luni, iunie 17, 2024

Putin la catafalcul lui Gorbaciov

Catafalcul lui Mihail Gorbaciov este catafalcul Uniunii Sovietice înseşi. La trei decenii de la dispariţia primului stat al muncitorilor şi al ţăranilor, Vladimir Putin se află faţă în faţă cu acest spectru sovietic care bântuie imaginarul rus.  Imaginea lui Mihail Gorbaciov este imaginea detestată a unei capitulări. Sfârşitul de drum  al patriei sovietice este, pentru  Rusia lui Putin, o catastrofă. Nostalgia se hrăneşte din memoria unui timp al măreţiei.

           Întreaga ordine a imaginarului putinist se întemeiază pe  această idee de continuitate cu geniul sovietic. Admiraţia pentru Stalin este parte din această obsesie. Ceea ce Stalin întruchipează este virtutea la care aspiră şi Vladimir Putin însuşi:  ferocitatea politică ce se află la originea unei tiranii imperialiste.

           În acest tablou pe care îl construieşte propaganda putinistă, epoca lui Mihail Gorbaciov este una a retragerii şi a  eşecului. Reculul strategic echivalează cu o înfrângere. Reformele care ţinteau la imposibila reformare a comunismului au  subminat autoritatea statului şi au  inaugurat drumul care a dus la implozia finală. 

           Căci păcatul capital  al gorbaciovismului este, în această Rusie a lui Putin, însăşi absenţa voinţei de a păstra integritatea imperiului.   Mitul putinist se întemeieză pe exploatarea traumelor identitare ruse.  Complexul mesianic al unei naţiuni care  nu se poate adapta unui rol post-imperial, iată terenul pe care se ridică eşafodajul dictaturii de astăzi.

           Gorbaciov este vinovat, în Rusia lui Putin, iar această culpă istorică poate fi înlăturată doar prin agresivitatea cu  care Rusia de astăzi încearcă să îşi recupereze măcar o parte din  patrimoniul lichidat la 1991.   URSS este casa la care priveşte cu admiraţie statul lui Putin.   Iar în această casă a  memoriei,  vârsta lui Stalin este apogeul măreţiei naţionale.

          Despărţirea de Gorbaciov nu înseamnă şi despărţirea de URSS, dimpotrivă. Rusia lui Putin este însăşi tăgăduirea politicii externe  inaugurate de Gorbaciov. Rusia de acum nu mai acceptă poziţia de secund al Occidentului: ea revine la barbaria ce este unica garanţie a  menţinerii puterii ei.

          Invazia Ucrainei este răspunsul  pe care putinismul îl dă prăbuşirii lumii sovietice.  Din resturile unei utopii, Putin a alcătuit statul- prădător de astăzi.  Rusia pe care o conduce revine la  elanul  stalinist şi la izolarea  “cetăţii asediate”. Crimele împotriva umanităţii sunt semnul voinţei sale de a învinge.  

Distribuie acest articol

48 COMENTARII

 1. Gorbaciov va rămâne în marea carte a Istoriei ca personaj luminos fiindcă a lichidat „lagărul socialist” creat la Yalta de odioșii Stalin, Churchill și Roosevelt. Veșnica lui pomenire!

  • Sa afirmi ca Gorbaciov a ” lichidat „lagărul socialist” creat la Yalta de odioșii Stalin, Churchill și Roosevelt”, inseamna ca intelegi din Istorie ca mîţa din calendar.

   • Grav si Cinic este Comentariul Tau. Sunt N argumente care sustin comentariul lui “Lucifer”, chiar daca, numele lui este neinspirat.

    • Probabil, ma gindesc, nu vreau sa insinuez ceva, ati uitat ca Romania a declarat razboi „odiosilor” Churchill și Roosevelt. Sau nu? Ati uitat ca la incheierea pacii am fost tratati ca natiune invinsa?
     Gorbaciov a fost un slab politician, care a dat-o in bara. Caci nu ce s-a intimplat era intentia lui.

     • Adevarul nu se schimba ..chiar daca situatia noastra nu e f convenabila..Putea fi mai rau..Asta nu inseamna ca Rusia..este absolvita de ticaloseniile imense!

     • Gorbaciov a vrut sa facă rău și i-a ieșit bine. Se poate și invers, însă.
      Din ciclul “greșeală neintenționată”: nici Base n-a vrut sa favorizeze PSD-ul. Dar asta s-a întâmplat. A dat-o-n bara și a fost un politician slab deci.

   • Și pentru cei care fac parte dintre cei 99% dintre români ce nu prea citesc dar știu engleza, un podcast cu episoade despre dezintegrarea uniunii sovietice. – The rest is History – Tom Holland și Dominic Sandbrook. Bine podcastul are peste 200 de episoade cu tot felul de subiecte. Gorbaciov a trebuit să jongleze cu războiul din Afganistan, Cernobîl, un sistem încremenit, in care nu mai credea, ținut în chingi de o poliție secreata, alcoolism endemic, adversari politici printre nostalgicii comunismului și reformatori. A deschis nu știu câte programe de reforma și a eșuat dar macar a încercat să scape un mamut de la extinctie. Părere execrabilă in URSS Îmi aduc aminte că atunci când a venit la București se construia metroul, s-a asfaltat șantierul de la Universitate și lumea tot atâtea pe Magheru să îl zărească pe Gorbaciov Când veneau Mobutu sau Gadafi se lua lume cu arcanul sa salute oaspeții „înalți”. N-am văzut roata de limuzină oficială dar l-am văzut pe Gorbaciov la tv. A urmat iar un discurs al lui nea Nicu care când a plecat de la tribuna s-a împiedicat coborând pe trepte. Gorbaciov a dat să îl prindă și asta l-a iritat și mai mult. A plecat delegația sovietica, s-a redeschis groapa la metrou și eu reflectăm și mă întreb cum se poate că rușii erau mai moderni in aplicarea reformelor atunci ca și în timpul ocupației lui Kiseleff când ei erau sursa de introducere a unor reforme de inspirație europeană în principate. Romania socialistă era sub Cuba lui Fidel Castro. Acela macar era articulat când ținea discursuri, zahar și țigări erau din belșug că sa nu mai vorbim de rom, plaje și clima. Poate doar in Cambodgia și Albania sa fi fost mai rău decât în România în acele timpuri
    Eu asteptăm să se întâmple evenimentul prezis de berbeleacul eșuat al Ceaușescului…

    • In Cambodgia era ok, doua cincimi din popor era la câmp (de tot), restul se buluceau sa prinda loc.
     De Albania auzi greu si astazi, ce-o fi fost atunci, nu stiu.

    • „Gorbaciov a dat să îl prindă și asta l-a iritat și mai mult”
     Asta m-a iritat si pe mine si inca rau de tot: a incalcat principiul „neamestecului in treburile interne ale altui stat”.
     Cate vieti ar fi fost salvate daca ar fi cazut de-a binelea. Intelegeam sa-i dea un bobarnac dar sa-l tina…?

     • Prostia românului, legendara printre atatea prostii legendare, s-a vazut – daca mai era nevoie – in reactia huliganului mereu tânar. Alti prosti gramada s-au folosit de el si de nevasta-sa, iar prostii cei mai bani au mers sa stampileze un bolsevic reciclat.

  • Ok.A fost f . bun pentru nemți,și relativ bun pentru est europeni.Dar pentru ruși?! A deschis o poarta . O cutie a Pandorei!?!?Practic, rușii nu au știut ce să facă cu ce a venit pe poarta( mai puțin oligarhii,care au ras totul) ..modelul cultural dominant ë altul.Ei vor un stat puternic,care sa frâneze abuzurile prădătorilor .Plus că Rusia,îmbrăcată în hainele URSS,a fost ciopârțită .Mă rog,populațiile ocupate au plecat de la ruși.Pradatorul rus a pierdut prada.Rusia nu ë urmașul Rusului, ci al Hoardei de Aur

   • Rușii n-au știut ce să facă? Citiți Thierry Wolton “ Sistemul Putin” Descifrează și istoria oligarhilor și cine erau ei.

    • Rusii fac ceea ce stiu s afaca mai bine: fura, ocupa, distrug. In limea lor, fac ceea ce vor; Pentru a nu mai face acestea, este necesar ca lumea lor sa dispara.

  • Nu a vrut să îl lichideze A eșuat în a-l tine în viață.A făcut bine (pentru vest) din greșeală..dar,eșuând,măcar a dat o pauza războiului rece ..30 de ani..oricum,a distrus URSS..o fi fost bune,o fi fost rău?!? Pentru rumâni,ë bine .

 2. Gorbaciov nu a dorit lichidarea lagărului socialist creat de circumstanțele celui de-al Doilea Război Mondial, nici teritorial, nici ideologic și a acceptat și dispus violențe extreme și pierderi de vieți omenești în apărarea URSS și a ideologiei bolșevice.

  Marele lui merit istoric a fost că a fost naiv și nu prost și că nu a acceptat continuarea violențelor în apărarea unor cauze care se dovediseră deja pierdute.

  A fost naiv pentru că, la fel ca Hrușciov și Putin și toți liderii sovietici dintre ei, s-a intoxicat cu propria propagandă și nu a mai putut înțelege realitatea. A ajuns să facă greșeala pe care Ceaușescu o identificase cu mult timp înainte: și-a închipuit că comunismul poate fi reformat. A fost naiv să își închipuie că URSS (la fel ca și actuala Federație Rusă) poate supraviețui fără forța coercitivă a unei birocrații centralizatoare, în vremea sa reprezentată de PCUS și de sistemul represiv direct subordonat acestuia.

  Nu a fost prost pentru că nu acceptat să rămînă încremenit în proiect, spre deosebire de actualul conducător de la Kremlin. A încercat toate rețetele de salvare a comunismului și a URSS care fuseseră propuse pînă la el și încă altele noi, refuzînd să persevereze în aceste proiecte din momentul în care își demonstrau eșecul, fără a recurge la samavolnicii și represiune pentru a amîna eșecuri inevitabile.

  Nu a fost prost pentru că a intuit că propaganda și diversiunea pe termen lung ajung să intoxice mai mult autorul lor decît țintele și că ele, oricît de insidios și de cuprinzător ar fi utilizate, nu pot reuși în fața inerției unui sistem complex și amplu de relații de comunicare și conlucrare, precum societățile libere.

  Așa a reușit Grobaciov, neplanificat și contrar intențiilor sale, să dea fostului „lagăr socialist” o nouă șansă de a ieși din criza creată de regimurile comuniste. Iar cei din lagărul dizolvat au folosit libertatea așa cum ne-am priceput fiecare dintre noi.

  Putin și ceilalți bandiți reacționari de care s-a înconjurat sînt proști pentru că refuză să accepte că proiectul imperial rus, născut din circumstanțele alungării tătarilor de către lacheii lor ruși, este o utopie irealizabilă într-o lume modernă. Chiar dacă Putin este un mafiot abil, echilibrat, sîrguincios și relativ inteligent în raport cu fișa postului, chiar dacă nu este deloc naiv, a dat și dă în gropi și joacă ruleta rusească pentru că, spre deosebire de predecesorul său, preferă să persevereze în a-și lega destinul de o utopie ajunsă la data de expirare.

  Înfrîngerile suferite de Gorbaciov și URSS au dat o șansă rușilor și societății ruse, victoriile lui Putin duc rușii și societatea rusă în colaps.

  • Toată lumea în UE a preluat viziunea nemțească,aia cu bunul Gorbi …tipul q ordonat represiunea dura a mișcărilor naționale din Estonia,Letonia, Georgia și a armenilor din Arțah-Karabah.Sute de morți Asta uitam.Ok,a încercat să salveze țara care le.a făcut boss..cu prețul uciderii unor semeni..dar macar a învățat,pe viitor a încercat să evite violenta Lumini și umbre..

  • Ceausescu nu a identificat greseala buna, comitând The greseala: increderea in sistem.
   Intelectul lui limitat (eufemism) nu i-a permis nici macar sa moara demn.

   • Din punctul lui de vedere, Ceausescu a murit demn, sfidand plutonul de executie, cantand Internationala.
    Asta fiindca i s-a dresat un proces prost documentat pe care l-a putut respinge ca neintemeiat.
    „Tribunalul” s-a grabit si ne-a privat de satisfactia de a-l vedea judecat si condamnat pentru tot ce a facut.

 3. Gorbachev știa, nu mai poate menține URSS-ul sub forma din 1985 când vine la putere , peste s-a suprapus accidentul de la Chernobyl din 1986 care practic a dat lovitura de gratie..Gorbachev a făcut un bine imens întregi omeniri inclusiv rușilor chiar dacă ei poate nu au simțit asta . A eliminat posibilitate, sau cel putin a redus semnificativ unui conflict nuclear pentru aproape 40 de ani . Putin cu o propunere simpla de reducere a arsenalului nuclear de toate deținătoarele de arme nucleare cu 90% putea intra în istorie. In schimb el a escaladat conflictul est vest din nou la limita unui război care poate distruge întreaga omenire . Toti lideri din vest azi trebuiau sa fie lingă sicriul lui Gorbachev din respect pentru el . Din dorința de a „întinde o mana” pentru oprirea unui conflict fără sens. Respect Gorbachev , iți mulțumesc pentru 40 de ani fără un conflict major în țara mea . Sa îți fie țarâna ușoară.

 4. Sa incepem cu inceputul anilor ce au dus la prabusirea URSS (atentie URSS) si sa oferim cititorului motivul pentru care Girbaciov a fost nevoit sa decida destramarea acestuia . Motivele sunt economice politice si sociale . Girbaciov nu a fost in nici un caz vreun vizionar .Girbaciov a mostenit o situatie greu de gestionat si neavind incotro a ales singura solutie ce ii permitea raminerea Rusiei in forma Federativa cunoscuta noua azi .URSS si intreaga lume socialista, ce facea parte partial din tratatul de la Varsovia, statea in 1989 pe un butoi cu pulbere .Costurile de productie ,datorate decalajului tehnologic existent intre EST si VEST, depaseau cu mult pretul de vinzare , in piata libera , al produselor de tot felul . Lipsurile erau evidente si toata suflarea stia care sunt radacinile acestor lipsuri . Practic , tarile comuniste nu au putut sa tina pasul cu tehnologia capitalista .Girbaciov era supus unor presiuni uriase. Toate natiunile ce faceau parte din „ lagarul socialisat ” erau gata de revolta .Haosul generalizat era principala amenintare ce ar fi dus nu numai la destramarea intregului „lagar socialist” ce era sub umbrela URSS, dar si la europenizarea rapida a partii din Rusia ce era si este europeana .Pus in fata evidentei Girbaciov a ales solutia cea mai buna traind, zi de zi, cu speranta revansei , asa cum se intimpla acum .Cred ca si ultimile clipe si-a dorit aparitia acestei revanse .Nu este vorba despre nici o farima de recunostiinta . Totul a fost gindit in perspectiva si totul a fost platit de marca germana .Faptul ca nu sunt funeralii nationale este doar o forma prin care actualul sef de stat al Rusiei nu permite afisarea unei maretii trecute ce ii poate depasi propria maretie .Daca revenim in zilele nostre deja se stie cum SUA a oprit elanul aventurier al Ucrainienilor dornici de victorie si totul se aseaza intr-o formula ce se doreste a gasi compromisul .Ucrainienii nu au de ce sa se grabeasca .Cetatenii lor o duc bine mersi in Occident si raspinditi mai peste tot in Europa , trupele de linie se pregatesc constant acum si in UE , o mica pauza e binevenita , tintele , lovite cu precizie, induc teama in populatiile ruse si filoruse ramase pe loc in teatrul de razboi populatii ce fug acum din Crimeea si Herson .In paralel tehnica de lupta , fosta sovietica ,este distrusa in Ucraina.Ucraina a devenit un imens cimitir al armamentului sovietic ce este inlocuit acum de echipamente noi Occidentale .Pe de alta parte 10 mil. de cetateni ,fosti ucrainieni , ca origine, muncesc acum in Europa si isi cheltuie banii cistigati plus cei pe care ii aveau la saltea ,tot in Europa .Multi dintre cetatenii rusi incearca si ei sa fuga spre Occident .Partea de Ucraina ,ce nu este ocupata ,isi desfasoara viata obisnuit iar tarile riverane Ucrainei isi cresc capacitatile tehnologice spre a aproviziona Ucraina cu armament nou pe masura ce armamentul vechi este distrus .Batalia Hersonului va dura o vreme (pina prin anul 2024 ) .Este evidenta nevoia SUA de a prelungi razboiul pina in preajma alegerilor din 2024 .Zelenski are un cuvint greu de spus in aceasta chestiune .Pina la urma sa nu uitam cuvintele : nici nu stie ce il asteapta sau Rusia nu va putea ramine in aceasta formula de Federatie dupa incetarea razboiului . UE este in expansiune si NATO la fel .Vechile teorii ,ce tineau de condiitile de aderare , vor disparea curind . Deja Zelenski (printul fermecat si povestea lui ) cere o integrare automata in NATO fiind singurul stat care stie chestia de-a razboiul .Finalul textuluide fata ne dezamageste .Romania prin cei doi membri, reprezentanti la virf ai Statului, tocmai ce a fost premiata de care Zelenski .Vizita facuta de catre cei patru in Ucraina ne-a aratat , de curind , importata oferita sefului Statului Romania de catre conducerea de facto a Uniunii Europene si de catre „miracolul” Zelenski . ,Oferirea a 2,5 procente din PIB deja decisa de catre Presedintele natiunii , catre NATO (decizie unica in analele NATO ) , face ca si alti membri din NATO sa procedeze la fel .Ajutorul oferit cetatenilor ucrainieni ,atit de des pomenit de toata lumea, este si el parte a deciziilor corecte luate de catre Guvernul Romaniei .Punerea in scena politicilor de tara si aducerea trupelor france si a sistemului Mamba este si ea parte a deciziei Presedintelui . Marirea fortelor SUA ce detin un batalion de lupta permanent in Romania are si ea partea ei de contributie romanesca .Implicarea sistemului militar de IT si furnizarea de informatii valabile si operationale sunt si ele activate si oferite Ucrainei , de catre ministerul de Razboi .Romania ,devenita un factor de stabilitate in zona , contribuie nemislocit la razboiul din Ucraina .Gurile Dunarii si portul Constanta au devenit parte cailor de transport ale grinelor din Ucraina .Deja Rep.Moldova cumpara si stocheaza gaz in Romania .Ajutorul dat Rep. Moldova este nemislocit exprimat de multa vreme .A spune ca Romania nu face nimic , in acest context mondial, este o eroare .Ca previziune putem doar spune cum incet , incet ,Rusia va parasi Ucraina ea neavind puterea de a ocupa (atentie nu de a cuceri ) Ucraina .Deja cetatenii rusi ce erau cazati dupa 2014 in Crimeea se gindesc sa plece cum tot asa o fac toti cei care sunt cetateni ucrainieni dar au simpatii filoruse .O convieture , usa la usa ,intre ucrainieni si etnicii rusi nu mai este posibila cum nici macar o stationare a unor cetateni rusi nu va mai fi posibila, in viitor , in teritoriile ocupate doar de armata rusa . Aici este clenciul .Nu va mai dori nimeni sa stea in aceste teritorii .Ele vor fi bombardate mereu si de o parte si de alta ,asa cum se si vede acum in Zaporojie . O boare de vint nuclear ar putea alunga pe toata lumea .

  • M-a cutremurat cinismul frazei „Cetatenii lor(ucrainenilor)o duc bine mersi in Occident si raspanditi mai peste tot in Europa”. Pe ce lume si ce sentimente umaniste aveti? Aveam 4 ani cand mama mea impreuna cu fratele meu in brate ne-am „refugiat” ,de frica rusilor, la Ramnicu Valcea. N-am uita nicio clipa din viata mea, drumul in trenul incarcat noi stand pe culuarul de langa usa ,sirenele,adaposturile,intalnirea cu un un camion de rusi intrat navala in casa in care locuiam,pentru a cere de mancare.-Am avut norocul ca mama l-a flatat pe comandant,vorbindu-i in limba franceza ,ca daca ar fi vorbit in limba germana nu am mai fi existat! Domnule, in Ucraina este RAZBOI!

  • Corect pana la un punct. Rusii sunt, in final cei care mentin sistemul. Exemplu:
   Bunica-mea de pe tata, rusoaica din Chișinău, maritata cu bunica-miu, un sfab tot de pe-a colo. Tot i-mi spunea sa citesc Turgenev, ca sa vad cum era viata taranului rus pe vremea tarilor, etc
   Amandoi trecuti prin deportari si refugii.
   Taica-miu cu parnaie politica prin anii 60.
   Nici unul dintre noi n-au putut so convinga sa nu voteze cu crminalul de Iliescu.
   Pe dealta parte, bunica de pe mama, o femeie muncitoare de la tara, dintr-o familie relativ bogata inainte de razboi, a votat cu taranistii….ca astia au Dumnezeu, spunea.
   Concluzie: rusii sunt mancurtizati de generatii. N-ai ce le face…..

   • Corect, psd-isti cu inaintasi omoriti si/sau „doar” torturati in lagarele comuniste, sint cu duiumul. Nu exista empatie nici intre indivizi, dara-mi-te intre generatii. Plus, bine-nteles, lipsa inteligentei sociale, care face posibila spalarea creierelor.

 5. Cu toate naivitatile si greselile lui, M. Gorbaciov este cel care a deschis o alta dimensiune in Europa Centrala si de Est. Ce este blamabil este faptul ca multi presedinti trecuti si prezenti din multe tari din Europa Am.de Nord, Asia nu vin sa ii aduca un omagiu pentru ce a reusit sa faca. Si acesta, incepand cu A.Merkel, B. Clinton, etc. Omenirea isi arata cinismul si nerecunostinta. Degeaba speram la solidaritate si coeziune sociale niste sloganuri fara substanta.

  • Foarte corect , Merita mai mult respect decât a primit ,exact acest cinism și nerecunoștință o sa aducă sfârșitul omeniri. Am uitat sa ne respectam înaintași care au făcut ceva pentru noi dar ridicam în slavi nonvalori.

 6. Momentul destramarii URSS si a organizatiilor sale internationale a fost marele noroc al vasalilor sai (inclusiv al nostru), care fiind liberi au putut sa opteze pentru apartenenta, din nou, la blocul Occidental. Dar ce a fost pentru noi un fapt extrem de pozitiv, pentru cei ramasi din vechea structura URSS a fost o catastrofa politica, economica, militara etc.
  Iar Gorbi nu este omagiat prea mult de Occident pt ca nu a facut aceasta schimbare radicala fiindca ar fi vrut, ci a fost doar urmarea unor mici schimbari de adaptare, scapate de sub control, daca nu chiar o greseala strategica. Au fost pietrele de temelie scoase pentru noua constructie, deci cea veche s-a prabusit, spre bucuria noastra si supararea lor. Si sa nu uitam ca Gorbi era ucrainean, ca si Hrusciov cel care a demolat stalinismul introdus in Rusia de rusul georgian-osetin Giugasvili (Djugasvili) Visarionovici Iosif, (deci cu prenume crestin) zis Stalin. Istoria e incalcita si e greu de chibitat cand nu dispui decat de date publice, nesecrete si acelea partiale.
  Orice s-ar spune, noi gandim ca europenii, dar rusii nu, desi isi doresc sa fie europeni, dar in felul lor.
  Oricum, perioada gorbaciov a fost un noroc si pentru Romania, care a permis eliberarea si ulterior parcursul european al tarii. Pacat ca exemplul sau nu a fost urmat.

  • URSS era în cădere economică încă de pe vremea lui Brejnev. Gorbaciov a organizat o prăbușire controlată, altfel s-ar fi ajuns la război civil ca în Sudan sau ca în Somalia.

   Un stat de asemenea dimensiuni nu poate să decadă economic la nesfârșit și să-și păstreze totuși integritatea teritorială. Practic, militarii întorși din Afghanistan înțelegeau că URSS devenise un tigru de hârtie, iar Gorbaciov nu reușea să oprească luptele dintre Armenia și Azerbaidjan, deși ambele încă erau republici sovietice. Pentru cine n-a vizitat țările ex-sovietice, poate fi greu de crezut că se ajunsese încă din 1988 la cazuri de brigandaj (tâlhării la drumul mare, cu pungi de vopsea aruncate în parbrizul mașinilor pentru a forța șoferii să oprească).

   Boris Elțîn a înțeles mult mai clar cum stau lucrurile, astfel încât Gorbaciov a devenit Mihail Fără Țară 😀

 7. Mai degrabă Elțîn, separând Rusia, a terminat Uniunea Sovietică. Dar l-a lăsat în final la putere pe Putin.
  Literatura întreabă acum Istoria dacă Putin va avea cândva parte măcar de niște funeralii ca ale lui Gorbaciov.

 8. Dictatorii cuprinsi de paranoia, au placerea sadică să împrăștie duhoarea ucigașă a stârvului împăiat. Dictatorul Putin, născut în deșertul Roșu terorist, dintr-un tata asasin și o mama faraoană, e orbit, cum e și firesc, de ura, interese criminale și grandomanie maladivă. URSS și-a dat duhul miseleste, Vladimir Vladimirpvici KGBelistul, însă, a dezgropat moaștele defunctei, nu însă dintre cele bine păstrate, le-a spălat în apele tulburi ale sistemului mafiot, i-a botoxat buzele livide, i-a spălat zdrențele Ciumate, le-a miruit cu o găleată de „Krasnaya Moskva” și a grohăit cu o voce de condamnat la galere: „Ivane, nu fi trist, RuSSia merge înainte prin regimul KGBist!” Locuitorii intinsorii mortificate, abrutizate și zombificare nu dau niciun semn de revolta. Putin este totul în Rusia lalaie. El este ” regele soare „. „L’etate c’este moi”. Frica in Rusia este suverană, iar adevărul în politica rușilor nu prea are importanta. Numai că nu despre URSS este vorba, ci despre dominația Hoardei de Aur, stra…moasa Rusiei țariste, imperialiste. Or, brutalitatea Hoardei putiniste confirma aserțiunea potrivit căreia Putin ar fi ultimul genghishid, deci o întruchipare a Raului apocaliptic. O „bestie asiatica” . Ivan cel Groaznic a fost destul de obraznic ca sa ia titlul de Cezar (tar). Cumplitul Putin crede cu tărie că cerul l-a sortit să fie Vladimir mesia-unificatorul Demonic.. De unde aceasta pornire oarbă împotriva umanității? De unde aceasta înverșunare criminala împotriva dreptății? De unde aceasta ura fata de Gorbaciov? De acolo! Din cele patru secole de existență a Rusiei păgâne și din anii de dominație tataro-mongola. Vine din atitudini dușmănoase, din manifestări imperialiste, din toți afluenții mizeriei ruse. Din gandirea bolnava – singura gândire rusă! Un regim in care minciuna este ridicata la rangul de metoda de guvernare, in care teroarea a dezvoltat lașitatea și obedienta, in care prădăciunea, nu numai din bunul statului, dar și din cel al statelor vecine, asemenea regim nu poate să nu lase urme profunde în mentalitate și comportament. Putinismul ne-a dat prilejul să vedem omul rus sub o înfățișare hidoasa. Națiunea rusă este, în esență, lipsită de rațiune, demnitate umană, empatie

 9. Gorbaciov este inca odata dovada ca o tara poate fi distrusa de un singur om. Vi-l amintititi pe Richard al III-lea cu faimosul „Dau un regat pentru un cal”.
  Pentru romani, daca nu ar fi fost Gorbaciov, astazi i-am fi avut ca semizei in locul lui Nicoale si Elena Ceausecu pe fiul lor Nicu Ceausescu si amanta sa, de atunci, Nadia Comaneci.

  • Iar nickname-ul pe care-l folosești tu este dovada că un om poate fi crescut de sovietici fără a dezvolta o identitate, chiar dacă în casă vorbea limba română cu părinții.

   Nu-ți face griji, Federația Rusă se mai destramă încă o dată, la fel cum s-a destrămat și Uniunea Sovietică. Tocmai fiindcă existența ei a ajuns să depindă de ”comunicatori” ca tine 😀

 10. Romanii ar trebui sa-i fie recunoscator lui Gorbaciov el fiind cel care a inceput primul sa sape la groapa lui Ceausescu. Cu groapa o data sapata a fost mai usoara impingerea lui pingelica in ea.
  Fara Gorbaciov disolutia comunismului in Europa de Est n-ar fi fost posibila iar ce cred rusii despre el, n-ar trebui sa ne intereseze prea mult, noua sa ne mearga mai bine.

    • Tinerii vest si est germani, artificial separati de o cultura primitiva, au adoptat in mod natural o cultura superioara, accea din tara lui Reagan. Gorbi n-a avut ce-i face, zidul cadea si cu si fara el, cazuse de fapt inca din momentul punerii primului panou de beton.
     Gorbi doar si-a dat „acordul” când zidul cazuse deja, de restul s-au ocupat tinerii vest si est germani.
     E ca si acela care dupa ce defecheaza zice „nu mai pot sa tin”. Asta a facut Gorbi: „n-a mai putut tine”.

     In rest, vedem si cunoastem cuvântul rusilor.

 11. Națiunea rusă este, în esență, lipsită de rațiune, demnitate umană, empatie

  Cam asta a fost si esenta nazismului, sa condamne o intreaga natiune, un popor. Ieri au fost evreii, japonezii, mai apoi nemtii, irachienii, afganii, mexicanii (treceau zidul). Azi sunt rusii, oare cine urmeaza? Romanii sunt hoti, Ceausescu era votat cu 99%!
  Din gindirea asta se nasc razboaie mondiale, holocaust, poporul cutare e criminal, in intregul lui, deci trebuie distrus.

  • Natiunea rusa, prin adoptarea comunismului ca religie de stat, a condamnat intreaga planeta. Toti deodata au devenit inamici ai bunului rus. De ce n-au renuntat la el ? Pentru ca li se potriveste sufletului ca o manusa. Ca si la carteluri, saracii muncitori plini de praf (…) si curieri, de ce sa nu manance si ei o pâne ?

  • Tatal bunicii mele, de pe tata, a fost ofiter in armata imperiala rusa.
   Au fost 3 fete in familie. Aveau toate avantajele legate de statutul tatalui lor, inclusiv aghiotant de le plimba cu barca pe lac in Minsk, unde era el detasat cu unitatea.
   In timpul revolutiei, inainte sa fie capturat de, sa-i chemam comunisti, si-a tras un glonte-n cap.
   Pentru familie a fost inceputul unui pribegiu de decenii. Cernauti, Moldova Noua Sibiu, Bucuresti Berzunti in Bacau etc. Taica-miu a facut parnaie politica. In delta dunarii la Periprava.
   Cu toate acestea, bunica-mea a votat cu Iliescu de fiecare data.
   Nu mi-am putut explica, atunci si nici acum. Rusii sunt aparte.

 12. ..în vremea lui Gorbaciov, rușii deveniseră simpatici și au continuat să fie și în vremea lui Elțîn. URSS-ul era în colaps economic. Gorbaciov a înțeles că era nevoie de o parașută de salvare, altfel căderea ar fi fost mult mai dramatică.

  Rușii uită, sau se fac că nu înțeleg această situație. Admiratorii lui Putin visează la cioara de pe gard, lăsând să le zboare din mână vrabia moștenită de la Gorbaciov.
  Nu vor avea parte nici de gloria refăcută, promisă de Putin, nici de simpatia din vremea lui Gorbi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro