marți, iunie 18, 2024

Referendumul și Sexo-Legionarii Bio

Pentru prima data in aproape 30 de ani Romania contempla posibilitatea restrictionarii unor drepturi cetatenesti. Din 1990 si pina acum, directia generala pe care societatea noastra a urmat-o a fost de liberalizare, de democratizare, de extindere si de aparare a drepturilor celor ce locuiesc in aceasta tara. Prin rasturnarea lui Ceausescu si prin lupta continua impotriva acolitilor sai si a urmasilor acestora ne-am cistigat cu greu dreptul la libertate: exprimare libera, asociere libera, viata libera.

Ceausescu nu iubea libertatea oamenilor. Regimul comunist – ca orice alt regim dictatorial, de altfel – ura libertatea cetatenilor dintr-un motiv foarte simplu: nu putea supravietui in libertate. Daca esti liber poti sa alegi. Poti alege un alt conducator, poti alege sa traiesti intr-un alt oras sau intr-o alta tara…

De libertate se tem conducatorii incompetenti sau corupti, birocratiile opace. Libertatea noastra ii face vulnerabili, ii expune, ii ameninta. Libertatea noastra este toxica pentru ei pentru ca scoate la lumina mizga in care se complac si pe care si-ar dori sa ne-o impuna drept norma de viata.

Coalitia pentru Familie si referendumul din acest week-end sint doar simple unelte in lupta impotriva libertatii noastre. Luata de una singura Coalitia nu este altceva decit un mic club de ciudati, o adunatura pestrita de amatori de itari si de ii, de legionari nascuti cu un secol prea tirziu si de mistici obsedati de sexualitatea altora. Luata de una singura Coalitia poate fi ignorata sau, cel mult, folosita ca sursa de stiri amuzante; din nefericire pentru Romania, Coalitia a fost „adoptata” si instrumentalizata de PSD, o buna parte din PNL si de Biserica Ortodoxa.

Coalitia pentru Familie (CpF) se autodefineste ca fiind o „inițiativă civică fără personalitate juridică„, o „alianță informală„. Lipsa unei componente clare ii aduce cel putin doua avantaje: (1) posibilitatea de a-si masca lipsa de anvergura reala si (2) capacitatea de adaptare cameleonica prin detasarea formala de anumite persoane sau asociatii care, din nerabdare sau neatentie, isi dezvaluie adevarata fata. Asa au fost escamotati de exemplu, profesorul Gheorghe Iancu, infocat adept al Coalitiei, dupa „performanta” de a-i gasi scuze lui Hitler in direct la TVR, sau Asociatia ROST, mare fana a „Capitanului” si a baietilor in camasi brune. In 2013, un comunicat al CpF anunta „peste 70 de ONG-uri„[1] fondatoare, acum au mai ramas in lista doar 45 de „asociatii, fundatii si federatii„[2].

Partea interesanta incepe atunci cind incepi sa le verifici. Sint trei categorii de organizatii. In primul rind ies in evidenta cele legate de principalele biserici, fie de cea ortodoxa (Asociația „Părinți pentru Ora de Religie – APOR”), fie de cea catolica (Asociația Familiilor Catolice din România „Vladimir Ghika”). Mai sint apoi mici asociatii de care nu a auzit nimeni, gen Asociația pentru Revigorarea Tradiției – ART. In fine, exista nucleul dur, de la care s-a plecat initial (Asociația „Alianța Familiilor din România” si Asociația Provita Media).

Cele din prima categorie folosesc la a da o bruma de respectabilitate Coalitiei si au rolul de canale de legatura cu Bisericile mari. APOR e o structura formata relativ tirziu, iar Asociația Familiilor Catolice aparea initial doar pe locul 14 in lista semnatarilor – acum a urcat pe 3! La rindul ei, a treia categorie reprezinta oastea de strinsura, buna pentru a umfla numarul partenerilor.

Ramine nucleul dur, cel care da de fapt tonul. Nucleu dur care a rezultat din incrucisarea, acum mai bine de un deceniu, dintre ideile si tacticile unor baptisti fundamentalisti din SUA ce au infiintat Alianța Familiilor din România (ii vom spune AFR spre simplitate) cu neo-legionarismul promovat de citiva fosti adepti ai gruparii Noua Dreapta (ND). A iesit o imbinare ciudata, o varianta stranie de fascism ce alatura iliberalismul cu o obsesie patologica pentru sexualitatea celorlalti si cu nazuinta spre o asa-zisa „viata sanatoasa”. I-am putea boteza sexo-legionarii bio…

Doi dintre sexo-legionarii bio „de vaza” sint Bogdan Mateciuc (Alianta Familiilor din Romania) si Bogdan Stanciu (Asociația „PRO VITA pentru născuți și nenăscuți” – filiala din Bucuresti). Ambele asociatii au ca sediu declarat o casuta de la marginea Bucurestiului (pe linga AFR si ProVita mai gasim aici inregistrate citeva asociatii, inclusiv una denumita Pundarika Lotusul Alb, dedicata „promovarii practicii budismului tibetan in Romania„!…).[3]

Dupa propriile declaratii[4], rolul lui Mateciuc a fost acela de a da o coloratura ortodoxa AFR-ului pentru a nu ramine cantonati exclusiv in zona baptista (in teorie s-a retras din AFR in 2014 ca urmare a conflictului dintre tabara baptista si cea ortodoxa, cele doua grupari sustinind la europarlamentare candidati diferiti, Petre Costea si, respectiv, Iulian Capsali, dar a ramas legat de CpF). Mateciuc mai este si promotorul… „Dietei Mateciuc„[5], vinzind suplimente alimentare „naturale, evident mai scumpe, dar compatibile cu organismul uman” (site-ul de pe care le vinde este gazduit de Bogdan Stanciu). Ai libido-ul scazut? Bea suc de rodie!

De altfel, Stanciu gazduieste o multime de site-uri, iar multe promoveaza la gramada homofobia, interzicerea avorturilor, opozitia fata de educatia sexuala a copiilor, anti vaccinismul, totul dublat de un filon anti-UE. Virful de lance al propagandei CpF-iste este Cultura Vietii, „inițiat și găzduit de BOGDAN STANCIU” (majusculele sint in original). Principala preocupare? Sexul!

De altfel, obsesia generalizata cu privire la sexualitate pare a fi principalul unificator al membrilor CpF, depasind chiar legionarismul! Va propun un exercitiu amuzant: cu ajutorul Google puteti cauta de cite ori apare un anumit termen intr-un site; oare cit de des vorbesc site-urile celor din CpF despre sex?

Lucrurile arata cam asa. Pe Cultura Vietii termenul „sex” apare de 3.130 de ori, „anal” de 89, „penis” de 84, iar „vagin” de 37. Spre comparatie, pe site-ul Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), mult hulita de catre sexo-legionarii bio pentru „distrugerea inocenței copiilor noștri„, cuvintul „sex” apare de doar… 9 ori! Concluzia o trageti singuri…

Membrii Coalitiei si simpatizantii lor genereaza o cantitate uluitoare de site-uri si de declaratii publice, pline de ciudatenii ce acopera un spectru larg ce parcurge drumul lung de la amuzant, la bizar, la grotesc si pina la patologic. Unii se lupta cu desenele animate de la Disney care, cica „promoveaza homosexualitatea”, cu Halloween-ul sau sint gata sa descopere o conspiratie mondiala atunci cind Lady Gaga vine in Romania „tocmai” de Ziua Sfintilor Brincoveni. Altii, mai energici, fac plingeri impotriva reclamelor pentru chilotii de dama sau chiar stropesc panourile stradale cu vopsea.

Acestia sint cei care pot stirni zimbete. Mai grav este atunci cind sint atacate cu iresponsabilitate vaccinurile (Pavel Chirila, de exemplu, sau Christa Todea – Gross: „programul național de vaccinare […] constituie o prevenție care îmbolnăvește și uneori chiar ucide„[6]) si sint raspindite cu nonsalanta minciuni flagrante, ce duc intr-un final la moartea unor oameni. Va reamintesc ca Asociația „Pro Decizii Informate”, cea care a raspindit pliante antivaccinare pline de informatii false si care purtau abuziv logourile Ministerului Sanatatii, a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a UNICEF[7], este membra a Coalitiei! In fine, poate ca cel mai cumplit lucru este indoctrinarea religioasa si politica pe care adeptii CpF incearca sa o impuna copiilor. Vreti sa aflati idealul lor de educatie? Va propun sa vedeti cum arata o „serbare” intr-o scoala afiliata Coalitiei.

Pina de curind, toti acestia tineau de fringe, de underground. Totul s-a schimbat cind Biserica Ortodoxa a decis sa se implice si sa-i sprijine – nu ar fi reusit niciodata sa stringa acele milioane de semnaturi fara implicarea activa si la ordin a structurilor bisericesti. A fost infiintata si inclusa in Coalitie Asociatia Parintilor pentru Ora de Religie (APOR), un alt spin-off al BOR, li s-a furnizat un nou presedinte (Mihai Gheorghiu) in locul coloratului personaj Iulian Capsali, iar propunerile lor au fost, peste noapte, adoptate de principalele partide.

Putem doar specula asupra motivelor pentru care BOR si politicienii din zona mainstream s-au decis acum sa le acorde girul. Nu este pentru prima oara cind cei din nucleul dur al actualei CpF incearca sa intoarca ceasul inapoi; in 2012 a existat o tentativa de blocarea administrativa a avorturilor, promovata cu sprijinul unui pastor baptist din Parlament, ales pe listele PD-L. Atunci BOR nu a intervenit, iar initiativa legislativa a putut fi blocata. Ce s-a schimbat intre timp?

Poate ca Biserica Ortodoxa, confruntata cu scaderea accentuata a increderii oamenilor, si-a dorit o tema de campanie care sa o readuca in atentie; poate ca se simte amenintata de cresterea influentei baptistilor – CpF este in esenta creatia lor – si incearca sa preia controlul. Poate ca PSD-ul si PNL-ul, partide cu o puternica baza rurala, incearca sa gaseasca o maniera de mobilizare a electoratului si de escamotare a discutiilor legate de coruptie…

Din pacate, istoria ne arata ca atunci cind sint aduse in prim plan, aceste miscari tind sa scape de sub control si sa cotropeasca toata societatea. Sa nu uitam nenorocirile aduse de fascism in toata Europa, sa nu uitam crimele legionarilor din Romania antebelica!

Referendumul urii trebuie boicotat. In acest week-end eu voi sta acasa. Va indemn si pe voi sa faceti la fel!

#BOICOT si #StauAcasa

Note____________________


[1] http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/coalitia-pentru-familie-amendament-eliminare-discriminare-orientare-sexuala/

[2] http://coalitiapentrufamilie.ro/despre-proiectul-coalitia-pentru-familie/membri/

[3] http://www.just.ro/registrul-national-ong/

[4] http://www.odaiadesus.ro/afr.html

[5] http://www.odaiadesus.ro/dieta.html

[6] http://www.familiaortodoxa.ro/2013/01/29/dr-christa-todea-gross-vaccinurile-preventia-care-imbolnaveste-si-uneori-chiar-ucide/

[7] https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22686597-asocia-39-pro-decizii-informate-39-care-tip-rit-distribuit-pliante-anti-vaccin-cutiile-tale-este-membr-coali-iei-pentru-familie.htm

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. Patetic articol. Prezinta orice in afara de ce ne intereseaza pe noi cu adevarat – SOLUTII!!! Si apropos, nu se voteaza candidatii CPF ci modificarea Constitutiei. Votati NU daca nu sunteti de acord dar lasati aburelile ieftine. Nu stiu de ce credeti ca vom vota toti extremistii din CPf in cazul in care vor candida la ceva. Sau PSD. Articol inutil, rau intentionat. Cel mai stupid mod de protest – statul acasa. Daca tot va vaicariti ca PSD fraudeaza de ce credeti ca nu va frauda in primul rand votul celor care nu se prezinta, mai ales ca e foarte complicat de verificat? Tot PSD va organiza si urmatoarele 2-3 alegeri. Stam acasa la toate? Smart move, PSD se bucura

 2. The only people who are obsessed with food are anorexics and the morbidly obese, and that in erotic terms is the Catholic Church in a nutshell (Stephen Fry). Mutatis ecclesia, ortodoxă.

  • Cum altfel decat un fel de anorexie se poate numi sa-ti pui un cauciuc pe aparatul reproductiv? Cu ce e diferit de practica epocii decadente a aristocratiei franceze de a-si provoca reflexul vomei, ca sa se poata imbuiba in continuare cu trufandale si delicatese? Iar daca vine cineva si spune: omule , nu e bine ce faci, cumva el e obsedatul.

   • Sa intelegem atunci ca dumneavoastra, de fiecare data cind faceti sex cu nevasta, acceptati posibilitatea nasterii unui (nou) copil peste 9 luni?
    Daca da, presupunind ca v-ati inceput viata sexuala pe la 20 de ani si acum aveti 30, inseamna ca e posibil sa aveti deja 6-7 copii in jurul dumneavoastra si sa considerati ca nu puteti creste in conditii decente mai multi. Inseamna deci ca v-ati oprit viata sexuala la 30 de ani si veti fi abstinent de acum incolo, alaturi de o nevasta tinara si atragatoare?
    Evident, nu ma refer la dumneavoastra personal ci ma intreb cum ar putea functiona ceea ce spuneti in societatea de azi…
    Pentru ca nu vad nicio diferenta de esenta intre folosirea prezervativului si alte metode contraceptive „naturale” – doar aceea ca prezervativul e mult mai eficient.

    • Nu vedeti pentru ca filozofia voluntarista, de la Nietzsche incoace, prin permisivitate si subiectivism, e mult mai atragatoare decat analiza obiectiva aristotelica si medievala a celor 4 cauze, pe care se bazeaza filozofia morala catolica.

     • Iertati-ma, dar nu sint sigur ca va urmaresc.
      Si la om, ca la toate animalele, instinctul sexual exista strict in vederea reproducerii. Doar ca omul, fiinta inteligenta si ingenioasa, a gasit moduri in care sa disocieze placerea sexuala de reproducere, pentru a beneficia cit mai mult de placere evitind constringerile legate de sarcina si nastere. La fel, astazi oamenii maninca mai mult pentru a obtine placere decit pentru a obtine energie si nutrienti, rezultatul fiind obezitatea in crestere.

      Pot sa inteleg ca Biserica (doar cea catolica?) respinge aceasta „pervertire” a sexualitatii de la scopul ei

      Intrebarea mea era insa de ce ar respinge doar prezervativul si, in cazul in care respinge de fapt toate formele de contraceptie, in ce masura este asa ceva realist in ziua de azi?
      Sigur ca, in plus, ma intreb si ce au cu saracii oameni?

      • „Imagine you are trying to select a wedding date and it’s right around the time your wife’s high school age cousins have a big football game. If you really want them to attend the wedding, you’ll pick the week before their game. But let’s say your budget is tight and you have no more room on your guest list. You might choose to schedule the wedding during their big game and send an invitation anyways as a sign that you still value the relationship. If they show up, it might be a bit stressful, but you’ll still be glad they came.
       Now, let’s imagine you don’t want to wait a week and you absolutely don’t want the cousins to come to the wedding. In order to make sure they don’t arrive, you send them a “dis-invitation” that says, “Please don’t come to our wedding, you’re not wanted here!””

       https://www.catholic.com/magazine/online-edition/answering-a-classic-birth-control-argument

      • @AT
       Adica, daca inteleg bine: e ok sa am o viata sexuala desi nu planuiesc sa fac un copil. Iar daca metodele de contraceptie „naturale” esueaza (si asta chiar se intimpla) accept nasterea copilului cu bucurie.
       Dumneavoastra vi se pare convingatoare si coerenta explicatia asta?
       Daca sexualitatea hedonista care nu urmareste procreerea e ceva rau in sine, contra naturii, de ce devine acceptabila doar pentru ca nu utilizam „artefacte”? Remarcati ca sint multi cei care folosesc prezervative sau pilule dar nu accepta avortul, adica accepta si ei nasterea copilului daca esueaza contraceptia.
       Sincer, mi se pare putin ipocrita abordarea.
       Nu ar fi mai cinstit, atit fata de potentialul copil cit si fata de Dumnezeu, sa recunoastem ca facem sex pentru placere atunci cind speram ca verii nu vor veni la nunta? Pentru ca, daca i-am fi chiar dorit pe veri, am fi actionat in consecinta.

       In realitate, de cele mai multe ori, copilul fie ti-l doresti, fie nu (intr-un moment anume). Venirea lui pe lume e rezultatul actiunii tale, nu al deciziei divine, si ar trebui sa fie asumata pe deplin in mod responsabil.
       Copilul nu e ca un catel pe care ti-l face cineva cadou: nu planuiam sa il am, dar ma bucur ca l-am primit. Mai ales cind am deja 4-5 prin casa…
       Ma tem ca, in exemplul dumneavoastra, venirea verilor la nunta echivaleaza de fapt cu nasterea unui copil nedorit, ceea ce sigur nu e bine nici pentru copil nici pentru parinti, oricit vor incerca ei sa isi justifice ulterior „esecul” contraceptiei naturale spunind ca de fapt il doresc acum, sau ca asta e vointa Domnului.
       Plus ca, macar in unele cazuri, vor exista familii cu mult mai multi astfel de copii „neplanificati” decit pot ele creste…
       In trecut, asta nu era o problema: cu cit mai multi copii, cu atit mai bine. Mortalitatea infantila era oricum mare. Nu exista pensie si securitate sociala, asa ca batrinii depindeau de ajutorul copiilor cind nu mai puteau munci, etc…
       Dar astazi…?

      • Chestiunea relatiilor homosexuale, cu extensia „casatoriilor” homosexuale, si chestiunea contraceptiei, sunt de aceeasi esenta. Profesorul Robert P. George, de la Princeton, a observat ca raportarile moderne sunt de fapt vechea erezie gnostica, care propune o antropologie dualista separand trupul de psihic. In viziunea ortodoxa, casatoria si actul marital sunt o uniune comprehensiva, care nu poate exclude faptul biologic, pentru ca se bazeaza pe el. Contraceptia artificiala nu permite o adevarata uniune, pentru ca ii lipseste uniunea biologica, intr-un „singur trup”, cum zice Biblia. Diferenta este, deci, ca mijloacele contraceptive artificiale distrug uniunea trupeasca, pe cand planificarea familiala naturala o realizeaza.

       „We can make sense of this one-flesh union conception of marriage only if we understand the body as truly personal… Because marriage swings free of biology and is distinguished by its emotional intensity and quality—the true “person” being the conscious and feeling self—same-sex and polyamorous “marriages” are possible and valuable in the same basic ways as the conjugal union of man and woman.

       https://www.firstthings.com/article/2016/12/gnostic-liberalism

      • @AT
       Ok, ar fi multe de zis si in privinta aceatui articol (eu nu sint deloc convins de teza ca mentalitatea liberal-individualista de astazi ar rezulta dintr-un dualism de tip gnostic care pune corpul pe planul secund – as zice chiar ca e invers – viziunea predominanta azi e mai degraba mecanicista: „psihicul” e rezultatul materiei; valorile si alegerile sint influentate de hormoni, de modul de dispunere a emisferelor cerebrale, de neuronii din sistemul digestiv, etc iar tot ce tine de sexualitate e determinat de „interesul” ADN-ului fiecarui individ de a se perpetua (chiar daca partea constienta a individului nu intelege asta si actioneaza uneori chiar in sens contrar…).
       Cred insa ca nu e aici locul optim pentru discutii mai ample, asa ca va multumesc pentru raspunsuri.

 3. Demult nu am citit atatea invective, afirmatii si presupozitii gratuite, discrimare, jonglari cu termeni („libertate”), speculatii (puteti?!). Demersul a 3 milioane de oameni nu e bazat pe ura – asa este doar pictat – si nici pe politic (n-ati ajuns la „radacinile” lui…). Legionari? Fascisti ? Wow –
  Oricare va fi rezultatul, aceste zile demasca intoleranta fata de o initiativa cetateneasca.
  Daca o credeti deturnata, poftiti la alta initiativa si incepeti a strange semnaturile.
  Da, voi vota si pentru „fara penali”, fara a anatemiza pe cei ce n-o fac. Si oridecate ori va fi ceva de votat voi vota, nu voi boicota. Pentru ca macar atata pot sa fac si am fost in strada in 17-22 Decembrie 1989 si pentru acest lucru.
  Ne meritam soarta. Dar ne-o si facem. Si ea priveste nu doar prezentul ci si viitorul.

  • Mircea, daca spui ca ai luptat in decembrie 89 atunci stii ce perversi sunt comunistii.

   Crezi ca lui Dragnea si PSD-ului le pasa de familia traditionala? Au decis acum o luna ca sunt mari crestini ortodoxsi patrioti romani. Nu serios? Casatoria homosexuala nu e legala nici acum in Romania. si automat nici adoptia copiilor de ei.

   Si atunci de ce acest referendum?

   Raspunde-ti la intrebarile astea inainte sa mergi la un referendum organizat de comunistii care au tras in noi in decembrie 89. Poate vei zice DA la altceva, ia mai citeste o data intrebarea de la referendum si vezi daca te intreaba explicit ce anuma vor modifica in Constitutie. La ce exact zici DA?

   • @ Draq…:
    NU, categoric NU cred ca lui Draq. ii pasa de familia traditionala, ci infinit mai mult de imaginea lui (lor) si in consecinta cred ca vrea sa scoata maximum din ceea ce a fost obligat legal sa faca: Referendumul. Pe care sigur vrea sa-l remorcheze. Admit ca s-ar putea sa-si frece cu satisfactie mainile si oarecare rusnaci, care traiesc cel mai bine printre oameni dezbinati sau cand ajung ei dictatori. Insa totul a inceput in urma cu mai bine de 3 ani, nu o luna si perseverenta initiatorilor au adus PSD in a admite Referendumul cu o jumatate de gura si aia acrita si recent infundata la Bruxelles.

    Voi mai zice DA si la „fara penali”, si la „300” si oricare alte initiative purtate spre Referendumuri pe aripile dialogurilor si convins fiind de experientele directe (plus ale neamurilor din Occident pur si simplu oripilate de propaganda neo-marxista progresista, de la gradinite pana la muzee ca cele din Brighton, Connecticut unde apar sectii noi dedicate „diversitatii”)
    Dar voi zice DA si firescului secular, incercand sa opresc invazia nefirescului sau macar s-o intarzii pana dupa generatia copiilor mei. Stii de ce? Pentru ca privind fara ipocrizie in istorie, pe de o parte nu pot sa nu remarc cum au sucombat societatile dedate nihilismului sau hedonismului. Iar pe de alta parte recunosc modul in care toleranta devine tot mai intoleranta (vezi SUA si razboiul civil sociologic actual). De ce am ajuns aici ? Un raspuns am primit personal in urma cu 6 ani: vezi te rog asta https://www.youtube.com/watch?v=uyTa5r4GG4M.
    Referendumul este un drept, de la care eu nu vreau sa abdic niciodata, fiind o expresie a democratiei directe. In schimb toti termenii articolului de mai sus sunt expresia urii progresiste care dezbina natiuni la rand.

    In ce priveste „intrebarea”, sincer credeam ca cititorii „contributors” stiu mai bine Legea de modificare a constitutiei si ca aceeasi intrebare se va regasi la ORICARE Referendum, inclusiv daca ajungem la „fara penali” (Doamne ajuta!). Atunci vei sti la ce se refera, chiar daca nu va fi specifica initiativei care a lansat actiunea?

  • Mircea, de ce te intrebi ca nu e fascism?

   Miscarea legionara a fost o miscare fascista. S-a bazat pe un nationalism crestin (ortodox) traditional.

   Iti suna familiar? Familie traditionala conform invataturilor crestine (ortodoxe) pentru a salva natiunea romana. Ti-a picat fisa? E fascism mai mult decat crezi.

   • Nu, nu pica fisa pentru ca nu sunt un automat ! :))
    Naţionalismul se poate manifesta în moduri diferite – de la cel cultural,artistic până la cel politic. Eu il vad ca încercarea de a apăra „bagajul” fundamental al fiintei unui popor, nu exacerbarile ambitiilor de tip hitlerist sau ale voluptatii ascunse inclusiv sub sutane.
    Personal dezavuez expresia „traditionala”, preferand-o pe ce „fireasca”. Chiar trebuie sa-mi cer scuze „nefirescului” care vrea „des-fiintarea” normalului ce precedase mult chiar si ortodoxia? NU cred, deci voi vota DA – si azi si la „fara penali” , caci asa e firesc!

 4. Multumesc frumos pentru efort! … din pacate, el vine mult prea tarziu! … ar fi fost tare util pe vremea cand se adunau semnaturile …

 5. „Referendumul și Sexo-Legionarii Bio”: Baba si Mitraliera! De unde scoateti frate asemenea asociatii?! Ca doar n-om fi toti atat de maligni incat sa facem o comparatie atat de veninoasa?! Avem orbul gainilor de nu vedem ca solutia nu e de a sta acasa, ci de a merge si a vota NU?! Am abstractizat intr-atat democratia incat am ajuns sa punem sub obroc democratia participativa?! Pai de aici si pana la desfiintarea democratiei sindicale si/sau chiar a celei electorale nu mai sunt decat cativa pasi!

 6. Nu accept sa-mi ia nimeni dreptul de a spune nu. Alexandru Toma Patrascu nu l-a citi pe Voltaire sau a uitat cuvintele-deviza ale democratiei, spuse de catre marele scriitor si filosof al iluminismului francez: Nu sunt de acord cu ce spui, dar sunt gata sa-mi dau viata pentru dreptul tau de a spune nu. Toma (necredinciosul in democratie?!), inapoi la Voltaire!

  • Ura nejustificata vine din ignoranta si prostie. Un om inteligent nu e niciodata suparat ca altii sunt mai fericiti decat el sau ca sunt fericiti in alt fel decat el. Nu poti obiecta la fericirea cuiva (daca aceasta nu iti aduce atingere in mod personal) decat daca nu ai toate tiglele pe casa.

   • @Ra:
    „daca aceasta nu iti aduce atingere in mod personal”: ASTA era miza Referendumului.
    Pentru un singur caz in viitor de astfel de situatie se merita tinut si validat Referendumul. Vad periodic astfel de abuzuri (nu in Romania, dar curand, caci e „firesc” sa facem loc „nefirescului” inca din gradinita).
    Daca mie, daca tie…nu ni se intampla, e altceva.
    Articolul insa e vecin cu un pogrom …(n-am uitat…).
    Sa ne fie tuturor de invatatura; nu?

 7. „Luata de una singura Coalitia nu este altceva decit un mic club de ciudati, o adunatura pestrita de amatori de itari si de ii, de legionari nascuti cu un secol prea tirziu si de mistici obsedati de sexualitatea altora.”

  Listele cu cei 3.800.000 „inițiatori” au fost alcătuite în bisericile ortodoxe după predicile preoților care au spus „Nu-i așa că nu susțineți homosexualii?! Când veniți la miruit, treceți mai întâi pe la masă de acolo, scrieți-vă numele și semnați!”.

  Coaliția de ciudați nu ar fi primit nici măcar 3800 de semnături.

  • Participarea foarta mică sub 30 % e soluţia.
   Dacă la referendum participă prea puţini votanţi e anulat. Dacă mulţi votează cu NU se poate întâmpla ca numărul necesar să fie atins şi referendumul e valabil.

   …”…. Sa nu uitam nenorocirile aduse de fascism in toata Europa, sa nu uitam crimele legionarilor din Romania antebelica!
   Referendumul urii trebuie boicotat. In acest week-end eu voi sta acasa. Va indemn si pe voi sa faceti la fel!… „…

   Eliberarea 1989 este momentul crucial în viaţa cetăţeniilor. Liberatea cuvântului, libertatea expresiei sunt dobândite cu pretul a sute de vieţi omeneşti. Societatea civică (mentalitatea) generează statul. Suveranul este cetăţeanul. Mandatul obţinut pentru 4 ani de parlamentarişsi guvern e numai „putere” delegată de la suveran.
   Opinia publică e al patrulea factor în democrţtie. Balanţa între legislativ, executiv şi jurisdicţia dispare în autocraţie şi dictatură (Legea Românizare 1941: expropierea, deportarea şi eliminarea evreilor pe bază de lege, într-o societate civică deformată. Societatea nu s-a solidarizat cu cei atacaţi. Naţionalismul legionar ortodox e o parte a „istoriei” în România Mare „cântată” la centenar). Opinia publică s-a trezit: strada. Minunat.
   E momentul ca spiritul civic dezlănţuit 1989 să apere libertatea şi drepturile omului. Lipseşte de 73 de ani încrederea între locuitori, lipseşte încrederea în statul de drept, lipseşte încrederea în instituţile statului. Dacă se aţâţă acum unii asupra altora cum cred că e în parte intenţionat „politic si religios” (Biserica luterană nu susţine referendumul,s-a declarat în public) de cei trei iniţiatori, ţelul atins e vechea politica (vânzarea cetăţenilor în naţionalcomunismul autohton pentru dolari, epurarea etnică a minorităţilor evrei, saşi şi şvabi pentru devize) dâmboviţeană 1938-1944-1989-2018 de excluziune: „noi şi ei”.
   E numai primul pas pentru anul electoral 2019 unde candidaţii pentru Parlamentul PE/Bruessel din partea „izoalţioniştilor” (Dragnea/Tăriceanu & ortodoxia) se poziţionează împotriva „unioniştilor” care militează azi pentru o Românie Europeană, pentru integrarea în UE & NATO, pentru statul de drept consolidat.
   Urmează ca Dragena/PSD să pună mâna 2019 pe Preşedinţie? Statul de drept e numai prima victimă?
   „Izolaţionistii” 2018 au ţeluri politice precise.
   „Unionistii”: cred că e mai bine să nu participe la vot.
   La Parlamentare 2020 „Izolaţionişti” contra „Unionişti”: campania a început acum cu referendumul şi participarea masivă în sfera publică a atâtor actori.
   Democraţia e un plebiscit zilnic.
   Vă vedem … …
   Nu cedăm!

 8. Sunt foarte curios, USR cu un aparat de partid nu ca al PSD-ului, dar prezent în multe județe plus voluntari a reușit greu să strângă milionul de semnături, în plus au probleme cu primarii care nu le validează. În cât timp Cpf a strand cele 3 milioane de semnături fără logistica (sunt doar câteva persoane) și dacă au fost verificate listele de primărie, dacă tot sunt așa scrupulosi. Sau 2016 nu este 2018. Întreb și eu, nu dau cu parul.

 9. Nu e pentru prima data. Romanilor li s-au restrictionat sau anulat multe drepturi in ultimii 30 de ani: de a avea un loc de munca in tara lor, de a dispune de bogatiile nationale, de a fi o piata nu numai de consumatori, ci si de producatori, de a avea proprii investitori strategici, de a avea salarii competitive, de a avea un guvern si un parlament puternice si suverane, de a avea o alternanta democratica stanga-dreapta la presedintia republicii, de a avea o justitie independenta de Occident, de a-si vindeca fractura geopolitica cu Estul si multe altele…

 10. Lipsa de educatie si de instruire, ucid!
  Cand la aceste lacune se mai adauga si fudulia, asa cum e cazul temperamentului romanesc tipic, scapa cine poate…!?
  Din nefericire, romanul nu este, de loc, pragmatic, dovada : calitatea asociata cu labelul „made in RO”, de la drumuri, scoli, spitale, blocuri, industrie sau agricultura, la politica, parlament, civism, solidaritate, politete sau respect.
  Insasi acest referendum arata cum functioneaza „poporul”, dupa aproape 30 de ani de libertate si democratie : la semnalul dat de oricine-i cocotat mai sus, cauta vinovatii desemnati, pe care sa-si verse amarul, gaseste dusmani – ptr ca a trecut la faza superioara de adevrsitate – pe care-i insulta abundent ca sa isi apere demnitatea, sau traditiile, sau crezul, intotdeauna „chestii” neverificabile concret, si gata!
  Nimic mai mult, nimic diferit, pana data urmatoare cand o ia de la capat, fix la fel!
  Adica, sarac ok, bolnav ok, fara viitor ok, dar mandru ca are…dreptate.

 11. Poza cu calaul si copii este strigatoare la cer. O hiperabuzare emotionala a copiilor care incalca norme preventive elementare in materie, nationale si internationale. Sanctiunile pentru abuzari emotionale asupra copiilor sunt foarte clare si privesc atat persoanele fizice, cat si mass-media. Ar fi recomandabila retragerea imaginii oribile privind executia copiilor cu toporul. Doamne Dumnezeule, pana unde se poate ajunge cu manipularea, din partea ONG-ului „ASUR”! Cui i se pare “normala” o asemenea anormalitate, nu m-ar mira sa i se para “normale” si pozele cu pornografie infantila/pedofila etc., ca doar intra in aceiasi categorie de abuzare emotionala a copiilor, care in lumea civilizata este pusa sub o severa interdictie. Celor care sunt cu musca pe caciula le recomand ca lectura educationala: DECIZIA nr. 187 din 3 aprilie 2006 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 338 din 14 aprilie 2006.

 12. Domnu’ Patrascu, daca aveti poza, stiti scoala. Ma intreseaza cum poate o scoala finantata de stat sa fie ‘afiliata’ CpF? Ne spuneti care e scoala?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro