joi, septembrie 29, 2022

Primarul nemțean Andrei Carabelea s-a băgat ca musca-n laptele Teatrului Tineretului

Cu doar câteva zile înainte de producerea catastrofei de la Spitalul județean de pe urma căreia, exclusiv din vina autorităților Statului român, 10 persoane și-au pierdut viața și încă alte câteva, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, se zbat între viață și moarte, în municipiul Piatra Neamț dar nu numai acolo se discuta pătimaș și cel mai adesea în necunoștință de cauză despre cea mai nouă premieră a Teatrului Tineretului din localitate.

 “Pornografie”, “vorbe deșucheate, murdare care nu au ce căuta pe o scenă de Teatru”, ‘’atac la bunele moravuri ‘’, „Armaghedon”, „Sfârșitul Lumii”, „ceva inadmisibil, ceva ce face de râs orașul” edictau cum nu se poate mai vehement și de sigure pe sine tot felul de persoane, fie din lumea presei, fie profesori sau directori de licee, ONG-uri, Coaliții și multe astfel de invenții devoratoare de bani, în pofida faptului că nu doar că nu citiseră textul piesei 98% Decizia corectă de Andreea Tănase, dar nici nu văzuseră spectacolul regizat de Elena Morar. A cărui premieră a avut loc online în seara zilei de vineri, 13 noiembrie.

Trec peste faptul că nu e pentru prima oară că se formulează astfel de acuzații grave și complet nefondate la adresa uneia dintre producțiile Teatrului  Tineretului,  că ele au, între altele, drept țintă persoana directoarei generale Gianina Cărbunariu, că știu, ca urmare a unei experiențe proprii, că la baza lor nu se află nicidecum grija pentru prezentul sau viitorul respectvei instituții de spectacole, ci interese financiare dintre cele mai mizere. E vorba despre faptul că Gianina Cărbunariu, regizor și dramaturg cu un remarcabil cv profesional,  a stopat curgerea robinetului cu bani care alimenta conturile a tot felul de pretinși influenceri locali. 

Nu intenționez să scriu în cele ce urmează o cronică la spectacolul nemțean pe care l-am urmărit și eu online în  dimineața zilei de sâmbătă, 14 noiembrie.  Mă mulțumesc doar să observ că montarea este una situată la bune cote de profesionalitate, că, cel puțin pe înregistrarea văzută de mine, nu era nici urmă de vorbe deșucheate, că nu mi-a fost dat să observ nici cel mai mic semn care ar putea să încadreze noua producție a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț în zona obscenului.

Piesa, dar și spectacolul se înscriu în categoria teatrului educațional pe care TNT îl cultivă nu doar cu consecvență, ci și cu foarte bune rezultate de o bună bucată de timp. Rezultate și artistice, și educative. 98% Decizia corectă abordează cu mijloacele artei și cu o decență exemplară o temă extrem de actuală, dar și de dureroasă pe care, fie din lipsă de timp, fie din pudibonderie exagerată sau prost înțeleasă școala, profesorii o evită sistematic. Aceea a sarcinilor nedorite, a mamelor minore tot mai numeroase, a faptului că atât familia cât și societatea românească se dovedesc complet nepregătite, dar nici nu vor să facă nimic pentru ca România să nu mai ocupe un loc fruntaș în topul țărilor în care problema e de maximă și dureroasă actualitate.

Iată însă că spectacolul de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a fost și instrumentalizat politic. S-a încercat ca el să fie folosit drept armă în campania electorală. Mai concret. Teatrul Tineretului se află în subordinea Consiliului județean Neamț, acolo unde tronează în chip de președinte dl. Ionel Arsene, zis Ciorăpel, unul dintre cei mai abjecți pesediști din țară. Din câte se pare omul va avea de dat multe explicații în fața procurorilor fiindcă sub oblăduirea și din voința lui s-au petrecut noian de nereguli la Spitalul județean care și el se află în subordinea CJ. La cârma respectivului spital s-au succedat numai în ultimul an 8 manageri numiți politic, unul mai nepriceput ca altul, culminând cu dl. Lucian Micu care și el pare-se că se face vinovat de tragedia petrecută acolo sâmbătă seară. Primarul municipiului, dl. Andrei Carabelea, membru PNL, s-a gândit că ar face foarte bine și și-ar sluji partidul dacă ar da în dl. Arsene și în PSD punând la zidul infamiei respectivul spectacol. Asupra căruia s-a pronunțat iresponsabil, în necunoștință de cauză, plecând urechea la bârfe și calomnii. A făcut-o  fără să îl vadă. La modul urechist. E de sperat că nu își îndeplinește la fel toate celelalte obligații pe care le are în funcția de edil. 

Din câte am reușit să îmi dau seama, dl. Andrei Carabelea este un om relativ tânăr. Însă băgându-se ca musca în laptele Teatrului, dl. Carabelea s-a comportat de parcă ar fi un personaj din piesa Vrăjitoarele din Salem ori unul dintre temuții cenzori care hotărau ce poate avea loc pe scenă și ce trebuie suprimat în vremea comunismului. Trezindu-se vorbind doar ca să nu tacă, cu un spirit partinic exacerbat la maximum, primarul Carabelea a făcut un deserviciu imens nu numai partidului care l-a scos din anonimat propulsându-l drept candidat, ci și municipiului pe care îl păstorește. 0c2480

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Nu neaparat off topic: Cineva interesat de ce va sa zica establishment-ul romanesc poate face economie de timp si energie urmarind ce se intampla, pe toate planurile, in judetul Neamt fiindca, dupa cum am mai spus-o, de la Caragiale incoace in micul nostru judet de munte nu s-a schimbat nimic.

    • Se spune ca maestrul Caragiale s-a inspirat pentru o parte din personajele din O scrisoare pierdută de la crâșmă lui Goldenberg-Bucluc din Piatra Neamt, vizitată de Caragiale. pe cand maestrul era inspector școlar pe Neamt si Iași.

  2. d ale carnavalului. a rabdat ce a rabdat si a plecat (ion luca desigur). ia sa vedem, cine i cine (prostul) ? ala pamfletizat sau ala ce pamfletizeaza ? de 30 de ani prostul e „pus la zid” si drept urmare o duce mai bine ca niciodata. ca si cind canalia ar fi sensibila la ironie ! si a insusit bine lectia (canalia) : lasa ciinii sa latre din toti borjocii ca doar nu ne musca.
    domnilor, ati auzit de justitie / lege dreapta ? altfel si peste alti 30 de ani tot despre jigodii o sa vorbiti (daca n o sa va cedeze bojocii)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro