sâmbătă, iulie 20, 2024

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN (sitemului energetic național) din 2010 până în 2020.

Ce mi-a atras atenția este evoluția soldului export – import:

2012 a fost un an secetos și aceasta este explicația celor 85.47 GW imporați în acel an. Începând cu 2014 Hidroelectrica a produs excesiv: în 2014 peste 18 TW.

Nenorocirea a început cu 2019 când soldul a început să fie în favoarea importurilor. Dacă în 2019 PSD-ul a început dezatrul, în 2020 noua conducere MEEMA & comp. l-au adâncit, adăugând în plus la sold 91%.

Cei care vor veni cu argumentul pandemiei nu au dreptate deoarece producția a rămas cam aceeași (un plus de 0,11% ca sa fim corecți) și consumul a crescut în 2020 cu 2,38%.

În ultimii 10 ani maximele de producție au fost între 2014 – 2018. A fost perioadă când toți managerii au tras pentru mărirea producției (care a generat export), mărirea cifrelor de afaceri și a profiturilor (corelate cu scăderea cheltuielilor și investițiilor) ceea ce a însemnat încasări mai mari pentru aceștia printr-un bonus, parte din profit. Acest sistem ticăloșit inventat de PSD a asigurat la buget banii necesari pentru menținerea în viață a statului, plata salariilor și pensiilor, susținerea administrației supradimensionate. Acest sistem ticăloșit a văduvit industria energetică de mentenanță și investiții. Utilajele (și tehnologia) au început să cedeze, presiunea legislatiei europene privitoare la decarbonificare, lipsa de viziune la nivel de minister și ANRE, managementul deprofesionalizat și excesiv politizat au avut ca rezultat căderea și scoaterea din uz a capacităților și scăderea producției.

Observăm: cel mai mult a avut de suferit cărbunele, având o scădere constantă. Trebuie să spunem că gazul are creștere din investiția privată a Petrom. Această centrală de la Brazi are o capacitate de 860 MW/h și a fost pusă în funcțiune în 2012.

Media orară de producție de energie din gaze pentru 2020 este 1126 MW/h, cu un maxim 2185 MW/h. Să nu uităm că ANRE ne spune că avem 3212 MW / h capacitate de producție pe gaze. Probabil peste 1200 MW /h sunt raportați fals de ANRE (considerând că există raportări false în 2012 cam de 600 MW). Se confirmă: în ultimii zece ani companiile naționale au retras, real, din funcțiune aproximativ 600 MW/h capacități care au fost compensați de cei 860 MW, investitia privată a Petrom de la Brazi.

În privința nucleaului producția variază în funcție de programele obligatorii de revizie și mentenanță la cele două reactoare.

Pe ansambu producția de energie securitară a scăzut cu 6,6 TW în decurs de 10 ani, ceea ce înseamnă 17,2%. Tragedia din ultimul an este la producția pe cărbune: avem o scădere de 26%.

Nu mai avem energie securitară, suntem vulnerabili oricărui dezechilibru de producție datorită regenerabilelor și supuși riscului de a avea o pană națională de curent – blackout. S-a întâmplat pe 8 ianuarie 2020 și se mai poate întâmpla și mâine!

Sistemul ticăloșit de extragere a profiturilor companiilor energetice în defavoarea investițiilor și reparațiilor s-a conservat și se va menține pentru rămânerea statului pe linia de plutire.

Neînțelegerea SEN de către decidenți diletanți (sau ticăloși) numiți pe criterii politice și nu de competență sperăm să se schimbe.  

Iată datele dezastrului pe ultimii 10 ani: datele sunt în TW/an și raportările ANRE are capacităților disponibile in MW/h.

Închei cu o comparatie a mixului energiei electrice între România și țările OECD pentru a vedea diferențele: enerrgia securitară la ei este 71,2%, in timp ce la noi este de 54%. Observăm că baza producției de energie securitară este gazul și alți combustibili. Ei au 35%, noi avem 17%. (Documentul poate fi descărcat de aici.)

PS:

Mulțumesc celor care au comentat sau mi-au furnizat informații, pe site (la comentarii) sau prin email. Mulțumesc celor care mi-au atras atenția asupra câtorva calcule greșite. (oricum procentele rămân aceleași!) Notific: cifrele de astăzi au fost verificate de mai multe ori.

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

 1. Dumnezeule ce ghiveci. Autorul nu e capabil nici sa foloseasca corect unitatile de masura, nu stie sa faca diferenta intre putere si energie, si vrea sa fie luat in serios?

  „Hidroelectrica a produs excesiv: în 2014 peste 18 TW.” poate a produs energie, adica 18TWh.

  „Media orară de producție de energie din gaze pentru 2020 este 1126 MW/h” media orara de energie inseamna putere si se masoara in W (si multipli) nu in W/h. NU exista W/h. asadar 1126MW. Tot fragmentul ala e plin de MW/h, deci nu e o simpla greseala din neatentie, ci efectiv lipsesc cunostinte de baza.

  „funcțiune aproximativ 600 MW/h capacități care au fost compensați de cei 860 MW” putere instalata adica. deci MW si prima data (nu 600MW/h ci 600MW). curios cum a facut ghiveci in aceeasi propozitie si tot nu s-a prins.

  „raportările ANRE are capacităților disponibile in MW/h” chiar sunt curios. Au trimis desteptii de la ANRE puterea instalata in MW/h sau n-a inteles autorul?

  NU vreau sa iau apararea PSDului, care au facut multe probleme cu ordonanta 114, dar multa din puterea instalata raportata era fictiva, unitati de productie neexploatabile.
  Cat despre energia securitara si procentele asigurate de gas si combustibili fosili, e normal ca in Romania sa fie mai mici deoarece noi avem procente mai mari de Hidro. Iar asta e de bine din punct de vdere ecologic. Cat despre scaderea carbunelui, scade peste tot in Europa, din motive evidente, Polonia ce (inca) e mai cu mot, dar aia saracii nu au hidro.

  Problema retelei electrice nu e (asa mare) la productie, ba chiar conform Transelectrica noi exportam acum cateva zile cand s-a produs pocinogul, problema e subdezvoltarea retelei de transport si mai cu seama a celei de distributie, nefiind pregatita pentru un transfer masiv de consum de energie din chimica (benzina, motorina) in electrica (masini electrice). Foarte probabil se va marsa foarte mult pe incarcarea masinilor electrice noaptea, pentru acoperirea golului de consum si o echlibrare a retelei.

  • Chiar daca ai dreptate privind umplerea de singe a unitatilor de masura energie-putere, pe total vorbesti prostii:
   1. Procentele mari de hidro pot deveni, in caz de seceta, f mici… Exista pareri impartite privind ecologia hidro, unii spun chiar ca nu prea e bine ecologic, pe total.
   2. Exportul cu care te lauzi e ca la radio Erevan, de fapt import.
   3. incarcarea masinilor electrice noaptea, pentru acoperirea golului de consum si o echlibrare a retelei Eventuala dezvoltare a parcului E-auto ar mari masiv consumul pe total pina la plus 20%!! Deci la consumul actual ar trebui sa mai adaugi ceva, destul de mult si abia dupa aia sa te apuci de „acoperirea golului de consum”.

   De altfel min economiei germane, Altmaier, a scapat porumbelul cind a propus o lege prin care, in caz de consum excesiv, sa se debranseze alimentarea e-auto.

   https://www.welt.de/wirtschaft/article224474350/Wirtschaftsministerium-plant-Zwangs-Ladepausen-fuer-Elektroautos.html

   • Altmaier mai da drumul la porumbei (nicidecum nu-i scapa;). De altfel, „propunerile” sunt facute pentru a fi dezbatute, respectiv pentru negocierea compromiselor intre parti si intre partide. Business as usual in democratii, si in acest sens, stirea este una pozitiva (in final, atat producatorii de automobile cat si operatorii cat si prosumatorii vor primi ceva benificii fiscale). Mai dificil este pentru cei care nu au buget pentru asemenea oferte de atragere a investitiilor in viitor (vezi Albania, Ucraina, Belarus, RMoldova, Serbia, Macedonia. samd). Membrii din Est care au apucat sa adere la UE sa spuna „Bogda Proste” (fara fondurile UE, astazi erau si ei cam povestitori) https://www.thefirstnews.com/article/poland-biggest-beneficiary-of-eus-cohesion-fund–pm-14322
    .

  • stimate domn, daca dvs masurati puterea disipata de Hidroelectrica intr-un an in TW/h , este clar cat de mult pricepeti la gatit ghiveciuri in energie … inteleg ca pentru dvs este in regula ce se intalpla!

  • @Cosmin

   unde am spus ca Hidroelectrica disipa putere intr-un an in TW/h? Puterea instalata de Hidroelectrica e de cativa GW (vreo 6.4GW pe hartie, probabil undeva la jumate in practica) si productia (de energie) e de cativa TWh (a se observa lipsa simbolului / deoarece se inmulteste cu timpul nu se imparte) intr-un an.
   Si normal ca nu e in regula, spuneam doar ca sunt alte probleme mai mari.

   • Hidroelectrica are 6280,674 MW instalati capabili sa injecteze in retea intr-o ora. evident ca niciodata nu va putea ajunge la aceasta performanta. Totalul pe apa este 6643,0885 MW potential de injectie in retea intr-o ora. Totalul productiei de anul trecut pentru total hidro este 15,71331 TW livrati in retea timp de un an … deci ne intelegem?

    • Aproape. Ati spus bine 6643 MW (ma refer la unitate de masura, probabil si valoarea e corecta dar nu asta era subiectul principal al commentului meu).

     In Schimb cei 15.7TW nu sunt TW cu TWh pentru ca vorbim de energie, spre deosebire de primul paragraf unde e vorba de putere). Asadar 15.7 TWh livrati in retea intr-un an, ceea ce inseamna o putere medie de 15.700GWh/(24h*365) = 1.79GW (desigur cu variatile de riguare zi/noapte, precum si pe anotimpuri)

     • un alt fel de a privi lucrurile: pe Hidro sunt 6,6 GW instalati si 1,8 GW livrati in medie, deci un factor de capacitate de aproximativ 28%, foarte aproape de fotovoltaic si eolian…care vin insa cu avantaje suplimentare (constructie/instalatie, alterarea mediului, posibilitate de instalare ulterioara de putere suplimentara, etc)

      • De acord dar aici putem adauga si avantajul Hidro ca poti produce cam cand vrei/e nevoie (inclusiv noaptea). Pe cand la fotovoltaic si eolian, produci acum cat ai soare/vant, nu poti stoca pentru a produce mai tarziu (cum poti stoca apa in ditamai rezervorul). Iar asta e un aspect foarte important in privinta securitatii sistemului energetic. Pana nu putem stoca curentul electric intr-un mod fezabil economic (fie acumulatori mai ieftini, cu mai multe cicluri, fie prin conversie in alte forme si inapoi cu pierderi cat mai mici) nu ai cum sa te bazezi doar pe vant si soare ( si alte forme de generare capricioase, in afara controlului uman). Deaia ai nevoie de un hidro (sau nuclear, gaz si eventual si alte forme mai poluante) pe care le poti da mai incet cand ai soare + vant, si mai tare cand alea nu merge, sa acoperi diferenta pana la consum cand e nevoie. Sau mai nou, maisni electrice multe, comandate syncron (centrale virtuale) care injecteaza din acumulatorii lor cand e nevoie, sau trag din retea cand pot. Pentru asta iti trebuie insa baterii cu cicluri multe in masini si o retea de transport/distributie robusta si inteligenta.

    • Ce e atat de greu de inteles ? Nu trebuie sa fi neaparat specialist in energie, ci macar sa ai cunostinte din fizica, capitolul electricitate. Puterea se masoara in W, iar energia, care este puterea inmutita cu timpul, in Wh. In energie se folosesc indeosebi MW si GW pentru puterea instalata si MWh, GWh si TWh pentru energia produsa. Asta nu inseamna insa ca Hidroelectrica are capacitatea de a injecta in retea instantaneu 6400 MW. Pentru ca depinde de hidraulicitate in principal dar si de alti factori de natura tehnica (starea hidroagregatelor, disponibilitatea acestora si tot legat de apa, de cadere ).
     In privinta avantajelor va pot spune ca energia hidro este probabil cea mai ecologica forma pana la aceasta ora. Stiu ca exista diverse ONG-uri platite cu bani frumosi care sustin contrariul. Am intrat cu unii intr-o discutie la o conferinta organizata de ambasada Germaniei si cand am inceput sa le scot prostiile in evidenta mi s-a spus ca trebuie sa schimbam subiectul. Sunt dispus sa discut cu oricine pe aceasta tema, dar cu argumente verificate nu cu povesti .
     Energia hidro este una stabila si predictibila. De asemenea este forma de energie cea mai rapid de injectat sau scos din retea. Un hidroagregat este pornit/oprit in cateva minute. Centralele hidro au si alte functii importante in afara celei de producere a energiei. Sunt multe de spus dar pe nimeni nu intereseaza adevarul, spus din gura celor din sector.

 2. Cum se explica cresterea cosumului in 2020, an de pandemie!? Mai peste tot consumul a scazut, cauzat de reducerea multor unitati industriale?

  Care a fost evolutia pretului energiei in ultimii ani!? S-ar putea stabili o relatie intre consum si pret? Pe aici multi „specialisti” isterici verzi, considera ca un pret ridicat ar stimula economisirea si deci ar reduce consumul. Desigur acestia nu vad efectele dezastroase pt economie, deoarece o energie scumpa duce la scumpirea tuturor produselor si deci scaderea nivelului de trai, sau chiar mai mult, pierderea competitivitatii in cazul produselor oferite pt export.

  • e plauzibil sa suspectam a fi crescut si consumul (pierderile) mediului inconjurator prin supraincarcarea retelei cu surplus de la regenerabile la ore la care nu exista cerere ?

  • „Desigur acestia nu vad efectele dezastroase pt economie, deoarece o energie scumpa duce la scumpirea tuturor produselor si deci scaderea nivelului de trai, sau chiar mai mult, pierderea competitivitatii in cazul produselor oferite pt export”

   Cresterea tarifelor este compensata de cresterea eficientei energetice (ne repetam la nesfarsit ;) Taxele pe CO2 si tarifele stimuleaza investitiile in cresterea eficientei energetice, atat la nivelul consumatorilor casnici cat si la nivelul agentilor economici. Or, investitiile in cresterea eficientei energetice (incepand cu sistemul energetic si procesele industriale, continuand cu mobilitatea, incalizarea si climatizarea cladirilor, pana la comsumul electrocasnicelor) nu inseamna scaderea confortului si nici a nivelului de trai asa cum trambitati. Dimpotriva, ecperienta Germaniei, UK, Danemarca, Suedia, etc, evidentiaza ca atragerea investitiilor in domeniu, pe de-o parte este o stimulare a cresterii activitatii economice (si a competitivitatii) iar pe cealalta parte, contribuie la crestera calitatii vietii, reducerea poluarii, samd. https://www.ofgem.gov.uk/data-portal/electricity-generation-mix-quarter-and-fuel-source-gb

   P.S. conform argumentelor matale, Romania, Albania, Serbia, Ucraina, Bulgaria, etc ar trebui sa fie campioane in punto competitivitate, exporturi, prosperitate si confort. In realitate insa, exporturile, competitivitatea si nivelul de trai sunt de doi bani (chiar daca slariile si pretul energiei sunt mici).

   • conform argumentelor matale, Romania, Albania, Serbia, Ucraina, Bulgaria, exemple de giga, de regula tarile cu mari emisiuni de codoi sunt cele cu cele mai inalte niveluri de viata si invers.

    investitiile in cresterea eficientei energetice Incercariile de crestere a eficientei energetice sunt de cind lumea si pamintul, de cind Neadental si-a facut usa la pestera, ca sa nu arda asa de multe lemne. Cresterea eficientei energetice nu e si nu trebuie sa fie un scop in sine, ci doar in corelare cu randamentul economic. Investitiile provocate dincolo de orice eficienta economica, de care vorbesti inseamna o saracire masiva a populatiei, se va ajunge ca numai bogatasii si premiantii sa-si permita sa locuiasca intr-o casa.

    Am facut nenumarate studii la Siemens privind scaderea consumului specific de energie, teoretic exista f multe solutii, dar f putine se pot implementa, nici un client nu-ti cumpara produsele extra scumpe.
    Si-n aviatie am lucrat la asemenea studii, acolo unde eficienta energetica e si mai importanta deoarece se multiplica prin scadere greutate, miscorare suprafata aripi etc. Nici acolo nu e posibila aplicarea oarba a unor solutii extrascumpe.

    • „Investitiile provocate dincolo de orice eficienta economica, de care vorbesti inseamna o saracire masiva a populatiei, se va ajunge ca numai bogatasii si premiantii sa-si permita sa locuiasca intr-o casa.”
     ___
     Economiile nationale nu functioneaza pe baza ideologiilor, dupa ureche. Mai toate ramurile economiei sunt subventionate, vedeti mineritul carbunelui (de-a lungul deceniilor), subventiile operatorilor de centrale nucleare; subventiile sectorului auto /motorul diesel, programe rabla, subventiile sectorului agrar, alimentar (cereale, floarea soarelui, cartofi, carne de porc, lapte praf, samd). Subventiile constructiilor, prima casa, etc, insumeaza si ele un morman de bani in fiecare an. Apropo, anul trecut, Airbus a fost sanctionata international, datorita subventiilor (de ordinul miliardelor) primite pe ascuns de la UE. Lumea competitiva din zilele noastre este mult mai complexa decat va imaginati.

     P.S. Asa cum stiti, economia de scara si evolutia tehnologica duc la ieftinirea componentelor (motoarele diesel. panourile fotovoltaice, bateriile VE, turbinele eoliene, sunt cateva exemple). Asadar, nimic rau in subventionarea initiala /si atragerea investitiilor in productia componentelor de maine. Nu in ultimul rand, trebuie sa consideram si faptul ca Europa a pierdut startul serviciilor digitale, Big data, fintech, iar acum suntem pe cale sa pierdem si startul componentelor sistemului energetic de maine (panouri fotovoltaice, componente smart grids, invertoare, bateriile vehiculelor electrice – motoarele de maine, samd). Practic, noi ce vom exporta in viitor daca nu investim in nimic, ca vezi doamne, costa bani (mancare si aia atata timp cat vor mai fi bani pentru subventii?)

     P.P.S. Toata lumea prefera prosperitate, o inflatie usoara in jur de 2% p.a (concomitent cu o cresrere usoara a salariilor, un 3% p.a daca se poate) aceasta ar fi starea economiei de dorit. Doar ca idee, chiar daca pretul unor smarphonuri a crescut la peste 1.000 euro, cererea acestor aparate creste datorita performantei, dar si datorita cresterii veniturilor medii. In Germania ultimilor 10 ani de ex, salariul mediu anual a crescut cu peste 10.000 euro, si iata asa, folosim aparate de buzunar mai performante decat toate computerele la un loc care au lucrat la misiunea NASA Apollo 13. In fine, la capatul opus, cea mai nefavorabila stare a evolutiei economice este inflatia accelerarta (atunci cand increderea in moneda se duce pe topogan). Deflatia este o alta stare neplacuta, atunci cand inflatia este alimentata de cresterea pretului petrolului, sau a altor materii prime de baza (sau de devalorizarea treptata a monedei) in timp ce cresterea economica, competitivitatea si nivelul salariilor stagneaza. O garantie pentru asigurarea echilibrelor (si a succesului economiilor UE) de maine este „tehnologia de varf”. Practic, aici in UE, suntem condamnati la inovatie si la investitii in doemniu, fiindca nu dispunem de bogatii notabile de subsol.

     • Ca de obicei, timpenii pe banda rulanta:
      1. isteria ecologica e ideologie si-n numele ei se arunca cu bani.
      2. vorbesti de high tech si dai exemple de subventia carbunelui.
      3. Subventionarea panourilor solare a dus la inflorirea productiei in China.
      4. Nu cunosc nici o tehnologie inalta care sa apara datorita subventionarii, cu exceptia bombei atomice.
      5. Smartpfonurile nu au fost subventionate.
      6. Ai fi putut fi un f. bun consilier al impuscatului, si el a stimulat high tech.
      7. pina sa apara high tec au aparut datoriile imense ale statelor. Pina ieri ii injuram pe greci, acum ii depasim, desigur, in numele binelui.

      • @neamtu tiganus
       Nu este vina mea ca aveti lacune mari in materie de Volkswirtschaft, functionarea economiilor nationale, etc. Pentru cunostintele matale. pilonii economiilor din prezent sunt subventionati (vezi agribusiness-ul, sectorul automotive, programe rabla. sectorul constructiilor, prima casa, sistemul sanitar, healthcare, etc). Sectorul energetic a fost si el subventionat din greu (si mereu). Nimic rau in asta.

       P.S. Cat despre datorii, v-am explicat cum functioneaza jucaria pentru economiile dezvoltate (dobanzi zero in combinatie cu deprecierea valorii nominale in timp). In ceea ce priveste Romanica, nu trebuie sa faca imprumutri (i se ofera zeci de miliarde gratuit pentru coeziune, modernizarea infrastructurii, agricultura, dezvoltare durabila, etc) Trebuie doar sa absoarba fondurile UE si sa atraga investitii directe (ce este asa de greu?)

     • Florix, e o mare nerusinare sa te decorezi cu dezvoltari tehnologice de virf, implementate de genii care uneori si-au riscat nu numai avutia ci si sanatatea si sa spui ca acestea s-ar datora subventionarilor statelor.

 3. inca o nelamurire, de ce sunt cifrele de export negative?
  Si-nca una, pretul energiei rexportate e egal cu cel al energiei importate, sau sunt diferente mari?

 4. Să fim totuși optimiști.
  Capacitatea de import energie electrică e limitata prin capacitatea fizica de interconexiune.
  Deci degeaba vom dorii mai mult import cînd linia de înaltă tensiune nu va permite
  Și cum problemele nu are nimeni de gînd să le rezolve, ( plus că necesită miliarde și timp ) ne vom obișnui cu lipsa.
  Cum mulți bucureșteni vin menținuți antrenați la lipsa căldurii și apei calde. 😀

  PS.
  Cred că e prima data cind un reactor nuclear vine menținut în funcțiune cu o defecțiune tehnică. ( Programată a fi reparată dar amânată ” că e frig”.) Se generalizează ” solutile” aplicate centralelor pe carbuni. Unde au căzut definitiv grupuri după grupuri din lipsa de întreținere ” că e nevoie de curent”.
  Doar că un reactor nuclear cînd moare din lipsa de întreținere, experimente, dezastre, lasă urme pe zeci și sute de ani. Avem exemple in istoria (altora).
  Se vede că vrem sa intrăm și noi in aceasta clasificare. Posibil și cu primul grup CANDU prăbușit pe plan mondial.

 5. Acest sistem ticăloșit prin care profitul unei companii este folosit preferential pentru bonusuri si dividende in dauna investițiilor este mai vechi si se regăsește in toata lumea, atât in companiile de stat cat si in cele private. In ultimul an mari companii s-au împrumutat masiv ca sa plătească dividende pentru ca managementul este remunerat prin actiuni si bonusuri imediate si nu prin rezultate pe termen lung.
  Fenomenul a fost identificat inca din 1967 in The New Industrial State de John Kenneth Galbraith. El spunea ca deja apăruse un fenomen nou in care managemental (tehnostructura) controla companiile in detrimentul acționarilor.

  • „The salary of the chief executive of a large corporation is not a market award for achievement. It is frequently in the nature of a warm personal gesture by the individual to himself.” J. K. Galbraith

 6. Care este pana la urma politica Romaniei in materie de energie?

  Nu vad cum ar putea fi alta decat cea in materia concurentei: adica de impiedicare a dezvoltarii sectorului de afaceri.

  Dupa parerea mea, politicienii Romaniei (de orice culoare politica) dar si mult prea multi cetateni, vad in sectorul productiei de energie doar o vaca de muls.

  ===

  Revin cu o eterna intrebare cu raspuns cunoscut: de ce fiecare cetatean al Romaniei si fiecare companie scot din buzunar bani pentru a plati ANRE si ME? Care e rostul acestei organizari a nimicului?
  Daca tot nu sunt in stare de nimic, de ce nu desfiintam ME (e suficient un birou cu 3-4 persoane) si ANRE (e suficienta o agentie cu 4-5 persoane angajate?

  Pentru ca daca tot nu folosesc la nimic, macar sa consume mai putini bani din buget.

  Am inteles ca presedintele ANRE este mai greu de detronat decat Papa de la Roma. Isprava grupurilor de interese transpartinice, ca SRI si DNA se ocupa de ceainice si de frecatul lui Dragnea. Dar macar sa i se reduca salariul.

 7. calcule verificate dar in continuare TW in loc de TWh.
  dincolo de asta, ingrijorator cum arata stackul la noi; sa vedem cum supravietuim cand intra reactorul I in revizie…

  • stimabile: in dreptul unui an se trece un numar de TW … consumul intr-un an este de xyz TW … cum puteti sa spuneti chestia asta cu TW/h … cine consuma un TW pe ora?

 8. Am incercat sa gasesc niste epitete ,niste ” injuraturi ” elegante prin care sa-mi exprim civilizat revolta impotriva celor care au condus destinele acestei tari in ultimii 30 de ani.

  N-am gasit !

  In opinia mea Romania ar fi putut fi o mica putere economica in zona asta a Europei avand o multime de atuuri precum capacitati industriale ( care ar fi putut fi retehnologizate sau reconvertite acolo unde era cazul), forta de munca calificata si cu experienta acumulata in procese industriale,suprafete mari de teren cu potential agricol,relief variat favorabil unei exploatari turistice,pozitionare geografica buna ( iesire la mare ).

  N-a fost sa fie !

  S-au facut privatizari prostesti fara controale post-privatizare,s-a dezlantuit jaful care a dus la neglijarea mentenantei si a investitiilor in structurile economice ramase in mana statului,nu s-a inteles necesitatea unui management performant ( numiri politice neinspirate ) etc.

  Rezultatele le vedem azi ,balanta comerciala negativa,deficit bugetar in crestere, datorie externa mare si in crestere.

  Ce-ar mai fi de spus ?

 9. Structura productiei de energie electrica este in continua schimbare, dispare carbunele apare CH4 si energiile regenerabile altele decit hidro- epuizat, energia nucleara prietenoasa ia avint.
  Se scimba si structura consumului creste consumul casnic. Mana invizibila a pietei va gasi echilibrul dintre productie si consum ( adica mentinerea frecventei in sistemul interconectat la 50 Hz)

 10. Subscriu la titlul articolului:DEZASTRU!In urma cu cativa ani se punea serios problema unui cablu submarin intre Romania si Turcia pentru export de energie pentru ca Romania avea surplus de energie ,care depasea capacitatea de tranzit a Bulgariei.Unde am ajuns si din ce cauze?
  -Lipsa de strategie,de investitii intr-un domeniu vital al economiei.A auzit cineca de vreo investitie?
  -Succesiunea de guvernari PSD a dus la taierea profiturilor companiilor energetice ,ultima din martie 2017(cu 90% e adevarat?A ramas destul profit pentru bonusurile zecilor de directori clienti politici taietori de ape cu cutitul.A ramas ceva pentru investitii,pentru reparatii capitale?Consecinte;
  _Zeci si zeci de grupuri turbina -generator la Hidroelectrica fabricate in tara au o durata de functionare mai mare de 30 de ani ,fara reparatie capitala.Planul de reparatiii capitale:ridicol.A calculat cineva in cati ani vor repara capital grupurile?Un ceapist ar fi stiut ,sa faca o simpla impartire.
  -Principalele uzine constructoare de grupuri energetice ,ca si societati de montaj,de proiectare au ajuns in stare de faliment,sau au falimentat deja.De la o tara(din putinele)cu cercetare proiectare fabricatie am ajuns din cauza deciziilor politice in primul rand, la mai nimic,incapabila ,sa mai construiasca o amenajare hidro pentru producere de energie verde si pentru irigatii.(lacurile sunt acumulatoare de energie ,a se vedea anul agricol 2020)
  -Se intrevede o strategie?Inainte de strategie pateste ceva electricianul de la ANRE ,care a „produs minunea liberalizarii penru 6milioane de consumatori?Patesc ceva cei care au avut „aceasta grija” de energia tarii
  Consecinta cea mai grava este atacarea unuia din pilonii de baza ai existentei unui stat viabil:SIGURANTA ENERGETICA.

 11. Dezastrul este generat de ingerinta politicului in sistemul energetic. Cand am terminat eu Termoenergetica in CET-urile din Bucuresti nu se intra fara o pila.
  Intre timp pila a fost sugrumata de politic si asa s-a umplut sistemul de politruci care sunt pusi neavand niciun fel de experienta in energie sau au o ,,vasta” experiente la invartit hartii, ei angajandu-se de tineri prin sustinerea politica in domeniu si nemuncind o zi in alta parte. Exemplu: directorul de la Termoenergetica pus de Firea.
  Dupa asta fac cursuri si devin experti, citindu-le CV te crucesti ce competenti sunt.
  In capul lor competentae exista doar pt ca lucreaza unde lucreaza si au zeci de diplome de cursuri fara valoare!
  Boala e lunga si fara leac din pacate, chiar azi citeam ca filialele din PNL e bat sa isi trimita oamenii in functiile in care se intra doar cu numiri politice.

 12. @ Cosmin 21/01/2021 At 9:41
  Nimeni nu consuma putere instalata (TW) ci doar energia produsa (partial) de acea putere instalata (TWh).
  Contorul dvs. de acasa sau de la birou/companie masoara energia consumata (TWh sau mai convenabil exprimata in KWh) pe care ati consumat-o intr-o luna (sau un numar de zile intre 2 citiri) care apoi va este facturata.
  Cititi factura de la furnizorul de energie si veti observa ca aveti xyz KWh si pretul pe 0.999 KWh precum si alte cheltuieli, tot in functie de xyz KWh (de transport si alte angarale).
  Sa presupunem ca intr-un s-au consumat 100.74 TWh.
  Evident ca nu se consuma in fiecare ora dintru-un an aceasi energie si atunci se vorbeste de un consum mediu pe ora de : 0.0115 TWh / h.
  N.B. am ales 100.74 TWh pentru a rezulta un numar zecimal periodic pentru o ora 100.74 TWh/ (365zile x24 h).
  1 Tera= 1 miliard (10 la putere a 9-a) Kilo

 13. Toate capacitatile energetice termo, hidro, nuclearo electrice au fost construite acum 5- 6 decenii la fel si retelele de transport. Multe ar trebui modernizate de la partea tehnica pana la a construi altele noi mai performante. Durata de viata ale multora este de 30,-35 de ani. Astfel viata reactoarelor Candu 1 si 2 de la Cernavoda este pe final. Problema este ca nu se fac investitiile care trebuie si nu exista planuri pe termem lung. Practic se repara ce se defecteaza si cam atat. Asa aspecte avem la calea ferata, infrastructura edilitara, cai de comunicatii, etc. Politizarea domeniilor energetice a dus la coruptie, jaf in bani publici si privati cu performante zero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro