duminică, iulie 21, 2024

Reacție Rapidă: Interviu cu Armand Goșu: Putin a evitat mobilizarea generală de teamă că războiul cu Ucraina s-ar putea transforma într-un război civil în Rusia

E primul discurs televizat al președintelui Putin după cel din dimineața de 24 februarie, când a anunțat începerea agresiunii militare împotriva Ucrainei. E un moment important, explicați-ne contextul. De ce acum? De ce tot acest spectacol, cu zeci de milioane de oameni care stau lipiți de televizor de ore bune așteptând discursul lui Putin?

Au mai fost discursuri televizate și după 24 februarie. Unele importante, altele mai puțin. De ce acest discurs este important? Mă întrebați în ce context vine el. Corect, contextul e foarte important. De ce acum?

Prin acest discurs, Putin răspunde contra-ofensivei ucrainene, care a început la 29 august, la Herson, și a continuat la 5 septembrie, cu și mai mult succes în regiunea Harkov. Cea mai importantă victorie este, fără îndoială, ocuparea practic fără luptă a Izium, un hub logistic esențial pentru aprovizionarea armatei ruse din Donbass.

Totodată, Putin răspunde și interlocutorilor de la Samarkand, summit la care a fost bombardat, nu doar de către Erdogan, ci practic de către toți șefii de stat cu care s-a întâlnit, cu cereri de a înceta războiul din Ucraina. Felul în care Putin a fost tratat la Samarkand, faptul că a fost lăsat să aștepte în fața camerelor pe fiecare din omologii săi cu care avea întâlnire, l-a făcut să înțeleagă mai bine situația precară în care el personal, dar și Rusia, se află în acest moment, și să reacționeze.

Marți seara, la ora 20.00 trebuia să fie discursurile lui Putin și ministrului Apărării, Serghei Șoigu. Televiziunile rusești au așteptat cu comentatorii de serviciu în studiouri, difuzarea discursurile. La ora 22.00 doi apropiați ai Kremlinului, Markov și Simonian au anunțat pe rețelele sociale că discursul va fi difuzat miercuri dimineața, la ora 8.00. În cele din urmă a fost difuzat, dar de la 9.00 și, în fond, n-a conținut nimic, dar absolut nimic neașteptat.

Faptul că difuzarea înregistrării discursului a întârziat, confirmă luptele de culise de la Kremlin, din anturajul lui Putin cât și faptul că președintele realizează gravitatea situației. Ceea ce nu-l face să renunțe la unele teme ale propagandei.

Ce a spus în acest discurs?

În ordinea inversă, pe locul trei ar fi temele patriotice. S-a referit la Rusia istorică, deci obsesia cu istoria și cu granițele. La faptul că rușii o să-și apere suveranitatea și integratatea teritorială, în fața ofensivei Occidentului care vrea să distrugă Rusia. Noutatea ar fi că Putin împinge tot mai evident spre narațiunea – “patria în pericol”, trebuie ca tot poporul rus să pună mâna pe armă ca s-o apere. Deci, Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Ceea ce n-ar fi o noutate. În condițiile în care mii de soldați ruși fac rapoarte pentru a ieși din armată și nu văd nici un motiv pentru care ar continua războiul împotriva Ucrainei, tentativa lui Putin de a zugrăvi Rusia ca fiind amenințată, e o încercare de a mobiliza populația pentru războiu.

Doar amintesc tema propagandei rusești, anume că Rusia nu luptă cu Ucraina, ci cu Occidentul, care vrea să distrugă Rusia. E o temă mai veche, n-o dezvolt aici.

Al doilea subiect important, ar fi că Rusia trebuie să susțină dorința celor din Ucraina care vor să-și decidă singuri viitorul în referendumurile anunțate. Putin folosește un termen ciudat, concetățenii noștri. Adică, locuitorii din Herson, Zaporojie, Donbass sunt considerați deja cetățeni ai Rusiei. Poate e doar o scăpare. Eu doar am ascultat discursul, poate ar trebui să mă uit mai atent pe transcriere, deocamdată nu se pot accesa site-ul Președinției ruse.

Și, pe locul întâi, cel mai important punct, este anunțarea — la cererea Ministerului Apărării, repetă asta de cel puțin două ori în discurs – a mobilizării parțiale. Deci, nu el vrut, ci Șoigu.

Ce înseamnă mobilizarea parțială? Și cum poți să faci mobilizarea când Rusia nu e în război, ci doar desfășoară o operațiune militară specială?

Grea întrebare, eu n-am răspuns la ea. Putin ar trebui să vă răspundă. E un paradox aici, cum bine sesizați. Formal Rusia nu a declarat război, dar a declarat mobilizare, fie ea și parțială.

Decretul de mobilizare parțială a fost deja publicat. A ieșit și ministrul Șoigu cu câteva detalii importante. Ministrul Apărării spune că vor fi mobilizați 300.000 de oameni, dar că Rusia ar avea o capacitate de mobilizare mult mai mare, cu un total de 20 de milioane de rezerviști.

Decretul e important, înainte ca să vorbim m-am uitat pe el. Pe scurt: mobilizarea parțială începe de astăzi, 21 septembrie. Cei mobilizați primesc statutul de militari cu contract, ceea ce înseamnă că vor fi plătiți la fel ca militarii cu contract. Pot fi scutiți cei care lucrează în intreprinderi din complexul militaro-industrial, iar guvernul va defini clar aceste categorii. Pot fi scutiți de armată pe motiv de vârstă, starea sănătății sau dacă au fost condamnați la închisoare pentru anumite fapte.

Această decizie de mobilizare a fost pregătită marți de modificarea Codului Penal de către Duma de Stat. În ce fel?

După ce Putin s-a întors de la Samarkand, din Uzbekistan, evoluția evenimentelor a căpătat o altă dinamică. S-a cerut un răspuns adecvat contra-ofensivei victorioase ucrainene care în 5 zile a eliberat peste 8000 km pătrați, cât a reușit să ocupe armata rusă în 6 luni de război în regiunea Harkov. De notat, această contra-ofensivă nu a putut fi oprită la granița administrativă a regiunii Lugansk. Astfel, după eliberea regiunii Harkov, a început și eliberarea regiunii Lugansk, singura regiune pe care Rusia reușise la începutul lunii iulie s-o ocupe 100%.

Cum armata rusă nu face față trupelor ucrainene, s-a implicat politicul. Duma a modificat Condul Penal în sensul definirii unor termeni, mobilizare, stare de război, vreme de război. Au fost introduse pedepse pentru jaf, pentru cei care se predau inamicului, pentru cei care pleacă din armată.

Spuneam că armata rusă este supusă unei presiuni uriașe, legislația permite militarilor ruși să ceară lăsarea la vatră din cauza convingerilor lor. Erau mii de astfel de cereri la comandamentul trupelor din Izium, cereri care mai apoi au fost publicate de presa ucraineană.

Cine vor fi cei mobilizați?

În Rusia e o loterie întreaga viața, nu doar mobilizarea. Ministrul Șoigu are nevoie de 300.000 de oameni. El spune că vor fi folosiți pe linia de contact, unde vor fi trimiși după ce vor fi atrenați corespunzător.

De ce 300.000? Cred că e vorba aici de infanterie. În vreme de pace, armata rusă are 280.000 militari trupe de infanterie. Cele mai multe unități au fost distruse de ucraineni. S-a luat decizia desființării totale a unor unități, printre care și cea care în martie ocupase Bucea. Pur și simplu 80 chiar 90% din personalul acestor unități a fost nimicit în luptă. Deci, cei 300.000 vor forma trupele de infanterie pentru viitoarele încercări de ofensivă.

În zona de frontieră, mai ales în regiunea Bolgorod, în ultimele două săptămâni au fost trimiși zeci de mii de tineri de 18 ani, soldați în termen, care abia au depus jurământul. Deja comitetele mamelor soldaților au început acțiuni de protest pentru a-i salva pe acești tineri, a-i ține cât mai departe de zona luptelor.

Faptul că armata rusă nu are soldați s-a văzut cel mai bine în Donbass, unde după pregătire de artileri de câteva ore, nu mai are cine să mai plece la atac, pur și simplu sunt prea puțini soldați, armata e prost organizată.

Putin a tot amânat această decizie de mobilizare. De ce a semnat un decret de mobilizare parțială și nu mobilizarea generală? Care vor fi consecințele politice ale acestei decizii? Dar cele militare?

Comisariatele militare din Rusia lucrează 4 luni pentru recrutările la termen, adică primăvara și toamna. Să luăm ultima recrutare, din aprilie, de 130.000 de tineri. Pentru mai mult decât dublu, adică 300.000, comisariatele vor lucra cel puțin jumătate de an. Pentru acești militari nu există ofițeri-instructori, deci vor trebui găsite soluții pentru pregătirea lor. Instruirea acestor rezerviști durează 3-4 luni. Vedem recent că un corp de armată de voluntari, compus de rezerviști, oameni care au venit să câștige bani în armată, corp militar antrenat timp de 3 luni, a luat-o la fugă la Izium și a mai și abandonat armament modern. Poate că în decembrie, sau chiar ianuarie, deci în mijlocul iernii, acești rezerviști vor putea fi trimiși în teatrul de operațiuni. Ar putea fi folosiți în ofensiva de primăvară, dacă vor supraviețui până atunci.

Ca Putin să obțină victorii ar trebui să războiul să devină popular, întreaga națiune rusă să se mobilizeze în jurul liderului său, ceea ce e puțin probabil că se va întâmpla. Da, va conta mobilizarea parțială, dar nu cred că va fi determinantă în această fază a războiului. Dacă Putin ar fi declarat mobilizarea la 9 mai, cum se zvonea, atunci războiul ar fi putut evolua altfel pentru Rusia.

Consecințele politice vor fi infinit mai importante. Putin se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației, în care nu are absolut nici o încredere. Acei oameni pot întoarce armele împotriva lui Putin însuși, iar războiul cu Ucraina s-ar putea transforma într-un război civil. De aceea a acceptat să declare o mobilizare parțială. În ciuda uriașei presiuni dinspre armată și servicii sau unor lideri exotici precum Kadîrov. Vladimir Putin poate doar spera că cei 300.000 de rezerviști vor fi ținuți sub control iar restul populației se va preface, ca și până acum, că viața merge înainte și că nu se întâmplă nimic important.

În cazul în care vor fi tulburări sociale ale unei populației nemulțumite de mobilizare la război, și acest scenariu devine tot mai probabil, regimul Putin va fi amenințat serios. Diverse grupări mai aproapiate sau mai îndepărtate de Kremlin ar putea colabora pentru a-l da jos pe Putin din fotoliul de președinte. Însă, după aceea există riscul să izbucnească o lupte feroce pentru putere între aceste grupări care să ducă, în cele din urmă la haos și chiar război civil. Și la dispariția Federației Ruse așa cum o știm din ultimii 30 de ani.

Dacă până acum, rușii din zona urbană, a marilor orașe, Moscova, Petersburg etc puteau să-și vadă de viața lor și să facă abstracție de războiul din Ucraina, de astăzi, ei nu mai pot fi indiferenți, pentru că mâine pot găsi în cutia poștală o scrisoare din partea comisariatului militar care-i cheamă la armată.

Distribuie acest articol

39 COMENTARII

 1. Sunt extrem de curios daca vor lua oameni si din Moscova, Petersburg (nu numai, mai au orase mari, destul de dezvoltate, precum Ekaterinburg, Kazan sau Novosibirsk – al treilea oras al tarii, cat Bucurestiul de mare) sau vor continua tot asa, cu siberieni! Cand vine sicriul in Siberia, nevasta/mama, primeste Lada, dar, la Moscova, probabil ca are deja BMW! Am un sentiment ca se va ”recruta” in continuare de la tara.

  • Nomenclatura putinista mobilizeaza si cetateni din Moscova. Pana si ingineri programatori au fost astazi chemati sa isi predea pasaportul. Aceasta informatie nu este material de propaganda, dezinformare, etc de pe canalele nomenclaturii. Verisorul unui cunoscut este in cauza.

 2. Putin putea obtine separarea zonelor amintite si inainte de invazie. Prin referendum in zonele majoritar rusofone. S-a incapatinat sa porneasca razboiul. A vrut sa dea jos guvernul U si sa-si joace telegarii cum vrea el. Nu a reusit decat sa mareasca numarul de tari NATO si sa dovedeasca faptul ca Armata Rosie e o fantoma total impotenta.(Feroce cu civilii, dar inapta sa tina fronmtul, daca este atacata. Regiunile vremelnic ocupate au fost datorita concentrarii unui mare nr de soldati si tunuri pe directiile de atac. Dar nu pot mentine mereu, peste tot, acest raport.) Dar cand pierde razboiul si i se inchide (iresponsdabil) calea spre o rezolvare diplomatica a granitelor in litigiu, nu mai are ce face. Este ultima carte jucata. Asa e cand nebunul ajunge la putere si alti nebuni i se opun, fara o strategie de decrosare reciproc acceptabila.
  Probabil vom ajunge la razboi nuclear. Posibil mondial. Vai de supravietuitori!

  • „Dar cand pierde razboiul si i se inchide (iresponsabil) calea spre o rezolvare diplomatica a granitelor in litigiu, nu mai are ce face.”…vai saracul de el, l-a impins pesemne Nato si Ucraina spre invazia din 2014.

   Ce inseamna „granite in litigiu”? Nu exista tratate internationale semnate de Rusia prin care se recunoaste Ucraina asa cum era ea inainte de 2014?

   Ce iesire diplomatica poate sa existe atata timp cat Rusia ataca in continuare Ucraina? Cum sa negociezi pacea si sa semnezi un act international cu un stat terorist care nu respecta dreptul international?

  • Vai, vai, ce des este folosit cuvantul „nuclear”, in ultimul timp, in special de catre rusia si ai sai! Drobul de sare e pe cuptor, sa nu incepem sa plangem, inca…

  • Important este ca Rusia sa fie invinsa militar. In acest fel, i se va putea impune un tratat de pace pe modelul Germaniei si Japoniei naziste. Este discutabila realizarea, dar numai asta ar asigura o pace trainica pe Mapamond.

  • Aveti dreptate, din punctul vostru de vedere. Incercati sa fiti (e mai greu, dar faceti efortui asta) in pielea unui nebun, sustinut de o gasca intreaga de nebuni, care vor revansa cu orice pret. Vedeti ce veti face, daca veti pierde razboiul clasic.
   Exista un principiu strategic inca din vremea romanilor(latinilor): nu-ti impinge inamicul la disperare. Poate avea reactii adverse care sa intoarca balanta victoriei. Nu prea cititi istorie si strategie, nu?
   Sunt de acord cu domniile voastre, daca gasiti o cale de decrosare a nebunului si gastii lui. Altfel, deja se pune de referendumuri si teritoriile vor deveni ruse. Apoi…….
   In felul asta se putea rezolva si problema Transnistriei(cedata U) etc. Toate conflictele inghetate din zona, puteau fi rezolvate pentru 1000 de ani de pace. Nu lasati Moscovei posibilitatea interventiei oricind, pentru a-si proteja „interesele”. Te si intrebi ce interbi ce interese va mina…
   Nu se poate sa se ajunga la victorie ca in ww2. Rusii au atomica si o vor folosi. Fiarele ranite devin extrem de violente.
   Voi doar munciti? Nu ginditi?
   Vreau sa aud un plan viabil de a aduce pacea durabila in zona. Nu prostii, cu victorii, umiliri etc. Nu ca nu ar fi posibile, dar stim cu totii care vor fi consecintele.Ati ajuns sa va mintiti singuri? Sunteti ca si ei? (Uniunea Sovietica „Aialanta”?)

   • Daca voi, rusii, nu stiti cum sa procedati cu unul sau mai multi nebuni, pe care i-ati pus sa va conduca, iti spun eu: ii bagi in camasa de forta, nu ii lasi in libertate si, mai ales, sa va conduca spre pieire.
    Si fa-ti griji pentru consecintele la care va supuneti voi. Puneti mana pe bate si faceti-va ordine in curte, nu fortati strainii sa va inteleaga si respecte nebunii vostrii, purtandu-va ca animale salbatice si periculoase. Daca nu puteti, cel putin ramaneti in cusca voastra de fier, iesind afara din ea va veti expune consecintelor.

    • Nu sunt rus, desteptule!
     De altfel, vorbim de pomana. Ocazia ca Occidentul sa fie porumbelul pacii cu ramura de maslin in cioc, s-a dus. Are prea multi destepti la comanda. Acum,, daca acceptati conferinta asta, ar fi victoria diplomatica a lui Putin.
     Si nu te mai da maret ca doar rusii l-au facut mare pe Putin. A fost sustinut copios si de Occident. Mai revezi evenmentele. Sau nu stai bine cu istoria? Recenta.

     Nu am vazut nici un plan de actiune care sa scape lumea de nebun. Doar sperante desarte ca mujicii indobitociti de propaganda oficiala se vor rascula. Nici macar caderea lui Putin nu va rezolva problema. Toata sleahta de la conducere gindeste la fel. Ba si mai si. (Aduceti-va aminte de Lenin si cearta cu Trotzki, care nu voia sa semneze pacea in conditiile impuse de germani.. Nimic nou, pe frontul de est…)
     Si invatati sa ginditi, mai capo de planta. Si lasati opiniile libere, ca sunteti democrati!
     Dumnezeu sa ne ajute! Cu astfel de destepti, nu e greu sa ajungem la razboi nuclear mondial…

     • Sa gandim, deci, mongolule. Dupa 1990, de la destramarea URSS, UE s-a extins, NATO si-a marit numarul de membri, Cortina de Fier se muta catre Est, cu peste 1000 Km, iar rusia ofera Occidentului ocazia unica de decuplare, cu costuri politice minime.
      Da, Germania si Franta i-au suflat in coarne lui tov. putin, dar, daca el nu se simtea mare si tare, nu comitea uriasa gafa strategica de a invada Ucraina…
      Nu este vorba despre pace, este vorba despre suprematie. rusia s-a visat putere mondiala si va sfarsi ca putere regionala, la „bataie” cu Turcia.
      Cat despre amenintarea cu razboiul nuclear, este suprema dovada de slabiciune, de fapt. De la tov. Kim citire… Ramane sa vedem daca nu cumva complexul luxos de pe malul lacului Valdai este o colivie de aur.

 3. Incredibil cat de malefic poate fi acest Putin ! ….Mare ghinion a avut si are in continuare Europa avand in preajma un astfel de stat terorist (prin esenta si natura lui) !
  Cu ajutorul lui Dumnezeu, imi doresc ca binele sa biruiasca raul !

 4. Acest pas este atat de important, incat poate sa fie inceputul sfarsitului. Dar inca nu e clar pentru cine.
  Toata lumea cunoaste care e situatia la inceputul razboiului, dar din pacate, nimeni nu stie cum se va termina. Deocamdata doar speram ca va fi bine, in masura in care va fi posibil. Probabil ca si noi vom trai „noul normal”…

 5. Excelent, clar, relationat si justificat ceea ce scrieti domnule Gosu.Sincer am fost foarte „nelalocul meu” asteptand „marele” discurs al lui Putin. Prin articolul dumneavoastra parca mi-ati dat o gura de oxigen. Inca, dupa cum se vede, Putin duce „operatiunea speciala” la un alt nivel. Cred ca vom asista, alaturi de acesti noi 300.000 de rezervisti si la o escaladare a operatiunilor psihologice, a atacului prin decizii legate de energie. Ma astept ca multi dintre utilizatorii europeni (UE) de exemplu de pe gmail, sa primeasca in casutele lor tot felul de texte, „informari” rusesti despre iarna, probleme foto cu degeraturi , etc. Ma astept de asemenea la acte de sabotaj in retele electrice nationale ale tarilor din UE, sau pe statiile de interconexiune dintre ele. Romania sigur nu este pregatita pentru asa ceva,

 6. Putin escaladează conflictul din Ucraina și în contra nu numai Occidentului ci și în contra opiniilor Chinei, Indiei și Turciei considerați prieteni. Situația devine din ce în ce mai periculoasă, Rusia vrea victorie sau cel puțin o pace favorabilă ei.

  • Tov. putin trebuie sa-si apere reputatia de „durul turbulent”, cu care nu vrei sa te pui. Nu mai poate sa iasa din tiparul asta. Ani de zile, Occidentul i-a tolerat atitudinea asta, iar acum omului nu-i vine sa creada ca da cu capul de un zid. Sunt curios daca doamna merkel doarme bine, noaptea, ca n-am mai vazut-o pe la televizor, de ceva vreme.
   Iar ce vrea rusia pare din ce in ce mai departe de ce poate rusia si, in consecinta, devine irelevant.

   • Din pacate intradevar Germania a incurajat atitudinea asta. Nu trebuie insa nici ei condamnati, au crezut ca nu poate fi un conflict Rusia-UE cat timp economiile lor sunt complementare. Din pacate s-a dovedit ca Putin e putin sarit de pe sine…

    • Să nu scuzăm Occidentul nici pentru Yalta nici pentru Minsk l și II, nici pentru WW1 și WW2, nici pentru colonialism, imperialism, etc.

     • Nici pentru pacea de dupa WW2?!
      Pentru colonialism, imperialism, etc vorbesti ca un adevarat neo-marxist.
      Mai ramane ca USA sa retrocedeze sclavii cumparati de la africani (ca doar nu s-au dus negustorii sa-i captureze)
      Si sa retrocedeze si Alaska ca tarul era beat sau drogat cand a vandut-o.
      dar daca ne intoarcem chiar inainte de facerea lumii? n-ar fi mai bine sa taie dracului cineva marul?

      • CE pace după WW2!? Că a început războiul rece care a durat 45 de ani. Timp în care Occidentul a predat Europa de Est lui Stalin.

      • A fost pace, oricat ai da-o la interpretat!
       Partile, din cand in cand, s-au injurat, s-au amenintat, s-au pandit reciproc, dar cam atat. Si-au strans mainile oridecateori s-au intalnit.
       Vrei sa zici ca se compara cu razboiul propriu zis? Intreaba-ti bunicii, daca si parintii iti sunt prea tineri.
       Sau, incearca sa extrapolezi ceea ce se intampla in Ucraina la fiecare tara din vecinatate.
       Sau sa te gandesti cum ar fi daca casa – pe care ai construit-o cu munca de o viata – iti va fi spulberata de o bomba. Sa-ti pui toata agoniseala intr-o valiza si sa pleci in necunoscut.
       Ca sa vorbesc numai de pierderri materiale.
       Pentru Europa lipsa acestor atrocitati a insemnat pace si s-a materializat in viata fara de griji.
       Bine ca avem pe cine da vina si acum pentru ca i-au dat mana libera lui Putin. Ca sa nu-l vedem pe Putin asa de vinovat, nu-i asa?

 7. N-o sa cheme muscalii la oaste, tov putin. Asteapta referendum -urile de alipire si mobilizeaza „concetatenii” din zonele separatiste. Daca vor eliberarea de Ucraina, sa lupte, pentru ea! :)
  Colaborationistii rusi din Ucraina si-au dat foc la valiza… patria o sa-i cheme la lupta…

 8. Observ ca nu aduceti in discutie un eventual atac nuclear strategic. Anexarea unor provincii din Donbas, din aceste zile, ar insemna trecerea acetora in cadrul teritoriului Rusiei, iar un atac asupra lor ar insemna un atac asupra Rusiei, lucru urmat de un posibil atac nuclear conform noii doctrine nucleare a Rusiei.
  Credeti ca asta urmareste Putin, adica un atac final nuclear, avand in vedere ca pierde teren in Ucraina si ca nu poate face fata intr-un razboi convenional? De altfel, Putin a trasat un fel de linie „rosie” zilele trecute cand afirma ca inarmarea Ucrainei cu sisteme de rachete cu raza mai mare de 80km inseamna intrarea NATO/SUA in razboi cu Rusia. Nu pot sa nu ma intreb uneori daca Putin este in halul asta de prost, incat sa plece la o invazie fara un plan bine pus la punct, fara o strategie, fara informatii din teritoriu (chiar daca colcaie de FSB-isti prin Ucraina) sau fara un plan B in caz de probleme. Un general din armata Germaniei spunea zilele trecute ca Rusia poate oricand sa deschida un alt front, in alta parte a Europei. Personal ma indoiesc ca va trimite 300000 de oameni doar pentru a stabiliza Donbasul.

  • Din cate am auzit astazi, o buna parte din cei 300.000 nu vor fi trimissi pe front, ci in unitati de productie de armament si munitie,

  • „Atac nuclear strategic” al Rusiei asupra cui? Strategic inseamna holocaust nuclear. Generalizat.
   Tov. putin nu poate iesi din tiparul pe care singur si l-a cladit, in ani de zile si va actiona intre limitele acestui tipar, pana la capat. Capatul e o fundatura – pentru el, pentru rusia sau pentru el si rusia. Doar ca omul e, inca, in faza de negare.
   Aia 300.000, daca reuseste sa-i stranga, vor fi gata de lupta in 3-4 luni. Pana atunci, Ucraina va servi „surpriza a doua”, rusiei.

   Ce nu inteleg eu, este despre ce „santaj nuclear”, facut de Occident, vorbeste putin. Cred ca a primit oarece avertismente serioase, despre care noi nu stim.

 9. Aceasta seara si intrega noapte „devenita a generalilor” ne apare , ca si posibilitate inspre a deveni „ziua cea mai lunga” .Acum ori niciodata poate este momentul Revolutiei fie ea de catifea ,fie ea singeroasa ,asa cum s-a intimplat in 1989 si in Romania .Stam „ca pe ace” si asteptam „cu sufletul la gura ” sa apara constelatia propice ce ar da„ mintea rusului cea de pe urma” .Vedem cum conducatorul Rusiei decreteaza o mobilizare partiala acolo unde aduna doar rezervistii (cei mai batrini si mai comunisti cu putiinta )neavind forta deciziei tocmai acum cind ar fi trebuit sa cheme tinerii la lupta .Frica ii pazeste pepenii si asta se vede inca de multa vreme .O armata aflata in deringolada pusa mereu pe fuga ce isi paraseste „gloantele ” si isi arunca „izmenele ”nu poate fi o armata de victoriosi .Fuga , pe bicicleta , e si ea rusinoasa dar se dovedeste si de data asta, ca e sanatoasa .Biletele de avion s-au epuizat degraba , garile sunt si ele pline de cei care vor a fugi si nimeni nu isi va mai pune „pielea pe bat ” pentru tarul lor cel devenit „ batrin si nelinistit ” .Oare ne aflam si noi ,chiar in momentul aparitiei elicopterului ,gata pregatit, agatat si el de turlele Kremlinului sau Rusia porneste „cu mic cu mare ” sa isi ucida, definitiv ,fratiorii ei mai mici si mai ucrainieni ? Istoria se scrie sub ochii nostri si totul se intimpla sub bagheta deja inegalabilului Presediinte al SUA J.R.Biden secondat cu brio de „actorasul cel viteaz ” pe numele lui Zelenski .Am trait sa o vedem si pe asta . Cine ar fi crezut .

 10. Lucrurile incep sa „se miste”. China cere discutii asupra unei incetari a focului in Ucraina si gasirea unei solutii in acest conflict militar. Escaladarea prin mobilizarea partiala din Rusia incepe sa dea de cap intregii lumi, economiile incep sa dea din ce in ce mai multe rateuri.

 11. Arma nucleara nu se foloseste in practica drept pas INITIAL decat in 2 moduri.
  1. In context „normal” de escaladare, o detonare demonstrativa undeva in camp. Avantajul – inca nu e prea tarziu pentru dezescalada.
  2. „Full pre-emptive strike” in care toate capacitatile de riposta ale adversarului sunt transformate instantaneu in sticla. Poate si orasele. Aici intra prea multe variabile. Posibil americanii sa aiba deja capacitatea de a lichida la timp orice racheta ruseasca. Posibil sa fie un full exchange, asa cum se temea toata lumea in timpul razboiului rece.

  „An appeaser is one who feeds a crocodile — hoping it will eat him last.”

  Cred ca Putin blufeaza totusi exact pe stilul Hrusciov. Ceea ce spera e ca sperie pe cineva suficient cat sa incline balanta in favoarea speriatilor impaciuitoristi care spun ca mai bine lasa Ucraina in cusca crocodilului decat sa riste razboiul atomic. Problema e ca asa capata curaj dictatorii. Impaciuitoristii au facut posibil un Hitler. Numai norocul face ca nu am avut un fuhrersbunker Berlin 45 cu acces la un buton rosu si 1800 de focoase.

 12. Este clar ca asistam la debutul celei de-a doua faze a conflictului armat. Daca Putin spera o amplificare a interventiei militare prin aceasta mobilizare, fie si partiala, si Ucraina poate spera la o amplificare a ajutoarelor din partea comunitatii internationale.
  Daca este sa punem in balanta cele doua actiuni, sunt sigur ca sporirea considerabila a ajutorului Occidentului va fi cea care hotaraste soarta razboiului.
  S-a vazut pana acum ca armamentul Rusiei, per ansamblu, lasa de dorit. Daca la inceput au trimis un armament modern, spre sfarsitul etapei intai au deschis depozitele cu armament bun pentru colectionari de antichitati. Deasemenea, s-a vazut calitatea comandantilor si soldatilor rusi. Comandantii superiori au cam disparut iar soldatii au fost de fapt grupuri de talhari si jefuitori trimisi in Ucraina sa ingrozeasca poporul.
  parerea mea este ca faza intai a razboiului care s-a incheiat constituie un imens fiasco pentru Rusia iar singurul lucru demonstrat este incapacitatea de a instala un guvern pro-rus in Ucraina.
  Instalarea acelui Guvern era foarte importanta in realizarea planului Putin care in realitate viza furtul intregii bogatii nationale a Ucrainei – campuri agricole, exploatari minerale, porturi si sisteme de comunicatii, fabrici, etc, ca si o imensa forta de munca calificata si super-ieftina – pentru „baietii destepti” din anturajul sau, care urmau sa contabilizeze si puna in valoare noile „achizitii” ale sefului lor.

  Faza a doua a agresiunii a suferit, prin urmare, o schimbare dramatica de esenta fiind acum de fapt o reluare a fazei intai. Dar, asa cum am spus, sprijinul considerabil amplificat al Occidentului, trimiterea unor sisteme de armament superioare, realizarea instruirii militarilor Ucraieni pentru folosirea noilor armamente toate aceste, impreuna cu alte masuri, inca necunoscute pentru noi, pe care Occidentul le va lua, vor avea in totalitatea lor un rezultat fatal pentru Rusia. Amenintarile lui Putin cu arma nucleara, desi poate sunt reale, nu vor cantari in balanta. Biden l-a avertizat deja pe Putin „Don’t, don’t, don’t do it”. Replica Occidentului urmand a fi de o magnitudine inimaginabila pentru Putin. Daca Putin este nebun si nu tine cont de aceste avertizari, sunt convins ca exista indivizi cu suficienta MINTE pentru a-si imagina ce ar reprezenta pentru Rusia o astfel de alternativa, iar printre acestia includ pe chinezi si indieni.

 13. 1- Putin are lîngă el o camarila iubitoare de URSS.
  Adică cei 13 membri permanenți al consiliului de apărare rus.
  2- Majoritar aceștia sunt „siloviki”. Adică foști ofițeri în uniforma ( armata, poliție , servicii) trecuți in civilie la conducerea varie instituții importante pentru gestionarea puterii. Se regăsesc și ca membri a Dumei ( parlamentul rus)

  (Aici avem o asemănare enorma cu Romania dar se trece voit cu vederea. )

  3- Actualmente acest grup rus de putere e extrem de ramificat e conștient că ori câștigă în Ucraina, ori mor .
  In purul stil sovietic. Cine pierde puterea, e eliminat . Chiar fizic.

  Iar mobilizarea e doar o măsură a acestei disperări politice și militare.

  Conform ministrului apărării Soigu:
  -au fost eliminați peste jumătate din efectivele armatei ucraine.
  – 5.937 ruși au murit în Ucraina.

  E clar că minte din disperare.
  Cu așa rezultate , ce rost are chemarea a 300.000 rezerviști ?

  Toți acești ” reprezentanți” ai puterii ruse vor abandona funcțiile doar in pardesiu de scânduri.
  Nici o șansă că măcar unu din ei să declare : „am fost un dobitoc”.

  Să ne pregătim pentru ce poate fi mai rău. Disperarea dictatorilor , a camarilei de care se înconjoară, duce la catastrofe.
  Posibil și nucleare.

  • „In purul stil sovietic. Cine pierde puterea, e eliminat . Chiar fizic.”

   Cei cu scaun la cap stiu ca urss nu a disparut niciodata, doar s-a reconstruit pe „baze trainice”. Cine sa-i elimine pe brontozauri daca nu cei cu ambitii si mai mari ? Niciodata din spatiul rus nu va veni ceva bun, ceva pacific. Asa e genetica lor, data de mediul de viata, de istorie, de preferinta pentru alcool (generata de primele doua, in mare parte).
   In locul lor vor veni altii, care vor fi si mai rai, poate. Islamizarea spatiului rus nu inseamna deloc oprirea agresiunilor. Observam, chiar, ca aceasta se face concomitent cu islamizarea Europei, lenta dar sigura.
   presedintele federatiei ruse a spus-o chiar: ortodoxia are cele mai multe lucruri in comun cu islamul. In Occident, panegiricul „religiei pacii” este facut cu orice ocazie, in special atunci cand are loc vreo decapitare sau ardere cu acid, din „onoare”.
   Qed.

  • „ce rost are chemarea a 300.000 rezerviști”

   Sa inlocuiasca trupele intr-o anumita zona, eliberandu-le pentru alta operatiune. Te inseli crezând rusii pe butuci. Altii cu staif au facut aceeasi eroare, si le-a parut rau dupa aceea.

 14. Ideea din spatele acelei mobilizari nu-i atat de greu de inteles.
  – Rusia a suferit pierderi mari, mai ales in ultimele saptamani;
  – Putin, care initial nu era de acord cu organizarea acelor asa-zise referendumuri a urgentat acest lucru din teama de a nu pierde si acele teritorii in urma altei contraofensive ucrainene;
  – Odata atasate Rusiei, cele 4 provincii vor fi privite ca Rusia iar orice atac asupra lor, cu arme NATO sau nu, va fi considerat amenintare existentiala si poate face obiectul amenintarilor (poate chiar si a utilizarii) armei nucleare;
  – Prin acel discurs stalinist, Putin arata ca nu mai detine controlul asupra bunei desfasurari a „operatiunii speciale”;
  – daca vor folosi sau nu arma nucleara; conform doctrinei nucleare ruse, nu ar avea absolut niciun motiv sa o foloseasca. Conform interpretarilor asupra „amenintarii extistentiale”, pot fi gasite argumente sa fie folosita. Dar a face acest lucru e riscant iar abia din acel moment Rusia va deveni complet izolata de toata lumea. Nici macar Coreea de Nord nu va fi atat de izolata.

 15. Da, o analiza buna. In situatia actuala de mare presiune asupra lui Putin si a Rusiei, eu cred ca Putin are doar 2 optiuni si Rusia la fel. Putin poate marsa cerand mobilizare generala sau poate escalada razboiul lovind Ucraina cu arme nuclear tactice. Prima optiune e putin probabila din cauza protestelor interne, deci ii ramane doar a doua optiune: lovituri tactice nucleare, pentru ca de protestele externe nu se sinchiseste. Rusia, in schimb, are tot 2 optiuni: una, sa mearga in continuare pe mana lui Putin sau doi, sa faca o schimbare de regim. Avand in vedere ca populatia rusa cere sa cada un cap pentru „aventura” din Ucraina si infrangerea suferita, Putin va dori sa-l ofere pe al lui Soigu, dar populatia nu cred ca se va multumi doar cu el, ci va dori chiar capul lui Putin. De aceea mi se pare mai probabila caderea lui Putin insusi pe masura ce presiunea interna va creste si Putin va deveni un dictator tot mai autarhic si dur. Acum cred ca o parte a elitei ruse cauta deja un succesor pentru Putin, care sa poata negocia cu Occidentul si sa evite prabusirea federatiei ruse. Sigur, sunt si cei duri care cer mai mult razboi, dar nu cred ca vor castiga, pentru ca populatia rusa s-a saturat de razboi si de a fi priviti ca „paria” planetei. Sa speram ca Putin nu va reusi sa escaladeze in nuclear razboiul pana la schimbarea sa cu altul. Altfel vine dezastrul/apocalipsa peste toti!

 16. Asta înseamnă că războiul se va intensifica și că se prelungește cu cel Putin un an de zile…
  Fapt de care ar trebui să fiți realmente îngrijorați privind la situația voastră în cel mai sărac, înapoiat și fără viitor stat din Europa aflat fix in proximitatea unui conflict militar cât se poate de major – și nu doar dpv economic.

  • @Marog,
   „…înapoiat și fără viitor stat din Europa…”
   Asa inapoiat si fara viitor, de 2000 ani poporul asta isi mentine prezenta pe aceste meleaguri dupa ce au trecut peste el toate urgiile lumii, incluzand urgia muscala. Intre timp, falnice imperii au fost acoperite de praf si acum a venit randul si imperiului rus.

  • ” la situația voastră în cel mai sărac, înapoiat și fără viitor stat din Europa”. Situatiune la care, cu onoare, au ajutat bunicii si pareintii tai, si poate si tu inainte de a te retrage la locul „lucrului deja facut”.

 17. Pentru toti cei care ati comentat spunand ca putin poate folosi o bomba nucleara, ganditi-va la ce consecinte vor fi pt rusia, si nu ma refer la cele economice. Sub nicio forma USA nu va sta si se va uita chiar daca NATO nu va fi de acord sa faca nimic. Daca USA nu va face nimic asta va creea un precedent pt China vs Taiwan (vor proceda si ei la fel) corea de nord vs sud si altele. Oricand un stat cu bombe nucleare va putea ocupa alt stat fara aplicand acelasi procedeu.

  Eu personal cred ca daca rusia va lansa o bomba nucleara, oricat de mica ar fi ea va fi inceputul celui de-al 3-lea razboi mondial in urma careia rusia va pierde sigur si nu va mai exista ca tara. Bineinteles ca multi dintre noi vor muri dar o sa fie imposibil pt rusia sa distruga toata planeta inainte ca sa fie complet anihilata. Doar incercati sa faceti un mic exercitiu de imaginatie la ceea ce sugerati.

  • Chiar acesta e rolul armelor nucleare, politic si nu militar. Numai ca stiindu-se acest lucru, nu prea mai sperie pe nimeni.
   Asa ca atunci cand ONU a prezentat pentru semnare Tratatul de interzicere a armelor nucleare 2022, au semnat doar 66 de tari din cele 193 de tari membre, iar dintre ele au ratificat doar 20. Deci cca 90% din tarile lumii (guvernele lor) sunt de acord cu armele nucleare, implicit cu folosirea acestora.
   Poate ca unii ar zice ca nu este exclus sa vedem din nou „stalpii de foc” de la Sodoma, Gomora, Hirosima si Nagasaki…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro