sâmbătă, ianuarie 22, 2022

Razbunarea lui Putin pentru scandalul de doping

Anul trecut, dezvăluirea marelui program secret, ingenios sponsorizat de stat, care viza doparea sportivilor și sportivelor din Rusia, părea scenariul unui film de succes de la Hollywood.

Un raport al  forului mondial antidoping dezvăluia cum, înaintea și în timpul Olimpiadei de Iarnă de la Soci, din 2014, cel puțin 15 sportivi ruși, care au câștigat medalii, au primit substanțe interzise de la autorități, în scopul îmbunătățirii performanțelor.

În vederea accelerării absorbției, medicamentele erau dizolvate în whisky Chivas, în cazul sportivilor, și în vermut Martini, în cazul sportivelor.

Nimeni altul decât însuși fostul șef al Agenției Ruse Antidoping și-a dezvăluit propriul aport în această monstruoasă conspirație, afirmând, în ”The New York Times “, că membri ai serviciului rus de informații au înlocuit în secret mostrele de urină ale medaliaților – care conțineau substanțe interzise – cu urină curată.

Rușii au înființat un laborator identic secret la sediul oficial de testare și, în timpul nopții, mostrele infestate ale sportivilor ruși erau trecute – printr-un mic orificiu din podea – în acest laborator, unde erau înlocuite cu urină curată aparținând acelorași sportivi, dar colectată cu câteva luni mai devreme.

Desigur, Kremlinul a negat totul. Dar adevărul era că întâmplarea de la Soci reprezenta doar vârful marelui aisberg al endemicei înșelăciuni rusești.

Drept rezultat, sportivilor ruși li s-a interzis să mai participe la competiții internaționale și numai presiunile extraordinare exercitate asupra extrem de influențabilelor autorități olimpice au salvat delegația rusă de la a fi oprită în bloc să mai participe la recentele Jocuri de la Rio. În cele din urmă, delegația rusă de atletism a fost interzisă din cauza unui presupus program de doping sponsorizat de stat.

Dar dacă ați crezut cumva că dl Putin va primi cu capul plecat o asemenea umilință, atunci sunteți extrem de naivi. Dacă există vreun lucru bine pus la punct de Kremlin cu multă vreme în urmă, atunci acesta e răzbunarea.

Această răzbunare a devenit clară în această săptămână, când fișele medicale private ale unor campioni olimpici, de la Serena Williams la Simone Biles, gimnasta americană medaliată cu aur, și la cicliștii britanici Sir Bradley Wiggins și Chris Froome, au fost făcute publice după ce hackerii unei grupări a serviciului rus de informații militare, Fancy Bears, au dezvăluit lumii întregi dosarele organizației antidoping.

Printr-o fulgerătoare demonstrație a vitezei și forței de penetrare a Rusiei în domeniul războiului cibernetic, hackerii au accesat dosare în care sunt relevate așa-zise “Excepții vizând uzul în scop terapeutic”, care permit folosirea unor substanțe interzise dacă tratamentul medical al sportivilor necesită acest lucru. Chiar dacă niciunul dintre dosare nu dezvăluie vreo ilegalitate, scopul a fost să se demonstreze că Rusia nu este singura națiune care are ceva de ascuns.

[…]

Într-o extraordinară escaladare a noului Război Rece, Moscova pompează un val de propaganda bolnăvicioasă împotriva Occidentului prin dezvăluirea unor informații secrete și extrem de stânjenitoare, iar acest lucru este cel mai evident în tentativa de a influența rezultatul alegerilor americane.

Cea mai recentă dovadă a survenit ieri sub forma unei alt atac la nivel înalt, de această data vizând mesajele de email ale lui Colin Powell. Fostul șef al Pentagonului este una dintre cele mai respectate personalități publice ale Americii: prima persoană de culoare care a ocupat o funcție înaltă în Statele Unite. Mulți își doresc ca el să fi candidat pentru Casa Albă.

Cu siguranță că el ar reprezenta o opțiune mult mai atrăgătoare decât cea a actualilor candidați, Hillary Clinton și Donald Trump. Din mesajele de email a reieșit că generalul Powell crede că dna Clinton, pe care încă o mai susține în cursa pentru Casa Albă, este “rapace” și are o “ambiție nemăsurată “. El îl disprețuiește pe soțul ei, Bill, considerându-l, eufemistic vorbind, ahtiat după “pipițe blonde”.

Nimic din toate astea nu-i face vreun bine dnei Clinton.

”The New York Times“ a văzut clar lucrurile mai departe, având în vedere că emailurile piratate ale lui Powell au apărut pe pagina web a hackerilor, pe care analiștii se spune că o leagă de guvernul rus. După ce au verificat site-ul, experți ai unei firme de securitate cibernetică afirmă că informațiile referitoare la înregistrare site-ului și webhosting trimit la gruparea hackerilor cunoscuți drept Fancy Bear – aceeași despre care se crede că, în această săptămână, ar fi dezvăluit informațiile despre vedetele de la Jocurile Olimpice.

Ziarul afirmă că fostul general era “cel mai recent pion din ceea ce pare a fi nimic altceva decât o crasă tentativă a guvernului rus de a pune în încurcătură scena politică americană “.

Chiar cu mult înaintea alegerilor americane din noiembrie, Rusia intervenise deja în cursa electorală. Experți în securitate cibernetică sunt siguri că Rusia a pătruns în computerele de la cartierul general al Partidului Democrat. Rușii au dezvăluit emailuri prin care mai marii partidului încercau să o ajute pe Hillary, candidata lor, și să îl împiedice pe oponentul acesteia, belicosul senator de stânga Bernie Sanders.

Aceste atacuri nu pot fi puse cu certitudine – cel puțin pe baza informațiilor publice existente – pe seama guvernului rus, deși democrații afirmă că oficiali ai serviciilor americane de informații cred că în prezent ”majoritatea opiniilor “ înclină spre Moscova.

În cunoscutul său stil bombastic, după dezvăluirile din tabăra democraților, candidatul republican Donald Trump a cerut Rusiei să pirateze contul personal de email al lui Hillary Clinton. El a spus că Kremlinul trebuie să-și îndrepte atenția spre cele 30.000 de mesaje pe care dna Clinton le-a șters înaintea unei anchete FBI vizând modul în care și-a folosit serverul personal de acasă, pe vremea când era secretar de stat.

În America, gradul de îngrijorare față de hackerii ruși este atât de mare, încât FBI și CIA urmăresc acum operațiunile serviciilor rusești de informații menite să perturbe cele mai importante alegeri din lume.

O primă îngrijorare ar fi aceea că rușii ar fi pătruns în delabratele mașini de vot ale Americii. Spre deosebire de procedurile clar organizate ale alegerilor din această țară, în Statele Unite regulamentul votării diferă de la stat la stat. Experții se tem că procedurile de securitate nu înseamnă nimic pentru hackerii ruși.

Scopul lor ar putea fi acela de a schimba rezultatul alegerilor – ușor de făcut în cazul unei curse strânse determinate de câteva mii de alegători – sau, și mai probabil, de a le submina credibilitatea.

Dacă Donald Trump câștigă, mulți dintre perdanți vor crede că el a furat alegerile cu ajutorul rușilor. În definitiv, este o persoană care și-a exprimat deseori admirația față de dl. Putin.

Oficialii occidentali nu sunt vulnerabili numai în America. În iulie, s-a aflat că  hackerii au atacat contul de email al unui înalt comandat militar al Americii din Europa, generalul Philip Breedlove. De ce? Pentru că el s-a numărat printre primii critici ai modului în care regimul lui Putin îi agresează pe aliații noștri NATO din estul Europei.

Mesajele de email exprimau îngrijorarea că președintele Obama nu ia în serios această amenințare și arătau că Breedlove cerea sfatul prietenilor ca să-și susțină cauza la Casa Albă. Deși nu e clar cum a ajuns să acceseze emailurile, website-ul Intercept, care le-a publicat,- și care susține  avertizorii de integritate și transparența –  afirma că mesajele subtilizate demonstrau că Breedlove “complota “ pentru  “a spori tensiunile de ordin militar “ în Europa. Ce convenabil pentru Rusia, care încearcă să-și califice toți adversarii drept instigatori la război!

Adevărul e că, în timp ce candidații la Casa Albă se rățoiesc unul la altul, o putere străină ostilă – cu a cărei forță de penetrare și de influență noi încă nu dorim, din păcate, să ne confruntăm – se luptă zi și noapte să stârnească haos în cel mai important sistem politic din lume.

Traducerea: Mihaela Danga

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

 1. Primo: Nu exista cine stie ce super experti informatici ai Kremlinului, ci doar utilizatori debili. 99.9% din penetrarile retelelor se datoreaza ignorarii crase a unor reguli simple de securitate (parole previzible, pus botul la fishing, etc.) neutilizarea de keyboard-uri virtuale la introducerea parolelor, etc. etc. etc.. In cazul mail-urilor clanului Clinton, unul din hacker-ii care le-a spart reteaua (arestuitul Guccifer) spunea ca parola mail-ului ei era ridicol de simpla si previzibila (n-a dat-o totusi in gat public). Fara a fi ce-i drept la fel de previzibila ca celebrele parole de mail ale lui Bashar al Assad (qwertyui -personal si 12345678 – guvernamental) :P

  In cazul organizatorilor conventiei Partidului Democrat stim deja ca intruziunile au fost consecintele unor fishing-uri de doi bani (mesaje de la clone ale Amazon si eBay ca sa-ti resturezi contul compromis :D ) . Odata activat link-ul se instala un cititor de tastarua, care trimitea mai departe username-urile si parolele de mail si orice altceva. De acolo spargerea serverului era foaie verde. Ceea ce nu stim sigur e daca era vorba (doar :D ) de rusi. De aici incepe gargara eroica: ca stai sa vezi nene ce ne fac ca superexpertii KGB-ului rusesc si noi ne aparam mai ceva ca la Stalingrad :P . Nope. E vorba de de lucratori inepti si de proceduri de securitate precare. Nu e nici un eroism ci doar cretinism.

  Cat despre bunul Colin Powell asta fie a fost biruit de senilitate, fie era tampit de la bun inceput dar a stiut sa se ascunda binisor pana la batranete :D . Sa ne amintim incindentul de acum 3-4 ani cand i-a fost spart mail-ul (atunci nu i-a acuzat nimeni pe rusi :P) si s-a descoperit corespondenta scabroasa a mosneagului impotent cu oaia PSD-ista Corina Cretu. Atunci zevzecul a primit un mail de la o clona Wallmart ca sa se log-eze sa-si confirme adresa spre a-i putea fi livrat un laptotp Sony Vayo (pe care nu-l comandase) :D S-a lacomit sperand ca se alege cu un laptop gratis, s-a logat si de aici i s-a instalat un cititor de tastaura, etc. etc. etc. E uimitor cati oameni in aparenta educati si in aparenta inteligenti ajung victimele unor astfel de gainarii primitive.

  Secundo: Mail-urile compromitatoare nu ar fi trebuit sa existe. Capeteniile partidului democrat nu ar fi trebuit sa conspire impotriva unui candidat sau altul. Nu-I asa? Iar daca au facut-o e foarte bine ca s-a aflat. Macar stim cu cine avem de a face. De ce ar fi trebit ascunse acele mesaje penibile?!

  La fel si chestia cu bietul papagal Powell. Pana la urma el a dezvaluit secretul lui Polichinelle: Stim ca Mrs Clinton e rapace si e bolnava dupa putere. Stim ca minte. Stim ca e incosecventa. Stim ca atat ea cat si sotul ei au adunat o avere de-a dreptul oneroasa din „fundatia” lor la care printre contributorii de frunte gasim pe nefiresc de multi oligarhi rusi, kazahi sau turkmeni (ca tot veni vorba de preferatii Kremlin-ului :P ). Ma indoiesc insa de chestia cu blondele lui Bill. La cat de decrepit arata bietul de el in ultima vreme, abia mai sufla. Ce blonde nene?

  Oricum dincolo de gluma intrebarea esentiala e de cum de a ajuns adevarul o crima?! :D S-a dat in gat ceea ce cred cu adevarat oamenii astia. Ce e rau in asta? Aici ne e vorba de secrete de stat ce putn vietile oamenilor in pericol. e vorba de dezvaluiri obisnuite ale mizeriei umane, firesti intr-o societate democratica.

  Tertio: Daca castiga Trump oricum povestile despre voturile furate, vor circula cu furie. E boala incurabila a „progresistilor”. Nu stiu sa piarda. S-a colportat despre furtul voturilor chiar si atunci cad a castigat Reagan cu 9:1 in fata lui Carter :P … Mai aproape de vremurile noastre hai sa ne amintim de circul cu voturile furate la referendum-ul pentru Brexit, cu hai sa-l repetam pana iese :D :D :D . Aceeasi poveste la nesfarsit. Efectul insa e contrar de fiecare data. Iar minciuna are picioare tot mai scurte in lumea de azi.

  • Ceea ce uita americanii-si ma mir ca nu foloseste (inca)Trump-e faptul ca dna Clinton a avut un atac cerebral cu ceva vreme in urma.Nimeni nu ramane la fel dupa un astfel de atac oricat de usor ar fi el si poate lua decizii total imprevizibile si nedorite.

 2. Această ”putere străină ostilă” expune rufele murdare ale Occidentului și e foarte bine că o face. Dacă democrațiile occidentale ar fi fost într-adevăr ceea ce pretind ele că sunt, Julian Assange și Edward Snowden ar trebui să aibă astăzi statui, nu să fie vânați ”în numele legii”.

  Faptul că Rusia acționează în acest mod din dorința de răzbunare e absolut nerelevant. Relevant e că ”lumea liberă” începe să înțeleagă ce fel de guverne o conduc.

  • @ Harald
   Imi pare ca ati lasat neterminat ultimul paragraf al comentariului dumneavoastra… putea fi continuat astfel: („ce fel de guverne o conduc”) si sa-si doreasca sa fie condusa de un guvern ca cel de la Moscova.
   Ura! Ura! Ura! :)

   • Nu. A afla de la un interlop că angajații fură din firmă cu camionul nu înseamnă că îl vrei pe acel interlop ca angajat în locul lor. Acel interlop a avut motivele lui să ”dea pe goarnă”, acele motive îl privesc, dar cu ocazia asta tocmai ai aflat cu ce se ocupau angajații proprii. Cam asta-i.

   • @Decebal
    Si in articol si in comentariul dumneavoastra apare aceeasi chestiune. Nu cred ca autorul articolului imi va raspunde asa incat va intreb pe dumneavoastra. Deci, desigur, guvernul Rusiei este dictatorial. Desigur, doreste sa-si extinda puterea, sa refaca vechiul imperiu sovietic, sa readuca statele din Europa de Est sub influenta sa, etc. Toate aceste lucruri sunt adevarate. Dar nu inteleg cum oameni seriosi pot sa vada doar aceasta fata a monedei. Ceea ce spunea Harald este adevarat. Nimeni nu neaga dezvaluirile hackerilor rusi. Informatiile sunt reale. Chiar nu au nicio importanta? Sa o luam pe rand. 1 – Sportul – Cand au fost descoperiti atleti rusi dopati toata lumea a strigat ca este coruptia din Rusia ingrozitoare. Dar acum s-a descoperit ca multi sportivi americani au facut lucruri si mai rele. S-au dopat cu voie, daca pot sa zic asa; de multe ori cu explicatii atat de jenante incat iti e rusine pentru ei. Da, mie mi se pare nedrept ca in momentul de fata Maria Sharapova nu mai joaca tenis iar Serenei Williams nu-i spune nimeni nimic. 2. Hillary Clinton – Faptul ca a fost imprudenta si a folosit mailul personal chiar nu conteaza? Ar trebui sa ne uitam in alta parte? Sa nu comenteze nimeni si sa ii acuze pe hackerii cei ticalosi? Dar pe doamna care ar trebui sa fie mai responsabila nu o acuza nimeni? Ca sa scurtez, ca deja ma intind. Da, sigur, Rusia este periculoasa si trebuie sa fim atenti. Totusi, informatiile respective i-au pus in dificultate pe americani. Chestiunile respective nu ar fi trebuit sa existe iar atitudinea corecta nu este sa arati cu degetul spre cei care, vezi Doamne, te-au facut de ras. Persoanele respective (Clinton, Powell, cei de la anti doping) s-au facut singure de ras prin actiunile lor.

    • @ Alexandru

     Dupa parerea mea, orice sportiv care este dovedit ca se dopeaza cu buna stiinta trebuie eliminat definitiv din viata sportiva. Fie el american, rus sau roman. Dar trebuie dovedit – nu pe net, nu in presa, ci de catre o instanta competenta. Mie mi se pare evident ca, cel putin in ziua de azi, nu presa este sursa adevarului si ca jurnalismul adevarat a murit. Statul de drept inseamna domnia legii. Extrapoland, pe Pamantul de drept ar trebui sa domneasca legi planetare. Din pacate, nu vom ajunge vreodata acolo.

     Referitor la „negarea dezvaluirii hacker -ilor”, cam la ce ar folosi? Cel mult, ar alimenta un subiect de presa. In mod normal, toti cei afectati de hackeri ar trebui sa-si caute dreptatea in justitie. Ce justitie? Internationala? Impotriva cui sa depuna plangere, impotriva unor identitati virtuale?… De la adapostul anonimatului se pot lansa acuzatii de tot felul…

     „Adevarul” este o notiune tare relativa, in ziua de azi… Cea mai sanatoasa atitudine ar fi sa gandim ca fiecare parte are adevarul ei si sa ne ferim a adera total la un „adevar” sau altul…

     Desigur, daca ulterior unei acuzatii de dopaj, un sportiv „se da lovit” si renunta sa participe la unul-doua turnee, pare rezonabil sa gandim ca o face de teama unui control. Dar tot nu putem fi siguri ca asta e adevarul.

 3. Metodele Moscovei nu cred ca mai sunt o surpriza pentru nimeni. Sunt din ce in ce mai usor de recunoscut, inclusiv in actiunile unor organizatii „discret-pro-ruse” din mai multe tari europene.
  In cazul de fata, in Romania s-ar spune ca actiunea Rusiei se incadreaza perfect in categoria „ba pe-a ma-tii!”. Este o greseala ca cineva sa poata crede, vreodata, ca Rusia poate avea alta conduita decat cea pe care-o are de sute de ani incoace. Aviz, tuturor celor care cred ca o relatie reciproc-corecta cu Rusia ar putea fi posibila! :)

  Razboiul rece nu a incetat niciodata, singura diferenta, astazi, este ca s-a mutat „cortina de fier”. Catre Est. Cu peste 1000 Km…
  Desi face eforturi disperate sa para ca e in ofensiva si ca ar trebui sa aiba un cuvant puternic de spus, Rusia este in defensiva, de fapt. Imperiile moderne se cladesc si se dezvolta altfel, astazi. Rusia a pierdut startul, dar nu vrea sa recunoasca. Incearca sa ajunga plutonul fruntas din urma, dar acesta nu sta pe loc si are un avans considerabil. Nasol!…

  Cat despre „mail-uri piratate”, cine poate garanta pentru autenticitatea lor? Victima piratarii ar trebui sa dea in judecata „piratul”, iar instanta ar trebui sa decida de partea cui este dreptatea… :)

  „Scandalurile cu hackeri rusi” care ajung prin presa nu pot face rau decat acelui candidat american care se banuieste ca ar fi preferat de Rusia. Dupa cateva scandaluri de-astea rasunatoare, daca „iese din urne” Donald Trump, Hillary Clinton poate acuza frauda electorala, iar intreaga lume va arata cu degetul catre Rusia, avand in vedere ca are antecedente. La un nou scrutin, ce sanse ar mai avea domnul Trump. :)

 4. Stimate domn,

  Lansati niste fumigene groase si evitati chestiunea de fond. Tactica tipica propagandistilor de a deplasa accentul de pe continut pe context. Haideti sa va ajut putin:

  In cazul sportivilor occidentali dopati exista doua chestiuni distincte: contextul -fisierele sparte de hackeri si continutul: s-au dopat sau nu. Una este modul in care au fost obtinute informatiile -printr-o infractiune pe care n-o contesta nimeni, si alta e continutul lor – care dezvaluie ca pentru unii e permis dopajul si daca trebuie ii mai acoperim si printr-o lege, iar pentru altii suntem cerberi puri si duri. (daca cineva vrea sa creada ca substantele pe care le luau occidentalii erau pentru raceala si alte povesti, e liber s-o faca).

  La fel si in cazul favoritei dvs Hilary. Conteaza mai putin cine i-a spart mail-ul: CIA, rusii sau Satana insusi. Nu e „in chestie” Fondul problemei e urmatorul: a facut sau n-a facut potlogariile respective? Modul in care au fost obtinute informatiile compromitatoare nu scuza ilegalitatea si imoralitatea faptei. Tipul dvs de „argumentatie” este cel al infractorilor: a avut seful de post ciuda pe mine. Ma asteptau la cotitura Basescu, DNA-ul si serviciile, e un proces politic. Sa zicem ca asa este. Ramane chestiunea de fond: ai facut sau n-ai facut? Faptele care ti se imputa sunt reale sau nu? Esti curat si ti-au inventat un caz fals?

  Dumneavoastra in schimb lansati perdele de fum. Slabut, dle Lucas.

  • @ Bogdan Ivascu

   Daca si Justitia ar gandi si ar actiona cum spuneti dumneavoastra, Dinu Patriciu ar fi facut inchisoare, inainte sa moara. Si atatia alti infractori, in procesele carora Justitia nu a acceptat probe reale (dar declarate ca obtinute ilegal), ar fi fost in inchisoare. :)

   Important e ca justitia nu se face nici la televizor si nici pe Internet. Sunt absolut convins ca exista o diferenta intre concentratia in organism a unei substante interzise dintr-un medicament si concentratia in cazul in care este ingerata doar substanta respectiva, in scop de dopaj. Si sunt absolut convins ca, in cazul unei anchete serioase, s-ar putea ajunge la o concluzie corecta. Dar, pana atunci, ar fi decent sa nu ne dam cu parerea.
   Daca ne raportam la Andreea Raducan, ca romani, ni se pare nedrept ca i s-a retras medalia olimpica de la Sidney, din cauza unui Nurofen…

   Ca principiu, consider ca orice sportiv dovedit ca se dopeaza cu buna stiinta trebuie eliminat definitiv din viata sportiva.

   • nu poti sa distingi un uzaj pur terapeutic de un uzaj in scop de dopaj, duza care-l tra. Chiar daca e clar ca e vorba de o razbunare a rusilor asta nu inseamna ca e corect ce se intampla. Tot sportul e o mascarada : la o cursa de atletism de nivel mai ridicat 90% din participanti sunt astmatici cu legitimatie

  • Problema de fond mi se pare următoarea: Există o procedură acceptată în sportul internațional pentru cei care din motive medicale trebuie să ia anumite tratamente care conțin substanțe de pe lista celor considerate dopante:
   – se cere în prealabil aprobarea federației internaționale, arătînd că sportivul suferă de boala X, motiv pentru care trebuie tratat cu leacul Y, care conține și substanța Z de pe lista celor interzise. Se adaugă acte medicale doveditoare.
   – Federația Internațională își dă aprobarea de folosire a leacului Y pentru o perioadă limitată
   – Abia apoi sportivul ia leacul Y, nu mai mult decît perioada și cantitățile aprobate de federația internațională
   Andreea Răducan, cînd a fost descalificată că a luat Nurofen, nu ceruse în prealabil aprobare de la federația internațională.
   Cred că e o diferență între această procedură și cea a înlocuirii probelor de urină.

  • @ Bogdan Ivascu,
   confundati medicamentele cu substantele dopante.
   Medicamentele se iau la recomandarea medicului care anunta forurile sportive si cere voie, pe cind dopajul este pe ascuns fara nicio recomandarew medicala.
   Aveti drija ca vi se vede directia: englezii si americanii :P
   Autorul a tratrat o parte a ceea ce au facut hackeri, dar printre sportivi s-au aflat cehoaice, spanioli si chiar o romanca; credeti ca „americanii” aveau interes sa protejeze si pe acestia?
   NB,
   ce cauta „dusmanul” Justitiei, Basescu, in discutie? ati diluat si diluarea :P

   • VictorL: Ce-ar fi sa va informati mai bine in ce constau acele „medicamente”? Wink-wink ;)

    Nu e cazul sa descoperiti agenti FSB in toti cei care nu-s de acord cu dvs si nu considera inglejii si americanii o specie de heruvimi. Nu face bine la echilibrul interior.

    Cu basescu n-am nici o treaba, stati linistit nu ma leg de el. Era doar o paralalela ca sa se inteleaga mai bine relatia context-continut. Daca n-ati inteles nu e cazul sa va agitati.

    @ Decebal: cred c-ati inteles bine ce-am vrut sa spun, n-as face decat sa ma repet. Ilegalitatea modului in care sunt obtinute probele nu absolva faptasul de responsabilitate. Morala, cel putin. Desigur, Justitia nu poate proceda asa,dar asta e o alta discutie.

    • @ Bogdan Ivascu,
     cei care se dopeaza nu fac cerere.
     Cei bolnavi o fac (poate nu sti nici ce e aia „boala”) cu medicamentele recomandate de medic (pentru 3-7 zile), acceptate de forurile sportive, iar documentele alea se pastreaza la WADA. Pentru asta au si fost descoperite, existau. Cei ce se dopeaza nu au aprobari pastrate la WADA.
     NB,
     este emblematic: Sarapova a fost depistata, a recunoscut, dar lumea nu e atit de scandalizata. Desigur, e femeie frumoasa (cine nu cedeaza in fata unor nuri ametitori?), nu e negresa si americanca. Care a stat si 11 luni inafara terenului de tenis, bolnava.
     Un medicament nu are puterea unei substante dopante, cel mult te poate pune pe picioare dupa boala, dar nu te face Ulise :P

     • Stimate domn,

      Distinctia dvs bolnavi/atleti dopati este falsa in acest caz. Degeaba insistati pe ea. A mentionat un user mai jos cate ceva din susbtantele folosite: gluco-cortico-steroizi, Prednison, etc. Dar va rog, documentati-va, informatiile sunt publice. Intrebati eventual un specialist sa va explice la ce fel de „boli” se folosesc „medicamentele” respective. Desigur, daca vreti sa adoptati tactica strutului sunteti liber s-o faceti. O tot tineti langa pe-aici cu VADA, nu s-a facut pe ascuns, e hartie si stampila totul e in regula. Ba pe ascuns s-a facut, si daca nu faceau astia informatiile publice, ascunse si ramaneau. E foarte simplu: rusii s-au dopat cu stampila si hartie de la minister si federatie, astialalti cu stampila si hartie de la VADA, NADA, whatever. Si fiindca au fost un pic mai destepti i-au zis tratament medical pentru cazuri exceptionale, in caz ca-si baga vreun curios nasul. Si-au tras acoperire cum ar veni. Acuma daca ai boala pe rusi si vezi peste tot agenti de influenta FSB, te vei tine de pseudo-explicatia asta ca orbul de bata. Eu incerc sa merg pe continut, nu m-as opri la forme, fie ele si cu aparenta legala.

 5. Pe d. Lucas văd că nu-l prea interesează cât de grave sunt problemele respective: dopajul surorilor Williams cu acordul Agenţiei Antidoping şi al WTA, manevrarea alegerilor din Partidul democrat ca să iasă Hillary şi nu Sanders, tentativele gen. Breedlove de a face presiuni asupra lui Obama etc.

  D. Lucas e însă foarte îngrijorat că hackerii ruşi au dezvăluit aceste lucruri! Era mai bine să fi rămas necunoscute?

  • Nu cred ca se indoia cineva ca Serena Williams se dopeaza cu hormoni. E suficient sa te uiti la ea cum arata, la dispozitia si volumul masei musculare, sa realizezi ca e in neregula. Diferenta acum e doar ca avem confirmarea medicala si tipul de medicatie folosita (gluco-cortico-steroizi, Prednison et al.).

  • @Dan T
   Mie mi se pare ca pe dl. Lucas il ingrijoreaza in primul rand succesul propagandei lui Putin si vulnerabilitatea occidentului in fata acestui tip de propaganda. Iar aceasta ingrijorare mi se pare si mie cat se poate de legitima, chiar daca am o antipatie cat se poate de sincera fata de Serena, Hillary si pardidul democrat(iar faptul ca imaginea lor sufera ma lasa cat se poate de rece).

   • @radu stroe
    Nu cred ca si-a inchipuit cineva ca Serena ar fi un inger cu aripi albe, eu recunosc ca am banuit-o tot timpul de practici nu tocmai ortodoxe. Insa recunosc ca dezvaluirile recente au constituit pentru mine o mare dezamagire. Doar atat au putat sa-i gaseasca? Incep sa cred ca banuielile mele, chiar daca nu erau cu totul nejustificate, erau in orice caz mult prea exagerate.

   • Ar fi de dorit ca oamenii să dea dovadă de maturitate, discernământ, spirit critic.
    Lucrurile nu sunt niciodată 100% albe sau 100% negre. Sunt diverse nuanţe de gri. Sigur, griul rusesc e mult mai întunecat decât cel american.
    Dar asta nu înseamnă că tot ce face şi spune America, sau tot ce se face şi se spune în America e bun şi drept, şi tot ce face şi ce spune Rusia e fals şi criminal. Nu are nimeni monopolul adevărului.
    Forţa Americii vine tocmai din recunoasterea şi îndreptarea erorilor, nu din ascunderea lor sub preş.
    Nu toţi cei care critică unele aspecte ale politicii americane, ale realităţilor din America sunt anti-americani şi pro-ruşi. Din contră, vor o Americă mai bună, mai înţeleaptă, mai puternică.
    Iar jurnaliştii ar trebui să surprindă aceste nuanţe, nu să-şi îndoctrineze cititorii în spiritul luminii care vine acum de la Apus. Ar trebui să-i trateze cu respect.

  • Esti ca si hackeri rusi, mincinos: surorile Williams (si ceilalti) nu s-au dopat, ci s-au tratat medical. Cu stiinta si acordul unor foruri, caci pentru astea se gaseau documente la WADA.
   Cei care se dopeaza, dopeza, dsaca stii ce-i aia @ Dan T, nu au niciun document pus la pastrare, caci o fac ilegal.
   Asa cum faceau sportivii rusi, cu protectie guvernamentala :P

   • @victor L

    Când o să „bagi ” măcar o dată în viata ta cortico-steroizi în tine, fie si pe motive „medicale”, si apoi să participi la o întrecere sportivă, mai vorbim. Până atunci, las-o mai moale cu „medicamentele”.

    Trebuia să se retragă pe perioada respectiva si punct. Bine că o pastilă( Ibuprofenul e substanta din nurofen) duce la retragerea unei medalii, dar altele se fac cât „zidul” pe motive „medicale”.

    • @ dan/ ,
     cind o sa faci tu regulamentele si regulile de joc, „mai vorbim”; pina atunci „las-o mai moale” cu iritarile de tribuna.
     Daca nu iti place sportul, nimeni nu te obliga sa-l privesti.
     Sportivii de azi sint umani, se imbolnavesc, se accidenteaza, trebuie sa se trateze. Ce s-a descoperit la WADA este ceva care s-a facut cu stiinta forurilor sportive.
     Cind se constata DOPAJUL, nu tratamentul medical prescris de medic si acceptat de forurile sportive, atunci exista suspendari. Unele chiar si pe viata.
     Nu toti au deviza „toata lumea = aceisi mizerie”.

 6. Da, e clar ca e o razbunare a rusilor. Pe de alta parte problema „dopajului legal” e reala. Toti medicii sportivi stiu cum stau lucrurile. La o cursa de atletism de nivel mai bun peste trei sferturi dintre participanti sunt astmatici cu certificate medicale, in timp ce incidenta acestei boli in populatia generala e ceva de genul 5%. Asta le permite sa ia tot felul de substante/medicamente care amelioreaza performantele si care in plus mascheaza si alte produse dopante si mai puternice. E foarte simplu, declari medicului ca faci astm de efort, nici nu e nevoie sa ai tot timpul simptome.
  Gimnasta americanca care a luat 4 medalii de aur a luat ani de zile substante asimilate amfetaminelor, ca altfel chipurile nu putea sa se concentreze si deci sa se antreneze. Daca ei i se permite sprijinul acestei substante, normal interzisa, sincer nu vad niciun motiv valabil sa-i interzicem unui halterofil sa se indoape cu anabolizante, sau unui ciclist sa-si injecteze EPO.
  Faptul ca este autorizat/legal, validat de instantele sportive, nu inseamna ca nu e o problema cu aceste practici. Si Maradona a bagat un gol cu mana, care a fost validat conforma regulilor, asta nu inseamna ca totul a fost ok…

  • Asa e, nimeni nu-i cinstit in lumea asta.
   Cu exceptia @ nemo.
   Oare dece protejeaza americanii de la WADA pe americanul Nadal, pe americanca Kvitova si pe o sportiva nascuta pe plairi mioritice? De escroci, am inteles.
   Iar daca sportivul are si el o boala, sa stea dreaqului acasa; si daca se poate nici sa nu se trateze de boala, ca sa fie sigur cunoscatorul ca el e bolnav. Ca daca i-a medicamente, se face bine, si apoi concureaza la o disciplina, e un escroc. Sportivii trebuie sa fie tot timpul sanatosi tun.

   • 1) daca esti accidentat/bolnav stai pe tusa cat timp iei cortizona sau alte substante care pot influenta performantele, mi se pare normal.
    2) n-am zis nicaieri ca doar sportivi americani beneficiaza de sistemul asta, eu zic tocmai ca-i o problema mondiala

    • In perioada aia de 3-7 zile cit sportivii au fost sub tratament, nu au participat la turnee.
     Daca ai vazut, in special la tenis, eventualele accidentari in timpul jocului sint supuse unor tratamente medicale, nu dopare. Dupa tine, daca se accidenteaza un sportiv , afara din joc cu el. Nu trebuie tratat medical ca sa poata continua jocul. Nu, ca unii cred ca toti sint hoti, doar ei cinstiti.
     Daca iubesti sportul, mai putina rautate la adresa unor sportivi de mare performanta. Nimeni nu poate obtine rezultate care sa ne incinte, fara antrenamente dure si folosind rezultatele stiintei, fara a te folosi de ceea ce e interzis Repet: rezultatele stiintei fara ceea ce e interzis.
     Iti place ce zice @ neamtu tiganu?
     „Nu mă interesează frații Williams”
     Cele doua surori au incintat milioane de oameni de-alungul a aproape 20 de ani. Si tocmai pentru asta sint hulite: sint negrese, nu sint o frumusete pe gustul lor, au fost bolnave si au lipsit cite un an din circuit si au revenit in frunte. Plus ca nu au fost depistate ca se dopeaza. Deranjeaza ca se trateaza medical.

 7. Scuzele mele dar pasiunea lui Clinton ptr „secretare” nu este cumva binecunoscuta? Si atractia lui ptr sexul frumos nu a prolejuit bancuri ?! E ca si cum ai dezvalui ca si lui Putin ii plac femeile tinere sau ca Eltin era un betiv ..

 8. Nu mă interesează frații Williams, dar nemtìi au cumpărat un CD cu date furate de la băncile elvețiene cu persoane care băgau bani negrii în Elveția.
  Întrebăre, e moral sa folosești date furate, tu ca stat sa încurajezi furtul, sau e ca la mate minus cu minus da plus?

  • Ti s-ar putea raspunde ca nici pe el nu-l intereseaza o nemtoaica tiganca.
   Dar intrebarea ta are o corespondenta in Romania: este corect sa folosesti denuntatori corupti pentru a descoperi alti corupti, iar pe denuntatori sa ii lasi in libertate si cu banii furati?
   Dreptatea este uneori tare murdara :P

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Edward Lucashttp://contributors
Edward Lucas scrie pentru the Economist. Este de asemenea senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro