joi, iulie 18, 2024

Propaganda și manipularea din Ungaria. Studiu de caz despre cum poți reduce la tăcere opoziția democratică

După o călătorie recentă la Budapesta mi-am făcut unele concluzii referitoare la modul murdar în care se face politică în această țară. Cu toate că de la distanță putem spune că regimul Orban este o replică mai agreabilă a regimului Putin, lucrurile nu stau nici pe departe întocmai.

Regăsim mai multe elemente de intimidare a opoziției unite din Ungaria. Chiar dacă aceste metode nu sunt ca cele dictate din turnurile de la Kremlin, este cert că astfel de comportamente totalitare nu-și au legitimitatea într-o țară care poate avea mult mai mult potențial.

Oare cum ar putea ca cineva să-l învingă pe Orban? Atunci când acesta posedă un arsenal de instrumente care îi pot asigura cu ușurință cel puțin încă 2 mandate pe lângă cel obținut recent, în aprilie.

Cum ar putea opoziția unită maghiară să învingă un întreg monopol mediatic care trâmbițează de dimineața până seara despre “reușitele” lui Orban în ale promisului de salarii mai generoase ori în ale politicilor sociale pentru mult-pomenita familie, concept promovat pe toate gardurile din Budapesta.

Care sunt lecțiile învățate din alegerile din Ungaria, acum că a trecut suficient timp încât să ne dăm seama mai bine de magnitudinea situației?

De exemplu în campania electorală pentru alegerile legislative din Ungaria, opoziția unită a reușit să-și promoveze propunerea de prim-ministru într-un interval de timp de tocmai 90 de secunde la postul de televiziune de stat Magyar Televízió  (care are un buget anual de circa 1,5 miliarde de forinți), aceasta în timp ce speech-ul lui Orban era difuzat non-stop la aceeași televiziune.

Oare există o luptă egală între cele două forțe politice? Pentru că una dintre ele folosește la greu resursele administrative, care în teorie ar fi ilegal de folosit. Conform datelor Capital Politic, una dintre ONG-urile care s-a ocupat de monitorizarea alegerilor din Ungaria, doar în luna mai 2022, în campania electorală s-au folosit resurse mult peste plafonul maxim legal (3,2 milioane euro). Conform acelorași date, care sunt oficiale de altfel, (publicate pe pagina Comisiei Electorale), putem observa că partidul de guvernământ Fidesz a fost promovat din mai multe direcții: surse financiare guvernamentale; bugetul partidului și desigur imensul imperiu mediatic al lui Lajos Simicska, prietenul cel mai bun al lui Viktor Orban, care este format din mai mult de 500 de publicații mass-media maghiare cum ar fi TV, radio, site-uri de știri, dar și ziare și reviste care sunt distribuite în toate colțurile țării.

Deci până la urmă de ce nu există o adevărată concurență între Fidesz și Opoziția Unită? Pentru că este o luptă între David și Goliath unde resursele financiare și umane sunt disproporționate complet. Procentajul obținut (36,9%) de cei din opoziția unită versus 52,5% obținut de Fidesz chiar ar trebui să ne bucure, pentru că la cum arată proporțiile dintre cele două forțe ar fi putut fi și mult mai dezamăgitor.

Foarte interesant este și faptul că mass-media maghiară care spală pe creier populația face trimitere la “veritabile surse”, de exemplu renumitul Russia Today sau chiar inegalabilul Sputnik.

Narațiuni intens promovate pe social media, în special Facebook, cea mai populară platformă din Ungaria fac referire la faptul că în caz de izbândă a rușilor în război, Putin va înapoia Transcarpatia maghiarilor, or faptul că ucrainenii îi urăsc pe maghiari, de ce i-am ajuta în acest război?

Nu în ultimul rând putem observa elemente de propagandă și reinterpretare a istoriei prin anumite sculpturi pe care le regăsim la Budapesta, în locuri destul de simbolice pentru maghiari. În Piața Libertății din Budapesta, o înaltă sculptură care ne spune “Slavă eliberatorilor sovietici” nu este privită cu ochi buni de majoritatea rezidenților. La o aruncătură de băț mai vedem o alta referitoare la ocupația germană, unde practic simbolul Ungariei este în primejdie pentru că asupra acestei țări s-a năpustit vulturul nazist, iar Ungaria n-a avut nici o vină în cel de-al doilea război mondial. Exact prin cultura artei, care este intens apreciată de locuitorii din Ungaria, Viktor Orban încearcă să prezinte o realitate paralelă.

Propaganda înflorește nu numai la alegeri, ea a acoperit și subiectul legat de COVID-19, dar acoperă în continuare războiul din Ucraina și implicit criza refugiaților ucraineni, toate acestea pentru a sublinia neimplicarea Ungariei în problemele altora și desigur cum putem să fim atât de cruzi încât să refuzăm gazul rușilor? Am vrea oare ca cetățenii maghiari să moară de foame?

Această chestiune este conturată și de plafonarea prețurilor la combustibil, unde doar rezidenții maghiari primesc un discount, ceilalți “stăini” nu au parte de același tratament preferențial.

Interesul național mai presus de toate, însă acest naționalism se traduce în izolaționismul pe care îl simte Rusia, iar dacă situația va continua în aceeași manieră, îl va resimți din plin și frumoasa Ungarie.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Aveti o eroare in articolul dvs. Lajos Simicska a fost unul dintre apropiatii lui V. Orban. Nu mai este de prin 2015-2016. Si nu mai este un investitor masiv in media maghiara….

 2. Ce ati observat D-voastra este doar varful aisbergului. Situatia este mult mai grava. Fidesz are controlul total a bisericii reformate condus de un fost ministru Balogh (pe vremuri controlul lui Dragnea asupra BOR-lui era nimica toata fata de ce face Orban). Fidesz controleaza si UDMR, care se poate spune ca s-a desfiintat. La guvernare in Romania este Orban si oamenii lui (in alegerile din Ungaria 92% din votantii din Transilvania au votat cu Fidesz, nici Ceausescu nu a luat acet scor). „Orban este ca Horty” – spunea primarul din Ditrou si are dreptate in Transilvania si in Ungaria este un fel de Dumnezeu….

 3. „putem observa că partidul de guvernământ Fidesz a fost promovat din mai multe direcții: surse financiare guvernamentale; bugetul partidului și desigur imensul imperiu mediatic al lui Lajos Simicska, prietenul cel mai bun al lui Viktor Orban”

  Simicska nu mai are nici un imperiu mediatic, dupa ce a dat unfriend la Orban in urma cu SAPTE ANI.

  „televiziune de stat Magyar Televízió (care are un buget anual de circa 1,5 miliarde de forinți)”

  Bugetul pe 2022 al MTVA este de 130 de miliarde de forinti

  • Toate bune, numai că dacă se face o afirmație care se dorește veridică, ar fi foarte indicat să se dea și sursele. De bine!

 4. „Stejar extrema urgenta ”nu cred ca se va mai repeta nicaieri in Europa zilelor nostre chiar daca unii dintre cetatenii Europei inca mai vizeaza sa stea asezati la „usa cortului ”.Toate statele lumii sunt puse , chiar acum , sa aleaga .Romania a ales deja si Ungaria , chiar daca inca mai viseaza la o maretie demult apusa , va redeveni o democratie consolidata .Rusia nu are ce oferi acestei parti de lume . Curind nici macar petrolul sau gazele nu vor mai face parte din exportul Rusiei catre Uniune .Decuplarea va fi totala si ireversibila .Germania a ales deja si devine , in scurta vreme , asa cum ne zice „ Cancelarul , cea mai puternica natiune militara din UE .Fortele Germaniei vor impinzi Europa . Primii pasi sunt deja facuti .Imposibilulul a devenit realitate si nimeni nu se mai poate impotrivi .NATO si UE isi maresc forta si atributiile politice , sociale, economice si miltare .Rusia este scoasa din mai toate tarile membre NATO si UE ea neamaiavind cum produce plusvaloare politica sau militara .Eroarea uriasa ce a dus la invazia din Ucraina va incepe sa isi plateasca pretul .

 5. Stimate autor, cu udemereaua la guvernare dovediți curaj, nu gluma! Din păcate, deși Ungaria se duce ață spre condiția Venezuelei, sau a Cubei, sau a Angolei (vezi impozitul pe supra profit ca, practic, singura sursa de finanțare a discursului economic), se vor găsi șefi politici în UE care, la nevoie, sa se ridice ferm împotriva umilirii (sic!) într-un fel sau altul a acesteia și a lui Orban Viktor deși în raport cu situația actuala se poarta ca veritabile cozi de topor. România nu se va bucura niciodată de aceasta condiție. Poate mai bine scriați despre asta…

  • Vedeti ca Marea Britanie si Germania introduc si ele taxa pe supraprofit, masura fiscala justificabila in actualele conditii de criza galopanta. Apropo, Germania niciodata, repet: niciodata nu va trece la aprobarea unei sanctionari drastice al lui Orban, fiindca aceasta ar lovi in mod direct in interesele Germaniei, mai exact al marilor industriasi si plutocrati germani, fara de care Germania nu exista.

 6. Kim Lane Scheppele de la Stanford a scris foarte mult pe tema asta. Exista și unele conferințe ale ei disponibile online. Este fascinant cum regimul Fidesz a confiscat un stat. Același lucru s-ar fi putut întâmpla și în România – nu s-a întâmplat încă datorită aptitudinilor cognitive limitate ale politicienilor români, nu datorită unei democrații mai solide.

 7. 1. „Regăsim mai multe elemente de intimidare a opoziției unite din Ungaria. …. este cert că astfel de comportamente totalitare nu-și au legitimitatea într-o țară care poate avea mult mai mult potențial”
  Poate ca astfel de afirmatii „tari” ar fi meritat si niste exemplificari pe masura.
  2. „…faptul că mass-media maghiară care spală pe creier populația …”.
  Pai, vorbim de funie in casa spanzuratului? Si chiar or fi ungurii cei mai prosti din Europa sau, poate, politicile lui Orban ” cel rau” sunt bine apreciate de majoritatea – destul de larga – a populatiei care le si apreciaza, prin vot democratic?
  3..”… pentru a sublinia neimplicarea Ungariei în problemele altora…”.
  ONU spune că, până pe 16 martie, Polonia a primit aproape 1,92 milioane de refugiaţi ucraineni, România a primit 491.409 de persoane, Moldova – 350.886, Ungaria – 282.611, Slovacia – 228.844, Rusia – 168.858, iar Belarus – 2.127, arată datele de la BBC. Adica, Ungaria a primit mai multi refugiati pe cap de locuitor decat Romania
  4. Pentru un vorbitor de trei limbi straine, cea care ar trebui sa fie prima – adica romana- ar merita mai multa atentie. Pe un site de nivelul „Contributors”, nu prea au ce cauta sintagme precum: „mi-am făcut unele concluzii „, „în ale promisului de salarii”, „interval de timp de tocmai 90 de secunde „, ” or faptul că”, „locuri destul de simbolice „, „prin cultura artei”. Poate pe viitor…

  • „2. Pai, vorbim de funie in casa spanzuratului? Si chiar or fi ungurii cei mai prosti din Europa sau, poate, politicile lui Orban ” cel rau” sunt bine apreciate de majoritatea – destul de larga – a populatiei care le si apreciaza, prin vot democratic?”
   _____
   Daca acaparezi puterea totala (resursele, mass media si justitia) manipularea maselor si „spalatura la creier” este doar maculatura. Germania lui Hitler si Gobels a fost un exemplu elocvent in acest sens (i-au transformat pe germani in zombies;). Un alt exemplu demn de mentionat este Rusia lui Putin. In ciuda faptului ca nomenclatura putinista lucreaza tocmai in detrimentul cetatenilor (incepad cu ingradirea libertatilor, devalizarea banului public, sufocarea prosperitatii, samd), o mare parte din rusi simpatizeaza cu tatucu’ Putin. Si nu este de mirare in contextul in care aparatul nomenclaturii ii manipuleaza zilnic (p toate canalele) la nivel emotional apeland la strategii precum deturnarea atentiei, deformarea realitatii si evident exploatara temerilor cu aberatii de genul ca Occidentul, SUA, NATO, etc au interese ascunse (cvasi Occidentul intentioneaza sa cucereasca Mama Rusie, sa se imbogateasca pe spinarea rusilor, sa le fure bogatiile naturale, tara, samd). In realitate insa, nomenclatura putinista s-a temut si se teme de opozitia politica interna – caci opozantii politici reprezinta cel mai mare pericol la adresa dictaturilor si a nomenclaturilor (daca opozitia castiga audienta si ii demascheaza este cam naspa;).

   P.S. In Ungaria lui Fidesz, unul din ultimele posturi independente de Radio a fost inchis. Cum comentati?
   https://rsf.org/en/hungarys-leading-independent-radio-station-taken-air

   • Deocamdata, chiar in perioada de criza, se pare ca lucrurile nu merg prost in Ungaria, investitiile straine cresc, chiar la un nivel record( BMW, Mercedes, Audi, Innovation SK, Thyssen-Krupp, Siemens, Rheimetall, Continental, Hewlett Packard, etc.), somajul e la un minim record, venitul real al populatiei, chiar in actualele conditii cresc(nu in ritmul in care si-ar dorii unii), turismul, sportul, cultura sunt in crestere, a se vedea investitiile gigant in cultura, constructiile de edificii culturale, sportive, edilitare libertatile de toate felurile sunt asigurate: liberatea circulatiei, libertatea asocierii, libertatea cuvantului(ati auzit de vreun cetatean care sa fie tras la raspundere pentru vreo afirmatie sau declaratie?), starea de securitate interna si externa este mai mult decat acceptabila, preturile pentru gaz, combustibil lichid, apa potabila, principalele alimente de baza sunt la cota cea mai coborata din intreaga UE, etc., etc., etc. Dar unii se mira ca intentiile de vot pentru actuala coalitie guvernamentala sunt i ncontinua crestere…. Practic, in ultimii 14 ani, cota partidului lui Orban nu a scazut niciodata sub 47%, iar acum e in jur de 57% fata de 54% cu cat a castigat ultimele alegeri. Si nu, nu din cauza propagandei se intampla acest lucru. https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/hungary/

    • ”se pare ca lucrurile nu merg prost in Ungaria, investitiile straine cresc, chiar la un nivel record( BMW, Mercedes, Audi, Innovation SK, Thyssen-Krupp, Siemens, Rheimetall, Continental, Hewlett Packard, etc.), somajul e la un minim record, venitul real al populatiei, chiar in actualele conditii cresc”

     Păi, exact în asta constă problema, din punctul de vedere al Bruxelles-ului :)

     Marxismul își propune sărăcirea populației, sub tot soiul de pretexte nobile, gen salvarea planetei, iar Ungaria fluieră în biserică, își vede de propriile interese economice.

    • Ungaria a fructificat excelent pozitia ei geografica, si-a pus infrastructura la punct (pe fonduri europene) si evident, o mare parte din investitiile directe tot cu ajutorul fondurilor europene au fost atrase – incepand cu fonduri europene pentru agricultura, pentru renovarea stocului de cladiri istorice, pentru dezvoltare si cercetare (R&D) pana la co-finantarea fabricilor prin European Investment Bank, samd.

     https://www.nytimes.com/2019/11/03/world/europe/eu-farm-subsidy-hungary.html

     https://hipa.hu/investments-in-hungary-reached-new-highs-in-2021-yet-again

     P.S. Atentie insa, performanta din trecut nu este o garantie pentru viitor! Guvernul Fidesz a intrat pe o panta alunecoasa (la vale) derapaje grave incepand cu statul de drept, samd. Probabil, ei se cred cu sacii in caruta, dar nu este chiar asa. Fara fondurile europene,climatul investitiilor si al mediului de afaceri se poate schimba rapid. Pe langa faptul ca vor atrage mult mai putine investitii, risca sa piarda si din investitori.

 8. Am o prietenă f bună, unguroaică, care îmi povestește despre Ungaria și e îngrozită de propaganda antiucraineană și îmi spunea că ungurii sunt covinși că le dă Putin Transcarpatia si Transilvania. Nu am fost de mult în Ungaria, într-o vreme mergeam des, în lumea artistică, la Budapesta era top, nikel cum zic francezii, te simțeai în Europa occidentală, moderni, haioși, prietenoși. După părerea mea V Orban are ceva în trecutul său atât de tenebros încât te bagă în sperieți. Rușii au penetrat toate structurile statului și cred că îl șantajează. Nu știu cum au putut renunța ungurii la pasiunea lor pt libertate, când ne îmbătam în Budapesta cu amicii unguri pfai asta era la ei religie libertate și să mori tânăr. Poate că Europa ar trebui să interzică trusturile media, parcă fac m mult rău decât bune și la noi cele mai vizionate sunt deținute de infractori voicukescu și ghitza.

 9. Parerea mea, ca simplu observator de la distanta, e ca Orban e intens sustinut de FSB. In acelasi timp, UE si interesele economice ale lumii germane, il protejeaza discret.
  In rest, bla,bla,bla.
  Noi nu avem aceeasi subordonare fata de Rusia si nici unul din liderii nostri nu a fost mangaiat pe crestet de UE. Tinind cont si de „prietenia” Merkel-Putin, este fireasca evolutia lui Orban. Vom vedea pina cand.
  Prabusirea FIDESZ, va marca o noua politica in UE si ruperea tandemului Germania/Rusia. Precum si limitarea puterii FSB in UE.

  • Ungaria e în aceeași situație ca Germania, tot spectrul politic e ”susținut” de la Moscova. În practică e impus, nu doar ”susținut”.

 10. Carcotasii sa se intrebe, de ce ungurii, cei cca 57% care-ll voteaza, de ce-l voteaza pe el si nu pe mincinosul de Gyurcsán?!Care a recunoscut public, intr-o emisiune, ca amintit poporul, atunci cand a fost la guvernare!

  • Gyurcsány era pregătit de Kremlin exact pe modelul lui Gerhard Schröder: ar fi construit South Stream și ar fi ajuns să-l conducă. Gyurcsány și-a început cariera politică în UTC, la fel ca Iliescu și Merkel, pentru că așa pregătea Brejnev noile generații de conducători ai țărilor socialiste.

   Cu Gyurcsány în postul de prim-ministru, dependența Ungariei de Moscova ar fi fost mult mai directă, iar progresimea n-ar fi avut nimic de comentat pe tema asta :)

 11. Stimate domnule Pleșca, sper să citiți comentariile la articolul dumneavoastră și trageți concluziile necesare.
  Aș vrea să vă informez că în Ungaria politica în mod murdar se face din partea opoziției, care merge pe ideea „cu cât e mai rău pt țară, cu atât e mai bine pt noi”. Sperau, să fie cât mai mulți morți în timpul pandemiei, să fie de vină Orbán. Se luptă la Bruxelles, să nu primească bani Ungaria, să fie de vină Orbán…nu vreau sa mai înșir…
  În timpul partidului socialist ( intenționat cu litere mici) între 2002 și 2010 Gyurcsány și Bajnai ne-a vândut țara, începând cu aeroportul, autostrăzile, și până la resursele naturale, pe care Fidesz a reușit parțial să răscumpere în acești 12 ani. Populația a suferit de restricții, și a fost băgată in datorii pe care s-au îmbogățit băncile.
  3 milioane de oameni nu sunt tâmpiți, nu au votat pe Fidesz pt că așa li s-a spus, ci pt că acum traiesc mult mai bine!
  Cum ar putea opozitia maghiară să învingă?
  Să aibă oameni deștepți, de credință, de nădejde, care să lupte pt oamenii din țară, și nu împotriva lor.
  De ce nu există o adevărată concurență?
  A fost până în 2006. Dar s-au autodistrus prin minciuni, și fapte.
  Vă rog să nu ne jigniți, numind 3 milioane de oameni „spălați la creer”.
  Vă rog totodată să nu faceți afirmații false, negândite, totodată periculoase!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca este cercetător științific la Centrul Român de Studii Ruse și Program Assistant în cadrul German Marshall Fund of the United States. Este Doctorand al Școlii Doctorale de Științe Politice al Universității din București, licențiat în Științe Politice, Universitatea din București, absolvent al unui masterat la aceeași facultate, Programul de Relații Internaționale și Studii Europene. Vorbește 3 limbi străine: engleză, italiană și rusă. Domeniile sale de expertiză sunt geopolitica Federației Ruse în zona Mării Negre, politica internă și externă a statelor ex-sovietice (în special Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Belarus, Azerbaijan, Kazahstan). De asemenea, îl preocupă integrarea europeană și analizează politica internă și externă a României, cât și a Republicii Moldova.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro