joi, mai 30, 2024

PSD face cură de ape minerale

Nu cred că ar trebui să ne punem prea mari speranțe în ceea ce ar putea aduce bun reuniunea Comitetului Executiv al PSD care se va desfășura astăzi la Herculane.
Dincolo de faptul că ni se vor servi informații de presă, obținute mai mult sau mai puțin pe surse, în conformitate cu care nu știu care “nacealnik” ar fi ridicat tonul, că vreo doamnă cu naturelul ceva mai simțitor chiar ar fi dat un pic de apă la șoareci ori că un baron din teritoriu și-ar fi permis să amenințe cu demisia (sigur, amenințarea cu plecarea din partid reprezintă un pas înainte prin raportare la cutuma comunistă ce edicta că din PCR nimeni nu poate să își dea demisia) nu prea sunt semne că astăzi se va întâmpla ceva bun în locul care odinioară a fost locul preferat al legendarei împărătese Sissy.
Piața zvonurilor este inundată zilnic de tot felul de speculații referitoarea la constituirea a nenumărate grupuri, grupări, grupuscule.La regrupări spectaculoase (de pildă, se pretinde că Gabriela Firea nu i-ar mai fi fidelă lui Dragnea-Trei Dosare și ar fi încheiat noi tratate de alianțe cu Mihai Tudose) al căror scop principal ar fi acela de a-l înlătura de la șefia partidului pe cel mai controversat teleormănean în viață. Cele mai multe nefiind decât niște fumigene, fake news-uri, unele dintre ele create chiar în bucătăria de propagandă a partidului care a devenit tot mai sensibil la teoria bolșevică a deviaționismului. Dacă ar fi să le dăm crezare, ar trebui să conchidem că e plin PSD-ul de reâncarnări ale Anei Pauker, Vasile Luca, Pantiușa- Bodnarenko, Miron Constantinescu. Multe dintre acestea fiind, în fapt, menite să confere credibilitate și să consolideze legenda în conformitate cu care PSD ar fi astăzi un fel de fortăreață asediată de tot felul de personaje malefice care vor răul României. De agenturi, de Soros, de noua Securitate, de Binom, de președintele Iohannis, de toți oamenii răi ce nu vor să se împace în ruptul capului cu reușitele în cascadă ale partidului și ale guvernării.
Nu, nu cred că a sosit încă momentul forțării plecării din fruntea PSD a d-lui Liviu Dragnea. Deși aruncarea lui peste bord face parte din însuși bagajul genetic al partidului. Nu cred nici că se va profita de reuniunea de la Herculane spre a se vorbi serios, cu responsabilitate, nici despre cât de nefavorabil țării este Raportul MCV făcut public miercuri (și aceasta în primul rând din cauza asalturilor continue împotriva justiției al căror vârf de lance este pseudo-elita pesedistă), raport contra căruia s-a dezlînțuit dl. Dragnea- Trei Dosare încă de ieri într-o dezgustătoare vocaliză, nici despre faptul că mult trâmbițata creștere economică pe care iarăși a adus-o în prim-plan miercuri premierul Mihai Tudose nu este defel un semn de sănătate, nici despre făcătura numită pompos “ a doua rectificare bugetară pozitivă”, nici despre creșterile endemice de prețuri la benzină și la produse alimentare de primă necesitate, nici despre proastele procente ale PSD din cele mai recente sondaje de opinie, nici despre scorurile electorale defel încurajatoare înregistrate la alegerile locale și județene parțiale, cu atât mai puțin despre “ciclonul Olaf”. Un partid serios s-ar concentra pe analizarea și depistarea cauzelor reale ale acestui veritabil fenomen reprezentat de drastica scădere de popularitate a formațiunii politice care în urmă cu aproape un an câștiga detașat alegerile, nu pe inventarierea și demascarea dușmanilor imaginari. Sau pe punerea la punct a planurilor menite să contracareze nemulțumirile tot mai pronunțate ale unei populații dezabuzate. Nu este cazul.
Pentru duminica viitoare sunt anunțate noi proteste. PSD se arată preocupat de contramanifestații după modelul mineriadelor brevetate de liderul istoric al partidului, de mitinguri anti-democratice, de vitrinizarea liderilor în balcoane, de mistificarea realității. E de sperat că după un scurt tratament cu ape termale, PSD va face minimul efort de regăsire a lucidității. Însă tare mi-e teamă că actuala formulă de conducere este incapabilă să o facă.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Baile Herculane… fief -ul domnului Iosif Armas – pesedist de frunte, in litera si spiritul Legilor PSD…
  Baile Herculane… un loc in care mirosul apelor sulfuroase poate acoperi miasmele putregaielor de tot felul…
  Baile Herculane… locul spiralelor MISA – adeptii unui guru controversat – frate al unui pesedist de frunte…
  Si cate alte semnificatii simbolice pot avea acele locuri, pentru PSD!…
  Probabil ca domnul Dragnea le va da supusilor sai inelul la pupat, ca sa poata spune alegatorilor „iata, partidul-monolit ma recunoaste ca lider”. Poate-o pun pesedistii si de-un miting de sustinere, desi se cam anunta lapovite si ninsori… In rest – rumegus, probabil.

  Aseara l-am vazut pe domnul Dragnea plangandu-se de MCV. La oameni, o atitudine constanta de acest gen se numeste „mania persecutiei” si e o boala. La partide, oare, cum se numeste?…
  P.S. Tratatele de psihologie spun ca, adeseori, mania persecutiei se combina cu mania grandorii. Fereasca Dumnezeu!…

 2. “nici despre proastele procente ale PSD din cele mai recente sondaje de opinie…”

  Cel mai recent sondaj de opinie, ale cărui rezultate au fost publicate în urmă cu câteva zile, a fost realizat la nivel național de către Grupul de Studii Socio-Compertamentale Avangarde în perioada 27 octombrie-8 noiembrie. Conform acestuia, PSD se află în preferințele românilor cu o cotă de 44% (45,5% la alegeri), urmat de PNL cu 26% (20,04% la alegeri) și ALDE cu 11% (5.6% la alegeri). “Procente proaste” au obținut, după cum arată sondajul, USR, care a scăzut de la aproape 9% la 6% și UDMR, de la 6,2% la 4%. Atât timp cât nu există argumente care să infirme rezultatele acestui sondaj, și/sau credibilitatea celor care l-au realizat, firesc este să le respectăm munca și roadele ei.

  Pierderea de 1,5% din preferințele cetățenilor pentru PSD este firească în contextul erodării la guvernare și al schimbării cabinetului.

  • In ceea ce mă privește, având în vedere atitudinile partizane ale d-lui Marius Pieleanu, nu creditez deloc sondajele Avangarde. Dl. Pieleanu este din siajul Antena 3, România tv si, de ceva vreme, si-a intins tentaculele si la TVR. Un fel de acompaniator al lui Ion Cristoiu.

  • „Atât timp cât nu există argumente care să infirme rezultatele acestui sondaj, și/sau credibilitatea celor care l-au realizat, firesc este să le respectăm munca și roadele ei. ”

   Institutul domnului Pieleanu nu imi inspira mai deloc incredere. E „sondorul” de casa al Antenei 3 si al DCNews si rezultatele sunt „conform cererii”, Aveam in PSD un conflict Tudose-Dragnea? Pac si Pieleanu in care arata ca Tudose s-a prabusit in sondaje la fix 3 saptamani de cand a devenit premier (de tot rasul). Si s-a mai implicat, umfland puternic cote de incredere pentru Firea sau Olguta Vasilescu.

   Institutul asta pare o chestie fantomatica, ce presteaza „la cerere” si nu se vinde deloc ieftin: cifra de afaceri e de peste 1,2 million de lei cu doar 2 angajati! Banuiesc ca domnul Pieleanu e printre ei, nu ii lasa la greu) Marja de profit? 50% din cifra de afaceri. Wow, asta da afacere! Asa zice ministerul de finante, nu zic eu asta

   In sondajele lui Pieleanu, PSD sta bat cu increderea la 44% de la inceputul anului, nimic nu il clinteste, poate sa dea si un cutremur de 9 grade Richer.

   Uitati si rezultate din alte surse:

   Sondaj IMAS din 10 octombrie:

   Sondajele IMAS mai arata ca, in septembrie, PSD a pierdut, fata de inceputul anului, 10% in ceea ce priveste intentia de vot – de la 49% la 38,8%.

   PNL a urcat de la 20,7% la 30,9%. USR a pierdut si ea de la 8,3% la 6,8% din optiunile de vot. ALDE, in schimb, a urcat de la 6,8% la 8,1% in preferintele romanilor.

   Potrivit datelor IMAS, Mihai Tudose a coborat, in 3 luni, de la 24,7% (cota de incredere), cat avea in iulie la instalarea in functie, la 23,2%. Liviu Dragnea a scazut de la 21,7% la 18,7% in septembrie. Liviu Dragnea nu e apreciat nici macar de toti votantii PSD, 15-20% din votantii PSD il resping.

   Presedintele Iohannis a urcat de la 32,1%, cat avea in ianuarie, la 41,7% in septembrie.

  • Mai rasfirati, baieti, mai rasfirati! PS: Va place sa traiti viata in minciuna? Sinteti mindri de educatia data copiilor dumneavoastra?

  • Referirea autorului la „cele mai recente sondaje de opinie” m-a făcut să privesc către cel mai recent. Aflu că „nu se pune” pentru că este realizat de Grupul de Studii Socio-Compertamentale Avangarde, apropiat de o facțiune din PSD [și din Servicii] și de posturile de televiziune Antena 3 și TVR. Am înțeles. Dar, cel anterior, realizat de IMAS, condus de dl Teodorescu, fost membru de vază al PSD, apropiat de altă facțiune PSD [și din Servicii] , de cumetrii fostului șef SRI șamd. și de posturile de televiziune Antena 1 și B1, este OK?! Dar, oare sondajul IRES (care comunică o încredere în administrația prezidențială de 28%), condus de dl Vasile Dâncu, alt fost membru de vază al PSD, apropiat de facțiunea “clujeană” din PSD [și din Servicii], de România TV șamd. este mai credibil?! De ce?

   Dacă în ceea ce-l privește pe autorul articolului „având în vedere atitudinile partizane ale d-lui Marius Pieleanu, nu creditează deloc sondajele Avangarde”, în ceea ce mă privește pe mine, „având în vedere atitudinile partizane” ale d-lor Marius Pieleanu, Alin Teodorescu, Vasile Dâncu, nu creditez deloc sondajele Avangarde, IMAS și IRES. Citind cu atenție și privind în contextul politic actual rezultatele, cred că există mai degrabă motive să fie considerat că au fost sensibil influențate de luptele interne din PSD. Adică, TOATE „cele mai recente sondaje de opinie” sunt la fel de puțin credibile. Atunci, care sunt reperele autorului în redactarea textului?!

   În altă ordine de idei. Dacă sondajele de opinie nu sunt credibile, care este rostul și menirea lor? De instrumente de manipulare?! Foarte bine! Să le privim astfel pe toate trei. Apropierea de Grupul Intact este privită ca slăbiciune a instituțiilor de sondare a opiniei publice? Antenele înregistrează cea mai mare audiență! Unde altundeva ar fi fost potrivit să apară public reprezentanții celor trei instituții (apropiate toate și de PSD, după cum am arătat)? Ei bine, eu am scris “Atât timp cât nu există argumente care să infirme rezultatele acestui sondaj, și/sau credibilitatea celor care l-au realizat, firesc este să le respectăm munca și roadele ei”. Chiar dacă sondajele în discuție sunt privite drept instrumente de manipulare și necredibile (și sunt de acord cu această idee), ele sunt efective, pentru că altfel NU ar exista.

   Vă rog, spuneți-mi care sunt instrumentele de contracarare a efectelor lor manipulatorii ale sondajelor de opinie menționate? Afirmația că nu sunt credibile, făcută în acest spațiu? :) Cum spuneam, NU există argumente care să infirme rezultatele acelui sondaj. Și, pentru că cei care frecventează platforma aceasta înțeleg de obicei ceea ce citesc (îmi pare rău, domnule Livio, probabil pentru că ați citit în grabă, nu ați înteles textul meu), după opinia mea, ar trebui găsite acele argumente, poate într-un articol viitor.

 3. PSD a avut un singur lider natural și necontestat: Ion Iliescu (este drept și anacronic, adică rămas cu gândirea în anii 1970-1980). Restul au fost cârpeli și improvizații după ce justiția a lovit partidul la vârf. (Se poate discuta cazul lui Năstase, un psihopat arivist și materialist, care a reușit o oarece spoială de om politic). Ajungerea unuia ca Dragnea în frunte dovedește de fapt că expunerea publică într-un post atât de greu nu este dorită: banii sunt probabil mai valoroși decât politica și ideile / idealurile. Faptul că sub „șef” piramida nu emite muguri de regenerare probează calitatea de non-partid și chiar lipsa unor mecanisme sănătoase de perpetuare a partidului.
  La fel e și la PNL. Partidele-individ PMP și ALDE practic nu contează. USR-ul a fost omorât in utero. UDMR-ul participă la orice dezmembrare de cadavre și la orice însăilare pretins politică, cu condiția să pice ceva.
  Așa că pot merge toți la Herculane, chiar deodată. În aburii termali și ceața de pe Valea Cernei ar putea chiar organiza o spirală care să-l facă invidios și pe gurul Bivolaru. Deși el și-ai lui consumă lichide, spre deosebire de politicieni care preferă ceva mai consistent.

  • @H.B.
   ati punctat foarte bine. tragedia este ca exceptindu i pe Coposu si Ratiu, oameni de onoare cu sira spinarii verticala, restul aparatcicilor care s au perindat pe scena politica. stersi, fara anvergura, n au fost minati decit de interese marunte de putere si arivism. s a mimat jocul politic si pluripartidismul, s au consumat energiile creatoare pentru niste slehte de neispraviti. au reusit performanta de a goni din tara oamenii activi si capabili, inversind scara valorica, tronind deasupra unei mase debusolate care si a pierdut la rindu i demnitatea si rusinea

  • Un simplu amanunt as dori sa fie reanalizat – Oamenii si ideile lor pot genera bani si ei sunt cei care astfel ii pot invinge pe politicienii ce folosesc puterea doar pentru a fura bani multi pentru ei.

   Nu pot sa fiu de acord cu faptul ca toti contribuabilii trebuie sa plateasca pentru ca Dragnea a furat o suma apreciabila de euroi. Daca vrea partidul, cel care este in toate, sa il sustina pe maretul sau conducator, sa ii plateasca daravelele si sa ne scuteasca pe noi ceilalti – poate mai sunt interesati sa doneze pentru averea lui Dragnea sustinatorii P$D-ului – dar nu io!

   Sigur ca si alte partide isi pot reface sanatatea precum o face acum P$D-ul.
   Suntem o tara libera si fiecare se bucura de drepturi egale.

   Foarte caustic finalul comentariului Dvs., dar cred ca este meritat.

 4. Da chiar nu ii mai ajuta – cura asta este menita doar sa lungeasca un pic boala si sa arate ca partidul inca este unit si lupta… Dar cura asta s-ar putea sa ii curete di tot!

  Cred ca sunt in cautarea de responsabili si cred ca toti sunt iresponsabili!
  Asa este in P$D – oricat de mult ar incerca ei sa schimbe lucrurile.

  AN a fost cel care a primenit in asa mare masura lucrurile ca nici acum dupa mai mult de 10-15 ani nu se pot corecta ci mai degraba se pot imbolnavi si mai rau – cum simplu a demonstrat OLAF

  Acum cred ca singurul lucru care il mai pot face este sa ma rog pentru un sfarsit rapid – fara suferinte – al sarmanului si incercatului P$D.

  R.I.P. maret partid conducator – far calauzitor!

 5. Asadar nenea Dragnea s-a dus la SPA sa se relaxeze dupa atata stres. Statiunea balneoclimaterica PSD.
  Mi-ar placea sa vad o piesa de teatru in stilul lui Caragiale cu aceste personaje (cu Dragnea, Tudose, Daea, TT (Tudorel Toader), Firea, Johhanis, spionul sarb, etc)… Ar fi extraordinar!

 6. Wow, ce tare suna asta: „reuniunea Comitetului Executiv al PSD care se va desfășura astăzi la Herculane” :) Le da cumva credibilitate, seriozitate. Cu termenul „Executiv” zici ca e vb de un mastodont unde trebuie luate decizii serioase/vitale pt tara. Nu ca e o grupare de hoti post-comunisti care au facut (si fac!) numai rau tarii. Iar restul (speculatii despre tensiunile interne PSD) e doar cancan politic. Le acorda „glitter”, da muritorului de rand impresia ca-s aristocratie :)

  Nu stiu altii cum sunt, dar pana nu e clar la toata lumea ca PSD ca grup NU e compatibil cu progresul adevarat al tarii, nu o sa se mearga DELOC inainte. Au contraire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro