marți, martie 18, 2025

Putin-supremația forței

Cea mai recentă carte publicată de istoricul Armand Goșu- Putin, obsesia Imperiului (Editura Polirom, Iași, 2022- a fost lansată pe piață în primele zile ale lunii noiembrie. Volumul antologhează articolele scrise de autor în perioada 2006-2022. Apărute  în săptămânalul 22 și pe contributors.ro.

Fără îndoială la ora actuală Armand Goșu este cel mai calificat analist a ceea ce se întâmplă în Rusia și în întreg spațiul ex-sovietic, al relațiilor Rusiei cu Vestul ca și cu țările odinioară parte a URSS. Îndeosebi Turkmenistan, Kazahtan, Georgia, Armenia, Belarus.  Armand Goșu este un bun cunoscător de limba rusă, așa că are acces direct la presa de la Moscova. Lucrul acesta însemnând  că nu depinde de ceea ce se scrie pe toate aceste teme în limba engleză. Unde mai pui că a beneficiat de câteva stagii de documentare în Rusia, iar  sovietologia și rusistica reprezintă specializarea lui academică. 

2006 -2022 înseamnă intervalul ce cuprinde măcar o parte din primele două mandate de președinte ale lui Putin. Și vremea în care acesta a fost premier, iar Dmitri Medvedev președinte. Ca și evenimentele consumate după ce, prin modificarea în interes propriu a Constituției,  Vladimir Vladmirovici a revenit la Kremlin. Loc în care se află și astăzi, nimeni neputând deocamdată să spună cu exactitate pentru cât timp de aici încolo.

Așa cum era firesc, între 2006 și 2022, Armand Goșu a scris în repetate rânduri despre sinusoida relațiilor ruso-ucrainiene. A comentat și analizat  evenimentele din perioada în care Putin vorbea cu teatrală emoție despre “poporul frate ucrainean” pe care era mai mult decât firesc ca Rusia să îl ajute, livrându-i la costuri mult sub prețul pieței gaz, și ceea ce s-a întâmplat după ce ucainienii nu l-au votat la alegerile prezidențiale pe Viktor Ianukovici, candidatul susținut de Rusia, preferându-l pe pro-occidentalul Viktor Iuscenko. Dejucând în acest fel planurile prin care Moscova intenționa să își exercite pe mai departe controlul asupra Kievului.  Armand Gosu s-a aplecat  în analizele sale și de ocuparea prin forță a Crimeei, și de felul în care Ucraina a devenit “sacul de box al Rusiei”, a urmărit evoluția meciului ruso-ucrainian între 2012 și februarie 2022, și ceea ce s-a întâmplat după. Ultima secvență a cărții se cheamă  Ucraina. De la cearta pe conducta de conducta de gaz la războiul cu Rusia. Ultimul comentariu din sus-menționata secvență se cheamă Contraofensiva ucraineană. Putin își îngroapă Imperiul  și a apărut în revista 22 la data de 20 septembrie 2022. Comentariul se încheie cu următoarea frază: “Putin și-a aruncat țara cu cel puțin două decenii înapoi. Rusia de astăzi nu mai aparține lumii civilizate. Poate că asta era operațiunea specială proiectată de președintele rus: să distrugă Rusia. Dacă acesta a fost planul lui îneamnă că a reușit. ”.

Putin, obsesia Imperiului dispune și de un Cuvânt înainte, datat 16 octombrie 2022. Adică redactat înainte cu aproape o lună ca Putin să trebuiască să înghită marea umilință a retragerii  de la Herson. Care ar putea, în opinia multor analiști, să reprezinte semnalul că zilele lui Putin la Kremlin sunt numărate. În acest Cuvânt înainte, Armand Goșu atrage atenția asupra imensei distanțe dintre acel Putin care, odată ajuns la putere, visa și chiar promitea cu voce tare refacerea Imperiului și Vladimir Vladimirovici care, după cum se prezintă lucrurile astăzi, ar avea toate șansele să fie numit în viitoarele cărți de istorie groparul Rusiei.

Or, tocmai acest traiect îl redesenează cu maximă atenție și riguros documentat cartea lui Armand Goșu. O face,  precizând și argumentând la ce fel de imperiu visa Putin. Da, e adevărat, Vladimir Vladimirovici a spus odată că destrămarea Uniunii Sovietice a însemnat cel mai mare dezastru istoric al secolului al XX lea. Nu l-a iertat niciodată pentru asta pe Mihail Sergheevici Gorbaciov și lucrul acesta a putut fi observat cu ochiul liber în conduita lui cu ocazia decesului ultimului președinte sovietic. Putin nu și-a dorit însă niciodată să refacă imperiul sovietic. Nu a intenționat să fie nici un nou Lenin, nici un  alt Stalin, nici un alter-ego al lui Brejnev. Imperiul la a cărui refacere a trudit Putin, foarte adesea păcălind Occidentul care, într-o vreme, l-a creditat a fi un lider politic mustind de bune intenții, a fost cel din vremea țarilor. A se vedea în acest sens secvența Rusia și Vestul. Vremea revanșei. Firește, a urmat și dezvrăjirea. Una cum nu se poate mai dramatică.

Putin provine din rândurile cadrelor KGB. In toate operațiunile sale a contat pe urmașul acestuia, FSB. Cu ajutorul FSB și al altor instituții de forță i-a înlăturat și pe oligarhii lui Elțin, înlocuindu-i cu așa-numiții silovki, și pe opozanți ( a se vedea cazurile Anna Politkovskaia și Navalnîi), și l-a adus aproape pe patriarhul Kirill. Și el legat de KGB. Iar  în aceste zile ale războiului cu Ucraina. Kirill a jucat și joacă unul dintre cele mai diavolești roluri. Da, e adevărat foștii lideri comuniști au avut în subordinea lor CEKA, NKVD sau KGB. Numai că și țarii au avut propria lor poliție, atât de temuta Ohrana. Nu, Putin nu vrea să fie noul Stalin, însă nu admite să se râdă de acesta.

Da, Armand Goșu anticipează că Putin ar putea fi groparul Rusie. Multe dintre desenele lui Dan Perjovschi, generos reproduse și risipite în carte, par a sublinia ideea. Goșu nu riscă să prognozeze când va cădea de la putere Putin și nici ceea ce se va întâmpla după aceea.

In 2021, lui Armand Goșu îi apărea, tot la editura Polirom, un volum intitulat Rusia. O ecuație complicată. L-am comentat, iar în cuprinsul recenziei mele l-am citat pe marele regizor Peter Brook care spunea că Rusia are nevoie de un țar care să o domine și s-o exprime. Doamne ferește ca Rusia să resimtă această nevoie și după ieșirea din scenă a lui Putin.

Armand Goșu- PUTIN, OBSESIA IMPERIULUI. Cu ilustrații de Dan Perjovschi; Editura Polirom, Iași, 2022

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Nu stiu daca tov. putin ingroapa rusia, dar sigur ingroapa „C.C.C.P. 2.0”, mai adanc decat l-ar fi putut ingropa Eltin sau Gorbaciov. A calculat gresit, iar acum trage ponoasele. Sa vedem cati trage dupa el, in cadere…

  2. Ce vezi nu-i adevarat „Război e, de viteji purtat!” pare a fi indrumarul zilelor nostre .Clasica scenarita ne duce cu gindul la Trump si jocul facut de acesta in favoarea lui J.R.Biden ce cistiga „Senatul” american si razboiul cu Rusia ca si pozitionarea total anapoda a rusilor inca de la inceptul ostilitatilor si a sefului de stat al Rusiei ce parca s-a molipsit de la Trump .Cum naiba s-au trezit amindoi, deodata, sa sprijine puterea lui J.R. Biden ? Ca un facut toti sustinatorii lui Trump si viceversa au pierdut Alegerile Partiale din SUA si parca minati din urma ,de nestiinta razboiului , rusii pierd si ei partida .Doar o nu o crede cineva ca pornind la lupta impotriva fratilor ucrainieni toate statele NATO si aliatii lor dadeau fuguta la rusi ca „nefericitul” premier al Ungariei spre a distruge forta Uniunii sau pe cea a SUA. Toata lumea stia exact cit de corupta era armata Rusiei si cit de mincinoase erau raportarile la centru. Toata suflarea stia si numarul iahturilor si cine erau proprietarii si cit de mare era furaciunea in sectorul energetic si cine erau actorii care au devalizat resursele Rusiei mai bine de 30 de ani .Oare Putin sa fi fost atit de naiv atunci cind si-a trimis tancurile „ in sir indian ” spre a fi lovite de Jevelin .Peste poate .Rusia pierde confruntarea pe mina lui Putin cum si Partidul Republican o face pe mina lui Trump .Or fi fost ei prieteni dar nici chiar asa .Cistigatorul este J.R.Biden ce a smuls pina si un zimbet chiar de pe fata , atit de grava , a lui Jimping .Acum cu totii asculta comanda data de J.R.Biden .Himarsurile si-au facut datoria .Ce F35 , Ce Rafale ,in orisice tragi cu Himarsul devine fier ruginit . Ucraina a devenit si ea un imens cimitir de fiare vechi .Din urma vine armamentul american , german si francez .Acum scutul de la Deveselu are un frate geaman in Polonia .Nu mai ramine decit sa se declare„ cer inchis ” deaupra norilor din Ucraina si cu asta la basta .Jocul se inchide .Rusii se retrag deja .Curind granita NATO se muta mai la nord .Urmeaza inca 20 de ani de pace .

  3. „…istoricul Armand Goșu- Putin”….Care istoric? Are Presedintele Putin „copil din flori”? Distisul „istoric”, nu merita sa-i alocati atata timp din viata, Maestre! E doar un alt „agatator”(tipopogia ucigasului; ex. John Lennon!). Numai bine, tuturor!

  4. Spionii sunt ”organe de simț” – precum ochii, urechile, etc… Ei au o gândire specializată. Abordarea strategică nu are cum să fie punctul lor forte, iar Putin este victima abordării de tip ”servicii de informații ale statelor totalitare”. Acestea nu pot furniza decât informații pe tiparul ideologic, deformând realitatea. Informațiile deformate sunt preluate și integrate în strategii care suferă de același sindrom, accentuând deformarea. În final, rezultatul acțiunilor grupate în acest fel de strategii sunt dezastruoase pentru autorii lor și implicit pentru țările lor. Imperiu Austro-Ungar, țarist, Germania nazistă, imperiul bolșevic, toate s-au prăbușit sub cupola unei astfel de tipologii decizionale. Putin cu atât mai mult, și acestea sunt rezultatele. Este prins în propria capcană, în absurditatea pseudo-ideologiei; pentru că Rusia actuală a lui Putin nu are nici o ideologie. Insăilarea anti-occidentală, ortodoxistă, naționalist-socialistă adică fascism pur, nu are pic de coerență. Doar acceptarea oarbă a puterii, tipic rusească, creează o aparență de coerență.
    De fapt este vorba de o obsesie revanșardă: Rusia a pierdut permanent în Europa, începând cu Primul Război Mondial, Atunci a fost desprinderea Basarabiei, reunită cu România, Țările Baltice și Finlanda.
    În următorul război mondial, Stalin a recuperat Basarabia și Țările Baltice prin alierea cu Hitler și ulterior alianța cu Occidentul. Dar totul a durat doar până la prăbușirea URSS. Acum este ultimul stadiu: teritoriile europene anexate de ruși de la Polonia, adică Ucraina, s-au desprins de Rusia. Dacă cumva după victoria ucraineană, și alte teritorii din Asia Centrală și Siberia obțin cel puțin o autonomie reală, atunci Rusia este pe cale să piardă majoritatea teritoriilor. Oricum a pierdut teritoriile din Asia centrală: Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan, Tadjikistan, Kârgâzstan.
    Rusia: un imperiu falit.
    Iar Armand Groșu este un istoric bine documentat, a studiat la Moscova și a avut acces la documente care acum sunt inaccesibile, datorită politicii faraonice de rescriere a istoriei după Putin.

  5. Nu putem sa nu facem referire la repetativul situatiei din anii 1989 atunci cind Germania (occidentul ) , fara lupta, doar cu ajutorul banilor ,a reusit sa se desprinda de URSS si sa provoace o noua impartire a lumii . Dupa 32 de ani era normal ca lucrurile sa avanseze si sa avem in fata inca o noua impartire a sferelor de influenta .Din nefericire pentru intreaga omenire (ba chiar si pentru Rusia ) Rusia lui Putin nu este Rusia lui Girbaciov .Rusia ,voit sau nevoit , a atacat Ucraina .Rezultatul final va fi acelasi doar pierderile de vieti omenesti si distrugerile vor fi altele .Granitele Occidentului cu Rusia vor fi cele deja cunoscute in trecutul istoriei Europei indiferent de costuri .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro