marți, noiembrie 28, 2023

Povești fabricate marcă rusească

Analizele periodice realizate de EU Disinfo Lab, cu echipa europeană de verificare a știrilor false, arată un trend confirmat în perioada pandemiei: dezinformarea difuzată de Rusia în lume e tot mai bine adaptată la contextul local. Imagini foto și video decontextualizate, precum și texte parodice reprezintă un vehicul frecvent pentru a disemina ipoteze, conspirații și neîncredere. Un studiu dedicat dezinformării legate de pandemie pentru evaluarea tendințelor și strategiilor detectate în Italia, Spania și Franța în aprilie 2020, arată că măsurile autoritare luate, inclusiv în comunicarea oficială, au mutat știrile false în Facebook și Twitter, pe conturi personale și grupuri, adesea false. „Actori ai ecosistemului alternativ de comunicare (website-uri cu teorii ale conspirației, conturi false pe rețelele sociale, media alternative, doctori alternativi etc.) au avut un rol mai important în difuzarea dezinformării despre COVID-19 și au obținut o audiență mai largă”, decât comunicarea oficială, subliniază briefingul nr.2 al studiului COVID 19 Disinformation:Trends, Strategies, and Narratives in Italy, France, and Spain. Totodată, politizarea crizei a sporit fenomenul dezinformării, politicienii folosind în favoarea lor o serie de fake news.

Pe parcursul lunilor iunie și iulie, de pe site-urile identificate de fact-checkers ca provenind din surse rusești, au fost diseminate pe de o parte informații greu verificabile despre vaccinul „finalizat” în Rusia și despre cât de bine pregătită pentru un al doilea val, pe de altă parte rafale de fake news despre „sistemul orwellian” de control impus de țările Europei occidentale pentru a stopa epidemia, sau despre cum au fabricat americanii coronavirusul într-un laborator din Armenia. 21 de știri anunțau cu satisfacție că Vestul pierde cursa pentru realizarea unui vaccin în favoarea Rusiei, 19 știri dădeau ca sursă a COVID-19 vaccinul antigripal, iar 5 știri difuzate în România dădeau ca sigură implantarea de chipuri tuturor cetățenilor americani începând cu octombrie 2020.

Povestea este mai convingătoare decât faptele și datele reci. Narativul pro-Kremlin, spun analiștii EU Disinfo Lab, se construiește pe premise simple, cum ar fi confruntarea între bine și rău, condimentată cu mister și imagini terifiante. Pentru propriul popor, puterea putinistă a creat o poveste în care „mama Rusia” este amenințată de forțe obscure și distrugătoare, împotriva cărora conducerea țării și poporul trebuie să se mobilizeze, pentru a menține stabilitatea statului ca „bastion al creștinismului” și al decenței în lume. Pentru străini, se spune povestea unei crize apocaliptice care va duce duce la colapsul iminent al Occidentului. Migrația, șomajul, pandemia, toate arată că nici Uniunea Europeană, nici NATO, nici alte instituții internaționale nu vor rezista fiind incapabile să administreze crizele și să apere cetățenii. Democrația, ca și ideologia liberală sau proiectul globalist sunt un eșec. Poveștile fabricate astfel sunt aruncate în imensul angrenaj de transmisie al „ecosistemului” de dezinformare și propagandă rusească.

Un raport al diviziei Departamentului American de Stat, The Global Engagement Center (GEC), dat publicității în 6 august, analizează cum sunt structurate campaniile de dezinformare ale Rusiei, care combină presa de stat în mai multe limbi, cu intervenția unor oficii și centre culturale deschise în străinătate, cu site-uri controlate de serviciile secrete, dar neasumate, cu acțiunile hackerilor, la care se adaugă comunicarea oficială a Kremlinului. Rețelele sociale se transformă într-o platformă confortabilă de transmisie a știrilor false, de subminare a încrederii cetățenilor din lumea întreagă în măsurile recomandate de guverne. „Kremlinul poartă o responsabilitate directă pentru cultivarea acestor tactici și platforme care folosesc informația ca armă. Kremlinul investește masiv în canalele sale de propagandă, în serviciile sale de intelligence, în proxy-uri și produce activități cibernetice dăunătoare în susținerea eforturilor de dezinformare”, arată raportul, subliniind că este vorba de un „ecosystem” al manipulării și propagandei, cu o țesătură complexă, greu de analizat. Totuși, ca o încurajare, există și o contrapondere internațională la acțiunea malefică a Rusiei, unde societatea civilă, guvernele, mass-media, comunitatea academică, sectorul privat și cetățenii sunt combatanții.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Si totusi, Germania contribuie cu zeci de miliarde de euro la economia Rusiei.
  Bine, probabil ca nu pentru stiri false antieuropene, dar din moment ce hranesti ursul rusesc, te poti astepta la orice.
  Asa ca plingerile europenilor mi se par ipocrite.
  Chiar Merkel spunea ca Germania a incercat o relatie de buna colaborare cu Rusia, „iar ei ne spioneaza” :D

  • Clientul nostru, stăpânul nostru! Sau cum spun nemții: der Kunde ist König (clientul e rege). Dependența Rusiei de miliardele germanilor s-a făcut simțită, de exemplu, în cazul Navalnîi.

 2. De ce RT mai are licenta in EU? De ce Sputnik nu e blocat? De ce baietii cu ochi albastri din toate tarile NATO nu contra-ataca? Oh, well…

 3. Nu ma indoiesc ca rusii sunt extrem de activi in razboiul informational.
  Dar, de asemenea, nu ma indoiesc ca nici altii nu sunt mai prejos, se vorbea ca prietenii americani ascultau telefoanele lui Merkel.
  Nu e nimic nou sub soare, toata lumea spioneaza si incerca sa manipuleze pe toata lumea. A-i pune pe rusi lazidul rusinii ar insemna ca ceilalti ar fi sfinti… dar nu sunt..

 4. „Povești fabricate marcă rusească”

  În primul rând, gândindu-mă la un cunoscut politolog, profesor la SNSPA, cred că putem spune fără nicio teamă că ne-am înșela, că multitudinea de acuzații la adresa Federației Ruse și a Chinei cu privire la informațiile despre noul coronavirus ce nu convine europenilor reprezintă de fapt elementele unei teorii a conspirației. Tot ce nu reușim să rezolvăm cu resursele și priceperea noastră, neîmplinirile și inabilitățile, ori corupția din statele euro-atlantice sunt puse prin această teorie a conspirației pe seama Rusiei!

  Ei, nu-i așa că nu sună bine?! Cam la fel sună și alegațiile despre teoriile conspirației în sens contrar.

  Prin urmare, un prim semn de echilibru și dreaptă judecată este să punem corecta infoemare și verificarea atentă a informațiilor înaintea sentinței că asistăm la teorii ale conspirației și facem parte, ca public, din grămada de „idioți utili” care cad pradă teoriilor conspirației fără discernământ (precum lasă adesea să se înțeleagă Dom’ Profesor).

  Apoi, după cum am tot repetat, manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă. Par unii a se mira…

  În fine, presa românească este în întregime în serviciul cleptocrației. Prin urmare, dacă interesul cleptocrației (transpartinice, dar cu cei mai reprezentativi exponenți apropiați de formațiunile politice PSD-ALDE-UDMR și ProRomânia) este să propage informații false care destabilizează guvernul – nu contează, în mod cinic, consecințele socio-economice grave – atunci josnicia jurnaliștilor români nu are margini.

 5. Intr-un articol care trateaza probleme de propaganda si dezinformare ar fi fost … frumos sa apara trimiteri la documentele mentionate: „analizele periodice”, „21+15+5 stiri”, „raportul GEC din 6 august”, etc.

  Ca Pravda minte si-n pagina cu buletinul meteo, noi astia batrinii o stim deja.

  Insa de ce am crede orbeste ca „ceilalti”, demascatorii neobositi ai maskirovkei, spun numai si numai adevarul?

  A strins ciolovecul toata minciuna din lume si celorlalti le-a ramas doar sinceritatea de cristal?

  Daca asta-i mesajul care se vrea transmis si asimilat, permiteti-mi sa-l arunc in acelasi cos de gunoi cu organul central de presa al KPSS(b).

 6. Iata cateva povesti fabricate in stil mare. Daca n-ati auzit de ele, multumiti impartialitatii jurnalistilor ce se prefac isterizati de propaganda ruseasca, in timp ce isi fac matrapazlacurile nestingheriti:
  Armele de distrugere in masa din Irak
  Russia Collusion
  Ukraine Gate
  Covington Boys
  Jussie Smollet
  Narativul BLM – toata lumea a auzit de George Floyd, nimeni n-a auzit de Cannon Hinnant https://www.youtube.com/watch?v=MZNA08mBdsM
  Trump a luat apararea nazistilor
  Sau alt episod Trump la intamplare: hranitul pestilor in timpul vizitei in Japonia. Toata presa a facut misto de Trump pentru cum a aruncat mancarea la pesti. Doar ca inregistrarea ne-editata arata ca Trump urmeaza intru totul gesturile impartului.
  Violentele din Suedia – nici o vorba despre cine sunt faptasii

  Iata cum fac fact-checkerii fact checkingul.
  Youtuber posteaza o fotografie de la inmormantarea lui George Floyd – Facebook o elimina ca falsa – nu credeti ce vedeti in poza, credeti verdictul dat de noi
  https://www.youtube.com/watch?v=e2A1Bg12bJo
  Trump afirma „Clinton acid washed e-mail servers”. Verdict NBC „She didn’t. She used an app called Bleachbit, not a corrosive chemical.”
  https://heavy.com/news/2016/10/nbc-fact-check-trump-clinton-acid-wash-bleachbit-conspiracy-mainstream-media-lie/

  Sunt atatea dezvaluiri ca retelele social media sunt de fapt o masinarie de propaganda, sub ascultarea ordinelor presei si ale unor ONGuri celebre.

  Ce incredere pot sa mai am in aceste meta-analize care imi dau concluzia fara nici un exemplu concret?
  Din partea mea, cu cat se inteteste aceasta isterizare, cu atat vad in ea propaganda rusofoba pentru mentinerea privilegiilor de casta ale unei bresle care si-a ruinat credibilitatea cu mana sa.

  • He, he Mr. AT! Dacă in cazul unui fact checker vă este suficient un singur video pentru a susține generalizarea trucajelor, relativ la Trump pare că acceptați fără reținere variantele oficiale, așa cum au fost prezentate în conspectul făcut de Barr, conspect care l-a nemulțumit chiar pe autorul raportului, sau exact așa cum a votat Senatul, și doar Senatul, la impeachment.
   Să luăm cazul cu hrănitul peștilor, dacă vreți! Tocmai că Trump NU URMEAZĂ DELOC gesturile împăratului Japoniei. În vreme ce ultimul aruncă ultimele bucăți de hrană ținând cutia cu ambele mâini, Trump o face cu o singură mâna, lipsit de gentilețe, rasturnând cutia și întorcând parțial corpul, adică exact așa cum în cultura asiatică, a da sau a lua ceva, nu se face. Gestul e considerat arogant și înjositor pentru celălalt. Astfel de Fauxpas-uri s-au petrecut și în cazul altor șefi de stat, asta e adevărat, dar frecvența cu care au loc în cazul lui Trump este inegalabilă. Queen Elizabeth ar putea depune mărturie.

 7. Un aspect interesant, dar in acelasi timp problematic, este ca, cu cat critica mai acerb, dar monocord-repetitiv, Rusia, in ceea ce priveste dezinformarea/manipularea, cu atat, pe de o parte, se complexifica si rafineaza sistemul de propaganda al acesteia si, pe de alta parte, interesul unor segmente ale publicurilor-tinta creste, in conditiile in care conduita POTUS este din ce in ce mai bizara si greu acceptabila, validand astfel, insidios, mesajele Kremlinului.

 8. Acuzaţiile astea de „Coliziune cu Rusia” încep din ce în ce mai mult să semene cu propaganda nazistă antisemită. Dacă în trecut oricine avea nişte ideii neconforme cu timpul respectiv erau acuzaţi că ar fi plătiţi de evrei, liberii cugetători de astăzi sunt acuzaţi de „propagandă rusă”. Chiar dacă îţi ei informaţiile de la preşedintele american Donald Trump cumva şi Trump însuşi devine tot „un agent al Rusiei”. S-a mers chiar mai departe decât nazişti nu doar o simplă poza în care un ziarist sau figura publică apare cu un rus constituie dovada „trădării” ci şi dacă eşti amic cu cineva are apare în poză cu un ziarist, politician formator de opinie din Rusia.

  Însă ideile care sunt acuzate de influenţa rusească sunt cele legate de liberate şi democrație, cum se leagă astea de Rusia e greu de explicat când în Rusia nu prea există libertate şi democraţie. În perioada pandemiei s-a încercat în mai multe ţării introducerea unor politici dictatoriale precum: reţinerea unei persoane fără mandat, tratament cu forţa, separarea de familie, confiscarea de bunuri (exclusiv în România s-a dorit aplicarea la toate). Evident oameni deschişi la minte nu au înghiţit motivele ca vezi doamne „cresc numărul infestărilor” când de fapt se mărea numărul testărilor, sau ca banală masca chirurgicală din şerveţel opreşte un virus pe care aparent nu îl opresc nici combinezoane ultraperfecţionate.

  Cel mai caraghios este când cineva promovează ideile lui Eminescu, Conta, Haşdeu şi noii ofiţeri SS îl identifică ca promovând „propaganda rusă”. Idem când cineva promovează ideile dreptei americane republicane conservatoare iar fact-checker-ii îl etichetează ca „propagandist rus.

  În lumea reală, în Rusia vaccinarea este obligatorie şi Putin a declarat că cine nu respectă regulile face puşcărie. În lumea reală Putin cât este el de Putin nu are cum să fie mega-nationalist deoarece conduce cel mai mare conglomerat de popoare şi religii din lume. Armata rusească şi poliţia rusească sunt în parte musulmane deci despre ce vorbim? Perdeaua de fum cu „propaganda rusească” începe să se destrame.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro