vineri, iulie 30, 2021

Prima confirmare

După ce luni a făcut mult-așteptatul, dar și previzibilul anunț legat de refuzul de a o demite din funcție pe d-na Laura Codruța Kὅveși- România este, după cum se vede, printre altele, și țara tuturor oximoroanelor- președintele Klaus Iohannis nu a lăsat să treacă nici măcar o zi fără să formuleze o critică la adresa felului catastrofal în care guvernează țara alianța PSD-ALDE.
Au fost iarăși și pe bună dreptate puse sub lupă, desființate slabele performanțe economice ale guvernării, haosul din administrație, țopăiala bugetar- fiscală care se decontează din ce în ce mai pronunțat negativ în nivelul de trai tot mai precar și în salariile care cresc mai degrabă prin scădere ale românilor, absența asumării răspunderii morale și financiare a Guvernului în fața tot mai evidentelor defecte ale Legii salarizării unitare a cărei principală autoare, doamna Lia Olguța Vasilescu, se cuvenea să fie demult pusă în situația de a-și face bocceluța și de a lua drumul Craiovei. Nu de alta însă acolo tocmai începe Festivalul Shakespeare dedicat autorului care a scris Comedia erorilor, iar d-na ministru se situează ea însăși într-o veșnică eroare. Nu au scăpat neamendate nici posibila intenție a Executivului de a naționaliza Pilonul II de pensii, mania înființării a tot felul de comisii parlamentare care mai degrabă lasă impresia că lucrează și că se află în treabă decât produc ceva cu adevărat util pentrub progresul societății democratice, intențiile deloc curate în ceea ce privește modificarea legilor justiției și ale siguranței naționale. Joi am înregistrat un vârf de sarcină fiindcă președintele nu a ezitat să devoaleze câte interese personale se ascund în spatele modificărilor ce vor fi aduse legilor justiției . Comisia Iordache nu face decât să confirme că are misiunea de a da liber la furt. Să pună bazele legalizării României penale.
Valul acesta de critici, altminteri perfect justificate, ale președintelui Iohannis nu poate să nu fie pus în relație cu amenințările venite dinspre Executiv și dinspre ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader, în legătură cu intenția de a fi sesizată CCR în privința unui conflict de natură constituțională între Instituția Președintelui României și Guvern în legătură cu soarta procurorului șef al DNA.
Firește, ieșirea perfect justificată din expectativă a d-lui Klaus Iohannis are la bază un imposibil de negat calcul politic. Președintele are nevoie să recâștige sprijinul acelei părți a electoratului care nu se împacă în nici un chip cu fărădelegile în cascadă ale coaliției PSD-ALDE. Pierdut într-o considerabilă măsură atunci când dl. Klaus Iohannis nu și-a asumat riscul de a nu-i mai acorda PSD o a treia șansă și a desemnat-o pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă drept candidat pentru funcția de prim-ministru.
Președintele îi este necesară recâștigarea sprijinului pierdut al electoratului fiindcă nu avem nici o garanție că nu se va recurge la un moment dat și la declanțarea mecanismelor suspendării. Pe de altă parte, o analiză cât de cât atentă a ceea ce face, cum se comportă partidele din Opoziția parlamentară ne indică fără putință de tăgadă faptul că și acea parte a electoratului care refuză să adere la nemerniciile coaliției are nevoie de președinte. Pentru simplul motiv că președintele reprezintă opoziția politică cea mai consistență la această oră de pe plaiurile mioritice.
Calculul acesta politic poate să fie însă unul cu bătaie mult mai lungă. Întrebat tot în această săptămână dacă într-adevăr își dorește ca, după încheierea, la finele anului 2019, a mandatului să ocupe o înaltă funcție în birocrația europeană de la Bruxelles și de la Strasbourg, dl. Iohannis a spus că se simte mult mai bine în postura de președinte. Avem de-a face, poate, cu o primă confirmare a ipotezei că dl. Iohannis va candida în toamna anului 2019 pentru un nou mandat la Cotroceni.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Cu dl Iohannis la Cotroceni, PSD-ul (actuala guvernare) are viata usoara.
  Geaba critici „dure”, daca atunci cind ai ocazia sa-i scoti de la palatul Victoria, anunti natiunea ca le mai acorzi o sansa. Dupa altele.
  N-au un pact de coabitare, dar simbioza e perfecta.

 2. By the way: Poate imi raspunde dl Dragnea la aceasta intrebare pe care i-am pus-o pe feisul dsale:
  ” Ion Adrian Dar referitor la mutarea ambasadei in ce calitate ai facut anuntul ca si Presedentia si MAE si Guvernul au proprii lor purtatori de cuvant. :) „

  • Cred ca domnul Dragnea a dorit sa fie primul. Primul care-si relocheaza ambasada. Doar ca a uitat un fapt –> „America first! and Romania second!”

  • Ce sa-mi mai spuna, ca l-a facut Basescu „neispravit” ca si cum nu tot el la ridicat pana la un anume nivel cu socotelile lui politice si in nepriceperea evaluarii oamenilor pe care chiar si el o recunoaste

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro