luni, aprilie 22, 2024

Presedintele Iohannis, unii consilieri de la Cotroceni si riscul „datului in bară”

Dl Klaus Iohannis si-a numit consilierii pe teme de maximă semnificaţie politică, socială, economică si culturală. Este simptomatic că, in pofida unui mesaj trimis de numerosi cunoscuți intelectuali, publicat in revista „22”, dl Iohannis (care a răspuns ca se va gândi cat se poate de serios la acel subiect) continuă să apeleze la personaje precum Dan Mihalache (pesedist devenit penelist, fost redactor al imundei publicații feseniste “Azi”, de care nu stiu sa se fi delimitat) si Andrei Muraru (s-a scris destul despre contra-performanțele profesionale si morale ale acestuia pentru a mai fi nevoie sa insist). Să menționez, totusi, că numele domniei sale apare pe scrisoarea de tristă amintire trimisă catre Bruxelles in care se spunea că in România totul merge minunat, splendid si, vorba cuiva, impecabil!

http://www.europalibera.org/content/article/26759232.html

Scria, asadar, dl Iohannis: „Mulțumesc Revistei 22 pentru scrisoarea deschisă pe care mi-a adresat-o în numele unui grup de intelectuali. Îi asigur pe semnatarii ei că rămân credincios promisiunilor și angajamentelor pe care mi le-am luat față de românii din țară și din străinătate. Acest lucru se va reflecta în toate deciziile mele, inclusiv în privința echipei de consilieri”.

Răspundea astfel acestei ingrijorări: „Tocmai pentru că aţi generat atâtea speranţe, am fost uimiţi când am citit lista posibililor dumneavoastră colaboratori. Până acum nu ați dat nici o dezmințire în privința lor. Desigur, nu ne-am închipuit nici o clipă că echipa care vă va însoţi la Cotroceni va fi lipsită de orice culoare politică. Suntem totuşi uimiți și îngrijoraţi că v-ați oprit, pentru funcția de şef al cancelariei prezidenţiale, asupra unei persoane (Dan Mihalache) ale cărei antecedente nu-l recomandă în nici un caz ca pe un democrat veritabil. De la traseul său curricular, care începe în perioada Văcăroiu, traversează „perioada Năstase” virând apoi către Crin Antonescu, trecând apoi prin opinia sa, pe care a făcut-o publică, privind parteneriatul româno-american, și până la felul în care se exprimă domnia sa („jigodie frustrată”, „mai du-te și tu în mă-ta”, „mai caută pe goagăl”) e în grav dezacord cu ce aşteptăm din partea instituţiei prezidenţiale. Stilistic, se află la antipozi faţă de dumneavoastră, şi ne e greu să ne închipuim cum ar decurge o asemenea colaborare. Nu multe vorbe bune se pot spune și despre ceilalți consilieri ce par a fi fost nominalizați.”

In mod regretabil, observ că apelul unor oameni precum Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Andrei Cornea, Magda Carneci, Vlad Zografi, Ioan Stanomir, Rodica Culcer, Andreea Pora, Alexandru Lazescu, Stere Gulea, Sorin Vieru, Aurelian Craiutu, Livius Ciocarlie, Andrei Oisteanu, Raluca Alexandrescu, Sever Voinescu, spre a-i numi doar pe acestia, a fost ignorat. Poate că noul consilier pentru relatiile cu societatea civilă, dl Andrei Muraru, va găsi de cuviintă să meargă la GDS să discute acest subiect. Mă rog, dificultatea e ca dl Muraru este chiar el parte a problemei…

http://www.revista22.ro/presedintele-klaus-iohannis-raspunde-scrisorii-intelectualilor-gds-voi-ramane-credincios-angajamentelor-luate-in-fata-romanilor-lucru-care-se-va-reflecta-in-toate-deciziile-mele-inclusiv-in-privinta-echipei-de-consilieri-50890.html

Noua presedintă a PNL, doamna Alina Gorghiu, se duce să dea primul interviu in acesta calitate la toxica „Antena 3”. De ce tocmai acolo? De ce tocmai omului de incredere al lui Felix? De ce acea nevoie ca in acea prea putin onorabila companie sa-l atace pe Traian Băsescu? De ce nu pe borfasii aflati dupa gratii? Cine e inamicul statului de drept in România, Traian Basescu sau Victor Ponta? In urmă cu doar două seri, Mihai Gâdea se referea la mine, in vechea traditie a acelei oficine, ca la un „ciomagar băsescian” care „loveste” in presedinte. Cel acuzat, de fapt calomniat, in urmă cu doar cateva săptămâni ca s-ar fi ocupat cu traficul de copii este acum in gratiile lui Gâdea. E de bine? E de rau? Este bine sau rau prevestitor? Pentru moment, atitudinea cea mai sănătoasă rămane cea de wait and see

In multe privinte, am un sentiment de déjà vu, pluteste in aer ceva din atmosfera anului 2012, cu PNL si PSD fiind „pe veci prietene”. Oamenii lui Crin Antonescu dau tonul in PNL. Acelasi Crin Antonescu care o punea nu atat de demult la punct pe doamna Victoria Nuland, adjunctă a secretarului de stat al SUA pentru chestiuni europene. Omul a cam dispărut de sub reflectoare, dar euforia de tip crinantonescian pare sa fie din nou la ordinea zilei. Tout va très bien, Madame la Marquise

https://www.contributors.ro/global-europa/tout-va-tres-bien-madame-la-marquise-crin-antonescu-despre-starea-romaniei/

Doamna Iulia Huiu vine dinspre lumea lui Tariceanu si a lui Eugen Nicolăescu (il mai țineți minte?). O alta doamnă, Nicoleta Nicolae, a fost purtatoarea de cuvant a duumivirului pucist El Crin (Antonescu) in timpul cat s-a instalat pe post de presedinte interimar (ză mazăr end ză fazăr). Deci această doamnă povestea presei românesti si internaționale despre faptele glorioase ale celui care indeplinise planul voiculescian de inmormântare a statului de drept.

Nu am recunoscut măcar un nume dinspre PDL. Să fie multumit domnul Vasile Blaga cu această strălucitoare absenţă a formaţiunii sale din echipa care, totusi, s-ar fi presupus a reflecta victoria candidatului ACL? Ori poate că dl Leonard Orban reprezintă PDL? Ar mai fi si chestiunea, catusi de putin secundara, a valorii dovedibile si verificabile a acestor consilieri. Mi-e teamă că sunt in genere mediocrităti in domeniile lor si au o scara axiologică destul de inclinată. O exceptie ar putea fi dl Laurentiu Stefan, daca va fi numit.

De bună seamă, este dreptul domnului Iohannis să-si aleagă consilierii in care are incredere. Este dreptul nostru să ne exprimam lipsa de incredere in unii dintre acestia. Mi-e teamă că peste cateva luni il vom auzi spunând, asemeni domnului Traian Băsescu in conferinta de presă de sambătă, că, atunci cand vine vorba de numiri, i se mai intâmplă “să o dea in bară” :)

De pilda, ignorarea de către consilierul Muraru a ceea ce pare să fie pozitia domnului Octav Bjoza, primul decorat de dl Klaus Iohannis cu cea mai inalăa distinctie a statului, in raport „martirii legionari”, cei care l-au invătat ce inseamnă morala: „Mi-au marcat tot restul vieții. de la ei am învățat pentru totdeauna că nimic nu se poate realiza fără morală (…) Tot ei mi-au atras atenția că neamul românesc este bântuit de trădători, de vânzători de țară și au avut dreptate. Din cazua asta îi voi purta în mintea și sufletul meu, câte zile voi avea”, a spus președintele AFDPR. Mă intreb ce are de spus IICCMER? Dar Institutul „Wiesel”? Ambele institute au ca misiune confruntarea onestă cu trecutul traumatic. Deci lupta impotriva mistificărilor, a minciunilor propagandistice, a nostalgiilor comuniste si fasciste. Evident, lucrurile trebuie verificate atent. Dar dacă aceasta e pozitia d-lui Bjoza, si se pare ca asa stau lucrurile, dl Muraru i-a făcut un imens deserviciu noului presedinte al României. Presedintia Iohannis n-ar fi trebuit să inceapă cu decorarea unui mărturisit simpatizant al „moralitătii” legionare. Nu mi-l pot imagina pe presedintele Germaniei, dl Joachim Gauck, ridicand in slăvi pe un simpatizant al „moralitătii” naziste sau comuniste.

http://www.evz.ro/octav-bjoza-presedintele-afdpr-decorat-azi-de-klaus-iohannis-a-participat-in-2009-la-o-comemorare-a-martirilor-legionari.html

Textul de mai sus este versiunea actualizata si largita, special pentru platforma „Contributors”, a articolului meu aparut azi in editia online a ziarului „Evenimentul Zilei”:

http://www.evz.ro/iohannisi-consilieri-cotroceni.html

Recomandare–
Scrie dl Andrei Cornea: „Klaus Iohannis, noul președinte al României, are o res­tanță. Una moștenită din trecut: calificarea eve­ni­men­telor din 2012 ca atentat grav la adresa statului de drept (dacă se dorește evitarea sintagmei „lo­vitură de stat“), la care și vechiul PNL a fost parte. Am înțeles că în campania electorală nu a fost tactic potrivit să con­damne fără echivoc acele evenimente. Fiecare vot era ne­cesar și susținerea vechiului elec­to­rat al PNL, ca și a PDL-ului, era esențială. Dar acum, adus la putere prin­tr-un val popular de negândit, lu­crurile ar trebui să stea diferit. Nu e vorba aici nea­părat despre o de­so­li­da­rizare de partidul căruia i-a aparținut până acum câteva zile. Nici despre a-și re­cunoaște inacțiunea sau chiar com­plicitatea proprii de atunci. E vorba despre educația democratică pe ca­re liderii trebuie s-o administreze na­țiunii și lor în­șişi: a-ți privi critic trecutul, a recunoaște public ero­rile stau ca garanție minimală că nu se va mai per­mi­te repetarea lor. Mutatis mutandis, e același lucru cu recunoașterea cri­melor comunismului sau ale nazismului: o so­cie­ta­te de­vine cu adevărat matură democratic atunci când își face autocritica. Ideea că trebuie lăsat trecutul în pa­ce și pri­vit numai spre viitor e nu doar imorală, dar și eronată sub raport practic: trecutul netratat co­respunzător re­vine și lovește când te aștepți mai pu­țin.” Subscriu fara rezerve la aceasta pozitie inteligenta politic, filosofic si moral.

http://www.revista22.ro/restanta-lui-iohannis-51645.html

Distribuie acest articol

94 COMENTARII

 1. Cred ca vom afla in foarte scurt timp: dupa intalnirea cu Victor Ponta, o reala sau ireala prietenie sau necesitate de coabitare. Cred ca ce am vazut pana acum, este doar o pregatire de teren. Sunt curios daca domnul Iohannis va explica totusi niste contradictii.

  • Aveti dreptate, cred ca trebuie sa ii acordam macar o scurta perioada de gratie dlui Iohannis, linsajul pe baza de apriori e o specialitate a „latrinei3”.
   Bunavointa nu impiedica vigilenta si cred ca e mare nevoie de asa ceva fata de orice politician din actuala clasa politica, una cu potential infractional dovedit.

   Sa nu uitam nici o clipa ca Iohannis a fost ales ca fiind ‘raul mai mic’, a ajuns la Cotroceni pe un val anti-PSD/Antena3, nu pentru inteligenta, competenta sau deosebita dumnealui onestitate (inca nu e clar cum poti dobandi 6 case cu salariu de bugetar..).
   E inconjurat de traseisti, de carieristi fara scrupule, de tot felul de farfuridi si ciolanescu bine fixati cde ani de zile in mocirla politica a unei administratii centrale pe care Iohannis nu o stie in toata complexitatea ei penala.

   Ii trebuie timp sa faca trieri si evaluari pe baza faptelor si rezultatelor celor in cauza. Daca totusi va persista in ceea ce par a fi erori de „numiri”, inseamna ca accepta compromisul moral dincolo de limitele pentru care a primit legitimitate de la 6 milioane de cetateni romani satui de Ponta/PSD.

   Daca lasa mana libera justitiei in condamnarea politicienilor si afaceristilor cu statul, nu ingradeste actiunea DNA in lupta contra coruptiei si evaziunii, nu incearca sa controleze serviciile de informatii pentru a le impiedica sa ajute justitia si urmareste constant obiectivele asumate in campanie (inclusiv cele pe care le-a acceptat de la dna Macovei odata cu sustinerea partizanilor acesteia), cred ca Iohannis merita sprijinit cu luciditate si rabdare.

   Cat despre decorarea unui veritabil anticomunist, nu sunt de acord cu dl profesor Tismaneanu, simpatiile acelui batran pentru calitatile omenesti ale unor legionari cu care a facut puscarie nu il descalifica pe acel detinut politic in fata Istoriei, meritul sau e al luptei anticomuniste, pentru asta primeste recunoastere. E un simbol pe care il inteleg milioane de romani, intr-o zi de 22 decembrie, Iohannis a transmis un mesaj catre cei care si-au dat viata in lupta anti-comunista.

 2. Nu este obligatoriu ca Iohannis si Gorghiu sa gandeasca EXACT ca dvs, sa aiba EXACT opiniile dvs. Apropos de Crin Antonescu : desi nu este un expert in limba engleza ca dl. Basescu (« sulaina cenal »), sper sa ii recunoasteti cel putin meritul ca – retragandu-se – a favorizat fuziunea PNL-PDL si formarea unui mare partid de dreapta (pe cand un pas inapoi si la Blaga ?). Este insa adevarat ca aceasta fuziune nu convine dlui Basescu si «Doamnei ». Ghinion ! :)

  • @mihai. L-ai citat perfect pe Ponta „din 2016, un singur partid pe sta ga si unul singur pe dreapta, care sa se alterneze” [declaratii numeroase VVP pe durata USL]
   In privinta englezei VORBITE de Basescu: este cea OBLIGATORIE pentru un comandant de vas si nu cea oxfordiana [de altfel -cu multi ani in urma- seful de catedra al Univ din Buc pe lb.engfleza spunea ca absolventii vor putea recita din Shakespeare, dar vor muri de foame la Londra/manchester/Edinburgh/Sidney/Toronto unde nimeni de pe strada nu-i va intelege]

   • Nu știu dacă e bine ca părerea D-lui Bjoza despre moralitatea legionarilor să primească recunoașteri publice, mai ales în contextul inadmisibilei bășcălii cu care sunt tratați acum rezistenții anticomuniști. Încercările prin care au trecut ei sunt comparate cu binemeritata întâlnire cu justiția la care sunt „supuși” corupții. IICCMER admite senin că Lista Torționarilor a fost „un exercițiu de expunere mediatică”. (Măcar aici spun adevărul. O dovadă e că dosarul lui Vișinescu e făcut la plezneală.) Activitatea și politica de resurse umane a IICCMER sunt mereu subiect de controverse. Directorul executiv al IICCMER (care a avut conflicte publice cu greco-catolicii din Cluj) vorbește de canonizarea „celor care au intrat, eventual, cu un crez politic în puşcărie, dar care au rezistat în puşcărie şi au ieşit de acolo în virtutea credinţei religioase”. Se gândește oare la părintele Mihai Balica, preot ortodox, simpatizant țărănist, care a stat a Râmnicu Sărat sub Vișinescu? Dl. Preda nu pare a se mândri cu el pentru că nu a vorbit de el niciodată. Atunci poate că se gândește la legionari…
    Așadar, inițiativa lui Iohannis cu decorarea unui admirator al moralității verzi e foarte nefericită și arată că a dat-o rău în bară cu unii consilieri, dacă nu chiar că e atât de naiv în legătură cu istoria recentă a României încât nici măcar nu își dă seama ce sfat trebuie să urmeze.
    PS: Nu țin minte ca vreun lider țărănist sau liberal să fi „atras atenția că neamul românesc este bântuit de trădători, de vânzători de țară”. Nu credeau că toți oamenii sunt sfinți. Au fost și ei trădați. Însă au avut alte lucruri de spus despre poporul român.

    • Draga Mihaela, Interventia ta este cat se poate de binevenita. Cum stii, parerea mea este ca, in mormal, ar fi trebuit omagiata memoria lui Corneliu Coposu si a martirilor democrati. Nu e vorba de a institui „ierarhii” ale martirajului, victimele au fost victime, dar unii au luptat pentru o Romanie democratica (asemeni lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache, asemeni tatalui si bunicului tau, asemeni lui Victor Radulescu-Pogoneanu, asemeni lui Corneliu Coposu si Ticu Dumitrescu) , altii pentru una ne-comunista, dar nu neaparat democratica (ma exprim eufemistic). Sfatuit de personajul lipsit de claritate morala care este Andrei Muraru, dl Iohannis a facut un incontestabil faux pas. Dar, daca la acest capitol, sa zicem, nu era la curent cu afinitatile intru „moralitate” ale domnului Bjoza, ramane un mare semn de intrebare ce l-a facut pe noul presedinte sa ignore apelul grupului de intelectuali, dupa ce spusese ca va tine seama de el, numindu-l pe Dan Mihalache pe post de consilier (de fapt, un fel de uber-consilier) la Cotroceni. Dl Mihalache, aflam acum, s-a instalat in biroul pana recent al lui Traian Basescu. Dl Iohannis in acela al lui Ilici. In „Cartea presedintilor”, volumul meu de dialoguri cu Cristian Patrasconiu, examinez simbolismul acestei topografii de la Cotroceni: superstitios, Ilici n-a vrut sa se instaleze in biroul pregatit pentru Ceausescu. Traian Basescu a facut-o. In biroul in care sta acum Mihalache, trona, prin 2003, Ioan Talpes. Birourile au amintiri, n’est-ce pas? Ganduri bune si Sarbatori Fericite!

     http://politeia.org.ro/editoriale/politrucul-bine-infiletat-dan-mihalache-bravo-iohannis/33347/

     • Mulțumesc frumos de urări! Asemenea ție și celor dragi!
      Întru totul de acord. Nu e vorba de o ierarhie între martiri sau mărturisitori, mai ales dpdv spiritual. Sfinții nu se vor simți vexați dacă nu sunt puși în calendare pentru că nu ei au nevoie de aviz de la noi, ci noi avem nevoie de modele. Recunoașterea publică are un rol „pedagogic”, de a ajuta, de a întări, de a prezenta exemple concrete pe care să le urmeze niște oameni care sunt încă în căutare (ca să nu spun că sunt slabi). Nu trebuie să ducă la derută, erori sau să redeschidă răni. De aceea, trebuie să se țină cont de întregul mesaj moral care este transmis și, prin urmare, e nevoie ca delimitarea de erori să fie certă. Și ar mai fi multe de spus…
      Președintele se va mai întâlni cu probleme la limita dintre politic și moral și tare mă tem că Mihalache și Muraru sunt deja depășiți. Ar fi foarte de dorit ca Iohannis să știe să asculte. Sper să învețe să o facă în viitorul apropiat.

 3. Incepe sa arate tot mai mult ca o „victorie cu intarziere” a USL. Ce nu s-a intamplat in 2012 prin fortarea limitelor constitutionale se intampla acum perfect legal.
  Alina Gorghiu e o fost doctoranda lui Tudorel Toader, decan la Fac. de Drept din Iasi si judecator la CCR, si parte a grupurilor de interese a fratilor Fenechiu (acum in inchisoare).

  • A nu se uita ca presedintele Iohannis nu e nici „basist”, nici „macoveist”, e doar un liberal de centru-dreapta care nu a ezitat prea mult in a se alia cu USL contra lui Basescu.
   Sigur, e o alegere mult mai buna pentru Cotroceni decat aceea a lui Ponta, cu totii speram sa o si dovedeasca, delimitandu-se treptat si ferm de clasa politica corupta, de baronii pesedisti si liberali, de cercurile de interese.
   Dar eu unul nu uit nici un moment de vigilenta. Desigur, nu inseamna sa punem tunurile pe el din prima saptamana, ca asa ceva face jocul mizerabililor de la Antena3/PSD, fericiti sa il recupereze pe „bietul” presedinte atacat de „talibanii” lui Macovei si Basescu !
   Sa fim critici cu masura si bun simt, eficient si perseverent !

 4. Sa mai asteptam ?
  Poate Dl Presedinte pentru inceput vrea sa-si multumeasca ” apropiatii ,, !
  Mai observ ca azi sa intalnit cu dl. Ponta …intre patru ochi !
  Sa zic asa , ochii mei nu trebuie sa vadă ??
  Mai aștep .

 5. Vi se pare regretabil faptul ca presedintele Johannis a ales sa ignore opinia „unor oameni precum Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Andrei Cornea, Magda Carneci, Vlad Zografi, Ioan Stanomir, Rodica Culcer, Andreea Pora, Alexandru Lazescu, Stere Gulea, Sorin Vieru, Aurelian Craiutu, Livius Ciocarlie, Andrei Oisteanu, Raluca Alexandrescu, Sever Voinescu”.

  Este cumva posibil ca acest grup sa-si fi pierdut importanta si influenta in politica din Romania? Daca da, nu este un motiv de ingrijorare. Vor reveni, poate, cum au revenit neoconservatorii din preajma lui Ronald Reagan in momerntul instaurarii lui George W. Bush. O chestiune de longevitate si noroc, pana la urma.

  • Dar despre decorarea unui simpatizant al „moralitatii” Miscarii Legionare cu cea mai inalta decoratie a statului roman, ce aveti de spus, stimate domnule profesor Manu? Dovedeste inteligenta politica si morala? Ce rol joaca consilierii in consilere? Nu este limpede ca din prima zi a noii administratii Iohannis, consilierul pentru relatiile cu societatea civila a gafat in chip socant? Imi pot imagina unele reactii ultragiate daca aceasta actiune simbolica ar fi avut loc in timpul lui Traian Basescu :) In rest, se pare ca fiecare zi vine cu o noua surpriza, deci sa nu pierdem rabdarea :)

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18901884-profil-octav-bjoza-prima-persoana-decorata-presedintele-iohannis-luptator-anticomunist-condamnat-15-ani-munca-silnica-declara-2009-nu-sunt-legionar-dar-norocul-meu-fost-fiu-educat-temnite-unii-dintre.htm

   • Stimate Domnule Profesor

    Moderatorul platformei mi-a cenzurat un mesaj in care raspundeam observatiei dumnoavoastra. Consider acest fel de cenzura contrar dialogului pe care il incurajati.

    Il voi repeta acum: simpatizanti ai „moralitatii legionare” au fost si Mircea Eliade si Constantin Noica, alesi membri post-mortem ai Academiei Romane dupa 1989. Asa ca gestul Presedintelui Johannis nu trebuie sa surprinda; el se inscrie in traditia disociativa a clasei intrelectuale si politice din Romania.

    Cu respect,

    Peter Manu

    • Domnule profesor Manu, Chiar nu vedeti distinctia? Imi amintesc cand se obiecta IICCMER ca pe lista fostilor detinutu politici aflata pe site sunt si fostii legionari. Apoi, stimate domnule profesor, ncici Noica, nici Cioran nu au facut declaratii publice de pretuire a „moralitatii” legionare in 2009, ci in cu totul alta epoca istorica. Cred puteti sesiza diferenta. Ganduri bune!

     • Domnule Profesor Tismaneanu

      Nu m-am referit la Emil Cioran, pe care il respect, printre altele, si pentru abjurarea explicita, publica si repetata a trecului sau de simpatizant al extremei drepte.

      Vreau insa sa reamintesc ca aderarea lui Constantin Noica la Miscarea Legionara s-a petrecut la varsta maturitatii (in 1939) si a fost justificata de filosof drept admiratie pentru exemplu moral dat de Capitan romanilor. Epoca nu scuza aceasta aberatie, multe din crimele comise de legionari ii erau cunoscute lui Constatintin Noica la data aderarii.

      Cu respect,

      Peter Manu

      • Domnule profesor Manu, Cred ca este un malentendu la mijloc care impiedica o comunicare clara. Nu Constantin Noica a fost decorat, ci dl Ocatav Bjoza. Problema nu este ca dl Bjoza a stat la inchisoare cu legionari. Nici ca i-a simpatizat pe unii din ei. Problema este ca in anul 2009 dl Bjoza se duce la o comemorare a legionarilor. Una cu steagul Legiunii in fundal, ca sa nu fie nici o confuzie. Si unde face apologia ultra-nationalismului. Iar acum este si secretar de stat in guvernul Ponta. Sincer, pentru asa ceva (situatia creata azi cu aceasta decorarea unui admirator al „moralitatii” legionare) intr-o tara normala, ca Germania, un presedinte si-ar fi pierdut pierde functia in citeva zile. E socant ce a facut la instigarea consilierului Muraru.

       http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18901884-profil-octav-bjoza-prima-persoana-decorata-presedintele-iohannis-luptator-anticomunist-condamnat-15-ani-munca-silnica-declara-2009-nu-sunt-legionar-dar-norocul-meu-fost-fiu-educat-temnite-unii-dintre.htm

      • Domnule Profesor

       Dl. Bjoza a fost decorat, Dl. Noica a fost ales in Academie. In amandoua cazurile, „meritele” au fost considerate mai importante decat „defectele”. Mi-e greu sa cred ca pentru dumnevoastra admiratia pentru „morala legionara” e importanta si definitorie doar in cazul Bjoza.

       Cu respect,

       Peter Manu

      • Domnule Profesor Manu, Nu stiu cum sa ma fac inteles. Nu vad ce cauta numele lui Constantin Noica in aceasta discutie. Omul e mort de un sfert de veac, nu si-a exprimat niciodata, dupa 1941, admiratia pentru „moralitatea” legionara. Domnul Bjoza a facut-o, nu acum un sfert de veac, nu ascum cinci decenii, nu acum sapte decenii, ci acum cinci ani, avand deplin acces la tot ce stim azi despre fascismul din Romania. Public si fara reticente. E dreptul sau, traim in democratie. Si totusi, chiar nu vedeti o diferenta? Nu credeti oare ca ar fi fost potrivita, in acest an centenar Corneliu Coposu, decorarea sa postuma? N-a facut-o Traian Basescu, din cate stiu. Pacat. Dar o putea face acum Klaus Iohannis. Cand alegi un simbol pentru prima decorare importanta a presedintiei tale, te gandesti atent, iti rogi consilierul pe chestiunea respectiva sa mediteze, sa cerceteze, sa evite situatii stanjenitoare. In cazul de fata, cred, e vorba de amatorism si ignoranta. E cat se poate simplu, ma uimeste faptul ca vi pare atat de complicat :) N-ar fi mai onest sa admitem impreuna ca s-a comis o eroare? Daca traia Ion Gavrila Ogoranu, om cu un bilant impresionant in lupta anticomunista, dar si cu un trecut legionar caruia i-a ramas fidel, ati fi sustinut decorarea sa? Mai tineti minte omagiul adus de premierul din epoca, Calin Tariceanu, la indemnul IICCR condus de Marius Oprea?

       http://www.gid-romania.com/Articolb.asp?ID=2248

     • Va multumesc pentru raspuns si pentru clarificari. Sunt in intregime de acord ca decorarea postuma a Dlui Corneliu Coposu ar fi fost un act de mare insemnatate si ma alatur regretului dumneavoastra. Am un deosebit respect pentru martirii inchisorilor care s-au opus, in toate epocile, atat comunismului cat si miscarii legionare, ca Dnii Maniu, Mihalache, Coposu, Barbus si multi altii.

   • Nu inteleg de ce asa de multa ura impotriva celor ce au fost legionari, presupun ca se datoreaza originilor evreiesti.
    Dar in miscarea legionara au fost atat lichele cat si oameni buni si drepti, nu trebuie bagati in aceeasi oala tot cei care au fost legionari, unii dintre ei au fost oameni profund morali ce au facut bine natiunii, iar altii au facut tot felul de atrocitatii astfel incat au asociat miscarea legionara cu crimele nazismului.

    Domnule Tismaneanu, chiar daca sunt de acord cu mare parte din ceea ce spuneti un articol, mi-ati provocat o durere in suflet cand judecati grav un om care este recunoascator unui alt om (intamplator fost legionar) ce l-a ajutat in viata, ce i-a dat cateva povete foarte frumoase si adevarate. Eu apreciez un om care stie sa fie recunoascator celor ce l-au ajutat chiar daca in viata lor au facut si alte porcarii, as fi fost dezamagit daca ii renega pe cei ce l-au ajutat.

    Punand semnul egal intre toti oamenii care au facut parte din miscarea legionara este acelasi mod de gandire pe care il practica diversi indivizi din vestul europei care pun egal intre toti romanii de buna credinta cu acei infactorii ce au cetatenie romana, doar pentru faptul ca au aceeasi cetatenie ( lichele sunt in toate etniile ce locuiesc in aceasta frumoasa tara)

    Aceeasi mizeria a stat si la baza nazismului a pus egal intre toti evreii, oamenii (inclusiv cei din Romania) erau suparati pe anumiti indivizi de origine evreiasca ce facea diverse marsavii, iar nazismul a pus egal intre toti evreii si a spus ca toti evreii sunt rai si trebuie sa moara, chiar daca 99% din evrei erau oameni cinstiti (la fel cum sunt si romanii de azi, sau legionarii de acum 70-80 de ani).

    Generalizarea naste monstrii, ura naste monstrii si moarte, invatati va rog sa iertati si sa iubiti oamenii cu toate pacatele lor.
    Cum v-ati simti daca toti v-am judeca si acum pentur toate greselile facute in viata, ca ati lovit cu piciorul un copil, ca ati injurat o batrana, ca ati trecut pe rosu, sau alte greseli facute in trecut si tot ce ati facut bun si frumos ar fi denigrat doar pentru ca ati facut acele greseli.

    Va rog sa scuzati greselile de gramatica si exprimare, sunt obosit si nu am verificat ceea ce am scris

   • Sa fim corecti domnule Profesor !

    Dl. Decorat :
    1. Nu a fost decorat pentru simpatii ale “moralitatii” Miscarii Legionare !
    2. Nu a fost membru al Miscarii Legionare !
    3. A fost D O A R „educat” in puscarie, de catre un F O S T (la acea data, nu mai putea fi membru, organizatia din care acea parte fiind desfiintata) ,membru al Miscarii Legionare (condamnat, mai mult ca sigur de catre dna. Brucan/Sidorovitch)!
    3.a) aflatul prin puscarie a fostului membru, avea (printre altele), si scopul reeducarii,
    iar eliberatul acelui fost membru din detentie, arata ca
    3.b) si-a reinsusit valorile morale pierdute (conceptiile doctrinei ‘apararii sociale’), ba chiar s-a si reeducat. Valorile SOCIALE au fost RESCRISE de catre unii … veniti pe tancuri, cu oaresce divizii rasaritene !

     • Intr-adevăr, membru al Străjeriei lui Carol al II-lea cu care acesta intenționa să înlocuiască organizația de tineret a Mișcării Legionare. Tot for the record.

 6. Cite greseli in doar 2 zile.Omul asta n-a inteles nimic sau nu-l intereseaza.Se pare ca opunindu-ne lui Ponta,urmind indemnul lui Basescu de dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin am dat un cec in alb lui Iohannis.Antena 3 nu-l mai linseaza,il cinta si se pare ca-i place.Ce rusine!Regret ca l-am votat.

 7. Ehe, ehe! Mica-i lumea, mari sunt faptele. Andrei Muraru se intoarce la anii adolescentei de la Iasi, când, impreuna cu geamanul Alexandru, frecventa cercuri (cuiburi ?) legionare. Prietenii stiu de ce. Mai sapati fratilor, mai sapati. Efortul va va fi rasplatit.

 8. Asa, deci, cunoastem deja ingredientele de baza ale mandatului noului presedinte: imbecilitate, nemerncicie si naivitate. Desigur, procentele aferente urmeaza a fi stabilite pe parcurs…

 9. Desigur, „grupul de intelectuali” de la 22 sperau sa apuce si ei cate ceva de la d.nul Johannis. Mai ales ca ICR nu mai finanteaza lingusala politica. Ca doar nu si-au racit gura degeaba. N-a fost sa fie, poate data viitoare.

  • Hegel a spus, citandu-l pe Goethe: „Pentru valet, nu exista erou”. La care a adaugat: „Si asta nu pentru ca eroul nu este erou, ci pentru ca valetul e valet”. Imi pare rau, dar logica pe care o regasesc in mesajul Dvs mi-a readus in memorie acest pasaj. Poate ca exista si oameni care nu gandesc in termeni de „inhatat” si de „apucat”.

  • bravo, @ Vali,
   nu-i ierta!
   Chiar imi dau lacrimile cind realizez ca sint contemporan cu tine; jos cu lipitorile „grupului de intelectuali” ;)
   Sa munceasca, nu sa astepte stipendii de la ICR si, sigur, Basescu.
   Ce bine le zici, Bibicule :P

  • Evident… de altfel singurii care „latra” sunt talibanii macovisti. In viziunea lor extremista este anormal ca Presedintele sa se intalneasca cu premierul… asa ceva denota probleme la mansarda.

   • Doamne ! Cita ura puteti avea fata de ADEVARATELE valori intelectuale ,incit sa aveti puterea de a vorbi astfel ? Domnul Tismaneanu are dreptate.Cred ca mai multa lume a avut de la bun inceput presimtirea ,ca domnul Johannis da dovada de ceva incapatinare in hotariri ce nu ar trebui luate,dar lucrurile sint abia la inceput ,plus ca nu se dezice in mod clar de participarea sa la actiunea de suspendare a presedintelui.Domnul Peter Manu am convingerea dupa atita vreme (ca cititor pe aceasta pagina),ca aveti destula rea vointa ,sau poate o incremenire nefasta intr-o judecata depasita de vremuri. O zi mai buna.

   • Incet-incet, se schimba „etichetele” – „basist” dispare si apare „taliban macoveist”. Folosirea frecventa a unor astfel de „etichete” denota teama. Ceea ce e reconfortant, pana la urma. :)

 10. Ati devenit un fel de Antena 3 in oglinda (mai articulata ce-i drept). Poate dl. Johannis doreste o altfel de abordare decat s-a impamantenit pe Dambovita, sa-i dam si lui o sansa? Nu mi s-a parut chiar un bou.

 11. Iohannis şi „datul în bară”… Generos spus, sincer! A eşua înseamnă până la urmă o tentativă de a face ceva premeditat cu finalitate prevăzută, nu o simulare sau o bătaie de joc. Iohannis a câştigat alegerile, l-a umilit pe Ponta, dar visul frumos s-a încheiat. Noul preşedinte nu a demonstrat până acum că ştie Constituţia, deşi a fluturat câteva idei de a o schimba (imunitatea e cel mai la îndemână exemplu). Cum poţi schimba ceea ce nu cunoşti, aş vrea să ştiu (numai sectanţii şi fanaticii „ştiu”)… Aceeaşi poveste este şi în cazul coabitării – o condamnă, dar vrea relaţii instituţionale corecte. El nu vrea portocaliu, ci oranj, că primul nu e în regulă, dar ultimul, da.

  Acum, în ce priveşte personalitatea sa, spre deosebire de Băsescu, Iohannis e mai rigid, mai pudic, dar măsura oricărui om e dată de anturajul în care se află. Dacă se delimitează de el, atunci e la fel ca Băsescu, ceea ce e bine. Dar dacă invocă societatea civilă, care i-ar fi dat „un vot pozitiv”, atunci personaje ca Mihalache, Muraru, Mironescu ş.a. nu ar mai fi apărut la învestire, iar abominabila Gorghiu nu ar mai fi fost impusă la şefia PNL în detrimentul mai expiratului, dar mai sincerul Orban. Să nu uităm că ce s-a întâmplat în 2012 a fost o mizerie de nedescris, pe care Iohannis (prevăzător?) a numit-o „neînţelegere”, declaraţie neclarificată nici până astăzi. De ce vrea Iohannis să fie atât de împăciuitor? Din oportunism? O teamă de conflict? La ordin? Al cui?

  Singurul motiv pentru care l-am votat a fost că nu era şi nu este Ponta. Dar este foarte aproape, din simplul motiv că un lup sau o marionetă deghizate în gentlemani nu le ţin locul celor din urmă. Nu poţi zice că asculţi părerea omului, că îi înţelegi îngrijorările şi în final, faci cum vrei sau nu faci nimic. Ponta zice mereu că totul e eroare de traducere sau scoatere din context, dacă nu provocare sau minciună, dar e doar o manifestare diferită a aceleiaşi atitudini faţă de societatea civilă. Tare mi-e că asistăm la un joc clasic de „poliţist bun, poliţist rău” la scară naţională, numai că în loc de poliţişti avem altceva.

  În final, sper să mă înşel în privinţa noului preşedinte, dar nu îl pot vedea decât ca un incompetent total depăşit de funcţie, în cel mai bun caz, sau un oportunist pus cu un mandat anume, un Ponta sau Antonescu cu un stil de a vorbi mai frumos, dar nesusţinut de fapte.

 12. In realitate d-l Iohannis ni se dezvaluie taman in zilele acestea, acum, cand praful incepe sa se-asterne peste actul convulsiei de la 16 noiembrie.

  Milioane de oameni excedati de mizeria morala a lui Ponta si a PSD-ului si-au proiectat sperantele intr-un soi de anima, o aureola a binelui, asupra contra-candidatului lui Ponta, iar chipul inexpresiv altminteri al d-lui Iohannis a fost, iata, scaldat intr-o lumina orbitoare.

  Prea obisnuiti cu nuantele intunericului din cei doi ani Ponta, aproape ca am orbit din pricina contrastului dintre cine este in realitate D-l Iohannis, si cine ni-l dorim a fi. Dar iata incepe, treptat, sa ni se risipeasca febra comparatiei dintre un monstru al lipsei de constiinta si un om doar lipsit de claritate morala.

  E Iohannis mai mult decat un actor secundar al puciului uselist din 2012? Vedem ca-si ia pe langa el sidekicks manjiti din cap pana-n picioare de ce-a lovit atunci marele ventilator al decomcratiei…

  Ochii incep sa ni se acomodeze, treptat, noii lumini; mici stridente devin sesizabile, o strangere de mana gresit plasata, fraze accidental ambigui, vechi reverente infame. Iaca! MIHALACHE!… si incep sa se insiruie. Ia sa vedeti cum incepem sa ne luam tot mai multi anima/animus inapoi.

  Ce situatie amara. Oricat de furios am scociori, la patru ani odata, cu polonicul in cazanul asta romanesc, tot ciorba aia infecta si puturoasa ne ramane, pe care ne-a gatit-o comunismul, s-o soarbem pe veci intr-o tranzitie in cerc.

  Nu-i departe insa ziua, nu-i departe, cand or sa se opinteasca romanii pentru-a da de-a azvarlita cu toata toata zeama asta postdecembrista, si sa inventeze – din piatra seaca – sapte argonauti, nu mai multi, care sa ne merite, for once in our lifetime, sperantele, bietele iluzii de-a fi si noi, ca neam, in rand cu lumea.

 13. Pana la urma de ce ar trebui presedintele ales al tarii sa tina cont de indicatiile venite de la revista 22? Nu tin minte sa-l fi sprijinit cu prea mare tragere de inima, ba chiar dimpotriva. Asa incat domnul Iohannis nu le datoreaza, la drept vorbind, absolut nimic, iar dansii nu sunt instanta morala absoluta a neamului care sa dirijeze alegerile presedintelui ales.

  • Nu vrei sa iei in calcul si despre ce e vorba, sau judecam asa, mecanic? Pe langa chestiunea autoritatii morale a unor intelectuali pe care se vede ca nu-i apreciezi, e vorba aici de un ins dovedit dubios, nedemocratic si pe deasupra un bully infiorator, pe care presedintele si-l pune sef de cancelarie. Spune-ne ceva despre asta. Justifica asta.

   • Apreciez intelectualii in cauza pentru prestatiile lor profesionale, nu neaparat si in orice caz nu neconditiontat pentru prestatia lor publica. Faptul ca ai facut dintr-o editura o afacere de succes, ca ai condus cu succes ICR, ca ai scris carti de filozofie nu te califica, automat, sa dai verdicte morale si sa te consideri un fel de instanta etica a natiei. Mai ales ca in vremuri de restriste – a se citi comunism – nu ai prea fost un reper al rezistentei active si al curajului principalitatii nealterate de vreun compromis.

    In ceea ce-l priveste pe Iohannis, da, e foarte bine ca nu tine cont de tot ce vine din zona asta a elitelor autoproclamate faruri morale ale natiei. E un politician care trebuie sa lucreze cu materialul pe care-l are la indemana, nu cu utopii, si sa obtina tot ce poate din el. Daca Mihalache ii poate fi de ajutor, e dator sa-l foloseasca. L-am vazut la Sibiu facand aliante cu PSD ca sa-si poata realiza proiectele si a fost bine pentru noi ca oras si comunitate. Sunt convinsa ca si acum va face la fel.

  • Ce indicaţii? Ce datorii? Substanţa mesajului vizează incompatibilitatea unora dintre consilieri cu aşa-zisul program al lui Iohannis, lucruri observate de prea multă lume de ceva vreme. Preşedintele are datoria să colaboreze cu societatea civilă, nu datorii faţă de unii membri ai ei. Ori, doar pentru că unii chiar au habar cine sunt personajele din anturajul lui Iohannis, nu înseamnă că preşedintelui îi dispare aura de sfânt sau că autorii scrisorii sunt rău intenţionaţi. Rămâne la latitudinea lui Iohannis dacă ţine cont de informaţii sau tot programul lui se va rezuma la a vorbi frumos şi a mima dialogul. Ca votant al său, aveţi datoria să-l trageţi de urechi când îşi bate joc de oameni nu să-i fiţi avocat.

  • Desigur grupul 22 are greutate, prin greutatea intrinseca a fiecaruia dintre membrii sai.
   Dara, asa este, sa nu uitam ca, in afara unor remarcabile exceptii { Plesu, Voinescu, in special ) optiunile au mers catre Dna Macovei nu catre Iohannis, asa ca odata trecute temenelile protocolare, Dl Iohannis se poate desprinde de incercarea de tutela.
   Nu ma nelinisteste grupul de consilieri, care poate fi strunit sau de care te poti desparti, dar teribil de ingrijoratoare beste apropierea PNL de Antena 3. Sa asistam oare in curind la o noua solutie imorala, numai pentru a cuceri rapid si puterea executive ?
   Ar fi o cumplita deziluzie !
   Pozitia agresiva a Dlui Tismaneanu ma dezamageste in egala masura cu prezenta liberalilor la antenna 3. Facem o impartire a detinutilor politici chinuiti in inchisorile comuniste dupa apartenenta lor politica ?

 14. ,,riscul “datului in bară”,,

  Incep sa cred din ce in ce mai mult ca acest risc are o puternica gena romaneasca, ne caracterizeaza ca natiune.

  Unii o dau in bara, ca Traian Basescu, desi dispunand de toate posibilitatile tehnice si materiale sa faca un lucru bun, altii o dau in bara intentionat, asa cum le cer diverse interese si intrigi cunoscute doar de ei, si noi care l-am votat pe KI, constienti ca putem sa o dam in bara, pentru ca am ales iarasi raul mai mic in lipsa de altceva care sa ne ofere certitudinea ca nu gresim.

  vad ca ranjetele dizgratioase au inceput deja sa mijeasca pe mutrele celor ce bagasera, de frica, capul la cutie, in anticiparea „zorilor luminosi” clociti de usl in laboratoarele psd-ului.

  Daca acum nu putem fi siguri ca am scapat de fantomele comunismului, aranjamentelor de culise, vanzarilor si cumpararilor pe sub masa, soaptelor de taina ascunse dupa draperiile palatelor sau carciumilor in mod egal, putem fi siguri ca servim o cauza dreapta, cauza poporului.

  Inca sper ca nostalgicii vremilor apuse, cei ce uita atat de repede semnificatia votului din 16 Decembrie, asa cum, cu atat de multa usurinta, nu inteleg sau nu vad semnificatia evenimentelor centrate pe ocuparea Crimeii, sa plateasca la vremea potrivita pentru ranile produse acestei natiuni.

 15. Buna seara Domnule Tismaneanu !
  Pariu ca daca era decorat Post Mortem dl Grigore Caraza .. latrina 3 punea placa cu „legionarul” ?
  In cazul domnului decorat astazi latrinele tv vor pune o vorba buna unde trebuie si .. nimeni nu va cere retragerea Decoratiei acordate . pentru simplu fapt ca dl Octav Bjoza acorda ( cand e nevoie/invitat ) interviuri televiziunii detinute de un turnator . Dl Caraza nu ar fi acceptat asta ( invitatii in trustul unui turnator ) – probabil de aia a si fost protejat de un presedinte al SUA si invitat , in repetate randuri , al Doamnei Clinton . Am inteles foarte bine logica dvs si sunt de acord cu acest punct de vedere

 16. Nu mi-a fost niciodata agreabila Miscarea legionara, insa modul in care dvs si altii puneti problema in chestiunea decorarii unui detinut plitic care nu a fost legionar, ci doar a gasit de cuviinta la o comemorare sa elogieze parteneri de suferinta care au fost (si de la care putea invata multe lucruri care nu fac parte din arsenalul raului gardist, precum taria, credinta, sacrificiul pentru prieteni etc) seamana a reductio ad Hitlerum, cum ar fi zis Leo Strauss. Oare, chiar si in cazul detinutilor legionari, nu ar fi necesara o nuantare in functie de culpa fiecaruia si de conduita fiecaruia, in Legiune sau in inchisoare? Nu incepeti sa ganditi colectivist in termeni politici, asa cum altii au gandit in termeni de rasa sau de clasa si au condamnat prin etichete: evreu, mosier, exploatatator, acum si „legionar”, chiar si in cazul celor care nu au fost? Prietenul dvs Mihail Neamtu a explicat foarte frumos limitele in care, totusi, e admisibil sa putem admira niste eroi anticomunisti cu trecut formal legionar. Atentie, mai usor cu etichetele, altfel s-ar puteasa faceti deservicii cauzei democratiei liberale daca umblam cu condamnari categoriale.

  • Domnule Profesor!
   1. Sunteti unul dintre putinii formatori de opinie, deci aveti datoria de a va intreba, de fiecare data, ce efect public vor avea opiniile Dvs. Asta va restrange, oarecum, libertatea de exprimare, la care faceti trimitere. Interventii ca cea de azi ar putea sa duca – in cazul in care Presedintele ar tine cont de ele – la izolarea sa politica, ramanand un simplu simbol al statului. Ce s-ar mai alege din ambitiosul Program prezentat ieri?
   2. Daca e adevarat ce se spune, ca discursul de ieri a fost conceput de Mihalache, cum puteti cere Presedintelui sa renunte la serviciile lui? Poate ca acest Mihalache si-a revizuit sistemul de valori si poate ca avem de a face cu un alt om. Aveti ceva de reprosat legat de discursul de ieri?
   3. Sa fim realisti: votul a fost unul anti-Ponta, nu pentru Iohannis. Sa fim multumiti de acest rezultat si gata!
   4. Decoratia a fost atribuita TUTUROR luptatorilor anticomunisti si a fost inmanata simbolic celui care detine in prezent functia de lider ales al lor. Daca intre luptatorii anticomunisti au fost si unii legionari, foarte bine! Lichelele au trecut la comunisti.
   5. Daca ar fi ceva care trebuie sa ne ingrijoreze si sa cautam un raspuns, este participarea Presedintei PNL la acea emisiune la A3, urmata de participarea in seara urmatoare a vicepresedintelui Orban. Asta, intr-adevar, trebuie sa ne determine sa cautam un raspuns. Nu pot sa cred ca e vorba de o simpla neghiobie, ar fi tragic. Pot sa-mi imaginez ca e vorba de incercarea de a imblanzi haita de la A3, care, mai ales acum, cand a realizat ca speranta lor de a-l vedea gratiat pe patronul lor de catre Ponta s-a spulberat, ar putea deveni de o agresivitate maxima. Si cred ca sunteti de acord ca sunt mari profesionisti ai manipularii si ca pot deturna gandirea a milioane de romani.

 17. Domnule Profesor Tismaneanu,
  Chiar nu puteti sa adoptati nici macar pentru primele 24 de ore de mandat prezidential Iohannis atitudinea de „wait and see” pe care singur o recomandati? Cred ca analiza Dvs. va avea numai de castigat daca veti incerca sa apreciati la noul Presedinte fie si numai faptul ca a ramas in Romania, desi se gasea in mijlocul valului de co-etnici care pleca spre Germania si in valul inca si mai amplu al celor care s-au grabit sa isi ia zborul spre Washington si spre alte asemenea indepartate destinatii …

 18. Surprinzator, ca atitia romani par abia acum sa se dezmeticeasca. Doamnelor si domnilor, surpriza asta ar fi neplacuta in cazul in care l-ati votat pe Johannis pentru Johannis. Daca, insa, l-ati votat din spaima cumplita ca uslamul de partid si de stat va avea, prin nimicul creat de el, puterea absoluta, n-ar trebui sa fiti dezamagiti, nici macar surprinsi. Caci ati votat in cunostiinta de cauza. Ati votat constient pucistul cel mic, ca sa nu iasa acea parte a binomului toxic, care ne-a scos aproape din Europa, pucistul cel mare.

  Si, fiindca tot incep unii, (devreme, daca imi e ingaduit), sa bea din paharul amar al dezamagirii, pe linga gorghii, mahalachi si alte exemplare, cu conditia sa fie verificabil, iata un nou strop, intr-un pahar, care nu se va goli in urmatorii cinci ani:

  http://gandeste.org/general/consilierul-lui-klaus-iohannis-andrei-muraru-ideolog-al-militiei-spirituale-in-proces-cu-secretarul-cnsas-corneliu-turianu/48700

  Azi, „Lucrul” ales de romani drept Presedinte l-a primit in audienta, (sper, ca „da, d-le Presedinte!” n-a lipsit din vocabularul stiut), pe mitomanul creat, crescut, maritat si pus in cea mai inalta functie in Stat, pe care nulitatea il poate ajunge, de urmasii pecere. S-a incheiat, dupa cum ne-a sugerat plagiatorul, consensul. In fine, o buna parte din Natie se poate apuca de lectura, de mers la o piesa de teatru, la opera, poate incepe sa se bucure de viata altfel, iesiti din tiranie. Avem liniste si consens. Eu nu vad de ce sa ne agitam, atita vreme cit maine, pusi in aceeasi situatie, tot pe el l-am alege.

  • Pareti, dupa nume, o Mare Doamna a Culturii. Dar nu ne spuneti clar cum „pucist-ul” ne-a scos din Europa? Pucistul cel mare! Sa va spun ca noua cultura a Europei sunt Supermarketurile in care romanii vin si cheltuie o multime de bani? Credeti ca Europa a fost zdruncinata de optiunea poporului roman de a alege / demite un presedinte? S-a cutremurat Europa la idea ca poate fi inlocuit presedintele? Poate doar daca consumatorul era tulburat si nu mai cumpara.
   Partea cu mitomanul, nulitatea se aplica in general politicienilor, deci o iau ca un considerent general.

   • D-le Raul,

    N-am de gand sa incep pe subiectul Profesorului Tismaneanu o polemica, cu un om pt. care Statul de Drept se reduce la supemalluri, care crede ca puciul a fost despre Basescu. Astea sunt uslamisme devenite efemeride.

    Cititi Tratatul de la Lisabona, constientizati care sunt pilonii de baza ai UE. Despre asta a fost vorba si despre actiunile din 2012 de a distruge unul dintre acesti piloni.

    Restul sunt pontisme.

    • Nici eu nu vreau sa intru in polemica, dar am impresia ca folositi cuvinte al caror sens va scapa. De exemplu pucist. Conform DEX:
     „PUCI, puciuri, s. n. Acțiune armată a unui grup politic militar care are drept scop răsturnarea puterii de stat printr-un atac neașteptat. – Din germ. Putsch. Unde este actiunea armata? Nu avem responsabilitatea cuvantului? Hai sa fim responsabili in ceea ce scirem.

  • MadameDuRecamier. Despre „pucistii” mari si mici, anul de grazie 2012.

   Viziunea dvs. asupra acestui caz fenomenal e binisor contrazisa de realitate.
   1. In 2012, Iohannis nu era membru PNL, deci n-avea cum sa faca parte din „binomul toxic”.

   2. La inceputul lui 2014, „pucistii mici” – liberalii romani cu Iohannis cooptat in structura de conducere, au fost admisi in grupul popular european, fara nici un murmur. Amintesc ca popularii europeni au fost cei mai vocali sustinatori ai fostului presedinte, inclusiv luptatori contra „loviturii de stat”.
   In acelasi fel se poate raspunde si dlui. Prof. A. Cornea, care pretinde clarificari suplimentare din partea dlui. Presedinte. Din cate imi amintesc, inaintea turului decisiv, Iohannis s-a pus la dispozitia GDS si a raspuns foarte pertinent tuturor intrebarilor care i s-au pus (vezi Rev. 22). Rezultatul obtinut pe 16 noiembrie, poate valida suficient pozitia sa fata de evenimentele din 2012.
   De fapt, Iohannis nu e omul discutiilor fara sens, ci al faptelor.

   PS> pastrez in rezerva si alte argumente, in cazul ca va fi necesar…
   PPS> link-ul oferit nu functioneaza.

 19. Un articol, de fapt un rechizitoriu interesant.
  Pentru tinerii care vor sa vada cum erau judecati oamenii in anii ’50, trebuie sa citeasca acest articol. Argumentele vin de la sine:
  1. Doamna Gorghiu a ales sa dea primul ei interviu la Antena 3. Unde? La „banditii” de la Antena 3? Foarte grav… Nu trebuie urmarit interviul (in cadrul caruia precizeaza ca are un gust amar legat de Basescu atata timp cat ea, ca Presedinte a unei comisii de ancheta parlamentare, in cazul Ridzi a prezentat niste concluzii si a fost catalogata ca o noua Ana Pauker a politicii romane de catre presedintele in exercitiu – Basescu). Te-ai intalnit cu „banditii” – esti un „bandit”. Logica de KGB. De fapt pentru mine, aparitia la Antena 3, a fost un exercitiu de democratie si de imagine, in care Doamna Gorghiu a incercat sa raspunda celor 7,5 milioane de oameni, care l-au demis pe Basescu, ca noua Presedentie nu are nici-o legatura cu vechiul presedinte. A fost un mesaj de imagine si un raspuns ce trebuia dat acestor 7,5 milioane de votanti.
  2. Pe Domnul Octav Bjoza trebuie sa recunosc ca nu-l cunosc, dar daca a fost simpatizant al Miscarii Legionare, trebuie sa marturisesc ca-mi aduce aminte de Emil Cioran si Nae Ionescu. Ce declara acest domn (Octav Bjoza) in 2009? „Nu sunt legionar, dar norocul meu a fost sa fiu educat in temnite de unii dintre ei”. Diferenta, este intre viata autorului articolului, cu dosar impecabil („Vladimir Tismăneanu este fiul militanților comuniști Leonte Tismăneanu și Hermina Marcusohn[3],[4][5] – „Wikipedia”) si faptul ca Domnul Octav Bjoza trebuia sa supravietuiasca in puscarie. De asemenea, Domnule Tismaneanu trebuie sa va amintesc ca intelectualul Liiceanu a facut o groaza de bani cu interviurile luate „legionarului” Emil Cioran? Ceva comentarii?

 20. Un articol steril, același subiect reăncălzit artificial și la nesfârșit despre consilierii președintelui Iohannis – metamofozați de ieri în Inamicii Publici Nr. 1 ai României erei post-Băsescu. Chime on!

 21. DOMNULE TISMANARU, SI MALTI ALTI CA DUMNEATA, MARI FILOZOFI AL ACESTUI SECOL, CRED CA VENIT VREMEA SA NE LASI IN PACE CU ARTICOLELE DUMITALE, ALATURI DE CEI CARE IA-I SPECIFICAT IN ARTICOL. VEZI-TI DOMNULE DE FILOZOFIE, DE ARHEOLOGIE, CA NE -AM SATURAT DE IDEILE DUMITALE. LASA SOCIETATEA SA EVOLUEZE, SI SA HOTARASCA EA. ASA CUM A FACUT PE 16 NOIEMBRIE, CRED CA ESTE IN STARE SA DISCEARNA, FARA IDEILE TALE FILOZOFICE. CE VREI SAMI DEMONSTREZI CA CEI SPECIFICATI DE DUMNEATA SUNT CLARVAZATORI, CARE NE PREZIC VIITORUL IN STELE.
  SA FIM SERIOSI, MA INCLIN IN FATA CALITATILOR LOR IN DIFERITE DOMENII, DAR IN POLITICA, AU DEMONSTRAT CA AU DAT CU NUCA IN PERETE. APUCA-TE DE ARTICOLE FILOZOFICE, PICTURA, SPORT, ECHILIBISTRICA LA NUMARUL DE PAHARE ALATURI DE CEI SPECIFICATI DE TINE, DAR LASA OMUL SA ARATE CE POATE, NU VA PRONUNTATI, VOI INAINTE. CRITICA FAPTELE OAMENILOR, DEFECTELE LOR, NU PREZICERILE TALE. EU UNUL M-AM SATURAT, DE IDEILE TALE BELIGOASE.

 22. Nu sunt de loc surprins că nu vă plac consilierii lui Iohannis. Ca tot dezgropând trecutul foarte recent nu vă plăcea prea mult nici Iohannis.
  Cea ce mă surprinde sunt însă opiniile despre Octav Bjoza. Înţeleg că dl Bjoza a fost băgat în puşcărie pentru activitate anti-comunistă. Nu pentru legionarism cum încercaţi să sugeraţi.
  Că în puşcărie se aflau şi legionari, era foarte normal! Comunişti erau mai puţini, n-au lipsit nici aceştia, dacă ne gândim doar la Lucreţiu Pătrăşcanu.
  Şi ce l-au învăţat aceşti oameni? Să se comporte moral, să aibă principii. Parcă acelaşi lucru l-a constatat şi Nicu Steinhardt. În puşcărie, în armată poţi afla cine este om şi cine este rebut uman.
  Nu înţeleg ca Bjoza să fi înţeles altceva?
  Dacă nu mă înşel nici domnul Bjoza, după numele de familie nu pare a fi chiar un român verde?
  Domnul preşedinte Iohannis a decorat prin Bjoza luptătorii anti comunişti în genere, nu în special pe domnia sa.
  Cred că este un început excelent, un semn că trecutul trebuie lămurit şi vinovaţii traşi la răspundere.
  De ce nu puteţi accepta aceste lucruri simple?
  Mai bine ar trebui să reflectaţi la acestea şi apoi să reacţionaţi.
  Nu de altceva, dar graba strică treaba.

  • „Pe data de 10 septembrie 2013, orele 19.00, la Palatul „Peleş” din Sinaia, într-un cadru solemn, Alteţa Sa Regală Principesa Margareta înmânează Preşedintelui AFDPR, Octav Bjoza, Decoraţia Regală Nihil Sine Deo, conferită de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României, Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, drept recunoaştere a luptei pentru „aflarea adevărului şi înfăptuirii dreptăţii pentru cei persecutaţi de regimul dictatorial comunist”.”

 23. „Acest lucru se va reflecta în toate deciziile mele, inclusiv în privința echipei de consilieri”.
  Ca de multe, foarte multe ori in politica noastra damboviteana:
  – cainii latra, caravana trece
  – alta Marie, aceeasi palarie
  Dincolo de proverbe, deocamdata devine destul de evident ca:
  – dl. KJ are „facturi” si alte „obligatii” de achitat. Cat de natural se misca si cat de mult executa intelegerile de la partid – ramane de vazut
  – este inconjurat si de „nefrecventabili”, oameni care mai mult sau mai putin nu au fost extrem de vizibili in spatiul public
  – resaparea si revopsirea functioneaza in conitnuare impecabil
  Intr-o forma cinica, putem concluziona ca dl. KJ a luat act de mesajele primite iar acesta e raspunsul. De tinut minte – pentru cei interesati.
  Mai e o varianta de lucru: depinde cine a redactat raspunsul :) afisat.

  • Citatul complet e: „ce m-am angajat sa fac se va reflecta in toate deciziile mele, inclusiv in alegerea echipei de consilieri” dupa priceperea si-n baza analizelor mele, se subintelege, nu dupa cum ordona GDS sau orice alt grup. Si e cel mai corect asa, nu stiu dl Plesu sau altii din afar ce are trebuie Johannis sa faca.

   As remarca alte lucruri:

   – ca Johannis a raspuns „unui grup de intelectuali de la GDS” (cum, cu o tenta de ironie, a subliniat) in maniera decenta, cordiala. Altii (fara sa nominalizez) i-ar fi luat la misto sau nici nu i-ar fi bagat in seama.

   – ca Johannis n-are complexe de inferioritate in fata nimanui, intelectual sau nu.

   – ca Joahnnis are curajul de a-si asuma alegeri impopulare.

   Si, nu in ultimul rand, la Johannis nu e loc de plocoane. E bine de stiut pe viitor… :)

 24. Dle Tismaneanu, ca orice profesor traiti intr-un soi de ruptura endemica fata de realitatea politica concreta, si credeti in niste utopii gen ” numai o persoana din afara sistemului politic care face dovada unei independente & onestitatii desavarsite, poate ajuta la schimbarea lui”

  Emil Constantinescu, pe care nu imi aduc aminte, dar banuiesc ca l-ati sustinut, ca si multi altii, incluzindu-ma, s-a inconjurat de tot felul de profesori & jurnalisti & etc din afara sistemulu, sfirsind lamentabil prin a se declara invins de el.

  Basescu a propus la sefia SRi pe Maior de la PSD, intr-un soi de premiera post-dec. spre ex si a sfirsit ca nu a fost o chiar atit de proasta alegere, desi probabil la momentul respectiv, a fost la fel de contestata,

  Nu spun ca nu conteaza pe cine alegi in jurul tau, doar ca sa astepti sa schimbi ro doar cu formatori de opinie, bloggeri si profesori e de-a dreptul utopic…

  mai e important e sa ii schimbi, pe cei din jur cu justetea ideilor tale decit sa angajezi persoane care nu au nici o trecere fata de establishmentul politic…..

  parerea mea…

 25. Doar doua observatii :
  1. Octav Bjoza a fost decorat in calitate de presedinte al Asociatiei fostilor detinuti politici din Romania si gestul mi se pare remarcabil.
  Nu-mi amintesc ca in ultimul deceniu domnul Basescu sa fi acordat vreo importanta, cat de mica, fostilor detinuti politici.
  Dimpotriva, imi amintesc cu cata inversunare s-a opus numirii lui Ticu Dumitrescu la sefia CNSAS. Ma intreb de ce.
  2. Domnul Basescu si-a pus pe blazon condamnarea comunismului si trecerea celor 1 million de dosare la CNSAS.
  Fara sa spuna, insa, ca pe baza acestor dosare pot fi acuzati de turnatorie doar simplii informatori, ofiterii care-i racolau si care adunau „notele informative” ramanand, in continuare, acoperiti.
  Mai mult, in vreme ce unii informatori au suferit consecintele „devoalarilor’ din presa (Mona Musca, de ex.), unii ofiteri secu dinainte de `89 au fost avansati de domnul Basescu pana la gradul de general (ex.: Costin Nedelea, ofiter secu la Institutul de Cercetari si Modernizari Energetice din Bucuresti).
  Cu siguranta, acum beneficiaza de pensiile speciale pt. merite deosebite in „lupta anticomunista”…

 26. Pentru moment sa ne multumim cu putinul.Ponta era mult mai rau.Daca nu va intelege nimic din astfel de articole si comentarii il vom impinge catre Haznale si va fi pierdut pentru noi si castigat de ei,de alde Voiculescu si penalii.Sunt uimit de viteza cu care se devoaleaza totul si nepasarea lui [KJ] Asteptarea e mai inspaimantatoare decat certitudinea unui rau mai mic sau mai mare insa ~pana la anu` ne dumirim!

 27. Nu e nimic suprinzător. Trebuie construit cât mai repede partidul de opoziție al doamnei Macovei. PNL-ul actual e de centru-centru-centru-dreapta. E nevoie de un centru-dreapta.

  Oricum, e mai bine decât cu Ponta președinte. Cel puțin se mai elmină din corupții de peste tot.

  gânduri bune,

 28. Prima intalnire dintre Ponta si Iohannis nu suna bine deloc: a fost „intre patru ochi,” ne instiinteaza purtatoarea de cuvant „nou.” Acum, ca gluma cu tenta malitioasa, au fost sase ochi ca Plagiatorul e ochelarist. Glume dintr-acestea proaste iti vine sa faci atunci cand auzi astfel de stiri. Si colac peste pupaza Ponta iese multumit de la intalnire. Nu ca l-as crede ce zice, dar in general nu e bine ca acest tip sa fie multumit.
  Referitor la „recomandarea”, eu tot astept ca Profesorul Cornea sa-si ceara scuze c-a sustinut ipoteza blatului la alegeri intre Ponta si Basescu. Acelasi lucru il astept si de la Tapalaga, ca doar el a fost initiatorul acestei idei daca nu ma-nsel.

  • cam multi ar trebui sa-si ceara scuze pe tema „blat intre Basescu si Ponta”
   Dar Tapalaga, Pora si alti luminatori ai natiei ar trebui sa-si ceara scuze pentru alta halucinanta acuza „Basescu a vindut Justitia”.
   Dece mai cer acesti „formatori de opinie” ca politicienii sa se schimbe cind ei nu o fac si isi urmeaza orbeste interesele? cind ei se considera fara greseala, desi dau in gropi uneori!

 29. D le Tismaneanu, va rog sa mi raspundeti: chiar credeti ca e oportuna o asemenea discutie acum? Nu putem sa lasam omul in pace o perioada, sa vedem ce face? Niste oameni i au fost loiali, l au ajutat sa ajunga presedinte, nu e normal sa i pastreze langa el? Nu ar fi bine sa profitam de aceasta perioada buna, de oarecare consens si sa nu ne mai certam? Avem aceasta sansa, de ce vrem sa i dam cu piciorul? Poate o fi si meritul lui Mihalache ca ponta nu e presedinte, nu putem sa stim.. mi e greu sa cred ca nu intelegeti lucrurile Asta

  • A pleca la plaja cand cerul se innoreaza ,ba se aud si tunete e cel putin inconstienta mai ales cand se petrec atatea lucruri stranii si nimeni nu le dezminte..

 30. Da d-le Tismaneanu,aveti dreptate in tot ce spuneti in articolul de fata,Romania nu este inca pregatita sa-si asume greselile trecutului. Atat legionarii cat si comunistii au adus deservicii imense Romaniei. Pentru multi romani a spune despre legionari ca au comis crime esti echivalentul comunistului bolsevic, a spune despre comunisti ca au comis crime esti echivalentul legionarului fascist. Ca atare societatea romaneasca se afla intr-o confuzie totala, rezultatul il putem vedea foarte usor in campania PSD-ului, in numele dreptatii sociale, acesti haiduci bolsevici dau dovada unui patriotism dus la extrema, insa doar un ortodox sadea poate avea aceste calitati. Sigur trebuie sa avem compasiune pentru toti cei ce au suferit in lagarele comuniste, insa a avea compasiune nu inseamna ai ii absolvi de greseli. Crimele comunistilor trebuiesc prezentate asa cum au fost. Sigur este un proces de lunga durata si foarte anevoios, insa nu poti avea un viitor fara cunoasterea trecutului. Cat despre dl Iohannis hai sa-i acordam prezumtia de nevinovatie pana la proba contrarie, insa dupa cum bine ati punctat, inceputul nu este promitator, alegerea consilieri lor ?!, prestatia liderilor Pnl la Antene… Sper ca euforia alegerilor sa nu se transforme intr-o conspiratie usl-ista de toata frumusetea si facuta bine .In rest numai de bine ,Sarbatori Fericite!Peace&love.

  • Ce noroc ca memoria nu ne restituie trecutul pentru a-l modifica, ci doar pentru a-l interpreta, a-l deplange si a-l intelege. Noi suntem raspunzatori pentru tot: pentru fiecare fapta si pentru fiecare cuvant, iar memoria ne propune sa chibzuim si sa ne intrebam de ce am trait, ce am facut cu vietile noastre, daca am avut vreo menire, si daca ne-am indeplinit-o, daca viata noastra are un sens coerent sau ea nu este decat o acumulare de intamplari si de absurditati.–Nadejda Mandelstam

   • Domnule Vladimir Tismaneanu observ cu profunda surprindere ca deja deplangeti prezentul si viitorul privind la trecut. Tarele sistemului romanesc le cunoasteti deci atitudinea dumneavoastra mi se pare inexplicabila si de neinteles!

    Suferim astazi din pricina comunismului fiindca ne promitea ca in fabula lui Alexandrescu egalitate intre dulai si catei. Suferim azi din pricina nazismului fiindca ne promitea moralitate si pastrarea valorilor nationale in fata monopolului strain ca in versurile lui Eminescu „Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire; Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman, Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian! Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!”. Si cu toate acestea suferim astazi insutit mai mult pentru ca suntem pastratorii atitudinii defetiste din Miorita. Nici nu au venit dusmanii sa ne confrunte si noi deja cantam din fluier de os cantecul de jale a ceea ce va sa vina! E trist fiindca de la promotorii unei schimbari de substanta, de natura intelectuala, de la elite, ne asteptam la nu mai putin decat renasterea spirituala a Romaniei. Sunteti oare adeptul sincer al ideii fasciste prin esenta a distrugerii raului pentru a putea construi pe temelii solide, pure si curate? Daca nu, stimate domnule Vladimir Tismaneanu, va adresez la randul meu un apel, dupa modelul colegului dumneavoastra, Gabriel Liiceanu.

    Fie-va mila de noi, domnule Tismaneanu! N-am simțit niciodată nevoia să vă vorbesc. Daca o fac acum este pentru ca pentru prima data in foarte mult timp societatea romaneasca simte ca poate face ceva, ca in sfarsit are o relevanta, ca are o mica sansa la autdeterminare. Forta mobilizatoare a lui Iohanis nu e nici pe departe originea lui etnica, capacitatea de compromis ori incapacitatea democratica respectiv previziunile dictatoriale ale oponentilor sail. Este pur si simplu promisiunea sa, asa cum un perfid dar abil politician ca Iliescu a recunoscut deja, de a fi un altfel de politician. De a aduce un suflu nou o schimbare. Si aceasta se rezuma intr-un crez pe care il cunoasteti foarte bine, fara a fi elitist, si care ne spune ca putem reusi prin noi insine. Facandu-ne treaba bine, cu constiinciozitate, in anonimitatea infinit blamata de secolul mediatic in care traim, putem schimba Romania si viitorul copiilor nostri. Cum ? Nu asteptand solutii salvatoare de la un nou tatuc, nu asteptand oameni providentiali la momente de mare cumpana. Ci construind un viitor impreuna pe baza unei educatii, unei moralitati, unei taceri incapatanate in fata dilationismului prin ceea ce noi stim deja preabine sa facem, prin rezistenta pasiva si munca activa, de multe ori clandestina. Dorim dupa 25 de ani incatusati de mineriade sa spunem ca americanii, da putem! Si o putem cu oamenii astia nu cu altii, o putem in societatea asta si in conditiile astea cu nimic ideale. Putem renuntand la zidurile ce ne despart prin greselile si pacatele noastre construind cu oricine e dispus sa ajute o societate mai buna indiferent de trecut de origini ori de unde mai merg pe la spa. Ne-a ajuns haituirea prin cotloane a dusmanilor poporului, sa ii lasam in mainile netremurate ale justitiei. Vrem pace in domnia legii si nu sange pe baricade. Va rog din suflet domnule Tismaneanu puneti umarul la reconstructia Romaniei, avem toti nevoie unii de altii. Daca nu sunteti ascultat nu blamati, daca nu sunteti apreciat nu repudiati, contribuiti fara sa asteptati recompensa, nu va intrebati ce poate face tara pentru dumneavoastra ci faceti ce puteti pentru Romania. Nu vrem sa il slavim pe Iohannis, vrem sa putem! Daca va este mila domnule Tismaneanu, ajutati-ne sa credem ca putem!

    • Se intampla ca am stat chiar ieri de vorba indelung cu unul dintre membrii Comisiei de la Venetia. Nu pot decat sa sper ca dl Iohannis va (re)citi concluziile acestei Comisii despre ce s-a petrecut in Romania in vara anului 2012. Lucrul bine facut depinde de intarirea statului de drept. Dati-mi voie sa ma indoiesc ca oameni precum dl Dan Mihalache sunt cei care garanteaza acest drum. Spun acest lucru cu gandul la ceea ce numim track record.

     • O! Dar ar fi bine ca toată lumea care vorbește despre subiect să recitească. Inclusiv cei care spun că a fost o lovitură de stat. Sau mai ales ei.

     • Domnule Tismaneanu, cu tot respectul mi se pare ca pentru Socitatea Romanesca vreti sa pareti un mare democrat. Cam expirat dupa parerea mea. Puteti sa-mi raspundeti sau nu. Nu conteaza. Oricum mi se ridica cateva intrebari. Prima, este care ar fi pozitia Presedintelui USA (caci locuiti la New York), daca fratele lui ar fi interogat si retinut de FBI (cu filmari ale complicilor), pentru primire de mita de la grupuri infractionale? Grup infractional, deoarece justitia deja le-a dat condamnari pentru santaj. Si-ar fi dat demisia in secunda a doua? Dar daca Presedintele SUA, ca garant al Constitutiei, ar fi iesit in ziua alegerilor prezidentiale (turul doi) si ar fi declarat Nu-l votati pe Ponta! Un dispret total al Constitutiei, el Presedintele, fiind garantul neutralitatii politice? Nu credeti ca este momentul sa va delimitati de acest Domn, Basescu? Dar o pozitie democratica in aceste doua subiecte nu va dicteaza un scurt articol? Este o chestiune de credibilitate ca sa stie si romanii cu cine vorbim. Deocamdata sunteti neconvigator.

 31. Am o senzatie de reintoarcere in timp.Mai exact in 2000,cand romanii au ales raul putin,putin mai mic ,reprezentat de Iliescu. Prin ceea ce face ,sau omite d-l Johannis ma face sa-l privesc cu mai putina incredere si sa ma gandesc ca ( poate ) vom fi pusi in fata unui ” blat politic” mizerabil dintre domnul presedinte Johannis si Victor Ponta. Se prefigureaza ceva mizerabil ,semnalele fiind date de Alina Gorghiu si Ludovic Orban brand liberal :D ,care deja fac partie la vizuina A3 ,pe motivul ” respectului”…… Domnule Orban , in 2016 , cei ce am votat cu Johannis ,si nu suntem telespectatorii A3 ,va vom arata si noi respectul ,si vom stampila alt partid.

 32. Cateva remarci:
  1. Dl. Octav Bjoza a fost numit drept „ambasador la UE” pe 26 ianuarie 2012, adica in ultimele zile ale guvernului Boc. Nu imi aduc aminte sa fi criticat acea numire, dl. Tismaneanu…. imi este teama ca judecati cu doua masuri diferite. La nici 12 ore de la instalare, pac o palma noului presedinte, asa de control. Nu zic nu, este dreptul dvs. si este democratic.
  2. Scrisoarea deschisa publicata in revista 22: este binevenita, dupa 10 ani de tacere.

 33. Da, „wait and see”, cum spuneti.

  La fel cum poate ridica (noul) PNL pe culmi nebanuite, domnul Iohannis il poate ingropa adanc. Asteptarile sunt mari si orice „fofilare” va avea efecte devastatoare de imagine, cred eu. Alegatorii care l-au „facut” presedinte pe domnul Iohannis (doar fiindca alternativa era inacceptabila) sunt sceptici si neiertatori. Asa ca domnul Iohannis face echilibristica pe o culme ascendenta, dar ingusta. Desi pare ca a cucerit varful, mai are pana acolo.
  Poate ca omul are un plan si „se face frate cu dracul, pana trece puntea”. Nu stiu, om vedea.

  Oricum, speranta mea de mai bine nu se leaga de „partidele-dinozaur” (si as adauga „fosilizate”), mari si vechi, creatii ale unui sistem stramb. Speranta mea se leaga de partide noi, nascute din aspiratii corecte si populate de oameni integri, educati si priceputi. N-am fost niciodata membru al unui partid, dar, intr-un astfel de partid nou, mai-mai ca m-as inscrie. Desi am o parere foarte proasta despre politica (si politicieni).

 34. Domnule Tismaneanu, va imparatesc pe deplin sentimentul si merg mai departe cu indoielile, in maniera celor sugerate in articolul dumneavoastra. Daca ceea ce s-a intamplat in Romania pe plan politic in ultimii doi ani este un aranjament smecheresc mosit in USL pentru a-si realiza idealul: doua partide mari, unul pe stanga PSD si altul pe dreapta PNL, cu alternanta la guvernare, cu mimarea unei democratii de fatada in spatele careia vechile obiceiuri sa continue nestingherite? Recunosc, l-am votat pe Johannis doar ca pe raul cel mai mic fiindca nu m-a convins: omul este prea inchis si ambiguu pentru sistemul meu de valori. Am o complita senzatie ca am fost folosit intr-un mod mizerabil de rusinos. Vom afla raspunsul cat de curand, nu mai tarziu de sfarsitul anului urmator.

 35. Stimate Domnule Tismaneanu,
  Cu respect,dar in acelasi timp indignat: Vä intreb:DE ce loviti in permanentä in aceastä persoanä.(sä nu spun chiar cu räutate)
  Domnul Iohannis,a prezentat foarte simplu si concret in fata Parlamentului gindurile si sperantele lui.
  Läsati-l cel putin sä porneascä la realizarea dorintelor sale.
  Alegerile au trecut,este timpul sä vä decideti,si sä ne spuneti si nouä(bine inteles)dacä doriti pozitia D-voasträ,
  Cu regret dar in prezent pentru mine sunteti de neinteles
  Ce pot sä vä asigur de acum:
  In situatia in care Domul Iohannis,va observa(constata) ajunge („es ist zuviel”) singur se va retrage din politicä färä circ ,cu aceias decentä si modestie care il caracterizeazä.
  In acest sens,nu va fi necesar a fi ajutat de nimeni,(presupun cä mä intelegeti caz.VVP)
  Nu fac parte din tagma intelectualitäti romanesti pentru care sincer am tot respectul,si nici din tagma celor „Prosti,Prosti dar multi”sunt un simplu cititor al acestei pagini
  Indiferent de aspiratiile voastre politice,tuturor
  Vä doresc ” SARBATORI FERICITE”
  O zi pläcutä,

  • Sper sa nu aveti dreptate cand spuneti ca Iohannis se va retrage singur din politica, cu discretie si sensibilitate. Nu de o mimoza avem nevoie acolo, ci de un sfredel de tuneluri de metrou, cum a fost Basescu in mare parte a mandatului lui. Ca e un altfel de sfredel, tacut, implacabil, eficient, asta sper eu de la Iohannis. Si mai e ceva. Important e sa sfredelesti in directia binelui Romaniei, nu aiurea. Natura lucrului bine facut trebuie sa fie buna. Altminteri, daca lucrul bine facut e impotriva noastra, a societatii, suntem pierduti. :)

 36. DIn pacate ne-am ars si cu acest ‘lucru bine facut’.Ajung la concluzia ca o revolutie adevarata si nu o lovitura de stat precum cea din ’89 ar fi singura solutie pt. ROmania.Toti cei care ajung sus din actuala clasa politica spun cam acelasi lucru: nu putem sa schimbam peste noapte clasa politica……de ce nu? Inseamna ca trebuie sa ajutam politica printr-o curatare definitiva a acestor puslamale…..si asta cat mai radical cu putinta, cei care sunt cocotati acum nu se vor da jos cu o „mamaliga” ca cea din ’89!

 37. In timp ce unii il faceau Relu Fenechiu cu nume german si pucist Mihalache l-a ajutat sa-l invinga pe Ponta. Dupa alegeri intelighentia se fudulea pe facebook ca ea l-a facut presedinte pe Iohannis. A se slabi. Daca era dupa Tismaneanu et comp. ne pricopseam cu Ponta la Cotroceni si opozitia de 4% a lui Macovei.

 38. Daca asi putea , asi modifica IERI legea partidelor. Trei membrii necesar pentru infiintare Autofinantare !! Parlamentarii : fara privilegii si imunitati ;maxim 3 salarii medii nete . Ultima functie politica – secretar de stat . 300 de parlamentari.
  PS despre astea s-a discutat in celebrul tete a tete de la Cotroceni ??

 39. Domnule Tismaneanu, va propun sa ‘ ne consultam’ cu doamna Herta Muller in privinta noului Presedinte. Ceva imi spune ca domnia sa ar putea face o mai ampla descriere a acestuia. Poate reusiti un interview cu ea. Sincer, nu stiu ceva anume, dar ceva pare incongruent aici.

 40. Ma framanta niste intrebari.De ce a venit Johannis la Bucuresti
  de cate ori a fost chemat ca sa fie ba prim ministru ,ba ministru de interne
  si poate si orice altceva i s-ar fi propus?
  Cand nu a reusit a revenit frumos acasa la Sibiu.
  Oare din credinta lui ca este capabil pentru ceva mai mult decat primar ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro