miercuri, mai 31, 2023

Radu Paraschivescu – dublă premieră

Scriind și publicând Podul Diavolului (Editura Humanitas, București, 2022), Radu Paraschivescu înregistrează o dublă premieră.

Prima constă în faptul că romanul e un policier, așadar se înscrie într-o cu totul altă categorie decât Fluturele negru, Acul de aur și ochii Glorianei sau Cu inima smulsă din piept. Ceea ce nu înseamnă nicidecum că Radu Paraschivescu ar fi ales să se ocupe de lucruri frivole. Să ne amintim că în Poetica prozei, Tzvetan Todorov a acordat un amplu spațiu genului văzut ca un reflex al culturii de masă.

În al doilea rând, Podul Diavolului e un policier cu prefață, fapt ce nu se întâmplă foarte adesea. Prefața reprezintă o ocazie pentru romancier să ne dezvăluie o serie întreagă de lucruri ce țin de geneza și intimitatea scrierii ce face obiectul însemnărilor mele de astăzi. Ca, de pildă, cum s-a născut ideea romanului, de ce acțiunea acestuia se consumă în Franța și nu în orice loc din Franța, ci în Périgord, ce repere istorice și geografice pomenite în carte își au corespondentul în realitate. Sau există sau nu aievea podul Valentré de a cărui existență și supra-nume e legat totul, de ce în toată povestea apare numele suprarealistului André Breton.

Mai aflăm că Podul Diavolului e o ilustrată franceză pe care, firește, Radu Paraschivescu o expediază pe numele tuturor cititorilor și, îndeosebi, pe adresa lui Dan C. Mihăilescu. În ultimul caz fiind vorba despre o frumoasă reverență făcută omului care atâta vreme ne-a adus cartea.

Ni se spune și că aparent anodina localitate Saint- Cirq-Lapopie, acolo unde ajung într-o vacanță franțuzoaica Anne și englezul Bertrand, care vorbește foarte bine limba lui Voltaire, făcând-o cu dorința de a cunoaște La France profonde există aievea și că este situată foarte aproape de Cahors. În paginile romanului ni se dezvăluie și cum se face că unul dintre personaje, pe nume Narbo, deține titlul nobiliar de baron. În  Saint –Cirq-Lapopie există și o librărie ce se cheamă Trandafirul Imposibil, funcționarea acesteia fiind un moft al altui personaj ce se cheamă Laurent Doucet. Care cunoaște detaliul că Breton, venit în vizită în cel mai frumos sat din Franța,  a avut nefericirea și ghinionul de a fi descoperitorul unui cadavru. Iar asta s-a întâmplat foarte aproape de podul Valentré.

În satul cu pricina trăiește o anume Agathe Leboeuf-Desvilliers preocupată de istoria podurilor istorice din Franța. Agathe Leboeuf-DesvilLiers  a scris o carte în care reface istoricul sus-menționatului pod, deci ne furnizează și date care-i explică numele, carte citită recent de două persoane, dintre care una e însuși criminalul. Nu îi voi dezvălui, desigur, identitatea, mă voi mulțumi doar să observ că aici Radu Paraschivescu îl contrazice cu totul pe Willard Wantington Wright, critic de artă și autor de romane polițiste publicate sub pseudonimul S. S. Van Dine. Care postulase, iar postulatul lui e plasat alături de un citat din –cum altfel?- André Breton în chip de motto, că “nici un autor de romane polițiste nu are voie să scrie cărți în care ucigașul e servitor sau majordom”. Autorul nostru încalcă regula atât de categoric formulată de Van Dine pentru simplul motiv că el se joacă de-a Agatha Christie. O face și cu poftă, și cu talent, și stăpânind toate regulile legate de gradarea suspansului, și a trimiterii investigației realizate independent de mai sus menționații Anne și Bertrand pe o pistă falsă.

Agatha Christie e, desigur, citată cu două dintre cele mai cunoscute romane ale sale al căror model e lesne recognoscibil în volumul lui Radu Paraschivescu.. Mai sunt în carte și alte referințe literare și culturale. Găsim, de pildă, citate din Shakespeare, nenumărate replici în limba engleză. Nu pot să nu mărturisesc că, citind romanul, am fost întristat constatând că nu e nicăieri menționat numele lui Michel de Montaigne al cărui castel se află tot în Périgord. Mă rog, am și eu preferințele mele. La lectură mi-am amintit și de un film de televiziune din 1969 ce se cheamă Agentul din Cahors bazat pe rescrierea piesei lui Marguerite Duras Menta englezească. Carevasăzică, m-am contaminat de livrescul de bună calitate al autorului cărții.

Există în Podul Diavolului o mulțime de acțiuni și concurente, și convergente, există multe personaje bizare cu un trecut sau cu năravuri care, pesemne, ar explica operațiunea de igienizare la care se înhamă criminalul, membru al unei Confrerii ale căror rosturi de sunt dezvăluite în paginile finale. Scrise așa, cam tot ca în Agatha Christie.  Vocea naratorului se însoțește cu fragmente din cartea lui Agathe Leboeuf dar și cu aceea a criminalului ce își verbalizează planurile. Și, cum spuneam, există și multă inteligență, și mult și rafinat spirit ludic ce aduc o savoare aparte acestui roman cu totul altfel al lui Radu Paraschivescu.   

Radu Paraschivescu- PODUL DIAVOLULUI; Editura Humanitas, București, 2022    

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro