon cate puteri, institutii si cetateni ai statului-natiune exista. La final, pentru a obtine moderarea din partea corectitudinii politice, o rog sa apese tasta cu gandul la spusele lui Terentiu: Quot capita, tot sensus. Capete din care, desigur, fac aparte atat autorul articolului, cat si ceilalti comentatori si autorul acestor randuri. PS: Ca sa mai presar putina reflexivitate la tema, precum sarea si piperul in bucate, mai adaug epigrama intitulata “Pacat” a politicianului si juristului Ion Ionescu-Quintus: Câte capete atâtea/ Şi păreri sunt de propus,/ Dar câte păreri atâtea/ Capete păcat că nu-s!/.
„Comentator” este nimeni altul decit notoriul Yuan („Ioan”).
Se vede asta din avion dar si din
gramatica de Beijing:
„nici chiar [SIC] daca nu este afectat”
„daca acest lucru va insemna controlul resurselor proprii, a [SIC] sistemului politic si a [SIC] proiectelor de dezvoltare”
etica de kaghebist putinist:
„pacea, buna vecinatate, intrajutorarea (ex. de salutat in pandemie: *Rusia*-SUA, **China**-Europa etc.)” (cu adaugirea iliescista „spiritul constructiv”)
tupeul de borfas propagandist anti-american:
” “Nationalisme extreme”? Nu!, daca sunt sovine, egoiste, intrigante, lacome, unilateraliste, suprematiste, provocatoare de razboaie, revolutii, lovituri de stat, asasinari de lideri politici (ex: Kennedy) si militari (ex: Suleimani)”
… care copiaza linia de propaganda maoist-bolsevica, „victima” Suleimani fiind un demn „lider militar”
. . . Si pentru ca toate aveau nevoie de o cireasa pe gramada de [cenzurat], a se observa tupeul de pseudo-ginditor arogant care, in loc sa priceapa elementele analogiilor din articolul initial, „descopera” deosebirile de care autorul era fara indoiala constient.
Acesta este viitorul luminos pe care agentii asasinului in masa Xi Jinping il pregatesc, in spirit constructiv, intregii omeniri.
PS/NB: Nu sufar de amor propriu daca mi se semnaleaza omisiuni sau necorecturi accidentale in texte online (din neatentie sau oboseala; e regretabil, dar se poate intampla). Dimpotriva, le multumesc celor care o fac, ii consider prieteni, imi cresc cota de vigilenta. Nici prin cap nu-mi trece sa-i fac “borfasi”. Dar expresia “absurdizata” este valida bilingv (cel putin): “Nici chiar daca”~“Not even if”. Exprima o nuanta-limita (mai greu de sesizat). In rest, ce sa zic, la cat mai multe idei critice si contributive! Aaa, si fiindca veni vorba, sa nu uitam, exista si un drept de autor la licenta narativa. Limba e vie, se imbogateste mereu!
(1) Unda de parodiere, detectabila in primul paragraf, nu cred ca este justificata din partea cuiva care se afla in epicentrul pandemiei (SUA). Nici chiar daca nu este afectat, e nevoie de compasiune si ingrijorare fata de concetatenii americani.
Ba, tocmai, ca e pe deplin justificata.
Uite doar citeva motive la repezeala:
1. Se pare ca in orasele si in spitalele in care intra, virusul asta alunga rapid toate celelalte boli, mai ales pe cele mortale. Chiar nu ati observat bizarul fenomen (ca sa nu-i zic scamatorie)?!
(1) Unda de parodiere, detectabila in primul paragraf, nu cred ca este justificata din partea cuiva care se afla in epicentrul pandemiei (SUA). Nici chiar daca nu este afectat, e nevoie de compasiune si ingrijorare fata de concetatenii americani.
Ba, tocmai, ca e pe deplin justificata.
Uite doar citeva motive la repezeala:
1. Se pare ca in orasele si in spitalele in care intra, virusul asta alunga rapid toate celelalte boli, mai ales pe cele mortale. Chiar nu ati observat bizarul fenomen (ca sa nu-i zic scamatorie)?!
2. Reporterii cetățeni merg pe teren și fac ceea ce ar trebui să facă, dar nu face, massmedia:
in epicentrul pandemiei (USA, Brooklyn, NY) criza e doar la televizor, fiindca pe teren bate vintul prin spitale, nici o criza, nimeni la urgenta, liniste, pace si oameni relaxati:
https://youtu.be/5pIMD1enwd4
Cum comentati?
3. Breaking News ===> S-a gasit terapia care te vindeca de (spaima de) coronavirus: necesita doar un efort de vointa si putina miscare; pe scurt, pentru o vindecare rapida, taie cablul TV si arunca-ti televizorul la gunoi!
Dle Comentator,
Ati inceput atit de prost acest comentariu lung cit o zi de post incit nu cred sa mai gasesc disponibilitatea sa citesc mai departe. Daca, totusi, se intimpla, suspectez ca o sa ma revedeti.
pina la urma, a intrat…
Cam asta incercam sa-i spun Comentatorului.
Uite ce observatie geniala are cineva la clipul video pe care l-am recomandat mai sus:
It’s quite brilliant isn’t it. You quarantine everyone indoors, and simply tell them what’s occurring outside.
Despre asta e vorba.
Despre recentele breaking news
De peste două săptămâni, în fiecare seara la ora 18:30, când se prezintă principalul program de știri al zilei din Statele Unite, cele trei canale naționale liberale – NBC, ABC, CBS – își încep relatările cu breaking news din New York și, neapărat, cu minute bune acordate guvernatorului statului New York, dlui Andrew Cuomo. Domnia sa și-a construit un tip de discurs apocaliptic, prin care informează națiunea americană seară de seară despre catastrofa orașului New York, după care se grăbește să critice pe președintele Trump care nu i-ar da lui nu știu câte ventilatoare sau alte echipamente medicale pentru spitalele din oraș. Deși e vorba doar de un singur oraș al statului New York, guvernatorul s-a substituit total primarului orașului, Bill de Blasio. De ce oare?
Prin comparație, mi-aduc aminte foarte bine de zilele, săptămânile și lunile prin care a trecut New York-ul după 9/11. Eram doar de 10 zile locuitor al orașului și am trăit cu cea mai mare intensitate și cu cele mai vii emoții dramele atacurilor teroriste. Atunci, primarul Rudy Giuliani a fost o figură emblematică, un adevărat erou american, care a marcat viețile locuitorilor New York-ului. Guvernatorul din acea vreme al statului New York a fost un personaj quasi-inexistent, fără nicio o dorință de a ieși în fața camerelor de televiziune și a deveni parte a breaking news.
De ce acum relația primar-guvernator este inversată?
Cu toate riscurile asumate, aș dori să avansez o ipoteză, sugerată de faptul că, exact înainte de jurnalul de știri de la ora 18:30, cele trei televiziuni liberale difuzează advertoriale ale unor super PAC*-uri democrate în care acțiunile președintelui Trump legate de pandemie sunt prezentate ultra-critic, pe un ton lugubru, de sfârșit de lume. După care, în minutul următor, apare neînfricatul și dârzul luptător, guvernatorul democrat Cuomo.
În urma ultimelor alegeri locale pentru desemnarea viitorului candidat prezidențial al Partidului Democrat la alegerile din noiembrie, Joe Biden are un avans confortabil în fața contracandidatului Bernie Sanders. Problema este că Biden, la cei 77 ani, prezintă semne de slăbire a facultăților sale mintale (unii vorbesc chiar despre un Alzheimer timpuriu) și probleme nerezolvate despre implicarea fiului său în afaceri din Ucraina și România. Ceea ce ar fi un dezastru garantat în dezbaterile publice cu Donald Trump premergătoare alegerilor din noiembrie.
Și acum vine ipoteza mea:
Actualul primar al New York-ului este la sfârșit de mandat și și-a anunțat decizia de a nu mai candida, chiar dacă, teoretic, ar putea. Interesul său de a fi imaginea orașului în fața camerelor de televiziune este aproape zero.
Dată fiind intensa mediatizare a mai tânărului guvernator Cuomo (62 ani) în actuala criză coronavirus, este posibil ca establismentul liberal, inclusiv mass-media aservită lui, să-i propună lui Biden să renunțe la nominalizarea sa și acesta să sugereze ca înlocuitor pe mai tânărul și omniprezentul în mass-media Gov. Cuomo. După care, nu ar mai fi decât un pas ca și învinsa lui Trump din 2016 să-și vadă visul cu ochii și să devină vicepreședintă a Statelor Unite.
De aceea, prelungirea crizei în SUA și demonizarea continuă și intensificată a președintelui Trump ar servi ca o mănușă cinică scenariului de mai sus.
Repet, nu este decât o ipoteză de al cărui cinism mă îngrozesc chiar în timp ce-o scriu, dar care totuși se potrivește de minune cu bombardamentele neîncetate de breaking news.
______________
* PAC = Political Action Committee
Stimate domnule profesor, din pacate ipoteza dv., care in urma cu douazeci de ani ar fi putut relegata unui cinema independent conspirativ de buget redus, pare din ce in ce mai realista… si reala.
Apetitul de putere al stingii globaliste [anti-]americane pare sa fie cu totul fara opreliste, fara scrupule, fara compasiune (in vreme ce, precum „Yuan” mai sus, joaca teatrul compasiunii).
Sint ca niste lepre tradatoare, pe un vas amenintat, tragind cu arma in capitan, de dragul „bucuriei” de a se scufunda cu toti, dar cu ei la cirma.
Am comentat mai sus despre aceasta operatiune de dezinformare fiind cea mai „competenta” (in sensul demonic), cea mai ingrozitoare operatiune de manipulare din intreaga istorie a manipularilor.
Singura speranta este ca, inainte de a se inchide Internetul cu totul (credeti ca e o idee paranoica? credeti-ma, totul e luat in calcul!), o masa critica de cetateni inca, oarecum, partial liberi, sa miroase frauda (amestecata cu dureri si suferinte reale cauzate de virusul chinezesc) si sa opreasca IN ULTIMA SECUNDA marsul orwellian al dictaturii universal-globaliste.
Ipoteza Dl.Crânganu este într-adevăr realistă, dar Andrew Cuomo n-are anvergură națională. N-o să fie votat nici în Florida, nici în California, așa că poate să candideze liniștit din partea democraților :)
„Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile (Iosif Vissarionovici Stalin)”
Pina si in cea mai solida democratie/republica a lumii, SUA, democratia poate depinde de un fir de par.
Asta e valabil și dacă ar candida Biden, deci e factor comun, prin urmare nerelevant. Ipoteza Dl.Crânganu era că șansele lui Andrew Cuomo ar fi mai mari, dată fiind senilitatea manifestă a lui Joe Biden.
Trump a inchis granitele cu UE pe motivul ca n-ar fi in masura sa gestioneze criza virsusului si a luat in deradere acesta pandemie.
Trump e cel mai slab sef de stat, dar altul mai bun nu exista!.
(Din cauza asta n-are ursul coada :D )
Scafandrierii.
https://www.youtube.com/watch?v=rGV6rneGPek
Beligan (presa mainstream):
„La Bucuresti s-au luat si masuri de aparare. Se lucreaza la diguri. S-a dat si ordonanta ca fiecare locuitor sa aiba barca in casa, ori salupa, ori copaie cu pinze, ori… tot ce gaseste de plutit. Si toata lumea umbla pe strazi cu colacul de salvare in spate. Acuma sa fi avut eu o fabrica de colaci de salvare, om ma faceam…”
A VICTIM TO ONE HUNDRED AND SEVEN FATAL MALADIES
With me, it was my liver that was out of order. I knew it was my liver that was out of order, because I had just been reading a patent liver-pill circular, in which were detailed the various symptoms by which a man could tell when his liver was out of order. I had them all.
It is a most extraordinary thing, but I never read a patent medicine advertisement without being impelled to the conclusion that I am suffering from the particular disease therein dealt with in its most virulent form. The diagnosis seems in every case to correspond exactly with all the sensations that I have ever felt.
I remember going to the British Museum one day to read up the treatment for some slight ailment of which I had a touch – hay fever, I fancy it was. I got down the book, and read all I came to read; and then, in an unthinking moment, I idly turned the leaves, and began to indolently study diseases, generally. I forget which was the first distemper I plunged into – some fearful, devastating scourge, I know – and, before I had glanced half down the list of „premonitory symptoms,” it was borne in upon me that I had fairly got it.
I sat for awhile, frozen with horror; and then, in the listlessness of despair, I again turned over the pages. I came to typhoid fever – read the symptoms – discovered that I had typhoid fever, must have had it for months without knowing it – wondered what else I had got; turned up St. Vitus’s Dance – found, as I expected, that I had that too, – began to get interested in my case, and determined to sift it to the bottom, and so started alphabetically – read up ague, and learnt that I was sickening for it, and that the acute stage would commence in about another fortnight. Bright’s disease, I was relieved to find, I had only in a modified form, and, so far as that was concerned, I might live for years. Cholera I had, with severe complications; and diphtheria I seemed to have been born with. I plodded conscientiously through the twenty-six letters, and the only malady I could conclude I had not got was housemaid’s knee.
I felt rather hurt about this at first; it seemed somehow to be a sort of slight. Why hadn’t I got housemaid’s knee? Why this invidious reservation? After a while, however, less grasping feelings prevailed. I reflected that I had every other known malady in the pharmacology, and I grew less selfish, and determined to do without housemaid’s knee. Gout, in its most malignant stage, it would appear, had seized me without my being aware of it; and zymosis I had evidently been suffering with from boyhood. There were no more diseases after zymosis, so I concluded there was nothing else the matter with me.
I sat and pondered. I thought what an interesting case I must be from a medical point of view, what an acquisition I should be to a class! Students would have no need to „walk the hospitals,” if they had me. I was a hospital in myself. All they need do would be to walk round me, and, after that, take their diploma.
Then I wondered how long I had to live. I tried to examine myself. I felt my pulse. I could not at first feel any pulse at all. Then, all of a sudden, it seemed to start off. I pulled out my watch and timed it. I made it a hundred and forty-seven to the minute. I tried to feel my heart. I could not feel my heart. It had stopped beating. I have since been induced to come to the opinion that it must have been there all the time, and must have been beating, but I cannot account for it. I patted myself all over my front, from what I call my waist up to my head, and I went a bit round each side, and a little way up the back. But I could not feel or hear anything. I tried to look at my tongue. I stuck it out as far as ever it would go, and I shut one eye, and tried to examine it with the other. I could only see the tip, and the only thing that I could gain from that was to feel more certain than before that I had scarlet fever.
I had walked into that reading-room a happy, healthy man. I crawled out a decrepit wreck.
I went to my medical man. He is an old chum of mine, and feels my pulse, and looks at my tongue, and talks about the weather, all for nothing, when I fancy I’m ill; so I thought I would do him a good turn by going to him now. „What a doctor wants,” I said, „is practice. He shall have me. He will get more practice out of me than out of seventeen hundred of your ordinary, commonplace patients, with only one or two diseases each.” So I went straight up and saw him, and he said:
„Well, what’s the matter with you?”
I said:
„I will not take up your time, dear boy, with telling you what is the matter with me. Life is brief, and you might pass away before I had finished. But I will tell you what is NOT the matter with me. I have not got housemaid’s knee. Why I have not got housemaid’s knee, I cannot tell you; but the fact remains that I have not got it. Everything else, however, I HAVE got.”
And I told him how I came to discover it all.
Then he opened me and looked down me, and clutched hold of my wrist, and then he hit me over the chest when I wasn’t expecting it – a cowardly thing to do, I call it – and immediately afterwards butted me with the side of his head. After that, he sat down and wrote out a prescription, and folded it up and gave it me, and I put it in my pocket and went out.
I did not open it. I took it to the nearest chemist’s, and handed it in. The man read it, and then handed it back.
He said he didn’t keep it.
I said:
„You are a chemist?”
He said:
„I am a chemist. If I was a co-operative stores and family hotel combined, I might be able to oblige you. Being only a chemist hampers me.”
I read the prescription. It ran:
„1 lb. beefsteak, with 1 pt. bitter beer every 6 hours. 1 ten-mile walk every morning. 1 bed at 11 sharp every night. And don’t stuff up your head with things you don’t understand.”
I followed the directions, with the happy result – speaking for myself – that my life was preserved, and is still going on.
In the present instance, going back to the liver-pill circular, I had the symptoms, beyond all mistake, the chief among them being „a general disinclination to work of any kind.”
* * *
Daca nu ati citit „Three Men In a Boat” de Jerome K. Jerome, in saptaminile si lunile de arest la domiciliu care va asteapta aveti tot timpul sa o faceti. E un umor sanatos. Face bine la nervi.
https://www.online-literature.com/jerome/three-men-in-a-boat/1/
Fără dinamul magnetic, planeta Marte și-a pierdut atmosfera
Un studiu recent publicat avansează o ipoteză interesantă:
Cu patru miliarde de ani în urmă, Marte avea o atmosferă consistentă și apă de suprafață abundentă – condiții care ar fi putut găzdui viață. Însă astăzi, au rămas doar resturi ale acelei atmosfere, insuficiente pentru existența vieții.
Cum a dispărut atât de mult aer marțian în spațiu? Se crede că un factor major este pierderea dinamului magnetic al planetei, care s-a oprit în mod misterios în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani. Ce a mai rămas nu este decât o slabă rămășiță aceea ce a fost la început.
Pierderea de ioni în spațiu este unul dintre procesele importante prin care s-a putut pierde atmosfera, deoarece un Marte mai tânăr ar fi fost expus unei activități solare mult mai puternice. În urmă cu peste 4 miliarde de ani, Marte avea un câmp magnetic intrinsec precum cel al Pământului. Existența unui câmp magnetic intrinsec schimbă mediul electromagnetic din jurul planetei și afectează pierderea de ioni.
Câmpul magnetic planetar acționează ca un scut, protejând atmosfera de a fi expulzată în spațiu de vântul și radiațiile solare (care ar fi fost și mai puternice pe când Soarele era mai tânăr).
Autorii studiului recent publicat prezintă simulările magnetohidrodinamice ale comportamentului mai multor specii de ioni, sugerând ceva nou: Un câmp magnetic slab, ca cel al lui Marte după ce dinamul său s-a oprit, poate să dilueze atmosfera mai repede decât dacă n-ar fi fost prezent niciun câmp magnetic.
Concret, autorii au analizat modul în care variația intensității câmpului magnetic al lui Marte a afectat pierderea ionilor atmosferici precum oxigenul și dioxidul de carbon în spațiul cosmic. După cum era de așteptat, un câmp magnetic puternic, care putea rezista cu ușurință presiunii vântului solar, ar fi fost capabil să păstreze ionii atmosferici. Fără un câmp magnetic, Soarele a îndepărtat acești ioni până la 100 de ori mai repede.
Dar cea mai mare rată de pierdere a ionilor atmosferici a fost simulară în cazul unui câmp magnetic slab – de 6 ori mai rapidă decât fără niciun câmp magnetic. Cercetătorii au descoperit motivul pentru care liniile de câmp magnetic, care ghidează mișcarea particulelor încărcate, au fost ușor respinse de vântul solar, creând o cale pentru ca acești ioni să scape în spațiul înconjurător al planetei Marte. Aceasta înseamnă că, în loc să ofere o mică măsură de protecție, câmpul magnetic rămas al lui Marte ar fi putut de fapt să accelereze transformarea planetei într-o lume rece și stearpă, care este astăzi.
Înțelegerea modului în care câmpurile magnetice planetare pot proteja împotriva activităților cosmice este importantă și pentru căutarea vieții în alte sisteme solare. „Piticele roșii”, cel mai obișnuit tip de stele din univers, își bombardează constant planetele cu vânturi stelare puternice și cu radiații ultraviolete extreme. Dacă aceste planete au reușit să-și păstreze atmosferele lor precum Pământul sau le-au pierdut în spațiu precum Marte, ar putea avea un impact major asupra modului în care viața așa cum o știm s-ar găsi în univers.
Effects of an Intrinsic Magnetic Field on Ion Loss From Ancient Mars Based on Multispecies MHD Simulations