marți, ianuarie 26, 2021

Presa britanică are sabia lui Damocles deasupra capului

Săptămâna aceasta urmează să aibă loc o întâlnire între premierul britanic, David Cameron, și editorii de presă în vederea convenirii unui calendar privind înființarea unui organism de auto-reglementare a presei.

Întâlnirea urmează publicării săptămâna trecută a raportului Leveson, cu privire la practicile și etica presei, de către o comisie numită anul de trecut de prim ministru, ca urmare a scandalului spargerii mesageriei vocale a unor personalități sau oameni obișnuiți de către unii jurnaliști.

Așa cum era de așteptat, presa, aproape în întregime, a primit cu scepticism recomandările raportului, în număr de 92, dintre care cea mai importantă este înființarea prin lege a unui organism cu putere de a trage la răspundere presa pentru abuzurile comise împotriva acelora despre care relatează.

Principala obiecție a jurnaliștilor este aceea că o adoptare a legii presei ar anula precedentul creat în 1695, când Camera Comunelor a refuzat să legifereze reglementarea presei, iar cenzura a fost complet abolită.

Raportul Leveson, numit așa după președintele comisiei de anchetă, judecător la Curtea de Apel, argumentează  că doar un organism înființat printr-o lege și independent atât de stat, cât și de editorii de presă, poate exercita rolul de tragere la răspundere a jurnaliștilor care abuzează de libertatea cuvântului.

Acest organism ar putea avea dreptul să dicteze penalități în sumă de până la un milion de lire sterline și ar putea fi sesizat atât de cei care se simt lezați direct de articolele publicate, cât și de terțe persoane sau organizații.

Spre deosebire de justiție, un asemenea organism ar lucra repede și nu ar implica cheltuieli exorbitante ca cele din justiție, care practic împiedică accesul celor fără posibilități materiale.

Presa obiectează la faptul că în raportul Leveson, deși  se spune că organismul va fi independent și că arbitrajul său va nu va fi obligatoriu pentru toate ziarele, un alt organism deja existent, puternicul OFCOM, care reglementează audio-vizualul, ar trebu să aibă rol de reglementare, în ultimă instanță, a noului organism.

O altă propunere puternic  contestată de presa britanică este aceea ca datele persoanle ale celor care fac obiectul unor investigați de presă să nu poată fi reținute decât în caz de publicare foarte probabilă a articolului.

Este ușor de văzut de ce presa se teme de aplicarea acestor propuneri, susținând că aceasta ar echivala cu o severă limitare a libertății de exprimare și o ingerință a statului în treburile presei pentru prima oară după mai bine de trei secole.

Clasa politică e divizată

Mingea este acum  în terenul politicienilor, care trebuie să decidă dacă acceptă recomandările raportului.

Premierul Cameron, care este și lider al Partidului Conservator, s-a declarat deja opus legiferării, spunând că preferă ca jurnaliștii să vină rapid cu o propunere de înființare a unui nou organism cu puteri sporite, ca să înlocuiască actuala Comisie a Reclamațiilor de Presă (PCC), care este gestionată de presă însăși, pentru a evita legiferarea în domeniu.

În schimb, partenerul său de guvernare, vicepremierul și liderul Partidului Liberal Democrat, Nick Clegg, și-a exprimat sprijinul, cu anumite rezerve, pentru soluția legiferării. De aceeași părere este și liderul Partidului Laburist de opoziție, Ed Milliband, care i-a cerut lui Cameron să accepte în integralitate recomandările raportului.

Aparent, dat fiind că în Partidul Conservator există o minoritate rebelă gata să voteze alături de Laburiști și Liberal Democrați, în Camera Comunelor ar exista o majoritate favorabilă legiferării reglementării presei.

Numai că, așa cum se spune în engleză, diavolul este în detalii și este posibil ca atunci când guvernul va prezenta proiectul de lege, destui deputați să se răzgândească, văzând prevederile concrete. Și oricum, în Marea Britanie este extrem de greu de legiferat dacă premierul se opune unui proiect de lege.

Între timp, o petiție publică de sprijin a aplicării în integralitate a recomandărilor raportului Leveson a întrunit 100000 de semnături, ceea ce obligă Camera Comunelor să dezbată subiectul în plen.

Petiția a fost inițiată de personalități publice, cum ar fi autoarea romanelor Harry Potter, J.K. Rowling, actorul Hugh Grant sau părinții adolescentei ucise MillieDowler, cu toții victime ale spargerii mesageriei vocale de către jurnaliști de la tabloidul News of the World, desființat vara trecută în urma declanșării scandalului, care a dus și la înființarea comisiei Leveson.

Un prim sondaj de opinie arată că 58% dintre cetățeni sunt favorabili înființării prin lege a unui organism de reglementare a presei , iar 50% critică poziția premierului de opoziție la o astfel de măsură. Intersant este că 47% dintre cei chestionați exprimă totodată opinia că înființarea unui astfel de organism prezintă riscul ca statul să încerce să controleze mass-media.

Un alt argument împotriva legiferării a fot prezentat de una dintre consilierele Lordului Leveson de pe lângă comisie, Shami Chakrabarti, care a opinat că aceasta ar reprezenta o încălcare a dreptului la liberă exprimare, prevăzut de articolul 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului.

La rândul său, ministrul de externe, William Hague, a spus că adoptarea unei astfel de legi ar priva Marea Britanie de profilul moral care-i permite la ora actuală să critice încălcări ale libertății de exprimare în țări ca Rusia sau state din Orientul Mijlociu.

Până una alta, întunirea de marți 4 decembrie a premierului și a ministrului culturii, Maria Miller, cu editorii de presă va transmite un semnal clar, că presei  i se va acorda o ultimă șansă să-și pună singură ordine în propria ogradă.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Petru Clej
Petru Clej
Petru Clej este corespondent la Londra al redacției române a RFI. A fost jurnalist la BBC World Service, redacția română, între 1991 și 2008 (redactor șef între 2000 și 2008) și a lucrat între februarie și decembrie 2007 la BBC News Online.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Occidentul și Sfânta Imbecilitate

Nu sunt un expert nici în economie și nici în politică, dar unul din lucrurile pe care cred că le înțeleg din...

Parada dascălilor

Prin 2004 – 2005 mergeam mult pe munte cu un amic care se credea foarte deștept. Poate și era; poate. Eu tot...

Despre ceea ce este firesc și necesar. Cazul Sorin Lavric

Într-o însemnare din ultimul său jurnal publicat (2001-2002), Monica Lovinescu observa una dintre trăsăturile definitorii ale presei autohtone: Ziua și știrea. Nimic...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.