duminică, aprilie 14, 2024

Pretenții și nervozitate post-alegeri

Slaba prezență la vot, certificând cvasi-indiferența electoratului față de alegerile parlamentare consumate duminica trecută, a primit din partea analiștilor explicații multiple.

De la, până la un punct, justificata teamă față de riscul infectării cu Sars Cov 2 la inexistența unei campanii electorale reale, de la inconsistența programelor și ofertelor electorale autentice a mai tuturor partidelor la scăderea încrederii alegătorilor în dl. Klaus Iohannis. Care, orice s-ar spune, nu mai are puterea de convingere dovedită acum un an, atunci când a câștigat fără nici cea mai mică dificultate cursa în vederea dobândirii celui de-a doilea mandat de președinte.  

Un lucru e sigur. Președintele Klaus Iohannis a fost cea mai prezentă voce pe scena publică în toate cele aproape 9 luni de pandemie, perioadă suprapusă perfect peste o campanie electorală din care pandemia s-a dovedit a fi o temă principală. În tot acest timp, fostul premier și (încă) președinte al PNL, dl. Ludovic Orban, nefiind foarte adesea decât ecoul zicerilor șefului Statului. Dacă nu cumva chiar executantul fidel al directivelor acestuia. Pe toată durata campaniei, dl. Klaus Iohannis și-a asumat funcția de principal agent electoral al partidului zis al Brătienilor. Iar cum președintele a preferat formula campaniei negative, lansând cu ocazia fiecărei ieșiri publice acuzații la adresa PSD, multe dintre ele evident justificate, neașteptat de slabul rezultat în alegeri al liberalilor a fost calificat de o bună parte dintre comentatorii politici drept o înfrângere a d-lui Klaus Iohannis.

S-a mers până acolo încât jurnaliști binecunoscuți pentru înhămarea lor, contra cost, firește, la căruța politică a PSD- cap de listă fiind indivizi de genul unor Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu, Mircea Dinescu, Doru Bușcu dar și alții care își iau tainul prin intermediul unor casierii multiple între care și agenția de plăți care rămâne pe mai departe Televiziunea Română, nejustificat numită publică- să susțină că duminica trecută ar fi avut loc chiar un informal referendum în vederea suspendării din funcție a președintelui. Inșii cu pricina nu s-au mulțumit cu asta,  așa încât, nu mai departe decât miercurea trecută, în spațiul mizerabilei emisiuni România 9 de pe TVR 1, fostul informator al Securității Ion Cristoiu, legendat Coroiu, a scos pe spurcata-i gură enormitatea că s-ar impune organizarea în mare grabă a unui referendum având ca scop demiterea președintelui.

Sigur, dl. Cristoiu-Coroiu poate debita multe. Nu de alta, dar chiar și foștii argați ai băieților cu ochi albaștri au în România dreptul de a-și face veacul și, mai mult, de a încasa onorarii grase de la TVR. Nu același lucru îngăduindu-se, în conformitate cu fișa postului, pretinsului moderator Ionuț Cristache. Numai că CNA-ul pesedizat până în măduva oaselor nu are nici cea mai mică reacție față de încălcarea aproape zilnică a normelor deontologice de sus-numitul Cristache, iar de la  hiper-compromisa conducere a SRTV nu mai am demult nici o nădejde. Cum nu mai am nici de la vorbetele acesteia, numitul Radu Mircea. Un mercenar în lege. Aștept cu nerăbdare să văd cum va deveni TVR de AUR. Coclit, firește. Începutul a fost făcut în cel mai jalnic și scandalos mod aseară. Iar Cristache pare să-și fi găsit parașuta de salvare în dubiosul AUR. Și în șeful acestuia, George Simion, căruia i-a făcut în cursul emisiunii plecăciuni dezgustătoare. Și-ce să vezi?- în Cotidianul de azi, dl. Cornel Nistorescu publică un vibrant omagiu, un autentic imn de slavă la adresa lui George Simion cam tot la fel cum scria odinioară pentru Nicolae Ceaușescu. Îl declară pe Simion și patriot, și bun autor de cărți despre Basarabia, și generos din cale afară! Cam tot la fel cum repeta în scris povestea cu Elena Ceaușescu savant de renume mondial și cum se emoționa la ordin la mormântul ayatolahului. Se reorientează scribii! Fără nici o jenă. Bunul simț nu le stă în genă.

Dincolo însă de zbaterile mai mult decât jenante ale acestor propagandiști ai PSD-ului și mai nou ai AUR, cu leafă plătită din banii publici, dincolo de compromiterea definitivă a TVR, se cuvine observat faptul că fie și numai lansarea în spațiul public a ideii suspendării și apoi a demiterii prin referendum a președintelui reprezintă un atac la adresa stabilității Statului. Stabilitate deja confruntată cu complicată situație politică post-alegeri.

De ce spun asta? Demisia din funcția de premier a d-lui Ludovic Orban nu a rezolvat, practic, nimic. Nici pe departe ea nu a dus la netezirea căilor în vederea formării mult așteptatei majorități parlamentare de natură să asigure țării o guvernare desfășurată în cadrele normalității.  Sunte deja numeroase indicii că viitorul guvern  se va naște greu, orgoliile celor chemați să îl facă se dovedesc a fi multe. PNL vrea să fie pe mai departe în capul mesei. Alianța USR-PLUS nu dă nicidecum semne că s-ar mulțumi cu ministere de mâna a doua, declară că ar fi dispusă să le cedeze liberalilor postul de prim-ministru doar cu condiția de a primi la schimb șefia Camerei Deputaților. Care se pare că i-ar fi fost deja promisă d-lui Ludovic Orban, în momentul în care i s-a cerut să își prezinte demisia de la sefia guvernului și i s-a spus că nici măcar nu mai poate fi vorba despre o nouă numire în fruntea viitorului Executiv. Se aude că și UDMR ar emite la rându-i pretențiii la respectiva funcție, nefiind satisfăcută doar cu două sau trei portofolii de ministru. La Sănătate, Cultură și, eventual, Mediu. E clar. Lupta pentru portofolii se va lăsa cu sânge.

 Situația din PNL nu este nici ea tocmai calmă, iar apropierea congresului va ampifica, probabil, starea de beligeranță dintre feluritele tabere din partid. A căror existență a fost relevată încă o dată zilele trecute, atunci când desemnarea ca principal candidat al partidului a generalului (r) Nicolae Ciucă la postul de premier s-a evaporat de la o zi la alta. Evaporare ce poate fi semnul că multe persoane cu funcții de conducere în PNL, în primul rând chiar Ludovic Orban,  nu ar mai fi dispuse să execute fără să crâcnească dispozițiile primite de la Cotroceni.

Calculul hârtiei arată că viitoarea majoritate parlamentară ar putea fi, teoretic, una mai mult decât confortabilă. Coaliția PNL-Alianța USR-PLUS- UDMR va putea trece fără probleme orice lege, mai puțin mult promisa modificare a Constituției. Dar va fi oare respectivul calcul confirmat de realitate? Va fi noua majoritate una de cursă lungă? Nu va fi ea supusă la șocuri, la încercări dintre cele mai dure? Cât va rezista în funcție un guvern condus de dl. Florin Cîțu? Un an? Un an și șase luni? Nu există oare posibilitatea că acei traseiști politici care au migrat dinspre PSD spre PNL să facă, la un moment dat, calea întoarsă? Deja mulți analiști politici vorbesc despre spulberarea mitului în conformitate cu care cel puțin trei ani de acum încolo România ar  putea avea parte de liniște nemaifiind alegeri până în 2024.

Zilele ce vin, zile în cursul cărora, începând de luni, șefii partidelor parlamentare vor fi invitați la Cotroceni pentru consultări politice, nu se anunță nicidecum a fi tocmai calme. Să însemne oare nervozitatea din aceste zile caracterul definitoriu, emblema următorilor ani în care România ar trebui să recupereze multe, inclusiv pagubele imense provocate de pandemie?     

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. De la Brussels/UE vin bani.
  Granturile sunt asigurate, guvernul nou va beneficia de ajutorul financiar masiv din afară,de la UE. Opoziția stânga/dreapta PSD/AUR în Parlamentul dâmbovițean va face gălăgie mare și atât? Izolaționismul naționalist unește pe cei doi oponenți. BOR a devenit un actor politic în spațiul public românesc și în Parlamentul dâmbovițean. Guvernul de „centru” are de administrat o criză dublă, cea din pandemie și cea economică cu o recesiune în UE. Nu rămâne mult timp. Peste doi ani banii de la Brussels/UE sunt verificați sub aspectul „corupție” nu numai în Ungaria și Polonia.
  Mentalitatea rurală contra civilizației urbane e numai una din fațetele vizibile după alegerile parlamentare 2020. Ce oferă noul guvern de centru tinerilor de azi din țară? Factorul demografic nu ține cont de promisiunile guvernului sau izolaționismul naționalist al opoziției.
  Nimic nu e bătut în piatră în România și UE.
  Încercare și eroare….
  Viitorul e deschis în România și UE.

  • De la Brussels/UE vin bani.
   De unde are bani UE? Si cum vin banii astia, cine da bani pe degeaba, nu cumva se-ncearca sa se cumpere ceva cu acesti bani? Zici si faci ca mine primesti…
   Cea mai ticaloasa forma de „finantare”. UE ia bani de la noi si apoi ii imparte, desigur luind intii partea leului pt ei, numai daca facem ce vor ei.

   • Care „ei”?
    Principiul „unanimitate de voturi” în consiliul ministerial a șefilor de state a fost folosit până la exces de Victor Orban/Ungaria și PIS/Polonia. Nu există nici un fel de „ei”. Toate deciziile se iau în „unanimitate de voturi” în consiliul ministerial a șefilor de state, plus cele 27 parlamente „naționale” plus PE. Deci 27+27+1= 55 de ori da sau un NU.
    Banii de elicopter sunt una. BCE/Draghi a cumpărat peste 2.800 miliarde Euro hârtii datorii de stat. Acum doamna Lafarge/BCE cumpără din nou timp, cumpără peste 1.800 miliarde Euro hârtii datorii de stat. Comisia face acum 750 miliarde Euro datorii la sectorul financiar global. Nu știm ce consecințe au acesti bani de „hârtie”. Cine știe să spună …..

    • Pe de o parte spui „De la Brussels/UE vin bani. si pe de alta parte intrebi care ei? Cum care ei? De „ei” e vorba!
     O intorci ca la Ploiesti cum ca, vezi Doamne, e unanimitate de voturi..
     Cam asa era si pe vremea impuscatului, vorba aia, miine veti fi spinzurati in piata publica. Bula intreaba, sa venim cu sapun si fringhie?

    • @ Kurt
     „Cine știe să spună …”
     cu siguranta stiti si Dvs. doar s a mai intimplat ! revedeti FED ul, iar acum BCE ul. ce n a mers odata doar nu va asteptati sa mearga acum. dar asta i treaba, the last resort ! bani sa fie, sa traiasca omu’ bine ca sa nu i fie rau, ai n ai cumperi, banca / statul iti da, n ai ce face decit sa te ghiftuiesti cu banii de pomana. hai ca se poate !

   • Bani UE…
    Craciun, nepoata isi doreste un Iphon 12, da acest aparat nu indeplineste conditiile impuse de Mos Craciun, asa ca i se „daruieste” o colectie de culegeri de probeme de matematica, cu aceeasi valoare ca telefonul, cu conditia sa plateasca contravaloarea „cadoului”, la vara, cu un job de vacanta…

    Cam asta sunt banii UE, grecii au fost mici copii cu calul lor.

    • Probabil zece ani BCE Frankfurt menține dobânda zero.
     Dacă dobânda crește Italia, Gercia, Portugalia și Franța sunt în pericol. Falimentul financiar loveste la început Italia. Urmează falimentul băncilor etc. RFG are probleme dacă dobânda ar fi 3 %. Din 1.900+300= 2.200 miliarde datorii de stat anual ar tebui refinantați ca 10 % anual deci= 220 miliarde cu 3 % dobânda ar însemna= 6,6 miliarde dobândă an de an. Nu e mult pentru RFG (budget federal ca. 500 miliarde Euro/ BIP 4.000 miliarde Euro). E imposibil pentru Italia și chiar Franța cu deficit de budget de peste 40 de ani.
     SUA are peste 100% datorii de stat (peste 20.000 miliarde $). Japonia are 200% datorii de stat. Deci e un fenomen mai mare. Datoriile de stat sunt problemele acute. Se caută soluția. Cine o are să o prezinte …..

      • Datoriile nu mai pot fi platite in vecii vecilor, doar dobanda. Acest mecanism este o masina de tiparit bani, un pepetum mobile financiar. In viitor va si mai nasol, locurile de munca care vor dispare in urma digitalizarii, technologizarii inlocuite de roboti si calculatoare nu vor mai plati impozite, cel putin dupa standul de astazi, de plata datoriilor ? Nimeni nu gandeste, provoaca dureri mari de cap si burta

      • O parte a problemei datoriilor statelor „naționale” sunt pensiile alimentate în parte (ca. 20 % RFG) de la budgetul guvernului. În Italia și Franța problema pensiilor cu pensionari mai tineri (58 de ani) rămâne cheia pentru rezolvarea datoriilor de stat și al deficitelor de budget. E. Macron a încercat o reforma a sistemuluii de pensii francez. Nu a reusit. RFG are vârsta de pensionare de 67 de ani cu tendința spre 69 de ani. Olanda are un sistem de pensii privat care se alimentează din fondurile private ale pensionarilor. Cu dobânda zero de 12 ani la BCE și încă 10 ani sistemul de pensii olandez e în pericol. Aceste conflicte de interese nu au o soluție imediată în UE. În Italia a apărut la începutul anului 2020 un partid „Italexit” după modelul Ukip britanic initiat de un fost leader „5 stele”. În Olanda există tendințe de NE.exit la partidele de dreapta.
       Brexit nu e ultima încercare în UE.27. Grupul de la Vișegrad a declarat deja 2016 la Batislava că vrea „o altă UE” (piele albă, creștini etc).
       Pensiile alimentate de la budgetele guvernelor „naționale” sunt cauza și izvorul de conflicte în UE. Factorul demografic în UE e în declin. Problemele cresc, conflictele de interese nu mai pot fi trecute cu vederea. Ieșirea din pandemie peste ca. 2 ani și iesirea din recesiunea economică în UE peste ca. 4 ani nu înseamnă că toate problemele în UE sunt rezolvate. Crizele în UE se repetă, nu se termină.
       Modelul francez al lui E. Macron prevede de fapt metode ca cele ale lui D. Trump în SUA, numai cu etichete UE: protecționism industrial, impozit pentru firmele americane digitale GAMA, vama pe produse după ponderea CO2 din China etc. Datoriile Comisiei UE de 750 miliarde Euro ar urma să fie achitate din venituri proprii ale Comisiei UE și nu de la contribualii din UE.
       În România un partid populist anti-UE cu ideologie izolaționist naționalistă (stat național unitar „etnic”… țiganii …) numit AUR a intrat acum cu 9 % în Parlamentul românesc. Tendințe azi la București ca la vecinii din Ungaria lui Victor Orban și PIS/Polonia?
       Vom vedea …..

      • Stimabile Kurt, datorii sunt datorii, valoarea conteaza si mai putin cum s-a ajuns la ele, nu prea au invatat ceva.
       Model incolo, model incoace, Europa este socialista si nu vad cum scapam din acest cerc vicios, muncim si saracim tot mai mult iar la pensie ne paste saracia lucie daca n-ai resuit sa-ti platesti o casa, apartament sau ai investit banii la bursa.
       S.ar putea rezolva cel putin in parte problema daca s-ar impozita fiecare tranzactiune pe bursa cu cativa centi, volumul tranzactiilor finanaciare depansind cu mult cele din industria reala, care politican are curajul sa se atinga de burse ? sau tot SUA trebuie sa faca primul pas similar incercarii actuale de a sparge Facebook.

      • @Hans
       Mai e ceva: SUA are azi mult peste 100% datorii de stat, Japonia peste 200% BIP.
       Decalajul în UE (Italia 135% BIP, Grecia 173%, Portugalia 123%, Franța 100%, cu creștere mare acum) la datoriile de stat a dus sub presiunea franceză (Sarkozy contra RFG) la achizițiile BCE/Draghi, acum (E.Macron contra Olanda și cei 8) Lafarge/BCE a hârtiilor datorii de stat. E un experiment, de acord.
       Viitorul e deschis în România și UE.

  • @Kurt _ „…PSD/AUR în Parlamentul dâmbovițean va face gălăgie mare și atât?”

   Va face gălăgie, dar nu doar atât. Și nu doar PSD/AUR. Să explic…

   Începutul sfârșitului tranziției postcomuniste în România implică dislocarea firească – dar încă timidă – a cleptocrației. PSD este doar o marionetă a cleptocrației, iar AUR, din altă perspectivă, este cam același lucru, o variantă a partidului România Mare. Este naiv să credem că hoții pot părăsi cu ușurință puterea și accesul la resursele publice. Doar că, după 30 de ani de cleptocrație, un număr tot mai mare de cetățeni s-au săturat, la fel ca mine, să fie furați.

   Or, cleptocrația securisto-comunistă și-a plătit din banii furați din averea publică susținerea din partea mass-media, a unor oameni de cultură, a numeroși analiști politici, sociologi și formatori de opinie, scriitori, actori, sau muzicieni (a se vedea cazul formației vocal-instrumentale Holograf, spre exemplu, care a avut numeroase reprezentații pe bani publici și, odată cu schimbarea culorii politice a unor primari, nu mai are).

   Așadar, după experiența CDR, este de așteptat o campanie de manipulare amplă, în care PNL/USRPLUS să fie acuzați de numeroși „oameni de bine”, altfel, aparent onești și cu mare notorietate, că nu sunt perfecți. Pentru că nu contează că sunt incomparabil mai buni decât catastrofalele guverne PSD-ALDE-UDMR, susținute de ProRomânia și PMP, dar nu sunt PERFECȚI!

   Mă aștept, prin urmare, la un val de atacuri – ele au început încă înainte de formarea guvernului – la adresa coaliției PNL/USRPLUS.

   • Prefer scandalurile de azi față de complicitatea și colaboraționismul „frunților plecate” în naționalcomunismul ceaușist. Trecutul e trecut și nimic altceva. Rămâne problema cu personalul în Parlament, Guvern și instituțile publice. De acord. De unde alții?

 2. Asta e, asa au votat romanii, cei care au votat, restul n-au ce comenta. Nu este nefiresc ca fiecare partid care va face parte din coalitie sa emita pretentii, asa e jocul in democratia pluripartida si e bine asa alfel ne-am pricopsi cu nu stiu ce guvern gen. Dragnea sau altceva.
  Pana la urma se vor intelege si depinde numai de ei daca vor reusi sa mentina coalitia in viata pana la urmatoarele alegeri.
  Intr-un fel ei bine ca PSD-ul e „puternic” si va sta in ceafa coalitiei, o va putea disciplina astfel incat acestia sa fie obligati la disciplina parlamaentara si de coalitie ? ramane de vazut si cat de mare este dorinta de ramanere la putere.
  In Romania puterea politica are o conotatie negativa, insa care este menirea unui politician ? si cum poate fara sa fie la putere sa-si infaptuiasca obiectivele ?
  In opinia mea guvernul va avea cat de cat succes daca se concentreaza pa cateva obiective de baza, infrastructura de toate felurile incepand de la autostrazi si pana la cea medicala, redresarea justitiei, fonduri europene, relatii normale si stranse cu NATO si UE.
  Presedintele Johannis s-a implicat de data acesta, in mandatul trecut i s-a represat ca nu s-ar fi implicat destul, oricum nu.i bine insa pt el nu mai conteaza, isi ve termina mandatul, amprenta sa asupra guvernarii va fi vizibila.

 3. Am recitit de curind , minat de aducerile aminte ale copilariei, nemuritoarea povestioara scrisa cindva de nemuritorului Ion Creanga si numita cu atita intelepciune – PROSTIA OMENEASCA-.Oare , pentru a nu stiu cita oara , ne regasim in -trasul vacii , cu funia atasata de git ,in podul casei cel plin cu fineata fermecata sau in caratul cu tirna a razelor soarelui in casuta fara de feresti sau admirind celebrul drob de sare ce sta sa cada , mereu si mereu , in capul nefericitului nostru popor . Si de data aceasta ne-am intors de unde am plecat .Am pornit in galop , cu ceva vreme in urma , mai ceva ca Sancho Panza, calare pe magarusul cel urechiat ,ce se invirtea la nesfirsit in jurul morilor de vint , unde trona atirnat de paletele mereu invirtite de vintul de est , inegalabilul Don Quijote de La Mancha aflat la nesfirsit in cautarea Dulcineiei politice si ne-am trezit alergind in sens invers ca niste – Pacala si Tindala- ce suntem .Ne-am tot invirtit impreuna, am tot cistigat tot ceea ce politica ne-a pus in fata si ne-am trezit intr-un final amagiti de propria nostra neputinta . Oare sa fi fost totul o cacialma actoriceasca ? Poate da , poate nu , dar mai toate actiunile guvernului ,ce tineau de fotografia , vizibila a politicii , din ultimile saptamini , ne duc – volens nolens -catre inexplicata si inexplicabila pierdere a alegerilor de catre PNl si presedintele Iohannis . Oare -se darama cerul – daca se aminau ,citeva zile , pina dupa alegeri , toate aceste actiuni , de impact si la vedere , ce au cuprins un cumul de fapte producatoare de mari nemultumiri incepind cu inchiderea scolilor si a pietelor si terminid cu stoparea participarii la evenimentele bisericesti .Nu era foarte clar pentru toata lumea ca astfel de actiuni demobilizau cetatenii ca si participare la vot ? Exact asta s-a intimplat , cetatenii nemultumiti au reactionat ,asa cum nu trebuie ,dar fiecare a crezut ca se razbuna pe politic , neintelegind , cumva cam la fel , ca si in povestioara lui Creanga ,ca bumerangul ii loveste tot pe ei . Mesterul Manole isi ride in barba , iar darimam ceea ce am construit decuseara .Basca , toate astea nu au fost de ajuns , ne-am pricopsit si cu un partid de AUR. Sa urmarim ce urmeaza si daca clocitorilor de povestiri le mai trasneste cite altele prin minte ne putem astepta si alte surprize .Cineva ,undeva , zimbeste satisfacut in coltul gurii . Iar ati vrut sa aduceti soarele cu tirna in casa – natarailor ?Iaca ca nu se poate .

  • Tocmai, atat Johannis cat si guvernul Orban si-au asumat masuri nepopulare in pragul unor alegeri, ce a contat mai mult, scorul electoral sau eventualele vieti salvate ?
   In acest context, respect pt cei care au riscat pierderea votului, l-au pierdut, multumirile nu s-au cristalizat prin vot, sa le fie de bine celor care au ramas neinfectati, vii si departe de sectiile de votare.
   Ergo, politica trece prin burta romanilor si iar votul nu are nici o legatura cu vre-un program.
   La urma urmei conteaza, PSD-ul nu va forma guvernul.

   • Pentru a intelege mai bine ,eroarea ta in judecata ,doar trebuie sa pui in balanta pierderile ,pe toate palierele, cu eventualele lucruri pozitive aparute dupa . Care sunt in imaginatia ta lucrurile pozitive , faptic aratate , ce au existat in urma acestor masuri ? Alegerile au fost pierdute si schimbarile de Constitutie si de legi organice sunt si ele greu de facut , presedintele risca oricind suspendarea , AUR a aparut de niciunde , cazurile de infectare si decesele au crescut si cresc in continuare , populatia este la limita suportabilitatii . Unde este cistigul in toate astea . -NICIUNDE – Nici ca imagine ,nici ca fapte posibil viitoare , raminem acolo de unde am plecat acum citiva ani .

    • @ mafalda 11/12/2020 At 15:36
     Intotdeauana, rezultatele alegerilor nu sunt intamplatoare pentru ca nu toti votantii doresc ceea ce doreste „team”-ul aflat la putere la momentul alegerilor.
     Pe langa povestea lui I. Creanga ar tebui amintit si „crastavetele” din Un pedagog de scoala noua de I.L.Caragiale.
     In desele conferinte ale Presdintelui, aproape orice intrebare la orice subiect se termina invariabil la „crastavete”.
     De asemenea, repetare cu obstinenta „al meu, ai mei” si „cei rai” sunt intotdeauana din partea cealalata era practica curenta din perioada 1947-1989.
     Fiind nascut mai demult le-am trait din pacate.
     Presupun ca dvs. nu le-ati trait ci ati auzit din povestirile altora.

    • Imi poti explica cum va putea un nou parlament cu o majoritate de dreapta sa suspende presedintele ? Una la mana iar fara masuri , fi sigur, ar fi mult mai multi morti si bolnavi sau faci parte dintre cei care umbla cu folie de alu in cap sa se apere de undele 5 G si nu cred ca exista boala si ar fi o inventie a lui Bill Gates ?

     • hans ! citeste fratie textul este in limba romana – presedintele risca oricind suspendarea . Stii ce inseamna cuvintul -risca -?

 4. Trecand peste cine sunt indivizii si cum i-a tratat cristache (mie nu mi s-a parut deloc pres, mereu repeta ca ii invita sa demonteze calomniile sau, din contra sa-si lipeasca etichestele si mai bine). Dupa cum scrieti, oamenii aia cu 9-10% nu ar avea dreptul la TVR-ul public pentru ca nu va plac. Si mai ales ca nu va plac pentru ca au adus in discutie suspendarea presedintelui. Intrebarea mea e alta. Este sau nu adevarat ca Johannes a incalcat constitutia facand zilnic campanie electorala? Cand basescu facea asta mult mai subtil era tavalit pe toate gardurile si prin toate gropile. Si l-au si suspendat chiar. Cand chiar articolul recunoaste ca numai Johannes a facut campanie si are voce, dar nu e nici o problema sa faca ce facea basescu si pentru care ala a fost suspendat.
  Genul asta de abordari irita…chiar si pe cineva ca mine, care a auzit de AUR duminica seara pentru prima data. Si care a audiat emisiunea mentionata si nu a vazut ce a vazut autorul de aici (nu imi place cristache deloc dar ieri chiar nu mi s-a parut partial). Oricum, va este rusine cu compatriotii sau de ce stigmatizati refularea asta a sute de mii de oameni?

 5. Nu inteleg de ce presedintele Johannis este creditat cu x milioane de voturi peste PNL. In Romania exista doua partide care pot duce in turul doi al alegerilor pentru presedinte si o coada de matura ( daca ar fi posibil pentru o coada de matura sa candideze la presedintie ): PSD si PNL. Orice alt candidat are sanse aproape nule de a ajunge in turul al doilea. Iar in turul al doilea se voteaza impotriva unuia din candidati ( de obicei cel propus de PSD ).
  Asta nu inseamna ca voturile din turul al doilea ar masura influenta cistigatorului. Johannis == PNL . Diferenta e minuscula.

 6. Ori de cate ori acest PNL a fost la conducere incepand cu 1907 a dat chix ,a dat o in bara Acum un an unii ziaristi de la b1 tv spuneau ca ,,o sa vedeti ca astia ai lui IOHANNIS vor duce tara inapoi si vor darama tot ce a facut PSDSi chiar asa a fost De ce nu recunoasteti ca pnl si iohannis nu sunt pentru Romania Ei sunt pentru multinationale pentru straini de romani ii doare in cot

 7. Tarziu a realizat Ludovic Orban ca Iohannis o sa vrea sa scape de el pt a masca astfel faptul ca esecul de la Parlamentare i se datoreaza in special „Strategului” si nu executantului !

  Oricum Presedintele va fi ceva mai ponderat pe viitor, dar nu de teama unei iluzorii suspendari/demiteri (nu s-a realizat ea cand PSD si ALDE aveau peste 60%, daramite acum) ci pt ca scopul sau, Presedintia Consiliului European, necesita o guvernare stabila si cu rezultate, care sa fie trecuta la momentul oportun in cv !

  PS. Aurul romanesc e deja coclit si in scurt timp ai mari o sa inceapa sa-l ia bucata cu bucata si la pret de nimic !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro