duminică, octombrie 1, 2023

Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei

Un studiu fără principiile şi metodologia care stă la baza întocmirii studiului pune la îndoială rezultatele acestuia.

În acest context și în vederea sprijinirii oricărei intenții de realizare a unei Strategii Energetice, aş dori sa aduc câteva lămuriri faţă de documentul înaintat pe data de 10 decembrie 2014.

Proiectul demarat în luna iunie 2014, de elaborare a Strategiei Energetice a României pentru perioada 2015 – 2035, presupunea parcurgerea următoarelor etapele premergătoare formulării strategiei (obiectivelor strategice), urmând a se finaliza în 15 octombrie 2015:

1. Analiza stadiului actual

2. Obligaţii naţionale şi internaţionale

3. Viziunea strategiei energetice

4. Ipotezele de lucru pentru fundamentarea scenariilor de lucru

5. Obiective strategice iniţiale

6. Scenarii viitoare

7. Analiza Integrated Resources Least Cost Energy Planning (IRLCEP)

8.Analiza de risc a scenariilor

9. Obiectivele strategice

În 10 decembrie 2014 au fost supuse consultării publice, doar primele 2 etape premergătoare elaborării Strategiei, nicidecum Strategia Energetică a României. Scopul elaborării acestor etape era analiza stadiului actual şi obligaţiile naţionale şi internaţionale asumate de România în domeniul Energetic. Scopul acestui prim pas era inventarierea realităţilor energetice, stabilirea oportunităţilor şi pericolelor din diferite sectoare energetice, dar şi identificarea punctelor tari şi a slăbiciunilor existente.

Conceperea planului de realizare a Strategiei avea rolul în primul rând de disciplinare a celui care o concepe, să-l ajute să își aranjeze gândurile, cifrele și concluziile într-o ordine logică, ce poate fi urmărită și de către alții, superiori sau subordonați deopotrivă

Documentul care urma să constituie Strategia Energetică, trebuia să cuprindă cinci părţi:

Partea I – Obiectivele Strategice ale României în domeniul energetic pentru perioada 2015 – 2035: document sintetic (handbook) în care se dorea cuantificarea obiectivelor, timpul până la atingerea lor, responsabilii cu îndeplinirea obiectivelor, rezultatul prognozat aşteptat, indicatorii de abatere timpurie faţă de rezultatele aşteptate.

Partea II – Planul de implementare a strategiei energetice : document care urma să detalieze modul de implementare şi etapizare a acţiunilor identificate pentru atingerea fiecărui obiectiv strategic, responsabilii cu urmărirea acestora, bugetul necesar, identificarea riscurilor în implementarea strategiei.

Partea III – Planul de control al implementării strategiei : document care urma să stabilească sistemul de control, pentru urmărirea şi măsurarea rezultatelor fiecărei acţiuni, semnalizând orice abatere de la atingerea obiectivelor şi ţintelor propuse. Rolul acestui plan era de a se aprecia în ce măsură au fost atinse obiectivele fixate, care dintre acţiuni au fost realizate, iar în cazul unor disfuncţionalităţi care sunt intrevenţiile sau ce modificări sunt necesare pentru a atinge scopul propus.

Partea IV – Planul de revizuire şi actualizare a strategiei: pentru a face din Strategie un instrument viu, potenţial corectabil la modificările ipotezelor considerate în momentul conceperii ei, dar şi cu scopul de a limita intervenţile subiective (grupuri de interese) asupra documentului (obiectivelor).

Partea V – Planul de comunicare, diseminare şi feedback: comunicarea obiectivelor şi planurilor, începând cu faza de dezbatere, astfel încât strategia energetică să fie înfăptuită cu participarea continuă a societăţii civile, pentru a devenii o strategie a românilor, în care aceştia trebuie să se regăsească, să-şi o însuşească, să o aplice, să o sancţioneze şi să o dezvolte permanent.

Articol aparut pe blogul personal al autorului.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Cum se poate consulta acest document , supius dezbaterii publice – dupa cum afirmati Dvs Dle Chisalita – pe data de 10 dec. 2014 ?
    Cine si cum isi poate spune parerea ?
    Nu credeti ca exista numerosi specialisti interesati intre romanii din diaspora ?
    Acestia ar putea antrena in dezbatere si in elaborarea urmatoarelor etape, institutiile de invatamint si cercetare si companiile unde lucreaza.

  2. STRATEGIA ENERGETICA.Sunt inginer automatist, am lucrat pentru Siderurgie si sunt familiarizat cu subiectul energie.Studiul este interesant, etapele ,daca sunt supuse unor dezbateri si completari, ar fi o oglinda a proiectelor energetice din Romania.In prezent subiectul energie este fierbinte, de acesta depinde stabilitatea economica a Romaniei.Asistam la o adevarata explozie tehnologica in acest domeniu, planuri interesante exista, dar totul depinde de finantari si de stabilitatea politica la nivel European.Vor avea prioritate si castig de cauza proiectele energetice nepoluante, cu cheltuieli rezonabile si recuperarea investitiilor in termen scurt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dumitru Chisalita
Chisăliţă Dumitru a absolvit Facultatea de Inginerie, pofilul Inginerie Economică, specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu, 2000. A obținut masterul în “Valorificarea Gazelor Naturale” (2002) la Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, în „Managementul și marketingul petrolului” (2006) la Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, în „Modernizarea energetică a clădirilor” (2007) la UniversitateaTransilvania din Brașov. Are titlul Ştiinţific obţinut în iunie 2004 în Științe Inginerești, Specializarea Mecanica fluidelor. Începând cu anul 2010 este doctorand laUniversité de Technologie de Belfort Montbéliard, Franța, cu tema L’histoire de gaz naturel. În perioada 1966 – 2002 l-a asistat pe domnul prof.dr.ing Simescu Nicolaie la disciplina “Transportul gazelor naturale” la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Din 2008 până în prezent este Șef de Lucrări la Universitatea de Construcții din Brașov, Catedra Instalații cu disciplinele Termotehnica clădirilor, Măsurarea Fluidelor și Sisteme de energie regenerabile pentru clădiri. Din ianuarie 2006 este membru în colectivul de redacție al revistei Tehnica Instalațiilor, Tg. Mureș, din iunie 2005, este membru în colectivul de redacție al suplimentului revistei Ştiinţă şiTehnică, Bucureşti. Din octombrie 2001 este membru fondator al Asociaţiei Culturale “Mediaşul Nostru“. De asemenea, este membru al Societății Ingineriilor de Petrol și Gaze (SIPG), membru al Asociației Inginerilor Instalatori din România (AIIR) și Președintele Societății Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale din cadrul AGIR. În anul 2006 obține atestatul de Expert tehnic extra judiciar și consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociația Experților Europeni Agreați Paris, in anul 2007 obtine atestatul de Auditor Energetic eliberat de ANRE, in anul 2009 atestatul de Auditor Energetic pentru Cladiri eliberat de MDRL si in anul 2010 atestatul de Expert tehnic judiciar în domeniul petrol și gaze în cadrul Ministerului Justiției. În 2010 a câștigat Premiul AGIR – Inginerul anului 2009 la secțiunea Ingineria resurselor naturale și a energiei pentru activitatea desfășurată în ultimii 12 ani de promovare a gazelor natural și valorificarea istoriei gazelor natural în lucrarea intitulată sugestiv: O istorie a gazelor naturale din România.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro