sâmbătă, iulie 20, 2024

Putinismul şi capătul de linie al Rusiei imperiale

         Putinismul este staţia terminus a istoriei ruse  ca istorie imperială. În sinteza de agresivitate militară, mesianism panslavist  şi represiune internă se poate citi linia unei întregi evoluţii. Cinci secole de imperialism rusesc se află concentrate în  războiul din Ucraina.

          Regimul lui Putin  este întemeiat nu doar pe capriciul unui tiran, ci şi pe disponibilitatea unei naţiuni, cea rusă, de a accepta autocraţia ca pe un cost firesc al menţinerii grandorii imperiale. Nu doar propaganda explică adeziunea ruşilor la putinism, ci şi nostalgia sovietică, ea însăşi crescută  pe trunchiul nostalgiei ţarismului biruitor.

          Putinismul manipulează, cu o iscusinţă goebbelsiană, acest strat de resentimente: statul rus, prădător şi vorace, garant al arbitrariului, îşi întemeiază violenţa, internă şi externă, pe acest mandat istoric,  al păstrării măreţiei Rusiei. Miturile putinismului  reciclează, oportunist,  imaginarul colectiv al Imperiului şi al URSS. Solidaritatea cu naţiunile slave şi ortodoxe, rolul Rusiei  de gardian al purităţii morale, frica de încercuirea Occidentului, excepţionalismul moral şi religios: iată elementele religiei politice a putinismului.

          Că acest excepţionalism  este alibiul ce  permite edificarea unui stat mafiot, iată realitatea pe care poporul rus, sedus de ispitele sale seculare, alege să o ignore. Asemeni germanilor care au acceptat  nazismul, ruşii de acum refuză să accepte  tragedia provocată de barbaria statului lor. Orbirea este  condiţia dominantă  în societatea rusă, iar frica de teroarea difuză acţionează spre a descuraja rezistenţa.

          Putinismul nu reprezintă o excepţie în linia de dezvoltare a Rusiei ca stat, ci  ilustrează continuitatea autocraţiei ca mod de administrare al puterii. În afara unui scurt interval de experiment revoluţionar, la 1905 şi la 1917, statul rus nu a încetat să practice acest stil al  arbitrariului  despotic. Epoca de după 1991  a marcat eşecul speranţelor, naive, de reîntemeiere. Reîntărit, statul rus a redevenit o autocraţie.

          Putinismul nu se reduce, aşadar, la  natura malefică a unui dictator capricios.  Acest regim se hrăneşte din solul unei istorii imperiale. Ţarismul, dincolo de aura sa glamour, a a însemnat un drum presărat de expansiune  brutală, putere personală şi asasinate.  Moştenirea sa a modelat   comunismul sovietic. Leninismul şi stalinismul au rafinat  arta amoralismului statal rus.

          Ca şi regimurile  autocratice care  îl precedă, putinismul ţine ostatec naţiunea pe care pretinde că o reprezintă.  Ideologia oficială maschează, inabil,  lăcomia coruptă a cercului puterii.  Tirania este, în Rusia, o constantă  ce determină conduita statului însuşi. Iată ceea ce suntem obligaţi să admitem.

          Viitorul Europei, iar nu doar al Ucrainei, este ameninţat, mortal, de statul rus imperial. Atâta vreme cât vocaţia de expansiune şi de asuprire va fi unica raţiune de a  fi a Rusiei,  un act de agresiune va putea oricând să se producă.  Armistiţiul încheiat cu  Rusia imperială nu este o pace durabilă, ci doar ocazia unei retrageri strategice.

           În mantia sa imperială, Rusia nu se poate emancipa de  destinul ei secular. Dincolo de putinism se va afla, poate, un alt avatar al aceleiaşi ambiţii de dominaţie. Istoria Rusiei ca imperiu  a  născut  regimul ce atacă Ucraina. Doar un alt stat rus poate imagina un  viitor diferit pentru naţiunea sa:  despărţirea de imperialism este rubiconul  pe care ruşii trebuie să îl treacă.     

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. „Regimul lui Putin este întemeiat nu doar pe capriciul unui tiran, ci şi pe disponibilitatea unei naţiuni, cea rusă, de a accepta autocraţia ca pe un cost firesc al menţinerii grandorii imperiale…. excepţionalismul moral şi religios: iată elementele religiei politice a putinismului… Viitorul Europei, iar nu doar al Ucrainei, este ameninţat, mortal, de statul rus imperial.”
  Se pare că izolarea Rusiei lui Putin are consecințele calculate cinic de dictatorul KGBist Putin. O parte a locuitorilor cred ce văd la TV de stat al Rusiei lui Putin. Nu mai există o opoziție politică în Rusia de azi contra criminalul de război Putin. Putin cunoaște numai minciună, dezinformare, ticăloșie, diversiune și omucidere. Putin a mințit când a spus că nu atacă Ucraina. Putin a mințit când a spus că retrage trupele rusești din Bielorusia. Amenințarea e o altă metodă politică a dictatorului Putin. Amenințarea cu arme nucleare este ceva nou în propaganda Moscovei după o lună de război în Ucraina. Rusia nu are armată convențională puternică și bine organizată cum se vede la Kiew. Rusia are multe arme nucleare tactice cu care compensează în strategia militară rusă insuficiențele cu arme convenționale. Nu știm cât timp mai durează războiul lui Putin în Ucraina. Nu știm cum va arăta Ucraina la sfârșitul acestui război de distrugere al orașelor ucrainiene de către Rusia lui Putin.
  Descrierea din text trebuie luată în vedere pentru apărarea UE și NATO.

  • Ce insuficienta, ca doar cateva zeci de mii au luat parte la lupte,k si inca nu am vazut mari desfasurari de trupe pe un front larg. Am impresia ca au trimis intai cele mai modeste trupe. Grosul urmeaza, tare ma tem ca evacuarea zonei Kievului sugereaza ca se va folosi o lovitura nucleara. De fapt nici nu ar avea nevoie sa trimita trupe, ei piloneaza orasele, cozile de topor isi fac treaba in occident, inclusiv geoana in Nato, foarte sigur si altii, mai sus. Aviatia lor trimite rachete de croaziera din spatiul rus. Flota controleaza Marea Neagra. Prc e prietena.
   Timpul trece, ucrainenii o pot tine ei un an, doi, trei asa ? E razboi de uzura, grosul armatei ruse e inca acasa. In cancelarii se lucreaza, si nu cred ca in favoarea lor.
   Intrebarea e, se poate reconfigura ordinea mondiala plecand de la rogue state rassia ? Caci unele tari de pe continent abia asteapta o revansa. Astia sigur au ceva as in maneca. Nu au pornit un razboi asa de nebuni. Desi nici nu ar trebui supraestimati, chiar daca mintile lor par diabolic de ascutite.

   • Rusia lui Putin are arme nucleare. Putin are un arsenal mare de arme nucleare tactice mici. SUA a renunțat la aceste arme „de artilerie” (au fost staționate în RFG și RDG/Polonia, pentru uz în Europa Centrală 1949-1989). Rusia lui Putin nu are capacitate industrială pentru a produce arme convenționale de calitate în cantități mari. Rusia nu are azi industrie de avioane civile mari. Putin are o singură sursă de informații: serviciul secret rusesc FSB care îi oferă informații amputate și deformate. Numai armată rusă îl mai poate informa pe Putin despre soldații ruși răniți și morti în războiul din Ucraina (între 7.000 și 14.000 din surse occidentale). Alianța Transatlantică nu se va aventura într-un război cu Rusia lui Putin, ar însemna WW.3 cu arme nucleare în Europa. Cine trage primul moare al doilea.
    E.Macron /Paris și Olaf Scholz/SPD mai telefonează cu Putin. Acum e vizibilă prima corectură a lui Putin după anunțul recent de la Moscova: gaz, petrol și cărbune din Rusia trebuie plătite imediat numai în Ruble. Olaf Scholz /Berlin a primit răspuns telefonic de la Putin acum că firmele din UE poat plăti gaz în Euro cum e în contractul cu Gazprom (700 milioane zi de zi din UE, peste 21 miliarde în prima lună de război în Ucraina, deci ar fi 240 miliarde Euro 2022 din UE). Cancelarul german a cerut acum o decizie scrisă a lui Putin asupra plăților de gaz rusesc în Euro și nu în Ruble. Putin are control total asupra tuturor mediilor rusești. Putin nu se informează din ziare sau TV, în nici un caz din cele internaționale. Orașele ucrainiene sunt distruse cum e la Mariupol cu 90 % din oraș distrus. Aceste imagini la TV în afara Rusiei sunt un țel al lui Putin: cine se opune va fi distrus. Ucraina nu va ceda capitala Kiew. Câteva luni de război în Ucraina vor slăbi Rusia lui Putin și UE. Stoparea de gaz rusesc pentru UE va duce la recesiune economică și micșorarea producției în UE. Pentru RFG stoparea gazului rusesc 2022 ar însemna închiderea unei firme ca BASF Ludwigshafen, cea mai mare intreprindere chimică de pe glob. Riscul pentru RFG fără gaz rusesc 2022 ar însemna recesiune economică cu reducerea productiei industriale în proporții foarte mari. O reducere BIP în RFG de la 4.000 miliarde Euro pe an 2021, la numai 3.000 miliarde Euro pe an (acum export de 1.300 miliarde Euro pe an) 2023, are consecințe grave în UE. Se reduce masiv comerțul în UE. Pentru RFG comerțul în UE este peste 50%. Reducerea BIP în RFG înseamnă reducerea banilor pentru Bruxelles/UE de la 40 miliarde Euro pe an 2021 la numai 30 miliarde Euro pe an 2023. Ar fi un efect ca Brexit și cele 10 miliarde Euro care lipsesc 2022 din UK.

    Cred că inflație, șomaj și reducerea producției în UE sunt scenariul cel mai probabil 2022- 2023.

    • Sa nu ne amăgim crezând că vedem armata rusă in toata puterea ei in Ucraina caci nu este deloc așa. Liderul de la Kremlin nu si-a trimis cei mai buni soldați acolo si nici cele mai bune echipamente considerand probabil ca nu sunt necesare. Probabil au vrut si rusii sa scape de acele fiare vechi ca ii încurcau pe acolo si le-au folosit in Ucraina.

   • ,,Mari desfășurări de trupe”, in era tehnologiilor actuale, e o tactică si strategie total depășită, dronele au luat prim-planul.

 2. Din nou neverending story cu condamnarea vehementa a lui Putin.
  Si asta in timp ce Germania e in pragul colapsului. Deja maretii politicieni, in frunte cu comunistii SPD si verzii comunisti, lucreaza la un program de urgenta a salvarii in cazul opririi livrarilor de gaz. Pe primul plan, desigur, populatia e chemata sa economiseasca, indemn cunoscut de la cizmar si de la altii de aceeasi teapa. In acelasi timp se intetesc demonstratiile pt renuntarea la fosile.
  E vreo diferenta intre poporul rus, care sustine un criminal, si poporul german care o sustine pe Greta? Nu sunt ambele popoare la fel de intunecate la minte ca merg cu drapelul fluturind catre sinucidere?

  Nu spun nimic despre Romania.. saracuta cred ca s-a sinucis deja!

 3. Gorbaciov a distrus „lagărul socialist”, Elţîn a distrus URSS şi Putin va distruge Rusia.
  Paradoxal, numai Occidentul putea salva Rusia. Biden i-a propus lui Putin o alianţă contra Chinei, dar să facă un compromis minor, adică să lase în pace Ucraina. Putin nu a vrut şi a declanşat războiul sinucigaş din Ucraina. Acum Putin este în zugzwang( o situaţie din şah în care orice ai muta, pierzi).
  Şi totuşi, Occidentul poate ÎNCĂ să salveze Rusia, dar acum cu pierderi mari pentru Rusia. Vom trăi şi vom vedea.

 4. Rusia e inseparabila de imperialism. Putin e Stalin 2, dupa Putin va fi un Stalin 3, 4, 5 etc. Rusia trebuie tinuta sub sanctiuni eterne si marginalizata la infinit, nu exista solutii pentru aceasta tara.

  • Complicata situatia cu Rusia. O istorie f.complicata si tragica atat pt ei cat mai ales pt vecinii lor. Problema de baza e ca din punct de vedere politic sunt inepti, neevoluati. Au ramas la gandirea de secol 16-19 cu expansiune teritoriala si cu autocratie. S-au intins clar mai mult decat le e plapuma. Daca ar fi ramas la teritoriul pana la M-tii Ural, fara Caucaz, fara Ucraina, fara Siberia, ar fi fost suficient de mare, si poate s-ar fi putut dezvolta ca alte tari europene. Asa, pt a stapani niste zone imense si slab populate, baga toate resursele in armata, politie, securisti. A fost si este un stat politienesc autocrat, plin de misticisme. In loc sa se dezvolte economic, stiintific, ei sunt tot la nivelul de WW II cu mii de tancuri, rachete, tunuri. Si tot cu anexari de teritorii, bagat zazanie intre vecini, conflicte „inghetate”, bombardamente, asasinate, etc.. Saracie crunta si in trecut si acum, in afara de cativa boieri/oligarhi cu iahturi care mai mult stau prin Vest.. Nu stiu cum se va rezolva aceasta problema. Nu pare ca democratia si ideile moderne despre stat sa aiba aderenta in Rusia. Mai mult mafiotisme, putere bruta, misticisme, panslavism, votca, si alte asemenea. Greu sa se schimbe.

 5. Presedintele Biden ne zice in clar . SUA a antrenat si antreneaza , imediat dupa alipirea Crimeiei , la mama Rusie , trupele ucrainiene si asta se vede cu usurinta .J.R:Biden ne zice cum razboiul va fi de durata si cum pe anumite zone ,de interese strategice, el poate deveni un razboi de gherila .Rusia si actualul sef al Rusiei, in principal, nu s-a putut obisnui cu ideea cum un anume„ actoras” de comedie , pus de catre forte ostile Rusiei , in postura de Presedinte al Ucrainei , il poate invinge .Este celebra atitutidea lui Putin la trecuta intilnire dintre El , Zelenski si Macron , acolo unde ? Zelenski era tratat(de catre Putin) ca si un copilas .Toate acestea au in componenta si data de 9 Mai ca sarbatoare a Rusiei (marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste.) acolo unde Rusia îşi va apăra întotdeauna „cu fermitate” interesele naţionale. De aici si aparatia falsului grosolan cu denazificarea .Privind in urma , chiar daca nu ne vine sa credem , totul a fost pus in scena inca de la asa zisa cucerire , cea cu flori in gara , a peninsulei Crimeea .Practic Rusia a fost invitata sa atace si nu s-a putut abtine cucerind si zona Donbas . De aici si pina la provocarile aparute la limita de demarcatie intre ceea ce a mai ramas din Ucraina si Dombas a fost doar un pas .Contrar tuturor spuselor Rusiei si a formatorilor de opinie ce nu au crezut niciodata ca Rusia va intra in aventura cuceririi Ucrainei , pasul a fost facut . Actorasul ” devenit ,intre timp , marele Zelenski ,si-a jucat exceptional rolul .Capcana a functionat .Acum toate tarile lumii ,cu exceptiile cunoscute care confirma regula , se situeaza de partea „Binelui ”J.R: Biden uneste, sub steagul SUA, intreaga suflare a planetei Terra .Mareata armata ”sovietica ” s-a dovedit un URIAS cu picioare de lut .

 6. Rusia are autocratia, US democratia. Si una si cealalta imbratiseaza singura maniera prin care pot exista .
  Rusia este prea mare, prea slab populata, mai ales cu rusi, are granite greu de aparat si este incredibil de fragila in interior. Rusia nu poate exista altfel. Autocratia este o cerinta…
  Cred ca acesta va fi motivul ce va sta la baza unui viitor contondent al Europei democratice cu aceasta natie.
  Prin democratie , US s-a dezvoltat. Se reinventeaza de doua sute de ani. De la est, spre vest, succesiunea etapelor economiei mondiale au alternat pozitiv prin intarirea si constientizarea poporului american ca nimic nu este de nerealizat. Este un stat ce-si gaseste incontinuu resurse pt a fi mereu pe primul loc. Sunt avantajati de inexistenta unor adversari reali la frontiere, iar adevarata lor frontiera este Lumea Intreaga.
  Din aceasta perspectiva America va fi, inca cel putin pentru un secol prima putere economica si militara a lumii.
  China a inteles acest lucru. India se pare ca are mari sanse sa devina succesoarea Americii…

  • Are sanse foarte mari, insa doar in vise, eventual jocuri video (la care doar viseaza, fiind inapti in domeniu). In India nici acum nu ai google street view. Castele de sus se feresc sa mearga in UMBRA celor paria, sa nu le poarte ghinion. O asemenea tara vezi tu dominand planeta ? O sa tina reuniuni G20 la o spalatura in valatucii de jeg ale Gangelui ?

 7. Absolut corect
  ” despărţirea de imperialism este rubiconul pe care ruşii trebuie să îl treacă”
  Il vor trece ? sau propaganda va fi continua, rusii fiind sub impactul ei de zeci de ani.
  Imi este teama ca numai cu o cortina „pana in luna” si inarmati pana in dinti vom putea face fata.

 8. asa o fi, rusia imperiala, aia cu celoveci tristi si saraci e pe duca! o sa vina 89 ul si pentru ei, o sa curga cu lapte si miere, in locul lui Putin o sa vina oamenii de bine! domnule, inainte de a latra la Rusia (e ca si cum Romania de azi e un fel de RFG ce priveste cu compasiune si superioritate RDG ul!) uitati va la Romania „profunda” : aia cu politruci, militieni, apv isti, securisti pe post de „elite” (doctori!) si cu oamenii normali ce fug din trinsa de scirba. unde i fericirea si prosperitatea in tara lui citzu si ciolacu? unde i romania educata in tara lui iohannis si a camarilei semianalfabete cu sepci si epoleti ce au incalecat sarmana romanie?

 9. „Putinismul este staţia terminus a istoriei ruse ca istorie imperială. […] Cinci secole de imperialism rusesc se află concentrate în războiul din Ucraina.”

  Permiteti-mi va rog sa ma indoiesc; previziuni din acestea à la Fukuyama au toate șansele sa fie infirmate, dupa cum s-a vazut si in cazul unui asa zis „sfarsit al istoriei” prin victoria deplina si globala a democratiei liberale.

  Putin nu este decat o statie intermediara a istoriei ruse ca istorie imperiala, pentru ca Rusia, asa cum s-a construit ea de-a lungul timpului, asa cum functioneaza si parcurge istoria si asa cum este ea pregatita pentru viitor la ora actuala, nu poate functiona decat ca un imperiu; indiferent daca pe steagul ei se afla un vultur bicefal, o stea rosie cu secera si ciocanul sau, intro buna zi – de ca nu, avem dreptul sa visam – sa zicem un microcip si o secventa de ADN imbratisate de 2 ramuri de maslin.

  Dupa cum s-a tot repetat in ultima luna prin numeroasele si valoroasele contributii care au fost publicate pe acest site, sfarsitul lui Putin nu inseamna si sfarsitul dictaturii, iar salvarea Rusiei si a rusilor nu poate fi posibila prin inlocuirea unei dictaturi cu alta dictatura.

  Dupa cum am mai spus si intr-o alta interventie, poporul rus sufera de lipsa unei reale opozitii interne in Rusia si a unei societati civile cu o cultura civica si politica suficient de matura pentru a putea determina o schimbare de decor si personaje la Kremlin; iar aici ma refer si la un imposibil puci militar; pentru ca armata rusa nu va face niciodata ceea ce facea in mod regulat armata turca (e drept, inainte de Erdogan), adica sa dea din cand in cand cate o lovitura de stat militara, sa organizeze alegeri democratice si apoi sa se intoarca cuminte in cazarmi.

  Rusia prin dimensiunea sa geopolitica dar si economica (atata cat mai este ea astazi) nu poate fi neglijata, deci vom fi obligati, ca sa nu zic condamnati din pacate – indiferent de ce formula de arhitectura securitara va aparea in urmatorii ani (mono, bi sau multipolara) – sa tinem cont, vrem nu vrem, de elefantul din magazinul de portelanuri.

  Nu de putine ori istoria a dovedit ca poate face zigzaguri interesante si surprinzatoare si ne-a demonstrat ca se poate reveni la niste etape pe care le credeam apartinand pentru totdeauna trecutului. Iar problemele trecutului care raman nerezolvate, dispar ca si raurile in desert si apar mai tarziu si in alt loc, mult mai periculoase ca in trecut.

  Acum vreo 10 ani Vladimir Vladimirovici plangea cu lacrimi rosii afirmand ca dezmebrarea si prabusirea URSS a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a sec.20 ; daca am fi patruns in adancimile insondabile ale subconstientului sau cred ca am fi gasit si restul frazei care ar fi spus „dupa pràbusirea Imperiului Tarist”.

  Precum papusile Matrioshka, asa cum URSS a fost continuarea Rusiei tariste, la fel si Rusia se considera si isi aroga dreptul de a fi continuatoarea URSS; de unde si faptul ca Putin viseaza de fapt nu la o reconstituire a URSS ci mai degraba a Rusiei imperiale, dar nu in stil Petru cel Mare ci mai degraba Ivan Groznâi.

  Daca in anii cu Gorbaciov si Eltîn la putere lumea a sperat la un moment dat la o schimbare din partea regimului de la Kremlin a psihologiei sale politice si a comportamentului belicos, ei bine era Putin ne-a readus pe toti cu picioarele pe pamant.

  Rusia va putea evita tentatia imperiala doar in momentul in care toti factorii care intra in calculul complex al formulei vor fi pozitivi: economici, politici, sociali, culturali, la care se mai adauga bineinteles si contextul international in care ne vom scalda in viitorul mediu spre indepartat. Si acest context international pare ca se transforma intr-o perioada lunga de tranzitie incetosata si nicidecum intr-un drum victorios spre pace, democratie liberala si progres economic. Ca sa nu ne imbatam cu apa rece si sa evitam si proorocirile eronate à la Brucan, in umatorii 50 de ani – si asta daca totul decurge bine – nu vad cum Rusia ar putea sa se reinventeze si sa se reconstruiasca sub o alta forma.

  Am impresia ca Rusia va fi intotdeauna tentata sa reimbobineze fimul istoriei si sa rejoace o partida pierduta, incercand sa se intoarca la un punct din trecut unde la o bifurcatie a apucat pe drumul gresit.

 10. Apar acum multe articole despre Putin si putinism. Dar post factum…dupa ce a inceput razboiul in Ucraina. Acesta e unul din ele, scurt si stralucit in acelasi timp. Multa lume stia ce e Rusia, ce a facut in istoria ei , dar se gandea ca acum suntem in secolul XXI si violenta ca politica e depasita. Asa ca aceste articole care vin valuri-valuri, nu sunt decat un regrer tardiv, ca ne-am inselat-a cata oara?. Si ne-am inselat fiindca uitam repede razboaiele din Irak, Cecenia, Georgia, Yugoslavia, Libia, Siria, Afganistan, atentatele teroriste de la Beslan, Bruxelles, Paris, Berlin, Nice, Barcelona. Acest secol nu e deloc pasnic ,asa cum credau unii, ca e sfarsitul istoriei, democratia a invins , piata libera a invins. Finito! Dormti linistiti, va apara NATO!
  Dar cine urmarea stirile de la BBC sau CNN si reflecta asupra lor, citea cartile lui Francoise Thom despre Rusia si Putin, traduse in limba romana, razboiul din Ucraina nu l-a luat prin surprindere. Putin face azi aceiasi politica facuta in Cecenia, Georgia, Crimeea, politica fortei. Acum asistam zilnic cum Ucraina este distrusa sistematic cu rachete, bombe, tancuri. Asa s-a intamplat si in Cecenia, in Siria …
  O vina egala cu a lui Putin o insa si tarile occidentale…si despre asta nu se scrie nimic. Nici un comentariu pe Contributors. Anii la rand in goana lacoma dupa profit, leaderii UE au inchis ochii la ce facea Putin. Acum a ajuns aproape de granitele lor. Si si-au dat seama ca in materie de producere de energie sunt si acum la mana lui Putin. UE expediaza ZILNIC la Moscova 700 milioane Euro –factura de petrol si gaze. In curand ,va fi platita… in ruble.
  Cum se explica atata orbire, atata prostie, in fond? Nici macar explicatiile de natura economica nu sunt suficiente. O generatie mediocre de politicieni de la Angela Merkel la Macron , un UE plin de functionari automultumiti de salariile mari si vacantele in Spania si Dubai. Treziti-va! Putin are intr-o oarecare masura dreptul sa va dispretuiasca ,asa cum o face acum ,fara sa se ascunda.
  Si treziti-va bine! Urmeaza China sa porneasca un razboi. Atat Rusia cat si China mustesc de invidie si ura greu de mascat la adresa USA si a Europei…aceasta anomalie. Credeti ca Putin sau Xi nu se intreaba cum o tara mica la Olanda, pe care o cuceresti in 24 de ore cu tancul are PIB-ul mai mare decat Rusia? Cum mareata China are GDP (PIB) inca mai mic ca USA, o tara decazuta, nu-I asa? . Barbarii moderni stau la panda….

  • Care tanc, acela care-si pierde turela la primul hop si al carui echipaj dispare la furat imediat cum dau de-un aprozar ?
   Io zic, daca vor sa-si puna capac mai repejor, sa atace direct Elvetia.
   Mintea chinezului poate concepe jucarele defectuoase, insa chestii mai complexe, asta nu e de nasul lor.

 11. …vai, nu vom mai fi în viață toți cei care citim acest articol pentru a vedea cum / când vor trece rușii Rubiconul imaginat de autor…

 12. Domnule Profesor

  pacat ca nu este Articolul Dumneavoastra si in Limba Rusa. Voiam sa il trimit la Valeri Kuzmin. Sa il citeasca. Chiar cu Forta. Daca am acordul Dumneavoastra poate il dau la un traducator Autorizat, l as trimite cu posta la fiecare doua zile, pana cand Valeri Kuzmin va intelege ( cred ca are nevoie ) de ce NU este rusia ceva Ideal, ci, doar o Cloaca Cladita pe Secere si Ciocan,

 13. Corecte aceste panseuri de analiza asupra F.Ruse. Cred ca liderii europeni nu stiu prea multa istorie si au subevaluat posibilele actiuni militare ale F.Ruse. Au crezut prea mult in puterea UE si in extinderea NATO. Cunoscand bine istoria F.Ruse chiar daca Putin nu va mai fi, alti conducatori rusi vor dori acelasi lucru. Pana la urma avem o lupta pentru suprematie mondiala, dorita de SUA, R.P.Chineza, F.Rusa,, dar lupta nu se va mai duce cu arme ultra sofisticate ci cu resursele energetice ale planetei.

 14. Gorbaciov a fost un socialist/comunist atipic – el inca crede in acel sistem. Am vazut filmul Gorbaciov – Heaven unde el se declara socialist in 2019. AM inghetat.

  Este un drum lung pe care rusia trebuie sa il parcurga pana la a se schimba pe sine ca natiune. este nevoie de timp, de rabdare/perseverenta si de competenta. Punctul slab al rusiei este ca se vedea mereu ca o natie eliberatoare, reformatoare a lumii pe cand noi cei mai dinspre vest stim cum este de fapt iar recent „operatiunea speciala” a demonstrat fara a mai putea fi tagaduita valoarea si priceperea armatei ruse care de foarte multe ori s-a bazat pe priceperea ucranienilor – ce mare paradox sa ridici arma impotriva celor care te-au ajutat cand tu ai fost la pamant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro