luni, mai 20, 2024

Puterea PSD-ALDE vrea să își salveze cu orice preț penalii

Zilele trecute revista “Sinteza” a publicat un nou sondaj de opinie făcut de IRES. Sondaj care măsoară încrederea românilor în felurite instituții ale statului sau în categorii profesionale ce au parte de maximă expunere în viața publică.
Rezultatele sondajului arată că, pe mai departe, românii socotesc corupția o problemă majoră a societății noastre, iar pedepsele aplicate corupților sunt apreciate ca a fi prea blânde (67% dintre repondenți). Încă și mai interesantă mi se pare informația potrivit căreia procurorii se bucură de o încredere de 34%, judecătorii beneficiind de o încredere chiar mai mare (36%). Aceasta în vreme ce partidele politice nu se bucură decât de încrederea decât a 12% dintre cei ce au răspuns întrebărilor autorilor sondajului.
Rău, tare rău trebuie să le fi picat aceste rezultate acelor politicieni care prin felurite mijloace, în primul rând prin televiziunile arondate lor și penalilor cu care fie sunt amici, fie chiar se confundă, spun că ar reprezenta voința electoratului. Mai ales dacă ținem cont de faptul că sondajul este livrat pe piață în chiar momentul în care coaliția PSD-ALDE se dă de ceasul morții să modifice, prin felurite mijloace, în primul rând violând în cel mai josnic mod specificitățile democrației parlamentare, legile justiției. De aici și intensificarea operațiunii de demonizare a procurorilor, nu numai a celor de la DNA ori a Laurei Codruța Kövesi sau a procurorului general al României, dl. Augustin Lazăr, și a judecătorilor.
Nimeni nu pretinde că în Procuratură sau la Judecătorii lucrurile ar fi perfecte. Nimeni nu trăiește cu impresia că toți judecătorii sunt obligatoriu cinstiți, cruciați necondiționați ai dreptății. Se prea poate, s-a dovedit că există și pete negre în însăși activitatea procurorului șef al DNA, d-na Kövesi. Cred că domnia-sa nu procedează defel bine respingând categoric, fără explicații convingătoare, orice acuzație. De ele, de lămuriri au nevoie în primul rând cei care o susțin, adică acele pături ale populației care îi prețuiesc activitatea. Dar care nu pot să fie necondiționat imuni la nesfârșitele acuzații ce i se aduc d-nei procuror șef al DNA. Legate fie de modul în care a fost elaborată teza de doctorat, fie de ceea ce s-a petrecut sau nu în casa d-lui Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidențiale din anul 2009, fie în ceea ce presa a denumit cu sintagma “Povestea porcului”.
Pentru orice om cinstit din România, care nici nu a furat, nici nu a plagiat, nici nu a beneficiat de foloase necuvenite este de domeniul evidenței că d-na Laura Codruța Kövesi este hăituită și că această operațiune este marcată de un evident substrat politic. Hăitașii fiind inși cu musca pe căciulă care se asociază, se înfrățesc, uitând că aparțin unor partide care, normal, ar trebui să aibă și scopuri, și ținte, și atitudini, și o morală diferite. Nu e oare ciudat că, atunci când e vorba despre d-na Kövesi, se prind în hora comună și dl. Dragnea, și dl. Băsescu, și d-na Udrea, și dl. Tăriceanu? Acesta din urmă fâcând o adevărată obsesie pentru utilizarea sintagmei “Statul paralel” de care vrea să se slujească nu doar în vederea anihilării d-nei Kövesi, a DNA-ului pe care îl tot acuză de asocieri care mai de care mai nelegiuite cu SRI-iul de pe vremea d-lui Florian Coldea, ci și a președintelui Klaus Iohannis și a oamenilor legii. A procurorilor și judecătorilor pe care nu pierde nici o ocazie de a-i declara inamici publici. Tocmai fiindcă aceștia nu mai sunt la fel de manevrabili, la fel de sensibili la comenzile politicului, așa cum erau pe vremea guvernării lui Adrian Năstase.. Pentru al cărui fel autocratic de exercitare a puterii executive, dl. Tăriceanu încearcă o ciudată, o bolnăvicioasă nostalgie.
E limpede că în privința legilor justiției situația este încă și mai complicată decât a fost în luna februarie 2017, atunci când marile manifestații populare au izbutit să anuleze punerea în practică a neobrăzatei Ordonanțe 13. Cu totul alta este astăzi și atitudinea puterii. Care nu doar că nu a învățat nimic din evenimentele din iarnă, de aici și tupeul cu care este împinsă în față odioasa persoană a d-lui Florin Iordache, de aici comentariile iresponsabile ale d-lui Codrin Ștefănescu ori ale incalificabilului ministru al Educației, insul cu numele de Liviu Pop, ci pare mult mai hotărâtă să nu cedeze. Penalii Dragnea și Tăriceanu trebuie salvați de la dreapta judecată. Pentru coaliția PSD-ALDE care are multe astfel de schelete în dulapurile sale, fie ele de anvergură națională sau județeană, prețul salvării nu contează. De aici și modul disperat în care indivizi din coaliția PSD-ALDE au comentat manifestațiile de duminica trecută. Astăzi vor urma altele, duminică vor fi din nou proteste. Semn că prosteala pesedisto-aldistă are toate șansele de a-și găsi nașul.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Doar „PSD-ALDE vrea să își salveze cu orice preț penalii”?
    O stire care care dezamageste:
    „„Procurorii brazilieni au decis să nu ancheteze afacerile mai multor cetăţeni români, despre care jurnaliştii Rise Project au scris că sunt apropiaţi ai lui Liviu Dragnea.””
    Documentele trimise de procurorii romani au fost atit de proaste incit procurorii brazilieni le-au nesocotit?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro