marți, mai 21, 2024

PSD-Dragnea, pătlăgeaua “cu chimicale” şi neofascismul românesc

S-a consolidat în România partea maro a populismului de stânga-dreapta, adică socialismul conservator, clerical, xenofob şi anti-occidental care vine firesc în prelungirea ceauşismului. Asta e doctrina standard a PSD – şi de fapt a partidelor “socialiste” din Balcani sau alte state ortodoxe (vezi Republica Moldova). Însă era timpul ca ceea ce Barbu Mateescu inspirat numea Comunismul Ruralo-Industrial Balcanic (CRIB) să ia seama de schimbarea de generaţii şi să facă ajustări cosmetice pentru anii 2020.

Iată deci că, după formula folosită cu succes şi de Viktor Orban în Ungaria, Dragnea încearcă să facă anti-occidentalismul atractiv mult dincolo de cercurile activiştilor PSD direct interesaţi de rezultatul partidului, conspiraţioniştilor de la A3 sau unor perdanţi ai tranziţiei care, cum se întâmplă în epoca post-adevăr, se simt cel mai bine reprezentanţi de oligarhii care au beneficiat masiv de tranziţie. Cu celebrele teze de la Craiova Liviu Dragnea vrea să-şi consolideze un electorat mai mare şi mai divers, de tip FIDESZ. Aşa că el s-a adresat şi:

 • micului producător & comerciant dornic de protecţionism în faţa concurenţei externe, un bastion solid FIDESZ-Jobbik;
 • corporatistului psihedelic care crede în grădina Maicii Domnului şi e scufundat în mistica “produsului local”, lanţului scurt, vibraţiilor paranormale şi altor obscurantisme post-moderne;
 • ecologistului tribal radical care e de fapt mai mult anti-capitalist furibund (şi, desigur, anti-american în subtext) decât om care să înţeleagă ştiinţa complicată e mediului şi trade-offs din politicile aferente
 • sectei de agronomi clujeni deliranţi gen Funar-Fiţiu, nostalgici după Vatra Românească, ce trebuie recuperaţi de la dreapta, plus spectatorilor emisiunii TVR Viaţa Satului, probabil produsul de televiziune cel mai analfabet economic în prezent (deşi concurenţa e mare), care arată cum, cu resurse publice masive, se pot compromite subiecte de presă altfel interesante prin căderea în Adrian-păunescianism;
 • masei de anti-vaccinişti, naturişti, horoscopişti şi sfertodocţi cu diplomă care cred în energii pozitive şi pentru care “chimie” evocă tot ce era mai traumatic şi de neînţeles în şcoala prin care au fost siliţi să treacă, deci pe care ar vrea azi s-o reformeze în direcţia dans, emoţie şi groupthink;
 • naţional-paseistului sau narodnicului din convingere, indiferent pe ce filieră a ajuns în tabăra brună, care încă nu era aliniat în spatele PSD

Realitatea pe care o poate constata fiecare epiric nu mai contează, aceasta fiind chiar definiţia epocii post-adevăr. Anume că:

1) Roşiile care “miros a roşii” sunt mai cu seamă alea de import, din soiuri bune şi corect ambalate, fiind ca atare şi mai scumpe. Ce se vinde ieftin prin pieţe e producţie din seminţe olandeze (că altele nu mai există de ani de zile), inginerite genetic să nu fie atacate de dăunători şi să fie lemnoase, adică rezistente la transport cu găleata şi lada, deci singurele pe care şi le poate permite ţăranul român de vreo douăzeci de ani încoace.

2) Folosirea “chimicalelor” are justificarea ei şi nu afectează calitatea (dimpotrivă), ci face producţia mai rentabilă economic dacă e făcută corect. Pe de altă parte, e mai probabil să se dea cu chimicale după ureche şi necontrolat tot de micul producător. Vedeţi excelentul film al lui Şerban Georgescu despre Lunguleţu ca să vă lămuriţi de unde ia ţăranul român sămânţa de cartof şi cum toarnă peste ea găleţile de tratament chimic.

3) In vasta majoritate a cazurilor, din fericire, nici măcar chimizarea asta haotică, de scenetă cu Stan şi Bran, practicată de micul producător român de nevoie (altfel ar ieşi imediat de pe piaţă, unde şi aşa abia rezistă, deci nu-l blamaţi prea tare) nu face rău consumatorilor dacă produsele sunt spălate bine înainte de folosire. Ceea ce, iarăşi din fericire, majoritatea oamenilor fac. N-avem nici un caz serios de îmbolnăvire în masă de la legume şi fructe în România, nici vreun studiu serios că ar exista efecte cumulative pe termen lung asupra sănătăţii, dincolo de miturile urbane şi spaimele alimentare de tabloid, care au circulat şi vor circula întotdeauna. Inventăm crize care nu există, ipocrit-politic sau din porniri flower power.

4) Tratamentele cu îngrăşăminte şi pesticide (“chimicalele”) nu-s totuna cu inginerirea genetică a soiurilor de legume, dar ele se amestecă în capul lui Dragnea & publicului larg din motivele ce ţin de educaţie precară sugerate mai sus. Una-i una, alta-i alta. Printre rosturile ameliorării genetice se numără tocmai creaşterea rezistenţei plantelor la dăunători şi condiţii adverse de mediu, deci reducerea nevoii de tratamente suplimentare cu odioasele chimicale. Roşia solidă, coaptă accelerat şi rezistentă la insecte şi lovituri de manipulare, nu mai miroase aşa cum o ştiaţi voi, însă ea e mai rentabilă în special pentru producătorul autohton şi consumatorul care vrea produse ieftine. E aici un compromis calitate-preţ care nu ţine seama de paşaportul producătorului, ci doar de cât e dispus cumpărătorul să plătească. Şi nu are legătură cu persecuţiile cu tentă xenofobă imaginate de Dragnea: încotro vă aşteptaţi să încline acest compromis în regiunea cu cei mai săraci cumpărători din UE?

5) România n-are nici terenuri excesiv de proaste, dar nici binecuvântate special pentru producţia de legume. E cam la nord, deci sezonu-i scurt iar condiţiile mai grele decât în Italia, Spania, Turcia sau Bulgaria vecină oricum ai da-o, ceea ce face ca producţia să fie mai dificilă şi scumpă. End of story. (Şi oricum roşia, ardeiul, cartoful, fasolea – sau porumbul, floarea soarelui şi alte non-legume – au fost introduse la noi de curând, prin intermediul otomanilor, după aducerea lor din America. Mulţi români neaoşi vor fi şocaţi, dar la vremea zisei binecuvântări pe aceste meleaguri nu existau tomate şi celelalte, necunoscute lui Ştefan cel Mare şi chiar lui Mihai Viteazul. Asta-i o paranteză istorică, oricum).

6) Pentru evaziune fiscală există nenumărate instituţii de combatere în ograda guvernului, deci a lui Dragnea, care n-ar trebui nici ele să ţină seama de naţionalitatea unui comerciant. La fel pentru situaţiile când în produsul final, legumă sau orice altceva, ar exista substanţe periculoase pentru consumator. În UE, piaţa alimentară cea mai protejată la calitate şi securitate din istoria omenirii, lucrurile astea sunt destul de bine aranjate şi nu trebuie decât să aplici regulile existente. Doar că evaziunea fiscală e una; chimizarea produselor e alta; soiurile de legume şi fructe ameliorate genetic sunt un al treilea subiect – şi nu e deloc clar că toate problemele astea s-ar suprapune în realitate, separat sau toate împreună, peste identitatea producătorilor: românii curaţi, versus ăia din afară obligatoriu murdari. În cel mai bun caz problemele sunt distribuite aleator – şi asta ca să nu intrăm în detalii dureroase pentru autohtoni.

Peste tot în Europa există politică şi ipocrizii drapate ştiinţific doar ca să avantajeze producători locali şi alte grupuri de interese pe seama reducerii bunăstării generale. Doar că e o limită în toate. Ce vedem acum în România este promovarea cu bună ştiinţă de fake news deşănţate ca politică generală la vârful statului, plus ceea ce în engleză se cheamă “dog whistle politics”: mesaje codate ce par ok în conversaţia generală, dar funcţionează ca declanşatori pentru anume segmente de public (cele enumerate mai sus) deja condiţionate să audă substratul toxic şi agresiv din ele.

Asistăm la un anti-occidentalism din ce în ce mai puţin accidental sau pasager, motivat de campanii electorale, si tot mai mult unul sistematic: o victimizare existenţială a naţiunii în scenete baroc şi rococo, cu înflorituri sentimentaloide şi tragi-comice de tip „sufletul rus” şi “lumea ruseaescă” (ruskii mir), în care orice fleac sau sincopă se proiectează pe catapeteasma identităţii comunitare ameninţate şi devine subiect de nevroză colectivă şi chemare la arme. Ca fascismele dintotdeauna, e un răspuns pervers al periferiei la o criză de modernizare, dar e îngrijorător că se apropie tot mai mult ca mesaj şi tipar de acţiune de agenda post-2012 a lui Vladimir Vladimirovici Putin.

Distribuie acest articol

133 COMENTARII

 1. domnule, ceea ce i observabil (pentr un neutru) nu i socialismul, neofascismul sau marxismul atribuite unor gunoaie, cu vezi chipurile ideologie ! ce sa iasa din tartacuta unui codrin (parca i oblio din gopo), a unei olgutza si dragnea sau manda si tanda ? ce ideologii sa genereze limbricii astia ? prostul si hotul n au ideologii (crezuri) domnule ! se ghideaza doar dupa „si mie ce mi iese”. prostii nu s ei, ci statul de drept (drepti) ce permite asemenea anomalii (tumori)

  • Socialismul se genereaza singur, nu e nevoie sa aderi la el sau sa il construiesti constient.

   In momentul in care intr-o societate cu alegeri libere cineva doreste puterea cu orice pret. in cativa ani apar trasaturi de baza ale socialismului. Desigur, daca statul nu este solid.

   Peste tot in lume cand peste subdezvoltare s-a pus un sistem democratic, cu pretentii de ajunge rapid la bunastare, a aparut socialismul.

   Sunt insa 2 mari probleme cu el (nu sunt descoperite de mine, eu doar le amintesc):
   1 – la inceputul instaurarii sale, socialismul da rezultate
   2 – este atractiv pentru multi, socialismul pozand inselator intr-un fel de capitalism milos cu toata lumea.

   Personal, cred ca este imposibil pentru cineva sa isi asume socialismul, daca va incerca in mod sincer, va ajunge pana la urma in social-democratie.

    • Capitalismul trebuie totusi construit, Nu e suficient sa spui, nu e suficient sa ai o Constitutie potrivita.

     Statul liberal, cel care garanteaza piata libera si concurenta – inca nu a aparut la noi.

     Stam agatati intr-un „socialism de tranzitie” pana cand ne vom hotari: capitalism sau comunism.

     Sigur, capitalismul, socialismul, comunismul, fascismul nu sunt acum cele din manual, manualul a preluat exemple istorice si le-a simplificat spre intelegere.

     Socialismul clatina increderea in democratie si asta e catastrofal pe termen lung.

     • Capitalismul trebuie totusi construit

      Mărturisesc că sunt bulversat. Nu doar din cauza similitudinii cu „construcția socialismului”, ci mai ales a ideii de materializare concertată a unei societăți bazate pe o doctrină liberală. Parcă nu mai are nimic de-a face cu colbertianul „laissez faire”, cu acel natural al relațiilor sociale și de producție, supus doar legilor obiective economice, ci are nevoie de planificare, de centralism, de reglementare imperativa.
      Sunt de acord că omul, prin geneza sa evolutiva, este înclinat a-și economisi forțele, sau mai pe șleau spus e leneș, și nu se deranjează să își procure cele trebuincioase decât când foamea dă de-a dreptul, dar tocmai „construirea capitalismului” se bazează pe genetica umană în a recunoaște că e neviie de efort pentru a avea struguri dulci versus libertatea sa de a alege să nu aibă struguri acri.

      • @ Hanzy

       Da, capitalismul este o constructie politica. Ea a avut loc in istorie intr-un timp indelungat iar in tarile foste comuniste este necesar sa dureze mai putin. Cum anume se va intampa asta? Greu de spus, nici eu nu am mai fost mancat de matza asta pana acum :-).

       Laissez-faire nu are de-a face cu geneza statului (liberal in aces caz), desi este desigur indispensabila pentru buna sa functionare in ce priveste piata.

       In Romania adeasea se merge pe reducerea statului la rolul sau economic si se interpreteaza prin aceasta prisma, Dar statul este mai mult decat economia tarii respective.

       Esecul in intelegerea politicii ca fiind altceva decat doar economia este, dupa mine, una din cauzele regresului Romaniei in ultimii 10 ani.

       Laiseez faire nu are treaba cu actiunea politica, In caz contrar ar fi absurd, ar insemna ca daca nu exista politica, avem capitalism „de la sine”. Exista anarhismul care sustine ca sunt necesare doar reguli, nu si conducatori, dar este un caz extrem si nu stiu sa se aplice pe undeva.

   • Dar acelasi lucru se poate spune si despre capitalism. Daca iei conceptele care functioneaza in Occident si le aplici intr-o tara ca Rusia, Ucraina, Romania, Bulgaria ca sa nu mai zic de tarile din America de Sud, adica in tari fara o traditie democratica, corupta, cu nivel de saracie mare, cu nivel de educatie si etica scazut la majoritatea populatiei , rezultatul e un capitalism nefunctional in care ajungi sa ai niste discrepante sociale uriase datorita acestor factori. Dupa care, vine unul mai smecher si zice ca el va face dreptate sociala si evident in acel context poate sa obtina rapid o majoritate de voturi si apoi sa duca tara intr-o fundatura. Adica ce s-a intamplat in Venezuela si poate ce se va intampla in Romania.

  • No Codrin, Olguta sau Manda decid mesajele de campanie. Nici macar Dragnea. Te uiti pe ei si e clar ca nu cred nici de doi bani in mesajele astea.

   Sunt niste consultanti acolo. Si aia au sesizat care e segmentul electoral pe care il (mai) poate accesa PSD-ul. Si aia nu sunt prosti deloc.

   E foarte periculos ce face acest partid, sunt niste ucenici vrajitori se joaca cu focul, doar ca sa mai ramana la putere. Dupa Codrin, Olgutza si compania pot sa apare si alte personaje politice, mult mai periculoase. De abia atunci situatia o sa fie groasa.

   Nu trebuie sa ajungem acolo. Tocmai de asta PSD-ul ar trebui sa piarda alegerile astea la scor.

   • Conceptual, asa ar trebui sa fie; numai ca romanii sint o specie deosebita:
    -nu au vocatia disciplinei si cultul sefului ca nemtii
    – nu sint mesianici ca francezii
    – nu sint echilibrati ca englezii
    -nu sint emotionali ca italienii
    – nu sint fanatici ca orientalii.

    Ei, si atunci, ce rezulta ?

    Miscari caldute care dureaza, sau miscari mai conturate care dureaza putin: legionarii au durat putin pentru ca miscarea lor era impotriva ratiunii nationale: „nici prea-prea, nici foarte-foarte”.
    Comunismul romanesc a fost o goana dupa privilegii si excesele dupa ce regimul s-a stabilizat au fost mai curind exceptii. Sedintele PCR erau o formalitate de un ridicol desavirsit si urletele de la congrese n-au avut ecou.

    Sintem un popor mic, plasat in calea tuturor relelor si nu putem supravietui decit prin bun simt, ratiune si umor.

    Desigur, ce face PSD-ul e nelegiuire, dar nu vor reusi sa ne coboare mai jos decit au facut-o anii ’50.

    Nu avem resurse de extremism, in afara unui teatru ieftin care nu dureaza si nu are efecte, cum au fost incercarile alea patetice de reinviat miscarea legionara.

  • @ man of war ”codrin (parca i oblio din gopo),

   Ion Popescu-Gopo a fost un realizator de filme , inclusiv de animatie,
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Popescu-Gopo
   In cinstea lui a fost botezat ”Gopo” inlocuitorul romanesc de Oscar , infiintat pentru a premia diverse produse cinematografice romanesti execrabile0 (pleonasm) dintre putinele care nu au fost selectate de catre rețeaua deschisa spre a li se da – impotriva oricarui bun simț – diverse premii ”DE AUR” europene.
   Intrucat filmele lui Gopo – inclusiv cele de desene animate care pe alocuri erau geniale – au fost facute IN COMUNISM ele sunt demne de dispret – deoarece artistul le-a facut si dupa 30 de ani, in conditiile in care s-a stabilit ca SE IARTA NUMAI COMPLICITATILE COMISE DE MAGISTRATI PANA IN 29..

   Pe de alta parte OBLIO a fost un personaj de desen animat care – intradevar – semana o leaca cu CODRIN STEFANESCU .
   https://www.cinemagia.ro/filme/the-point-oblio-20601/
   Filmul era insa AMERICAN facut in 1971 si nu avea nici o legatura cu Gopo al nostru.

   Intr-un mod incredibil – acel film a fost difuzat la vremea lui de catre Televiziunea Romane trecand de cenzura ceausistta. Azi nu se mai poate intampla asa ceva intrucat poate fi interpretat ca fiind nu numai ANTITOTALITAR pur si simplu ci si ANTI – TOLERANȚĂ asdica contrar REGUILOR DE FIER ALE CORECTITUDINII POLITICE.

 2. Toate astea se intampla in tara aflata pe locul 2 in topul mondial al populatiei emigrate. Emigranti care, al dreaqu, prefera tocmai Occidentul pentru realizarea scopurilor personale. Tocmai din aceasta cauza, era de asteptat ca acelasi Occident sa aiba numerosi „avocati” in randul populatiei bastinase, atat de multi incat propaganda lui dragnea sa sune de-a dreptul ridicol. Probabil ca n-au timp, ocupati cu cozile la Moneygram, de unde trimit bani imbecililor care traiesc de pe urma lor, dar ‘mandrii’ ca sunt romani.

  • @Dr.Jivago – în viața reală, oamenii nu gândesc așa. Iar încercarea de a-i învăța cum să gândească este cel puțin incorectă.

   Emigrația românească este preponderent economică, iar oamenii care vin să muncească în vest n-au de ce să fie recunoscători vestului. Ei vin aici la muncă, nu la pomană. Salariul pe care-l primește un muncitor român care stă o zi întreagă pe schele la zero grade în Londra nu reprezintă un cadou, reprezintă o parte (evident, subunitară) din valoarea muncii lui.

   Cei rămași acasă l-ar prefera pe acel muncitor împreună cu ei, nu plecat la muncă. Deci, de ce ar fi recunoscători Londrei? Pentru că își reține o parte din valoarea muncii românului forțat să emigreze din motive economice?

   • AI cunoscut personal oameni plecati la munca de jos in Londra? Eu am cunoscut si nu gandesc asa cum crezi tu. Cineva care e sofer acolo imi spunea textual: „si aici e munca grea, dar e mult, mult mai bine decat acasa. Aici poti sa iti faci incet, incet un rost, daca muncesti, nu furi, respecti regulile, chiar ca sofer.”

    Si putea sa compare ce a reusit dupa 5 ani de munca in UK fata de 10 ani de munca in tara. Si diferenta era mare in favoarea UK, nu e vreo mare surpriza.

    Chiar si romanii plecati la munca de jos se adapteaza la societatile alea si raman acolo. Si isi fac legaturi acolo. Si copii lor or sa fie englezi, francezi, italieni si spanioli. Chiar nu am vazut oameni care sa lucreze in vest si sa il priveasca sa cum zici tu, cu o ura ascunsa: „muncesc din greu si sunt platit mult sub ce fac, nenorocitii astia ma exploateaza, de abia astept sa ma intorc acasa”. Asta pentru motivul extrem de simplu ca ei pot compara viata de acolo cu viata din tara.

    Iar cei din tara nu sunt atat de siguri ca i-ar vrea pe toti acasa. Mai intai, ca cei din afara pompeaza de aproape 15 de ani mliiarde de euro anual in tara, catre rude. Pentru multi oameni (mai ales din zonele subdezvoltate), banii astia inseamna supravietuire. Apoi ca piata romaneasca nu are cum sa absoarba 5 milioane de romani intorsi, nici chiar astazi (deficitul de forta de munca e estimat la maxim cateva sute de mii de oameni)

    • Nu te contrazic ca ai cunoscut/cunosti oameni plecati in „bejenie”.
     Dar mai micsoreaza din „5”
     Si daca te induri sa-l micsorezi, nu toate milioanele plecate sint „forta de munca”.
     Insa ai dreptate: nu toti ar gasi in tara un loc de munca. Si atit de bine platit.

    • @silicon_v – soferia nu e chiar munca. Stiu mai mult de 20 de soferi aici (Nottingham) iar unii dintre ei fac curse si pentru o firma de-a mea, am mai povestit asta. Un sofer de TIR cu ceva experienta e platit cu 16-18 lire pe ora, unul care livreaza pizza cu autoturismul propriu e platit cu 8 lire pe ora + o lira de fiecare comanda livrata, dar poate livra 3-4 comenzi la o singura cursa. Astea sunt extremele pentru soferii romani, toti sunt undeva in-between.

     Cat priveste munca grea, m-am referit in mod expres la cei care stau toata ziua pe schele la zero grade, care parte n-ai inteles-o? Astia de-obicei sunt baieti de la tara care n-au nici permis de conducere. Ca daca ar avea, s-ar duce sa livreze pizza, n-ar mai sta pe schele toata iarna.

 3. „…din porniri flower power”

  Offf! Cât de mult mi-a plăcut perioada! Mă simt rănit, mă doare ceea ce scrieți, domnule Ioniță…

  „…scene baroc şi rococo, cu înflorituri emoţionale şi tragi-comice de tip rusesc. Ca fascismele dintotdeauna, e un răspuns pervers al periferiei la o criză de modernizare…”

  Păi, problema e că nu e așa…
  Este un grup de nătărăi care au capturat statul [pentru că le-am dat voie] și ne spun niște bazaconii…
  Iar noi, influențați de vocalitatea presei aservite (că de alt fel nici că mai există) ne strofocăm că națiunea a apucat-o pe căi greșite.

  În timp s-ar putea întâmpla, dacă-i lăsăm să continue.
  Dar, un grup infracțional organizat nu este națiunea. Nu există niciun sondaj/cercetare/studiu al Institutului Național de Legumicultură care să confirme că țăranii, aflați într-o criză de modernizare, nu mai știu diferența dintre ameliorarea genetică a soiurilor și tratarea chimică a culturilor împotriva dăunătorilor.

  • EXISTA SI UN COROLAR al articolului Dvs.
   Inca de prin 1990 cand ILIESCU si FSN ul ne-au strivit electoral , iar eu ma juram ca nu voi vota
   in veci cu acei blestemati de continuatori ai comunistilor (intre timp am devenit sperjur, apoi m-am convertit la absenteim pe rationamentul mioritic ca nu conteaza ce vor romanii procentuali, – iar procentual romanii doresc – de fapt DORIM -PSD , si ca imediat dupa alegeri conteaza sefii externi, deci ce rost atata deranj la vot) asadar inca de atunci din 1990 se vehicula IDEEA COMPENSATORIE conform careia VOTANTII FESENISTI SE VOR REDUCE SI VOR DISPAREA IN MOD NATURAL.
   De atunci si pana azi cimitirele s-au umplut – statistic vorbind – cu votanti ai stangii, ca in bancul cu Bula care s-a inscris in PSD inainte de a fi eutanasiat cu scopul declarat SA MOARA UNUL DE-AL LOR , NU DE-AL NOSTRU.
   Acum vad ca dvs identificati in Gradina Maicii Domnului o multime de muguri si lastari noi , care e clar ca infirma trendul funerar al electoratului PSD .
   Din acest punct de vedere consider ca ati adus o contrubutie inestimabila la intelegerea dinamicii electorale romanesti .

 4. Slabe sanse sa prinda la noi un asemenea discurs tip Fidesz in conditiile in care jumatate din forta de munca a Romaniei a plecat definitiv sau temporar din tara sa lucreze pe un salariu mai bun EU. Nici macar in mediu rural nu prinde fiindca si acolo multi au rude plecate.

  Nu ca oamenii nu rezoneaza la un asemenea discurs cu substrat nationalist, entuziasmul pentru „EU” si-a pierdut partea politica si morala si s-a transformat in dezamagire si adeversitate. Dar asta nu e singurul lucru ce conteaza, mai e o si chestiune economica si familiala la mijloc pentru foarte multi romani din tara, si care nu si-o pot permite.

  • Nu dau mesaje de capul lor, sunt sigur studii socilogice si consultanti in spate. Inseamna ca aia au estimat ca „e piata” pentru astfel de mesaje.

   O sa vedem la alegerile ce vin cat de mare. Eu sper sa se insele si sa vedem ca nu am luat-o razna ca tara.

   • Sigur, aveti dreptate. Din pacate, partidele din opozitie nu au sesizat profesionalizarea PSD-ului si continua cu aceleasi metode de acum 30 de ani, aparand ca incercari de trezire, dintr-un somn lung, cu putin inaintea alegerilor.
    Din pacate, nici majoritatea romanilor nu constientizeaza pe deplin falsitatea PSD-ului care apare ca prieten dar de fapt actioneaza exact ca celulele canceroase care dau semnale prietenesti unui organism inocent pana isi consolideaza controlul asupra functiilor vitale.

   • Acum le testeaza, la prezidentiale se face reglaj, la anul se scot in cadenta. Cum zice si dl. Ionita, libretul dramatic „invazia de contrafaceri peste autenticul” nostru are audienta. Mi-e groaza ca conationalii sint supusi unor asemenea tactici. Pe cei care injura oamenii naivi si influentabili, ii rog sa dea dovada de retinere. Ceea ce trebuie sa expunem este practica mizerabila a marketingului politic fara scrupule lucrind in solda unei clase politice debile intelectual, lipsite de imaginatie, avide de putere si cinice.

    • „Cea mai mare victorie a d.. este sa ne faca sa credem ca nu exista!”

     Totusi, mai exista si bun simt. Eu consider ca situatia sociala este distorisionata constient. Altfel spus, suntem impinsi sa credem ca poporul roman este dornic de un fel de nou comunism. Intr-o majoritate covarsitoare a sa, ni se insufla ideea.

     Dar, daca analizezi cu atentie, afli ca nu exista absolut nicio baza pentru asemenea concluzii. Abenteismul masiv la vot, evolutia socio-economica, utilizarea masiva a sondajelor in scop de manipulare, influenta falselor impresii generalizate etc.

     Toate astea demonstreaza ca realitatea ne este pur si simplu necunoscuta. Nu avem niciun motiv obiectiv sa credem ca populatia vizeaza o directie sau alta de evolutie a tarii. Nimic demonstrat, doar pareri, impresii.

     Dupa parerea mea, cel mai bun lucru intr-o asemenea sitautie este sa te apuci sa explici ce vrei si cum vrei, ca forta politica. Ori, divagatia – boala nationala de altfel – a devenit cronica in discursul politic. Este un real haos,

     Dupa imensa deziluzie Ciolos si dupa deriva USR, singurul care mai tine steagul sus este PMP, un partid foarte mic si lipsit de canale de comunicare. PNL nu este decat aripa mai relaxata a PSD, PRoRomania e ceea ce era UTC fata de PCR iar ceilalti nu conteaza, ci doar profita,

     Faascimsul are nevoie de o morala proprie si de o construictie constienta, socialismul creste singur, doar udat de dorinta de bani furati. Si favorizat de inconstienta unor partide politice care se cred la seminarii despre metateorii politicoide si vituperant anti-penale, nu la carma unei tari.

     • @Dedalus
      «the closing of the American mind»,

      Nu ne rămâne timp pentru teorii. Tinerii părăsesc țara.
      Tinerii au timp, în era digitală au acces la patrimoniul universal în știință, artă, cultură, tehnică, etc cu un clic. Tinerii nu sunt legați de „limba națională”, de mediile de informare din România. Tinerii de azi pot „citi” despre liberalismul britanic, anglosaxon și socialdemocrația în Sudedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia în engleză. Elveția cu patru limbi oficiale de stat, Canada cu două, e altceva.

      România, zona balcani e despărțită, desparte mai mult decât distanța geografica sau apele Canalului de nord-vestul Europei și de occident.
      Neil Fergusson dezvăluie acum într-un interviu cât de simplu a fost acapararea dezbaterilor publice de cei de „stânga” în mediul academic universitar occidental:
      (…. „…. das Charakteristikum im Denken eines Konservativen?
      Er denkt erst einmal in grösseren Zeiträumen. Für ihn sind Institutionen, die sich bewährt haben, auch wenn wir sie vielleicht nie ganz verstehen, jenen Institutionen vorzuziehen, die der menschliche Geist sozusagen am Reissbrett entwirft. Der Konservative ist skeptisch gegenüber revolutionären Projekten, die aufgrund einer Theorie eine utopische Ordnung schaffen wollen, weil jede Revolution unbeabsichtigte Nebenwirkungen hat. Edmund Burkes Betrachtungen über die Französische Revolution sind in dieser Hinsicht die vielleicht grossartigste Darstellung dieser konservativen Sicht.

      Aber ist der Konservative im Herzen nicht ebenfalls ein Kollektivist, genauso wie die Sozialisten?

      Nein, das denke ich nicht. Die Individualrechte – inklusive Eigentumsrechten – sind für den Konservativen die natürliche Grundlage einer freien Gesellschaft. Er setzt auf die sozialen Institutionen der Familie, der Kirche und der lokalen Gemeinschaft, um das menschliche Zusammenleben zu regeln, also auf dezentrale zivilgesellschaftliche Lösungen statt auf zentralplanerische staatliche Aktivitäten.
      Stanford 20.3.2019,
      Herr Ferguson, nicht erst jetzt debattieren die USA über die Freiheit des Denkens und Forschens an den Universitäten. Der Philosoph Allan Bloom beschrieb bereits 1987 eine Tendenz, die er «the closing of the American mind», das Sich-Verschliessen des amerikanischen Geistes, nannte. Seine Hauptthese könnte aktueller nicht sein: Ein kultureller Relativismus killt das kritische Denken und das anständige Verhalten.
      Niall Ferguson über die Kultur an Unis: «Als Rechter bist du ein potenzieller Nazi. Kommunisten hingegen sind moralisch einwandfreie Sozialdemokraten»
      Er zählt zu den wichtigsten Historikern der Gegenwart. Im grossen Gespräch rechnet Niall Ferguson mit dem Wohlfühldenken vieler Kollegen ab: Er legt offen, wie die Linke die angelsächsischen Universitäten gekapert hat. Und wie jene, die ständig von Inklusion sprechen, Andersdenkende konsequent exkludieren.
      … Identitäts- und Diversitätspolitik verstrickt sich immer stärker in Widersprüche – und es bilden sich innerhalb ihrer Vertreter sichtbare Fronten. Immer mehr asiatische Studenten klagen beispielsweise gegen amerikanische Universitäten, weil sie sich – aufgrund positiver Diskriminierung anderer Minderheiten – in der Zulassung diskriminiert fühlen. Ändert sich gerade etwas?… ”…).

      Acum în SUA un socialist milionar ca Bernie Sanders
      (… „… ….. Er entstammt einem bescheidenen Einwandererhaushalt. Ein Kibbuzaufenthalt in Israel brachte ihm den Sozialismus nahe. Er jobbte als Hilfskraft, Lehrer, Zimmermann. Hinter seinem Aufstieg in die oberste politische Klasse der Vereinigten Staaten steckt zweifellos unglaublich viel harte Arbeit. Diese zahlt sich aber offensichtlich aus. Dem Kapitalismus sei Dank.
      Dennoch will er sich höchstens als «Millionär» mit Anführungs- und Schlusszeichen bezeichnet sehen. ….. „ … …… )
      candidează a doua oară din partea Partidului Democrat, pe lângă o serie de alți „americani de stânga” contra lui D. Trump pentru Președinția Americană. Tinerii americani din universități sunt baza acestui „comunitarism” american care diferă de politica de pe malurile Dâmboviței, de cea din balcani, cu ani lumină. Diferența e mult mai mare decât cea de la 1 Dolar la 1 Leu/RON.

 5. Un articol dur (poate indreptatit privind din partea colegilor intelectuali ai dlui Ioanita). Dar care denota ceea ce spunea un domn, e muuult de atunci, unora din tren: „domnilor, nu cunoasteti taranul roman”.
  Desigur, e mare dezamagire sa fii parte a unui popor descris de autor.
  Habarnisti si inapoiat (nici rosii nu stiu sa cultive), inca tributari Iepocii de Aur dupa care multi tinjesc.
  NB,
  ceea ce se intimpla poate fi rezumat scurt: multi vedem, putini intelegem. Dar si mai putini (sau deloc) sint cei ce au solutii.
  Solutii nu invective.

 6. Să-mi fie cu iertare. Deși au abordări diferite, domnii Ioniță și Rogozanu îmi par zămisliți cultural din același curent internaționalist-antitradițional.
  P.S. Nu am nici un fel de simpatie in privința Dragnea-Psd.
  Lichele.

   • In mare parte argumentele d-voastra sunt corecte! Dar nu trebuie ignorata nici realitatea trista ca in vama romaneasca se produce de multi ani o contrabanda*(semicontrabanda) generalizata cu fructe si legume provenite din tari extracomunitare,indeosebi Turcia.Pretul declarat la intrarea in tara este derizoriu, facturile fiind false, si ca urmare vama este simbolica iar producatorii interni sunt falimentati cu buna stiinta!Aceasta mafie din vami este controlata de PSD respectiv Ministerul Agriculturii care de multi ani a promis sa aplice Directiva Europeana care permite stabilirea unor preturi minime in vama pentru produsele provenite din spatiul extracomunitar dar nu o face intrucat spaga pe care o platesc cei din Turcia ajunge la PSD!

    • @Mircea Gheorghe – mai exista un mic detaliu pe care-l puteti afla de la soferii de camioane: multe rosii „din Turcia” sunt de fapt din Iordania si sunt puse in ladite cu etichete turcesti chiar de la cules.

    • Nu e „dar” pentru ca nu contrazice ce spun eu. Dimpotriva, confirma punctul (6): mafia din vami si fisc a fost dintotdeauna controlata de PSD. Daca vor, pot opri contrabanda iar cea mai buna cale este aplicarea stricta a regulilor UE. Zborsirea pe TV la UE n-are nici un sens

    • @Mircea Gheorghe_”Prețul declarat la intrarea in tara este derizoriu, facturile fiind false…”

     Păi, de ani de zile tot zic că am să cred că guvernul chiar are de gând să reducă evaziunea fiscală despre care tot povestește în mass-media atunci când vor dispărea fetele care vând facturi false pe Șoseaua Colentina. Depozite de tot-ce-vrei, inclusiv cu multe produse agricole, sunt numeroase în Voluntari și în Afumați.

     Așadar, „barometrul meu fiscal” este la îndemână și îl privesc zilnic, pe Șoseaua Colentina. Ah, să nu uit. Spre seară, trece mașina cu polițiștii de la Secția 7 și colectează contribuția. Zilnic. Ăsta este „barometrul meu anticorupție”.

 7. Domnilor ,doamnelor ,ar trebui sa va aduceti aminte doar de un singur lucru , noi toti (cu exceptia noilor generatii nascute dupa 1989 ) am mai auzit aceasta retorica . Capitalismul cel rau si cum comunismul cel bun va invinge .Lozincile erau spuse mereu in cele doua ore in care televiziunea romana avea program , in vizitele facute de seful statului ,prin uzine si fabrici , prin piete(in care erau mutate, de la una la alta , putinele produse romanesti ,cele straine nu existau ) Jos capitalismul , ce asupreste clasa muncitoare (acum termen inlocuit cu -poporul roman) – Traiasca comunismul , ce in ciitiva ani va ajunge si depasi capitalismul putred ,traiasca comunismul ,ce in ciitiva ani va eradica blenoragia si sifilisul cu medicamente rusesti (nu e o gluma , textul aparea mereu la inceputul unui film la cinema ) ,traiasca comunismul , ai carui savanti, vor face masini , tractoare , si cite si mai cite , mult mai bune si ieftine decit capitalistii asupritori.Sa ne aducem aminte de toate acestea si multe altele asemeni . Din fericire aceasta apartenenta la UE a facut ca poporul roman si nu numai el , sa treaca prin cea mai fericita perioada a existentei lui .Priviti istoria acestei tari si intelegi repede adevarul ..Sa nu ne lasam inselati de aceasta retorica populisto-comunista si sa intelegem ca drumul poporului roman , nu este altul decit acesta ,ce a fost deschis de intreaga natiune, dupa revolutia din 1989.

  • Sunt asemanari si deosebiri intre ce se intampla azi si epoca lui Ceausescu. Aceeasi retorica comunista, incercarea de a introduce dictatura treptat, dar de intors la socialism nu o doresc nici ei. Asta pt un singur motiv: nu vor mai putea fi milionari. Nici social-democratia nu ii avantajeaza, pt ca trebuie respectate legile. Chiar nu stiu spre ce se indreapta Romania cu o populatie apatica, pervertita.

   • Asemanari … deosebiri, dar nu in punctele esentiale.
    E drept, dragnea nu si-ar permite sa le zica imbuibatilor din CC sau din Mareaadunarenationala ca s-au cam ingrasat, (caci ar sfarsi rapid la zid, impanat cu plumb sau mai rau disparut in vreo balta) dar comunism, cu polonicul, le-ar servi celorlalti, multimii, bucurosi sa primeasca, incepand de maine 5 lei garantat si egal, pe zi in loc de 2 lei ca azi, si sa nu fie obligati decat sa strige „ura”… dar nu ura lor :-).

    • Nu merge socialism numai pt plebe. Socialismul nu produce, doar consuma. Si atunci cine sa le produca banii pe care ii fura?

     • Desigur a fost o sotiie din partea mea. Dar cui ii pasa? Daca tine 4 ani pana la viitoarele alegeri, timp in care liberalii sau oricare ar castiga la limita alegerile isi rup gatul si picioarele incercand sa refaca stocul pentru comunistii aflati intre timp in opozitie pentru revopsire…
      Si astfel isi face si iliescul „numarul” simuland pluripartitismul si democratia dupa ce i-a infierat cu manie pe cei care „au intinat”

 8. Cu mai mult timp in urma si eu am avut impresia ca identific in politica acelor ani un germene neo-fascist in crestere. Concluzia de atunci se baza pe stradania de a uni patronatul, statul si forta de munca intr-un cadru de cooperare directa, cu intentia de a dirija economia (si nu numai).

  In esenta, germenele fascist („uniti suntem mai puternici”) ar conduce la o aventura periculoasa. Dar macar ar fi ceva cunoscut si, cel mai probabil, respins dupa o clipa de extaz.

  Apoi m-am lamurit ca o grupare de nebuni nu poate construi fascismul in Romania in absenta unui efort de contruire a bazei sale morale.

  Desigur, stangismul guvernarii de multi ani din Romania este evident. Si nu PSD de astazi l-a initaiat. El doar i-a dat acest caracter venzuelean, adica de prostii de imborbodit fraierii.

  Teoretic, as incadra sistemul politic de astazi (nu doar aceasta guvernare!) in socialism primitiv si cleptocrat. Asta, pentru ca dispune de o „teorie” in elucubratiile lui Socol, practica o politica de redistribuire desantata, un interventionism grobian si se remarca prin neintelegerea mecanismelor de piata.

  MMM

  Ne linistim astfel pornirea analitica :-). Dar , revenind la rosiile noastre, aici cred ca de fapt nimeni nu isi mai pune problema daca mesajul de propaganda chiar ajunge la tinta. Nu verifica nimeni asta, se multumesc sa ia de bune bazaconiile servite de consultantii de propaganda pe bani buni si sa preia cu naivitate mesajele destabilizatoare ale Estului (de traditie, nu?),

  Rosiile lasa griparea mecanismelor de piata in plan secund. Daca e o mutare sau una din prostie, greu de spus.

  Si in propaganda, ca mai peste tot, geniul si imbecilitatea sunt greu de deosebit,

  • socol, mare profesor de academie economica, pregateste viitorii capitalisti de stat ! vrei sa ti spun cine i socol ? prostul generatiei sale. cei destepti predau economie in societatile avansate, prostul clasei a devenit profesor in romania. asta cit de cit bughiseste economia invatata pe internet si l face magistru, dar ce te faci cu ceilalti prostovani ce nu stiu nici sa citeasca.

   • Nu ma refer la persoana ci la bazaconiile pe care le-a pus la dispozitia unei gloate de lunatici si analfabeti.

    Dar, daca imi amintesc eu bine (sa fiu corectat daca gresesc) cu aceleasi idei nastrusnice venise si o domnisoara propusa de Victor Ponta ministru al finantelor.

    Conteaza in economia discursului faptul ca exista o teorie, oricat de prosteasca. Exista. Aici eu spun ca opozitia greseste fundamental refuzand sa vina cu o teorie de dreapta liberala care sa conduca in primul rand la formarea statului liberal.

    • Nu cred ca Ioana Petrescu gandeste la fel ca Socol, nici ca ar fi din aceeasi categorie, totusi. Ea vine de la Harvard si are conceptii economice mult mai sanatoase. Plus, o ignorati pe Aura Socol, mult mai infipta decat barbatul, pe care astia o pregatesc sa fie succesoarea lui Isarescu la BNR

     • Ioana Petrescu dorea reducerea CAS. In discutia cu Basescu la acea vreme nu a adus niciun argument cu privire la impactul pozitiv al unei asemenea masuri. Blogul ei e o insiruire de diverse idei in coada de peste. Nu stiu de fapt ce studii anume a facut la Harvard.

      Aura Socol – articolele pe care le-am citit (dar promit ca nu mai pierd vremea) sunt insiruiri de si asa si asa, dar si altfel etc. Nu m-a convins ca se pricepe la economie, simpla insirare de considerente adunate cu furca arata o totala lipsa de viziune economica.

      Observ cu tristete ca este vremea oamenilor cu discurs golit de sens. Mult, intens si fara sens.

      Multi dintre postacii de pe aici au o viziune mult mai clara asupra perspectivelor socio-economice si asupra actiunii politice necesare decat cele doua doamne.

   • „vrei sa ti spun cine i socol ? ”

    Aș zice că textul dumneavoastră este cel puțin lipsit de eleganță, atât în privința d-lui prof. C Socol, cât și cu privire la Academia de Studii Economice din București.

    Puteți fi un mare economist, nu vă cunosc…dar vreau să subliniez că economiștii valoroși pe care am avut ocazia să-i cunosc au avut și au bunul simț să vorbească decent despre alți economiști, profesori universitari, autori ai unor studii și cercetări, manuale, articole de specialitate etc., chiar dacă au avut opinii diferite, atât politice, cât și legate de științele economice.

    Cred cu tărie că părerile divergente pot fi exprimate de oamenii educați cu eleganță, iar disputele se pot desfășura în planul ideilor, fără invective.

    • @Constantin – referirile repetate la bunul simt al interlocutorilor nu denota nici eleganta, nici educatie. Denota abordarea tipica progresista, virtue signalling: ne urcam pe caii superioritatii morale autoproclamate si incepem sa dam sentinte pentru care nu ne-a investit nimeni.

 9. Dragnea si complicii lui distrug sistematic statul de drept din Romania ca sa-( l) scape de inchisoare.
  Nu este ideologic dar intradevar se simte o renastere a limbii de lemn – o Danciloza acuta – a discursurilor mincinoase si tendentioase, a epurarilor profesionistilor din justitie, a amenintarilor, ca pe vremea lui Ceausescu _, in paralel cu actiunile distrugatoare- schimbarea codului penal si OUG- urile. Statul paralel este Dragnea- el conduce guvernul . desi nu este in guvern, ci in Parlament, incalcand total principiul separarii puteriilor in stat.
  Sper , insa ca nu orice critica la adresa colectivizarii, a UE, a globalizarii, a emigratiei nelimitate sau a capitalismului neregulat este delegitimata.
  Ignorarea sau dispretul elitelor ( blocate in ideologia globalizarii) fata de problemele oamenilor de rand este cauza ridicarii extremistilor. Nu mai ai voie sa gandesti cu capul tau, sa iti aperi interesul propriu , pentru ca esti catalogat drept fascist sau peiorativ- populist. Banuiesc ca asa erau catalogati ( „burghezi ” si „reactionari) pe vremuri si cei care nu intelegeau de ce li se iau pamantul sau proprietatea de catre cei care credeau la vremea aceea ca nationalizarea, colectivizarea si anularea partidelor democratice sunt idei grozav de bune.
  Fara legatura cu Romania – pentru care UE este un interes national- piata neregulata din ziua de astazi este o piata prolifica pt rechini care calca pe cadavre pentru profituri maximale si cineva trebuie sa-i apere pe cei care nu se pot apara. Ex. Medicamentul impotriva Toxoplamozei- Pyrimethamina – inventat in 1952 si aprobat de FDA in 1953. Este folosit in de catre bolnavii cu sistem imunitar slab- in special SIDA. Pina in 2015, costa 10$ o tableta ( in Elvetia costa 0.3 $ o tableta). IN 2015, un afacerist rechin a cumparat compania care producea Pyrimethamina in US si a marit imediat pretul la 700 $ o tableta!!!!. IN MOD LEGAL!!!. https://en.wikipedia.org/wiki/Pyrimethamine

 10. Cam dati cu oistea-n gard uneori …nu ca Dragnea ar mere oblu :P
  Eu stau la tara, ma ocup si de agricultura-cucurudz, lucerna si alte „chestii” ( samanta romaneasca), am si ceva animale si,ca orice taran respectabil, am gradina mea cu rosii (părădaise), crumpi, piparca, ludai si alte delicatețuri… asa ca pot sa va spun, pe bune, ca rosiile mele au alt gust, miros si…greutate. Dar sunt rosii produse natural, vara.
  Nu stiu daca ati cumparat rosii din import de 800 grame bucata, carnoase si zemoase. Asa ceva nu gasiti.
  Chestia e alta. De fapt sunt mai multe
  -Nu au aspectul „ala” comercial si nu rezista asa de mult. Gustul ala infernal (eu unul nu pot sa mananc rosii de sera, iarna, dim magazin, au un gust ca curu) ca un fel de silicon, se datoreaza in buna masua si fortarii coacerii, am un vecin cu solarii, face cam ce zicetin dvs-seminte, tratamente in exces etc. ptr a se putea incadra in pret …in detrimentul gustului.
  Dar sa notam ca vorbim de rosii de sera si solar, vara au si rosille alea „industriale” un gust acceptabil, sa zicem.
  – Subventiile agro „deformeaza” rau de tot piata. Unii primesc altii nu, nu poti concura , la acelasi pret cu „ala” care-si acopera o parte din costuri prin subventie.
  Se distruge (am impresia ca intentonat) „taranul mijlocas”, adica ala care care nu e nici atat de mare incat sa fie fermier, sa poata asigura un flux de livrare ptr mari magazine, dar nici nu e atat de mic incat sa fie „de subzistenta”.
  Si care (mijlocasul) cam produce calitatea cea mai buna…
  La vaca, de ex, nu primesti nicio subventie, chiar daca ai 100 de vaci, daca nu le-ai avut la infiintarea exploatatiei. In schimb altul care a avut 100 la infiintare si acum mai are doar una (1) va primi ptr 100! A aparut o specie noua, vaca purtatoare de prima!
  Cum poti „concura” in halul asta? Chiar daca ai un lapte mult mai bun ca o ferma mare ( iarasi va spun din experienta, laptele unie vaci hranite cu borhoturi in exces- ptr a face productie, are alt gust, mai naspa) pretul te darama. Eu vand laptele cu 2,5 lei, cascavalul cu 30 etc prcesatorul mi l-ar cumpara cu vreo 90 de bani. Sigur, o ferma care are vaci „purtatoare de prima” poate fi rentabila si la 90 de bani, eu nu, cu siguranta. Dar si calitaeta mea e alta, tot de la clienti stiu.
  Pe scurt, la noi nu se plateste calitatea, toti compara pretul cu ala de la supermarket.
  Bun, in ultima vrema a crescut si asta, ba uneori e peste noi.
  La rosii, ca tot vorbiti de ele am citi mai zilele trecute asta
  https://www.libertatea.ro/stiri/italieni-tunuri-terenuri-romanesti-rosii-fictive-cartofi-2603879
  La porc s-au distrus majoritata abatoarelor mici, sub varii pretexte, acum nu mai poti vinde decat la clienti „persoane fizice”, subventia se da la carcasa abatorizata, deci canci ptr taran. Gaseti carne fara os la 14-15 lei, cum poti sa vinzi porcul la 8 lei in viu (cam 55% e carne macra din el), ca sa castigi si tu 2 lei la kila? Bun , are alt gust…daaar …ia vedeti dinamica cresterii porcului in gospodarii! In ultimii ani.
  .Pe scurt, nu aruncati cu piatra in tarani, asa, cam de sus, avem cateva „handicapuri” clare:
  – facem calitate, ohooho, stiu de la clientii mei de la branzeturi, dar nu putem concura preturile mici al celor care fac in primul rand cantitate (mai ieftina, normal). Segmentul nostru de cumparatori este unul mic si nu se suprapune peste „ala” care cumpara de la hipermarket. Ieftin si adesea prost.. dar daca nu ai mancat ceva bun cu adevarat nici nu poti sa faci vreo deosebire, nu?
  -nu avem acces la toate formele de subventionare ale celor mari, asa sunt facute legile, preturile cresc astfel si mai mult.
  Din acesta perspectiva tot ce zice Dragnea e gargara…nu ca taranul e dus cu pluta, or fi si din astia, dar un gospodar adevarat stie mai multe decat credeti dvs.

  • Pai, se produce ce se cumpara.

   Natural ar fi sa mancam legume de sezon. Iarna radacinoase si varza murata (ex) vara rosii. Noi mancam invers: iarna rosii la friptura si vara castraveti murati la mici.

   Lumea cumpara legume scumpe si proaste calitativ. In primul rand ca nu e sezonul lor si in al doilea rand, daca se cumpara ceva – atunci se si vinde.

   Chestia cu romanesti, turcesti, pakistaneze etc. e aberatie. Adica, in loc sa iei o rosie si sa o gusti, apoi sa cumperi mai multe daca iti convine, facem toti teoria rosiilor.

   Dupa parerea mea am cazut in capacana de propaganda a „consilierilor”: discutam lucruri insignifiante si astfel nu mai avem timp de lucruri serioase.

  • Stiti care sunt problemele?
   – producatorii romani nu sunt in stare sa asigure consumul intern, produc putin si in general de slaba calitate
   – produsele romanesti nu-si pastreaza calitatea de la o luna la alta desi procesul de productie este chipurile identic, ce iei azi si este bun, maine are alt gust, lipsa de consistenta
   – cei care au bani vor cumpara produse gustoase de la producatorii interni

    • Ma refeream la ingrijorarea producatorilor interni ca desi produc marfuri de calitate nu fac fata concurentei, pt ca vand mai scump. Si pt. ei exista un segment de cumparatori, daca marfa corespunde.

   • De ce impartim producatorii in interni si externi, daca piata e comuna?

    Si de ce vrem sa avem producatori interni ai unor produse nevandabile?

    Chinul asta il avem si cu minerii, ne tot caznim sa ii tinem mineri, Nu avem nevoie de mineri, localitatile respective nu mai au nicio sansa de dezvoltre, dar noi ne incapatanam sa ne jucam de-a Marele Constructor cu ei.

    La fel si in agricultura. Murim de grija producatorului roman. Dar in acelasi timp decapitalizam cu spor firmele care ar putea sa le foloseasca produsele, din proximitate. Sunt romanesti, de regula, dar nu asta conteaza.

    Este complet stupid si lipsit de mila crestina sa le faci praf clientii prin politica redistribuirii remunerarii capitalului catre remunerarea muncii in firmele ce le-ar putea utiliza produsele si apoi sa te vaiti ca fermierii nu se descurca.

    Luam imprumuturi si cheltuim pe salarii fara sens, dar ne rupem in figuri de grija taranului roman. Asta e fariseism de-a binelea.

    Ca si in alte situatii asemanatoare: cel mai bun lucru ar fi sa cheltuim ca stat doar cat ne permitem si sa lasam fermierii in pace. Inca doua-trei „ajutoare” ca astea de acum si sigur creste productia de grau pentru coliva. Si mi-e teama ca nici ala nu va fi romanesc,

  • „Pe scurt, la noi nu se plătește calitatea, toți compară prețul cu ala de la supermarket.”

   Desigur, dincolo de metempsihoza agricolă prezentată de autorul articolului și admirația mea pentru muzica lui Jimi Hendrix și Janis Joplin, adică lucrurile serioase, aș îndrăzni să relatez și eu cu relaxare ceva din experiența economică personală. Chiar dacă am mai povestit și altundeva…

   Mergând relativ des cu mașina dinspre București către Alexandria pe aglomeratul DN6, pe undeva înainte de Ghimpați erau pe stânga drumului niște solarii. Am oprit și am cumpărat o dată roșii, apoi am cumpărat ori de câte ori am trecut pe-acolo. Indiferent care a fost prețul. Acum proprietarul a renunțat la legumicultură și grădina este în paragină…

   Circulând de multe ori cu mașina între Suceava și Gura Humorului pe DN17, treceam adesea pe lângă o stupină aflată în apropierea pădurii, între Stroiești și Ilișești. M-am oprit o dată să iau miere. A fost singura.

   Parcurgând frecvent distanța dintre Rm Vâlcea și Sibiu pe suprasolicitatul DN7, pe la Boița erau unii producători de mezeluri și brânzeturi de la care am cumpărat, recunosc cu rușine și simț de vinovăție, încurajând astfel evaziunea fiscală, brânză și cârnați. Brânză am mai cumpărat, cârnați am preferat să iau de la supermarket.

   Ce mi-a zis mie experiența? Păi, mai multe.

   O dată, că producătorii n-au chef să se asocieze pentru a-și valorifica superior produsele. Adică, dacă au o vacă, două trei șamd., așteaptă să le colecteze cineva laptele și se plâng că le dă puțin. Nici de-ai naibii nu s-ar asocia cu vecinii ca să facă o fabrică de procesare cu fonduri europene etc. și să angajeze un om care știe să le vândă produsele. Mai scump decât la supermarket. Că așa am văzut eu că fac țăranii în Spania, Italia șamd. (a se lăsa deoparte subiectul subvențiilor…) La fel cu roșiile și bulionul, grâul și făina, cu aluatul congelat importat, pentru că nu-s silozuri și prețul la seceriș e mic șamd.gogoșarii și murăturile…

   Apoi, că dacă pot să te păcălească, țăranii o fac cu entuziasm. Mezelurile „tradiționale de Sibiu” mai scumpe cu vreo 30% decât cele din supermarket au cam cu 30% mai multe adaosuri chimice și conservanți decât acelea. Pentru că nu le controlează nimeni. Miere NU cumpăr decât de la apicultori cunoscuți, la ce preț vor ei. Altfel, TOATĂ mierea pe care am luat-o din prăvălii, supermarket, ori producători necunoscuți (chiar din stupină) este „botezată”.

   Prin urmare, NU prețul este problema, ci oferirea unor produse de o calitate care să-l justifice. Iar pentru reducerea costurilor și eficientizarea producției, așa cum zice la „Viața satului”, este necesar ca producătorii să se asocieze. (Bine, e adevărat că mai zic și prostii ăia pe la TVR, dar nu stau să le ascult pe toate.)

   Apoi, trebuie să ofere pe piață produse procesate, cu valoare adăugată mare. Adică, nu porci vii, ci mezeluri fără conservanți. Dar alea trebuie vândute iute că alyfel se strică, iar pentru asta trebuie marketing. Nu-i greu, după părerea mea…e cam așa cum face PSD ca să determine lumea să-i voteze.

   • De ce ar trebui ca produsele alimentare de inalta calitate sa fie produse in Romania?

    Este oricum imposibil din 2 motive:
    a) nu avem sol pentru asa ceva
    b) nu avem specialisti si nici persoane pregatite profesional cat de cat (de unde sa apara cand invatamantul superior in totalitate si majoritatea celui liceal sunt la pamant?!).

    Cautam o pisica neagra noaptea intr-o camera unde nu exista nicio pisica.

    • „De ce ar trebui ca produsele alimentare de inalta calitate sa fie produse in Romania?”

     Știți cât de mult vă respect părerile din schimburile de opinii avute cu alte prilejuri, așa că vă rog să nu vă supărați, dar trebuie să vă spun că eu chiar nu pot să fiu atât de categoric în afirmații precum dumneavoastră…Pentru că nu mă pricep atât de bine la atât de multe.

     Spre exemplu, încerc să-mi amintesc din manualul de geografie economică cum este cu solul patriei noastre, că acum asta se dă la examenul de Capacitate…Cred că amănunte de spre fertilitatea Luncii Dunării se găsesc într-unul dintre următoarele manuale: Geografie, manual pentru clasa a VIII-a, Editura All, ediţia 2000, autor: Grigore Posea, Geografia României, manual pentru clasa a VIII-a, Editura Corint, ediţia 2000, autor: Octavian Mândruţ, Geografie, manual pentru clasa a VIII-a, Editura Humanitas, ediţia 2000, autori: Silviu Neguţ, Gabriela Apostol, Mihai Ielenicz.

     „черная земля” mai roditor decât în România mai există în Europa undeva prin Ucraina.

     Sunt pe deplin deplin de acord că întrebarea pe care mi-o adresați este foarte pertinentă.

     În științele economice se numește „avantaj comparativ”, care pote fi fructificat ca „avantaj competitiv”. Altfel spus, „produsele alimentare de înaltă calitate să fie produse in România” pentru că România are avbnataje comparative, precum solul, excelent pentru agricultură și specialiștii bine pregătiți (ignorați-l vă rog pe dl Daea)….Agricultură care rămâne un important contributor la constituirea PIB, ocupă în patria noastră un mare procent din forța de muncă șamd.

     Altfel spus, pentru că nu avem avanatje comparative care să ne permită să fim competitivi pe piața navetelor spațiale, așa cum mi-aș dori…

     Dar, știți ceva?! Israelul are unul dintre cele mai nefavorabile soluri pentru agricultură de pe Pământ. Și produce unele dintre cele mai gustoase legume pe care le-am mâncat vreodată! De ce oare? Cum a reușiț, că n-avea avanatje comparative în domeniul agricol?! Păi, și le-a creat! A investit resurse și a devenit competitiv! Noi, însă, le risipim cu voioșie pe cele pe care le avem. Importăm produse agricole din Olanda…

     • Verificati harta solurilor Romaniei. Veti observa ca suprafata solurilor cu fertilitate ridicata este restransa. Nici la sursele de apa nu stam asa bine cum ne-am dori.

      Eu am spus ca nu stam asa bine cum ne-au facut comunistii sa credem (prin seria „in URSS traieste cel mai inalt pitic din lume”).

      Dar de ce ar fi insa necesar ca niste oameni intr-un birou sa discute despre avantajele sau dezavantaje economice comparative? Stiu ca apare ca si cum m-as pricepe la agricultura, dar de fapt eu spun ca nimeni nu se poate pricepe asa de bine incat sa decida in locul pietei.

      Aspectul categoric al postarii mele vine din aceasta idee principala: piata „stie” mai bine decat mine, decat Daea (nu-i prea greu) si mai bine decat oricine ce trebuie produs si vandut si ce nu. Ar fi indicat sa o lasam sa regleze, daca stie mai bine. Intervenim numai daca nu reuseste, nu plecam de la ideea ca oricum nu poate si atunci nu o lasam sa funcioneze liber :-) E absurd.

      MMM

      In Romania piata e stransa de gat. Dupa ce o sufocam, ne repezim cu subventii in ea, sa resuscitam pacientul decedat. „Analizam” ce anume ar trebui sa produca Romania, cine, ce cum – mai nou si cu ce profit. Sa presupunem ca 100% din terenul Romaniei ar fi extra-fertil. Daca piata nu recunoaste ce se produce pe acesta, nu o face si gata. Nu poti sa indesi oamenilor pe gat rosii daca ei vor castraveti. :-).

      Impactul acestui dirijism pe termen lung este distrugerea libertatii de a alege, fara de care niciun capitalism, cat de sofisticat, nu poate supravietui.

      Nu sustin promovara niciunui sector economic (nici macar a celui spatial). Sustin libertatea pietei, care vorba cuiva, e sublima dar lipseste ci desavarsire.

      In agricultura se vede repede impactul acestei incercari de a inlocui piata din cauza rezilientei sale reduse la schimbari. In plus, cum am spus mai sus, exista influente majore din celelalte sectoare economice – la randul lor supuse torturii „gandirii economice geniale” dirijuste a lui Valcov si Socol.

      MMM

      Nu vad cum se potriveste ideea sustinuta de multi pe aici (inclusiv de @Maci) potrivit careia invatamantul superior e la pamant in Romania cu ideea ca avem multi specialisti in agricultura. Pai daca invatamantul superior e la pamant, cine i-a pregatit pe acesti specialisti?!

  • aferim! si eu stau la tara si asa e. pana acum am pescuit la scrumbie de ex. o fi buna? si pretul e la 20 de lei/kg. stiu un producator de vin care vinde la 5 lei/l un vin curat si foarte bun. branza de vaca la 10 lei/kg. lapte la 2.5 lei/l de la vaci sanatoase pascute pe pasune care nu a vazut c
   himicale de 30 de ani.
   si asta in timp ce irimescu si ciolos au terminat micile fabrici de lapte, abatoare si au interzis achizitia de lapte de la tarani ca neconform.
   comuna mea avea in 89 5000 de bovine,30.000 de suine si 20.000 de ovine. acum mai are 300 de bovine,7000 ovine si 0 suine.

   • Vinul nu-i suficient sa fie „curat” ca sa fie bun, ca altfel oricine ar strivi niste struguri si-ar face grand cru si ar vinde cu 30 euro/sticla.
    Fara stiinta si tehnologie vinul „curat” se face posirca in cateva luni, daca nu era asa chiar de la inceput.

    • Daca vinul „natural” tine pana dupa Paste, sigur e masluit. In sensul ca nu e procesat profesional si e muult mai periculos. E preferabil unul procesat de profesionisti, chiar daca stii ca are sulfiti sau alte alea, dar puse in conditii reglementate…

   • @Laurentiu Catrina_ „până acum am pescuit la scrumbie de ex. o fi bună?”

    Scrumbia este foarte bună, d-le Catrina. De fapt, mie îmi place să mănânc orice fel de pește, însă prietenii mei pescari n-au reușit până acum să mă convingă să m-apuc de pescuit.

    Dar… există problema asta cu cormoranii…Mă gândesc că dacă n-au piscine unde să facă baie, măcar niște dușuri probabil ar trebui amenajate, pentru că altfel, răi cum sunt, există riscul ca din răzbunare să mănânce toate scrumbiile, precum zicea d-na piscicultoare Dana Florentina Daea, prin vocea distinsului său părinte.

    În ceea ce privește vinul, îndrăznesc să revin cu observația: dacă nu este competitiv și nu este promovat, nu se vinde. Însă acest lucru este la fel de valabil pentru orice tip bunuri și servicii, atât pentru cămăși, cât și pentru șuruburile M8 șamd. Într-o economie de piață există competiție, iar, spre regretul tuturor, majoritatea micilor producători agricoli români nu se adaptează nicicum la situația asta. Unii au înțeles că prunele pot fi vândute iarna sub formă de magiun…

    Îndrăznesc, cu permisiunea d-lui Ioniță, să mai zic o poveste.
    Am ajuns nu foarte demult pentru câteva zile la o manifestare tehnico-științifică la Ljubljana. La sfârșitul programului, organizatorii ne iau într-una din după-amieze și ne duc pe lângă Podgradul de la frontiera cu Austria la o întreprindere viticolă așezată pe o colină. N-am știut, până am ajuns. Și mi-am zis…Oare ce producător viticol renumit mai este și Slovenia?!

    Într-o cramă, ni se dă să mâncăm, să bem cât putem și cadou câte un set de trei sticle din cel mai bun vin (după cum ziceau gazdele) fiecărui invitat [plătit foarte probabil de organizatori]. Mă gândeam că dacă e precum cel de la masă, mai bine nu-l car.

    Am împărtășit cu gazdele opinii despre vinurile românești dobrogene. N-au fost foarte încântate, semn că știau bine ce marfă vând. În fine, etichetele erau încărcate de medalii, obținute probabil „pe bune”, la concursuri despre care n-a auzit nimeni…Pentru că se spune să nu pui în friptură un vin pe care nu l-ai bea, l-am folosit pentru marinat carnea de vită. A ieșit o friptură excelentă.

    Se numește marketing, iar mai târziu am aflat că Gornja Radgona și poșirca sa chiar e cunoscută și are succes în anumite cercuri, pentru că turiștii sunt plimbați pe la nu-știu-ce castel, apoi sunt amețiți „la o degustare” cu vinul de la crama cuprinsă în circuit și ulterior sunt invitați să-și cumpere câteva sticle „pentru acasă”.

  • Dom IONIȚĂ , Nu ma bag la discutii despre politichii, nu că n-aș fi in stare sa zic una si alta, dar nu vreau . E pierdere totală si de vreme si de busolă si de multe alte cele. Iar timpul este foarte pretios si costa bani. Uneori multi . In schimb vă fac o invitatie. In gradina mea personală de 1500 mp din orasul in care traiesc. Vă servesc cu legume produse de mine , de la semănat ,repicat , răsad …până la recoltat. Rosii, ridichi, gulii, ceapă verde, spanac,ardei ,vinete etc etc
   O fac din plăcere si de peste 40 de ani .Dacă veniti mai spre vară, vă servesc si cu fructele pe care le produc, inclusiv capsuni remontante si smochine. Garantez pentru ele. Nu au chimicale , nu folosesc decat zeamă bordeleză si bicarbonat de sodiu pentru stropiri conta daunătorilor. Se pot vedea si gradinile vecinilor din jur , cultivatori si ei. Nu comercializez produsele, dar intretin 3 familii (eu si cele ale celor doi copii ai mei ) cu produsele mele. Va conduc la circa 600 m depărtare de domiciliul meu ,la PENNY MARKET. Daca nu va jignesc ( si nu vreau !) va invit pe cheltuiala mea ,sa faceti o comparatie a gustului produselor mele si al celor gustate acolo. Si sa trageti singur o concluzie. Va voi invita apoi si la o discutie pe viu cu (toti )vecinii mei cultivatori de legume si fructe si ei. Sa vedeti ce spun si ei despre agriculturicestile treburi de import- export legumicol si pomicol, ale TARII ROMĂNESTI , dar mai ales despre productia de legume si fructe. Despre munca depusă in producerea lor. Atâta câtă e si de competenta , tot atâta cată e. Va pot conduce si la 8 km distantă,la ferma ”WEBER * unde puteti gusta /cumpăra ieftin lactate proaspete (2.50 ron/litru ) ouă etc. Mentionez că ferma WEBER de circa 200 -300 ha nu este …straineză, chiar daca proprietarul ei este neamt, dar este neamț…” de-al nostru” din BANAT, vorbitor perfect al limbii romăne, aflat de cateva generatii la bastina lui neparasită in zările germane. Puteti sta si cu el de vorba despre cate in lună si in stele legat de agricultură, zootehnie si . să zicem asa, la modul…cică modern , managementul agricol,despre costuri, rentabilitate, desfacere, taxe, legislatie sau sprijin bancar rambursabil/nerambursabil . Da, părintii lui au fost tot ”pauri ” cu vreo 12 ha la activ inainte de colectivizare . Poate ca in ultimul timp să-si fi completat studiile agronomice pentru că are si teren agricol in arendă si , din cate stiu, i se cer. Concluziile le veti trage singur, de bună seamă, dar nu vor mai fi ”concluzii din birou ”. Va asigur !

   • Mersi mult, dar vara in sezon am si eu capsuni langa Ploiesti de nu mai stiu unde sa le pun, stau neculese si se strica. Smecheria ar fi sa-mi dai capsuni in ianuarie, daca poti, cam in asta consta know how in agricultura moderna. Si de cand e Penny un reper de calitate, adica supermarketul cu preturile cele mai mici, pentru cei mai saraci cumparatori din Romania? Este exact cum spun: cat dai acolo, atata face, iar produsele alea ieftine si de pe la producatori romani sunt luate

    • DA ! Aici musai sa va dau dreptate ! Taranul rumun aruncă in vale sau la marginea satului toate ”nailonele” de la solarii, plus cele cutiute , borcane , borcănase de plastic ori peturi de bere, apă plată etc. Cand le spui , ti-o intorc imediat : n-avem… gunoiște comunală ! Cin s-o facă ? ”Conselierii ”? Chiar si in BANAT ! Dar, dacă te iei in gură cu ei… cum scrie la carte, iar ti-o intorc . Până ajungem noi ca ăia din vest ,mai va curge multă apă pre MURES si pre TÂRNAVĂ , dom… prăfesor. La toate trebuie timp ,oameni și bani , dom ( etc etc ) Si incă ceva : PRIMARI CA LUMEA . Dar se-nghesuie tot felul de ciurucuri comonale, ceilati vor sa facă bani , nu politică/ Si , uite-așa, mai mai sa-mi inchidă gura

   • Scuze ca ma bag, dar este o diferenta imensa intre a produce in cantitati mici pentru tine si eventual una doua familii si a produce pentru piata.

    Nu putem sa ne transformam fiecare in agricultor (se dorea ceva similar in comunism, dar nici atunci nu a mers). Si nici nu putem sa extrapolam experienta producatorilor foarte mici.

    Desigur, exista in multe tari UE un sistem de comert mic – producatori la taraba, in anumite zile. Ok, dar nu poti hrani un popor cu taraba,

    Sa nu mi-o luati in nume de rau, dar pentru cioara puiul ei e cel mai frumos. Eu va pot crede pe cuvant in ce spuneti, dar daca veti dori sa vindeti la un supermarket veti vedea cum se schimba treaba,.

    Aici este intr-adevar o mare problema, eu am mai subliniat-o cand s-a putut: avem un sistem birocratic de punere pe piata excesiv pentru micii producatori. Nu ni-l cere UE, l-am imaginat noi cu mintea noastra bolnava si obsedata de control.

    Inca o data scuze de interventie, dar am auzit si eu de multe ori pozitii precum cele din postare Dvs.

  • Ati atins o problema majora. Nu exista subventii pentru cei de mijloc care poate ar vrea sa vanda dar nu au cui pentru ca nu au nici productie mare dar nici mica. Ce trebuiau sa faca desteptii astia era sa-i ajute pe acesti producatori de mijloc prin subventii, prin sisteme de depozitare, prin contracte de preluare rapida a produselor, etc. Si astfel aveai mai multe produse de calitate pe raft. Dar aici iti trebuie multa ogranizare, logistica, investitii, creier, nu cred ca statul roman poate sa faca asa ceva in aceasta etapa de evolutie a societatii noastre. Au facut-o comunistii fortat, n-a iesit bine, probabil cel mai bine e sa acorzi celor care vor sa investeasca in directia asta subventii pentru a crea un sistem de genul asta ( achizitie – depozitare-transport-desfacere)

   • Exista UE pentru asta si programul de stimulare a cooperativelor. Numai ca astia iti dau bani dar nu pot sa faca si organizarea unor producatori indaratnici, sau poate doar neinteresati prea tare de comercializare cat sa faca efortul de oficializare, fiscalizare, etc

    • Programele astea UE sunt o gluma proasta pentru Romania. Suntem maestri ai amanarilor si complicarii lucrurilor.

     In plus, degeaba stimulezi productia daca piata ta e imatura si slab diversificata.

     Cea mai buna masura pentru agricultura romaneasca ar fi desfiintarea majoritatii subventiilor directe, a programelor tembele despre sprijinirea usturoiului si a rosiilor si alte asemenea nazdravanii care nu fac decat sa descurajeze producatorii si comerciantii cu viziune de piata.

     In plus, sa fim seriosi, chiar ne trebuie incurajarea fermierilor romani?! Macron are niste idei mult mai bune, el spune ca efortul cel mai mare ar trebui depus in tehnologii moderne, nu in subventionarea cartofilor (cam asa, el a spus-o mai complicat, dardespre asta e vorba).

     Ne tot chinuim cu stimularea fermierilor romani – care fermieri romani!? In definitiv, avem o piata comuna, cu UE, daca producatorii romani nu pot tine pasul cu ceialalti, sunt probabil si considerente obiective pentru asta.

     As aminti productivitatea scazuta a solului in Romania, imprastierea centrelor populate.

     Am ramas agatati in paradigma „incurajarii producatorului roman de rosii si castraveti”. De ce?! De ce vrem cu toata forta sa blocam oamenii in agricultura?! Eu cred ca nu-i nevoie de asa ceva.

     Piata vrea legume proaste si ieftine, Traiasca piata! Sa ne apucam sa le spunem lui Gheorghe si
     Vasile ca nu e bine ce fac, ca mananca rosii proaste calitativ?! De ce?! Gherghe si Vasile sunt retardati. nu stiu ce fac? Si daca nu stiu ce fac, de ce e treaba mea?! De ce sunt eu responsabil ca Vasile si Gheorghe nu stiu ce sa faca cu viata lor si cu a copiilor? Sa ma transform eu in tata si mama pentru ei?!

     La fel si cu incurajarea agriculturii. Vrem sa ii obligam pe oameni sa vrea ce vrem noi. De ce? Daca nu mai merge agricultura, nu e natural sa te apuci de altceva? Nu, noi vrem reinfiintarea mercurialului de fapt si intoarcerea CAP-urilor care produceau ce spunea PCR. Planificat.

     Noi vrem de fapt sa dirijam si producatorul si consumatorul sa faca ce vrem noi, ce ni se pare noua ca e bine. Si sa ii incurajam astfel pe cei lipsiti de responsabilitate pentru viata lor si a copiilor sa ramana tot asa.

    • Am facut o tentativa de a accesa fonduri europene, cu afacerea sotiei, acum vreo doi ani…in viata vietilor mele nu mai pun botu`, nu cred ca va imaginati habarnismul, incrancenara tantosa si logica aiuritoare a celor care fac ghiduri si mangiueisc „masurile”. In contra chiar a unor ghiduri europene (de ex un ghid de interpretara a indicatorilor ec-financiari )cat se poate de explicite. Nu intru in amanunte, dar pot exemplifica pe scurt: vorbim de valoarea reziduala, VAN, rata de actualizare, interpretate total aiurea a unor indictori de rentabilitate etc. Te lupti cu morile de vant!
     Am pierdut doi ani si bani buni, am plecat pe un ghid cu un anumit punctaj, anul viitor s-a „schimbat modificarea” si am aterizat pe alt punctaj. Am redus valoarea investitiei ptr a putea respecta aiurelile. Si nici asa nu a mers. Nu ne-am calificat desi teoretic indeplineam cam toate „prioritatile” multtrambitate: productie, domeniu prioritar, IMM la tara, angajati etc. Chestia a fost ca s-a dat punctaj mai mare serviciilor in detrimentul productiei (in anul „decolarii’ era invers). am asteptat apoi inca un an sa primesc raspunsul…in loc sa-mi spuna realitatea (faptul ca nu mai erau bani ptr punctajul nostru) au inventat ceva absolut ridicol: contractul de comodat -intre sotie= pesoana fizica si sotie =intr.individuala, au patrimoniu comun- nu era inregistrat la notar, desi in baza lui tribunalul emisese autorizatia de functionare etc.Puteam sa-l inregistrez la notar in juma de zi daca asta era problema…
     Basca o groaza de alte aiureli (recunoscute) ale AFIR-ul local, erau si ei jenati de foarte multele aiureli -dar necorectate ptr ca „trebuie sa anuntam Bucurestiul, ei fac ghidurile si metodologia” bla, bla)
     Deci, una e teoaria genralista, uaaau, fonduri europene cacalau, si alta e prcatica: sunt de 3 ori mai multe proiecte fata de cati bani sunt, in rural. Ghidurile sunt facute si dupa ureche si cu dedicatie…
     La concret, au castigat tot felul de „centre de recreere”(nici daca se „recreeaza” tot judetul in acele centre sau pensiuni -care sunt de fapt viitoare locuinte masacate in „servicii”)la tara, de vidanje de sute de mii de euro….cat poti sa vidanjezi intr-un sat ca sa scoti banii aia, sa te incadrezi la VAN?in detreimentul unor spatii de productie cat se poate de clare..in cazul nostru era dezvoltara unui atelier existent de croitorie la comanda ptr doamne, cladire noua, specifica , nu viitoare locuinta mascata, utilaje, croitoria fiind un domeniu prioritar bla, bla. Au castigat in schimb „centrele de recreere”, cu piscina, evident, treaba pute de la o posta..nu mai continui ca imi creste tensiunea la 400! Cine stie ce surprize poti sa ai la „cooperative”!

 11. pentru ca hateri romanofobi si clerofobi ca ionita si-au batut joc de majoritatea ortodoxa si de valorile romanesti, unii pot profita de asta. la urma urmei nimeni nu o sa voteze pe cineva care il scuipa… asa ca va urez joc de glezne in opozitie haterilor de teapa lui ionita sorin

  • Am fost de curand intr-o plimbare pe munte si am trecut pe langa o manastire destul de cunoscuta in tara. Undeva in spatele manastirii, intr-un peisaj natural deosebit, cineva a aruncat cativa saci de gunoi. Nu e clar cine, dar gunoaiele stau acolo, aruncate intr-o vale, fix in spatele sfintei manastiri. Eu indraznesc sa cred ca nu le-a aruncat acolo domnul Soros, cat e el de rau si de pornit sa ne distruga tara. E si el cam batran acum si se ajunge destul de greu in zona. Tot unii de-ai nostri au gasit de cuviinta sa distruga frumusete de peisaj pentru ca le-a fost lene sa ia gunoiul inapoi acasa, dupa ce s-au rugat sau ce au mai facut ei acolo la manastire.

   Lucrul asta se intampla la marginea multor sate de deal si de munte (la campie nu stiu cum e, ca nu prea merg). Dar na, noi suntem buni si respectam natura. Codrul e frate cu romanul. Stainii sunt de vina pentru ca baga chimicale in rosii. Iar daca ii spui omului ca avem si noi destule probleme care sunt clar ale noastre, pentru care nu putem da vina nici pe europenii care vor sa ne transforme in colonie, nici pe evreii care conduc lumea si nici pe Soros, atunci esti anti-roman si hater. Pe cei care nu sunt de acord ii rog sa faca si ei cate o plimbare, sa mai lase televizorul, si sa vada cu ochii lor cum cineva isi bate joc de o tara frumoasa. Ce trebuie sa faca un patriot adevarat, sa caute cum sa dea vina pe oculta mondiala si pentru asta?

   Referitor la chimicalele din patlagele, pe vremea lui Ceausescu umbla un zvon (nu stiu daca a fost fenomen national) potrivit caruia noi, consumatorii, trebuia sa fim atenti in mod special la portocale, pentru ca unele erau “injectate” (probabil ca exista si atunci un fel de Dragnea care murea de grija consumatorului cand era vorba de produse de import). Erau ultimii ani ai comunismului. Portocale se mai gaseau din cand in cand, in apropiere de Craciun, spre deosebire de banane care disparusera complet de cativa ani. Dar si cu portocalele alea putine care mai erau trebuia sa fim foarte vigilenti. Tin minte un coleg de clasa care adusese o portocala la scoala. Ne uitam toti cu atentie la porii aia din coaja. Colegul a descoperit o gaura mai mare si gata, aia era cla injectata. I-am demascat pe imperialisti. Nu era clar cu ce anume o injectasera, dar nu asta era important.

   De mancat portocala aia tot a mancat-o pana la urma, asa injectata cum era. Doar nu era sa o arunce la gunoi. Ne-o fi dat si noua, nu mai stiu. Probabil ca asa fac si consumatorii care il asculta pe vigilentul Dragnea cand vorbeste de chimicalele din patlagele. Le descopera, le stiu clar care sunt. Colonialistii sunt demascati. Dar pana la urma tot pe alea le mananca, ca na, alea bio de care ne spune domnul Modan or fi bune si alea, dar sunt mult prea scumpe. Eu unul sunt multumit de cele din supermarket, la cat de putin ma pricep. Singura data cand am patit ceva de la mancare a fost la un targ de produse traditionale, unde un producator imbracat in costum popular mi-a tras o teapa traditionala cu niste branza naturala, din aia buna.

   • aruncarea de gunoaie la marginea satului sau in albia apelor e o traditie a taranului roman. Si multa vreme avea sens, pentru ca gunoaie erau putine, organice iar apa avea puterea sa le curete. De cand cu produsele industriale insa impactul s-a schimbat complet, dar obiceiurile rurale au ramas aceleasi

   • Am trait ceva similar in urma cu mai multi ani, cred ca vreo 15: am ajuns intr-o seara de iulie la cabana Omu, pe vremea cand ma mai tineau gleznele sa urc (mai greu, de-a dreptul chin, a fost coborarea dar a meritat).
    Nu erau multi turisti, era chiar frig, desi iulie, camerele erau ocupate, doar la comun mai erau locuri, am pus pe mine tot ce aveam in rucsac dar mi se zgaltaiau oasele, dar momentul era cosmic: de o parte vedeai cum se ridica noaptea : net, cu margine si contur noapte/zi, pe partea ailalta apunea soarele in exces de rosu, pe un cer perfect senin albastru intunecat.
    Inainte de asta facusem un tur imprejurul cabanei si am vazut si „pamantul”: in spatele cabanei o piramida de peturi aproape la fel de mare cat cabana, probabil vreo echipa de voluntari tocmai facuse ceva curatenie prin zona; movila era impresinonant-dezolanta.
    Camerele cu pat erau ocupate de niste straini, printre care si un american, de genul ala – tot bagajul pe mine si-n rucsac, nu genul de client la Ritz.
    Cum ziceam, sedeam la o bere vre 3-4 insi printre care si un ghid montan salvamontist ceva… Eram toti in extaz in fata spectacolului universului. Neiind calificati in litere, nu prea aveam cuvinte sa descriem impresii … mai mult exclamatii. Americanul era si el impresionat : extraordinar, ceva ce rar se poate vedea!!!, dar de ce (wtf?) tineti gramada aia de gunoaie … si nu numai aici, dar in toata tara voastra?
    Traduc asta ghidului salvamontist, care nu stia o boaba engleza. Replica lui mi-a ramas in minte si dupa >15 ani: mai da-l in p..m.. de pomanagiu, asta a venit aici finca-i cazarea numai 20 de dolari, si-l f… grija ca noi aruncam gunoaie?
    L-as pune la categoria mandru ca sunt roman, dar dupa accent parea covasnean, asadar trec peste…
    Deci, dupa mintea lui, americanul facuse un calcul de eficienta si facuse o calatorie de peste zece mii de kilometri ca sa gaseasca un pat ieftin, fara wc si dus, tocmai pe Omu, iar acum mai avea si pretentii. De zgarcit ce era acel strain, nu merita respectul nostru ca urmasi ai marelui Burebista. Sa nu ne invete ei pe noi…
    Sper sincer ca s-au mai schimbat lucrurile acolo, (chiar nu mai ma tin gleznele sa pot sa verifica) dar atitudinea o mai gasesc si fara sa urc 2500 de metri.

    Cat despre produsele „de la tara” asta este la fel ca si credinta in Mos Craciun. Atat de mult ne-ar placea sa fie asa incat refuzam sa ascultam cand ni se spune ca nu-i asa.
    Dar argumentam vin prin exceptii: uite eu cumpar de la …
    Da, si eu am avut un unchi la tara care facea niste rosii extraordinare; culmea e ca fusese primul presedinte al CAP-ului din sat, timp de vreo 15 ani, dar unul d-aia rai, caruia nu-i treceau multi pe dinainte ceea ce i-a cauzat. Dupa ce s-a intors la gradina lui, facea niste rosii 2-3 la kil si le ingrijea si parca sufla in ele viata lui. Nu iesea la piata, si nu vindea decat la mari insistente. Dar nu iesea din gospodaria lui… Si nu erau numai rosiile. Ardei, vinete, cartofi, totul crestea din mainile lui mai bine si mai mult. In sat poate mai erau 2-3 care mai avea asa gradina. (balegar, apa, transpiratie…)
    Dar astea sunt exceptiile pe care se propaga legenda.
    Nutreturi furate de la FNC ajungeau la gospodari si ingrasau porcul si gainile de la tara, ingrasamine (azotati) furate de la CAP sau de la IASul vecin ajungeau in gradina taranului … de cand cap-ul devenise o forma fara fond.
    Grija cea mai mare era/este sa se „faca” cu efort minim, cat mai ieftin, cat mai rapid. Cei cativa care produc rosii cu miros de rosii, sunt exceptii numaimbune sa intretina legenda. Nu exista nicio garantie ca produsul neaos romanesc luat la intamplare, este mai bun si mai putin toxic decat oricare produs intr-un sistem organizat.
    Subiectul este pur popagandistic. Marii retaileri vand produse romanesti cu pret mai mare si nu neaparat mai ieftin – si nu ramane marfa pe raft.
    Si inca una si ma duc: cand nu se circula pe autostrada, in drumul spre/dinspre litoral opreai musai langa Medgidia la tarabele cu fructe. Gaseai piersici (sau struguri) import, spre mirarea mea (cine vinde piersici aduse de aiurea in raiul piersicilor/strugurilor?) dar si piersici romanesti – la pret exact dublu. Pentru alea romanesti trebuia sa astepti sa mai aduca, daca nu aveai noroc. Sau mai gaseai pe marginea drumului, la acelasi pret. Cine vrea ieftin, plateste putin.
    Cine stie pe ce da banii, plateste pretul si cumpara. Ah, daca vrem legume romanesti la pret fixat de guvern cat sa incapa in ajutorul de stat… putem sa inchidem fermele romanesti.
    Sa nu-mi ziceti ca ferma de la Medgidia vindea la poarta, fara profit desi facea cu greu fata cererii.

    • Si eu stiu un specialist agronom extraodinar. Evident, l-au dat afara de la institutul de cercetari.

     Omul s-a apucat de cultivat diverse pe terenul lui, nu prea mare dar nici mic :-)

     Ei bine, i-a fost imposibil sa se descurce prin hatisurile birocratiei aferente lui „hai sa vindem mazare in piata!”.

     Drept pentru care, omul a vandut mult timp niste produse extraordinare, la preturi rezonabile, „pe la colturi” : „Pssst! Nu vrei niste ceapa, buna, ieftina. Hai cu mine!”.

     Parca vindea LSD, nu ceapa :-)

     • Unchiul meu avea patru clase, facute in paralel cu dus si oile „pe balta” cu manuale foloite in comun, dar avea un simt al materiei si stia sa citeasca (in sensul ca citea ca sa stie) si respecta ce citea.

  • Romanofobi? Puteti sa ne spuneti ce aveti voi (aia ne-romanofobi) special de toata lumea ar vrea sa va faca raul? Cu ce iesiti voi in relief de nimeni nu a mai vazut? Arata-ne si nou oameni abuzati de cei ca Ionita, produ niste certificate medicale sau de deces ale abuzatilor.
   Ai impresia ca daca acum ti-e bine, milog si sluga al lui Dragnea, asa iti va fi si MAINE, intr-o Romanie falimentara?

 12. ”sfertodocţi cu diplomă care cred în energii pozitive şi pentru care “chimie” evocă tot ce era mai traumatic şi de neînţeles în şcoala prin care au fost siliţi să treacă”: memorabil, domnule, poetic chiar, cu tristetea lui Ezra Pound si comicul trist al lui Caragiale. Si nici macar nu e tipic Romaniei, nici Europei de Est…

 13. Valul de nationalism (nu populism) e in crestere , Ca place sau nu , cu sau fara Dragnea exista un mare segment (din ce in ce mai mare) de oameni care urasc occidentul , asta e cuvantul . Il urasc pentru toate smecheriile facute sub poleiala democratiei de la Bruxelles . Articolul zugraveste o realitate care vine ! In public doar putini recunosc ura (eu o recunosc fara probleme) , multi tac din diverse motive dar gandesc in acesti termeni . PSD se pare ca e bine sfatuit si apasa fix butoanele potrivite . Restul de formatiuni sunt efectiv la film , un fel de cascadorii rasului cu pretentii . Se pacalesc unii pe altii , vom vedea impreuna la alegeri rezultatul .

 14. Pentru ca toate astea sa poata fiinta e nevoie totusi de o popuLatie oarecare, oarecum activa pe teritoriul national, semnificativa totusi – nu doar formata din batrini, bolnavi, asistati si copii lasati in voia sortii -, pentru care sa poata exista macar institutiile org. (NU ca niste forme fara fond, ele insele, mai rau decat pe la inceputurile statului, ca dupa razboaie si eliberari era inca bine)
  Cu alte cuvinte, asistati la o disolutie TOTALA si voua va arde de prostii fascistoid-ecologice!

  • „În ce categorie te vezi?”

   Sunt de acord cu postarea tizului meu, cu mențiunea că eu aș fi folosit formula de politețe…”În ce categorie vă vedeți? Probabil un ins oarecare…șamd.”

 15. Thanks for this perceptive ‘take’ on the interaction of opportunistic national-populism and cultural anxiety about modernity and its technologies. I think that your ‘dogwhistle’ analysis is spot on. One rather significant problem though, I think. You refer to genetically improved tomatoes as „genetically engineered” but I think these are F1 hybrids produced by standard plant breeding techniques rather than gene editing or cross species transfer of genetic material. That debate is arguably a different one and it is probably important to keep it on a separate track. Salutari!

  • absolutely, but i didn’t want to get into too many details about GMOs. Just wanted to make the simple point that genetic improvement is something different from applying fertilizers / pesticides, in Dragnea’s rants they tend to be completely mixed up

   • Acceptati, dle Ionita, ca interventia intelectualului pe glie produce monstri: ” You refer to genetically improved tomatoes as “genetically engineered””
    Nu e greu sa recunoasteti ca ati gresit.

 16. Domnule Ionita, au intrat in linie dreapta in campania electorala, le trebuiau niste teme, le trebuia un dusman aruncat in arena, pentru ca sunt cu spatele la zid! Consilierii PSD puteau alege orice altceva in loc de ardei si patlagele, pentru ca nu mai pot folosi „dusmanul de serviciu” – ungurii din Romania, sustinuti zgomotos de Budapesta. Daca chiar i-ar durea de soarta producatorului roman si de calitatea produselor, ar tine cont de realitatea descrisa de MirceaM.

  Din nu stiu ce motiv, UDMR, cel mai sigur si de incredere „dusman”, care timp de 30 de ani in chip absolut miraculos incepea sa se manifeste numai in campaniile electorale, cand era stricta nevoie de el, nu se mai activeaza! Ca niciodata pana acum, UDMR nu mai cere nimic, nici autonomie, nici invatamant in limba maghiara, brusc nu mai sunt o amenintare pentru tarisoara noastra. Dusmanul doarme, Budapesta tace, PSD-ALDE de ce era sa se mai agate?
  Asta ar fi unul dintre motive.

  Pe de alta parte, s-ar prea putea ca cineva din cercul de „consultanti” sa le traga, ca de obicei, presul de sub picioare. Te crucesti dar, de 30 de ani, PSD n-a invatat ca nu trebuie sa aiba incredere in consultantii evrei, mai ales daca vin sa-i „ajute” avand binecuvantarea Americii. Intotdeauna i-am admirat pentru perfecta perfidie cu care lucreaza impotriva PSD-ului si a candidatilor lui, in campaniile electorale. Clipurile electorale facute pentru Nastase si Geoana sunt fe-no-me-na-le! Iar lansarea grandioasa a lui Ponta, pe stadion, a fost o greseala galactica!
  Acum, de exemplu, provoaca o criza alimentara inainte de Paste. Piata romaneasca nu poate asigura produsele, din cauza ca nu a inceput sezonul. Deci, sursa de baza este importul, pe care PSD, in marea lui prostie, il faulteaza, lasand galantarele si pietele goale! Ca pe vremea lui Ceasca. He! He!

 17. Cateva observatii:

  1) „Roşiile care “miros a roşii” sunt mai cu seamă alea de import, din soiuri bune şi corect ambalate, fiind ca atare şi mai scumpe. Ce se vinde ieftin prin pieţe e producţie din seminţe olandeze (că altele nu mai există de ani de zile), inginerite genetic să nu fie atacate de dăunători şi să fie lemnoase, adică rezistente la transport cu găleata şi lada, deci singurele pe care şi le poate permite ţăranul român de vreo douăzeci de ani încoace.”

  Fals, rosiile cele mai bune sunt alea romanesti, asta in cazul in care au fost coapte natural si fara sa fie fortata coacerea prin substante speciale de fortare a coacerii. Acesta este motivul pentru care le vedeti inauntru ca fiind lemnoase in principal, nu ca ar fi inginerite genetic.
  Ca s-or mai crea si soiuri care nu sunt la fel de bune la gust ca altele si sunt mai profitabile probabil, dar asta nici nu prea avem de unde sa stim, din moment ce gustul lor este alterat din motivele pe care le-am argumentat mai sus.

  2)” Folosirea “chimicalelor” are justificarea ei şi nu afectează calitatea (dimpotrivă), ci face producţia mai rentabilă economic dacă e făcută corect. Pe de altă parte, e mai probabil să se dea cu chimicale după ureche şi necontrolat tot de micul producător. Vedeţi excelentul film al lui Şerban Georgescu despre Lunguleţu ca să vă lămuriţi de unde ia ţăranul român sămânţa de cartof şi cum toarnă peste ea găleţile de tratament chimic.”

  Folosirea chimicalelor este necesara pentru a nu se distruge culturile din cauze ce tin de boli si daunatori, dar asta nu inseamna ca acele chimicale nu afecteaza calitatea.
  Poate ca sunt si ceva tarani care or face tratamentele dupa ureche si nu stiu ei pe acolo ce fac exact, dar sa vedeti cate tratamente fac si aia din afara pe toata perioada de crestere si dezvoltare a plantelor si a rodului. Numarul de tratamente este mult mai mare si se continua cu tratamente pana in ultimul moment, asa incat sa ajunga pe piata teoretic cu reziduuri sub limitele impuse de normele fiecarui stat pentru respectivul pesticid.
  Cum sa nu fie afectata calitatea daca ajungem sa mancam toate chimicalele alea care au fost date? Sa stiti ca se mai fac si productii ecologice inclusiv la noi in tara, deci acolo calitatea este net superioara din punctul de vedere al reziduurilor care nu prea exista.

  3) „In vasta majoritate a cazurilor, din fericire, nici măcar chimizarea asta haotică, de scenetă cu Stan şi Bran, practicată de micul producător român de nevoie (altfel ar ieşi imediat de pe piaţă, unde şi aşa abia rezistă, deci nu-l blamaţi prea tare) nu face rău consumatorilor dacă produsele sunt spălate bine înainte de folosire. Ceea ce, iarăşi din fericire, majoritatea oamenilor fac. N-avem nici un caz serios de îmbolnăvire în masă de la legume şi fructe în România, nici vreun studiu serios că ar exista efecte cumulative pe termen lung asupra sănătăţii, dincolo de miturile urbane şi spaimele alimentare de tabloid, care au circulat şi vor circula întotdeauna. Inventăm crize care nu există, ipocrit-politic sau din porniri flower power.”

  Fals, au fost si cazuri de imbolnaviri pe termen scurt, adica efecte acute.
  Insa problema cea mai mare vine din faptul ca toata aceasta chimizare face rau organismului uman pe termen lung pentru ca sunt folosite fel de fel de chimicale cu riscuri pe termen lung asupra sanatatii consumatorilor. Degeaba sunt spalate fructele si legumele, pentru ca chimicalele alea nu au cum sa iasa, ele sunt inclusiv in interiorul lor, unele substante sunt sistemice si circula in intreaga planta. Apoi chiar si ingrasamintele alea chimice aplicate in exces ajung sa se acumuleze in cantitati mai mari de nitrati si nitriti in fructe si legume, care astfel pot deveni nocive. Nici nu va imaginati cate riscuri sunt.
  Se fac 15-20 tratamente pe sezon cu toate chimicalele posibile, care sunt cancerigene, inhibitoare de colinesteraza, ci riscuri de reproducere, cu riscuri de tulburari endocrine etc.
  Reziduurile alea le mancari de fiecare data cand mancati un fruct sau o leguma pe care o cumparati si a fost cultivata in sistem de chimizare a agriculturii, care exclude grija inclusiv fata de mediu, care este distrus incet si sigur. Daunatorii devin din ce in ce mai agresivi, capata rezistenta la toate aceste mizerii de tratamente chimice, apoi se inventeaza alte chimicale sa le combata si tot asa, in loc sa se caute solutii naturale care functioneaza foarte bine si nu creeaza probleme de rezistenta.

  4) „Roşia solidă, coaptă accelerat şi rezistentă la insecte şi lovituri de manipulare, nu mai miroase aşa cum o ştiaţi voi, însă ea e mai rentabilă în special pentru producătorul autohton şi consumatorul care vrea produse ieftine. E aici un compromis calitate-preţ care nu ţine seama de paşaportul producătorului, ci doar de cât e dispus cumpărătorul să plătească.”

  Consumatorul care vrea doar produse ieftine si fara gust este un consumator spalat pe creier, pentru ca nu a mancat probabil niciodata niste fructe si legume coapte natural in tara aceasta in care traim, ca sa vada ce-i ala gust adevarat.

  5) „România n-are nici terenuri excesiv de proaste, dar nici binecuvântate special pentru producţia de legume. E cam la nord, deci sezonu-i scurt iar condiţiile mai grele decât în Italia, Spania, Turcia sau Bulgaria vecină oricum ai da-o, ceea ce face ca producţia să fie mai dificilă şi scumpă. End of story. (Şi oricum roşia, ardeiul, cartoful, fasolea – sau porumbul, floarea soarelui şi alte non-legume – au fost introduse la noi de curând, prin intermediul otomanilor, după aducerea lor din America. Mulţi români neaoşi vor fi şocaţi, dar la vremea zisei binecuvântări pe aceste meleaguri nu existau tomate şi celelalte, necunoscute lui Ştefan cel Mare şi chiar lui Mihai Viteazul. Asta-i o paranteză istorică, oricum).”

  N-are nicio legatura cu realitatea tot ce spuneti aici. Tomatele si celelalte legume si non-legume se pot face pe teritoriul tarii noastre la fel ca in celelalte tari ale UE.
  Ba chiar le putem da lectii la gust alora din Italia, Spania, Turcia, Bulgaria etc.
  Acum cu modificarile climatice putem introduce si alte culturi la noi in tara, care inainte nu am fi putut. Adica importam rosii si din Polonia care e mai la nord decat noi si nu le putem cultiva la noi in tara? Nu prea inteleg aceasta retorica.

  In final, de ce domnii care s-au vaitat de controale ne-au spus ca produsele sunt perisabile si risca sa se strice si ca romanii pot ajunge sa nu aiba pe masa o leguma, un fruct?
  Pai cat de perisabile sunt daca tin pana la Paste astea care sunt acum la granita tinute acolo? Nu miroase si aici un pic a cacao? Verificarile la vama sunt foarte bune, dar sa nu se faca doar o data ci sa se faca mai des, ba de chimicale, ba de contrabanda etc.

  „Peste tot în Europa există politică şi ipocrizii drapate ştiinţific doar ca să avantajeze producători locali şi alte grupuri de interese pe seama reducerii bunăstării generale. Doar că e o limită în toate. Ce vedem acum în România este promovarea cu bună ştiinţă de fake
  news…”

  Aici ati dat-o rau de tot in idei de tip antinatiune. Pai daca alte state UE isi ajuta producatorii locali pentru a obtine niste produse la preturi competitive, noi de ce nu am face acelasi lucru cu producatorii nostri? Sau de ce ar trebui ca taranul nostru sa nu aiba dreptul de a putea concura cu un alt producator din afara care este subventionat la maximum? De ce producatorii nostri locali nu au dreptul la conditii echitabile de concurenta in raport cu cei externi? De ce trebuie ca producatorii externi sa-i omoare pe cei interni?
  Si nu, bunastarea generala se reduce exact prin aceste inechitati concurentiale, pentru ca asta va insemna ca vom importa tot si nu vom mai produce nimic si apoi sa va mai intrebati de ce creste datoria externa si de ce creste cursul la Euro?

  • Domnule, nu gresiti cand spuneti ca cele mai bune rosii sunt cele romanesti. Daca faceti afirmatia intr-un context limitat (rosii de la anumiti producatori, eventual dintr-o gradina mica, mai mult pentru consum propriu, doar pe perioada verii), este perfect adevarata. Dar cu siguranta nu poate fi generalizata afirmatia – iar dl Ionita fix asta spune. Daca iesi din contextul limitat vezi o cu totul alta poza. Cumparati rosii romanesti din supermarket si vor fi la fel de bune sau proaste ca cele din import. Sigur, poti merge in pietele agro-alimentare – dar va rog sa considerati intoarcerea in timp cand calci intr-o piata. Pur si simplu nu este comert modern – iar daca tinem cont ca desfacerea produselor agro-alimentare realizeaza profiturile majore in mediu urban, atunci problema devine si mai mare. De ce credeti ca au asa de mare succes hyper-market-urile in Romania?

   Mai este un aspect: rosiile din import care ajung la noi nu sunt nici pe departe cele mai bune. Si aici dl Ionita are dreptate – sunt ieftine, dar proaste. Va invit sa mergeti in Turcia sau Grecia sa mancati rosiile lor. Va garantez ca va veti pierde din siguranta cu care afirmati ca rosiile romanesti sunt cele mai bune.

   Legat de oportunitatea climatica din Romania, eu cred ca nu ati inteles argumentul autorului. Este evident ca „sezonul” este unul scurt. Comparativ cu tarile mai sudice, in Romania clima, in medie, e mai rece pe parcursul unui an. Avem cateva luni foarte calduroase, dar mai in sud sunt mai multe luni. Ne place Romania, dar haideti sa evitam subiectul exceptionalismului romanesc. Este la fel de daunator ca nationalismul imbecil de la care a plecat dl Ionita.

   In fine, faceti o confuzie – importurile nu au treaba cu datoria externa, ci cu balanta comerciala. Aceasta poate conduce la cresterea cursului de schimb in masura in care dezechibrul catre importuri creste rapid. Spre exemplu, ca urmare a cresterii salariilor bugetarilor care vor dori sa cumpere mai mult, dar tot din import. Si nu cumpara rosii si mere, credeti-ma. Nu am nimic cu nimeni, inteleg bucuria de a-ti fi crescut salariul si nu ii desconsider pe cei care lucreaza in sectorul bugetar. Dar legile economice functioneaza independent de dorinta unuia sau altuia. Il auzeam pe dl Dragnea fiind extrem de suparat ca reducerea TVA-ului nu conduce la o reducere 1:1 in pret. Sau ca inflatia este data doar de lacomia corporatiilor care nu vor ele sa lase oamenii sa se bucure de bani. Din pacate, asta e nivelul lor. Nu ajutati si dvs. prin introducerea unei noi confuzii.

   • Eu tot nu vad vreo problema cu clima noastra si sa stiti ca si noi putem sa obtinem productii mari la hectar de rosii si alte alea, atata doar ca pentru asta trebuie cunostinte, trebuie tehnologie si ajutoare financiare pe care producatorii romani nu prea le primesc comparativ cu cei straini. Nu ar fi o problema ca in extrasezon sa avem mai mult importuri la rosii, dar tot cam asa se intampla si in sezon, iar asta nu mai este tocmai normal. Ar fi un avanjat atat pentru producatorii nostri sa-si poata desface productia la noi in tara, cat si pentru noi ca natiune, in caz ca ne mai intereseaza sa putem progresa pe barba noastra sau pe barba altuia, adica sa depindem de altii tot timpul.
    Nu vad de unde sa fie rosiile mai bune in Turcia si Grecia decat ce importam de la ei, ca si ei tot de pe la aceiasi producatori cumpara, deci nu prea conteaza ca sunt pentru export sau pentru import. Problema este ca pentru a obtine productii cat mai mari le ha se cultiva rosii pe substrat mineral, deci nu in sol si atunci acolo vorbim despre legume chimicalizate cam 100%, adica o aberatie. Si din aceasta cauza pentru ei fac asta si vin cu niste preturi extrem de mici si noi incepem sa facem acelasi lucru ca sa putem concura cu ei, deci ne batem joc de calitate in favoarea cantitatii, adica mult si prost sau prosti mai suntem.

    Legat de datoria externa nu prea cred ca fac vreo confuzie.
    Uitati aici de cuprinde datoria externa, care cuprinde si datoria privata, nu doar cea publica: numerar și depozite, împrumuturi, titluri de valoare de natura datoriei, credite comerciale și avansuri primite, pasive rezultate din sisteme de asigurări, de pensii și scheme de garanții standardizate, alocări de DST de la FMI și alte angajamente. https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=16037
    Observati creditele comerciale? Acum nu va mai ramane decat sa va documentati ce-i ala credit comercial si veti constata ca ne creste datoria externa atunci cand facem importuri de bunuri.

 18. De unde o vrea Dragnea sa ia „rosii care miros a rosii” in lunile Octombrie, Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Iunie?!

  • Un intreprinzator bun ar fi demarat deja productia de parfum de rosii. Si s-ar rezolva.

   Piata cere miros de rosii? Perfect, hai sa vindem miros de rosii!

   Cineva spunea ca in capitalism este imoral sa lasi fraierii sa-si pastreze banii.

 19. România are azi cele mai bune condiții de existență, de dezvoltare din istoria sa. In „momentul istoric prielnic” , Președinția română UE 2019 o parte a spectrului politic deviază din nou spre izolaționismul naționalist? 29 de ani după eliberarea din naționalcomunismul autohton specific în campania electorală pentru PE Parlamentul European în spațiul public românesc lipsesc cu desăvârșire Unioniștii PRO- UE? Din cei 4 milioane de „lucrători degajați” în vest niciunul nu e pe o listă de candidați pentru PE? S-a uitat: C.V. Tudor și G. Becali reprezentanții țării în PE …. …
  …. „Ce vedem acum în România este promovarea cu bună ştiinţă de fake news deşănţate ca politică generală la vârful statului, … „….

  După 100 de ani 1918-2018 în multe din statele „naționale” create 1918/1945 se constată tendințe politice anti- occidentale, apare din nou un naționalism izolaționist agresiv. De ce nu s-a ajuns la un nivel de trai mai bun al locuitorilor, ca cel din vest după 1918, după 1945, după 1989, după 2004/2007?
  Occidentul continentului a reusit în 73 de ani de pace să asigure bunăstere, belșug și prosperitate pentru majoritatea locuitorilor. Tratatul de la Aachen 2019 francez- german marchează acea reconciliere poltică care înlocuiește vechea politică de confruntare între statele din vest. NATO și UE sunt proiecte occidentale, au dus la „principii normative” ca bază comunitară în relațiile între state.
  UE e în permanentă tranziție. Aderarea 2004/2007 a estului continentului a deschis perspective noi de dezvoltare în est. Războilul rece din 1945 – 1989 a fost înlocuit cu „Aquis communautaire”, cu libertatea de circulație pentru mărfuri, investiții și persoane. Lipsește azi ceva acestui continent zguduit în secolul 20 de măceluri, violență și atrocități uriase?
  In zona balcani și în fostele state satelit ale Moscovei umbrele otrăvite din trecut par să renască din nou. E atât de grav precum scrie autorul?

  Naționalismul legionar ortodox și naționalcomunismul autohton specific au rădăcini mult mai adânci în societatea civică decât credem azi? Există pericolul ca România să se alieze cu vecinii „iliberali”, să încerce din nou experimentele autocrate, dictaturile 1939-1989? Cei 50 de ani de dictatură au schimbat, au deformat atât de mult țara încât azi, în cele mai bune conditii externe din istoria României, o parte a locuitorilor se lasă seduși din nou de patrihoți, de penalii patrioți a la Dagnea&Tăriceanu? Lipsa unui stat de drept consolidat 1939-1989-2019, acei 80 de ani în care dreptul civil nu a însemnat nimic, unde statul român a atacat locuitorii (eliminarea evreilor de către naționalismul legionar ortodox, epurarea etnică în naționalcomunul ceaușist, eliminarea minoritarilor evrei, sași, șvabi, etc) țării nu face parte de „istoria” țării, de acel centenar sărbătorit cu atâtea vorbe MARI?
  Azi peste patru milioane de români trăiesc în vest. Emigrarea în vest are consecinte. Românii în vest au azi cunoștințe bune de limbi occidentale, spaniola, italiana, farnceza, potugeza, olandeza, engleza, etc, pe care le folosesc zi de zi. Românii în vest trăiesc azi cu două- trei limbi. Copii emigranților români în vest învață la școală limba din țara de reședință, învață engleza și folosesc limba părinților. In vizitele în țară nu se transmite nimic din cele trăite de patru milioane de rezidenți români în vest? Cum se va prezenta țara la sumitul UE din Mai 2019 la Sibiu?

  Ce ți-e scris ți-e dat? Soarta țării e bătută în piatră în vecii vecilor? Izolaționismul naționalist secular tradițional autohton specific va triumfa la alegerile 2019/2020, la alegeri libere, egale și secrete? Izolaționismul naționalist secular tradițional autohton specific până la bicentenar?

  • Cel mai bun profesor de politologie si indrumator la vor este Foamea.

   Doamna Foame nu a venit in Romania. Inca. Dar va veni si ne va invata ca fara concurenta, fara piata libera o tara este condamnata.

   • @Dedalus
    Sunt mai optimist.

    Piețele locale asigură consumul local. Mai dificil e în oraşe de provincie fără agricultură în imediata apropiere. Timişoara nu va cunoaşte foame. La fel Arad, Lugoj, Oradea etc la fel. Ce ma ingrijorează este faptul că civilizația urbană (diversitate, pluralitate, industrie locală, tradiția cu meserii şi bresle de mai multe secole) de 700 de ani în Transilvania, de 300 de ani în Banat nu a dus la o societate civilă care poate folosi de 29 de ani condițiile cele mai bune pe care le-a avut în ultimii100 de ani. Cum se pot folosi avantajele în UE? Cum se pot evita devierile, extremismele politice din ultimii 80 de ani 1939-1989-2019?

    După alegerile PE din Mai 2019 vom avea un Parlament European cu mandate mai multe la extreme, ev. un şef de Comisie ca Frans Timmermans, socialdemocrat, susținut de liberali şi E. Macron. Brexit înseamnă slăbirea liberalismului în UE, nu e un semn bun. Franta cu tendințele sale seculare de mare putere nu are potențialul de a crea o apărare Europeană proprie. E. Macron cu ambiția sa de a crea o Uniune „Napoleonă” pe continent nu mai are asociați, conflictul Paris -Roma de azi spune altceva.

    Unde se va situa Bucreştiul 2019? Cum se va asocia după alegerile 2019/2020? Mai multe întrebari decât răspunsuri.

    Liberalism în România fără „Mittelstand”? Nu prea văd cum se va realiza vreodată. Mentalitatea balcanică …. Contrariul s-a întâmplat în ultimii 50 / 80 de ani, în special în administrația de stat, în instituțile publice, în serviciile publice. Statul de drept e „proiectul de țară” care cred că merită discutat azi în spațiul public românesc.
    Idei mai sunt.

    • Grecia, Venezuela.

     Romania e mai aproape de perestroka si glasnost decat de capitalism.

     Stat clepto-socialst, economie dirijata, exces de cheltuieli de consum din partea aparatului guvernamental si a sectoarelor publice.

     Cand dintr-un sac iei mai mult decat pui si impiedici si pe altii sa puna ceva in el, nu trebuie sa fii Hayek pentru a intelege ca vei ajunge rapid la fundul sacului si vei face foamea. Altceva ce ar putea sa se intample?

     Cu bunul simt nu se lupta cu sanse de succes nicio teorie economica si nicio buna intentie. 1-1 = 0.

     MMM

     Ce face opozitia din Romania? Evident, baga si ea mana in sac. Si spune ca va umple sacul inapoi daca din ce ia din el, o parte o pune la loc in sac. Spre deosebire de grecii antici, care credeau ca din nimic nu iese nimic, acum asistam la o noua conceptie filosofica, dupa care din nimic apare cu necesitate ceva! :-)

     Foamea despre care vorbesc nu va aparea din scaderea productiei de rosii autohtone, ci din pulverizarea spiritului intreprinzator si din zdrobirea libertatii de a alege. Cum sa produci si sa vinzi rosii, daca nu ai chef sa o faci, nu stii cum, nu stii de ce si nici unde. Si cum sa vinzi cand si clientii potentiali asteapta caruta guvernului sa le care rosii in frigider, musai de buna calitate si platite cu banii care cresc, nu-i asa, in pomul bugetului national.

     • @Dedalus
      Vrem o operă națională,
      chiar şi pentru un public nenațional.
      după I.L. Caragiale.

      Impărtăsesc grijile dvs., în special cu privire la tinerii din țară care nu doresc meseria de lucrător degajat în vest. Cu greu ne vine să credem că după naționalcomunismul ceauşist nu mai apar din nou antreprenori, nu se mai reconstituie o burghezie mai independentă de budgeturile statului. Exterminarea ceauşistă a proprietății private, eliminarea intreprinderilor private, eliminarea intelectualilor burghezi în naționalcomunism au dăunat țării mai mult decât vrem să credem.

      Peste câteva generații va fi târziu, foarte târziu pentru o economie prosperă bazată pe antreprenori, pe intreprinderi private. Criza viitoare? Din afară sau din interior? Cel mai grav loveşte TVA salariile mici. Aici trebuie găsite soluții imediate. TVA la zero sau 5 % pentru legume, fructe stimulează producătorii mici şi asigură alimentarea celor cu salarii minime. Iar merge carnea la export….
      Bancurile ceauşiste: are scroafa şase purcei, cinci merg la export, unul rămâne pentru români. Problema din textul dvs. … scroafa are numai patru purcei….

      • Sunt optimist in sensul ca distrugerea rapida a economiei romanesti este favorabila recladirii sale.

      • @Dedalus
       Cam in sensul in care incendiul de la Notre Damme a grabit strangerea de fonduri pentru lucrarile de restaurare incepute si care cam taraganau?

      • @dq

       :-)

       In sensul in care daca vrei sa ai un oras frumos pe terenul unui bidonville, esti nevoit sa il razi de tot, nu poti planta blocuri si spatii verzi printre cocioabe si haznale.

       Cu cat amani demolarea, cu atat pierzi mai mult.

      • „Sunt optimist in sensul ca distrugerea rapida a economiei romanesti este favorabila recladirii sale.”

       Consacrat de teoria economică schumpeteriană, conceptul „distrugerii creatoare” le-a bântuit mințile socialiștilor, atât celor marxiști, cât și național-socialiștilor (a se vedea Werner Sombart).

       În fine…n-aș fi intervenit, dar mi-am amintit că N Ceaușescu l-a pus în operă foarte bine în cartierul Uranus…

  • „Izolaționismul naționalist secular tradițional autohton specific” care o fi ? nu pot recunoaste la romani aceste sentimente legate de cele sus mentionate. Romania nu a pierdut teritorii importante in afara Basarabiei si cele cateva zone limitrofe granitelor in care traiesc minoritati romanesti. Din contra, a primit, Ardealul, o parte a Bucovinei fata de tari precum Ungaria care intradevar au pierdut enorm de mult.
   Bucurestiul a fost numit „Micul Paris” architectura sa in afara celei ceausiste fiind similara occidentului. Elitele tari a studuiat in occident, mai putin cele comuniste, pana si acestea fiind preocupate catre ” o deschidere occidentala”, Ceausescu fiind plimbat cu caleasca regala prin Londra.
   Ce se intampla acum in tara este ” un plagiat” copierea unui trend pe care altii incerca sa-l promoveze. Este o incercare jalnica care insa trebuie oprita pana nu se va reusi implantarea ideilor nationaliste prin mass media in mentalul comun.
   O masura foarte eficace prin care mediul de afaceri lovit de masurile aberante ale conducerii actuale, renuntarea completa a reclamelor la posturi TV gen Antena 3 , „Ghita TV” sau televiziunea de stat. Este greu de inteles cum medliul de afaceri romanesc cat si international datorita complicitatii sale poate sustine propaganda impotriva propriilor interese.

   • @Ursul Bruno
    Incepând cu anul 1923, anul constituției, încep atacurile naționalistilor de dreapta împotriva cetățenilor evrei (sub influenta fascimului italian al lui Benito Mussolini). Găsiti documentatie dacă incercați să găsiți. Naționalcomunismul ceauşist şi epurarea etnică nu mai trebuie comentat. Găsiți documenție dacă încercați să găsiți.
    Azi izolaționalismul naționalist dâmbovițean ar putea avea roade ….

    • Actiunile impotriva evreilor a fost un fenomen european la vremea respectiva care in Romania s-a stins o data cu terminarea razboiului, fenomen care insa persista si astazi din pacate in tari din Europa occidentala.
     Nu stiu la ce fel de epurari etnice faceti referire in perioada ceausista, perioada pe care am trait-o din plin. Nationalitatile din Romania fata de alte tari din fostul lagar comunist au avut multa „libertate” , puteau sa-si folosesca limba materna fara a fi arestati. Aveau scoli, institutii culturale etc.etc. totul in limitele impuse si tolerate insa le-au avut,
     Sasii care au emigrat in Germania nu au avut probleme sa se integreze datorita cunostiitelor de limba germana, a mentalitatii germane nealterate ce nu putem afirma de alti germani veniti din Rusia sau alte tari.
     Perioada ceausista intradevar a fost una nationalcomunista care insa i-a vizat pe toti cetatenii tarii. Se inceraca acum reinvierea ei, sub alta forma, cu alti „inamici” si la alt nivel insa nu sunt convins ca romanii vor putea fi impinsi in acesta directie.
     In Romania nu exista un partid de extrema dreapta consacrat, indivizi ca Funar sau CV Tudor nereusind sa implementeze la scara larga acesta miscare.
     PSD -ul incerca ceva dupa modelul Orban dar nu avea succes, Romania nu e Ungaria.

     • @Ursul Bruno
      Huşi e în Europa occidentală?
      „Vandalizarea cimitirului evreiesc de la Huși
      Vandali sau huligani, ce-or fi fost, într-o noapte de martie 2019 – în secolul al XXI-lea –, au făcut praf cîteva zeci de pietre funerare din cimitirul din Huși. Un pogrom al pietrelor. Care sîngerează și ele, chiar dacă nu pot striga, vorbesc. Fotografiile prezentate de Comunitatea Federațiilor Evreiești din România (CFER) sînt extrem de sugestive. La fel de revoltatătoare și de acuzatoare sînt și comunicatul emis de CFER și luarea de cuvînt a deputatului Silviu Vexler în Parlamentul României.”
      Din Observator cultural.

      Vânzarea pentru dolari a cetățenilor evrei, saşi, şvabi în Națiunea ceauşistă e epurare etnică fără doar şi poate. Peste un milion de minoritari au fost eliminați 1941-1989 din economia, cultura, arta, ştiința țării ( Permiul Nobel pentru literatură 2009 şi chimie 2014, doi originari din Timiş)

      Izolaționsimul naționalist ca țel politic nu cred că mai e o întrebare pentru Dragnea&Tăriceanu (fiecare în ograda lui).

      • Termenul de epurare etnica nu poate fi folosit in cazul sasilor, evreilor si a nici unei alte nationalitati din fostul regim ceausist. Au fost platite sume insemnate de bani pentru inlesnirea emigrarii lor de Germania, Israel et.ect. Ei nu au fosi izgoniti cu forta precum in Balcani sau Africa , a fost dorinta lor de emigrare.
       Astazi nimeni nu-i opreste pe acestia sa se intoarca, daca vor in Romania.
       Daca folosim termeni, mai ales ca cel de fata, este important sa-l folosim corect altfel poate produce confuzii extrem de grave.
       Fenomenul de la Husi a fost un caz izolat , cei care au vandalizat mormintele evreiesti neputand fi atribuiti vreunei organizatii din Romania. Ei nu si-au fost constienti de ce au facut, probabil au vazut si auzit din presa de astfel de actiuni din Europa occidentala si au incercat si ei.
       In orice caz asemenea actiuni trebuie sanctionate de justitie si opinie publica.
       Au alt aspectfoarte imbucurator , numarul turistilor evrei care viziteaza Romania este pe an ce trece tot mai mare iar investitiile in economie sunt substantiale.
       Romania poate deveni pt evrei un cap de pod in Europa.

      • @Ursul Bruno
       In acel moment istoric, cand se auzea ca pentru nemti sau evrei statul de destinatie plateste o suma oarecare, ca sa-i lase ceasca sa plece fara sa „fuga”, ma gandeam (avand in buzunar doar buletinul in care scria cetatenia romana nationalitatea romana)
       „Da’ pe noi cine ne mai ia?”

     • @Ursul Bruno
      Hannah Arendt scrie: holocaust autohton românesc, la fel sute de documentații din Cernăuți, Bucovina, Transnistria etc. ale evreilor martori …..

      Națiunea ceaușistă care vinde pentru Dolari cetățeni minoritari practică „etnical clearence“, are ca țel de stat și ca practică de guvern “omogenizarea”, purificarea, “românizarea” locuitorilor. Sașii au plecat scâbiți din Siebenbürgen, au plecat definitiv după 700 de ani. Nu se mai întorc.

      Lăudați acel secol sărbătorit cu îngâmfare balcanică, cu gălăgie MARE, nu mă privește….

 20. Dragnea face un joc de glezne ieftin.Argumentele lui sunt relativ ușor demontabile. L-ar putea cineva întreba, spre exemplu, unde sunt cele 50 % produse românești în supermarketuri. Sau de ce nu sprijină (statul, nu el) filierele de producție-comercializare. Aveți idee câte mici afaceri de comerț autohtone au dispărut de când lanțurile de super-marketuri au devenit mai mult lanțuri de minimarketuri? Știe Dragnea, spre exemplu, câți bani făcuți în agricultură de latifundiarii străini pleacă afară? Cunoașteți cercetări agronomice, economice care să dea soluții producătorului mic și mediu ? În caz că asemenea soluții există.
  Pe de altă parte, nu știu unde ați văzut „politică şi ipocrizii drapate ştiinţific doar ca să avantajeze producători locali şi alte grupuri de interese pe seama reducerii bunăstării generale”! Aveți vreun exemplu? (Afară de Turcia sau Ungaria.) Unde, prin sprijinirea PRODUCĂTORILOR (nu beneficiarilor de subvenții!) s-a ajuns la scăderea bunăstării generale?
  Pe de altă parte, n-am văzut nici la dvs nici la alți comentatori o analiză serioasă a relațiilor lui Dragnea cu exteriorul, nici a mobilurilor profunde ale acțiunilor lui. Bine, afară de evitarea pușcăriei. În tot tabloul, Dragnea apare ca un idiot util celor mai sălbatici neoliberali. De-aia are viață lungă. Ei îl votează mai abitir decât gloata zdrențăroasă adusă cu momeala unui prânz gratuit la Craiova.
  Nu știu dacă mai este ceva de salvat cu unealta paradigmei liberale clasice, dar ar trebui amintit că: 1) forțele mondialiste au devenit mult mai puternice decât cele naționale, mai ales cele din statele mici. Din întâmplare, ați ales să ilustrați cu cazul roșiilor – puteați să alegeți bananele, un alt produs-simbol al comerțului fără opreliști. 2) liberalism fără „sentimente morale” este exact ce le trebuie unora ca Dragnea, Orban, Salvini etc.
  Și o întrebare: care dintre alergătorii după putere obținută cu voturi nu lucrează cu „declanşatori pentru anume segmente de public” ? Unele dintre cele mai mari business-uri din lume chiar asta au ca obiect de activitate. Ca să nu mai zic de mass-media.
  E-o vorbă românească care poate explica fenomenul Dragnea: face ce face „pentru că-i ține”. Fascismele nu sunt invenția periferiei, ci a unor șmecheri care știu să instrumentalizeze periferia. Într-o țară în care analfabetismul funcțional atinge peste 50% din populație iar cretinizarea prin uitat în ecrane va depăși în curând 90%, Dragnea pare un Mesiah, un fenomen democratic. A propos, Putin a fost ales democratic (ca să nu mergem cu exemplele la Adolf).

  • Care sunt fortele mondialiste ? mai puternice decat cele nationale. Si care ar fi cele nationale, mai slabe. Sper sa nu confundati nationalismul cu national si mondialist cu global.
   Globalizarea este un fenomen care nu a aparut de dupa 1989 cum unii cred, globailizarea avand origini mult mai indepartate decat credem, cel tarziu cu descoperea Americii, drumul catre India si insulele „mirodenilor” fenomenul a devenint vizibil si de neoprit.
   Nationalismul european modern practicat de Orban, Salvini, Dragnea si altii de „calibrul” lor nu are nici o legatura cu statul national , cresterea bunastarii populatiei ( termen comunist) si alte elucubratii debitate de acestia.
   Orban este inteligent , doar a fost elevul lui Soros, Salvini e un fascist, Dragnea, un prost insa izestrat cu destula viclenie si ticalosie.
   Acestia au reusit la o buna parte dintre alegatori sa mobilizeze frica in fata noului, a necunoscutului, sentiment primar de autoaparare a individului fiind folosit si exploatat politic.
   Nu sunt fortele neolibarele care doresc „raul lumii” , liberalismul in toate formele sale fiind mult mai productiv decat orice alta forma, economica, politica, sociala etc.etc.
   O interventie insa doar prin corecturi este atunci necesara cand acest liberalism este pe cale sa se autodistruga datorat propriilor legi. Liberalismul este mult mai aproape fiintei umane decat orice alta forma de expresie politica, economica sociala.
   Cei care reusesc sa gasesca cadrul adecvat ca liberalismul sa se poata dezvolta in folosul a cat mai multor indivizi, acestia vor fi cei aplaudati, respectiv votati.
   Dupa parera mea , globailzarea nu poate fi oprita decat printr-o catastrofa, o confruntare militara la nivel global, cine o doreste ?

  • Hitler nu a fost ales democratic.

   A capturat mecanismul democratic in folosul sau, dar acest lucru a fost posibil din cauza unor multitudini de factori. Nu e locul aici sa dezvolt subiectul, dar in multe carti serioase de istorie se dezbate profesionist acest subiect – util intr-adevar oricarui politolog care se respecta.

 21. Deci sunt probleme cu moderarea paleo-liberala.
  Se apropie electiunile, e de inteles.
  Hai succesuri cu propaganda tov progressist Ionita.
  Totusi eu zic sa fii pregatit ptr ce e mai rau.

 22. Fix cu 2 săptămâni înainte de Sărbătorile Pascale ortodoxe (1 săptămână până la cele catolice). Când lumea cumpăra în exces.
  Auto-sabotaj? Clar că legumele și fructele care mai sunt vor exploda că și preț în depozitele goale. Coșul de cumpărături se va „ridica la cer” că și preț. Despre ce vom vorbi in acea 1 săptămână liberă de Paste? Despre haos!
  Mă grăbesc, ma trimite nevasta să cumpăr niște ceapa și morcovi, cat mai gasesc, la preturi cat de cat decente. Sper sa țină până la Sărbători și după. Fix de asta aveam nevoie înainte de Sărbători! :|

 23. In occident a aparut acum cativa ani trendul bio atat la legume cat si alte nenumarate produse alimentare, consumatorul constient fiind dispus sa platesca mai mult pentru alimente sanatoase. Acest trend nu s-a materilaizat la scara larga in Romania decat in acele piete cu produse traditionale care au sporadic loc cu ocazia sarbatorilor sau a catorva evenimente organizate.
  Occidentul este „invadat” cu produse bio din toata lumea, ghimbir si usturoi din China, cartofi din Africa , carne produsa ecologic in Brasilia si Argentina, cafea din America de Sud, orez bio din India , etc.etc, constiinta consumatorului fiind astfel sedata el crezand prin cumpararea acestor produse el comportandu-se corect, fata de el , de mediul ambient si cei care produc aceste produse.
  Realitatea este insa alta, standardul bio mondial nu este identic cu cel european, fapt recunoscut de specialisti, de regula standardele extraeuropene fiind mult mai legere.
  Am facut acesta paranteza ca sa ma intorc la producatorul roman si sa arat care ar putea fi sansele taranului roman, produse bio si nicidecum cele de cantitate mare el oricum neputand concura cu productia industriala de legume din tari percum Spania, Italia sau Turcia.
  Acesta, deocamdata nisa, ar fi putut s-o ocupe mai timpuriu daca ar fi avut informatiile necesare, consultare si indrumare corecta.
  Prin exportul acestor produse bio el ar putea sa scape de intermediarii romani care il obliga la vanzarea produselor le preturi de nimic , vezi pepeni , cartofi si multe altele daca ar exista interesul necesar insa este nevoie de organizarea si indrumare corecta altfel in continuare va deversa cu galeata produse chimice necontrolat peste produse astfel incat sa-si poata cel putin recupera cheltuielile, de profit nici vorba.

  • Hm…
   Eu nu sunt sigur cati dintre productaorii romani despre care acceptam fara probe (si chiar ei insisi cred) ca sunt „bio” ar rezista la un audit pe bune.
   Senzatia mea e ca de fapt 90% (dand la oparte din capul locului ce nu e inselatorie intentionata) e „wishful thinking”

   • Normal , probabil n-ar rezista la nici un audit si nici n-ar avea cum pt ca nu stiu cum si ce ar trebui sa faca . Lipsa cunostiintelor profesionale lipsesc, se cultiva din experienta.
    Exista metode consacrate prin care productia bio poate fi de succes. Este nevoie de cursuri de specialitate gratuite pt a putea implementa aceasta forma de productie , nu acum dar intr-un viitor apropiat.

   • Ceea ce stiu ca se apropie de conceptul bio este agricultura low-input cu produse vandute local.

    Adica sa adaugi doar cat este necesar si sa vinzi vecinilor si celor din satul tau.

    MMM

    Pentru certificarea bio – cineva din domeniu imi spunea ca e doar o eticheta si ca singura certificare cat de cat credibila ar fi cea din UK. Nu am date, dar din experienta personala, rareori bio sau romanesc a insemnat un gust mai bun sau in general o calitate mai buna. Fiecare cu experienta lui insa. Am avut si situatii in care initial produsul respectiv a fost foarte bun, pentru ca ulterior calitatea sa sa se prabuseasca. Mentinerea calitatii in timp este o mare problema pentru oricine.

    De-asta am to spus ca singurul care decide calitatea si ce sa cumpere este cumparatorul. Cel mai bun sprijin pentru consta in concurenta (sigur, imposibila fara transparenta, dar e alta discutie).

    Comentez si pentru ca mi se pare simptomatic: daca piata agricola nu reusim sa o facem sa functioneze, e fiind in principiu simpla, cum am putea sa promovam o piata a produselor industriale, a serviciilor, chiar a educatiei?

    Cine nu poate face lucruri simple, nu poate face nici lucruri complicate. :-)

    • E mult mai usor sa vi cu o sumedenie de contraargumente decat argumente. Se poate , insa este nevoie de efort si dorinta.
     Agricultura europeana datorita subventilor masive nu mai poate functiona dupa deviza „cumparatorul decide” si modelul concurential pt ca nu exista.
     Agricultura europeana a devenit un factor politic de importanta majora , reactia fermierilor in cazul unor schimbari in alocarea subventilor fiind de multe ori violenta.
     In Europa exista o supraproductie datorata acestor subventii si inca nu s-a gasit mecanismul prin care ele ar putea reduse si piata liberalizata. Aceste subventii ar trebuie sa tin mai mult cont de calitate decat de cantitate, cantitate care poate fi obtinuta print-o agricultura intensiva bazata de folosirea masiva a substantelor chimce.
     Totodata sa nu uitam , concernele Monsanto, BASF , DuPont au interese masive sa-si vanda produsele catre fermeieri. Este un cerc vicios la caputul caruia sanatatea consumatorului este periclitata, multi oameni bolnavi fiind insa benefici industriei de medicamente.
     Traim intr-o lume nebuna, dupa parera mea total data peste cap.
     Poate ar trebui sa ne reorinentam catre o agicutura individuala si productia de cantitati mult mai mici, atat cat sa satisfaca necesarul unei comunitati.

     • Ce nu liberalizezi de voie, liberalizezi de nevoie. De ales cu anestezie sau fara :-)

      PAC-ul este o forma perversa de redistribuire, de acord ca e greu de scapat de ea, dar va veni vremea. UE se vrea actor globala, si a facut pasi in directia asta. Liberalizarea pietei agricole este prin urmare destul de probabila pe termen mediu, nu scurt, dar e inevitabila. Ce politicieni vor jongla cartoful asta, mi-e greu sa imi imaginez, dar daca nu o vor face ii va pocni in cap :-))

      MMM

      Piata bio a fost (si este) (si) o modaliate de promovare a produselor locale, fie ca sunt bio pe bune, fie ca nu.

 24. De ce cenzurati domnilor, va supara ”opozitia” de opinii , va irita contra-argumentele bazate pe fapte?! Retorica pestrita, sustinuta de un dadaism pseudo-stiintific ( precum discursul lui Dragnea) e deranjata de deciziile luate la nivelul Uniunii Europene fata de GMOs, va deranjeaza si studiile care arata ca exista o legatura intre soia modificata genetic si cancerul de san?! Un asemenea articol care nu prezinta si argumentele/deciziile care se opun MGOs la nivelul UE e propaganda curata.

  Ce vi sa parut de nepublicat in comentariul trimis?

  Poate ca ar fi cazul ca dl Ionita sa-si prezinte intersele financiare si sa ne spuna deschis daca ofera consiliere in vreun sens sau altul lobistilor din grupul Monsanto.
  E ultima data cand intru aici, sa critici racilele pesediste si sa cenzurezi ca un comunist , ce ironie penibila.

  Iar celor care iau lumina din marea cunoastere intr’ale medicinei si biologiei revarsate cu o pretioasa nonsalanta culturala de autorul omniscient, pofta buna la soia modificata genetic.
  Si la carnea de vita care ”rafineaza” in fiecare kilogram cate 1-2 kg de soia , cel mai probabil modificata genetic. Sa nu uitati sa serviti si puii umflati cu hormoni de crestere cu lamaie.
  Numai bine.

 25. Din pacate, articolul f corect este citit în cea mai mare proportie de oameni care sunt de acord cu continutul; deci în afara de marirea încrederii în sine a cititorului, efectul sperat ramâne…..
  Trebuie gasita calea spre publicul care ARE NEVOIE sa-l citeasca !

  • Trebuie, trebuie… Si daca nu trebuie? Probabil ca ei se fac ca il platesc, si-atunci, normal, el se face ca munceste. Si avem ce vedem.

 26. ca mic gradinar amator pot si eu contribui la subiectul rosii.
  Doamnelor si domnilor, va spun un adevar amar, rosiile nu cresc, sau ma rog, nu mai cresc fara chimie. M-am ambitionat ani la rindul sa le cresc cu grije, le-am cintat, le-am mingiiat, le-am spus bancuri rusinoase ca sa se-nroseasca, dar degeaba..
  Nu Domnilor, ca duamne nu prea sunt pe aici, nu merg, m-a apucat disperarea intr-un an cind aratau de play boy, ca niste sini volburosi si cind sa le-nhat s-au inegrit, dar asa s-au inegrit cu mana, ca a trebuit sa sap si sa indepartez pamintul.

  Si prunele mi s-au stricat, merele sunt pline de viermi, pina si ceapa, ceapa ma-sii, are viermuleti, vorba cintecului, infloreste mazarea, fiecare bobusor, are cite-un viermisor.

  Doar melcii cresc, cresc si se-nmultesc si puricii, si rugina trandafirilor. Din vie am ales doar frunzele, si alea luate la sf lui iunie, pt facut sarmale-n foi de vita, struguri, canci. Si visinele traiesc mai ales pt ca sunt atit de acre ca nici pasarile nu le maninca.

  • Cultura bio se invata. Este mai complicata decat cea intensiva.

   Ca distractie e altceva. Un prieten insa ma descuraja mereu, spunand ca trebuie sa fii inginer ca sa cultivi rosii, dar ca sa cultivi rosii bio trebuie sa fii de doua ori inginer :-)).

 27. Au aparut si pe aici trolii. Din pacate pentru ei sunt tot batuti in cap ca si cei de pe HN. Acolo poate mai fraieresc pe cineva, dar aici slabe sanse.

  Diferenta este insa atat de mare incat e nostima de-a binelea. Sa te apuci sa comentezi pe Contributors, sub o directiva de propaganda, incercand sa convingi lumea ca esti ‘telectual starneste rasete.

  Insa asta arata ceva interesant: anume ca platforma are influenta, Interventia trolilor a scutit cheltuirea unor bani pentru evaluarea impactului. Dn acest punct de vedere – multe multumiri!

 28. O propunere pentru cetateni, societatea civila si opozitia politica. Update

  Dupa trei decenii de tranzitie spre democratie si dupa ultimele evenimente din Romania si din Uniunea Europeana a devenit evident ca trebuie introdus criteriul moralitatii in politica si in viata publica *) respectiv criteriul legitimitatii morale pentru politicieni si pentru partidele politice.
  In acest caz, pentru a fi credibili candidatii la postul de europarlamentar ar trebui sa ne ofere minimum 3 garantii :

  1. Un CV complet de tip european pentru ca orice cetatean care ii voteaza sa cunoasca si sa verifice pe cine voteaza ( nu vor fi acceptati candidatii care au perioade lipsa in ruta sociala ).
  CV-ul ar trebui publicat pe LinkedIn unde pot fi demascati usor plagiatorii si impostorii.

  2. O declaratie in nume propriu prin care candidatul la o functie politica certifica ( da / nu ) faptul ca :
  2.1. Nu are legatura cu actualele servicii de informatii sau cu fosta Securitate.

  2.2. Nu va migra dintr-un partid in altul.**)

  2.3. Nu isi va incalca promisiunile electorale facute cetatenilor.

  2.4. Nu utilizeaza statul de vedeta mass-media ***).

  2.4. Nu a avut o cariera in ONG-urile societatii civile.****)
  Declaratia ar trebui publicata pe Facebook unde candidatul in cauza poate fi sub tirul public.

  3. O demisie in alb pentru cazul in care induce in eroare cetatenii prin 1 si/sau 2.

  Orice partid politic ar trebui sa impuna aceste conditii membrilor sai daca doreste sa beneficieze de credibilitate morala si orice candidat la fotoliul de europarlamentar care doreste sa fie legitimat moral.

  Nota

  *) Constitutia Romaniei ( art.31) prevede in mod expres ca ” Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.”
  In acest caz este de neinteles cum timp de trei decenii nici clasa politica , nici statul si nici societatea civila nu au observat ca prin mass-media se intampla exact contrariul respectiv faptul ca populatia (electoratul ) este in realitate dezinformata si manipulata respectiv nu are acces la informatie corecta si la o perceptie corecta a realitatii .
  Pe cale de consecinta, chiar daca alegerile sunt organizate corect , in realitate populatia nu voteaza in cunostinta de cauza , deci orice partid ar castiga alegerile le castiga prin frauda morala.

  **) Politicienii care au migrat dintr-un partid in altul nu sunt credibili la fel ca si partidele care au acceptat aceasta situatie .

  ***) Notorietatea din mass-media nu are relevanta in viata politica ( un bun jurnalist, moderator,etc. nu este in mod obligatoriu un bun politician si nici invers ) si nu trebuie confundata cu aceasta pentru ca este un mod de a trisa si partidul politic si votantii.

  ****) Politicienii care si-au construit o cariera in ONG-uri , dar au migrat ulterior in spatiul politic incalca regula separarii dintre societatea civila si clasa politica , lasa impresia ca si-au schimbat convingerile si ca au folosit societatea civila drept o trambulina pentru accesul la functii politice , ceea ce inseamna tot o forma de traseism.

  https://sergiusimion.blogspot.com/2019/04/o-propunere-pentru-cetateni-societatea.html

 29. @ Constantin – mai sus.

  Desigur, idealul ar fi sa evolueze economia de la sine.

  Numai ca asta se poate intampla numai daca politicul urmareste asa ceva, doreste asa ceva.

  Se poate – intr-un stat liberal. Insa intr-un socialist, pe deasupra si capturat, este greu sa iti imaginezi ce anume i-ar face pe oameni sa voteze altceva decat marasmul la care se adapateaza.

  Sa fie o persoana providentiala? Sa fie chiar Providenta? Sa fie o conjunctura potrivita? Toate sunt sunt sub semnul intamplarii.

  Singurul lucru cert este distrugerea economiei sub impactul guvernarilor socialiste (ok, sunt si cleptocrate). Este o diferenta insa fata de conceptul refacerii din socialismul stiintific, ce facea apel doar la modificarea relatiilor din economie, nu si la o radere de tot a tuturor structurilor.

  Ori, logica imi spune ca daca nu intervine intamplarea (providenta etc.), procesele vor merge determinist spre final – distrugere. Asa am vazut de exemplu in Venezuela. Dar nu s-a intamplat si in Chile, unde intamplarea a reusit sa intoarca lucrurile.

  O situatie mixta ar putea fi Brazilia, care, dupa Plano Real de succes, se prabuseste vreo 10 ani in mocirla socialista si apoi se chinuie sa iasa din ea.

  MMM

  Pe scurt: fara intamplare si fara vointa politica, distrugerea este finalul iar daca asta este finalul, atunci sa vina cat mai repede. Nu e vina povestitorului ca partidele politice nu-si vad mustatile. :-)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro