joi, septembrie 21, 2023

Proiectul de ţară al domnului Dragnea

Domnul Dragnea poate fi mulţumit. În acest sfârşit de vară, România se află, mai mult ca oricând, pe drumul ducând la realizarea proiectului de ţară al PSD. Domnul Dragnea poate fi mulţumit, de vreme ce colaboratorii săi posedă energia necesară atingerii noilor ţinte îndrăzneţe fixate. Domnul Dragnea poate fi mulţumit, căci societatea şi statul sunt sub asediul său. Nici un domeniu nu este evitat,nici o strategie nu este uitată. Totul merge mai departe,asemeni unui plan ce trebuie dus la îndeplinire, metodic.

Restauraţia, autenticul proiect de ţară al domnului Dragnea, presupune, în mod dialectic, lichidarea tuturor instituţiilor şi mecanismelor susceptibile de a încuraja pluralismul şi limita hegemonia statului ce se confundă cu noul USL. Fiecare dintre paşii de acum este premeditat şi participă la un efort general. Zelul demolator al ministrului educaţiei, neobositul domn Liviu Pop,duce la eliminarea libertăţii de alegere de pe piaţa manualelor: statul redevine, ca într-o tradiţională autocraţie, deţinătorul monopolului în materie. Devotamentul ministrului justiţiei, onorabilul domn Tudorel Toader, este dedicat sarcinii formidabile a mutilării statului de drept. În fine, interpusul domnului Dragnea la Guvern, ironicul Mihai Tudose, este angajat în noua cruciadă destinată să elibereze pe români de sub tirania băncilor imperialiste. Ca punct final, impozitarea excesivă este unica manieră prin care acest stat inept şi hrăpăreţ poate supravieţui.

Proiectul de ţară al domnului Dragnea se distinge, din ce în ce mai clar, o dată cu fiecare asalt instigat de domnia-sa şi executat de uneltele guvernamentale.Restauraţia, subdezvoltarea multilateral dezvoltată şi restabilirea privilegiilor, iată elementele pe care se sprijină edificiul la care visează domnul Dragnea. Pluralismul, intelectual sau economic, este incompatibil cu noul etatism agresiv ce domină oficialitatea de la Bucureşti. Vehemenţa cu care este denunţată practica bancară este în linia stalinistei înfierări din iarnă: atunci companiile străine erau demonizate ca instrumente încurajând revolta civică. Ieşirile domnului Tudose sunt cu mult mai mult decât simple exerciţii retorice. Ele traduc viziunea unei administraţii pentru care singurul capitalism tolerabil este acela dominat de legea de fier a clientelismului.

Regimul Dragnea, animat de acest ethos al restauraţiei, acţionează spre a elimina zonele ce se sustrag controlului său. Invocarea, permanentă, a suveranităţii Camerelor, este formula dincolo de care se ascunde ambiţia partidului- stat de a fi, ca în epoca comunistă, elementul conducător al întregii societăţi. Desprins din PCR pe linie fesenistă, PSD este fidel unicei logici pe care o cunoaşte şi pe care o practică:extinderea autorităţii de comandă, nimicirea libertăţii individuale şi a domniei legii.
Domnul Dragnea este cea din urmă întruchipare a acestei voinţe comuniste de a corupe, domina şi intimida. Lupta de ariergardă împotriva modernizării este însuşi proiectul de ţară pe care domnia -sa şi-l asumă, fără ezitare. România în numele căreia ni se adresează este acea Românie ce a văzut în Ion Iliescu pe protectorul ei. Reţeaua domnului Dragnea este vastă şi se confundă cu toţi cei care, direct sau indirect, privesc supravieţuirea ordinii clientelare de acum ca pe şansa lor de a-şi menţine hegemonia.

Proiectul de ţară al domnului Dragnea nu mai poate fi ignorat. Fiecare zi de guvernare a regimului său reconfirmă potenţialul său de toxicitate politică. Autocraţia şi autarhia avansează, implacabil, aparent imposibil de oprit.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. Un bărbat avem în ţară, lozincile din trecutul recent se repetă la Bucureşti 2017 fără ezitare?
  S-a realizat mult în 27 de ani libertate, s-a realizat mult în 10 ani apartenentă la UE. Societatea civică s-a dezlănţuit după 1989, şi-a prezentat ferm dorinţele pe stradă în ianuarie 2017. In vacanţa mare au dispărut aspiraţiile spiritului civic dezlănţuit în ianuarie? Autorului avertizează pe drept.

  … „… Domnul Dragnea este cea din urmă întruchipare a acestei voinţe comuniste de a corupe, domina şi intimida. Lupta de ariergardă împotriva modernizării este însuşi proiectul de ţară pe care domnia -sa şi-l asumă, fără ezitare. România în numele căreia ni se adresează este acea Românie ce a văzut în Ion Iliescu pe protectorul ei. Reţeaua domnului Dragnea este vastă şi se confundă cu toţi cei care, direct sau indirect, privesc supravieţuirea ordinii clientelare de acum ca pe şansa lor de a-şi menţine hegemonia.
  Proiectul de ţară al domnului Dragnea nu mai poate fi ignorat. Fiecare zi de guvernare a regimului său reconfirmă potenţialul său de toxicitate politică. … „…..

  Nu trebuie uitat cum a arătat ţara şi societatea românească 1989. Ceausescu- PCR, Ceausescu- România ea fost imnul colaboratorilor din naţionalcomunismul autohton. Unde sunt aceşti colaboratori, aceşti profitori din NATIUNEA ceauşistă azi? Unde a dispărut PCR? Unde sunt azi foştii membri de partid PCR? Articolul 8 din Declaraţia de la Timişoara 1989 cerea un repaus pentru dulăi cei mari din PCR şi securitate (10 ani excluşi din conducerea statului şi poziţiile cheie din administraţia publică?). Nu s-a realizat. Iliescu /FSN, Păunescu erou naţional, C.V. Tudor/PRM ca candidat prezidenţial, Gigi Becali ca repezentant în parlamentul UE, multe lucruri nu s-au realizat1989- 2007- 2017 în favoarea democraţiei şi a statului de drept.

  Teleormanizarea României ca punctul culminant la aniversarea 2018?

 2. Candva, cu mai multi ani in urma, PSD lucrase cu sarg pentru a pregati atributii si puteri sporite pentru viitorul presedinte al Romaniei (pe care toata lumea-l vedea a fi, atunci, Adrian Nastase). La alegerile din 2004, a iesit presedinte Traian Basescu si el a fost cel care s-a folosit de rezultatele „muncii” PSD.
  Acum, PSD se da de ceasul mortii sa incarce „talerul” guvernului, in detrimentul celui al presedintelui, in „balanta” puterii. Si stau si ma intreb, din moment ce se zice ca istoria are tendinta sa se repete: oare sub ce guvern vom sarbatori Revelionul 2019?… :)
  Vine iarna, se scumpesc benzina, gazele, curentul si caldura, in primele luni ale lui 2018 vom simti „beneficiile” reale ale guvernarii PSD… As zice ca 2018 se anunta a fi un an tumultuos…

  • Poate sa fie si o toamna noua romaneasca!
   NU poate merge istoria asa prea/mai departe – suntem in alte vremuri, pe alti cai!

 3. In sfârșit cineva pune degetul pe rana cu precizie de chirurg. Exact despre asta e vorba si așa trebuia înțeles încă din prima zi de după alegeri.

 4. Sincer, eu m-am cam plictisit de aventurile lui Dragnea…
  Desigur, e de datoria oamenilor de bine din aceasta tara sa informeze si, mai ales sa „traduca operele” sefului PSD, pe intelesul tuturor celor super-antrenati la ridicatul din umeri fara aport cerebral, de aceea ii sunt recunoscatoare dlui Stanomir pentru excelentele articole publicate aici.
  La un moment dat insa, e necesar un efort de luciditate din partea fiecaruia dintre noi. Dus pana la capat, INSA!
  Dialectica romaneasca se epuizeaza in teza, fiecare mai avand ceva de adaugat la inventarul ororilor, dupa care se isterizeaza in antiteza, nimic altceva decat o devarsare abundenta si patimasa de ura, contraziceri, injurii si…cam atat. Dupa o asemenea furie furibunda, cine mai poate sa discearna cu luciditate, ca sa ajunga la obiectivul final, esential si indispensabil dialecticii : sinteza?
  Nimeni. E absolut firesc.
  Deci, daca de o viata am fost si suntem neputiinciosi in fata unui Ceausecu, Iliescu sau Dragnea, in realitate niste indivizi mediocri si fara nicio anvergura, inseamna ca ceva, ceva, nu e in regula cu noi…
  Imi zic deci ca, un surplus de ponderare nu a facut niciodata rau nimanui, si propun un efort national de…calmare. Numai asa vom gasi calea de iesire din aceasta spirala infernala.
  In economie exista metoda stop&go, in psihologie introspectia periodica, in religie meditatia dupa rugaciune…te rogi, te rogi, dar ca sa intelegi (!!!) si ce-ti raspunde Dumnezeu trebuie deja sa asculti…deci sa mai si taci! ;)
  Este indispensabil sa redevenim calmi si lucizi. Altfel, aceleasi cauze vor continua sa produca aceleasi efecte…

 5. Ati uitat-o pe doamna „Fa Doino!” care doreste resuscitarea „tezelor din aprilie” – sa reducem sterile negative in favoarea stirilor pozitive; poate chiar sa injectam ceva gaz ilariant in sistemele de ventilatie, zic eu.

  Iar domnul primministru, cred ca incita la – nu stiu cum sa-i zic mai bine – revolta fiscala, incurajand plata cash in defavoarea platilor prin transfer bancar.
  Probabil, cand si-a cumparat mertzanurile a venit la magazin cu banii in sacose, dupa exemplul mafiotilor patentati sau al ciobanului ajuns presedinte de partid (partid cumparat tot cu cash sau bani pesin) si candidat la presedintia tarii.

  • Mai bine era cu ciobanul Becali ( vezi, pastrind proportiile, desigur, cazul Walesa, dar daca comparam calitatile polonezilor cu ale romanilor, alaturarea e valida ) decit cu Dragnea si ai lui. Macar ii era frica de Dumnezeu !

   • Vi se pare ca ii e frica de Dumnezeu. El are destui bani (zice el) ca sa nu-i fie frica. Crede ca si acolo poate sa se scoata cu o spaga bine plasata.
    Mi-aduc aminte cand, dupa ce a pierdut steaua un meci important a iesit plin de naduf pe la TV-uri ca a donat o suta de mii la Muntele Athos si tot a pierdut. Era atat de revoltat, ca de n-ar fi ctitorit niste biserici intre timp, ce era la gura lui ar fi putut usor trece drept blasfemie…

 6. Romania a avut totdeauna mai multe proiecte de țară. Proiectul de țară al lui Dragnea este să scape de pușcărie și să rămînă cu banii furați. Proiectul de țară al lui Iohannis este al doilea mandat și accesul deplin la butoane. Dacă îi iese lucrarea, poate scapă cu fața curată și din povestea cu casele, acte false, etc. La Băsescu a mers și pînă acum vad că nu-l deranjează nimeni, poate îi iese și lui Klaus. Proiectul de țară al justiției e să facă ce vrea ea și să n-o întrebe nimeni nimc. Chestia asta trebuie plătită cu bani grei, adică lefuri de jupîn și pensii babane pentru toți, precum și prin îndreptarea unor nedreptăți. Adică dacă procurorii sînt magistrați, de ce n-ar fi și grefierii, arhivarii sau secretarele? Doar toți luptă împreună ca să stîrpească hoția, deci tre’ să fie toți magistrați. Cam la fel și la BNR, unde bancheri de-alde Isărescu, Negrițoiu și care or mai fi p-acolo, nu răspund pentru nicio găinărie fiindcă ei sînt bancheri și probabil nepoții lui Dumnezeu. Mai rămîne proiectul de țară al romanilor de rînd, care e neschimbat de sute de ani și se cheamă ”cum să fac să ies și din iarna asta”. Bine că nu mai este Băsescu președinte, că ăla îi trimitea pe toți cîrtitorii ăștia cărora nu le convine nimic să se ducă-n în țările calde dacă nu pot plăti facturile de la Radet.

 7. As putea spune simplu ca ne-am intors cam cu 28 de anisori in urma…

  La vremea aceea impuscatul ne propunea sa ne mai dea ceva banutzi numai sa stam linistiti.
  Nu a mers atunci – o sa mearga acum???

  Uite cum impuscatul nu a mai apucat dar oare o sa apucam cu astia care ne guberneaza acum?
  Nu cred si pentru ca am un optimism care uneori este molipsitor cred ca toamna asta o sa fie mai lunga si mai frumoasa dpmdv…

  Pana la urma ce este val ca valul trece!
  Dar as prefera sa treaca in zile, hai 2-3 luni maxim!

  P.S.
  Imi pare si acum rau ca opozitia de astazi nu a spus clar si raspicat atunci cand tov. Dreagnea a anuntat programul de gubernare ca pomenile promise nu se pot da decat cu costuri/taxe si mai mari!

  Trebuia repetat pana la obosirea tuturor cetatenilor pentru ca acum ar fi putu sa straluceasca si sa invinga rapid! In sfarsit, mergem mai departe! O parere numai…

  • „…sa ne mai dea ceva banutzi numai sa stam linistiti.” _ Se afla si printre colegii comentatori unele persoane care cer liniste, calm si luciditate. Numai ca eu cand sunt lucid incep sa ma revolt impotriva celor care-si bat joc de mine, de munca si banii mei, de familia mea…Pentru cei care nu sunt prea lucizi, doamna „Fa” Doina Pana, inundata de stiri negative, propune difuzarea mai multor stiri vesele in mass-media. Una pozitiva, ar fi, spre bun exemplu, demisia d-lui T Toader, pentru deranjul pe care l-a creat in justitie.

   Altminteri, odata cu calmul si luciditatea care ma cuprind, imi dau seama ca iar au pus ochii unii pe Rosia Montana, iar eu musai trebuie sa ies in strada…

  • Cea mai buna protectie sociala este piata libera.

   Nici o pomana (indiferent de eticheta) nu aduce bunastare.

   Cand un student termina facultatea ar trebui sa se gandeasca ce afacere vrea sa porneasca si societatea sa ii ofere sansa de a incerca sa lanseze afaceri de cate ori doreste si cum doreste.

   In loc de asta, acum un absolvent se gandeste in ce pot bine platit la stat sa se angajeze.

   Administratia locala si de cea centrala il privesc pe antrprenor ca pe un infractor.

   Birocratia afacerilor este cumplita si forta de munca calificata merge la stat unde e dublu platita – fara a face mai nimic si fara a avea de fapt nici o perspectiva in afara de incasarea unui salariu.

   Toate astea caracterizeaza socialismul, traim in socialism. Deocamdata, acest socvialism da rezultate. Intotdeuana socialismul da rezultate la inceput. Pe masura insa ce avanseaza, sansele scad, „vacile de muls” mor sau pleaca din tara, nivelul de trai scade.

   In Venezuela, la inceput totul a fost frumos. Acum cauta pisici pe strada ca sa le manance. Asta e sociallismul: 30 de zile frptura gratis si 30 de ani pisici la tava.

 8. Hulitul , azi, poetul Mihai Beniuc ( un adevarat poet, dar un mizerabil caracter, dar nu uitati ca Adrian Paunescu, talentat , dar totusi un poet minor, are azi statui si sint scoli care ii poarta
  numele ) scria prin 1941:
  ” Cintecele mele de pierzanie
  Prevesteau de mult acest razboi ”

  Ce au facut toate Casandrele intelectuale ale Romaniei, in afara de a se vaicari ? A facut vreunul greva foamei, a stat vreunul legat in lanturi, in fata ambasadelor straine, a cerut vreunul, ostentativ desigur, azil politic in USA sau Germania, fiindca nu se mai poate trai in Romania
  neo-comunista ?

  Glumesc desigur ! Stim toi unde este buba, sau cine tine in viata buboiul asta cu doua radacini ?
  Prima radacina este acest ” popor vegetal ” ( Blandiana ) sau ” tembel ” ( Doinas ) al carui lider predestinat este un Dragnea sau Adrian Paunescu ( ca tot am adus vorba despre el )
  A doua radacina este impotenta crasa a a ceea ce mai exista din elita romaneasca de a se grupa, de a se uni . Nu vedeti citi dintre acestia discuta steril, isi fac partidele, partidute, ii sapa sau birfesc pe Johannis sau Ciolos…. si numai atit. Aceasta impotenta de azi isi are izvorul in acea magistrala manevra a FSN-ului manevrat de Iliescu si Brucan care a avut doi piloni. Primul pilon a fost crearea de partide si partidulete , toate impregnate cu fosti securisti , perfect manevrabile, dind impresia de pluri partidism si democratie. Al doilea pilon a fost si mai magistral si mai subtil, este vorba de aducerea la putere a ” opozitiei ” in 1996 si compromiterea ei definitiva.
  Asta este, doamnelor si domnilor, de pomana ne cainam azi….” acolo sezum si plansem”……vorba scrisa in Psaltirea lui Dosoftei
  Vfreti ceva,, sinteti in stare de ceva, domnilor si doamnelor , care va oouneti recomunizarii Romaniei ?
  Iesiti in strada, veti vedea cu surprindere ca se vor aduna enorm de multi oameni in jurul vostru, care atita asteapta, sa vada ” elita” actionind, nu numai vaicarindu-se ! cereti demisia guvernului si ALEGERI ANTICIPATE „, nu altceva.
  S-ar putea sa mai aveti o surpriza. Lipsa de sprijin pentru actiunea Dvs. din partea EU si a USA, dar merita oricum incercat ! Daca mai asteptati pina la alegerile normale din 2020, va fi mult prea tirziu !

  • A fost in strada. Am urlat si pe vara si pe iarna, langa oameni frumosi si muncitori care nu vor decat libertate si dreptul de a-si cauta fericirea intr-o tara in care domneste legea. S-au pisat pe noi de fiecare data cu bolta restul de oameni din tara. Am plecat dar tot ma doare.

   Mi-e teama ca in curand, oamenii aia frumosi care au ramas vor considera ca singura solutie raman furcile si topoarele. Protestele nu merg si emigratul lasa rani adanci.

   • De la unul care a fost în stradă la altul: Dl Nicolescu spune că e cazul ca elitele să se scoboare de pe Facebook, cărți și ziare și să devină membri reali, implicați palpabil în luptă. Mișcarea rezist nu are un lider și nici nu acceptă ca lider un om politic. Așa că ce ne rămâne e cultura și jurnalistica. Și tocmai ei nu se implică decât soft. Nu mai merge. Trebuie să alăture condeiul cu strada, altfel pentru fiecare ieșire în stradă rezultatul va fi doar unul temporar, pentru că nenorociții ce ne conduc au memoria scurtă și contează pe faptul că ”poate data viitoare nu se observă”. Avem nevoie de omeni care să țină presiunea constantă pe guvern și palavrament. Iar asta ar fi treaba elitelor. Și aș spune că de fapt ne datorează asta!

    • Mai mult decat atat: iesirea in strada devine o banalitate pentru acesti ticalosi, un subiect de bascalie, o dovada pentru ei insisi, ca sunt de neclintit.
     O miscare fara lideri este ca apa de ploaie, poate rupe malurile, dar nu construieste.
     Inca din anii ’90 intelectualitatea s-a rezumat la comentarii si observatii refuzand actiunea, ca sa nu se creada ca e voba de interese personale. Alianta Civica s-a invartit in jurul cozii pana ne-a luat pe noi ameteala si nu s-a decis decat intr-un tarziu si fara vlaga sa faca si un partid care sa aiba ca obiectiv puterea politica.
     Tarziu si neconvingator.
     Multe mofturi, fitze si falsa modestie…

     • Gata, nu mai merge cu rolul de spectatori. I-am admirat, i-am divinizat, am făcut cozi la vernisaje și expoziții. Acum e cazul să demonstreze că patriotismul și arta închinată țării nu sunt doar povești de scos bani și admirație de la fraieri.
      Exact cum spunea donquijote mai sus, dacă mișcarea rezist nu va avea niște lideri, vom ajunge să facem mai mult rău decât bine, poate chiar mai mult rău decât cei ce ne conduc acum, pentru că în cazul în care dărâmăm malurile fără a pune ceva stabil în loc lăsăm spațiu de manevră altora să ne ducă în exact același loc de unde am vrut să plecăm. iar singurul rezultat va fi blazarea celor ce acum ies în stradă și deci subțierea rândurilor.
      Deci, doamnelor, domnilor, coborâți în viața reală și luați-vă în primire rolul de elite, modele, ghizi!
      E acum sau niciodată. Pentru că ”mai târziu” va fi ”prea târziu”!

 9. 1. Economia nu iarta si orice exces se intoarce impotriva initiatorului.
  2. Daca Dragnea adinceste mizeria, risca sa ramina numai cu birocratii, pensionarii si pomanagii.
  3. Mizeria generalizata, ajutata de imposibilitatea de a mai imprumuta, va forta schimbarea mentalitatii romanilor.
  4. Daca romanii nu se desteapta sa accepte ca nu exista bunastare fara munca si justitie, vor invata asta pe pielea lor, viata le va baga stiinta in cap – unde e loc destul…

 10. Cu tot respectul, domnule Stanomir, poate știți (și ne spuneți și nouă!) cine sunt omuleții care „învârt cheița” după care se mișcă – „teleghidat” – tovarășul Itzik Dracnev… Vîă dau niște „indicii”: călătorește (cam des) în singura țară majoritar ne-arabă din Orientul Apropiat și a fost decorat cu ceva vreme în urmă cu un Kompass…

 11. Cu cat socialismul dureaza ma mult, cu atat e mai greu de eliminat.

  „Proiectul de tara” poarta un nume: socialism.

  Pentru cine crede (naiv) ca socialismul inseamna bunastare pentru tioti si pentru cine mai confunda sistemele sociale nordice cu socialismul, uite veste proasta: socialismul nu este nimic altceva decat communism cu partidul communist venitt la putere prin alegeri.

 12. MIZERABILII…CIUMA ROSIE..PE INTELESUL TUTUROR…
  Polticianismul romanesc atinge apogeul populismului desantat, al marilor manipulari sociale in care minciunile sfruntate si inselatoriile pe fata paralizeaza o majoritate a populatiei cuprinsa de pasivitate, indiferenta, lene sociala si lehamite.
  Sub masca multor politicieni romani sunt HOTII. Este cea mai corupta clasa politica din istoria tarii si guvernarea cea mai incompetenta, mincinoasa si distrugatoare.
  O adevarata RETEA DE INTERESE se intinde de PESTE 27 DE ANI IN ROMANIA. inchipuiti -va intreg teritoriul tarii intersectat de nenumarate LINII ROSII care reprezinta AFACERILE ILEGALE ALE CORUPTIEI, acestea unesc PUNCTELE ROSII care reprezinta INDIVIZII – PROFITORI. Aceasta este #CIUMA ROSIE care a cuprins ca o CARACATITA SAU CA O PANZA DE PAIANJEN intreaga tara. Este alcatuita din CORUPTII PROFITORI din TOATE PARTIDELE, din parlament, guvern, consilii judetene, municipale, comunale, spitale, case de asigurari de sanatate, firme private de constructii sau multe altele.
  Acestea se bazeaza pe bine cunoscutul sistem de Pile Cunostinte Relatii, cu rubedenii fel de fel si relatii de interese si de conjunctura PESTE TOT, in care fiecare serveste pe fiecare.
  Batalia se da intre #POLITICIENII CORUPTI ai CIUMEI ROSII, care detin PUTEREA in parlament si guvern si care vor sa scape de puscărie promulgand legi pentru HOTIE si #DNA.Miscarea sociala #REZIST s-a nascut in iarna acestui an 2017 pentru a apara DNA si LEGILE JUSTITIEI.
  EU NU VREAU CONDUCATORI PENALI CARE ATACA JUSTITIA !. EU VREAU SA #REZIST. VOI CE FACETI ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro