miercuri, decembrie 6, 2023

Putin în Ucraina : un război cât  un imperiu

Pe câmpurile de luptă din Ucraina nu este linişte: la un an şi jumătate de la agresiunea rusă, Moscova duce mai departe, cu aceeaşi energie, un război a  cărui ţintă este subminarea definitivă a statalităţii Ucrainei. În umbra tragediei din Orientul Mijlociu, tragedia din Ucraina îşi scrie mai departe cronica ei teribilă. Rusia lui  Putin îşi continuă războiul criminal şi nici un semn al slăbiciunii acestui stat cu instincte  piratereşti nu se arată, spre a sugera o posibilă prăbuşire a regimului putinist.

Rusia şi noi

           Riscul cu care naţiunile din Europa Centrală şi de Est se confruntă este acela al  banalizării  războiului : prelungirea pe o durată lungă a acestui conflict nu ar face decât să crească şansele ca  invazia din Ucraina să devină o ştire  oarecare, pierdută în fluxul de ştiri şi de emoţii al reţelelor sociale.

          Un  război aproape ignorat ce ar hrăni un vast conflict îngheţat în imediata noastră  vecinătate, iată ceea ce se poate întrevedea în acest viitor care s-a născut în februarie 2022.  Şi chiar dacă Rusia nu deţine puterea militară de a  anexa întreaga  Ucraina, ea  este în măsură să poarte această luptă  până în momentul în care energia Ucrainei ar fi epuizată, iar sprijinul aliat ar fi diminuat, dramatic.

          Căci se poate spune că, la finele lui 2023, acesta este obiectivul realist al Rusiei lui  Putin – perpetuarea războiului, spre a exploata  şansele oferite de fisurile din blocul occidental. Atacurile  pornite recent şi menite a opri ofensiva Ucrainei pot fi citite ca tot atâtea semne ale acestei  viziuni politice. Departe de a se tempera , agresivitatea Rusiei creşte în noul context definit de atacul criminal al  “Hamas”.   Retorica ameninţării nucleare, în pofidda scenografiei ei groteşti, trădează acelaşi apetit al distrugerii.

          Rusia lui Putin a primit, graţie pogromului  “Hamas”, instigat şi finanţat de Iran, un timp preţios  pentru  războiul ei de agresiune. În această nouă  realitate, dominată de  mobilizarea anstisemită şi de delirul propagandistic, Rusia  are o libertate de mişcare impresionantă. Un al doilea front este deschis împotriva Statelor Unite, în vreme Europa   occidentală este asaltată de  mobilizarea islamistă.

           Împeriul lui Putin duce, în Ucraina, cea mai importantă bătălie pentru destinul său viitor.  Pacea este posibilă, pentru  Rusia, doar în condiţiile dezmembrării şi îngenuncherii Ucrainei. Anexările ar  fi consfinţite, iar libertatea naţiunilor noastre  definitiv compromisă. O asemenea pace, în termenii stabiliţi de Rusia, ar echivala cu o capitulare colectivă.

           În absenţa unei asemenea păci dictate prin crimă şi agresiune,  îngheţarea acestui conflict, cu sau fără un armistiţiu, este  opţiunea preferată de Rusia. Scenariul unei Ucraine care ar fi, asemenea  peninsulei Coreea,  divizată de o linie de demarcaţie se conturează, pe acest fundal al prelungirii conflictului. Un alt Război Rece revine în Europa, iar frontiera dintre cele două lumi trece în imediata vecinătate a României.

          Un asemenea conflict suspendat, dar  niciodată încheiat, ar însemna o victorie a lui Putin. Imperiul rus, deplasat spre vest,  ar  ţine captivă întreaga Europă de Est şi Centrală, în vreme ce Marea Neagră ar rămâne sub ameninţarea armelor sale. Nu pacea s-ar naşte, ci  o confruntare ce ar impune un efort tenace  de reînarmare, spre a opri avansul  rus,  de data aceasta înspre ţările noastre.

          Războiul din Ucraina a reconfirmat solidaritatea dintre naţiunea rusă şi imperialismul rus. Regimul lui Putin nu doar că nu a fost contestat, dar este, în continuare, depozitarul unui sprijin considerabil. Nici sancţiunile, nici  oprobiul  internaţional nu au  afectat stabilitatea dictaturii. Valurile umane ale armatei ruse au fost hrănite de  ruşi, fără ca  revolta în faţa acestui carnagiu să tulbure pacea autocraţiei.

           Soliditatea  autocraţiei nu este un accident, ci  efectul îndoctrinării şi al supunerii cultivate vreme de decenii şi de secole.  Imperiul este, pentru majoritatea ruşilor, mai important decât propria lor libertate şi demnitate umană, iată lecţia acestui război. Ruşii au ales, iar opţiunea lor  se  oglindeşte în tenacitatea criminală a  regimului de la Mosova.

          Viitorul nostru este inseparabil de această provocare teribilă a ameninţării  ruse.  Putere revizionistă, aliată cu terorismul  islamist, Rusia  atacă ordinea  căreia noi îi datorăm libertatea. În calea expansiunii sale  se află  fosta Europă a lagărului socialist. În acest nou Război Rece  victoria Rusiei  înseamnă reînstăpânirea sclaviei.  Crimele  din Ucraina  sunt  primul pas pe acest nou drum imperial.  

Distribuie acest articol

43 COMENTARII

 1. Rusia este un cancer al omenirii de cel putin 300 de ani. Un cancer netratat agresiv , neextirpat si tratat apoi fara nici o intarziere va produce intotdeauna metastaze in diferite alte locuri, metastaze care devin la randul lor tot mai mari si grave. Rusia poate aduce sfarsitul ordinii mondiale asa cum o stim astazi daca nu este invinsa definitiv.

  • Cnezatul Moscoviei ca Moștenitor de facto si de jure al URSS are in contabilitatea Victimelor Umane ( asasinate ) milioane de Suflete, mult mai mult in comparatie cu orice cancer cuniscut de OMS in Lume.

 2. Stiu ca subiectul principal este Rusia ca si agresor and acest razboi, genocid… Dar poate puteti sa faceti o sinteza a Uniunii Europene din prisma razboiului pentru ca am senzatia ca prin omisiune si nemernicie, Uniunea Europeana este la fel de vinovata precum Rusia de aceasta nenorocire din Ucraina. Cum facem sa depasim letargia, lenea, ipocrizia si lasitatea cu care Uniunea Europeana a raspuns la acest conflict?

  • @Cristian
   Corect. Cel putin pana acum, UE nu da impresia unui bloc puternic, coerent si ancorat in realitate. Omenirea e in plin razboi mondial – economic, informational, informatic, mediatic, ideologic, militar (conflictele calde din Israel si Ucraina implica mult mai multi actori decat cei „oficiali”). In vremuri de razboi ar trebui sa se cam schimbe prioritatile si chiar si liderii, daca cei actuali sunt incapabili sa functioneze in vremuri tulburi. E timpul pentru analize lucide si pragmatice, pentru viziune si pentru actiune, nu pentru fonfaieli parfumate prin saloane, nu pentru „political correctness”. UE nu e in stare sa-si faca ordine in curtea proprie si tolereaza trompete sovietice ca Ungaria, Austria, Slovacia. UE nu e in stare sa transmita un mesaj clar emigrantilor evrei si arabi – „orice diferende ati avea, nu le rezolvati in tarile care va gazduiesc!”.
   Daca SUA devine ezitanta si face un pas in spate, in ceea ce priveste suportul pentru Ucraina, UE ar trebui sa faca un pas in fata si sa preia rolul americanilor. Razboiul nu-i asteapta pe henotarati, iar ezitarea e fatala.

   • UE sa preia rolul americanilor!!! Când acestia desi au salvat de doua ori europa din dezastru sunt tot cas priviti, prin lentilele roz ale partii stângi a fiintei occidentalului? Niciodată extirpata pt. ca niciodată nu a avut sansa sa si traisca pe viu ceea ce visează – o dictatura a proletariatului, mai soft dar tot aia e. Destui dintre ei inca mai cred ca comunismul a esuat in est pt. ca nu a fost bine aplicat (de aceea sunt atâtea partide comuniste si de stânga extrema pe acolo).
    Miniputerile europene – Franta cea mioapa geopolitic si plina de nostalgii de maretie apusa (vezi Mali) + anti-americana; Germania gheseftului real politic, întotdeauna cu interese economice – wandel durch handel-adânc infiltrate in mentalitatea industriasilor? Italia si Spania sunt fie departe fie doar de stransura.
    Bruxelles? O colcaiala birocratica lipsita de viziune si bun simt, imbibata de lobby politic, socialism si ecologist militant din ce in ce mai rupta de real care mai si adasta prin acea tara fracturata pe toate palierele, numita inca Belgia?
    Noroc ca inca tarile membre dau totusi tonul in ciuda inclinatiei din ce in ce mai obsesive spre centralizarea diverselor prerogative in uniune. De parca afacerea cu vaccinurile anti-covid ar fi fost un monstru de transparenta, viziune si eficienta. Sa nu mai vorbim de multiplele succese ale diplomatiei UE pe linie.

    Nu are cine sa facă acel pas in europa. Istoric nu a functionat niciodată existand in permanenta animozitati ireconcibiabile intre mari puteri si regiuni diverse.

    Iar militar, asa de amorul artei, tinand cont de succesul eurofighter vs F35, când va ganditi ca UE ar fi capabila, printr-un program comun, sa operationalizeze măcar doua grupuri navale de lupta pe stil american? Pt. ca puterea militara in zilele noastre e necesar sa poata fi proiectata global la nevoie, pt. fi luat in serios. A fost valabil si pt. Imperiul Britanic si este la fel de valabil si in prezent pt. US. De aceea si China nu-si face n portavioane doar pt. Marea chinei de sud.

    Nu, eu zic ca tot la americani rămânem, conlucrand cu ei, tinandu-i aproape si făcând si noi mai multe eforturi (armate, industrie de război – un mare fas pana acum programul european comun actual). Daca noua se pare ne trebuie tot mai multa america e cazul le „dam” si lor mai multa europa. Doar asa avem sansa sa mentinem echilibrul global.

    • @Nman
     Eu am spus ca UE ar trebui sa fie capabila sa faca un pas inainte, nu ca este capabila. :)
     Bineinteles, cum spuneam, inainte de orice, trebuie sa-si faca ordine in curtea proprie. Daca e capabila…

 3. Frumos spus, si? Ce ne facem fetelor?

  Pericolul nulear va deveni real de abia atunci cind progeniturile magnatilor rusi vor parasi occidentul. Atita timp cind acestia se lafaiesc in vilele de pe coasta de Azur, in vilele din Baden Baden, sau Paris, nu e nici un pericol. Daca as fi securist de tip nou i-as urmari pe acestia, in momentul cind as observa ca incep sa plece mi-as face griji.

  • Asta e din putzul gandirii! Buna treaba! Chiar nu mai auzisem nimic, in ultimul timp, despre pericolul unui razboi nuclear declansat de rusia… :)
   Norocul nostru, ca magnatii rusi au facut copii! :)

 4. De la bun inceput trebuie observata rezerva prin care Rusia nu ataca nici un Stat NATO incercind sa nu provoace nici cel mai mic incident .Toata suflarea Europeana si Occidentala, la nivelul intelegerii cetateanului, spera ca Ucraina sa cistige razboiul si sa alunge trupele Rusiei .Nu despre asta vorbim .Inainte de inceperea conflictului eram fericiti daca Rusia nu putea trece Nipru si daca nu putea ajunge sa ocupe Kievul . Acum vrem mai mult . Scopul Occidentului nu a fost acela prin care Rusia sa fie invinsa ci doar s-a dorit tinerea in loc a trupelor Rusiei fapt care de doi ani de zile s-a si realizat .Rusia sade in transee de peste un an si nu poate face altceva decit sa distruga partea de Ucraina deja revendicata , partea de Ucraina (Donbas si Lugansk) care avea in componenta o majoritate a cetatenilor de etnie rusa sau rusofila .Singura necunoscuta este cum se va dezvolta razboiul pentru Crimeea .Deja capacitatile navale ale Rusiei sunt alungate din aceasta imensa zona marina aceea care se dorea a fi un Bastion al fortelor navale (Crimeea ) a devenit lipsita de importanta .Ucraina poate oricind distruge podurile ce fac legatura cu Rusia , poate opri oricind aprovizionarea Crimeiei .De ce nu o face este cu totul alta discutie .In Crimeea capacitatile navale ale Rusiei sunt greu de aparat .Pe de alta parte nu putem sa ignoram faptele .Ce a adus nou acest razboi pentru noi cei care suntem Occidentali si Europeni este intrebarea ce ne arata adevarul .Este important sa vedem scimbarile la care nici nu visam vreodata .Ca impact imediat Romania a format o Trilaterala cu Ucraina si cu Rep.Moldova ceea ce ofera Trilateralei o forta cu mult peste forta oricarui stat din regiune .In primul rind Uniunea Europeana si multe alte natiuni europene si mondiale se decupleaza total de ceea ce inseamna Rusia .Efortul decuplarii este dublat de aparitia sanctiunilor .In fapt SUA preia asigurarea tuturor nevoilor noi aparute o data cu decuplarea si ofera Europei, in contrapartida, tehnica miltara , petrol si gaze lichefiate si mai tot ceea ce este necesar pentru functionarea UE. NATO creste ca si numar de natiuni .In Pacific , ca si contrapondere la China , apare un NATO 2 .SUA,Japonia ,Australia,Noua Zeelanda , Marea Britanie , Coreea de Sud,Taiwan si aliatii lor traditionali formeaza un nou NATO.In Europa se formeaza noi structuri militare complementare NATO si natiunile europene se inarmeaza cu noi tehnologii dovedite performante pe masura ce vechile capacitati de lupta sunt distruse in Ucraina .Practic ne inarmam cu totii de la zero .UE este singura structura superstatala care poate face asta .Costurile sunt uriase dar ele , dupa cum bine vedem , sunt suportabile .Economic PNRR acopera dezvoltarea tarilor membre UE si el poate fi prelungit daca este nevoie .Militar devenim o forta de netrecut .Politic tarile din Europa, ce nu sunt parte a UE ,vor fi rapid integrate , avind acum o imensa fereastra de oportunitate, Rusia nemaiputind interveni .In acelasi timp Enclavele , mari producatoare de conflicte , ce erau folosite de Rusia spre a crea dificultati peste tot in lume,incep sa dispara .Nogorno a disparut iar Gaza se afla in plin proces de disparitie .Social, o data cu aparitia razboiului din Israel ,natiunile Europene si politicul care conduce Europa poate acum sa purceada la a selecta si apoi la a trimite acasa cetatenii musulmani sau poate nu ce sunt descoperiti ca si radicalizati sau care ajuta pe diverse canale celulele teroriste de felul Hamas sau Hezbollah fapt ce le ofera preluarea discursului anti emigratie folosit de Opozitia extremista . Tot ce poate face Rusia , daca pierde confruntarea si trebuie sa se retraga din Ucraina , este nevoia imediata de a-si creea un spatiu , un teritoriu tampon,intre granitele ei si Ucraina, un spatiu care deja exista si care este nelocuit si distrus aproape in integralitate si care continua a fi distrus .Cum poate face asta este insa o alta discutie .Ca orisicare animal ranit ,supus viitoarelor contestari ,venite chiar din partea cetatenilor natiunilor aflate inca in Federatie ,poate crea un accident nuclear ce va separa in mod natural Rusia de Ucraina .Ar fi ceea ce nimeni nu isi doreste .Militar SUA a dezvoltat deja capacitati noi nucleare lansate de pe noile avioanele B12 aflate in lucru capacitati ce distrug instantaneu un oras de marime medie .Atentie ”?Sunt doar bombe si nu rachete .SUA, avind identificate mai toate pozitionarile nucleare ale Rusiei si Chinei, poate distruge instantaneu presupusele locatii .In Israel este insa cu totul altceva .Acolo Gaza va reveni de facto invingatorului .Asa se intimpla in razboi .À LA GUERRE COMME À LA GUERRE Cum nu avem nici cea mai mica indoiala Gaza va apartine Israel .

  • @bunul samaritean
   La beneficiile razboiului, pentru Romania, as adauga si frenezia construirii de drumuri expres si de autostrazi (dupa decenii de lancezeala, firme turcesti si licitatii dubioase), frenezie generata nu de vointa politica, ci de ratiuni militare (necesitatea ca trupele NATO sa poata fi dislocate rapid, la granita de est a aliantei).
   In final, rusia va fi alocata, firesc, Asiei si va trebui sa se descurce cu „prietenia fara limite” a Chinei si cu diverse state islamiste, mai mari sau mai mici.

 5. Mie nu mi-e frică atât de Rusia (acest imperiu monstruos va face până la urmă implozie) ci mai mult de Europa de Vest, ea însăși cu ifose neo-imperiale.
  Din nenorocire, România este cam singură pe Frontul de Est, plus că mai are pe cap și problema Moldovei. SUA este departe, Polonia are alte planuri, Turcia cochetează cu Rusia, Europa de Vest se învârte în jurul cozii, iar Hungaria și Austria își ascut cuțitele….

  • @Lucifer
   Va contrazic, datorita (si) lui Traian Basescu, SUA este aici, nu e departe. Parteneriatul strategic al Romaniei cu SUA a fost o idee brilianta, inaintea vremurilor. Apartenenta la NATO este o garantie suplimentara.
   Vedem cum isi trateaza SUA partenerii (reactia rapida in cazul Israelului). Si am vazut si cum isi trateaza rusia partenerii (non-reactia in cazul Armeniei). Cine are cap pe umeri, poate sa-si traga singur concluziile.
   Hungaria si Austria sunt doi mici zurbagii, care, la momentul potrivit, dupa ce-si vor fi implinit menirea, vor fi redusi la tacere, daca nu isi reconsidera conduita. :)

 6. Rusia ca și Ucraina sunt terminate. Demografic și economic. Ambele își vor reveni dar nu vor mai fi niciodată ce au fost. Rusia își va reveni până la urmă economic grație resurselor, dar militar le va lua decenii să se refacă. Și nu mai au la dispoziție aceste decenii. Demografic sunt la pământ, deja componenta islamică din populație este mare și crește cu repeziciune. Zonele cu populație musulmană majoritară sunt din ce în ce mai greu de controlat, vezi cazul Daghestanului sau Ceceniei, care din țară complet distrusă la sfârșitul anilor 90 a devenit un vector de putere în Federația Rusă.
  Populația de la est de Munții Urali este atât de mică încât nu va putea face față mult timp presiunii economice și demografice chinezești.
  Rusia își va reduce din ce în ce mai mult din importanță devenind un vasal al Chinei.
  Ucraina are șanse să se refacă cu sprijin financiar occidental, dar dezastrul demografic, început încă din anii `80 ai secolului trecut, va greva grav capacitatea de dezvoltare economică. Plus corupția inimaginabilă care-și va lua tributul așa cum o face și acum în condiții de război. Ucraina pierde teritorii, mare parte istoric și etnic rusești. Ce câștigă Ucraina, este o omogenizare a structurii etnice a populației, în sensul că scapă de cele 20-25% de populație rusă sau rusofonă, care rămâne sau se retrage în zonele de ocupație rusească și o înscriere pe orbita vestică occidentală, care dacă are noroc poate să fie definitivă.

 7. Chintesenta istorica a rusiei, tot ce i-a mai ramas si de care se agata cu disperare este aceasta iluzie a grandorii, a „imperiului”. NU conteaza ca populatia ei traieste in saracie in mare parte, nici ca au subjugat si subjuga inca popoare, nici ca e un paria pe scena internationala, nici ca economia ei sufera. Economia rusiei s-ar prabusi fara exporturile de gaz, petrol, minereuri, e foarte inapoiata. Stiintific si tehnologic iar sunt destul de inapoiati. Tot ce i-a ramas rusiei e sa se simta „o mare putere” (rupta-n cur si urata de toti in realitate). De aceea nu va da inapoi, si acest razboi in Ucraina va dura mult. Deja Vestul a cam obosit sa ajute Ucraina, si acum au si razboiul din Israel si actiunile agresive ale Chinei. Deci viitorul nu suna prea bine, dupa 30 ani de la incheiereea Razboiului Rece, lumea e iar in fata alegerii intre democratie si regimuri autoritare. Deja Turcia a luat-o pe calea autocratiei si a altei iluzii (neo-otomanismul), ungaria la fel, lovituri de stat prin africa, etc.

 8. Pai daca rusii, ´marea majoritate´, il vor pe Putin tar peste Imperiu, care e problema ? Asa e democratia lor, legea lor, credinta lor. Cine nu vrea Imperiu ? Aia micii, care nu pot, cica ei iubesc pacea dintre popoare, sa fie bine ca sa ne mearga si noua bine, acasa. Toata lumea vrea, e dupa putere. Exista vreo lege internationala, vreo instanta suprema care sa o aplice ?! Fiecare face ce vrea si ce poate, legea haosului, a ´evolutiei´, piata libera, fiecare cum se descurca. Aceleasi fapte sunt bune sau rele, drepte sau nedrepte, dupa context si dupa cine le povesteste, dupa canal si imagini, cum zicea o faimoasa traseista TV, ´se poate face orice din cuvinte´. De ex., aseara, mi se pare ca era invitat si dnul I. Stanomir la Digi, cineva spune, subtil : n-ati obs. ca ( in bombardamentele recente ) nu erau decat barbati ? Si eu vedeam in acelasi timp pe CNN barbati cu copii morti in brate. Bombardamentele rusilor asupra civililor nu doar ca au trecut in plan indepartat, dar par acum rezonabile ! Nefericita paralela cu Ucraina!
  Daca Putin va invinge faptul se va datora in mare masura republicanilor. Era filmul ala cu Louis de Funes, cu un dezghetat care revine la viata dupa vreo saptezeci de ani. Daca ar reveni acum si primele lecturi ar fi articolele Dnului Stanomir din ultimii ani n-ar afla nimic despre Trump sau ar crede ca e un personaj de divertisment. Cu totul nesemnificativ. Conservatorii vor ´rezolva´ rapid problema cu Ucraina, nu le place Europa ´progresista´ si multi dintre ei nici nu stiu unde naiba mai sunt si tarile astea din Europa de est, Budapesta, Bucuresti, Sofia, inghesuite, undeva in Transylvania, tot un drq, ei au treaba cu Iranul si cu China, au un Armagheddon de dus. E o simetrie ciudata intre tabere, de zici ca s-au adunat hoardele lui Gog si Magog.
  Pai americanii ce-or fi cautat in Irak ? Sa duca pacea si democratia, ba chiar sa-i evanghelizeze pe bastinasi, avea Bush un consilier special, pe marele orientalist B. Lewis ( Reagan il avusese si el pe Pipes, nu mai stiu cine zicea, coldwarriori culturali care isi urau efectiv obiectul de studiu ). Au sadit democratie si a rasarit ISIS. Pt. ca au putut. Aaa, au cautat laboratoatele alea, cine stie cand si cate fake-uri asemanatoare vor mai iesi la iveala, suntem in plin bombardament mediatic, in fake-war. Ideea e : noi ( noi!, vreau sa spun aia cu care tinem noi acuma la Tv, ai nostri ) le reprosam rusilor si altora cam acelasi comportament pe care il avem de mult timp, pe singurele motive ca la noi e Democratie si la ei nu. Ca si cum ar avea vreo treaba aici Democratia ! Caci Democratia e acasa, nu in relatiile internationale, in care domnesc doar ´interesele´, dupa singura regula a razboiului , care e ´tatal tuturor lucrurilor´, dzeul tuturor (´realistilor´). Marea noastra problema e de ce nu au ei democratie liberala, de ce nu au Crestinism evanghelic, de ce nu sunt ca noi sau nu asculta de noi ! De fapt nici asta nu e, dar asa trebuie sa para, sa creada poporul ca singura calea noastra e cea aleasa de Dzeu si ca suntem aici ca sa salvam si sa mantuim lumea, daca e nevoie, de ea insasi si prin foc. Asa merge soft-power si e preferabil soft-power cand ai resursele, de ce sa te complici ? Si ne miram sau ne prefacem ca ne miram cand altii cred si fac la fel, cu unele mici variatiuni pe care le exageram salbatic, chestie de mijloace, de mentalitati, asupra ´lucrurilor ultime´ suntem cu totii de acord, important e in viata ce bagi in pantec si strangi in brate.
  Lasati, ca romanii se descurca. Am vazut atatea metamorfozeale ale constiintelor din 90 incoace, o intreaga ´fenomenologie´, la inceput dizidente literare, se gasisera cateva rime subversive prin sertare, farurile neamului devenira liberali sorosisti, cu Clinton, neoconservatori cu Bush. Jr., isi pusera palarii de texan si papioane la papucii si izmenele balcanice. Se copsese bine Trumpismul , inca mai e cald, o lasasera mai usor si cu rusii, conservatori si ei, in felul lor. Lupta cea mare era cu sexi-marxismul si cu islamo-nazisto-stangismul academic. Nu ati obs. ca ei nici nu traiesc in Romania, bine, cu sufletele, sunt mai americani ca americanii.acuma zici ca sunt in transeele apocalipsei. Cred ca discursurile sunt deja pregatite, puse sus, sa vezi dezvaluiri, convulsii de constiinte, suntem dintotdeauna rasariteni, ortodocsi, din neamuri eurasiatice, dacii erau verisori cu sarmatii si cu persii, au mai fost si pecenegii ! Bine, cei mai batrani si mai plictisiti de mizeria vietii prefera sa taca, elocvent … Cu adevarat intelepciune balcanica, neo-bizantina … Rusii au mai fost pe-aci, cu Regulamentele, acuma cica au trecut iara pe ritul vechi, nicio grija, nu au pt. romani decat cel mai total dispret … Dar sa nu-i enervam prea tare, sunt sensibili la cultura, nimic nu-i enerveaza decat sa zici ca sunt inapoiati si fara cultura, si de catre cine ! , pai, cum bine zicea dnul A. Gosu, citez :´ca Plesu si Liiceanu la ei sunt mii…´
  Daca tot vine prapadul, si se pare ca de data asta nu mai scapam, as vrea macar sa-i vad pe toti apologetii razboiului democratic drept in primele linii, dand exemplul de curaj in numele Democratiei, al ´Civilizatiei iudeo-crestine´ si altor entitati cu majuscula. Cam asa cum facuse Heidegger, care scria despre gloria mortii in lupta dar isi scosese scutire ca era bolnav, sau cum dadusera fuga prin Europa, prin ambasade, toti marii nostri patrioti si aparatori ai ´Occidentului´, oameni tineri, Eliade, Cioran, Noica ( Tutea o fi fost pe front?, nu stiu ), prea destepti si pretiosi ca sa se prapadeasca alaturi de plebe ( desi Eliade laudase moartea tinerilor – a altora – la gramada). Sus inimile ! Sus Civilizatia A ! Jos Civilizatia B ! Razboiul este pace, predica Marele Frate Virtual, razboiul dintre Oceania si Eurasia, 2024.

  • ´Daca privesti mult timp in abis, abisul va privi si el in adancul tau´.
   Ceea ce ma ingrozeste si ma dezgusta e insensibilitatea – ca sa nu spun nesimtirea – unor oameni care vorbesc cu seninatate despre razboi, stratageme, geopolitica, abstract, ´teoretic´, la scara continentala, globala, parca sunt vrajiti de aceste mari rasturnari, cosmologice, freamata, cu ochii injectati, ca si cum ar privi de sus si pe ei nu i-ar putea atinge absolut nimic, se cred zei si dumnezei. Inca o data, o lucrare esentiala despre nebunia generala din pragul Marelui Razboi: M. Eksteins – ´Rites of Spring´, ritualuri de regenerare colectiva, prin foc si sange. Cand in fata incep sa iasa militarii cu hartile lor catastrofa e iminenta, sunt mesagerii Hadesului.
   Ceea ce-i misca acum e ura fata de inamici, o ura ´teologica´, fata de ´raul pur´. Isi dau consimtamantul in aceste pacte infernale, incercand sa-i convinga pe oameni ca asta e normalitatea, ca nu mai avem incotro, ca e inevitabil, e mersul Istoriei si al Evolutiei. De parca acolo, dincolo de regimurile si sistemele politice, de culoarea tentaculelor nu stiu carui Leviatan, din ce mari, sudice, vestice sau estice, nu ar trai tot oameni. E o dezumanizare generala. Gandirea, imaginatia,sensibilitatea, parca s-au strans, incordat si ingustat, dintr-o data, s-au simplificat, schematizat, au devenit spectrale, inghetate, au disparut culoarea si aroma vietii, totul e acum gri, metalic, innabusitor, dezolant. Nu mai exista oameni, ci doar grupuri, grupuri, categorii, in mars, unii contra altora, condusi de caporali si sergenti racnind, in straie militare sau in civil, militiile de constiinte. Cine e gasit caldicel e vinovat si las, isi tradeaza patria si ´civilizatia´. Oameni care pareau normali la cap s-au transformat subit in proorocii sumbri ai razboiului. Ca si cum nu ar intelege ca un mare razboi in zilele noastre inseamna sfarsitul, fine, koneț, si al lor, dar nu conteaza, victoria mai presus de toate, chiar daca nu va mai avea cine sa o sarbatoreasca, victoria inseamna distrugerea finala si totala a inamicului. A lua parte la acest spectacol apocaliptic, de indiferent care parte, inseamna a fi insemnat cu semnul ´fiarei´, al bestialitatii dezumanizante. Orice macel, orice distrugeri pot fi justificate, in numele unor himere scrise cu majuscula, entitati scroprofane, idoli sanguinari. Cu totii par obsedati si posedati. Si se revolta cand cineva iese din rand si refuza acest carnaval al groazei.
   Rusii spun sa vina apocalipsa, ca se va vedea dincolo cine sunt castigatorii si se mantuie. Toti gandesc asa. J. Bournham, un celebru ´conservator´ american din Razboiul rece, fost stangist, trotskyst ( ca multe alte icoane conserv. americane, inclusiv Reagan ), propusese sa fie atacati nuclear comunistii, ´preventiv´, explicatia lui : decat sa castige comunistii mai bine sa pierim cu totii. Si : ´cine se lupta cu monstrii sa ia seama sa nu se transforme la randu-i intr-un monstru´. O confruntare a unor ideologii nihiliste, suicidare si deci teroriste, un terorism organizat, cu metoda, etatizat si energizat.
   Povestea Celine ( desigur, mizantropul si antisemitul nepocait ), cum un inalt ofiter, comandant, statea falnic in drum, cu minile in solduri si racnind la soldatii speriati ascunsi prin santurile pline de noroi, – sfidand gloantele si obuzele, ca si cum pe el nu l-ar fi putut atinge, o betie a razboiului. Cu totii asteptau cu sufletul la gura sa pice, pana la urma s-a intamplat, in ochii Napoleonului se citea doar stupoarea, nu putea sa inteleaga ce i s-a intamplat … Tot Celine facea comparatia cu o oaie lovita, cu maruntaiele prin iarba, dar care continua sa pasca, la fel si oamenii, pe marginea prapastiei, pana in ultima clipa isi pasc obsesiile, continua sa faca planuri pt. lumea intreaga, absorbiti. Se cred invulnerabili si nemuritori. Aceeasi nebunie a cuprins acum lumea, incepand de la ´clericii´ ei, rezonatori fini si relee ale Zeitgeistului, ca intotdeauna, care predica iar Ultimul razboi, drept, in numele celor mai inalte valori si idealuri, impotriva ´raului suprem´, altor huni, barbari si invadersi spatiali, Razboiul suprem care va aduce pacea. Pacea eterna.
   Macar de-am apuca sa vedem stupoarea tampa de pe figurile Geopoliticienilor autoinventati. ´Geopolitica´, mosita de biologism si eugenism, ´biopolitica´ materialista ingemanata cu ´teopolitica´ nihilista – ´stiinta´ strategica ´globala´ ce nu vede decat cifre, grafice, resurse, ´mediu´, geografie, ´depozitul´ de materii prime, demonia tehnologismului dezumanizant, ceea ce Heidegger numise Gestell – e noul nume al demonismului. Suntem la bunul plac al unor nebuni si posedati, care se joaca, infantil, cu creioanele pe harta, incercuiesc,mazgalesc, taie tari si continente intregi, ´marea politica´, ´marea strategie´, demiurgi si supraoameni inchipuiti, mizantropi imbatraniti si inraiti, care urasc viata, precum eminentele sinistre din Matrix, precum aceia ce slujeau ´masinaria´ infernala descrisa de Kafka.

   • @LA Nu pot decit sa scriu cu sinceritate si multa modestie CHAPEAU pt. comentariile d-voastra;nu numai lucide, realiste dar scrise si la un inalt nivel stilistic (pt. care va invidiez, tot sincer, in sensul bun al cuvintului).”Democratie e departe la ei acasa” ati scris in primul comentariu.Cit se poate de adevarat,insa cred ca ati exagerat in privinta lui Eliade;faptul ca totusi guvernul Antonescu l-a numit consul la Lisabona a fost un mare cistig pt. noi toti.Nu stiu in ce masura Eliade s-a ferit de front dar cel putin NU a fost un apologet al razboiului in general si nici un pro nazist adevarat.Dupa cum nu stiu daca Eliade a dorit in felul acesta sa scape de front.
    Imi aminteste de marele actor Puiu Calinescu care a dezertat de pe front (cred ca in timpul razboiului cu sovieticii inainte de 1944 sau dupa, nu mai tin minte exact);nu credea in general in razboi sau pur si simplu a fugit ca sa-si scape pielea,nu stiu.Cert este ca a scapat cu viata si astfel ne-am bucurat de un actor de comedie f talentat devenit legenda intre timp, ca si atitia altii.
    Oricum e multa amaraciune in ceea ce scrieti si o imparatasesc cu respect;ar trebui sa adunati comentariile d-voastra mai ales cele mai recente,merita sa fie publicate.
    Un multumesc cu modestie!!!!

   • „Rusii spun sa vina apocalipsa, ca se va vedea dincolo cine sunt castigatorii si se mantuie.” EXACT!!! se pare ca si dincolo in tabara cea democratica si buna sint destule minti infierbintate care gindesc la fel(mai mult sau mai putin pe fatza).Oricum, odata cu declansarea mizeriei din Orientul Mijlociu, lucrurile au degenerat si mai rau.
    Un modest sfat: incercati sa nu va mai afecteze atit de mult detaliile acestor nenorociri(cum am patit eu in primele saptamini si luni ale razboiului ruso-ucrainian);pina la urma e f adevarat ca istoria, din pacate, se repeta.Doar la o scara si mai larga datorita tehnologiilor existente,a mass mediei, etc.
    DAR sper ca va exista cindva, undeva pt. multi dintre noi un final totusi bun.Cum anume nu stiu, doar sper.
    Respect!!!!!!!!

 9. Ce blestem pe Europa-si prin extensie-pe lume,existenta acestui -bine botezat-Imperiu al raului!Si aparitia bombei atomice determina ca o solutie radicala si salutara-gen finele Razboiului Mondial pentru Germania si Japonia -sa nu poata fi luata in considerare.Citesc:Occidentul a obosit sa sprijine Ucraina-n-ar fi prima data cand ceea ce numim Occident „oboseste”!Iar pentru a invinge Rusia-ar fi trebuit ca sustinerea Ucrainei sa fie totala si sanctiunile complete,doar asa se poate ajunge la trezirea populatiei din Rusia.Fara prabusirea economica din anii’80,perestroica lui Gorbaciov n-ar fi aparut si azi URSS ar fi fost bine merci,cu noi in acelasi-bine aleasa expresia-lagar!

 10. Rusia a fost deja infrinta!
  Inceputul razboiului era clar: Rusia dorea ocuparea Kievului si inlocuirea politicienilor pro-UE si NATO, numiti de ei fascisti. Este o victorie importanta a U, care trebuie subliniata. Mai ales ca, in acea perioada, era singura. Fata in fata cu uriasul cu scule de lut.
  In fata esecului, Putin si Armata Rosie si-au recalibrat atacul. Au abandonat U, si s-au limitat la ocuparea zonelor care deja erau desprinse de Kiev, sub controlul separatistilor. O mica ofensiva in sud, pentru a lega Crimeea de zonele separatiste si o incercare de a prelua tot litoralul U, la Marea Neagra. Incercare esuata.
  Deci succesul rusilor este indoielnic. Si apare doar in sloganurile propagandistice ale Rusiei si agentilor ei.
  In aceste conditii, UE si NATO s-au mobilizat si au trimis ajutoare U. Fiind intr-o situatie materiala mai buna, U a inceput contraofensiva. In special in sud. Lucru greu si singeros, caci rusii sunt in pozitia tactica de aparatori, acum. Au minat terenul, au construit piedici pentru tancuri si le-au deviat pe cai controlate de artileria masata masiv. Au construit transee intr-o vasta retea. Tinind cot ca U nu are o aviatie care sa sprijine actiunile de pe front, efortul cerut este supraomenesc. Si totusi, au realizat inaintari.
  In acest moment, Putin a dezlantuit atacul Hamas, pentru distragerea atentiei si a pornit atacul in zona Avdiivka. Fara succes. Avdiivka a devenit al doilea abator de rusi, dupa Bahmut.
  Este adevarat, rusii mizeaza pe epuizarea aliatilor si a atentiei lor . Si desfasoara o activitate externa intensa, pentru a mobiliza alte tari in ajutor si pentru a declansa un razboi mondial, impotriva Occidentului. Nu cred ca vor reusi, pentru ca toti factorii de putere din Occident au realizat ce vrea Putin. Si nu vrea putin lucru. Distrugerea Occidentului si a planului globalizarii. Impunerea dreptului fortei, in detrimentul fortei dreptului. Daca Occidentul va ceda, omenirea va fi aruncata intr-o noua perioada de razboaie nesfarsite. Pustiitoare.
  Problema este ca nici o putere nu poate accepta planul celeilalte. Ar insemna sfarsitul pentru cel ce accepta conditiile inamicului. (Si a lumii lui.) Daca Putin lupta doar cu U, avea o sansa. Mica, dar exista. Numai ca el s-a declarat -pe fata- inamic al Occidentului. Si face tot ce poate pentru a atita China, Iranul, Turcia si altii in acest razboi. Si se pare ca poate ceva.
  Nu cred ca o sa fie pace in conditiile Rusiei, orice sprijin intern ar avea. (In fond oameni spalati pe creier de propaganda. Si eliminarea -uneori prin asasinate- a oricarui dizident. Si sa nu uitam ca mercenarii lui s-au ridicat impotriva, desi mascat.) Occidentul ar pierde prea mult. Si va apare spectrul unor noi razboaie. Pofta Rusiei se va inteti.
  Pacea prin revenirea U la granitele legale, nu va accepta Rusia. Oricat ar costa razboiul (oameni, materiale).
  Vom asista la un lung razboi de uzura intre Occident si Rusia. Razboi in care Rusia va incerca sa atraga noi tari si sa activeze vechi conflicte inghetate.

  Exista un plan de pace si armistitiu, acceptabil de toti. Lasind problemele de suveranitate in suspensie, se poate semna un armistitiu intre U si Rusia. In momentul semnarii, toate zonele U ocupate de fortele ruse vor fi ocupate de castile albastre. Autoritatile locale vor fi reprezentate de administratori ONU si politie/jandarmerie ONU. Intre timp, la Paris sau in Elvetia, vor fi demarate tratative pentru pace.
  Avantaje: Rusia se va putea lauda ca si-a atins scopurile si a eliberat rusofonii de sub dominatia U; si armata sa a rezistat eroic la atacurile U(desi mai putini si fara aviatie si cu blindate insuficiente… ma rog!). U se va putea lauda ca a scos trupele invadatorului din tara (castile albastre vor ocupa estul SI Crimeea!) si ca a rezistat in fata unui colos. A doua armata a lumii a devenit a doua armata din Ucraina!
  Occidentul va putea rasufla usurat ca s-a terminat nebunia.
  Zonele respective se vor putea dezvolta fara dictatura rusa si vor vedea ce inseamna democratia si economia de piata, bransata la piata globala.
  Avantaje sunt multiple, pentru toti. Doar cretinii nativi resping un astfel de plan.

  Alternativa la un plan acceptabil de toate partile, nu exista decat in continuarea razboiului; cu toate consecintele sale. Cred ca Putin este dus cu pluta, daca nu accepta un astfel de plan. Nu trebuie sa ne asteptam la o reactie din partea populatiei, decat daca pierderile vor deveni de nesuportat si conditiiile interne se vor agrava. (Vezi primul razboi mondial.) Daca U nu vrea o asemenea abordare, ceva e putred pe la Kiev. Curios ca marile puteri (UE, NATO, China) nu vad avantajele -pentru toti- intr-o astfel de abordare. Nici ei nu-s prea sanatosi. Au ceva interese ascunse in continuarea macelului. De acord, sunt macelariti rusii care refuza schimbarea dictaturii, dar tot oameni sunt…

  • Frumoase vise, stimate domn. Realitatea este un pic diferită comparativ cu onirismul dvs. Puteți găsi suficiente imagini pe net cu armata ucraineană care se retrage pe jos ( ajutând de cele mai multe ori și camarazii răniți, dar nu intotdeauna) din zonele de conflict injurandu-l pe liderul dvs mult iubit. Tot pe acolo puteți vedea și cum sunt folosite de rusi și noile arme cu laser; dar mă rog, rusii sunt niște betivi ordinari care au rămas încă în timpurile trecute. PS. Vedeți ca romanii au trecut pe primul loc la consumul de alcool pe cap de locuitor, rusii sunt departe , tare departe, în urma urmașilor dacilor liberi

 11. Rusia este strategic slaba, si va continus sa fie tot mai subreda, indiferent daca castiga in Ucraina sau nu. In cel mai bun caz va fi o victorie a la Pyrus. De ce Rusia slaba?
  In primul rand, din in punct de vedere demografic , Rusia are o populatie in declin si imbatranita. In 1992 Rusia avea 148 milioane de locuitori; in 2021 avea 143. Pe de alta parte USA aveau in 1990, 250 milioane de locuitori; in 2021 ajunsesera la 321 milioane. Razboiul din Ucraina a accelerat declinul, atat prin pierderile directe pe front, cat si prin plecarea din tara o unei importante parti a celui mai productiv segment de populatie. Pentru o tara care se doreste o putere mondiala, de talia SUA, asta e o mare problema.
  In al doilea rand Rusia trebuia sa apere, cu aceasta populatie tot mai redusa, un terioriu imens, si cu granite greu de aparat. Parte din motivul agresiunii in Ucraina este de a asigura granite mai usor de aparat ( de exemplu pe linia Carpatilor, si litoralul marii Baltice). Daca castigau rapid in Ukraina, aveau o sansa sa ia prin surprindere NATO si sa ajunga la granitele dorite, dar asa – e imposibil; chiar daca ar castiga in Ucraina nu mai au forta de a merge mai departe, iar vestul desi sa misca incet, isi consolideaza apararea in regiunile vulnerbile, in timp ce Rusia e tot mai expusa, de exemplu catre China… Sigur, acum China e un mare suporter al Rusie, dar la fel era si URSS cu Germania Nazista pana in Iunie 1941…
  In al treilea rand, o mare forta militara nu poate exista decat daca e dublata de o forta echivalenta economica. Economia Rusiei este extrem de inapoita si neproductiva. La fel cum URSS s-a prabusit pentru ca a pierdut competitia economica cu Occidentul, la fel se va intampla si cu Rusia. Chiar daca pe termen scurt sanctiunile nu au avut efect spectaculoase, pe termen lung, ajutate si de politica interna represiva, vor duce la o ramanere in urma tot mai grava a economiei rusesti, care va avea implicatii majore asupra potentialului militar.

  In momentul asta Rusia e strategic terminata, cam cum era si Germania in Decembrie 1941, dupa esecul operatiunii Barbarossa.

 12. Rusia . Adjectiv . A destramat State , a ucis Natiuni , a mutat si dislocat Popoare si populatii . Pentru Rusia , raptul teritorial a devenit o a doua natura . A furat Istoria altora , furat Cultura , a furat Arta , a furat Tezaure . Omul si Cetateanul , pentru Statul Rus este satana – subiectul sau preferat este mujicul inconvoiat si adulator , iar argumentul Sau in raport cu acesta , este Cnutul si nu Dreptul – natural si cel scris .
  Sper ca Fortele Istoriei sa pedepseaca intr-un final pe acest Bataus Eurasiatic si eventual , sa-l alunge departe , peste Enisei , sau chiar peste Baikal – acolo-i sunt radacinile , apucaturile , mestesugul … Europa mea este prea frumoasa si armonioasa , prospera si civilzata , toleranta si umanista – pentru a putea convietui in continuare cu aceasta Pecingine pe obrazul sau , Rusia …
  Inchei . Ce e de mirare insa , chiar stupoare – mi provoaca – de unde dracu’ exista , apar si se innmultesc adulatorii Cnutului Rusesc – aici , in Taramul Civilizatiei si al Bunastarii , Europa Simpfonia ? Normal , neanderthalienii iubesc Rusia si naravurile acesteia – insa de la caldurica , siguranta si cu burdihanul umflat , de aici , de pe partea sigura si comfortabila a Zidului …
  PS. Va multumesc pentru articol , Domnule Profesor Stanomir . V-am urmarit cu atentie aseara la Digi24 .si sunt de parere ca puneti prea multa traire , chiar pasiune ardenta , in pledoaria DumneaIvoastra – imi doresc ca aceasta sa-i parjoleasca ireversibil pe Piticul Atomic de pe malul Nevei si pe Fiarele Subterane ale Gazei , emulii sai .

  • Fiti mai realist in interpretarea realitatilor politice si militare, nu visati cu ochii deschisi si fie vorba intre noi, SUA a destramat si ea destule state.

   • Salut . Rusului , trebuie sa-i dai un cap in gura , altfel te ia el la picioare – patanie personala , Autobuz Linia 1 , Sunny Beach – Nessebar , BG , August 2016 .
    – ,, Realitati politice si militare ,, – pai , militar Rusia este probabil sub nivelul Turciei , Indoneziei sau Iranului ; iar politic , seamana cu Imperiul Persan – Sahul / Putin , ,,lumineaza,, de la Perssepolis / Moscova , iar satrapii isi fac de cap in provincii – vezi Daghestan , Cecenia , Tatarstan .
    – ,,SUA,, ? Intr-adevar a distrus State : Coreea de Sud , Germania Federala , Taiwan / in oglinda , DDR , Coreea de Nord , China lui Mao , straluceau in democratie si prosperitate … Pfui !
    PS. Scuze pt. intarziere rasp . – n-am avut timp / ma ardeau ficatii sa o fac de ailaltaieri .

 13. Razboaiele nu se pot incheia fara reconciliere, fara negociere. Lumea este colorata, nu este alb si negru. Dreptcredinciosii de orice categorie, cei care se simt de partea curata si civilizata a lumii, ar trebui sa inteleaga mai complex situatiile. Asta apropo de impartirea lumii in „barbarie” si „civilizatie”. In opinia mea insa e posibil ca razboaiele actuale sa fie ceva mai cinice. Rusia (Putin), Ucraina/Polonia, Israel (Netanyahu si aliatii – nu intamplator i se cere acum demisia lui Netanyahu), Iran sunt de fapt toate regimuri traditionaliste, nationaliste, autocratice, aduse in situatia de a se macina unele pe celelalte. Turcia, China, tarile arabe, India, multe alte tari, nu sunt inca in conflicte dar au caracteristici similare, „nocive”. Aparent razboiaiele vor eroda aceste tipuri de societati si dolarii cheltuiti pentru a intretine aceste razboiaie sunt „money well spent”.

 14. Nicio sansa de disparitie a tatucului!… Chiar daca moare (sau e deja mort), are doua-trei rezerve, care sa preia rarele-i aparitii in lume. Personajul e, oricum, nemuritor si se pot gasi diferiti actori sa-l interpreteze, poporul sau nu va baga de seama. :)

  Se da o lupta decisiva, in lume, pentru ordinea mondiala. Castiga-vor statele si organizatiile teroriste si totalitare? Va castiga lumea democrata? Se va ajunge la un echilibru? Nu putem sa stim, inclestarea e pe viata si pe moarte, iar rezultatul poate fi oricum. Pana la urma, iata ca fiinta umana pare ca nu-si merita linistea si prosperitatea, pe un Pamant curat. Atat putem, atat am stiut face, astazi culegem roadele. Si vina e cam la toti. Lacomia ne pune capac.

  Batrana Europa se zvarcoleste in mocirla ce singura si-a hranit-o, incapatanandu-se sa respecte drepturile oricui, in orice conditii. Si mi-aduc aminte, a’propos de drepturi: cei zece negri mititei ai Agathei Christie si cei sapte pitici ai Abei-ca-Zapada nu au si ei drepturi? De ce trebuie sa-i depersonalizam?! :)
  Nu pot sa nu ma gandesc la cei patru calareti ai Revelatiei… avuram molima, avem razboiul, se prefigureaza foametea, iar nefiinta asteapta dupa colt. Ghinion!
  Daca nu ne ne vom stinge cu totul, macar, poate, vom invata ceva din greselile facute…
  E razboi, Ioane!…

 15. „Rusia atacă ordinea căreia noi îi datorăm libertatea” da pe ei s-au altii, cei care se abtin sa condamne invazia din Ucraina ii intreaba cineva de ce sunt intrat de suparati pe ocident ? aceste societati nu doresc oare si ele libertatile noastre, vorba vine.
  Nu este vorba de libertati, libertatea fiind un termen abstract si relativ, ne aparam privilegii, bunastarea si interesele.
  Occidentul s-a trezit dupa sute de ani de dominatie sa-si puna cenusa in cap, sa se caiasca, sa-i fie rusine si multe altele de cele cauzate de-a lungul unei istorii destul de sangeroase.
  Vorbim de valori, politica moralizatoare a ultimilor ani a inceput sa vorbeasca de ele, nu exista, sunt interese, nimic altceva.
  Morala si interesul politic nu fac pereche buna dupa cate putem observa, doar la nivel declarativ, la nivelul retelelor sociale in care explodeaza dintr-o data morala ipocrita.
  Seful statului major ucraenian a declarat ofensiva esuata cu tot whisfull thinking din partea celor care mai cred ca Rusia poate fi invinsa, Rusia nu poate fi invinsa, intre timp aliantele se contureaza tot mai mult, raportul fiind de 2 : 1 in favoarea „celor rai”, Europa neputand fi considerata jucator de rang global, momentul conflictului Israel- Hamas aratand de parte cui sunt unii si altii, UE fiind intre timp puternic scindata si lovita din toate partile.
  Acest conflict nu a aparut din senin, este conflictul care mocneste din 47 incoace cu episoade teribile atat pt unii cat si pt altii insa intre timp ale legatura cu conflictul din Ucraina, Iranul putand fi vazut ca „mediator”.
  Atat SUA cat si Europa sunt pusi acum intr-o situatie nemaiintalnita, 2 conflicte cu potentila exploziv extrem de greu de gestionat.
  Conflictul Israel – Hamas a prins occidentul cu pantalonii pe vine, daca Mossadul n-a avut indicii ce sa spunem de altii si mai „chori si surzi”, vezi Europa.
  Presiunea pe SUA devine tot mai puternica, mai este si China. cel mai mare profitor care fara sa traga un glonte poate sa-si vada de drum in cucerirea pasnica a lumii netinand cont decat de propriile valori , pardon , interese.
  RAND Corporation, un thinktank bine infipt in politica si armata america a publicat un studiu „Avoiding a long war- U:S. Policy an the traiectory of the Russia-Ucraine conflict” in care pune la indoiala politicile si actiunile de pana acum si cere o reorientare in sensul , teritoriile cucerite pana acum de rusi nu vor mai putea fi recucerite de Ucraina, costurile acestui conflict nemaifiind in nici o relatie cu interesele americane care se afla altundeva, in zona Pacific, relatia SUA-China.
  Recunoasterea neutraliatii Ucrainei ar fi un prim pas insa foarte important in directia opririi acestui conflict, o spun cei la RAND.
  Daca americanii isi cunosc interesele , europenii bajbaie, nu-si cunosc interesele, platesc cu varf si indesat repercusiunile economice, criza economica si energetica fiind graitoare.
  Daca putem gasi ceva pozitiv in acest conflict, intarirea substantiala NATO atat prin cooptarea a noi membrii cat si marirea cheltuielor pt inarmare care sunt binevenite industriei de armament americane.
  Acesta intarite NATO este oare pregatirea pt conflictul intre SUA si China si crede cineva ca SUA va purta singura acest conflict daca cumva va exploda ?
  Se zvoneste ca Xi se va intalni cu Biden la Washington, vor putea inclina balanta in defavoarea Rusiei si vor reusi sa-si imparta lumea ? Acum totul depinde de SUA si care vor fi urmatoarele miscari, ma astept la surprize majore.

 16. Sansele ca lucrurile sa scape de sub control in Rusia sint mari, cu toate ca perdeaua propagandistica este groasa, aproape impenetrabila; in Rusia sint insa enorm de multi oameni puternici si duri, imbogatiti din afaceri necurate. E o lume a lupilor mari si fiorosi acolo care sint ghemuiti pentru „marele salt inainte”, iar prada este Rusia insasi, nu Occidentul cum cred naivii. Ei sint marea masa de indivizi din rindul careia sa vor ridica lideri care isi doresc puterea absoluta. Noi vedem doar generali si oligarhi ; ei reprezinta insa cu indulgenta 1%; sansele ca lucrurile sa se precipite si sa degenereze intr-un razboi intern sin mari ;avind in vedere imensitatea Rusiei, locatia indepartata a resurselor , abundenta lor, lipsa tot mai grava a oamenilor, dezinteresul populatiei – care este prinsa fortat intr-un joc care nu este al ei , dezintegrarea Rusiei care – sa nu mintim – este de dorit, se va intimpla . O vom vedea pe viu si in direct .

 17. Mai nou razboaiele se duc prin proxi, atat in Ucraina, cat si in Israel. Acolo se bate de fapt Occidentul cu Orientul, occidentul folosind ca proxi Ucraina si Israel, iar Orientul grupari para militare precum Wagner, Hamas, Hezbolah, etc. de fapt occidentul nu iubeste nici Ucraina, nici Israel, pe ambele le ajuta dar nu le lasa sa castige cu adevarat, pentru ca nu doreste o schimbare a ordinii mondiale, ci doar sa tina legate de conflict Rusia si Iranul. E vorba doar de interese aici si nu de iubire. Se pare ca ucrainienii incep sa se trezeasca si sa vada ca sunt folositi de occident pe post de proxi, nu de aliati adevarati, dupa cum observa si un principal comandant ucrainian intr-un interviu in Times. Iar Israelul e franat in campania sa de tot felul de organizatii occidentale incepand cu ONU. Banii si resursele materiale sunt adevaratele motive ale razboaielor, restul se imbraca si impacheteaza frumos in vorbe si teorii cu sclipici prentru luat ochii prostimii. Liderii actuali nu sunt in stare sa gaseasca o solutie dreapta pentru toata lumea si ne trag incet, incet in valtoarea razboaielor din care castiga doar marile corporatii de armament si casele funerare. Iar oamenii de rand sunt doar carne de tun. Si inca nu a inceput razboiul dintre cele doua Corei sau cel dintre China si Taiwan. Atunci va fi praapad si se pare ca ne indreptam cu pasi mari spre el.

  • Si mai vechi chiar – afganistan cu mujahedini, vietnam, coreea, africa, america latina. Toate au fost pe post de campuri de bătălie ideologica si reala intre occident si celalat. Atunci celalalt se numea urss, comunism. Acum e mai complicat de găsit o ideologie generala : Imperialism rus, turc, islam radical, antisemitism(din nou in interiorul societatilor occidentale), anticolonialism si anti-americanism.. Si lista e lunga.
   Daca nu poti sa-ti identifici clar inamicul sansele sa-i identifici punctul slab sunt reduse. De data asta parca s-au adunat toate relele pe plan ideologic on the other side. Greu de combatut prin propaganda (buna sa-i zicem) un asa amestec difuz de idei care converg toate spre un singur scop – schimbarea ordinii mondiale.
   Totusi, doua dintre cele mai populate tari din lume par a avea mai mult in vizor interesul comercial si nu războiul. Si ar putea fi un bun exemplu de detensionare a situatiei – de ani de zile mici trupe se lupta periodic pe granita echipate doar cu arme albe albe, ca sa nu escaladeze dincolo de cate un episod de consumare a testosteronului. Asta nu înseamnă prin absurd aplicarea metodei in ukr sau gaza ci doar ca pot exista si cai de mijloc iar aceste tari le preferera, si nu numai pt ca sunt pe pozitii cam egale!

  • @Maris doamna/domnisoara/domnule aveti MARE dreptate DAR oare cind a fost CU TOTUL ALTFEL chiar si in istoria recenta?!
   De ex. istoricul rus Victor Suvorov a dezvaluit in cel putin una dintre cartile sale faptul ca de la sfirsitul anilor 20 ai secolului trecut SUA (si evident NU numai americanii aia stingisti cum ar proclama instant unii forumisti mari comentatori de aici) avea interese evidente in a sprijini economia in dezvoltare a statului sovietic proaspat aparut,dincolo de faptul ca ideologic il condamnau, la fel ca tot Vestul civilizat si in curs de democratizare(la fel au facut o vreme si cu regimul hitlerist).Antony Sutton a scris niste lucrari interesante si f controvesate pe aceste subiecte extrem de spinoase si de delicate pt.noi cei de astazi.
   Tot Suvorov a demonstrat ca Roosevelt (cel atit de democrat) ar fi dat de inteles lui Stalin(nu stiu daca serviciul lor de informatii -OSS parca de atunci- era nivelul de astazi al CIA, dar cred ca stiau multe despre eforturile uriase ale regimului stalinist de inarmare,astfel incit la data atacului german contra URSS, Stalin avea cea mai puternica si mai numeroasa armata de tancuri, tancurile sovietice fiind cele mai bune din lume;plus cea mai numeroasa flota de avioane de lupta din lume) inca din 1940 ca daca intra in razboi alaturi de Anglia,si SUA va intra si va sprijini neconditionat Uniunea Sovietica.
   Oficial multi istorici considera ca SUA(ca si Anglia) a inceput sa sprijine masiv URSS-ul abia din iarna primavara lui 1941/1942 dar de fapt o faceau inca de la atacul german din 22 iunie 1941, iar SUA incepuse sa sprijine URSSul consistent cel putin din 1940.Deci, se pare ca ideea de proxy war nu e e noutate postbelica.
   Roosevelt si establishmentul de mult considerau ca URSS-ul trebuie sa fie o contrapondere esentiala cresterii puterii germane sub Hitler(cu care au facut deasemenea afaceri).Deci pina la urma tot de interese e vorba, dar cred ca si factorul numit Apocalipsa trebuie luat in considerare.
   F. multi oameni rationali,de calitate si de buna credinta ignora (fie voit,selectia observationala,fie nu stiu) importanta covirsitoare a statului Israel in doctrina iudeo-crestina a apocalipsei,inspirate din ultimul capitol biblic al Apocalipsei Sf.Ioan:crearea si importanta statului modern Israel constas in faptul ca reprezinta PRIMUL PAS din implinirea profetiilor legate de Apocalipsa.Se considera ca vremurile apocaliptice au inceput odata cu formarea statului modern Israel si cu intoarcerea in nr. mare a evreilor in „Tara Sfinta”.De asta sionismul e sprijinit de f multe organizatii neoprotestante americane in special ca si de establishmentul american.Ca mai exista si niste palestinieni acolo… sa se descurce!!
   De fapt e interesant de observat faptul ca dupa aparitia statului modern Israel radicalismul islamic care intrase inca din secolele XVII-XVIII intr-o lunga hibernare a renascut in a doua jumatate a secolului XX.Intrebarea de baza ramine:in CE masura s-a dorit asta?!
   Tot asa nu putem stii in ce masura liderii atit de belicosi (ca pina acum unii lideri rusi si reprezentanti de calibru ai mass mediei rusesti au fost sinceri declarind ca asteapta o apocalisa menita sa-i salveze, fiind ortodocsi) din tabara buna doresc sau nu sa impinga cumva profetiile apocaliptice in etapele urmatoare.Si in CE masura conflictele urite din Ucrainia si din Israel nu sint decit niste proxy war menite sa duca la armagheddonul final.
   Cert este ca tot mai multi lideri religiosi (dar si credinciosi) profita pt. a intetii focul propagandei pro apocalipsa.
   Dar DACA exista si lideri politici,militari,membrii ai elitei economico financiare care CHIAR doresc sa aiba parte de o apocalipsa pe cinste in timpul vietii lor(in cursul careia binenteles, tot ei sa fie cavalerii Binelui) CE putem face noi din moment ce sintem ocupati cu certurile si vrajbele noastre tribaliste?!(stinga vs dreapta, altfel cica nu se poate,etc).

 18. Intre timp Israel isi continua netulburat atacul asupra Hamas identificat si de catre seful Hezbollah ca singurul responsabil pentru atacul din data de 7 luna trecuta .Roboti bintuie prin tuneluri si sting lumina pe unde merg .Arabia Saudita isi continua si ea parcursul relationar cu Israel.Singurul ramas de partea palestinienilor, la nivel declarativ ,este doar Erdogan ce a picat pe locul doi .Sultanul este depasit de seful Hezbollah ce vorbeste la TV in numele tuturor musulmanilor.Rusia se chinuie in continuare pe la Avdiivka acolo unde tancurile rusesti zboara ,printre stele ,mai ceva ca licuricii noaptea .Vine frigul si votca sau pastila cea verde nu mai sunt suficiente ca sa stai toata iarna in frigul din transee . Putin, reintors din Daghestan, incepe sa vorbeasca aidoma lui Ceasca cel de odinioara .Agenturile din SUA sunt vinovate .Una peste alta Gaza dispare si solutia cu doua state se indeparteaza pe zi ce trece chiar daca in cautare de voturi J.R.Biden la mai arunca unora cite o petarda .Netanyahu isi cauta de zor maretia gindindu-se cu groaza la terminarea razboiului si la pierderea mandatului.Zelenski are si el acum o clona ce îi rivneste functia .Doar Iohannis ,singur si netulburat de nimeni ,ne arata ceas de ceas si pas cu pas, schimbarile .Ciuca „romanul absolut ”face pasul decisiv si candideaza la Presedintie .Va cistiga lejer prin neprezentarea altora .Maia Sandu este „surda ” la zicerile Moscovei si mai cistiga citeva puncte pretioase dupa ce elimina niscaiva Sori .Masele de musulmani sunt usor dezamagiti de nonanuntul spus in clar de Hazbollah acolo unde cu totii se asteptau sa intre in lupta .Frica , dupa cum bine bag sama , păzeste pepenii si nu uda barba de sus ca aia de jos este deja fleasca .Portavioanele americane stau marturie .

 19. TV Moskva 1 in program non stop.
  In anii ’80 sadica, agresiva Europa occidentala si capitalista era bantuita de hoarde de manifestanti – unele insumand chiar peste un million de participanti – ce-si exprimau ferm dorinta de pace si opozitia fata de cursa inarmarii. In mod foarte curios indignarea colectiva era directionata unilateral inspre NATO si in special spre SUA. Desii militantii vorbeau de o cursa a inarmarilor- deci cel putin de doi participanti – opinia majoritara facea abstractie de celalalt competitor , respectiv URSS, care era creditata cu intentii pasnice si ramuri de maslin in ciocul porumbeilor autohtoni, in timp ce intentiile razboinice erau atribuite exclusiv infamului occident.
  Timpul a trecut, evenimentele au fost uitate de cei care le-au trait sau total necunoscute de noile generatii de activisti ai pacii cu sens unic, care se reped sa inghita momelile cu arome subtile de conspiratie mondiala impotriva edificarii noii ordini mondiale, ce se prefigureaza a inlocui domnia obositului dolar cu sprintena si tinerica rubla.
  Si daca inteligenta manipulare sovietica scotea- cu zeci de ani in urma – milioane de indivizi naivi si plictisiti de prea mult bine in strada, de ce ar trebui ca experienta castigata sa se piarda fara folos. Materialului – cetateanul functional, nostalgic sau interesat – aflat din belsug, i s-a oferit posibilitatea activismului civic, astfel incat il gasim pe strada, pe banca in parc, in autobus, in tren, aiurea si mai ales pe net, preocupat de soarta cetatii, convins ca a identificat esenta evenimentelor cu acoperire locala sau mondiala. Si cum adevarul nu poate fi ascuns mult timp, cetateanul neinformat afla uimit ca bombele si rachetele rusesti, care au distrus case si au ucis oameni in Ucraina, au avut drept scop aducerea pacii unor frati rataciti, dar prin deturnarea nobilei operatii speciale au adus profit murdar occidentului. Curat murdar si curios! Foarte profitabil pentru unii, Rusia sa produca tancuri, bombe si rackete, iar banii sa fie incasati de catre cinicul occident- in care traim si noi. Ori sunt rusii prea narozi ori sunt cei din occident prea isteti. Te pui cu oculta?!
  Naivii incapatanati si incorigibili, inca mai cred ca ucrainenii vor doar – vorbe mari – libertatea la care are dreptul fiecare om si popor. Iar cei ce nu stiu ce insemna Rusia, ar trebui sa stie ca libertatea Romaniei si a Europei estice este strict conditionata de libertatea Ucrainei, de apartenenta la Nato si UE.

 20. Deocamdata americanii si europenii tatoneaza intentiile guvernului de la Kiev, in vederea inceperii de negocieri cu Rusia. Liderii de la Kiev declarau acum cateva zile ca ofensiva a esuat, iar războiul se va transforma in unul de gherila si uzura. Ministrul apararii si-a asumat esecul. Aceasta este noua realitate, iar orice discutie trebuie să inceapa de la aceste fapte. Nu cred ca este vorba de trădare, ci mai degraba de revelatia liderilor occidentali ca Ucraina nu-si poate elibera teritoriile si nici nu se poate apara la infinit. Nu vorbim nicidecum de castigarea războiului. Un conflict inghetat format dupa acest război sau o victorie a Rusiei, înseamnă amenințări grave la adresa UE și NATO in viitor.

  • Asa cum va tot zic de atita amar de vreme Rusia a creat un perimetru de-a lungul portiunii nord estice din Ucraina plantind milioane de mine si sapind transee si tuneluri de protectie pe model Hamas .In oglinda Ucraina face la fel .Intreaga zona este minata metru cu metru .Nici rusi si nici ucrainieni nu pot trece in ofensiva .Si unii si ceilalti , daca vor fi pe punctul de a pierde , vor produce un accident ,mai mare sau mai mic, nuclear .Razboaiele din Israel si din Ucraina trebuesc privite din perspectiva alungarii armatelor Rusiei din toate enclavele din Europa si Asia mica si ele fac parte din ceea ce doamna Ursula von der Leyen numea desmembrarea Federatiei Rusia .Deja Ucraina se presupune ca va intra repede in UE .UE se federalizeaza rapid .Deja Franta inarmeaza Rep.Moldova si Armenia .Deja Kazahstan intra in zona de contact cu UE .Israel nu va renunta la lovituri decit in momentul in care totul va fi distrus .nimeni nu stie unde sunt cei rapiti iar Hamas nu da semne sa ii arate si sa ceara pacea .Palestinieinii nu vor mai avea unde se intoarce .Sinaiul ii asteapta cu bratele deschise in final .Nogorno a disparut ,Gaza este si ea pe aproape.Urmeaza Transnistria si plecarea sirbilor din Kosovo .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro