luni, iulie 22, 2024

Protest cu Garcea, cu lumpeni și cu caricaturi ale lui Iisus

Nu s-au prea omorât televiziunile serioase să transmită imagini de la așa-zisul miting al celor ce au protestat duminică seara, unii chai și luni față de noile măsuri guvernamentale privind carantinarea și izolarea. Bine au făcut. Nu era decât timp de emisie risipit degeaba.
Cu toate acestea, am văzut și eu câteva imagini (“imagini în mișcare”, cum se spunea acum vreo 25 de ani și mai bine cu ocazia nu mai țin minte cărui Campionat de fotbal) și trei sau patru instantanee fotografice. Ce surprindeau ele ? Câteva sute de oameni, bun, fie o mie sau două, cei mai mulți prost îmbrăcați, în marea lor majoritate lumpeni și de vârsta a treia, adică oameni tipici pentru ceea ce înseamnă votanții PSD chiar și câțiva tineri din categoria stripperului Eric, indubitabil ca și acesta corigenți la Limba română, care, pesemne, nu aveau ce face între a patra și a cincea bere. Plus prapuri, lozinci care confiscau complet aiurea și Biserica Ortodoxă, și sintagma ‘’Neamul românesc’’, și credința, și jertfa lui Iisus. Mai era pe acolo și o videochattistă sponsorizată tot de PSD (să se mai spună că partidul lui Iliescu nu se modernizează!) și, desigur, pour la bonne bouche, numitul Mihăescu Mugur. Alias Garcea, alias Leana lu’ Pârțag, azi mare patron de restaurante care, după ce a fost scos din condiția de ilustru anonim grație unei apariții jenante la încă și mai jenantul cristoiutv, a început să se auto-iluzioneze cu gândul că ar avea stofă de lider. Mai rămâne să îl vedem pe sus-numitul Garcea mâine-poimâine și la Marius Tucă Show. Vorbind despre necesitatea redeschiderii cât mai rapide a cârciumilor, asta în vreme ce moderatorul emisiunii ar aduce vorba și despre redeschiderea Teatrelor. Un domeniu în care de câtăva vreme încoace semidoctul cu pricina se dă mare specialist. Că doar nu degeaba săptămânile trecute i-au fost aduse elogii pentru asta.
Comicul sau tragicul situației în care s-au pus cei ce s-au adunat duminică seara în Piața Victoriei era garantat de detaliul că vajnicul contestatar al COVID 19 și al primejdiei reprezentate de acesta, individul devenit un fel de ideolog al protestului, mai exact o caricatură a lui Leonte Răutu și a lui Dumitru Popescu-Dumnezeu deopotrivă, avea pe figură o mască.
Nu îi mai lipsea insului în chestiune decât să aibă la îndemână și două-trei legături de praz. Aceasta pentru a proba legătura indisolubilă dintre spectacolul jalnic la care a luat parte și pe care l-a făcut prin prezența lui încă și mai penibil și PSD. Fiindcă nu mai departe decât cu câteva zile în urmă cine a contestat existența virusului? Zeița pesedistă a prazului și, totodată, a Olteniei. Poliglota Lia Olguța Vasilescu. Cea cu care vrea să facă echipă la conducerea partidului alt Neica-Nimeni, alt semi-analfabet. Numitul Ciolacu Marcel. Care ieri a dovedit că pentru a conta pe o posibilă alegere în fruntea unui partid de iresponsabili, e gata să sacrifice sănătatea și viața românilor.


Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. „…cei mai mulți prost îmbrăcați…”

  Sunt de acord cu mesajul articolului, însă aș îndrăzni să observ că ținutele și accesoriile scumpe (Gabrielle „Coco” Chanel) ale doamnei V. Dăncilă nu i-au făcut cu nimic mai elevat discursul, ori mai oneste acțiunile.
  Apoi, apetența pentru deprinderea exprimării corecte din punct de vedere gramatical nu a fost testată în vreun fel la toți participanții la manifestarea cultural-artistică din Piața Victoriei, prin urmare, este riscant a ne pronunța asupra ei.
  Pe de altă parte, iarăși se confirmă justețea demersurilor noastre din Piața Universității anului 1990, înăbușite în violență de mineri. Tragedia capturării statului de cleptocrația securisto-comunistă este trăită zilnic și cu intensitate de români.

  Exemplul d-lui Mugur Mihăescu este doar unul, dintre cele posibile, de foști turnători la Securitate care au avut după 1989 resurse pentru a-și dezvolta afaceri, iar acesta este unul relativ modest.

  Problema esențială este că toți „adormiții”, „conservele” și „bidoanele” folosite de cleptocrație prin intermediul serviciilor de informații care se află în slujba lor și care au preluat „bagajul” Securității punându-l la dispoziția cleptocraților, reprezintă vulnerabilități la siguranța națională!

  Acum este vorba despre siguranța sanitară, dar poate fi vorba mâine despre apărare, ordine internă, sau interese internaționale. Vedem limpede că atunci când forțe ostile României (care acționează concomitent după cum vedem și în alte state din Uniune Europeană), democrației și statului de drept, organizează acțiuni contrare interesului cetățenilor români, sunt găsite persoanele, vectorii prin care să-și pună în aplicare intențiile. Iar Sputnik, spre exemplu, ni le indică cu precizie.

  Ceea ce e evident este că forțe politice partinice, precum PSD-ALDE-UDMR, care au majoritatea în parlamentul României cu susținerea ProRomânia, reprezintă susținerea acestor vectori esențialmente antinaționali. Iar SRI și SIE sunt total ineficiente, pentru că servesc interesele cleptocrației, nu interesul național. Aceasta este o problemă gravă de securitate națională.

  Aștept ca dl Președinte al Republicii să-și revizuiască atitudinea față de șefii SRI și SIE. Ori îi pune la treabă, ori îi înlocuiește!

 2. Prin martie, inainte de instituirea STARII DE URGENȚĂ Mugur Mihăescu era un vajnic adept al măsurilor
  de forță împotriva ”bunicilor care își plimbau nepoții prin parcuri” Chiar inaintea măsurii prezidențiale de legare de domiciliu a romanilor de peste 65 de ani Garcea a avut o exprimare in sensul ca
  i-ar omorî cu mâna lui.
  Dupa cateva zile dezideratul i s-a implinit oarecum, doar ca odata cu inchiderea bunicilor
  s-a închis și retaurantul lui.
  Precum in romanele lui Titus Popovici – Setea sau Strainul – măscăriciul în cauză a suferit o ”trezire a coștiinței
  de clasă” vazand ca i -au subțiat catigurile. Acest tip de dinamica sufleteasca poate i constatat și la ceilalti din ”industria” restaurntelor și la cei din agențiile de turism și cine stie la care alti vtamati de Covid.
  Desi nu e politic coret ce spun – cam toti isi deplang optiunile electorale din 2019.
  Este o realitate trista – pericolul pandemiei creste si se agraveaza – dar exceptand lucratorii din MEDIA
  care – singurii care raspund rational si atat de unanim pericolulu, restul roamansilor nu gandesc decat prin
  prisma propriului interes egoist noii provocari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro