marți, ianuarie 25, 2022

Precizări suplimentare la articolul ”Energia și consumatorul român”

Nu pot decât să mă bucur că analiza mea asupra energiei și consumatorului român a avut audiență, că a suscitat comentarii. Toate acestea sunt binevenite și necesare.

Din capul locului trebuie să precizez că nu sunt expert în energie, nu am studii energetice de specialitate, nu am lucrat nici măcar o zi în sistemul energetic. Prin urmare, articolul este rezultatul lecturilor mele din timpul liber, filtrate de propria rațiune. O privire a sistemului energetic din interior este mai avizată, o privire din exterior poate, uneori, surprinde imaginea de ansamblu.

Articolul are desigur, din rațiunile precizate mai sus, limite firești, unele inadvertențe. Unele limite au fost autoimpuse (demersul meu s-a dorit a fi o sinteza a situației energetice, cât mai simplă și accesibilă publicului larg).

Producătorii energetici poluanți plătesc într-adevăr certificate emisie CO2; certificatele verzi se acordă producătorilor de energie din surse regenerabile. Primele pot fi considerate o penalitate, ultimele pot fi considerate o răsplată. Certificate verzi se tranzacționează și ele pe o piața dedicată; fiecare furnizor trebuie să aibă o anumită cotă de certificate verzi.

Capacitățile de producție energie se măsoară în MW (nu MWh care reprezintă cantități consumate); este vorba de putere (pe când MWh exprimă energie).

O taxă neprecizată în articol este acciza pe energie electrică care apare în factura fiecărui consumator. Acciza pe gaze naturale nu apare în factură, ea este aplicată direct producătorilor.

Mecanismul GPR (Gas Program Release) nu l-am prezentat; nu am dorit ca prezentarea să fie prea tehnică. Tot cu ocazia acelui mecanism, s-a introdus raportarea la Bursa de la Viena.

N-am detaliat nici OUG 114. Trebuie precizat că OUG 114 și GPR și-au propus în principal să aducă mai mulți bani la buget, ceea ce au și reușit. Nu au reușit să aducă beneficii consumatorilor și nici sistemului energetic.

Imaginea următoare este elocventă pentru impactul real al acestor măsuri legislative.

Preț CEGH – preț la bursa de la Viena.

OUG 114 a dus la majorarea importurilor (de 10 ori) întrucât prețul gazelor la bursa de la Viena era mult mai mic decât cel de pe piața internă. Dar, profiturile au rămas la furnizori, consumatorul român nu a câștigat nimic. Și desigur, a scăzut producția internă. Prin GPR, producătorii au fost obligați să vândă cu 5% sub bursa de la Viena. Furnizorii au cumpărat gaz ieftin pe care l-au exportat. Consecința a fost un fals deficit de gaze care a generat importuri la prețuri mai mari.

Detalii aici: https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=4439&lang=ro.

Prin urmare, oricâte intenții frumoase se declamă, ceea ce rămâne și contează cu adevărat sunt faptele și consecințele acestora.

Nu am vorbit iarăși despre informarea publicului în alegerea furnizorilor. Există comparatoare de tarife pe site-ul ANRE (unul pentru energie electrică, unul pentru gaze naturale), dar nu este facil să interpretezi ofertele furnizorilor, nu mai vorbesc de clauze contractuale. Desigur, relevant este ca furnizorul ales să aibă portofoliu mare de clienți importanți, să aibă resurse financiare, să aibă asigurate contracte bilaterale cu producătorii, să aibă platforme adecvate pentru comunicare cu clienții, etc.

Ceea ce lipsește românilor, după părerea mea, este avocatul de familie (similar medicului de familie). Pentru că puțini români știu să citească un contract (financiar-bancar, de utilități, etc.). Iar un avocat știe să facă asta sau știe de la cine să obțină informațiile necesare. Mai mult, un avocat de familie are putere de negociere în fața unei terțe părți. Multe probleme ulterioare ar putea fi astfel evitate.

Ieri, consumul zilnic de gaze al României a fost de 490 GWh/zi; producția internă este de 240 GWh/zi (deci sub 50% din necesar). Prin urmare, 250 GWh/zi sunt importați (capacitatea maximă de import este de 260 GWh/zi). Suntem deci foarte aproape de maxim și curând, când se va răci vremea, vom fi nevoiți să extragem gaze din depozite. O iarnă rece (precum în anul 2017) poate ridica consumul până spre 755 GWh/zi.  Dar, un consum maximal nu poate fi acoperit decât câteva zile. Rămâne de văzut dacă rezervele de gaze sunt suficiente pentru a trece iarna; va conta desigur dacă iarna va fi mai rece sau mai caldă, mai lungă sau mai scurtă.

Tema energiei rămâne mai actuală ca niciodată, iar ”generalul iarnă” un adversar redutabil.

 • vezi articolul original aici

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Nu este posibila o iarna rece deoarece pamintul se incalzeste cu peste 1,5 grade. E hotarit d epeste 97% din savantii mondiali.
  Nu mai spun ca odata cu scumpirea va scade masiv consumul, cine-si permite sa consume atit. Desigur mai exista bogatasi, chiar mi-a scris o cunostinta terbil de aroganta, doar ca sa se dea mare, zicea ca a platit curentul.
  Frigul din case ca distruge si virusul, care virus e in stare sa reziste!?

  • Ehei, omu’ gospodar își trage panou iarna și morișcă vara.

   Cine a greierit toată vara n-are decât să aștepte ailaltă zvârcolire a încălzirii globale!

 2. Am vazut aseara un documentar german despre Dunare si vorbea si de Portile de fier. In fata lacului de acumulare, la baraj, se aduna extrem de multe gunoaie, venite din Europa, ca 55 de camioane zilnic. In cea mai mare parte e lemn. Nu s-ar putea face o mica termocentrala care sa foloseasca acest material?

  • Mai curând, de la Budapesta (unde este o hidrocentrală) în aval vin gunoaiele respective. La rândul lor, autorităţile maghiare se pot plânge de ceea ce vine de la slovaci (care au două hidrocentrale pe Dunăre), iar aceştia pot protesta din cauza gunoaielor care vin de la austrieci. Unde eşti, tu, Greta, Doamne, să-i împarţi în două cete, de smintiţi şi de mişei? :)))

  • Dl. Neamtu Tiganu,
   Cu aproximativ 1 an in urma am discutat/propus Hidroelectrica constructia unei centrale de cogenerare pe biomasa (eelctrcitatea in sistem, caldura in orasul Dr.Tr.Severi, sau oriunde).
   Nu vreti sa stiti cit de economica/eficienta ar fi fost chestia asta (ideea era sa luam si „deseurile”din partea sirbeasca .
   N-a fost sa fie…
   Dar, sa vedeti, cam aceeasi chestie cu bustenii/deseurile d epe Dunare care ajung prin gurile Deltei…
   Deh,…e mai bine sa cumparam/arde gazu’si la propriu si la figurat

   • ..așa e, biomasa e și ea o resursă importantă pentru România și nu numai.
    Iar lemnul va fi mai ușor și mai ieftin de folosit cu ajutorul unei enzime denumite GH7. Ea sparge în mod natural lignina, fără tratamentele termochimice folosite în prezent.

    Este lecția învățată de la niște crustacee mici marine, care metabolizează lemnul. Natura ne oferă și ne învață multe. Mai rămâne ca noi să ne facem lecțiile.. https://futurism.com/the-byte/biofuel-wood-crustacean-gribble

 3. Romania seamana tot mai mult cu o colonie administrata de obedienti. Si pentru ca treaba asta nu merge (pentru noi), va fi nevoie sa cedam si mai mult din suveranitatea noastra, ca sa fim si noi progresisti (dupa cum spune si cuvantul, progresisti vine de la progres, deci cine suntem noi sa ne impotrivim progresului?), nu inapoiati, habotnici, medievali. Si cu siguranta va fi mai bine – pentru noua clasa de profitori ai acestei situatii.

  • Ce se tot repeta porcaria asta cu colonia? Colonie am fost sub rusi sub sovroame si apoi obedienta maxima fata de tatucul cizmar. Acum repetati ca o placa stricata aceasi poveste de la kremlin. Ar tb un test de IQ inainte de a apasa pe comment.

   • „Colonie am fost sub rusi sub sovroame” – discutabil ,am profitat enorm , „si apoi obedienta maxima fata de tatucul cizmar” – pai..era roman,presedintele tarii .
    Diferenta enorma intre cele 2 situatii de mai sus si actuala stare de colonie din care profitam mai putin decat am profitat de pe urma rusilor daaaaaaar pierdem enorm cu rezultate catastrofale pe termen lung .
    Deci da, colonie.Suntem colonie.Si mandri de asta . Si agresivi fix cu cine nu trebuie .

 4. sincer, eu am profitat ca si consumator de OUG114, nu inteleg de ce dezinformati. am avut un pret mult mai mic trecand din „concurential” inapoi in reglementat, cam cu 20% mai mic. plus un pret stabil si determinat de factorul politic, adica mai cu teama fata de electorat, nu ca acum, stabilit de hotii multinationali cu pseudobursa lor manipulata.

  • Marii producatori care vand pe bursa sunt de stat: HIDROELECTRICA, NUCLEARELECTRICA, termocentralele, ROMGAZ. Cine poate manipula pretul? Cel care vinde sau cel care cumpara? Cui i-a crescut profitul? Cine are pierderi?
   Raspuns: cei care vand manipuleaza pretul. Cel care cumpara (furnizorul) daca cumpara cu 1000 lei/MWh nu poate vinde cu 250 lei/MWh cum ne-ar place noua si mai ales decidentilor politic.
   Profiturile producatorilor de stat au crescut cu peste 100% numai in primele 9 luni.
   Statul ca actionar ia dividende mari de la ei; statul ia taxe si TVA. Statul i-a foarte multi bani in plus.
   Exista furnizori (foarte putini) care isi respecta contractele din primavara trecuta, chiar daca ele sunt la preturi modice, chiar sunt pretul reglementat de dinainte de liberalizare.
   Iarna trecuta au fost preturi liberalizate la gaze naturale, dar nu a fost nici o problema.
   Legea este proasta, dar le-a trebuit 2 luni sa-si dea seama. Perdele de fum si petarde cu identificarea de falsi vinovati. Statul este partas la cresterea preturilor si statul este principal beneficiar.
   De fapt, statul nu mai mareste taxe, dar se finanteaza prin inflatie (o taxa ascunsa, perversa).
   Iar cu banii in plus la buget se platesc specialii (pensionarii speciali, bugetarii de lux, etc.).
   Producatorii de stat vand de 5-10 ori mai scump decat produc, de 5-7 ori mai scump decat iarna trecuta, dar politicul va minte si asmute impotriva furnizorilor, a Uniunii Europene.
   Pretul va scadea fix atunci cand vor dori guvernantii sa mai renunte din incasarile uriase pe seama noastra.
   Pretul va scadea fix cand se vor indura sa piarda guvernantii din incasarile uriase aduse de starea actuala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Edmond Cucu
Edmond Cucu, diplomă de inginer (Facultatea de Inginerie Tehnologică, Universitatea din Brașov), expert metrolog în cadrul Biroului Român de Metrologie Legală (26 ani de activitate), redactor DeScripto (descripto.ro), blog personal: edybuzau.blogspot.com

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro