vineri, aprilie 19, 2024

PSD-PNL, un partid-stat de carton care și-a ratat începutul de campanie

Marea iluzie a prea-marii alianțe PSD-PNL este că poate transforma un an electoral 2024 într-un galop de sănătate. Ei cred că toată lumea îi va privi (admirativ sau dimpotrivă) cum vor câștiga la rând toate cele patru rânduri de alegeri. Mai precis: ideea aceasta a inevitabilității victoriei PSD-PNL îi va înfrânge pe adversarii politici chiar înainte chiar ca bătăliile electorale să se dea.

Nu se poate exclude că acest calcul să se dovedească, până la urmă, corect. Însă e mult mai riscant decât pare. Reușita alianței la putere va depinde de capacitatea liderilor acestor partide de a transmite mesajul învingătorului, de a părea siguri pe ei și, în primă fază, de a transmite nucleului dur al electoratului lor certitudinea victoriei. Semnele din aceste ultime săptămâni ne spun exact contrariul: în locul certitudinilor, am fost bombardați de discursuri contradictorii. La nivelul deciziei asupra candidaților pentru București, comuni sau nu, o sumedenie de ședințe au pregătit ceea ce s-ar fi putut decide acum șase luni. Un prim-ministru și un fost prim ministru care sunt depășiți de funcțiile pe care le dețin, neconvingători nu numai pentru românii care ar trebui să-i privească ca pe inevitabili învingători, dar și pentru electoratul partidelor lor. Mai lipsește numai anularea comasării de către Curtea Constituțională pentru ca tabloul unui start ratat să fie complet.

E mai mult decât discutabil să pleci de la alibiul contextului internațional pentru a invoca faptul că ești singurul care poți să aduci «Stabilitate». Acesta e și primul cuvânt al sloganului lansat de cele două partide. Stabilitatea e necesară la nivel instituțional, dar nu implică înghețarea în proiect, oricum simpla continuitate nu duce neapărat la stabilitate. Stabilitatea e legată și de credibilitatea liderilor.

Contextul global impredictibil generează automat un mare nivel de impredictibilitatea și la nivel intern. E iluzoriu să credem că suntem o insulă, că nu vom importa, pe calea războiului informațional și nu numai, incertitudine și chiar instabilitate. Nu știm cum vor evolua în următoarele luni luptele de pe frontul din Ucraina, nu știm când SUA va trimite ajutorul anunțat de multe luni de Administrația Biden, nu știm capacitatea țărilor europene de a-și respecta promisiunile și, pe fond, de a se trezi, nu știm ce semnal va da electoratul european în iunie și dacă negocierile politice de la nivel UE vor rămâne în picioare. Nu în ultimul rând, nu știm ce spectacol va da SUA în campania electorală, ce rezultat va avea aceasta și cu ce consecințe pentru noi. Lista poate continua. Sigur că nu e nimic nou că viitorul e plin de incertitudini, dar măsura în care aproape fiecare dintre acestea poate avea un impact vital asupra României e fără precedent în trecutul recent.

Într-un astfel de context, a spera că elimină surprizele neplăcute e un obiectiv cu atât mai greu de atins pentru PSD-PNL cu cât are pseudo-liderii pe care îi are și cu cât insistă pe metoda de a fereca toate ușile prin care poate veni surpriza . Surprizele pot intra pe fereastră, sau, de ce nu, poate că cei care ajută acum cu zel să ferece toate ușile vor profita tocmai ei de slăbiciunea aceasta.

Cu cât se vinde mai mult povestea dominației inevitabile PSD-PNL și cu cât se vinde mai prost, cu atât se deschid mai larg ușile pescuitorilor în ape tulburi. Povestea politică e scrisă oricum chinuit, pentru că, până și în cazul în care dominația PSD-PNL chiar va fi validată de seria de alegeri, legitimarea dobândită va fi una foarte fragilă. PNL-PSD vând Stabilitate pentru că majoritatea vrea Stabilitate, dar majoritatea e contradictorie și vrea, poate în aceeași măsură, Schimbare.

Cine sunt azi pescuitorii în ape tulburi? Din bâlbâielile alianței la putere în ceea ce privește Bucureștiul, a apărut Piedone, primar alternativ pe două sectoare dar și fost inamic public care vrea să-i ia revanșa încurcând socotelile. Dar nu ar putea spera mare lucru dar nu l-ar avea în spate pe un mult mai de calibru pescuitor în ape tulburi, Dan Voiculescu, zis Văranul. Acesta își termină dividendele din urma investiției în « premierul de la Grivco » și e gata să-și joace cartea influenței sale pentru a proiecta pe scena politică alți primari, miniștrii, președinți etc. Vectorul său mediatic încearcă să-l împingă în față pe Piedone, dar nu se dă în lături nici de la sporirea notorietății candidatului PSD-PNL. De la pescuitul în ape tulburi, la jocul la două capete, nu-i decât un pas.

Mai sunt și alți investitori politico-mediatici, vizibili sau nu, dar sigur mai informați decât o populație servită zilnic cu un mix mediatic din care să nu poate înțelege mare lucru. Confuzia e un scop în sine al acestor investitori, căci face orice mobilizare socială mai complicată. Dar atunci când vor face pasul într-o anumită direcție, întrebarea este cine îi va urma. Sau poate electoratul o va lua exact invers față de direcția indicată din zone cu o credibilitate de mult stinsă.

În acest timp, după zece ani de mandat, președintele Iohannis vrea să facă uitat bilanțul său intern construind o victorie personală externă. E însă mai degrabă o dovadă că ignoranța nu cunoaște granițe, nici impostura limite. Dacă spre sfârșitul celor două mandate, Traian Băsescu a pierdut treptat din putere, probabil că în cazul Klaus Iohannis va fi o cădere bruscă, cu o undă de șoc ce se va propaga cu mare viteză. Atunci multe din construcțiile sale, prin care urmărește să-și păstreze influența și după pierderea funcției de președinte, se vor dovedi simple castele din cărți de joc. Un joc de proastă calitate, dus în spatele scenei, care nu va lăsa în urmă dezamăgire, pentru că actualul șef al statului nu a reușit să amăgească cu adevărat pe nimeni. 

Va lăsa în schimb multe veleități, multă auto-iluzionare pornită de la ideea că după precedentul Iohannis oricine poate pretinde ocuparea fotoliului de la Palatul Cotroceni. Va lăsa în urmă un joc politic mai deschis, poate și mai sângeros. În concluzie, surpriza anului ar fi absența unei surprize sau a unor surprize. Va câștiga cine este mai pregătit să le speculeze, nu cei care își închipuie că își securizează o serie de victorii aparent facile, aparent inevitabile

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Cum a ajuns un partid de dreapta promotor al libertatii economice sa devina socialist….se va topi in PSD sigla fara valoare a PNL. Bataia pe sinecuri si scaune este gretoasa deja. Jalnic. Clasa politica arata ca o zoaie pe un geam.

  • „Cum a ajuns un partid de dreapta…”

   Doctrina liberală este de centru-stânga, iar în România nu mai există cu adevărat partide de dreapta de la măreața reușită a domnului Aurelian Pavelescu.

   Dar, de fapt, nu există niciun partid în România care să urmeze consecvent o anumită ideologie. Dacă încercăm să identificăm ideologia principalelor două partide din România, atunci aceasta este „transferarea unei cantități cât mai mari din resursele publice în proprietatea privată a cleptocraților și a apropiaților acestora, fără ca aceștia să fie sancționați de justiție”. …Și este îmbrățișată de mai multe formațiuni politice, indiferent cum se auto-definesc, care sunt marionete ale cleptocrației. Acestea mimează democrația pentru UE, NATO și alte organizații internaționale.

   O formațiune politică ce are o ideologie oarecum diferită, deși interacționează armonios cu cleptocrația românească, este UDMR. Ideologia UDMR este puternic influențată de cea a FIDESZ și se bazează în mare măsură pe ideea de autonomie teritorială a unei regiuni din România, cu populație majoritară de etnie maghiară.

 2. USL e o greseala fundamentala.
  Politrucii PSD nu agreeaza PNL si viceversa. Toate campaniile de pina acum s-au dus pe tema luptei anti-PSD.
  Electoratul traditional este precum vitelul la poarta noua. Si altii noi nu vin la aceasta struto-camila.
  Ramine de vazut in ce masura masa electoratului activ, care a votat masiv impotriva PSD, se va mobiliza si va vota impotriva USL.
  Si ramane de vazut in ce masura nehotaritii (masa majoritara a electoratului -60%) vor intra in joc si de partea cui.
  Nu are rost sa dam pronosticuri. Doar cei ce vor sa parieze. In rest, „Putintica rabdare!”

  • PSD si PNL au mult mai multe in comun (lacomia, nulitatea intelectuala…), decat fleacurile (doctrina, istoricul…) care-i diferentiaza!
   PSD-ul este totusi seful (priviti numai la aerul de lacheu al gen. de 4 stele in fata ciolacului).

 3. Comunismul si jocurile securitatii nu au pierit in Ro. Democratia este o entitate nedorita de toate partidele mari si mici caci ar putea pe tava criterii bine definite pentru toate tipurile de alegeri. Dar cei de acum in numele unei false stabilitatii nu au nevoie de criterii. Nici KWI nu a devenit sef de stat pe baza unor adevarate criterii ci pe iluzii vandute. O dovada sunt listele pt europarlamentare unde nici unul nu merita votat cu adevarat.

 4. OK, nimic nu e bine, dar ce e binele cel mult dorit nu spune nimeni.
  Dacă este să generalizăm, situația asta este cam peste tot în Europa. În Germania a fost, în Franța este, în Parlamentul European este. Alianțele stânga+dreapta devin tot mai dese prin Europa. Iar noile ideologii ca naționalismul, ecologismul, progresismul, etc par foarte periculoase.
  Deci, ce vreți, fraților? AUR? USR? SOSOACA?
  Nici mie nu-mi place soluția PSD+PNL, dar de AUR și USR nici atâta. Dar țara are nevoie de un guvern în aceste vremuri tulburi.

  • Dle Lucifer, ce doresc eu pe aceste liste sa fie persoane din mediul de afaceri privat, cercetare si inovare, IT, facultati si licee cu rezultate bune, fosti olimpici in diferite domenii, sefi de clinici de succes. Ce avem acum puse pe liste sunt multi indezirabili care nici limba romana nu o cunosc. Ce este in alte tari din Europa nu ma intereseaza ci doar sa am oameni care sa faca ceva pt tara si nu doar sa detina salarii de mii de euro. Cate interventii si ce rezultate au avut cei de pana acum in Parlamentul European ?!!!

   • Tehnocrația nu este încă o soluție. SUA ar putea să facă un guvern doar din premianți Nobel, dar nu se întâmplă deloc așa. Vox populi vox Dei…

    • Nu este vorba de tehnocratie pura. Dar cei care ii votam pt parlam.european vor stii ce voteaza si cum voteaza toate legile si recomandarile de la Bruxelles ?!!! Sau trimitem doar yesman ca sa dea bine?!! Cu analfabeti functionali si gangaviti in limbi straine nu vom avea o imagine buna in UE.

   • Pai cercetătorii și șefii de clinici se ocupa de managementul entităților lor, să le facă eficiente, nu au timp și nu vor să se piardă în kkturi politice

 5. din pacate toata ,,siguranta” aliante-i psd pnl se bazeaza pe activul de partid si primariile din zona rurala,acolo unde primarii cumpara voturile,singura necunoscuta a lor este procentul de populatie care va iesi la vot,un procent mare le strica socotelile

 6. Eu inca astept acel scrutin care sa-mi arate ca Romania a invatat lectia. Acel scrutin in care prezenta la vot sa fie de peste 50% si in care sa fie santionati toti cei care fac campanie negativa, de denigrare a oponentilor si sa fie votati cei care se prezinta cu programe si cu oameni cinstiti, capabili sa le aplice.
  Cred ca mai am de asteptat…

 7. Au vrut sa fure si startul in campanie dar sunt pe pierdere.

  În final, la București vom avea o confruntare cu un edil condamnat penal definitiv la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în Dosarul Colectiv, eliberat după un an de puscarie și actualul primar Nicușor Dan, fost reprezentant al societății civile, fondator al formațiunii USR , susținut acum de Alianța Dreapta Unită.

  Ciucă și Ciolacu au pus în scenă comedia de la București.

  Scoaterea din joben a unui doctor fără experiență politică și administrativă arată vulnerabilitatea coaliției de guvernare, care-i face culoar lui Piedone, susținut de mogulul media Dan Voiculescu.
  Ca mogulul sa dea acces la Antene la regizorii Ciuca-Ciolacu!😵😵

  Piedone va avea o mare problemă să obțină încrederea alegătorilor din clasa de mijloc, tineri și vârstnici, cu studii medii și superioare, care au un grad de responsabilitate civică mai ridicat și sunt tentați să voteze.

  Va exista posibilitatea ca și rezultatul alegerilor europarlamentare să fie diferite decât victoria sigură pe care mizează coaliția de guvernare.  

 8. Suntem în război. Suntem în război. Suntem în război.
  Chiar nu se înțelege că SUNTEM ÎN RĂZBOI?
  KWI deja a pornit la război.
  Cu CINE vreți să porniți la război? Cu AUR și USR?
  Măi, treziți-va!

  • Tu vorbești serios? Chiar nu realizezi că Johannis și clica USL reprezintă tot ce are mai rău această țară? Iar cu AUR, lasă-mă, ei sunt produsul sforarilor comunisto-securisti din jurul PSD, inventați tocmai pentru a fi o opoziție convenabila pentru clica PSD, și neatinsi de autoritățile patronate de Johannis, Bode, Predoiu, Gorghiu….chiar nu vezi?…totul împotriva USR! De ce? Nu te întrebi de ce?

   • KWI, oarecum împotriva spiritului democratic, a preferat sa caute o majoritate parlamentara in jurul alianței PNL&USR, evitând un guvern condus de câștigătorul la vot, toxcul PSDragnea. Trădarea propriului guvern de gruparea Barna/Stelian prin votarea motiunii AUR a pus RO in fata lipsei de alternativa, distrugând o și așa extrem de firava tesatura democratica. Azi, AUR a devenit pentru RO mai rea ca cianura de la Roșia Montană, și a ajuns o problema naționala exact din cauza “salvatorilor” USR. Nu exista azi o opoziție mai puțin toxica decât actuala alianță, chiar dacă noul USL poarta germenii partidului-stat, pentru ca Ciolanu nu este Dragnea și Ciucă seamănă deloc nici cu Kakarau, nici cu Ponta, nici cu Tariceanu. Ghinion cu partidul-stat, dar vina cea mare NU este a lui Iohannis: este vina in special a USR ca RO nu are azi o opoziție credibila. Doar desteptarea romanilor deștepți (sic!) poate vindeca boala de azi a democrației din RO. Lupta va începe la București, unde “România educata” (Nicușor Dan) se lupta cu dușmanii și sabotorii proiectului de țara al lui Iohannis (cu PNL și Voiculescu, in rolurile principale): trupeții armatei “România Fățarnică”. Îl va trăda PNL pe Iohannis in 2024, preluând astfel de la USR povara etichetei de “trădător” al Dreptei?

    • Astea sunt povesti! Cum puteti sa afirmati ca „USR si-a tradat propriul guvern” ?

     Stelian Ion a fost inlaturat, mai mult ca sigur la ordinul lui Johannis( boul de Catu executa la acel moment, si in toate momentele cat a fost prim ministru, fara crasnire, orice ordin al parpalacului „Klaus von Grivco”), din cauza faptului ca incepuse demersurile pentru independentizarea justitiei. Intrebarea e chiar avea Johannis nevoie sa tina justitia sub control politic sau a facut-o la ordinele celor ce-l manevreaza, recte gruparea de origine securisto-comunista in care Varanul e personaj important? Greu de raspuns! Poate ambele motivatii sunt valabile, pentru ca utimii doi ani ne-au ararat ca ar exista suficiente motive pentru ca Johannis sa ajunga in fata instantelor!

     Inlaturarea lui Stelian Ion a fost precedata de inlaturarea lui Vlad Voiculescu. Nu discut competenta sa ca ministru al sanatatii, dar cu siguranta nu a fost cel mai slab in aceasta functie. Dar era o persoana cu principii si nu a vrut sa accepte trucarea datelor privind decesele datorate Covid, precum si modalitatea indoielnica in care a fost administrata pandemia de gruparea Johannis-Catzu-Gheorghita, plus papagalul de la PNL, fost manechin, ce era atunci secretar de stat la sanatate. Ministrii sanatatii din USR nu au fost lasati nicio clipa sa decida in privinta managerizarii luptei impotriva pandemiei. De ce oare? Nu uitati ca gasca AUR nu a intampinat nicaieri nicio opreliste in circul facut impotriva vaccinarii, impotriva masurilor restrictive pentru combaterea transmiterii bolii, circ care a avut drept consecinta cateva mii de morti in plus……nimeni nu a luat nicio masura impotriva lor! Mai mult, televiziunile de casa ale PSD au manipulat si lansat minciuni permanent relativ la Covid, fara nicio reactie de nicaieri…..consecinta, un loc in fata la numarul de decese 1 milion de locuitori! Unii au morti pe constiinta relativ la acest fenomen, dar nimeni nu a vrut si nu vrea sa vada asta! Foarte ciudat, pentru ca manipularile au fost pe fata!

     Si in aceste conditii spuneti ca USR e vinovat? Ori sunteti in plasa manipulatorilor, ori nu sunteti in stare sa ganditi corect!

     Este vizibil ca s-a facut totul ca USR sa dispara de la guvernare, si daca ar fi ramas, de ce ar fi ramas, sa faca figuratie?

     Dar nu ar fi putut ramane! Scenariul clicilor de origine comunistoida executat de Johannis si alti cativa era pus la punct demult…..poate chiar din epoca Dragnea.

     Punerea de catre PsD a lui Dancila in calitate de contracandidat al lui Johannis e dubioasa, numirile la varf in justie, pana-n 2019, de asemenea. Evacuarea lui Kovesi, iarasi dubioasa, fara nicio opozitie din partea lui Johannis.

     Pentru a confirma ca AUR e creatia clicilor rosii in slujba PSD, e suficient sa observati ce se va intampla cu candidatul AUR la primaria Bucuresti! Urmariti cu atentie! Din nefericire pentru ei, pentru clica in slujba cleptocratiei, retragerea papagalilor de la AUR si a infractorului Piedone, va consolida pozitia lui Nicusor Dan!

     Si mai e ceva…..Johannis si PSD dopar afiseaza o pozitie pro europeana, pro NATO si anti Rusia…..in spate ei sunt exact opusul….se pare ca si ucrainienii au realizat cat de duplicitara e Romania!

     Nu va lasati inselat! PSD trebuie sa pirada aceste alegeri si USR sa le castige! Nu e mare branza nici USR, dar alta solutie nu avem, din nefericire! In caz contrar, praful se alege de tara asta! Veti vedea!

     • “ Stelian Ion a fost inlaturat, …”
      …spuneti ca Stelian Ion nu si-a dat singur demisia? Ca nu s-a putut impotrivii “inlaturarii”? La ce presiuni insuportabile l-au supus? Credeti ca Barna si ministrii USR au fost torturati si ei ca sa-si dea demisia in bloc? Parlamentarii USR au votat motiunea AUR impotriva propriului guvernul (N.B.: urmand modelul inventat de Dragnea) pentru ca li s-au taiat urechile si au fost obligati sa le manance?
      Drula are un inca drum greu de scos USR din fundatura unde l-a bagat Barna&comp., iar primul pas trebuie sa fie suportul neconditionat si incununat de succes pentru castigarea PMB de catre Nicusor Dan. Abia dupa aceea USR va putea redeveni un partid de guvernamant, fie in cadrul ADU sau intr-o eventuala coalitie.

    • E o mare greseala sa credem ca toate astea sunt jocuri politice relativ normale! Anul acesta e cu totul altceva, e un an special de alegeri, caracterizat de ceva ce nu a mai avut loc pana acum!

     Cleptocratia nascuta din cadavrul comunismului si din cadavrul securitatii comuniste a realizat in acesti 34 de ani ca poporul nu e o problema, intotdeauna va exista o majoritate credula( din lipsa de inteligenta si de educatie) care sa tina in viata pe cai mari partidul FSN=FDSN=PDSR=PSD( fie prin vot, fie prin neprezentare la vot) si cei ce se vor roti la putere vor face pana la urma intelegeri cu acest PSD urmas al comunismului desantat si vor accepta sa lase principiile deoparte si sa sa suga la ciolan alaturi de PSD, la acel ciolan lasat liber de clica cleptocrata, din ce in ce mai extinsa, continand acum o intreaga gasca de mari evazionisti, de interlopi periculosi, de functionari corupti….alaturi de gasca asta izvorata din nucleul comunisto-securist, s-au alaturat toti nemernicii si nenorocitii, de prin toate partile societatii, judecatori si procurori corupti, traficanti de droguri sau de carne vie protejati de politie si de justitie, talhari ce jefuiesc prin occident, navetisti Romania-Europa occidentala, de 2-3 ori pe spatamana, dau lovitura si se intorc….dau spaga si degeaba sunt urmariti international, politia romana trece pe langa ei si nu-i vede….si iar si iar….restrictiile Covid au fost o lovitura pentru ei…..functionari ce jefuiesc bugetul, patroni de firme care incalca constant legea, etc….toti astia sunt uniti….si vor PSD, alaturi de stapanii cei mari, proveniti din gasti comunisto-securiste! Nu se mai simt amenintati demult, au totul in mana, si-au dat seama ca principiile pica in fata banului! „Statul esuat” – avea dreptate papagalul, dar el e mare contributor la acest stat esuat.

     Si a aparut USR….periculosi….dar lasa ca si altii venisera cu lozinci anticoruptie si pana la urma au sfarsit in a cadea prada ispitei, nu au facut nimic, au fost mutilati de presa aservita, s-a facut manipulare la greu in media aservita, majoritatea celor cu pricipii au sfarsit infrptandu-se….cazul PNTCD, cazul PDL, cazul PNL ! A mai fost Basescu care chiar a luptat cu ei, dar pentru ca le-a facut ceva mai mult rau, clica s-a razbunat si se razbuna inca!

     Dar cu USR a aparut o problema…..astia nu fura, nu se lasa corupti si chiar vor sa insanatoseasca justitia( care e cuiul lui Pepelea, asta e cea mai mare problema)…..si dupa cateva luni de guvernare s-a constatat ca trebuie terminati, loviti, redusi la tacere….sa devina pierzatori….clica e acum speriata…daca totusi castiga USR….va fi inceputul sfarsitului pentru ei! AUR nu e nimic altceva decat un apendice al urmasilor comunismo-securismului, asa ca nu ridica probleme!

     USR e problema! Se face totul impotriva USR, iata PSD a devenit pro UE, pro NATO, pro European, anti extremism( de fapt o spoiala de fatada, pentru a pacali occidentul plin de oameni politici de nivel scazut) ! De ce atata lupta impotriva USR daca nu are sanse, daca are 11% si doar 13% cu PMP si Orban ?? De ce?

     Pentru ca de fapt au mai mult, o parte din oameni au inceput sa inteleaga situatia si exista riscul ca USR sa castige alegerile….de-aia anul acesta e un an special…clica comunistoida a inteles ca e un an crucial pentru ei si arunca in lupta tot ce au mai bun….noroc ca tot ce au ei mai bun, tot pui de mocofan comunist se cheama, fara creier, lipsit de inteligenta, educatie precara, diplome cumparate, metehne de taranoi imbuibat cu comunism!…..acum totul depinde de cat de multi prosti se vor destepta…..din randurile electoratului….daca ratam sansa asta, mi-e teama, cum ziceam si in mesajul precedent, ca praful se alege, va fi dezastru!

     • “ A mai fost Basescu care chiar a luptat cu ei, dar pentru ca le-a facut ceva mai mult rau, clica s-a razbunat si se razbuna inca!”
      1. De fapt, pe PMPul lui Basescu s-a razbunat Barna, care a refuzat cooptarea formatiunii la guvernare, slabind astfel guvernul inca inainte de formarea sa. Cum explicati manevra asta a USR?
      2. Drula ispaseste azi pacatul iesirii USR-Barna din guvernarea cu PNL, asta e originea incapacitatii USR de a fi inclus intr-o noua coalitie de guvernare: nici PNL si nici alegatorii de dreapta nu mai vor sa riste repetarea scenariului.
      1&2, nu va produc aceste doua acțiuni inlantuite nicio indoiala asupra capacitatii USR deca conduce o tara cu un razboi la granita?
      P.S.
      In privinta duplicitatii Ro in cadrul NATO si al efortului Ro de a sprijini Ucraina, cred ca dvs. sunteti cel influentat/manipulat de speculatiii de presa, eu prefer sa cred vocile oficiale ale NATO si pe Zelenski.

      • Nu sunt deloc de acord cu abordarea! Nu-l simpatizez pe Barna, dar…..in scurta perioada de guvernare cu PNL USR a fost bataia de joc a PNL, a lui Johannis si Catzu, in mod cu totul si cu totul nemeritat. Toate actiunile USR-istilor din guvern aveau drept scop actiuni care erau evident benefice unui climat de corectitudine si transparenta….asta a deranjat interesele unora din PNL….si i-au luat la palme pe USR-isti….evident ca plecarea din guvern era absolut necesara….alternativa care era?…..sa accepte compromisuri care insemnau trecerea cu vederea a subordonarii politice a justitiei, acceptarea coruptiei unor clici din PNL in sensul de a le deveni complice in ilegalitati, acceptarea minciunilor privind COVID,…

       Iesirea de la guvernare si motiunea votata de alaturi de AUR au fost ATITUDINI ABSOLUT NORMALE impotrica unei clici care a dovedit ca practica metode comuniste, numindu-se liberali – ce tupeu nesimtit ! Dumneata sugerezi ca „asa e politica”, ” spre binele tarii trebuiau sa faca compromisuri cu coruptii din PNL” si sa accepte tot…..vorbesti serios !? Nu e evident ca lipsa de valori morale si de principii sanatoase in politica si in societate ne-a adus in situatia de a avea in general guverne formate din fel si fel de trepadusi incompetenti si pusi pe ciordeala !?

       Povestea asta cu „in politica accepti orice” e o gaselnita a coruptilor de peste tot din politica mondiala!

       Ar fi cazul totusi sa mai observam si ca din punct de vedere scolar guvernele PSD sunt varza….si nici cu PNL nu mi-e rusine! Asta trebuie sa suportam, de dragul a ce? Ce e placut din ceea ce face guvernul Ciolacu (puiul lui Johannis) astazi? Ce e profesionist in ceea ce face?…..pomeni cu efect economic devastator, cresteri de taxe cu acelasi efect, inflatie si deficit la greu, …

      • Repet: prima acțiune a lui Barna impotriva propriului guvern a fost impiedicatea intrarii PMP la guvernare, nu impotriva PNL. Cum explicati sabotajul asta impotriva singurului partid co orientare de Dreapta conservatoare din Ro? Rezultatul il vedem cu totii: AUR a inlocuit PMP in Parlament.
       Atitudinea dvs. de inflexibilitate si pretinsa neprihanire este exasperanta si a devenit principala frana in maturizarea politica a USR. Sper ca Drula sa se fi desprins de gandirea destructiva a lui Barna&comp., opusul ar face tare mult rau candidatilor Nicusor Dan si Armand.

   • “ Johannis și clica USL reprezintă tot ce are mai rău această țară?”
    De fapt, echivalentul de azi al USLului Ponta/Kakarau se ascunde după PP (-ul lui Dan Diaconescu): PPUSL. Adică PăPUSiLe lui….Asta este glonțul hipersonic care se îndreaptă direct spre urechile RO.

 9. Victoria PSD-PNL este probabila din cauza ca nu exista in mod real alternative.
  Alianta grupata in jurul USR poate avea oarecare succes in mediul urban dar in rest nu prea. Oricum cu figuri „proaspete” precum LOrban…
  AUR va scoate probabil un scor bun dar nu suficient.
  PSD + PNL vor avea majoritatea in parlament, in cele mai multe CJ-uri si CL-uri.

 10. Cred ca autorul se cere afara, mai precis vrea sa fie dat afara din poziția sa de la universitatea din București. Este practic singurul autor care mai are curajul sa spună pe Contributors, cu subiect și predicat, ceea ce toti oamenii inteligenți au inteles de aproape 35 de ani. FSN nu dispare, doar se transformă.
  Nu cred ca autorul va fi invitat vreodată la televiziunile de partide și de stat.
  Motivarea mezaliantei actuale pŕin clădirea stabilității intr-o situatie geopolitică plina de riscuri este un neadevar, ea s-a făcut cu mai bine de 6 luni înaintea de invazia rusească a Ucrainei, iar negocierile dintre partidele frățești PNL – PSD debutasera cu aproape un an inainte. Sa pretinzi ca înțelepții din FSN stiusera ce se va întâmpla peste aproape un an este ridicol.
  Pur și simplu cele doua grupări au înțeles ca nu pot fura singure, dar pot fura împreuna si imparti frățește prada.

 11. „PSD-PNL, un partid-stat de carton …”

  Într-adevăr, ceea ce vedem pe scena politică sunt marionetele cleptocrației care guvernează de 33 de ani România și al cărei obiectiv principal este transferul ilegal al unei cantități cât mai mari de resurse publice în proprietatea privată a membrilor ei și a apropiaților acestora, fără ca aceștia să fie sancționați de justiție.

  Întrucât dispun de resurse practic nelimitate la nivelul României, cu siguranță vor câștiga alegerile.

  După cum știm, manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă. Este doar o chestiune de buget și alegerea celor mai performanți specialiști în marketing politic pentru a determina cetățenii României să voteze împotriva interesului lor. …Și strategia aceasta este valabilă nu doar pentru România. România este mai vulnerabilă tocmai pentru că este guvernată de o cleptocrație.

 12. Eu unul prefer alianța de care se face vorbire în articol.
  Iar perfecțiune voi căuta când eu însumi voi fi un om perfect.

 13. Unirea celor doua grupari pare a fi o asociere aleatorie , facuta in graba in scopul armonizarii intereselor unor entitati vizibile. Se pare ca de fapt solutia aceasta a fost planificata de foarte mult timp de catre grupurile infractionale sprijinite cu expertiza din exterior,pentru anestezierea socoitatii civile si slabirea institutiilor. Par a fi utilizate toate metodele verificate de catre expertii care domina piata mondiala a manipularii, prin care slabiciunile omenesti sunt erxploatate la maxim. Frica, lenea, orgoliile, complexele de inferioritate si cele sexuale, narcisismul si nimfomania lacomia, pasiunile, frustrarile, invidia, ura, antipatiile si simpatiile, veleitarismul si toate carentele de character, au fost asezate pe planseta de proiectare a unei manipulari collective, cu scopul salvgardarii intereselor mafiote ale uriasului conglomerat mafiot impalpabil, fara forma, tacut si ivizibil, in care pot fi regasiti “dezvoltatori,” comercianti de legume si fructe, importatori de chinezarii, abonatii la sinecuri de mii de Euro pe luna, pensionari cu pensii speciale, evazionisti si rai platnici ai TVA, contrabandisti en gros, la care se adauga plevusca hotilor de nivel mediu. Metodele de organizare si de comunicare raman un mister pentru omul obisnuit.
  Cu inteligenta papusarului, cetateanului nedumerit i se ofera si tinte personalizate desmnate a fi capul rautatilor, cu scopul abaterii atentiei de la marele maestru. Varanul cel cu pielea groasa, obisnuit cu loviturile are doar rol de interfata activa cu scopul deturnarii atentiei de la o realitate mult mai urata.
  Cazul Iohanis merita o atentie deosebita, datorita implicatiilor pe care le are atitudinea sa asupra situatiei actuale. Distrugerea deliberata a PNL (authentic), subminarea lui Orban, care au inceput practic in dec 2020 prin actiuni successive de dezorganizare si aservire, pare a fi rezultatul unei actiuni scoala de Kompromat. Atat de detestabilii V si I, par a fi doar uneltele unui monstru cinic care pandeste din intuneric., monstru hranit din dihonia societatii romanesti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Gussi
Alexandru Gussi
Alexandru Gussi are un masterat și un doctorat în științe politice la Institut d'Etudes Politiques din Paris, a publicat La Roumanie face au passé communiste. Mémoires et cultures politiques, Paris, l'Harmattan, 2011, predă la Facultatea de Științe Politice a Universității București

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro