marți, octombrie 26, 2021

Președintele închipuit

Președintele interimar este victima unei confuzii pe care o răspândește pretutindeni în jurul lui: el crede că pe 29 iulie au avut loc alegerile prezidențiale și că 80 la sută dintre cei prezenți la vot l-au ales președinte al României. Prin urmare, considerându-se legitimat de un vot covârșitor în favoarea schimbării, și-a luat funcția în serios : în prima lună de mandat închipuit, a avut întâlniri cu ambasadori străini, i-a chemat la consultări pe șefii serviciilor de informații și pe guvernatorul Băncii Naționale, a salutat mulțimile alături de partidul său, promițându-le că va veghea la împlinirea aspirațiilor lor de mai bine, a promulgat legi, a organizat conferințe de presă aproape zilnic, a fost prezent la emisiuni de televiziune, a convocat o ședință CSAT, i-a chemat la ordine pe șefii STS, a explicat Curții Constituționale cine trebuie numărat pe listele permanente și cine nu, i-a demis pe consilierii președintelui suspendat, i-a numit în loc pe ai săi, s-a întâlnit cu delegația FMI, l-a criticat public pe ministrul de interne, s-a arătat nemulțumit față de activitatea guvernului, l-a lăudat când a fost de lăudat, a vorbit despre corupție și nevoia de justiție, a cerut să se verifice și să fie pedepsit cine a stricat imaginea  României pe plan internațional, a anunțat că îi va convoca la Cotroceni pe ambasadorul Statelor Unite și pe Comisarul pentru Justiție al UE, ca să le atragă atenția că nu au înțeles situația de fapt și de drept din România. Când vorbește despre președintele suspendat, îl numește “cetățeanul“, “omul“ și, mai recent, “fostul președinte“. Îi promite răfuieli pe viață și pe moarte, deși interimatul s-ar putea să i se încheie în câteva săptămâni.

Statutul de interimar îi dă dreptul să facă toate aceste lucruri, mai puțin pe acela de a se socoti președinte ales. În planul de debarcare a lui Traian Băsescu, interimatul prezidențial era un element important : omul ajuns în această funcție la capătul asaltului parlamentar asupra legilor și regulilor va fi avut un mandat clar din partea celor care i-au asigurat ascensiunea : să-l țină departe de Cotroceni pe președintele suspendat până la înfăptuirea demiterii sau a demisiei, să-i confiște discursul anti-corupție și partitura de președinte-jucător, să blocheze, într-un fel sau altul, acțiuni incomode ale Parchetului și ale DNA, să vegheze la imaginea loviturii parlamentare pe plan internațional. Cuprins de fantasma puterii și fascinat de jocul în care a intrat, interimarul a început însă să-și depășească rolul episodic și circumstanțial spre îngrijorarea partenerilor săi din PSD care se vor fi întrebând dacă nu cumva nu s-a folosit de ei și de tot planul lor atât de muncit și dacă nu va ajunge să-i apostrofeze pe toți în public, premier și miniștri, ca altădată președintele suspendat pe premierii lui. Comedia legitimității ar trebui să aibă, totuși, limite. Altfel, PSD-iștii se vor trezi că s-au străduit din răsputeri să-l dea jos pe Traian Băsescu și s-au trezit cu un alt “–escu”, proaspăt, gata de două mandate, dornic să intre în istorie de capul lui și peste capetele lor.

Dacă președintele interimar va continua să întrețină confuzia între referendum și alegerile prezidențiale – și nu există niciun indiciu că s-ar dumiri -, s-ar putea ca PSD, cu Victor Ponta în frunte, să înceapă să privească spre Traian Băsescu cu mai multă indulgență și chiar cu simpatie : mai are doar doi ani de mandat, e dispus, în anumite condiții, să-și dea demisia, e un rău cunoscut, se bucură încă de susținerea unei părți a populației și a românilor din străinătate, ar putea să contribuie, în urma unor negocieri reciproc avantajoase, la repararea imaginii actuale a țării. Iar PSD ar putea să-și nominalizeze un candidat în alegerile prezidențiale (poate pe demisionarul Ioan Rus ?), dându-i o șansă președintelui interimar – deja erodat în numai o lună de exercițiu prezidențial – să iasă din starea de confuzie și să se prezinte la adevăratele alegeri.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Democratia versus aparent-democratia.
  In timp ce cu Basescu, parcurgeam ( ca natie) drumul lui Buck cu ponta parcurgem (tot ca
  natie) drumul lui Colt Alb.
  Adica, mai pe romaneste, cu basescu parcurgeam drumul dinspre bou inspre bour, iar cu
  usl-ul parcurgem drumul bourului spre a ajunge bou.
  Diferenta este ca si insesizabila.
  Cei ce s-au obisnuit ( pana la identificare) cu ambientul custii zoo, percepand-o ca pe „mama-
  natura” greu vor da „gogeaua” de zahar oferita de dresor pe iepurele din camp.
  Statutul de „om liber” are sinonimie completa cu statutul de „autonom”.
  In rest poti fii „angajat” sau, „angajator”..
  Ponta ( si cei asemeni lui) imparte societatea in doua categorii: romani de prima mana
  ( cei care ar avea dreptul de „a gandi”) si romani de a doua mana ( cei care au dreptul
  de „a munci”). Din fericire, stim exact numarul celor „dusi cu pluta” dar nu stim exact
  numarul celor „sanatosi la cap”.
  Asta ne da speranta ca cei sanatosi la cap, or fi mai multi decat cei dusi cu pluta.

 2. E-adevarat, bietul Crin pare uneori lovit de ceva, ceva rau, un betesug launtric, vreun spasm existential, te pomeni ca un lung sir de nopti de insomnie (de unde marturisea sprintar, arogant si uluitor, ca dimpotriva, din cauza somnului bun si pe-ndelete a tot absentat el de la parlament, trezindu-se EXCLUSIV cand vrea, nu cand trebuie…).
  Si iata ca, de fapt, nu-l roade nimic misterios, aveti dreptate: e doar banala betie a puterii…E un joc in care nici nu spera sa aiba rol principal asa de repede si a facut atatea piruete rapide in mijlocul fragilei democratii romanesti si asa un slalom halucinant printre propriile declaratii incat o ameteala maligna pare ca-l doboara si ca are un control tot mai slab al situatiei.

  Pana aici nimic sa regretam, fiecare pasare pe limba ei piere, nu?! Pericolul imi pare insa urmatorul; ingrijorati de prestatia tot mai infantil-prosteasca a celui pe care l-au ales ca marioneta momentului, greii USL si eminenta lor cenusie (sa nu-i rostim numele, sa nu se ofileasca tastele!) se repliaza si incearca sa compenseze, sa supracompenseze, arunca totul in joc (da, si ne arunca), zornaie arme tot mai absurde, vor calca, la propriu pe cadavre.

  Nu va frecati palmele: faptul ca devin clare fisuri in USL nu va insemna decat ca cel care este la adevarata comanda (sa nu-i rostim numele, sa nu creasca ghimpi pe desktop) va inzeci arsenalul care sa bandajeze fisurile, va face ORICE sa mascheze / rezolve asta…

  • @catpeterson: Chiar sunt curios, vă rog, să ştiu şi eu cine este considerat „eminenţa cenuşie” a USL. Dacă vă gândiţi la cineva anume, vă rog să mi-l spuneţi şi mie. Sunt uşor de găsit, deşi n-am Facebook :)

   • Acum ma gandesc ca nu e chiar o alegere fericita, „eminenta cenusie”, ca duce cu gandul la o tona de… materie geniala si, desigur, nu e cazul. De fapt, am vrut sa indic insul malefic de la pupitrul (ascuns) de comanda.
    Oricum, Catelul il pomeneste (cu numele de cod nepermis de simpatic, nume de motan, zic nepermis de simpatic pt. un ins odios).

 3. Nu cred ca exista riscul ca efemerul Antonescu sa dobandeasca o constiinta proprie care sa-i dicteze o linie de actiune in afara celei primite de la Felix. Pur si simplu e gol, lipsit de orice continut, ca si Pinocchio. Iar paiatele primesc suflet numai in povesti.

 4. Ce ma ingrijoreaza cel mai mult in toata „scenarita” dlui Antonescu este ca desi se vrea presedinte asa cum specificati si dvs in primul paragraf uita cu desavarsire – intentionat sau nu – de faptul ca in aceasta functiie el ar trebui sa reprezinte pe toti romanii, in diferent de culoarea lor politica. O societate romaneasca dezbinata deja de prea multe diferente – de categorie nu numai economica dar si de sistem de valori – este incitata prin discursurile sale la mai multa ura, mai multa indarjire. Nu am auzit in cuvantarile sale nimic de calamitatile naturale, de rezultatele la Jocurile Olimpice sau de orice alt subiect care ar putea macar iluzoriu sa ne faca sa fim uniti sub un singur aspect – caci la urma urmei efectul cresterii euro – in urma degringoladei politice – ne izbeste pe toti, indiferent de ceea ce gandim asupra legitimitatii ocupantului de la Cotroceni. Cu „discretia” deja proverbiala intretine aceasta stare de nervozitate, de indarjire comparabila cu cea din anii 90-92 numai pentyru a-si satisface probabil ego-ul supradimensionat

 5. Nu sunt jurist constitutional sau de orice alt fel, dar am invatat sa citesc de ceva vreme, de pe la vreo 4 ani. Cititul este ceva la care chiar ma pricep, asa ca am facut ceva ce stiu bine de tot: am citit.
  Am citit Constitutia Romaniei, mai exact, articolele referitoare la vacanta functiei prezidentiale si interimatul.

  Vacanţa funcţiei ARTICOLUL 97
  (1) Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.
  (2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.

  Interimatul funcţiei ARTICOLUL 98
  (1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.
  (2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale.

  Oricat m-as stradui si oricum as citi aceste doua articole – de-a lungul, de-a latul, sau in dunga – nu vad unde spune ca perioada de suspendare a presedintelui are un termen limita si ca daca acesta expira, presedintele suspendat se intoarce, de drept, in functie dupa 3 luni – asa cum sustin unii in prezent.
  Ce vad, este faptul ca in termen de 3 luni de la vacantarea functiei trebuie organizate alegeri pentru un nou presedinte. Ori, pe perioada suspendarii, functia nu este vacanta. Bref, Constitutia Romaniei nu prevede un termen limita pentru incetarea interimatului pe perioada suspendarii presedintelui.
  Ma intreb de unde si pe ce baza a aparut ideea asta?
  Din ce citesc in constitutie, perioada de suspendare se poate prelungi pana la elucidarea cauzei care a generat suspendarea. Sa nu uitam ca, in conformitate cu constitutia, suspendarea intervine si in cazul acuzarii presedintelui de inalta tradare:

  Punerea sub acuzare ARTICOLUL 96
  (1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.
  (2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

  (3) De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.

  (4) Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

  A stabili un termen limita pentru perioada de asigurare a interimatului pe durata suspendarii ar insemna a stabili un termen limita in care Inalta Curte sa se pronunte definitiv si irevocabil asupra acuzatiei de inalta tradare si asta, dupa umila mea parere, ar insemna amestec in treburile justitiei.
  Ma intreb din nou, cine are interesul sa lanseze astfel de zvonuri?

 6. Nu-mi ascund dezamăgirea: în anii 90, după orice propoziţie rostită public de ion iliescu, ieşeam în stradă şi protestam. Mi se pare firească o manifestaţie pe străzile Bucureştilor de zeci de mii de oameni, împotriva USL, cel puţin săptămânal. Apatia asta socială le dă apă la moară puciştilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tatiana Niculescu
Tatiana Niculescu este scriitoare, autoare a biografiilor istorice: Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu; Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee; Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca; Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu; Mihai I. Ultimul rege al românilor; Regina Maria. Ultima dorință, publicate la editura Humanitas.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.