sâmbătă, iunie 15, 2024

Proiect de țară: 2024, anul (de) AUR (A doua parte)

Proiectul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), demarat inițial sub sigla «  România Mare în Europa »[1], este, dacă pornim de la modul cum a intrat în Parlament în 2020 (peste 9% cu o campanie online) și sondajele actuale, proiectul politic cu potențialul de succes cel mai mare din ultimii 30 de ani. Am încercat în prima parte să arăt că trebuie luat în serios drept un pretendent la câștigarea alegerilor de anul viitor, în primul rând cele europarlamentare, care i-ar deschide însă calea și spre victorii locale, dar mai ales către parlamentare și chiar prezidențiale.

Nu puțini analiști și jurnaliști au privit de la început AUR ca fiind inițiat și susținut din interiorul Statului, mai precis de la nivelul unor structuri militarizate [2]. În acest sens, sunt destule argumente cum ar fi popularitatea AUR în rândul diverșilor rezerviști, dintre care unii au devenit parlamentari, cazul cel mai cunoscut e cel al gen. Mircea Chelaru [3], sau apropierea tânărului George Simion de astfel de structuri [4]. Două sunt însă argumentele pe care le voi dezvolta pentru că sunt cele mai semnificative:

Primul este legat de unicitatea situației în care se află AUR. A reușit să câștige o zecime din parlamentari cu o campanie « sub radar ». Ca strategie de marketing politic, reușita este remarcabilă, se pune însă întrebarea de ce, dat fiind discursul său cel puțin radical (pentru unii extremist), aproape nimeni nu l-a ridicat peste radar, de la adversari politici și presă la generali SRI care mai ieri se făleau cu capacitatea acestui serviciu de a combate extremismul. Cel puțin complezența, dacă nu probabila complicitate, a unor instituții ale statului devine un fel de păcat originar al AUR, care e astfel într-o teribilă disonanță cu pretenția lui de a fi anti-sistem, cu neîncetatele sale atacuri retorice la « Sistem ». Iar acest « Sistem » continuă să-l utilizeze inclusiv în momente sensibile, cum a fost recent cel al vizitei președintelui Ucrainei[5].

Aici strategiile de acoperire a acestei situații, jenante atât pentru unele instituții, cât și pentru AUR, sunt scuza care acuză. Cum a fost mult-trâmbițata strângere de semnături pentru suspendarea președintelui Iohannis, un fel de denegare a faptului că poate originea AUR e de căutat la Cotroceni[6]. Sau, mai recent, lansarea chiar de ziua Armatei române a unui apel semnat de mai mulți generali rezerviști ai MApN. Politologul Cristian Pârvulescu vedea în acesta « o invitație la dictatură și una indirectă la o lovitură de stat militară »[7]. Astfel de tentative de atragere a Armatei, care nu are o tradiție de a instaura dictaturi, în politica partizană poate avea ca explicație încrederea de care se bucură aceasta în rândul românilor. Dar mai ales are dublul avantaj. Pe de o parte, acela de a te « lupta cu Sistemul » legitimând-te însă cu ajutorul unei instituții fundamentale a Statului. Pe de altă parte, de a pune Armata și o serie de generali MApN, în vitrină. O vitrină care răspunde implicit în fața suspiciunilor care vizează de fapt la alte instituții militarizate, serviciile secrete.

Dar ce interes ar avea aceste servicii, sau măcar unul dintre ele, de a crea și/sau favoriza AUR? O posibilă explicație, dar care poate fi o simplă scuză, e legată tocmai de « pericolul extremismului ». România are un sistem politic cu o clasă politică, partide și instituții politice cu o cotă de încredere ridicolă[8]. Ne putem aștepta ca mișcări extremiste să fie încurajate inclusiv din zone ostile, care vor să profite de această fragilitate internă. De ceva vreme regimul putinist e un expert în privința exploatării unor astfel de situații.

Până de curând, România era o excepție în zonă și în general în UE. Structural vorbind, sistemele politice ale statelor membre UE sunt traversate de un clivaj datorită căruia s-a structurat un curent suveranist ale cărui succese electorale sunt vizibile. Calificarea lui în bloc ca « extremist » e excesivă, dar multe din formațiunile de această culoare au fost curtate cu succes de Federația Rusă, ai cărei agenți de influență riscă să devină influenți și în România prin susținerea unui astfel de partid.

În această logică, AUR pare să fie o plasă de păianjen de creație internă, menită să atragă atât electoratul tentat de discursul suveranist, cât și personaje care, pentru cariera lor politică, ar fi dispuse să beneficieze de resursele mediatice sau de influență puse la dispoziție de Rusia. Când aceste personaje au devenit prea agresive, ele fie au fost îndepărtate din AUR și au dispărut brusc, e cazul efemerului premier virtual și chiar președinte de onoare al AUR, Călin Georgescu[9], sau au fost excluși din partid, dar de care tot auzim, precum Diana Șoșoacă[10]. Reușita acesteia în afara AUR e semnificativă tocmai pe subiectul geopolitic cel mai sensibil din acest moment, ea asumând leadership-ului pe culoarul agresiv-anti-ucrainean, este însă puțin probabil ca majoritatea simpatizanților săi să nu revină la matca AUR.

Putem merge și mai departe, spunând că un astfel de partid e util și ca vector la nivelul relațiilor cu alte partide suveraniste. Serviciile noastre secrete se felicită pentru rețelele din Orientul Mijlociu de iranieni, irakieni sau palestinieni, adesea foști studenți în România. Zona partidelor suveraniste e probabil un teren prioritar la nivel european în care se pot face utile.

Al doilea argument este acela al tipului de discurs, al temelor și al « proiectului de țară » implicit. Sigur, nu putem vorbi despre o ideologie sau doctrină coerentă, ca orice partid populist (și nu numai) vorbim de o multitudine de linii doctrinare și simboluri. Aproape tot ce nu e reprezentat sau e reprezentat prost își are locul în partidul AUR sau în Alianța AUR[11]. Și cum prea puțină lume se simte reprezentată de restul partidelor parlamentare, AUR și-a construit un adevărat buchet multicolor.

Punând în mod repetat toate relele României pe seama « ultimilor 30 de ani », AUR acuză postcomunismul în bloc, implicit fiind un partid nostalgic, care face apel la diversele viziuni nostalgice ale perioadei comuniste, invocă chiar necesitatea unor forme de naționalizare. Programul său e unul anti-postcomunist, dar spre deosebire de alte mișcări nostalgice de stânga, nostalgia se amestecă cu un naționalism radical.

Cei care nu votează cum ar vrea George Simion sunt prin definiție « trădători », textele care apar pe site-ul său personal [12] au acest adevărat tic verbal: trădarea României, cutare e trădător, adversarii sunt trădători etc. Stilul e omul, stilul e în acest caz și partidul. În fundal se proiectează o tentație autoritară care răspunde unei cereri sociale de « mână forte ».

Dincolo de diversitatea inspirațiilor ideologice, proiectul de țară rezultă din combinația celor patru competente amintite mai sus: discurs nostalgic, naționalizări, naționalism radical și  autoritarismul « mâinii forte ». Nu trebuie să mergem spre curente din Europa Vestică pentru a înțelege această combinație, căci în cazul nostru are rădăcini neaoșe: e proiecția ideologiei regimului comunist din anii 1980. Aurismul este o aproximare politică în contextul României în UE a nostalgiei ceaușismului.

Iar acest neo-ceaușism este exact ceea ce devenise aproape imposibil de asumat după Revoluția din decembrie 1989. Ar trebui să spun « evenimentele din decembrie 1989 » deoarece, prin definiție pentru nostalgici, românii nu se puteau ridica spontan împotriva lui Ceaușescu, a Securității, a statului comunist.

Perfecta continuitate a statului român post-1989 a fost posibilă datorită capacității agenților săi de a-și schimba vesta instantaneu, unii din apropiații Secretarului General al PCR devenind revoluționari cu acte. Dar prețul ideologic a fost major, a urmat o lungă viață duplicitară: ziua democrați, europeni, pro-americani, pro-capitaliști, noaptea autoritariști, euro-sceptici, anti-americani și etatiști. Politica uitării trecutului implica incapacitatea de a-i apăra « realizările », dificultatea de a ridica monumente în favoarea eroilor luptei pentru cooperativizare etc. Nu a fost ușor. România s-a integrat, timpul a trecut, lucrurile s-au clarificat: statul și capitalul sunt deținute în mare măsură de aceeași oameni, în majoritate legați de serviciile secrete de dinainte sau de după 1989, fie cu dublă comandă, fie șantajabili.

Nu putem ști dacă AUR e semnul apariției unui conflict în interiorul acestei Noi Clase, sau e proiecția ideologică a majorității acesteia. Dar este evident că e o formulă care, plecând de la scuza că e nevoie de AUR din motive de « securitate națională » (cam totul devenind de securitate sau siguranță națională), s-a ajuns la re-inventarea ideologiei Epocii de Aur. E și o ieșire din ipocrizie.

Diverse semne apăruseră de mult. Dintre ele campania de dezvrăjire a momentului 1989 ca producătoare de legitimitate e cel mai vechi, mai insistent și eficient. Mai recent, am avut dezincriminarea integrală a Securității într-un rechizitoriu al Procuraturii militare despre decembrie 1989, inaugurarea unui monument închinat eroilor Securității de la Pitești și albirea Securității ceaușiste prin motivarea unei decizii a ÎCCJ în cazul complicilor la asasinatul inginerului Gheorghe Ursu. Aceste mici semne fac sistem în ultimii ani numai dacă le corelam cu discursul nostalgic prezent în mass-media, mai ales la televiziuni, precum și pe rețele sociale. Dintre toate, influente sunt nenumăratele programe tv și filme artistice produse înainte de 1989. Dacă vrem însă să ascultăm noua « voce oficială », trebuie să urmărim documentarul TVR Moștenirea Clandestină, dar și unele emisiuni ale nu mai puțin oficialului post Antena 3CNN[13]. Reevaluarea rolului Securității și prin asta a regimului ceaușist e o caracteristică a discursului oficial al ultimilor ani.

AUR nu numai că profită politic de pe urma influențării opiniei publice cu acest tip de propagandă, ci este un fenomen îngemănat cu acesta. Era timpul ca ideologia oficială să fie în consonanță cu memoria celor care dețin puterea politică. De la FSN la PSD, a existat un complex al trecutului recent. Moștenirea ceaușismului în anii 1990 nu a fost asumată decât de PRM și doar parțial de PSM, a supraviețuind la nivelul apei freatice. Acum poate ieși la lumină. Iar, prin instrumentalizarea retoricii suveraniste, poate găsi un electorat care să o legitimeze.

AUR e în același timp abil și un căpcăun politic. E abil când scrie programe cu accente naționaliste, dar care nu pot fi simplist categorisite drept extremiste. E abil când îi lasă lui George Simion cvasi-monopolul exceselor. E abil când joacă la limită. Dar e un veritabil căpcăun politic când se vrea reprezentantul foarte multor curente politice: e populist-suveranist-naționalist-țărănist-creștin-democrat-conservator, economic dacă nu socialist, cel puțin etatist[14]. Vrea să fie continuatorul PRM și PUNR, dar și al PNȚCD, vrea să instrumentalizeze simbolurile perioadei de dinainte de 1989, dar și pe ale anticomunismului, utilizează Piața Universității ca loc și ca simbol, dar și oameni bănuiți că au participat la reprimarea Revoluției. Aici nu mai e abil și devoalează o îngrijorătoare incapacitate de a-și defini limitele.

Iar această lipsă de limite se vede cel mai bine la nivelul instrumentalizării creștinismului ortodox. Reacțiile repetate și radicale ale purtătorului de cuvânt al BOR[15] sunt semnificative pentru că pun implicit în evidență ruptura care se produce la nivelul clerului ortodox între cei care acceptă sau chiar încurajează această instrumentalizare politică și cei care înțeleg capcana istorică a momentului.

Când Mitropolitul Ardealului, după semnalele de la Patriarhie amintite mai sus, îl decorează cu « Crucea Șaguniană » pe George Simion în preajma ultimei zile naționale și înaintea anului electoral,  simbolul nu poate fi minimalizat[16]. Dar nici nu poate fi scos din contextul răspunsului unei părți a societății românești față de postura ortodoxistă a AUR.

Să recapitulăm: proiectul AUR este imaginat și încurajat de câștigătorii tranziției și ai integrării, cei care dețin esențialul puterii economice și politice. Neoceaușismul îi servește acesteia pentru că e afin cu multe din valorile sale, dar mai ales pentru că îi albește trecutul adesea securist. Noii Clase nu-i mai place să-i fie rușine de originea ei.

Pentru asta trebuie însă să-și găsească aliați, iar aceștia sunt tocmai cei care se cred sau chiar sunt pierzătorii tranziției. O frustrare socială venită din diverse direcții poate fi transformată de AUR într-o forță electorală majoră. Această întâlnire între pierzători și câștigători se face în context românesc prin instrumentalizarea discrepanței între cultura cosmopolită caracterizată de hyper-modernitate și cultura neaoșă, mult mai conservatoare.

Referendumul pe tema definirii familiei din 2018 nu numai că a arătat că acest clivaj există la nivelul societății românești, dar și că el scapă partidelor de guvernământ, PSD și PNL. USR s-a simțit încurajat de invalidarea referendumului în dimensiunea sa progresistă, timpul a arătat însă că au interpretat greșit semnalul electoratului, azi având un discurs net mai echilibrat. Dar răul fusese făcut: « Tradiția » suna rău, era acuzată de putinism, « pupătorii de moaște » erau arătați cu degetul. Vectorii europenismului modernizator deveneau din ce în ce mai corecți politic, și prin asta încurajau inconștient reacția unei părți a societății românești. Nu e nimic original în cazul românesc. Dar poate aici e mai vizibilă afirmarea complexului de superioritate al cosmopoliților în raport cu complexul de inferioritate al celor care își dau seama de statutul marginal și provincial al României în context european. Așa cum am arătat în prima parte, aroganța primilor nu e susținută de o reprezentativitate socială, iar vocea naționaliștilor nostalgici-suveraniști pretinde o virginitate a celui care nu a exercitat puterea. Deocamdată, primii sunt reduși la discursul limitat al « pericolului extremismului » , iar AUR joacă, așa cum am văzut, pe mai multe tablouri. Iar discursul oficial cvasi-xenofob pe tema Schengen, care continuă de peste un an, sau recenta anchetă DNA pe tema achiziției de vaccinuri, nu fac decât să alimenteze temele care întăresc AUR.   

Nu știm dacă decorarea de către un mitropolit a liderului AUR e un gest de oportunism, sau unul de încurajare, oricum e simptomatică pentru parțiala reușită a acestui partid de a atrage o parte a ierarhiei BOR în demersul său politic.

Dar acest fenomen, pe care nu cred că greșim daca-l considerăm periculos, era imposibil în absența deficitului cronic de încredere de care suferă guvernații. Și mai ales al celor care se revendică de la dreapta spectrului politic. În 2024 vom încheia patru mandate, nu mai puțin de 20 de ani de președinție care a asumat această culoare politică. Sunt toate șansele ca votul de protest să vizeze această zonă, indiferent de candidatul propus. În același timp, PSD-ul probabil va fi erodat de guvernare. Și, chiar dacă, datorită dominației sale în mediul rural, a avut totdeauna o relație bună cu BOR, devine clar că se instalează o concurența cu AUR și la acest nivel.

Această concurență cu PSD e vizibilă și la nivelul încercării de a-și apropia intelectuali. E departe de a fi anecdotic faptul că AUR spune că jumătate din candidații săi la europarlamentare sunt profesori universitari[17]. Influența acestora poate da credibilitate demersului naționalist, Sorin Lavric rămâne șeful Senatului AUR, zvonurile privind apropierea președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, de această zonă sunt coerente cu natura discursului naționalist al acestuia, iar site-urile cvasi-oficiale ale partidului curtează intelectuali publici pe care probabil îi vrea cel puțin neostili[18]. O parte a celor din sistemul educativ pot fi sensibili la promisiunile AUR, cu atât mai mult cu cât actuala coaliție nu-și respectă promisiunile făcute la finalul ultimei greve.

În concluzie, partidul AUR se anunță un fenomen major al momentului electoral 2024. Ca alte partide de acest tip, tinde să crească pe seama atacurilor la adresa sa. Dar, spre deosebire de partidele care polarizează votul de protest, e favorizat de unele structuri ale statului și reprezintă o formă de revanșă istorică a unor sensibilități politice ce păreau de mult depășite. Dar nu erau. Răspunsul la acest fenomen nu poate fi unul simplist, propagandistic. El cere o înțelegere nepartizană a cererii sociale, pe lângă evidenta necesitate de a restabili o minimă respectabilitate a personalului politic decident. Partidele ce se revendică din zona de centru-dreapta, PNL și USR, au o relație mai superficială cu electoratul decât are PSD, deci vor plăti cel mai scump ascensiunea AUR. În acest sens,  poate că adevăratul « proiect de țară » care are șanse să se realizeze după seria de alegeri de anul viitor e ca viața politică să fie dominată de PSD pe stânga și AUR pe dreapta.

Articol apărut și pe site-ul senspolitic.ro


NOTE:

[1] George Simion a candidat în 2019 ca independent sub sloganul « România Mare în Europa », ulterior Șerban Dimitrie Sturdza (candidat AUR la următoarele europarlamentare) a declarat: « partidul România Mare în Europa, devenit ulterior Partidul Alianța pentru Unirea Românilor » (sursa: https://www.rostonline.ro/2023/09/serban-dimitrie-sturdza-dar-de-ce-la-a-u-r/).

[2] Vezi ancheta Presshub: https://www.presshub.ro/exclusiv-asociatia-lui-george-simion-a-primit-donatii-de-la-unitati-militare-ale-spp-si-sri-intre-anii-2013-2014-ce-nume-din-politica-i-au-mai-dat-bani-254849/.

[3] Vezi spre exemplu https://newsweek.ro/politica/generalii-aur-pensii-speciale-plus-o-poprire-anaf-dupa-o-condamnare-penala?fbclid=IwAR199oDfrJcWDIcI6D8yBGAQi5FHlkzEGp6qROiAbS2e7dR4LV6lSuFPz8s.

[4] Vezi tot https://www.presshub.ro/exclusiv-asociatia-lui-george-simion-a-primit-donatii-de-la-unitati-militare-ale-spp-si-sri-intre-anii-2013-2014-ce-nume-din-politica-i-au-mai-dat-bani-254849/. E semnificativ și ce spune Dan Tăpălagă: « …liderul său George Simion, nu este autonom. Nu este liber. Este doar un instrument, un oportunist, o săgeată trimisă să bată la multe uși până să-și facă propriul partid. El poate fi oricând scos din priză de către statul român așa cum l-a activat ori de câte ori a avut nevoie de el. Creație de laborator, utilizat în Moldova pentru a promova proiectul unionist, scăpat probabil din mână la un moment dat, recuperat și reșapat în politică, Simion a fost și este parte din sistem în ciuda discursului său anti-sistem (…) Marilor partide aflate la putere le folosește să agite pericolul extremismului inclusiv în fața partenerilor externi pentru a consolida, prin antiteză, actuala construcție politică între PNL și PSD. (Dan Tapalagă, G4Media, Mai 2023, https://www.g4media.ro/programul-de-guvernare-aur-o-colectie-de-monstruozitati-din-cenusa-bolsevismului-legionarismului-si-comunismului.html).

[5] https://www.contributors.ro/conjuratia-anti-charismaticilor-cine-s-a-pus-intre-zelensky-si-romani/.

[6] https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25149281-aur-strange-semnaturi-pentru-suspendarea-presedintelui-iohannis-simion-semnat-deja-parlamentari-pnl.htm.

[7] https://romania.europalibera.org/a/cristian-pirvulescu-despre-armata-aur-si-apelul-lui-mircia-chelaru/32674872.html.

[8] Sondajele ne arată constant principalele instituții, Parlament, Președinte, Guvern, cu cote  de încredere sub 20%, adesea aproape de 10%.

[9] Vezi spre exemplu https://www.antena3.ro/politica/presedinte-onoare-aur-calin-georgescu-anchetat-procurori-628498.html.

[10] https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25364729-claudiu-tarziu-comenteaza-exluderea-dianei-sosoaca-din-aur-fost-import-recent-vector-imagine-facea-imagine-doar-pentru-sine-facea-imagine-proasta-partidului.htm.

[11] https://partidulaur.ro/alianta-aur-a-marcat-un-nou-act-de-unire/.

[12] Spre exemplu: https://georgesimion.ro/ori-suntem-suverani-ori-nu-mai-suntem/.

[13] Pentru TVR vezi https://mostenireaclandestina.ro, pentru Antena3 CNN vezi știrea știripesurse.ro din 08/12/2023: « Întrebat cum l-ar descrie pe Nicolae Ceauşescu, Constantin Boştină (fostul secretar al acestuia) a declarat că era un om care dorea un progres pentru România: „La momentele la care eu l-am cunoscut au fost momente de importanță majoră pentru România și am găsit în Nicolae Ceaușescu un lider care categoric avea capacitatea să-și organizeze naţiunea, poporul, să își mobilizeze potențialul uman promovând foarte mult, după anii 70, în jurul lui specialiştii, oamenii care lucrau în cercetare şi activitatea productivă direct” ». Sursa: https://www.stiripesurse.ro/secretarul-lui-ceausescu-dezvaluiri-explozive-despre-fostul-lider-de-ce-nu-dorea-rocada-cu-nicu-ce_3165507.html. Pentru eforturi de reevaluare a Securității este semnificativ discursul regizorului Bobby Păunescu la postul B1TV (pentru relația acestuia cu AUR vezi spre exemplu https://www.realitatea.net/stiri/actual/bobby-paunescu-aur-este-un-partid-pe-care-romanii-se-pot-baza-prioritatea-este-cresterea-nivelului-de-trai_624079ee09bc4b1bc540a8e6), iată modul cum un proiect de film al acestuia, “Fantomele”, este prezentat: « …este bazat pe fapte reale, privind activitatea spionilor deplin conspirați, care au făcut sacrificii enorme pentru a-și desfășura activitatea în slujba țării. Acțiunea are loc lоc anii ’70 în plin Război Rece, atunci când România făcea parte din Pactul de la Varșovia, țara noastră fiind totodată un actor extrem de relevant pe scena internațională » (Sursa: https://financialintelligence.ro/bobby-paunescu-si-fostul-ofiter-cia-milt-bearden-discutii-la-roma-pentru-filmul-fantomele-ale-carui-filmari-incep-in-octombrie/).

[14] Vezi https://partidulaur.ro/program/Programul AUR și https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2023-05-11-26260481-0-program-guvernare-aur-15-puncte.pdf

[15] Vezi spre exemplu declarația de pe Facebook a lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt  cuvânt al BOR: « Creștinism vs huliganism. Creștinismul nu este niciodată la cuțite cu realitatea.E mereu decent și profund realist. Niciodată strident, niciodată simplist.Un creștin real nu agresează, nu înjură de toți zeii invocând mama adversarului, nu scuipă spre alții și mai ales în sus, nu urlă, mai ales la microfon (îi înțelege utilitatea), nu se dă în spectacol, întrucât simte ridicolul, nu (se) filmează compulsiv, nu strigă imperativ. Creștinismul asimilat te scutește de compromitere, te îmblânzește, te rafinează lăuntric, te înțelepțește» (Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/banescu-despre-crestinism-vs-huliganism-un-crestin-real-nu-agreseaza-nu-injura-nu-urla-la-microfon-nu-se-filmeaza-compulsiv-2343879). Semnificativ în acest sens este și cazul încercării eșuate a AUR de a-l implica politic pe Mitropolitul Banatului, vezi https://romania.europalibera.org/a/aur-implica-bor-in-liga-anti-fritz-mitropolit-e-o-aberatie-/31655810.html.

[16] https://www.mediafax.ro/politic/george-simion-decorat-de-ips-laurentiu-streza-cu-crucea-saguniana-22205793

[17] https://60m.ro/gheorghe-piperea-jumatate-din-lista-de-candidati-pentru-parlamentul-european-din-partea-aur-sunt-profesori-universitari/.Vezi și https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26410670-primii-10-candidati-aur-alegerile-europarlamentare.htm.

[18] Vezi știrile despre alegerea prof. Paul Aligică ca membru corespondent al Academiei Române, precum și anunțul dezbaterii Paul Aligică-Mihai Neamțu: https://r3media.ro/prof-dragos-paul-aligica-a-fost-ales-membru-corespondent-al-academiei-romane/; https://rgnpress.ro/2023/10/paul-dragos-aligica-despre-situatia-bor/; https://r3media.ro/mihail-neamtu-spune-ca-grupul-de-presiune-care-a-dorit-schimbarea-datei-pastelui-face-parte-din-cei-care-vor-sa-distruga-biserica-ortodoxa-din-interior-youtube-a-s/; https://r3media.ro/conferinta-huxley-si-minunata-lume-noua-gazduita-de-mihai-neamtu-si-paul-aligica-va-avea-loc-pe-11-decembrie/; https://60m.ro/conferinta-aldous-huxley-si-minunata-lume-noua-o-incursiune-la-frontierele-tehnologiei-ideologiei-si-naturii-umane/.

Distribuie acest articol

46 COMENTARII

 1. AUR e ca partidul legionar, care nici ei n-au trecut vreodata de 20% si e la fel ca Romania Mare.
  Si intotdeauna o sa ai tristi si alcolici care voteaza, dar acolo a fost procentul din totdeauna pentru un partid de genul asta.
  Ca presedintele Academiei este AURist spune doar ce instutie trista e Academia si ca n-ar trebui sa existe deloc.
  Ca biserica e AiURista e normal, doar a fost si legionara.

  P.S. Patlagica e intai verde si dupa aia rosie, legionari s-au facut comunisti, prmisti, aiuristi si vor ramane tot niste tristi.

  • Este cumva legionar pentru ca intentioneaza sa motiveze asistatii sociali valizi sa contribuie si dansii la bunastarea asistatilor non-valizi sau pentru ca intentioneaza sa propuna ca studiul istoriei moderne a Romaniei sa fie completate de vizitarea obligatorie a Memorialului de la Aiud si de vizionarea in scop documentar a filmelor privind experimentul Pitesti?
   https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/simion-aur-ajuns-la-guvernare-va-taia-ajutoarele-sociale-pentru-cei-care-pot-munci-e-timpul-sa-scapam-de-asistatii-sociali-sanatosi-2616085
   Nu il simpatizez pe domnul Simion dar campania inceputa impotriva lui seamana atat de mult cu cea din ’90 incat ma face sa cred ca Nicu nu a murit si Iliescu si Brucan sunt clonati si eternizati aiurea prin subsolurile vreinei clinici particulare, in Norvegia.

  • Concluziile sondorilor de opinie din Ro indica un AUR care pare sa se fi hranit cu halci din PMP si USR. Strambele UDMR si medievalismul Fidesz asigura oxigenul pentru suflul AUR, la fel cum AUR asigura masca de oxigen pentru UDMR. Mecanismul transformarii unei mase de alegatori prooccidentali in antieuropeni obscurantisti este un mister inca nedeslusit de Pieleanu, Palada si Buble (🧐😉). Campania initiala online, plina de succes desi “sub radar” a AUR a fost plina de conspirativ si este perceptibila si pe acest sit prin componentele sale antieuropeana, antivaccinista, antiecologista si retorica #gur(a/u)deAUR care urmareste separarea economiei Ro de revolutia tehnologica occidentala.

 2. „Mult zgomot pentru nimic ” .O data ce romanul de rind va avea „boii prinsi in jug la caruta ” si isi va vedea cosul plin cu oua , totul incepind cu intii ianuarie 2024, atunci cind pensiile cresc , salariile cresc , ajutoarele oferite celor defavorizati ramin in plata„ ciolovecul” va intelege ca nu isi poate pierde toate aceste beneficii doar ca sa se razbune „a priori” pe niste Partide dovedite democatice spre a vota un Partid numit AUR ce este din ce in ce mai mult asimilat URSS si care nu a dovedit nimic concret atunci cind a fost vorba de tara .Cine oare este „ nebunul ” sa iasa din structurile UE, sa piarda toate beneficiile materiale oferite in mare parte granturi si imprumuturi cu dobinda mica ,sa ramina singur „ cuc ” in fata dusmanilor si sa isi piarda teritoriile in dauna unor deja prieteni dovediti ai Rusiei .Nici macar „ prostul satului ” nu poate face asta daramite cetateanul educat al Romaniei sau cei care au devenit capitalisti .Cine oare poate vota extremele stiind foarte bine cum accesul in UE se pierde , cum pasapoartele se inchid in sertarul din bucatarie , aidoma Rusiei , cum sa vizitezi Parisul va ramine doar o amintire si cum rudele si prietenii ,de tot felul plecati din tara pentru o vreme , vor ramine pe vecie in Occident .Nu avem alternativa .Trebuie votati cei care isi asuma democratia si capitalismul si nu cei inca nostalgici dupa Ceausism .Ati uitat galantarele goale fratilor sau v-ati prostit de prea multa bunastare .Daca va e dor de „Idiotul ” lui Dostoievski dati fuga in Siberia poate o sa va placa gulagul ca de gulas nici nu va mai putea fi vorba .Aia nu mai au nici oua daramite „alanghite”(nu cautati cuvintul in dex) cu brinza de burduf sau de miel la protap .Vi s-a urit cu binele ? Oricum ar fi nici macar Simion nu mai este ce a fost cindva chiar daca Media inca pune in pagina fotomontaje cu fotografii din tinerete .Hairstylistii vor avea de treaba .Bine ca macar acum Rep .Moldova intra pe un culoar al aderarii in UE si Romania formeaza o trilaterala Cu Ucraina si Rep.
  Moldova iar Orban de Budapesta ,ce isi dorea atit de mult Enclava(cit pe ce Dragnea sa reuseasca) numita Tinut Secuiesc este deja scos din jocul politic din UE de catre nimeni altul decit Presedintele Iohannis ce ia blocat cindva realizarea si care acum i-a trimis pe canalele politicii obisnuite ce ar insemna refuzul acceptarii Rep .Moldova in UE pentru etnicii maghiari din Romania si cum s-ar pozitiona romanii neosi fata de aceasta decizie .Asadar, cum ne-a obisnuit deja, Orban Budapesteanul a repetat episodul fugii (dar nu aia a lui Bach)din fata lui Iohannis ca pe Zelenski nu l-au chemat ca ii zicea si ala vreo doua , renuntind la Georgia si lipsind in Plen .In concluzie la vot va fi cu totul altfel decit in apare sondajele inutile facut aqcum .Varianta corecta din sondaje devine realitate abia dupa primirea de catre cetatean a primei transe a pensiei marite in 2024 si dupa primirea ajutorului pentru energie .Sa renunti la asta este peste poate .Sloganul „noi suntem romani” inseamna acum mai ales noi suntem si Europeni .Aparitia AUR nu este altceva decit o incercare, un pariu facut la nivel inalt , dar care o data dezvaluit devine o amintire . Romanul nu poate vota prin ricoseu Budapesta sau Moscova .

  • Sigla „Romania Mare in Europa” e o găselniță de adormit vigilența. Cred că a trecut timpul pentru amăgiri siropoase și minciunele calde, marca tembelilor politici AiURiti. Măgarul, vorba proverbului, să-l potcovesti cu aur, armăsar arabesc nu se face. Funcția AiURitului e pozitivă, totuși, pentru că fara el n-am înțelege nici incultura pe care o manifesta bufonul de o prostie academica Simion, nici naționalismul feroce, nici perpetuarea disprețului total. Noua camarila, noua Lighioana de o abjecție rară (Abjecția pentru Ura tuturor Românilor) consideră că are deja monopolul, aplicandu-si eticheta de câine de pază a românismului și semnele simbolice ale Unitatii. Se încearcă totuși o diversiune. Izolarea internațională a Romaniei. Declanșarea unor focare de anarhie in general și a focarelor legionare in special. Cu toate anexele cunoscute – abuzul, ostracizarea, imoralitatea, uneltirea pirotehnica, complicitatea și pactizarea cu Diavolul – Răsăritul sălbatic – împotriva civilizației Vestului. Știe și toaca din ceruri câtă dezumanizare clocotește in scaturina de aur, cu generali cu tot, unul dintre care pledează pentru instaurarea dictaturii Aiuritoare. Ei vor să câștige puterea fara a avea un proiect politic de dezvoltare a societății și fără o politică orientată spre creșterea solidarității sociale. Aur-rul asta este rezultatul cârdășiei cu Estul Bolsoi. Este rezultatul nimicniciei, al intoleranței, egoismului și delirului de grandoare. Ei aleargă de la o mahala la alta, de pe o sticla pe alta, mințind, trișând, instigând, amenințând, conjurand și înjurând ca la ușa cortului. Pierduți în ciorovăieli animalice, simt nevoia sa urle, sa atace, să sară la gatul „adversarului”. Unire. Cum să facă aceste secături Unirea? Ce, să declare războaie Bulgariei, Ungariei, Serbiei, Ucrainei ? Numai cu Transnistria nu se vor război, darămite cu Maica lor, Fascista Rusia. Sunt monstruos de cinici și ridicoli. Nu poți compara politicienii care au pus pe picioare Romania Mare cu aceste nulități pseudounioniste. Cu niste sclavi ai vechii mentalități comuniste. Cu Hadesul Romaniei – speța zoologică cu sigla de împrumut, „aur”. Coteria Urgia României! Patriotismul lor e de fațadă!

 3. Buna analiza!

  Totusi, o nuanta de naivitate: spuneti despre pedesere ca:
  „devine clar că se instalează o concurența cu AUR și la acest nivel”

  Concurenta?!
  Sa fim seriosi, la anul partidul lui Ilcii va face Guvernul cu AUR si SOS, nu mai are nevoie nici de liberali, nici de UDMR, nici de alte partide!

  Dealtfel, finalul articolul este realist:

  „viața politică să fie dominată de PSD pe stânga și AUR pe dreapta.”

  Nu va fi nici-o concurenta, comunistilor le plac aliantele masive, blocurile sau fronturile, „de larga concentrare democratica!”

 4. Interesant, deci AUR ar putea sa inlocuiasca partidele liberale (PNL) si progresiste/stangiste (USR) si sa concureze direct cu PSD la alegerile din 2024.
  „O parte a celor din sistemul educativ pot fi sensibili la promisiunile AUR, cu atât mai mult cu cât actuala coaliție nu-și respectă promisiunile făcute la finalul ultimei greve.” Intr-adevar, exista din ce in ce mai multe unitati de invatamant (scoli si licee) care organizeaza diverse ceremonii cu un puternic impact nationalist sau ai caror directori au aderat la diverse organizatii de „ajutorare” din zona aceasta nationalisto-extremista. N-as zice inca „extremista”, insa puternic nationalista. Astfel de partide si-au adaptat discursul in functie de problemele din societatile europene. Acelasi discurs nu-l vom regasi la AfD, la Vlaams Belang sau partidul lui Weelders din Olanda, de exemplu. N-as numi aceste partide „extremiste”, pentru ca extremist inseamna altceva. Uneori, in aceste partide, s-au adunat intelectuali sau fosti politicieni cu vederi conservatoare, care nu sprijina actualul trend stangisto-marxist de la nivelul UE si care doresc pastrarea unor valori traditionale occidentale care au modelat lumea dupa ’45 sau ’89. Pe de alta parte, nu putem respinge problema migrantilor in statele vestice si islamizarea agresiva a Europei datorata politicilor de azil. Este o problema reala. In Romania, AUR foloseste alte discursuri, precum cel religios, anti-establishment european (vezi restrictiile din pandemie si obligativitatea vaccinarii pentru libertatea de deplasare), discursul suveraniste anti-corporatii occidentale si nicidecum cel privind migrantii. Insa, Romoania va trebui sa treaca testul Schengen, prin care o conditie pusa de Austria este acceptarea unor migranti care au trecut pe la noi, conform Acordului Dublin, adica a catorva sute de amarati care nici macar nu vor dori sa ramana la noi. Situatia asta s-ar putea sa propulseze AUR si SOS la 50% in cateva saptamani, daca PSD va accepta conditia pusa de Austria. Poate chiar mai mult-70%! Vor urla ca din gura de sarpe, vor prezenta clipuri si poze trucate cu mii de migranti care intra in Romania si vor speria Romania cu chestia asta. Momentul Schengen pica prost, chiar inaintea alegerilor. Nu trebuie sa fii super strateg ca sa-ti imaginezi ce va urma. AUR vorbeste intr-un limbaj foarte simplu si se adreseaza unor oameni la fel de simpli.

 5. Văd că nu sunteți zgârcit cu laudele explicite sau indirecte la adresa auriştilor: ar fi „abili” etc.
  Personal nu ştiu dacă ăsta e cazul, eu aş fi mai sceptic. Ceea ce însă e clar este că sunt periculoşi deşi nu stiu (din nou) dacă periculozitatea e o trăsatură pozitivă, cum clar că este „abilitatea” care le-o atribuiți în mai multe rânduri.
  Cred că ar trebui insistat pe acest lucru, pe „periculozitatea” lor, pe faptul că sunt filo- ruşi şi nostalgici ai unei ideologii criminale care a înfometat şi cvasi-exterminat locuitorii României. Deci în ultimă instanță inamici ai României. Da, ştiu, asta nu le va diminua şarmul şi popularitatea în rândurile unor segmente ale populației. Dar cei care îi vor vota vor trebui să înțeleagă că vor fi considerați răspunzători de eventualele tragedii: o directă consecință a acestui fel de a vota nesăbuit şi iresponsabil.
  Sunt perfect de acord cu îngrijorarea dv. vis-a-vis de naționalismul ridicol şi desuet al lui Ion Aurel-Pop.
  Ca ardelean îmi e jenă că acesta provine din aceeasi zonă geografică cu mine.

  • O, ce festă minunată de la Răsărit s-arata! Fara cei trei magi…Semnele (cl)anului de „aur” – proiect de țară – o brânză in burduf de câine muscalesc. O nadă buna pentru creieri fierți, creduli și cre(ș)tini. Ei, laudă gură că ți-or da friptură, printr-o speculație astronomică pură! Cine, cine? Contagiunea Ucigătoare a Răsăritului vs Abjecția pentru Unitatea cu Rusia, care susține că deține toate monedele false, toată piatra filozo fală și toate cheile: a lui Nostradamus, a lui Rasputin, a babei Vanga, a vrăjitoarei Omida și a vrăjitoarei Aur ica. Așadar, priviti fondul ascuns al firii aiurite.

   • https://stirileprotv.ro/stiri/international/parisul-face-zcuratenie-inainte-de-jocurile-olimpice-2024-migrantii-si-romii-inclusiv-din-romania-mutati-din-locuinte.html
    Cine va avea curajul si competentele pentru a gera repatrierea rromilor?
    PNL&PSDul ?
    Este vorba despre repatrierea prin expulzare a unor mii de cetateni romani indezieabili in Franta.
    Daca AURul va propune incadrarea acestora intr-un program cetatenesc mai sever, se va chema ca este un partid legionar ?
    Un „detaliu” legat de situatia din Franta.
    Gitanii , coetnicii rromilor, majoritatea itineranti, sunt cei mai decisi cetateni francezi in a dezpovara natiunea de obligatiile sociale fata de grupari considerate a fi parazite si care provin dintr-o țara europeana cu un regim democratic.
    „Detaliul” este important deoarece opozantii lui Simion vor considera ca partidul sau este unul rasist, ceea ce este demonstrabil fals .

    • Pai de ce a fost ignorat fostul meu coleg cu studii muzicale cand a spus de „un furuncul cu doua capete”?
     :))

     Gitanii nu sunt multi si au si ei un mod de viata replicat si de generatiile noi.
     Se cheama „digital nomads”.
     Multi sunt melenchonistii.

 6. Hai, hai ca se poate si simplificat, sa nu mai dansam in jurul subiectului:

  Romania e o democratie de fatada condusa de oameni din servicii.

  Serviciile si-au facut un obicei din a instala lideri fara suport politic dar „populari” care uzurpa liderii politici – Basescu cu Stolo, Iohannis cu Antonescu, Citu cu Orban, Ciuca cu Citu.

  In aceasta schema serviciile au avut nevoie mereu de instrument paralel de a contra-cara politicul.

  Asa a aparut DNA, dar care le-a scapat din maini si s-au cam fript, si serviciile au zis „never again”.

  AUR este noul instrument – atrage indignarea romanilor mai creduli n aceasta „solutie” si se foloseste de frica celor mai hipsteri/ntelectuali/cultivati pentru a sustine sistemul, singurul care ne mai poate feri de „extremistii” AUR.

  Polarizara Romaniei este realizata, discursul din spatiul public controlat, orice sansa de a scapa de hotie, coruptie si incompetenta zadarnicita.

 7. Orice analiza a situatiei politice din Romania ar trebui sa porneasca de la premisa ca toate partidele politice din Romania au fost infiintate/sunt controlate de catre Securitate/SRI.
  Despre neo-Ceausism:
  Circulatie cu sot/fara sot
  Eliminarea carnii din alimentatie/Carne falsa
  Economisirea energiei
  Supravegherea totala a comunicatiilor
  Returnarea sticlelor si hartiei
  Panouri solare

 8. Explicatia este f.f. simpla si practicata pe scara gliobala in anii comunismului si in ultimii 30+ de ani.
  Teza Secu – „Romanii sunt antisemiti. Numai noi ii putem infrana/controla pe antisemiti”.

 9. Mie mi se pare normal ceea ce se întâmplă în România, Europa și SUA. Este o acomodare politică la cea de-a treia Revoluție Industrială. Respectiv, coabitarea actuală capitalism/liberalism vs socialism specifică în ultima sută de ani fiind soluția celei de-a doua Revoluții Industriale, este adaptată în cea de-a treia Revoluție Industrială la nivelul globalist/progresist vs național/suveranist. Altfel spus, în România, PSD și PNL sunt din lumea veche, iar AUR și USR sunt din lumea nouă. Mențiune: USR nu este de dreapta ci de stânga, AUR este de dreapta. Deci, ideologic vorbind, există două grupuri ideologice în adversitate: PSD vs PNL și USR vs AUR. De la această situație trebuie pornită analiza, dar cu bună intenție obiectivă. Repet, ceea ce se întâmplă este normal.
  Ce se va întâmpla în 2024? Va fi doar o primă etapă în noua zbatere a Lumii noi….

 10. Ce de-a cuvinte degeaba, care exprima intelegeri gresite/ deformate ale realitatilor inconjuratoare – specifice indivizilor inadaptabil care mai devreme ori mai tarziu pier rapusi de „inadecvare!
  (un soi de pensionari ai rasei umane – iesiti la pensie inca din maternitate)

  Ce face AUR poate fi numit oportunism, populism si ce vreti voi = o incercare de a da glas politic unora carora le bagati cel putin pumnul in gura de vreo 33 de ani, intr-o bataie continua de joc fata de orce soi de DEMOCRATIE si chiar viatza politica sanatoasa/ normala specifica unui stat adevarat!
  (zii 33! …avorton statal, falstat, cel mai cel din EUROPA, de care isi bate joc toata lumea si ai carui cetateni sunt de mana a doua in EUROPA)

  Activitatea sustinuta a liderului AUR se intinde pe decenii si nu are nimic in comun cu vreun ceausism – specific voua – si a avut in prim plan subiectul unionist: „Bessarabia e ROMANIA!” Ce treaba au avut vreodata corciturile sudiste in frunce cu ardelenii lor, care si-au gasit expresia ultima in ceausismul satanic antiromanesc cu vreo UNIRE? Va aduc aminte ca corciturile tradatoare, dezertoare si sabotoare a oricarei RomaniI AU RENUNTAT DIN START la orice unificare cu Bessarabia inventata de rusi cand au intrat in razboi de partea antantei crezand ca vor primi fara sa lupte transilvanii inexistente iar pe moldova o vor pastra ca tampon – unicul stat care procedeaza astfel in Europa, cu propriul sau teritoriu – cica NATIONAL!
  AUR nu are cum fi deci postceausist – e o aberatie ce afirmi tu -, in avortonul statal oltenesc, ale carui base au fost puse de carol1, doar voi sunteti postceausisti pana la moartea pe veci din toate punctele de vedere.

  Chestiunea AUR e bagata in fata ca sa nu vedem monstruoasa uniune dintre PSD-ul – postcomunist si cu simpatii proruse evidente, automat antiucrainean si antimoldovean, implicit antiromnesc – si surogatul PNL ca fals partid liberal si NATIONAL aliat nu doar de conjunctura al pesedeului.
  (mai e iLiescu presedintele onorific al PSD in prag aniversar si… ?)
  Marog, daca POLUL de dreapta nu are credibilitate, avand in vedere cei care-l compun…

  • @ Toma Zauier:

   1. Modul de exprimare releva un nivel de intelegere a lucrurilor la nivel de regn inferior!

   2. Nu cred ca exprimarile publice ale domnului A. Gussi releva inadaptare la realitate sau intelegere deformata a realitatii. Chiar daca ar fi asa, poate fi contrazis in mod coerent, argumentat si civilizat. Poate „inadecvare” da, pentru ca in cazul in care esti o persoana educata e greu sa fii „adecvat” la marlania si prostia generalizata ce domneste fara oprelisti in societatea romaneasca.

   3. Activitatea AUR are o legatura intensa cu manifestarile de tip comunisto-ceausisto-securist, afisand un nationalism de prost gust, impregnat cu o necunoastere si lipsa de intelegere flagranta a istoriei( specifice acestea fiind si comunismului ceausist, care se impana cu „patriotism” incercand sa bage pe gat natiei ideea ca in ciuda tuturor mizeriilor, ei, comunistii, ar fi patrioti – totul coordonat „cu atentie” de catre securitate), cumulat cu o lipsa totala de cunoastere a tratatelor internationale si a legislatiei europene, si nu numai. Ceea ce afiseaza acesti ipochimeni din AUR e o parodie la adresa sentimentului national al romanilor. Un nationalism de parada afisat pentru a fura voturile celor creduli!

   Vad ca recunoasteti apartenenta la „valorile comuniste” a PSD si PNL( minciuna, hotie si coruptie + tradare prin actiuni( sau inactiuni) in favoarea Rusiei imperialist-teroriste, ce nu s-a lepadat inca de comunism, Putin adresandu-se ipochimenilor din jurul sau cu apelativul „tavarisci”), dar probabil nu ati sesizat ca parlamentarii AUR s-au aflat alaturi de PSD si PNL la votul privind multe legi care lasa foarte mult de dorit din multiple puncte de vedere.

   A propos, noi nu avem legi care sa incrimineze coruptia la nivel de legislativ si guvern, nu avem o lege a raspunderii ministeriale sau parlamentare. Nu s-a putut da asa ceva din cauza numarului mare de pramatii comunistoide permanent prezente in numar mare in parlamentui Romaniei, din cauza unei majoritati de idioti care voteaza aiurea, din prostie, exact contra interesului propriu!

   4. Da, nu e democratie ceea ce se petrece pe aceste meleaguri de 33 de ani incoace, dar nu stiu de ce va surprinde asta, atat timp cat masa de bovine voteaza in mod majoritar personaje provenite din trecutul comunisto-securist, plus condamnati penal, oportunisti feroce si semianalfabeti fara creier( dar uneori cu diploma-diplome). Iar acum se pregatesc sa dea o noua lovitura democratiei, dand o gramada de voturi acestei adunaturi de ipochimeni numita AUR!, plus numeroasele voturi date in mod obisnuit clicii de provenienta comunista numita PSD, la care glorios s-a alaturat un PNL dirijat de un nimic uman numit Johannis!

   • Aur nu e partid, nici alianta. E Curentul Ultrasilor Razboinici. Însă autorul vrea sa demonstreze că Abisalii Ultrasi Radicali sunt exemplu creator. Șucar! Asemenea acelor actorași mediocri care, iluminați de o bruscă inspirație, devin interpreți excelenți. Scandalagii care, urlând că ei au în spatele lor, in șatra lor, in căruță lor, nu neapărat cu câini și puradei, masa, proletariatul, împing lucrurile dinspre nicăieri, înspre niciunde. In toate abisurile și vârtejurile anarhiei, făgăduind „admiratorilor” totul, tot ce ăștia, gregarii, coate-goale, știrbii, senilii și asistații, ar dori să audă. Și iată că bulibașa mehenghi Simion, tras de sfori și de limba, jură, nu neapărat cu mana pe Biblie, că el și haita de derbedei ce se dau cu șprei apără sărăcia și neamul de UE. Tuna și fulgera cu multă elocventa fățarnică: Vrem securitate, suveranism și putinism! Vrem bla-bla! Puneti botul, dați cu votul!”. Căci aur-rul fals, s-a hrănit cu parșivenia rusească încă din leagăn, și dieta ii prinde bine și astăzi. De aceea, plâng ritualic și promit că doar un regim auro-fanariot, doar un despotism orientalo-asiatic va ferici poulimea mioritică. Nu vi se pare că adie a comunism-ceausism? Practic, surogatul aur vrea să facă din Romania o băbăciune căreia îi curge fardul când va fi tranzacționată, ca la târgul de vite, de circarii politicieni, de scaturina aurita. Nu vi se pare că această construcție malefica e aliasul unei monede false? Ascultați ce bine suna. Aproape la fel ca celelalte. Să juri că e de aur, deși e mult mai ușoară. Nu, n-o frecați, că se deteriorează. Va valora atâta vreme cât nu se știe că e falsa.

    • ”ce face AUR trebuia să facă PNL”

     Aserțiunea asta se califică pentru medalia de aur la categoria ”gura păcătosului, adevăr grăiește” 😀 după cum spunea bunică-mea.

     În anii ’90, PNL era teleghidat de serviciile secrete la fel cum e teleghidat AUR astăzi. După ce PNL a fost folosit pe post de falsă opoziție (*) el a îmbătrânit, s-a rinocerizat și a trebuit înlocuit cu o altă falsă opoziție, așa s-a ajuns să fie nevoie de AUR.

     (*) Metoda asta cu falsa opoziție e implementată și la București și la Berlin, dar firele (sforile) duc tot la Moscova, în ambele cazuri. USL-ul nășit de Dan Voiculescu, în numele căruia ”premierul Grivco” se află și azi la conducerea României, are o companie ilustră: ”marile coaliții” organizate în ultimii 20 de ani la Berlin, de foștii tovarăși din Internaționala Socialistă de Tineret din anii ’80.

 11. Intre George Simion si Gigi Becali sunt o multime de asemanari: atitudine generala, limbaj, afinitati politice si sportive, cultura. Liceul Gheorghe Lazar, ASE si UIC pot fi mandri ca absolventul modelat de cele trei prestigioase institutii a ajuns, in urma unor studii aprofundate si atent conduse de profesori marcanti, la profunzimea filosofica a geniului financiar si arhitectonic din Aviatorilor.
  #Romaniaeducata este sigur pe maini bune cu lideri ca Simion. Nu stiu daca Simion este rezultatul acestui proiect de tara, dar sigur ar putea deveni cauza. Oameni fara o minima educatie scolara, ca Nicusor Dan, trebuie inlocuiti cu premianti si olimpici pe tiparul lui Simion! Sau al lui Daniel Ghita, si el medaliat, chiar daca nu olimpic..

 12. Vedeti bine ca aceasta este tendinta si in Franta, tara pe care o cunoasteti foarte bine.
  Si acolo se pune problema relocalizarii industriale, a combaterii separatismului basc si corsican, a luptei impotriva delincventei si traficului de droguri in special la Marsilia si, un important punct pozitiv fata de Romania ,a luptei impotriva pedofiliei, soldata zilele acestea cu arestari masive.
  Nu toti romanii atasati principiilor afirmate de AUR sunt retrograzi, filorusi sau comunisti nostalgici si nu toti sustinatorii AUR viseaza la o rebeliune armata. Domnul Parvulescu exagereaza un pic. Simion nu are stofa de lider dar din disperare, alegatorii ii vor abandona pe fanfaronii actualei coalitii.
  Tocmai a venit amenda cea mare pentru gropile de gunoaie raspandite prin toate judetele cu stirea si complicitatea unei Rovana Plumb, Sulfina Barbu, Victor Ponta, Olguta Vasilescu si a miilor de traficanti de gunoaie care prin faptele lor sunt responsabili pentru bolile mizeriei, subiect asupra caruia foarte probabil nu se va dezbate in campania electorala.
  O țara fara gunoaie si fara infractori suna a slogan electoral dar nu il va adopta nicio formatiune politica, fiind irealizabil.
  Prietenia romano-americana se va consolida si ar trebui o investigatie jurnalistica pentru a intelege interesele cui primeaza in relatia dintre Primarul sectorului 6 cu oficialii democrati ai statului Arizona.
  https://economedia.ro/statul-american-arizona-isi-va-deschide-o-reprezentanta-economica-in-sectorul-6-din-bucuresti-prima-din-europa-centrala-si-de-est.html
  Observatori romani aflati in prosperul stat american spun ca se delocalizeaza pe repede inainte afaceri care prosperau in Ucraina. Foarte posibil ca multe evenimente de acest fel sa se petreaca in perioada pre-electorala.

 13. „nu cred că greșim daca-l considerăm periculos”
  În ce fel, mai concret, cu subiect și predicat, ar fi „periculoasă” o poziție mai fermă a României în raport cu UE?
  Fără lozinci, o analiză clară costuri-beneficii, ce ne-a adus mai concret poziția ghiocelului din 2007 încoace?

 14. Cred ca autorul greseste aici. Aur este pentru multi o contrareactie la cosmopolitismul ultimelor decenii. Romania a trecut dintr-o extrema in alta, de la ceausismul negru al anilor ’80 cu un nationalism de parada la „occidentalizarea” societatii romanesti in anii ’90-2000 si ea tot de suprafata, cand era aproape o rusine sa zici ca esti roman. Din pacate la noi nu a existat o cale de mijloc. Si nu trebuie uitat ca multi din votantii Aur locuiesc de ani buni in occident,avand si alte pasapoarte in buzunar decat cele romanesti. Plus ca sunt foarte tineri. Ar fi o gresala sa reduci ascendenta Aur la cativa nostalgici ai ceausismulu de la care au trecut deja mai bine de 30 de ani.

  • Vreti sa spuneti ca evenimentele de pe 10 August au fost provocate de catre cei din diaspora si nu de ultrasi?
   Este clar cred ce s-a petrecut atunci cu diversiunea Secu cu israelienii si ce au balmajit in ivrit la TV in Israel ca sa nu strice relatiile cu Romania.
   Sa asteptam si provincia?

 15. Foarte buna analiza. Simion et co sint printre cei multi care nu ar trebui sa fie votati in vreo functie de stat dar e multa lume naiva (asa cum exista destui naivi in orice societate). Ma intreb insa oare daca AUR poate fi mai daunator Romaniei decit alianta actuala PSD-PNL care au indatorat tara cu zeci de miliarde in citiva ani.

 16. Mă bucur de înțelegerea acestui text de către mulți, dovada comentariile pertinente și foarte neafectate de a fi contra sau pro aur, echidistante.,..eu la 49 de ani am prins și întunericul, foamea, cenzura,lipsa libertății din comunism, am simțit pe propria piele presiunea serviciilor de a favoriza firmele lor în câștigarea unor beneficii, am simțit deziluzia unui vot, am părăsit iluzia unor patronasi români de a mi plati serviciile( deh n am avut șansa statului la stat) așa că am emigrat în primul rând pentru un venit decent ( ziua de munca are 8 ore și în Franța)…pot spune că sunt reprezentantul sadea a unei istorii post decembristă neasumata de politicieni dar foarte folclorizată pe social media…dezamăgit, surghiunit fără speranța de a putea face o alegere care să tragă România din șanț unde ne bălăcărim între noi și unde ne vor serviciile… Jăcmăniti, mințiți, manipulați tindem de multe ori sa ne concentrăm pe familie , pe job sa ne depărtăm de politic dar oare asta nu ne va afecta curând?Aur o percep că o gluma proasta prin ceea ce debitează însă e o adevărată îngrijorare în numărul de adepți și de votanți care nu vad sau refuză să vadă că șanțul in care ne tîrie aur e unul adânc iar de acolo disperarea noastră nu va mai fi nici măcar un geamăt de ecou..

 17. Deja observam o anumita forma de acutizare a declaratiilor, mai mult sau mai putin politice ,ale PSD si AUR.Simion declara explicit cum singura alianta viitoare non posibila este cea cu PSD acceptind astfel o alianta cu partidul explicit filorus al doamnei Sosoaca .Pe de alta parte atacurile la familie si la persoana incep sa apara intre cei doi sefi de Partid numindu-l aici pe Simion si pe Ciolacu .Asa cum bine stim astfel de atacuri exista mai peste tot in lume si in SUA si in Romania exista astfel de cazuri atunci cind facem referire la persoane ce isi asuma o candidatura la Presedentia Romaniei .Cu toate acestea , dincolo de disconfortul produs de anumite afirmatii indirecte dar care au fost rapid confirmate de Simion ,cetateanul are dreptul sa stie .Un candidat la functia suprema in Stat trebuie sa isi puna „sufletul pe tava ”politicilor ce capteaza interesul cetateanului . Nu te mai poti ascunde iar daca o faci infringerea este rapida .Am avut deja cel mai bun exemplu cu alegerile in care Geoana a pierdut .Simion ,vadit marcat ,.chiar daca Ciolacu nu s-a exprimat in clar spre a identifica si a arata problema cu pricina , nu a avut alta solutie decit sa anticipeze ceea ce Ciolacu a prezentat . Exista insa o mare indoiala atunci cind Ciolacu poate chiar nu s-a referit la ceea ce ulterior Simion a spus si recunoscut .Unii formatori de opinie din Presa si nu numai ca incep sa nu isi poata explica de ce Romania , spre deosebire de alte natiuni , nu aduce in fata publicului evidentele deja legaturi cu sovieticii si de ce guvernarea si structurile de Inteligence nu nominalizeaza persoanele politice sau nonpolitice aflate in aceasta situatie spre stiinta alegatorului care are dreptul sa stie .Structurile de Inteligence au obligatia sa anunte daca exista sau nu exista astfel de persoane in Romania .Poporul Roman trebuie sa cunosca acesti oameni si sa nu ii voteze , daca ei exista , sau aceste persoane(politicieni sau nu) sa fie oprite la a mai participa in lupta politica .Norvegia deja face asta si probabil si UE va formula o initiativa legislativa in acest sens .Suntem in razboi si razboiul nu poate fi tratat legislativ , politic si militar ca o situatie de pace .Daca ne intorcem la AUR si la seful lui de Partid participarea acestuia la una dintre emisiunile specifice de la postul TV Digi 24 ne-a aratat un AUR cu mult mai nehotarit si mai putin ancorat in modelul de functionare a Romaniei si al UE chiar daca incercarea de a muta totul in partea de atitudine fotografica a vrut sa compenseze necunoasterea unor probleme de Stat pe care interlocutorul(ziaristul) i le-a adus in fata uneori vadit sau intentionat spre a provoca reactii .Cumva intrebarea lui Ciolacu ne-a arat o alta fata a sefului AUR usor panicata , usor nehotarita si usor indecisa .De fiecare data ziaristul cu pricina a solicitat sefului AUR dovezi aruncate de catre acesta cumva in timp .Simion nu a putut sustine dovedirea spuselor si cunosterea modului de functionare al Statului Romania .Ultimile ziceri, ce il situeaza pe Simion , politic, impotriva PSD(este singurul partid de unde mai poate cistiga voturi ) dar care il determina(ciudata zicere) sa accepte partidul doamnei Sosoaca, suprapuse peste neinteleasa dorinta ce elimina din plata unele ajutoare pentru cei nevoiasi ca si achizitiile politice de membri de la alte Partide ,ce il pozitioneaza pe Simion ca atasat Sistemului impreuna cu nehotarirea recent afisata , poate produce pagube electorale partidului AUR .Sa vedem ce zic sondajele ce vor aparea dupa inceperea anului 2024 .

 18. Interesant e focusul asta (aproape) doar pe Simion . Superficialitate ? Naivitate ? Tactica ?
  In planul doi eu vad cativa intelectuali remarcabili dar discreti, tacuti dar – sunt convins- eficienti !
  Si despre #transfuzia# de personalitati dinspre Voiculescu spre AUR chiar nimic ?
  Ce surprize o sa mai avem …

 19. Sper ca autorul va găsi timp pentru a scrie despre proiectul de tara al alianței dintre PSD și satelitul sau PNL. Șansă ca AUR, un partid la fel de populist și lipsit de valori precum cele de mai sus, sa formeze un guvern in 2024 este nula. Ceea ce surprinde însă este panica cleptocratiei actuale ca nu va mai avea o majoritate confortabila precum cea de azi. Dacă analiștii politici de la București sunt cu adevărați independenți s-ar apleca și asupra unor goluri serioase in biografia atât a lui George Simion, cât și a lui Marcel Ciolacu.
  AUR nu este o alternativa reala pentru România de mâine pentru simplul motiv ca își recrutează noua „elita” din transfugii și resturile de la PSD și PNL. Fără oameni noi, neatinsi de corupția din FSN-ul reunit în alianța de azi AUR va fi exact precum aceste doua grupări.

 20. Simion e un inept arogant, cu apucaturi de Mesia ratat. Precum Sosoaca, imbrācatul in straie taranesti, le da amadurora impresia ca pot zbiera la microfon idealurile poporului votant si automat capātā legitimitate.
  Problema României e cā nu prea existā oameni politici decenti, cu bun simt, care nu au schelete in dulap. Din cauza asta, orice idiot care imbraca un strai tărănesc poate să pretindă că e un bun român.
  AUR, precum MAGA in USA, UKIP in Marea Britanie, sau Frontul doamnei Sosoaca LePen in Franta, sunt rezultatul acestui vid de bun simt in politica, concurent cu prostia nemarginita a unei treimi din populatie format din patrioti fara scoala, mediocri si repetenti dar cu gura mare… Proud Boys imi vine in minte imediat. AUR sunt un fel de Proud Boys, pumnu’ greu, mintea slaba.

  • Domnule,doamna/domnisoara nu pot decit sa va multumesc pt acest comentariu,CHAPEAU!!!!
   Pot sa adaug eventual: ce pacat ca acei oameni capabili care ar putea deveni buni politicieni fara schelete in dulap sint tinuti departe sau f departe de sistem sau pur si simplu evita sa intre in mlastina „curat murdara” vorba stim noi cui a politichiei dimbovitene..Din pacate pt noi…Ciolacu candidat la presedintie?!?!?!(doar un posibil cosmar).Vai de noi!!!!!

 21. „…AUR ca fiind inițiat și susținut din interiorul Statului”

  Permiteți-mi vă rog, stimate domnule Alexandru Gussi, o altă perspectivă…

  Încercați să intrați cu forța în incinta Parlamentului și să vandalizați mașina unui angajat al ambasadei SUA. …Fără a ne întreba ce este cu fondurile primite de AUR [indirect] din Rusia, ori despre campaniile de marketing politic găzduite generos de mass-media. Doar faceți experimentul acesta. Vă „umflă” jandarmii ca la 10 august 2018!

  Domnii de la AUR nu au pățit nimic.

 22. Stimate,
  Lamuritorul!
  1.Oamenii de calitate n-au de ce sa fie ,,adusi” in politica si nici ei nu vin, deoarece in Romania Politica n-au ce face!Ei nu sint mincinosi, fatarnici sau oportunisti, iar masurile fiscale si financiare, n-au nevoie de un ,,cap prea luminat”, ele fiind de gradinita economica…
  Fara un proiect de tara, cu obiectivul dezvoltarii economice-industriale rapide, actiune care necesita capacitate constructiva si viziune economica inexistenta azi la clasa politica, ce loc ar avea in politica oameni de buna calitate?
  Insasi starea actuala de dezintegrare economice si industriala, care a facut din consumerism ,,motor de dezvoltare” economica a generat actuala societate si clasa politica degenerata.
  2.Proiectul de tara nu poate fi doar unul POLITIC ci si unul economic, care aflat in decolaj construieste de la cetateanul responsabil la politicianul RESPONSABIL care nu poate sta in locul obtinut (politic),daca nu este capabil sa asigure targhetul de dezvoltare planificat!
  Lumea este satula de democratia politica de parada, deoarece fara democratie economica – rezultat al unei decolaj economic puternic, traim intr-un fals sistem democratic.
  Acum politicienii, recte primarii n-au decit o singura ocupatie, sa mai faca ceva in localitatile de bastina ca sa fie realesi cu fonduri UE, fara sa fie interesati sa planifice si realizeze o dezvoltare economica-industriala sau agricola, prin care sa scoata din saracie si intentia de emigrare zona rurala si a micilor orase.
  Daca n-ar exista fondurile UE, primarii ar fi nevoiti sa dezvolte economic localitatea, ca sa aiba fonduri de lucru!
  Nimic nu ,,prosteste” mai tare o tara sau populatia, decit saracia si lipsa oricarui orizont de viitor.
  3.Vreo 7 partide noi au venit in ultimii ani cu ,,proiecte politice”, dar la capitolul proiecte economice nimic, nimic.La fel sta situatia si cu PSD sau PNL, care afara de daruri sociale si ceva infrastructura n-au adaugat nimic la PROIECTUL ECONOMIC pentru 2025 care sa schimbe Romania esuata din toate punctele de vedere!De Craciun si Anul Nou, de Pasti, cei fara bani vor pune pe masa ,,autostrazi, spitale, gradinite” s.a.m.d. care cu siguranta ca sint necesare, dar nu tin de frig si de foame…
  4.Saracia face ca extremistii sa cistige teren politic sau pe unii sa intinda mina ,,la banii Rusiei”, cu pretul tradarii propriei fiinte, care nu se mai identifica cu Romania saracita si furata de oricine apuca…

 23. Aur reprezinta o supapa pentru o patura de romani, ca si Romania Mare a lui VC Tudor sau PPDD al lui Dan diaconescu. Si sosoaca cea cu soriciul gros se incadreaza aici. O patura de oameni fara educatie, fara gandire, care apreciaza constient sau inconstient zbieretele patriotarde si falsul simt civic sau patriotic, cei care adora politicile radicale si injuraturile. Aur a fost creata ca o galerie de fotbal care doar zbiara. Nu are o ideologie sau metode normale. Liderii ei sunt pe acelasi tipar; au ei studii pe bune sau au realizat ceva in afaceri sau in profesie?! Nici Psd-Pnl nu au aratat prea multe in anii astia. Pnl a scazut mult. La alegeri probabil Psd va fi iar jupan mare. Usr a avut conflicte interne si au scazut si ei, maxim daca vor lua vreo 12% chiar daca se unesc cu Pmp si Forta dreptei.
  Ramane de vazut cu cine va face Psd guvernul, probabil iar cu Pnl, doar ca nu de pe pozitii egale ca acum…

 24. Un partid cu un electorat cvasi-primitiv trebuie sa fie foarte atent… permanent „pe varfuri”, cu ochii beliti si cu urechile ciulite, la electoratul sau. Usor li se poate pune pata, votantilor, iar important e ce iese la alegeri, nu la sondaje. Campaniile electorale, in Romania, sunt tumultoase, iar o replica buna, inainte de vot (vezi, de exemplu, „Credeti in Dumnezeu, domnule Iliescu?”), poate injumatati procentele unui partid si/sau ale unui candidat.
  Cat despre candidatii la presedintie, as putea sa pun pariu ca va aparea unul „proaspat”, caruia sa nu-i poata fi gasite rapid schelete in dulap.

 25. La ce au facut astia de la PSD si PNL cu tara asta, AUR are toate sansele sa castige. Nu s-au saturat astia sa fure de 33 de ani tara asta. Vai de noi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Gussi
Alexandru Gussi
Alexandru Gussi are un masterat și un doctorat în științe politice la Institut d'Etudes Politiques din Paris, a publicat La Roumanie face au passé communiste. Mémoires et cultures politiques, Paris, l'Harmattan, 2011, predă la Facultatea de Științe Politice a Universității București

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro