sâmbătă, iulie 20, 2024

Putin şi mesianismul rus: temelia edificiului imperial al crimei

Mesianismul rus îşi află, astăzi, în Putin imaginea sa tragică şi criminală. Războiul din Ucraina este ocazia de a reafirma, prin  bombardamente şi jafuri, excepţionalismul unui stat al şi al unui popor.  Sarcina Rusiei este, acum, ca şi  în urmă cu secole, aceea  de a elibera şi de a indica drumul către viitor. Rachetele nucleare devin, în această  elaborată punere în scenă, expresia tehnologică  de teroare a destinului Rusiei înseşi.

Putinismul, ca ideologie şi  practică politică, este înrădăcinat în solul tulbure al  resentimentului naţional. Atenţia cu  care sunt organizate coregrafiile Zilei Victoriei traduce mai mult decât un sentiment al nostalgiei: continuitatea cu stalinismul  învingător la 1945 este soclul pe care se ridică  statuia Rusiei de astăzi.  Sindromul cetăţii asediate, neîncrederea în Occident, paranoia provocată de trădare, toate aceste elemente mitologice ale stalinismului trec în putinism, ca parte a unei viziuni despre autocraţie ca garant al măreţiei naţionale.

Ipocrizia regimului de la Moscova este un ecou al ipocriziei care a dominat politica rusă vreme de secole. Înainte ca  marxism-leninismul să ofere o mantie ideologică universală Rusiei imperiale,  ţarismul a recurs la brutalitatea agresiunii ca la unica sa justificare de a fi.

Dincolo de edificiul elegant al unei societăţi occidentalizate s-a aflat  apetitul nestăvilit pentru expansiunea teritorială.  Neliniştea istorică a Rusiei a fost folosită de ţarism ca argument pentru ferocitatea imperialistă. Flirtul intelectual cu Europa Luminilor i-a  dăruit Ecaterinei gloria de reformator : creşterea Imperiului şi lichidarea mişelească a Poloniei sunt adevărata ei moştenire. Câmpul de luptă a fost pentru conducătorii Rusiei adevăratul test al misiunii lor. Războiul şi agresiunea sunt încrise în codul  de adâncime al statului rus.

Iar atunci când Putin şi portavocea sa clericală, Patriarhul Kirill, reafirmă natura defensivă a “acţiunii militare speciale” din Ucraina, mesianismul rus  îşi etalează una dintre temele sale  fondatoare: ruşii nu sunt niciodată agresori, ei sunt, mereu, cei care îşi apără pământul strămoşesc, în faţa atacurilor celorlalţi.   Mobilizarea putinistă  face apel  constant la credinţa ruşilor în natura unică a  identităţii şi destinului lor. Dincolo de   represiune, dincolo de  frică, adeziunea la putinism este explicabilă prin convergenţa  de sensibilitate şi de viziune. Autocraţia şi măreţia statului sunt îngemănate, iar putinismul este revenirea la izvoarele unei  tradiţii care a nu a încetat să  fascineze.

Războiul din Ucraina ar fi fost imposibil de imaginat  în absenţa acestui elan mesianic.  Teoria  inexistenţei unei naţiuni ucrainene este legitimată de visul reunirii  pământurilor vechii Rusii Kievene.  Ceea ce regimul Putin propune azi este o variantă reciclată a  ideologiei panslaviste, cu accent pe rolul ruşilor de garant al  viitorului fraţilor cândva dezuniţi. Istoria acţionează  ca un catalizator al energiilor criminale. Masacrele şi jaful sunt justificate prin invocarea destinului  Rusiei.

Atâta vreme cât  mesianismul rus va continua să iradieze  mistic, o formă de  autocraţie imperialistă va dăinui în Federaţia Rusă. Tragedia din Ucraina este ocazia  unei introspecţii colective pentru naţiunea rusă.  Între  barbaria invaziei  şi  nobleţea unei culturi de la care se revendică, ruşii au de făcut o alegere simbolică. Luciditatea patriotică, sufocată de imperiu, este alternativa la  crimă şi jaf.  Ieşirea din putinism trece prin renunţarea la visul dominaţiei universale.              

Distribuie acest articol

38 COMENTARII

 1. Deja auzim apeluri sa nu „umilim” Rusia in negocierile de pace ce vor veni la un moment dat, sa-i lasam o iesire onorabila din aventura razboiului (Crimeea si probabil niste parti din Dombas si niste despagubiri din vanzarea de gaz si petrol) . Probabil Putin le-a spus „cad eu cade Rusia in haos,cine stie unde ajung armele nucleare, toata zona din Europa pana la Pacific cade in haos etc”

  • Haha, incepe fiecare sa-si ia cateo racheta acasa. Ca-n filme: vine un general si pune mana pe o baza de lansare. Deoarece Rusia e un fel de Burkina Faso, care intamplator are o armata high tech (nu toata, desigur, ii lipsesc dronele).
   Si NATO de ce naiba mai exista, e cumva doar o schema de furat banul contribuabillului, care e explicatia standard, ma intreb.
   Eu in continuare nu inteleg cine pe cine sanctioneaza.
   Nu vor exista niciun fel de negocieri de pace, pentru ca nimeni nu a declarat razboi.

  • Nu i-as umili, doar i-as atomiza.
   Ca tot o cauta cu focosul ziua-n amiaza mare.
   As face un serviciu sistemului solar si intregii periferii galactice.

 2. Există un mesianism Rus. Există și un mesianism european ( vezi Franța, UK). Există și un Mesianism islamic. Nenorocirea este că TOATE aceste mesianisme sunt de fapt ideologii, adică arme de putere.

 3. Lucrurile sunt cu mult mai simple decit par la prima vedere .O anume forma de mesianism exista peste tot in lume . Alesii neamurilor (citeste popoarelor ) au si ei mesianismul lor direct incorporat in iluzoriul ce tine de presupusa maretie a fiecaruia dintre ei .Nici conducatorul actual al Rusiei nu se poate desprinde de aceasta iluzie si pe masura ce vedem ceea ce se intimpla intelegem de ce capturarea statului si implicit a popoarelor, de catre o singura persoana , produce mari tragedii .Asa a inceput totul sii in Rusia . Protejarea pe viata a functiei prezidentiale ,iluzia creeata de „ florile primite in gara ” o data cu cucerirea Peninsulei Crimeea , cumulul de laudatio adresat conducatorului iubit (ne aducem aminte si noi de asta ) ,minciunile vindute sefului suprem ca adevaruri absolute ,coruptia endemica si visul personal , de marire, aparut o data cu trecerea timpului impreuna cu cursa intinsa de Occident au dus la ceea ce vedem cu totii ca se intimpla .Pacalit din exterior si din interior maximizind, peste poate, forta militara prezentata ca si existenta , iluzia acceptarii populare confirmata deja in Crimeea (prima mare pacaleala) o data cu intrarea trupelor in Donbas , asigurarile oferite de catre decidentii militari ce au prezentat negrul ca pe rozul absolut , ispita de a deveni cel mai insemnat conducator (citeste Tar ) al Rusiei au avut ca rezultanta inceperea razboiului fratricid.Acum nici Occidentul si nici Rusia nu stiu pe unde sa mai scoata camasa ”.Impotrivirea lui Zelenski si sprijinul,masiv, acordat de catre Occident au modificat integral deciziile .Rusia devine paria intregii Omeniri si nimeni nu mai poate da nici macar un pas inapoi .Solutia salvatoare trebuie sa fie parte a deciziilor factorilor de putere din Rusia .Asa cum Rusia a inceput razboiul tot asa ea trebuie sa il si incheie .Izolarea Rusiei se va transforma in izolarea conducatorului chiar de catre cei care au pornit cindva impreuna .Un cumul de narative ne prezinta si ne formeaza o imagine total contrara celei cu care am fost obisnuiti . De la baile in apa inghetata sau de la figurile de judo executate cu atita maestrie acum vedem cu totul altceva .Cine stie ? Poate politica „tapului ispasitor ” va da roade .

 4. -mesianismul rus îşi află astăzi eşecul în Finlanda, şi urmează Suedia…
  -Siemens îşi taie operaţiunile în mesianismul rus, ceea ce e mai tare decât tăierea consumul de gaze de către Germania (gazele, ca să ajungă prin conducte la consumatori, au nevoie de turbo-compresoare care sunt furnizate de GE sau Siemens)
  -flirtul european cu Rusia s-a cam poticnit într-o Ucraină pro-rusă până în 2014… de la care nu aştept scuze pentru Bâstroe, nava Rostov, transnistria etc.

  Dincolo de faţada mesianică, conducerea rusă are o dilemă insolvabilă pe demografie, educaţie, sănătate, structură economică, ameninţări de securitate perimetrale… pe care, fără Ucraina, nu le pot adresa fără compromisuri.

  Mesianicii, ca să fie fără compromisuri, le-ar mai trebui 8 milioane de km2 şi încă 300 milioane de oameni… cam acesta este sensul ultimatului către SUA şi NATO, şi al războiului recunoscut ca fiind preemptiv & existenţial, cu bomboane nucleare pe coliva veşnicei pomeniri. Grivei nu se lasă…

  E de văzut cum a fost cu „odioasa” dinastie Qing, din Manciuria… căci chinezii pot să adreseze bazinele Ienisei şi Amur… Confucius style… următoarea capitală a ruşilor poate reveni la Kiev, doar dacă occidentul mai salvează încă o dată mesianismul de care faceţi vorbire, cu parandărătul de rigoare, prin mecanismul soteriologic al lui Macron, de la Mitterand citire :) i.e. pe spezele estului

  • Fac motoare de rachete si nu stiu sa faca compresoare. Cai verzi pe pereti. Prea multele beemere de pe strazi v-au intunecat mintea.
   Sunt 140M. Cati trebuie sa fie, 7B?! De ce? Epoca industriala a murit, toti spun asta. Oare care mai e rolul muncitorilor?! Nu va ingrijoreaza posibilele raspunsuri?!

   • pe semne că nu, dacă le importau de Siemens şi General Electric… un efect al globalizării diviziunii muncii… iar ăsta e doar un aspect mai puţin vizibil al impactului sancţiunilor…
    re: demografie şi suprafaţă sustenabilă, da, le-ar trebui cel puţin ţările care erau în tratatul de la Varşovia… dar mai trebuie şi sudul Caucazului, stanurile din fosta URSS, Mongolia şi acoperirea pasului Altay-Tian Shan… dacă le aduni ajungi la cifrele cu pricina fără bemeweuri… aceşti decidenţi ruşi nu evaluează aspectele după epoca post-industrială, sau jocurile WoW… d-aia e război preemptiv şi existenţial…
    în traseu sunt turcii, cu neamurile turanice, şi chinezii, cu moştenirea lor imperială, fiecare cu propria agendă şi cu miturile lor fondatoare… dacă nu ar muri oameni ar fi amuzant… eu nu râd
    PS verifică statisticile demografice şi tendinţele… turbinele de la aviaţie nu sunt la fel cu cele de la staţiile de compresie gaz… fără mentenanţă cad ca muştele, iar mesianismul nu ajută decât spălaţilor pe creier

  • Bastroe si Rostov sunt lovituri sub centura rusesti. Acum e alta generatie in Ucraina. Personal, consider ca mai dusmanosi vizavi de interesele Romaniei nu sunt ucrainenii care cica distrug comunitatile romanesti din granitele lor, ci romanii neaosi care distrug Romania insasi cu buna stiinta. E plin FB de conturi care proslavesc ceausismul, legionarismul chiar, care invita la zdrobirea „dusmanilor americani”, a „tradatorilor”…. Combinam asta cu vizibila rea vointa, imputabila slujirii evidente a unor interese muscovite, a anumitor elite politice din 90 incoace, si avem o situatie destul de nasoala.

   • aşa e, asta era şi sublinerea: în memoria instituţională, după ce trece, ucrainienii au datorii faţă de noi, nu invers

 5. Sub diferite forme, am mai citit aceste constatări de multe ori. E, pe de o parte prea mult, pe de alta prea puțin.
  Domnul Stanomir are perfectă dreptate in afirmațiile domniei sale, numai că ele nu sunt legate prin nimic. Lipsește liantul care să dea profunzime textului. Lucrat cu migala unui fin cunoscător al detaliilor semantice, articolul se aseamănă unui ibric oriental, împodobit cu minuțioase basoreliefuri, dar din care nu curge nimic nou.

 6. De ce rusii nu vor fi niciodata francezi si cum niciodata nu vor renunta la fel ca englezii la ambitiile imperiale anacronice??
  Din cauza izolarii, imensitatii teritoriului depopulat, vecinatatii Chinei???
  Oare nu inteleg rusii ca, facand ceea ce fac azi in Ucraina, determina o ruptura ireconciliabila intre ei si cei care pana mai ieri se considerau aproape frati ai lor?

  Practic, tehnic, Putin, a declansat deja mecanismul care a dus la destramarea definitiva a fostei Iugoslavii…
  si nimeni nu-l mai poate opri,
  cu sau fara Putin in fruntea statului rus in forma lui actuala.

 7. „Ieşirea din putinism trece prin renunţarea la visul dominaţiei universale.” Acest vis mi-e teama ca va dainui peste alte cateva decenii bune, chiar si dupa „era Putin”. Daca nu va mai fi Putin, va fi altul care va invoca maretia de alta data a Rusiei si agresiunea occidentului asupra sa. Aceste idei vor fi mereu intretinute si inoculate in mintea rusului de rand, care de altfel are o fire foarte nostalgica si sensibila, fiind foarte usor de manevrat intr-o directie sau alta. Acesta este de fapt marele pericol de la „est”: natura imprevizibila a Rusiei si riscul de a fi atras intr-un potential conflict, prin „trezirea” constiintelor fermecate de un vis imperial. Astazi, pentru a domina Occidentul, trebuie sa folosesti aceleasi tipuri de arme cu ale sale: drepturile si libertatile omului. Poti sa creezi doar atunci cand esti liber si poti sa faci saltul de la visul imperialist la o lume moderna, evoluata, pentru care dorinta de a ocupa teritorii a disparut demult.

 8. Imperialismul tarist, oribil cum a fost, nu era f.diferit de alte imperialisme pe care le-a cunoscut istoria. Imperialismul german era oare cu flori si clopotei? Nu, a fost deasemenea oribil. Dar cel japonez, care a produs milioane de victime in China? Chiar cel britanic, construit de fapt pe o expansiune economica/comerciala si in consecinta mai bland prin comparatie, nu era totusi o bucurie. Problema este ca rusii nu au evoluat deloc in ultima suta de ani, si se agata cu disperare de niste modele sociale/istorice/politice falimentare si retrograde. In sec 21 sa mai vrea expansiune teritoriala peste vecini desi au ciuntit multe teritorii cu japca dupa WW2 de la Romania, Finlanda, POlonia, Georgia, etc, este barbar si profund ilegal. Din pacate, Putin are discipoli si in Ungaria, unde deasemenea sentimentele revansarde si ultra-nationaliste sunt puternice. V. orban nu e departe de putin ca gandire, doar ca nu are arme nucleare/armata si hidrocarburi. Aceeasi gandire si naratiune iredentista, schizoida de „ungarie mare” si unguri prin tarile vecine care chipurile sunt „oprimati” si tb „ajutati”. In plus o fronda sinistra cu UE, desi au luat multe fonduri. POate se trezeste Europa ca nu tb tolerate astfel de atitudini in sec 21.

 9. Mesianismul rus este un fake vechi de secole. Atunci când a apărut imperiul rus – Ivan cel Groaznic cu încercarea de a cuceri vechile teritorii ale Kievan Rus’-ului în Războiul Livonian – proaspătul imperiu nu avea nici o ideologie – normal, un imperiu ia ceva timp până se creează și în acea perioadă are loc decantarea ideologiei. Dar rușii nu au nici perspective strategice și nici răbdare – așa că ceva mai târziu (1588) l-au sechestrat pe patriarhul Constantinopolelui pentru ca să-l silească să mute Patriarhia Kievului în capitala proaspătului imperiu.
  În 1700 Petru I anulează orice reguli bisericești de alegere a patriarhului, care va fi desemnat de șeful statului rusovietic – de acum ce-i al lui Dumnezeu nu mai e al lui Dumnezeu, ci al țarului sau al președintelui rus.
  Să mai adăugăm și fundamentul bisericii ruse: filetismul, punerea statului rus mai presus de Dumnezeu. Și iată cum avem perspectiva corectă a ”mesianismului” anticreștin rus.

  • Plus adorarea impaiatului, semn de mare credinta.
   Icoanele cu mustaciosul vin bonus.
   Steaua rosie nu a disparut niciodata, e un simbol bon enfant al trecutului vesnic prezent.

 10. D-le Stanomir, eu nu cred ca aici e vorba despre credinta in mesianismul rusesc, de viziunea (stramba si nerealista, in fapt) despre rolul Rusiei, adica de ceva ce tine de imaterial, de spirit, cel putin nu in privinta lui Putin.
  Cred ca motivul este mult mai pamantean. Individul a modificat Constitutia orceasca in asa fel incat sa ramana la putere pana la 83 de ani. Individul este bolnav, la trup si la cap, si el o stie mai bine ca oricine. Lumea zice ca ia steroizi pentru cancer, eu zic ca s-a imbolnavit ca a luat steroizi pentru scula, ca are amante tinere si trebuie sa le satisfaca si sa-si mai faca si el o placere, ca nu are prea multe, in buncarele lui aurite, si nici fantezia si libertatea sa experimenteze. Ma rog, parerile pot fi impartite.
  Sigur este ca in oligarhia orceasca exista lupi tineri, puternici, plini de bani si de relatii cu Occidentul, care abia asteapta ca mosul semiparalitic sa clipeasca, ca sa-l sfasie si sa preia puterea. Poate ca chiar a primit informatii in acest sens, avand in vedere mortile suspecte din ultimele saptamani. Si atunci, jalnicul de el a dorit sa-si arate muschii (umflati cu steroizi), sa le demonstreze cine e seful, ca sa-si salveze pielea, in primul rand. A vrut sa vina cu o justificare in fata tuturor orcilor, zombi care trebuie tinuti in adoratie fata de Tatucul Putin, sa-i lamureasca de ce a fost necesar sa ramana la putere pana moare (a se vedea si declaratia anuntand victoria in Ucraina, „scapata” in mass media, la cateva zile dupa invazie – bleah!).
  Este un ticalos fara margini, stia ca este cu un picior in groapa si a vrut, in ticalosia lui absoluta, sa moara pe tron, sa omoare sute de mii de tineri si sa nenoroceasca milioane, sa-i traga dupa el in nefericirea lui, in regretul lui nemasurat ca va parasi curand aceasta viata.
  Scuzati limbajul, dar taramul orcilor nu merita altceva. Inteleg perfect daca comentariul meu nu trece de filtrul d-voastra.

  • Milioanele de victime chineze au fost consecinta directa a stupiditatii imperialismului chinez, un ansamblu nereformabil care credea in bazaconii pana cand i-au aratat tunurile care-i treaba cu puterea. Fiul cerului n-a mai valorat doua parale in fata a catorva nave de razboi europene. Ultima flota chineza fusese arsa din ordinul imparatului undeva prin sec. al XV-lea, daca tin bine minte.
   Cat despre Europa, se trezeste daca te-atingi de „comunitatea gay” si daca pui sub semnul intrebarii „factorul uman al incalzirii globale/schimbarii climatice”, in rest doarme sau se preface.

  • Piticul atomo-cracanat nu a supravietuit in acel mediu fara sustinerea altora cel putin la fel de tari precum el. Haita e plina de fiare exact ca si el, unele potential mai periculoase, caci invata din greselile actualului cap de haita. Scopul este unul singur, anihilarea civilizatiei occidentale, cu tot ceea ce implica asta (munti de cadavre, i.e.) si reconstruirea lumii pe bazele impuse de ei. Acuma s-ar parea ca a fost doar un test.
   Daca dau gres, un miliard de chinezi si alt miliard de indieni, in curand doua fiecare, nu-i iarta.

 11. „Lumea se tot bucura ca Rusia o duce mai greu. Nu va bucurati degeaba. Asa cum am aratat si in alta interventie poporul rus a devenit o secta iar Putin ca sef al sectei nu o duce deloc mai greu. Nici el nici acolitii lui de prim rang sau din randul doi sau trei. Ei au tot ce le trebuie sa duca razboiul asta mai departe. Atat timp cat ei nu sufera in nici un fel ei considera ca trebuie sa mearga mai departe pana la distrugerea finala chiar daca este si a poporului rus. Acest popor, devenind sectant, accepta orice, chiar si foamea si disparitia celor dragi si chiar si propria lor disparitie. Asa a fost intotdeauna in orice secta. Iar acesti sectanti aplica si masuri teroriste. Ceea ce a facut sa fie si mai periculosi. Si orice tergiversare ne va dauna si noua mult mai mult decat acum. Masurile trebuiau de la inceput sa fie clare si precise. Chirurgicale.Dar democratia nu permite. Nu-i asa? In schimb permite ca un criminal sa aiba drepturi. Cred ca asa cum comunismul a fost o prosteala pe fata a unei mari parti a lumii, tot asa democratia asta gen „intoarce si celalalt obraz” este o mare prosteala. Democratia ar trebui sa inceapa cu meritocratia si sa termine cu corectitudinea universala. Fara nuante. Chiar nu este posibil asa ceva nici in secolul XXI? Ne meritam soarta.”
  Un comentariu f pertinent al unui forumist de pe adevarul.

 12. S-a spus si scris destul despre Putin si Rusia, ce va urma ? nu stie nimeni asa cum nimeni nu poate anticipa urmatorii pasi pe care ii va lua tarul de la Kremlin.
  Chiar si cu terminarea conflictului armat ci Ucraina , Rusia va ramane pe multi ani de acum inainte o tara izolata, occidentul nu va mai avea incredere in nici un lider nou de la Kremlin, incredere nu mai exista.
  Problema majora va ramane, cum va arata modelul de securitate in Europa si cine il va putea garanta ?
  Probabil Rusia se va transforma intr-o „tara asiatica” si se va autoizola de Europa si occident, nu ne ramane altceva decat sa inaltam un gard „pana in cer” care ne va putea apara de rusi si „mesianismul” lor.
  Acum se da batalia unde va putea fi acest gard.

  • @Ursul Bruno _ „Probabil Rusia se va transforma intr-o „tara asiatica” si se va autoizola de Europa si occident…”

   Probabil, asemenea altor imperii, Federația Rusa se va destrama, iar partea sa europeana va adera la spațiul si valorile occidentale.

   • Vasazica, kremlinul, fiind in „partea occidentala”, isi va recunoaste crimele, se va spovedi si vom ierta ? Populatia va alerga „intr-un suflet” la valorile UE (conchita, samesex marriage, abortion for ALL, agender agenda – desi le au deja si ei, ca de la ei vine) ? Unde s eva muta sediul fsb ? Ce vor lucra agentii ?
    Ce vom face impreuna ? Cum vom dialoga, ei in slava eu in engleza si romanica ?
    Un viitor comun cu aia care ne-au pus tara pe butuci ?

 13. A împarți adevarul in adevăr convenabil si adevar inconvenabil si a institui permisiunea de a-l rosti in funcție de acest criteriu a fost in România un imperativ timp de mai multe decenii. Fara a fi inca o democrație veritabila, tara noastra a depășit in urma cu mai mult de 30 de ani perioada in care istoria a fost rescrisă in funcție de cat de convenabil era adevarul istoric pentru autorități.

  Astazi, libertatea de a rosti adevarul se afla iarăși la dispoziția convenabilului si la Discreția autorităților.

  Sincer, nu ma asteptam sa se mai întâmple. Nu credeam ca dupa deceniile de cenzura sovietica, apoi, a comuniștilor romani, imi va mai interzis vreodată sa vorbesc despre tragedia rudelor mele din Bucovina de Nord.

  Putem vorbi despre dramele, tragediile, deportarea ori genocidul altora, dar nu despre ale noastre. Asta in Europa, in Anul Domnului 2022, Intr-un stat care se pretinde democrat. Si nu putem vorbi rațional, fara emoție, cu deferența fata de istoria vecinilor si respect fata de modul lor de a privi adevarul, despre propriul nostru trecut istoric.

  Cred ca ceva nu este in regula cu noi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro